Fiberforus. Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fiberforus. Inleiding"

Transcriptie

1 Fiberforus Fiberforus staat voor de bouw van 100% customer owned netwerken, welke niet verkocht kunnen worden aan derden, zowel op de passieve als ook de actieve laag, waardoor de eindgebruikers volledige controle hebben en houden over het netwerk!. Inleiding Binnen Nederland wordt er in woonwijken steeds vaker glasvezel naar woningen gebracht door marktpartijen, zoals Reggefiber samen met KPN. Op bedrijventerreinen wordt dit veelal door partijen zoals KPN, Ziggo en Eurofiber gedaan. In verschillende discussies met betrokken partijen is de vraag naar voren gekomen: Wat moeten wij nu doen om te komen tot een verglazing? Het is al lang niet meer de vraag: Krijgen we een glasvezelnetwerk? Nee,deze gaat er echt komen. De vragen zijn veel meer: Wie wordt eigenaar en volgens welk model wordt het netwerk open gesteld? Tevens komt de vraag naar voren: En wanneer wordt het netwerk dan aangelegd? In een artikel in NRC Next van 5 december 2008 is al aangegeven dat men binnen 8 jaar (2016) over dient te gaan van het kopernetwerk (KPN) naar een glasvezelnetwerk. Het kopernetwerk kan maar een beperkte bandbreedte aan. Het koper-netwerk van KPN is end of life cycle. Dat de vraag: Hoe open is het netwerk?, nog niet zo eenvoudig te beantwoorden is, blijkt uit het artikel in Telecompaper: Het is zeer belangrijk om hier een visie en een standpunt over in te nemen, want als een glasvezelnetwerk aangelegd is, liggen de structuren en mogelijkheden voor de komende 30 jaar vast!!! Maar wat is nu eigenlijk een open netwerk? Iedereen praat er steeds over, maar wat is dit nu eigenlijk?.

2 Open glasvezelnetwerken, hoe open zijn deze? Bij het aanleggen van een netwerkstructuur kan er in beginsel gekozen worden voor een open- cq gesloten glasvezelnetwerk. Een open netwerk is een netwerk waarop de verschillende dienstenleveranciers gelijke rechten en kansen hebben om hun diensten aan te bieden aan de klanten. Er is in beginsel geen drempel die toetreding van deze dienstenleveranciers in de weg staat, zowel niet op voorwaarden (allemaal gelijk), als financieel (lage instap om in te koppelen) als ook technisch (geen dure, zeer specifieke techniek). Gezien de hoge investeringen in- en de enorme capaciteit van een dergelijk netwerk is het noodzakelijk een netwerk te realiseren waarbij zoveel mogelijk partijen toegang krijgen tot dit netwerk. Tevens hebben de eindgebruikers (klanten) zelf de keuze welke diensten zij van welke aanbieder wensen af te nemen en voor welke duur. Een netwerk is open als aan de volgende voorwaarden voldaan wordt: De toetreding (inkoppeling) voorwaarden zijn voor dienstenaanbieders gelijk. Geen hoge eenmalige kosten in rekening gebracht aan dienstenaanbieders, maar ook geen hoge maandelijkse kosten. Landelijk, maar ook regionaal inkoppelen. Geen dure standaard technologieën toepassen. Men kiest voor IP. Geen dure POC s ingericht, die betaald dienen te worden door de Service Providers (SP s). Geen lange wachtrijen voor SP s om toegang te krijgen tot het netwerk. Niet alleen een juridische overeenkomst over deze openheid, maar ook een economische. Er moet een belang zijn voor deze aanbieder om zoveel mogelijk diensten te ontsluiten op het netwerk. Een gesloten netwerk, bekend onder andere van KPN, past naar onze inzichten (en die van de OPTA) niet meer in deze economische situatie. De kosten van meerdere netwerken op zowel passieve als ook actieve laag zijn te hoog om dit te accepteren. De eindgebruiker dient dit uiteindelijk allemaal te betalen. Tevens blijft de concurrentie tussen de verschillende dienstenaanbieders achterwege, indien men niet kiest voor een geheel open netwerk. Vaak komen de nieuwste diensten van kleine marktpartijen en kunnen deze niet ontsloten worden, indien de toetredingsvoorwaarden en kosten te hoog zijn. Om een beter inzicht te krijgen in de openheid van een netwerk dient de opbouw van een netwerk te worden besproken. Hieronder wordt kort stilgestaan bij de verschillende lagen van het netwerk.

3 Opbouw netwerk Allereerst is het nodig om in te gaan op de opbouw van een glasvezelnetwerk. De commerciële activiteiten zijn in vier lagen te onderscheiden, zijnde: de passieve -, de actieve -, de diensten- en de contentlaag. Passieve laag De passieve laag bestaat uit de kabels, de buisjes, het glas, de pandaansluitingen en de eventuele technische ruimten (centrales/pop). Over het algemeen wordt glasvezel aangelegd in kabels die bestaan uit meerdere vezels. De kabels worden meestal aangelegd in mantelbuisjes. In mantelbuisjes kunnen normaal gesproken meerdere kabels aanwezig zijn. De passieve laag is dus niks meer dan materiaal. Actieve laag Onder de actieve laag verstaan we de apparatuur die nodig is om informatie over de glasvezel te sturen en het beheer van de operationele netwerken. Hieronder vallen dus routers, switches, modems, verdeelkasten, etc. De actieve laag maakt van de passieve laag een functionerend netwerk. Hier treffen we dus de netwerkbeheerders c.q. de aanbieders van een netwerkaansluiting aan. Dienstenlaag In de dienstenlaag vinden we de aanbieders van bijvoorbeeld internet, televisie, telefonie, camerabewaking, telewerken en dergelijke. Providers horen allemaal bij deze laag. Contentlaag Tot slot wordt de contentlaag gevormd door het aanbod van data, applicaties en informatie, etc. Schematisch kan men dan de voornoemde lagen als volgt weergeven: Content Providers Dienstenaanbieders Apparatuur Glasvezelnetwerk Figuur: vier lagen, van boven naar onder: content, diensten, actieve laag, passieve laag.

4 Er wordt gesproken over verticale integratie als een partij op verschillende lagen tegelijkertijd actief is. Goede voorbeelden zijn KPN, Eurofiber, Ziggo en UPC die op meerdere lagen actief zijn. Reeds op dit moment zijn er vele aanbieders van content en diensten. De openheid van een netwerk komt in het geding, indien één partij zowel de apparatuur beheert (actieve laag), als ook diensten levert. Deze partij controleert het gehele netwerk en kan dus zelf bepalen wat er op het netwerk gebeurt. Hij kan hierdoor concurrerende diensten weren op het netwerk of de toegang bemoeilijken door (achteraf) specifieke voorwaarden te stellen. Op welke laag moet het netwerk dan open zijn? Hierbij kan er gekozen worden uit in beginsel twee varianten. 1) Men kan kiezen voor de aanleg van alleen de passieve laag en deze ter beschikking stellen aan de verschillende dienstenaanbieders. Deze aanbieders dienen dan zelf zorg te dragen voor de actieve laag. 2) Men kan er voor kiezen één (1) passieve- en actieve laag aan te leggen, waarvan iedere dienstenaanbieder gebruik kan maken. Hierbij wordt er dan gebruik gemaakt van één actieve laag met een veel toegepaste technologie zoals een ethernetplatform (IP). Het voordeel is dat bijna iedere dienstenaanbieder toegang krijgt tot dit netwerk en er voor één platform gekozen wordt. De kosten van de investering blijven dan zo laag mogelijk, waardoor ook de kosten voor de operationele laag zo klein mogelijk blijven. Iedereen kan dan gebruik maken van dit platform. In veel gevallen willen dienstenaanbieders namelijk gebruik maken van hun eigen apparatuur, daar zij deze kennen en weten hoe zij deze binnen de organisatie dienen in te zetten. Dit model (variant 1) heeft echter het nadeel dat er in meerdere actieve componenten geïnvesteerd dient te worden en dit uiteindelijk een kostenverhoging bij de klant tot gevolg zal hebben. Tevens heeft dit tot gevolg dat kleinere partijen in de markt geen gebruik kunnen maken van het netwerk, daar de investeringen in de actieve apparatuur te hoog voor hen is en zij niet beschikken over voldoende kennis. Deze kleinere partijen hebben ook zelf geen redundant backbone (snelweg) naar het betreffende netwerk, waardoor zij helemaal geen diensten kunnen leveren. Ook worden de ruimtes om deze apparatuur te plaatsen veel groter en dient de toegang voor de verschillende partijen gesplitst te worden. Deze openheid wordt nu onder andere toepast op het kopernetwerk van KPN met betrekking tot de xdsl-markt. In de wijkcentrales kunnen de verschillende Service providers (SP s) zelf hun apparatuur hangen.

