Bijlage 1 - Verslag burgerraadpleging scenario s windpark Pampus (zomer 2016)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 1 - Verslag burgerraadpleging scenario s windpark Pampus (zomer 2016)"

Transcriptie

1 Bijlage 1 - Verslag burgerraadpleging scenario s windpark Pampus (zomer 2016) Inleiding Almeerse Wind en Nuon hebben het initiatief genomen om een nieuw windpark bij Almere Pampus (Jaap Rodenburg) te realiseren. Het windpark past binnen de afspraak in het energiebeleid Energie Werkt; hierin wordt beschreven het bestaande windpark slim te vervangen. Door de samenwerking tussen NUON en Almeerse Wind kan daarnaast een relatief groot aandeel van de energie in Almere duurzaam worden opgewekt. In de zomer van 2016 is er een bewonersraadpleging georganiseerd over het nieuwe windparkdoor de gemeente Almere in samenwerking met de initiatiefnemers. Het participatietraject is opgezet als input voor het principebesluit van het college, om al dan niet medewerking te verlenen aan de ruimtelijke procedure voor een nieuw windpark in Almere Pampus. De raadpleging is op de volgende wijze uitgevoerd: - De webpagina met een uitleg over de mogelijke scenario s A, B en C voor het nieuwe windpark Pampus, en een serie vragen hierover die gedurende 6 weken beantwoord konden worden. - Een stand tijdens 2 algemene informatieavonden in Poort (25 mei) en Stad (13 juni) waar vragen konden worden gesteld en de virtual reality brillen opgezet konden worden om beeld en geluid van 3 verschillende varianten van het windpark te ervaren vanuit 10 verschillende posities. - Een week (20-24 juni) waarin men elke avond en woensdagmiddag op aanvraag de virtual reality ervaring kon meemaken op het stadhuis en vragen kon stellen. Om de raadpleging aan te kondigen zijn er kennisgevingen verschenen in de media (website gemeente, flyers en aankondigingen in de krant voor de informatieavonden en een krantenbericht op 22 juni). Bevindingen informatieavonden Op de 2 algemene inloopavonden en bij de visualisatie-sessies zijn ongeveer 60 mensen langs geweest. De meeste mensen waren positief tot neutraal over het nieuwe windpark; enkele mensen die van tevoren terughoudend tot afwijzend waren, bleken na het zien van de visualisaties hun mening in positieve zin bij te stellen ( o, dat valt heel erg mee, ze vallen echt weg achter de bomen, realistische beelden, het valt reuze mee, de spookverhalen kloppen niet ). Een enkeling

2 bleef bij een afwijzende houding. Er werd niet veel verschil aangemerkt tussen de varianten; met name vanuit Noorderplassen-West was er een voorkeur voor de variant het verst van hun vandaan. Vanuit Poort was er niet zo n duidelijke voorkeur. Enkelen wilden er meer dan 8 ook al werden er maar 8 getoond: doe het maar gelijk goed, zet er maar 15 neer. Resultaten online raadpleging Vraag 1: Kunt u aangeven hoe u aankijkt tegen het voorstel om de huidige 10 windmolens op Pampus vervangen voor 8 grotere windmolens, waarbij het windmolenpark tussen 2020 en 2025 uit 18 molens bestaat? Geef een onderbouwing. Antwoordmogelijkheden: Resultaat: a. het moeten minder dan 8 nieuwe molens worden b. 8 molens is prima c. het mogen er ook meer dan 8 worden d. Ik wil eigenlijk helemaal geen windmolens meer op Almere Pampus e. anders, namelijk.. Uit de 71 ingevulde enquêtes blijkt dat 23 mensen liefst helemaal geen windmolens willen in Almere Pampus, naast 4 mensen die vonden dat het er minder dan 8 moesten worden. 13 mensen vonden het prima dat er 8 molens kwamen en 29 mensen vonden dat het er meer dan 8 moesten worden. Een belangrijk argument tegen de plaatsing van windmolens was volgens de deelnemers dat hogere windmolens niet bij de locatie passen; windmolens leveren horizonvervuiling, daarnaast heerst er angst over de mogelijke milieuschade als gevolg van het verhogen van de windmolen. Een andere belangrijke vraag voor de tegenstanders betreft de kosten van het produceren en plaatsen van windmolens; Er wordt alleen gesproken over de opbrengsten, maar wat zijn de kosten? Voorstanders van het windmolenpark zijn positief over het windmolenpark, omdat windenergie een goede bijdrage levert aan het verduurzamen van de samenleving. Enkele mensen gaven aan trots te zijn op de windmolens in Almere; Almere zonder windmolens is als Amsterdam zonder grachten. Voor de voorstanders was het bovendien belangrijk dat windmolens volgens onderzoek geen geluidsoverlast veroorzaken en om deze reden toch relatief dicht bij een woonwijk geplaatst kunnen worden.

3 Vraag 2: Is de positie van de 8 nieuwe windmolens (op een afstand van minimaal 1500m van bestaande woningen) voor u belangrijk? Geef een onderbouwing. Antwoordmogelijkheden: Resultaat: a. nee, als het maar niet dichterbij komt dan 1500m van bestaande woningen (naar vraag 4) b. nee, als ik ze maar niet hoor maakt de afstand en plaats mij niet uit (ga naar vraag 4) c. nee, maar ik vind het wel belangrijk dat ze in 2 rijen staan (ga naar vraag 4) d. ja, ik wil graag mijn mening geven over waar de turbines komen, binnen de genoemde kaders (ga naar vraag 3) e. ik ben tegen het plaatsen van nieuwe windturbines dus deze vraag is voor mij niet relevant d. anders, namelijk.. 33 mensen vinden de positionering van de nieuwe windmolens niet belangrijk, als de molens maar niet te dichtbij woningen staan, ze niet te horen zijn of in 2 nette rijen zijn opgesteld. 19 mensen zijn tegen plaatsing van nieuwe windmolens en 11 mensen willen blijven meedenken over de precieze plaatsing van de windmolens. Belangrijk argument voor de respondenten die aangaven de positie van de windmolens belangrijk te vinden, is geluidshinder. Door hun voorkeur te kunnen geven voor één van de scenario s hopen de respondenten er voor te kunnen zorgen dat de windmolens op een gunstige manier gepositioneerd worden zodat er geen geluid- en slagschaduwhinder wordt ondervonden; groene energie mag niet ten nadele gaan van het woongenot.

4 Vraag 3: Want vindt u van de drie de scenario s voor de locatie? Geef een onderbouwing. Antwoordmogelijkheden: Resultaat: a. maakt voor mij niet veel uit b. ik vind scenario A) het beste c. ik vind scenario B) het beste d. ik vind scenario C) het beste e. ik wil scenario A) in ieder geval niet f. ik wil scenario B) in ieder geval niet g. ik wil scenario C) in ieder geval niet h. anders, namelijk.. 21 mensen vonden scenario A het beste, met als relevante argumenten het verst af van de huidige bebouwing, niet teveel landinwaarts plaatsen vanwege landschap/uitzicht, beste mogelijkheden voor nieuwbouw, tegen het bos aan lijkt me niet fraai en te dicht bij Noorderplassen, met de overheersende westenwind zullen bewoners van Noorderplassen de meeste geluidshinder ondervinden. Geen van de respondenten was in ieder geval tegen scenario A. 6 mensen vonden scenario B (oorspronkelijke gemeentelijke voorkeur vanuit stedelijke ontwikkeling vanwege woningbouwscenario s Pampus) het beste, met als argumenten: anders moet je ook nog molens slopen en esthetisch is B het mooiste in het landschap en mooier in de lijnen die er nu zijn. 2 mensen willen in ieder geval niet scenario B met als argument: dan kan ik ze zien, en dat wil ik zeker niet. 9 mensen zijn tegen scenario C vanwege de volgende argumenten: C ligt minder gunstig, gelet op de overheersende windrichting, en staan de molens dichter bij (potentiële) woningen en nieuwe molens op plaats van oude is beste keuze; eventueel 9 molens toepassen, zodat er een vierkant gemaakt kan worden. 12 mensen gaven geen voorkeur voor een scenario te hebben. Als reden hiervoor werd gegeven dat zij geen buurtbewoners zijn en dus geen directe invloed van het windmolen park ondervinden.

