BEZINNING OP DE TWEEDE DIENST

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BEZINNING OP DE TWEEDE DIENST"

Transcriptie

1 BEZINNING OP DE TWEEDE DIENST definitief v.3 januari 2015 CIE Werkgroep Invulling Middagdiensten

2 Aanleiding Beleid De kerkenraad van de wijkgemeente Meentkerk heeft zich bezonnen op de invulling van de middagdiensten. Deze bezinning heeft plaatsgevonden als onderdeel van het beleidstraject, waarbinnen het onderwerp zondag en eredienst een belangrijke plaats inneemt. Naast de liturgische vormgeving van de ochtenddienst is het onderdeel andere activiteiten op de zondag van belang. Vanwege een tweetal redenen is besloten om de invulling van de middagdiensten daar als apart onderdeel uit te halen: 1. Vanuit de Algemene kerkenraad kwam er een voorstel (dat ook een voorgeschiedenis heeft) voor het samenvoegen van tweede diensten binnen de Hervormde Gemeente Huizen. 2. Het heeft op dit moment niet de prioriteit om een volledige commissie andere activiteiten op de zondag te laten samenstellen voor zowel de middagdienst als de andere activiteiten op de zondag. Bezinning Daarnaast erkent de wijkgemeente de noodzaak tot bezinning van binnen uit. Er is een duidelijke afname van het kerkbezoek. In de tweede diensten is dat sterker dan in de eerste diensten. In de tweede diensten is het aantal kerkbezoekers gewoonweg laag. De oorzaken van de afname liggen op verschillend terrein: 1. Gemeenteleden (her)kennen de waarde van de 2e dienst niet (meer) en baseren hun keuze voor het al dan niet bijwonen van de tweede dienst er dus niet op. Het is de gemeente aan te rekenen dat gewoontegetrouw verward is met trouw. En er onvoldoende aandacht is geweest voor doel en specifieke inhoud van de tweede dienst. Hoewel er alle reden is om twee diensten te bezoeken met een identiek karakter, zijn er ook goede redenen aan te geven om het eigen karakter van een tweede dienst duidelijker te positioneren. 2. Door de druk in de week kiezen mensen voor rust/sociale contacten op de zondag en dat betekent regelmatig ook dat ze de tweede dienst niet bijwonen. 3. Gemeenteleden kijken verder dan de eigen (wijk)gemeente, bijvoorbeeld in het buitenland en zien en ervaren daar (de waarde van) andere tradities waarin slechts één dienst centraal staat. 4. Gemeenteleden nemen deel aan andere christelijke bijeenkomsten zoals bijbelstudiegroep, zangdienst e.d. en beschouwen deelname hieraan als alternatief voor de tweede dienst.

3 De afname van het bezoek aan tweede diensten is onderdeel van de secularisering. Kerkgang is niet langer een algemeen goede gewoonte van een grote groep gelovigen. Maar meer en meer een private keuze van het individu die zonder (groeps)druk kiest tussen een tweede dienst en andere bestedingen van de zondagmiddag. Wij beschouwen dit als geestelijke achteruitgang in zijn algemeen, zonder daarmee een uitspraak te doen over de afwegingen van individuen om wel of niet de tweede dienst bij te wonen.

4 Visie op de tweede dienst Zondag De zondag is de rustdag die staat in het teken van de ontmoeting met God. Zo lang als dat maatschappelijk mogelijk is, hechten we eraan de dag als geheel een bijzondere plaats te geven als geheiligde dag in het geheel van de week. Als dag van geestelijke rust. Rust van ons eigen werk en met de mogelijkheid om God op ons in te laten werken. Door samen te komen met de gemeente, zo Gods Woord te horen, Heilig Avondmaal te vieren en de Heilige Doop te bedienen. Ook anderen, buiten de gemeente, de mogelijkheid te geven tot uitrusten van het doordeweekse werk. Eredienst Als wijkgemeente zien we op de rustdag een bijzondere positie weggelegd voor de erediensten. Deze bijzondere positie kan als volgt worden weergegeven: Een eredienst is de centrale plaats waar God Zijn gemeente ontmoet. In de eredienst gebeurt het heilige. Een eredienst is niet te vergelijken met welke andere samenkomst van mensen dan ook. Liturgie komt van het Griekse werkwoord leitourgein of leitourgia, dat is een samenstelling van de zelfstandige naamwoorden ergon (=werk) en laos (=volk). Het betekent letterlijk werk voor het volk. De Griekse term geeft daarmee méér aan dan een gemeente die beziggehouden wordt door een voorganger het is niet de voorganger die het werk doet maar de gemeente doet het gemeenschappelijk met hulp van de voorganger, in Woord en antwoord (dialogisch). De term geeft ook de verbinding aan tussen de samenkomsten en de dagelijkse levenswandel. Liturgie stopt niet bij de uitgang van de kerk, maar krijgt gestalte door de week in het loven en prijzen van God (persoonlijk, in je huis (gezin), met andere gemeenteleden), het onderlinge pastoraat en de (diaconale) dienst aan anderen en de samenleving als geheel. Het centrum van de eredienst is de dienst der verzoening, de prediking van het Evangelie. De voorganger verkondigt in de Naam van God het heil, opent de Bijbel en vertolkt namens de sprekende God de woorden van God, legt de zegen op de gemeente en deelt de tekenen van het heil uit. Aan het samenkomen van de gemeente gaat de openbaring van God vooraf. Hij is de Initiatiefnemer. Het antwoord in de dialoog komt van de gemeente. Zij reageert door schuldbelijdenis, aanbidding, lofprijzing, gebed, lied, deelname aan sacramenten, gemeenschap en collecte (offerande) en (pastoraal en diaconaal) dienstbetoon in en buiten de samenkomst. Liturgie kunnen we samenvatten als de ordening en vormgeving van de samenkomst van de gemeente. Het ambtelijk karakter van de eredienst geeft aan dat de ambtsdragers in de dienst Christus vertegenwoordigen. De prediking is niet alleen uitleg van de Schrift, maar