5 Wil men een echt open glasvezelnetwerk realiseren,(variant 2) dan dient het netwerk zowel open te zijn op laag 1 (passieve laag) als ook op laag 2 (actieve laag). Om dit te waarborgen dient er dan ook een strikte scheiding aanwezig te zijn bij de verschillende aanbieders van de verschillende lagen. Indien één partij meer dan één laag levert, bijvoorbeeld de actieveen dienstenlaag, is de kans op een niet geheel open netwerk erg groot. Er ontstaan in deze situatie conflicterende belangen met andere partijen die ook vergelijkende concurrerende diensten leveren. Naar aanleiding van het voorgaande is het wenselijk dat aandacht wordt besteed aan de volgende zaken om tot een zo open mogelijk netwerk te komen: Er mag slechts een koppeling zijn van één aanbieder die zowel de passieve als ook de actieve laag aanbiedt. De passieve laag dient open te zijn voor alle aanbieders van de actieve laag met of zonder diensten. De voorwaarden dienen vooraf bekend te zijn en zich te conformeren aan de voorwaarden die de OPTA gesteld heeft. Er mag niet een situatie ontstaan op het netwerk dat één partij bij aanvang van de uitrol zowel de actieve laag beheert als ook de diensten levert. Hierdoor zal deze partij bij de uitrol trachten een groot aantal klanten te verkrijgen en daarna de toegang op het netwerk beperken via de actieve laag. Een partij die alle drie de lagen levert, kan niet. De openheid kan misschien wel juridisch gegeven worden, echter in de praktijk zijn er teveel mogelijkheden om hieronder uit te komen. Een openheid op laag 3 (internet) is geen open netwerk. In de praktijk geven marktpartijen soms wel eens aan dat zij een open netwerk hebben, met de argumentatie dat het internet toch open is! Dit is geen open netwerk. De passieve, actieve en ook de dienst internet, kan alleen van die betreffende partij verkregen worden. Toegang voor derde aanbieders is geheel niet ingevuld.

6 Verschil tussen Customer owned netwerken en Carrier owned netwerken Voordat er een keuze gemaakt kan worden op welke wijze men het betreffende netwerk wenst in te vullen, dient men eerst een keuze te maken voor een a) Custom owned netwerk of b) een Carrier owned netwerk. Dit is echt de eerste keuze die men dient te maken. Customer owned netwerk Een customer owned netwerk is een netwerk dat geheel eigendom is van de gebruikers. Hierbij gaat het vaak om alleen de passieve laag. Zo zijn er reeds netwerken gebouwd bekend in Tilburg, Leiden, Eindhoven, Zuid Limburg. Nadat deze netwerken gebouwd zijn, dienen deze geactiveerd te worden. Bijna altijd wordt dit gedaan door commerciële partijen. Vaak leveren deze partijen zelf ook diensten, waardoor er geen echt open netwerk ontstaat, ook al zegt men dat dit gebeurt. Verder ontstaat er eigenlijk een carrier owned netwerk, door het inschakelen van commerciële partijen. Vaak worden deze netwerken belicht door derde partijen, zoals bijvoorbeeld (locale) installatiebedrijven en BBNed. Toch is dit een zeer typische invulling van het netwerk. Door commerciële partijen in te schakelen om het netwerk te belichten, maakt men van eigenlijk van een customer owned netwerk een carrier owned netwerk. Zij zijn nooit onafhankelijk en hebben zelf een commercieel belang. Vaak worden na enkele jaren de betreffende onderneming te verkocht. Weg met open netwerk!! De uiteindelijke beslissingsbevoegdheid ligt niet meer bij de gebruikers. Voorbeelden zijn bekend in Amsterdam, Eindhoven, Zuid Limburg en Veghel. Carrier owned netwerk Een carrier owned netwerk is volledig eigendom van een commerciële partij. Deze partij levert zelf soms ook diensten, maar met name bepalen zij wie wel en niet op het netwerk kunnen komen en onder welke voorwaarden. Eigenlijk zijn alle aanbieders in de huidige markt carrier owned netwerken. Marktplaats In sommige steden heeft men getracht een combinatie te maken van deze twee systemen. Zo heeft men getracht een marktplaats te maken waarop alle carriers moeten koppelen en waar de derde partijen dan kunnen inkoppelen. De bekendste voorbeelden zijn Boschnet, Deventernet en Breednet. Helaas zien we in de praktijk dat dit een mooi theoretisch model is, maar dat de marktpartijen hier niet echt aan meewerken. Men wil misschien wel de passieve laag delen, maar zeker niet de actieve laag en deze in ieder geval niet aan elkaar koppelen. Daarom werkt het gewoon niet!

7 De huidige markt De huidige markt wordt sterk gedomineerd door KPN en Reggefiber. Daar KPN momenteel 40% van de aandelen bezit in Reggefiber en een optie heeft van nog eens 40% bepalen zij ook sterk wat er gebeurt bij Reggefiber en domineren zij samen deze markt. Tevens is er onlangs een uitspraak geweest, waarin de rechter heeft bepaald dat de glasvezelnetwerken op bedrijventerreinen door KPN niet hoeven te worden opengesteld. Door deze situatie is er geen echte dynamiek meer in de markt. Dit is niet goed voor de innovatie op het gebied van diensten en marktwerking. Nieuw initiatief Er is behoefte aan een geheel nieuw initiatief. Hierbij zijn enkele zaken van belang: Het risico in de huidige markt dat na een duur van drie tot vijf jaar de bestaande marktpartijen inbreken op de contracten die gesloten zijn met een marktpartij. Hierdoor zal geen enkele partij investeren in een nieuw concept, daar de businesscases en de daaraan gekoppelde financieringen gebaseerd zijn op een afschrijving van jaar. Er dient echt een geheel open netwerk te bestaan (of te komen), waardoor er dynamiek ontstaat op het gebied van diensten. De toekomst van dit open model dient gewaarborgd te worden. Een deel van de organisatie moet niet verkocht kunnen worden aan derden. De kwaliteit en continuïteit van de netwerken dient zeker gesteld te worden. Hierdoor kunnen er hoge SLA s worden afgegeven. Er is voldoende kennis aanwezig m.b.t. o.a. de volgende zaken: Type netwerk op bedrijventerrein. Kostprijzen van werkzaamheden en componenten. Businesscases. De enige manier om aan voornoemde zaken een invulling te geven, is door het volgende te realiseren. Er moeten 100% customer owned netwerken gebouwd worden, welke niet verkocht kunnen worden aan derden, zowel op de passieve als ook de actieve laag. Ook moet de juridische structuur zo zijn, dat de gebruikers volledig eigenaar zijn van de passieve en actieve laag. De netwerken worden volledig gebouwd volgens een standaard (open source), waardoor de kwaliteit, beheer en onderhoud gewaarborgd is.

