SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 8 december 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN 2 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 3 ADVENT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. 23e jaargang nr. 8 december 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN 2 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 3 ADVENT"

Transcriptie

1 SINT-PAULUSKRANTJE 23e jaargang nr. 8 december 2013 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis Inhoudsopgave WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT Sint-Paulusstraat Antwerpen 03/ maandag, dinsdag en donderdag van 10u00 tot 12u00 PASTOOR Paul SCHEELEN dagelijks bereikbaar tussen en 10u30 op tel. 03/ (St.Joris) dinsdag en donderdag van 10u45 tot 12u45 St-Paulusstraat 22 Antwerpen pastoor@sint-paulusparochie.be KERKFABRIEK ST.-PAULUS voorzitter Walter Vrinssen tel. 03/ of 0477/ kerkfabrieksintpaulus@skynet.be ONTHAAL - pastoraal gesprek, doop, huwelijk, uitvaart: Pastoor Paul Scheelen 03/ public relations, kerkgebouw en crypte: Walter Vrinssen 0477/ concerten en evenementen: Leo Van achter 0473/ leo.vanachter@skynet.be - toerisme en rondleiding Sint-Paulusvrienden: Robert Vanherp 0495/ Walter Geluyckens 0494/ EUCHARISTIEVIERINGEN 2 LIEF EN LEED IN ONZE GELOOFSGEMEENSCHAP 3 ADVENT IN MEMORIAM DR. Willy BRAEKMAN 10 NOCTURNE -ST-PAULUS TEGEN ARMOEDE 11 AFSCHEID VAN WILLIAM EN GERMAN 13 D E Z A A K T E M M E R M A N 16 PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER 20 - Kerktoezichter Piet De Smet

2 VIERINGEN DECEMBER 2013 Zo 01/ U Orkestmis voorgegaan door pastoor Paul Scheelen Zo 08/ U Koormis voorgegaan door Z.E.H. Louis Soetewey Zo 15/ U Orgelmis voorgegaan door pastoor Paul Scheelen Zo 22/ U Orgelmis voorgegaan door Z.E.H. Louis Soetewey Di 24/ U Orkestmis voorgegaan door pastoor Paul Scheelen Wo 25/ U Koormis voorgegaan door Pastoor Paul Scheelen Zo 29/ U Orgelmis voorgegaan door Z.E.H. M. Van Bostraeten Zondag 1 december jaarlijkse plechtigheid voor de Broederschap van St.Elooi. Petrus Christus 1469 Om 10.30U eucharistieviering voorgegaan door pastoor Paul Scheelen. Uitvoering van de Nicolaimesse van Joseph Haydn door koor soli en orkest olv Ivo Venkov. Aan het orgel Nicolas De Troyer titularis. Verlenen eveneens hun medewerking de Jachthoorn blazers uit Antwerpen Na de consecratie aanbeeldslag. Zondag 8 december feest van de Heilige Lucia. De eucharistieviering van 10.30U wordt muzikaal omlijst door het koor Amivoca olv. Johan De Lombaert. Aan het orgel Nicolas De Troyer. Mogelijkheid tot verering van de relikwie van de H. Lucia. Dinsdag 24 december. Kerstavond. Om 23.30U Kertswake. Om 24.00U middernachtmis voorgegaan door pastoor Paul Scheelen. Uitvoering van de Missa Brevis KV140 van Wolfgang Amadeus Mozart, door koor soli en orkest, olv. Kapelmeester Ivo Venkov. Aan het orgel Nicolas De Troyer titularis. Woensdag 25 december Kerstdag. Om 10.30U plechtige eucharistieviering voorgegaan door pastoor Paul Scheelen. Muzikale omlijsting door het koor Die Cierlycke olv. Tom Johnson. Organist Nicolas De Troyer, titularis. Zij brengen werken van oa. J.S.Bach, W.A.Mozart, D.Willocks, ea.

3 LIEF EN LEED IN ONZE PAROCHIEGEMEENSCHAP GEDOOPT werden door het Sacrament van het Doopsel in onze christelijke geloofsgemeenschap opgenomen : Joséphine Van Damme Axelle Nelissen Noé Imaev 10 november 10 november 30 november Wij wensen de ouders en de familie hartelijk proficiat. OVERLEDEN Armand Hens overleden op 9 november uitvaart 16 november Rita Robbyns wed. Leo Driesen overleden op 18 november uitvaart 23 november German Patricio Duran Pacheco overleden op 19 november uitvaart 26 november William Alfonso Van Robbroeck overleden op 19 november uitvaart op 26 november Moge zij voor eeuwig thuis zijn in de hemelse vreugde en vrede van de Heer.

4 ADVENT 2013 In de donkerste dagen van het jaar beginnen wij aan de Advent. Tijd waarin wij vol verwachting uitzien naar het Licht van de wereld. Doen we dat nog? Kunnen, durven we daar nog echt in geloven, op hopen? Klinkt het niet absurd en wereldvreemd : uitzien naar de vervulling van de belofte, de Beloofde, de Komst van het Kind.? En toch, toch leeft diep in ons de hunker naar licht, naar nieuw leven, naar een andere wereld. Toch is er een stem die zegt dat we die Advent niet mogen negeren. Want Advent heeft te maken met iets dat veel verder reikt en dieper gaat Advent zegt iets over een wezenlijke grondtrek van ons bestaan: dat de situatie waarin je verkeert, nooit het laatste woord heeft. Bijna alle bijbelverhalen vertellen hoe met mensen onderweg nog iets kan gebeuren. Een nieuw begin is een sleutelwoord in de Schrift. Er is altijd toekomst als je jezelf niet opsluit in het verleden. Advent nodigt ons uit dat te durven geloven. Advent heeft alles te maken met de vraag hoe je in het leven wil staan: onverschillig of ontvankelijk, zelfgenoegzaam of met open handen. Advent roept ons op tot zorgzame aandacht voor het kwetsbare, opdat de kwijnende vlaspit niet zou doven en het geknakte riet niet wordt gebroken. De campagne van Welzijnszorg maakt dat dit jaar concreet met het thema Armoede (op den) buiten waarmee ze het idyllische beeld van de plattelandspastorale doorprikt en de vaak verdoken armoede daar, aan de kaak stelt.

5 In de driejarige cyclus van het kerkelijk jaar is een A- jaar : we lezen dus het evangelie van Matteüs, als Jood is hij geworteld in de authentieke bijbelse traditie, hij kent de schriften door en door. Op elk van de vier adventszondagen en in de kerstnacht begint de woorddienst met een messiaans visioen uit de eerste Jesaja, met poëtische en profetische kracht wijst hij ons de richting aan, de weg naar gerechtigheid en vrede onder alle volkeren. Eerste zondag van de advent : 1 december Eerste lezing : Jesaja 2,1-5 In het bekende visioen dat we vandaag lezen, ziet en hoort de profeet alle volkeren optrekken naar het huis van de Eeuwige op de berg Sion. De stralende toekomst van het Rijk Gods waar geen duister heerst, geen oorlog of geweld. Kom, laat ons wandelen in het licht van de Heer, daartoe nodigt deze adventstijd ons uit. Evangelielezing : Matteüs 24,37-44 Een taaie brok, deze perikoop over de eindtijd. Vanuit het einde van het verhaal worden her-inneringen opgehaald om aan te geven waar het verhaal van Matteüs over Jezus naartoe wil. Ze spitsen ons toe op wat komen gaat, ook nu: het uur waarop de mensenzoon komt. De mensenzoon onder het teken van Noach, die naam betekent troost. Troosten, nabij blijven. Laat je oproepen mee te doen, wanneer de mensenzoon komt; zo brengt de liturgie ons bij advent. Laat je raken door de tekenen van de tijd, krijg meer oog voor de uitgesloten mensen, zo hertaalt Welzijnszorg het visioen van Jesaja en de oproep van Matteüs.

