STATEN VAN CURA~AO. Ontv.: DE 1 STATEN VAN CURAQAO ZITTING _0"-\3

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "STATEN VAN CURA~AO. Ontv.: DE 1 STATEN VAN CURAQAO ZITTING 2013-2014 _0"-\3"

Transcriptie

1 STATEN VAN CURAQAO ZITTING _0"-\3 STATEN VAN CURA~AO Ontv.: DE 1 No.: Landsverordening tot wijziging van de Landverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten 1 AANBIEDING No.1 De Gouverneur van Curavao, biedt aan de Staten ter goedkeuring aan een ontwerp-iandsverordening tot wijziging van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten. De Minister van Justitie, I P.B no. 74.

2 STATEN VAN CURA<;AO ZITTING _ c ~~ Landsverordening van de tot wijziging van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten 1 ONTWERP No. 2 IN NAAM DER KONING! De Gouverneur van Cura9ao, In overweging genom en hebbende: dat het wenselijk is om de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverscl"lrijdende geldtransporten te wijzigen om het transport van andere zaken onder de werkingssfeer van genoemde landsverordening te brengen; Heeft, de Raad van Advies gehoord, met gemeen overleg der Staten, vastgesteld onderstaande landsverordening: Artikell De Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten wordt als voigt gewijzigd: A. Artikel 1 komt te luiden: Artikel 1 In deze landsverordening en de daarop berustende bepalingen wordt, voor zover niet anders is bepaald, verstaan onder: I r.b. 2002, no. 74.

3 a. Minister de Minister van Financien; b. aanmelding een aanmelding als bedoeld in artikel 2; c. geld binnenlandse en buitenlandse bankbiljetten, munten en muntbiljetten, alsmede aan toonder gestelde verhandelbare waardepapieren; d. edelmetaal niet-roestend metaal, waaronder goud en zilver; e. sieraad voorwerp van edelmetaal, gezette edelsteen, parel of andere eigenschappen bevattende, waarmee men zich tooit; f. aanmelder degene die de aanmelding heeft gedaan. B. Artikel 2 wordt als voigt gewijzigd: 1. Het eerste lid komt als voigt te luiden: 1. Personen die Curac;ao binnenkomen of uitgaan zijn verplicht om geld, de edele metalen, sieraden of andere voorwerpen, ter waarde van NAf ,-- of meer, die zij met zich meevoeren, aan te melden bij de douaneambtenaren. Het bepaalde in de eerste volzin is ook van toepassing indien het gaat om binnenkomende of uitgaande personen, die aantoonbaar samen reizen en gezamenlijk geld, edele metalen, sieraden of andere voorwerpen ter waarde van NAf ,-- of meer met zich meevoeren. 2. Het derde lid komt als voigt te luiden: 3. Indien een transport van geld, de edele metalen, sieraden of andere voorwerpen plaatsvindt per beroepsvervoerder, maar deze niet tot de aanmelding, bedoeld in het eerste lid, in staat is gesteld, wordt de aanmelding gedaan bij de douaneambtenaar door de verzender van het geld, de edele metalen, sieraden of andere voorwerpen uiterlijk op het tijdstip van de feitelijke binnenkomst of het uitgaan van het geld, de edele metalen, sieraden of andere voorwerpen. C. In de artikelen 2, zevende lid, 3, onder a, b en c, 4, tweede lid, onder b, en 5, tweede lid, onder e, en derde lid, wordt "geld" gewijzigd in: geld, de edele metalen, sieraden of andere voorwerpen. Artikelll Deze landsverordening treedt in werking met ingang van de dag na die van de uitgifte van het Publicatieblad, waarin de bekendmaking is geschied. Gegeven te Wiliemstad, De Minister van Financien,

4 De Minister van Justitie, Uitgegeven de De Minister van Aigemene Zaken,

5 STATEN VAN CURA<;AO ZITTING _ C L., :' Landsverordening van de tot wijziging van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten MEMORIE VAN TOELICHTING No.3 I. Aigemeen De Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (hierna: de landsverordening) is vastgesteld in het kader van de preventie en bestrijding van het witwassen van geld in Curayao en het misbruik van het Curayaose financiele stelsel uit te sluiten. Het voorziet in de toezichtmogelijkheden ten aanzien van de contante geldstromen in en uit Curayao. Conform artikel 2 van de landsverordening zijn personen die Curayao binnenkomen of uitgaan verplicht om geld ter waarde van NAf ,-- of meer, dat zij met zich meevoeren, aan te melden bij de douaneambtenaren. Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (hierna: MOT) dat de meldingen, verkregen op grond van genoemde landsverordening beheert, heeft in een brief aan de Commissie inzake het Witwassen van Geld aangegeven, dat het gewenst is genoemde landsverordening te wijzigen in verband met de constatering van in-, uit- en/of doorvoer van andere zaken, niet zijnde geld, die ook aangewend kunnen worden voor het witwassen van geld of financiering van terrorisme. Voor de in-, uit- en/of doorvoer van bijvoorbeeld edele metalen zoals goud, sieraden, juwelen en andere voorwerpen (zoals onder andere relikwieen, kunstvoorwerpen, antiquiteiten, rariteiten en postzegels) ter waarde van NAf ,-- of meer bestaat er geen aangifteplicht. Dergelijke voorwerpen kunnen een hoge waarde vertegenwoordigen en kunnen in die verschijningsvorm worden gebruikt voor het verplaatsen van crimineel vermogen. Het inspelen van de Regering op voornoemde onwenselijke situaties, ter voorkoming van het witwassen van geld, ligt voor de hand. De onderhavige wijziging van de landsverordening strekt dan ook tot een uitbreiding van de te transporteren zaken opgenomen in de begripsbepalingen. Toegevoegd worden edelmetaal en sieraad. Voorts bepaalt het eerste lid van artikel 2 dat andere voorwerpen met een waarde van NAf ,-- of meer, ook dienen te worden aangegeven door personen die Curayao binnenkomen. Deze uitbreiding van de landsverordening is tevens verwerkt in het derde lid van artikel 2, in artikel 3, onder a, b en c en in het tweede lid van artikel 4.

6 Het identificeren van een voorwerp van genoemde waarde in verschillende verschijningsvormen kan een uitdaging vormen voor de douane. Kennis van waardevolle artefacten zal in ieder geval ge"indiceerd zijn. II. Financi le consequenties Met de wijziging van de landsverordening zijn er financi le consequenties v~~r het land Curavao aan de orde van om en nabij NAf ,--. Douane Curavao zal voornoemd bed rag aanwenden v~~r het aanschaffen van kluizen v~~r vier (4) posten en v~~r extra trainingen v~~r douaneambtenaren. Het Ministerie van Financi n heeft in casu aangegeven geen bezwaar te hebben tegen het wijzigen van de onderhavige landsverordening. III. Advies van de Sociaal Economische Raad (SER) Het advies van de SER, no. 266/2012, d.d. 10 december 2012, inzake de ontwerplandsverordening tot wijziging van de landsverordening geeft de Regering aanleiding tot de volgende reactie. De SER is van mening dat het verplaatsen van crimineel vermogen middels het gebruik van goud, edele metalen en edelstenen niet is inbegrepen bij de toepassing van aanbeveling 32 van de Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF). De Regering onderschrijft wat de SER vermeldt, maar merkt ten aanzien hiervan op, dat desalniettemin de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF) op 6 december 2011, met instemming van de overheid, een derde evaluatie heeft uitgevoerd en in het "Mutual Evaluation Report, Anti Money Laundering and Combating the Financing of Terrorism Cura9ao" (hierna: rapport), onder no. "SR. IX. Cross Border Declaration & Disclosure" heeft aangegeven dat "New powers should be provided to Customs and new procedures should be put in place for Customs to better monitor the source, the destination and purpose of the movement of gold and precious metal and stones,,1. In het tweede deel van het rapport is onder recommendation 32, de aanbeveling herhaald. Het monitoren van in-, uit- en/of doorvoer van de edele metalen en sieraad bij de grens, is ook een evaluatie element van de FAFT met betrekking tot grensoverschrijding. Naar het oordeel van de SER dient de regering te overwegen om in de onderliggende landsverordening een internationale informatieplicht op te nemen. De Regering merkt hierbij op dat conform artikel 3 van de landsverordening de douane een meldplicht heeft ten aanzien van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (hierna: het MOT), bedoeld in artikel 2 van de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (hierna: Lv. Mot). Voorts wordt conform het eerste en tweede lid van artikel 7, van de Lv. Mot: 1. Bij landsbesluit, houdende algemene maatregelen, regels gesteld betreffende de verstrekking van gegevens uit het register van het MOT en de voorwaar- I Section I Mutual Evaluation Report CFATF. December 20 II, Table I. Ratings of Compliance with FATF Recommendations. bi z. 63.

