Proefhoofdstuk Boekhouden voor Gevorderden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Proefhoofdstuk Boekhouden voor Gevorderden."

Transcriptie

1 Proefhoofdstuk Boekhouden voor Gevorderden

2 Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, Maak van je opleiding boekhouden voor gevorderden een succes! Beste toekomstige student, Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding boekhouden voor gevorderden aan het Centrum Voor Afstandsonderwijs. Op de volgende pagina s vind je de inhoudstafel en enkele gratis hoofdstukken van deze thuisstudie terug. Ook krijg je alle nodige informatie over de werking van onze school. Neem deze info rustig door, zo krijg je een goed beeld van de inhoud van de cursus en weet je zeker dat je voor de opleiding kiest die het beste bij jou past. Noteer alvast dat alle diploma s die je via het CVA behaalt erkend zijn en uitermate praktijk- en dus jobgericht! Heb je na het inkijken van dit proefhoofdstuk nog vragen? Geef ons gerust een seintje op het nummer of mail ons op. Onze opleidingsconsulenten beantwoorden al jouw vragen en geven je persoonlijk advies omtrent je studiekeuze. Blader je graag door de volledige cursus? Ook dat kan. Het Centrum voor Afstandsonderwijs geeft je op vier plaatsen in België de mogelijkheid om de cursussen geheel vrijblijvend in te kijken. Je kan de cursussen inkijken in de campussen van Het Centrum Voor Avondonderwijs VZW in Antwerpen, Gent en Hasselt of in Brussel. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken, kom gewoon vrijblijvend langs. Ik wens je veel leesplezier en alvast veel succes met je studie! Jo Vandevelde Opleidingsconsulent Centrum Voor Afstandsonderwijs

3 Boekhouden voor gevorderden: erkende opleiding en praktijkgerichte cursus Deze moderne en praktijkgerichte opleiding kwam tot stand in samenwerking tussen het Centrum Voor Afstandsonderwijs en zelfstandige beroepsdeskundigen met jarenlange ervaring. Een duidelijke structuur maakt deze cursus zeer overzichtelijk. Op deze manier garanderen wij je een vlot studietraject. Op de volgende pagina s vind je de inhoudstafel en enkele gratis onderdelen uit de cursus terug. Opmerking: Wist je dat deze opleiding ook beschikbaar is binnen een allround-opleiding? Hierbij volg je verschillende modules die je voorbereiden op de carrière die het best bij jou past:

4 Inleiding 1 Inleiding 1.1 Wat dien je al te kennen? 1.2 Wat leer je in deze cursus? 2 Wetgeving 2.1 Basisbegrippen betreffende boekhouden Wat is boekhouden? Waarom een boekhouding voeren? Hoe worden de ondernemingen ingedeeld volgens de boekhoudwetgeving? Wat zijn de boekhoudkundige verplichtingen voor een zeer kleine onderneming? Wat zijn de boekhoudkundige verplichtingen voor de kleine en grote vennootschappen of niet-vennootschappen met dezelfde kenmerken? Aan welke vormvoorschriften moeten de boeken voldoen? Hoe lang moeten de bewijsstukken bewaard worden? 2.2 Wetgeving m.b.t. vennootschappen Wat is een éénmanszaak (of handelszaak)? Wat is een vennootschap? Wat is een vereniging? De indeling van de vennootschappen De verschillende vennootschapsvormen Bijzondere verplichtingen voor vennootschappen Vennootschappen en de fiscale wetgeving 3 Dubbel boekhouden 3.1 De balans Wat is een balans?

5 3.1.2 Wat zijn de rubrieken van de balans? Hoe ziet het wettelijke schema van de balans eruit? 3.2 Het grootboek Hoe wijzigt een balans na iedere verrichting? Wat is het grootboek? Wat zijn balansrekeningen? Wat is het minimum algemeen rekeningenstelsel (MAR)? Hoe is het minimum algemeen rekeningenstelsel ingedeeld? 3.3 Het minimum algemeen rekeningenstelsel Wat zijn resultatenrekeningen? 3.4 Bepalen van het resultaat van het boekjaar Hoe wordt het resultaat bepaald? Wat is de resultatenrekening? Hoe ziet het wettelijke schema van de resultatenrekening eruit? 3.5 Het journaal Wat is een journaal of een dagboek? Hoe gebeuren de boekingen in het journaal (of de hulpdagboeken)? 4 Boekingen op actief-, passief-, kosten- en opbrengstenrekeningen 4.1 Verrichtingen - balansrekeningen Hoe boeken wij de aankoop van een vast actief? Hoe boeken wij het eigen vermogen en het vreemd vermogen? Hoe boeken wij de ontvangsten en uitgaven? Hoe boeken wij overdrachten tussen post, bank en kas? 4.2 Verrichtingen resultatenrekeningen Hoe boeken wij de aankopen van handelsgoederen? Hoe boeken wij de aankopen van diensten en diverse goederen? Hoe boeken wij de verkopen van handelsgoederen? Hoe boeken wij personeelskosten?

6 5 De BTW 5.1 Wat is BTW? Wat zijn de kenmerken van de BTW? Wanneer is de BTW-regeling van toepassing? Wie is BTW-belastingplichtige? 5.2 Wat is onderworpen aan de BTW? Wat verstaan wij onder de levering van goederen? Wat verstaan wij onder diensten? Wat verstaan wij onder invoer? Wat verstaan wij onder intracommunautaire levering? Wat verstaan wij onder intracommunautaire verwerving? 5.3 Wat is de maatstaf van heffing? Op welk bedrag moet er BTW aangerekend worden? 5.4 Welke BTW-tarieven kennen wij in België? Welke goederen en diensten zijn onderworpen aan 6% BTW? Welke goederen en diensten zijn onderworpen aan 12% BTW? Welke goederen en diensten zijn onderworpen aan 21% BTW? Welke goederen en diensten zijn onderworpen aan O% BTW? Welke goederen en diensten zijn vrijgesteld? 5.5 Wanneer dient de BTW-aangifte te gebeuren? Wanneer is de kwartaalaangifte van toepassing? Wanneer is de maandaangifte van toepassing? Wanneer dient men een opgave van intracommunautaire handelingen indienen) 5.6 Welke bijzondere regelingen bestaan er? De forfaitaire regeling Welke regeling geldt er voor landbouwondernemers? Wanneer kan men gebruik maken van de vrijstellingsregeling? 5.7 Wanneer is de BTW aftrekbaar voor de BTW-belastingplichtige

7 5.8 Wat verstaan wij onder BTW medecontractant? 5.9 Hoe wordt de BTW-aangifte ingevuld? Hoe ziet het formulier van de BTW-aangifte eruit? 5.10 Hoe gebeurt de boekhoudkundige verwerking van de BTW? Welke verplichtingen legt de BTW-wetgeving op inzake het rekeningenstelsel? Hoe worden de rekeningen verder ingedeeld? 5.11 Hoe boeken wij aankopen met een specifieke BTW-regeling? Hoe boeken wij aankopen? Hoe boeken wij een factuur met terugstuurbare verpakking? Hoe boeken wij een factuur met niet-aftrekbare BTW? Hoe boeken wij een aankoopfactuur met een privé-deel? Hoe boeken wij een aankoopfactuur met BTW te voldoen door de medecontractant? Hoe boeken wij een intracommunautaire verwerving? 5.12 Hoe boeken wij verkopen met een bijzondere BTW-regeling? Hoe boeken wij verkopen? Hoe boeken wij een verkoopfactuur met terugstuurbare verpakking? Hoe boeken wij een verkoopfactuur met BTW te voldoen door medecontractant? Hoe boeken wij een intracommunautaire levering? 5.13 Hoe vul ik de BTW-aangifte in? 6 De eindejaarsverrichtingen 6.1 De inventaris en de inventarisverrichtingen Wat is een inventaris? Wat is het belang van de goedereninventaris? Wat is het verschil tussen een balans en een inventaris? 6.2 De proef en saldibalans Wat is een proef- en saldibalans? Hoe wordt de proefbalans samengesteld? Hoe wordt de saldibalans samengesteld?