6 Tweede zondag van de Advent : 8 december Eerste lezing : Jesaja,11,1-10 Er is een roos ontsprongen zingen we straks. Roos is het oude woord voor rijsje, scheut, loot. De nieuwe loot door Jesaja aangekondigd zal een Messiaanse koning zijn. Bezield met Gods geest voert hij een rechtvaardig beleid dat uitmondt in een paradijselijke vrede en harmonie onder alle levende wezens.ja, ook vandaag mogen we, ondanks alles,met mekaar delen in dat visioen van vrede voor alle volkeren Evangelielezing : Matteüs 3,1-12 Op de tweede zondag van de advent vertelt het evangelie ons elk jaar van Johannes de doper. Johannes staat op de plaats waar woestijn en land uit elkaar gaan of samen komen, bij de Jordaan. Matteüs vat de prediking van Johannes samen met dezelfde woorden als die van Jezus Bekeer u, want het rijk der hemelen is nabij. Hij roept ons op bereid de weg van de Heer, maak zijn paden recht. Keer je leven om. Deze oproep van Johannes vormt de ouverture van heel het evangelie. Als deze oproep niet wordt gehoord en beantwoord door jou en mij, hier en nu, kan er van de blijde boodschap niets terechtkomen.

7 Derde zondag van de Advent : 15 december Collectezondag Welzijnszorg De derde adventszondag heet vanouds zondag Gaudete, zondag van de vreugde. Gaudete-verheug u- is de aanhef van de gregoriaanse intredezang, op een tekst uit de brief van Palus aan de christenen van Filippi. Eerste lezing : Jesaja 35,1-6a.10 Als de woestijn gaat bloeien als een roos, wordt zichtbaar waarvoor de naam van God garant staat. Voor groeien en bloeien in geuren en kleuren. De dorre woestijn is een vruchtbaar land geworden, feestelijk getooid als een bruid die God tegemoet gaat. Verlossing, bevrijding waar we zo naar hunkeren, ze komen eraan. De profeet Jesaja nodigt ons uit om temidden van het negatieve volop redenen tot vreugde te zien. Evangelielezing :Matteüs 11,2-11 We horen hoe die vastberaden boeteprediker Johannes ook zijn momenten van twijfel kent. Zijt Gij de komende of hebben wij een ander te verwachten? laat hij aan Jezus vragen. In zijn antwoord wijst Jezus op de tekenen dat het rijk Gods onmiskenbaar doorbreekt. Staan wij er open voor om temidden van het negatieve toch redenen tot vreugde te zien? Of de armen in onze tijd de blijde boodschap zullen vernemen, of zij de Verlosser, de Messias zullen ontmoeten,dat hangt af van jou en van mij wordt het een echte zondag Gaudete?

8 Vierde zondag van de advent : 22 december Eerste lezing :Jesaja 7, Jesaja ontmoet Achaz, de slimme potentaat die denkt zich als koning alles te kunnen permitteren. Hij doet alsof bescheidenheid zijn troef is. Hij hoeft geen teken van God. Hij wil God niet beproeven of toetsen. Maar de rollen worden omgedraaid. Een kind zal hèm toetsen. Geen pretentie of macht, maar een heel andere logica: een kind, een boorlingske van een jonge vrouw, een meisje nog. Zo pril als een begin kan zijn. Zo is God te midden van ons, Immanuël: God-met-ons. Evangelielezing : Matteüs 1,18-24 Jozef heeft evenmin als Achaz om een teken gevraagd ; maar in tegenstelling tot Achaz staat hij er wel voor open. Jozef, de rechtvaardige. Hij bewaart het woord. Hij is een tsaddiek, een van degenen die, zoals de Joodse traditie vertelt, de wereld in stand houden. Hij overweegt in stilte wat hem te doen staat. In die stilte schept hij ruimte voor het mysterie. Hij overwint angst en twijfel om vol vertrouwen de onbegrijpelijke boodschap van de engel ter harte te nemen. Achaz mag dan wel tot het huis van David behoren, een zoon van David zoals Jozef is hij zeker niet.

9 Van zaterdag 21 december tot en met zondag 29 december blijft de Sint-Pauluskerk voor het publiek toegankelijk van 14 tot 17 uur detail uit het rozenkrans-schilderij in de pandgang.

10 IN MEMORIAM DR. Willy BRAEKMAN Onze collega Dr.Willy BRAEKMAN is op maandag 4 november thuis overleden. Hij was tachtig. Als geneesheer was Willy een merkwaardige kruising tussen een oprechte volksmens en een fijnbesnaarde intellectueel. Hij was een man met een grote innerlijke beschaving. Hij straalde een warme menselijke vriendelijkheid uit. Als onbetaald vrijwilliger was hij in zijn vrije tijd actief bij de Sint-Paulusvrienden van de Antwerpse Sint-Pauluskerk. Kunstbezoekers werden door hem rondgeleid tijdens het toeristisch seizoen. Als geneesheer kende hij het Latijn tot in de perfectie. Hij werd een onmisbare hulp in het archief. Tientallen oude Latijnse aktes, documenten, opschriften en wapenspreuken werden vertaald en ontcijferd. Oude zilvermerken, chronograms en tijdversen werden gedecodeerd. Een monnikenwerk gelet op de moeilijk leesbare oude handschriften. Willy hielp eveneens bij het maken van de inventaris van het roerend patrimonium. Hij stelde de lijsten samen van de 256 relieken uit de voormalige Sint-Walburgiskerk en de Sint-Pauluskerk. Een der waardevolste zilveren reliek-ostensoriums is gedateerd 1648; het bevat een Heilige Doorn uit de doornenkroon van Christus. Een der oudste zilveren kusrelieken is deze van Sint-Anna-ten-Drieën uit Relieken zijn dikwijls vergezeld van Latijnse authenticiteitsaktes en vereringstoelatingen, die Willy vertaalde. Zijn teksten en opzoekingswerk werden eveneens gepubliceerd in het tijdschrift van de Sint-Paulusvrienden. Wij zijn vooral dankbaar voor alles wat wij van doctor Willy Braekman hebben geleerd. Sta me toe om te eindigen met een versje van Guido Gezelle : 'k Heb menig uur bij u gesleten en genoten, en nooit en heeft een uur met u me een enklen stond verdroten. Raymond Sirjacobs.