5 ook verkondiging van Gods Woord. Het is niet zo dat we samen erachter proberen te komen, wat de Bijbel zegt (zoals bij andere bijeenkomsten), maar het Woord dat gepreekt wordt, is Woord van God. Zie in dit verband 1 Timotheüs 4: waar de koppeling wordt gelegd tussen de verkondiging (voorlezen, vermanen en onderwijzen) en de handoplegging door de raad van de ouderlingen. De prediking is in die zin een gestalte van het Woord Gods. Bij Gods Woord denken wij meestal aan de Bijbel. Naast de Bijbel als Woord Gods, wordt echter ook Jezus zelf het Woord genoemd (Johannes 1: ). Verder kan de prediking worden aangeduid als het levende Woord van God. Natuurlijk zijn Christus, de Bijbel en de prediking alle drie op hun eigen manier gestalte van Gods Woord. Het is bijvoorbeeld niet zo dat er geen kritiek mag zijn op de prediking omdat het Gods Woord is, maar het is wel het principiële uitgangspunt, dat in de prediking door de werking van de Heilige Geest de woordverkondiging Gods levende Woord is. Vergelijk in dit verband 1 Korinthe 14: 26-31, waar wordt opgeroepen om het Woord te laten klinken tot opbouw en dat samen te beoordelen. Door de prediking geschiedt het Woord van God. In de prediking wordt niet over verzoening gepraat, maar de verzoening wordt van Godswege bediend tijdens de prediking (bediening der verzoening: 2 Korinthe 5: 18). Zonder de ambtsdragers heeft het woord/woord dat gesproken wordt een ander gezag. De aanwezigheid van ambtsdragers geeft het 'tegenover aan van Gods aanwezigheid. Hij is niet alleen aanwezig in de gelovigen door Zijn Geest, maar ook als tegenover: in de bediening van het Woord, onder de verantwoordelijkheid van de ambtsdragers. In het formulier voor de bevestiging van ambtsdragers gaat het dan ook uitgebreid om de betrokkenheid van ambtsdragers op de prediking: zij dienen te waken dat inderdaad de Bijbelse leer wordt gepreekt en geen dwaalleer. Die taak is in het klassieke formulier belangrijker dan de pastorale taak, die vaak voorop wordt gezet. In deze zin past de eredienst bij uitstek bij de zondag, de opstandingsdag. Niet wij doen iets voor God, maar wij ontvangen wat God geeft. Dat maakt de eredienst anders dan alle andere bijeenkomsten, ook op de zondag. Onze dienst aan Hem van de week die voor ons ligt, begint met Zijn dienst aan ons.

6 Tweede dienst In de traditie van de Hervormde Gemeente kennen wij vanuit ons verleden de tweede dienst op de zondag. Het houden van deze diensten stamt uit de begintijd van de reformatie in Nederland in de 16e eeuw. Via de later opgestelde kerkorde is tweede dienst in de daarop volgende eeuwen in heel Nederland ingevoerd. Het specifieke doel van de tweede dienst lag in het leren van de gemeente, onderwijs krijgen. Daarbij werd de Heidelbergse Catechismus (=onderricht) gebruikt als leidraad voor de invulling van de preek tijdens de tweede dienst. In de Bijbel zijn geen duidelijke richtlijnen te vinden voor het houden van twee diensten op de rustdag. Dat betekent echter niet automatisch dat tweede diensten niet-bijbels of onjuist zouden zijn. Als wijkgemeente hechten we sterk aan de tweede eredienst op de zondag. Hiervoor zijn de volgende redenen te geven: 1. De tweede dienst biedt een goede mogelijkheid om verdiepend en lerend bezig te zijn in het verband van een eredienst. 2. De twee erediensten onderstrepen het zicht op de zondag als dag die staat in het teken van de ontmoeting met God. 3. De twee diensten op zondag kaderen op een goede manier de zondag als apart gezette dag voor God. 1. verdiepen en leren De tweede dienst biedt een goede mogelijkheid om verdiepend en lerend bezig te zijn in het verband van een eredienst. Om het geloof van de gemeenteleden te versterken, te verdiepen en te groeien in kennis. En zo te bouwen aan de gemeente. Er zijn redenen om aan te nemen dat juist kennis ook brengt tot bekering: Romeinen 12:2 (de NBG heeft terecht denken i.p.v. gezindheid ) en Efeze 4:18. En dat het gebrek aan kennis leidt tot afbraak van de gemeente (Hosea 4:6). Overigens gaat het dan wel om kennis mét liefde (1 Korinthe 13:2) 2. dag van ontmoeting met God De twee erediensten onderstrepen het zicht op de zondag als dag die staat in het teken van de ontmoeting met God. Zo lang als dat maatschappelijk mogelijk is, hechten we eraan de dag als geheel een bijzondere plaats te geven in het geheel van de week als geheiligde dag. We zien het als verarming als de tweede dienst wegvalt en erkennen het gevaar dat er in plaats van de dag die wordt geheiligd, alleen een dienst is op de zondagochtend. Waarna een ieder vervolgens vrij is om de dag op zijn/haar wijze door te brengen zonder de door de Schepper bedoelde rust te ervaren. Dat laatste is overigens een leerpunt voor alle kerkgangers, net zo goed voor degenen die de tweede dienst bijwonen. 3. zondag als een geheel De twee diensten op zondag kaderen op een goede manier de zondag als apart gezette dag voor God. Er kan niet gesteld worden dat er rechtstreeks uit de Bijbel

7 richtlijnen te halen zijn voor het invullen van de zondag. Er staan zelfs aanwijzingen in het Nieuwe Testament om elkaar niet weer onder een nieuw juk te brengen. Dat het houden van de zondag of de sabbat een nieuwe wet wordt, die belangrijker is dan het leven onder Christus heerschappij (Kolossenzen 2:16). Het is wel een Bijbelse lijn om te stellen dat het goed is als de dienst aan God geordend wordt en als zodanig structuur geeft aan het leven. In dit verband kan gewezen worden op de structuur die we zien in de omgang van het volk Israël met God in de Bijbel, zoals bijvoorbeeld in het morgen- en het avondoffer: Gegevens uit het Oude Testament maken reeds melding van twee bijeenkomsten van Israël in de tabernakel en in de (eerste) tempel. Het gaat dan om het brengen van het morgen- en het avondoffer. (Exodus 29:36-42; Numeri 28:2-9; 2 Koningen 16:15). Hierbij was de gemeente aanwezig, zie daarvoor Lukas 1:5-23 waar het aanwezige volk vergeefs wachtte op de zegen van de met stomheid geslagen priester Zacharias. (Prof. Verboom, Hulde aan de Heidelberger) Een aantal opmerkingen bij de bovengenoemde redenen: a. Op deze manier nemen we dus niet als uitgangspunt dat je elke gelegenheid, bijvoorbeeld drie keer op een dag, móet aangrijpen die zich aandient om onder het Woord te zijn. b. Hiermee is dus niet zo veel gezegd over de aanvangstijden van de diensten. Gezien de samenstelling van de gemeente (vb.: geen mensen die zo lang moeten rijden dat twee keer ondoenlijk is), is het logisch om begin en eind van de dag als uitgangspunt te nemen. c. Het ordenen van de dienst aan God roept de vraag op, of dat alleen op zondag moet gebeuren. Dat is niet het geval. Het zou goed zijn als we ons ook zouden bezinnen op orde in de dienst aan God van de gemeente als geheel, van gezinnen, van groepen en van individuen door de week. (zie bijvoorbeeld: G. Voetius, de praktijk der godzaligheid voor een voorbeeld uit de 17e eeuw. Of de Heidelbergse Catechismus, zondag 38. In dit document wordt daar nu verder niet op ingegaan.)

