Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Clinical Evaluation of Language Fundamentals (CELF-4- NL ) 20 augustus 2010.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Clinical Evaluation of Language Fundamentals (CELF-4- NL ) 20 augustus 2010."

Transcriptie

1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Clinical Evaluation of Language Fundamentals (CELF-4- NL ) 20 augustus 2010 Review: L.Verlaet, M. D hondt, A. Coussens (Arteveldehogeschool) Invoer: E. v Engelen 1 Algemene gegevens Lichaamsregio Aandoening (ICD) Domein Menselijk functioneren (ICF) Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Algemeen, overig, ongespecificeerd Overige (Overig, ongespecificeerd) Communicatie, Stem en spraakfuncties, Mentale functies Korte beschrijving De CELF-4- NL is een individueel af te nemen instrument om taal- en communicatieproblemen bij kinderen en jongeren te diagnosticeren. Hij bevat 16 subtests en een pragmatieklijst en observatieschaal om de verschillende aspecten van de taalvaardigheid (receptieve taal, expressieve taal, taalinhoud, taalvorm en werkgeheugen) te beoordelen. Er kan ook een verkorte vorm worden afgenomen van vier vaststaande subtests waarbij een kernscore wordt bepaald die snel een taalprobleem kan signaleren. Doelgroep kinderen van 5 tot 18 jaar met spraak-taalstoornissen of bij neuropsychologisch onderzoek Auteur: Oorspronkelijke versie Semel, E., Wiig, E.H., & Secord, W.A. (2003) 1 Nederlandse versie Kort, W., Compaan, E., Schittekatte, M., & Dekker, P. (2008) 2 2 Doel van het meetinstrument Combinatie van diagnosticerend, inventariserend en evaluatief

2 3 Soort / Vorm van het meetinstrument Instrumenteel en vragenlijst Opbouw De CELF-4- NL is opgebouwd uit 16 subtests en 2 vragenlijsten voor de ouders, leerkrachten of het kind zelf als het oud genoeg is. De pragmatieklijst onderzoekt de sociale vaardigheden en de observatieschaal de communicatievaardigheden. SUBTESTS LEEFTIJD ITEMS 1. Begrippen en aanwijzingen volgen (BAV) 5-12 jaar 49 items 2. Woordstructuur (WS) 5-8 jaar 30 items 3. Zinnen herhalen (ZH) 5-18 jaar 31 items 4. Zinnen formuleren (ZF) 5-18 jaar 20 items 5. Woordcategorieën (WC1) (WC2) 5-7 jaar 8-18 jaar 19 items 20 items 6. Zinnen begrijpen (ZB) 5-8 jaar 27 items 7. Actieve woordenschat (AW) 5-9 jaar 28 items 8. Definities van woorden (DW) jaar 25 items 9. Tekstbegrip (TB) 5-18 jaar 15 items 10. Semantische relaties (SR) 9-18 jaar 20 items 11. Zinnen samenstellen (ZS) 9-18 jaar 13 items 12. Fonologische bewustzijn (FB) 5-8 jaar 45 items 13. Cijfers herhalen (CH) 5-18 jaar 30 items 14. Reeksen opsommen (RO) 5-18 jaar 12 items 15. Woordassociaties (WA) 5-18 jaar 3 items 16. Snel benoemen (SB) 5-18 jaar 3 items Bij iedere subtest worden de leeftijd, het materiaal, de herhalingsregels, de instap- en afbraakregels vermeld op het scoreformulier. Er zijn twee verschillende antwoordformulieren beschikbaar: voor de leeftijd van 5-8 jaar en van 9 jaar en ouder. Invulinstructie De instructies worden per subtest duidelijk beschreven in de opgavenboeken en het scoreformulier. Bij elke subtest zijn er eerst voorbeeld- en oefenopgaven. Bij de productieopdrachten noteert de therapeut letterlijk wat het kind heeft gezegd. Meetniveau Per item: wijze score variabel (meetniveau nominaal) Meetniveau Per subtest: het aantal correcte items wordt opgeteld (ruwe score). De normscore, het betrouwbaarheidsinterval, de percentielscore, het betrouwbaarheidsinterval van de percentielscore en het leeftijdsequivalent kunnen worden berekend (meetniveau ordinaal) Meetniveau Totaalscore bepaalde subtests: kernscore, receptieve taalindex, expressieve taalindex, taalinhoudindex, taalvormindex, werkgeheugenindex: wijze score variabel (meetniveau ordinaal)

3 4 Verkrijgbaarheid Opvraagbaar bij Pearson Assessment and Information B.V. Radarweg 60-A NT Amsterdam Nederland T: +31 (0) F: +31 (0) E info-nl@pearson.com I: Kosten Complete set: 1198,00 Antwoordformulieren 5-8 jaar (25 stuks): 81,00 Antwoordformulieren 9 jaar en ouder (25 stuks): 81,00 CELF-4-NL Handleiding: 320,00 CELF-4-NL Observatieschaal (blok van 50 vel): 44,49 CELF-4-NL Pragmatieklijst (blok van 50 vel): 44,49 Copyright Ja, Pearson 5 Methodologische kwaliteit Interne consistentie Gehele lijst: De gemiddelde Cronbach s alfawaarden liggen tussen de.64 en.94. In het artikel van Kort et al zijn de volgende toevoegingen beschreven: De subtests die samen de Kernscore vormen (BAV, WS, ZH, ZF, WC2 Totaal en DW) zijn voldoende gescoord. De betrouwbaarheid van de Indexscores zijn over het algemeen zeer bevredigend tot goed. Enkel de subtests Cijfers herhalen, Zinnen begrijpen en Woordcategorie 1 receptief scoren onder de.70 en hebben een te lage interne consistentie. Wat betekent dat de vragen binnen de subtest te weinig samenhang met elkaar vertonen, waardoor er niet het gene gemeten wordt waarvoor het bedoeld is. Deze subtests zijn dan ook onvoldoende betrouwbaar. 2 Reproduceerbaarheid Betrouwbaarheid (reliability) Interbeoordelaarsbetrouwbaarheid: De waarden zijn zeer bevredigend (waarden tussen.80 en.99). In het artikel van Kort et al zijn de volgende toevoegingen beschreven: de meeste subtests kennen een objectieve scoring. Voor een aantal subtests (WS, AW, DW, WC1 en 2, ZF en WA) moet de testleider zich echter de verschillende scoringscriteria eigen maken om tot een goed oordeel te komen. Hierbij komt enig klinische inzicht kijken. Omdat hier ruimte is voor interpretatie, is het voor deze tests nodig te evalueren in hoeverre verschillende testleiders overeenstemmen in hun interpretaties. Twee onafhankelijke beoordelaars scoorden deze 7 subtests. Onderstaande tabel geeft aan in hoeverre de beoordelaars overeenstemmen wat betreft de scores.