11 NOCTURNE -ST-PAULUS TEGEN ARMOEDE werd op vrijdag 22 november, onder enorme belangstelling en met veel tevreden muziekliefhebbers een muzikaal festijn. Een succes!!!!... Bij het openen van de deuren om 19u30 stroomden honderden muziekliefhebbers de kerk binnen op zoek naar de beste plaatsen, liefst zo dicht mogelijk bij het podium. In een mum van tijd waren alle stoelen in de middenbeuk van de benedenkerk bezet. Om 20u00 stipt was er de verwelkoming met duidelijke afspraken gevolgd door de zes geplande muziekmodules, die met korte onderbrekingen achtereenvolgend door iedereen gesmaakt werden. Dit bleek uit het spontane applaus dat er tussendoor weerklonk en aantoonde dat zowel de gebrachte muziek als het optreden van de muzikanten aan de verwachtingen voldeed. Tot 23u00 genoten de aanwezigen van de prachtige sopraanstem van Emilie DE VOGHT, de ervaring van de harpiste Leen VAN DE ROOST, de warme basstem van Wilfried VAN DEN BRANDE, de veelzijdigheid van onze organist-titularis Nicolas DE TROYER en de kundige vaardigheid van de pianist-begeleider Dirk BAERT. Samen vormden zij een uitgebalanceerd geheel dat garant stond voor een muziekavond van hoge kwaliteit.

12 Dat deze avond een succes werd is enerzijds te danken aan het professioneel optreden van de muzikanten, maar anderzijds ook aan iedereen die dit initiatief financieel gesteund heeft, zowel de sponsors als de muziekliefhebbers die een of meerdere toegangskaarten aangekocht hadden. Aan de basis van het welslagen ligt ongetwijfeld de inzet van de vrijwilligers die na maandenlange voorbereiding op 22 november in de late namiddag al samenkwamen om ervoor te zorgen dat alles tijdig en in de puntjes gereed kwam. Voor de derde keer gebeurt dit in een geest van samenhorigheid met respect voor de inbreng van de andere, in alle vriendschap en met echte waardering voor elkaar. De vele positieve reacties en de felicitaties komen dan ook toe aan die fantastische groep vrijwilligers voor hun onverdroten inzet en medewerking. Allemaal hebben zij nu al hun medewerking beloofd voor de vierde editie van de Nocturne Sint-Paulusparochie tegen armoede op vrijdag 28 november 2014 om 20u00 in onze Sint-Pauluskerk. Wie er dan wil bij zijn noteert deze datum best nu al in de agenda.

13 AFSCHEID VAN WILLIAM EN GERMAN 26 november Met honderden zijn we hier samengekomen op deze kille wintermorgen om afscheid te nemen van William en German, twee jonge mensen in de fleur van hun leven, binnengedragen door de werkmakkers. Twee graag geziene gasten, bondgenoten, lotgenoten met zuiderse warmte in hun bloed, vrienden van op de schoolbanken, werkmakkers en lotgenoten tot op dat laatste fatale moment. Eén enkele seconde van technisch falen, een minuscule storing in het grote raderwerk en een felle explosie maakte brutaal een einde aan twee jonge levens, vol beloften. Ach hoe broos toch een mensenleven. Als we hier vandaag massaal samenkomen om afscheid te nemen, woelen zoveel tegenstrijdige gevoelens in ons hart. Radeloos verdriet,verbijstering, ongeloof, machteloosheid, opstandigheid, woede, maar ook intense dankbaarheid om wat beide vrienden voor ons betekend hebben. We blijven achter met zoveel vragen Laat je hartenkreet maar opklinken in de verstilling van dit uur, onder deze oude gewelven waar onze voorouders van generatie op generatie hun toevlucht zochten, vertrouwend op dat Vriendelijk Licht aan de verre einder. Laat het maar een warme golfstroom zijn van innig meeleven, vertroostende nabijheid met de innig geliefden, naaste familie en vrienden van William en German. Velen onder jullie zijn wellicht niet vertrouwd met deze sacrale ruimte, maar weet je evenzeer van harte welkom, wie je ook bent, hoe je hier ook bent met geloof en ongeloof, met liefde en vriendschap.

14 Ons huis is plots zo koud en kil, ons bed voelt zo eenzaam aan. Ik kan maar niet begrijpen waarom dit ons overkomt. Ons pril gezinnetje, plots verstoord. Soms voel ik mezelf sterk, Soms is de pijn zo diep dat het mijn hart verscheurt. Tranen van geluk op onze trouwdag, omdat je mijn ware was, amper anderhalf jaar later zit ik hier alleen Alleen met prachtige herinneringen aan jouw als mijn man. Perfect is niemand, maar jij wist het toch heel sterk te benaderen. Jij bracht me rust, iets wat ik voordien niet kende. Je gaf me troost, wanneer ik verdrietig was of wanneer het me allemaal een beetje te veel werd. Je hebt voor me gezorgd, alsof ik je prinsesje was. Je liet me lachen, soms totdat we er samen bij neervielen. Je hebt me altijd even hard gesteund, in alles waar je maar kon achter staan. Maar het allerbelangrijkste dat je me gaf was jouw pure liefde. Nooit zal ik vergeten hoe zacht je me kuste, Nooit zal ik vergeten hoe warm je lichaam voelde, Nooit vergeet ik de blik waarmee je in mijn ogen keek. Lieve baby, ik voel je nog diep in mijn hart en toch voel ik me nu zo alleen. De wereld en het leven zullen voor mij nooit meer hetzelfde zijn. Ons babytje, onze beste vriend German en jouw verliezen op zo n korte tijd, doet me zo veel pijn. Dank je voor onze 10 jaar samen, Rust zacht lieverd, ooit kom ik bij je liggen. Ik hou van jou. Leen, je vrouw.

15 Aan onze lieve zoon William. Jij was ons tweede kind dat we met veel liefde in ons gezin verwelkomden. Twee jaar had de adoptieprocedure geduurd voor we je konden gaan ophalen in Colombia. Toen we jouw eerste fotootje toegestuurd kregen zagen we daarop een heel triestig jongetje, maar wat was je levendig. In de Rekke leerde je German kennen en jullie werden vrienden voor het leven. Altijd omringd door je talrijke vrienden, je speelde voetbal want dat was je lust en je leven. Enkele jaren geleden ontsnapte je aan een zwaar ongeluk waarbij je door het oog van de naald bent gekropen, die engelbewaarder was jammer genoeg niet aanwezig op het ogenblik van dit ongeval. Ik zal het missen, je thuiskomst met de woorden Eh moedertje alles kits, wat word je oud, of maak je geen zorgen. Jij was altijd zo rustig en positief. Je zei me steeds Tranquilo en no problema. Met Leen wou je een gezin stichten en je was heel gelukkig met haar, jammer dat het voor iedereen zo van korte duur was. Waarom? Jij was zo levenslustig, had nog zoveel plannen. Amigos para siempre, we zien elkaar weer. We missen je. Veel liefs Mama Papa Sarah Moeke en familie.

