5 Graven van oppervlaktewater 5.1 Inleiding

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "5 Graven van oppervlaktewater 5.1 Inleiding"

Transcriptie

1 5 Graven van oppervlaktewater 5.1 Inleiding Onder graven van oppervlaktewater verstaat Rijnland alle activiteiten waardoor de hoeveelheid water toemt. Voorbeelden van het graven van water zijn: verbreden van een bestaande watergang; verdiepen van een bestaande watergang; verflauwen van een talud; maken van een nieuwe watergang.

2 5.2 Algemene motivering Vraag 1: Gaat u water graven met een waterdiepte groter dan 2,5 meter? Vergunningplicht, zie beleidsregel Vraag 2: Gaat u graven/verdiepen binnen de kern- of beschermingszone van een waterkering (kaart 13)? Zie hoofdstuk 20 over grondverzet en ga door naar vraag 3. Vraag 3: Gaat u graven/verdiepen in een op kaart 2 weergegeven kwetsbaar kwelgebied? Vraag 4: Gaat u uitsluitend het talud van de watergang verflauwen en/of uitsluitend de watergang verdiepen? Vraag 5: Wordt een bestaande watergang vergroot (en/of verbreed)? Vergunningplicht, zie beleidsregel Zorgplicht Vraag 6: Voldoet de nieuwe watergang aan onderstaande minimale afmetingen? hoofdwatergang overige watergang Diepte 1,1 m 0,6 m Bodembreedte 0,4 m 0,4 m Breedte watergang 7 m 2,5 m Algemene regel met meldplicht Algemene regel, maar maatwerkvoorschrift nodig

3 Toelichting vraag 1 Het betreft hier het graven van water met een waterdiepte van meer dan 2,5 meter beneden de waterspiegel. Bij het graven van diepe (zandwin)plassen zijn er risico s op het veranderen van kwel- en infiltratiesituaties in de omgeving en het vermengen van grondwater met een verschillende samenstelling. Van belang is ook dat het talud van een diepe plas zo wordt uitgevoerd, dat er voldoende stabiliteit is en diepe plassen in de buurt van een waterkering vormen hiermee een specifiek risico. Bovengenoemde aspecten vereisen bij de aanleg van diepe (zandwin)plassen een maatwerkafweging. Toelichting vraag 2 In sommige gevallen kan binnen de kern- of beschermingszone van een waterkering oppervlaktewater worden gegraven of verdiept. Wanr dit gebeurt, kan dit invloed hebben op de stabiliteit van de waterkering. Daarom moet naast dit hoofdstuk over graven van nieuw oppervlaktewater ook hoofdstuk 20 over grondverzet (waaronder grondverzet bij waterkeringen) worden geraadpleegd. Toelichting vraag 3 Het graven of verdiepen van oppervlaktewater in kwetsbare kwelgebieden vereist maatwerk. In gebieden met sterke (zilte) kwel kan het graven in de bodem tot gevolg hebben dat de (zilte) kwel toemt, waardoor de waterkwaliteit mogelijk afmt en/of de waterbalans verstoord raakt. Ook kan het graven van water leiden tot het risico op het opbarsten van de (water)bodem. Daarom is het bij de aanlegdiepte van oppervlaktewateren in kwelgevoelige gebieden nodig om te kijken naar opbarstveiligheid. In deze gebieden is het bijvoorbeeld niet mogelijk om oppervlaktewateren aan te leggen met grotere bodembreedtes of bodemdieptes. Toelichting vraag 4 Wanr het te graven oppervlaktewater slechts bestaat uit het verflauwen van een bestaand talud, moet worden voldaan aan de randvoorwaarden van de algemene zorgplicht. Dit zelfde geldt wanr een bestaande watergang wordt verdiept. In alle andere gevallen zijn in verband met de aan- en afvoercapaciteit in de watergang en het onderhoud van de watergang, concrete voorschriften nodig. Daarom geldt voor deze laatstgenoemde gevallen een algemene regel. Verflauwen van de taludhelling waterlijn AFBEELDING 5.1 VERFLAUWEN VAN HET TALUD Toelichting vraag 5 Voor het vergroten van een bestaande watergang volstaat een algemene regel. Wanr er geen verplichting is tot het graven van water het water wordt dus vrijwillig gegraven zijn er geen inhoudelijke voorwaarden in deze algemene regel opgenomen. Wel moet het graven worden gemeld. Toelichting vraag 6 Bij de aanleg van een nieuwe watergang is het belangrijk dat de watergang goed kan worden onderhouden en dat deze watergang voldoende water kan aan- en afvoeren.

4 Wanr wordt voldaan aan de minimale afmetingen, zijn deze belangen geborgd. In deze gevallen kan dus worden volstaan met een algemene regel. Wanr de nieuwe watergangen kleiner dan de minimale afmetingen worden, moet individueel worden beoordeeld of deze kleinere watergangen toelaatbaar zijn. Het college kan via maatwerk toestaan dat een watergang kleiner wordt. Voordat deze kleinere watergang wordt gegraven, moet dit maatwerkvoorschrift zijn verleend.

5 5.3 Algemene regel Artikel 1: Reikwijdte van deze algemene regel Deze algemene regel is van toepassing op het graven van oppervlaktewater, wanr: a. het oppervlaktewater niet wordt aangelegd in een op kaart 2 weergegeven kwetsbaar kwelgebied, en b. het graven niet alleen het verflauwen van een talud en/of het verdiepen van een bestaande watergang betreft. Artikel 2: Nieuwe watergang a. Wanr een nieuwe overige watergang wordt gegraven, moet deze watergang aan de volgende afmetingen voldoen: 1. aanlegdiepte minimaal 0,60 meter; 2. breedte waterbodem minimaal 0,40 meter; 3. breedte watergang op de waterspiegel bij winterpeil minimaal 2,50 meter. b. Wanr een nieuwe hoofdwatergang wordt gegraven, moet deze watergang aan de volgende afmetingen voldoen: 1. aanlegdiepte minimaal 1,10 meter; 2. breedte waterbodem minimaal 0,40 meter; 3. breedte watergang op de waterspiegel bij winterpeil minimaal 7 meter. Artikel 3: Uitvoering compensatieverplichting Wanr een bestaande watergang wordt verbreed om te voldoen aan de compensatieplicht op basis van hoofdstuk 3 over dempingen of hoofdstuk 11 over toename van verhard oppervlak, moet deze verbreding gemeten uit de oeverlijn minimaal 0,50 meter bedragen. Artikel 4: Mogelijkheden voor maatwerk a. Het college kan bij maatwerkvoorschrift afwijken van de in artikel 2, lid 1 en 2 voorgeschreven minimale afmetingen van de nieuwe watergang en een kleinere afmeting voorschrijven, wanr: 1. de aan- en afvoer van water door deze nieuwe watergang niet wordt belemmerd, en 2. onderhoud aan de nieuwe watergang mogelijk is. b. Het college kan bij maatwerkvoorschrift afwijken van de in artikel 2, lid 2 voorgeschreven minimale afmetingen van de nieuwe hoofdwatergang en een grotere afmeting voorschrijven, wanr dit noodzakelijk is voor de aan- en afvoer van water door deze nieuwe watergang. Artikel 5: Meldplicht a. Het graven van oppervlaktewater moet uiterlijk twee weken voor aanvang van de uitvoering bij het bestuur worden gemeld. b. De melding kan schriftelijk dan wel digitaal worden gedaan. c. Bij de melding wordt de volgende informatie verschaft: 1. naam en adres van degene die de werkzaamheden uitvoert of laat uitvoeren, en 2. adres of locatie waar het water wordt gegraven, en 3. de verwachte start- en einddatum van de werkzaamheden, en 4. een dwarsprofiel van de te (ver)graven watergang met daarop aangegeven de breedte van de watergang op de waterspiegel in de oude en nieuwe situatie, en 5. een situatietekening, op schaal van minimaal 1:2000, die minimaal de locatie van het te graven wateroppervlak met de exacte begrenzing, evenals een berekening van het aantal vierkante meter te graven water, bevat.