8 Hoe kan dit gebeuren? Er wordt er een vereniging opgericht waar betrokken partijen lid van kunnen worden op het moment dat zij een customer owned aansluiting/netwerk wensen. Hierdoor geven ze aan dat men behoefte heeft aan een dergelijke aansluiting en voorstander is van customer owned netwerken. Er ontstaat op deze wijze een grote groep potentiële klanten. Er moet een community ontstaan voor een echt open customer owned netwerk. De vereniging heet: fiberforus. Fiberforus levert advies, coördinatie, vraagbundeling, voert administratie etc. bij en van de bij fiberforus aangesloten netwerken. Op de website van fiberforus staat duidelijk aangegeven dat men samen wenst te werken aan een geheel customer owned open netwerk (passief en actief) en wil werken aan de innovatie van diensten. In het intranet van fiberforus vindt men een handboek (database), waarin beschreven hoe men een passief netwerk dient aan te leggen voor FTTB en FTTI. In de nabije toekomst wordt tevens FTTH toegevoegd. Hier vindt men dus echt alle informatie over de realisatie van een netwerk, volgens de standaard van fiberforus. Alle kennis opgedaan bij onder andere Fastfiber is ingebracht in deze database. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de volgende zaken: Statuten van de vennootschappen voor de coöperaties. Aanvraag OPTA. Wijze van eerste opzet netwerk. Beschrijving van de componenten. Kosten componenten en graafwerkzaamheden. Businesscases. Foto s, films van aanleg etc. SLA s voor beheer. Overeenkomsten voor verhuur netwerk. Presentaties. Overzicht van diensten en prijzen. Door gebruik te maken van dit handboek ontstaat er een echte standaard voor het netwerk van Fiberforus. Het wordt dus een open source glasvezelnetwerk. Vaak zullen deze organisaties ook een ondersteuning wensen te hebben voor de realisatie van een dergelijk netwerk. Deze kan door fiberforus geleverd worden. Alle organisaties die het passieve netwerk hebben gerealiseerd met het concept van fiberforus, geven dit aan door de tekst op te nemen: Powered by fiberforus. Hierdoor ontstaat er een communities van allemaal fiberforus netwerken. Tevens kan men zien, welke coöperaties gebruik hebben gemaakt van de standaard van fiberforus. Hierdoor is de kwaliteit gewaarborgd en kan er ook garantie gegeven worden op het netwerk door de bouwers van de netwerken. De coöperatie die het netwerk heeft gebouwd conform de standaard van fiberforus krijgt hiervoor ook een certificaat. Hierdoor kan er ook een SLA worden afgegeven door de bouwers van het netwerk, maar kan dit ook door een andere aannemer worden overgenomen.

9 CrossNetworks Hoe krijgt men dan diensten, die de individuele eindgebruikers wensen, cq groepen collectief hebben ingekocht? Naast de vereniging wordt ook een nieuwe coöperatieve vereniging opgericht: Cross-networks. Deze organisatie gaat alle netwerken van fiberforus belichten. Men wordt dan vanuit de coöperatieve vereniging van het passieve netwerk ook lid van deze coöperatie, waardoor ook de kwaliteit van belichting gewaarborgd is, maar ook de continuïteit. De coöperatie kan niet verkocht worden aan een derde en daardoor weet men ook 100% zeker dat de customer owned gedachte ook gewaarborgd is in de toekomst. Deze onderneming kan natuurlijk ook andere customer owned netwerken belichten, echter de kosten voor aansluiting zijn hoger, daar het andere netwerk waarschijnlijk niet conform de fiberforus standaard gebouwd is. Ook kan hierdoor de beschikbaarheid van deze netwerken lager zijn. Structuur De hiervoor omschreven structuur kan schematisch als volgt worden weergegeven:

Een introductie van een totaalconcept voor aanleg en exploitatie van customer owned glasvezelnetwerken

Een introductie van een totaalconcept voor aanleg en exploitatie van customer owned glasvezelnetwerken Een introductie van een totaalconcept voor aanleg en exploitatie van customer owned glasvezelnetwerken INTRODUCTIE Wat is fiberforus Fiberforus is een vereniging die een totaalconcept voor customer owned

Nadere informatie

September De lagen gescheiden

September De lagen gescheiden De lagen gescheiden Als het gaat over glasvezel, gaat het al snel over laag 1, laag 2 en laag 3. Wat zijn dat voor lagen? Dit document geeft een stuk achtergrond. De markt is volop in beweging en er zijn

Nadere informatie

Aankondiging openglasvezel DE BERK, ECHT Project nr.: 028. FORE Freedom B.V. Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60

Aankondiging openglasvezel DE BERK, ECHT Project nr.: 028. FORE Freedom B.V. Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60 Aankondiging openglasvezel DE BERK, ECHT Project nr.: 028 Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60 info@forefreedom.nl www.forefreedom.nl KvK 24.34.79.36 ING Bank 53.70.966 BTW NL8121.55.737.B.01

Nadere informatie

Aankondiging open glasvezel LOUTERBLOEMEN Project nr.: 179 v2. FORE Freedom B.V. Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60

Aankondiging open glasvezel LOUTERBLOEMEN Project nr.: 179 v2. FORE Freedom B.V. Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60 Aankondiging open glasvezel LOUTERBLOEMEN Project nr.: 179 v2 Nijverheidsweg 35 3161 GJ Rhoon T: 010-800 10 60 info@forefreedom.nl www.forefreedom.nl KvK 24.34.79.36 ING Bank 53.70.966 BTW NL8121.55.737.B.01

Nadere informatie

Presentatie. Doelstellingen Mogelijkheden Open netwerk Providers Voortgang Verantwoordelijkheid Advies Zorg op afstand Aannemer

Presentatie. Doelstellingen Mogelijkheden Open netwerk Providers Voortgang Verantwoordelijkheid Advies Zorg op afstand Aannemer Presentatie Doelstellingen Mogelijkheden Open netwerk Providers Voortgang Verantwoordelijkheid Advies Zorg op afstand Aannemer Kabeltelevisie Waalre (KTW) Missie KTW: Het bevorderen van de communicatie

Nadere informatie

Met glasvezel klaar voor de toekomst. Bedrijvenpark Oostambacht te Nootdorp Ruud Vriend en Ronald de Jongh, 3Bplus, 27 januari 2011

Met glasvezel klaar voor de toekomst. Bedrijvenpark Oostambacht te Nootdorp Ruud Vriend en Ronald de Jongh, 3Bplus, 27 januari 2011 Met glasvezel klaar voor de toekomst Bedrijvenpark Oostambacht te Nootdorp Ruud Vriend en Ronald de Jongh, 3Bplus, 27 januari 2011 Agenda Introductie 3Bplus Glasvezel waarom? Aanpak verglazing Glasvezel

Nadere informatie

Welkom op de informatiebijeenkomst. glasvezel op bedrijvenpark Haansberg. Maandag 23 november 2015

Welkom op de informatiebijeenkomst. glasvezel op bedrijvenpark Haansberg. Maandag 23 november 2015 Welkom op de informatiebijeenkomst glasvezel op bedrijvenpark Haansberg Maandag 23 november 2015 Agenda Welkomstwoord Bert Wagemakers Introductie Wethouder Rolph Dols Aanleiding Bert Wagemakers Glasvezelnetwerk

Nadere informatie

Snel en betrouwbaar internet

Snel en betrouwbaar internet Snel en betrouwbaar internet Voor alle ondernemingen Op diverse industrieterreinen in Nederland wordt door Glasvezel Bedrijventerrein een zakelijk glasvezelnetwerk aangelegd. Ook voor uw vestiging dé aansluiting

Nadere informatie

Welkom op de informatiebijeenkomst

Welkom op de informatiebijeenkomst Welkom op de informatiebijeenkomst eigen glasvezel op de bedrijventerreinen Elzenburg en De Geer Donderdag 18 februari 2016 Dome-X Agenda Kort woord van welkom Simoon Fransen Aanleiding Ties van Esch Samenwerking

Nadere informatie

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014

Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Glasvezel Ommen-Hardenberg Nieuwsbrief januari 2014 Afgelopen jaar bent u geïnformeerd over de mogelijkheden voor aanleg van glasvezel in de buitengebieden van de gemeenten Ommen en Hardenberg. In de tweede

Nadere informatie

Inhoud. Deel I : Introductie. Deel II : Ervaring gemeente Eersel. Deel III : Ervaring gemeente Best

