DE GESCHIEDENIS VAN DE HANDBOOGSPORT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE GESCHIEDENIS VAN DE HANDBOOGSPORT"

Transcriptie

1 DE GESCHIEDENIS VAN DE HANDBOOGSPORT De pijl en boog is waarschijnlijk een der oudste wapens, die de mensheid kent ( de enige plaats waar de pijl en boog onbekend is gebleven is Australië ). Reeds in de prehistorie gebruikte de mens dit wapen om zich te verdedigen tegen zijn vijandige omgeving en om ervoor te zorgen dat hij zich kon verzekeren van voedsel. Omdat meestal hout werd gebruikt voor het vervaardigen van pijlen en bogen en dit materiaal na een paar eeuwen reeds vergaan kan zijn, kunnen we net gebruik van de boog door de prehistorische mens slechts terugvinden op de rotogravures en rotsschilderingen zoals die te vinden zijn in Zuid Frankrijk en Spanje. Alleen de vuurstenen pijlpunten getuigen ons-van het bestaan en gebruik van pijl en boog. Onder de bogen die gedurende net grootste gedeelte van de middeleeuwen in Europa werden gebruikt kunnen we twee typen onderscheiden. 1. De korte boog ( cm ) 2. De longbow ( cm ) De longbow werd uitsluitend door voetsoldaten gebruikt omdat deze verder schoot dan de korte. Met invoering van de vuurwapens verdween eerst de kruisboog en pas eeuwen later de handboog als oorlogswapen. HANDBOOGSPORT Vanaf de tijd dat de vuurwapens hun intrede deden is het schieten met de hand- en kruisboog een aangelegenheid geworden van de schuttersgilden, die vooral in de 16e eeuw tot grote bloei kwamen. In de late middeleeuwen ontstonden dan ook op net platteland schutterijen, waarbij men zich al gaandeweg meer ging toeleggen op sportbeoefening dan op wapenbeoefening. De handboogsport als moderne wedstrijdsport ontwikkelde zich voor het eerst sterk in England. Tegen net einde van de 18 e eeuw werden daar al wedstrijden gehouden. ONTWIKKELING SPORTMATERIAAL Met de ontwikkeling van de sport heeft die van het materiaal de laatste dertig jaar gelijke tred gehouden. Als men de historische en prehistorische bogen buiten beschouwing laat, ziet men de volgende ontwikkeling. ENGELSE LONGBOW Gemaakt van ahorn-, Turks eiken en vooral elzenhout. Lengte ongeveer 2 meter. LATBOOG Gemaakt van gelaagd hout en is niet voorzien van een vizier. Een nadeel van deze boog is dat hij door temperatuurverschillen vrij snel kan breken. SEEFAB Gemaakt van staal. Deze boog heeft een grote trekkracht maar is daarentegen ook erg stug GLASFIBERBOOG Deze bestaat uit met glasvezel versterkte kunststof, wat als voordeel heeft dat hij nagenoeg onbreekbaar is en niet gevoelig voor temperatuurswisselingen. COMPOSITIEBOOG Deze boog wordt op dit moment het meeste gebruikt. De boog bestaat uit een geheel of drie delen ( de bovenste werp arm, het middenstuk en de onderste werp arm ). De werparmen zijn vaak samengesteld (compositie) uit hout of keramiek met glasfiber, vaak aangevuld met carbon. Deze componenten Worden bij hoge temperatuur en druk met elkaar verlijmd. Het middenstuk is meestal van een lichtmetaal of van hout. De boog kan verder worden uitgerust met stabilisatoren en een vizier.

2 DE OLYMPISCHE BOOG De boog levert de energie die noodzakelijk is voor de voortstuwing van de pijl. Deze energie wordt door de fysieke inspanning van de sporter, wanneer hij de boog uittrekt, opgeslagen in de boog. De opgeslagen (potentiële) energie wordt door het loslaten van de pees omgezet in bewegende (kinetische) energie die de pijl voortstuwt. De mate van overdracht van energie, de boog efficiëntie, hangt af van een aantal factoren: - Het type boog - Het trekgewicht van de boog - Het materiaal van de werkende delen van de boog - De lengte van de boog - Het materiaal van de pees - De massa van de pijlen Het type boog a b c d e rechte boog deflex boog reflex boog duoflex boog recurve boog Het trekgewicht van de boog Het trekgewicht van de boog, is net gewicht dat overwonnen moet worden om de boog uitgetrokken te krijgen op de treklengte die door de fabrikant is opgegeven. Dat het trekgewicht een belangrijke factor is in de mate van overdracht van energie is duidelijk. Hoe hoger net gewicht dat nodig is om de boog uitgetrokken te krijgen, des te meer energie in de boog wordt opgeslagen. Deze extra energie wordt weer aangewend voor de voortstuwing van de pijl, die daardoor een grotere snelheid krijgt. Het materiaal van de boog Er worden verschillende materialen gebruikt om de boog te fabriceren. Glasvezel Staal Met kunststof versterkte glasvezel voordeel: bestand tegen weersinvloeden nadeel: optreden van vibraties die het groeperen ven pijlen bijna onmogelijk maakt. voordeel: grote trekkracht nadeel: uiterst stug en roestvorming Composiet Hout/glasvezel meest gebruikte combinatie Hout/koolstofvezel carbonlatten voordeel: licht en toch sterk snelheidsvoordeel van de pijl Keramiek/koolstofvezel syntatic foam-carbon werparmen zijn nog lichter en sneller De lengte van de boog De lengte van de boog heeft ook grote invloed op de overdracht van energie. Bij hetzelfde trekgewicht en dezelfde treklengte zal een korte boog over het algemeen sneller zijn dan een lange boog. Dit komt doordat de werparmen een kortere weg afleggen om weer in de ruststand te komen. Daarbij komt een geringer materiaalverbruik en dus minder massa, waardoor ook Q meer snelheid verkregen wordt. Het materiaal van de pees Het materiaal van de pees moet licht zijn en bestand tegen grote krachten die erop worden uitgeoefend.