16 D E Z A A K T E M M E R M A N (ANTWERPEN ) De mislukte moordpoging op Willem van Oranje in Antwerpen in 1582 is voldoende beschreven; wij brengen dit artikel vanwege sommige onbekende illustraties en de recente surrealistische gebeurtenissen met de relieken. Voor de didactiek toch nog in het kort het verhaal van deze ongelukkige pater dominicaan Temmerman. Antonius Temmerman Fabri werd in 1547 te Duinkerke in een christelijk gezin geboren. In 1568 trad hij in het dominikanenklooster te Antwerpen in en legde er in 1569 zijn geloften af; hij ontving de wijding van bisschop Sonnius. Alhoewel het niet duidelijk is of pater Temmerman een opleiding kreeg in Spanje, beheerste hij het Spaans tot in de perfectie. In 1574 studeerde de roodharige pater Antoon in Parijs. Terwijl de puinen van de beeldenstorm van 1566 nog niet waren opgeruimd, had Antwerpen af te rekenen met een nieuwe godsdienstcrisis; de dominikaanse kloosterkerk (nu Sint-Pauluskerk) moest gedeeld worden met de calvinisten. In 1579 werden de predikheren aangehouden en verbannen. Pater Temmerman kon onderduiken. In 1581 werd de Sint-Pauluskerk gezuiverd van haar papistisch meubilair en ter beschikking gesteld van de calvinisten. De prachtige kerk werd half vernield. De uitoefening van de katholieke godsdienst werd verboden en pater Temmerman droeg als aalmoezenier van de Spaanse natie in het geheim de mis op in het huis van de Spaanse bontkoopman Gaspar de Añastro. Willem van Oranje werd onder druk van Filips II in 1580 vogelvrij verklaard. Pater Temmerman werd in een complot tegen Willem betrokken. De moordpoging in het kasteel van Antwerpen op zondag 18 maart 1582, door de 23-jarige psychisch labiele Baskische knecht van Añastro, Juan de Jauregui, mislukte. De kogel drong het hoofd van Willem binnen onder het rechteroor, doorboorde zijn mond en verliet het hoofd langs de linkerkaak; de wonde was niet levensgevaarlijk. Juan de Jauregui werd onmiddellijk ter plaatse afgemaakt. De prins herstelde van zijn wonde; zijn echtgenote Charlotte de Bourbon verzorgde haar echtgenoot intensief, zij raakte daardoor erg verzwakt en stierf enkele weken na de moordpoging. Tijdens het gerechterlijk onderzoek werd vernomen dat Temmerman regelmatig de mis opdroeg in de Spaanse kolonie te Antwerpen en dat hij daar ook biecht hoorde, o.a. van Juan de Jauregui.. Temmerman

17 werd ondervraagd en omdat hij niets wilde zeggen werd hij op de pijnbank van het Steen gemarteld en verminkt. Een medeplichtige van Juan de Jauregui, Antonio de Venero, de 19- jarige klerk van Añastro, verklaarde dat de pater wel op de hoogte was van de geplande moord. Temmerman bekende dan dat hij 2 dagen tevoren de biecht had gehoord van Juan de Jauregui. Temmerman zou bekend hebben dat hij de moord afkeurde indien ze zou gedaan worden om geld en goed doch ze wel zou aanvaarden indien het ging ter eeren Gods ende zele van de religie. De rechtbank bestond grotendeels uit calvinisten. Gaspard de Añastro kon ondertussen vluchten. Antonio de Venero en pater Temmerman werden op 28 maart 1582 op de Grote Markt aan palen gebonden en gewurgd. Daarna werden ze tezamen met het lijk van Juan de Jauregui onthoofd en de lichamen werden in t openbaar gevierendeeld. De lichaamsdelen werden aan potenten gehangen op de stadspoorten en de hoofden op een spies tentoongesteld. De overblijfsels werden lang daarna door paters jezuïeten in gewijde aarde begraven. De tragische omstandigheden waarin dit geschiedde, met de haat tegen de Roomse kerk, met de bespotting van de sacramenten zoals de biecht, met de politieke verdeeldheid onder Spaans-gezinden en Oranjevrienden in het Antwerpse, de gruwel der pijnigingen en de doodstraf zelf, maken het moeilijk om een oordeel over Temmerman te vellen. Er kwam later een verering van pater Temmerman op gang als slachtoffer en martelaar van het biechtgeheim. Een reliekschrijn met het verminkte hoofd en de gekwetste arm van pater Temmerman werd tot aan de Franse Revolutie in het dominicaans klooster te Antwerpen bewaard; daarna verbleef het in de sacristie van de Sint-Pauluskerk. In 1928 gaf kardinaal Van Roey toelating aan pastoor Louis Van Bostraeten om de relieken terug te geven aan de dominicanen. Met groot eerbetoon werden het hoofd en de arm van pater Temmerman in processie naar de Dominicuskerk van het nieuwe dominikanenklooster van de Provinciestraat gebracht. Ze werden in het koor van de kerk geplaatst. In 1944 vernielden Duitse V-bommen het koor, maar de relieken werden teruggevonden onder het puin. Er werd een nieuw kastje gemaakt, hoofd en arm lagen tussen vier ruitjes met een gordijn rondom. De akelige relieken werden achter het hoogaltaar geplaatst. In de nacht van 29/30 december 1973 werd echter ingebroken in deze kerk; het reliekschrijn werd voorzichtig ontmanteld, het latwerk werd weggenomen, het glas verwijderd en het hoofd en de arm van Antonius Temmerman werden gestolen Raymond SIRJACOBS

18 L i t e r a t u u r - Papebrochius. Annales Antverpiensis (circa 1698). - Pater Bernardo de Jonghe. Belgium Dominicanum (1719). - Pater A.De Meyer O.P. Le procès de l attentat commis contre Guillaume le Taciturne, prince d Orange (1933). - Pater P.L.Lotar. Le cas du père Antoine Temmerman (1937). - Pater Emiel Cresens O.P. De zaak A.Temmerman O.P maart 1582 (1972). Willem van Oranje op het kasteel gekwetst door een pistoolschot dat hem het hoofd doorboorde (historieprent door Frans Hogenberg). Het lijk van Juan de Jauregui wordt op een rijdend schavot op de Grote Markt gebracht (historieprent door Frans Hogenberg). Terechtstelling van Temmerman en de Venero op de Grote Markt (historieprent door Frans Hogenberg).

19 Zoals blijkt uit bovenstaand bidprentje hebben de dominicanen geprobeerd om Pater Temmerman zalig te laten verklaren. Relieken van Temmerman. Het hoofd vertoont nog het oor langswaar de pater de biecht van Jean de Jauregui zou gehoord hebben. Bemerk ook de arm waarmee de dominicaan de absolutie zou gegeven hebben. Illustratie uit Belgium Dominicanum door B.de Jonghe O.P. uit De ets geeft de verminkingen aan, het hoofd met afgesneden linkeroor, afgesneden neus, uitgestoken ogen en een onderkaak die naar links is verplaatst. De realiteit van de ets is verbijsterend.

20 PAROCHIALE COÖRDINATIEKALENDER DECEMBER 2013 Zo U Feest van St.Elooi orkestmis 1 zondag v/d advent 14.00U doop Athena Van de Mosselaer Di U Vergadering St.Vincentiusconferentie op de pastorie Zo U Feest v/d H. Lucia koormis 2 zondag v/d advent Zo U Orgelmis 3 zondag van de advent Ma U Vergadering Parochieteam Zo U Orgelmis 4 zondag van de advent Di U Kerstwake 24.00U Kerstnacht orkestmis Wo U Kerstmis koormis Zo U Orgelmis JANUARI 2014 Zo U Orgelmis Di U Vergadering St.Vincen tiusconferentie Zo U Orgelmis Na de mis nieuwjaarsreceptie in de St.Pauluscrypte Zo U Orgelmis Zo U Feest van St.Paulus Bekering - orkestmis. teksten en afbeeldingen werden opgenomen zoals door de auteurs aan de redactie bezorgd Verantwoordelijk uitgever: P. Scheelen, St.-Paulusstraat 22, Antwerpen Foto s: P.Scheelen, P. De Smet, Gazet van Antwerpen, Nieuwsblad, Wikipedia Redactie: J. Phlippo, Leo Van achter, P. Scheelen

Inhoudsopgave. Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER JAAR SINT-ELOOI 2 FEEST HEILIGE LUCIA 3

Inhoudsopgave. Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN DECEMBER JAAR SINT-ELOOI 2 FEEST HEILIGE LUCIA 3 SINT-PAULUSKRANTJE Twintigste jaargang nr. 8 december 2010 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen

Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen Kerstavond in de Open Kring De stal, Het kind en Jij en Ik Liederen 1 Komt allen tezamen Komt allen tezamen, jubelend van vreugde: Komt nu, o komt nu naar Bethlehem! Ziet nu de vorst der englen hier geboren.