Inhoud. Deel I : Introductie. Deel II : Ervaring gemeente Eersel. Deel III : Ervaring gemeente Best Glasvezel? Inhoud Deel I : Introductie Deel II : Ervaring gemeente Eersel Deel III : Ervaring gemeente Best Wat is glasvezel? Glasvezel is een breedband-verbinding....over een nieuwe lijn. ADSL/VDSL (telefoonlijn)

Nadere informatie

Breedband buitengebied Veere. ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015

Breedband buitengebied Veere. ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015 Breedband buitengebied Veere ir. ing. Reg Brennenreadts MBA ir. Menno Driesse 26 september 2015 1 I. Achtergrond 2 Achtergrond Probleem: Niet overal in Veere is snel internet. Vraag: Hoe kunnen we dit

Nadere informatie

Breedband Provincie Drenthe

Breedband Provincie Drenthe Hoogwaardig breedband op het Drentse platteland Samen maken we het mogelijk! Breedband Provincie Drenthe Jan Hut 06-53235426 Even voorstellen Jan Hut 59 jaar; Woont in Visvliet 25 jaar bij PTT Telecommunicatie;

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst glasvezel Stille Wille. 8 april 2016, Bewonersraad Stille Wille

Informatiebijeenkomst glasvezel Stille Wille. 8 april 2016, Bewonersraad Stille Wille Informatiebijeenkomst glasvezel Stille Wille 8 april 2016, Bewonersraad Stille Wille Welkom en voorstellen werkgroep en adviseur Peter Derksen, voorzitter Bewonersraad Agenda Welkom en doel Waarom werkgroep?

Nadere informatie

COÖPERATIEF ORGANISEREN GLASVEZELAANLEG DE MULTISTAKEHOLDER BREEDBANDCOÖPERATIE REALISATIE GEMEENTELIJKE GLASVEZELNETWERKEN OP COÖPERATIEVE BASIS

COÖPERATIEF ORGANISEREN GLASVEZELAANLEG DE MULTISTAKEHOLDER BREEDBANDCOÖPERATIE REALISATIE GEMEENTELIJKE GLASVEZELNETWERKEN OP COÖPERATIEVE BASIS COÖPERATIEF ORGANISEREN GLASVEZELAANLEG DE MULTISTAKEHOLDER BREEDBANDCOÖPERATIE REALISATIE GEMEENTELIJKE GLASVEZELNETWERKEN OP COÖPERATIEVE BASIS JOHAN MEIJERHOF Coöperatief organiseren in het publiek-private

Nadere informatie

Welkom. Informatie avond over Breedband in het hele Land van Cuijk. # Voor alle kernen, bedrijventerreinen en buitengebieden

Welkom. Informatie avond over Breedband in het hele Land van Cuijk. # Voor alle kernen, bedrijventerreinen en buitengebieden Welkom Informatie avond over Breedband in het hele Land van Cuijk Met de hele familie tegelijk online Aanleiding Strategische visie Een toekomstvast en open breedbandnetwerk tot in de haarvaten van de

Nadere informatie

Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik

Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik Supersnel glasvezelnetwerk voor Aalburg binnen handbereik Glasvezel: voor hele gemeenschap, ook in buitengebieden en bedrijventerreinen Open structuur:

Nadere informatie

Dienstbeschrijving FTTB

Dienstbeschrijving FTTB Dienstbeschrijving FTTB RoutIT Datum: 8 november 2016 Versielog RoutIT Start document 8-11-2016 2 Inhoudsopgave 1 Algemeen... 4 2 Specificaties... 4 3 Services... 5 4 Algemene kaderzetting van deze dienstbeschrijving...

Nadere informatie

Alternatieven voor inbellen.org?

Alternatieven voor inbellen.org? NETchange en Relisound verzorgen samen ca. 20% van alle aangesloten kerken op het Kerkdienstgemist platform. We hebben besloten in deze situatie samen op te trekken om u beter van dienst te zijn. Wij verschaffen

Nadere informatie

Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009. Onderwerp: onderzoek naar een glasvezelnetwerk in Maarssen

Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009. Onderwerp: onderzoek naar een glasvezelnetwerk in Maarssen Raadsvoorstel Nr. Agendapunt Raadsvergadering 2 maart 2009 Commissie(s) ruimtelijke ordening c.a. Ingediend door Fractie ChristenUnie-SGP Op 14 januari 2009 Organisatieonderdeel Portefeuillehouder Onderwerp:

Nadere informatie

Presentatie Breedband Dorpsbelangen De Friese Meren/De Fryske Marren 27 oktober 2014 Huub van Ettekoven

Presentatie Breedband Dorpsbelangen De Friese Meren/De Fryske Marren 27 oktober 2014 Huub van Ettekoven Presentatie Breedband Dorpsbelangen De Friese Meren/De Fryske Marren 27 oktober 2014 Huub van Ettekoven Om maar meteen met de deur. De huidige Bandbreedte & Beschikbaarheid internet is voldoende. De Bevolking

Nadere informatie

Glasvezel: de noodzaak en de mogelijkheden

Glasvezel: de noodzaak en de mogelijkheden Glasvezel: de noodzaak en de mogelijkheden (ook in het buitengebied) Plaatselijk belang Rheezerveen/Heemserveen 19 maart 2012 Bert Nijboer Algemeen Directeur 1 17 Visie, ambitie en strategie Visie De visie

Nadere informatie

SLA Glasnet Veghel B.V. Datum: juli 2012 Versie: 2012.1 Document: SLA Glasnet Veghel B.V.

SLA Glasnet Veghel B.V. Datum: juli 2012 Versie: 2012.1 Document: SLA Glasnet Veghel B.V. SLA Glasnet Veghel B.V. Datum: juli 2012 Versie: 2012.1 Document: SLA Glasnet Veghel B.V. Inhoud 1. Dienstbeschrijving 3 1.1 Glasvezel van Glasnet Veghel B.V. 3 1.1.1. Netwerk 3 1.1.2. Facturering 3 1.2

Nadere informatie

Leveringsrapport: Beschrijving van diensten, service en restricties.

Leveringsrapport: Beschrijving van diensten, service en restricties. Leveringsrapport: Beschrijving van diensten, service en restricties. Coöperatieve vereniging Glasnet Kaatsheuvel U.A. 23 juni 2015, Versie 2.2 Coöperatieve vereniging Glasnet Kaatsheuvel U.A Inhoud Bladzijde

Nadere informatie

Breedband op bedrijventerreinen. Openheid van zaken. Workshop Breedband op bedrijventerreinen, 5 april 2013

Breedband op bedrijventerreinen. Openheid van zaken. Workshop Breedband op bedrijventerreinen, 5 april 2013 Breedband op bedrijventerreinen Openheid van zaken Workshop Breedband op bedrijventerreinen, 5 april 2013 Doel van NDIX Non-Profit organisatie sinds 2001, met als doelen: Verbetering van vestigingsklimaat:

Nadere informatie

Klik om de stijl te bewerken. Glasnet Heusden

Klik om de stijl te bewerken. Glasnet Heusden Glasnet Heusden Welke terreinen? Groenewoud (Metal Valley), Nieuwkuijk, Meeuwaart,Het Hoog, Vliedberg en Nassaulaan 2 Wie doet wat? stimulering innovatie in regio ondersteuning ondernemers initiatiefnemer

Nadere informatie

Innovatief Aanleggen

Innovatief Aanleggen Innovatief Aanleggen 1 18 Glasvezel: Het netwerk van de toekomst 2 18 Over Reggefiber Opgericht in 2005 Bouwt en exploiteert glasvezelnetwerken in Nederland (FttH) Sinds 19 december 2008 joint venture

Nadere informatie

Gemeente Westerveld 16 april 2014. Evert Blansjaar. Kwartiermaker provincie Drenthe

Gemeente Westerveld 16 april 2014. Evert Blansjaar. Kwartiermaker provincie Drenthe Gemeente Westerveld 16 april 2014 Evert Blansjaar Kwartiermaker provincie Drenthe Achtergrond Onze samenleving wordt steeds afhankelijker van hoogwaardige en toekomstvaste breedbandinfrastructuren. Geen