3 De massa van de pijlen Ook de massa (qewicht) van de pijlen bepaalt de efficiëntie van de boog. Hoe hoger het gewicht van de pijl, des te trager werkt de boog en omgekeerd, hoe lager het gewicht van de pijl des te sneller werkt de boog. Gebruikte materialen - hout - fiberglas - aluminium - glasvezel-carbon - aluminium glasvezel carbon De Olympische ( recurve ) boog

4 DE WERKING VAN EEN COMPOUNDBOOG Bij het uittrekken van de compoundboog zijn twee z.g. lastarmen werkzaam. De ene lastarm is de afstand tussen het draaipunt en de plaats waar de pees het wiel verlaat (pees-lastarm a). De andere lastarm is de afstand tussen het draaipunt van het wiel en de plaats waar de kabel het eerste contact maakt met het wiel (kabellastarm b). In rust is de kabel-lastarm groter dan de peeslastarm. Het gevolg van de formule "kracht= last x arm" is dat er meer trekkracht (last) op de pees staat dan op de kabels. Bij het begin van de uittrek zal de trekkracht snel toenemen en maximaal zijn als de kabel-lastarm samenvalt met de lijn van maximale hefboomwerking. In formule B = 2A Tk = Trekkracht kabel Tp = Trekkracht pees kracht = last x arm Tp x A = Tk x B hieruit volgt => Tp = Tk X 2A/A => Tp = 2 Tk Hieruit volgt dat de trekkracht op de pees op dat moment 2x zo groot is als de trekkracht op de kabels. Na dit punt zal de kabel-lastarm korter worden en de pees-lastarm langer. Als voorbeeld nemen we het moment waarbij de kabel-lastarm en de pees-lastarm even groot zijn. In formule A = B Tp X A = Tk x B hieruit volgt => Tp = Tk Hieruit volgt dat ook de trekkracht op de pees op dat moment gelijk is aan de trekkracht op de kabels. Dus de trekkracht op de pees is afgenomen. Het belangrijkste punt van de werking van de compoundboog is het moment dat de pees-lastarm samenvalt met de lijn van de maximale hefboomwerkinq. In formule A = 2B Tp x A = Tk X B hieruit volgt => Tp = Tk X B/2B => Tp = ½ Tk De trekkracht op de pees is nu tot de helft teruggebracht. Bij het verder uittrekken van de boog zal de peeslastarm snel korter worden totdat de pees geheel van het wiel is afgerold. Dit heeft een sterkere toename van de trekkracht tot gevolg. In dit geval zal de pees rechtstreeks trekken aan het bevestigingspunt van de pees aan het wiel waardoor de boog zich als een rechte boog gaat gedragen en het totale trekgewicht van de werparmen op de pees inwerkt. Aan de compoundboog trekt men dus zwaar op het moment dat men met de trekarm het minste kracht kan zetten en het lichts op het moment dat men het meeste kracht kan zetten.

5 HET RENDEMENT VAN DE BOOG Een boog is een instrument waar we potentiële (in de toekomst bruikbare) energie in op kunnen slaan. Deze potentiële energie kan door vrijgeven van de pees omgezet worden in kinetische (beweging) energie. Nu is het niet zo dat alle energie die in de boog wordt opgeslagen wordt gebruikt voor de voortstuwing van de pijl. Met andere woorden er is nogal wat energieverlies. De factoren van invloed zijn o.a.: - De luchtweerstand van de pees - Het nokpunt (klemmende nok) - De massa van de pijl - De massa van de stabilisatie - De vorm van de werparmen (een sterke recurve zal meer snelheid geven, maar ook meer energieverlies) - De massa van de pees - De peeshoogte Er bestaat een direct verband tussen de snelheid van de pijl en de mate van energieverlies in de boog. Om dit duidelijk te maken nemen we de pees hoogte als voorbeeld. Als we de pees op de boog aanbrengen moeten de werparmen worden gebogen. Hiervoor is kracht (energie) nodig. Deze kracht komt pas weer vrij als we de boog ontspannen, of als de pees breekt. Deze energie is niet bruikbaar om de pijl snelheid te geven. De afstand die de pees wordt uitgetrokken tot aan het ankerpunt (kin van de schutter) geeft de bruikbare hoeveelheid energieopslag. Hoe hoger de peeshoogte des te korter de afstand tot het ankerpunt. Dus wordt er ook minder energie opgeslagen. We kunnen dus stellen dat hoe meer energie er nodig is om de boog te spannen (hogere peeshoogte) des te minder energie er overblijft om te gebruiken voor de voortstuwing van de pijl. energie overgedragen op de pijl Rendement = x 100% energie opgeslagen in de boog Wat het rendement van de boog is hangt af van net type boog. longbow rendement % recurve rendement % compound rendement % Een compoundboog heeft procentueel gezien meer energieverlies, maar hij is toch veel sneller dan een recurve of longbow, omdat we in een compoundboog veel meer energie kunnen opslaan. WEDSTRIJDVORMEN Men Kan verschillende wedstrijdstrijdvormen onderverdelen in: - Doelschieten - Veldschieten - Cloutschieten - Flightschieten DOELSCHIETEN - Indoor: - 3 pijl systeem Hierbij schiet men op 18 mtr een totaal van 30 pijlen. - 1 pijl systeem Hierbij schiet men op 25 mtr een totaal van 25 pijlen. Beide kunnen in teamverband alsook individueel geschoten worden. - Outdoor - Hierbij schiet men op 90, 70, 50 en 30 meter en op iedere afstand 36 pijlen.

6 VELDSCHIETEN - Hierbij wordt er op een uitgezette parcours in het bos geschoten op 12 bekende afstanden en 12 onbekende afstanden. Dit wordt gedaan volgens het 3 pijl systeem. De doelen kunnen bestaan uit blazoenen van verschillende grootte en of uit z.g. 3d doelen ( uit kunststof nagemaakte dieren ). CLOUDSCHIETEN - De cloudronde bestaat uit 36 pijlen geschoten op plat op de grond liggende cirkels. De afstanden zijn voor heren 165 mtr en voor dames 125 mtr. FLIGHT SCHIETEN - Hierbij schiet men slechts 6 pijlen en het de bedoeling om deze zo ver mogelijk van de schietlijn te laten landen.

Inhoudsopgave. Geschiedenis van de handboog 2. Handboogsport 2 FITA 3. Nederlandse Handboog Bond 4. Olympische Spelen 5.

Inhoudsopgave. Geschiedenis van de handboog 2. Handboogsport 2 FITA 3. Nederlandse Handboog Bond 4. Olympische Spelen 5. Inhoudsopgave Geschiedenis van de handboog 2 Handboogsport 2 FITA 3 Nederlandse Handboog Bond 4 Olympische Spelen 5 Materiaal 5 Wedstrijden en competitie 9 Een aantal spelregels 11 Interview Wietse van

Nadere informatie

Achtergrond DE AANSCHAF VAN EEN BOOG. 1 Inleiding. 2 Type. 2.1 Recurve boog. 2.2 De compoundboog. Marc van der Veen - 1 -

Achtergrond DE AANSCHAF VAN EEN BOOG. 1 Inleiding. 2 Type. 2.1 Recurve boog. 2.2 De compoundboog. Marc van der Veen - 1 - Achtergrond DE AANSCHAF VAN EEN BOOG Marc van der Veen 1 Inleiding In dit artikel probeer ik aan te geven waar je zoal op moet letten als je je eerste boog gaat kopen. Aangezien je een groot aantal spullen

Nadere informatie

Als je gebruikt maakt van een overdraw, maak dan gebruik van de onderstaande variabelen om het BMBG aan te passen.