5 Vraag 4: Bent u geïnteresseerd om (risicodragend) financieel deel te nemen in zo n windpark in Almere of zou u coöperatieve groene stroom willen afnemen via energiecoöperatie Almeerse Wind? Antwoordmogelijkheden: Resultaat: a. ja, zowel risicodragend investeren als groene stroom afnemen b. wel risicodragend investeren maar geen groene stroom afnemen c. wel groene stroom afnemen maar niet risicodragend investeren d. hangt sterk af van de voorwaarden; ik wil eerst kennismaken met Almeerse Wind e. nee Tenslotte zijn 32 van de 71 mensen niet geïnteresseerd in financiële participatie, 20 mensen wel (waarvan 13 in zowel investering als in groene stroom) en 16 mensen eventueel, onder voorwaarden en na kennismaking met Almeerse Wind. Uiteindelijk hebben 41 mensen hun adres gegeven om op de hoogte te worden gehouden. Conclusies nav informatieavonden en online raadpleging Op basis van de diversiteit aan reacties is het niet eenvoudig om conclusies te trekken. De conclusies zijn dan ook voorzichtig geformuleerd: - Men lijkt betrokken bij het initiatief en de meerderheid wil ook betrokken blijven bij het vervolg; - Van de mensen die enquêtes hebben ingevuld is meer dan de helft vóór 8 of meer nieuwe windmolens, het verduurzamen van de energieopwekking wordt belangrijk gevonden; - Het merendeel van de respondenten vind de positie van de 8 windmolens minder relevant, mits ze 1500meter buiten de woonwijk staan en ze geen geluidsoverlast veroorzaken; - Uit een derde van de enquêtes spreekt weerstand tegen nieuwe windmolens in Almere Pampus, waarvan een aantal mensen ze liever elders ziet verschijnen en anderen helemaal geen windmolens willen, belangrijke redenen hiervoor zijn horizonvervuiling en milieuschade; - Mensen die eerst tegen windmolens in Almere Pampus waren stelden hun mening positiever bij na het zien van de visualisaties; - Er is een duidelijke voorkeur voor scenario A, die het verst van bestaande bewoning afligt. Een meerderheid lijkt onder voorwaarden geïnteresseerd in financiële participatie of inkoop lokale groene stroom.

6 Bijlage 1a Kwalitatieve uitkomst digitale raadpleging Bij elke vraag was het vereist mogelijk argumentatie te geven. De antwoorden per vraag: Vraag 1: Kunt u aangeven hoe u aankijkt tegen het voorstel om de huidige 10 windmolens op Pampus vervangen voor 8 grotere windmolens, waarbij het windmolenpark tussen 2020 en 2025 uit 18 molens bestaat? Geef een onderbouwing. a. Het moeten minder dan 8 nieuwe molens worden: - Landschap wordt aangetast, dicht bij de bewoning als er meer dan 8 molens erbij komen. Tevens leveren nieuwe molens meer energie door betere capaciteit/efficiëntie. Minder is dus genoeg. - Er wordt maar beslist, watersport verdwijnt op deze manier. - Ik ben voor wind en zonne energie. Echter komt dit te dicht bij onze woningen. Geluidsoverlast is te verwachten. - Waarom niet buiten de dijk in het IJsselmeer? Blijft het land beschikbaar voor mensen. b. 8 molens is prima - Geluidsoverlast is niet uitgesloten [ ] terwijl dit het woongenot en slapen behoorlijk kan beïnvloeden. Daarbij is westenwind een van de meest voorkomende windsoorten in Nederland en de plaatsing van de windmolens zou voor Noorderplassen west heel ongunstig uitpakken. - De molens die er staan storen ons niet, als inwoners van Poort. We sporten en wandelen veel in de buurt van de molens. Mooi dat we kunnen bijdragen aan duurzame energieopwekking. We hebben interesse om deel te nemen als mede eigenaar. - Als je er 8 plaatst, heb je de mogelijkheid om in op zoek te gaan naar het dan nieuwste model om de 10 'oude' windtubines te vervangen. Als je er nu ineens 15 plaatst zijn die over 10 jaar ook allemaal weer verouderd. Het is beter om het wat te spreiden zodat je steeds kunt profiteren van de nieuwste technologie/ vermogens. - Er is genoeg ruimte daar. - Windenergie is positief, dus daar waar het kan doen - ver van bewoning - Vervangen van de bestaande molens voor 8 nieuwe is prima. Zowel oude laten staan als nieuwe bijplaatsen geeft een rommelig beeld omdat er geen samenhang meer is. De provincie Flevoland zet ook niet voor niets in op sanering van oude molens en bouw van nieuwe. - Windenergie is een prima bijdrage aan het vergroenen van onze samenleving. c. Het mogen er ook meer dan 8 worden - Energiedoelen en van fossiele energie afraken maakt duurzame energie noodzakelijk - Hoe meer molens des te milieuvriendelijker, mits geen overlast voor omwonenden - Groene stroom ipv grijze stroom - Gezondheidsklachten windmolens blijken ongegrond (zie artikelen Correspondent); geluid is alleen hoorbaar binnen 2x masthoogte en geen slagschaduw - Wat is nu mooier dan een gemeente met windmolens? - Almere zonder windmolens is als Amsterdam zonder grachten; ze horen daar in de ogen van veel bewoners van de aanliggende wijken - De (huidige) molens staan in een gebied waar ze al jaren zonder problemen draaien - Wind is duurzaam en iedereen moet bijdragen - Het zien van windmolens vult mij met trots dat we andere vormen van energie aanboren - Liever windmolens in een natuurgebied dan woningen in plaats van natuur d. Ik wil eigenlijk helemaal geen windmolens meer op Almere Pampus - Wij wonen op de Razeil. Nu hebben wij geen last van de windmolens, maar zijn bang dat we straks wel last krijgen, aangezien de nieuwe windmolens een stuk dichterbij komen. We vinden dit dus een slecht plan. - Ik ben over het algemeen tegen windmolens. Ze zijn niet rendabel, zien er niet uit en zorgen voor geluidsoverlast. In de bovenstaande tekst staan ook veel woorden als waarschijnlijk.

