SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 10 februari 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN FEBRUARI 2 BROEDERSCHAP O.L.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 22e jaargang nr. 10 februari 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN FEBRUARI 2 BROEDERSCHAP O.L."

Transcriptie

1 SINT-PAULUSKRANTJE 22e jaargang nr. 10 februari 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat Antwerpen 03/ maandag, dinsdag en donderdag van 10u00 tot 12u00 PASTOOR Paul SCHEELEN dagelijks bereikbaar tussen en 10u30 op tel. 03/ (St.Joris) dinsdag en donderdag van 10u45 tot 12u45 St-Paulusstraat 22 Antwerpen pastoor@sint-paulusparochie.be KERKFABRIEK ST.-PAULUS voorzitter Walter Vrinssen tel. 03/ of 0477/ kerkfabrieksintpaulus@skynet.be ONTHAAL - pastoraal gesprek, doop, huwelijk, uitvaart: Pastoor Paul Scheelen 03/ public relations, kerkgebouw en crypte: Walter Vrinssen 0477/ concerten en evenementen: Leo Van achter 0473/ leo.vanachter@skynet.be - toerisme en rondleiding Sint-Paulusvrienden: Robert Vanherp 0495/ Walter Geluyckens 0494/ Kerktoezichter Piet De Smet EUCHARISTIEVIERINGEN FEBRUARI 2 BROEDERSCHAP O.L.V SCHERPENHEUVEL 2 op ZONDAG 3 FEBRUARI vierden we weer Lichtmis 3 VASTEN LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP NIEUWJAARSRECEPTIE IN SINT-PAULUS toespraak i.n.v. het parochieteam door de heer Jos Phlippo ceremoniarius van Sint-Paulus NIEUWJAARSBRIEF 2013 van de heer Walter Vrinssen voorzitter van de Kerkraad PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER

2 EUCHARISTIEVIERINGEN FEBRUARI 2013 zo 03 10u30 Lichtmisviering orgelmis voorgegaan door pastoor Paul Scheelen zo 10 10u30 koormis voorgegaan door Z.E.H. Louis Soetewey wo 13 19u00 Aswoensdag avonddienst met asoplegging voorgegaan door pastoor Paul Scheelen zo 17 10u30 orgelmis voorgegaan door Z.E.H. Louis Soetewey zo 24 10u30 orgelmis voorgegaan door Z.E.H. M.Van Bostraeten Op ZONDAG 10 FEBRUARI : jaarlijkse plechtigheid voor de Broederschap van O.L.Vrouw van Scherpenheuvel. De eucharistieviering van 10u30, voorgegaan door Z.E.H. Louis Soetewey wordt muzikaal omlijst door het ensemble A LADIES Hierna is er de mogelijkheid om na te praten tijdens een receptie in de crypte. Als prefect werd dit jaar de heer Renaat Holthof aangeduid en als onderprefect de heer Ludo Rutten. Het lidgeld blijft nog steeds 5 per persoon, te voldoen door overschrijving op rekeningnummer BE (BIC: BBRU BE BB) of bij één van de bestuursleden (te vinden bij het gulden boek"). Noteer nu al de datum van onze jaarlijkse bedevaart naar Scherpenheuvel in uw agenda: zondag 12 mei Onze ploeg is nu al bezig met de organisatie van de namiddaguitstap.

3 op ZONDAG 3 FEBRUARI vierden we weer Lichtmis. Naar jaarlijkse traditie werden, op deze zondag in de buurt van Lichtmis, zowel de jonggehuwden als de ouders met de dopelingen speciaal uitgenodigd op een viering met kinderzegen, een bijzonder zinvol ritueel.

4 Onze fotograaf Ward Buys legde de gevoelige dingen vast. Na de plechtige eucharistieviering werden ALLE aanwezigen uitgenodigd in de crypte voor een tasje koffie of fruitsap. Aansluitend werden massa s pannenkoeken en porties spaghetti verorberd in De Zoltjes. En ook al hadden de meeste gezinnen vergeten om in te schrijven, toch kwam jong en oud aan z n trekken.

5 VASTEN 2013 Tijd om te bezinnen, te veranderen, te vernieuwen. Tijd om stil te staan, te bidden, verder te gaan. Tijd om terug vast te nemen wat leven en toekomst geeft. Het is een hele opdracht, een opdracht voor een heel leven, bondig samengevat. De veertigdagentijd biedt ons de kans om eens na te denken hoe we leven en vooral hoe we omgaan met de tijd die ons gegeven wordt. De vastencampagne van Broederlijk Delen daagt ons elk jaar opnieuw uit om die opdracht concreet te maken in solidariteit met mensen uit het Zuiden. De strijd die mensen in Noord-Oeganda voeren, maar ook hun onderlinge verbondenheid zijn in deze veertigdagentijd een rijke inspiratiebron. Zij confronteren ons met ons eigen verlangen naar een rechtvaardige wereld en dagen ons uit om onze eigen levensstijl te bekijken. Hun verhalen inspireren ons om te kiezen voor een bewuster leven, om in onze overvloed anders met voedsel en milieu om te gaan. Eerste zondag van de veertigdagentijd : 17 februari 2013 Deuteronomium 26,4 10 Deze tekst, ontstaan in de verdrukking,noemt men wel eens het historisch credo van Israël. Het is de oudste geloofsbelijdenis, waarin de gelovige Israëliet de grote heilsfeiten uit de geschiedenis van zijn volk opsomt : de aartsvaders, Egypte, de uittocht, de intocht in het land. Dit credo is verbonden met het offeren van de eerste vruchten van de oogst. Een oeroud gebruik van agrarische volkeren, dat hier een nieuwe dimensie krijgt. Dankbaarheid aan God die hen land en vruchten geschonken heeft.

6 Lucas 4,1-13 Zoals eertijds het volk veertig jaar door de woestijn trok, zo verblijft Jezus veertig dagen in de woestijn om zich voor te bereiden op zijn taak. Hij gaat niet in op de bekoringen van de diabolos, die alles uiteen trekt en verdeeldheid zaait. Hij wil geen messias zijn van macht, eer en succes, hij wil geen bezit nemen van de geschonken aarde. Weigert een knieval te doen, maar laat zich leiden door Gods Woord. Ook wij moeten ons opnieuw realiseren dat aarde en vruchten ons geschonken zijn om broederlijk te delen. Tweede zondag van de veertigdagentijd : 24 februari 2013 Genesis 15, De lezing van deze zondag belicht een eerste etappe uit de heilsgeschiedenis : Onder de weidse sterrenhemel bekrachtigt de Heer aan Abraham zijn belofte van een nageslacht talrijk als de sterren. Een schitterende poëtische ouverture die plots omslaat in een bloedig ritueel, dat je als hedendaagse lezer doet huiveren. Het gaat om een vloekritueel :wie het verbond schendt, moge het lot der dieren ondergaan. De auteur onderstreept dat dit verbond een eenzijdig initiatief is van de Heer die zich plechtig verbindt, terwijl Abraham de belofte als een geschenk ontvangt. Lucas 9, 28b-36 Het evangelie neemt ons mee de berg op om Jezus in het juiste licht te zien. Terwijl hij aan het bidden is, verandert de aanblik van zijn gezicht. Hij straalt een innerlijk licht uit. Op die berg, waar je God kan ontmoeten, is hij in het gezelschap van Mozes, die de tien woorden kreeg en Elia, die na zijn ontgoochelingen de zachte bries voelde van Gods levensadem. Een visioen hebben we nodig om het vol te houden, om perspectief te zien. Je mag een glimp opvangen zien soms even, zoals Oosterhuis het noemt. Dat willen vasthouden is een illusie. De weg loopt naar beneden, daar moet het gebeuren.