7 den waaronder dit kan geschieden met van overheidswege aangewezen politiele en niet politiele instanties in of buiten het Koninkrijk die een vergelijkbare taak hebben als het MOT en met instanties in het Koninkrijk waanan de taken, raakvlakken hebben met de werkzaamheden van het MOT; 2. De gegevens bedoeld in het eerste lid verstrekt aan instanties buiten het Koninkrijk op basis van een verdrag of een administratief akkoord tenzij het een instantie betreft die door de Egmont groep erkend is als lid en die, ingevolge haar nationale wetgeving voor het uitwisselen van gegevens met andere door de Egmont Groep als lid erkende instanties, niet verplicht is een schriftelijk akkoord te sluiten. Er is bij landsbesluit van de 13 de juli , uitvoering gegeven aan het eerste lid van artikel 7 Lv. Mot en bijgevolg wordt onder de voorwaarden genoemd in het landsbesluit informatie verstrekt aan andere landen. De SER dringt bovendien bij de regering er op aan, ten einde te voldoen aan de aanbevelingen van de FATF, een vraag betreffende de waarde van de hoeveelheid geld, edelmetalen, sieraden en andere zaken die worden ingevoerd opnieuw op te nemen in de algemene vragenlijst, die niet ingezetenen bij aankomst op Cura9ao dienen in te vullen. Vermeld kan worden dat door tussenkomst van de douane op de zogenoemde ED-card, wederom de zin: "Personen die het eilandgebied van Cura9ao binnenkomen of uitgaan zijn verplicht om geld ter waarde van NAf ,-- of meer, dat zij met zich meevoeren aan te melden bij de ambtenaren van de Douane Cura9ao" is toegevoegd. In 2011 werd abusievelijk bij het remodelleren van de EC-card genoemde zin niet meegenomen op de ED- card. Inmiddels is deze omissie hersteld. De SER vraagt zich voorts af wat het MOT doet met de op basis van de landsverordening verkregen gegevens en of bij het verwerken van de gegevens en bijgevolg het dan pas merken dat een melding van belang is voor de justitiele keten of dit proces het tegengaan van financiering van terrorisme niet belemmert. In antwoord hierop wordt vermeld dat het MOT aile binnenkomende meldingen registreert, bewerkt en analyseert (ook die van de Douane) teneinde te bezien of deze gegevens van belang kunnen zijn ter voorkoming en opsporing van het witwassen van geld of het financieren van terrorisme en de hieraan ten grondslag liggende misdrijven. Ingevolge artikel 6 van de Lv. Mot, kan het MOT pas wanneer er zo'n vermoeden van witwassen en of terrorisme financiering ontstaat, de betreffende transacties doormelden aan de opsporings- en venolgingsdiensten. Voornoemd artikel geeft de zeer belangrijke "bufferfunctie" weer van een administratie meldpunt, zoals het MOT. Slechts de transacties van subjecten waanan het MOT, na gedegen onderzoek, een vermoeden van witwassen en of financiering van terrorisme verkrijgt, worden doorgemeld aan het Openbaar Ministerie. Deze manier van werken, die in aile 139 Egmont meldpunten wordt gevolgd en die door de FATF wordt aanbevolen, komt het werk van de opsporings- en vervolgingsdiensten ten goede. Met de bovenomschreven procedure wordt juist effectief de financiering van terrorisme bestreden alsmede wordt door de buffer functie van het MOT voorkomen dat de namen van onschuldige person en worden doorgemeld. 2 P.B. 200 I, no. 69.

8 IV. Advies van de Aaad van Advies De Aaad van Advies heeft advies, genummerd AvA no. AA/11-13-LV, d.d. 7 juni 2013 uitgebracht. De regering heeft, waar relevant, de op- en aanmerkingen van de Aaad van Advies overgenomen. Wiliemstad, DEC De Minister van Financien, C ~CM~ De Minis; van Justitie,

9 ~' /~,.-_,":,./ " ~ :.1.' ~... ',. "_. t...,.j -, J ~_.J... ; ~e&,nerneur VAN C U ~ :'.~ -_...-: ,, Aan Zijne Excellentie de Gouverneur van Cura<;ao Fort Amsterdam 1 Cura<;ao RvA no. RA/11-13-LV Onderwerp: Ontwerplandsverordening tot Wljzlglng van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (zaaknummer 2012(7493) Advies: Met verwijzing naar uw adviesverzoek d.d. 18 april 2013 om het oordeel van de Raad van Advies inzake bovengenoemd onderwerp en de behandeling hiervan in de vergadering van de Raad van AdVies d.d. 3 juni 2013, bericht de Raad u als voigt. Bestudering van het ontwerp en de bijbehorende memorie van toelichting alsmede de overige bij het adviesverzoek gevoegde stukken geeft de Raad aanleiding tot het maken van de volgende opmerkingen. I. Inhoudelijke opmerkingen 1. Het ontwerp Vervanging van het woord "geld" door "geld ~ _ de edele metalen, sieraden of andere voorwerpen" -u--,.. De Raad adviseert de regering om in artike1 2, zevende lid, en artikel 5, tweede lid, onder e, en derde lid, van de LandSverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten, eveneens het woord "geld" te vervangen door "geld, de edele metalen, sieraden of andere voorwerpen". 2. De memorie van toelichting a. Het landsbesluit. houdende algemene maatregelen, ter uitvoering van artikel 7, eerste lid, van de Landsverotdening melding ongebruikelijke transacties (tweede pagina) De laatste volzin van het laatste tekstblok op de tweede pagina van de memorie van toelichting wekt de indruk dat het vaststellen van bedoeld landsbesluit, houdende algemene maatregelen, facultatief is. De Raad merkt op dat uit de formulering vall artikel 7, eerste lid, van de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (hierna: Lv. MOT) blijkt, dat de vaststelling van het betreffende Jandsbesluit niet facultatief maar verplicht is gesteld. Verder merkt de Raad OJ) dat, in tegenstelling tot hetgeen ~ Archileclenweg 1, Cura 0, Tel : (5999) , Fax (5999) , rvadvies@gobiernu.cw

10 in de bovenbedoelde volzin staat, slechts het eerste lid van artikel 7 van de Lv. MOT, de grondslag vormt voor het betreffende landsbesluit. De Raad adviseert de regering bedoelde volzin in de memorie van toelichting aan te passen met inachtneming van het bovenstaande. b. Egmont meldpunten (derde pagina)././ De Raad adviseert de regering om in de laatste volzin van het tekstblok, boven onderdeel "IV. Advies van de Raad van Advies" op de derde pagina van de memorie van toelichting, toe te lichten wat "Egmont meldpunten" zijn. II. Opmerkingen van wetstechnische en redactionele aard Opmerkingen van wetstechnische en redactionele aard zijn in een bijlage bij dit advies opgenomen en worden geacht hiervan integraal onderdeel uit te maken. Concluderend geeft de Raad van Advies de regering in overweging de ontwerplandsverordening bij de Staten in te dienen, nadat met het vorenstaande rekenir'lg zal zijn gehouden. Willemstad, 7 juni 2013 de wnd. Ondervoorzitter, de Secretaris, RvA no. RAl11-13-LV 2