7 - Overal waar je kijkt zie die molens al staan, doe lekker zonnepanelen, niemand die ze ziet, geen onderhoud, geen lawaai, gaan zoveel langer mee. Uit onderzoek is gebleken dat windmolens nagenoeg niets opleveren, als je alle kosten aftrekt. Mijn 18 panelen zijn goed voor 3600 kwh, leg er duizenden neer en gaan gegarandeerd min 35 jaar mee! - Te kleinschalig. Molens langs A27 A6. - Nog hogere windmolens geven teveel horizonvervuiling en kunnen ook zorgen voor meer geluidsoverlast. - Nu is het opgaand in het landschap, anders wordt het net een energie centrale. - Niet dicht bij een woonwijk. Het maakt mijn rekening niet lager - Windmolens kunnen technisch gezien beter vervangen worden door zonnepanelen. Deze geven geen milieu overlast voor mens en dier. Tevens zijn wij bang dat de grote molens het uitzicht en aanzien van de wijk degraderen, met als gevolg waarde vermindering van onze woningen. - Ik ben een voorstander van groene energie, maar: - de productie van een windmolen levert meer milieuschade op dan hij gedurende z n hele levensduur kan goedmaken; - de prijs per kilowatt uur is waanzinnig - ze bederven het landschap - ze veroorzaken geluidsoverlast - ze richten een slachting aan onder vogels - er gebeuren nogal wat ongelukken mee - Dit hoort niet zo dicht bij een woonwijk, maar langs een snelweg. Almere is uitgestrekt genoeg om verder van woonwijken te blijven. Daarnaast is het ontzettende horizon vervuiling voor het aanzicht van Almere. - Windmolens draaien alleen op subsidie. Het is allemaal onzin, en heel erg lelijk. - De gemeente heeft zeer onzorgvuldig gehandeld in deze; van de ongeveer 50 bewoners van Noorderplassen bij wie ik het nagevraagd heb heeft niemand een uitnodiging gehad voor deze bijeenkomst. De gemeente is niet betrouwbaar. - Wij zijn bewust vanuit het 't Gooi op zoek gegaan naar een stuk groen om ons heen. Bewust gekozen voor geen overlast van wat dan ook vanuit onze achtertuin. Bewust hier gaan wonen met de toezegging dat er niets gebouwd gaat worden op Almere Pampus. - Almere Pampus is een natuurgebied en dat moet zo blijven. 18 molens is te veel ook al wordt gezegd dat dit tijdelijk is. Wie garandeert dat het bij 8 blijft en niet 18 of misschien zelfs meer. Als bewoner heb je geen poot op te staan. Kunnen ze niet de andere kant op bij de snelweg langs de A27? Jaarlijks sterven ongeveer vogels als gevolg van de aanwezigheid van windmolens. Er wordt alleen gesproken over de opbrengsten, maar wat zijn de kosten? De kosten liggen voor windenergie op 8,8-10,3 eurocent per kwh, terwijl dit voor conventionele elektrische energie op 2,9-5,8 eurocent per kwh ligt. Er is ook sprake van landschapsvervuiling die een windmolen kan veroorzaken. Wat zijn de consequenties voor de gezondheid (op lange termijn), effecten van slagschaduw, toplichten en geluid bij uitbreiding van de windmolenpark? Niet dat we tegen duurzame energie zijn, maar is er ook gekeken naar andere alternatieven? Zoals waterenergie of zonnepanelen (op flatgebouwen in bijvoorbeeld de stad en kantoorgebouwen of op landbouwgrond). Is er gekeken naar de investering, opbrengst en terugverdientijd tussen zonnepanelen en windmolens? - Grote windmolens horen niet in een stad. - Windmolens vervuilen de horizon, terwijl men net zo goed alle nieuwbouw zou kunnen verplichten direct aan te leggen met zonnepanelen op het hele dak. Dan heeft men ook die besparing. - Er zijn genoeg windmolens. Ik wil geen verdere horizonvervuiling en geluidsoverlast in mijn 'achtertuin' van nog hogere en grotere windmolens. Als de windcoöperatie Filmwijk zo nodig windmolens wil plaatsen, laat ze het dan in hun eigen wijk plaatsen en niet hier bij de Noorderplassen. Vraag 2: Is de positie van de 8 nieuwe windmolens (op een afstand van minimaal 1500m van bestaande woningen) voor u belangrijk? Geef een onderbouwing. a. Nee, als het maar niet dichterbij komt dan 1500m van bestaande woningen (ga naar vraag 4) m lijkt me een hele redelijke afstand. Laat vooral de experts dit beslissen. Verder mooi dat randje bos er tussen laten. Vanaf de bebouwing in Almere Poort zelf is er geen molen zichtbaar of hoorbaar. - Geluidsoverlast binnen de perken houden, ook voor dier en natuur. b. Nee, als ik ze maar niet hoor maakt de afstand en plaats mij niet uit (ga naar vraag 4) - Alles op rijtjes willen zetten kost extra ruimte - Geluid is enige vorm van overlast

8 - Ik woon er nu redelijk dichtbij, en bevalt goed. Voor ons is het een leuk uitje op de fiets naar de windturbines - Benut de plaats optimaal voor wind. Er staan nu ook al turbines. Geen probleem. - Ik kom daar nooit, daarom maakt de plaats mij niet uit. Mij lijkt dat de direct omwonenden hier de zwaarste stem in hebben. c. Nee, maar ik vind het wel belangrijk dat ze in 2 rijen staan (ga naar vraag 4) - Hoe beter ze die 5 jaar 'aansluiten' bij de bestaande, des te netter staat het. - Voor de rust in het landschap is de plaatsing essentieel. Het plaatsen in twee rijen geeft deze rust en zal daarom wederom snellere acceptatie geven. d. Ja, ik wil graag mijn mening geven over waar de turbines komen, binnen de genoemde kaders (ga naar vraag 3) - Grote molens geven niet alleen geluidshinder, maar ook slagschaduw, hier vooral bij ondergaande zon. Daarom is nabij woningen bos wenselijk, met hoge en 's winters groenblijvende bomen. - Filmwijk heeft een prachtig Weerwater. Plaats de windmolens daar. Welke opties op onderstaande tekening ook gegeven wordt ze komen dichter bij de huizen. Een energiemolen kost aan grondstoffen en bouwen meer dan ze gedurende hun bestaan opleveren. Er zijn betere manieren om energie op te wekken zoals zonne-energie. - Ik vind het belangrijk dat windmolens bij elkaar geplaatst worden - Huidige afstand van 1500m dient gerespecteerd te worden. Hoe groter de wieken, des te meer geluid er geproduceerd wordt. - Hoe belangrijk het ook is om groene energie op te wekken, dit mag niet gaan ten nadele van het woongenot. - Ik woon in het Homeruskwartier en zou dus graag willen meebeslissen aangezien het hier in de buurt is. - Als door een kleine aanpassing de overlast beperkt kan worden dan heeft het nut dit in te vullen. - De open velden tussen de windmolens en ons huis zal het geluid ver dragen. Vooral 's nachts vrees ik geluidsoverlast. De landbouwtractoren horen wij nu ook al over grote afstand. - De 1500m grens wordt hierboven neergezet als 'de oplossing' maar is wel zeker dat deze grote molens ècht niet meer te horen zijn op die afstand? Voor mij is van het grootste belang dat ze bij bestaande woningen niet te horen zijn, of daar nu 2000 of 1000 afstand voor nodig is. - Wij wonen zelf in de Noorderplassen West en zullen de meeste hinder ondervinden indien deze er is. - Nieuwe molens zoveel mogelijk op de plaats van de oude situeren, of eventueel in een vierkant op de kop van Almere Pampus. Vraag 3: Want vindt u van de drie de scenario s voor de locatie? Geef een onderbouwing. a. Maakt voor mij niet veel uit mensen maakt het niet veel uit - Ik woon niet in Poort en kom haast nooit op/langs die locatie. - Ik zou zelf voor een combi gaan; vierkant maken (16 op land) en groter maken met molens in het water (9 of meer). - Scenario D: geen molens. b. Ik vind scenario A) het beste - Die hoek is toch vrij leeg en de zichtlijn vanuit muziekwijk blijft zo iets meer intact. - A) lijkt mij het meest veraf te staan van de huidige bebouwing. - Zo dicht mogelijk bij het water, waarbij de turbines een markering vormen van water naar land. Maar niet teveel landinwaarts plaatsen. Zonde van het landschap/uitzicht. - Deze geeft de beste mogelijkheden voor nieuwbouw. - Bij B en C komen molens tegen het bos aan te staan. Dat lijkt me niet fraai en zeker niet efficient. Tevens komen de molens dan te dicht bij de Noorder plassen. - Hierbij liggen de molens het verst bij de Noorderplassen west vandaan en voorkomt hinder voor de bewoners. De bewoners van deze wijk zullen de meeste hinder ondervinden vanwege de overheersende westen wind in Nederland. Het geluid word dus voornamelijk in hun richting gevoerd. - Zo dicht mogelijk bij de al bestaande windmolens.