6 Toelichting artikel 1: Reikwijdte van deze algemene regel Deze algemene regel heeft betrekking op het graven van oppervlaktewater, wanr dit water niet wordt gegraven in een kwetsbaar kwelgevoelig gebied en wanr het niet gaat om het verflauwen van een talud. Aan deze handeling zijn op grond van artikel 3.2, lid 1 en lid 2, sub c van de Keur voorwaarden verbonden. In deze algemene regel zijn deze voorwaarden opgenomen. Toelichting artikel 2: Nieuwe watergang Om voldoende water door een watergang aan en af te voeren en deze watergang te kunnen onderhouden, is het belangrijk dat een nieuwe watergang aan minimale afmetingen voldoet. Deze afmetingen zijn in dit artikel voorgeschreven. Hierbij geldt dat in verband met de belangrijke functie van een hoofdwatergang, deze aan grotere afmetingen moet voldoen. Let op: in sommige gevallen is het door de lokale bodemsamenstelling (bijvoorbeeld loopzand) niet mogelijk om deze afmetingen te realiseren. In deze gevallen kan via maatwerk (artikel 4) een andere afmeting worden toegestaan. Toelichting artikel 3: Uitvoering compensatieverplichting In theorie zou 10 vierkante meter kunnen worden gecompenseerd door een watergang over een lengte van 1 kilometer met 1 centimeter te verbreden. In de praktijk is dit niet te controleren. Daarom wordt voorgeschreven dat een eventuele verbreding minimaal 50 centimeter moet zijn. Toelichting artikel 4: Mogelijkheden voor maatwerk Kleinere afmeting (a) In sommige gevallen kan een kleinere watergang volstaan om de aan- en afvoer van water en het onderhoud van de watergang te borgen. In deze gevallen kan van het maatwerkvoorschrift gebruikgemaakt worden. In het maatwerkvoorschrift worden nieuwe minimale afmetingen vastgesteld. Grotere afmeting hoofdwatergang (b) In sommige gevallen volstaan de in artikel 2, lid 2 voorgeschreven afmetingen voor een nieuwe hoofdwatergang niet. In deze gevallen kan Rijnland via maatwerk afdwingen dat een nieuwe hoofdwatergang aan grotere afmetingen moet voldoen. Toelichting artikel 5: Meldplicht Het graven van oppervlaktewater dient te worden gemeld, omdat dit een wijziging in het watersysteem behelst, die moet worden geregistreerd in de legger van Rijnland.

7 5.4 Beleidsregel Artikel 1: Reikwijdte van deze beleidsregel Deze beleidsregel is van toepassing op: a. het graven van oppervlaktewater met een waterdiepte groter dan 2,5 meter; b. het graven van oppervlaktewater in de op kaart 2 weergegeven kwetsbare kwelgebieden, waaronder ook begrepen wordt het verflauwen van het talud. Artikel 2: Toetsing kwel Het graven van oppervlaktewater is toegestaan, wanr: a. het graven geen toename in zilte kwel veroorzaakt, en b. een toename in kwel de waterbalans niet verstoort, en c. de waterbodem niet opbarst. Artikel 3: Toetsing nieuwe watergang Het graven van een nieuwe watergang is toegestaan, wanr: a. de aan- en afvoer van water door deze nieuwe watergang voldoende wordt geborgd, en b. onderhoud aan een nieuwe hoofdwatergang mogelijk is. Artikel 4: Eisen in de vergunning In de vergunning worden, indien van toepassing, in ieder geval eisen gesteld met betrekking tot: a. de locatie van het te graven water, en b. de afmetingen van het te graven water en. c. het vooraf in beeld brengen van de effecten (grondwaterstanden en stijghoogten, grondwaterstroming, waterkwaliteit) op de omgeving en specifiek de effecten op waterkeringen. d: de uitvoering van het talud met het oog op de stabiliteit ervan. Toelichting artikel 1: Reikwijdte van deze beleidsregel Deze beleidsregel is van toepassing op het graven van water in een kwetsbaar kwelgebied. Deze handeling is op grond van artikel 3.3, lid 1, sub d van de Keur zonder vergunning verboden. In deze beleidsregel is aangegeven hoe Rijnland de aanvraag om een vergunning zal toetsen en welke eisen in de vergunning worden opgenomen. Deze beleidsregel is tevens van toepassing op het graven van open water met een waterdiepte groter dan 2,5 meter, in ons hele beheergebied. Toelichting artikel 2: Toetsing kwel Graven van water in een kwetsbaar kwelgebied kan negatieve gevolgen voor de waterhuishouding hebben. Zo kan het graven een toename aan (zilte) kwel veroorzaken. Een eventuele toename aan zilte kwel kan een verslechtering van de waterkwaliteit veroorzaken. Verder kan de toename aan kwel de waterbalans verstoren, waardoor er extra water uit het gebied moet worden afgevoerd. Tot slot kan het graven van water leiden tot het opbarsten van de waterbodem. Slechts wanr deze effecten niet optreden, kan de vergunning worden verleend.