Nadere informatie

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig.

God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. zondag 1 januari NIEUWJAARSDAG God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Psalm 67:2 God, laat ons uw liefde zien en maak ons gelukkig. Wees bij ons en bescherm ons. Dan zal iedereen zien dat u

Nadere informatie

Geloven in Jezus Christus

Geloven in Jezus Christus Geloven in Jezus Christus Zoon van God Jezus krijgt God een menselijk gezicht. Immanuel wordt Hij genoemd: God met ons. Het is de naam die Hij bij zijn geboorte krijgt. ZIn Daar begint zijn bijzondere

Nadere informatie

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent

Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Eucharistieviering van 22 december 2013 Vierde zondag van advent Openingslied: ZJ 115: De nacht loopt ten einde. Begroeting P. Welkom in deze vierde adventsviering. We zijn samengekomen om kracht en bemoediging,

Nadere informatie

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3

Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Bijbelrooster 13 november t/m 19 november Thema: Zalig zijn Dinsdag 13 november De armen van geest Zalig zijn de armen van geest; want hunner is het Koninkrijk der hemelen. Mattheüs 5:3 Dat het koninkrijk

Nadere informatie

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen

Ds. Corrie Pronk van de Protestantse gemeente Boornbergum Kortehemmen Thema en lezingen voor de Laatste zondag van het kerkelijk jaar, de zondagen van Advent en voor Kerstmorgen. SYMBOLISCH BLOEMSCHIKKEN: LAATSTE ZONDAG KERKELIJK JAAR 26 NOVEMBER 2017 Thema: Een open deur:

Nadere informatie

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins

Liturgie. zondag 11 juni :30 uur Ds H D Bondt. 14:15 uur Ds R Prins zondag 11 juni 2017 Liturgie 09:30 uur Ds H D Bondt 14:15 uur Ds R Prins 09:30 uur 11-jun Ds H D Bondt NLB 217 : 1-5 Ps 101 : 1, 2, 3 Exodus 34 : 4-9 NLB 195 : Matt 28 : 16-20 2 Kor 13 : 11-13 Opw 661

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het zijn wonderlijke verhalen, de verhalen rond de geboorte van Jezus: Maria, die zwanger is door de heilige Geest, Jozef, die in een droom een engel

Nadere informatie

Zondag 12 januari - de doop van Jezus

Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zondag 12 januari - de doop van Jezus Zoals Nederland een waterland is, zou je kunnen zeggen dat de Bijbel een waterboek is. Het begint al in Genesis 1: Gods Geest zweefde over het water. Er lijkt al water

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, God geeft een teken in donkere tijden: Een jonge vrouw is zwanger. Ze krijgt een zoon. En ze noemt hem: Immanuel. Immanu - el: met ons, God. God met

Nadere informatie

tv-mis 18 december de zondag van de advent

tv-mis 18 december de zondag van de advent onze-lieve-vrouw van goede bijstand kreta, kritsa, panagía kerá, fresco ca. 1400 tv-mis 18 december 2016 4de zondag van de advent 16 1 zending en zegen slotlied een nieuw marialied t. m. steehouder m.de

Nadere informatie

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest

Doopviering. Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Doopviering Ik doop je in de naam van de vader en de zoon en de heilige geest Welkom Beste, Wij zijn hier samengekomen om de geboorte te vieren van dit nieuwe leven. Dagelijks worden er kinderen geboren,

Nadere informatie

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat.

Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. Hartelijk welkom Laat het feest zijn in de huizen Opwekking 553 Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht buigt voor Jezus en het volk weer bidden gaat. In de bergen,

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart.

Heer ik kom tot u Heer, ik kom tot U, hoor naar mijn gebed. Vergeef mijn zonden nu, en reinig mijn hart. Toon mijn liefde Aan de maaltijd wordt het stil, als de meester knielen wil, en vol liefde als een knecht, elk apart de voeten wast en zegt: Dit is wat Ik wil dat jullie doen, dit is waarom Ik bij jullie

Nadere informatie

Zet je voet maar op het water!

Zet je voet maar op het water! Zet je voet maar op het water! Gezinsdienst Zondag 1 mei 2016 Locatie: Voorganger: Organist: Medewerking: Oosterkerk Ds. Koning Jurjan Lipke Combo Joy 4 All Voor de dienst zingen we: Jezus roept alle kleine

Nadere informatie

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons

Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Middernachtmis van 24 december 2013 In dit kind is God met ons Om 11.45 u. zingt het koor kerstliederen. Openingslied: Puer Natus. Begroeting en inleiding Welkom in deze vreugdevolle nacht, van de kou

Nadere informatie

De doop van de Heer in de Jordaan

De doop van de Heer in de Jordaan Orde van dienst Zondag 8 januari 2017, 10.00 uur 1 e Zondag van Epifanie De doop van de Heer in de Jordaan Hij zal bevrijden wie arm is en om hulp roept, wie zwak is en geen helper heeft. Psalm 72:12 Kleur:

Nadere informatie

Doopsel in een zondagse eucharistieviering

Doopsel in een zondagse eucharistieviering Doopsel in een zondagse eucharistieviering 1. OPENING VAN DE DIENST Intredeprocessie en intredelied Openingswoord met een bijzondere begroeting van de dopeling en zijn / haar familie. Ook de naamgeving

Nadere informatie

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer

Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Eucharistieviering van 25 december 2013 Geboorte van de Heer Vooraf zingt het koor: Puer natus. Intredelied: nr. 205: Heden zal uw redder komen. Begroeting P. Wie u ook bent, wat u ook zoekt, van waar

Nadere informatie

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede

Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono. Vierde zondag door het jaar. De Bergrede Gebedsviering 29 januari 2017 m.m.v. kinderkoor Unisono Vierde zondag door het jaar De Bergrede De berghelling waar Jezus zijn Bergrede uitsprak. Bovenop de heuvel de kerk van de Bergrede Welkom In het

Nadere informatie

Mijmeren rond Maria Lichtmis

Mijmeren rond Maria Lichtmis CD s Mijmeren rond Maria Lichtmis Inleiding: Op 2 februari, veertig dagen na Kerstmis, vierden we het feest van Maria Lichtmis, ofwel de Opdracht van de Heer in de tempel. We herdenken dan dat Maria en

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Eucharistieviering van 1 december 2013 Eerste zondag van de advent

Eucharistieviering van 1 december 2013 Eerste zondag van de advent Eucharistieviering van 1 december 2013 Eerste zondag van de advent Openingslied Welkom en kruisteken P. Welkom op deze eerste zondag van de advent. We beginnen een weg van donker naar licht. En we vragen

Nadere informatie

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom!