11 BWage behorende bij het advies van de Raad van Advies, RvA no. RAl11-13-LV Het ontwerp heeft wetstechnische en redactionele onvolkomenheden. De Raad noemt de volgende voorbeelden. Het ontwerp 1. Het formulier van bekendmaking De Raad attendeert de regering erop dat het koningschap van het Koninkrijk der Nederlanden bij Akte van Abdicatie d.d. 30 april 2013, is' overgegaan op Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander. Om die reden dient in het fofmulier van bekendmaking niet meer.te staan "IN NAAM DER KONINGIN", zoals is aangegeven in de artikelen 7 en 8 van de Bekendmakingsverordening. De Raad geeft de regering in overweging artikelen 7 en 8 van de Bekendmakingsverordening aan te passen met inachtneming van het bovenstaande. 2. Voetnoot OR eerste paqina De Raad merkt op dat de in de voetnoot vermelde aanduiding "G.T." bij het publicatieblad P.B. 2002, no. 74, niet juist is, omdat dit publicatieblad deze aanduiding niet bevat. De memorie van toelichting Nummering van de pagina's Geadviseerd wordt de pagina's van de memorie van toelichting te nummeren. --- Het opschrift In het opschrift dient "grensoverschrijdende". "Grensoverschrijdende" te worden vervangen door Eerste pagina a. In de eerste volzin van het eerste tekstblok dient de zinsnede "en bijgevolg het misbruik van het Curavaose financiete stelsel tjit te sluiten" te worden geherformuleerd aangezien deze zinsnede, naar de mening van de Raad, niet correct is geformuleerd. In voornoemde volzin dienen tevens de woorden "van geld" te worden ingevoegd na het woord ''witwassen''; b. De Raad stelt voor de zinsnede "ambtenaren der invoerrechten en accijnzen" in de tweede volzin van het eerste tekstblok, te vervangen door "douaneambtenaren"; c. In de laatste volzin van het eerste tekstblok diemt de zinsnede "Meld punt Ongebruikelijke Transacties " te worden vervangen door "Meld punt Ongebruikelijke Transacties (hierna: MOT)" en "in- en of doorvoer" door "in-, uit- en/of doorvoer"; d. In de eerste volzin van het tweede tekstblok dient "Voor de in- en of doorvoeren" te worden vervangen door "V~~r de in-, uit en/of doorvoor'; e. In de tweede volzin van het tweede tekstblok dient de zinsnede "en worden in die verschijningsvorm gebruikt voor" te worden vervangen door "en kunnen in die verschijningsvorm worden gebruikt voor"; f. In de laatste volzin van het tweede tekstbtok dient "voorkomen" te worden vervangen door "voorkoming"; g. Gezien de definitie in de eerste volzin van het eerste tekstblok van de memorie van toelichting (eerste pagina) dient in de eerste votzin van het laatste tekstblok op de eerste pagina van de memorie van toelichting "de Landsverordening RvA no. RAl11-13-L V I

12 I. aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten" te worden vervangen door "de landsverordening"; h. In de derde volzin van het laatste tekstblok dient "bepaald" te worden vervangen door "bepaalt". Tweede pagina a. In het eerste tekstblok onder "III. Advies van de Sociaal Economische Aaad (SEA)" dient "het ontwerp landsverordening" te worden vervangen door "de ontwerplandsverordening". Gezien de definitie in de eerste volzin op de eerste pagina van de memorie van toelichting, dient bedoeld tekstblok verder de zinsnede "tot wijziging van de landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (hierna: de landsverordening)" te worden vervangen door "tot wijziging van de landsverordening". b. In het laatste tekstblok dient: 1. in de eerste volzin het woord "is" te worden ingevoegd tussen de woorden "niet" en "inbegrepen", 2. in de derde volzin "het" te worden ingevoegd tussen de woorden "In" en "tweede", en dient het woord "is" na het woord "aanbeveling" te worden geschrapt, 3. in de vierde volzin de zinsnede "Het monitoren van in en uitgang van vervoer" te worden geherformuleerd omdat deze zinsnede, naar de mening van de Aaad, niet correct is geformuleerd, 4. in de zesde volzin: - v66r het woord "Aegering" het woord "De" te worden vermeld, - "artikel 3" te worden vervangen door "artikel 4, tweede lid" - "het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (hierna: het MOT)" te worden vervangen door "het MOT', en -"de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten" door "de landsverordening", 5. in onderdeel "1" van de zevende volzin, de zinsnede "uit de register van het Meldpunt" te worden vervangen door "uit het register van het MOT'. Oerde paqina a. In de eerste volzin van het eerste tekstblok dient het woord "kan" na het woord "Koninkrijk" te worden ingevoegd; b. In de tweede volzin van het tweede tekstblok dient "V'ermeldt" te worden vervangen door "Vermeld"; --- c. In de derde volzin van het tweede tekstblok dient in plaats van "men" te worden /., '. aangegeven welk (bestuurs)orgaan had besloten tot het verkleinen van de ED-card;, I' ~: d. Geadviseerd wordt de vijfde volzin van het tweede tet<stblok, beginnende met "De SEA vraagt", te herformuleren omdat deze volzin, ngar de mening van de Aaad, moeilijk te volgen is; e. In de zesde volzin dient: 10. "vermeldt" te worden vervangen door "vermeld", 2. de zinsnede Udat het MOT registreert, bewerkt en analyseert aile binnenkomende meldingen" te worden vervangen door "dat het MOT aile binnenkomende meldingen registreert, bewerkt en analyseert", en 3. "voor de voorkoming en opsporing van het witwassen" te worden vervangen door "ter voorkoming en opsporing van het witwassen van geld"; f. In de negende volzin dient "transactie" te worden vervangen door "transacties". AvA no. AA/11-13-L V II

13 K'r~ (f1 - ~ I. r I ociaalconomische aad Advies inzake de 'ontwerp landsverordenlng tot wijzlging van de Landsverordening aanmeldlngsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P.B. 2002, no. 74)

14 Advies inzake de ontwerp landsverordening tot wijziging van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P.B. 2002, no. 74)

15 Aan de Regering van Curayao d.t.v., de Minister van Financien Fort Amsterdam 17 Curayao Datum: Curayao, 10 december 2012 Ref.nr. : 266/2012-SER Betreft: de ontwerp-iandsverordening tot wljzlglng van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P.B. 2002, no. 74) Naar aanleiding van het Besluit van de Raad van Ministers gedateerd 7 november 2012 met betrekking tot zaak nr. 2012/ is de Sociaal Economische Raad, hierna "de SER", verzocht om advies uit te brengen betreffende de ontwerp landsverordening tot wijziging van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P.B. 2002, no. 74). De Sociaal-Economische Raad brengt hierbij advies uit. Het ontwerp is in behandeling genomen in de voorbereidende vergaderingen van de SER op 16 november, 27 november en 7 december Bijgaand advies is in de plenaire vergadering van 7 december 2012 vastgesteld. V~~r een inhoudelijke uiteenzetting wordt verwezen naar bijgevoegd advies. Namens de Sociaal Economische Raad, 1. c.c.: - Wetgeving en Juridische Zaken

16 c' _. Advies van de Sociaal Economische Raad zoals vastgesteld in de plenaire vergadering op 7 december 2012 betreffende de ontwerp-iandsverordening tot wijziging van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P.B. 2002, no. 74) 1. Inleiding Naar aanleiding van het Besluit van de Raad van Ministers gedateerd 7 november 2012 met betrekking tot zaak nr. 2012/ is de Sociaal Economische Raad, hierna "de SER", verzocht om advies uit te brengen betreffende de ontwerp-iandsverordening tot wijziging van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P.S. 2002, no. 74). De Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten is vastgesteld in het kader van de preventie en bestrijding van het witwassen in Cura~ao en bijgevolg het misbruik van het Cura~aose financiele stelsel uit te sluiten. In de memorie van toelichting wordt gesteld dat het gewenst is de Landsverordening. aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten te wijzigen in verband met de constatering van de in- en/of doorvoer van andere zaken, niet zijnde geld, die ook aangewend kunnen worden voor het witwassen van geld of financiering van terrorisme. 2. Inhoud van het ontwerp De ontwerp-iandsverordening tot wijziging van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten strekt tot het onder de werkingssfeer van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten brengen van het transport van edele metalen, sieraden en andere voorwerpen. Artikel I. onderdeel A, wijzigt artikel 1 var:l de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten. Aan de begripsbepaling worden edelmetaal en sieraad toegevoegd. Artikel I. onderdeel S, voegt de zinsnede "edele metalen, sieraden en andere voorwerpen" in artikel 2, eerste en derde lid, van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten. Artikel II bepaalt dat de ontwerp-iandsverordening in werking treedt met ingang van de dag na die der uitgifte van het Publicatieblad waarin de bekendmaking is geschied.