8 Toelichting artikel 3: Toetsing nieuwe watergang Een watergang krijgt (veelal) een functie in de aan- of afvoer van water. Het is daarom belangrijk dat deze watergang voldoende groot is om het water aan en af te voeren en de watergang te kunnen onderhouden. Toelichting artikel 4: Eisen in de vergunning Locatie (a) De toelaatbaarheid van het te graven water wordt per situatie beoordeeld. De locatie waar het water wordt gegraven is potentieel van groot belang voor de uitkomst van deze beoordeling. Het daarom belangrijk dat het water wordt gegraven op de locatie waarvoor de toelaatbaarheid is beoordeeld. Afmetingen (b) De afmetingen van een watergang zijn belangrijk. Zo zijn bodembreedte en diepte van belang voor het al dan niet ontstaan van kwel en het opbarsten van de waterbodem. Daarnaast zijn bodembreedte, diepte en breedte van de watergang van belang voor de aan- en afvoercapaciteit van de watergang. Effecten (c) Diepe (zandwin)plassen kunnen de grondwaterstroming beïnvloeden en de grondwaterkwaliteit doen veranderen. Daarom moeten vooraf de effecten van het graven van een diepe (zandwin)plas in beeld worden gebracht. Specifiek aandachtspunt is daarbij het effect op eventueel in de nabijhied aanwezige waterkeringen, met het oog op de stabiliteit van deze keringen. Stabiliteit talud (d) Zeker bij diepere waterpartijen is het van belang dat het talud met voldoende stabiliteit aangelegd wordt om afschuiving van oevers te voorkomen. In de vergunning kunnen hiertoe specifieke voorwaarden worden opgenomen. Zie voor kaarten:

4 Duikers 4.1 Inleiding

4 Duikers 4.1 Inleiding 4 Duikers 4.1 Inleiding Een duiker is een constructie die watergangen door een grondlichaam heen met elkaar verbindt. Een duiker zorgt ervoor dat water van de ene kant van het grondlichaam naar de andere

Nadere informatie

3 Dempen 3.1 Inleiding

3 Dempen 3.1 Inleiding 3 Dempen 3.1 Inleiding Onder demping verstaat Rijnland alle activiteiten waardoor het bergende oppervlak, zoals vastgelegd in de legger Oppervlaktewateren, afmt. Bij de beoordeling of een oppervlaktewater

Nadere informatie

26 Verwijderen/slopen van objecten 26.1 Inleiding

26 Verwijderen/slopen van objecten 26.1 Inleiding 26 Verwijderen/slopen van objecten 26.1 Inleiding Objecten en bouwwerken die worden aangebracht, worden vrijwel allemaal na verloop van tijd weer verwijderd of gesloopt. Dit hoofdstuk gaat over het verwijderen

Nadere informatie

7 Botenhuizen en plaatsgebonden drijvende objecten

7 Botenhuizen en plaatsgebonden drijvende objecten 7 Botenhuizen en plaatsgebonden drijvende objecten 7.1 Inleiding Plaatsgebonden drijvende objecten komen veel voor in het watersysteem. Hieronder verstaat Rijnland in ieder geval: woonboten, woonschepen,

Nadere informatie

7 Botenhuizen en plaatsgebonden drijvende objecten

7 Botenhuizen en plaatsgebonden drijvende objecten 7 Botenhuizen en plaatsgebonden drijvende objecten 7.1 Inleiding Plaatsgebonden drijvende objecten komen veel voor in het watersysteem. Hieronder verstaat Rijnland in ieder geval: woonboten, woonschepen,

Nadere informatie

8 Handelen in een waardevolle oever

8 Handelen in een waardevolle oever 8 Handelen in een waardevolle oever 8.1 Inleiding Rijnland streeft naar een watersysteem met een goede ecologische kwaliteit. Hiervoor is het belangrijk dat flora en fauna leefruimte hebben. Oevers zijn

Nadere informatie

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding 15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding Kabels en leidingen worden voor een grote verscheidenheid aan toepassingen aangelegd. Denk onder andere aan: elektriciteitskabels, gasleidingen, drinkwaterleidingen,

Nadere informatie

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding

15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding 15 Kabels en leidingen 15.1 Inleiding Kabels en leidingen worden voor een grote verscheidenheid aan toepassingen aangelegd. Denk onder andere aan: elektriciteitskabels, gasleidingen, drinkwaterleidingen,

Nadere informatie

2 Bruggen en andere volledige overkluizingen

2 Bruggen en andere volledige overkluizingen 2 Bruggen en andere volledige overkluizingen 2.1 Inleiding Een brug is een verbinding tussen twee percelen, die door een watergang van elkaar worden gescheiden. Een brug vormt een volledige overkluizing

Nadere informatie

2 Bruggen en andere volledige overkluizingen

2 Bruggen en andere volledige overkluizingen 2 Bruggen en andere volledige overkluizingen 2.1 Inleiding Een brug is een verbinding tussen twee percelen, die door een watergang van elkaar worden gescheiden. Een brug vormt een volledige overkluizing

Nadere informatie

17 Peilafwijking 17.1 Inleiding

17 Peilafwijking 17.1 Inleiding 17 Peilafwijking 17.1 Inleiding Rijnland is als waterbeheerder verantwoordelijk voor het beheer van het waterpeil. In peilbesluiten legt Rijnland vast welk peil in het betreffende gebied door Rijnland

Nadere informatie

14 Bodemonderzoek 14.1 Inleiding

14 Bodemonderzoek 14.1 Inleiding 14 Bodemonderzoek 14.1 Inleiding Dit hoofdstuk heeft betrekking op het verrichten van geotechnisch en milieukundig bodemonderzoek. Bij dit type bodemonderzoeken worden boringen en/of sonderingen in de

Nadere informatie

6 Steigers, aanmeervoorzieningen en meerpalen

6 Steigers, aanmeervoorzieningen en meerpalen 6 Steigers, aanmeervoorzieningen en meerpalen 6.1 Inleiding Steigers, aanmeervoorzieningen en meerpalen zijn eenvoudige constructies. Hierbij worden palen in het oppervlaktewater of in de oever geslagen

Nadere informatie

11 Versnelde afvoer bij toename verhard oppervlak

11 Versnelde afvoer bij toename verhard oppervlak 11 Versnelde afvoer bij toename verhard oppervlak 11.1 Inleiding Neerslag die op een onverharde bodem valt, zakt voor een belangrijk deel in de bodem weg; dat heet infiltratie. Een deel van het regenwater

Nadere informatie

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort

12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12 Hemelwateruitlaat of riooloverstort 12.1 Inleiding Gemeenten hebben de taak om hemelwater en afvalwater in te zamelen. Het hemelwater wordt steeds vaker opgevangen in een separaat hemelwaterriool. Vanuit

Nadere informatie

1. Een ja, tenzij Keur, is nu alles zonder meer toegestaan? 2. Een zorgplicht, wat wordt er van mij verwacht?

1. Een ja, tenzij Keur, is nu alles zonder meer toegestaan? 2. Een zorgplicht, wat wordt er van mij verwacht? FAQ s 1. Een ja, tenzij Keur, is nu alles zonder meer toegestaan? Nee, Rijnland geeft vertrouwen en ruimte waar dat kan en stelt voorwaarden waar dat moet. Iedereen heeft minimaal de verplichting om zorgvuldig

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570

Watervergunning. Datum 27 september Zaaknummer 16570 Watervergunning Voor het dempen, graven en verbreden van (een) watergang(en) en het aanleggen van plasbermen op de locatie bij Heeswijk 120 in Montfoort Datum 27 september 2017 Zaaknummer 16570 Poldermolen

Nadere informatie

22 Voertuigen en werktuigen op de waterkering

22 Voertuigen en werktuigen op de waterkering 22 Voertuigen en werktuigen op de waterkering 22.1 Inleiding Waterkeringen zijn op sommige locaties voorzien van een weg met een (belangrijke) verkeersfunctie. Het komt ook met regelmaat voor dat een voertuig

Nadere informatie

Het gaat hier niet om grondverzet waarbij oppervlaktewater wordt gecreëerd, hiervoor is een apart beleid geformuleerd in hoofdstuk 5.

