ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWV PO VO Eindhoven Kempenland JAARVERSLAG 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWV PO VO Eindhoven Kempenland JAARVERSLAG 2014"

Transcriptie

1 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWV PO VO Eindhoven Kempenland JAARVERSLAG 2014 Eindhoven, November 2015

2 Voorwoord In dit voorwoord wil ik als voorzitter van de OPR SWV VO Eindhoven Kempenland mijn dank uitspreken naar Belinda van Lente, die vooral in de eerste periode veel administratief werk heeft verricht voor de OPR, naar Ton Broeren, het initiële contact vanuit het bestuur van het SWV richting de OPR voor zijn aanhoudende constructieve opstelling in de overleggen met de OPR, en naar Rein van Dijk, directeur van het VOO voor de advisering, kennis-inbreng en technisch voorzitterschap gedurende de eerste vergaderingen van de OPR. Eigenlijk is 2014 voor de OPR van ons samenwerkingsverband een bewogen jaar geweest. Naar mijn idee is ten behoeve van de oprichting van de OPR te weinig tijd genomen. Dit moest binnen enkele weken worden geregeld en was daarmee te gehaast. Hier heeft de samenwerking tussen het Samenwerkingsverband en de OPR in de eerste periode vanaf de oprichting onder geleden. Verder denk ik dat de kwaliteit van het initiële OP heeft geleden onder een nog niet optimale samenwerking binnen het SWV. Het hierop volgend geschil was voor de OPR niet te vermijden, maar was tevens een duidelijk keerpunt richting een inhoudelijk en constructief overleg met het bestuur van het SWV, mede vorm gegeven door Niek van der Zanden, welke vanaf zijn aanstelling als directeur van het SWV, heel veel energie in het OP en de vele belanghebbenden hierin, heeft gestoken. Namens de OPR wil ik hierbij ook Niek danken voor de openheid en ruimte welke ons is geboden om ons werk als OPR lid een goede invulling te kunnen geven. Ook bedank ik de mede OPR leden voor hun vertrouwen en samenwerking in een goede, constructieve sfeer die er tijdens de vergaderingen heerste. Ik hoop dat we deze samenwerking in de komende jaren verder kunnen uitbouwen. Ik wens u veel inspiratie bij het lezen van dit verslag. Koos van Oorschot Voorzitter

3 Inhoudsopgave blz Voorwoord 2 Inhoudsopgave 3 uitleg OPR 4 Oprichting en eerste Ondersteuningsplan 5 Samenstelling van de OPR 6 Commissie Verweer 8 Ondersteuningsplan v1.0 8 Statuut en Reglement 8 Werkbezoek scholen 9 Ondersteuning door Derden 9 Scholing 9 Begroting en verantwoording 10 Samenvatting vergaderingen OPR 11 bijlagen 12

4 De OPR van SWV VO Eindhoven Kempenland Wat is de OPR? De OPR is de Ondersteuningsplanraad van het samenwerkingsverband (SWV). Elk SWV heeft een Ondersteuningsplanraad (OPR), dat is verplicht op grond van de wet passend onderwijs. De OPR is het medezeggenschapsorgaan van het SWV. Ouders, leerlingen en docenten hebben medezeggenschap over het beleid en de verdeling van middelen van het SWV. Alle scholen voor voortgezet onderwijs (VO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO) (in cluster 3 en 4) zijn aangesloten bij een SWV VO De volledige naam van de OPR van ons samenwerkingsverband is: ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS VO EINDHOVEN KEMPENLAND. In dit jaarverslag zullen we dit afkorten tot: OPR SWV VO Eindhoven Kempenland oftewel: OPR Wat doet de OPR? De OPR heeft volgens de wet passend onderwijs de taak om (minimaal) eens per vier jaar instemming te verlenen aan het Ondersteuningsplan van het SWV. Hierin staan afspraken over de manier waarop alle leerlingen binnen het samenwerkingsverband zo goed mogelijk de passende ondersteuning kunnen krijgen die zij nodig hebben. De OPR SWV VO Eindhoven Kempenland volgt ook de voortgang van het Ondersteuningsplan, denkt mee over belangrijke thema's in passend onderwijs en helpt bewaken of de doelen die het SWV heeft gesteld, ook worden gehaald. Binnen het SWV VO Eindhoven Kempenland is ervoor gekozen om voorlopig elk jaar een update te willen maken van het Ondersteuningsplan. Mede daarom komt de OPR SWV VO Eindhoven Kempenland vaker bij elkaar dan veel andere ondersteuningsplanraden. Hoe is de OPR georganiseerd? De OPR heeft een reglement, een statuut en een huishoudelijk reglement. In deze formele stukken staat bijvoorbeeld beschreven hoe de vergaderingen worden voorbereid en verlopen, hoe er wordt gestemd en waar stukken van de OPR in te zien zijn. De OPR heeft een voorzitter uit haar midden. Kan iedereen lid worden van de OPR? De leden van de OPR moeten ouders, docenten en/of leerlingen zijn van een school in het samenwerkingsverband. De leden van de OPR worden afgevaardigd door de medezeggenschapsraden van de scholen die deelnemen in het samenwerkingsverband, maar hoeven zelf niet uit een van die medezeggenschapsraden afkomstig te zijn. Wanneer geen leerlingen zich kandidaat stellen, mogen deze zetels ingevuld worden door ouders. Het bevoegd gezag heeft de taak serieus te zoeken naar beschikbare kandidaat-leerlingen.