Nadere informatie

November 2014. FAQ: Breedband, eigenschappen en aanleg

November 2014. FAQ: Breedband, eigenschappen en aanleg November 2014 FAQ: Breedband, eigenschappen en aanleg ALGEMENE VRAGEN Wat is breedband? Breedband is de verzamelnaam voor snelle infrastructuur die het mogelijk maakt aan te sluiten op het internet (wereldwijde

Nadere informatie

Coöperatie Ons Net Eindhoven. Méér dan een glasvezelprovider

Coöperatie Ons Net Eindhoven. Méér dan een glasvezelprovider Coöperatie Ons Net Eindhoven Méér dan een glasvezelprovider Programma Provincie Noord-Brabant en Futura 1. Welkom 2. Wie zijn wij 3. Innovatie 4. Vragen Geschiedenis Begonnen in 2004 vanuit initiatief

Nadere informatie

Glasvezel voor heel Helmond

Glasvezel voor heel Helmond Glasvezel voor heel Helmond Glasvezel grotendeels aanwezig, aangelegd door Breedband Helmond of KPN Aanleg glasvezel door gemeente 2019-2021 Supersnel, veilig en betaalbaar internet Klaar voor de toekomst

Nadere informatie

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Leeuwarden, 26 februari 2013 Verzonden, 27

rj) provinsje fryslân provincie fryslân b Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden Leeuwarden, 26 februari 2013 Verzonden, 27 Provinciale Staten van Fryslân Postbus 20120 8900 HM Leeuwarden provinsje fryslân provincie fryslân b postbus 20120 8900 hm leeuwarden tweebaksmarkt 52 telefoon: (058) 292 59 25 telefax: (058) 292 51 25

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Glasvezel Basisaansluiting. van de. Coöperatie Bedrijvenpark Valkenswaard U.A.

Dienstbeschrijving Glasvezel Basisaansluiting. van de. Coöperatie Bedrijvenpark Valkenswaard U.A. Dienstbeschrijving Glasvezel Basisaansluiting van de Coöperatie Bedrijvenpark Valkenswaard U.A. Versie 0.3 juli 2015 Inhoud 1. INTRODUCTIE... 3 2. DEFINITIES... 3 3. DIENST BESCHRIJVING... 4 4 SCOPE VAN

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Coöperatie Sterk Midden-Drenthe U.A., gevestigd te Beilen. In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder:

Algemene voorwaarden Coöperatie Sterk Midden-Drenthe U.A., gevestigd te Beilen. In deze algemene voorwaarden wordt verstaan onder: Algemene voorwaarden Coöperatie Sterk Midden-Drenthe U.A., gevestigd te Beilen. Artikel 1 Werkingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op inwoners van dorpen in de gemeente Midden-Drenthe,

Nadere informatie

Annex Model Locatieovereenkomst. bij OVEREENKOMST INZAKE GEBRUIK VAN PASSIEVE GLASVEZEL-AANSLUITNETWERKEN ( ODF TOEGANG )

Annex Model Locatieovereenkomst. bij OVEREENKOMST INZAKE GEBRUIK VAN PASSIEVE GLASVEZEL-AANSLUITNETWERKEN ( ODF TOEGANG ) Annex Model Locatieovereenkomst bij OVEREENKOMST INZAKE GEBRUIK VAN PASSIEVE GLASVEZEL-AANSLUITNETWERKEN ( ODF TOEGANG ) [CONTRACTAANDUIDING] 30-01-2009 - Model Locatieovereenkomst v 1.1 Pagina 1 van 10

Nadere informatie

Informatie Avond Glasnet Heusden Woensdag 19 september 2012 WELKOM!

Informatie Avond Glasnet Heusden Woensdag 19 september 2012 WELKOM! Informatie Avond Glasnet Heusden Woensdag 19 september 2012 WELKOM! van, voor en door ondernemers Jochem Regtuit, IPfiber Agenda 20:00-20:10 Ontvangst 20:15-20:45 Toelichting Glasnet Heusden 20:45-21:00

Nadere informatie

GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK

GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK GLASVEZEL VRIJWILLIGERSWERK GLASVEZEL van VRIJWILLIGERSWERK naar PROFESSIONEEL BEDRIJF GLASVEZEL van VRIJWILLIGERSWERK naar PROFESSIONEEL BEDRIJF Waarom glasvezel? Oorspronkelijk bedoeld voor Later geschikt

Nadere informatie

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem?

17-7-2014. Waarom glasvezel? Agenda. Waarom wordt dat een probleem? Agenda Opening avond voorzitter Presentatie: Waarom Glasvezel Pauze (uitdelen vragenformulier en folder) Discussie en vragen Nawoord voorzitter Einde Waarom glasvezel? Waarom is aanleg van glasvezel nodig?

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Coöperatie Glasvezel Noord U.A., gevestigd te Noordenveld

Algemene voorwaarden Coöperatie Glasvezel Noord U.A., gevestigd te Noordenveld Algemene voorwaarden Coöperatie Glasvezel Noord U.A., gevestigd te Noordenveld Artikel 1 Werkingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op inwoners van door de Raad van Bestuur van de Coöperatie

Nadere informatie

SAMEN VERANTWOORD VERBINDEN

SAMEN VERANTWOORD VERBINDEN SAMEN VERANTWOORD VERBINDEN Kennis bundelen voor een toekomstgericht buitengebied! Tips voor het opzetten van een breedbandinitiatief RELINED FIBER NETWORK BACKBONE VOOR LANGE TERMIJN Wat is de verwachte

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Coöperatieve Vereniging Breedband Noordenveld Zuid West U.A., gevestigd te Noordenveld

Algemene voorwaarden Coöperatieve Vereniging Breedband Noordenveld Zuid West U.A., gevestigd te Noordenveld Algemene voorwaarden Coöperatieve Vereniging Breedband Noordenveld Zuid West U.A., gevestigd te Noordenveld Artikel 1 Werkingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op inwoners van dorpen

Nadere informatie

Even voorstellen: Breedband Beemster. Ruim 50 Ambassadeurs!

Even voorstellen: Breedband Beemster. Ruim 50 Ambassadeurs! Powered by Agenda Even voorstellen Doelstelling Breedband Beemster Waarom glasvezel? Maatschappelijke thema s zorgen -wonen werken leren ontspannen Vergelijk netwerken Aanbod / wat krijg ik en wat kost

Nadere informatie

Glasvezel, vraag en antwoord.

Glasvezel, vraag en antwoord. Glasvezel, vraag en antwoord. Hieronder vind u de meest gestelde vragen over ons glasvezel project. 1. Wat is glasvezel en hoe werkt het? 2. Wat is een glasvezel netwerk? 3. Wat is breedband? 4. Waarom

Nadere informatie

Glasvezel voor Leidse* bedrijven ( FttB ) uitkomsten van de prequalificatie

Glasvezel voor Leidse* bedrijven ( FttB ) uitkomsten van de prequalificatie Glasvezel voor Leidse* bedrijven ( FttB ) uitkomsten van de prequalificatie Koen Mioulet Marketing4B2B : + GP, Zoeterwoude KM; 7 okt '08 Glasvezel Leiden 1 Achtergrond Brede ervaring in zakelijke markten

Nadere informatie

Glasvezel Noord Lelystad. Informatie avond Bewoners 21 maart naar Aanleg

Glasvezel Noord Lelystad. Informatie avond Bewoners 21 maart naar Aanleg Glasvezel Noord Lelystad Informatie avond Bewoners 21 maart 2019 van Uitvraag naar Aanmelding naar Aanleg naar Aansluiting Glasvezel Noord Lelystad van Uitvraag naar Aanmelding van Aanmelding naar Aanleg

Nadere informatie

Dienstbeschrijving Glasvezel Basisaansluiting. Glasvezel Eindhoven BV

Dienstbeschrijving Glasvezel Basisaansluiting. Glasvezel Eindhoven BV Dienstbeschrijving Glasvezel Basisaansluiting Glasvezel Eindhoven BV www.glasvezeleindhoven.nl Versie 0.7 Inhoud 1. INTRODUCTIE... 3 2. DEFINITIES... 4 3. DIENST BESCHRIJVING... 5 4 SCOPE VAN DE DIENST...

