Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 8 december 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER 2 ADVENTSTIJD FEESTEN DECEMBER 5

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 8 december 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER 2 ADVENTSTIJD FEESTEN DECEMBER 5"

Transcriptie

1 SINT-PAULUSKRANTJE Negentiende jaargang nr. 8 december 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat Antwerpen 03/ maandag, dinsdag en donderdag van 10u00 tot 12u00 PASTOOR Paul SCHEELEN dagelijks bereikbaar tussen 09u00 en 10u00 op tel. 03/ (St.Joris) dinsdag en donderdag van 10u15 tot 12u15 St-Paulusstraat 22 Antwerpen pastoor@sint-paulusparochie.be KERKFABRIEK ST.-PAULUS voorzitter Walter Vrinssen tel. 03/ of 0477/ kerkfabrieksintpaulus@skynet.be ONTHAAL - pastoraal gesprek, doop, huwelijk, uitvaart: Pastoor Paul Scheelen 03/ public relations, kerkgebouw en crypte: Walter Vrinssen 0477/ Inhoudsopgave EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER 2 ADVENTSTIJD FEESTEN DECEMBER 5 WEL EN WEE VAN DE PAROCHIE 6 KERSTSYMBOLIEK IN SINT PAULUS 7 VORMINGSPROGRAMMA UITVAARTBEGELEIDERS KERST IN SINT-PAULUS 12 PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER 13 DE HERDERKENS LAGEN BIJ NACHTE 14 - concerten en evenementen: Leo Van achter 0473/ leo.vanachter@skynet.be - toerisme en rondleiding Sint-Paulusvrienden: Robert Vanherp 0495/570292

2 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER 2009 dinsdag 01 20u00 Geboren in Eeuwigheid Eucharistieviering voorgegaan door Mgr. Johan Bonny en pastoor Paul Scheelen zondag 06 10u30 Tweede Adventzondag - Sint-Elooiviering orkestmis zondag 13 10u30 Derde Adventzondag - Sint-Luciaviering - koormis zondag 20 10u30 Vierde Adventzondag - orgelmis voorgegaan door E.H. Hugo Dierick donderdag 24 23u30 Kerstwake 24u00 Kerstnacht - Orkestmis vrijdag 25 10u30 Kerstdag - koormis zondag 27 10u30 Orgelmis voorgegaan door E.P. Ward Dirven ADVENTSTIJD 2009 In de kortste dagen van het jaar beginnen wij aan de Advent. Advent betekent niet zomaar wachten tot het kerstmis is. Advent is tussen hoop en vrees verwachten dat Hij komt. Niet ooit eens ergens misschien Maar hier en nu voor jou en mij en allen die tot Hem roepen. Advent is oefentijd, vier weken tijd om je een nieuwe levenshouding eigen te maken, je te laten raken door de oproep van Welzijnszorg om te blijven werken aan Gods Droom van een betere wereld. We luisteren opnieuw naar verhalen die ons zijn komst in herinnering roepen, toen en daar, twintig eeuwen geleden; we zien vooruit naar zijn wederkomst aan het einde der tijden, en we houden ons gereed voor zijn onzichtbare aanwezigheid, elke dag opnieuw, in ons en door ons: zijn geboorte in ons leven. De oude profeten van Israël, Jeremia, Baruch, Sefanja en Micha, nemen ons in deze weken bij de hand. Daarbij voegt zich de evangelist Lucas, wiens blijde boodschap in het leesrooster van het C-jaar centraal staat. Lucas weet dat de wederkomst van Christus nog lang kan uitblijven en dat intussen de kerk haar opdracht moet vervullen, hij roept des te meer op tot geloof, vertrouwen en volharding om het uit te houden. We worden uitgenodigd om goddelijk te kijken naar de crisis. Dat wil zeggen dat geloven te maken heeft met de werkelijkheid van het leven.

3 Eerste zondag van de Advent : 29 november 2009 Jeremia 33,14-16;Lucas 21, Jeremia staat vooral bekend als onheilsprofeet, denk maar aan de spreekwoordelijke jeremiade. Toch was hij geen zwartkijker, hij verkondigde ook een boodschap van hoop. De lezing van deze zondag is zo n heilsorakel :de profeet droomt van een land dat in recht en gerechtigheid geregeerd wordt door een nieuwe koning. Aan die stad van vrede moeten wij vandaag bouwen: elk steentje dat wij aandragen brengt die stad dichterbij. Ook Lucas bemoedigt de christenen, die verwarde en onzekere tijden doormaken. Richt je op er staat iets nieuws te gebeuren! Niet het speculeren over apocalyptische tekenen is van belang; wel de mensen en hun angsten, die zijn van alle tijden. Tweede zondag van de Advent : 6 december 2009 Baruch 5, 1-9; Lucas 3, 1-6 Baruch was de metgezel en secretaris van de profeet Jeremia. In het troostlied aan Jeruzalem,bezingt de auteur in schitterende beelden, duidelijk schatplichtig aan Jesaja, de terugkeer van Israëls ballingen naar Jeruzalem als een nieuwe uittocht. Zoals Israël door de woestijn behoed en geleid werd door de lichtende wolk, waarin de Heer met zijn volk meetrok, zo trekt het jubelende Israël ook nu veilig op in Gods heerlijk licht. Lucas leidt het optreden van Johannes de doper in met een plechtige aanhef, waardoor deze figuur en meteen ook het aanbreken van het koninkrijk Gods gesitueerd wordt in de wereldgeschiedenis. Daarmee plaatst de evangelist zich in de traditie van de profetische geschriften, die ook vaak vertrekken vanuit concrete historische feiten en figuren, anderzijds wil Lucas vooral aangeven dat het rijk Gods geen buitenaardse werkelijkheid is. Het rijk Gods is midden onder u. Het is de taak van alle christenen te werken aan de uitbouw van dat rijk, stenen aan te dragen voor die stad van gerechtigheid (zie eerste adventszondag).