9 c. Ik vind scenario B) het beste - Anders moet je ook nog molens slopen en dat is onnodig. Ze staan er al lang en ik weet niet beter meer. - Esthetisch is B het mooiste in het landschap. Past mooier in de lijnen die er nu zijn. d. Ik vind scenario C) het beste - Bij scenario C staan alle molens langs de dijk, goed voor de beste windvang. e. Ik wil scenario A) in ieder geval niet (n.v.t.) f. Ik wil scenario B) in ieder geval niet - Dan kan ik ze zien, en dat wil ik zeker niet. g. Ik wil scenario C) in ieder geval niet - Het lijkt mij dat variant C minder gunstig ligt, gelet op de overheersende (WZW)windrichting. Bij C staan de molens ook dichter bij (potentiële) woningen. - C is het slechtst, waarbij totaal geen rekening gehouden wordt met de bestaande wijken zoals Noorderplassen en Muziekwijk - Komt het dichtste bij de huidige bebouwing in Noorderplassen; onnodig blijkbaar want in de andere scenario's staan ze verder weg - Nieuwe molens op plaats van oude is beste keuze. Eventueel 9 molens toepassen, zodat er een vierkant gemaakt kan worden.

Terugkoppeling resultaat inloopbijeenkomst 27 juni 2017 optimalisatie opstellingsvarianten windmolenpark

Terugkoppeling resultaat inloopbijeenkomst 27 juni 2017 optimalisatie opstellingsvarianten windmolenpark Terugkoppeling resultaat inloopbijeenkomst 27 juni 2017 optimalisatie opstellingsvarianten windmolenpark Dinsdag 27 juni is een inloopbijeenkomst georganiseerd over het windpark in Almere Pampus, waar

Nadere informatie

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Limburg. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2030: 49% CO2- reductie Om landelijke en internationale klimaatdoelstellingen te behalen, zijn ook grootschaliger projecten nodig. De Provincie kan een belangrijke rol vervullen door ontwikkelgebieden

Nadere informatie

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt.

Ja. Ja. D66 wil dat Groningen in 2040 al CO 2- neutraal is en wil dat de provincie een ambitieuze regionale energiestrategie opstelt. CDA - Wij zijn voor kleinschalige windenergie rond boerderijen. Onduidelijk. ChristenUnie 2035: 60% 2045: 100% 2050: 100% klimaatneutraal Ja. Net als zonnedaken en windmolens op zee, zijn windmolens op

Nadere informatie

Spiekbriefje Frisse Wind

Spiekbriefje Frisse Wind Spiekbriefje Frisse Wind Feiten over windenergie voor feestjes, verjaardagen of andere bijeenkomsten. Er worden dan veel halve waarheden over windenergie verkondigd, en dat is jammer, want windenergie

Nadere informatie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Flevoland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA - Ja. Het CDA zet de komende jaren in op zon, wind, aardwarmte en andere vormen van alternatieve. Het CDA steunt de provinciale beleidslijn. Dat geldt ook voor beleid dat al is ingezet, bijvoorbeeld

Nadere informatie

Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? Windenergie in Almere

Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? Windenergie in Almere Windmolens in Almere Wat komt daar allemaal bij kijken? In dit boekje is te vinden: Rekening houden met de omgeving Geluid Slagschaduw Veiligheid Uitzicht Ecologie Geldstromen (opbrengsten en kosten) Professionele

Nadere informatie

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg

Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg Fotoverslag Gesprek 1 Stadsgesprek Duurzame energie Rijnenburg In dit document geven we de foto s weer van gesprek 1, in de volgorde zoals die zijn opgehangen. De tekst die er bij staat is een weergave

Nadere informatie

Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen

Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen Resultaat Windmolenenquête Wakker Emmen Datum: 22 mei 2013 Plaats: Emmen 1. Inleiding Wakker Emmen vindt het belangrijk dat de mening van de burger wordt gehoord. Er is al een geruime tijd discussie binnen

Nadere informatie

Duurzame energie in de gemeente Ten Boer

Duurzame energie in de gemeente Ten Boer Duurzame energie in de gemeente Ten Boer Inge de Vries Oktober 2018 Marjolein Kolstein www.oisgroningen.nl BASIS VOOR BELEID Samenvatting 3 1. Inleiding 5 1.1 Algemeen 5 1.2 Aanpak 5 1.3 Respons 5 2. Resultaten

Nadere informatie

De Ronde Venen klimaatneutraal vanaf 2040 uitkomsten van de enquête

De Ronde Venen klimaatneutraal vanaf 2040 uitkomsten van de enquête De Ronde Venen klimaatneutraal vanaf 2040 uitkomsten van de enquête Van vrijdag 6 tot en met zondag 23 juni heeft de gemeente De Ronde Venen onderzoek gedaan naar de mening van inwoners over zonnevelden

Nadere informatie

Beleving windmolens A1. Onderzoek Deventer Digipanel en inwoners Epse

Beleving windmolens A1. Onderzoek Deventer Digipanel en inwoners Epse Onderzoek Deventer Digipanel en inwoners Epse Aanleiding en methodiek Aanleiding onderzoek In augustus 2015 zijn er twee windmolens gebouwd langs de A1. De voorbereiding daarvan heeft tot veel discussies

Nadere informatie

Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van omwonenden is bij het plaatsen van windturbines?

Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van omwonenden is bij het plaatsen van windturbines? Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Groningen PVV Groningen wil niet dat er Ik sta hier niet achter windturbines in bewoond gebied komen! PVV Heel belangrijk PVV Groningen

Nadere informatie

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014

Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen bijeenkomst Windmolens 6 maart 2014 Vragen naar aanleiding van introductie wethouder Wagemakers Hoe is de provincie tot de keuze van de twee locaties gekomen? In de provincie Zuid Holland wordt

Nadere informatie

Rijne Energie bij u in de buurt. Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017

Rijne Energie bij u in de buurt. Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017 Rijne Energie bij u in de buurt Informatieavond Nieuwegein Inge Verhoef 9 mei 2017 Urgentie Er is iets aan de hand met het klimaat. De energietransitie vraagt veel van ons Besparing, windmolens, zonne-energie,

Nadere informatie

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Verslag In kader van: Ruimtelijke Visie Grootschalige Duurzame Energie Gemeente Heumen Datum: 30 november 2018 HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Ons kenmerk: BG2639TPNT1811301255 Onderwerp:

Nadere informatie

Verslag informatiebijeenkomsten visie Energielandschap

Verslag informatiebijeenkomsten visie Energielandschap Verslag informatiebijeenkomsten visie Energielandschap Verslag informatiebijeenkomsten visie Energielandschap In s-hertogenbosch hebben wij de wens om klimaatneutraal te zijn in 2050. Dat betekent dat

Nadere informatie

Windmolens in de Beekbergsebroek

Windmolens in de Beekbergsebroek Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Aanleiding dea (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) werkt samen met WNW (De Wolff Nederland Windenergie) aan een plan om drie windmolens te

Nadere informatie

Zonne-energie. Een stadspanelonderzoek. November Erik van der Werff.