Als je gebruikt maakt van een overdraw, maak dan gebruik van de onderstaande variabelen om het BMBG aan te passen. Het kiezen van de juiste pijl. Bron: Easton catalogus 2015. Wat je vaak ziet is dat schutters zonder er bij na te denken willekeurig pijlen pakken en er mee gaan schieten. Echter er is meer onder de zon,

Nadere informatie

INFORMATIE. Deventer Handboog Vereniging

INFORMATIE. Deventer Handboog Vereniging Deventer Handboog Vereniging Dit document bevat belangrijke informatie over de vereniging en het boogschieten. Onderwerpen als techniek, afspraken en veiligheid en tips en trucs. DHV is onderdeel van de

Nadere informatie

Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN

Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN De doelstellingen: - aanleren om de balans te bewaren; - aanleren van de juiste positie van de lichaamsdelen; - aanleren van de ademhaling

Nadere informatie

Afstellen van de handboog Pagina 1 van 5

Afstellen van de handboog Pagina 1 van 5 HET AFSTELLEN VAN HET MATERIAAL. Onder het afstellen wordt verstaan Afstellen van de handboog Pagina 1 van 5 Het creëren van zodanige condities, dat de schutter met zijn materiaal en zijn beheersing van

Nadere informatie

Voorlopige bepaling traditionele boog / hout Aanpassing 30-01-2011

Voorlopige bepaling traditionele boog / hout Aanpassing 30-01-2011 Voorlopige bepaling traditionele boog / hout Aanpassing 30-01-2011 In afwijking van het bepaalde in artikel 5 en uit kracht van artikel 24 van het N.N.H.F. wedstrijdreglement van 23 mei 2007 geldt ten

Nadere informatie

HANDBOEK TECHNIEK RECURVE BOOG

HANDBOEK TECHNIEK RECURVE BOOG HANDBOEK TECHNIEK RECURVE BOOG Versie aug. 2008 Pagina 1 van 18 Verantwoording. Veel van wat geschreven is, is algemeen en richt de aandacht op de boogschutter: zijn houding, werkwijze en gedrag. Als ik

Nadere informatie

DRAAIBOEK RK INDOOR 1

DRAAIBOEK RK INDOOR 1 DRAAIBOEK RK INDOOR 1 Inleiding Het organiseren van een RK is eigenlijk niet heel ingewikkeld. Het is een dubbele indoor wedstrijd (2x 30 pijlen) met finales. Als je een goed finaleschema hebt, ben je

Nadere informatie

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen

Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen Lesschema 2 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen 1 Naamsverklaring: Een gilde is een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefen(d)en, vb bakkers of wevers waren allemaal

Nadere informatie

BARE BOW. 1. face walking 2. string walking 3. combinatie van face- en string walking 4. string walking met zogenaamd cap systeem

BARE BOW. 1. face walking 2. string walking 3. combinatie van face- en string walking 4. string walking met zogenaamd cap systeem BARE BOW Bare bow is schieten met een kale boog. Dus alleen een boog met pees, nokpunt op de pees, een oplegger, een tumtum en een vingertab of handschoen om je vingers te beschermen. De bare bow stijl

Nadere informatie

vier oefenmethodes 1. droogoefenen; 2. oefenen met elastiek; 3. oefenen met clubboog; 4. oefenen voor wedstrijden. topschutters

vier oefenmethodes 1. droogoefenen; 2. oefenen met elastiek; 3. oefenen met clubboog; 4. oefenen voor wedstrijden. topschutters Hier worden vier oefenmethodes gepresenteerd voor het aanleren van het basisschot van de Olympische stijl van boogschieten: NB: De Olympische stijl bevat basisonderdelen van vrijwel alle andere stijlen

Nadere informatie

De roos raken is leuk. De weg er naar toe is de uitdaging.

De roos raken is leuk. De weg er naar toe is de uitdaging. De roos raken is leuk. De weg er naar toe is de uitdaging. Naam:. Categorie: Vereniging:.. Geboorte jaar:.. Provincie Limburg Naam: Categorie:. Vereniging: ------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

IFAA regels voor Dummies

IFAA regels voor Dummies IFAA regels voor Dummies Alle informatie in dit boekje is gemaakt ter vertaling van het Engelse IFAA Reglement. Voor schutters die meer willen weten omtrent de IFAA maar niet het gehele reglement willen

Nadere informatie

Handboogsport: Voor iedereen!

Handboogsport: Voor iedereen! Handboogsport: Voor iedereen! Handboogsport heeft een heel erg grote aantrekkingskracht op de jeugd. Wie heeft er nu nooit gedroomd om net zoals Robin Hood te schieten. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling

Nadere informatie

Een doel waarbij er meerdere schietposities zijn, allemaal op dezelfde afstand tot het doel.

Een doel waarbij er meerdere schietposities zijn, allemaal op dezelfde afstand tot het doel. IFAA Field reglement Artikel I Algemene regels voor Field schieten A. Termen Doelpak Defecte uitrusting Blazoen Fan shot Marker Ronde Vizier Spot Stabilisator Standaard unit Stop Straight Doel Inloopdoel

Nadere informatie

Inhoud. 3. Algemeen. 4. Boogschieten. 5. De betekenis en geschiedenis van de handboogsport. 6. Naamsaanduidingen van de Handboog. 9. De Pijl. 11.

Inhoud. 3. Algemeen. 4. Boogschieten. 5. De betekenis en geschiedenis van de handboogsport. 6. Naamsaanduidingen van de Handboog. 9. De Pijl. 11. 1 2 Inhoud. 3. Algemeen. 4. Boogschieten. 5. De betekenis en geschiedenis van de handboogsport. 6. Naamsaanduidingen van de Handboog. 9. De Pijl. 11. Theorie Schiethouding. 13. 52 Tips voor beginners.