8 6.2.4 Hoe komen wij tot de eindbalans? 6.3 Regularisatieboekingen Dubieuze vorderingen en waardeverminderingen op vorderingen Vorderingen op meer dan 1 jaar Voorraadwijzigingen Schulden op meer dan 1 jaar die binnen het jaar vervallen Afschrijvingen Voorzieningen voor risico s en kosten Overlopende rekeningen Boekingen in verband met te innen opbrengsten en te ontvangen facturen op het einde van het boekjaar Boekingen in verband met het saldo van de BTW Boeking bij een negatieve bankrekening Boekingen tijdens het jaar op de wachtrekening 6.4 Bepalen van het resultaat van het boekjaar voor de belastingen Hoe wordt het resultaat bepaald? Wat is de resultatenrekening? 6.5 De belastingen op het resultaat Hoe boeken wij het bedrag van de verschuldigde belastingen? Hoe ziet het wettelijk schema van de resultaatverwerking eruit? 6.6 De bestemming van het resultaat Hoe boeken wij de bestemming van het resultaat? 6.7 De eindbalans Hoe maken wij de definitieve proef- en saldibalans op? Hoe maken wij de eindbalans op? Hoe maken wij de jaarrekening op? Hoe sluiten wij het boekjaar af in het journaal en het grootboek? Hoe openen wij het nieuwe boekjaar?

9 7 Studie van de activa 7.1 Oprichtingskosten Wat noteren wij bij oprichtingskosten? Welke rekeningen behoren tot de groep 20 Oprichtingskosten? Wat zijn kosten van oprichting en kapitaalverhoging? Wat zijn kosten bij de uitgifte van leningen? Wat zijn overige oprichtingskosten? Wat zijn herstructureringskosten? Hoe boeken wij de oprichtingskosten? 7.2 Immateriële vaste activa Wat noteren wij bij immateriële vaste activa? Welke rekeningen behoren tot de groep 21: Immateriële vaste activa? Wat zijn kosten voor onderzoek en ontwikkeling? Wat zijn kosten voor concessies, octrooien, licenties, knowhow, merken en soortgelijke rechten? Wat is goodwill? Over welke termijn worden immateriële vaste activa afgeschreven? Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 21 Immateriële vaste activa? 7.3 Materiële vaste activa Wat noteren wij bij materiële vaste activa? Welke rekeningen behoren tot de groep 22/27: materiële vaste activa? Wat zijn terreinen en gebouwen (groep 22)? Wat zijn installaties, machines en uitrusting (groep 23)? Wat behoort er tot het meubilair en rollend materieel (groep 24)? Wat boeken wij als leasing en soortgelijke rechten (groep 25)? Wat boeken wij bij de overige materiële vaste activa (groep 26)? Wat boeken wij als vaste activa in aanbouw en vooruitbetalingen (groep 27)? Hoe boeken wij de aanschaffingswaarde?

10 Hoe boeken wij de aanschaffing door eigen werken Hoe boeken wij een afschrijving? Hoe boeken wij een waardevermindering? Hoe boeken wij de verkoop van een vast actief? Realisatie van materiële vaste activa De buitengebruikstelling van materiële vaste activa 7.4 Financiële vaste activa Wat noteren wij bij financiële vaste activa? Welke rekeningen behoren tot de groep 28 Financiële vaste activa? Hoe boeken wij de betaling van een huurwaarborg? 7.5 Vorderingen op meer dan 1 jaar Wat noteren wij bij vorderingen op meer dan 1 jaar? Welke rekeningen behoren o.a. tot de groep 29 Vorderingen op meer dan 1 jaar? Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 29 Vorderingen op meer dan 1 jaar)? Waar noteren wij de vorderingen op meer dan 1 jaar in de balans? 7.6 Voorraden en bestellingen in uitvoering Wat noteren wij bij de voorraden en de bestellingen in uitvoering? Welke rekeningen behoren tot de klasse 3 Voorraden en bestellingen in uitvoering? Hoe wordt de waarde van de voorraad bepaald? Hoe boeken wij de eindvoorraad? Hoe boeken wij een waardevermindering van de voorraden? 7.7 Vorderingen op ten hoogste 1 jaar Wat noteren wij bij vorderingen op ten hoogste 1 jaar? Welke rekeningen behoren tot de groep 40 handels-vorderingen en 41 overige vorderingen? Hoe boeken wij een waardevermindering op handelsvorderingen? 7.8 Geldbeleggingen Wat noteren wij bij geldbeleggingen?

11 7.9 Liquide middelen Wat noteren wij bij liquide middelen? 8 Studie van de passiva 8.1 Kapitaal Wat noteren wij bij kapitaal? Welke rekeningen behoren tot de groep 10 Kapitaal? Hoe boeken wij de inbreng van het kapitaal bij een éénmanszaak? Hoe boeken wij de oprichting van een vennootschap? Hoe boeken wij een kapitaalverhoging? Het boeken van een kapitaalvermindering 8.2 Uitgiftepremies Wat noteren wij bij de uitgiftepremies? Welke rekeningen behoren tot de groep 11 Uitgiftepremies? Hoe boeken wij op de rekening 110 Uitgiftepremies? 8.3 Herwaarderingsmeerwaarden Wat zijn herwaarderingsmeerwaarden? Welke rekeningen behoren tot de groep herwaarderingsmeer-waarden? Hoe boeken wij herwaarderingsmeerwaarden 8.4 Reserves Wat noteren wij bij reserves en welke reserves bestaan er? Welke rekeningen behoren tot de groep 13 Reserves? Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 13 Reserves? 8.5 Overgedragen winst / overgedragen verlies Wat noteren wij bij overgedragen winst / overgedragen verlies? Welke rekeningen behoren tot de groep 14 Overgedragen winst / overgedragen verlies? Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 14 Overgedragen winst / overgedragen verlies? 8.6 Kapitaalsubsidies Wat noteren wij bij kapitaalsubsidies?

12 8.6.2 Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 15 Kapitaalsubsidies? 8.7 Voorzieningen voor risico s en uitgestelde belastingen Wat noteren wij bij risico s en uitgestelde belastingen? Welke rekeningen behoren o.a. tot de groep 16 Voorzieningen voor risico s en kosten? Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 16 Voorzieningen voor risico s en kosten? 8.8 Schulden op meer dan 1 jaar Wat noteren wij bij schulden op meer dan 1 jaar? Welke rekeningen behoren tot de groep 17 Schulden op meer dan 1 jaar? Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 17 Schulden op meer dan 1 jaar? 8.9 Schulden op meer dan 1 jaar die binnen het jaar vervallen Wat noteren wij bij schulden op meer dan 1 jaar die binnen het jaar vervallen? Welke rekeningen behoren tot de groep 43 Schulden op meer dan 1 jaar die binnen het jaar vervallen? Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 42 Schulden op meer dan 1 jaar die binnen het jaar vervallen? 8.10 Financiële schulden op ten hoogste 1 jaar Wat noteren wij bij financiële schulden (< 1 jaar)? Welke rekeningen behoren tot de groep 43 Financiële schulden (< 1 jaar)? Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 43 Financiële schulden (< 1 jaar)? Hoe boeken wij een negatief banksaldo? 8.11 Handelsschulden Wat noteren wij bij handelsschulden? Welke rekeningen behoren tot de groep 44 Handelsschulden? Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 44 Handelsschulden? 8.12 Schulden met betrekking tot belastingen, bezoldigingen en sociale lasten Wat noteren wij bij schulden met betrekking tot belastingen, bezoldigingen en sociale lasten? Welke rekeningen behoren tot de groep 45 Schulden met betrekking tot belastingen, bezoldigingen en sociale lasten? Hoe boeken wij de verschuldigde vennootschapsbelastingen?