Zonne-energie. Een stadspanelonderzoek. November Erik van der Werff. Zonne-energie Een stadspanelonderzoek Erik van der Werff November 2018 www.oisgroningen.nl Inhoud Samenvatting 3 1. Inleiding 4 1.1 Aanleiding van het onderzoek 4 1.2 Doel van het onderzoek 4 1.3 Onderzoeksmethode

Nadere informatie

Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid

Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Windmolens in de Beekbergsebroek Draagvlak en betrokkenheid Aanleiding dea (duurzame energiecoöperatie Apeldoorn) werkt samen met WNW (De Wolff Nederland Windenergie) aan een plan om drie windmolens te

Nadere informatie

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie:

Fryslân. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie: CDA - We willen geen nieuwe initiatieven voor grootschalige windparken op land. Deze moeten er komen, maar dan op zee. Ook willen we onderzoek stimuleren naar het kunnen hergebruiken van bijvoorbeeld in

Nadere informatie

Resultaten enquête windenergie Zwijndrecht

Resultaten enquête windenergie Zwijndrecht Resultaten enquête windenergie Zwijndrecht 18 augustus 2015, Drs. Ing. Jeroen Dooper Aantal respondenten: 131 Welke manier voor het opwekken van energie heeft uw voorkeur? (kies 3 opties) 3% 1% 2% a. Met

Nadere informatie

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Verslag In kader van: Ruimtelijke Visie Grootschalige Duurzame Energie Gemeente Heumen Datum: 30 november 2018 HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Ons kenmerk: BG2639TPNT1811301311 Onderwerp:

Nadere informatie

Eerste officiële inspraak Windenergie A16

Eerste officiële inspraak Windenergie A16 Nieuwsbrief Windenergie A16 Uitgave 4 Juli 2016 In deze nieuwsbrief: * Eerste officiële inspraak gestart * De opstellingsalternatieven van de NRD * Enquête: liever lijnen dan clusters * Informatiebijeenkomsten

Nadere informatie

windenergie worden steeds belangrijker Beyza

windenergie worden steeds belangrijker Beyza windenergie worden steeds belangrijker Beyza 1 INHOUDSOPGAVE 2 VOORWOORD 3 3 INLEIDING 4 4 WINDENERGIE 5 5 VOOR- EN NADELEN VAN WINDENERGIE 5 6 GESCHIEDENIS 5 7 BEPERKINGEN BIJ HET PLAATSEN VAN WINDMOLENS

Nadere informatie

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland

Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Federatieplan Windenergie Wind werkt voor Flevoland Lelystad, juli 2014 Het plan Het Federatieplan Windenergie bestaat uit onderlinge afspraken tussen bewoners, grondeigenaren en windmoleneigenaren in

Nadere informatie

Windenergie. Een onderzoek onder inwoners van de gemeente Groningen B A S I S V O O R B E L E I D. Oktober Laura de Jong. Marjolein Kolstein

Windenergie. Een onderzoek onder inwoners van de gemeente Groningen B A S I S V O O R B E L E I D. Oktober Laura de Jong. Marjolein Kolstein Windenergie Een onderzoek onder inwoners van de gemeente Groningen Laura de Jong Oktober 2016 Marjolein Kolstein www.os-groningen.nl Inhoudsopgave Samenvatting... 2 1. Inleiding... 3 2. Resultaten... 4

Nadere informatie

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen

Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Beoordelingskader (grote) zonneparken op maaiveld in Dalfsen Publicatie beoordelingscriteria zonneparken op maaiveld Dalfsen Zonneparken op maaiveld Op 26 juni 2017 heeft de gemeenteraad van Dalfsen besloten

Nadere informatie

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon

Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon Maatschappelijke Kosten- en Baten Analyse: energie uit wind en zon. Inleiding Het veenkoloniaal gebied in Drenthe is door het Rijk aangewezen

Nadere informatie

Nije Mûne eerlijke wind Een initiatief van D66 Fryslân o.l.v. Statenlid Klaas Hettinga

Nije Mûne eerlijke wind Een initiatief van D66 Fryslân o.l.v. Statenlid Klaas Hettinga Nije Mûne eerlijke wind Een initiatief van D66 Fryslân o.l.v. Statenlid Klaas Hettinga Klaas Hettinga Mark de Roo Michiel Mosterman Govert Geldof Bindert Kloosterman Catharina Botermans Jo Bosma Jan Bos

Nadere informatie

Enquête. Noorderhaaks & Windmolens in Koegras

Enquête. Noorderhaaks & Windmolens in Koegras Enquête Noorderhaaks & Windmolens in Koegras April 2015 Inleiding De Bewonersbelangen Vereniging Julianadorp organiseert een enquête om inzicht te krijgen hoe u als bewoner van Julianadorp / Koegras staat

Nadere informatie

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20%

Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting Antwoord Toelichting. instrumentarium geeft om goed op de windmolens om zo in 2020 20% Vragen Provincie Partij Hoe belangrijk vindt u dat er draagvlak van Zoals hierboven geschetst staat D66 Ik sta hier gedeeltelijk achter Omdat dit omwonenden een prima voor het plaatsen van deze instrumentarium

Nadere informatie

Logo klant. Enquete omwonenden dec 2016

Logo klant. Enquete omwonenden dec 2016 Enquete omwonenden dec 2016 1 December 2016 is er onder 600 omwonenden van Alpherium geënqueteerd om een beeld te krijgen van de mening van de omgeving op de activiteiten en toekomstvisie van Nedcargo

Nadere informatie

Rapportage publieksbijeenkomsten

Rapportage publieksbijeenkomsten Opdrachtgever Provincie Noord-Brabant Brabantlaan 1 5216 TV s-hertogenbosch Rapportage publieksbijeenkomsten Datum 25-04-17 Versie 0.1 Bosch & Van Rijn Groenmarktstraat 56 3521 AV Utrecht Tel: 030-677

Nadere informatie

Ook dit keer hebben veel stemmers hun eigen mening over duurzame energie laten horen, die u hierna evenals de details op de vragen kunt lezen.

Ook dit keer hebben veel stemmers hun eigen mening over duurzame energie laten horen, die u hierna evenals de details op de vragen kunt lezen. INLEIDING De enquête van oktober stond in het teken van Windenergie op Noord-Beveland. Aanleiding was de presentatie die het Windpark Camperwind recentelijk in de Gemeenteraad gaf over hun voornemen om

Nadere informatie

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Noord-Holland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is altijd terughoudend geweest met het plaatsen van wind op land. In het kader van het nationaal klimaatakkoord zien we wel ruimte voor me er wind op land. Hier worden bij voorkeur locaties

Nadere informatie

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Verslag In kader van: Ruimtelijke Visie Grootschalige Duurzame Energie Gemeente Heumen Datum: 30 november 2018 HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Ons kenmerk: BG2639N004D01 Onderwerp: Verslag

Nadere informatie

GEBIEDSAVOND WINDMOLENS 22 JANUARI 2014

GEBIEDSAVOND WINDMOLENS 22 JANUARI 2014 GEBIEDSAVOND WINDMOLENS 22 JANUARI 2014 In januari hebben ruim 200 mensen de drie gebiedsavonden over de nieuwe windmolens in Zutphen bezocht. Deze betrokken mensen uitten hun zorgen, vragen en ideeën

Nadere informatie

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten?