17 3. Standpunt van de ser Uit de memorie van toelichting blijkt dat de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P.B. 2002, no. 74 I P.B. 2012, no. 9 G.T.) beoogt het witwassen van geld in Curacao te bestrijden en bijgevolg het misbruik van het Curacaose financiele stelsel uit te sluiten. In de memorie van toelichting bij de Nederlandse Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme 1 wordt gesteld dat de aanpak van witwassen is van groot belang voor een effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het versluieren van de criminele herkomst van opbrengsten van misdrijven stelt daders van deze misdrijven immers in staat om buiten het bereik van opsporingsinstanties te blijven en ongestoord van het vergaarde vermogen te genieten. Het opgebouwde vermogen biedt hen tevens de gelegenheid om posities te verwerven in bonafide ondernemingen. Het is daarom cruciaal dat de kanalen waarlangs het witwasproces zich kan voltrekken worden beschermd tegen misbruik voor criminele doeleinden. Dit geschiedt door het creeren van transparantie in het financiele stelsel, het verrichten van gedegen c1ientenonderzoek en het melden van ongebruikelijke transacties., Om het witwassen van geld en bijgevolg het misbruik van het Curacaose financiele stelsel effectief te kunnen bestrijden is eveneens toezicht nodig op de in- en uitvoer van (contant) geld. Het toezicht op de in- en uitvoer van geld is geregeld in de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten. Onderhavige ontwerp-iandsverordening strekt tot zodanige aanpassing van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P.B. 2002, no. 74) dat ook edelmetalen, sieraden en andere zaken, niet zijnde geld, die ook aangewend kunnen worden voor het witwassen van geld of financiering van terrorisme onder de aanmeldingsplicht gaan vallen. De aanbevelingen van de Financial Action Task Force on Money Laundering Voor de wetgeving op het terrein van de preventie van witwassen en het financieren van terrorisme is het uitgangspunt dat voldaan moet worden aan internationale afspraken waaraan Curacao zich heeft gecommitteerd, in het bijzonder het Internationaal Verdrag ter bestrijding van de financiering van terroris~e (Trb. 2000, 12) en de aanbevelingen van de Financial Action Task Force on Money Laundering (FATF). Aanbeveling 32 van de aanbevelingen van de Financial Action Task Force on Money Laundering bepaalt inzake grensoverschrijdende geldtransporten (cash couriers) dat: "Countries should have measures in place to detect the physical cross-border transportation of currency and bearer negotiable instruments, including through a declaration system and/or disclosure system. Countries should ensure that their competent authorities have the legal authority to stop or restrain currency or bearer negotiable instruments that are suspected to be related to terrorist financing, money laundering or predicate offences, or that are falsely declared or disclosed. 1 Tweede Kamer der Staten-Generaal, Vergaderjaar , Kst. II no. 3, Wet ter voor1<oming van witwassen en financieren van terrorisme, Memorie van toelichting, pag. 2.

18 Countries should ensure that effective, proportionate and dissuasive sanctions are available to deal with persons who make false declaration(s) or disclosure(s). In cases where the currency or bearer negotiable instruments are related to terrorist financing, money laundering or predicate offences, countries should also adopt measures, including legislative ones consistent with Recommendation 4, which would enable the confiscation of such currency or instruments.,>2 Op basis van de geldende wettekst van Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten bestaat voor het in- en/of doorvoeren van edele metalen, sieraden, juwelen, kunstvoorwerpen en andere zaken die een hoge waarde kunnen vertegenwoordigen geen aangifteplicht. Het ontbreken van een dergelijke aangifte plicht is volgens de regering problematisch in verband met de constatering van de in- en/of doorvoer van andere zaken, niet zijnde geld, die ook aangewend kunnen worden voor het witwassen van geld of financiering van terrorisme en stelt dat het gewenst is de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten te wijzigen. Ondanks de hoge liquiditeit en het gebruik in bepaalde situaties voor het verplaatsen van crimineel vermogen zijn goud, edele metalen en edelstenen niet inbegrepen bij de toepassing van aanbeveling 32. Volgens de FATF kan het grensoverschrijdend transport van deze items op een andere manier worden gedekt, bij voorbeeld door douanewetgeving. De FATF stelt in toelichting op aanbevelingen 32 dat wanneer een land ongewoon grensoverschrijdend verkeer van goud, edele metalen of edelstenen constateert de douane of andere bevoegde autoriteiten van het land van herkomst en/of het land van bestemming dient te informeren. De bevoegde instanties van betreffende landen moeten volgens de FATF vervolgens samenwerken om de oorsprong, de bestemming en het doel van de beweging van deze goederen, te achterhalen en in het nemen van passende maatregelen. 3 Naar de mening van de SER dient de wetgeving op het terrein van de preventie van witwassen en het financieren van terrorisme daarom te voldoen aan internationale normen en in te spelen op de meest recente ontwikkelingen. De SER constateert dat de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten niet in de internationale informatieplicht voorziet, zoals wordt aanbevolen door de FATF. De SER geeft de regering in overweging in de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten de door de FATF aanbevolen internationale informatieplicht op te nemen. Proces van aanmelding In artikel 2, eerste lid, van de landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten wordt bepaald dat personen die Curayao binnenkomen of uitgaan verplicht zijn om geld ter waarde van NAt ,-- of meer, dat zij met zich meevoeren, aan te melden bjj de douaneambtenaren. Uit van douanefunctionarissen ontvangen informatie over de onderhavige ontwerplandsverordening is komen vast te staan dat de vraag betreffende de hoeveelheid geld die 2 Financial Action Task Force on Money Laundering, International standards on combating money laundering and the financing of terrorism & proliferation. The FATF recommendations, Parijs, Februari 2012, p Financial Action Task Force on Money Laundering, International standards on combating money laundering and the financing of terrorism & proliferation. The FATF recommendations, Parijs, Februari 2012, p.

19 wordt ingevoerd op de algemene vragenlijst, die niet ingezetenen bij aankomst op Cura~ao dienen in te vullen, is komen te vervallen. Het model aangiftebiljet voor de aanmelding van grensoverschrijdende geldtransporten, zoals is opgenomen in de ministeriele regeling met algemene werking, van de 2 de juni 2011 ter uitvoering van artikel 2, tweede lid, van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P.B. 2011, no. 23) kent 21 vragen. De SER is van oordeel dat met het oog op een positieve beleving door toeristen van Cura~ao als (vakantie-)bestemming, toeristen zo min mogelijk hinder moeten ondervinden van de noodzakelijke douaneformaliteiten bij aankomst en vertrek. De SER dringt er daarom bij de regering op aan, ten einde te voldoen aan de aanbevelingen van de FATF, opnieuw een vraag betreffende de waarde van de hoeveelheid geld, edelmetalen, sieraden en andere zaken die worden ingevoerd opnieuw op te nemen in de algemene vragenlijst, die niet ingezetenen bij aankomst op Cura~ao dienen in te vullen. Rol Meldpunt Ongebruikelijke Transacties Uit artikel 4, tweede lid, in samenhang met artikel 5, eerste lid, van de Landsverordening,aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten (P. B. 2012, No. 9 G.T.) blijkt dat de douaneambtenaren, alsmede de ambtenaren van politie werkzaam bij de Nieuwe Toelatingsorganisatie Cura~ao verplicht zijn de aanmeldingen onverwijld door te zenden aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Ingevolge artikel 3, sub a, van de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties (P.B. 1996, no. 21, zoals gewijzigd) heeft het MOT tot taak: het verzamelen, registreren, bewerken en analyseren van de gegevens die het verkrijgt, teneinde te bezien of deze gegevens van belang kunnen zijn voor de voorkoming en opsporing van het witwassen of het financieren van terrorisme en de hieraan ten grondslag liggende misdrijven. Het MOT meldt vervolgens gegevens pas door aan politie of justitie op het moment dat blijkt dat deze van belang kunnen zijn voor betreffende instanties. De SER vraagt zich af wat het MOT doet met de op basis van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten verkregen gegevens. De SER vraagt zich tevens af of het pas doormelden van meldingen van grensoverschrijdende geldtransporten op het moment dat het MOT vaststelt dat een melding van belang kan zijn voor politie of justitie de effectieve preventie en bestrijding van het witwassen in Cura~ao en het tegengaan van de financiering van terrorisme niet belemmert. Het begrip "geld" De SER heeft tevens uit enkele documenten, zoals de brief van de Secretaris-generaal van het Ministerie van Financien, bijgevoegd bij de_ apviesaanvraag begrepen dat wordt overwogen een andere term voor de definitie 'geld' te gaan hanteren waardoor de omschrijving geen ruimte biedt voor onduidelijkheid. Voorgesteld wordt om de term 'Iiquide middelen' te hanteren. De Nederlandse Aigemene douanewet sluit met betrekking tot het traceren van fysieke grensoverschrijdende geldbewegingen aan bij de verordening van het Europees parlement en de Raad van 26 oktober 2005 (Nr. 1889/2005) betreffende de controle van liquide middelen die de Gemeenschap binnenkomen of verlaten en hanteert het beg rip 'Iiquide middelen'. In artikel 2, onderdeel 2, van de verordening, wordt 'Iiquide middelen' gedefinieerd als :