13 Hoe boeken wij de andere Belgische belastingen en taksen? Hoe boeken wij op de rekening Te betalen BTW? Hoe boeken wij op de rekeningen Ingehouden voorheffingen, RSZ en belastingen? 8.13 Ontvangen vooruitbetalingen op bestellingen Wat noteren wij bij ontvangen vooruitbetalingen op bestellingen (groep 46)? 8.14 Schulden uit de bestemming van het resultaat Wat noteren wij bij schulden uit de bestemming van het resultaat? Welke rekeningen behoren tot de groep 47 Schulden uit de bestemming van het resultaat? Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 47 Schulden uit de bestemming van het resultaat? 8.15 Diverse schulden Wat noteren wij bij diverse schulden? Welke rekeningen behoren tot de groep 48 Diverse schulden? 9 Het rekeningenstelsel

14 HOOFDSTUK 7: STUDIE VAN DE ACTIVA 7.1 Oprichtingskosten Wat noteren wij bij oprichtingskosten? Onder deze post worden vermeld: de kosten verbonden met de oprichting, de verdere ontwikkeling of herstructuering van de onderneming, in het bijzonder de kosten van oprichting of kapitaalverhoging, de kosten bij uitgifte van leningen en de herstructureringskosten. Komen de oprichtingskosten altijd in de balans? Neen. De onderneming beslist zelf of ze haar oprichtingskosten: 1 Ofwel rechtstreeks in de resultatenrekening verwerkt (door deze te boeken op een kostenrekening van de klasse 6); 2 Ofwel activeert en over de tijd via de afschrijvingen in de resultatenrekening verwerkt. Over welke duur worden oprichtingskosten afgeschreven? Kosten van oprichting, kosten van kapitaalverhoging, overige kosten en kosten van herstructurering worden over een termijn van maximum 5 jaar afgeschreven; De kosten van leningen worden afgeschreven volgens de duurtijd van de lening.

15 7.1.2 Welke rekeningen behoren tot de groep 20 Oprichtingskosten? 20 Oprichtingskosten 200 Kosten bij oprichting en kapitaalverhoging 2000 Kosten van oprichting en kapitaalverhoging Afschrijvingen kosten van oprichting en kapitaalverhoging 201 Kosten bij uitgifte van leningen 2010 Kosten bij uitgifte van leningen 2019 Afschrijvingen op kosten van leningen 202 Overige oprichtingskosten 2020 Overige oprichtingskosten 2029 Afschrijvingen overige oprichtingskosten 204 Herstructureringskosten 2040 Herstructureringskosten 2 49 Afschrijvingen herstructureringskosten 7.2 Wat zijn kosten van oprichting en kapitaalverhoging? Bij een éénmanszaak blijven de oprichtingskosten normaal gesproken beperkt tot de inschrijving in de Kruispuntenbank van Ondernemingen. Gezien het om een klein bedrag gaat, zal dit niet geboekt worden in de balans, maar wel als een kost. Een oprichting van een vennootschap brengt hogere kosten met zich mee, zoals 1) De voorbereidende studie 2) Het verlijden van de oprichtingsakte 3) Het registreren van akten (registratiekosten) 4) De publicatie in de Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad 5) Andere oprichtingskosten (niet specifiek eigen aan een BVBA) Deze oprichtingskosten worden geboekt ofwel oop een balansrekening (van de groep 20), ofwel op een kostenrekening.

16 Welke kosten zijn er bij de voorbereidende studie? 1 De kosten voor advies bij het kiezen van de juiste vennootschapsvorm en voor de correcte uitvoering van alle formaliteiten (bij een accountant en/of juridisch adviseur); 2 De kosten voor het opmaken van een financieel plan (als dit door een derde gebeurt); 3 De kosten voor de tussenkomst van een commissaris (revisor) bij elke inbreng in natura. Voor deze kosten is er geen algemeen tarief. Zij hangen vooral af van de geleverde prestaties en van de ermee verbonden verantwoordelijkheid. Welke kosten zijn er bij het verlijden van de akte? Volgende kosten dienen betaald te worden aan de notaris: 1 Het notarishonorarium (dat berekend wordt volgens een glijdende schaal, degressief afhankelijk van de aard van de vennootschap en van de omvang van het ingetekend kapitaal (raming van deze kosten: circa 1.000,00 euro); 2 De registratiekosten en publicatiekosten (zie volgend punt); 3 De diverse aktekosten (zoals fotokopieën, volmachten, zegelkosten, ) (Raming van deze kosten: 250,00 euro) Opgelet: op notariskosten moet 21% BTW betaald worden. De vennootschap kan deze BTW terugvorderen (als zij BTW-belastingplichtige is). Hoeveel bedragen de registratiekosten? Sinds 01/01/2006 is het tarief van het inbrengrecht 0% (voorheen 0,5 %). De registratie gebeurt wel sowieso aan het minimumtarief van 25,00 euro. Uitzondering: inbrengen door een natuurlijk persoon van gebouwen die geheel of gedeeltelijk als woning worden aangewend (of voor bewoning zijn bestemd) worden onderworpen aan het registratierecht van 10% in het Vlaams Gewest. Hoeveel bedragen de publicatiekosten? Voor elke neerlegging van akten en stukken van vennootschappen en ondernemingen ter publicatie in de Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad dient gebruik gemaakt te worden van een bijzonder formulier. (Kosten 2014 bedragen worden jaarlijks geïndexeerd oprichting: electronische neerlegging = 174,90 euro + 21% BTW).

17 Hoeveel bedragen de andere oprichtingskosten (niet specifiek eigen aan de BVBA)? Inschrijving in de Kruispuntenbank van Ondernemingen (kosten 2014: 82,50 euro / geen BTW verschuldigd); BTW bij de inbreng in natura (=> BTW is voor de nieuwe vennootschap aftrekbaar). Er is geen BTW verschuldigd als de overdracht van een goed uit het privé-vermogen van de vennoot komt; Bij een algemeenheid van goederen of een bedrijfsafdeling die wordt overgedragen is er geen BTW verschuldigd. 7.3 Wat zijn kosten bij de uitgifte van leningen? Wat is het verschil tussen obligaties en aandelen? Wanneer een vennootschap niet meer over voldoende geldmiddelen beschikt, zal zij nieuwe geldmiddelen moeten zoeken. Dit kan: ofwel door een kapitaalverhoging ( balansrubriek 10: kapitaal ); ofwel een lening aangaan ( balansrubriek 17: schulden op meer dan 1 jaar). Opgelet: Een aandeelhouder is mede-eigenaar van de zaak Het winstaandeel (= dividend) hangt af van het gerealiseerde resultaat; Een obligatiehouder is een schuldeiser van de vennootschap Een obligatie geeft recht op een rente, berekend op de nominale waarde en betaalbaar op vastgestelde vervaldagen (ongeacht het resultaat van het boekjaar). Nominale waarde: is de waarde die vermeld staat op een verhandelbaar waardepapier zoals een aandeel of obligatie.