5 Oprichting en eerste Ondersteuningsplan Dit jaarverslag van de OPR SWV VO Eindhoven Kempenland is het eerste jaarverslag dat wordt gemaakt. De Eindhovense schoolbesturen en de schoolbesturen uit de Kempen hebben eind 2013 het Samenwerkingsverband opgericht ter voorbereiding op de invoering van het Passend Onderwijs VO. Door het oprichten van het Samenwerkingsverband SWV VO Eindhoven Kempenland was ook een Ondersteuningsplanraad nodig met vertegenwoordigers uit de personeels- en de ouder/leerlinggeleding van alle deelnemende scholen. De wettelijke termijn hiervoor was: 31 januari De OPR is opgericht 27 januari waarbij er op dat moment nog geen wederzijds geaccepteerd reglement aanwezig was. Er was voor de OPR-leden op dat moment nauwelijks tot geen ruimte om kennis met elkaar te maken omdat er al meteen (31/01) een OP (versie v0.1) ter instemming werd aangeboden. Er is op dat moment voor gekozen om een technisch voorzitter vanuit buite de OPR te vragen de eerste vergaderingen mbt het OP (03/02 en 10/02) te leiden. Al meteen bleek dat de kwaliteit van het OP onvoldoende was om mee in te stemmen. De OPR heeft dit snel willen terugkoppelen aan het bestuur teneinde de resterende tijd te kunnen gebruiken voor verbetering van het plan. Het bestuur heeft echter op dat moment besloten, de goedkeuring van het OP via de geschillencommissie te willen verkrijgen. De korte termijn waarin bovenstaande afspeelde noodzaakte de OPR om snel een dagelijks bestuur te willen benoemen en tevens snel een reglement met het bestuur overeen te komen. Hierop is op 10/02 benoemd: voorzitter: Koos van Oorschot vice-voorzitter: John van Engelen en op 24/02: secretaris: Marian van Engelenburg 2e vicevoorzitter: Wil van der Vliet Op dat moment zijn van de 26 aangesloten scholen in de OPR vertegenwoordigd: 21 leerkrachten 23 ouders 0 leerlingen Er zijn geen scholen zonder afvaardiging Tevens is op 24/02 is een tijdelijk OPR-reglement reglement met het bestuur overeengekomen.

6 De OPR heeft in 2014 als gehele OPR, als OPR-DB of als benoemde commissie 25 keer vergaderd. Hieronder een overzicht van deze overleggen: In het overzicht hierboven is de afkorting "cie Stat & Regl" gebruikt. Dit staat voor: commissie Statuut en Reglement In dit eerste jaar zijn veel vergaderingen nodig gebleken. Oorzaken hiervan waren: de kwaliteit van het initiële OP het ontstane geschil het ontbreken van wederzijds geaccordeerd reglement en statuut Verslagen van de vergaderingen zijn gearchiveerd op de MR-portal waarvan de OPR gebruik maakt. Dit is een internet applicatie waar meerdere OPR-en en MR-en gebruik van maken. Een summiere samenvatting per vergadering is verderop in dit verslag te vinden.

7 Samenstelling van de OPR Enkele maanden na de oprichting bestond de OPR uit de volgende leden: Oudergeleding Personeelsgeleding Augustinianum Mélanie Thomassen vacant Christiaan Huygens College vacant Christine Brackmann St Lucas Pia van Luenen vacant De Rooi Pannen Petro Pennings Ronald Beniers Helicon Opleidingen VMBO Groen vacant Eefje Brouwers VOBO (Heerbeeck en Kempenhorst) Arent van de Sande Marty van der Staak Montessori College Eindhoven (Summa) Marjon Vissers Saskia Adriaans Novalis College Marian van Engelenburg / Ineke van Uden Irma van Mackelenbergh Lyceum Bisschop Bekkers Mariska Pikaart Ingrid Janssen Eckartcollege/PCN Inge Everstein John van Engelen Scholen Het Plein Arie Beunis Alice Veldhuis van Maerlantlyceum Lilian Barendregt vacant Pius X College Helma Gevers Leon Wellens Rythovius College Monica Veeger Jan van der Putten SG Were Di Helmie Meijeren Gerrie Obbens Sondervick College Nancy Vrijhoeven Wil van der Vliet Stedelijk College Eindhoven Rozita Panneflek Margriet Spoelder De Korenaer Jack Swinkels Lucienne van Heugten Mgr. Bekkerschool Ellen Boom Lilian Versmissen De Zwengel Esther Ottens Elly van Gemert Het Dok (Driespan Koraalgroep) vacant Menno van Es Pr Willem Alexanderschool (PWA - St. Veldvest) Jeanne Rovers Simons Olde Agterhuis De Groote Aard, Stichting Kempenkind Koos van Oorschot Jan Smets Emiliusschool Constant Govaard Peter van Ipenburg De Berkenschutse Rob van der Linden Yvonne van Dieten Lorentz Casimir Lyceum Vacant Paul Hamoen Mytylschool Eindhoven vacant Lilian Versmissen / Sia van Schie gedurende 2014 is de samenstelling op enkele posities gewijzigd.

8 Commissie Verweer Omdat vrij snel na het beschikbaar komen van het OP v0.1, het bestuur van het SWV een geschil had aangevraagd, heeft de OPR een commissie Verweer in het leven geroepen. Deze commissie had als doel om het geschil voor te bereiden en bestond uit de volgende leden: Marian van Engelenburg Ellen Boom Mélanie Thomassen Koos van Oorschot John van Engelen Wil van Vliet Meteen na oprichting heeft deze commissie een advocaat benaderd om de OPR bij te staan in het geschil. Deze advocaat, Mr. Hein Willem Hogerzeil heeft samen met de commissieleden in minder dan 2 weken het geschil voorbereid. Tijdens de zitting biedt de geschillencommissie het SWV aan het OP te herzien. Het SWV maakt hiervan gebruik. Na instemming met het herziene OP (versie 1.0) is het geschil teneinde en wordt de commissie Verweer opgeheven. Ondersteuningsplan v1.0 op 03/04 biedt het SWV een vernieuwd OP (v0.4) aan voor commentaar. De OPR belegt een vergadering (07/04) om hierover van gedachten te kunnen wisselen. Na de vergadering hebben de OPR-leden via internet applicaties contact met elkaar en formuleren tijdens het volgende overleg (14/04) gezamenlijk de verbeterpunten, welke 15/04 aan het bestuur van het SWV worden overlegd. Op 18/04 biedt het SWV het OP v10 ter instemming aan. Tijdens de OPR-vergadering van 22/04 wordt hierover gestemd. Met 16 stemmen voor en 14 stemmen tegen, stemt de OPR in met het OP, hetgeen een geldigheidstermijn van 1 jaar heeft. Statuut en Reglement Ruim voor de oprichting is in het voorjaar 2013 een groep afgevaardigden van de SWV scholen gestart met de voorbereiding van een voorstel OPR-reglement. Dit reglement is aangeboden aan het destijds (zomer 2013) zittend bestuur van het SWV. Het bestuur van het SWV legt bij de oprichting van de OPR een afwijkend reglement voor, waarmee de OPR niet kan instemmen. Ook het kort daarna herziene reglement was voor de OPR niet acceptabel. De OPR heeft daarna op basis van het bij het steunpunt beschikbare concept-reglement een tijdelijk reglement opgesteld, welk door het SWV is vastgesteld.