Nadere informatie

Catalogus Handboogmateriaal

Catalogus Handboogmateriaal Catalogus Handboogmateriaal Materiaal voor onderwijs-, recreatie- en sportsector 010-011 1 + + 1 Handboogset Basis Handboogset Uitgebreid Eagle eye Basis set om een kleine groep (1 pers.) onervaren deelnemers

Nadere informatie

Catalogus Handboogmateriaal

Catalogus Handboogmateriaal Catalogus Handboogmateriaal Materiaal voor onderwijs-, recreatie- en sportsector 2012-2013 1+2 3+4 1 Handboogset Basis 2 Handboogset Uitgebreid 3 Eagle eye Basis set om een kleine groep (1 pers.) onervaren

Nadere informatie

HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8

HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8 HANDBOOGSPORT OP SCHOOL! groep 7-8 Handboogsport op school GROEP 7 EN 8 Introductie Dit lespakket Handboogsport op School is speciaal ontwikkeld voor leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool. Met

Nadere informatie

INTRODUCTIE PROGRAMMA HANDBOOGSPORT

INTRODUCTIE PROGRAMMA HANDBOOGSPORT Oorspronkelijke titel: FITA BEGINNER MANUAL. INTRODUCTIE PROGRAMMA HANDBOOGSPORT Versie 28-04-2008; C.L.M. Pagina 1 van 50 INLEIDING. Het INTRODUCTIE PROGRAMMA 1 heeft tot doel de aspirant handboogschutter

Nadere informatie

Schuttershandboek Beginners

Schuttershandboek Beginners Schuttershandboek Beginners Naam Schutter Naam Trainer : Begin Datum : Basisprincipes van het handboogschieten Tijdens de schiettraining zult u als aspirant-schutter voortdurend de instructies moeten opvolgen

Nadere informatie

De olympische klasse wordt geschoten, zoals bij het doelschieten gebruikelijk is.

De olympische klasse wordt geschoten, zoals bij het doelschieten gebruikelijk is. 1 INLEIDING In Nederland kent men verschillende discipline binnen de handboogsport o.a. doelschieten, zowel indoor als outdoor, veldschieten en cloutschieten. Dit alles in nationaal als internationaal

Nadere informatie

Een uitgave van Christ van Kalmthout i.s.m. Nederlandse Bond van Wipschutters (NBvW).

Een uitgave van Christ van Kalmthout i.s.m. Nederlandse Bond van Wipschutters (NBvW). Colofon Een uitgave van Christ van Kalmthout i.s.m. Nederlandse Bond van Wipschutters (NBvW). De tekst is geschreven op basis van algemeen aanvaarde informatiebronnen, waaronder richtlijnen en standaarden.

Nadere informatie

WA boek 4. Hfst. 22. Uitrusting van de sporters Competitie. Gekleurd aangepast door Mei 2017.

WA boek 4. Hfst. 22. Uitrusting van de sporters Competitie. Gekleurd aangepast door Mei 2017. WA boek 4. Hfst. 22 Uitrusting van de sporters Competitie Dit artikel bepaalt het materiaaltype dat door sporters gebruikt mag worden, bij deelname aan WA competities. Het is de verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

DEEL 1 INSTELLEN BOOG. Vertaling: C.L.M. Versie 03: aug. 2008. Pagina 1 van 30

DEEL 1 INSTELLEN BOOG. Vertaling: C.L.M. Versie 03: aug. 2008. Pagina 1 van 30 DEEL 1 INSTELLEN BOOG. Vertaling: C.L.M. Versie 03: aug. 2008. Pagina 1 van 30 Inhoudsopgave. Hfd.st. Onderwerp 0. Inleiding... 4 1. Voorbereidingen.... 5 1.1 De plaats van het nokpunt...5 1.2 Het midden

Nadere informatie

Copyright HBSV Achilles. Gebruik en of kopiëren van (delen van ) het boek zijn toegestaan met bronvermelding.

Copyright HBSV Achilles. Gebruik en of kopiëren van (delen van ) het boek zijn toegestaan met bronvermelding. 0 Cursusboek Copyright HBSV Achilles. Gebruik en of kopiëren van (delen van ) het boek zijn toegestaan met bronvermelding. Voorwoord. Allereerst, welkom bij het handboogschieten, en Achilles. Ik begon

Nadere informatie

Oefentoets krachten 3V

Oefentoets krachten 3V (2p) Welke drie effecten kunnen krachten hebben op voorwerpen? Verandering van richting, vorm en snelheid. 2 (3p) Ans trekt met een kracht van 50 N aan de kist. Welke drie krachten spelen hier een rol?

Nadere informatie

BIJLAGE AAN HET BELGISCH REGLEMENT NATUURSCHIETEN 3D

BIJLAGE AAN HET BELGISCH REGLEMENT NATUURSCHIETEN 3D BIJLAGE AAN HET BELGISCH REGLEMENT NATUURSCHIETEN 3D De nationale technische commissie natuurschieten Bijlage aan reglement 3D goedgekeurd door het UC/CE van 1 oktober 2011 Bijlage aan het 3D reglement

Nadere informatie

IFAA Fieldronde. IFAA staat voor INTERNATIONAL FIELD ARCHERY ASSOCIATION.

IFAA Fieldronde. IFAA staat voor INTERNATIONAL FIELD ARCHERY ASSOCIATION. IFAA Fieldronde Alle informatie in dit boekje is gemaakt ter vertaling van het Engelse IFAA Reglement. Voor schutters die meer willen weten omtrent de IFAA maar niet het gehele reglement willen door lezen.

Nadere informatie

WEDSTRIJDREGLEMENT NOORD NEDERLANDSE HANDBOOG FEDERATIE Geldig vanaf Art. 1. Organisatie van wedstrijden, uitslagen, afmeldingen.

WEDSTRIJDREGLEMENT NOORD NEDERLANDSE HANDBOOG FEDERATIE Geldig vanaf Art. 1. Organisatie van wedstrijden, uitslagen, afmeldingen. WEDSTRIJDREGLEMENT NOORD NEDERLANDSE HANDBOOG FEDERATIE Geldig vanaf 01-08-2014 Art. 1. Organisatie van wedstrijden, uitslagen, afmeldingen. a. De vereniging is verplicht de uitslag van een wedstrijd binnen

Nadere informatie

Internationaal Handboog festival Outdoor Doelschieten Zaterdag 17 en zondag 18 september 2011. Locatie: Texas Hoeve. Rietdijk 6 4823 ZK Breda.

Internationaal Handboog festival Outdoor Doelschieten Zaterdag 17 en zondag 18 september 2011. Locatie: Texas Hoeve. Rietdijk 6 4823 ZK Breda. Internationaal Handboog festival Outdoor Doelschieten Zaterdag 17 en zondag 18 september 2011 Locatie: Texas Hoeve Rietdijk 6 4823 ZK Breda. Inschrijving uiterlijk 30 augustus 2011 op breda.archery@casema.nl

Nadere informatie

NST VERSLAG 3.1 tm 3.7

NST VERSLAG 3.1 tm 3.7 NST VERSLAG 3.1 tm 3.7 3.1 Inleiding Hefboom (pag. 5): Verlengstuk Voorbeeld: knuppel is hefboom van je arm om meer kracht te kunnen zetten Sjadoef (pag. 6): Apparaat dat wordt gebruikt om zware zakken

Nadere informatie

Wedstrijdreglement van Stichting Broederschap der Lage Landen per 1 mei 2016 versie 4.0

Wedstrijdreglement van Stichting Broederschap der Lage Landen per 1 mei 2016 versie 4.0 Wedstrijdreglement van Stichting Broederschap der Lage Landen per 1 mei 2016 versie 4.0 A. ALGEMEEN 1. WEDSTRIJDREGLEMENTEN EN ALGEMENE VOORWAARDEN In dit document is het wedstrijdreglement opgenomen van

Nadere informatie

Regelement 3D Competitie.