In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter. Van harte welkom! In deze dienst wordt gedoopt: Tijn Bouter Van harte welkom! Welkom en gebed Weet Je Dat De Lente Komt Weet je dat de lente komt, lente komt, lente komt Weet je dat de lente komt, alles loopt weer uit De

Nadere informatie

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 11 augustus 2013 Negentiende zondag door het jaar (C) Openingslied: ZJ 585: Dankt, dankt nu allen God. Begroeting en kruisteken P. Vakantietijd, een stille tijd, een tijd om op bezoek

Nadere informatie

Oasemoment 'Blijde boodschap' Emmaüsparochie - donderdag 20 december 2018

Oasemoment 'Blijde boodschap' Emmaüsparochie - donderdag 20 december 2018 Oasemoment 'Blijde boodschap' Emmaüsparochie - donderdag 20 december 2018 Bijbeltekst We lezen uit de profeet Sefanja. Juich van vreugde, inwoners van Sion! Laat horen dat jullie blij zijn, mensen van

Nadere informatie

Zondag 14 Februari 2016 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: De heer J. Bimmel uit Middelburg

Zondag 14 Februari 2016 is er om 15 uur een aangepaste gezinsdienst in de Opstandingskerk te Terneuzen. Voorganger: De heer J. Bimmel uit Middelburg LITURGISCHE WERKGROEP VOOR AANGEPASTE GEZINSDIENSTEN Corr. Adr.: Mevr. J. Pelle - Tel. 0115-694737 e-mail: japelle@zeelandnet.nl Dhr. A. Scheele - Tel. 0115-563188 e-mail: ascheele@hetnet.nl THEMA: Zondag

Nadere informatie

Inleiding Kerkplus 28 april 2019

Inleiding Kerkplus 28 april 2019 Inleiding Kerkplus 28 april 2019 De Heer is opgestaan! En nu? Dat is dé centrale vraag in de lezingen die vanouds bij deze zondagen na Pasen horen. Vooral de evangelist Johannes schrijft in de nasleep

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Psalm 25, 14 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen: Lied 457 : 1, 2 en 3 4 Lezing van de wet 5 Zingen: Psalm 51 : 4 en 5 6

Nadere informatie

DERDE ZONDAG VAN DE ADVENT Zondag 'Gaudete'

DERDE ZONDAG VAN DE ADVENT Zondag 'Gaudete' DERDE ZONDAG VAN DE ADVENT Zondag 'Gaudete' Woestijn en steppe zullen zich verheugen, jubelen en bloeien de dorre vlakte. Pronken zal zij met lelies, van blijdschap jubelen en juichen. Jesaja 35 Welkom

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten.

Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Gebedsdienst dinsdag 8 oktober 1991 Thema: Maria, bid voor ons, dat wij Gods groet vernemen en elkaar begroeten. Openingslied 205 Het Weesgegroet (couplet 1 en 2) Openingswoord Een groet aan u, die hier

Nadere informatie

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B

Gezinsviering voor Missiezondag 21 oktober e zondag doorheen het jaar B Gezinsviering voor Missiezondag 29 e zondag doorheen het jaar B Alle Bijbelteksten werden genomen uit de Bijbel in Gewone Taal. Met dank aan Marie-Louise Hulstaert, lid van de groep voor missieanimatie

Nadere informatie

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012

SINT-PAULUSKRANTJE. Inhoudsopgave. Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari een vredevolle Kersttijd een voorspoedig en gezond 2012 SINT-PAULUSKRANTJE Eenentwintigste jaargang nr. 9 januari 2012 EUCHARISTIEVIERINGEN SINT-PAULUSKERK zondag 10u30 Hoogmis WIJKKAPEL Londenstraat 44 zaterdag 18u00 - zondag 10u00 - weekdagen 18u00 PAROCHIESECRETARIAAT

Nadere informatie

Overdenking zondag 11 december e zondag van advent kleur roze Ds. A.J.Wouda

Overdenking zondag 11 december e zondag van advent kleur roze Ds. A.J.Wouda Overdenking zondag 11 december 2016 in de Terskflier 3 e zondag van advent kleur roze Ds. A.J.Wouda PG Sexbierum-Pietersbierum OT lezing Jesaja 35: 1-10 Antwoordpsalm 146: 1, 2, 3, 4 Epistellezing Jacobus

Nadere informatie

Nada te turbe Laudate Omnes gentes

Nada te turbe Laudate Omnes gentes Gebedsviering Ten Bos op zondag 19 juni 2011 VOORAF INSTRUMENTAAL Nada te turbe Laudate Omnes gentes INLEIDING Le. 1 Welkom op deze eerste zondag na Pinksteren waarop we het feest van de Drievuldigheid

Nadere informatie

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen:

Binnenkomst in stilte in de donkere kerk. We zingen: Jaargang 8, nummer 19 Voorganger: ds. Piet Jan Rebel Koor o.l.v. Tanja van Dijk Piano: Myrre van Dijk, David van Dijk Zaterdag 20 april 2019 Paaswake Een nacht vol hoop Binnenkomst in stilte in de donkere

Nadere informatie

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest

Handelingen 19:1-12 & 28: maart 2018 Vrijmoedig door de Geest Preek Gemeente van Christus, Welke bril heb je op? Dat is de vraag waar het vanmorgen over gaat. Met welke ogen kijk je zelf naar deze wereld, naar de mensen om je heen? En wat geef je je kinderen daarin

Nadere informatie

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis)

Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Gebedsviering van 3 februari 2013 Opdracht van de Heer (O.-L.-Vrouw Lichtmis) Intredelied: nr. 530: Zo vriendelijk en veilig als het licht, strofen 1, 2 en 3. Begroeting en openingswoord P. Broeders en

Nadere informatie

Zondag 25 februari 2018 Ontmoetingskerkgemeente Zevenhuizen-Moerkapelle

Zondag 25 februari 2018 Ontmoetingskerkgemeente Zevenhuizen-Moerkapelle Zondag 25 februari 2018 Ontmoetingskerkgemeente Zevenhuizen-Moerkapelle Voorbereiding Welkom. Intochts-lied Lied 976: 1 (Ons heeft de Heer met liefde neergeschreven) Stilte, moment van persoonlijke bezinning.

Nadere informatie

week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD

week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD week 16-2014 Aan al onze abonnees van harte EEN ZALIG PAASFEEST! DE STEEN IS WEGGEROLD De ochtend is nog pril, de zon gaat op in pastelkleuren als Maria van Magdala doet wat haar hart haar ingeeft: de

Nadere informatie

CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST

CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST CONTRAST EN KERST, KERST VOL VAN CONTRAST leven binnen contrast Geboeid ben ik al zo lang in het thema contrast in mijn leven. Ook binnen religieuze stromingen komt het contrast ruim aan bod. Thema s als

Nadere informatie

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden

ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden COPYRIGHT: WWW.BIJBELSOPVOEDEN.NL ZONDAG -voorbereiding op het Heilig Avondmaal- Heilig Avondmaal houden Lees Lukas 22:15-20 Volgende week zondag wordt bij ons in de kerk het Heilig Avondmaal gehouden.