4 Derde zondag van de Advent: 13 december 2009 Sefanja, 14-18a ; Lucas 3, De derde zondag van de Advent noemen wij van oudsher gaudete - zondag,naar de Gregorianse intredezang die op deze zondag gezongen werd. Jeruzalem, jubel van vreugde, want God is in je midden als een reddende held Zing, roep, wees blij. Sion, Israël en Jeruzalem worden opgeroepen als waren zij dochters, vertrouwde gestalten in je huis. Alle aanklachten, alle vijanden, weg zijn ze. De koning van Israël De Hebreeuwse tekst wil hier nadrukkelijk een leespauze invoegen. Even je adem inhouden om dan volop te horen : de Heer is in je midden. Overstelpende, ontroerende, maar ook stille liefde zal je deel zijn. Met Sefanja mogen wij een loflied aanheffen. De overmacht van de duisternis staat op het punt te worden gebroken, de overwinning van het licht is op handen. Johannes wat moeten wij doen? het gaat daar bij de Jordaan, waar het veelbelovende land opengaat, over praktijk, over wat heel concreet is. Wat moeten we doen? zo vervoegen tollenaars en soldaten zich bij Johannes, volgens Lucas. Het is ook onze vraag op deze collectezondag voor Welzijnszorg. En het antwoord luidt onomwonden : delen wat je hebt, recht doen aan ieder mens, geen misbruik maken van je maatschappelijke positie.met andere woorden: werk armoede weg. Laten we er samen een échte Gaudete-zondag van maken! Vierde zondag van de Advent 20 december 2009 Micha 5, 1-4a ; Lucas 1,39-45 Micha kondigt een nieuwe koning aan, uit de stad en het geslacht van David, die Israël zal weiden als een herder, als vertegenwoordiger en gevolmachtigde van JHWH (vers 3) Zijn heerschappij zal zich uitstrekken tot aan de uiteinden der aarde, zodat de Israëlieten eindelijk veilig in hun land kunnen wonen. Oorspronkelijk slaat deze profetie op een historische koningsfiguur uit de dynastie van David, pas later krijgt deze tekst een messiaanse herinterpretatie. Het verhaal over de ontmoeting van Maria en Elisabeth is kort : eigenlijk vertelt Lucas alleen de begroeting, daar is het hem om te doen. De oudste, Elisabeth, uit het Jeruzalems priestergeslacht, erkent in het meisje Maria haar meerdere. Vervuld van de Geest noemt zij haar de gezegende onder de vrouwen, de moeder van haar Heer, de gelovige in wie Gods woord tot vervulling zal komen. Waar deze twee vrouwen elkaar ontmoeten, ontmoeten hemel en aarde elkaar lijfelijk en tastbaar. Het tafereel staat bol van verwachting : het zal gaan gebeuren.

5 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER 2009 Op dinsdag 1 december om 20u00: eucharistieviering voorgegaan door Mgr. Johan Bonny, bisschop van Antwerpen en pastoor Paul Scheelen. De viering onder het motto Geboren in de Eeuwigheid is een organisatie van de vzw Levensadem (zie artikel in het Sint-Pauluskrantje van november 2009) Op zondag 6 december: jaarlijkse Sint-Elooiviering. De eucharistieviering van 10u30 wordt voorgegaan door pastoor Paul Scheelen, E.H. Jef Smets - gewezen proost ACV en Luc Dekelver - diaken-pastor. Uitvoering van de Missa Sancti Nicolai van Joseph Haydn door het koor Cantabile, orkest musici dominicanorum en de solisten: Laurie Janssens - sopraan, Noëlle Schepens - mezzo, Koen Laukens - tenor en Conor Biggs - bas. Aan het orgel Nicolas De Troyer - organist titularis. Algemene leiding Frans Dubois - kapelmeester van de Sint-Pauluskerk. Verlenen eveneens hun medewerking de Koninklijke Antwerpse Jachthoornkring. Op zondag 13 december: jaarlijkse plechtigheid ter ere van de Heilige Lucia. Om 10u30 plechtige eucharistieviering voorgegaan door Z.E.H. Michel Van Bostraeten, ere Vicaris-generaal van het bisdom Antwerpen. De mis wordt muzikaal omlijst door het koor Vokem olv. Jef Braekmans. Op donderdag 24 december om 23u30 Kerstwake. Om 24u00 Middernachtmis voorgegaan door pastoor Paul Scheelen. Uitvoering van de Missa Rorate Caeli Desuper van Joseph Haydn door koor, soli en orkest. Op vrijdag 25 december: Kerstdag. De eucharistieviering van 10u30 wordt voorgegaan door pastoor Paul Scheelen. Verlenen hun medewerking: het meisjeskoor Amarylca olv Noëlle Schepens. Zij zingen ondermeer mis voor vrouwenkoor en orgel op. 126 van J. Rheinberger. Verder ook nog werken van B. Britten en J. Duijck en diverse kerstliederen.

6 WEL EN WEE VAN DE PAROCHIE DOOPSELS werden door het sacrament van het doopsel in onze christengemeenschap opgenomen: op 15 november: Ella Van de Wijngaert op 22 november: Daan Siaens Matthias Cluytmans Theo De Jong op 29 november: Constant Coosemans Van harte proficiat aan ouders en familie. HUWELIJKEN beloofden elkaar eeuwige trouw op 28 november Sebastiaan Martin en Els Sterckx Herwig Wouters en Cindy Smout Mogen zij hun liefde met standvastigheid blijven vervullen op blije maar ook kwade dagen. Onze oprechte gelukwensen aan het jonge paar en hun familie. VERNIEUWDE PAROCHIERAAD Een parochie in beraad. Nadenken, coördineren, afspraken, bezinnen

7 SYMBOLEN VAN A-Z IN DE SINT-PAULUSKERK Met deze rubriek willen we regelmatig enkele symbolen uit onze kerk ontsluiten. Een kans om de rijke betekenis van de christelijke symboliek in taal en teken te (her)ontdekken. Pastoor Paul Scheelen VOETEN How beautiful are the feet of them that preach the gospel of peace Soms moet je aandacht hebben voor details. Het is maar schoorvoetend dat je de gedachtegang van een kunstenaar benadert. Je bent er zo vaak langs gelopen, een zeventiende eeuwse schilderij in de pandgang. Onze Lieve Vrouw met kind te midden van een bloemenkrans. Schitterend die bloemenpracht vol coloriet. Dit moet wel dichtbij Daniel Seghers, de jezuïet zijn ontstaan. Maar ineens denk je, wat doet dat jongetje nu toch aan de voet van het Christuskind? En dat verwonderde handgebaar van Maria? Moet dat nu? Een bloedeigen neefje Johannes, dat zachtjes de voeten van haar kind betast, aanvoelt en zoent. En let eens op z n ander handje. Dat ligt op z n hart. Klinkt hier al door wat later die dopersstem in de woestijn zal uitroepen: na mij komt iemand die sterker is dan ik; ik ben niet waardig de riem van zijn sandalen los te maken. Luk. 3,16)? Onze schilder heeft een loopje genomen met de leeftijd van Johannes. Enkele maandjes zouden nog wel kunnen maar die toekomstige doper zou al best zijn Eerste Communie kunnen doen. En dan dat zegenende Christuskind: ik zeg u: onder de vrouwen geboren, is niemand groter dan Johannes (Luk.7,28). De schitterende bloemenpracht, juist in de tijd dat tulpen een kapitaal waard waren, daagt de toeschouwer uit om het kerstgebeuren wat meer te doorgronden. Je hoort als het ware op de achtergrond de Messiah van Händel waarin een sopraan die prachtige aria zingt; hoe lieflijk zijn de voeten van hen die het evangelie van de vrede prediken en de blijde boodschap verkondigen. (Rom. 10:15)