8 Tweede dienst als leerdienst Hoewel het mogelijk zou zijn om twee diensten op een zondag te houden, die wat betreft vorm en inhoud ongeveer gelijk zijn, zijn er redenen om de tweede dienst duidelijk te onderscheiden van de eerste: 1. De tweede dienst op zondag is bij uitstek een gelegenheid om het leren in de gemeente aandacht te geven. Dat geldt vandaag de dag misschien wel meer dan ooit, omdat het leren op andere momenten niet gebeurt. 2. De tweede dienst heeft vanuit het verleden als leerdienst een eigen karakter. 3. Ten derde heeft een eigensoortig karakter van de tweede dienst de voorkeur voor de beleving van mensen. De tweede dienst gelijksoortig aan de eerste dienst kan het gevoel van herhaling geven en daarmee de ervaring van too much voor één dag, omdat beide diensten ook inhoudelijk gevuld zijn. Twee preken kunnen beleefd worden als eenzijdig of te veel. Het eigensoortige karakter van de tweede dienst zou op verschillende manieren vorm gegeven kunnen worden (bijvoorbeeld nadruk op lofprijzing, gebed, gemeenschap). Historisch gezien is het echter vooral de leer geweest die in de tweede dienst naar voren kwam. Hiervoor zijn dieper liggende, Bijbelse redenen aan te geven. In het Oude Testament neemt het overdragen van de leer een duidelijke plaats in en dat geldt zeker ook voor de Joodse traditie. In het Nieuwe Testament heeft de aandacht voor de juiste leer een duidelijke plaats (belang van de leer: Handelingen 2: 42; Efeze. 4: 14). De jonge christelijke kerk kende ook de functie van leraar (Handelingen 13:1; 1 Korinthe 12:28; Efeze 4:11). Het belang van de leer in de pastorale brieven (1 Timotheüs 4: 6; 4:16; 5:17; 2 Timotheüs 4:3).

9 Invulling van de tweede dienst Keuzes De wijkgemeente Meentkerk kiest voor het houden van een tweede eredienst op de zondag. In deze dienst dient het karakter als leerdienst meer profiel en inhoud te krijgen. De redenen om voor de leerdienst te kiezen zijn: 1. Het Bijbelse belang van het bewaren van de gemeente bij de goede leer. 2. Het gevaar van het gebrek aan kennis in deze tijd. 3. Het toerusten van de gemeente (in geloofsgesprek, missionaire roeping, richting in ethische kwesties etc.). Het gaat om learn by hart - leren met je hart. 4. Het systematisch behandelen van de leer van het geloof ( s morgens wordt er natuurlijk ook in de erediensten geleerd, maar dat is geen systematische behandeling). 5. In de leerdienst komt duidelijk de bediening van de verzoening tot uiting. De verkondiging vanuit de leer geeft van Godswege verandering (bekering) van denken en zo van heel het leven. 6. In de huidige ochtenddienst als gezinsdienst, is de leer en verdieping minder aanwezig, waardoor de tweede eredienst hiervoor uitermate geschikt is. Verlangen We verlangen dat de tweede dienst een nieuwe impuls krijgt. Dat meer mensen zich bij de tweede dienst betrokken voelen en het beseft groeit van de inhoudelijke impact van deze diensten op het geloofsleven. Om de betrokkenheid op, en de meelevendheid bij de tweede dienst te vergroten is het goed om gemeenteleden te betrekken bij de inhoud van deze leerdiensten. Het is van belang om gemeenteleden mee te nemen in dit verlangen door inhoudelijk uitleg te geven aan de hoge waarde van ambtelijke diensten en de onmisbaarheid van leren en verdiepen voor het geloofsleven en vormgeving daaraan in het dagelijks leven. Op deze wijze voldoen zowel de eerste als de tweede eredienst aan het belang van voeding op de zondag.

Bezinning op de tweede eredienst op zondag

Bezinning op de tweede eredienst op zondag Bezinning op de tweede eredienst op zondag De kerkenraad van de wijkgemeente Meentkerk heeft zich bezonnen op de invulling van de middagdiensten. Deze bezinning heeft plaatsgevonden als onderdeel van het

Nadere informatie

Hervormde gemeente Bergambacht Werkgroep Eredienst 2017 Beleidsplan Verdiepen & Verbinden

Hervormde gemeente Bergambacht Werkgroep Eredienst 2017 Beleidsplan Verdiepen & Verbinden Hervormde gemeente Bergambacht Werkgroep Eredienst 2017 Beleidsplan Verdiepen & Verbinden Uitgangspunten voor de onderdelen van de eredienst 8 november 2017 1. Komen voor Gods aangezicht 1.1 Binnenkomen

Nadere informatie

Beleidsplan. Hervormde gemeente Zutphen b.a. Irene

Beleidsplan. Hervormde gemeente Zutphen b.a. Irene Beleidsplan Hervormde gemeente Zutphen b.a. Irene 1. Inleiding De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland schrijft in ordinantie 4, artikel 8 lid 5 voor dat de kerkenraad telkens voor een periode

Nadere informatie

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op.

Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. Visie Gereformeerde Kerk Nijkerk 2017-2022 Vastgesteld door de Grote Kerkenraad op. 1 We zijn een open christelijke gemeente die al meer dan 125 jaar een eigen plek heeft in de Nijkerkse samenleving. Als

Nadere informatie

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld

Missie Nederlands Gereformeerde Kerk Voorthuizen-Barneveld Waarom een missie? We realiseren ons dat geloven in God en het verlossingswerk van Jezus Christus in 2008 geen vanzelfsprekendheid meer is. De ontkerkelijking is een feit, maar tegelijk is er ook weer

Nadere informatie

BELEIDSPLAN Vastgesteld 21 novembe in een notendop

BELEIDSPLAN Vastgesteld 21 novembe in een notendop BELEIDSPLAN 2019-2022 Vastgesteld : 21 novembe r 2018...in een notendop Beleidsplan Hervormde gemeente Meerkerk 2019-2022 vastgesteld 21 november 2018 Samenvatting: In art. 27 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis

Nadere informatie

Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid)

Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid) Bevestiging ouderling-kerkelijk werker (met bijzondere bevoegdheid) Dienstboek 256 Bekendmaking Vertegenwoordiger van de kerkenraad: Tot tweemaal toe heeft de kerkenraad u de naam bekend gemaakt van onze

Nadere informatie

Beleidsplan Wijk

Beleidsplan Wijk Beleidsplan Wijk 4 2011 2016 voor God, voor de eredienst, voor de gemeente Hervormde gemeente te Kampen deel uitmakend van de Protestantse Kerk in Nederland 1 Inhoudsopgave Inleiding.. 3 Bijbelstheologisch

Nadere informatie

De hartslag van ons leven Beleidsplan

De hartslag van ons leven Beleidsplan De hartslag van ons leven Beleidsplan 2015-2019 inleiding De is een veelkleurige gemeente. Jezus Christus verbindt ons. Hij is de hartslag van ons leven. Rondom Zijn Evangelie komen we telkens weer samen.

Nadere informatie

Beleidsplan Hervormde Gemeente Scherpenzeel. 1 van 7

Beleidsplan Hervormde Gemeente Scherpenzeel. 1 van 7 Beleidsplan 2011-2016 Hervormde Gemeente Scherpenzeel 1 van 7 Beleidsplan - startpunt Inleiding Het beleidsplan van de Hervormde Gemeente te Scherpenzeel dient in samenhang gelezen te worden met de plaatselijke

Nadere informatie

Bespreken Zondag 26 en 27

Bespreken Zondag 26 en 27 C2 1 De Heilige Doop 25 Bespreken Handelingen 2: 37-41 Wat was de uitwerking van de prediking van Petrus? (vers 37) Welke oproep en welke belofte wordt verbonden met de doop? (vers38) Voor wie is deze

Nadere informatie

Beleidsplan 2007 2011. Grote Kerkgemeente (Zwolle centrum)

Beleidsplan 2007 2011. Grote Kerkgemeente (Zwolle centrum) Beleidsplan 2007 2011 Grote Kerkgemeente (Zwolle centrum) Protestantse wijkgemeente op hervormd-gereformeerde grondslag Lerende gemeente groeien in geloof Vierende gemeente vieren doe je samen Pastorale

Nadere informatie

Inleiding gehouden door ds. Weerd op de wijkgemeenteavond over pastoraat van 20 april Lezen: Efeze 4: Geliefden in de Here Jezus,

Inleiding gehouden door ds. Weerd op de wijkgemeenteavond over pastoraat van 20 april Lezen: Efeze 4: Geliefden in de Here Jezus, Inleiding gehouden door ds. Weerd op de wijkgemeenteavond over pastoraat van 20 april 2016. Lezen: Efeze 4: 1-16 Geliefden in de Here Jezus, We zijn hier vanavond bij elkaar als wijkgemeente om na te denken

Nadere informatie

Boekje Miniwijken. Inleiding. Waarom Miniwijken? Onze brandpunten: Waarom dit boekje?

Boekje Miniwijken. Inleiding. Waarom Miniwijken? Onze brandpunten: Waarom dit boekje? Inleiding Onze samenwerkings gemeente NGK en GKV Neede e.o. is op weg van een samenwerkings gemeente naar een gemeente met miniwijken. Dit is voor ons een nieuwe ontwikkeling en om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Bergschenhoek Beleidsplan

Hervormde Gemeente Bergschenhoek Beleidsplan Hervormde Gemeente Bergschenhoek Beleidsplan 2014-2018 1. INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan van de Hervormde Gemeente Bergschenhoek voor de periode 2014-2018. Dit plan heeft als thema discipelschap

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Nieuw-Loosdrecht

Hervormde gemeente te Nieuw-Loosdrecht Hervormde gemeente te Nieuw-Loosdrecht BELEIDSPLAN 2014-2019 Vastgesteld in de kerkenraadsvergadering van 5 maart 2014. Elk jaar ter evaluatie aan de kerkenraad voorgelegd. In de kerkenraadsvergadering

Nadere informatie

Kraanvogelstraat TP Amersfoort

Kraanvogelstraat TP Amersfoort Visie + Passie = Missie Wie zijn wij en wat beweegt ons? PIG Pinkster Gemeente Immanuël Kraanvogelstraat 1 3815 TP Amersfoort Hoofddoel VAN DE GEMEENTE VAN JEZUS CHRISTUS Als gemeente zijn we nooit een

Nadere informatie

handleiding 18.1 DE KERKDIENST

handleiding 18.1 DE KERKDIENST handleiding 18.1 DE KERKDIENST leerdoel wat je gaat behandelen bijbelstudie Heb. 10:19-25 en Num. 6:22-27. lesstof De kerkdienst, een hoogtepunt In de dagen van Enos kwamen de mensen voor het eerst georganiseerd

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2019 T/M 2022

BELEIDSPLAN 2019 T/M 2022 BELEIDSPLAN 2019 T/M 2022 HERVORMDE GEMEENTE TE HERKINGEN Laat uw licht zo schijnen voor de mensen, dat zij uw goede werken zien en uw Vader, Die in de hemelen is, verheerlijken. Mattheus 5:16 Preses:

Nadere informatie

Kerkenraad - Hervormde gemeente Meerkerk. Verslag gemeenteavond d.d. 23 april 2014 in Het Anker, aanvang 20.00 uur.