18 Wat zijn kosten bij uitgifte van leningen? Hiertoe behoren alle kosten van derden die de onderneming moet dragen om de lening te verwerven (vb. dossierkosten die de kredietverlener aanrekent, kosten voor het uitgeven van obligaties, ). Wat is disagio? Een disagio is de vermindering van de waarde van een aandeel of een obligatie tegenover zijn nominale waarde of zijn emissieprijs. Begrip Verklaring De nominale waarde Is de waarde die vermeld staat op een munt of op een verhandelbaar waardepapier zoals een aandeel of een obligatie. De emissieprijs Prijs waarvoor effecten (aandelen en obligaties) op de markt worden gebracht. Synoniem: uitgifteprijs. Opgelet: voor leningen, uitgegeven na mag het disagio niet meer op de rekening oprichtingskosten van het actief van de balans worden geboekt.

19 7.4 Wat zijn overige oprichtingskosten? Hiertoe kunnen behoren: De promotie- en aanvangreclamekosten; De onderzoekkosten bij de start van de onderneming De prospectie- en publikatiekosten i.v.m. een nieuwe activiteit. 7.5 Wat zijn herstructureringskosten? Kosten die worden gemaakt in het kader van een herstructurering worden alleen dan onder de activa opgenomen, wanneer het gaat om welbepaalde kosten die verband houden met een ingrijpende wijziging in de structuur of de organisatie van de onderneming en die kosten ertoe strekken een gunstige en duurzame invloed te hebben op de rentabiliteit van de onderneming. Enkele voorbeelden: Honoraria voor herstructureringsstudies; Kosten en/of minderwaarden bij de realisatie van vaste activa in het kader van de afbouw van bedrijfsdelen; Kosten van marktonderzoek en productiereorganisatie; Kosten van afdanken, opleiding en herscholing van personeel.

20 7.6 Hoe boeken wij de oprichtingskosten? Voorbeeld 1: Voor het verlijden van de akte dient er 1.000,00 euro + 21% BTW betaald te worden aan de notaris. Journaalpost Nr. Datum Rek.nr. Rekening Debet Credit xx xxx Kosten van oprichting Terug te vorderen Diverse crediteuren Ereloonnota van notaris ,00 210, ,00 Opgelet: zoals eerder vermeld, heeft de onderneming de mogelijkheid om de oprichtingskosten onmiddellijk als kosten te boeken in het lopende boekjaar, ofwel deze kosten te activeren. Als deze op het actief komen, dan bedragen de jaarlijkse afschrijvingen minimaal 20%. De afschrijving wordt jaarlijks als volgt geboekt: Journaalpost Nr. Datum Rek.nr. Rekening Debet Credit xx xxx Afschrijvingen kosten van Afschrijvingen kosten van oprichting en kapitaalverhoging Afschrijvingen oprichtingskosten 200,00 200,00 Voorbeeld 2: De kosten bij uitgifte van een lening komen op de rekening 2010 Kosten bij uitgifte van leningen. Deze kosten mogen afgeschreven worden over de volledige duur van de obligatie. Te betalen kosten bij de uitgifte van een obligatielening: 3.000,00 euro + 21% BTW Journaalpost Nr. Datum Rek.nr. Rekening Debet Credit xx xxx Kosten bij de uitgifte van leningen Terug te vorderen Diverse crediteuren Kosten van uitgifte van obligatielening 3.000,00 630, ,00

21 Voorbeeld: de lening heeft een looptijd van 10 jaar. De uitgiftekosten worden over eenzelfde periode afgeschreven. Wij gebruiken geen kostenrekening van de klasse 63 Afschrijvingen, maar wel van de klasse 65 Financiële kosten. Als deze kosten relatief laag zijn kunnen wij deze rechtstreeks boeken op een kostenrekening. Journaalpost Nr. Datum Rek.nr. Rekening Debet Credit xx xxx 6501 Afschrijving van kosten bij de uitgifte van 300,00 leningen en van disagio Afschrijvingen op kosten bij uitgifte van 300,00 leningen Afschrijvingen van kosten bij de uitgifte van een obligatielening 7.7 Immateriële vaste activa Wat noteren wij bij immateriële vaste activa? Immateriële vaste activa zijn ondernemingsmiddelen van onlichamelijke aard, die voor de ondernemingsactiviteit worden gebruikt. Met andere woorden: immateriële vaste activa zijn vaste activa die niet tastbaar zijn Welke rekeningen behoren tot de groep 21: Immateriële vaste activa? 21. Immateriële vaste activa 210 Kosten van onderzoek en ontwikkelingen 2100 Kosten van onderzoek en ontwikkelingen 2109 Afschrijvingen kosten van onderzoek en ontwikkelingen 211 Concessies, octrooien, licenties, knowhow, merken en soortgelijke rechten 2110 Licenties, Afschrijvingen licenties, 212 Goodwill 2120 Goodwill 2129 Afschrijvingen goodwill

22 Opmerking: voor vooruitbetalingen op immateriële vaste activa gebruiken wij de rekening 2130 Vooruitbetalingen 7.8 Wat zijn kosten voor onderzoek en ontwikkeling? Onder kosten van onderzoek en ontwikkeling moet worden verstaan: de kosten van onderzoek, vervaardiging en ontwikkeling van prototypes en van producten, uitvindingen en knowhow, die nuttig zijn voor de ontwikkeling van de toekomstige activiteiten van de onderneming. 7.9 Wat zijn kosten voor concessies, octrooien, licenties, knowhow, merken en soortgelijke rechten? Een concessie Is een vergunning van de overheid die anderen uitsluit. Een verkrijger van de concessie of concessiehouder krijgt dus een monopolie (alleenrecht) op bijvoorbeeld een stuk grondgebied. Een octrooi of patent Is een exclusief (uitsluitend) recht tot het industrieel maken of verkopen van een product of anderszins het exploiteren van een uitvinding. Een octrooi kan door de rechthebbende worden gebruikt als een monopolie op een bepaald stuk techniek. Een licentie Is de formele of wettelijke toestemming om iets te doen. Het woord kan ook betrekking hebben op het document waarin staat dat die toestemming is gegeven. Een softwarelicentie Is een vergunning om een computerprogramma van iemand anders te gebruiken. Knowhow Deskundigheid, vakbekwaamheid, vakkennis

23 7.10 Wat is goodwill? Onder goodwill wordt de prijs verstaan betaald voor de verwerving van een onderneming of van een bedrijfsafdeling voor zover die hoger is dan de nettowaarde van de actief- min de passiefbestanddelen van de verworven onderneming of activiteitsbranche Over welke termijn worden immateriële vaste activa afgeschreven? Het boekhoudrecht bepaalt op geen enkele wijze welke immateriële vaste activa een beperkte dan wel een onbeperkte levensduur hebben. Het is bijgevolg aan het bestuursorgaan om te oordelen of een immaterieel vast actief een beperkte dan wel onbeperkte levensduur heeft. Immateriële vaste activa met een beperkte gebruiksduur worden doorgaans overgeschreven over een termijn van 5 jaar Hoe boeken wij op de rekeningen van de groep 21 Immateriële vaste activa? Voorbeeld 1: Aankoop van een licentie ten bedrage van ,00 euro + 21% BTW. Journaalpost xx xxx Licenties Terug te vorderen Diverse crediteuren Ereloonnota van notaris , , ,00 Voorbeeld 2: Afschrijving van de licentie gedurende het eerste boekjaar. Afschrijvingspercentage: 20%. Journaalpost Nr. Datum Rek.nr. Rekening Debet Credit xx xxx Kosten op immateriële vaste Afschrijvingen goodwill Afschrijvingen goodwill 2.000, ,00