Regelement 3D Competitie. Regelement 3D Competitie. 1. Inleiding 1.1. Het schiet technische reglement voor de discipline 3D Competitie schieten is gebaseerd op het IFAA reglement. 1.2. Het 3D Competitie reglement heeft betrekking

Nadere informatie

vzw College O.-L.-V. ten Doorn TSO/BSO Bovenbouw - Burggraven Zuidmoerstraat 125 9900 Eeklo eerde proef Boogschieten eindwerk

vzw College O.-L.-V. ten Doorn TSO/BSO Bovenbouw - Burggraven Zuidmoerstraat 125 9900 Eeklo eerde proef Boogschieten eindwerk Geïntegreerde proef vzw College O.-L.-V. ten Doorn TSO/BSO Bovenbouw - Burggraven Zuidmoerstraat 125 9900 Eeklo tel.: 09 377 13 26 fax : 09 378 23 29 website: www.collegetendoorn.zvl.org e-mail: info@collegetendoorn.zvl.org

Nadere informatie

INFORMATIEGIDS VOOR RECURVE BOOGSCHUTTERS

INFORMATIEGIDS VOOR RECURVE BOOGSCHUTTERS INFORMATIEGIDS VOOR RECURVE BOOGSCHUTTERS Pagina 1 van 77 Oorspronkelijk geschreven voor Grange and Balbardie archery clubs. Schrijver en uitgever: Murray Elliot murrayelliot@blueyonder.co.uk De laatste

Nadere informatie

Testen en metingen op windenergie.

Testen en metingen op windenergie. Testen en metingen op windenergie. Inleiding Als we rond groene energie begonnen te denken, dan kwam windenergie als een van de meest vanzelfsprekende vormen van groene energie naar boven. De wind heeft

Nadere informatie

Tropische temperaturen bij het Koningsschieten van Schutterij Ravenstein.

Tropische temperaturen bij het Koningsschieten van Schutterij Ravenstein. Tropische temperaturen bij het Koningsschieten van Schutterij Ravenstein. Afgelopen weekend was het weer tijd voor het jaarlijkse Koningsschieten. Onze welbekende weerman, Piet Paulusma, voorspelde maar

Nadere informatie

Wedstrijdreglement van Stichting Broederschap der Lage Landen per 1 januari 2019 versie 5.1

Wedstrijdreglement van Stichting Broederschap der Lage Landen per 1 januari 2019 versie 5.1 Wedstrijdreglement van Stichting Broederschap der Lage Landen per 1 januari 2019 versie 5.1 A. ALGEMEEN 1. WEDSTRIJDREGLEMENTEN EN ALGEMENE VOORWAARDEN In dit document is het wedstrijdreglement opgenomen

Nadere informatie

LPLG Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis. Veiligheidsreglement voor Boogschutters

LPLG Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis. Veiligheidsreglement voor Boogschutters LPLG Landelijk Platform voor Levende Geschiedenis Veiligheidsreglement voor Boogschutters 2018 1/5 LPLG Veiligheidsreglement voor Boogschutters Opgesteld dd. 13-2-2007 Goedgekeurd door de ALV dd. 18-2-2007

Nadere informatie

Reglement schietwedstrijden Goedgekeurd tijdens de algemene ledenvergadering te Zevenaar d.d.

Reglement schietwedstrijden Goedgekeurd tijdens de algemene ledenvergadering te Zevenaar d.d. Federatie van Gelderse schuttersgilden en schutterijen St. Hubertus Reglement schietwedstrijden Goedgekeurd tijdens de algemene ledenvergadering te Zevenaar d.d. Artikel 1: Schietwedstrijden 1.1 Het reglement

Nadere informatie

Klimmen. High Team Adventure. Kratstapelen.

Klimmen. High Team Adventure. Kratstapelen. Klimmen Op onze klimboom kunt u gezekerd aan een touw via verschillende routes omhoog klimmen. Deze hebben verschillende moeilijkheidsgraden. Als extra mogelijkheid is er een route die via stokjes geklommen

Nadere informatie

Handboek voor beginners : Een programma bedoeld als leidraad voor beginnende handboogsporters en hun coach en/of begeleiders. Handboek voor beginners

Handboek voor beginners : Een programma bedoeld als leidraad voor beginnende handboogsporters en hun coach en/of begeleiders. Handboek voor beginners Handboek voor beginners : Een programma bedoeld als leidraad voor beginnende handboogsporters en hun coach en/of begeleiders. 1 Handboek voor beginners INLEIDING Deze handleiding is bedoeld als leidraad

Nadere informatie

FITA Beginners Awards - Handboek voor verenigingen

FITA Beginners Awards - Handboek voor verenigingen De FITA Beginners Awards : Een programma bedoeld als leidraad voor beginnende handboogsporters en hun coach en/of begeleiders. Beginners Awards 1 FITA Beginners Awards - Handboek voor verenigingen INLEIDING

Nadere informatie

Samenvatting van IFAA reglementen voor BBHC van. 27 november 2016

Samenvatting van IFAA reglementen voor BBHC van. 27 november 2016 Samenvatting van IFAA reglementen voor BBHC van 27 november 2016 IFAA : International Field Archery Association BBHC : Belgian BowHunter Championchip De wedstrijd bestaat uit een Standard Round (2 arrow)

Nadere informatie

Samenvatting Techniek H3 Hefbomen

Samenvatting Techniek H3 Hefbomen Samenvatting Techniek H3 Hefbomen Samenvatting door een scholier 694 woorden 31 maart 2017 6,3 22 keer beoordeeld Vak Techniek Hoofdstuk 3 Krachten en hefbomen 3.1 Inleiding Sjadoef Blijde Al heel lang

Nadere informatie

BASISSCHOT HANDBOOG SPORT

BASISSCHOT HANDBOOG SPORT BASISSCHOT HANDBOOG SPORT WWW.HANDBOOGSPORT.NL MATERIAAL Elastiek, lang en soepel; Clubboog (lang en licht) uitgerust met vizier, klikker, oplegger en één lange stabilisator. NB: Bij een te korte boog

Nadere informatie

Eindexamen vmbo gl/tl nask1 compex I

Eindexamen vmbo gl/tl nask1 compex I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Open vragen Geef niet méér antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld twee redenen worden gevraagd, geef er dan twee