Kerkenraad - Hervormde gemeente Meerkerk. Verslag gemeenteavond d.d. 23 april 2014 in Het Anker, aanvang 20.00 uur. Kerkenraad - Hervormde gemeente Meerkerk Verslag gemeenteavond d.d. 23 april 2014 in Het Anker, aanvang 20.00 uur. Welkom De voorzitter van vanavond, Huib Slingerland, heet allen hartelijk welkom. Hij

Nadere informatie

Zo is dan het geloof uit het gehoor, en het gehoor door het Woord Gods

Zo is dan het geloof uit het gehoor, en het gehoor door het Woord Gods Zo is dan het geloof uit het gehoor, en het gehoor door het Woord Gods Romeinen 10: 17 Toelichting op de gang van zaken in de eredienst Informatie voor onze gasten Op pagina 4 vindt u de volgorde van de

Nadere informatie

Voor onze gasten. Uitleg van de. liturgie. Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn

Voor onze gasten. Uitleg van de. liturgie. Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn Uitleg van de Voor onze gasten liturgie Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn Inleiding Deze uitleg van de liturgie (of programma van de eredienst) is bedoeld om u iets meer te vertellen

Nadere informatie

BIJLAGE <versie 1.0 d.d > bij beleidsplan : Wijk-II, Hervormde gemeente Woudenberg

BIJLAGE <versie 1.0 d.d > bij beleidsplan : Wijk-II, Hervormde gemeente Woudenberg BIJLAGE bij beleidsplan 2015-2018: Wijk-II, Hervormde gemeente Woudenberg Beleidsnotitie Eredienst en Liturgie Algemeen De eredienst op zondag is van het hoogste belang. Het

Nadere informatie

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één

Één Herder en één kudde. Johannes 10:1-11. Één lichaam. 1 Korinthe 12: Één. tempel. 1 Korinthe 3: Één Les 6 voor 10 november 2018 De Bijbel bevat verschillende afbeeldingen die spirituele en theologische waarheden vertegenwoordigen. Bijvoorbeeld, water in Johannes 7: 38, wind in Johannes 3: 8 en een kolom

Nadere informatie

Beleidsplan Hervormde Gemeente. s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018

Beleidsplan Hervormde Gemeente. s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018 Beleidsplan Hervormde Gemeente s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle 2014-2018 Preambule op basis van het Convenant Algemeen De Hervormde Gemeente van s Grevelduin- en Vrijhoeve-Capelle vormt een gemeenschap,

Nadere informatie

Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost. Beleidsplan

Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost. Beleidsplan Hervormde Gemeente te Woerden, wijkgemeente Centrum-Oost Beleidsplan 2017-2020 April 2017 Versie definitief concept Vastgesteld in de vergadering van de grote kerkenraad van 6 april 2017 Inleiding De hervormde

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland

Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland Kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland inclusief de ordinanties, overgangsbepalingen en generale regelingen (bijgewerkt tot mei 2013) Uitgeverij

Nadere informatie

Wijkgemeenteavond 23 mei Beleidsplan

Wijkgemeenteavond 23 mei Beleidsplan Wijkgemeenteavond 23 mei 2013 Beleidsplan 2013-2017 Programma 20:00 - Welkom en opening 20:10 - Toelichting op het beleidsplan 20:20 - Vragen Circa 21:00 - Afsluiting Nabeschouwing onder genot frisdrankje

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Handreiking bij een spirituele zoektocht.

Handreiking bij een spirituele zoektocht. Handreiking bij een spirituele zoektocht. Deze handreiking hoort bij: Oud- en nieuw- katholiek. De spirituele zoektocht van die andere katholieken. Door Joris Vercammen. Valkhof pers 2011. Het boek is

Nadere informatie

Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer

Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer Naar een beleidsplan voor de PG Lemmer Inleiding In de komende maanden willen we als kerkenraad een beleidsplan opstellen voor de komende vijf jaar. Iedereen die op dit moment op de één of andere manier

Nadere informatie

KERKORDE ORDINANTIES. van de Protestantse Kerk in Nederland

KERKORDE ORDINANTIES. van de Protestantse Kerk in Nederland KERKORDE en ORDINANTIES van de Protestantse Kerk in Nederland INHOUDSOPGAVE KERKORDE VAN DE PROTESTANTSE KERK IN NEDERLAND...3 Ordinantie 1 HET BELIJDEN...11 Ordinantie 2 DE GEMEENTEN...13 Ordinantie 3

Nadere informatie

LICHT IN DE STAD

LICHT IN DE STAD LICHT IN DE STAD 2010-2015 Visieplan CGK De Graankorrel Hoofddorp Wat wij verlangen (visie) 2010-2015 Wij verlangen er naar als gemeente licht in de stad te zijn te zijn: aantrekkelijk, inspirerend en

Nadere informatie

Verkenning middagdienst. Lico Gemeentevergadering 21 februari 2011

Verkenning middagdienst. Lico Gemeentevergadering 21 februari 2011 Verkenning middagdienst Lico Gemeentevergadering 21 februari 2011 Inhoud presentatie Introductie eerste resultaten enquête middagdienst Verdiepingsvragen Inventarisatie middagdienst Gemeentevisie op eredienst

Nadere informatie

Wijkgemeenteavond 20 maart Zondag en eredienst liturgie met een hedendaagse vormgeving

Wijkgemeenteavond 20 maart Zondag en eredienst liturgie met een hedendaagse vormgeving Wijkgemeenteavond 20 maart 2014 Zondag en eredienst liturgie met een hedendaagse vormgeving Programma 20:00 Welkom & opening 20:10 Terugblik op beleidsvormingsproces 20:15 Samenvatting aanpak werkgroep

Nadere informatie

Les 8 voor 24 november 2018

Les 8 voor 24 november 2018 EENHEID IN GELOOF Les 8 voor 24 november 2018 Het delen van een gemeenschappelijke leerstelling is een verbindend element (Handelingen 2:42). We kunnen over onbelangrijke dingen verschillend geloven. Het

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN. Beleidsplan

Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN. Beleidsplan Protestantse wijkgemeente Zuid GOEDE HERDERKERK TE HOOGEVEEN Beleidsplan Beleidsplan Protestantse wijkgemeente Zuid 2018-2022 In dit document zetten we het beoogde beleid voor de Protestantse wijkgemeente

Nadere informatie

Als een baken op zee

Als een baken op zee AK 150407-4 Als een baken op zee Beleidsplan 2014 t/m 2017 Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente te Scheveningen deel uitmakend van de Protestantse Kerk in Nederland Beleidsplan AK PGS versie

Nadere informatie

Liturgie van de eredienst; Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn

Liturgie van de eredienst; Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn Liturgie van de eredienst; Christelijke Gereformeerde Kerk Alphen aan den Rijn 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Inleidend orgelspel... 3 Binnenkomen van de kerkenraad... 3 Stil gebed... 4 Mededelingen kerkenraad...