24 TEST JE KENNIS! Deel 7: toepassing 01 oprichtingskosten en immateriële vaste activa Welke kosten kunnen over een langere termijn dan 5 jaar worden afgeschreven? Kosten bij oprichting en kapitaalverhoging Kosten bij de uitgifte van leningen Overige oprichtingskosten Herstructureringskosten Een obligatiehouder: Is mede-eigenaar van de vennootschap en krijgt een dividend Is mede-eigenaar van de vennootschap en krijgt een rente Is een schuldeiser van de vennootschap en krijgt een dividend Is een schuldeiser van de vennootschap en krijgt een rente Wanneer betaal je het meeste aan de overheid? Voor de registratie van de inbreng van een onroerend goed in een vennootschap Voor de registratie van de inbreng door een natuurlijk persoon van gebouwen die geheel of gedeeltelijk als woning worden aangewend Voor de neerlegging van de oprichtingsakte ter publicatie in de Bijlagen tot het Belgisch Staatsblad Voor de inschrijving in de Kruispuntenbank van Ondernemingen

25 Wat is disagio? Disagio is een vermeerdering van de waarde van een aandeel of een obligatie tegenover zijn nominale waarde Disagio is een vermindering van de waarde van een aandeel of een obligatie tegenover zijn nominale waarde Disagio is de waarde die vermeld staat op een munt of op een verhandelbaar waardepapier zoals een aandeel of een obligatie Disagio is prijs waarvoor effecten (aandelen en obligaties) op de markt worden gebracht Hoe noemen wij de formele of wettelijke toestemming om iets te doen? Een concessie Een octrooi Een licentie Knowhow

26 Afstandsonderwijs = studeren op je eigen tempo Een thuisstudie volgen aan het Centrum Voor Afstandsonderwijs is de meest flexibele manier om je erkend diploma te behalen. Met een thuiscursus start je namelijk wanneer het jou het beste uitkomt. Je studeert waar en wanneer je wil, en legt examen af wanneer jij er klaar voor bent. Erg handig als jouw leven meer is dan studeren alleen! Tijdens je studie kan je rekenen op de professionele begeleiding van een persoonlijke docent. Met de taken die je docent aan elk hoofdstuk heeft toegevoegd, oefen je jezelf in de praktijk, en bereid je je optimaal op het examen voor. Heb je vragen, of wil je je gemaakte oefeningen uit de cursus laten verbeteren? Dan stuur je je docent een mailtje via het online leerplatform (je krijgt een toegangscode bij inschrijving). In het inschrijvingsgeld is twaalf maanden begeleiding van je docent inbegrepen. Klaar met studeren? Dan leg je examen af op één van onze locaties in Antwerpen, Brussel, Gent of Hasselt. Je hebt vijf jaar de tijd om je examen af te leggen en je beslist zelf wanneer je dit wil doen. Dit kan bijvoorbeeld al na drie maanden, maar ook na een jaar; de keuze is aan jou! Geslaagd? Dan krijg je je diploma binnen de 14 dagen. Je kan hiermee meteen solliciteren als werknemer of als zelfstandige starten (mits je ook een attest bedrijfsbeheer hebt). Al onze diploma s zijn erkend en zijn een fikse meerwaarde op de arbeidsmarkt. Niet van de eerste keer geslaagd? Geen nood. Je kijk je examen in, en leert van je fouten. Vervolgens mag je gratis herexamen afleggen. Examen afleggen is trouwens nooit verplicht.

27 Zes ijzersterke redenen om te studeren aan het CVA 1. Je behaalt een erkend diploma Het Centrum Voor Afstandsonderwijs bezit het ISO certificaat. Dit is een onafhankelijk kwaliteitslabel dat elk jaar opnieuw, na een grondige audit, moet worden toegekend. Zowel ons cursusmateriaal als de docenten en de secretariaatswerking kregen en krijgen een positieve beoordeling. Dit is jouw beste garantie voor een kwaliteitsvolle en degelijke opleiding. Het Centrum Voor Afstandsonderwijs is door een groot aantal beroepsfederaties erkend. Je kan je met je diploma bij deze federaties aansluiten en genieten van allerlei voordelen. Bij werkgevers in verschillende sectoren heeft het diploma een grote troef bij je sollicitatie en biedt het je vaak werkzekerheid. Bovendien zijn onze diploma s internationaal erkend door de International Association of Professional Education (IAPE), die alle beroepsopleidingen wereldwijd registreert en accrediteert. De IAPE controleert en beoordeelt de kwaliteit van professioneel onderwijs van instellingen zoals universiteiten, hogescholen, publieke en private opleidingsverstrekkers, docenten en onderwijsinstellingen voor volwassenen. 2. Je kiest voor een praktijk- en jobgerichte opleiding Al onze opleidingen en cursussen worden ontwikkeld en geschreven door zelfstandige specialisten met jarenlange beroepservaring. Je gaat er meteen mee aan de slag. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we precies welke onderwerpen, extra uitleg of praktijkvoorbeelden het verschil maken. Hierdoor bereik je snel je doel: je carrière een boost geven of een nieuwe job vinden. Het contact tussen jou en je docent is maximaal door gebruik van ons online studentenplatform. Al je vragen zullen binnen de 48 uren worden beantwoord. Momenteel is er in het bedrijfsleven veel vraag naar goed opgeleide werknemers. Het diploma dat je behaalt is een internationaal erkend diploma. Deze cursus biedt daarom zeer goede perspectieven op de arbeidsmarkt en een groot voordeel tijdens je sollicitatie. Veel afgestudeerde studenten startten reeds hun eigen succesvolle zaak na het volgen van een opleiding bij het CVA. Wij zijn dan ook een echte ondernemersschool die startende

28 ondernemers met veel plezier begeleidt in hun eerste stappen naar een carrière als zelfstandig ondernemer. 3. Je kiest voor maximale flexibiliteit Thuisstudie is uiterst flexibel. Jij bepaalt zelf wanneer je studeert, hoe lang, en wanneer je examen aflegt. Je hebt je toekomst dus zélf in de hand! Ideaal als je je studie wil combineren met een job, kinderen of andere activiteiten. 4. Je weet zeker dat je de opleiding kiest die bij je past Nog vragen? Extra informatie nodig? Kom dan gewoon langs op onze secretariaten (Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt) voor een adviserend gesprek met één van onze professionele opleidingsconsulenten. Zij helpen jou met veel plezier bij het ontwikkelen van een studietraject dat volledig aan jouw eisen en wensen voldoet. Je kan er ook je volledige cursus inkijken! 5. Je kan boeiende stages lopen Het CVA helpt je carrière op weg! Heel wat studenten kiezen ervoor om tijdens hun opleiding stage te lopen, ook al is dat in de meeste gevallen geen verplichting. Je docent begeleidt je in jouw keuze van een stageplaats en jouw opleidingsconsulenten brengen de nodige papieren in orde. Een handige manier om praktijkervaring op te doen, waardevolle referenties te krijgen en connecties te leggen! 6. Dit aan een uiterst scherpe prijs! Wist je dat het CVA elk jaar meer dan studenten telt? Door die schaalgrootte kunnen we jouw cursus tegen een bijzonder scherpe prijs laten drukken en verzenden. Zonder in te boeten op de kwaliteit van het lesmateriaal. Het examen dat je aflegt op onze school is in je inschrijvingsgeld inbegrepen (inclusief herkansingen!). Geen verborgen kosten bij het CVA! Je kan mogelijk genieten van extra financiële voordelen bij je inschrijving, zoals de Ondernemerskorting voor startende ondernemers, korting indien meerdere familieleden dezelfde opleiding volgen, korting bij het volgen van een studietraject dat bestaat uit meerdere cursussen enz. Bel onze opleidingsconsulenten () tijdens je inschrijving om te weten voor welke korting jij in aanmerking komt.