9 In april 2014 wordt binnen de OPR een commissie ingesteld om tot definitief statuut en reglement te komen, leden van deze commissie Statuut en Reglement zijn: Leon Wellens Rob van der Linden Elly van Gemert Peter van Ipenburg Op 6 juni stemmen de OPR-leden voor een voltallige OPR (gebaseerd op 26x2 leden). De commissie past op basis hiervan het voorstel statuut en reglement aan, welke op 30 juni met de leden worden besproken. Het voorstel OPR statuut & reglement wordt op 8 juli overlegd aan SWV. Op 16 december biedt het SWV een vastgesteld statuut en reglement aan aan de OPR. De inhoud hiervan wijkt sterk af van het voorstel van de OPR, en wordt door OPR niet geaccepteerd. Het tijdelijk reglement blijft van kracht. Wordt vervolgd in 2015 Werkbezoek scholen Tijdens het overleg van 29/09 wordt voorgesteld een werkgroep op te richten welke werkbezoeken aan de scholen gaat brengen. Dit om de scholen beter te leren kennen en informatie uitwisseling via de OPR mogelijk te maken. Deelnemers van deze werkgroep zijn: Ineke van Uden Inge Evers Rosita Panneflek Alice Veldhuis Jacq Swinkels Ondersteuning door Derden De OPR heeft in het jaar van oprichting veel ondersteuning verkregen vanuit de Vereniging Openbaar Onderwijs door middel van advisering, kennisinbreng en leiden van de eerste vergaderingen door de heer: Rein van Dijk, directeur van VOO Scholing De leden van de OPR hebben in het jaar van oprichting geen scholing gevolgd betrekking hebbend op de rollen en taken binnen de OPR.

10 Begroting en verantwoording De OPR heeft gedurende 2014 gebruik kunnen maken van de faciliteiten van het SWV, zoals vergader-accommodatie met koffie- en theevoorzieningen. IT-diensten zijn in 2014 gratis geweest. OPR-leden hebben gebruik kunnen maken van vergoeding van reiskosten en vacatie conform de vastgestelde regeling. De totale kosten hiervan zijn binnen de OPR niet bekend.

11 Samenvatting vergaderingen OPR 13/01 27/01 03/02 10/02 24/02 31/03 07/04 14/04 22/04 02/06 30/06 29/09 1e vergadering, op uitnodiging van bestuur SWV, voorbereiding oprichting OPR 2e vergadering, op uitnodiging van bestuur SWV, oprichting OPR kennismaking toelichting OP v.01 door bestuur (Jos Bosch, Ton Broeren) procesafspraken tav OP v0.1 stemming OP v0.1 voorstel voor verbeteringen inhoud OP benoeming voorzitter en 1e vicevoorzitter benoeming secretaris en 2e vicevoorzitter uitleg geschillenprocedure aan OPR-leden oprichting commissie Verweer - voorbereiding verweer oprichting commissie statuut en reglement terugkoppeling zitting geschillencommissie terugkoppeling voorbereiding statuut en reglement aanscherpen hoofdpunten voorstel voor verbeteringen inhoud OP toelichting bestuur SWV (Ton Broeren, Martin van de Berg, Niek van der Zanden) tav OP v0.4 (ter commentaar) uitwisseling van meningen tav OP v0.4 procesafspraken vervolg traject vragen aan bestuur SWV (Martin van den Berg, Jos Bosch, Ton Broeren, Niek van der Zanden) Nabespreking zonder bestuursleden toelichting door Mevr Smolders (bestuurslid) stemming OP v1.0: instemming met 16 stemmen voor, 14 stemmen tegen formulering brief instemming aan bestuur terugkoppeling overleg met bestuur stemming toekomstige samenstelling OPR. OPR geeft duidelijke voorkeur voor grote OPR procesafspraken afronding voorstel statuut en reglement afronding voorstel statuut en reglement 3 leden OPR-DB geven aan af te treden als DB-lid, benoeming 3 nieuwe leden OPR-DB toelichting financiële scenario's (Niek van der Zanden) oprichting werkgroep: scholenbezoek

12 Bijlagen Onthouden van instemming OP v0.1

13 Verslag Geschil OP v0.1

14 Instemming OP v1.0

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Jaarverslag 2014 Ondersteuningsplanraad (OPR) Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2014 1. Inleiding Hier ligt het eerste jaarverslag van de

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Jaarverslag 2015 Ondersteuningsplanraad (OPR) 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2015 2 1. Inleiding Voor u ligt het tweede jaarverslag

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2013 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2013 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2013 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Utrecht, april 2014 1 INHOUD VOORWOORD. 3 INLEIDING.5 SAMENSTELLING ONDERSTEUNINGSPLANRAAD..6 JAARVERSLAG.7 2 VOORWOORD In dit voorwoord wil ik als voorzitter van

Nadere informatie

JAARVERSLAG OPR

JAARVERSLAG OPR JAARVERSLAG 2014-2015 OPR Emmeloord, oktober 2015 Inhoud Inleiding 1 De OndersteuningsPlanRaad (OPR) 2 Samenstelling OPR 2015 3 Jaarverslag 4 Contactinformatie 6 Inleiding Dit jaarverslag van de OPR van

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2015 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2015 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Ruben Bloemen Utrecht, mei 2016 1 INHOUD. INLEIDING 3 SAMENSTELLING ONDERSTEUNINGSPLANRAAD 3 JAARVERSLAG 4 2 INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag van de OPR Sterk