Nadere informatie

Vergeten vragen 1 e informatieavond Breedband Beemster. Vragen 3 e informatieavond Breedband Beemster :

Vergeten vragen 1 e informatieavond Breedband Beemster. Vragen 3 e informatieavond Breedband Beemster : Vergeten vragen 1 e informatieavond Breedband Beemster 1. Biedt Breedband Beemster ook mobiele telefoonabonnementen aan? In de toekomst kan dat want Plinq is daar nu ook al mee bezig. Tegen de tijd dat

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015

Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Informatiebijeenkomst Tytsjerksteradiel 21 april 2015 Agenda 1. Opening en introductie 2. Waar gaat het om? Snel internet is er toch voor iedereen?

Nadere informatie

Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten

Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten Snel internet op de bedrijventerreinen - Zoerbeemden, - Gronsveld en - Aan de Fremme Gemeente Eijsden-Margraten Informatiebijeenkomst voor belanghebbenden 18 januari 2018 1 Wat is snel internet? 1. Formeel:

Nadere informatie

Inhoud. 1. Wie is Greenet? 2. Wat is een vast-draadloos netwerk? 3. Pilot Sluis. 4. Aanbod en next steps. 5. Vragen

Inhoud. 1. Wie is Greenet? 2. Wat is een vast-draadloos netwerk? 3. Pilot Sluis. 4. Aanbod en next steps. 5. Vragen Sluis 15-02-2016 Inhoud 1. Wie is Greenet? 2. Wat is een vast-draadloos netwerk? 3. Pilot Sluis 4. Aanbod en next steps 5. Vragen Wie is Greenet? Greenet levert breedband internet in de buitengebieden

Nadere informatie

Vraag & Antwoord voor ambassadeursactie

Vraag & Antwoord voor ambassadeursactie 1. Waarom zou ik overstappen? 2. Wat kunnen klanten verwachten wanneer zij kiezen voor de diensten van PLINQ / TriNed? Wij in Heeze, Leende en Sterksel zijn met elkaar een mooi lokaal initiatief begonnen.

Nadere informatie

De meerwaarde van glasvezel

De meerwaarde van glasvezel Veel scholen overwegen om hun huidige toegangsinfrastructuur tot internet te vernieuwen richting een duurzame oplossing. Bijvoorbeeld omdat men niet tevreden is met de prestaties van hun netwerkvoorziening

Nadere informatie

Herziene Raads in jormatiebrief

Herziene Raads in jormatiebrief gemeente Eindhoven Raadsnummer o8.rz48o.ooz Inboeknummer ozbstoz4og Dossiernummer Sop.Sor z6 februari zoo8 Herziene Raads in jormatiebrief Betreft glasvezel in Eindhoven. 1 Inleiding Aanleiding van deze

Nadere informatie

1 Dienstbeschrijving dataverbindingen

1 Dienstbeschrijving dataverbindingen 1 Dienstbeschrijving dataverbindingen Lancom heeft als doelstelling om een one stop shop te zijn voor het MKB en MKB+, dit betekent dat onze dienstverlening niet stopt bij de Firwall of de router. Van

Nadere informatie

Ter opiniërende bespreking raadscommissie Bestuur en Strategie

Ter opiniërende bespreking raadscommissie Bestuur en Strategie Ter opiniërende bespreking raadscommissie Bestuur en Strategie Registratiekenmerk: 632030 Commissievergadering: Agendapunt: Onderwerp: Portefeuillehouder: 8 september 2014 9 Glasvezel Bernheze de heer

Nadere informatie

Uitgangspunten beoordeling Businesscases Noord-Holland. Dialogic Menno Driesse Glasvezel Gemeente Pepijn Lavrijssen Oktober 2017

Uitgangspunten beoordeling Businesscases Noord-Holland. Dialogic Menno Driesse Glasvezel Gemeente Pepijn Lavrijssen Oktober 2017 Uitgangspunten beoordeling Businesscases Noord-Holland Dialogic Menno Driesse Glasvezel Gemeente Pepijn Lavrijssen Oktober 2017 1 Inhoudsopgave I. Uitgangspunten II. Componenten III.Beoordeling IV. Werkwijze

Nadere informatie

In opdracht van de provincie Noord Brabant 2004.80 0518 02. Dialogic innovatie & interactie Utrecht, 7 september 2005

In opdracht van de provincie Noord Brabant 2004.80 0518 02. Dialogic innovatie & interactie Utrecht, 7 september 2005 Glasvezelinfrastructuur in Noord Brabant Uitkomsten van de inventarisatie In opdracht van de provincie Noord Brabant 2004.80 0518 02 Dialogic innovatie & interactie Utrecht, 7 september 2005 Auteurs: drs

Nadere informatie

Dienstenbeschrijving glasvezel basisaansluiting

Dienstenbeschrijving glasvezel basisaansluiting Postbus 441 5550 AK Valkenswaard E: secretariaat@bedrijvenparkenvalkenswaard.nl KvK: 63794438 Btw nr: NL855405119B01 Dienstenbeschrijving glasvezel basisaansluiting. 2 versie 0.4 15 januari 2019 INHOUD...

Nadere informatie

Annex Model Locatieovereenkomst [Gemeente] bij OVEREENKOMST INZAKE GEBRUIK VAN PASSIEVE GLASVEZEL-AANSLUITNETWERKEN ( ODF TOEGANG )

Annex Model Locatieovereenkomst [Gemeente] bij OVEREENKOMST INZAKE GEBRUIK VAN PASSIEVE GLASVEZEL-AANSLUITNETWERKEN ( ODF TOEGANG ) Annex Model Locatieovereenkomst [Gemeente] bij OVEREENKOMST INZAKE GEBRUIK VAN PASSIEVE GLASVEZEL-AANSLUITNETWERKEN ( ODF TOEGANG ) Tussen Reggefiber Operator B.V. en [OPERATOR] betreffende aansluitgebied

Nadere informatie

Telecommonitor Q2 2016

Telecommonitor Q2 2016 Telecommonitor Q2 2016 Openbare rapportage Kwartaalrapportage van ACM met de marktcijfers van de telecomsector. De Telecommonitor laat de ontwikkelingen zien op het gebied van mobiele diensten, vaste telefonie,

Nadere informatie

6/18/2012. H2O Breednet Verslag aanvraag SEB subsidie toekenning zaaknummer: 2010-022022. Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V.

6/18/2012. H2O Breednet Verslag aanvraag SEB subsidie toekenning zaaknummer: 2010-022022. Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V. 6/18/2012 H2O Breednet Verslag aanvraag SEB subsidie toekenning zaaknummer: 2010-022022 Ontwikkelingsmaatschappij Hattemerbroek B.V. H2O Breednet Verslag aanvraag SEB subsidie toekenning zaaknummer: 2010-022022

Nadere informatie

Glasvezel voor allemaal!