Het gaat hier niet om grondverzet waarbij oppervlaktewater wordt gecreëerd, hiervoor is een apart beleid geformuleerd in hoofdstuk 5. 20 Grondverzet 20.1 Inleiding Grondverzet is het verplaatsen van grond. Het gaat bij grondverzet om: graven, bijvoorbeeld het graven in een waterkering of het graven ten behoeve van het realiseren van

Nadere informatie

Uitvoeringsregels op grond van de Keur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voor handelingen in het watersysteem

Uitvoeringsregels op grond van de Keur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voor handelingen in het watersysteem Achtergronddocument 1 Uitvoeringsregels op grond van de Keur van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden voor handelingen in het watersysteem Concept-leesversie ten behoeve van de consultatie van

Nadere informatie

16 Beweiding 16.1 Inleiding

16 Beweiding 16.1 Inleiding 16 Beweiding 16.1 Inleiding Veel percelen langs watergangen en waterkeringen worden gebruikt voor het houden van vee. Soms kleinschalig, bijvoorbeeld voor het hobbymatig houden van enkele schapen of ander

Nadere informatie

5.15 Het (ver)graven van (nieuwe) watergangen. Kader

5.15 Het (ver)graven van (nieuwe) watergangen. Kader 5.15 Het (ver)graven van (nieuwe) watergangen Kader Keur Deze beleidsregel gaat over keurartikel 3.2 Zonder vergunning van het bestuur is het verboden waterkeringen en oppervlaktewaterlichamen (met inbegrip

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het aanleggen van een dam met duiker en het graven van oppervlaktewater op de locatie Gelderlantlaan in Utrecht

WATERVERGUNNING. Voor het aanleggen van een dam met duiker en het graven van oppervlaktewater op de locatie Gelderlantlaan in Utrecht WATERVERGUNNING Voor het aanleggen van een dam met duiker en het graven van oppervlaktewater op de locatie Gelderlantlaan in Utrecht Datum 2 november 2018 Zaaknummer 33987 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3

Nadere informatie

Uitvoeringsregels op grond van de keur van het hoogheemraadschap van Rijnland voor handelingen in het watersysteem

Uitvoeringsregels op grond van de keur van het hoogheemraadschap van Rijnland voor handelingen in het watersysteem Uitvoeringsregels op grond van de keur van het hoogheemraadschap van Rijnland voor handelingen in het watersysteem Borgen van voldoende water, schoon en gezond water en waterveiligheid Definitieve versie

Nadere informatie

Uitvoeringsregels op grond van de Keur van het hoogheemraadschap van Rijnland voor handelingen in het watersysteem

Uitvoeringsregels op grond van de Keur van het hoogheemraadschap van Rijnland voor handelingen in het watersysteem Uitvoeringsregels op grond van de Keur van het hoogheemraadschap van Rijnland voor handelingen in het watersysteem Borgen van voldoende water, schoon en gezond water en waterveiligheid Definitieve versie

Nadere informatie

omschrijving wijziging:

omschrijving wijziging: 5.14 Het (ver)graven van (nieuwe) oppervlaktewaterlichamen Wijziging beleidsregel: Zaaknr. Datum vastgesteld: omschrijving wijziging: Kader Keur Deze beleidsregel gaat over keurartikel 3.2 onder 1, 2 en

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het aanpassen van de waterhuishouding op de locatie Ruige Weide in Oudewater. Datum 27 maart 2018.

WATERVERGUNNING. Voor het aanpassen van de waterhuishouding op de locatie Ruige Weide in Oudewater. Datum 27 maart 2018. WATERVERGUNNING Voor het aanpassen van de waterhuishouding op de locatie Ruige Weide in Oudewater Datum 27 maart 2018 Zaaknummer 24042 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK 2 VOORSCHRIFTEN...4

Nadere informatie

Het gaat hier niet om grondverzet waarbij oppervlaktewater wordt gecreëerd, hiervoor is een apart beleid geformuleerd in hoofdstuk 5.

Het gaat hier niet om grondverzet waarbij oppervlaktewater wordt gecreëerd, hiervoor is een apart beleid geformuleerd in hoofdstuk 5. 20 Grondverzet 20.1 Inleiding Grondverzet is het verplaatsen van grond. Het gaat bij grondverzet om: graven, bijvoorbeeld het graven in een waterkering of het graven ten behoeve van het realiseren van

Nadere informatie

Dit is genomen ten behoeve van Stedin netbeheer B.V. een en ander het hoogte van de Giekwerf te Zoetermeer.

Dit is genomen ten behoeve van Stedin netbeheer B.V. een en ander het hoogte van de Giekwerf te Zoetermeer. uw kenmerk: uw brief van: ons kenmerk: bijlagen: V65804 Stedin Netbeheer B.V. Susanne van Dien Energieweg 20 2627 AZ DELFT inlichtingen: F.W.S de Wilde doorkiesnummer: +31713063254 onderwerp: Maatwerkbesluit

Nadere informatie

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5

ALGEMENE REGELS WATERKWANTITEIT KEUR WATERSCHAP HUNZE EN AA S 2014 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Onderdeel 1 STEIGER pagina 1 van 5 Artikel 1 Begripsbepalingen a. Steiger: constructie, die over een oppervlaktewaterlichaam is geplaatst en is verankerd in het achterliggende perceel. b. Natuurvriendelijke

Nadere informatie

25 Wegen, paden en verharding waterkeringen

25 Wegen, paden en verharding waterkeringen 25 Wegen, paden en verharding waterkeringen en zeewering 25.1 Inleiding Dit hoofdstuk is van toepassing op het aanleggen en hebben van wegen, paden en verhardingen in de kern- en beschermingszone van waterkeringen

Nadere informatie

23 Beplanting op de waterkering

23 Beplanting op de waterkering 23 Beplanting op de waterkering 23.1 Inleiding Dit hoofdstuk heeft betrekking op het aanbrengen van nieuwe beplanting in de kern- en beschermingszone van een waterkering en het hebben van bestaande beplanting.