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Jaarverslag 2016 Ondersteuningsplanraad (OPR) 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2016 2 1. Inleiding Hier ligt het derde jaarverslag van

Nadere informatie

Ondersteuningsplanraad

Ondersteuningsplanraad Ondersteuningsplanraad JAARVERSLAG 2017 2018 Vastgesteld op 10-10-2018 Samenwerkingsverband VO Gelderse Vallei Jaarverslag OPR 2017-2018 Pagina 1 Inhoudsopgave: Voorwoord 3 1.De Ondersteuningsplanraad

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2016 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2016 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Ruben Bloemen Utrecht, augustus 2017 1 INHOUD. INLEIDING 3 SAMENSTELLING ONDERSTEUNINGSPLANRAAD 3 JAARVERSLAG 4 2 INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag van de OPR

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Jaarverslag 2015 Ondersteuningsplanraad Versie: 23 februari 2016 INHOUDSOPGAVE 1. Wat is een ondersteuningsplanraad? 2. Samenstelling ondersteuningsplanraad 3. Jaaroverzicht OPR Jaarverslag 2015 2 1. Wat

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal, Moerdijk en omgeving 2015-2016 INHOUDSOPGAVE Voorwoord 2 De OPR van samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal,

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal, Moerdijk en omgeving 2014-2015 Inhoudsopgave Voorwoord 2 De OPR van samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal,

Nadere informatie

Jaarverslag OPR

Jaarverslag OPR Jaarverslag OPR 2013-2014 2014-2015 Inleiding Hier ligt het eerste jaarverslag van de Ondersteuningsplanraad (OPR) van de Stichting Passenderwijs (samenwerkingsverband PO 26.04) over de cursusjaren 2013-2014

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2017 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2017 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Ruben Bloemen Utrecht, juni 2018 INHOUD INLEIDING 3 SAMENSTELLING ONDERSTEUNINGSPLANRAAD 4 JAARVERSLAG 5 2 INLEIDING Voor u ligt het jaarverslag van de OPR Sterk

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 ONDERSTEUNINGSPLAN RAAD RSV-PVO

Jaarverslag 2015 ONDERSTEUNINGSPLAN RAAD RSV-PVO Jaarverslag 2015 ONDERSTEUNINGSPLAN RAAD RSV-PVO Inge Everstijn-Veldhuizen Jaarverslag 2015 October 1, 2016 Inhoud: Voorwoord:... 3 Ondersteuningsplanraad:... 4 RSV-PVO:... 4 Overzicht OPR 2015:... 5 Bronnen:...

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 ONDERSTEUNINGSPLAN RAAD RSV-PVO

Jaarverslag 2017 ONDERSTEUNINGSPLAN RAAD RSV-PVO Jaarverslag 2017 ONDERSTEUNINGSPLAN RAAD RSV-PVO Inge Everstijn-Veldhuizen Jaarverslag 2017 8 mei 2018 Inhoud: Voorwoord:...3 Ondersteuningsplanraad:...4 RSV-PVO:...4 Overzicht OPR 2017:...5 Bronnen:...8

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland Jaarverslag 2017 Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. De samenstelling van de ondersteuningsplanraad

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Jaarverslag 2017-2018 Ondersteuningsplanraad (OPR) 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2017-2018

Nadere informatie

JAARVERSLAG ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWVAM

JAARVERSLAG ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWVAM JAARVERSLAG 2017-2018 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWVAM 1 Inhoud Voorwoord... 3 De OPR van het SWVAM... 4 Inleiding... 5 Samenstelling OPR... 6 Jaarverslag... 7 Scholing... 8 Tot slot... 8 2 Voorwoord Voor

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland Jaarverslag 2018 Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband VO Zuid-Kennemerland Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. De samenstelling van de ondersteuningsplanraad

Nadere informatie

JAARVERSLAG OPR Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg

JAARVERSLAG OPR Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg JAARVERSLAG OPR 2014 Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Kindkracht Regio Voorne Putten Rozenburg Vastgesteld op 26-03-2015

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO Jaarverslag 2016-2017 Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO Helmond, 10 juli 2017 Inhoudsopgave Inleiding 3 Samenstelling ondersteuningsplanraad 4 Enquête onder OPR-leden 5 Jaarverslag 7 2 Inleiding

Nadere informatie

Jaarverslag 2013/2014 Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO

Jaarverslag 2013/2014 Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO Jaarverslag 2013/2014 Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO Helmond, juni 2014 Inhoudsopgave Inleiding 2 Samenstelling ondersteuningsplanraad 3 Enquête onder OPR-leden 4 Jaarverslag 7 1 Inleiding

Nadere informatie

Leerlingenraad - statuut

Leerlingenraad - statuut Leerlingenraad - statuut Geldend voor de scholen die vallen onder het Christiaan Huygens College: Vastgesteld door het bevoegd gezag op 22 juni 2017 Instemming verleend door de medezeggenschapsraad op

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 ONDERSTEUNINGSPLAN RAAD RSV-PVO

Jaarverslag 2016 ONDERSTEUNINGSPLAN RAAD RSV-PVO Jaarverslag 2016 ONDERSTEUNINGSPLAN RAAD RSV-PVO Inge Everstijn-Veldhuizen Jaarverslag 2016 8 mei 2017 Inhoud: Voorwoord:... 3 Ondersteuningsplanraad:... 4 RSV-PVO:... 4 Overzicht OPR 2016:... 5 Bronnen:...