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? Dorpsmolen Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? De windmolen van E.A.Z. Wind is 15 meter hoog en levert stroom voor 10 huishoudens. Door samen een molen aan te schaffen kan je allemaal profiteren

Nadere informatie

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim Windinitiatief AkzoNobel Bijeenkomst klankbordgroep 5 10 januari 2018 Sikkens Experience Center, Sassenheim Agenda 1. Opening, notulen 2. Beantwoording vragen 3. Participatie 4. Communicatie 5. Volgend

Nadere informatie

Windenergie in Noord. 5 e panelmeting stadsdeel Noord. Inleiding

Windenergie in Noord. 5 e panelmeting stadsdeel Noord. Inleiding Windenergie in Noord 5 e panelmeting stadsdeel Noord Inleiding Eind 2009 heeft O+S voor stadsdeel Noord een bewonerspanel opgezet. Dit panel telt momenteel 344 leden. O+S heeft vier keer een enquête uitgezet

Nadere informatie

Werkatelier duurzame energieopwekking

Werkatelier duurzame energieopwekking Werkatelier duurzame energieopwekking Plaats Bodegraven Datum 12 maart 2018 Presentator Jody de Graaf Duurzame energie 12 maart 2018 Pagina 1 Welkom Wethouder Kees Oskam Duurzame energie 12 maart 2018

Nadere informatie

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten?

Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? Dorpsmolen Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? De windmolen van E.A.Z. Wind is 15 meter hoog en levert stroom voor 10 huishoudens. Door samen een molen aan te schaffen kan je allemaal profiteren

Nadere informatie

Windmolen Slikkerdijk 3

Windmolen Slikkerdijk 3 Windmolen Slikkerdijk 3 Onderzoek naar waargenomen geluid en hinder Standpunten Wenselijke maatregelen 24 januari 2011 Windenergie Wieringerwaard Samenvatting Het onderzoek Naar aanleiding van het in

Nadere informatie

Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017

Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017 Peiling energie en milieu in het dagelijks leven 2017 In de Nijmeegse stadsmonitor laten we trends zien rond thema s als grondstoffen, energie, mobiliteit, klimaat(bestendigheid), leefomgeving en economie.

Nadere informatie

Stichting Windmolenklachten

Stichting Windmolenklachten Stichting Windmolenklachten Windturbines, een wig tussen de landelijke en provinciale politiek?! Geachte fractie, Binnenkort gaan de Noord-Hollanders weer naar de stembus voor de verkiezingen van de Provinciale

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 42 vragen 19R.00299

RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 42 vragen 19R.00299 RAADSINFORMATIEBRIEF met beantwoording artikel 42 vragen 19R.00299 Van: : college van burgemeester en wethouders Datum : 23 april 2019 Portefeuillehouder(s) : Wethouder De Weger Portefeuille(s) : Energietransitie

Nadere informatie

Windmolens. IJsselmeergebied 3. Mei 2016

Windmolens. IJsselmeergebied 3. Mei 2016 Windmolens IJsselmeergebied 3 Mei 2016 Achtergrond Vereniging Eigen Huis wil meer inzicht in de visie van haar leden die in of vlak bij de planomgeving wonen op de komst van de grote windmolenparken. In

Nadere informatie

Rapportage TiP Venlo Raadpleging oktober Inhoudsopgave. Windmolenpark 2 Toponderzoek 8

Rapportage TiP Venlo Raadpleging oktober Inhoudsopgave. Windmolenpark 2 Toponderzoek 8 Rapportage TiP Venlo Raadpleging 16 26 oktober 2018 Inhoudsopgave Windmolenpark 2 Toponderzoek 8 1 Windmolenpark In een extra gemeenteraadsvergadering heeft een meerderheid van de Venlose gemeenteraad

Nadere informatie

Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld

Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld Energievisie Energiecoöperatie Noordseveld Opschalen en Opschieten! Concept 5 juli 2017 Energievisie ECN versie 1.2 1 Inhoud 1. Koers Energiecoöperatie Noordseveld 2. Opgave Noordenveld 3. Ruimtelijke

Nadere informatie

Rapport Draagvlak proef draaiprogramma Windpark Houten

Rapport Draagvlak proef draaiprogramma Windpark Houten Rapport Draagvlak proef draaiprogramma Windpark Houten Datum: 12 februari 2018 Contactpersoon: Frank van Rijnsoever Email: f.j.vanrijnsoever@uu.nl Telefoon: 030 2537484 1 Inhoud 1. Introductie... 3 2.

Nadere informatie

WINDENERGIE BASISINFORMATIE

WINDENERGIE BASISINFORMATIE WINDENERGIE BASISINFORMATIE - Westervoort Albert Koers NLVOW 1 WindMOLENS? Dit is een windturbine Dit is een windmolen 2 WindTURBINES 7 MW 3,5 MW 135m tip van de wiek 90m 21,20 m 6,20m 3 Beeldvorming!

Nadere informatie

Burgerpanel Lansingerland

Burgerpanel Lansingerland Burgerpanel Lansingerland Resultaten peiling over groen en buitenruimte, duurzame energie en het carillon Mei 2014 Deze notitie beschrijft de resultaten van de 2e peiling met het burgerpanel van Lansingerland

Nadere informatie

Nieuwsbrief Windenergie A16. Uitgave 11 April 2017

Nieuwsbrief Windenergie A16. Uitgave 11 April 2017 Nieuwsbrief Windenergie A16 Uitgave 11 April 2017 In deze nieuwsbrief: Elf varianten in milieuonderzoek voor windmolens A16 Kwart toekomstige windmolens A16 in eigendom lokale gemeenschap Eerste kenniscafé

Nadere informatie

Ik denk dat de provincie vóór meer windenergie is. Windmolens kosten de samenleving meer dan ze opleveren.

Ik denk dat de provincie vóór meer windenergie is. Windmolens kosten de samenleving meer dan ze opleveren. In de onderstaande cirkeldiagrammen staan de antwoorden op de 20 enquêtevragen die 4VWO van het Herbert Vissers College onder in totaal 517 inwoners van Nieuw Vennep, Weteringbrug en Leimuiden verspreidde.

Nadere informatie

SamenWind. Dorpsmolen

SamenWind. Dorpsmolen SamenWind Dorpsmolen Ook energie opwekken met je dorpsgenoten? De windmolen van E.A.Z. Wind is 15 meter hoog en levert stroom voor 10 huishoudens. Door samen een molen aan te schaffen kan je allemaal profiteren

Nadere informatie

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33

Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 Stichting Platform Tegenwind N33 tegen de plaatsing van windturbines in het zoekgebied N33 postadres: Berkenlaan 2, 9651 BK Meeden email: secretaris@tegenwindn33.nl woordvoerder: dhr. A. Ammersken www.tegenwindn33.nl

Nadere informatie

Valt er nog wat te kiezen op 18 maart?

Valt er nog wat te kiezen op 18 maart? Valt er nog wat te kiezen op 18 maart? De afgelopen maand hebben Stichting WindNee en Stichting Platform Storm gesprekken gevoerd met afgevaardigden van diverse politieke partijen voor de Provinciale Staten

Nadere informatie

Tegen tenzij : de argumenten?