20 a) verhandelbare instrumenten aan toonder, met inbegrip van monetaire instrumenten aan toonder, zoals reischeques, verhandelbare instrumenten (waaronder cheques, promessen en betalingsopdrachten) die aan toonder gesteld zijn, geendosseerd zijn zonder beperking, op naam van een fictieve begunstigde gesteld zijn, of anderszins een zodanige vorm hebben dat de aanspraak erop bij afgifte wordt overgedragen, en onvolledige instrumenten (waaronder cheques, promessen en betalingsopdrachten) die ondertekend zijn, maar niet op naam van een begunstigde gesteld zijn; b) contant geld (bankbiljetten en muntstukken die als betaalmiddel in omloop zijn). De term 'liquide middelen' verwijst in de economie en de bedrijfskunde naar de bezittingen in de vorm van chartaal geld of giraal geld of andere beleggingen die op zeer korte termijn in geld kunnen worden omgezet. De SER is geen voorstander om zomaar de term 'Iiquide middelen' te gaan hanteren, aangezien door het hanteren van de term 'Iiquide middelen', zonder deze nader te omschrijven, in principe ook banktegoeden en beleggingen boven de NAf ,-- dienen te worden aangemeld.. Naar het oordeel van de SER wordt de onduidelijkheid door het gaan hanteren van de term 'liquide middelen' aileen maar vergroot. De SER constateert dat in de tekst van de ontwerp-iandsverordening in artikel 2, eerste lid, laatste volzin en artikel 3 voorlaatste en laatste regel, en in artikel 4 van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten nog steeds uitsluitend het begrip 'geld' wordt gehanteerd. Naar het oordeel van de SER dient ook in bovengenoemde artikelen het woord 'geld' te worden vervangen door 'geld, edele metalen, sieraden en andere voorwerpen'. Uitvoering en uitvoerbaarheid De SER vraagt bijzondere aandacht van de regering met betrekking tot de (financiele) uitvoerbaarheid van de onderhavige ontwerp-iandsverordening en dringt er op aan dat de benodigde financiele middelen ter beschikking worden gesteld, onder andere ten behoeve van de training en opleiding van het douanepersoneel.

21 4. Conclusie Aan de orde is de ontwerp-iandsverordening tot wljzlglng van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten. De ontwerp-iandsverordening strekt tot een uitbreiding van de te transporteren zaken opgenomen in de begripsbepalingen van artikel 1 van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten. De regering stelt in de memorie van toelichting dat het, in verband met de constatering van de in- en/of doorvoer van andere zaken, niet zijnde geld, die ook aangewend kunnen worden voor het witwassen van geld of financiering van terrorisme, gewenst is de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten te wijzigen zodat ook het transporteren van edele metalen, sieraden en andere voorwerpen onder de werking van de Landsverordening komen te val/en. De aanpak van witwassen is van groot belang voor een effectieve bestrijding van al/erlei vormen van ernstige criminaliteit. V~~r de preventie en bestrijding van witwassen en bijgevolg het misbruik van het Cura~aose financiele stelsel is toezicht nodig op de in- en uitvoer van (contant) geld. De Landsverordening aanmeldingsplicht van.grensoverschrijdende geldtransporten regelt dit toezicht. De SER is van oordeel dat het bevorderen van de integriteit van de financiele dienstverlening en het vertrouwen van het investeerders in een goed functionerende financiele sector cruciaal zijn voor de Cura~aose economie. Naar de mening van de SER dient de wetgeving op het terrein van de preventie van witwassen en het financieren van terrorisme daarom te voldoen aan vastgestelde internationale normen en in te spelen op de meest recente ontwikkelingen. Naar het oordeel van de SER voorziet de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten niet in de internationale informatieplicht zoals in de toelichting op aanbeveling 32 van de Financial Action Task Force on Money Laundering wordt aanbevolen. De SER heeft tijdens de toelichting over de onderhavige ontwerp-iandsverordening kunnen constateren dat de oorspronkelijke vraag betreffende de hoeveelheid geld die wordt ingevoerd niet meer voorkomt op de algemene vragenlijst, die niet ingezetenen bij aankomst op Cura~ao dienen in te vullen.. De SER dringt er ten einde te voldoen aan de aanbevelingen van de FATF en met het oog op het voorkomen van en oponthoud voor toeristen bij toelating door de douane, bij de regering op aan opnieuw een vraag betreffende de waarde van hoeveelheid geld, edelmetaal, sieraden of andere zaken die worden ingevoerd op te nemen in de algemene vragenlijst, die niet ingezetenen bij aankomst op Cura~o dienen in te vullen. Uit artikel 4, tweede lid, jo. artikel 5, eerste lid, van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten blijkt dat de douaneambtenaren, alsmede de ambtenaren van politie werkzaam bij de Nieuwe Toelatingsorganisatie Cura~ao verplicht zijn -de gedane aanmeldingen onverwijld door te zenden aan het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Het MOT meldt vervolgens gegevens pas door aan politie of justitie op het moment dat blijkt dat deze gegevens van belang kunnen zijn voor deze instanties. De SER vraagt zich af wat het MOT doet met de op basis van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten verkregen gegevens.

22 De SER is geen voorstander om het begrip 'geld' te vervangen door 'Iiquide middelen' zoals in enkele documenten, zoals de brief van de Secretaris-generaal van het Ministerie van Financien, bijgevoegd bij de adviesaanvraag wordt voorgesteld, omdat het hanteren van het begrip 'liquide middelen' zonder nadere omschrijving aileen maar vergroot. De SER adviseert in artikel 2, eerste lid, laatste volzin en artikel 3 voorlaatste en laatste regel, en in artikel 4 van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten het woord 'geld' te vervangen door 'geld, edele metalen, sieraden en andere voorwerpen'. Het is imperatief dat de voor uitvoering van de onderhavige landsverordening benodigde financiele middelen, onder andere voor de training en opleiding van het douanepersoneel, beschikbaar worden gesteld. De SER vraagt aandacht voor de in dit advies gegeven standpunten inzake de ontwerplandsverordening tot wljzlglng van de Landsverordening aanmeldingsplicht van,grensoverschrijdende geldtransporten (P.B. 2002, no. 74) en geeft de regering in overweging om de ontwerp-iandsverordening tot wijziging van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten nader te doen analyseren en motiveren alvorens deze te doen vaststellen. Namens de Sociaal Economische Raad,

Aan de Regering van Curaçao d.t.v., de Minister van Financien Fort Amsterdam 17 Curaçao. Datum: Curaçao, 10 december Ref.nr.