8 Hoe lieflijk zijn de voeten. Van oudsher waren de goden bij het passeren door het woongebied van de stam, schenkers van overvloed, van weelde en heil voor mens, vee en akker. Zij schonken een volheid van levensbezit en gezondheid. Die zelfde gedachte, Gods aanwezigheid in onze mensenwereld, zichtbaar geworden in Christus, wordt schitterend weergegeven in de Mariaikoon, de Hodigritia-Eleousa. Ook hier het handen en voetenspel. Handen die wijzen, verwijzen. Voeten die deze wereld goddelijk betreden hebben en tegelijkertijd verwijzen naar Gods nederigheid. In het borduurwerk van de processiemantel van Onze- Lieve- Vrouw speelt zich een ontroerend tafereel af. Voorzichtig, met beide handen, ontbloot Maria de voeten van het Christuskind. Reeds een der koningen, met kostbare hermelijn bekleed, heeft gedaan wat koningen nooit doen: knielen. Hij knielt voor Gods aanwezigheid. Het goud en al de rijkdom, de mirre, en al het pijnlijke in deze wereld, de wierook en alles wat opgehemeld wordt in ons bestaan krijgen maar echte waarde vanuit Gods nederig aanwezig zijn in het hart van de gelovige.

9 Geloven is dan ook beseffen dat niets in deze wereld de moeite waard is om aanbeden te worden. Alleen voor God en zijn transcendente aanwezigheid in deze wereld kniel je. Cornelis De Vos laat ook hier Maria met beide handen Gods nederigheid aanschouwen. Reeds vallen de vruchtbare korenaren uit de kribbe. Profetisch ligt de stok klaar om het vastgebonden lam de genadeslag te geven. Offergeschenk van een arme herder en tevens het levensoffer van Christus opdat mensen leven zouden hebben.. Is die Christus onze levensbron? Heel hoog opgetild, belicht door goddelijke uitstraling, draagt een jonge vrouw de waterkruik. Heel anders dan de reuze herdersfiguur bij Rubens schermt zij haar ogen niet af voor dit licht. Zij straalt toekomst uit. Nadat ze Jezus gevoed heeft, sluit Maria haar kleed in het prachtige basrelief van Peter Verbruggen de Oude. Johannes raakt het voetje van het kind aan met handen vol eerbied. Hij moet groter worden, ik kleiner. De andere hand ligt op z n hart. Verbazing bij de herder. God zo menselijk nabij.

10 Vormingsprogramma Uitvaartbegeleiders 2010 Bedoeling: Dekenaat Antwerpen Ieder van ons is bekommerd om de kwaliteit van het pastorale aanbod. Daartoe behoort ook het verzorgen van de vieringen, en dan vooral de uitvaarten en de liturgie. We moeten er namelijk rekening mee houden dat het huidige aanbod, door het verminderd aantal priesters, zeker niet kan worden gehandhaafd. Er is tevens een snelle mentaliteitsverandering in de samenleving omtrent uitvaarten, vooral door de houding van een aantal begrafenisondernemers... Daarom plannen we met het dekenaat Antwerpen een vormingsaanbod voor de mensen die in de toekomst de uitvaartliturgie mee zullen verzorgen. Deze vorming zal gespreid zijn over een aantal avonden en er zal naast een belangrijk inhoudelijk luik ook ruimte zijn voor praktijkuitwisseling. Ze is gericht naar pastores, pastorale werk(st)ers, maar vooral ook naar een aantal leden van PT s of andere pastorale vrijwilligers die in de toekomst tijd willen maken voor het begeleiden van uitvaarten. Het is de bedoeling, na een jaar een definitief overzicht te hebben van plaatsen waar de uitvaart verzorgd kan aangeboden worden en wie de begeleiders zijn. Daarmee gaan we dan in gesprek met alle begrafenisondernemers. Beleiding: Ziekenhuispastor Filip Zutterman, Paul Scheelen en enkele mensen van het dekenaal team, in samenspraak met vicaris Bart Paepen.

11 Inhoud: woensdag 13 januari 2010: Uitvaartliturgie in theorie en praktijk. Inleiding op de vorming uitvaartliturgie in een christelijk kader: de orde van dienst, verrijzenis, de dynamiek van de dienst de taak van de voorganger woensdag 10 februari 2010: Het voorbereidende gesprek. Wat willen we te weten komen en hoe laten we mensen hun verhaal vertellen? Wat doe je met te weinig of te veel informatie? Hoe ga je om met gefixeerde wensen van familie en/of overledene? Een avond die ook mogelijkheid biedt tot concretisering vanuit de groep. woensdag 10 maart 2010: Uitvaartliturgie als orthopraxis. Omgaan met de spanning tussen 'het boekje' en wat zich aandient. Hoe realiseren we levende uitvaartliturgie? Wat kan, wat niet? Waar halen we onze mosterd? Werken met symbolen. Avond 4 (datum nog te bepalen): Concreet uitwerken van uitvaarten. Kritische lezing van casussen. Bespreking van ervaringen en moeilijkheden vanuit de groep. Avond 5 (datum nog te bepalen): Alle goede dingen bestaan in drieën. Vormen van nazorg: rouwzorg, jaargetijde, Allerzielen. Samen werken aan degelijke uitvaartliturgie. Evaluatie. Praktisch: Waar? De Loodsen/Stadspastoraat Sint-Jacobsmarkt Antwerpen Wanneer? woensdag 13 januari, 10 februari, 10 maart en twee data nog te bepalen vanaf u is iedereen welkom voor ontmoeting, info, we starten stipt om 20 u en sluiten af om 22 u. Wie? Iedereen die door zijn federatiecoördinator of het dekenaal team hiervoor uitgenodigd wordt. Er wordt aan de deelnemers dan ook geen bijdrage gevraagd. Info? U kunt hierover steeds contact opnemen met deken Jef Barzin via par29@parochies.kerknet.be of met Annemie Luyten, verantwoordelijke tadspastoraat op tel.nr. 03/ of

12 KERST IN SINT-PAULUS Naar aanleiding van de KERST-STALLENTOCHTEN die verzorgd worden door de Antwerpse stadsgidsen werd het plan opgevat om een parcours in onze kerk uit te tekenen rond de kerstverhalen. Topa gidsen zullen ons vergezellen. DECEMBER van 14 tot 17u. za 19, ma. 21, di.22, woe.23 za 26, zo. 27,ma.28,di.29,woe.30