7 Derde zondag van de veertigdagentijd : 3 maart 2013 Exodus 3,1-8a Vandaag lezen we het bekende verhaal van Mozes zending als bevrijder van zijn volk. Een uniek moment in de heilsgeschiedenis van de hele mensheid. De Stem van de eeuwige spreekt uit vuur dat niet verteert. God geeft zich te kennen met de onuitsprekelijke naam : Ik-zal-er-zijn ; een naam die ons oproert er te zijn voor elkaar. Een naam die het begin is van alle heil. Lucas 13,1-9 De berichten van de dag roepen onrust op. Pilatus heeft mensen geofferd. Er is een toren gevallen en er zijn doden te betreuren. Donkere wolken trekken zich samen. Jezus grijpt deze onheilstijdingen aan om mensen op te roepen tot bekering en hij doet dat met een parabel van de vijgeboom. Bekering is geboden, maar in zijn grote barmhartigheid biedt God een nieuwe kans. Een hoopvolle boodschap voor een wereld vol geschonden relaties en conflictsituaties. Vierde zondag van de veertigdagentijd : 10 maart 2013 eerste omhaling Broederlijk Delen Jozua 5,9a Voor het eerst vieren de Israëlieten het paasfeest in het beloofde land. In de paasnacht zijn zij weggetrokken uit Egypte. Veertig jaar later nadert de uittocht zijn voltooiing : een nieuwe viering van het paasfeest markeert nu de overgang van woestijn naar beloofde land. Voortaan kregen de Israëlieten geen manna meer ; zij aten gedurende heel het jaar wat het land voortbracht. Jozua 5,12.Het boek Jozua is vooral een bezinning op de blijvende waarde van het beloofde land als goddelijke gave en menselijke opgave voor Israël, maar ook voor ons in deze vastentijd. Ook de verbondenheid met de boeren van Noord- Oeganda nodig ons uit tot bezinning over die gave en opgave.

8 Lucas 12, Vandaag horen we over de erbarmende vader. Met ruimhartige liefde geeft hij zijn twee zonen die allebei verloren gelopen zijn in hun eigen manier van leven, een nieuwe kans. James Tissot De terugkeer van de verloren zoon (1882) De één krijgt de ruimte om weg te lopen en zijn erfdeel erdoor te jagen. de ander krijgt de ruimte thuis te blijven, zich superieur te voelen en wrok te koesteren als zijn broer met open armen wordt ontvangen. De vader komt hun beiden tegemoet met vreugde en tederheid. Zijn liefde is grenzeloos. Ja: er moet feest zijn! Een verspillende levensstijl is ook ons niet vreemd : niet alleen individuen, maar ook landen maken te kwistig gebruik van onze aarde en bedreigen haar voortbestaan. Er is bekering nodig, ommekeer in levensstijl. Ommekeer wereldwijd. Dan kan er feest zijn!

9 Vijfde zondag van de veertigdagentijd : 17 maart 2013 Jesaja 43,16-21 Het laatste hoogtepunt uit de heilsgeschiedenis van Israël dat in deze veertigdagentijd belicht wordt is de terugkeer uit de ballingschap. Denk niet meer aan het verleden Ik onderneem iets nieuws 43,18-19 De profeet Jesaja beschrijft Gods reddende tussenkomst met beelden van overvloed : het water zal stromen door de woestijn en wilde dieren zullen God verheerlijken. Het zijn typische beelden voor de poëtische profeet Jesaja. Een verleden van verdriet verandert in vreugde, tranen vloeien over in gejuich, veroordelen keert om in verzoenen. Dat is het waartoe Jezus ons uitnodigt in de evangelielezing. James Tissot De profeet Jesaja Johannes 8,1-11 In feite is het thema hetzelfde als in de evangelielezing van vorige zondag : het verschil tussen de houding van de Farizeeën en die van Jezus tegenover de zondaars. Jezus veroordeelt de overspelige vrouw niet, maar schenkt haar haar waardigheid terug. Bovendien maakt hij de aanklagers, die zo overtuigd waren van eigen gerechtigheid, bewust van hun zondigheid. Er rest hen dus niets dan stilletjes af te druipen. Ook deze zondag is er herstel van relaties, wint de verbondenheid het van de uitsluiting.

10 Palmzondag : 24 maart 2013 tweede collectezondag Lucas 19,28-40 : evangelie van de palmliturgie Het verhaal van Jezus intocht in Jeruzalem komt in de vier evangelies voor, maar bij Lucas, die zijn evangelie gecomponeerd heeft als een groot reisverhaal, krijgt het extra betekenis. Als koning wordt Jezus binnengehaald. Gezegend die komt in de naam van de Heer. Maar ze willen dat niet gezegd hebben. de Giotto ca Intocht in Jeruzalem rabbi moet hen terechtwijzen. Maar Hij antwoordt :als zij zwijgen, zullen de stenen roepen. Jesaja 50,4-7 Deze lezing omvat het eerste gedeelte van de derde profetie over de lijdende dienaar. Het is een gebed van de profeet, die in de vervolging zijn vertrouwen in God uitspreekt. In deze dienaar, die trouw blijft door alles heen, herkennen wij Jezus. Lucas 22,14-23,56 : Lijdensverhaal Aan de tafel van het laatste avondmaal noteert Lucas het verhaal over de twist onder de leerlingen. Wie onder hen zou de grootste zijn? Tegelijkertijd maakt het verhaal ons duidelijk wie Hij wil zijn, wie Hij eigenlijk is: de dienaar. Een van de twee gekruisigden naast Hem horen we zeggen: Heer, gedenk mij wanneer U in uw koninkrijk gekomen bent.

11 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP GEDOOPT op 5 januari 2013 werd Nynke Van Heiningen door het Sacrament van het Doopsel opgenomen in onze christelijke geloofsgemeenschap Wij wensen de ouders en de familie hartelijk proficiat. NIEUWJAARSRECEPTIE IN SINT-PAULUS toespraak i.n.v. het parochieteam door de heer Jos Phlippo ceremoniarius van Sint-Paulus Goede middag iedereen, hartelijk welkom op onze nieuwjaarsreceptie. Enkele weken geleden, het was in de tweede helft van december, werd ik door de PT-collega s aangeduid om, willens nillens, hier vandaag onze nieuwjaarswensen uit te spreken. Het wordt stilaan een traditie dat iemand van het Parochieteam, op uitdrukkelijk verzoek van onze pastoor, op deze nieuwjaarsreceptie het woord mag voeren. Dit betekent dat wij u allen het allerbeste mogen toewensen voor een vredevol, een intens gelukkig, een voorspoedig, maar heel zeker een gezond Graag wensen wij u een jaar dat na verloop ervan bij ieder van u een diepgaand gevoel oproept van innige dankbaarheid. Een gevoel dat wij ook vandaag, na het afsluiten van 2012 eveneens mogen ervaren. Dankbaarheid voor wat het voorbije jaar ons, ondanks de aanslepende crisis, gebracht heeft. Dankbaarheid omdat wij hier allen samen aanwezig kunnen zijn. Wij mogen ons vandaag gelukkig prijzen dat, ondanks wat gepiep en gekraak, omdat er hier en daar wat sleet op komt, wij een vitale geloofsgemeenschap mogen vormen die het voorbije jaar hoopvol op zoektocht is gegaan naar de toekomst van onze parochie. Wij willen vooruitzien naar 2014, het jaar waarin onze pastoor definitief met pensioen wil gaan en samen met nog enkele andere medewerkers, er een punt achter zet. De vraag hoe het beleid van het bisdom hierop zal inspelen is niet onbelangrijk maar blijft, tot op vandaag, onbeantwoord. Het wordt stilaan tijd dat wij ons hierop voorbereiden want dat cruciaal moment ligt in het verschiet, welgeteld nog maar 532 dagen en dan is het zover. Met dat als gegeven, werd er tijdens een debatavond in september, waaraan iedereen kon deelnemen, een stuurgroep opgericht genoemd