4 Tabel 1: Interbeoordelaarsbetrouwbaarheid voor subtests waarvoor een oordeel nodig is (Kort et al, 2008) 2 Subtest 5-6 jaar 7-8 jaar 9-11 jaar jaar N r 12 N r 12 N r 12 N r 12 ZF WA AW WS WC WC DW Test-hertestgegevens: steekproef van 132 kinderen uit de drie leeftijdsgroepen. De gemiddelde tijd tussen de afnames bedroeg 4 maanden 9 weken. De correlaties (zie handleiding) liggen voor de subtests op een redelijk niveau, met waarden tussen.58 en.89. De waarden bij de jongste leeftijdsgroep blijkt het hoogste te liggen, terwijl deze bij de oudste leeftijdsgroep duidelijk lager zijn (vooral bij TB, SR en SB). Dit lijkt vooral toegeschreven te zijn aan het feit dat in enkele gevallen scoreverschillen van 5-8 punten optraden. Omdat het een kleine groep betrof van ten hoogste 6 kinderen (afhankelijk van de subtests) en de verschillen niet gerelateerd bleken te zijn aan de leeftijd, opleiding of duur van de periode tussen de afnames, lijkt het hier te gaan om toevalsfluctuaties. 2 Overeenkomst (agreement) Validiteit Content validity Wat betreft de structuur (factoranalytische gegevens) van de CELF is aandacht geschonken aan de vraag of de structuur van de oorspronkelijke test in de Nederlandse bewerking teruggevonden kon worden. In de eerste plaats zijn daartoe exploratieve factoranalyses uitgevoerd op alle subtests, waarbij in verband met het verschillende leeftijdsbereik van de subtests uitgegaan is van een tweetal leeftijdsgroepen (5-9 jaar en 10 jaar en ouder). Deze analyses wijzen op het bestaan van één algemene factor wat overeenkomt met de bevindingen in eerder Amerikaans onderzoek. Criterion validity De CELF-4-NL is vergeleken met de test Wechsler Intelligence Scale for Children-III (WISCIII) en voor de jongste groep kinderen met de Wechsler Preschool and Primary Scale of Intelligence Revised (WPPSI-R). Verder is bij een aantal kinderen de Peabody Picture Vocabulary Test III NL (PPVT-III-NL) afgenomen. De samenhang met deze testen lagen tussen.04 en.72. De samenhang van de schoolresultaten lagen tussen.12 en.57. Deze resultaten wijzen erop dat er een positieve samenhang is. 2 Construct validity De correlaties tussen de afzonderlijke subtests en groepen van subtests zijn terug te vinden in de handleiding. 2 Uit deze analyses blijkt dat er tussen veel subtests een sterke mate van samenhang aanwijsbaar is, met name bij de subtests die de verschillende indexscores vormen.

5 Responsiviteit / longitudinale validiteit Geen informatie bekend 6 Hanteerbaarheid / Feasibility Taal Nederlands Benodigdheden handleiding, scoreformulier voor 5-8 jaar en voor 9 jaar en ouder, 2 opgavenboeken, pragmatieklijst, observatieschaal, pen/potlood, chronometer Randvoorwaarden individuele afname, de testleider moet goed vertrouwd zijn met de test, rustige en goed verlichte testomgeving Benodigde tijd 30 à 45 minuten om de vier subtests van de Kernscore af te nemen. Bij de overige subtests is de tijd afhankelijk van de gekozen subtests, de leeftijd en de motivatie van het kind. Gebruikershandleiding ja, te koop bij de uitgeverij 7 Normgegevens Uitkomstklassen en normgegevens Normgroep: De normen zijn gebaseerd op een representatieve steekproef van 1356 Nederlandse en Vlaamse kinderen in de leeftijd van 5 tot 15 jaar die minimaal 7 jaar in Nederland of Vlaanderen wonen en niet lichamelijk of verstandelijk gehandicapt zijn. De normgroep werd in 11 leeftijdsgroepen verdeeld. Door middel van extrapolatie werden de normen ontwikkeld voor de leeftijdsgroepen 16 tot 18 jaar. Doordat er een schatting is gemaakt, moeten de resultaten van de normgroep 16 tot 18 in twijfel worden getrokken, om dat deze niet gebaseerd is op een bestaande normgroep. Klassen: Normscores met een gemiddelde van 10 en een standaardafwijking van 3 per subtest en per leeftijdsgroep. Interpretatie: Normscore Afstand tot het gemiddelde Percentielscores SD Boven gemiddeld Tussen + 1 SD en 1 SD Gemiddeld Tussen 1 en 1.5 SD Iets beneden gemiddeld Tussen -1.5 en 2 SD Duidelijk beneden gemiddeld 70-2 SD Veel minder dan gemiddeld