Glasvezel voor allemaal! Glasvezel voor allemaal! Agenda Aanpak Cranendonck//Net Organisatie Waar staan we nu? Vervolgstappen Vragenronde Een andere aanpak We willen iedereen de kans bieden ook kleine bedrijven! Aanbod: U krijgt

Nadere informatie

Almere Fiber Pilot take off voor de verglazing van de stad Gerard Jansen

Almere Fiber Pilot take off voor de verglazing van de stad Gerard Jansen take off voor de verglazing van de stad Gerard Jansen 4 oktober 2004 Agenda De I-visie van Almere Almere Kennisstad Breedband en de stad Almere Fiber Pilot Almere Fiber City De I-visie Informatiesamenleving

Nadere informatie

BOSZ - NET SPOORLANDEN ZENDIJK PRESENTATIE NETWERK EN DIENSTEN VOOR ONDERNEMERS EN ICT-LEVERANCIERS

BOSZ - NET SPOORLANDEN ZENDIJK PRESENTATIE NETWERK EN DIENSTEN VOOR ONDERNEMERS EN ICT-LEVERANCIERS BOSZ - NET SPOORLANDEN ZENDIJK PRESENTATIE NETWERK EN DIENSTEN VOOR ONDERNEMERS EN ICT-LEVERANCIERS PROGRAMMA VANAVOND 15 okt 2014 Informatie avond BOSZ-net 19h30 20h15 20h45 21h00 22h00 Inloop met koffie

Nadere informatie

herdelegatie ENUM Thomas de Haan Ministerie van Economische Zaken Directoraat Generaal Energie en Telecommunicatie t.s.m.dehaan@ minez.

herdelegatie ENUM Thomas de Haan Ministerie van Economische Zaken Directoraat Generaal Energie en Telecommunicatie t.s.m.dehaan@ minez. herdelegatie ENUM Thomas de Haan Ministerie van Economische Zaken Directoraat Generaal Energie en Telecommunicatie t.s.m.dehaan@ minez.nl Essentie ENUM Telefoonnummers op het internet domeinnamen als unieke

Nadere informatie

Aanleg breedband in de witte gebieden in Overijssel (INITIATIEFVOORSTEL artikel 63 Reglement van Orde Provinciale Staten)

Aanleg breedband in de witte gebieden in Overijssel (INITIATIEFVOORSTEL artikel 63 Reglement van Orde Provinciale Staten) j v\(mo^xü,o^o[ 7,Z'-\ PS/2014/43 Aanleg breedband in de witte gebieden in Overijssel (INITIATIEFVOORSTEL artikel 63 Reglement van Orde Provinciale Staten) Datum GS-kenmerk Inlichtingen bij 15 januari

Nadere informatie

Informatie avond - Breedband

Informatie avond - Breedband Informatie avond - Breedband AGENDA - Welkom - Project Reuzenbreedband - Presentatie Breedband - Vraag en antwoord Project Reuzenbreedband Dorpsverenigingen van Schoonoord en van De Kiel Gestart met Project

Nadere informatie

Pagina. Aan marktpartijen. Den Haag, 12 augustus 2013

Pagina. Aan marktpartijen. Den Haag, 12 augustus 2013 Aan marktpartijen Den Haag, 12 augustus 2013 Ons kenmerk: ACM/DTVP/2013/203435 Contactpersoon: drs. R. Knoop Ruud.Knoop@acm.nl (070) 722 25 65 Onderwerp: Aankondigingstermijn nog te ontwikkelen aansluitnetwerken

Nadere informatie

Dienstbeschrijving FTTH

Dienstbeschrijving FTTH Dienstbeschrijving FTTH RoutIT Datum: 2015 Versielog RoutIT Tabel overzicht FTTH diensten 29-4-2015 Specificaties 18-11-2016 Services 29-04-2015 2 Inhoudsopgave 1 Tabel diensten FTTH... 4 2 Specificaties...

Nadere informatie

Referentie model "Operationeel beheer en Onderhoud" voor het FttH netwerk van Sterk Midden Drenthe

Referentie model Operationeel beheer en Onderhoud voor het FttH netwerk van Sterk Midden Drenthe Referentie model "Operationeel beheer en Onderhoud" voor het FttH netwerk van Sterk Midden Drenthe 1 Inhoud 1. Algemeen introductie:... 3 2. Doel van het aangaan van een overeenkomst voor Operationeel

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over glasvezel en de installatie van een glasvezelaansluitpunt

Veelgestelde vragen over glasvezel en de installatie van een glasvezelaansluitpunt Veelgestelde vragen over glasvezel en de installatie van een glasvezelaansluitpunt BE50 0001 7100 3118 BPOTBEB1 December 2017 Algemeen Wat is glasvezel? Glasvezel is het vaste netwerk van de toekomst:

Nadere informatie

Kiezen voor een eigen Dark Fiber. 10 Redenen waarom eigen Dark Fiber verstandig is

Kiezen voor een eigen Dark Fiber. 10 Redenen waarom eigen Dark Fiber verstandig is Kiezen voor een eigen Dark Fiber 10 Redenen waarom eigen Dark Fiber verstandig is Waarom eigen Dark Fiber verstandig is 1. Goedkoper 2. Meerdere parallelle en onafhankelijke verbindingen naast elkaar 3.

Nadere informatie

Glasvezel voor heel Helmond

Glasvezel voor heel Helmond Glasvezel voor heel Helmond Aanleg glasvezel door Glasvezel Helmond B.V. 2019-2021 Glasvezel grotendeels aanwezig Supersnel, veilig en betaalbaar internet Klaar voor de toekomst Ruime keuze in tv, telefonie

Nadere informatie

Raadsvoorstel Gemeente Coevorden

Raadsvoorstel Gemeente Coevorden Raadsvoorstel Gemeente Coevorden Raadsvergadering : 14 februari 2006 Agendapunt : 7b Rv.nr. : 315 Portefeuillehouder : Burgemeester B.J. Bouwmeester Onderwerp : Beschikbaarstelling krediet voor het aanleggen

Nadere informatie

Oostburg 21 December 2015 Frank Weening

Oostburg 21 December 2015 Frank Weening Oostburg 21 December 2015 Frank Weening Inhoud 1. Wat is een vast-draadloos netwerk? 2. Verschil met andere draadloze mogelijkheden? 3. Pilot Sluis 4. Over Greenet Wat is een vast- draadloos netwerk? Randapparatuur

Nadere informatie

VoIP2Connect. Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend

VoIP2Connect. Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend VoIP2Connect Zorgeloos, flexibel en kostenbesparend ParkingsConnect is een uniek concept voor parkeergarages. Eén totaalconcept voor alle IT & Communicatie diensten binnen uw parkeergarage. ParkingsConnect

Nadere informatie

2.2 Organigram met daarin managementstructuur en personeelsleden (CV s)... 3

2.2 Organigram met daarin managementstructuur en personeelsleden (CV s)... 3 Inhoud 1 Inleiding... 2 1.1 Aanleiding van de aanvraag... 2 1.2 Introductie initiatiefnemers... 2 1.3 Financieringsbehoefte vanuit fonds.... 2 2 Management en organisatie... 3 2.1 Voorgeschiedenis, aanleiding...

Nadere informatie

Casema staan op tegen glas

Casema staan op tegen glas Bijlage 5: Persberichten van acties kabelaars tegen glas Persbericht Televisiedigitaal.nl Casema en @Home staan op tegen glas Glasvezel uit de grond, in de kast Gefuseerde kabelaars in het Zesko-verband

Nadere informatie

Vragen en antwoorden glasvezel in Olterterp, It Sùd, Selmien- West en Kortehemmen

Vragen en antwoorden glasvezel in Olterterp, It Sùd, Selmien- West en Kortehemmen 1 Vragen en antwoorden glasvezel in Olterterp, It Sùd, Selmien- West en Kortehemmen 1. Aanleg 1.1 Komt de kabel ook door privé terrein te liggen? Vooralsnog gaan we ervan uit dat de kabel grotendeels in

Nadere informatie

Intern (On-Premise) Co-Location Infrastructure-as-a-Service (IaaS) Platform-as-a-Service (PaaS)

Intern (On-Premise) Co-Location Infrastructure-as-a-Service (IaaS) Platform-as-a-Service (PaaS) Tot een aantal jaren geleden was het redelijk vanzelfsprekend om in een gebouw met een groot aantal werkplekken een eigen serverruimte te maken. Dit heeft nog steeds een aantal voordelen. Vandaag de dag

Nadere informatie

BBned dienstbeschrijving Glasvezel Diensten. Versie : 1.3 Datum : 14 november 2007

BBned dienstbeschrijving Glasvezel Diensten. Versie : 1.3 Datum : 14 november 2007 BBned dienstbeschrijving Glasvezel Diensten Versie : 1.3 Datum : 14 november 2007 Inhoud 1. INTRODUCTIE... 3 2. DEFINITIES... 4 3. DIENST BESCHRIJVING... 5 4. SCOPE VAN DE DIENST... 6 EINDGEBRUIKERDOMEIN...