Nadere informatie

JAARVERSLAG

JAARVERSLAG JAARVERSLAG 2015-2016 Gouda, september 2016 Inleiding Dit is het eerste jaarverslag van de ondersteuningsplanraad (OPR) van Samenwerkingsverband (SWV) V(S)O Midden Holland Rijnstreek. De OPR is in 2013

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO Jaarverslag 2015-2016 Ondersteuningsplanraad SWV Helmond-Peelland VO Helmond, juli 2016 Inhoudsopgave Inleiding 3 Samenstelling ondersteuningsplanraad 4 Enquête onder OPR-leden 5 Jaarverslag 8 2 Inleiding

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

JAARVERSLAG 2014 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD JAARVERSLAG 2014 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Utrecht, mei 2015 1 INHOUD. INLEIDING 3 SAMENSTELLING ONDERSTEUNINGSPLANRAAD 3 JAARVERSLAG 4 2 INLEIDING Voor u ligt het tweede jaarverslag van de OPR Sterk VO Utrecht,

Nadere informatie

Leerlingenraad - statuut

Leerlingenraad - statuut Leerlingenraad - statuut Geldend voor de scholen die vallen onder het Christiaan Huygens College: Vastgesteld door het bevoegd gezag op 22 juni 2017 Instemming verleend door de medezeggenschapsraad op

Nadere informatie

Ondersteuningsplanraad SWV VO 2302. Jaarverslag

Ondersteuningsplanraad SWV VO 2302. Jaarverslag VO Regio 2302 GEMEENTEN BORNE, DINKELLAND, ENSCHEDE, HENGELO, HOF VAN TWENTE, LOSSER, OLDENZAAL Ondersteuningsplanraad SWV VO 2302 Jaarverslag Voor u ligt het eerste jaarverslag van de ondersteuningsplanraad

Nadere informatie

Jaarverslag OPR Jaarverslag OPR schooljaar

Jaarverslag OPR Jaarverslag OPR schooljaar Jaarverslag OPR schooljaar 2015 2016 Ondersteuningsplan samenwerkingsverband Rijnstreek vastgesteld op 31 januari 2014 1 Inhoud Inleiding 3 Samenstelling OPR 4 De behandelde onderwerpen 5 Het overleg met

Nadere informatie

Handreiking. Scholieren en medezeggenschap passend onderwijs. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Thomas Slooijer

Handreiking. Scholieren en medezeggenschap passend onderwijs. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Thomas Slooijer Handreiking steunpunt Scholieren en Thomas Slooijer September 2013 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Schoolondersteuningsprofiel en 4 2.1 De raad 4 2.2 Hoe kan ik als scholier meepraten over het ondersteuningsprofiel?

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Jaarverslag 2015-2016 Ondersteuningsplanraad (OPR) JAARVERSLAG OPR 2015-2016 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT SWV Passend Onderwijs PO te Apeldoorn

MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT SWV Passend Onderwijs PO te Apeldoorn Versie 4 december 2014 MEDEZEGGENSCHAPSSTATUUT SWV Passend Onderwijs 25.05 PO te Apeldoorn Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet: de Wet medezeggenschap op scholen (Stb. 2006,

Nadere informatie

REGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWV VO DELFLANDEN, Vastgesteld in de OPR vergadering dd.18 februari 2014

REGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWV VO DELFLANDEN, Vastgesteld in de OPR vergadering dd.18 februari 2014 REGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWV VO DELFLANDEN, 28.09 Vastgesteld in de OPR vergadering dd.18 februari 2014 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet: de Wet medezeggenschap

Nadere informatie

Reglement Ondersteuningsplanraad Plein 013

Reglement Ondersteuningsplanraad Plein 013 Reglement Ondersteuningsplanraad Plein 013 Preambule: Dit reglement is, op voordracht van de werkgroep Inrichting OPR, opgesteld door het bestuur van het samenwerkingsverband Plein 013. In deze Ondersteuningsplanraad

Nadere informatie

Jaarverslag OPR Schooljaar

Jaarverslag OPR Schooljaar Jaarverslag OPR Schooljaar 2015-2016 De Ondersteuningsplanraad De Ondersteuningsplanraad is het medezeggenschapsorgaan van het Samenwerkingsverband. De Ondersteuningsplanraad (hierna: OPR) heeft instemmingsrecht

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Passend Onderwijs IJmond 2017

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Passend Onderwijs IJmond 2017 Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Passend Onderwijs IJmond 2017 Ondersteuningsplanraad Passend Onderwijs IJmond Antillenstraat 21 Beverwijk info@passendonderwijsijmond.nl Inhoud Inhoud 2 Inleiding

Nadere informatie

Jaarverslag 2018 Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag 2018 Ondersteuningsplanraad Jaarverslag 2018 Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Kindkracht Regio Voorne Putten Rozenburg Vastgesteld

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut OPR en MR-P

Medezeggenschapsstatuut OPR en MR-P Medezeggenschapsstatuut OPR en MR-P Samenwerkingsverband IJssel Berkel Vastgesteld door bestuur: 20 april 2015 Datum 20 april 2015 Versie 20150420 Pagina 1 van 7 IJssel Berkel is een Samenwerkingsverband

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS VO EINDHOVEN KEMPENLAND TE EINDHOVEN

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS VO EINDHOVEN KEMPENLAND TE EINDHOVEN MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS VO EINDHOVEN KEMPENLAND TE EINDHOVEN Versie 14 april 2015, DEFINITIEF, vastgesteld tijdens DB vergadering d.d. 22-5-2015,

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801 Bijlage 3 Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 2801 Preambule Dit reglement is in september 2013 opgesteld door het bestuur van het

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR)

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad (OPR) Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Jaarverslag 2015-2016 Ondersteuningsplanraad (OPR) 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Wat is de Ondersteuningsplanraad (OPR)? 3. Samenstelling OPR 4. Jaarverslag 2015-2016

Nadere informatie

JAARVERSLAG OPR Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg

JAARVERSLAG OPR Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg JAARVERSLAG OPR 2015 Samenwerkingsverband Voor Passend Basisonderwijs Voorne Putten Rozenburg OndersteuningsPlanRaad Samenwerkingsverband Kindkracht Regio Voorne Putten Rozenburg Vastgesteld op 22-03-2016

Nadere informatie

MR- jaarverslag

MR- jaarverslag MR- jaarverslag 2014-2015 Inhoud Voorwoord... 3 Algemeen... 3 Samenstelling MR en datum van indiensttreding... 3 Taakverdeling... 4 Vergaderingen... 4 Vergaderfrequentie... 4 Speerpunten uit de vergaderingen...

Nadere informatie

JAARVERSLAG ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWV VO 30-06: Het begin is er!