13 PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER DECEMBER 2009 Pauselijke maandintentie: opdat kinderen gerespecteerd, gekoesterd en op geen enkele manier uitgebuit worden Di 01 17u30 Vergadering Sint-Vincentiusconferentie op de pastorie 20u00 Eucharistieviering voorgegaan door Mgr. Johan Bonny Zo 06 10u30 2 de zondag van de advent- Sint-Elooiviering Orkestmis Doopviering Marilijntje Weyts Di 08 Kerstconcert organisatie Lions Club ter Beke Wo Vergadering Parochieteam op pastorie St.Joris Za 12 Concert Classic for Kids Zo 13 10u30 3 de zondag van de advent - Sint-Luciaviering Koormis 15u00 Doopviering Yann Verbeeck Ma 14 19u30 Kerkraad Di 15 17u30 Vergadering Sint Vincentiusconferentie op de pastorie Wo 16 20u30 Kerstconcert - organisatie Lions Club Antwerpen Oost Do 17 20u00 Kerstconcert - organisatie Vlaamse advocaten Za 19 12u30 Huwelijksviering Jay Strubbe en Céline Vanderpoorten Di 22 19u00 Boeteviering in de Sint-Joriskerk Do 24 23u30 Kerstwake 24u00 Middernachtmis - Orkestmis Vr 25 10u30 Kerstdag - Koormis Zo 27 10u30 Orgelmis JANUARI 2010 Zo 03 10u30 Orgelmis Na de mis traditionele Nieuwjaarsreceptie in de St.- Pauluscrypte Di 05 17u30 Vergadering Sint-Vincentiusconferentie op de pastorie Zo 10 10u30 Orgelmis Zo 17 10u30 Orgelmis Di 19 17u30 Vergadering Sint-Vincentiusconferentie op de pastorie Wo 20 20u00 Werkgroep liturgie Zo 24 10u30 Jaarlijkse eucharistieviering voor Sint-Paulusvrienden Koormis Zo 31 10u30 Lichtmisviering

14 DE HERDERKENS LAGEN BIJ NACHTE. Reeds als kind vond ik Kerstmis de mooiste tijd van het jaar. Wij knutselden zelf kerststalletjes in elkaar. Ook de kerstliedjes vond ik geweldig. Behalve het lied: De herderkens lagen bij nachte. Ik vond het stomme mannen. Waarom lieten ze hun schapen s avonds niet in de stal en kropen ze zelf in hun bed? Dat duurde tot ik in Spaans Andalusië kennis maakte met Jeronimo. Hij was een echte herder, liep met een kleine kudde, liet zijn schapen grazen, stopte ze voor de nacht in een grote stal en ging naar huis. Op een keer zag ik hem in het station met een deken over zijn arm. Hij wachtte daar op de trein die vierhonderd schapen bracht en die kudde moest hij tweehonderd kilometer verder brengen. Hoe? vroeg ik. Te voet zei hij. Onderweg zorg ik ervoor dat ze grazen op plaatsen waar het mag. En s nachts? wilde ik weten. Waar slaap je? In het veld bij mijn schapen. En als het regent? Dan word ik nat. Jeronimo lag dus bij nachte in het veld. Vroeger was dat heel normaal. Er liepen speciale wegen door Spanje voor de schapenkuddes. Op 7 augustus 1957 werd herder Esteban tijdens een onweer dood gebliksemd terwijl hij zijn kudde weidde. Men vond dat de herders een beeld verdienden en dat kwam er in Ameyugo niet ver van Burgos. Het heeft een hoogte van zeven meter. Onder zijn rechterarm draagt de herder een lammetje, over zijn linkerarm hangt een deken. Even lager zit zijn herdershond. In 1961 werd het monument ingewijd. Herders uit heel Spanje waren erbij aanwezig. Dit jaar, begin mei, praatte ik in Estepa met een herder die driehonderd schapen weidde. Het was een klein beetje Kerstmis. JoJef Briels Verantwoordelijk uitgever: P. Scheelen, St.-Paulusstraat 22, Antwerpen

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 9 januari 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER- JANUARI 2 WEL EN WEE VAN DE PAROCHIE 2 KERSTMIS VERBEELD 2

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 9 januari 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER- JANUARI 2 WEL EN WEE VAN DE PAROCHIE 2 KERSTMIS VERBEELD 2 SINT-PAULUSKRANTJE Negentiende jaargang nr. 9 januari 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

Het verhaal van onze kerststal

Het verhaal van onze kerststal Het verhaal van onze kerststal In dit boekje wordt het verhaal van onze kerststal verteld. Het verhaal gaat over wat er gebeurde toen Jezus geboren werd. Op onze internetpagina is iets meer te zien. Ook

Nadere informatie

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Om 11.45 u. zingt het koor kerstliederen. Openingslied: Puer Natus. Begroeting en inleiding Welkom in deze vreugdevolle nacht, van de kou

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

TIPS VOOR DE KINDERWOORDDIENST IN DE ADVENT (liturgisch jaar C)

TIPS VOOR DE KINDERWOORDDIENST IN DE ADVENT (liturgisch jaar C) TIPS VOOR DE KINDERWOORDDIENST IN DE ADVENT (liturgisch jaar C) Velen besteden er veel tijd en energie aan om voor de kinderwoorddienst in de Advent een mooi Adventsproject te vinden en daarmee te werken.

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte

Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om uur. Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Protestantse wijkgemeente 'Open Hof' te Kampen Morgengebed op nieuwjaarsdag, zondag 1 januari 2017 om 10.30 uur Orgelspel - Woord van welkom - Stilte Openingsvers O HEER, open mijn lippen. Mijn mond zal

Nadere informatie

Processielied:Wij zoeken hier uw aangezicht (voor de cantorij nr. 281B) Na vers 6 staat de gemeente op om mee te zingen. Cantorij

Processielied:Wij zoeken hier uw aangezicht (voor de cantorij nr. 281B) Na vers 6 staat de gemeente op om mee te zingen. Cantorij Festival of Lessons and Carols in de Lichtkring 11 december 2016 Voorganger Organist Lector Licht : Mario Boelen : Mark Dijkstra : Marijke Drewes M.m.v. de cantorij o.l.v. Marianne Voskamp Wij komen in

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012 SINT-PAULUSKRANTJE Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen Thema en lezingen voor de Laatste zondag van het kerkelijk jaar, de zondagen van Advent en voor Kerstmorgen. SYMBOLISCH BLOEMSCHIKKEN: LAATSTE ZONDAG KERKELIJK JAAR 26 NOVEMBER 2017 Thema: Een open deur:

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

TOELICHTING BIJBELLEESROOSTER

TOELICHTING BIJBELLEESROOSTER BIJBEL LEESROOSTER 2015 TOELICHTING BIJBELLEESROOSTER Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij met eigen ogen gezien en aanschouwd hebben, wat onze handen hebben aangeraakt, dat verkondigen

Nadere informatie

De tweede adventszondag

De tweede adventszondag Bloemschikking Advent en Kerst 2017. Er is licht In deze Adventstijd leven we toe naar het Kerstfeest. Een tijd van verwachting. Er komt licht in het donker. De 4 profeten Zacheria, Maleachi, Sefanja en

Nadere informatie

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus )

Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom en mededelingen De paaskaars wordt aangestoken Stiltemoment Lied op de drempel: Welkom mensen (tekst: Piet Schelling; melodie: ELB, lied 218 = Samen in de naam van Jezus ) Welkom mensen, hier gekomen,

Nadere informatie

Kerstfeest 2017 groep 5

Kerstfeest 2017 groep 5 Kerstfeest 2017 groep 5 Ere zij God, ere zij God, in den hoge, in den hoge, in den hoge. Vrede op aarde, vrede op aarde. In de mensen een welbehagen. Ere zij God in den hoge, ere zij God in den hoge. Vrede

Nadere informatie

Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom.

Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom. Orde van dienst voor de Kerstnacht zondag 24 december, 2017 om 22.00 uur, in de Oude of Alexander Kerk te Bennekom. Thema: Nachten m.m.v. Koor: Con Amore o.l.v. Jannie Wichards - van Duuren organist: Elly

Nadere informatie

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4

Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Welkom op het kerstfeest van groep 3 en 4 Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de Vorst der eng len hier geboren. Komt, laten wij aanbidden, komt, laten

Nadere informatie

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen 1 Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der englen hier geboren.

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Naar aanleiding van de lezingen vandaag, over het ophouden van de manna uit Jozua 5 en het teken van brood en vis uit Johannes 6, wil ik graag twee

Nadere informatie

Welkom. KinderKerstZangDienst 2018

Welkom. KinderKerstZangDienst 2018 Welkom KinderKerstZangDienst 2018 Wij zijn op weg Wij zijn op weg naar Bethlehem Wij volgen de ster, die leidt ons naar Hem Met mirre en wierook en geschenken van goud Zijn onze zadeltassen tot de rand

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vorige week, op de eerste zondag van advent, zijn we begonnen met de lezingen uit het evangelie van Lukas. En ik heb toen gezegd dat het bij Lukas gaat

Nadere informatie

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 15 januari

Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 15 januari Orde van dienst Protestantse Gemeente Heemskerk Morgensterkerk Zondag 15 januari Voorganger: pastor Fred van der Louw Organist: Sybren Boukes m.m.v. Chr. Gem. Koor Con Amore 2 Orgelspel bij binnenkomst

Nadere informatie

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST

SAMENZANG KINDERKERSTFEEST SAMENZANG KINDERKERSTFEEST 24-12-2017 1. Zacharias, luister goed, dit nieuws is niet gewoon: Jij en je vrouw Elisabet krijgen straks een zoon. Noem hem Johannes, God is goed, want hij is heel speciaal.

Nadere informatie

Belijdenisdienst Pinksteren. Feest van de Geest!

Belijdenisdienst Pinksteren. Feest van de Geest! Liturgie zondag 4 juni 2017 Belijdenisdienst Pinksteren Feest van de Geest! Voorganger: Ds. Margriet van de Bunt Organist: Tijn Bouw met medewerking van True Colors Welkom en mededelingen- ouderling van

Nadere informatie

Een herder kijkt verder kerstmusical

Een herder kijkt verder kerstmusical Kerstmorgen 25 december 2014 in Finsterwolde Een herder kijkt verder kerstmusical organist: dhr. W. Eelsing voorganger: Ds. W. Jöhlinger ORGELSPEL MEDEDELINGEN VAN DE KERKENRAAD STIL GEBED (tegelijk met

Nadere informatie

Liturgie Kinderkerstfeest. Het licht van de wereld

Liturgie Kinderkerstfeest. Het licht van de wereld Liturgie Kinderkerstfeest Het licht van de wereld 24 december 2016 Met medewerking van de samenspelgroep van Ons genoegen en Kindercantorij Parels. Bij binnenkomst speelt de samenspelgroep van Ons genoegen.

Nadere informatie

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn.

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn. Kerst kleur je samen In de adventstijd bereiden we ons voor op Kerst, de geboorte van Christus. Ieder jaar vieren we Kerst, maar Kerst kan je ieder jaar weer opnieuw verrassen met een nieuwe gedachte bij

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

(G) EEN PLAATS VOOR HEM

(G) EEN PLAATS VOOR HEM (G) EEN PLAATS VOOR HEM KERST 2016 Welkom Maaltijd (G)een plaats Lied 477 : Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der englen hier

Nadere informatie

Kerstavondviering voor kinderen voor mama s en papa s voor oma s en opa s voor iedereen die er bij wil zijn

Kerstavondviering voor kinderen voor mama s en papa s voor oma s en opa s voor iedereen die er bij wil zijn Kerstavondviering voor kinderen voor mama s en papa s voor oma s en opa s voor iedereen die er bij wil zijn Ontmoetingskerk, 24 december 2013 Organist: dhr. Jan Fahner Zingen: Nu zijt wellekome 1 Nu zijt

Nadere informatie

Komt allen tezamen. Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht

Komt allen tezamen. Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht Samenzang (orgel): Jezus zegt dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij zijn als kaarsjes, brandend in de nacht. En Hij wenst dat ieder tot Zijn ere schijn'; jij

Nadere informatie

Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent kunt u het mee naar huis nemen.

Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent kunt u het mee naar huis nemen. Boekje om te gebruiken in de diensten van de Protestantse Gemeente Heino tijdens de zondagen van Advent 2015 Hemelse Boodschappen Wilt u dit boekje in de kerk laten liggen? Na de vierde zondag van Advent

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2014 Tenhemelopneming van Maria (A)

Eucharistieviering van 15 augustus 2014 Tenhemelopneming van Maria (A) Eucharistieviering van 15 augustus 2014 Tenhemelopneming van Maria (A) Intredelied: ZJ 748: Mijn hart zingt voor de Heer. Begroeting P. Van harte welkom aan iedereen in deze viering. Wij vieren vandaag

Nadere informatie

Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster. Hartelijk welkom

Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster. Hartelijk welkom Kinderkerstfeest 2014 Op zoek naar een ster Hartelijk welkom Welkom en gebed Samenzang: UaM 26 1. Nu daagt het in het oosten, het licht schijnt overal: Hij komt de volken troosten, die eeuwig heersen zal.