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C

Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Preek voor Kerstnacht 2015 jaar C Welkom allemaal in deze prachtige, versierde kerk om samen de geboorte van onze Heer te vieren. Het is een Groot feest! God komt in de geschiedenis aanwezig als mens,

Nadere informatie

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest

30. De koning wordt geboren 31. Blij met Jezus 32. Jezus, de koning die dient 33. Jezus sterft 34. Jezus leeft 35. Jezus en de Heilige Geest Themaoverzicht Groep 1 1. In het begin 2. Noach 3. God belooft 4. Abraham 5. Isaak 6. Jakob en Esau 7. Jakob 8. Jozef 9. Dromen 10. Jozef de onderkoning 11. Mozes 12. Mozes naar de farao 13. God straft

Nadere informatie

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505

Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Hartelijk welkom Toon Uw heerlijkheid Opwekking 505 Vader van de schepping, volvoer uw eeuwige plan. Maak ons een generatie die overwinnen kan. Heer, laat uw koninkrijk komen, waar heel de schepping

Nadere informatie

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C)

Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Eucharistieviering van 3 november 2013 Eenendertigste zondag door het jaar (C) Intredelied: ZJ nr. 540: Heer, onze Heer, hoe zijt gij aanwezig, strofe 1, 2 en 3. Begroeting P. Welkom zusters en broeders,

Nadere informatie

Oasemoment 'Als de graankorrel niet sterft' Emmaüsparochie - donderdag 22 maart 2018

Oasemoment 'Als de graankorrel niet sterft' Emmaüsparochie - donderdag 22 maart 2018 Oasemoment 'Als de graankorrel niet sterft' Emmaüsparochie - donderdag 22 maart 2018 Inleiding Christus' kruisdood komt nu snel nabij en we gaan met de lezing van het voorbije weekend nog één stap verder

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017

Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017 Oasemoment 'De goede herder' Emmaüsparochie - donderdag 27 april 2017 Inleiding Er is maar één goede herder die zijn schapen kent, één naar wie de schapen luisteren. Eén die bekwaam is om ze allemaal op

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

STILLE ZATERDAG - PAASWAKE. 4 april uur

STILLE ZATERDAG - PAASWAKE. 4 april uur STILLE ZATERDAG - PAASWAKE 4 april 2015 21.30 uur Feest- en gedenkdagen beginnen in de bijbel op de avond. Zo zijn ook wij al in de nacht bij elkaar om te vieren dat het Paasfeest begint. Het LICHT van

Nadere informatie

Leidraad voor catechisten

Leidraad voor catechisten Voorbeeld van 3 catechetische samenkomsten na een eucharistieviering met ouders die voor hun kind een initiatiesacrament vragen (doopsel, vormsel, eucharistie/communie) Dit voorbeeld uit het aartsbisdom

Nadere informatie

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt

Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt Gedroomd Gedragen Geboren Gedoopt 15/10/2008 BEGROETING (door de priester) Sofie : Welkom, lieve Vital. Maandenlang hebben we naar jou komst uitgekeken. Vol verwachting, vol hoop en zeker vol liefde. Iedere

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015

Liturgie in de dankdienst voor het leven van. Martinus Huistra. 3 augustus augustus 2015 Liturgie in de dankdienst voor het leven van Martinus Huistra 3 augustus 1931 5 augustus 2015 Op maandag 10 augustus 2015 om 13.30 uur in de Gereformeerde kerk te Leek Voorganger: ds. L.G. van der Heide

Nadere informatie

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012

DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 Zijn wij in U één, samen op uw wegen, dan wordt ons tot zegen lachen en geween. DUINZICHTKERK zondag 30 september 2012 PROTESTANTSE WIJKGEMEENTE DUINZICHTKERK/VREDESKAPEL Hartelijk welkom in de Duinzichtkerk.

Nadere informatie

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette.

Toen ik op pelgrimstocht ging en in mijn reisgenoten de Ander ontmoette. Welkom Lieve vrienden, bekenden, nieuwe gezichten, Welkom in deze Zwanenhofviering. In onze Tijd van leven heeft ieder van u ervoor gekozen op deze zondagmorgen hier te komen. Met alles wat ons leven ons

Nadere informatie

Gedachtenisdienst. Eeuwigheidszondag 22 november 2015 Ichthuskerk Elburg. Voorganger: ds. E. van Leersum Organist: Johan Hoeve

Gedachtenisdienst. Eeuwigheidszondag 22 november 2015 Ichthuskerk Elburg. Voorganger: ds. E. van Leersum Organist: Johan Hoeve ook dan zou het duister voor u niet donker zijn - de nacht zal oplichten als de dag, het duister helder zijn als het licht. Psalm 139 : 12 Gedachtenisdienst Eeuwigheidszondag 22 november 2015 Ichthuskerk

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010

tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010 tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010 Welkom en inleiding 1 Goede mensen, van harte welkom in deze gebedsviering naar aanleiding van het feest van Allerheiligen en Allerzielen.

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Inleiding over het kernwoord zonde

Inleiding over het kernwoord zonde Inleiding over het kernwoord zonde Door Eline Lezen: Mattheüs 5 : 21 t/m 48 Zingen: Psalm 6 : 1 en 4 1. Waarom moeten wij weten wat zonde is? Toen ik deze inleiding begon te maken vroeg ik me af wat ik

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten In de Bijbel Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Goede vrijdag Zie Het Lam!

Goede vrijdag Zie Het Lam! Goede vrijdag 2019 Zie Het Lam! Voorganger: Organist: ds. A. Baas Arjen van Vliet Orgelspel In stilte komen we de kerk binnen. We groeten elkaar en denken aan dat wat de Heere Jezus op die Vrijdag lang

Nadere informatie

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn.

Kerst055 hoopt dat dit adventsverhaal u inspireert om het vreemde welkom te heten en afstand tussen mensen te overbruggen door samen te zijn. Kerst kleur je samen In de adventstijd bereiden we ons voor op Kerst, de geboorte van Christus. Ieder jaar vieren we Kerst, maar Kerst kan je ieder jaar weer opnieuw verrassen met een nieuwe gedachte bij

Nadere informatie

MAAR NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN

MAAR NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN NIEMAND HEEFT OOIT GOD GEZIEN MAAR Voorganger: ds. Werner Gugler Ouderling: Jannie Torsius Lector: Henk Buscher Pianist: Rik Nijs / Jan vd Brink Koster: Niels Kuyt / Coen Robbertsen Intochtslied: Opwekking

Nadere informatie

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self!

Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014. Selfie? Ie-self! Liturgie Jeugddienst Nijbroek in samenwerking met de jeugddienstcommissie van Terwolde 19 oktober 2014 Selfie? Ie-self! Voorganger: Dhr. G.J. Heinen Muzikale medewerking: koor van Groot Schuylenburg uit

Nadere informatie

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst

Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst Liturgie voor de vierde zondag van Advent en bevestigingsdienst 18-12-2016 Voorganger: Organist: Locatie: Bevestiging van: Thema: ds. Nita van der Horst - Kattenberg Marco 't Hart Dorpskerk te Oostvoorne

Nadere informatie

Liturgie voor de kerkdienst in de Dorpskerk op zondag 2 april 2017

Liturgie voor de kerkdienst in de Dorpskerk op zondag 2 april 2017 Liturgie voor de kerkdienst in de Dorpskerk op zondag 2 april 2017 Deze dienst is in het bijzonder gericht op mensen met een verstandelijke beperking. Het thema is: Hé, je wordt geroepen! Voorganger: Ds.