6 8 Overige gegevens Op basis van vier subtests van de CELF-4- NL kan een kernscore bepaald worden om de algemene taalvaardigheid vast te stellen. De kernscore wordt verkregen door de normscores van deze subtests bij elkaar op te tellen. Als het kind spraak- of taalmoeilijkheden heeft (kernscore < 85) is het nodig om meer informatie te verzamelen over de taalvaardigheid van het kind d.m.v. de andere subtests of een andere taaltest. De COTAN heeft het onderdeel van de normen van de CELF-4 NL als onvoldoende beoordeeld voor Nederland. Daarom wordt eind september 2010 een herziene handleiding uitgebracht met een uitgebreidere Nederlandse normgroep. 9 Literatuurlijst 1. Semel, E.M., Wiig, E.H., & Secord, W. (2003). Clinical Evaluation of Language Fundamentals (CELF-4). San Antonio:The Psychological Corporation. 2. Kort, W., Compaan, E., Schittekatte, M., & Dekker, P. (2008). Clinical Evaluation of Language Fundamentals. Vierde editie: Nederlandstalige versie. Amsterdam: Pearson Assessment and Information B.V. 3. D hondt, M., Desoete, A, Schittekatte, M., Kort, W., Compaan, E., Neyt, F., Polfliet, M., & Surdiacourt, S. (2008). De CELF-4-NL: een opvolger voor de TvK? SIGnaal jaargang 17 nr. 65

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Hoofd/ hals Overig, ongespecificeerd. Communicatie, Mentale functies

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Hoofd/ hals Overig, ongespecificeerd. Communicatie, Mentale functies Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Nederlandstalige NonSpeech test (NNST) 4 november 2011 Review: M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Taaltests voor kinderen (TVK) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Taaltests voor kinderen (TVK) 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Taaltests voor kinderen (TVK) 10 oktober 2011 Review 1: Y. Gorissen, K. Merkelbach, A. ten Kate Review 2: M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Nijmeegse Pragmatiek Test (NPT) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Nijmeegse Pragmatiek Test (NPT) 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Nijmeegse Pragmatiek Test (NPT) Maart 2017 Review: 1. Sonja Bauhoff 2. Eveline van Engelen Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene gegevens Lichaamsregio Aandoening

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Hoofd / hals Overige, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Hoofd / hals Overige, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument ComVoor Voorlopers in communicatie 31 oktober 2011 Review M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. + (verkorte versie) Sociale Steun Lijst- Interactie 12 (SSL-12)

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. + (verkorte versie) Sociale Steun Lijst- Interactie 12 (SSL-12) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Sociale Steun Lijst - interactie en Sociale Steun Lijst - discrepanties + (verkorte versie) Sociale Steun Lijst- Interactie 12 (SSL-12) 26 november 2009 Review:

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. De Klepel. Review 1: E. Oosterlinck, N. Ramakers Review 2: M. Jungen Invoer: E.

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. De Klepel. Review 1: E. Oosterlinck, N. Ramakers Review 2: M. Jungen Invoer: E. Uitgebreide toelichting van het meetinstrument De Klepel 0 september 2011 Review 1: E. Oosterlinck, N. Ramakers Review 2: M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

CELF-4-NL & CELF Preschool-2-NL

CELF-4-NL & CELF Preschool-2-NL CELF-4-NL & CELF Preschool-2-NL Clinical Evaluation of Language Fundamentals Sjoerd Pieters Consultant Pearson Basis van de CELF s constructie test modaliteiten: Receptief Expressief -> 5 taaldomeinen

Nadere informatie

Stroke-Adapted Sickness Impact Profile (SA-SIP-30)

Stroke-Adapted Sickness Impact Profile (SA-SIP-30) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Stroke-Adapted Sickness Impact Profile (SA-SIP-30) November 2017 Review: 1. M. Post, B Dijcks 2. Eveline van Engelen Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene gegevens

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overige en ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overige en ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument PI dictee 31 oktober 2011 Review 1: A. ten Kate, Y. Gorissen, K. Merkelbach Review 2: M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument

Nadere informatie

Overige (Overig, ongespecificeerd)

Overige (Overig, ongespecificeerd) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Voice Related Quality of Life Measure (V-RQOL) 21 oktober 2011 Review 1: T. Dassen, K. v Nes, N. v Wersch Review 2: M. Jungen Invoer: E. Van Engelen 1 Algemene

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Een- Minuut-Test (EMT) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Een- Minuut-Test (EMT) 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Een- Minuut-Test (EMT) 17 oktober 011 Review 1: E. Oosterlinck, N. Ramakers Review : M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Lichaamsregi o Aandoening

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overige, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overige, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Taaltoets alle Kinderen (TAK) 17 oktober 2011 Review 1: K. Merkelbach, Y. Gorissen, A. ten Kate Review 2: M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Utrechtse Coping Lijst (UCL) November 2012 Review: 1. A. Lueb 2. M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Ga nu aan de slag met de nieuwe CELF-5-NL!