Nadere informatie

Cursusboek Introductie in het boogschieten & HBSV Achilles2 e druk

Cursusboek Introductie in het boogschieten & HBSV Achilles2 e druk Cursusboek Introductie in het boogschieten & HBSV Achilles2 e druk 1 e druk 20 mei 2013 2 e druk 13 december 2017 Auteur : Jörgen Hendriks Copyright HBSV Achilles. Gebruik en of kopiëren van (delen van

Nadere informatie

Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN

Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN Nederlandse Handboog Bond Schiettechniek BasisSchot DROOGOEFENEN De doelstellingen: - aanleren om de balans te bewaren; - aanleren van de juiste positie van de lichaamsdelen; - aanleren van de ademhaling

Nadere informatie

Algemene informatie Run-archery

Algemene informatie Run-archery David Stevenhagen Pijlkruidvaart 39 2724 VD Zoetermeer tel: 06-41712882 e-mail: inoutevents@hotmail.com website: www.run-archery.com Algemene informatie Run-archery De Sport Run-archery is een combinatie

Nadere informatie

krukas of as) waar de kracht de machine ingaat.

krukas of as) waar de kracht de machine ingaat. We hebben geprobeerd om de woordenlijst zo begrijpelijk mogelijk te maken zonder ingewikkelde vergelijkingen en lange verklaringen. Voor een gedetailleerder beeld van ingewikkelde begrippen als Kracht,

Nadere informatie

NEDERLANDSE HANDBOOG BOND

NEDERLANDSE HANDBOOG BOND Schiettechnisch Reglement van de NEDERLANDSE HANDBOOG BOND FITABOEKEN 1 t/m 4 De Nederlandse Handboog Bond is lid van: de Fédération Internationale de Tir à l Arc (FITA) European and Mediterranean Archery

Nadere informatie

Selectieprocedures outdoor 2019 Recurve European Games Minsk (BLR)

Selectieprocedures outdoor 2019 Recurve European Games Minsk (BLR) Selectieprocedures outdoor 09 Recurve European Games Minsk (BLR) Algemeen uitgangspunt NHB De Nederlandse Handboogbond (NHB) heeft zich geconformeerd aan de doelstelling om zo goed mogelijk te presteren

Nadere informatie

Introductie ASSV en Boogschieten Informatie over de vereniging en introductie in het boogschieten

Introductie ASSV en Boogschieten Informatie over de vereniging en introductie in het boogschieten Introductie ASSV en Boogschieten Informatie over de vereniging en introductie in het boogschieten 1 e uitgave ASSV november 2018 Auteur : Jörgen Hendriks Bewerkt voor ASSV door Theo Duncker Copyright HBSV

Nadere informatie

WAPENOMSCHRIJVING Page 1 of 7

WAPENOMSCHRIJVING Page 1 of 7 WAPENOMSCHRIJVING Page 1 of 7 WAPENOMSCHRIJVING WAPENUITRUSTING Binnen de traditionele disciplines onderscheiden we thans een drietal uitvoeringen: 1. de traditionele kruisboog met vast hand- en schoudersteun

Nadere informatie

MATERIALEN (recurveboog)

MATERIALEN (recurveboog) MATERIALEN (recurveboog) We sommen hier een aantal aanknopingspunten op voor het aanschaffen van handboogmateriaal. De informatie is vooral bedoeld voor nieuwe leden maar ook oudere leden die nog geen

Nadere informatie

2009 13 de TRIARC Kampioenschap van België / Vlaanderen (Individueel & Clubploegen)

2009 13 de TRIARC Kampioenschap van België / Vlaanderen (Individueel & Clubploegen) 2009 13 de TRIARC Kampioenschap van België / Vlaanderen (Individueel & Clubploegen) BOOGSCHIETEN Zat. 4 juli 2009 Wedstrijden van 9 tot 18 uur Aansluitend : prijsuitreiking en huldiging van de kampioenen

Nadere informatie

Lesschema 3 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen

Lesschema 3 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen Lesschema 3 graad t.g.v. 500 jaar Koninklijke Sint Sebastiaansgilde Essen 1 Naamsverklaring: Een gilde is een vereniging van mensen die hetzelfde beroep uitoefen(d)en, vb bakkers of wevers waren allemaal

Nadere informatie

Kunststof en composiet

Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet 4e college kunststof Utrecht HKU Materialen Vandaag: Overige kunststoffen Composieten Kunststofherkenning en herhaling Materialen PE, polyetheen - LDPE en

Nadere informatie

Kunststof en composiet Kunststof en composiet

Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet Kunststof en composiet 4e college kunststof Utrecht HKU Vandaag: PE, polyetheen Overige kunststoffen Composieten Kunststofherkenning en herhaling - LDPE en HDPE: verschillend soortelijk

Nadere informatie

HANDLEIDING TEAMSCHIETEN

HANDLEIDING TEAMSCHIETEN HANDLEIDING TEAMSCHIETEN In deze handleiding worden de belangrijkste regels omtrent het teamschieten samengevat. De artikels verwijzen naar de oorspronkelijke artikelen in FITA-boek 3, Indoor. In de meeste

Nadere informatie

JeugdFITA: Reglement. Evenement. Wedstrijdopzet, categorieën, klassen en meer...

JeugdFITA: Reglement. Evenement. Wedstrijdopzet, categorieën, klassen en meer... JeugdFITA: Reglement Wedstrijdopzet, categorieën, klassen en meer... De Jeugd FITA-wedstrijden worden georganiseerd voor jeugdige schutters (aspiranten tot en met junioren). Doel is dat het een leuke wedstrijd

Nadere informatie

Schiettechniek #8. Ik wil een reeks mogelijke problemen bespreken met een voorbeeld van een correctie.

Schiettechniek #8. Ik wil een reeks mogelijke problemen bespreken met een voorbeeld van een correctie. Schiettechniek #8 Corrigeren van de schiettechniek Correctie van de schiettechniek kun je op verschillende manieren uitvoeren. Hierbij moet je rekening houden met de wijze waarop de sporter zelf zijn zintuiglijke

Nadere informatie

Uitgave Schiettechnische Reglementen NHB per 01-04-2007

Uitgave Schiettechnische Reglementen NHB per 01-04-2007 Nederlandse Handboog Bond Postbus 10101 5240 GA Rosmalen tel: 073 5210101 fax: 073 5219785 e-mail: info@handboogsport.nl www.handboogsport.nl Memo Uitgave Schiettechnische Reglementen NHB per 01-04-2007

Nadere informatie

Informatieblad. Post adres: Ruiterij 30. Veld adres: Sportlaan 10 Postcode: 9204

Informatieblad. Post adres: Ruiterij 30. Veld adres: Sportlaan 10 Postcode: 9204 Informatieblad Post adres: Ruiterij 30 Postcode: 9201 DC Plaats: Drachten Veld adres: Sportlaan 10 Postcode: 9204 Plaats: Drachten Voorwoord Hartelijk dank voor je aanmelding bij Handboogvereniging Drachtsterpijl,

Nadere informatie

Spine Tester door Rense Sjoers 3dschieten.nl

Spine Tester door Rense Sjoers 3dschieten.nl Spine Tester door Rense Sjoers 3dschieten.nl Na veel speuren op het internet ben ik enkele leuke beschrijvingen van zelfbouw creaties tegengekomen. Een probleem is dat deze bijna nooit in het Nederlands

Nadere informatie

Boek 3 Doel schieten versie ingaande 1 april 2015 v1.