JAARVERSLAG ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWV VO 30-06: Het begin is er! JAARVERSLAG 2014-2015 ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWV VO 30-06: Het begin is er! 1 INHOUD Voorwoord p. 3 1. De OPR SWV VO 30-06 p. 4 2. Samenstelling OPR SWV VO 30-06 schooljaar 2014-2015 p. 5 3. Verslag werkzaamheden

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO te Groningen ( het samenwerkingsverband ).

Medezeggenschapsreglement van Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO te Groningen ( het samenwerkingsverband ). MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD VO Medezeggenschapsreglement van Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 20.01 te Groningen ( het samenwerkingsverband ). Hoofdstuk 1 Algemene

Nadere informatie

Jaarverslag OPR PO en OPR VO 2017

Jaarverslag OPR PO en OPR VO 2017 Medezeggenschap Passend Onderwijs Almere: praktijk ervaringen in het vierde jaar Jaarverslag OPR PO en OPR VO 2017 1. Inleiding Dit is het jaarverslag van de OndersteuningsPlanRaad (OPR) Primair Onderwijs

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Huishoudelijk reglement van de ondersteuningsplanraad van het Samenwerkingsverband V(S)O 25.06, vastgesteld door de raad op 14 september 2017 Artikel 1 Voorzitter

Nadere informatie

Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd

Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd Huishoudelijk Regelement Ouderraad De Bongerd DEFINITIE Artikel1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders. Wet:

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 OPR

Jaarverslag 2015 OPR Jaarverslag 2015 OPR Jaarverslag 2015 OPR SWV Rijn-Gelderse Vallei 1 Inleiding... 3 Samenstelling OPR... 3 Terugblik... 4 Behandelde onderwerpen... 4 Overige aktiviteiten... 4 Begroting en verantwoording...

Nadere informatie

GMR SVOL. Jaarverslag Vastgesteld en ondertekend door de leden in de GMR-vergadering van 14 juni 2018

GMR SVOL. Jaarverslag Vastgesteld en ondertekend door de leden in de GMR-vergadering van 14 juni 2018 GMR SVOL Jaarverslag 2017 2018 Vastgesteld en ondertekend door de leden in de GMR-vergadering van 14 juni 2018 Hoofdstuk 1 De visie en missie blz. 1 Hoofdstuk 2 De besproken thema s blz. 2 Hoofdstuk 3

Nadere informatie

SWV Passend Onderwijs PO te Sittard-Geleen

SWV Passend Onderwijs PO te Sittard-Geleen Medezeggenschapsreglement van de ONDERSTEUNINGSPLANRAAD SWV Passend Onderwijs PO 31-04 te Sittard-Geleen Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet: de Wet medezeggenschap op scholen

Nadere informatie

Agenda. Agenda OPR Koers VO

Agenda. Agenda OPR Koers VO Agenda OPR Koers VO Datum : 14 november 2013 Tijd : 16.00 uur 17.45 uur Plaats : Bureau Koers VO, Marshallweg 17, Rotterdam Zaal : vergaderzaal 3 Agenda 1. Welkom en mededelingen (5 minuten) 2. Kennismaking

Nadere informatie

OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven

OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven Verslag OPR vergadering d.d. 8 november 2016 19:30 uur. Locatie: Odysseuslaan 2, Eindhoven Aanwezig: dhr. J. Raijmakers dhr. R. van den Hove mevr.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD OBS HENRI DUNANT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD OBS HENRI DUNANT HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD OBS HENRI DUNANT O.b.s. Henri Dunant Kerkstraat 15 3363BP Sliedrecht Versie: April 2012 Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Doelstelling... 2 3. De MR leden 3.1 bezetting...

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Ondersteuningsplanraad De Westfriese Knoop

Jaarverslag 2015 Ondersteuningsplanraad De Westfriese Knoop Jaarverslag 2015 Ondersteuningsplanraad De Westfriese Knoop Datum: 20160308 De Westfriese Knoop Samenwerkingsverband Adres Johannes Poststraat 71 1624 CB Hoorn Telefoon 0229-572633 Email opr@dewestfrieseknoop.nl

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (OPR) Samenwerkingsverband Roosendaal- Moerdijk e.o. (PO 30.02)

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (OPR) Samenwerkingsverband Roosendaal- Moerdijk e.o. (PO 30.02) MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (OPR) Samenwerkingsverband Roosendaal- Moerdijk e.o. (PO 30.02) Medezeggenschapsreglement van Vereniging Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement Ondersteuningsplanraad. Samenwerkingsverband Nieuwe Waterweg Noord

Medezeggenschapsreglement Ondersteuningsplanraad. Samenwerkingsverband Nieuwe Waterweg Noord Medezeggenschapsreglement Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband Nieuwe Waterweg Noord Voor voortgezet onderwijs en voortgezet speciaal onderwijs. 1 Inhoudsopgave Preambule... 3 Reglement... 3 I.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Scholenoverleg regionaal samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs Eindhoven Kempenland.

Huishoudelijk reglement Scholenoverleg regionaal samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs Eindhoven Kempenland. AB 140123 Huishoudelijk reglement Scholenoverleg regionaal samenwerkingsverband voor passend voortgezet onderwijs Eindhoven Kempenland. Vastgesteld door het bestuur d.d. 23-01-2014 Status procedure ingevolge

Nadere informatie

Samenwerkingsverband passend onderwijs PO Helmond-Peelland

Samenwerkingsverband passend onderwijs PO Helmond-Peelland Samenwerkingsverband passend onderwijs PO Helmond-Peelland MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (PO) Gewijzigde versie: vastgesteld door bestuur op 3 september 2015 Toelichting vooraf Bij de

Nadere informatie

Jaarverslag MR MBS Schooljaar

Jaarverslag MR MBS Schooljaar Jaarverslag MR MBS Schooljaar 2014-2015 MBS Eindhoven Juni 2015 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de MR over het schooljaar 2014-2015. Dit document geeft inzicht in de bespreekpunten en besluiten

Nadere informatie

Reglement ondersteuningsplanraad SWV Utrecht PO

Reglement ondersteuningsplanraad SWV Utrecht PO Reglement ondersteuningsplanraad SWV Utrecht PO Preambule: Dit OPR-reglement is opgesteld door het bestuur van het samenwerkingsverband Utrecht PO. Er vindt een formeel evaluatiemoment plaats binnen een

Nadere informatie

Reglementen Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek

Reglementen Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek Reglementen Ondersteuningsplanraad (OPR) van het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek Preambule Medezeggenschapsreglement van de Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek.