Ga nu aan de slag met de nieuwe CELF-5-NL! Ga nu aan de slag met de nieuwe CELF-5-NL! De CELF-5-NL is de vernieuwde test die het afnemen en scoren eenvoudiger maakt waardoor u tijd kunt besparen. Nieuwe normen (2019) Digitale afname en scoring

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrumenten

Uitgebreide toelichting van het meetinstrumenten 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrumenten Life Habits 22 September 2010 Review: 1) E. Bernges, M. Bertrand, L. Patelski 2) Sandra Joeris Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Lichaamsregio

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Michigan Hand Outcomes Questionnaire- Dutch Language Version (MHOQ-DLV) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Michigan Hand Outcomes Questionnaire- Dutch Language Version (MHOQ-DLV) 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Michigan Hand Outcomes Questionnaire- Dutch Language Version (MHOQ-DLV) 21 januari 2010 Review: Sandra Joeris Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Bruce Test. 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Bruce Test. 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Bruce Test 11-08-2011 Review: EJCM Swinkels-Meewisse Invoer: E v Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Onderste extrimiteiten

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Onderste extrimiteiten Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Emory Functional Ambulation Profile (E-FAP) 22 juni 2011 Review: 1) Britta Klingen Tanja Schmitz Julia Wagner 2) Sandra Joeris Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Dutch version of the Quebec User Evaluation of Satisfaction with assistive technology (D-QUEST)

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Dutch version of the Quebec User Evaluation of Satisfaction with assistive technology (D-QUEST) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Dutch version of the Quebec User Evaluation of Satisfaction with assistive technology (D-QUEST) Februari 2018 Review: Ilse Swinkels-Meewisse Invoer: Marsha

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Bovenste extremiteit

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Bovenste extremiteit Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Shoulder Function Assessment (SFA) maart 2014 Review: Emonts W Invoer: Bokhorst ML 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Maastricht Social Participation Profile (MSPP) Augustus 2013 Review: G.M.J. Mars Eveline van Engelen Invoer : Marsha Bokhorst 1 Algemene gegevens Het meetinstrument

Nadere informatie

De CELF-4-NL: een opvolger voor de TvK?

De CELF-4-NL: een opvolger voor de TvK? Marleen D hondt, Annemie Desoete, Mark Schittekatte, Willem Kort, Elzeloes Compaan, Fabienne Neyt, Melisa Polfliet & Sandra Surdiacourt 1 De CELF-4-NL: een opvolger voor de TvK? Sinds eind november is

Nadere informatie

Overzicht van de bij het DLE Boek verschenen aanvullingen

Overzicht van de bij het DLE Boek verschenen aanvullingen Sinds de 2001-editie van het DLE boek zijn de volgende aanvullingen verschenen: - Aanvulling januari 2014 leverbaar - Aanvulling PDF mei 2013 opgenomen in aanvulling januari 2014 - Aanvulling oktober 2012

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overig, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overig, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Hoensbroeckse Beperkingenschaal Hersenletsel (HBSH) 17 juni 2011 Review: 1) P. Hoenderdaal M. Post E. van Engelen 2) Sandra Joeris Invoer: Marsha Bokhorst

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Pijncoping Inventarisatielijst (PCI) September 2013 Review: 1. I. Spelthann 2: MJH Jungen Invoer: ML Bokhorst 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft

Nadere informatie

Amsterdam - Nijmegen Test voor Alledaagse Taalvaardigheid (ANTAT)

Amsterdam - Nijmegen Test voor Alledaagse Taalvaardigheid (ANTAT) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Amsterdam - Nijmegen Test voor Alledaagse Taalvaardigheid (ANTAT) 28 september 2011 Review 1: K. Ritzen, F. Spreuwenberg, K. Senssen Review 2: M. Jungen Invoer:

Nadere informatie

De Afname, Indexen en Subtests

De Afname, Indexen en Subtests De Afname, Indexen en Subtests Dé test voor diagnose en evaluatie van taalproblemen bij kinderen van 5 t/m 18 jaar Diagnose stellen Stappenplan om tot diagnose te komen 1. Observatieschaal De Observatieschaal

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Thorax/buik/organen. Circulatie en ademhalingsstelsel Longaandoeningen

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Thorax/buik/organen. Circulatie en ademhalingsstelsel Longaandoeningen Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Lung Information Needs Questionnaire (LINQ) Longziekten Informatie Behoefte Questionnaire Juli 2015 Review: 1. Dijcks B 2. Jungen MJH Invoer: Bokhorst ML

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overig, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overig, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Beightonscore voor hypermobiliteit Augustus 2011 Review: Thijs van Meulenbroek Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Overzicht van de bij het DLE Boek verschenen aanvullingen. Meest recente versie verschenen in. Nr. Titel Pag.

Overzicht van de bij het DLE Boek verschenen aanvullingen. Meest recente versie verschenen in. Nr. Titel Pag. A A1 Taal Taal Algemeen A1.1 Taalschaal A1.1 DLE Boek editie 2015 A1.2 Taalschaal Taalschaal 1 A1.1 DLE Boek editie 2015 Taalschaal Taalschaal 2 A1.2 DLE Boek editie 2015 Taaltoets Alle Kinderen groep

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) 1 Algemene gegevens 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) September 2009 Review: Béatrice Dijcks Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overig, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overig, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument McMaster Health Index Questionnaire (MHIQ) April 2011 Review: Thijs van Meulenbroek Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Hoofd/ hals Overig, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Hoofd/ hals Overig, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Akense Afasie Test (AAT) 28 september 2011 Review 1: I. Spelthann Review 2: M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio algemeen

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio algemeen 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrument The Preferences for Activities of Children (PAC) 29 april 2010 Review: Sandra Joeris Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Hoofd/hals Overige Aandoening (ICD)

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Hoofd/hals Overige Aandoening (ICD) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Akense Afasie Test (AAT) 29 oktober 2018 Review 1: M. Jungen Review 2: E. v Engelen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

TNO-AZL Preschool Children Quality of Life (TAPQOL)