Nadere informatie

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond

Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond Welkom door de priester-moderator en/of leider van de avond 1 Zie dia 2 Maria is de patrones van ons bisdom, Een patroonheilige, zo leert ons de kerkgeschiedenis, is een heilige die ons tot voorbeeld is

Nadere informatie

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 30 juni 2013 Dertiende zondag door het jaar (C) Openingslied: koor. Begroeting Pr.: Welkom broeders en zusters, die de stap hebt gezet naar deze wekelijkse eucharistieviering, een

Nadere informatie

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Openingslied: ZJ 115: De nacht loopt ten einde. Begroeting P. Welkom in deze vierde adventsviering. We zijn samengekomen om kracht en bemoediging,

Nadere informatie

Prijs nu zijn naam samen met de engelen. o, nacht dat Jezus kwam

Prijs nu zijn naam samen met de engelen. o, nacht dat Jezus kwam Lied 01 Titel: Licht in de nacht Arrangement: Martin Zonnenberg Tweede componist: Adophe Adams Uitvoerende: Lucas Kramer Uitvoering: Solo en samenzang Licht in de nacht: een ster schijnt door de wolken

Nadere informatie

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming

Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Eucharistieviering van 15 augustus 2013 Maria Tenhemelopneming Openingslied: ZJ 501: Magnificat, strofen 1 en 2. Begroeting en inleiding P. Op het feest van de ten hemelopneming van Maria, Jezus moeder,

Nadere informatie

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk

Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Jeruzalemkerk Liturgie 3 juli 2016 ochtend RdH Ontmoetingsdienst Datum Voorganger Kerkgebouw 3 juli 2016, 9.30 uur ds. Rein den Hertog Jeruzalemkerk Muzikale begeleiding: Peter Tiggelaar (orgel) Kindernevendienst:

Nadere informatie

Zondag 4 december e Adventszondag

Zondag 4 december e Adventszondag Zondag 4 december 2016 2 e Adventszondag dromen van vrede de wereld omgekeerd een nieuw begin water dat stroomt de roep om goede vruchten Goede God in Jezus heeft u een nieuw begin gemaakt Keer ons om

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626

Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 VIERING VAN DE HEILIGE DOOP IN DE SINT MICHAËLKERK OPENING Suggesties voor liederen uit Gezangen voor Liturgie (GVL): 416, 419, 421, 432, 433, 438, 490, 517, 519, 538, 559, 564, 586, 625, 626 Begroeting

Nadere informatie

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Welkom allemaal in deze prachtige, versierde kerk om samen de geboorte van onze Heer te vieren. Het is een Groot feest! God komt in de geschiedenis aanwezig als mens,

Nadere informatie

De nacht brak in duizend stukken

De nacht brak in duizend stukken Liturgie voor de kerstnachtdienst 2017 in Honselersdijk, om 21.45 uur De nacht brak in duizend stukken Voorganger: ds. Piet Schelling Organist: Alexander Prins Fluit: Nicolien van Deursen - van der Wel

Nadere informatie

Welkom, bemoediging en groet. Kaars aansteken. Gebed. Samen zingen: Komt allen tezamen

Welkom, bemoediging en groet. Kaars aansteken. Gebed. Samen zingen: Komt allen tezamen Kerstviering 2018 Welkom, bemoediging en groet Kaars aansteken Gebed Samen zingen: Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der eng'len

Nadere informatie

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten

Het sacrament van. Het doopsel. Sacramenten Het sacrament van Het doopsel Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de Kerk

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER JAAR SINT-ELOOI 2 FEEST HEILIGE LUCIA 3

Inhoudsopgave. Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER JAAR SINT-ELOOI 2 FEEST HEILIGE LUCIA 3 SINT-PAULUSKRANTJE Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

zijn eigen taak heeft

zijn eigen taak heeft ... waarin ieder zijn eigen taak heeft Beste jongens en meisjes, Wij zijn blij dat wij vandaag rond deze tafel mogen samen zitten. Jullie zijn in de voorbije maanden dikwijls samengekomen om je op deze

Nadere informatie

De eerste zondag van Advent Doopdienst op zondag 2 december 2018 in De Oerdracht. Gedoopt wordt Noralynn Milou

De eerste zondag van Advent Doopdienst op zondag 2 december 2018 in De Oerdracht. Gedoopt wordt Noralynn Milou De eerste zondag van Advent Doopdienst op zondag 2 december 2018 in De Oerdracht Gedoopt wordt Noralynn Milou Voorganger: ds. Christien Ferrari- van Schuppen Organist Rients Schuddebeurs Kind van dienst:

Nadere informatie

Liturgie voor Kerstnachtdienst 24 december 2015

Liturgie voor Kerstnachtdienst 24 december 2015 Liturgie voor Kerstnachtdienst 24 december 2015 Voorganger: ds. H. W. Bouwman Ouderling van dienst: Dinie Kossink m.m.v. Koor Comt nu met Sangh o.l.v. Joke Franken organist: Paul Jalink Hervormde Gemeente

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

L I T U R G I E KERSTNACHTDIENST VAN DE 24 DECEMBER 2016

L I T U R G I E KERSTNACHTDIENST VAN DE 24 DECEMBER 2016 L I T U R G I E VAN DE KERSTNACHTDIENST OP 24 DECEMBER 206 Voorganger: da. Tiny van der Schaaf Ouderling van dienst: Anneke van Wijk Organist: Luitzen Overwijk Bij de bloemschikking In het donker van de

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag

Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Eucharistieviering van 11 mei 2014 Vierde Paaszondag - 51ste werelddag - roepingenzondag Openingslied: ZJ 713: God is de Herder. Begroeting P. Wij mogen ons gedragen weten door God, behoeder van alle leven,

Nadere informatie

Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem

Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem Orde van dienst voor 10 december 2017 in de Witte Kerk te Lochem Voorganger: ds. Jan Willem Drost Organist: Gerrit te Rietstap In deze dienst dopen we Ties Robert Clahsen. zoon van Maaike en Bram Clahsen

Nadere informatie

Adventsmiddag december Witte Kerk Lochem

Adventsmiddag december Witte Kerk Lochem Adventsmiddag 2016 17 december Witte Kerk Lochem Thema: Barmhartigheid Orgelspel Vocaal Ensemble zingt: Luidt nu de klokken Welkom Zingen: Komt, verwondert u hier, mensen lied 478: 1, 4 1. Komt, verwondert

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal

Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december Kerstverhaal Kinderkerstfeest van de Kindernevendienst 26 december 2016 Kerstverhaal Heel lang geleden was er een jonge vrouw, Maria. Zij woonde in het dorpje Nazareth. Maria was een heel gewone vrouw, net zo gewoon

Nadere informatie

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers

Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers Niet bang zijn! Kerstdienst op Eerste kerstdag voor jong en ouder Voorganger: ds. Jan Willem Drost Orgel: Els Dijkerman Namens de kerkenraad: Dian Pruijsers Vooraf zingen we: lied 477 ( Komt allen tesamen

Nadere informatie

die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify

die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify Onze Moeder die in de hemelen zijt mag dat?! Nieuwe Kerkviering Moederdag 12 mei 2019 Met medewerking van Glorify band en gospelkoor uit Middelburg ds. Freek Schipper werkgroep Nieuwe Kerkvieringen 1 Welkom

Nadere informatie

KERST NIEUWE KERK HEENWEG. In den beginne was het woord, op aarde is zijn stem gehoord die spreken wil tot eik geslacht, Hij werd geboren in de nacht.

