RheinSteig. Februari December 2008

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "RheinSteig. Februari December 2008"

Transcriptie

1 RheinSteig Februari December 2008

2 Donderdag 7 februari Bonn - Rhöndorf 25 km Laagste punt: 47 m Totale stijging: 810 m Hoogste punt: 332 m Totale daling: 800 m Weer: half bewolkt, droog Openbaar vervoer: trein Rhöndorf - Bonn-Buel 10:06-10:17 uur Om 10 over 7 vertrekken we deze morgen richting Duitsland om weer aan een nieuw pad te beginnen. De RheinSteig; een pad, zoals de naam al aangeeft, dat hoog langs de Rijn loopt van Bonn naar Wiesbaden over 320 km. Dit pad maakt niet alleen veel bochten (Wiesbaden ligt 110 km van Bonn af), maar blijft ook telkens stijgen en dalen. We hadden gehoopt de trein van 6 over 9 te nemen, maar doordat het toch behoorlijk druk is gaat ons dat niet lukken. Als we nog 2 km te gaan hebben komen we helemaal stil te staan. Er is een groot ongeluk gebeurd op de andere weghelft van de snelweg en omdat 2 trauma helikopters moeten landen is voor de veiligheid ook onze weg afgezet. Uiteindelijk beginnen we dan even voor half 11 aan onze eerste etappe van de RheinSteig. Net buiten het station wijst een wegwijzer ons de weg naar het punt waar de RheinSteig loopt. Na een kwartier komen we dan aan bij de Rijn waar voor ons het pad officieel begint. Dit mannetje symboliseert de oude rivaliteit tussen Beuel en Bonn. Hij steekt niet alleen zijn tong uit richting Bonn maar laat ook zijn achterste zien.

3 Nadat wij een tijdje langs de Rijn hebben gelopen beginnen we aan de eerste klim. Er zullen er naar verwachting nog heel veel volgen. Onze pauze houden we bij het Foveaux-huisje dat hier in 1820 door Heinrich Foveaux is neergezet. De RheinSteig is erg goed bewegwijzerd en we zien dan ook veel van deze stenen voorzien van wandelinformatie. Na 2 uur wandelen nemen we deze foto met uitzicht op Bonn waarbij de hoge posttoren goed is te zien.

4 We lopen langs de wijngaarden en zien beneden ons het plaatsje Oberdollendorf, het meest noordelijke wijnstadje langs de Rijn. Heel in de verte zien we de Drachenfels al liggen waar we vandaag nog naar toe gaan. We blijven stijgen en komen vervolgens aan bij het zwaar bewaakte hotel Petersberg op de gelijknamige berg. Het hotel is door de Duitse regering gebruikt om haar gasten te ontvangen in de tijd toen Bonn nog de hoofdstad van Duitsland was. Het gehele terrein is afgezet met hekken en voorzien van schijnwerpers en camera s.

5 Halverwege de steile klim naar de Drachenfels hebben we een mooi zicht op de Drachenburg. We lopen via een steile klim naar de Geisberg om vervolgens door een bos af te dalen naar dit mooie, 200 jaar oude restaurantje, het Milchhauschen.

6 Vanaf de Drachenfels kijken we uit over Bad Honnef en Rhöndorf.

7 Daar het toeristenseizoen nog niet is begonnen heeft de tandradbaan het erg rustig. De ouderen onder ons herinneren zich deze toeristenattractie nog wel en ook het ongeluk in 1958 toen bij het naar beneden storten van de tandradbaan 16 mensen om het leven kwamen. Wij lopen over een mooi pad terug naar Rhöndorf. We rijden daarna naar het 9 km verderop gelegen plaatsje Unkel en zetten de camper op de camperplek. De eerste etappe zit erop. Het was een prachtige wandeling.