29 Overtuigd? Start vandaag nog! Schrijf je snel en eenvoudig in: Wie studeert aan het Centrum Voor Afstandsonderwijs heeft een streepje voor. Moderne werkgevers hechten veel belang aan permanente bijscholing en een praktijkgerichte kennis. Onze school bouwde in de loop der jaren op dit vlak een ijzersterke reputatie op. Alle diploma s die je behaalt via het Centrum Voor Afstandsonderwijs zijn erkend, en verhogen je kansen op de arbeidsmarkt. Jouw keuze gemaakt? Dan hoef je je alleen nog in te schrijven. Je hebt hiervoor 3 opties: 1. Je vult het inschrijvingsformulier in op 2. OF je mailt naar 3. OF je maakt gebruik van het inschrijvingsformulier op de volgende pagina (als je je rechtstreeks op één van onze locaties komt inschrijven). Je inschrijving is pas definitief nadat we ook je cursusgeld ontvangen. Het inschrijvingsgeld voor de cursus boekhouden voor gevorderden bedraagt 219 en bevat de kostprijs van het cursusboek, de begeleiding van jouw docent en het (her)examen bij ons op school. Na ontvangst van je inschrijvingsgeld krijg je van ons een bevestigingsmail. Je krijgt je cursus dan binnen de week toegestuurd, zodat je meteen aan de slag kan! Veel succes!

30 INSCHRIJVINGSFORMULIER THUISSTUDIE BOEKHOUDEN VOOR GEVORDERDEN Naam: Voornaam: Straat + Huisnummer: Postcode + Gemeente: Telefoon: GSM: adres: Geboortedatum: Heb je bij ons al een cursus gevolgd? Wens je een factuur na je betaling? JA - NEE JA - NEE Bij ja, vul hier je bedrijfsnaam en BTW-nummer in: O Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden zoals ze vermeld staan op onze website. (handtekening) Je inschrijving is pas definitief nadat we ook je inschrijfgeld ontvangen. Het inschrijvingsgeld voor de cursus boekhouden voor gevorderden bedraagt 219 en bevat de kostprijs van de cursus, de begeleiding van je docent en je examen bij ons op school (en eventuele herexamens). Veel succes met je opleiding en je verdere carrière!

Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden.

Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden. Proefhoofdstuk Portugees voor gevorderden www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125,

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Spaans. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Spaans www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Arabisch

Proefhoofdstuk Arabisch Proefhoofdstuk Arabisch www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Spaans voor beginners. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Spaans voor beginners www.centrumvoorafstandsonderwijs.be www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs.

Proefhoofdstuk Gitaar. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. info@centrumvoorafstandsonderwijs. Proefhoofdstuk Gitaar Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30 Maak

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Rookstopconsulent. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Rookstopconsulent Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Elfjulistraat 39a, 9000 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33 30

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Rok maken aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Rok maken aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Rok maken een succes! Beste toekomstige

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Bedrijfsbeheer aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Bedrijfsbeheer aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Bedrijfsbeheer een succes! Beste

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding NLP aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding NLP aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Neurolinguïstisch programmeren een succes!

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Basis boekhouden aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Basis boekhouden aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Elfjulistraat 39a, 9000 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Basis boekhouden een succes! Beste

Nadere informatie

Maak van je opleiding Wellnessmarketing een succes!

Maak van je opleiding Wellnessmarketing een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Wellnessmarketing

Nadere informatie

Maak van je opleiding Dieetkok: gluten- en lactosevrij een succes!

Maak van je opleiding Dieetkok: gluten- en lactosevrij een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Dieetkok:

Nadere informatie

Maak van je opleiding Orthese en vilttechnieken een succes!

Maak van je opleiding Orthese en vilttechnieken een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Orthese en

Nadere informatie

Maak van je opleiding Kinderpsychologie een succes!

Maak van je opleiding Kinderpsychologie een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Kinderpsychologie

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Management Assistant aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Management Assistant aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Management Assistant een succes!

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Wijnproeven aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Wijnproeven aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Wijnproeven een succes! Beste

Nadere informatie

Inhoud. DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19. Inleiding 21

Inhoud. DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19. Inleiding 21 Inhoud Woord vooraf 5 DEEL I Het systeem van dubbel boekhouden 19 Inleiding 21 Hoofdstuk 1 De balans 25 1 Inleiding 25 2 De balans: actief = passief 26 3 Indeling van de balans in rubrieken 28 3.1 De indeling

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Correct Nederlands spellen en schrijven.

Proefhoofdstuk Correct Nederlands spellen en schrijven. Proefhoofdstuk Correct Nederlands spellen en schrijven Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai

Nadere informatie

Maak van je opleiding Huidaandoeningen en nagelafwijkingen een succes!

Maak van je opleiding Huidaandoeningen en nagelafwijkingen een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Huidaandoeningen

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING Nr. 0812.019.662 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... Toel. 20/28 60.411,22 55.375,35 Oprichtingskosten...... Immateriële vaste activa.... Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR

EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR naam :... M.A.R. Uittreksel uit de minimumindeling van het algemeen rekeningenstelsel KLASSE 1 : EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN, SCHULDEN OP MEER DAN EEN JAAR 10 Kapitaal 100 Geplaatst

Nadere informatie

THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be THUISSTUDIE PROEFHOOFDSTUK SPAANS VOOR MEERGEVORDERDEN www.centrumvoorafstandsonderwijs.be 1 Beste student, Bedankt voor je interesse in onze opleiding Spaans voor Meergevorderden! Het proefhoofdstuk van

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Basis Boekhouden. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Basis Boekhouden. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Basis Boekhouden Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 +32 3 292 33

Nadere informatie

Maak van je opleiding Aromatherapie voor gevorderden een succes!

Maak van je opleiding Aromatherapie voor gevorderden een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Aromatherapie

Nadere informatie

Maak van je opleiding Meridiaan en vijf elementenleer een succes!

Maak van je opleiding Meridiaan en vijf elementenleer een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Meridiaan

Nadere informatie

Maak van je opleiding Parfumconsulent een succes!

Maak van je opleiding Parfumconsulent een succes! Maak van je opleiding Parfumconsulent een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8

JAARREKENING. Toel / / / / ,67 Aandelen /8 Nr. 0862.492.920 VOL 3.1 JAARREKENING BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN.. VASTE ACTIVA.. Immateriële vaste activa.. Materiële vaste activa.. Terreinen en gebouwen.. Installaties, machines

Nadere informatie

Maak van je opleiding Ayurvedische massage een succes!