Aan de Regering van Curaçao d.t.v., de Minister van Financien Fort Amsterdam 17 Curaçao. Datum: Curaçao, 10 december Ref.nr. ., flj_ Aan de Regering van Curaçao d.t.v., de Minister van Financien Fort Amsterdam 17 Curaçao Datum: Curaçao, 10 december 2012 Ref.nr.: 266/201 2-SER Betreft: de ontwerp-iandsverordening tot wijziging

Nadere informatie

r, ---- Sociaal - Economische Raad Aan de Regering van Curayao d.t.v., de Minister van Financien Fort Amsterdam 17 Curayao

r, ---- Sociaal - Economische Raad Aan de Regering van Curayao d.t.v., de Minister van Financien Fort Amsterdam 17 Curayao r, ----,, I- fj I - I I) ~~ ~~- Aan de Regering van Curayao d.t.v., de Minister van Financien Fort Amsterdam 17 Curayao Datum: Curayao, 10 december 2012 Ref.nr.: 266/2012-SER Betreft: de ontwerp-landsverordening

Nadere informatie

A 2002 N 74 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen,

A 2002 N 74 PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, A 2002 N 74 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 25 ste maart 2002 tot aanmelding van geldtransporten in het kader van maatregelen tegen het witwassen van geld (Landsverordening aanmeldingsplicht van

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 462 Beschikking van de Minister van Justitie van 31 augustus 2010 tot plaatsing in het Staatsblad van de tekst van de Wet grensoverschrijdende

Nadere informatie

Council of Advice Raad van Advies

Council of Advice Raad van Advies Strengtfzening Our (j)emocracy Aan Zijne Excellentie de Gouverneur van Sint Maarten Drs. E.B. Holiday Fa lcon Drive # 3 Harbour View Sint Maarten RvA no. SM/05-16-LV Onderwerp: Advies: Het ontwerp Landsverordening

Nadere informatie

STATEN VAN DE NEDERLANDSE i)ntjllen ZITTING O ra I b

STATEN VAN DE NEDERLANDSE i)ntjllen ZITTING O ra I b STATEN VAN DE NEDERLANDSE i)ntjllen ZITTING 2010 - O ra I b LANDSVERORDENING tot wijziging van de Landsverordening op het Notarisambt in verband met tussen 1980 en 1997 in het ongerede geraakte akten.

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 488 Besluit van 21 november 2003 tot uitvoering van artikel 8, tweede lid, van de Wet melding ongebruikelijke transacties, houdende goedkeuring

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2012 No. 14 Landsverordening van de 28 ste maart 2012 tot wijziging van de Landsverordening belasting op bedrijfsomzetten 1997 IN NAAM VAN DE KONINGIN! DE GOUVERNEUR

Nadere informatie

A 2011 N 31 PUBLICATIEBLAD

A 2011 N 31 PUBLICATIEBLAD A 2011 N 31 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 8 ste augustus 2011, ter uitvoering van de artikelen 1, eerste lid, onderdeel a, onder 16, en 22h, tweede lid, van de Landsverordening

Nadere informatie

2019 no. 26 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2019 no. 26 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2019 no. 26 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 17 april 2019 tot wijziging van de Landsverordening regeling geldstelsel (AB 1991 no. GT 34), de Landsverordening voorkoming en bestrijding witwassen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2001 2002 Nr. 116 28 018 Wijziging van de Wet melding ongebruikelijke transacties en de Wet identificatie bij financiële dienstverlening 1993 met het oog

Nadere informatie

LY' 1$ }0038 Raad van Advies van

LY' 1$ }0038 Raad van Advies van KABINET VAN DE GOUVERNEUR VAN CURAc;:AO OCT 2 6 2015 LY' 1$ }0038 Raad van Advies van Aan Hare Excellentie de Gouverneur van Curagao Fort Amsterdam 1 Curagao Cura~ao Volgno.: ijoorll!lzonden: Dossier:

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Besluit van 15 juli 2008, houdende bepalingen met betrekking tot de reikwijdte van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme, het vaststellen van indicatoren en het overdragen van

Nadere informatie

2014 no. 54 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2014 no. 54 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2014 no. 54 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 12 november 2014 tot wijziging van de Landsverordening inkomstenbelasting (AB 1991 no. GT 51) en de Landsverordening loonbelasting (AB 1991 no.

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2019 No. 26 Landsverordening van de veertiende juni 2019 tot wijziging van de Landsverordening aanmeldingsplicht van grensoverschrijdende geldtransporten naar

Nadere informatie

Advies van de Sociaal Economische Raad met betrekking tot de ontwerplandsverordening tot wijziging van de Landsverordening op de omzetbelasting 1999

Advies van de Sociaal Economische Raad met betrekking tot de ontwerplandsverordening tot wijziging van de Landsverordening op de omzetbelasting 1999 ociaalconomische aad l"'\uyi ~,.,.,.,.,..,, - - - - - - - - - - - - - - - -- - betrekking tot de ontwerplandsverordening tot wijziging van de Landsverordening op de omzetbelasting 199! (P.B. 1999, no.

Nadere informatie

PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen,

PUBLICATIEBLAD IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, A 2010 I** N 71 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 8'" September 2010 ter uitvoering van de artikelen 22a, tweede lid, en 22b, tweede lid, van de Landsverordening melding

Nadere informatie

A 2012 N 13 PUBLICATIEBLAD

A 2012 N 13 PUBLICATIEBLAD A 2012 N 13 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 7 de februari 2012 houdende wijziging van het Eilandsbesluit toekenning toelage aan ouderdomspensioengerechtigden 1 In overweging

Nadere informatie

6.5 WET MELDING ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES BES (v/h Landsverordening melding ongebruikelijke transacties) HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen

6.5 WET MELDING ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES BES (v/h Landsverordening melding ongebruikelijke transacties) HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen 6.5 WET MELDING ONGEBRUIKELIJKE TRANSACTIES BES (v/h Landsverordening melding ongebruikelijke transacties) HOOFDSTUK I Algemene bepalingen Artikel 1 In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 24.3.2017 C(2017) 1951 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 24.3.2017 houdende wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1675 tot aanvulling

Nadere informatie

2 Vergaderjaar

2 Vergaderjaar T WEEDE K AMER DER STATEN-G ENERAAL 2 Vergaderjaar 2005-2006 30 696 Wijziging van de Wet op de lijkbezorging Nr. 4 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van de Raad

Nadere informatie

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 27.10.2017 C(2017) 7136 final GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 27.10.2017 houdende wijziging van Gedelegeerde Verordening (EU) 2016/1675 wat betreft de

Nadere informatie

2016 STAATSBLAD No. 33 VAN DE REPUBLIEK SURINAME

2016 STAATSBLAD No. 33 VAN DE REPUBLIEK SURINAME 2016 STAATSBLAD No. 33 VAN DE REPUBLIEK SURINAME WET van 29 februari 2016, houdende nadere wijziging van de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (S.B. 2002 no. 65, zoals laatstelijk gewijzigd bij S.B.

Nadere informatie

2017 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2017 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2017 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 14 juli 2017 houdende wijziging van de Landsverordening toezicht geldtransactiebedrijven (AB 2003 no. 60), de Landsverordening voorkoming en

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 20 202 33 238 Wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme

Nadere informatie

Financial Intelligence Unit Suriname (MOT)

Financial Intelligence Unit Suriname (MOT) Financial Intelligence Unit Suriname (MOT) Paramaribo, 1 februari 2018 Wettelijk kader FIU Suriname Wet Melding Ongebruikelijke Transacties (S.B.2002 no 65, z.a gewijzigd bij S.B. 2011 no 96, S.B.2012

Nadere informatie

Ontwerpbesluit, houdende de regeling van enkele onderwerpen van de Aanbestedingswet (Aanbestedingsbesluit), met nota van toelichting.