8 Vrijdag 8 februari Rhöndorf - Unkel 23 km Laagste punt: 56 m Totale stijging: 810 m Hoogste punt: 367 m Totale daling: 810 m Weer: zonning Openbaar vervoer: trein Unkel - Rhöndorf 8:59-9:05 uur Het is nog vroeg als we deze morgen vanaf het station Rhöndorf vertrekken. Hoewel het nog maar begin februari is zien we overal al de eerste sneeuwklokjes. Ook vandaag zien we weer de bekende wegwijsstenen. Een open stuk, een zeldzaamheid vandaag, want we blijven de hele dag door bosgebied lopen. De jagers maken er dankbaar gebruik van.

9 Een grappig stuk huisvlijt. Om half 2 komen we aan bij dit kapelletje met als opschrift Gottes Auge sieht alles. Een van de verhalen vertelt dat vroeger iemand op deze plaats een hut wilde bouwen maar geen vergunning kreeg. Hij heeft toen van de aanwezige bouwmaterialen dit kapelletje neergezet. Wij vervolgen onze wandeling verder door het bos. Uiteindelijk om 3 uur lopen we het bos uit en zijn blij wat verder van ons af te kunnen kijken.

10 Vlak voor dat we bij het plaatsje Unkel aankomen zien we dat er hier kleinschalig druiven worden verbouwd.

11 Op deze foto zijn de vroegere wijngaarden te zien. Om half 4 zijn we weer terug bij de camper. We komen er nu pas achter dat we de Leyberg hadden moeten beklimmen. Het zou een welkome afwisseling geweest zijn om tijdens deze bosdag van een prachtig uitzicht te genieten. En volgens informatie is ook de klim naar de top de moeite waard. Helaas. We lopen daarna nog even door het kleine maar mooie centrum van het plaatsje.

12 Drank laat de zorgen verdwijnen..

13 Zaterdag 9 februari Unkel - Bad Hönningen 23 km Laagste punt: 57 m Totale stijging: 840 m Hoogste punt: 196 m Totale daling: 830 m Weer: zonning Openbaar vervoer: trein Bad Hönningen - Unkel 16:19-16:28 uur Vandaag nemen we aan het eind van de dag de trein zodat we de camper kunnen laten staan Om precies 9 uur gaan we op pad richting het punt waar we gisteren de RheinSteig hebben verlaten en wel bij het kleine watervalletje. Het is nog koud want s nachts daalt de temperatuur tot net onder het vriespunt. Hierna loopt ons pad in het begin steil omhoog om vervolgens geleidelijker te stijgen naar een mooi uitzichtspunt.

14 Bij het uitzichtspunt de Stuxberg hebben we een mooi zicht op het plaatsje Unkel met aan de overkant van de Rijn slot Marienfels.. en aan deze kant onze camperplek. We lopen verder en na een uurtje komen we aan bij de Erpeler Ley. Een toeristisch punt met een mooi uitzicht over de Rijn. Nu is het er rustig en er waait een koude wind. In zuidelijke richting is het zicht heel anders... dan in noordelijke richting.

15 We lopen door het dorpje Kasbach en zien boven ons het Kasbachtalbahn uit Tegenwoordig alleen in de zomer nog gebruikt als toeristentreintje. Hier klauteren wij omhoog. We blijven hoog langs de Rijn lopen en zien achter ons nog even de Erpeler Ley liggen. Snel hierna dalen we af naar Linz

16 Als we Linz binnenlopen zien we gelijk alweer een groot bord over de RheinSteig. Er wordt heel veel reclame gemaakt voor dit wandelpad. Wij wijken van onze route af en lopen even door dit mooie plaatsje.

17 Na Linz zien we aan de overkant het Ahrtal. Zo nu en dan wordt de wandelaar ook aan andere dingen herinnerd dan alleen aan de natuur.

18 Glooiende velden, wij blijven dit toch ook altijd weer mooi vinden. Voordat we in het plaatsje Bad Hönningen arriveren lopen we lang Slot Arenfels, in 1258 als burcht gebouwd en later uitgebreid tot slot.

19 Op de Rijnboulevard van Bad Hönningen zijn bijna alle bankjes bezet. De zon laat zich dan ook van zijn goeie kant zien. Wij lopen over de lange boulevard richting station en nemen de trein naar Unkel. Vervolgens rijden we naar het plaatsje Leutesdorf en vinden een plekje op een parkeerplaats vlak langs de Rijn tegenover het restaurant waar we s avonds gaan eten. Het is een mooie dag geweest.