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs VO Zoetermeer 28-07

Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs VO Zoetermeer 28-07 Medezeggenschapsreglement van de Ondersteuningsplanraad van het Regionaal Samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs VO Zoetermeer 28-07 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (VO)

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (VO) MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (VO) Bij de in het reglement genoemde termijnen gaat het steeds om werkbare of lesweken, -dagen of maanden. Vakanties tellen dus niet mee. Medezeggenschapsreglement

Nadere informatie

Statuut Medezeggenschap Vereniging voor Voortgezet Onderwijs in de regio Heerenveen en Joure

Statuut Medezeggenschap Vereniging voor Voortgezet Onderwijs in de regio Heerenveen en Joure Statuut Medezeggenschap Vereniging voor Voortgezet Onderwijs in de regio Heerenveen en Joure Datum oktober 2014 Instemming 12-11-2014 Vastgesteld: 15-01-2015 1 Voorwoord Deze herziene versie van het statuut

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden

Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden 1. Preambule Het bestuur van de stichting confessioneel onderwijs Leiden en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad, GMR, van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein

Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein Huishoudelijk reglement van de medezeggenschapsraad van openbare basisschool De Fontein Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Doelstelling 3 3. MR leden 3 4. Taakomschrijvingen 4 5. Vergaderingen, aanwezigen,

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut

Medezeggenschapsstatuut Medezeggenschapsstatuut december 2017 Opdrachtgever: College van Bestuur Auteur: R.P. bij de Weg Versie: 1.0 Status: Definitief Inhoudsopgave Paragraaf 1 Algemene bepalingen... 3 Artikel 1 Begripsbepalingen...

Nadere informatie

Overleg met de Toezichthouder

Overleg met de Toezichthouder Overleg met de Toezichthouder Handreiking Goede Medezeggenschap Handreiking goede medezeggenschap Overleg met de toezichthouder Inleiding Deze handreiking goede medezeggenschap is onderdeel van een reeks

Nadere informatie

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van de Gooise Scholen Federatie te Bussum

Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van de Gooise Scholen Federatie te Bussum Statuut voor bevoegd gezag met meerdere scholen voortgezet onderwijs (vo) Medezeggenschapsstatuut van de Gooise Scholen Federatie te Bussum Het bevoegd gezag en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad

Nadere informatie

1 MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD

1 MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD 1 MODEL HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. Ouderraad: de geledingenraad van ouders. Wet:

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement Ondersteuningsplanraad

Medezeggenschapsreglement Ondersteuningsplanraad Medezeggenschapsreglement Ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband V(S)O regio 2507 Nijmegen e.o. Vastgesteld door het bestuur V(S)O PaO regio Nijmegen e.o., in de vergadering van 15-01-2014 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Artikel 1 Definitiebepaling 2. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het reglement 2. Artikel 3 Inrichting en samenstelling 2

Artikel 1 Definitiebepaling 2. Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het reglement 2. Artikel 3 Inrichting en samenstelling 2 Reglement Directeurenoverleg SWV VO 30-06 INHOUD Vaststellingsdatum reglement Directeurenoverleg Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het reglement 2 Artikel 3 Inrichting

Nadere informatie

Statuut. Medezeggenschap

Statuut. Medezeggenschap Statuut Medezeggenschap Datum instemming GMR: 18-04-2017 Datum goedkeuring rvt: 19-06-2017 Datum vaststelling cvb: 20-06-2017 STATUUT MEDEZEGGENSCHAP Meerwegen scholengroep Paragraaf 1 Algemeen... 3 Artikel

Nadere informatie

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad

Jaarverslag Ondersteuningsplanraad Jaarverslag 2016 Ondersteuningsplanraad Versie: 20 juni 2017 INHOUDSOPGAVE 1. Wat is een ondersteuningsplanraad? 2. Samenstelling ondersteuningsplanraad 3. Jaaroverzicht Bijlage: gewijzigd reglement OPR

Nadere informatie

Jaarverslag Medezeggenschapsraad

Jaarverslag Medezeggenschapsraad Jaarverslag Medezeggenschapsraad 2017-2018 1 / 6 Inhoud H 1 Voorwoord... 3 1.1 De Wet Medezeggenschap op Scholen (WMS)... 3 1.2 MR en leerlingenparticipatie... 3 H 2 Algemeen... 4 2.1 Samenstelling MR...

Nadere informatie

REGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Stichting VO Lelystad

REGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Stichting VO Lelystad REGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD Stichting 24-03 VO Lelystad Toelichting vooraf Bij de in het reglement genoemde termijnen gaat het steeds om werkbare of lesweken, -dagen of maanden. Hoofdstuk 1 Algemene

Nadere informatie

PASSEND ONDERWIJS INTENTIEVERKLARING SAMENWERKINGSVERBAND VOORTGEZET ONDERWIJS ROOSENDAAL

PASSEND ONDERWIJS INTENTIEVERKLARING SAMENWERKINGSVERBAND VOORTGEZET ONDERWIJS ROOSENDAAL PASSEND ONDERWIJS INTENTIEVERKLARING SAMENWERKINGSVERBAND VOORTGEZET ONDERWIJS ROOSENDAAL BETREFT: VO- 30-02: GEMEENTEN HALDERBERGE, ROOSENDAAL, MOERDIJK Ondergetekenden: VERENIGING ONS MIDDELBAAR ONDERWIJS

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT van samenwerkingsverband passend primair onderwijs Oosterschelderegio te Goes ( het samenwerkingsverband ).