Tegen tenzij : de argumenten? turbines Windmolens in de Haarlemmermeer: voor of tegen? Tegen tenzij : de argumenten? Bijeenkomst Dorpsraad Nieuw-Vennep Nieuw-Vennep Rob Rietveld NLVOW NLVOW presentatie Windmolens in de Haarlemmermeer:

Nadere informatie

5925 AH Venlo-Blerick

5925 AH Venlo-Blerick Per adres: Jos Raedts www.actiegroepwindturbines.nl Klingerbergsingel 243 info@actiegroepwindturbines.nl 5925 AH Venlo-Blerick Blerick, 14 februari 2018 Gemeenteraad van Venlo Postbus 3434 5902 RK Venlo

Nadere informatie

De toolbox. Te gebruiken instrument

De toolbox. Te gebruiken instrument LochemEnergie heeft geen blauwdruk klaarliggen voor het plaatsen van windmolens. We zullen samen met de leden en lokale organisaties de opties en locaties bespreken. We hebben een draaiboek en een toolbox

Nadere informatie

1 INLEIDING... 2 2 ALGEMENE VRAGEN... 3

1 INLEIDING... 2 2 ALGEMENE VRAGEN... 3 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 2 2 ALGEMENE VRAGEN... 3 2.1 STAAT UW TURBINE IN FRYSLÂN?... 3 2.2 BENT U DE ENIGE EIGENAAR?... 3 2.3 ZO NIET, WELK AANDEEL IS UW EIGENDOM?... 4 2.4 HOEVEEL TURBINES HEEFT

Nadere informatie

Aanvullingen, wijzigingen en reactive op regiobijeenkomsten plan Opschalingscluster Sieswerd

Aanvullingen, wijzigingen en reactive op regiobijeenkomsten plan Opschalingscluster Sieswerd Stichting Opschalingscluster Sieswerd Schwartzenbergweg 3 8743 KX HICHTUM 06 46257129 sieswerd@sieswerd.nl Aan: Fryslân foar de Wyn info@fryslanfoardewyn.nl Kenmerk: --- Datum: 1 juli 2014 Bijlagen: ---

Nadere informatie

Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Gebied 1: De Monden... 4 Gebied 4: Het Rundeveen... 6 Conclusie... 8 Referenties... 9

Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Gebied 1: De Monden... 4 Gebied 4: Het Rundeveen... 6 Conclusie... 8 Referenties... 9 1 Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 Gebied 1: De Monden... 4 Gebied 4: Het Rundeveen... 6 Conclusie... 8 Referenties... 9 2 Naar aanleiding van artikelen in de Telegraaf [1] en op NOS [2] heeft Tegenwind

Nadere informatie

Communicatieplan windenergie

Communicatieplan windenergie Communicatieplan windenergie 1. Inleiding De eigenaren van alle windturbines in Dongeradeel hebben de wens geuit om 23 turbines in Dongeradeel in te ruilen voor een cluster van maximaal 4 grote turbines.

Nadere informatie

-Onderzoek van de effecten dat Windpark Fryslân heeft op het toerisme langs de Friese IJsselmeerkust.

-Onderzoek van de effecten dat Windpark Fryslân heeft op het toerisme langs de Friese IJsselmeerkust. Onderzoek: Invloed door Windpark Fryslân op Toerisme IJsselmeerkust Publicatiedatum onderzoek: 18.01.2016 Gepubliceerd door: IJsselmeer Windmolenvrij Aanleiding onderzoek: Het ministerie van Infrastructuur

Nadere informatie

Geluid. De norm: 47 db L den

Geluid. De norm: 47 db L den Geluid De norm: 47 db L den Elk windenergieproject moet voldoen aan de wettelijke norm: 47 db L den bij alle geluidsgevoelige objecten in de buurt. Dit is de maximaal toegestane gemiddelde jaarlijkse geluidsdruk

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen

Energie Rijk. Lesmap Leerlingen Energie Rijk Lesmap Leerlingen - augustus 2009 Inhoudstafel Inleiding! 3 Welkom bij Energie Rijk 3 Inhoudelijke Ondersteuning! 4 Informatiefiches 4 Windturbines-windenergie 5 Steenkoolcentrale 6 STEG centrale

Nadere informatie

Mogelijkheden windenergie

Mogelijkheden windenergie Mogelijkheden windenergie Draagvlak onder de inwoners De gemeenteraad heeft half 2013 ingestemd met het uitwerken van de mogelijkheden voor windenergie in Dordrecht in een Uitvoeringsplan Windenergie.

Nadere informatie

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Drenthe. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - windmolens op land in dragen bij aan de opgave waarvoor afspraken zijn gemaakt. Als er nog extra windmolens bijkomen bovenop de huidige afspraken is een gedegen gebiedsproces voorwaarde. Het zal

Nadere informatie

Windenergie in Almere

Windenergie in Almere In dit boekje is te vinden: Ambitie: Almere energieneutraal in 2022 Waarom deze ambitie? Hoe bereiken we de ambitie? Energie Werkt! Vergelijking met ontwikkeling zonder beleid Ambitie: Almere energieneutraal

Nadere informatie

SOCIAL RESPONSIBILITY

SOCIAL RESPONSIBILITY SOCIAL RESPONSIBILITY LID WORDEN SAMEN JE EIGEN WINDMOLEN Tegenwoordig draait alles om duurzaamheid en groen. Een goede tijd voor de Windcentrale. We weten allemaal dat er ergens stroom en energie vandaan

Nadere informatie

Bijeenkomst omwonenden van de Nieuwendijk

Bijeenkomst omwonenden van de Nieuwendijk Bijeenkomst omwonenden van de Nieuwendijk Zonnepark Lievelde 22 mei 2018 1 Bijeenkomst omwonenden van de Nieuwendijk Inhoud 1. Introductie 3. Gemaakte afspraken 2 1. Introductie Introductie De bijeenkomst

Nadere informatie

Het vertrekpunt. 2016: Kennisontwikkeling College en Raad. Twee thema sessies. Voorbereiding Koersdocument.

Het vertrekpunt. 2016: Kennisontwikkeling College en Raad. Twee thema sessies. Voorbereiding Koersdocument. Het vertrekpunt 2010: Programma Duurzaamheid 2010-2020 Met als doelstelling 20% duurzaam opgewekte energie en 30% CO2 besparing in 2020* Doelstelling afkomstig van het Klimaatakkoord. 2015: Tussentijdse

Nadere informatie

Oefentekst voor het Staatsexamen

Oefentekst voor het Staatsexamen Oefentekst voor het Staatsexamen Staatsexamen NT2, programma I, onderdeel lezen bij Hoofdstuk 10 van Taaltalent NT2-leergang voor midden- en hoogopgeleide anderstaligen Katja Verbruggen Henny Taks Eefke

Nadere informatie

Als u zelf elektriciteit wilt opwekken, kan een kleine windmolen een mogelijkheid zijn.

Als u zelf elektriciteit wilt opwekken, kan een kleine windmolen een mogelijkheid zijn. DOSSIER Kleine windmolens Als u zelf elektriciteit wilt opwekken, kan een kleine windmolen een mogelijkheid zijn. Er zijn veel typen windmolens op de markt, met mast, zonder mast, horizontaal of verticaal.

Nadere informatie

Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014

Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014 Bijeenkomst wind- en zonne-energie 3 november 2014 Op uitnodiging van de gemeente bezochten circa 40 bewoners de avond waar ze in gesprek gingen over duurzame energie. De bijeenkomst werd samen met de

Nadere informatie

1 - Drentse Mondenweg 2 - Nieuw Buinen Zuid 3 - Nieuw Buinen Noord. 7 - Gieterveen zuid 8 - N33 9 - Annerveensekanaal

1 - Drentse Mondenweg 2 - Nieuw Buinen Zuid 3 - Nieuw Buinen Noord. 7 - Gieterveen zuid 8 - N33 9 - Annerveensekanaal Windenergie Drenthe 53 1 - Drentse Mondenweg 2 - Nieuw Buinen Zuid 3 - Nieuw Buinen Noord 4 - N374 Stadskanaal Noord 5 - N374 Stadskanaal zuid 6 - Stadskanaal west 7 - Gieterveen zuid 8 - N33 9 - Annerveensekanaal

Nadere informatie

Gelderland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Gelderland. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA - Het CDA is nadrukkelijk voorstander van wind naast alle andere vormen van opwekking. Het CDA zet in op de Regionale Energie Strategieën waarbij de regio's de opdracht krijgen om een doelstelling

Nadere informatie

Uitslag bewonersraadpleging opstelling windpark Almere Pampus

Uitslag bewonersraadpleging opstelling windpark Almere Pampus Uitslag bewonersraadpleging opstelling windpark Almere Pampus Aanleiding In mei - juni 2016 is een eerste bewonersraadpleging georganiseerd over de mogelijke opstelling van de wind in Almere Pampus. Onder

Nadere informatie

Een park van molens in een bos van bomen. Realisatie & beheer nieuwe bossen

Een park van molens in een bos van bomen. Realisatie & beheer nieuwe bossen Een park van molens in een bos van bomen Bij het oplossen van problemen, werkt het vaak goed om te brainstormen over het (op creatieve manier) combineren van mogelijkheden. Dit vormde ook de aanleiding

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Green Giraffe is een adviesbureau dat zich richt op de duurzame energiesector en is met name gespecialiseerd in de financiering van wind- en zonne-energieprojecten.