Ontwerpbesluit, houdende de regeling van enkele onderwerpen van de Aanbestedingswet (Aanbestedingsbesluit), met nota van toelichting. dit advies dit advies Adviezen Print E-mail ZAAKNUMMER W15.12.0455/IV DATUM VAN ADVIES donderdag 20 december 2012 SOORT Algemene maatregel van bestuur MINISTERIE Economische Zaken VINDPLAATS Ontwerpbesluit,

Nadere informatie

A 2010 N 93 PUBLICATIEBLAD

A 2010 N 93 PUBLICATIEBLAD A 2010 N 93 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 28 ste september 2010 ter uitvoering van de artikelen 2, 3 en 4 van de Sanctielandsverordening 1, houdende de implementatie

Nadere informatie

A 2017 N 70 PUBLICATIEBLAD. In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao,

A 2017 N 70 PUBLICATIEBLAD. In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao, A 2017 N 70 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 24 ste augustus 2017 houdende wijziging van de Landsverordening Sociaal Economische Raad In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao, In overweging

Nadere informatie

Convenant Inzake samenwerking tussen: de Belastingdienst/Douane en de Financial Intelligence Unit-NI

Convenant Inzake samenwerking tussen: de Belastingdienst/Douane en de Financial Intelligence Unit-NI Douane Belastingdienst Financial ImcllIgence Unit - Nederland Convenant Inzake samenwerking tussen: de Belastingdienst/Douane en de Financial Intelligence Unit-NI 1 Partijen: De Belastingdienst/Douane

Nadere informatie

LANDSVERORDENING van de tot wijziging van de Landsverordening basisverzekering ziektekosten

LANDSVERORDENING van de tot wijziging van de Landsverordening basisverzekering ziektekosten STATENVANCURA~O ZITIINGSJAAR 2014-2015 -05 b LANDSVERORDENING van de tot wijziging van de Landsverordening basisverzekering ziektekosten No.1 AANBIEDING De Gouverneur van Cura~ao biedt aan de Staten ter

Nadere informatie

A 2017 N 84 PUBLICATIEBLAD. In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao,

A 2017 N 84 PUBLICATIEBLAD. In naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao, A 2017 N 84 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 15 de september 2017 tot wijziging van de Landsverordening tarief van invoerrechten 1 en de Landsverordening omzetbelasting 1999 2 In naam van de Koning!

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2014 No. 51 Landsverordening, van de 23 ste juli 2014 tot wijziging van de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties in verband met de voorgenomen

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet handhaving consumentenbescherming, de Wet op de economische delicten en het Wetboek van strafvordering in verband met de implementatie van Verordening

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens en de Telecommunicatiewet in verband met de invoering van een meldplicht bij de doorbreking van maatregelen voor de beveiliging van persoonsgegevens (meldplicht

Nadere informatie

A 2011 N 32 PUBLICATIEBLAD

A 2011 N 32 PUBLICATIEBLAD A 2011 N 32 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 8 ste augustus 2011, ter uitvoering van de artikelen 1, eerste lid, onderdeel b, onder 16, 6, onderdeel d, onder 12 o en 11,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2001 2002 28 217 Regels over de documentatie van vennootschappen (Wet documentatie vennootschappen) A OORSPRONKELIJKE TEKST VAN HET VOORSTEL VAN WET EN DE

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2018 No. 38 Landsverordening, van de 25 e september 2018, tot wijziging van de Landsverordening identiteitskaarten in verband met de invoering van een identiteitskaart

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 31 249 Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met de verstrekking van bijdragen aan zorgaanbieders die inkomsten derven ten gevolge van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2011 2012 33 235 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, het Burgerlijk Wetboek, de Wet op de economische delicten en enige fiscale wetten ter implementatie

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2014 2015 33 662 Wijziging van de Wet bescherming persoonsgegevens en enige andere wetten in verband met de invoering van een meldplicht bij de doorbreking

Nadere informatie

A 2016 N 74 PUBLICATIEBLAD

A 2016 N 74 PUBLICATIEBLAD A 2016 N 74 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 6 de oktober 2016 houdende een wijziging van de bijlage bedoeld in artikel 36, eerste lid, van de Landsverordening voortgezet

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2011 N 30 Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van de 23 ste augustus 2011 tot uitvoering van de artikelen 1, vierde lid, 5, derde lid, 6, eerste lid,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 32 047 Goedkeuring van verdragen met het oog op het voornemen deze toe te passen op Bonaire, Sint Eustatius en Saba, en van het voornemen tot opzegging

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2003 2004 29 276 Wijziging van de Mededingingswet en van enige andere wetten in verband met de implementatie van EG-verordening 1/2003 Nr. 1 KONINKLIJKE

Nadere informatie

A 2014 N 3 (G.T.) PUBLICATIEBLAD

A 2014 N 3 (G.T.) PUBLICATIEBLAD A 2014 N 3 (G.T.) PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT van de 10 de januari 2014, no. 14/0032, houdende vaststelling van de geconsolideerde tekst van de Eilandsverordening corporate governance. Op voordracht van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2002 2003 28 945 (R 1737) Goedkeuring van het op 28 mei 1999 te Montreal tot stand gekomen Verdrag tot het brengen van eenheid in enige bepalingen inzake

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2014 No. 29 Landsverordening van de 6 de maart 2014 houdende wijziging van de Landsverordening inrichting en organisatie landsoverheid tot wijziging van de inbedding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 238 Wijziging van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 29 936 Regels inzake beëdiging, kwaliteit en integriteit van beëdigd vertalers en van gerechtstolken die werkzaam zijn binnen het domein van justitie

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2005 2006 29 874 (R 1777) Goedkeuring en uitvoering van de op 17 december 1991 te München tot stand gekomen Akte tot herziening van artikel 63 van het Verdrag

Nadere informatie

Witwasbestrijding, meldingsplicht en het OM

Witwasbestrijding, meldingsplicht en het OM Nationaal Anti-witwascongres 13 maart 2018 Witwasbestrijding, meldingsplicht en het OM Dop Kruimel Officier van Justitie, teamleider Fraudeteam Amsterdam Intro Het witwasproces en de bestrijding hiervan

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG 1 > Retouradres Postbus 20301 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 2511 DP Den Haag Postbus 20301 2500 EH Den Haag www.rijksoverheid.nl/jenv

Nadere informatie

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten op het terrein van accountantsorganisaties en het accountantsberoep (Wet aanvullende maatregelen accountantsorganisaties)

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 1995 336 Besluit van 26 juni 1995 tot goedkeuring van de indicatoren voor casino- en creditcardtransacties Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2003 214 Wet van 23 april 2003 tot wijziging van diverse wetten op het terrein van het ministerie van Financiën, teneinde wetstechnische gebreken

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht en de Wet toezicht accountantsorganisaties in verband met het vergroten van de transparantie van het toezicht op financiële markten (Wet transparant toezicht

Nadere informatie

a) Titel voorstel Proposal for a directive of the European Parliament and of the Council on countering money laundering by criminal law.

a) Titel voorstel Proposal for a directive of the European Parliament and of the Council on countering money laundering by criminal law. Fiche 2: Richtlijnvoorstel strafbaarstelling witwassen 1. Algemene gegevens a) Titel voorstel Proposal for a directive of the European Parliament and of the Council on countering money laundering by criminal

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1995 1996 24 770 Invoering van en aanpassing van wetgeving aan de Vaststellingswet titel 7.10 Burgerlijk Wetboek (arbeidsovereenkomst) (Invoeringswet titel

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden. RMC-wet 2001. Jaargang 2001 Staatsblad 2001 636 1

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden. RMC-wet 2001. Jaargang 2001 Staatsblad 2001 636 1 RMC-wet 2001 636 Wet van 6 december 2001 tot wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet op de expertisecentra in verband met de invoering van de verplichting

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2002 2003 Nr. 185 28 217 Regels over de documentatie van vennootschappen (Wet documentatie vennootschappen) GEWIJZIGD VOORSTEL VAN WET 3 april 2003 Wij Beatrix,

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2016 No. 43 Landsbesluit, houdende algemene maatregelen, van 4 augustus 2016 tot wijziging van de dagloongrenzen voor 2015, genoemd in de Landsverordening ongevallen

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 1998 1999 Nr. 16 25 872 (R1606) Herstel van gebreken en leemten in de Rijksoctrooiwet en de Rijksoctrooiwet 1995 alsmede het laten vervallen van de verplichte

Nadere informatie

No.W06.15.0231/III 's-gravenhage, 21 augustus 2015

No.W06.15.0231/III 's-gravenhage, 21 augustus 2015 ... No.W06.15.0231/III 's-gravenhage, 21 augustus 2015 Bij Kabinetsmissive van 9 juli 2015, no.2015001243, heeft Uwe Majesteit, op voordracht van de Minister van Financiën, mede namens de Minister van

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2015 2016 34 455 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet handhaving consumentenbescherming, de Wet op de economische delicten en het Wetboek