Nadere informatie

Eredienst 14 mei uur Voorganger: Ds. R. Roth

Eredienst 14 mei uur Voorganger: Ds. R. Roth Eredienst 14 mei 2017 10.00 uur Voorganger: Ds. R. Roth Liturgie Votum / zegengroet (Sela) Gezang 161: 1, 2 Gebed Gezang 161: 3, 4 Schriftlezing 1 Samuël 17 Psalm 25: 1, 2 >> Regenboog Preek Opwekking

Nadere informatie

Er zijn maar weinig mensen die nog weten dat de adventsperiode, als voorbereidingstijd op Kerst, oorspronkelijk een tijd van vasten was, net als de

Er zijn maar weinig mensen die nog weten dat de adventsperiode, als voorbereidingstijd op Kerst, oorspronkelijk een tijd van vasten was, net als de Er zijn maar weinig mensen die nog weten dat de adventsperiode, als voorbereidingstijd op Kerst, oorspronkelijk een tijd van vasten was, net als de tijd voor Pasen. De echte 'adventsstemming' wordt tegenwoordig

Nadere informatie

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen

BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE. voor het doopsel van meerdere kinderen BELOFTE-FORMULES DOOPLITURGIE voor het doopsel van meerdere kinderen In dit boekje vind je een 15-tal voorbeelden van belofte-formules die je als ouders kan uitspreken tijdens de doopviering van je kind.

Nadere informatie

Jaar A - Jezus! Samen op weg

Jaar A - Jezus! Samen op weg B I J L A G E B I J J A A R A Gebeden en liederen GEBEDEN GEKEND IN HEEL DE WERELD INHOUDSTAFEL Onze Vader Onze Vader, die in de Hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde

Nadere informatie

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal

Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Liturgie voor zondagochtend 21 augustus in de Westerkerk te Veenendaal Aan Tafel [VBW-themalied] De allergrootste Koning de allergrootste Koning Heeft aan jou een vraag: heeft aan jou een vraag Mag ik

Nadere informatie

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22.

18. Evangelist in eigen land 19. Onder Jezus zegen Een bereide plaats 20. Water 21. Een gebed om de Heilige Geest Doorwaai mijn hof 22. Inhoudsopgave Voorwoord 1. Een gebed bij het begin van het nieuwe jaar Ik ben met u 2. Gods hand 3. Zegen Vrede met God 4. In de kerk 5. Is Deze niet de Christus? Deze ontvangt zondaars 6. Echte vrienden

Nadere informatie

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf

Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Exodus 24,9-11 Aan tafel bij God zelf Viering van het Heilig Avondmaal Liturgie Voorzang Gez 156 Stil gebed Votum Zegengroet Zingen Ps 111,1.2.3 Gebed Lezen uit de Bijbel: Exodus 24,1-11 Zingen Ps 111,5.6

Nadere informatie

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden

Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Zondag 11 januari - een verhaal om moed te houden Bij Marcus 1 - de doop van Jezus Ik weet niet hoe goed u al de zondagsbrief hebt gelezen. Maar wellicht is u opgevallen dat er helemaal bovenin staat dat

Nadere informatie

Tekst liederen 31-10. Machtig God, sterke Rots (het geheel 2x zingen)

Tekst liederen 31-10. Machtig God, sterke Rots (het geheel 2x zingen) Tekst liederen 31-10 Machtig God, sterke Rots (het geheel 2x zingen) Machtig God, sterke Rots, U alleen bent waardig. Aard' en hemel prijzen U. Glorie voor uw naam. Lam van God, hoogste Heer, heilig en

Nadere informatie

Liedsuggesties. Liedsuggesties

Liedsuggesties. Liedsuggesties Liedsuggesties Afkortingen van liedbundels LbK Liedboek voor de Kerken DB deel I Dienstboek een proeve, Schrift Maaltijd Gebed ZG Zingend Geloven GvL Gezangen voor Liturgie OKG Oud-Katholiek Gezangboek

Nadere informatie

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen

De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen De Rozenkrans St. Lambertusparochie Rotterdam - Kralingen Deze rozenkrans mag je mooi inkleuren. Het Rozenkransgebed Er zijn liedjes waarin eenzelfde zin steeds weer herhaald wordt. Zo is er ook een gebed

Nadere informatie

Er werd veel gezegd tijdens onze voorbereidingsavond. Enkele van onze uitspraken laat ik hier graag horen:

Er werd veel gezegd tijdens onze voorbereidingsavond. Enkele van onze uitspraken laat ik hier graag horen: JEZUS VAN NAZARET: BEELD VAN DE ONZICHTBARE Overweging Wie is Hij toch? De vraag naar Jezus houdt de mensen al bijna tweeduizend jaar lang bezig. Boeken vol zijn over hem geschreven, te beginnen met de

Nadere informatie

Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij

Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij Welkom! Kerkelijke inzegening van het huwelijk tussen Hans Bijl en Mirjam van der Weij City Harmonic Wedding Day Votum en Groet (Sela) Votum Onze hulp en onze verwachting is van God, onze Heer. Hij die

Nadere informatie

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken

Uitvaart. Orde II Schrift en Gebed. Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken Uitvaart Orde II Schrift en Gebed In de kerk intrede Allen staan terwijl de gestorvene wordt binnengedragen Kaarsen kunnen worden aangestoken groet en inleidend woord Genade zij u en vrede van God, onze

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Intocht: Gezang 434. Votum & groet

Intocht: Gezang 434. Votum & groet 2 Intocht: Gezang 434 Votum & groet 2. Lof zij de Heer, Hij omringt met zijn liefde uw leven; heeft u in t licht als op adelaarsvleug len geheven. Hij die u leidt, zodat uw hart zich verblijdt, Hij heeft

Nadere informatie

Heb ik Jezus nodig??

Heb ik Jezus nodig?? Heb ik Jezus nodig?? Een eerlijke vraag. Ton de Ruiter Een helder antwoord via zes korte vragen. Korte inleiding naar de eerste vraag. Volgens de Bijbel verkondigde Jezus iets bijzonders: goed nieuws!

Nadere informatie

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten

Het sacrament van. De ziekenzalving. Sacramenten Het sacrament van De ziekenzalving Sacramenten Sacramenten Deze geloofsboekjes gaan over de zeven sacramenten. Sacramenten zijn tekens, in woord en gebaar, die we in Jezus Naam in de gemeenschap van de

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

LECTIONARIUM: KERSTDAG 2016

LECTIONARIUM: KERSTDAG 2016 LECTIONARIUM: KERSTDAG 2016 Eerste lezing: Jesaja 52,7-10 Tweede lezing: Hebreeën 1,1-6 Evangelielezing: Johannes 1,1-18 (of: Johannes 1,1-5.9-14) Ingesproken lezingen Commentaar: Hoogfeest van de vreugde

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, In de Paasnacht zijn we, hier in de Brugkerk, begonnen met lezingen uit het eerste Bijbelboek, Genesis. In de Paasnacht hoorden we hoe het begon: God

Nadere informatie