TNO-AZL Preschool Children Quality of Life (TAPQOL) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument TNO-AZL Preschool Children Quality of Life (TAPQOL) Februari 2015 Review: Jungen MJH Invoer: Bokhorst ML 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Eenzaamheidsschaal November 2014 Review: S Jansen E Jacobs Herziening: JB Grondal Invoer: ML Bokhorst 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Global Perceived Effect (GPE)

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Global Perceived Effect (GPE) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Global Perceived Effect (GPE) 31-03-2014 Review: R.A.H.M. Swinkels Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Diataal: Diatekst, Diawoord, Diafoon (en Diaplus) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Diataal: Diatekst, Diawoord, Diafoon (en Diaplus) 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Diataal: Diatekst, Diawoord, Diafoon (en Diaplus) 28 september 2011 Review 1: E. Oosterlinck, N. Ramakers Review 2: M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Self-Management Ability Scale-30 (SMAS-30) Mei 017 Review: Ilse Swinkels Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Pediatric Volitional Questionnaire (PVQ) December 2013 Review: 1) G. Hodenius, J. Issel, J. Ohl 2) J.B.Grondal Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Shoulder Rating Questionnaire (SRQ) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Shoulder Rating Questionnaire (SRQ) 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Shoulder Rating Questionnaire (SRQ) 18 oktober 2011 Review: Thijs van Meulenbroek Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft

Nadere informatie

Bayley III-NL Motoriekschaal

Bayley III-NL Motoriekschaal White paper Bayley III-NL Motoriekschaal Algemene introductie op de Bayley-III-NL Motoriekschaal, vergelijking met de vorige versie, de BSID-II-NL Motorische Schaal White paper 1 www.pearsonclinical.nl

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Walking Impairment Questionnaire (WIQ) review: EJCM Swinkels-Meewisse. invoer: E v Engelen

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Walking Impairment Questionnaire (WIQ) review: EJCM Swinkels-Meewisse. invoer: E v Engelen Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Walking Impairment Questionnaire (WIQ) 06-03-2012 review: EJCM Swinkels-Meewisse invoer: E v Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overig, ongespecificeerd. Overige (overig, ongespecificeerd)

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overig, ongespecificeerd. Overige (overig, ongespecificeerd) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument de Morton Mobility Index (DEMMI) 29 december 2011 review: M.P. Jans invoer: E v. Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende

Nadere informatie

Voorwoord. Kwaliteitskringproduct Beschrijvingen bij logopedische onderzoeken KK245 Woerden 2

Voorwoord. Kwaliteitskringproduct Beschrijvingen bij logopedische onderzoeken KK245 Woerden 2 Voorwoord Geachte collega s. Dit kringproduct geeft een beschrijving van de meest gebruikte logopedische tests. Het beschrijft wat de tests / testonderdelen precies inhouden en hoe de scores geïnterpreteerd

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Functional Autonomy Measurement System (SMAF)

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Functional Autonomy Measurement System (SMAF) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Functional Autonomy Measurement System (SMAF) September 2014 Review: 1) JB Grondal 2) G Hodenius, J Issel, J Ohl Invoer: ML Bokhorst 1 Algemene gegevens Lichaamsregio

Nadere informatie

CHC Werkdocument Benadering het zeer lage IQ. Talige personen met vermoedelijke ML tussen 2 en 7 jaar

CHC Werkdocument Benadering het zeer lage IQ. Talige personen met vermoedelijke ML tussen 2 en 7 jaar CHC Werkdocument Benadering het zeer lage IQ Talige personen met vermoedelijke ML tussen 2 en 7 jaar Naam: Onderzoeksdatum: School: Geboortedatum: Klas: CL: CL in maanden: CL*: START met plaatjes concepten

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overig, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, overig, ongespecificeerd 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Multidimensional Health Locus of Control Scales (MHLC) 1 juli 2011 Review: 1) I. Spelthann 2) Sandra Joeris Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene gegevens

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Onderste extremiteit

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Onderste extremiteit Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Hip Injury and Osteoarthritis Outcome Score (HOOS) Januari 2011 Review en invoer: E. v. Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op

Nadere informatie

Overige (Overig, ongespecificeerd) Stem en spraakfuncties

Overige (Overig, ongespecificeerd) Stem en spraakfuncties Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Dysphonia Severity Index (DSI) 14 oktober 2011 Review 1: T. Dassen, K. van Nes, N. van Wersch Review 2: M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Freezing of Gait Questionnaire (FOGQ) Mei 2014 Review: 1 de Rooy M Smeets W 2 Jungen MJH Invoer: Bokhorst ML 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft

Nadere informatie

VERSLAG CHC- INTELLIGENTIEONDERZOEK 6 16 jaar

VERSLAG CHC- INTELLIGENTIEONDERZOEK 6 16 jaar VCLB De Wissel - Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Naam: School: Klas: Geboortedatum: Onderzoeksdatum: Kalenderleeftijd: VERSLAG CHC- INTELLIGENTIEONDERZOEK 6 16 jaar 1. Probleemstelling

Nadere informatie

CHC - Werkdocument benadering het zeer lage IQ. Talige personen met vermoedelijke ML boven 7 jaar

CHC - Werkdocument benadering het zeer lage IQ. Talige personen met vermoedelijke ML boven 7 jaar CHC - Werkdocument benadering het zeer lage IQ Talige personen met vermoedelijke ML boven 7 jaar Naam: School: Klas: CL in maanden: Onderzoeksdatum: Geboortedatum: CL: CL*: Gf: Vloeiende intelligentie

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Voice Handicap Index (VHI) 31 oktober 2011 Review 1: T. Dassen, K. van Nes, N. van Wersch Review 2: M. Jungen Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het