Nadere informatie

2011 no. 29 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2011 no. 29 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2011 no. 29 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 20 mei 2011 houdende het overgangsrecht in verband met de inwerkingtreding van de Landsverordening voorkoming en bestrijding witwassen en terrorismefinanciering

Nadere informatie

2019 no. 23 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2019 no. 23 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2019 no. 23 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSVERORDENING van 10 april 2019 tot wijziging van de Landsverordening op het notarisambt (AB 1990 no. GT 69) (wijziging maximum aantal notarissen en instelling

Nadere informatie

A 2010 N 91 PUBLICATIEBLAD

A 2010 N 91 PUBLICATIEBLAD A 2010 N 91 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de 28 ste september 2010 ter uitvoering van de artikelen 2, 3 en 4 van de Sanctielandsverordening 1, houdende de implementatie

Nadere informatie

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet toezicht accountantsorganisaties, het Burgerlijk Wetboek en enige andere wetten op het terrein van accountantsorganisaties en het accountantsberoep in verband met het versterken van

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 33 129 Wijziging van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek en de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte (huurverhoging op grond van inkomen) B GEWIJZIGD

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 32 282 Wijziging van de Wet toelating en uitzetting BES Nr. 6 ADVIES RAAD VAN STATE EN NADER RAPPORT 1 Hieronder zijn opgenomen het advies van

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1999 2000 27 206 Wijziging van de Wet op het voortgezet onderwijs, de Wet educatie en beroepsonderwijs en de Wet op de expertisecentra in verband met de

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 29 980 Uitvoering van het op 19 oktober 1996 te s-gravenhage tot stand gekomen verdrag inzake de bevoegdheid, het toepasselijke recht, de erkenning,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2006 2007 30 975 (R 1821) Wijziging van de Rijksoctrooiwet 1995 en enige andere wetten naar aanleiding van de evaluatie van de Rijksoctrooiwet 1995 van 2006

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2018 2019 35 170 Wijziging van de Politiewet 2012 en de Wet op de medische keuringen in verband met het screenen van personen die ambtenaar van politie willen

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2014 No. 17 Landsverordening van de 20 ste januari 2014, tot vaststelling van de Begroting van het Land Sint Maarten voor het dienstjaar 2014 (Landsverordening

Nadere informatie

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet handhaving consumentenbescherming, de Wet op de economische delicten en het Wetboek van strafvordering in verband met de implementatie van Verordening

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 32 014 Wijziging van de Wet op het financieel toezicht, de Wet giraal effectenverkeer en het Burgerlijk Wetboek naar aanleiding van het advies

Nadere informatie

T WEEDE K AMER DER STATEN-G ENERAAL

T WEEDE K AMER DER STATEN-G ENERAAL T WEEDE K AMER DER STATEN-G ENERAAL 2 Vergaderjaar 2007-2008 31 249 Wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met de verstrekking van bijdragen aan zorgaanbieders die inkomsten derven ten gevolge

Nadere informatie

A 2018 N 83 PUBLICATIEBLAD. In de naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao

A 2018 N 83 PUBLICATIEBLAD. In de naam van de Koning! De Gouverneur van Curaçao A 2018 N 83 PUBLICATIEBLAD LANDSVERORDENING van de 27 ste december 2018 tot wijziging van de Algemene landsverordening Landsbelastingen 1, de Landsverordening op de winstbelasting 1940 2, de Landsverordening

Nadere informatie

Aan dtkv. 2015/ Uw brief van: 3 augustus 2016 Ons nummer: Willemstad, 23 augustus 2016

Aan dtkv. 2015/ Uw brief van: 3 augustus 2016 Ons nummer: Willemstad, 23 augustus 2016 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Economische Ontwikkeling De heer E. Rhuggenaath AmiDos Building, Pletterijweg 43 Curaçao Uw nummer (letter): Onderwerp: Bijlage(n): 2015/046319 Uw brief van:

Nadere informatie

2011 no. 30 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2011 no. 30 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2011 no. 30 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van 19 mei 2011 ter uitvoering van artikel 6, vierde lid, van de Landsverordening voorkoming en bestrijding witwassen

Nadere informatie

AFKOND1GINGSBLAD CURASAO 2009 no. 92

AFKOND1GINGSBLAD CURASAO 2009 no. 92 AFKOND1GINGSBLAD CURASAO 2009 no. E1LANDSVERORDENNG van de 12de oktober 2009 hondende regels ten aanzien van de besluitvorming in zaken betreffende de belrokkenheid van de openbare rechtspersoon het Eilandgebied

Nadere informatie

No.W /III 's-gravenhage, 19 juli 2007

No.W /III 's-gravenhage, 19 juli 2007 ................................................................................... No.W06.07.0169/III 's-gravenhage, 19 juli 2007 Bij Kabinetsmissive van 21 juni 2007, no.07.001943, heeft Uwe Majesteit,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2016 2017 34 591 Wijziging van de Wet luchtvaart en enkele andere wetten (Verzamelwet luchtvaart) Nr. 4 ADVIES AFDELING ADVISERING RAAD VAN STATE EN NADER

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal Vergaderjaar 0 0 33 050 Wijziging van de Wet op de medische keuringen in verband met het opnemen van de mogelijkheid tot onderbrenging van de klachtenbehandeling bij aanstellingskeuringen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 182 Besluit van 15 mei 2015 tot wijziging van het Besluit internationale verplichtingen extraterritoriale rechtsmacht in verband met de implementatie

Nadere informatie

Bijlage behorende bij Eilandsverordering vaststelling diverse ontwerp-landsverordeningen land Curaçao (A.B. 2010 no. 87)

Bijlage behorende bij Eilandsverordering vaststelling diverse ontwerp-landsverordeningen land Curaçao (A.B. 2010 no. 87) Bijlage behorende bij Eilandsverordering vaststelling diverse ontwerp-landsverordeningen land Curaçao (A.B. 2010 no. 87) ---------------------------------------------------------------- LANDSVERORDENING

Nadere informatie

Staten (ow

Staten (ow Agt, It, Rita 91,coi - (ow Landsverordening tot wijziging van de Landsverordening in-, uit- en doorvoer (AB 2 no. GT 1), de Landsverordening inen uitvoer (AB 1989 no. GT 12), de Landsverordening accijns

Nadere informatie

A 2014 N 5 PUBLICATIEBLAD. LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van de 29 ste uitvoering van artikel 28a van de Zegelverordening

A 2014 N 5 PUBLICATIEBLAD. LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van de 29 ste uitvoering van artikel 28a van de Zegelverordening A 2014 N 5 PUBLICATIEBLAD LANDSBESLUIT, houdende algemene maatregelen, van de 29 ste uitvoering van artikel 28a van de Zegelverordening 1908 1. januari 2014, ter In overweging genomen hebbende: IN NAAM

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 33 440 (R 1990) Wijziging van de Paspoortwet in verband met een andere status van de Nederlandse identiteitskaart, het verlengen van de geldigheidsduur

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2013 No. 15 Landsverordening van de 14 de maart 2013 tot aanpassing van verschillende landsverordeningen vanwege de troonopvolging IN NAAM VAN DE KONINGIN! De

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN 2017 No. 30 Ministeriële regeling van de Minister van Algemene Zaken, houdende beperkende maatregelen tegen bepaalde staten, gebieden, individuele personen, groepen en

Nadere informatie

Aan dtkv. 2016/ Uw brief van: 14 december 2016 Ons nummer: Willemstad, 13 januari 2017

Aan dtkv. 2016/ Uw brief van: 14 december 2016 Ons nummer: Willemstad, 13 januari 2017 Aan dtkv De Raad van Ministers De Minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport a.i. De heer H.F. Koeiman APNA gebouw Schouwburgweg 24-26 Alhier Uw nummers (letters): Onderwerp: Bijlage(n): 2016/057530

Nadere informatie

IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen,

IN NAAM DER KONINGIN! DE GOUVERNEUR van de Nederlandse Antillen, LANDSBESLUIT, HOUDENDE ALGEMENE MAATREGELEN, van de tot wijziging van het Landsbesluit houdende algemene maatregelen van de 21ste december 1965 ter uitvoering van artikel 26 lid 7 van de Landsverordening

Nadere informatie