Boek 3 Doel schieten versie ingaande 1 april 2015 v1. Boek 3 Doel schieten versie ingaande 1 april 2015 v1. Hoofdstuk 11 - Materiaal van de sporter... 4 Art. 11.1... 4 Art. 11.2... 5 Art. 11.3... 5 Art. 11.4... 6 Hoofdstuk 12 - Het schieten... 7 Art. 12.1...

Nadere informatie

Invloeden van schok en trillingen op product en verpakkingen

Invloeden van schok en trillingen op product en verpakkingen Invloeden van schok en trillingen op product en verpakkingen Er zijn diverse invloeden die schade kunnen veroorzaken aan producten tijdens transport. Temperatuur, luchtvochtigheid, trillingen en schokken.

Nadere informatie

3D "Het Kersentoernooi" Mierlo

3D Het Kersentoernooi Mierlo Vergoossen, Lei From: 3D Het Kersentoernooi Mierlo [wedstrijd=kersentoernooi.nl@mail186.atl61.mcsv.net] on behalf of 3D Het Kersentoernooi Mierlo [wedstrijd@kersentoernooi.nl] Sent: woensdag 15 april 2015

Nadere informatie

Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2)

Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2) Theorie: Snelheid (Herhaling klas 2) Snelheid en gemiddelde snelheid Met de grootheid snelheid geef je aan welke afstand een voorwerp in een bepaalde tijd aflegt. Over een langere periode is de snelheid

Nadere informatie

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt.

Opgave 2 Een kracht heeft een grootte, een richting en een aangrijpingspunt. Uitwerkingen 1 Opgave 1 Het aangrijpingspunt van een kracht is de plaats waar de kracht op het voorwerp werkt. De werklijn van een kracht is de denkbeeldige (rechte) lijn die samenvalt met de bijbehorende

Nadere informatie

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M.

HAVO. Inhoud. Momenten... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10. Momenten R.H.M. Inhoud... 2 Stappenplan... 6 Opgaven... 8 Opgave: Balanceren... 8 Opgave: Bowlen... 10 1/10 HAVO In de modules Beweging en Krachten hebben we vooral naar rechtlijnige bewegingen gekeken. In de praktijk

Nadere informatie

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want

zwaartekracht (N of kn) Dus moeten we Fz bepalen dat kan alleen als we de massa weten. Want Sterkteberekening Dissel berekenen op afschuiving. Uitleg over de methode Om de dissel te berekenen op afschuiving moet men weten welke kracht de trekker kan uitoefenen op de bloemkoolmachine. Daarvoor

Nadere informatie

Samenvatting door Flore colnelis 714 woorden 11 november keer beoordeeld. Natuurkunde. Fysica examen 1. Si-eenhedenstelsel

Samenvatting door Flore colnelis 714 woorden 11 november keer beoordeeld. Natuurkunde. Fysica examen 1. Si-eenhedenstelsel Samenvatting door Flore colnelis 714 woorden 11 november 2016 1 2 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Fysica examen 1 Si-eenhedenstelsel Grootheden en eenheden Een grootheid is iets wat je kunt meten Een eenheid

Nadere informatie

De snelheid van de auto neemt eerst toe en wordt na zekere tijd constant. Bereken de snelheid die de auto dan heeft.

De snelheid van de auto neemt eerst toe en wordt na zekere tijd constant. Bereken de snelheid die de auto dan heeft. Opgave 1 Een auto Met een auto worden enkele proeven gedaan. De wrijvingskracht F w op de auto is daarbij gelijk aan de som van de rolwrijving F w,rol en de luchtwrijving F w,lucht. F w,rol heeft bij elke

Nadere informatie

Boek 4 Veld & 3D Regels ingaande 1 oktober 2016

Boek 4 Veld & 3D Regels ingaande 1 oktober 2016 Boek 4 Veld & 3D Regels ingaande 1 oktober 2016 Hoofdstuk 22 - Uitrusting van de sporters... 4 Art. 22.1... 4 Art. 22.2... 5 Art. 22.3... 6 Art. 22.4: Voor de Instinctive Boog divisie van de volgende zaken

Nadere informatie

Snelle glijbanen. Masterclass VWO-leerlingen juni Emiel van Elderen en Joost de Groot NWD Faculteit EWI, Toegepaste Wiskunde

Snelle glijbanen. Masterclass VWO-leerlingen juni Emiel van Elderen en Joost de Groot NWD Faculteit EWI, Toegepaste Wiskunde Masterclass VWO-leerlingen juni 2008 Snelle glijbanen Emiel van Elderen en Joost de Groot NWD 2009 1 Technische Universiteit Delft Probleemstelling Gegeven: een punt A(0,a) en een punt B(b, 0) met a 0.

Nadere informatie

Barebowschieten. Auteur: Pako Verkoelen. Inleiding

Barebowschieten. Auteur: Pako Verkoelen. Inleiding Barebowschieten Auteur: Pako Verkoelen. In dit artikel wordt duidelijk gemaakt, dat barebowschieten niet zo 'ongecompliceerd' is als de benaming doet vermoeden. Op een overzichtelijke wijze wordt geprobeerd

Nadere informatie

Klimmen. High rope met tokkelbaan. High Team Adventure

Klimmen. High rope met tokkelbaan. High Team Adventure Klimmen Op onze klimboom kunt u gezekerd aan een touw via verschillende routes omhoog klimmen. Deze hebben verschillende moeilijkheidsgraden. Als extra mogelijkheid is er een route die via stokjes geklommen

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

Kruisboogreglement Opname uit NBFS reglement 2008

Kruisboogreglement Opname uit NBFS reglement 2008 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 66. De organisatoren dragen zorg voor een beveiligd terrein, waarop de benodigde schutsbomen worden geplaatst. Bij iedere schutsboom dient een tafel met twee stoelen voor de

Nadere informatie

Inleiding kracht en energie 3hv

Inleiding kracht en energie 3hv Inleiding kracht en energie 3hv Opdracht 1. Wat doen krachten? Leg uit wat krachten kunnen doen. Opdracht 2. Grootheden en eenheden. Vul in: Grootheid Eenheid Andere eenheid Naam Symbool Naam Symbool Naam