Nadere informatie

Children s Assessment of Participation and Enjoyment

Children s Assessment of Participation and Enjoyment Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Children s Assessment of Participation and Enjoyment (CAPE) 10 april 2011 Review: Sandra Joeris Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Lichaamsregio

Nadere informatie

VERSLAG CHC- INTELLIGENTIEONDERZOEK 4 8 jaar

VERSLAG CHC- INTELLIGENTIEONDERZOEK 4 8 jaar VCLB De Wissel - Antwerpen Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Naam: School: Klas: Geboortedatum: Onderzoeksdatum: Kalenderleeftijd: VERSLAG CHC- INTELLIGENTIEONDERZOEK 4 8 jaar 1. Probleemstelling

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Pijn Gedrag Schaal (PGS) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Pijn Gedrag Schaal (PGS) 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Pijn Gedrag Schaal (PGS) November 2014 Review: Jungen MJH Invoer: Bokhorst ML 1 Algemene gegevens Lichaamsregio Aandoening (ICD) Domein Menselijk functioneren

Nadere informatie

Summary of Diabetes Self-Care Activities Measure (SDSCA)

Summary of Diabetes Self-Care Activities Measure (SDSCA) 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Summary of Diabetes Self-Care Activities Measure (SDSCA) November 2009 Review: Béatrice Dijcks Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument

Nadere informatie

Incontinence Impact Questionnaire Short Form (IIQ-7)

Incontinence Impact Questionnaire Short Form (IIQ-7) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Incontinence Impact Questionnaire Short Form (IIQ-7) 22 januari 2012 Review: 1) Sandra Joeris 2) Eveline van Engelen Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Bovenste extremiteit

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Bovenste extremiteit Uitgebreide toelichting van het meetinstrument The Complete Minnesota Dexterity Test (CMDT) 8 april 2011 Review: R. Wessels Sandra Joeris Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene gegevens Het meetinstrument

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Groningse Sociale Beperkingenschaal versie 2 (GSB- II)

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Groningse Sociale Beperkingenschaal versie 2 (GSB- II) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Groningse Sociale Beperkingenschaal versie 2 (GSB- II) April 2015 Review: 1) E. Bernges, M. Bertrand, L. Patelski 2) B. Dijcks Herziening: JB Grondal Invoer:

Nadere informatie

Overzicht tests Diagnostiek Ontwikkelingsleeftijd tot 16 jaar

Overzicht tests Diagnostiek Ontwikkelingsleeftijd tot 16 jaar Overzicht tests Diagnostiek Ontwikkelingsleeftijd tot 16 jaar Algemeen: Bij het vaststellen van dit overzicht zijn recente (wetenschappelijke) inzichten en de DSM-5 als leidraad gebruikt. Het is niet de

Nadere informatie

3 Soort/ Vorm van het meetinstrument

3 Soort/ Vorm van het meetinstrument Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Awareness Questionnaire (AQ) Juni 2014 Review: 1) Béatrice Dijcks 2) J.B. Grondal Invoer: E.v. Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Activiteitenprofiel ENG: Activity Record (ACTRE) 31 januari 2019 Review en invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

De waarde van de CELF-4 NL in diagnostiek na gebruik van testmodificaties bij successief tweetalige kinderen tussen 5;0-5;5 jaar uit West-Vlaanderen

De waarde van de CELF-4 NL in diagnostiek na gebruik van testmodificaties bij successief tweetalige kinderen tussen 5;0-5;5 jaar uit West-Vlaanderen Julie Vansteelandt, Emke Vercruysse, Lut Schelpe, Jan Deklerck en Hilde Roeyers 1 De waarde van de CELF-4 NL in diagnostiek na gebruik van testmodificaties bij successief tweetalige kinderen tussen 5;0-5;5

Nadere informatie

Patient Reported Outcome Measures bij het evalueren van taaltherapie

Patient Reported Outcome Measures bij het evalueren van taaltherapie Patient Reported Outcome Measures bij het evalueren van taaltherapie Drs. Ingrid Singer Hogeschool Utrecht Lectoraat Logopedie, Participatie door Communicatie 10 maart 2017 Inhoud 1. PROMs en ontwikkelingen

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, Overig, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Algemeen, Overig, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Beck Depression Inventory (BDI) 10 januari 2012 review: E Swinkels-Meewisse invoer: E van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overig, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overig, ongespecificeerd 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Geriatric Depression Scale (GDS) 02 maart 2012 Review: Invoer: Sandra Joeris E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de

Nadere informatie

Afasie bij kinderen met epilepsie. Symposium 'Verworven kinderafasie,

Afasie bij kinderen met epilepsie. Symposium 'Verworven kinderafasie, Afasie bij kinderen met epilepsie Symposium 'Verworven kinderafasie, 13-01-2017 Afasie bij kinderen met epilepsie Epilepsiesyndromen en achteruitgang op gebied van taal/ afasie 3 casussen; aard en verloop

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Wervelkolom; overige

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Wervelkolom; overige Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Tampaschaal voor Kinesiofobie (TSK) 18 maart 2009 Review: E. Swinkels-Meewisse Invoer: E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. (Borg RPE- schaal) 26 februari 2010

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. (Borg RPE- schaal) 26 februari 2010 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Borg Rating of Perceived Exertion Schaal (Borg RPE- schaal) 26 februari 2010 Review: 1) Eveline van Engelen 2) Sandra Joeris Invoer: Eveline van Engelen