Nadere informatie

Beschrijving van de diensten. ParkNed BV ten behoeve van. Glasnet Heusden. Versie 2.4 ParkNed BV

Beschrijving van de diensten. ParkNed BV ten behoeve van. Glasnet Heusden. Versie 2.4 ParkNed BV Beschrijving van de diensten ParkNed BV ten behoeve van Glasnet Heusden Versie 2.4 ParkNed BV Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Dienst beschrijving... 4 3. Omvang van de ethernetdienst... 5 4. Parameters...

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Coöperatieve Vereniging Breedband Noordenveld Zuid West U.A., gevestigd te Noordenveld

Algemene voorwaarden Coöperatieve Vereniging Breedband Noordenveld Zuid West U.A., gevestigd te Noordenveld Algemene voorwaarden Coöperatieve Vereniging Breedband Noordenveld Zuid West U.A., gevestigd te Noordenveld Artikel 1 Werkingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op inwoners van de dorpen

Nadere informatie

1. Woont u binnen de bebouwde kom? 2. Heeft u een aansluiting op het glasvezelnetwerk?

1. Woont u binnen de bebouwde kom? 2. Heeft u een aansluiting op het glasvezelnetwerk? Glasvezel 1. Woont u binnen de bebouwde kom? 9 8 78% 7 6 5 4 3 22% Ja Nee 2. Heeft u een aansluiting op het glasvezelnetwerk? 6 5 4 45% 51% 3 4% Ja Nee Weet niet 1 Maar maak er geen gebruik van 1 Wel de

Nadere informatie

Algemene voorwaarden Coöperatie Sterk Midden-Drenthe U.A., gevestigd te Beilen.

Algemene voorwaarden Coöperatie Sterk Midden-Drenthe U.A., gevestigd te Beilen. Algemene voorwaarden Coöperatie Sterk Midden-Drenthe U.A., gevestigd te Beilen. Artikel 1 Werkingsgebied Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op inwoners van dorpen in de gemeente Midden-Drenthe,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20401 2500 EK Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Bezoekadres Bezuidenhoutseweg 73 2594 AC Den Haag Postadres Postbus 20401

Nadere informatie

Veelgestelde vragen over glasvezel en de installatie van een glasvezelaansluitpunt

Veelgestelde vragen over glasvezel en de installatie van een glasvezelaansluitpunt Veelgestelde vragen over glasvezel en de installatie van een glasvezelaansluitpunt BE50 0001 7100 3118 BPOTBEB1 Juni 20107 Algemeen Wat is glasvezel? Glasvezel is het vaste netwerk van de toekomst: u kunt

Nadere informatie

Breedbandloket. www. Breedbandfryslan.frl

Breedbandloket. www. Breedbandfryslan.frl Informatie 2015: snel breedband internet Voortgang snel internet breedband Breedbandloket www. Breedbandfryslan.frl Coöperatieve Vereniging U.A. Fryslân Ring Opgericht in 2006 met steun van de provincie

Nadere informatie

Aansluiting en FTU concept 2016

Aansluiting en FTU concept 2016 Aansluiting en FTU concept 2016 pagina 2 van 11 Inhoud 1 Inleiding 3 2 Aanleiding 3 3 Achtergrond 4 4 Introductie Aansluiting en FTU concept 2016 4 4.1 Ontwikkelingen aan de Aansluitingen na 1 april 2016

Nadere informatie

Uitdagingen bij Verglazen Nederland Rotterdam 25 maart 2015

Uitdagingen bij Verglazen Nederland Rotterdam 25 maart 2015 Reggefiber Laatste Ontwikkelingen Breedband Buitengebieden Het Nieuwe Aanleggen Veiligheid Innovatie Uitdagingen bij Verglazen Nederland Rotterdam 25 maart 2015 Frank ten Berge 1 Reggefiber is marktleider.

Nadere informatie

Vragen over BoekelNet en lokale diensten. Vragen over het glasvezelnetwerk. Vragen over de aanleg. Infoavond KBO

Vragen over BoekelNet en lokale diensten. Vragen over het glasvezelnetwerk. Vragen over de aanleg. Infoavond KBO Infoavond KBO Vragen over BoekelNet en lokale diensten Kunnen particulieren ook diensten gaan aanbieden op het netwerk? Ja dat kan. Het is een open netwerk dus behalve bedrijven kunnen ook verenigingen

Nadere informatie

Beleidsplan. Organisatie : VanenvoorNL B.V. Auteurs : Maurice Smit & Willemien Visser Datum : Versie : 2.4 Status : Definitief

Beleidsplan. Organisatie : VanenvoorNL B.V. Auteurs : Maurice Smit & Willemien Visser Datum : Versie : 2.4 Status : Definitief Beleidsplan Organisatie : VanenvoorNL B.V. Auteurs : Maurice Smit & Willemien Visser Datum : 01-11-2016 Versie : 2.4 Status : Definitief Inleiding VanenvoorNL staat voor sociaal ondernemen. Dit betekent

Nadere informatie

Westerveld op Glas 10 maart 2015

Westerveld op Glas 10 maart 2015 WELKOM Welkom bij de presentatie van Westerveld op Glas 10 maart 2015 Sneller internet ook in Vledderveen 1. Opening Programma 1. Opening / Voorstellen 2. Waar staan we vandaag 3. Breedband nut en noodzaak

Nadere informatie

Governance bij een fonds onder toezicht van de AFM (en wat kun je daar als coöperatie van leren)

Governance bij een fonds onder toezicht van de AFM (en wat kun je daar als coöperatie van leren) Governance bij een fonds onder toezicht van de AFM (en wat kun je daar als coöperatie van leren) Achtergrondinformatie Coöperaties halen veelal geld op binnen besloten kring. Een kring bestaande uit personen

Nadere informatie

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven:

De provincie Overijssel telt 25 gemeenten, waarvan Zwolle de hoofdstad is. Hieronder is de Provincie schematisch weergegeven: Uitgangssituatie In dit hoofdstuk bespreken we de huidige breedbandsituatie in de provincie Overijssel. Het vorige hoofdstuk heeft laten zien wat het potentieel van breedband is, in dit hoofdstuk komt

Nadere informatie

QUICK-SCAN EN KEUZESCHEMA CAMERABEVEILIGING OP BEDRIJVENTERREINEN

QUICK-SCAN EN KEUZESCHEMA CAMERABEVEILIGING OP BEDRIJVENTERREINEN QUICK-SCAN EN KEUZESCHEMA CAMERABEVEILIGING OP BEDRIJVENTERREINEN Quick-scan en keuzeschema camerabeveiliging op bedrijventerreinen Omschrijving De Quick-scan kan gebruikt worden voor een eerste verkenning

Nadere informatie

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie)

RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) RAADSBERICHT (voor de leden van de raad en de algemene raadscommissie) Van Aan : het college van burgemeester en wethouders : de raads- en commissieleden Datum : 31 oktober 2014 Nr. : 2014-69 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

ZIENSWIJZE UPC NEDERLAND B.V. & UPC NEDERLAND BUSINESS B.V. D.D. 25 OKTOBER 2012 INZAKE

ZIENSWIJZE UPC NEDERLAND B.V. & UPC NEDERLAND BUSINESS B.V. D.D. 25 OKTOBER 2012 INZAKE ZIENSWIJZE UPC NEDERLAND B.V. & UPC NEDERLAND BUSINESS B.V. D.D. 25 OKTOBER 2012 INZAKE ONTWERPBESLUIT MARKTANALYSE ONTBUNDELDE TOEGANG TOT ZAKELIJKE GLASVEZELNETWERKEN (ODF-ACCESS (FttO)) (OPTA/AM/2012/202344)

Nadere informatie

Buitengebied verdient ook breedband UPC NEDERLAND AANSLUITEN SYMPOSIUM

Buitengebied verdient ook breedband UPC NEDERLAND AANSLUITEN SYMPOSIUM Buitengebied verdient ook breedband 1 Weet u nog? Er gebeurde een hoop: stormachtige innovatie en concurrentie 1ste reguliere Nederlandse televisie Kabeltelevisie GSM netwerk Satelliet-TV in Nederland

Nadere informatie