Maak van je opleiding Ayurvedische massage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Ayurvedische

Nadere informatie

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

LRM BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ LRM Nr. BE 0452.138.972 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 326.978.093 317.434.940 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 159.589 8.214 Materiële vaste activa

Nadere informatie

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/

Lijninvest BALANS NA WINSTVERDELING. Nr. BE VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA 20/ Lijninvest Nr. BE 0889.551.267 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.201.558 5.046.931 Oprichtingskosten 5.1 20 4.162 Immateriële vaste activa 5.2 21 Materiële vaste activa 5.3 22/27

Nadere informatie

Participatiemaatschappij Vlaanderen

Participatiemaatschappij Vlaanderen Participatiemaatschappij Vlaanderen Nr. BE 0455.777.660 VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 341.917.124 257.063.221 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 411.617

Nadere informatie

Maak van je opleiding Natuurlijke geneeswijzen een succes!

Maak van je opleiding Natuurlijke geneeswijzen een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Natuurlijke

Nadere informatie

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel

Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Minimumindeling van het algemeen rekeningstelsel Cf. KB van 19 december 2003 & KB van 18 december 2012 1 1. EIGEN VERMOGEN, VOORZIENINGEN VOOR RISICO S EN KOSTEN EN SCHULDEN OP MEER DAN ÉÉN JAAR 10 Fondsen

Nadere informatie

Maak van je opleiding Afslankingsconsulent een succes!

Maak van je opleiding Afslankingsconsulent een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Afslankingsconsulent

Nadere informatie

Maak van je opleiding Stoelmassage een succes!

Maak van je opleiding Stoelmassage een succes! Maak van je opleiding Stoelmassage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA)

BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA) Bijlage 3. BALANS EN RESULTATENREKENING (VOLLEDIG SCHEMA) Nr. VOL 2.1 Balans na winstverdeling ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28...... Oprichtingskosten... 5.1 20...... Immateriële vaste activa... 5.2 21......

Nadere informatie

1. Eigen vermogen, voorzieningen voor risico's en kosten en schulden op meer dan één jaar

1. Eigen vermogen, voorzieningen voor risico's en kosten en schulden op meer dan één jaar 1 1. Eigen vermogen, voorzieningen voor risico's en kosten en schulden op meer dan één jaar 10. Kapitaal 100 Geplaatst kapitaal 101 Niet-opgevraagd kapitaal (-) 11. Uitgiftepremies 12. Herwaarderingsmeerwaarden

Nadere informatie

Maak van je opleiding Praktische psychologie een succes!

Maak van je opleiding Praktische psychologie een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Praktische

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: VLAAMS AGENTSCHAP VOOR PERSONEN MET EEN HANDICAP Intern Verzelfstandigd Agentschap met Rechtspersoonlijkheid Adres: Zenithgebouw, Koning Albert II-laan Nr: 37 Bus:

Nadere informatie

Maak van je opleiding Sportvoeding een succes!

Maak van je opleiding Sportvoeding een succes! Maak van je opleiding Sportvoeding een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 VLOTTENDE ACTIVA... 29/58 6.723.285,38 4.508.

BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 VLOTTENDE ACTIVA... 29/58 6.723.285,38 4.508. VOL 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 19.233.968,34 19.711.879,71 Oprichtingskosten... 5.1 20...... Immateriële vaste activa... 5.2 21 2.089,48 3.556,27 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

Maak van je opleiding Bachbloesemtherapie een succes!

Maak van je opleiding Bachbloesemtherapie een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Bachbloesemtherapie

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN

HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN WOORD VOORAF... OVER DE AUTEURS... v vii HOOFDSTUK 1 BASISBEGINSELEN VAN HET DUBBEL BOEKHOUDEN 1 INLEIDING... 2 2 DE BALANS... 3 2.1 Ondernemingsmiddelen of activa... 4 2.2 Ondernemingsbronnen of passiva...

Nadere informatie

Maak van je opleiding Yoga een succes!

Maak van je opleiding Yoga een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Yoga een succes!

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Financieringsinstrument voor de Vlaamse visserij- en aquicultuursector openbare instelling Adres: vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land:

Nadere informatie

BALANS NA WINSTVERDELING

BALANS NA WINSTVERDELING BE 04.777.660 VOL2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten Immateriële Materiële Terreinen en gebouwen Installaties, machines en uitrusting Meubilair en rollend materieel Leasing

Nadere informatie

Maak van je opleiding Kleur en stijl voor mannen een succes!

Maak van je opleiding Kleur en stijl voor mannen een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Kleur en stijl

Nadere informatie

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN

8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 48 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN 8. ONZE FINANCIËLE MIDDELEN CONSOLIDEREN Beheren DUIDELIJKHEID DE REKENINGEN VAN PARKING.BRUSSELS Het kapitaal van het Agentschap = 561.500 Het kapitaal van het Agentschap,

Nadere informatie

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten

VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/ , ,40. Nr. BE Oprichtingskosten VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA... 20/28 340.346,18 538.042,40 Oprichtingskosten... 4.1 20...... Immateriële vaste activa... 4.2 21 244.452,43 441.579,00 Materiële vaste activa...

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Uitgebreid verslag (Vennootschap) donderdag 21 maart 2019 14:22 Bedrijf: 2 - DE LANDGENOTEN CVBA Pagina 1 van 10 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA OPRICHTINGSKOSTEN (toelichting 6.1) 20 131,89 531,89 200000 - Kost oprichting en kapitaalverhoging

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 70 03/07/2018 BE 0826.779.795 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 18287.00039 MIC 1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

Maak van je opleiding Visagie vervolmaking een succes!

Maak van je opleiding Visagie vervolmaking een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Visagie vervolmaking

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 01/07/2016 BE 0826.779.795 9 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16265.00407 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: KDD Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: ISABELLA

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 30/11/2015 BE 0462.537.075 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15679.00182 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: DE LILLE Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres: Kwadenbulk

Nadere informatie

EUR JAARREKENING IN EURO

EUR JAARREKENING IN EURO 40 EUR JAARREKENING IN EURO (2 decimalen)... zijn / zijn niet VERKLARING BETREFFENDE EEN AANVULLENDE OPDRACHT VOOR NAZICHT OF CORRECTIE werd XXX / werd niet * BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA

Nadere informatie

Maak van je opleiding Chakra therapie een succes!

Maak van je opleiding Chakra therapie een succes! Maak van je opleiding Chakra therapie een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Allround fotografie aan het Centrum Voor Avondonderwijs.

Hartelijk dank voor je interesse in de opleiding Allround fotografie aan het Centrum Voor Avondonderwijs. Kom je vrijblijvend informeren: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 Maak van je opleiding Allround fotografie een succes!

Nadere informatie

BE (in euros)

BE (in euros) VKT2. 1. BALANS NA WINSTVERDELING A C T I V A VASTE ACTIVA 2/28 8.634.1 7.174.249 I. Oprichtingskosten 2 II. Immateriële vaste activa toel. I, A) 21 III. Materiële vaste activa toel. I, B) 22/27 8.631.91

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 21/01/2015 BE 0449.054.471 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15019.00586 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: ERDA KOMADA Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010

Bridgeboetiek vzw. Balans en Jaarrekening. Seizoen 2009-2010 Bridgeboetiek vzw Balans en Jaarrekening Seizoen 2009-2010 1 juli 2009 tot 30 juni 2010 Actief passief resultatenbalans Pagina 1/5 Datum lijst 14/10/2010 BRUTO Afschrijvingen en waardeverm. NETTO ACTIEF

Nadere informatie

Deel 2: Financiële jaarrekening

Deel 2: Financiële jaarrekening Deel 2: Financiële jaarrekening Nr. 0407.201.941 VOL-VZW 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingskosten..... Immateriële vaste activa. Materiële vaste activa... Terreinen en gebouwen...