Nadere informatie

20 Grondverzet Inleiding

20 Grondverzet Inleiding 20 Grondverzet 20.1 Inleiding Grondverzet is het verplaatsen van grond (inclusief bagger). Het gaat bij grondverzet om: graven, bijvoorbeeld het graven in een waterkering of het graven ten behoeve van

Nadere informatie

Watervergunning Z43841/O82403

Watervergunning Z43841/O82403 Watervergunning Z43841/O82403 Aanvraag Het dagelijks bestuur van Waterschap De Dommel heeft op 24 februari 2017 een aanvraag ontvangen van Ruimte voor Ruimte CV, Magistratenlaan 138, 5223MB te 's-hertogenbosch.

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 15 mei Zaaknummer 11154

Watervergunning. Datum 15 mei Zaaknummer 11154 Watervergunning Voor het aanpassen van de waterhuishouding t.b.v. de uitbreiding van de carpoolvoorziening op de locatie Streektransferium Linielanding te Nieuwegein Datum 15 mei 2017 Zaaknummer 11154

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Datum 22 juni Zaaknummer 26981

WATERVERGUNNING. Datum 22 juni Zaaknummer 26981 WATERVERGUNNING Voor het dempen van een gedeelte watergang, het graven van een watergang en het aanleggen van twee dammen met duiker op de locatie achter Dorp 128 in Benschop Datum 22 juni 2018 Zaaknummer

Nadere informatie

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem

Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Waterhuishouding bouwkavel Merwededijk, sectie F 4137, Gorinchem Status: definitief Datum: 23 februari 2012 INHOUDSOPGAVE 1. Waterhuishouding... 3 1.1 Beleid Waterschap Rivierenland... 3 1.2 Veiligheid...

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het aanleggen van een kunstgrasveld en een tijdelijke dam met duiker op de locatie Sportpark De Paperclip in Vleuten

Watervergunning. Voor het aanleggen van een kunstgrasveld en een tijdelijke dam met duiker op de locatie Sportpark De Paperclip in Vleuten Watervergunning Voor het aanleggen van een kunstgrasveld en een tijdelijke dam met duiker op de locatie Sportpark De Paperclip in Vleuten Datum 17 mei 2017 Zaaknummer 12440 Poldermolen 2 Postbus 550 3990

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan

Watervergunning. Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Watervergunning Voor het leggen van een coaxkabel middels een boogzinker onder een primaire watergang op de locatie Voordorpsedijk 35 in Groenekan Datum 4 juli 2017 Zaaknummer 13832 Poldermolen 2 Postbus

Nadere informatie

Vergunninghouder BP Europa SE - BP Nederland

Vergunninghouder BP Europa SE - BP Nederland Vergunninghouder BP Europa SE - BP Nederland Datum 15 april 2019 Kenmerk DMS2019-0017545 Zaaknummer WN2019-002749 Watervergunning voor het aanleggen van verharding en verbreden van een watergang, voor

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Zaaknummer Datum

WATERVERGUNNING. Zaaknummer Datum WATERVERGUNNING Voor het graven en dempen van oppervlaktewater en het aanleggen en verwijderen van een verbindingsduiker op de locatie Papekopperstraatweg 28a in Papekop Zaaknummer 40721 Datum INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

Vragen: Gaat het plan uitsluitend over functiewijziging van bestaande bebouwing zonder fysieke aanpassingen van de bebouwing en de ruimte?

Vragen: Gaat het plan uitsluitend over functiewijziging van bestaande bebouwing zonder fysieke aanpassingen van de bebouwing en de ruimte? datum 24-7-2014 dossiercode 20140724-9-9338 Samenvatting In deze paragraaf worden puntgewijs de resultaten van de toetsing samengevat. Tekenen: Heeft u een toetslaag geraakt? In welke gemeente ligt uw

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het aanpassen van de waterhuishouding ten behoeve van de aanleg van de toekomstige woonwijk Rijnvliet in Utrecht

WATERVERGUNNING. Voor het aanpassen van de waterhuishouding ten behoeve van de aanleg van de toekomstige woonwijk Rijnvliet in Utrecht WATERVERGUNNING Voor het aanpassen van de waterhuishouding ten behoeve van de aanleg van de toekomstige woonwijk Rijnvliet in Utrecht Datum 4 februari 2019 Zaaknummer 37747 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3

Nadere informatie

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen

gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013; vast te stellen de Algemene regels kwantiteit Keur waterschap Vechtstromen Algemene regels kwantiteit, Keur waterschap Vechtstromen Kenmerk: WVS - 37 Het dagelijks bestuur van het waterschap Vechtstromen; gezien het voorstel van de Voorbereidingscommissie d.d. 20 augustus 2013;

Nadere informatie

Beleidsregels 'Compensatie verhardingstoename' en 'Alternatieve vormen van waterberging'

Beleidsregels 'Compensatie verhardingstoename' en 'Alternatieve vormen van waterberging' Beleidsregels 'Compensatie verhardingstoename' en 'Alternatieve vormen van waterberging' Auteurs K.S. Bruin-Baerts Registratienummer 14.38137 Versie 9 Status Ontwerp Afdeling Watersystemen Beleidsregels

Nadere informatie

Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014

Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014 Diepte-/profielschouw Kromme Rijngebied 2014 1 Diepte-/profielschouw, wat en waarom? EEN SLOOT MOET EEN SLOOT BLIJVEN. Het is om meerdere redenen belangrijk dat de diepte en breedte van een sloot door

Nadere informatie

Op basis van de door u verstrekte informatie zijn de volgende wateraspecten van belang in het plangebied.

Op basis van de door u verstrekte informatie zijn de volgende wateraspecten van belang in het plangebied. datum 6-3-2015 dossiercode 20150306-9-10557 Uitgangspuntennotitie WSRL U heeft een digitale watertoets uitgevoerd via de website www.dewatertoets.nl. Op basis van deze toets volgt u de normale watertoetsprocedure.

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017.

Watervergunning. Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht. Datum 16 juni 2017. Watervergunning Voor het uitbreiden van een steiger op de locatie Frederik Hendrikstraat 106 in Utrecht Datum 16 juni 2017 Zaaknummer 13429 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634 57 00 post@hdsr.nl

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt. Datum 19 juni 2017

Watervergunning. Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt. Datum 19 juni 2017 Watervergunning Voor het leggen van een laagspanningskabel bij de Soestdijkseweg Zuid en De Holle Bilt in De Bilt Datum 19 juni 2017 Zaaknummer 13121 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030) 634

Nadere informatie

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam

Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam Datum 17 april 2018 Kenmerk DMS2018-0011879 Zaaknummer WN2018-000943 Watervergunning voor het aanbrengen van 2.550 m 2 verhard oppervlak op het voormalige voetbalveld

Nadere informatie

Bouwen heeft betrekking op het realiseren van bouwwerken. Hieronder vallen geen wegen; deze zijn opgenomen in een aparte regel.