12 Sint Paulus morgen met als doel het toekomstgericht project, lopend over twee jaar in vier belangrijke stappen te realiseren. Door onze pastoor werd als verantwoordelijke van dit project de contactpersoon van het Stadspastoraal aangeduid. Vanaf september werd er bij zoveel mogelijk mensen geïnformeerd naar de beweegredenen voor hun komst naar deze kerk. Het lijkt ons zeer belangrijk dat wij bij deze informatieronde een zo ruim mogelijk publiek betrekken. Daarom verwachten wij vandaag van ieder van u een antwoord op de volgende twee vragen: - wat is er volgens u naar de toekomst toe voor onze Sint- Paulusgemeenschap belangrijk? - wat mogen wij niet missen? Wij vragen u met aandrang om na dit betoog even de tijd te nemen en uw idee neer te schrijven op een post-it briefje, die ter beschikking liggen op de tafels, en vervolgens dit briefje op het bord te kleven bij de uitgang van de crypte. Want vooral NU hebben wij vertrouwen nodig. Nu moeten wij samenzitten en de koers voor de nabije toekomst uittekenen. Aan de hand van de ingewonnen informatie en standpunten van de ondervraagden zal een beeld opgemaakt worden van hoe de Sint- Paulusgemeenschap er in 2014 zal uitzien. Voor het verder verloop van deze zoektocht verwijzen wij u naar het maandelijks Sint- Pauluskrantje en de parochieraad waarop iedereen welkom is. Met trots kunnen wij naar 2012 terugblikken. De zondagen met koormissen of orgelmissen, de orkest- en concertmissen, het waren stuk voor stuk kwaliteitsvolle vieringen. Aan de voorbereiding ervan wordt, door de vrijwilligers intens en met veel zorg gewerkt. Telkens met volle respect en aandacht voor het liturgisch gebeuren, want samen met de verkondiging en de diaconie, dienende inzet voor anderen, is en blijft liturgie één van de kerntaken van een Christelijke gemeenschap. Vorig jaar werden er 14 huwelijken ingezegend. 38 doopsels werden er toegediend waarvan 9 echte parochianen met de nadruk op echte. De toestroom van jonge gezinnen in de gewijzigde buurt rond Sint- Paulus en voornamelijk op het Eilandje is daar niet vreemd aan en zorgt op deze parochie voor nieuw leven en toekomst.

13 Ook in Sint-Joris, u weet wel die kerk in Antwerpen met Onze Lieve Vrouw van het Kasteel, bij sommigen onder ons misschien beter bekend als die kerk met twee torens, ook in DIE parochie, waarmee wij onze pastoor moeten delen, werd 26 keer het sacrament van het doopsel toegediend. Dit om aan te tonen dat het succes van die huwelijken en dopen niet alleen te maken heeft met dat mooie, rustgevende barokinterieur van ons gotisch kerkgebouw, maar onweerlegbaar en in hoofdzaak het gevolg is van de manier waarop onze pastoor de betrokkenen, zowel bij het huwelijk als bij het doopsel, begeleidt. Wij willen niet beweren dat die mensen hierbij een metamorfose ondergaan, maar één ding is zeker, zij ervaren deze scharniermomenten in hun leven heel anders dan sommigen van hun lotgenoten op andere plaatsen. Voor deze nietafnemende inzet van onze pastoor zijn wij hem zeer dankbaar. Wat de uitvaarten betreft wordt de afnemende trend in Sint-Paulus verder gezet, nog 16 uitvaarten in 2011, vorig jaar teruggelopen tot negen. Men zou hieruit kunnen concluderen dat wij in een gezonde parochie leven. Maar de ligging van de kerk met het parkeerprobleem en de afstand naar de begraafplaats zou een verklaring kunnen zijn. Wellicht heeft de beslissing van het bisdom om de kerkelijke uitvaartdienst te herleiden tot een gebedsdienst er ook toe bijgedragen dat de rouwcultuur ingrijpend veranderd is. De uitvaartsector heeft hier alleszins gretig op ingespeeld. Zo zal het vanaf volgende maand in Mortsel mogelijk zijn om, op verzoek van de familie, de uitvaart live via het internet te volgen. Zij begeleiden op hun manier de nabestaanden in hun verdriet, verzorgen de hele uitvaart / met inbegrip van een dienst in het funerarium of in het crematorium, / zij regelen de begrafenis en de koffietafel, met alles erop en eraan. Niet alleen hun dienstenpakket hebben de begrafenisondernemers aanzienlijk uitgebreid maar daaraan gekoppeld steeg het kostenplaatje exponentieel, zonder rouwkleurig tintje. Wij maken van deze gelegenheid gebruik om even na te vragen of er iemand van u zich aangesproken voelt om de opleiding te volgen van uitvaartbegeleider en/of van voorganger in de gebedsvieringen, hier in onze kerk. Onze pastoor zou u dankbaar zijn indien iemand onder u hierop positief zou willen ingaan. Op zondag 21 oktober werd het jubileumjaar van het bisdom Antwerpen afgesloten. De slotplechtigheid in onze Sint-Pauluskerk, waarop het dekenaat Kempen werd onthaald, trok vele bezoekers. Er was niet

14 alleen de onder grote belangstelling uitgevoerde Krönungsmesse van Wolfgang Amadeus Mozart, maar de hele dag waren er in onze kerk massaal bijgewoonde rondleidingen door onze vrijwilligers met kwaliteit. De vele positieve reacties waren legio en lieten niet op zich wachten. Onze duimen omhoog voor de processie met Scheldewijding op de eerste zondag van oktober. Onder een stralende zon ging zij, in aanwezigheid van onze bisschop, door de Antwerpse binnenstad. Aan het processiecomité onze oprechte felicitaties, en moest dit kunnen: een kus van de juf en twee banken vooruit. Het zou niet correct zijn te beweren dat in 2012 alles rimpelloos verliep. Voor sommigen was het een revisiejaar of werd het een overbruggingsjaar. Anderen hadden het moeilijk met enkele penibele toestanden die zolang bleven aanslepen dat men het ervan op zijn heupen zou krijgen. Hetgeen echter helemaal geen reden was om over te gaan tot het plaatsen van een nieuwe heup, want daardoor zal aan het specifieke probleem niets veranderen. Een oplossing voor een probleem moet men vinden, niet zoeken. Vorige maand waren wij zeer verheugd te mogen vaststellen dat de os en de ezel in onze Sint-Pauluskerk nog present waren. Het was daarenboven merkwaardig dat ook de drie koningen er in de Kerstnacht al bij stonden. Had het iets te maken met het zachte winterweer of was het als reactie op de commotie ontstaan rond de uitspraak van de Paus? In zijn recentste Jezusboek schreef Joseph Ratzinger/Benedictus XVI, want onder die dubbele auteursnaam verscheen het boek, dat er in het evangelie geen enkele verwijzing is naar de dieren in de stal van Bethlehem en dat de drie koningen eerder een theologische idee dan een historische gebeurtenis vertegenwoordigen. Dit lokte in de

15 populaire media een overvloed aan artikels uit die symptomatisch zijn voor de marginalisering van God in onze moderne samenleving. De media had vrijwel uitsluitend aandacht voor de passages waarin de paus de kersttradities in vraag leek te stellen, en concludeerde daaruit al te lichtzinnig en eenzijdig dat de os en de ezel in de kerststal niet meer thuishoren, waardoor de aandacht van de centrale boodschap van het boek afgeleid werd. Een mediaverwarring die tekenend is voor de secularisatie en de geestelijke woestijnvorming in de wereld van vandaag. Als de os en de ezel dan toch zouden verdwijnen dan betekent dit geen natuurlijke afvloeiing, maar per kerstkribbe twee naakte ontslagen en dit in de letterlijke betekenis van het woord. Voor alle duidelijkheid de paus heeft het zo niet bedoeld, wie daaraan nog mocht twijfelen kan sinds december rechtstreeks terecht bij de Paus die met een persoonlijke twitteraccount, in acht talen, op het internet actief is, en waarmee hij gelovigen en ongelovigen wil aansporen tot debat en dialoog. Let wel op: er zijn maximum 140 tekens per tekstbericht mogelijk. In november kenden wij zonder te overdrijven een topinitiatief : de nocturne Sint-Paulusparochie tegen armoede. Een prachtig project, groots in zijn omvang en uiteraard in zijn doelstelling. Omdat wij er echt in geloofden en velen met ons, werd het een succes, nog beter dan het jaar voordien. Dit niet alleen dank zij de onbaatzuchtige inzet van de enthousiaste vrijwilligers, die wij hierbij nogmaals hartelijk willen bedanken, maar ook dankzij de financiële ondersteuning van alle mensen, waaronder velen van u hier aanwezig, die zeer genereus gevolg gaven aan onze oproep ons te helpen bij onze armenzorg. Met grote fierheid kunnen wij u vandaag het netto financiële resultaat van deze nocturne mededelen, er bleef uiteindelijk meer dan euro netto over (in Belgische frank omgerekend betekent dit meer dan BF), een bedrag dat wij bij deze gelegenheid officieel ter beschikking stellen van onze pastoor, ten behoeve van de armen in onze samenleving. Nogmaals onze oprechte dank aan iedereen die dat initiatief daadwerkelijk en financieel ondersteund heeft. Vandaag nodigen wij u allen uit op de volgende nocturne Sint-Paulus tegen armoede, op vrijdag 22 november 2013, waarbij wij de lat zo mogelijk nog hoger leggen. Het wordt ongetwijfeld een stevige uitdaging. Want we willen nog beter en nog creatiever. Wij besluiten met de vurige wens uit te spreken om in onze Sint- Paulusgemeenschap, het contact levendig te houden, om te blijven