Nadere informatie

10 VeROudeRINg VAN de TeSTNORMeN 10.1 AANWIJzINgeN VOOR een MINdeR STeRk flynn-effect

10 VeROudeRINg VAN de TeSTNORMeN 10.1 AANWIJzINgeN VOOR een MINdeR STeRk flynn-effect 10 VEROUDERING VAN DE TESTNORMEN Een belangrijk, en voor de diagnostiek uitermate lastig probleem, is de veroudering van testnormen. De prestatie op intelligentietests van personen van dezelfde leeftijd

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overige, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Glasgow Coma Scale (GCS) 23 maart 2012 Review: Invoer: Sandra Joeris E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende

Nadere informatie

Taaltests. Limitatieve lijst RIZIV Preverb Fonologie Lexicon Semantiek Morfologie Syntaxis Prag Leeftijd Normen uitgave

Taaltests. Limitatieve lijst RIZIV Preverb Fonologie Lexicon Semantiek Morfologie Syntaxis Prag Leeftijd Normen uitgave Taaldiagnostiek in Nederland en Vlaanderen: meerwaarde van de Renfrew Taalschalen Nederlandse Aanpassing (RTNA) Inge Zink Taaldiagnostiek Nederlandse taalgebied Taaltests Limitatieve lijst RIZIV Preverb

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Premature Infant Pain Profile (PIPP) Maart 2008 Review: S. Becker, S. Rewald Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Antwoordsleutel vraag 2 t/m 9 IOF al la carte Pediatric Balance Scale

Antwoordsleutel vraag 2 t/m 9 IOF al la carte Pediatric Balance Scale Antwoordsleutel vraag 2 t/m 9 IOF al la carte Pediatric Balance Scale Hieronder staan de antwoorden beschreven voor de vragen die jullie beantwoord hebben tijdens de IOF bijeenkomst. Mochten jullie naar

Nadere informatie

World Health Organization Disability Assessment Schedule (WHODAS II)

World Health Organization Disability Assessment Schedule (WHODAS II) 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrument World Health Organization Disability Assessment Schedule (WHODAS II) Juni 2009 Review: 1) Anja Rickenbach Isabell Wawrzynek 2) Ina Dackweiler Invoer: Eveline

Nadere informatie

LPFS SR NL. Instructies: Lees de volgende stellingen aandachtig en omcirkel in welke mate elke uitspraak op u van toepassing is:

LPFS SR NL. Instructies: Lees de volgende stellingen aandachtig en omcirkel in welke mate elke uitspraak op u van toepassing is: LPRS SR NL Pagina1 LPFS SR NL Naam/ID: Instructies: Lees de volgende stellingen aandachtig en omcirkel in welke mate elke uitspraak op u van toepassing is: niet waar Een beetje waar Vaak waar 1 Ik kan

Nadere informatie

Afname en scoring van klinische tests met behulp van twee ipad s. Sjoerd Pieters. Wat is Q-interactive? Benodigde hardware.

Afname en scoring van klinische tests met behulp van twee ipad s. Sjoerd Pieters. Wat is Q-interactive? Benodigde hardware. Afname en scoring van klinische tests met behulp van twee ipad s Sjoerd Pieters Image by Photographer s Name (Credit in white type) 1 Wat is Q-interactive? 2 Benodigde hardware 3 Portfolio 4 Live demonstratie

Nadere informatie

De nieuwe wereld, de nieuwe WISC

De nieuwe wereld, de nieuwe WISC De nieuwe wereld, de nieuwe WISC De WISC-V is compleet herzien, vernieuwd en aangepast aan de wereld waarin wij nu leven. De WISC-V is de allernieuwste versie van s werelds meest gebruikte intelligentietest

Nadere informatie

Children s Assessment of Participation and Enjoyment (CAPE)

Children s Assessment of Participation and Enjoyment (CAPE) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Children s Assessment of Participation and Enjoyment (CAPE) September 2017 Review: Ilse Swinkels-Meewisse Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene gegevens Lichaamsregio

Nadere informatie

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overig, ongespecificeerd

Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Overig, ongespecificeerd Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Assessment of Motor and Process skills (AMPS) 13 april 2012 Review: Invoer: Sandra Joeris E. van Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Pain Catastrophizing Scale (PCS) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Pain Catastrophizing Scale (PCS) 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Pain Catastrophizing Scale (PCS) Januari 2016 Review: Raymond Swinkels Eveline van Engelen Invoer: Marsha Bokhorst 1 Algemene gegevens Het meetinstrument

Nadere informatie

Het leren van Engels bij kinderen met TOS

Het leren van Engels bij kinderen met TOS Het leren van Engels bij kinderen met TOS Siméa congres 15-04-2016 Master Thesis Logopediewetenschap Inge Zoutenbier, MSc Onder begeleiding van: Dr. Rob Zwitserlood In een notendop http://auris.instantmagazine.com/auriscomdigit

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Factor Occupational Rating System Scale (FORSS)

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Factor Occupational Rating System Scale (FORSS) Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Factor Occupational Rating System Scale (FORSS) Juli 2014 Review: Jungen MJH Invoer: Bokhorst ML 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op

Nadere informatie

Welke vragenlijst voor mijn onderzoek?