KERST NIEUWE KERK HEENWEG. In den beginne was het woord, op aarde is zijn stem gehoord die spreken wil tot eik geslacht, Hij werd geboren in de nacht. In den beginne was het woord, op aarde is zijn stem gehoord die spreken wil tot eik geslacht, Hij werd geboren in de nacht. KERST Hij werd geboren in de nacht die al het licht heeft voortgebracht, aan

Nadere informatie

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o.

Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. Protestantse gemeente Haaksbergen Buurse i.o. Moderne schilderij van de zwangere Elizabeth en Maria, met op de achtergrond Zacharias en Jozef (maker onbekend) 4 e zondag van Advent 20 december 2015 Voorganger

Nadere informatie

Liturgie voor 25 december 2018, Kerstochtend in de Dorpskerk te Zoeterwoude. Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Esther Zonneveld, diaken:

Liturgie voor 25 december 2018, Kerstochtend in de Dorpskerk te Zoeterwoude. Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Esther Zonneveld, diaken: Liturgie voor 25 december 2018, Kerstochtend in de Dorpskerk te Zoeterwoude. Voorganger: ds. Gea Smit-de Groot, ouderling: Esther Zonneveld, diaken: Anja de Krijger, met medewerking van Suetana Musica

Nadere informatie

De hemelse englen riepen eens de herders weg van de kudde naar 't schamel dak. Spoeden ook wij ons met eerbiedge schreden!

De hemelse englen riepen eens de herders weg van de kudde naar 't schamel dak. Spoeden ook wij ons met eerbiedge schreden! Kerstmorgen 25 december 2015 Om 9.30 uur in de Oude Helenakerk Protestantse Gemeente Aalten Voorganger: ds. Wim Everts Organist: Janieke Mollenhorst Trompettist: Peter Bruin Kerstmuziek van orgel en trompet

Nadere informatie

Baalder kerstdienst Zaterdag 24 december Verder werken mee; - De nu-je-onderweg-band - Kinderen en volwassenen uit onze gemeente

Baalder kerstdienst Zaterdag 24 december Verder werken mee; - De nu-je-onderweg-band - Kinderen en volwassenen uit onze gemeente Baalder kerstdienst Zaterdag 24 december 2016 Voorganger: Organist: ds. Wim van der Wel Bert Slijkhuis Verder werken mee; - De nu-je-onderweg-band - Kinderen en volwassenen uit onze gemeente 1 Voor de

Nadere informatie

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten

Het sacrament van. Boete en verzoening. Sacramenten Het sacrament van Boete en verzoening Sacramenten DSacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Orde van dienst voor Eerste Kerstdag

Orde van dienst voor Eerste Kerstdag Orde van dienst voor Eerste Kerstdag Het Witte Kerkje Huis ter Heide 25 december 2015 Voorganger: ds. Els van der Wal Organist: Gert-Jan van den Bos Lector: Corrie Poelakker m.m.v. Ilonka van der Sluis,

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten.

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Openingslied 205 Het Weesgegroet (couplet 1 en 2) Openingswoord Een groet aan u, die hier

Nadere informatie

Kapelgroep Gemert zondag 30 oktober 016. Thema: Midden in de dood zijn wij in het leven

Kapelgroep Gemert zondag 30 oktober 016. Thema: Midden in de dood zijn wij in het leven Kapelgroep Gemert zondag 30 oktober 016 voorganger: Huub Schumacher Thema: Midden in de dood zijn wij in het leven Schriftlezingen: Apocalyps 7,2-4+9-14 Evangelie van Matteüs 5, 1-12a Wij zijn allemaal

Nadere informatie

Orde van dienst zondag 5 januari In deze dienst wordt Finn van den Broek gedoopt. Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Sander Booij

Orde van dienst zondag 5 januari In deze dienst wordt Finn van den Broek gedoopt. Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Sander Booij Orde van dienst zondag 5 januari 2014. In deze dienst wordt Finn van den Broek gedoopt. Voorganger: ds. Dick Steenks Organist: Sander Booij *** WE KOMEN BIJ ELKAAR Binnenkomst kerkenraad, stilte, orgelspel

Nadere informatie

PROGRAMMA KERSTZANGDIENST TWEEDE KERSTDAG 2015 OUDE KERK PUTTEN. Gods vredesmissie VAN HARTE WELKOM!

PROGRAMMA KERSTZANGDIENST TWEEDE KERSTDAG 2015 OUDE KERK PUTTEN. Gods vredesmissie VAN HARTE WELKOM! PROGRAMMA KERSTZANGDIENST TWEEDE KERSTDAG 2015 OUDE KERK PUTTEN Gods vredesmissie VAN HARTE WELKOM! Samenzang: Vreugde alom, de Heiland leeft! Vreugde alom, de Heiland leeft! Ik hef de lofzang aan. En

Nadere informatie

DERDE ZONDAG VAN DE ADVENT Zondag 'Gaudete'

DERDE ZONDAG VAN DE ADVENT Zondag 'Gaudete' DERDE ZONDAG VAN DE ADVENT Zondag 'Gaudete' Woestijn en steppe zullen zich verheugen, jubelen en bloeien de dorre vlakte. Pronken zal zij met lelies, van blijdschap jubelen en juichen. Jesaja 35 Welkom

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST Kerst 25 december 2018

ORDE VAN DIENST Kerst 25 december 2018 ORDE VAN DIENST Kerst 25 december 2018 Thema: Kwetsbare liefde met medewerking van koperensemble TOG en Umami Zingen voor de dienst Lied 477: 1, 2 en 4 1. Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: komt

Nadere informatie

God trekt het zich aan opdat ieder de meet kan halen

God trekt het zich aan opdat ieder de meet kan halen PAROCHIE HERZELE HOUTEM 2 e zondag van de Advent (jaar B) 9-10 december 2017 God trekt het zich aan opdat ieder de meet kan halen 1 op 7 haalt de meet niet Intredelied: Nu daagt het in het Oosten (ZJ 123,

Nadere informatie

ACTIVI TEITEN CENTRALE EVANGELISATIE COMMISSIE

ACTIVI TEITEN CENTRALE EVANGELISATIE COMMISSIE CENTRALE EVANGELISATIE COMMISSIE ALPHACURSUS Maak voor het eerst of opnieuw kennis met de kern van Christelijk geloof. In een gezellige omgeving samen eten, luisteren en praten over het doel van je leven.