16 samenkomen, om te blijven vieren, om elkaar nabij te blijven in fijne en eveneens in pijnlijke momenten, om te blijven meestappen in elkaars levensverhaal. Daarom zijn wij vol goede moed, vol vertrouwen en met heel veel enthousiasme het jaar 2013 binnen gestapt. Wat goed was houden we, wat minder goed was, doen we anders. namens het Parochieteam Jos Phlippo ceremoniarius Sint-Paulus Nieuwjaarsbrief 2013 van de heer Walter Vrinssen voorzitter van de Kerkraad Geachte aanwezige, beste vrienden Zoals de meeste onder jullie wel zullen weten heb ik voor kerstmis een nieuwe heup gekregen, ik mocht van de dokter nog kiezen, linker of rechterkant, de keuze viel op de linker zijde, de rechter volgt nog wel. Van Kerstmis en Nieuwjaar vieren is dus niet veel in huis gekomen maar deze nieuwjaarsreceptie mocht ik toch niet voorbij laten gaan. Dank zij de nodige rek- en strekoefening en met de hulp van Frieda sta ik hier. Het is dan ook met veel plezier en echt gemeend dat ik iedereen in mijn persoonlijke naam maar ook in naam van de Kerkraad, een gelukkig en vooral een gezond 2012 toe wens. Traditioneel maken wij van deze gelegenheid gebruik om iets te vertellen over het reilen en zeilen van de Kerkfabriek vorig jaar en wat er ons nog te wachten staat in Ik probeer het kort te houden. Kerkfabriek Om maar direct van wal te steken, Het jaar 2013 wordt voor de Kerkfabriek een moeilijk jaar. Zo hebben wij met het volgende rekening te houden; Het nieuwe decreet op de erediensten van viceminister-president Geert Bourgeois over de toekenning van subsidies voor gebouwen van de eredienst.

17 De visietekst van Bisschop Johan Bonny: Een houtskoolvuur met vis er op en brood De acties ondernomen door de Stad Antwerpen en het CRKC Alle kerkbesturen en gemeenten moeten nadenken over de toekomst van hun parochiekerken. In Antwerpen wordt dit ondersteund in een werkgroep met vertegenwoordigers van de stad, bisdom, dekenaat en enkele centrale kerkbesturen. Om een goede visie te ontwikkelen, heeft men cijfers nodig. Daarom onderzochten men het hoe en wat van de Antwerpse parochiekerken. Dit gebeurde door o.a. De vragenlijst van het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur De vragenlijst van de Stad Antwerpen Vragenlijsten die peilden naar de exploitatie en het gebruik van de parochiekerken Een onderzoek naar de investering- en onderhoudskosten van de kerkgebouwen Begin dit jaar worden dan de resultaten van het onderzoek bekend gemaakt Nieuwsgierig naar enkele opvallende cijfers uit het onderzoek? misvieringen Oppervlakte van alle kerken: m² begrafenissen Grootste kerk: Sint-Jacob (4.867 m²) doopsels 140 concerten in 34 kerken 258 huwelijken De Kerkfabriek zal met deze resultaten moeten werken. D.w.z. dat met al deze gegeven de Kerkfabriek voor juni 2013 een meerjarenplan bij de diverse overheden moet indienen voor de periode rekening houdend met de toekomstige activiteiten in de Sint-Pauluskerk Wij zullen dus samen met het parochieteam deze oefening moeten te maken.

18 Sint-Paulusvrienden Ik wil van deze gelegenheid ook gebruik maken om enige toelichting te geven over de gebeurtenissen in 2012 bij de Sint-Paulusvrienden Door de oplopende meningsverschillen tussen de voorzitter van de Sint- Paulusvrienden en de voorzitter van de Kerkraad i.v.m. de houding en de werking van de Sint-Paulusvrienden t.o.v. de Sint-Paulusparochie en de Kerkfabriek heeft de voorzitter van de Raad van Bestuur van de Sint- Paulusvrienden de heer Oscar Provoost en bestuurder de heer Antoon De Voeght op de raad van bestuur van 1 oktober 2012 hun ontslag als bestuurder ingediend. Als gevolg hiervan hebben alle werkende leden van de Sint- Paulusvrienden op 9 oktober 2012 de volgende brief gekregen. Ik citeer: Beste medewerker, beste medewerkster, Gezien de gebeurtenissen van de laatste weken heeft het bestuur van de Sint-Paulusvrienden vzw, tijdens de bestuursvergadering van 1 oktober 2012, conform art.14-2 van de statuten, unaniem beslist de vzw voor onbepaalde duur op non-actief te plaatsen. Dit betekent dat binnen het kader van de vzw al haar activiteiten worden opgeschort en haar werkende leden voor onbepaalde duur op non-actief worden gezet. Indien u zich in de toekomst nog wenst in te zetten voor het onthaal, het gidsen en het toezicht in de Sint-Pauluskerk, gelieve dan vóór 26 oktober 2012 uw schriftelijke kandidatuur te sturen naar het Parochieteam van de Sint-Pauluskerk. Tot onze grote tevredenheid hebben vele leden positief op deze brief gereageerd en zal een van de volgende dagen de startvergadering gegeven worden voor het toeristisch seizoen 2013 Calamiteiten Oscar Provoost. Als gevolg van dit alles is ook beslist om de heer Oscar Provoost zijn ontslag te geven als veiligheidsverantwoordelijke in de Sint-Pauluskerk. De taak van veiligheidverantwoordelijke wordt nu waargenomen door de heer Leo Janssens. Archief en Bibliotheek - Raymond Sirjacobs Gezien de negatieve houding van de heer Raymond Sirjacobs t.o.z.v. de Kerkfabriek, als gevolg van de gebeurtenissen bij de vzw Sint- Paulusvrienden, heeft de voorzitter beslist om alle verder schade te vermijden ook de activiteiten van de heer Raymond Sirjacobs op nonactief te zetten.

19 Voorlopig wordt er nog alleen in het archief gewerkt door mevrouw Caroline De Wever en Walter Geluyckens Ondanks al deze perikelen bedanken wij toch alle Sint-Paulusvrienden die in 2012 het beste van zich zelf gegeven hebben om alle bezoekers van de Sint-Pauluskerk te verwelkomen. Ook vermeldenswaard is dat in 2012 meer dan toeristen de kerk hebben bezocht. Dit is echter 10 % minder dan in Uit gevoerde werken Ik val in herhaling maar de problemen met onze buurman de firma Arts Gebroeders Immbiliere zijn nog steeds niet opgelost. De procedure voor de rechtbank van eerste aanleg gaat nog steeds gewoon door. Verschillende vergaderingen, samen met de Stad Antwerpen, en onder de leiding van de door de rechtbank aangestelde expert vinden nog steeds plaats. De termijn is intussen verlengd, ik hoop dat er dit jaar eindelijk een oplossing komt. Intussen is er ook zowel door de Stad Antwerpen als door de kerkfabriek een overzicht gemaakt van alle kosten die er tot nu toe gemaakt zijn. Van de huizen in de Zwartzustersstraat nr.3 en 7 werden de deuren en de ramen geschilderd van de Calvarieberg vernieuwd. De restauratie van het huis Zwartzustersstraat nr. 9 werd op beëindigd en is intussen verhuurd. Toch zijn er nog verschillende mankementen die moeten hersteld worden. Het huis in de Zwartzusterstraat nr.11 werd aangekocht. Wij gaan nu op zoek naar een huurder. Handelspand Sint-Paulusstraat ( gekend onder de naam De Zoltjes ). De kerkfabriek heeft opdracht gegeven aan de firma Guma NV voor een: Cultuur-Historisch-Esthetisch onderzoek. Dit onderzoek is uitgebreid tot de nrs.46 en 48 in de Dries. Sint-Paulusstraat 22 Hiervan moet de dakgoot dringend hersteld worden, dossier is opgemaakt.onze buurman heeft nog geen goedkeuring gekregen voor een onderhoudspremie die hij heeft aangevraagd. Dus wachten met aanbesteden. Ook aan de binneninrichting moet nog gewerkt worden Poortgebouw Verschillende werken werden uitgevoerd o.a. Betonnen vloer in de kelder