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT van samenwerkingsverband passend primair onderwijs Oosterschelderegio te Goes ( het samenwerkingsverband ). MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT van samenwerkingsverband passend primair onderwijs Oosterschelderegio te Goes ( het samenwerkingsverband ). Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet:

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD INLEIDING De Wet Medezeggenschap Scholen schrijft niet voor dat de Medezeggenschapsraad een huishoudelijk reglement moet vaststellen. Binnen de Stichting Meer Primair is daar wel voor gekozen. Het huishoudelijke

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BS NOORDERBREEDTE DEFINITIE. Artikel 1 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN. Artikel 2

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BS NOORDERBREEDTE DEFINITIE. Artikel 1 TAKEN EN BEVOEGDHEDEN. Artikel 2 HUISHOUDELIJK REGLEMENT BS NOORDERBREEDTE DEFINITIE Artikel 1 Ouders: de ouders, voogden en verzorgers van de leerlingen die aan school zijn ingeschreven. De Stichting: de geledingenraad van ouders. Wet:

Nadere informatie

Medezeggenschapsstatuut Winkler Prins 2017

Medezeggenschapsstatuut Winkler Prins 2017 Medezeggenschapsstatuut Winkler Prins 2017 Versie d.d. 26 september 2017 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen... 3 Hoofdstuk 2 Inrichting van de medezeggenschap... 3 Hoofdstuk 3 Informatievoorziening...

Nadere informatie

Bijlage 1. Overzicht geschillen en procedures

Bijlage 1. Overzicht geschillen en procedures Bijlage 1. Overzicht geschillen en procedures 1. Schoolbestuur heeft een geschil met ouders rond toelating en verwijdering. 2. Schoolbestuur of ouder heeft geschil met samenwerkingsverband over toelaatbaarheid

Nadere informatie

STATUTEN OUDERRAAD VAN BASISSCHOOL ST. ANTONIUS ASTEN HEUSDEN.

STATUTEN OUDERRAAD VAN BASISSCHOOL ST. ANTONIUS ASTEN HEUSDEN. STATUTEN OUDERRAAD VAN BASISSCHOOL ST. ANTONIUS ASTEN HEUSDEN. NAAM EN ZETEL Artikel 1. De Ouderraad draagt de naam Ouderraad van basisschool St. Antonius. De Ouderraad is gevestigd op Pastoor Arnoldstraat

Nadere informatie

Basisstatuut medezeggenschap bevoegd gezag met meer scholen

Basisstatuut medezeggenschap bevoegd gezag met meer scholen Basisstatuut medezeggenschap bevoegd gezag met meer scholen Versie: algemeen Datum: april 2019 Voorwoord In de Wet medezeggenschap op scholen (WMS) is een zogeheten medezeggenschapsstatuut een verplicht

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (VO)

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (VO) MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (VO) juni 2017 Medezeggenschapsreglement van Stichting SWV V(S)O Eemland te Leusden. Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet:

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. van OBS Bargerpaske

HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD. van OBS Bargerpaske HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD van OBS Bargerpaske behorend tot de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Winterswijk (SOPOW) Versie datum: 24-6-2010 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling

Nadere informatie

HHR MR Max Havelaar versie 22 januari 2015

HHR MR Max Havelaar versie 22 januari 2015 HUISHOUDELIJK REGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSRAAD van de Max Havelaarschool behorend tot de Stichting Christelijke Onderwijs Delft e.o. Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Doelstelling 3. De MR-leden 3.1 Aantal leden

Nadere informatie

Jaarverslag MR CBS Het Lichtpunt

Jaarverslag MR CBS Het Lichtpunt Jaarverslag MR CBS Het Lichtpunt schooljaar 2013-2014 Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2013-2014 van de medezeggenschapsraad van CBS Het Lichtpunt te Rhoon. In dit verslag legt de medezeggenschapsraad

Nadere informatie

DEF Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbare Scholen Groep Sevenwolden

DEF Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbare Scholen Groep Sevenwolden 150217 DEF Medezeggenschapsstatuut van de Stichting Openbare Scholen Groep Sevenwolden voorwoord: Gezien de discussie binnen Sevenwolden over de opleidingen die Sevenwolden verzorgt en de plaatsen, locaties

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de Vereniging van ouders/verzorgers van leerlingen van de Andersenschool te Woerden

Huishoudelijk reglement van de Vereniging van ouders/verzorgers van leerlingen van de Andersenschool te Woerden Huishoudelijk reglement van de Vereniging van ouders/verzorgers van leerlingen van de Andersenschool te Woerden Definities Artikel 1. Ouders: de ouders en verzorgers van de leerlingen die aan de school

Nadere informatie

Nieuwe ontwikkelingen in de medezeggenschap. Ede,

Nieuwe ontwikkelingen in de medezeggenschap. Ede, Nieuwe ontwikkelingen in de medezeggenschap Ede, 09-11-2016 Programma Benoeming bestuurders Overleg medezeggenschap met Raad van Toezicht (RvT) Aanpassing geschillenregeling Kosten van medezeggenschap

Nadere informatie

Samenwerkingsverband passend primair onderwijs Aan den IJssel. Medezeggenschapsreglement ondersteuningsplanraad

Samenwerkingsverband passend primair onderwijs Aan den IJssel. Medezeggenschapsreglement ondersteuningsplanraad Samenwerkingsverband passend primair onderwijs Aan den IJssel Wijzigingen bestuurlijk geaccordeerd op 21 januari 2015 Wijzigingen doorgevoerd op 19 februari 2015 Reglement wordt vastgesteld d.d. 17 maart

Nadere informatie

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar 2019-2020 VERSIE.DEF Ieder jaar stelt het Dagelijks Bestuur in juni de prestatie-indicatoren vast voor het komende schooljaar. Deze prestatie

Nadere informatie

OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven

OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven Verslag OPR vergadering d.d. 7 december 2016 19:30 uur. Locatie: Van Gentlaan 4, Breugel Aanwezig: dhr. J. Raijmakers mevr. C. Rijnen dhr. R. van

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (PO) VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND SWV PO 20.01

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (PO) VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND SWV PO 20.01 MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT ONDERSTEUNINGSPLANRAAD (PO) VAN DE STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND SWV PO 20.01 Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet: de Wet medezeggenschap op scholen

Nadere informatie