Nadere informatie

2017 Kleur op school. Kerstviering Licht

2017 Kleur op school. Kerstviering Licht 2017 Kleur op school Kerstviering Licht Bouwstenen kerstviering Licht Deze kerstviering is speciaal gemaakt voor Kleur op school bij het thema Licht (Jaargang 7, nr.2) Een aantal kerstwerkbladen is achteraan

Nadere informatie

Welkom op Tweede Kerstdag in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal

Welkom op Tweede Kerstdag in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Welkom op Tweede Kerstdag in een dienst van Kerk Zonder Grenzen voor een viering samen met de luisteraars van Radio Bloemendaal Maandag : 26 december 2016 Aanvang : 10.00 uur Voorganger : Ds. Aart Mak

Nadere informatie

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24

vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 vrijdag 1 januari NIEUWJAARSDAG De Heer zal jullie gelukkig maken en jullie beschermen. Numeri 6:24 De Heer zei tegen Mozes: Zeg tegen Aäron en zijn zonen dat ze de Israëlieten met deze woorden moeten

Nadere informatie

Samenzang Lied 138: De kerstnachtdienstcommissie van de drie kerken te Onstwedde wensen u: Gezegende Kerstdagen en Gods Zegen voor het nieuwe jaar!

Samenzang Lied 138: De kerstnachtdienstcommissie van de drie kerken te Onstwedde wensen u: Gezegende Kerstdagen en Gods Zegen voor het nieuwe jaar! Samenzang Lied 138: De kerstnachtdienstcommissie van de drie kerken te Onstwedde wensen u: Gezegende Kerstdagen en Gods Zegen voor het nieuwe jaar! Kerstnachtdienst 24 december 2015 Komt allen tezamen,

Nadere informatie

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015

Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes. Jaarkalender 2015 Basiliek Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis Oostakker-Lourdes Jaarkalender 2015 JANUARI donderdag 1 januari Feest van de Heilige Moeder Gods 10u00: Plechtige Hoogmis De basiliek wordt gesloten om

Nadere informatie

Speurneuzen gezocht De wereld omgekeerd

Speurneuzen gezocht De wereld omgekeerd Boekje om te gebruiken in de diensten van de Protestantse Gemeente Heino tijdens de zondagen van Advent 2016 Speurneuzen gezocht De wereld omgekeerd 1 Over de liturgische schikkingen De Spiegel is deze

Nadere informatie

Kerstfeest. voor de Kinderen. 23 december 2014

Kerstfeest. voor de Kinderen. 23 december 2014 Kerstfeest voor de Kinderen 23 december 2014 De kinderen komen binnen en zingen: Luid klokje kling Luid klokje klingelingeling luid klokje kling Laat de boodschap horen Jezus is geboren Voor die blijde

Nadere informatie

Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek. Voorganger: Heidi Ebbers. M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten. Muziek: Young Company en Cantorij

Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek. Voorganger: Heidi Ebbers. M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten. Muziek: Young Company en Cantorij Muzikaal kerstverhaal: Ga je mee op zoek Voorganger: Heidi Ebbers M.m.v. Kinderdienstcommissie en figuranten Muziek: Young Company en Cantorij Voor de dienst muziek (Harry en Johan) Welkom Gebed Samenzang

Nadere informatie

Welkom in de Menorah 1e kerstdag 2015

Welkom in de Menorah 1e kerstdag 2015 Welkom in de Menorah 1e kerstdag 2015 Voorganger Ouderling v. dienst Organist M.v.v. : Ds. A. H. Boschma : mw. H. Prinsen : dhr. H. Dorsman : Zangroep Menorah o.l.v. N. Boschma Kerstviering in de Menorah

Nadere informatie

Zondagsbrief voor zondag 23 december 2012. Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk.

Zondagsbrief voor zondag 23 december 2012. Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Zondagsbrief voor zondag 23 december 2012 Hartelijk welkom in deze dienst in de Dorpskerk. Bij de dienst Vanmorgen vertelt het evangelie van Lucas over de ontmoeting vol Geestdrift tussen twee vrouwen:

Nadere informatie

Orde van dienst voor Eerste Kerstdag

Orde van dienst voor Eerste Kerstdag Orde van dienst voor Eerste Kerstdag Het Witte Kerkje Huis ter Heide 25 december 2016 Voorganger: ds. Els van der Wal Organist: Miep Bakker Lector: Corrie Poelakker-Voogd 1 De Paaskaars brandt VOORBEREIDING

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang uur.

Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang uur. L I T U R G I E Voor de dienst op Eerste Kerstdag 2016 in de Hervormde kerk te Woudenberg. Aanvang 10.45 uur. Voorganger: ds. A.D.J. Wessels Orgel : Steven Luitjes Trompet : Guido Grünbauer Orgelspel Binnenkomst

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 3 juni EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Sacramentsdag- Petrus en Paulus WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 3

Inhoudsopgave. Negentiende jaargang nr. 3 juni EUCHARISTIEVIERINGEN JUNI Sacramentsdag- Petrus en Paulus WEL EN WEE IN ONZE GEMEENSCHAP 3 SINT- PAULUS KRANTJE Negentiende jaargang nr. 3 juni 2009 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Fred v. Knobelsdorff, Frederique Lucas Pieternel Rodermond

Fred v. Knobelsdorff, Frederique Lucas Pieternel Rodermond WILHELMINAKERK SOEST 1 e advent, 29 november 2015 Voorganger: Ambtsdrager: Lector: Organist: OM TE BEGINNEN Welkom en mededelingen ds. J. Muis, Utrecht Fred v. Knobelsdorff, Frederique Lucas Pieternel

Nadere informatie

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk

Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Kerk- School- en Gezinsdienst op zondag 29 maart 2015 in de Martinikerk Voorganger: Ds. M.N. Ariesen-Holwerda Organist: Kees Nottrot Pianist: Peter Wagenaar Afkondigingen Zingen van een psalm 122: 1 en

Nadere informatie

Kerstdienst 25 december 2018

Kerstdienst 25 december 2018 Kerstdienst 25 december 2018 Voorganger: Ds. Bart Breunesse Organist: Irma Zuur Voor de dienst zingt Marturia: - I heard the bells on Christmas day - Come on down I heard the bells on Christmas day Op

Nadere informatie

EERSTE COMMUNIE 2018

EERSTE COMMUNIE 2018 EERSTE COMMUNIE 2018 Enkele jaren geleden koos je voor het eerste christelijke sacrament, het DOOPSEL = opname in de christengemeenschap Mia Verbanck Mia Verbanck sterke symbolen Het was een vrijwillige

Nadere informatie

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom

Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen. Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Kerstviering 2009 Laat iedereen het horen Groep 0, 1 en 2 CBS Shalom Welkom op ons kerstfeest Groep 0 zingt : Jezus zegt, dat hij hier van ons verwacht Jezus zegt, dat Hij hier van ons verwacht, dat wij

Nadere informatie

De viering van Kerst. Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur

De viering van Kerst. Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur De viering van Kerst Thema: Wees niet bang! 25 december 2017, 10:00uur Voorganger: ds. Karolien Zwerver Ouderling van dienst: Astrid Hommes Organist: Gerhard van Toly Liederen voor de dienst: lied 473

Nadere informatie