20 Nieuw luik en trap Rioleren Opruimen en maken van schabben in de zijbeuken. Koster ruimte Installatie van een keuken en douche De wegeniswerken aan de gronden van de Jan Verbertlei zijn voorlopig opgeleverd en de verkoop van de percelen grond loopt zoals voorzien. Restauratie dossiers Uiteindelijk is het schilderij De val van Christus geschilderd door Van Dijck, één van de panelen uit de reeks topstukken De Vijftien Mysteries van de Rozenkrans, nadat het door het Koninklijk instituut voor het kunstpatrimonium (K.I.K ) werd geconserveerd toch naar het Prado uitgeleend. Alle informatie hierover vindt u in het Sint-Pauluskrantje De tentoonstelling loopt nog tot 31 maart De restauratie van een waardevol kruisbeeld in schilpad en hout uit de sacristie is besteld aan de Artesis hogeschool. De kosten worden gedragen door de broederschap Kruis en beeld Ook een scepter van O.L.Vrouw wordt hersteld en hiervan worden de kosten betaald door de broederschap van O.L.Vrouw van de Rozenkrans

21 De restauratie van het schilderij gekregen van de paters Kapucijnen van de Ossenmarkt over Hyacintus is nog bezig. Het reinigen is achter de rug en met de restauratie is men begonnen. Het is een echte Trotti, geschilderd in 1595 in Cremona. De inventarisatie van de uitgebreide verzameling van o.a. schilderijen en kazuifels die wij van de dominicanen in Gent hebben gekregen is door Caroline De Wever afgerond en alle objecten zijn in de inventaris van de kerk opgenomen. Wat staat er dit jaar allemaal op de agenda Stand van zaken (lopende) dossiers. 1. Boogveld en tegels transept: beide werken worden door KF besteld aan Sander Peters om uit te voeren na de winter (maart). 2. Veiligheidswerken: deze werken, zijnde het aanbrengen van veiligheidsnetten rond de toren, worden uitgevoerd en opgevolgd door de Stad Antwerpen 3. Dossier exterieur: dit is een drieledig dossier, bestaande uit: 1. restauratie gevels, dak en toren kerkgebouw (budget: ) 2. stabiliteit en verticaliteit (budget: ) 3. dak en gevels sacristie (budget: ) Het dossier wordt opgesplitst in 3 percelen, zoals hierboven ingedeeld. Er is een overlegvergadering voorzien op 18 januari Dossier orgel: Voor dit dossier werd een budget van ,20 (incl. BTW en prijsherzieningen) vooropgesteld en dit is eveneens in te dienen bij Onroerend Erfgoed in De heer Gerard Pels wordt aangesteld als orgeldeskundige Het orgel moet echter dringend hersteld worden Pieter Vanhaecke zal in de loop van januari 2013 de nodige herstellingen uitvoeren. 5. dossier Calvarie: Het KIK leverde op 8 oktober een conceptnota en prijsofferte betreffende verdergezet onderzoek van de beelden van de Calvarieberg ten einde de uiteindelijke restauratiemodaliteiten te definiëren. Het onderzoek wordt in deze offerte opgesplitst in 3 fasen: fase 1: studie van de drager, polychromie en de schadepathologieën; fase 2: materiaal-technische studie van de schadepathologieën en fase 3: testapplicaties in verband met de conserverende strategie. Architect Rutger Steenmeijer stelt op basis hiervan een bestek op. Daar het KIK een uitvoeringstermijn van 14 maanden voorziet en de onderzoekspremie nog aangevraagd dient te worden, kan het dossier

22 betreffende de restauratie van de Calvarieberg slechts medio 2015 naar de hogere overheid (Onroerend Erfgoed). 6. Dak ruïne: De sacristie, grenzend aan de ruïne van het Sint-Paulusklooster, heeft zwaar te leiden onder de vochtinfiltratie die vanuit de ruïne veroorzaakt wordt. In dit opzicht werd de vraag aan architect Rutger Steenmeijer gesteld om tegen het einde van november een offerte en een motivatie te leveren van: 1. een tijdelijk dak boven de ruïne, ter hoogte van de sacristie: Dit dak dient esthetisch aanvaardbaar te zijn en zo eenvoudig mogelijk geconcipieerd, over een lengte van ongeveer 2 traveeën en zwevend geplaatst boven de ruïne. 2. een waterafdichting op de vloer, ter hoogte van de sacristie: Om te verhinderen dat het water via de vloer door kan dringen kan de vloer voorzien worden van een waterdichte laag. Deze dient zeker uitgevoerd te worden tot voorbij de Lepantokapel. Offertes gekregen en worden verder besproken met de expert. 7. Kosterwoning: Het exterieur van de kosterwoning (dak en gevels sacristie) wordt mee opgenomen in het dossier exterieur (zie punt 3). Aansluitend op dit dossier wordt het dossier voor de herinrichting van het interieur opgestart. 8. Veemarkt 11: KF wil graag de herinrichting van dit pand opstarten. Architect Rutger Steenmeijer kijkt na of hiervoor al een opdracht toegewezen werd en brengt KF hiervan op de hoogte. En zo kom ik aan het einde van mijn nieuwjaarsbrief. Ik wil onze pastoor en mijn collega,s van de kerkraad bedanken voor al jullie werk en de aangename samenwerking. Misschien wisten jullie het nog niet maar onze gewaardeerde secretaris Paul Pasmans is vanaf 1 januari 2013 op pensioen. Paul je weet wel, alle hulp is welkom Bedankt ook onze kerktoezichter Piet en de technische ploeg voor jullie inzet. Iedereen bedankt die zich inzet voor de Sint-Paulusparochie. Speciaal die mensen die mij bijna dagelijks bijstaan met goede raad en advies. Ik durf geen namen noemen om niet het risico te lopen dat ik iemand vergeet maar ik heb jullie zeker nodig. Ook het parochieteam en alle leden van de parochieraad bedankt voor de goede samenwerking. Nog een gelukkig jaar 2013 Antwerpen zondag 13 januari 2013 Walter Vrinssen - Voorzitter Kerkraad

23 PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER FEBRUARI zo 03 10u30 Lichtmisviering - orgelmis di 05 17u30 vergadering St.Vincentiusconferentie op de pastorie zo 10 10u30 koormis voor Broederschap O.L.Vrouw van Scherpenheuvel 12u00 doopviering Lars en Axel Mastboom 13u00 doopviering Jeroen Smeyers wo 13 19u00 Aswoensdag - avonddienst zo 17 10u30 orgelmis ma 18 18u00 parochieteam vr 22 10u00 vergadering werkgroep Nocturne zo 24 10u30 orgelmis MAART zo 03 10u30 orgelmis met doopviering Stella Bruyland di 05 17u30 vergadering St.Vincentiusconferentie op de pastorie 20u00 Federatievergadering H. Geeststraat zo 10 10u30 orgelmis zo 17 10u30 orgelmis do 21 18u00 parochieraad zo 24 10u30 Palmzondag Eucharistieviering en palmwijding 12u00 doopviering Jack Vercruysse ma 25 20u00 Mattheus-Passion organisatie Chorale Caecilia wo 27 20u00 Mattheus-Passion organisatie Chorale Caecilia do 28 19u00 Witte Donderdag avonddienst met voetwassing vr 29 15u00 Goede Vrijdag Kruisweg en Kruisverering za 30 20u00 Paaszaterdag Paaswake in de Sint-Joriskerk zo 31 10u30 Pasen orkestmis met uitvoering van de Krönungsmesse van W.A.Mozart (teksten en afbeeldingen werden opgenomen zoals door de auteurs aan de redactie toegestuurd) Verantwoordelijk uitgever: P. Scheelen, St.-Paulusstraat 22, Antwerpen Foto s: Staten Vertaling, Ward Buys, P.Scheelen, M. Manderyck, Prado Redactie: J. Phlippo, Leo Van achter, P. Scheelen

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012 SINT-PAULUSKRANTJE Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd

Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Eucharistieviering van 10 maart 2013 Vierde zondag van de veertigdagentijd Beloftevol land! Tijdens het openingslied en de intredeprocessie draagt de lector een hak mee en plaatst deze voor de lezenaar.

Nadere informatie

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal?

Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wat is de betekenis van urbi et orbi? Door wie is Jezus verraden? Wat vieren we op Pasen? Wanneer herdenken we het laatste avondmaal? Wanneer herdenken we de kruisiging en dood van Jezus? Welke liturgische

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 VASTEN 2009 MET DE BEELDEN VAN EGINO G.

Inhoudsopgave. Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN MAART 2 VASTEN 2009 MET DE  BEELDEN VAN EGINO G. SINT-PAULUSKRANTJE Achttiende jaargang nr. 11 maart 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014

Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 Witte Donderdag Duinzichtkerk, 17 april 2014 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE ARCHIPEL/BENOORDENHOUT Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk Vandaag beginnen wij de viering van de drie dagen van Pasen. Wij gedenken

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Eucharistieviering van 17 maart 2013 Vijfde zondag van de veertigdagentijd

Eucharistieviering van 17 maart 2013 Vijfde zondag van de veertigdagentijd Eucharistieviering van 17 maart 2013 Vijfde zondag van de veertigdagentijd Nieuwe kansen geven Openingslied: ZJ 576: Bouwen aan een wereld van rechtvaardigheid. Tijdens het intredelied en de intredeprocessie

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C)

Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Eucharistieviering van 6 januari 2013 Feest van de Openbaring (C) Openingslied (koor) P. Vooreerst voor ieder van u een zalig Nieuwjaar. Moge het u allen in het komende jaar goed gaan onder de milde zegen

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Analyse visieteksten vijf bisdommen

Analyse visieteksten vijf bisdommen Analyse visieteksten vijf bisdommen 5 visieteksten van de 5 bisdommen De kracht van het Evangelie. IJkpunten voor de pastorale zones. Mgr. Leon Lemmens, 2013. Blikopener. Christelijke gemeenschappen in

Nadere informatie

het vuur van de liefde pinksteren 2008

het vuur van de liefde pinksteren 2008 het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende het vuur van de liefde pinksteren 2008 + J. van den Hende Pinksteren is het feest van de heilige Geest, het is de afronding van de Paastijd. We

Nadere informatie

DE KERKELIJKE UITVAART

DE KERKELIJKE UITVAART DE KERKELIJKE UITVAART Parochie H. Johannes de Doper Deze brochure over de kerkelijke uitvaart is een uitgave van de parochie H. Johannes de Doper. Jaar van uitgave: 2016 2 Gestorven voor deze wereld Sterven

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, hebben we stilgestaan bij de weg die Jezus is gegaan, zijn kruisweg, in 14 afbeeldingen. De

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Om 11.45 u. zingt het koor kerstliederen. Openingslied: Puer Natus. Begroeting en inleiding Welkom in deze vreugdevolle nacht, van de kou

Nadere informatie

Het kerkgebouw Huis van God

Het kerkgebouw Huis van God Het kerkgebouw Huis van God Tekenwaarde TTemidden van vele andere gebouwen die worden gebruikt voor bewoning en bedrijvigheid is een kerk de ruimte voor de ontmoeting met God. Kerken staan meestal op een

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 10 februari 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN FEBRUARI 2 LICHTMISVIERING 2

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 10 februari 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN FEBRUARI 2 LICHTMISVIERING 2 SINT-PAULUSKRANTJE Negentiende jaargang nr. 10 februari 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt.

Als wij dan eten van dit brood en drinken uit deze beker, verkondigen wij de dood des Heren totdat Hij komt. Huwelijk Eucharistische gebeden 2. Eucharistisch Gebed XII-b Jezus, onze Weg. Brengen wij dank aan de Heer, onze God. Heilige Vader, machtige eeuwige God, om recht te doen aan uw heerlijkheid, om heil

Nadere informatie

Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u

Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u Zondag 26 maart 2017 zondag Laetare verheugt u Evangelielezing: Johannes 6 : 1-15 Vorige week ging het om de vraag naar een glas water en van daag gaat het om de vraag naar een brood. Weer een wonderlijk

Nadere informatie

De Bijbel open (05-01)

De Bijbel open (05-01) 1 De Bijbel open 2013 1 (05-01) Vandaag is het de eerste zaterdag in het nieuwe jaar 2013. Ik wil deze uitzending beginnen met u van harte een gezegend Nieuwjaar toe te wensen. Maar wat is een gezegend

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 MARIAPROCESSIE EN SCHELDEWIJDING 2 EUCHARISTIEVIERINGEN 4

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 MARIAPROCESSIE EN SCHELDEWIJDING 2 EUCHARISTIEVIERINGEN 4 SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 6 oktober 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 3 juni EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Sacramentsdag- Petrus en Paulus WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 3

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 3 juni EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Sacramentsdag- Petrus en Paulus WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 3 SINT- PAULUS KRANTJE Negentiende jaargang nr. 3 juni 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt

voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Dromen voor onze wereld ORDE VAN DIENST voor zondag 24 september 2017 Thema: want de Heer heeft de aarde gemaakt Voorganger: ds. Ada Rebel Gastvrouw: Mieke Hendrickx, Lector: Kees Huizing. Diaken: Truus

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Eucharistie vieren. Dankzegging

Eucharistie vieren. Dankzegging Eucharistie Eucharistie vieren viering van de eucharistie is in de Kerk van levensbelang. Het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) noemt de viering van het EDe sacrament van de eucharistie bron en hoogtepunt

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Afgelopen maandag hebben we met de deelnemers van de kring Eigentijds Bijbellezen Paasverhalen gelezen. Vier verhalen van de opstanding, verteld door

Nadere informatie

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1

Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Preek Hemelvaartsdag 2019/Wezenzondag 1 Lieve Gemeente, Afgelopen Donderdag was het Hemelvaartsdag. De dag waarop we gedenken dat Jezus voorgoed naar de hemel gaat. De leerlingen moeten nu definitief afscheid

Nadere informatie

Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat hem te wachten, het ander laat hij achter.

Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat hem te wachten, het ander laat hij achter. PAROCHIE HERZELE HOUTEM Zesentwintigste zondag door het jaar C 24-25 september 2016 Intredelied: Wie naar het altaar gaat (ZJ 534, 1-2-3) Wie naar het altaar gaat, moet kennen goed en kwaad. Het één staat

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Eerste zondag van de Advent Aanvang van Jaar B 30 november 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we eerste zondag van Advent. Advent

Nadere informatie

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus

Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop. Paasspecial. Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Door Zijn verrijzenis is het kruis teken van hoop Paasspecial 2017 Parochie St. Barnabas & Parochie H. Bartholomeus Haastrecht Schoonhoven We vieren Pasen: Christus is verrezen! Wanneer staan we daar bij

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande

tijdens het orgelspel worden de tafelkaarsen aangestoken Zingen: LB 213: 1, 2, 5 staande DUINZICHTKERK, zondag 17 maart 2019 Wijkgemeente Archipel-Benoordenhout Voorganger: ds. S. H. Smits, s-gravenhage Ouderling van dienst: Sam Boelens Diaken van dienst: Izabella Hus Organist: Roelfien Folkersma

Nadere informatie

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg

Eredienst 06 mei :00 Voorganger: ds. H. van den Berg Eredienst 06 mei 2018 10:00 Voorganger: ds. H. van den Berg Liturgie Votum / zegengroet Psalm 65 : 1 (NPB) Wet Psalm 65 : 2 (NPB) Gebed Johannes 13 : 31 38 Gezang 61 : 1, 2, 3 Tekst: 1 Korintiërs 13 :

Nadere informatie

Viering voor de derde zondag van de missiemaand

Viering voor de derde zondag van de missiemaand Viering voor de derde zondag van de missiemaand 15 oktober 2017 28 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 735 Zomaar een dak Begroeting P. Vandaag

Nadere informatie

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken)

Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Een leerling van Jezus vertelt ('walking sermon' langs kunstwerken) Doek achter de tafel Even kijken hoor. U en jullie hebben er al naar kunnen kijken, maar ik nog niet. Nu wil ik het goed zien. Ja, zo

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 17 MAART 2019 MARTINIKERK

ORDE VAN DIENST ZONDAG 17 MAART 2019 MARTINIKERK Hartelijk welkom in de Martinikerk! We zijn heel blij dat vanmorgen maar liefst vier kinderen in ons midden het teken van de doop zullen ontvangen. Hoewel ze zelf nog te jong zijn om het bewust mee te

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen

Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes Antwoord 1 Vraag naar de mening van de kinderen Bijbelstudie 1 God is heilig Samen Bijbellezen Exodus 3: 1-15 Vraag 1 Waar denk je aan bij het woord heilig? Schrijf dit op de briefjes 1 Vraag 2 a. Wat moet Mozes doen en waarom? Mozes moet zijn schoenen

Nadere informatie

Gebedskalender VBW Wilnis 2016

Gebedskalender VBW Wilnis 2016 Gebedskalender VBW Wilnis 2016 Bid u/jij mee? Gebedskalender VBW Wilnis 2016 Bid u/jij mee? Ik roep er dan vóór alles toe op dat smekingen, gebeden, voorbeden en dankzeggingen gedaan worden voor alle mensen,

Nadere informatie

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand

Viering voor de eerste zondag van de missiemaand Viering voor de eerste zondag van de missiemaand 1 oktober 2017 26 e zondag doorheen het jaar A In samenwerking met de Sint-Pieterparochie van Puurs Intredelied ZJ 527 Bekleedt u met de nieuwe mens Begroeting

Nadere informatie

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam?

Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Hoe heette de reus die door David verslagen werd? Hoe heet de vrouw van Adam? Wie is de huidige paus? Ken je namen van pausen? Hoe heette de man die het volk van Israël uit de slavernij van Egypte bevrijdde

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding

Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart e zondag 40-dagentijd. Dienst van voorbereiding Wijkgemeente Vredeskerk Breepleinkerk zondag 17 maart 2019 2 e zondag 40-dagentijd Voorganger: pastor Guus Ruijl Organist: Ellen Pons Thema : Glans over de doffe realiteit Na de dienst staan koffie en

Nadere informatie

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12-

Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Liturgie zondagmorgen 8 januari 2017 Jeugddienst 12- Voorganger: ds W.G. Teeuwissen Samen in de naam van Jezus 1 Samen in de naam van Jezus heffen wij een loflied aan, want de Geest spreekt alle talen

Nadere informatie

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016

Eucharistieviering. m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort. Vijfde zondag van Pasen. 24 april 2016 Eucharistieviering m.m.v. Taizé-jongerengroep Amersfoort Vijfde zondag van Pasen 24 april 2016 Oud-katholieke parochie van de heilige Georgius, Amersfoort Uitnodiging tot de communie Jezus Christus zelf

Nadere informatie

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26

Zondag 9 oktober over de maaltijd van de Heer. Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Zondag 9 oktober 2016 - over de maaltijd van de Heer Lezing: 1 Korinthe 10 : 14 t/m 17, 11: 17 t/m 26 Vandaag vieren we met elkaar als gemeente avondmaal. Heilig Avondmaal. Eigenlijk gebruik ik die woorden

Nadere informatie

Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort

Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Eucharistieviering Tweede zondag van de Advent 7 december 2014 Oud-katholieke parochie van de H. Georgius, Amersfoort Van harte welkom! Vandaag vieren we tweede zondag van de Advent. Advent is een tijd

Nadere informatie

Zondag 29 Oktober Zondag. Voorganger : ds. Johan Meijer Organist : Theo van de wal Koster : Berthold Koops. Lectoren : Sarah Koops : Silke Wijnstok

Zondag 29 Oktober Zondag. Voorganger : ds. Johan Meijer Organist : Theo van de wal Koster : Berthold Koops. Lectoren : Sarah Koops : Silke Wijnstok Zondag 29 Oktober Zondag Voorganger : ds. Johan Meijer Organist : Theo van de wal Koster : Berthold Koops. Lectoren : Sarah Koops : Silke Wijnstok OM TE BEGINNEN Welkom Stil worden Zingen: Samen in de

Nadere informatie

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015

Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof. Kortrijk, 25 februari 2015 Het nieuwe verbond Een Stap in je geloof Kortrijk, 25 februari 2015 Je bestemming Schema Hoe ziet ons leven nu eruit? Wat is de prediking van Jezus De zegen van het Nieuwe Verbond Veranderingen van het

Nadere informatie

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda

Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Zondag 21 februari 2016; 2 e zondag van de 40-dagen; project: zet een stap naar de A/ander; kleur Paars; ds. A.J.Wouda Ex. 1 e lezing Ex. 34: 27-35 Antwoordpsalm 27: 4 2 e lezing Lucas 9: 28-36 Gemeente

Nadere informatie

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou!

DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI Oecumenische viering in Het Schip. Thema: Het woord is aan jou! DIENST VAN DE EENHEID 17 JANUARI 2016 Oecumenische viering in Het Schip Thema: Het woord is aan jou! Voorgangster: Pastor Evelien Reeuwijk m.m.v. Bel Canto o.l.v. Mirjam Bastiaanse orgel: Cor van Kooten

Nadere informatie

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet?

een profeet! Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? De profeet Abraham. Waar in de Bijbel wordt Abraham genoemd als profeet? Genesis 20:7 7 Nu dan, geef de vrouw van die man terug, want hij is een profeet! Hij zal voor u bidden, zodat u in leven blijft.

Nadere informatie

Visie Jokri begeleiders 2.0

Visie Jokri begeleiders 2.0 Visie Jokri begeleiders 2.0 Jokri is dé vereniging van jonge christenen tussen 12 en 18 jaar in het bisdom Gent. Ze is ontstaan uit Jonge Kerk en uit de Kringwerkingen. Vandaag behoort ze tot de familie

Nadere informatie

VIERENDE GEMEENSCHAP...

VIERENDE GEMEENSCHAP... ... IN EEN BIDDENDE EN VIERENDE GEMEENSCHAP... KEN JIJ DE EN? 7 is al eeuwenlang een heilig getal. De zevende dag bijvoorbeeld is een rustdag. Zo zijn er ook zeven sacramenten, zeven belangrijke momenten

Nadere informatie

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 7 september ste zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 7 september 2014 23ste zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 527: Bekleedt u met de nieuwe mens. Begroeting en inleiding P. De genade van God, de liefde van zijn Zoon, Jezus

Nadere informatie

30 oktober 2016 Vijfde zondag van de missiemaand 31 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties

30 oktober 2016 Vijfde zondag van de missiemaand 31 e zondag doorheen het jaar C. Liturgische suggesties 30 oktober 2016 31 e zondag doorheen het jaar C Intredelied ZJ 540 Heer, onze Heer, hoe zijt Gij aanwezig Verwelkoming en kruisteken L. Wij staan hier als leerlingen van Jezus. Ook op deze laatste zondag

Nadere informatie

Liturgie voor de 40-dagen tijd

Liturgie voor de 40-dagen tijd Liturgie voor de 40-dagen tijd De witte kruisiging, Marc Chagall 1938 3 De witte kruisiging van Marc Chagall, 1938 Aan de voet van het kruis staat een brandende menora, een zevenarmige kandelaar. Er is

Nadere informatie

Eucharistieviering van 20 juli de zondag door het jaar (A)

Eucharistieviering van 20 juli de zondag door het jaar (A) Eucharistieviering van 20 juli 2014 16de zondag door het jaar (A) Openingslied: ZJ 777: Nu mag uw land onder uw glimlach liggen. Begroeting en inleiding Van harte welkom in deze zomerse zondagsviering.