Nadere informatie

3.1 Krachten en hun eigenschappen

3.1 Krachten en hun eigenschappen 3.1 Krachten en hun eigenschappen Opgave 1 a Kracht Motorkracht Zwaartekracht Normaalkracht Luchtweerstandskracht Rolweerstandskracht Uitgeoefend door Motor Aarde Weg/ondergrond Lucht Weg/ondergrond b

Nadere informatie

Rolsteigers Ladders Trappen

Rolsteigers Ladders Trappen ALU KLIMMATERIALEN Made in Holland Aluminium rolsteigers Klap- en vouwsteigers Ladders - trappen Constructies op maat Klasse A materiaal Alles gecertificeerd volgens de strengste euro-eisen Rolsteigers

Nadere informatie

De 3 verschillende divisies in veld- en jachtschieten

De 3 verschillende divisies in veld- en jachtschieten De 3 verschillende divisies in veld- en jachtschieten Eindwerk voor cursus Trainer B Boogschieten Ing. Joris Vercaigne Pagina 1 van 19 1 Inleiding 4 2 Veld- en jachtschieten 4 2.1 Wat is het? 4 2.2 Globale

Nadere informatie

Begripsvragen: Cirkelbeweging

Begripsvragen: Cirkelbeweging Handboek natuurkundedidactiek Hoofdstuk 4: Leerstofdomeinen 4.2 Domeinspecifieke leerstofopbouw 4.2.1 Mechanica Begripsvragen: Cirkelbeweging 1 Meerkeuzevragen 1 [H/V] Een auto neemt een bocht met een

Nadere informatie

BELGISCH REGLEMENT NATUURHANDBOOGSCHIETEN 3D

BELGISCH REGLEMENT NATUURHANDBOOGSCHIETEN 3D BELGISCH REGLEMENT NATUURHANDBOOGSCHIETEN 3D Nationale Technische Commissie: Vertaling van het Reglement goedgekeurd door de UC/CE in maart 2016 3D reglement RBA - 1 - INHOUD 1 INLEIDING. 1.1 DOEL VAN

Nadere informatie

Trainen, meer dan alleen pijlen schieten! Handleiding voor de handboogschutter

Trainen, meer dan alleen pijlen schieten! Handleiding voor de handboogschutter Trainen, meer dan alleen pijlen schieten! Handleiding voor de handboogschutter Tekst: Aller, L. van Bruning, B. Smit, Y. Amsterdam, 1 juni 2007 Inhoud Trainingsdocument handboogsport... 1 Inhoud... 2 Inleiding...

Nadere informatie

Reglement 3D Competitie 2018.

Reglement 3D Competitie 2018. Reglement 3D Competitie 2018. 1. Inleiding 1.1. Het schiet technische reglement voor de discipline 3D Competitie schieten is gebaseerd op het IFAA regelement. 1.2. Het 3D Competitie reglement heeft betrekking

Nadere informatie

: LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 17 van de IJkverordening

: LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 17 van de IJkverordening Intitulé : LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 17 van de IJkverordening Citeertitel: Lengtematenbesluit Vindplaats : AB 1988 no. 26 Wijzigingen: Geen = 1. Algemene bepalingen

Nadere informatie

ATWOOD Blok A en blok B zijn verbonden door een koord dat over een katrol hangt. Er is geen wrijving in de katrol. Het stelsel gaat bewegen.

ATWOOD Blok A en blok B zijn verbonden door een koord dat over een katrol hangt. Er is geen wrijving in de katrol. Het stelsel gaat bewegen. ATWOOD Blok A en blok B zijn verbonden door een koord dat over een katrol hangt. Er is geen wrijving in de katrol. Het stelsel gaat bewegen. Bereken de spankracht in het koord. ATWOOD Over een katrol hangt

Nadere informatie

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG

No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN ^«BANDOENG No. 44 PUBLICATIE VAN DE NEDERLANDSCH.INDISCHE WEGENVEREENIGING TRACTIE-WEERSTANDEN r / Q,\ ^«BANDOENG TRACTIE. WEERSTANDEN. Het moderne verkeer, het verkeer in mechanische tractie, over den gewonen weg,

Nadere informatie

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher

Het maken van traditionele pijlen - Hans V. http://home.planet.nl/~nieuwefletcher Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen - Hans V. Het maken van traditionele pijlen begint met de aanschaf van de benodigde materialen. Natuurlijk zijn er ook wat

Nadere informatie

Zierikzee. Voor wie is deze Brabo Indoor Hockeystick Love Zwart/Roze geschikt?

Zierikzee. Voor wie is deze Brabo Indoor Hockeystick Love Zwart/Roze geschikt? Zierikzee Brabo zaalsticks Brabo Indoor Hockeystick Love Zwart/Roze 29,99 De Brabo Indoor Hockeystick Love Zwart/Roze is een kleurrijk ontworpen hockeystick met 24 mm kromming. De stick is gemaakt van

Nadere informatie

BELGISCH REGLEMENT NATUURHANDBOOGSCHIETEN 3D

BELGISCH REGLEMENT NATUURHANDBOOGSCHIETEN 3D BELGISCH REGLEMENT NATUURHANDBOOGSCHIETEN 3D Nationale Technische Commissie: Vertaling van het Reglement goedgekeurd door de UC/CE in oktober 2013 3D reglement RBA - 1 - opgesteld door Henri Willems en

Nadere informatie

Spey Casting. Handboek voor dubbelhandig vliegvissen. Rob van Dijk

Spey Casting. Handboek voor dubbelhandig vliegvissen. Rob van Dijk Spey Casting Handboek voor dubbelhandig vliegvissen Rob van Dijk Inhoudsopgave Voorwoord 7 Inleiding 8 Introductie 9 1 Terugblik op het verleden 13 2 De nieuwe generatie 23 3 Van enkel- naar dubbelhandig

Nadere informatie

welkom infoavond 7 oktober 2015

welkom infoavond 7 oktober 2015 welkom infoavond 7 oktober 2015 inleidend filmpje Youtube historiek NDS opgericht in 1984 verschillende locaties: Meerbeke, Sint-Berlindiskring Denderwindeke, school Ninove, t Sportstekske doorstart in

Nadere informatie

Eindexamen natuurkunde / scheikunde 1 compex vmbo gl/tl 2010 - I

Eindexamen natuurkunde / scheikunde 1 compex vmbo gl/tl 2010 - I Meerkeuzevragen Schrijf alleen de hoofdletter van het goede antwoord op. Open vragen Geef niet méér antwoorden dan er worden gevraagd. Als er bijvoorbeeld twee redenen worden gevraagd, geef er dan twee

Nadere informatie