Welke vragenlijst voor mijn onderzoek? Welke vragenlijst voor mijn onderzoek? NHG wetenschapsdag 2010 Caroline Terwee Kenniscentrum Meetinstrumenten VUmc Afdeling Epidemiologie en Biostatistiek VU medisch centrum Inhoud 1. Presentatie 2. Kritisch

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrumenten

Uitgebreide toelichting van het meetinstrumenten 1 Uitgebreide toelichting van het meetinstrumenten Harris Hip Score (HHS) Augustus 2010 Review: Dagmar Schulte Susanne Brasseler Sandra Joeris Invoer: Eveline van Engelen 1 Algemene gegevens Lichaamsregio

Nadere informatie

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Short Nutritional Assessment Questionnaire (SNAQ ) 1 Algemene gegevens

Uitgebreide toelichting van het meetinstrument. Short Nutritional Assessment Questionnaire (SNAQ ) 1 Algemene gegevens Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Short Nutritional Assessment Questionnaire (SNAQ ) Maart 2011 Review: M. van Gastel Invoer: E v Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking

Nadere informatie

Vragenlijst voor Inventarisatie van Sociaal gedrag van Kinderen (VISK)

Vragenlijst voor Inventarisatie van Sociaal gedrag van Kinderen (VISK) Instrument Vragenlijst voor Inventarisatie van Sociaal gedrag van Kinderen (VISK) De VISK is ontwikkeld om sociaal probleemgedrag van kinderen met (mildere) varianten van pervasieve ontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

Aanbod scholingen PEDI-NL November 2010 SCHOLINGEN PEDI-NL

Aanbod scholingen PEDI-NL November 2010 SCHOLINGEN PEDI-NL SCHOLINGEN PEDI-NL De PEDI-NL is de Nederlandse vertaling en bewerking van Pediatric Evaluation of Disability Inventory. Met de PEDI kan de mate van zelfstandigheid in het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten

Nadere informatie

M. Tierens. W. Magez. K. Van Parijs. Normen: Jongens versus Meisjes?

M. Tierens. W. Magez. K. Van Parijs. Normen: Jongens versus Meisjes? M. Tierens W. Magez K. Van Parijs Normen: Jongens versus Meisjes? 2 CoVaT-CHC BASISVERSIE: NORMEN: JONGENS VERSUS MEISJES? M. Tierens, W. Magez & K. Van Parijs (2016) 1. Inleiding Bij psychologische tests

Nadere informatie

24 mei 2013. Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Thorax/buik/organen

24 mei 2013. Het meetinstrument heeft betrekking op de volgende categorieën Lichaamsregio Thorax/buik/organen Uitgebreide toelichting van het meetinstrument Fecal Incontinence Quality of Life Scale (FIQL) 24 mei 2013 Review: EMJ Bols Invoer: E v Engelen 1 Algemene gegevens Het meetinstrument heeft betrekking op

Nadere informatie

Van de Schoot, et al. (2013) A black bear story. European Journal of Developmental Psychology

Van de Schoot, et al. (2013) A black bear story. European Journal of Developmental Psychology Van de Schoot, et al. (2013) A black bear story. European Journal of Developmental Psychology Weet u het nog? Stel, Julia behaalt een (T)IQ-score van 97 met betrouwbaarheidsinterval 90-104. Hoe zou u dit

Nadere informatie

BRIEF Executieve Functies Gedragsvragenlijst

BRIEF Executieve Functies Gedragsvragenlijst Instrument BRIEF Executieve Functies Gedragsvragenlijst Met de BRIEF Executieve Functies Gedragsvragenlijst kunnen executieve functies bij een kind in kaart gebracht worden. Executieve functies zijn cognitieve

Nadere informatie

WISC-V-NL Wechsler Intelligence Scale for Children - Fifth Edition - Nederlandstalige bewerking Score Rapport

WISC-V-NL Wechsler Intelligence Scale for Children - Fifth Edition - Nederlandstalige bewerking Score Rapport WISC-V-NL Wechsler Intelligence Scale for Children - Fifth Edition - Nederlandstalige bewerking Rapport Cliëntnaam kato x Datum van het Rapport 15-09-2018 Cliënt ID Geboortedatum 01-02-2010 Moedertaal

Nadere informatie

INhOud Voorwoord Inleiding Vooronderzoek en constructieonderzoek Beschrijving van de SON-R 6-40 Normering van de testscores

INhOud Voorwoord Inleiding Vooronderzoek en constructieonderzoek Beschrijving van de SON-R 6-40 Normering van de testscores Inhoud Voorwoord 9 1 Inleiding 13 1.1 Kenmerken van de SON-R 6-40 13 1.2 Geschiedenis van de SON-tests 14 1.3 Aanleiding voor de revisie van de SON-R 5V-17 17 1.4 De onderzoeksfasen 18 1.5 Indeling van

Nadere informatie

Pijn-Coping-Inventarisatielijst (PCI) Kraaimaat, Bakker & Evers (1997)

Pijn-Coping-Inventarisatielijst (PCI) Kraaimaat, Bakker & Evers (1997) Pijn-Coping-Inventarisatielijst (PCI) Kraaimaat, Bakker & Evers (1997) Achtergrond In de literatuur over (chronische)pijn wordt veel aandacht besteed aan de invloed van pijncoping strategieën op pijn.

Nadere informatie

White paper 1 WMS-IV-NL. Algemene introductie op de Wechsler Memory Scale. 2014, Pearson Assessment & information BV

White paper 1 WMS-IV-NL. Algemene introductie op de Wechsler Memory Scale. 2014, Pearson Assessment & information BV White paper WMS-IV-NL Algemene introductie op de Wechsler Memory Scale White paper 1 www.pearsonclinical.nl www.pearsonclinical.be 2014, Pearson Assessment & information BV White paper WMS-IV-NL Algemene

Nadere informatie

De samenhang tussen begrijpend lezen, technisch lezen en taalbegrip bij kinderen met en zonder leesproblemen

De samenhang tussen begrijpend lezen, technisch lezen en taalbegrip bij kinderen met en zonder leesproblemen Running head: BEGRIJPEND LEZEN, TECHNISCH LEZEN EN TAALBEGRIP De samenhang tussen begrijpend lezen, technisch lezen en taalbegrip bij kinderen met en zonder leesproblemen Masterthesis Universiteit Utrecht

Nadere informatie