Nadere informatie

Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 )

Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 ) Gemeentevisie van de evangelische gemeente te Ommen (aanvaard februari 2014 ) 1. Het hoofd van de gemeente: Onze Here Jezus Christus is het hoofd van Zijn gemeente. Hij werkt in en door de gemeente door

Nadere informatie

Visiedocument Evangelische Gemeente Hoekse-Waard

Visiedocument Evangelische Gemeente Hoekse-Waard Visiedocument Evangelische Gemeente Hoekse-Waard Dit visiedocument beschrijft de gezamenlijke visie van de gemeente in een aantal uitgangspunten, teneinde eensgezind en doelgericht samen te werken. De

Nadere informatie

BELEIDSPLAN IRAANSE KERK TAVALODE TAZEH (HERBOREN) ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling

BELEIDSPLAN IRAANSE KERK TAVALODE TAZEH (HERBOREN) ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling BELEIDSPLAN 2018-2020 IRAANSE KERK TAVALODE TAZEH (HERBOREN) ANBI Algemeen Nut Beogende Instelling Inhoudsopgave : 1. Onze Kerk... 2 2. Organisatie... 3 A) Bestuurssamenstelling... 3 B) Beloningsbeleid...

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Inleiding

Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 1: Inleiding Dit is het beleidsplan voor de periode 2014-2018 van wijkgemeente De Oostpoort van de Hervormde Gemeente Gouda, die deel uitmaakt van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). Dit

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Wij presenteren de komst van een nieuwe SOOS-ruimte! Welkom in De Rank na de dienst op zondag 16 december! Psalm 138 vers 1 en

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten IIn de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de In het evangelie willen Farizeeën Jezus op de proef stellen zeven sacramenten. Sacramenten met een

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling

Mededelingen door de ouderling van dienst. Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Mededelingen door de ouderling van dienst Peter-Paul van Hunen Jeugdouderling Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 121 vers

Nadere informatie

Een klein beginsel 40

Een klein beginsel 40 C3 1 Een klein beginsel 40 Bespreken Romeinen 7:7-19 Hoe is Paulus erachter gekomen dat begeerlijkheid zonde is? (vers 7) Welke werking heeft Gods wet in zijn leven gehad? (vers 8, 9) Waaruit bestaat de

Nadere informatie

Samen. geloven, de liefde van Christus. kennen. vervuld. worden (Efeze 3:18)

Samen. geloven, de liefde van Christus. kennen. vervuld. worden (Efeze 3:18) Gemeentegroeiplan Samen geloven, de liefde van Christus kennen en vervuld worden (Efeze 3:18) Christelijke Gereformeerde Kerk Zwijndrecht. Gemeentegroeiplan 1 13-09-20085 Inhoud 1. Woord vooraf 2. Inleiding

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba

Mededelingen door de ouderling van dienst. Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Mededelingen door de ouderling van dienst Gijs van Ginkel Ouderling Scriba Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 vers 1, 2, 3 en 4 Psalm 100 1, 2,

Nadere informatie

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten Het sacrament van De wijding Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter

Mededelingen door de ouderling van dienst. Willem de Vos Ouderling voorzitter Mededelingen door de ouderling van dienst Willem de Vos Ouderling voorzitter Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming) Psalm 43 vers 3 en 4 (Nieuwe Psalmberijming)

Nadere informatie

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015

Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Beleidsplan van de Regenboogkerk te Epe voor 2011 tot en met 2015 Identiteit De Regenboogkerk van Epe vormt een gemeenschap van gelovigen. Het geloof dat hen samenbindt stoelt op de Bijbel. De kern van

Nadere informatie

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten

Het sacrament van. De wijding. Sacramenten Het sacrament van De wijding Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

LEIDERSCHAP: Christus, het Hoofd Dienend leiderschap. ORGANISATIE: Leer Discipline (kerkelijke tucht) ZENDING.

LEIDERSCHAP: Christus, het Hoofd Dienend leiderschap. ORGANISATIE: Leer Discipline (kerkelijke tucht) ZENDING. Les 12 voor 22 december 2018 Gelovigen erkennen Christus als het Hoofd van de kerk. Een zekere mate van menselijke organisatie is echter essentieel voor de missie en de eenheid van de kerk. Leiders bevorderen

Nadere informatie

Formulier om dienaren van het woord te bevestigen

Formulier om dienaren van het woord te bevestigen Formulier om dienaren van het woord te bevestigen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Inleiding Als kerkenraad hebben we u tweemaal de naam bekendgemaakt van de predikant die we beroepen hebben, broeder

Nadere informatie

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten

Het sacrament van. Het huwelijk. Sacramenten Het sacrament van Het huwelijk Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus,

FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS. Gemeente van onze Here Jezus Christus, FORMULIER VOOR DE BEVESTIGING VAN MISSIONAIRE DIENAREN DES WOORDS Gemeente van onze Here Jezus Christus, Inleiding Onderwijzing Openb. 5 : 9 Joh. 3 : 16, 17 Joh. 10 : 11, 12 Hand. 2 : 39 Joh. 10 : 16 Joh.