Nadere informatie

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING

OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING HET BELEIDSPLAN HERVORMDE GEMEENTE OMMELANDERWIJK-ZUIDWENDING 2017-2021 Beleidsplan 2017 2021 van de Hervormde Gemeente Ommelanderwijk Zuidwending. Wat voor gemeente zijn wij De Hervormde Gemeente Ommelanderwijk

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma

Eredienst 2 juli :00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Eredienst 2 juli 2017 10:00 uur Voorganger: Ds. J.W. Boerma Liturgie Votum / zegengroet Psalm 62: 1 en 3 Gebed Lezen: Johannes 21: 15-17 Preek deel I Wet van de Heer: Zingen Gezang 176b Gebed HA Formulier

Nadere informatie

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26

1. Samuël de profeet. Lezen: Handelingen 3:11-26 1. Samuël de profeet Lezen: Handelingen 3:11-26 En ook al de profeten, van Samuël aan en die daarna gevolgd zijn, zovelen als er hebben gesproken, die hebben ook deze dagen tevoren verkondigd. Handelingen

Nadere informatie

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten

Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten Matteüs 26,28 Het kruis van Christus: zijn bloed voor ons vergoten De betekenis van het kruis van Christus (2) Liturgie Voorzang: Gez 90 (was GK 15) Votum/groet Zingen: Ps 113,1.2 Wet Zingen: Gez 155,3.4.5

Nadere informatie

God trekt het zich aan opdat ieder de meet kan halen

God trekt het zich aan opdat ieder de meet kan halen PAROCHIE HERZELE HOUTEM 2 e zondag van de Advent (jaar B) 9-10 december 2017 God trekt het zich aan opdat ieder de meet kan halen 1 op 7 haalt de meet niet Intredelied: Nu daagt het in het Oosten (ZJ 123,

Nadere informatie

Geloven in Scholen met de Bijbel

Geloven in Scholen met de Bijbel Geloven in Scholen met de Bijbel Inleiding Wij willen in onze scholen samenwerken met Gereformeerde Scholen zijn opgericht door ouders vanuit christenen die, net als wij, willen leven naar de Gereformeerde

Nadere informatie

Doop van kinderen Orde III

Doop van kinderen Orde III Doop van kinderen Orde III Presentatie De voorganger leidt de doopbediening kort met eigen woorden in. Hij noemt daarbij de namen van de doopouders en de dopeling(en). Onderwijzing Jezus Christus heeft

Nadere informatie

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN

RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN RITUS VOOR DE SLUITING VAN DE DEUR VAN BARMHARTIGHEID BIJ GELEGENHEID VAN HET JUBILEUM-JAAR IN PLAATSELIJKE KERKEN Drie-en-dertigste zondag door het jaar, 13 november 2016 Nederlandse vertaling: NRL, 2015

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Eucharistieviering van 8 juni 2014 Pinksteren

Eucharistieviering van 8 juni 2014 Pinksteren Eucharistieviering van 8 juni 2014 Pinksteren Afscheidsviering van Z.E.H. Deken Johan De Baere Processie met Pinkstericoon doorheen de kerk, voor Pinkstericoon zevenarmige kandelaar. Intredelied: ZJ 409:

Nadere informatie

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 Zijn wij in U één, samen op uw wegen, dan wordt ons tot zegen lachen en geween. DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk.

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

Orde van dienst voor 11 december 2016

Orde van dienst voor 11 december 2016 Orde van dienst voor 11 december 2016 3 e zondag in de Advent Belijdenis en doop van Veronica Loos-Zieltjens Oosterlichtkerk Huizen Welkom door de ouderling van dienst Lied 439: 1-3 1. Verwacht de komst

Nadere informatie

Want Hij had oog voor mij

Want Hij had oog voor mij Roepingenzondag 2016 Want Hij had oog voor mij 12 Gebeden om roepingen 2016-2017 Ten geleide Het gebed voor nieuwe roepingen is het gebed voor alle tijden dat Jezus ons heeft opgedragen. Te bidden voor

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Openingslied: ZJ 115: De nacht loopt ten einde. Begroeting P. Welkom in deze vierde adventsviering. We zijn samengekomen om kracht en bemoediging,

Nadere informatie

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid

Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Orde van dienst Voor zondag 16 juni 2019 Zondag Trinitatis Van de Drie-eenheid Ate Trox, Ingrid van Veen en Johan Offringa nemen vandaag afscheid Ellie van Dijken wordt bevestigd als Ouderling-Kerkrentmeester

Nadere informatie

Parochie Sint Christoffel

Parochie Sint Christoffel Parochie Sint Christoffel Het sacrament van de Eucharistie (1 e communie) St. Paulus Bekering St. Joseph RK Open Hof H. Maria Koningin St. Caecilia H. Jozef Inhoud Inhoudsopgave pag.: 2 Voorwoord pag.:

Nadere informatie

Eucharistieviering van 1 december 2013 Eerste zondag van de advent

Eucharistieviering van 1 december 2013 Eerste zondag van de advent Eucharistieviering van 1 december 2013 Eerste zondag van de advent Openingslied Welkom en kruisteken P. Welkom op deze eerste zondag van de advent. We beginnen een weg van donker naar licht. En we vragen

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK

ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK 1 ORDE VAN DIENST VOOR DE OPNAME VAN EEN KIND IN DE VOLLEDIGE GEMEENSCHAP VAN DE KATHOLIEKE KERK I. Orde van dienst bij de opname tijdens de eucharistieviering (in voorbereiding van de eerste communie)

Nadere informatie

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 12 maart 2017, 40-II Ontmoetingskerk Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding. Inleidend orgelspel. Stilte in de kerk tijdens het gebed in de consistorie. Welkom. Intochts-psalm 25: 1, 2 (Heer, ik

Nadere informatie

De doop in de Heilige Geest

De doop in de Heilige Geest Door het geloof in Jezus Christus uit te spreken leeft de gelovige, als ziel, via het lichaam (de mond) in relatie met God de Vader. Dit wordt uitgelegd in de studie Bekering. 1 Door Jezus de autoriteit

Nadere informatie

Datum Voorganger Kerkgebouw 14 juni 2015, uur ds. Rein den Hertog Maranathakerk

Datum Voorganger Kerkgebouw 14 juni 2015, uur ds. Rein den Hertog Maranathakerk Maranathakerk Liturgie 14 juni 2015 middag RdH Verdiepingsdienst Datum Voorganger Kerkgebouw 14 juni 2015, 16.30 uur ds. Rein den Hertog Maranathakerk Muzikale begeleiding: Tehilla Bijzonderheden: Heilig

Nadere informatie

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament...

3. Jezus is een Jood Romeinen 15:7-13, Mattheüs 5: De verwachting van de Messias in het Oude Testament... Inhoud Pagina Voorwoord... 7 1. Israël, Gods eerstgeboren zoon... 9 Exodus 4:21-23; 19:5-6 2. Jezus, Gods eniggeboren Zoon... 15 Johannes 1:1-18, Romeinen 1:1-7 3. Jezus is een Jood... 21 Romeinen 15:7-13,

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

Voorganger: pastor B. van Brug Heerenveen-zuid Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling

Voorganger: pastor B. van Brug Heerenveen-zuid Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling zondag 17 juli 2016 Welkom in Het Centrum Voorganger: pastor B. van Brug Heerenveen-zuid Ouderling van dienst: Gerhard Nijhoff Organist: Gerjan Kamerling Dringende oproep: Vrijwilligers gevraagd voor het

Nadere informatie

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag

Gebedsboek. voor dagelijks gebruik. Dinsdag Gebedsboek voor dagelijks gebruik Gemaakt door club 12-14 Marije Hoekstra Indra de Vries Delia Postma Ekyoci Amisi Shabani Jentje Hansma Johan Gjaltema Mendé Bosma Femke Veenhuizen Elzerd Elzinga Gert

Nadere informatie

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse

Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Hervormde gemeente te Haaksbergen-Buurse Graankorrels in de aarde 5 e zondag van de veertigdagentijd ( "zondag "Schaf mij recht" - 1 e passiezondag) 22 maart 2015 voorganger: ds. N.J. Pronk organist: Līga

Nadere informatie

Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet

Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet Zondag 19 augustus 2012 22.56u Ik wil jullie dat jullie allemaal beginnen met een nieuwe litanie van gebeden om bescherming tegen de Valse Profeet en bid

Nadere informatie

Kaarsen en ramen Licht van de Heer

Kaarsen en ramen Licht van de Heer Kaarsen en ramen Licht van de Heer Er branden kaarsen op het altaar. Lichtende kaarsen begeleiden het evangelie dat wordt voorgelezen. Licht der wereld De belangrijkste kaars is de paaskaars. Veel mensen

Nadere informatie

Thema: Vele kleuren maken de regenboog

Thema: Vele kleuren maken de regenboog Zondag 10 september 2017 Startzondag Thema: Vele kleuren maken de regenboog Orgelspel Begroeting (ouderling van dienst) De gemeente gaat staan Intochtslied: Lied 975: 1, 2, 3 DIENST VAN DE VOORBEREIDING

Nadere informatie

Overzicht van de fiches in de map 'Bijbel in 1000 seconden'

Overzicht van de fiches in de map 'Bijbel in 1000 seconden' Overzicht van de fiches in de map 'Bijbel in 1000 seconden' Geklasseerd volgens het missaal voor zon- en feestdagen KERSTKRING Advent - info 1 e zondag van de advent A Matteüs 24, 37-44 Wees waakzaam 1

Nadere informatie