Bouwen heeft betrekking op het realiseren van bouwwerken. Hieronder vallen geen wegen; deze zijn opgenomen in een aparte regel. 19 Bouwen 19.1 Inleiding Bouwen heeft betrekking op het realiseren van bouwwerken. Hieronder vallen geen wegen; deze zijn opgenomen in een aparte regel. Met bouwwerk wordt bedoeld: een direct of indirect

Nadere informatie

Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s;

Het dagelijks bestuur van het waterschap Hunze en Aa s; ALGEMENE REGELS VOOR HET KRUISEN VAN WATERKERINGSVRIJE OPPERVLAKTEWATERLICHAMEN EN BIJBEHORENDE DUIKERS, ONDERHOUDSPADEN EN BESCHERMINGSZONES MET KABELS EN LEIDINGEN Het dagelijks bestuur van het waterschap

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het dempen en graven van een watergang en het verleggen van duikers op de locatie nabij Provincialeweg Oost 39 in Haastrecht

WATERVERGUNNING. Voor het dempen en graven van een watergang en het verleggen van duikers op de locatie nabij Provincialeweg Oost 39 in Haastrecht WATERVERGUNNING Voor het dempen en graven van een watergang en het verleggen van duikers op de locatie nabij Provincialeweg Oost 39 in Haastrecht Datum 7 december 2018 Zaaknummer 34339 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 14 september Zaaknummer 16280

Watervergunning. Datum 14 september Zaaknummer 16280 Watervergunning Voor het aanleggen van een steiger bij een primaire watergang en een regionale waterkering op de locatie Jacob Barneveldstraat 99 in Linschoten. Datum 14 september 2017 Zaaknummer 16280

Nadere informatie

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584

Watervergunning. Datum 29 augustus Zaaknummer 11584 Watervergunning Voor het hebben van een tijdelijke gedeeltelijke verondieping in een tertiair oppervlaktewaterlichaam (=natuursloot) op de locatie achter Meije 89 te Bodegraven Datum 29 augustus 2017 Zaaknummer

Nadere informatie

De vergunninghouder. Watervergunning. voor het graven van een sloot en vergroten van een bestaande plas nabij Dwarsdijk 9 in Tienhoven.

De vergunninghouder. Watervergunning. voor het graven van een sloot en vergroten van een bestaande plas nabij Dwarsdijk 9 in Tienhoven. De vergunninghouder Datum 13 juni 2018 Kenmerk DMS2018-0018426 Zaaknummer WN2018-002264 Watervergunning voor het graven van een sloot en vergroten van een bestaande plas nabij Dwarsdijk 9 in Tienhoven.

Nadere informatie

Algemene regel 5 Keur

Algemene regel 5 Keur Algemene regel 5 Keur Het aanbrengen van een dam met duiker in een oppervlaktewaterlichaam met de functie hoofdwatergang in de Krimpenerwaard Met deze algemene regel hoeft geen watervergunning meer te

Nadere informatie

De vergunning betreft het aanleggen van een dam met duiker

De vergunning betreft het aanleggen van een dam met duiker Sabra Exotics Beheer BV Achterweg 51 in De Kwakel Datum 23 december 2016 Casecode W-16.02752 Kenmerk 16.158454 Watervergunning De vergunning betreft het aanleggen van een dam met duiker Uw kenmerk / projectcode:

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 19 november 2018 een aanvraag ontvangen van, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

Bijlage: Detailopmerkingen op waterhuishoudingsplan Pagina Opmerking Voorstel

Bijlage: Detailopmerkingen op waterhuishoudingsplan Pagina Opmerking Voorstel Bijlage: Detailopmerkingen op waterhuishoudingsplan Pagina Opmerking Voorstel blz. 10, 4 e alinea blz. 10, 5 e alinea, laatste zin blz. 19, 5 e alinea blz. 21, 2 e alinea blz. 21, 3 e alinea blz. 22, onder

Nadere informatie

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen

Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Subsidie voor aanleg natuurvriendelijke oevers en vispaaiplaatsen Heeft u een perceel of grenst uw woning of bedrijf aan een watergang en wilt u uw oever veranderen in een natuurvriendelijke oever? Dan

Nadere informatie

O1. Algemene gegevens

O1. Algemene gegevens Meldingsformulier Waterwet Inleiding Met dit formulier doet u een melding op basis van de Algemene Regels bij de Keur Waterschap Groot Salland. Belangrijk! Raadpleeg altijd eerst de website van het waterschap,

Nadere informatie

Beleidsregels Buitendijkse regionale waterkeringen

Beleidsregels Buitendijkse regionale waterkeringen Beleidsregels Buitendijkse regionale waterkeringen 13 juni 2013 Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Beleidsregel algemeen... 2 3. Beleidsregel bebouwing... 3 4. Beleidsregel kabels en leidingen... 8 5. Beleidsregel

Nadere informatie

Legger Wateren. tekstuele deel

Legger Wateren. tekstuele deel Legger Wateren tekstuele deel januari 2015 Inhoud Bepalingen Legger Wateren 5 1. Algemene bepalingen 5 Artikel 1. Begripsomschrijvingen 5 2. Onderhoudsplichtigen 6 Artikel 2.1. Onderhoudsplichtigen van

Nadere informatie

WATERVERGUNNING D /

WATERVERGUNNING D / WATERVERGUNNING 1 Inleiding Dijkgraaf en hoogheemraden van het Hoogheemraadschap van Delfland (hierna: Delfland) hebben op 16 december 2016 een aanvraag voor een watervergunning ontvangen van Tauw B.V.

Nadere informatie

Toelichting. beleid dempen sloten. (landelijk gebied)

Toelichting. beleid dempen sloten. (landelijk gebied) Bijlage 4 Toelichting beleid dempen sloten (landelijk gebied) Inleiding Doel van het dempingenbeleid is het waarborgen van de bestaande goede wateraanvoer en waterafvoer in het landelijk gebied en het

Nadere informatie

Note / Memo. Wateropgave windmolenpark Hattemerbroek

Note / Memo. Wateropgave windmolenpark Hattemerbroek Note / Memo HaskoningDHV Nederland B.V. Water To: Wessel Doorn (Waterschap Vallei en Veluwe) From: Ronald Westein Date: 18 October 2016 Copy: Mark Groen (RHDHV), Wouter Verweij (Bosch & van Rijn) Our reference:

Nadere informatie

Adviesnota. Divisie Ruimte, Mobiliteit en Infra

Adviesnota. Divisie Ruimte, Mobiliteit en Infra Divisie Ruimte, Mobiliteit en nfra Aan Waternet, mevr. F. van Dijk Van Movares, M.H. de Nijs Telefoon 06 511 31 086 Kenmerk D80-MN-KA-1700021 Projectnummer RM005199 Onderwerp DNK, PostNL, waterhuishoudkundig