Nadere informatie

gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen

gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen gemeentevisie evangelische gemeente terneuzen Discipelschap Wie Mijn geboden heeft en die in acht neemt, die is het die Mij liefheeft, en wie Mij liefheeft, hem zal Mijn Vader liefhebben; en Ik zal hem

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1)

Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1) Leidingdeel Bijbelstudie Galaten schets 1 Geen ander Evangelie (Galaten 1) A) Doel 1. Betekenis benoemen Er is maar één Evangelie: het Evangelie van Jezus Christus, de Gekruisigde. Buiten Hem heeft het

Nadere informatie

Beleidsplan Nieuwe Westerkerk

Beleidsplan Nieuwe Westerkerk Beleidsplan Nieuwe Westerkerk 2013-2017 1 Inhoudsopgave I Voorwoord 2 II Inleiding 2 III Geschiedenis; missie en visie 3 IV Eredienst 5 V De ambten in de gemeente en de ambtelijke vergadering 5 VI Jeugd

Nadere informatie

Profielschets wijkgemeente Kerk aan de Linge

Profielschets wijkgemeente Kerk aan de Linge Profielschets wijkgemeente Kerk aan de Linge In oktober 2018 is onze wijkgemeente ontstaan na een fusie tussen de Gereformeerde Bethelkerk en de Hervormde Gemeente Leerdam. De Protestantse gemeente Leerdam

Nadere informatie

Beleidsplan hervormde gemeente Vollenhove-Sint Jansklooster

Beleidsplan hervormde gemeente Vollenhove-Sint Jansklooster Beleidsplan hervormde gemeente Vollenhove-Sint Jansklooster 2015-2019 Uitgangspunten Opzet We hebben bewust gekozen voor een kort en krachtig beleidsplan. Allereerst geven we onze visie op de roeping van

Nadere informatie

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen

Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 14 november 2017. Beleidsplan van de Protestantse Tweestromengemeente te Rossum Heerewaarden Hurwenen 2018-2021. INLEIDING. De ProtestantseTweestromengemeente te Rossum Heerewaarden - Hurwenen (PT )is

Nadere informatie

(Deel van) Zijn Lichaam

(Deel van) Zijn Lichaam (Deel van) Zijn Lichaam 1 December 2013 I. Wedergeboren Leven II. Levende stenen 1 Petrus 2:4-5 Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn

Nadere informatie

STATUTEN KERKGENOOTSCHAP TIKVAH

STATUTEN KERKGENOOTSCHAP TIKVAH STATUTEN KERKGENOOTSCHAP TIKVAH 1 KERKGENOOTSCHAP Tikvah 1. NAAM EN ZETEL 1.1. Het kerkgenootschap, dat een gemeente van Jezus Christus en een Nieuw- Testamentische gemeenschap van gelovigen is, - dat

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 12, 4-7 Middagdienst Doop 1. Lied : Psalm 122 : 1 en 2 2. Gebed om zegen voor de dienst 3. Doop 4. Aansluitend op de doop zingen Psalm 105 : 5 5. Schriftlezing

Nadere informatie

Orde van de dienst op zondag 7 oktober 2018 in de Martinikerk Bolsward

Orde van de dienst op zondag 7 oktober 2018 in de Martinikerk Bolsward Orde van de dienst op zondag 7 oktober 2018 in de Martinikerk Bolsward waarin de heilige doop wordt bediend aan Julian (Ule Jan) Marth (Marten Hiele) Tjerk (Tjerk Thomas Jan) zonen van Tjeerd en Rianne

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf... 7

Inhoud. Woord vooraf... 7 Inhoud Woord vooraf... 7 1 Inleiding Liturgie bewaart ons bij God... 9 2 Voorbereiding Gevraagd: honger... 17 3 Consistoriegebed In de kerkenraadskamer... 23 4 Votum en groet Een goed begin... 28 5 Lezing

Nadere informatie

Identiteit, Visie & Missie.

Identiteit, Visie & Missie. Identiteit, Visie & Missie. Identiteit: Christengemeente Meerkerk is opgericht in September 2014. De initiatiefnemers hadden samen met een aantal anderen al jaren het verlangen om in de eigen woonomgeving

Nadere informatie

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 Zijn wij in U één, samen op uw wegen, dan wordt ons tot zegen lachen en geween. DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk.

Nadere informatie

Welkom. En nu? Ds. H.W. van Egmond Ds. H.G. Gunnink

Welkom. En nu? Ds. H.W. van Egmond Ds. H.G. Gunnink Welkom En nu? Ds. H.W. van Egmond Ds. H.G. Gunnink 12 Juli 2017 De nu volgende presentatie is zakelijk van opzet. Daarom is het belangrijk om geen moment te vergeten, dat het gaat over Geestelijke zaken:

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Geestelijk Klimaat onze identiteit. Pagina 1

Geestelijk Klimaat onze identiteit. Pagina 1 Geestelijk Klimaat onze identiteit Pagina 1 Adresgegevens Stichting Hervormde Scholen De Drieslag Lange Voren 88 3773 AS Barneveld Contactgegevens Dhr. A. van den Berkt (Algemeen Directeur) Telefoon: 0342-478243

Nadere informatie

Vooruit met de BasisSt.Jansgemeente Gouda

Vooruit met de BasisSt.Jansgemeente Gouda Nieuw Jaarthema Vooruit met de basis beleid Vorming &Toerusting Missionair Team Bijbelstudiecoördinatie als handreiking vanuit beleidsplan kerkenraden St. Jan Gouda 2017-2018 De kerkenraden A en B hebben

Nadere informatie

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding

Paulus brief aan de Romeinen. #1 voorbereiding 1 Paulus brief aan de Romeinen #1 voorbereiding Inhoudsopgave Paulus brief aan de Romeinen - #1 voorbereiding... 1 1. Inleiding... 2 2. Thema van de brief... 3 3. De vijf grote thesen van de brief... 4

Nadere informatie

Orde voor de verbintenis van een dienaar des Woords aan een tweede of volgende gemeente of aan een ander dienstwerk

Orde voor de verbintenis van een dienaar des Woords aan een tweede of volgende gemeente of aan een ander dienstwerk Orde voor de verbintenis van een dienaar des Woords aan een tweede of volgende gemeente of aan een ander dienstwerk In deze dienst zal N als dienaar des Woords verbonden worden aan deze gemeente/aan het

Nadere informatie

HANDELINGEN van de Hervormde Gemeente Goudriaan Onze beleidsvoornemens voor de periode

HANDELINGEN van de Hervormde Gemeente Goudriaan Onze beleidsvoornemens voor de periode HANDELINGEN van de Hervormde Gemeente Goudriaan Onze beleidsvoornemens voor de periode 2018-2021 A. Inleiding Onze gemeente heeft het verlangen om te groeien in geloof, in gemeenschap en in het dienen

Nadere informatie

De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar)

De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar) De kerk - negen korte gezinsmomenten - (3-13 jaar) Negen gezinsmomenten om met je kinderen stil te staan bij de kerk. Kies zelf wat bij jouw kinderen het beste past: elke dag een momentje of elke week

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Make it to the max!

Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Make it to the max! Preek op 8 juni 2008 over Handelingen 2,37-47 (Avondmaalsviering): Voorzang: Psalm 40, 1 Votum en Groet Zingen: Psalm 40, 2 4 7 (onberijmde gedeelten tussen de coupletten worden gelezen) Gebed om ontferming

Nadere informatie

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords

Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords Orde voor de bevestigings en intrededienst van Jan Visser als dienaar des Woords 14 december 2008 14.30 uur Protestantse Gemeente Lexmond Voorgangers: ds. G. Nijmeijer proponent J. Visser Zingen uit: Liedboek

Nadere informatie

11. Naar de kerk, zei de dominee

11. Naar de kerk, zei de dominee 11. Naar de kerk, zei de dominee DOELSTELLINGEN De kinderen kunnen de belangrijkste onderdelen van een zondagse eredienst benoemen. De kinderen leren dat er bij de eredienst een bepaalde volgorde wordt

Nadere informatie

Gemeenteavond 10 januari 2017

Gemeenteavond 10 januari 2017 Gemeenteavond 10 januari 2017 Welkom Van SamenWerken naar SamenGaan Vorming van één nieuwe wijkgemeente Overzicht 1: organisatie Indeling van de avond 19.30: Opening 19.45: Presentatie Beleidsplan, plaatselijke

Nadere informatie

BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE HARDERWIJK JULI 2015

BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE HARDERWIJK JULI 2015 BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE HARDERWIJK JULI 2015 Beste lezer, Voor u ligt het beleidsplan van de Hervormde Gemeente in Harderwijk. Een plan waar met veel liefde, passie en plezier aan gewerkt is! Het

Nadere informatie

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft.

Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. Van harte welkom! Welkom! Welkom! Wat fijn dat u bij ons in de kerk bent! Met dit kleine boekje willen we u graag vertellen wie we zijn, hoe we dingen doen en wat ons drijft. U bent te gast in de Hervormde

Nadere informatie

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Ate Trox, Ingrid van Veen en Johan Offringa nemen vandaag afscheid Ellie van Dijken wordt bevestigd als Ouderling-Kerkrentmeester

Nadere informatie

Beleidsplan Hervormde wijkgemeente Maranathakerk Rotterdam-Zuid

Beleidsplan Hervormde wijkgemeente Maranathakerk Rotterdam-Zuid Hervormde wijkgemeente Maranathakerk Rotterdam-Zuid Versie: 1 september 2015 1 Het Beleidsplan 2015-2019 is aan de gemeente gepresenteerd op een gemeenteavond gehouden op 2 juli 2015 en door de kerkenraad

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Efeziërs 2, Ochtenddienst / middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Efeziërs 2, 21-22 Ochtenddienst / middagdienst Broeders en zusters, Morgendienst 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 122 : 1 en 3 4 Lezing van de Tien Woorden van

Nadere informatie

Beleidsplan Kinderkerk

Beleidsplan Kinderkerk Beleidsplan Kinderkerk Grote Kerk Hoogeveen, hervormde wijkgemeenten 1 en 2 Inhoudsopgave 1 Introductie... 2 1.1 Bijbelse opdracht... 2 1.2 Doelgroep... 2 1.3 Beleidsplan... 2 2 Leiding kinderkerk... 3

Nadere informatie

PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING

PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING CHRISTELIJKE GEREFORMEERDE KERK TE EDE VERLENGDE MAANDERWEG 146 PUBLICATIE CGK EDE - ANBI-REGELING VERSIE 1.0, 20 FEBRUARI 2019 1. ALGEMENE GEGEVENS Naam ANBI: Christelijke Gereformeerde Kerk te Ede Telefoonnummer

Nadere informatie

Visiedocument Protestantse Wijkgemeente Kampen

Visiedocument Protestantse Wijkgemeente Kampen Visiedocument Protestantse Wijkgemeente Kampen God, die in Jezus Christus Israël en de volken tot vrede brengt, inspireert ons: om kerk te zijn voor de komende generaties; door te putten uit de bron van

Nadere informatie

KERKORDE ORDINANTIES. van de Protestantse Kerk in Nederland

KERKORDE ORDINANTIES. van de Protestantse Kerk in Nederland KERKORDE en ORDINANTIES van de Protestantse Kerk in Nederland KERKORDE VAN DE PROTESTANTSE KERK IN NEDERLAND (versie maart 2015) INHOUDSOPGAVE KERKORDE VAN DE PROTESTANTSE KERK IN NEDERLAND... 3 ORDINANTIE

Nadere informatie

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze

Dagboek. De brief van Paulus aan Efeze Dagboek De brief van Paulus aan Efeze Copyright Stichting Kerygma Nederland Kerkstraat 24-3 3781 GB Voorthuizen Tel. 0342-475048 E-mail: kerygma@kerygma.nl www.kerygma.nl De Schriftgedeelten zijn overgenomen

Nadere informatie

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking

Het logo als gespreksopener. Een catechetische handreiking Het logo als gespreksopener Een catechetische handreiking 2 Het Jaar van het Geloof Van 11 oktober 2012 (de begindatum van Vaticanum II en de publicatiedatum van de Catechismus van de Katholieke Kerk)

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-6

INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-6 INHOUDSOPGAVE PROGRAMMA S Map HGJB Kinderwerk JAARGANG 1-6 I. WAT GELOOF IK? 1a God Titel Bijbelgedeelte Clik Jaar God is trouw Exodus 3:1-15 1 2010/2011 1 God bevrijdt Exodus 14:4-31 1 2010/2011 1 God

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 25 Ochtenddienst Broeders en zusters, 1. Votum 2. Zegengroet 3. Zingen : Lied 429 : 1 en 3 4. Lezing van de wet 5. Zingen : Psalm 119 : 13 en 14 6. Gebed voor

Nadere informatie

Jaarplan In het dienen/werken binnen de gemeente komt de bediening van de verschillende teams meer centraal te staan

Jaarplan In het dienen/werken binnen de gemeente komt de bediening van de verschillende teams meer centraal te staan Passie voor Jezus Betrokken bij mensen Jaarplan 2019 Inleiding Een nieuw jaar ligt voor ons. In het Jaarplan 2018 hadden we aangegeven dat we er naar verlangen om als gemeente verder te groeien in het

Nadere informatie