Nadere informatie

Maak van je opleiding Energetisch consulent een succes!

Maak van je opleiding Energetisch consulent een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Energetisch

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Grindfonds - Fonds gravier Instelling van openbaar nut Adres: Koning Albert II laan Nr: 20 Bus: 8 Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Maak van je opleiding Lichaamstaalexpert een succes!

Maak van je opleiding Lichaamstaalexpert een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Lichaamstaalexpert

Nadere informatie

Ratio's en balansanalyse Hendrik Claessens

Ratio's en balansanalyse Hendrik Claessens Ratio's en balansanalyse de balans en de resultatenrekening als deel van de jaarrekening Actief BALANS Passief 6 Resultatenrekening 7 A BALANS P 6 Resultatenrekening 7 actief passief Actief Balans Passief

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 09/07/2015 BE 0555.655.590 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15299.00093 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Dr. Byaruhanga Dieudonne Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid

Nadere informatie

1 Codes I Boekjaar I Vorig boekjaar I

1 Codes I Boekjaar I Vorig boekjaar I VOL 2.1 BALANS NA WNSTVERDELNG ACTVA VASTE ACTVA...... Oprichtingskosten... mmateriële vaste activa... Toel. 5.1 5.2 1 Codes Boekjaar Vorig boekjaar Materiële vaste activa......... Terreinen en gebouwen......

Nadere informatie

Proefhoofdstuk Toegepaste Economie BSO. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be

Proefhoofdstuk Toegepaste Economie BSO. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be. www.centrumvoorafstandsonderwijs.be Proefhoofdstuk Toegepaste Economie BSO Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 Brussel, Timmerhoutkaai 4, 1000 Maak

Nadere informatie

Circulaire NBB_2013_XX - Bijlage 1

Circulaire NBB_2013_XX - Bijlage 1 Prudentieel beleid en financiële stabiliteit de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel Tel. +32 2 221 38 12 Fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire NBB_2013_XX

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 19/06/2015 BE 0458.098.930 12 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15194.00114 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Gusta Commanditaire vennootschap op aandelen Adres: Westendelaan Nr: 71

Nadere informatie

40 1 NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1

40 1 NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1 40 1 NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1 EUR JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS NAAM:... SARO... Rechtsvorm:...

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/10/2015 BE 0471.522.641 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15654.00593 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: 'T SMOSKE TIELT Besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid Adres:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Eigen Vermogen Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek Eigen Vermogen Adres: Kliniekstraat Nr: 25 Bus: Postnummer: 1070 Gemeente: Anderlecht Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016

E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016 E TE XCO HAL FJA AR R E SU LTATE N 2016 BALANS VOL 2.1 ACTIVA VASTE ACTIVA Oprichtingkosten 20 I Immateriële vaste activa 21 Materiële vaste activa A. Terreinen en gebouwen B. Installaties, machines en

Nadere informatie

Hoofdstuk II Boekhoudtheorie

Hoofdstuk II Boekhoudtheorie Hoofdstuk II Boekhoudtheorie 1. Structuur 2. Basisveronderstellingen a. Entiteitveronderstelling b. Continuïteitsveronderstelling c. Geldwaarde-uitdrukkingsveronderstelling d. Veronderstelling van de historische

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 20 31/08/2017 BE 0832.375.509 10 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 17568.00080 VKT 1.1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS

Nadere informatie

ACTIVA. VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING VASTE ACTIVA 20/ , ,87

ACTIVA. VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING VASTE ACTIVA 20/ , ,87 VOL-vzw 2.1 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 5.353.141,98 5.284.478,87 Oprichtingskosten 5.1 20 Immateriële vaste activa 5.2 21 21.635,19 3.414,00 Materiële vaste activa 5.3 22/27 5.318.337,90

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 07/06/2016 BE 0458.098.930 11 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 16157.00038 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Gusta Commanditaire vennootschap op aandelen Adres: Westendelaan Nr: 71

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FONDS VOOR SCHEEPSJONGENS ANDERE Adres: Vrijhavenstraat Nr: 5 Bus: Postnummer: 8400 Gemeente: Oostende Land: België Rechtspersonenregister (RPR) - Rechtbank van Koophandel

Nadere informatie

Maak van je opleiding Japanse gelaatsmassage een succes!

Maak van je opleiding Japanse gelaatsmassage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Japanse gelaatsmassage

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Vlaamse Ombudsdienst Instellingen opgericht bij decreet Adres: Leuvenseweg 86 Nr: 86 Bus: Postnummer: 1000 Gemeente: Brussel Land: België Rechtspersonenregister (RPR)

Nadere informatie

EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1

EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1 40 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. E. D. VOL 1.1 JAARREKENING IN EURO (2 decimalen) NAAM:... PREFLEXIBEL... Rechtsvorm:... Naamloze vennootschap Adres:...Nr.: Elisabethlaan... 153 Bus:... Postnummer:...

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO 20 27/01/2015 BE 0429.423.255 12 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. Blz. D. 15025.00242 VKT 1.1 JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: FRAVAN Naamloze vennootschap Adres: Kortrijksestraat Nr: 439 Bus: Postnummer:

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: Born in Africa Vereniging zonder winstoogmerk Adres: ROBERT DALECHAMPLAAN Nr: 7 Bus: Postnummer: 1200 Gemeente: Sint-Lambrechts-Woluwe Land: België Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Interne jaarrekening - Beknopt verslag (Vennootschap)

Interne jaarrekening - Beknopt verslag (Vennootschap) vrijdag 3 april 2015 09:20 Bedrijf: 1 - VIA VENETO VZW Pagina 1 van 6 BALANS NA WINSTVERDELING ACTIVA VASTE ACTIVA 20/28 1.081,00 1.067,87 Oprichtingskosten 20 Immateriële vaste activa (toelichting 5.1.1)

Nadere informatie

JAARREKENING IN EURO

JAARREKENING IN EURO JAARREKENING IN EURO Naam: Rechtsvorm: NewB Europese vennootschap Adres: Rue Botanique Nr: 75 Bus: Postnummer: 1210 Gemeente: Sint-Joost-ten-Node Land: België Rechtspersonenregister(RPR)- Rechtbank van

Nadere informatie

Maak van je opleiding Aromatherapie een succes!

Maak van je opleiding Aromatherapie een succes! Maak van je opleiding Aromatherapie een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com

Nadere informatie

Maak van je opleiding Afslankingsmassage een succes!

Maak van je opleiding Afslankingsmassage een succes! Kom je cursus inkijken: Antwerpen, Frankrijklei 127, 2000 Gent, Oude Brusselseweg 125, 9050 Hasselt, Simpernelstraat 27, 3511 +32 3 292 33 33 info@schoonheidsschool.com Maak van je opleiding Afslankingsmassage

Nadere informatie

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN

JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN 40 1 EUR NAT. Datum neerlegging Nr. 0405.110.404 Blz. E. D. VOL 1 JAARREKENING EN ANDERE OVEREENKOMSTIG HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN NEER TE LEGGEN DOCUMENTEN IDENTIFICATIEGEGEVENS NAAM: West-Vlaams

Nadere informatie