Nadere informatie

Oppervlaktewater in Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid

Oppervlaktewater in Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid Ymere Project Toolenburg Zuid 10 februari 2012 Versie 1.1 Projectnummer 6444 Status: Concept In het najaar van 2011 werd in samenwerking met de gemeente Haarlemmermeer een nieuw hoofdstructuurplan opgezet

Nadere informatie

Voorstel uitbreiding Keur stedelijk water

Voorstel uitbreiding Keur stedelijk water Bijlage 1 Voorstel uitbreiding Keur stedelijk water 1. Uitbreiding Keurbepalingen hoofdstuk 4 Hoofdstuk 4 van de Keur Waterschap Zuiderzeeland 2011 betreft Handelingen in het watersysteem. Voor het onderdeel

Nadere informatie

voor het plaatsen van beschoeiing buiten de initiële oeverlijn en het daarmee dempen van maximaal 3,5 m2 oppervlaktewater

voor het plaatsen van beschoeiing buiten de initiële oeverlijn en het daarmee dempen van maximaal 3,5 m2 oppervlaktewater Vergunninghouder Ella Fitzgeraldstraat 14 in Amsterdam Datum 19 juni 2017 Casecode W-17.01128 Kenmerk 17.091801 Watervergunning voor het plaatsen van beschoeiing buiten de initiële oeverlijn en het daarmee

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met 13 elektrisch aangedreven sloepen. Datum 20 juli 2017

Watervergunning. Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met 13 elektrisch aangedreven sloepen. Datum 20 juli 2017 Watervergunning Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met 13 elektrisch aangedreven sloepen Datum 20 juli 2017 Zaaknummer 14685 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T (030)

Nadere informatie

voor het plaatsen van een beschoeiing buiten de initiële oeverlijn

voor het plaatsen van een beschoeiing buiten de initiële oeverlijn Vergunninghouder Sarah Vaughanstraat 11 in Amsterdam Datum 30 mei 2017 Casecode W-17.01090 Kenmerk 17.084998 Watervergunning voor het plaatsen van een beschoeiing buiten de initiële oeverlijn Inhoud Samenvatting

Nadere informatie

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden.

In deze notitie wordt de bepaling van de waterbergingsopgave toegelicht en wordt aangegeven hoe deze ingevuld kan worden. Notitie Referentienummer Kenmerk 190509/Ack 277242 Betreft Waterbergingsopgave Hogewegzone Concept d.d. 19 mei 2009 1 Inleiding De Hogewegzone in de gemeente Amersfoort wordt de komende jaren vernieuwd.

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Datum 25 juni Zaaknummer 28292

WATERVERGUNNING. Datum 25 juni Zaaknummer 28292 WATERVERGUNNING Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn en het afmeren van vaartuig bij de woning op het Hanna Lampad 6 in Bunnik Datum 25 juni 2018 Zaaknummer 28292 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede

WATERVERGUNNING. Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede WATERVERGUNNING Voor het (ver)planten en verwijderen van bomen langs watergangen aan de Amerongerwetering in Wijk bij Duurstede Datum 28 november 2017 Zaaknummer 19098 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3

Nadere informatie

Gemeente Amstelveen. Watervergunning

Gemeente Amstelveen. Watervergunning Gemeente Amstelveen Datum 6 september 2018 Kenmerk DMS2018-0034646 Zaaknummer WN2018-005680 Watervergunning voor het graven van een sleuf voor reparatie van de vrijvervalriolering op de locatie Herenweg

Nadere informatie

gelet op artikel 3.1 lid 1 sub a en e, lid 4 sub a en artikel 3.13 van de keur Waterschap Rijn en IJssel 2009;

gelet op artikel 3.1 lid 1 sub a en e, lid 4 sub a en artikel 3.13 van de keur Waterschap Rijn en IJssel 2009; Besluit tot wijziging van de algemene regels, nadere regels en verplichtingen, behorende bij de keur Waterschap Rijn en IJssel 2009 (recreatieve activiteiten) Het college van dijkgraaf en heemraden; gelet

Nadere informatie

1. Aanhef. 2. Aanvraag

1. Aanhef. 2. Aanvraag 1. Aanhef Het dagelijks bestuur van het waterschap Noorderzijlvest heeft op 19 november 2018 een aanvraag ontvangen van, om een vergunning als bedoeld in hoofdstuk 6 van de Waterwet (Wtw) voor het verrichten

Nadere informatie

GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering

GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering Wijziging algemene regel: Zaaknr. Datum vastgesteld: Omschrijving wijziging 2017147654 23-1-2018 Wijze van melden en rapporteren, tekstuele aanpassingen,

Nadere informatie

Beleidsregel 2. Beschermingszone

Beleidsregel 2. Beschermingszone Beleidsregel 2 1 Inleiding Rijnland is verantwoordelijk voor het waterbeheer in het gebied tussen Wassenaar, Gouda, Amsterdam en IJmuiden. Via vergunningverlening en handhaving stelt Rijnland eisen aan

Nadere informatie

Watervergunning. Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten. Datum 16 januari 2018

Watervergunning. Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten. Datum 16 januari 2018 Watervergunning Voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn met vier elektrisch aangedreven boten Datum 16 januari 2018 Zaaknummer 21634 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten T

Nadere informatie

: KRW Bentinckswelle : Aanvulling op aanvraag watervergunning LW-AF20122221

: KRW Bentinckswelle : Aanvulling op aanvraag watervergunning LW-AF20122221 HaskoningDHV Nederland B.V. Logo MEMO Aan : Waterschap Vallei en Veluwe Van : Esther van den Akker Kopie : Dossier : BA7927-101-100 Project : KRW Bentinckswelle Betreft : Aanvulling op aanvraag watervergunning

Nadere informatie

WATERVERGUNNING. Voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk bij watergangen in het buitengebied van de Kromme Rijnstreek. Datum 22 augustus 2018

WATERVERGUNNING. Voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk bij watergangen in het buitengebied van de Kromme Rijnstreek. Datum 22 augustus 2018 WATERVERGUNNING Voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk bij watergangen in het buitengebied van de Kromme Rijnstreek Datum 22 augustus 2018 Zaaknummer 30405 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK

Nadere informatie

WATERVERGUNNING (RAAM)

WATERVERGUNNING (RAAM) WATERVERGUNNING (RAAM) Voor het aanleggen van glasvezel bij watergangen op de locatie nabij Burgemeester Middelweerdbaan 1 in De Meern Datum 30 augustus 2018 Zaaknummer 31735 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1

Nadere informatie

Vergunninghouder. Watervergunning. voor het bouwen van een schuur nabij meerdere waterkeringen op de locatie Nessersluis 18 in Waverveen.