Nadere informatie

Windenergie & Windpark Neer. Har Geenen Eric van Eck

Windenergie & Windpark Neer. Har Geenen Eric van Eck Windenergie & Windpark Neer Har Geenen Eric van Eck Inhoud van deze presentatie 1. Waarom duurzame energie 2. Potentieel windenergie 3. Overheidsbeleid en wetgeving 4. Windpark Neer 5. Ontwikkeling wind

Nadere informatie

Investeer in een duurzame toekomst: 100% Pure Energie voor Amsterdam

Investeer in een duurzame toekomst: 100% Pure Energie voor Amsterdam Investeer in een duurzame toekomst: 100% Pure Energie voor Amsterdam foto: Cris Toala Olivares Amsterdam die mooie stad is gebouwd op palen. Als die stad nu duurzamer wordt, dan kan zij nog meer stralen!

Nadere informatie

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep oktober 2017

Windinitiatief AkzoNobel. Bijeenkomst klankbordgroep oktober 2017 Windinitiatief AkzoNobel Bijeenkomst klankbordgroep - 2 25 oktober 2017 Agenda 1. Opening, notulen, procesparticipatie 2. Beantwoording vragen 3. Fase afgerond en procedures 4. Tijdspad 5. Volgend overleg

Nadere informatie

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens.

Utrecht. De partij zal sociale windmolens actief stimuleren, ook solitair staande sociale molens. CDA 2040: 100% Ja. Het CDA wil windmolens bij voorkeur plaatsen op en bij grote industrieterreinen. Ook ondersteunen wij van harte (agrarische) initiatieven voor kleine windmolens met draagvlak in de omgeving.

Nadere informatie

Windpark Holtum-Noord Verslag dorpsgesprekken Schipperskerk

Windpark Holtum-Noord Verslag dorpsgesprekken Schipperskerk Windpark Holtum-Noord Verslag dorpsgesprekken Schipperskerk 15.04.2019 1. Inleiding Waarom windenergie? Nederland heeft een opgave om de CO 2 uitstoot drastisch te reduceren en sluit op dit moment een

Nadere informatie

7-PUNTENPLAN 2013-2014

7-PUNTENPLAN 2013-2014 7-PUNTENPLAN 2013-2014 oplegger bij het meerjarig actieplan DUURZAME WADDENEILANDEN OP WEG NAAR EEN ENERGIEKE TOEKOMST IN 2020 1 1. Inleiding Dit 7-punten plan is een oplegger bij het meerjarig actieplan

Nadere informatie

Panelonderzoek inwoners en openbaar groen

Panelonderzoek inwoners en openbaar groen Panelonderzoek inwoners en openbaar groen Gemeente Amersfoort Marlies Visser 2 juni 2015 De meeste panelleden zijn positief over het burgerinitiatief tot het opstellen van een Groenvisie. Men vindt over

Nadere informatie

Windmolens. Mei 2016

Windmolens. Mei 2016 Windmolens Mei 2016 1. Achtergrond Vereniging Eigen Huis wil meer inzicht in de visie van haar leden die in of vlak bij de planomgeving wonen op de komst van de grote windmolenparken. In sommige gebieden

Nadere informatie

Betreft: Zienswijze op Startdocument planmer Windenergielocatie No. 45 A12, De Balij

Betreft: Zienswijze op Startdocument planmer Windenergielocatie No. 45 A12, De Balij Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, t.a.v. mw. H. Maagdenberg afdeling Ruimte, Wonen en Bodem, Postbus 90602, 2509 LP Den Haag. windenergie@pzh.nl Betreft: Zienswijze op Startdocument planmer Windenergielocatie

Nadere informatie

Vraag en antwoord over zonnepark De Veenwieken

Vraag en antwoord over zonnepark De Veenwieken Vraag en antwoord over zonnepark De Veenwieken Hier vindt u vragen en antwoorden over zonnepark De Veenwieken. Mist u een vraag of is er iets niet duidelijk? Mail dan naar info@zonneparkdeveenwieken.nl

Nadere informatie

Windenergie. Verkenning van de mogelijkheden binnen de gemeente Apeldoorn

Windenergie. Verkenning van de mogelijkheden binnen de gemeente Apeldoorn Windenergie Verkenning van de mogelijkheden binnen de gemeente Apeldoorn dea juni 2014 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Facts & Figures Windenergie 3 3 Geografische mogelijkheden 5 4 Participatiemodellen

Nadere informatie

Mosterd uit Almen, kaas van boerderij Pas Op, verse asperges om

Mosterd uit Almen, kaas van boerderij Pas Op, verse asperges om Windenergie als streekproduct: van dichtbij is beter. Mosterd uit Almen, kaas van boerderij Pas Op, verse asperges om de hoek, akkerbrood gebakken door bakker Wijnand van Loarnse tarwe: eerlijk en heerlijk!

Nadere informatie

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning

1 Inleiding. Verslag. HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Verslag In kader van: Ruimtelijke Visie Grootschalige Duurzame Energie Gemeente Heumen Datum: 30 november 2018 HaskoningDHV Nederland B.V. Transport & Planning Ons kenmerk: BG2639TPNT1811301315 Onderwerp:

Nadere informatie

snelwegen voor de wind

snelwegen voor de wind snelwegen voor de wind Snelwegen voor de wind GroenLinks stelt voor om grond langs snelwegen beschikbaar te stellen voor de bouw van windmolens. Er is in Nederland meer dan 2300 kilometer snelweg. Langs

Nadere informatie

Zuid-Holland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie

Zuid-Holland. Windmolens op land zijn belangrijk en zullen wij stimuleren. Doelstelling voor de provincie CDA 2050: 100% Ja. Er was al afgesproken dat er veel windenergie moet worden gerealiseerd voor het jaar 2020. Binnenkort volgen er nieuwe afspraken over hernieuwbare energie, maar dat kan ook met andere

Nadere informatie

Het gebruik van energie wordt steeds meer. Dus zijn er ook meer bronnen nodig. Sommige gassen raken

Het gebruik van energie wordt steeds meer. Dus zijn er ook meer bronnen nodig. Sommige gassen raken Werkstuk door een scholier 1870 woorden 2 maart 2008 6,1 355 keer beoordeeld Vak Natuurkunde Wat is windenergie en hoe werkt een windturbine? Windenergie is de energie die door de wind wordt geleverd.

Nadere informatie

Bewonerspanel. Windenergie. Oktoberpeiling eiling 2011

Bewonerspanel. Windenergie. Oktoberpeiling eiling 2011 Afdeling Bestuursinformatie, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Oktoberpeiling eiling 2011 Van 24 oktober t/m 6 november 2011 heeft Bestuursinformatie

Nadere informatie