Vergunninghouder. Watervergunning. voor het bouwen van een schuur nabij meerdere waterkeringen op de locatie Nessersluis 18 in Waverveen. Vergunninghouder Datum 10 december 2018 Kenmerk DMS2018-0052297 Zaaknummer WN2018-007757 Watervergunning voor het bouwen van een schuur nabij meerdere waterkeringen op de locatie Nessersluis 18 in Waverveen.

Nadere informatie

WATERVERGUNNING (RAAM)

WATERVERGUNNING (RAAM) WATERVERGUNNING (RAAM) Voor het leggen van een medium voerende buis ter hoogte van De Rede en Loodsboot in Houten Datum 5 juli 2018 Zaaknummer 27359 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 BESLUIT...3 HOOFDSTUK 2 VOORSCHRIFTEN...4

Nadere informatie

Watertoets CSV-terrein Vreeland

Watertoets CSV-terrein Vreeland Watertoets CSV-terrein Vreeland 28 juni 2012 Watertoets CSV-terrein Vreeland Watertoetsdocument Verantwoording Titel Watertoets CSV-terrein Vreeland Opdrachtgever Woningbouwvereniging Vecht en Omstreken

Nadere informatie

Beleidsregels Buitendijkse regionale waterkeringen

Beleidsregels Buitendijkse regionale waterkeringen Beleidsregels Buitendijkse regionale waterkeringen maart 204 Inhoud. Inleiding... 2. Beleidsregel algemeen... 2 3. Beleidsregel bebouwing... 3 4. Beleidsregel kabels en leidingen... 8 5. Beleidsregel buitengewoon

Nadere informatie

. an. Aanvraag. Dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland hebben op 19 juli 2010 een vergunningaanvraag ontvangen van:

. an. Aanvraag. Dijkgraaf en hoogheemraden van het hoogheemraadschap van Rijnland hebben op 19 juli 2010 een vergunningaanvraag ontvangen van: 10.29919. an Watervergunning V.50779 Aanvraag Dijkgraaf en hoogheemraden het hoogheemraadschap hebben op 19 juli 2010 een vergunningaanvraag ontgen : Consortium Poort Schiphol, Postbus 24, 3980 CA Bunnink

Nadere informatie

KEUR RIJNLAND. Vaststelling: Besluit Verenigde Vergadering van 11 maart 2015. Inwerkingtreding: 1 juli 2015. Keur Rijnland 2015

KEUR RIJNLAND. Vaststelling: Besluit Verenigde Vergadering van 11 maart 2015. Inwerkingtreding: 1 juli 2015. Keur Rijnland 2015 KEUR RIJNLAND Vaststelling: Besluit Verenigde Vergadering van 11 maart 2015 Inwerkingtreding: 1 juli 2015 Hoogheemraadschap van Rijnland 2 Inhoudsopgave HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN... 4 Artikel 1.1

Nadere informatie

Richtlijn versus maatwerkberekening

Richtlijn versus maatwerkberekening Memo DM 1063841 Aan: Peter Van Hoof [peter@vanhoof-watermanagement.nl] Van: HDSR Datum: 23 juni 2016 Onderwerp: Notitie maatwerkberekening Vierde Kwadrant Kockengen In deze memo heeft het waterschap een

Nadere informatie

GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering

GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering GW 1. Bouwput, sleuf en proefbemaling en grondsanering Wijziging algemene regel: Zaaknr. Datum vastgesteld: omschrijving wijziging: Artikel 1. Criteria Vrijstelling wordt verleend van het verbod, bedoeld

Nadere informatie

Bouwen heeft betrekking op het realiseren van bouwwerken. Hieronder vallen geen wegen; deze zijn opgenomen in een aparte regel.

Bouwen heeft betrekking op het realiseren van bouwwerken. Hieronder vallen geen wegen; deze zijn opgenomen in een aparte regel. 19 Bouwen 19.1 Inleiding Bouwen heeft betrekking op het realiseren van bouwwerken. Hieronder vallen geen wegen; deze zijn opgenomen in een aparte regel. Met bouwwerk wordt bedoeld: een direct of indirect

Nadere informatie

Watervergunning. Voor 2017 voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn in de gemeenten Utrecht en Bunnik.

Watervergunning. Voor 2017 voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn in de gemeenten Utrecht en Bunnik. Watervergunning Voor 2017 voor het gemotoriseerd varen op de benedenloop van de Kromme Rijn in de gemeenten Utrecht en Bunnik Datum 2 mei 2017 Zaaknummer 11413 Poldermolen 2 Postbus 550 3990 GJ Houten

Nadere informatie

22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen

22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen Algemene regel 22 22. Het inrichten van particuliere tuinen op de in de bijlage aangegeven waterkeringen Een algemene regel vervangt de vergunningplicht voor bepaalde activiteiten of werken die in de Keur

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam Verkeer en Openbare Ruimte. Het verlengen van een snelfietspad ter hoogte van de Oostzanerdijk 180 in Amsterdam

Gemeente Amsterdam Verkeer en Openbare Ruimte. Het verlengen van een snelfietspad ter hoogte van de Oostzanerdijk 180 in Amsterdam Gemeente Amsterdam Verkeer en Openbare Ruimte Datum 18 januari 2017 Kenmerk 16.170742/W-16.03034 Wijzigingsbesluit Het verlengen van een snelfietspad ter hoogte van de Oostzanerdijk 180 in Amsterdam Uw

Nadere informatie

Gemeente Amsterdam. Watervergunning. voor het uitvoeren van inspectiewerkzaamheden aan de Jacob Catskade ter hoogte van nummer 16 in Amsterdam.

Gemeente Amsterdam. Watervergunning. voor het uitvoeren van inspectiewerkzaamheden aan de Jacob Catskade ter hoogte van nummer 16 in Amsterdam. Gemeente Amsterdam Datum 6 september 2018 Kenmerk DMS2018-0035056 Zaaknummer WN2018-005838 Watervergunning voor het uitvoeren van inspectiewerkzaamheden aan de Jacob Catskade ter hoogte van nummer 16 in

Nadere informatie

Waterhuishouding ontsluiting bedrijventerrein de Liesbosch DO de Liesbosch Laagraven Investment BV

Waterhuishouding ontsluiting bedrijventerrein de Liesbosch DO de Liesbosch Laagraven Investment BV NOTITIE Onderwerp roject Opdrachtgever rojectcode 101988 Status Concept 01 Datum 24 mei 2017 Referentie 101988/17-007.549 Auteur(s) drs.ing. A. Balla Waterhuishouding ontsluiting bedrijventerrein de Liesbosch

Nadere informatie

Provincie Noord-Holland

Provincie Noord-Holland Provincie Noord-Holland Datum 27 december 2017 Kenmerk DMS2017-0025825 Zaaknummer WN2017-004560 Watervergunning voor het met een boogzinker leggen van een kabel ter hoogte van Veendijk 3 in Loosdrecht.

Nadere informatie