20 Zondag 10 februari Bad Hönningen - Leutesdorf 20 km Laagste punt: 57 m Totale stijging: 680 m Hoogste punt: 279 m Totale daling: 690 m Weer: zonnig Openbaar vervoer: trein Leutesdorf - Bad Hönningen 8:37-8:45 uur Deze morgen staan we vroeg op en als we om ca. kwart over 8 over de boulevard richting het station lopen is het behoorlijk koud. In Bad Hönningen aangekomen lopen we onder het spoor door richting ons pad. Deze toevoerroutes naar de RheinSteig worden keurig aangegeven middels gele aanwijzingen. Bij deze grote prullenbak, die volgens de informatie alleen mag worden gebruikt door RheinSteigwandelaars, komen we weer op het officiële pad.

21 Deze groep wandelaars verlaat het plaatsje Rheinbrohl, wij lopen er naar toe. We stijgen vervolgens naar de Rheinbrohler Ley en hebben weer een prachtig uitzicht.

22 Bij de Annahof, een oude boerderij met een dito restaurantje, doen we ons tegoed aan een grote kop goulashsoep. Na de soep komen we in een bosgebied dat ons naar het hoogste punt van vandaag brengt. Daarna brengt de afdaling, waar we een grote groep wandelaars tegenkomen, ons naar het wijngebied bij Leutesdorf. Tijdens onze pauze worden we op de foto gezet door een wandelaarster.

23 Het laatste stuk van vandaag gaat nog fors omhoog door een prachtig gebied te midden van wijngaarden. Zelfs een stukje klettersteig (met de nodige waarschuwingen) ontbreekt niet. Onderaan de klettersteig staan veel mensen de omgeving te bekijken. Hierna lopen we verder richting Leutesdorf naar de camper. Het is een prachtige zonnige dag geweest. We hebben onderweg heel veel wandelaars gezien die vast ook van deze dag hebben genoten. Onze 4 dagen zitten er weer op en we rijden om een uur of 3 weer richting huis.

24 Zaterdag 7 juni Leutesdorf - Oberbieber 25 km Laagste punt: 59 m Totale stijging: 840 m Hoogste punt: 312 m Totale daling: 780 m Weer: s morgens geheel bewolkt, s middags half bewolkt Openbaar vervoer: trein Vallendar - Leutesdorf 8:59-9:37 uur Vrijdagavond zijn we alvast vertrokken naar Vallendar en omdat daar de camperplek langs de oever van de Rijn niet beschikbaar is wijken we uit naar de camperplek bij Sportstadion Bergfeld op de Mallendarer Berg, 2 km van het station. In eerste instantie lijkt het een rustige plek, maar later blijkt dat de weg vlakbij de camperplek behoorlijk druk is. Ondanks dat vragen wij ons af of de camperplek langs de Rijn rustiger is met zijn spoorlijn waar heel veel goederentreinen rijden. We nemen deze morgen om ongeveer 9 uur de trein vanuit Vallendar, stappen over in Neuwied en komen om 7 over half 10 aan in Leutesdorf. Na een minuut of 10 pikken we onze route op en we zien al gauw het Wingerts Häuschen, een schuilhut die ook dienst deed als waterverzamelplaats. We zullen dit weekend nog heel veel schuilhutten tegenkomen. In het plaatsje Hüllenberg heeft het EK-virus inmiddels ook toegeslagen. Nu maar hopen voor deze Poolse supporters dat zij geen problemen krijgen te midden van al die Duitsers.

25 Wij lopen weer snel het plaatsje uit en onze route gaat eerst door mooie graanvelden. Vervolgens verandert het landschap weer en lopen we een prachtig bosgebied in. De mensen langs de RheinSteig zijn volgens ons trots op deze wandelroute, zoals te zien aan deze bank.

26 Vlakbij het plaatsje Altwied steken we de Wied over middels deze oude brug. Genietend van dit schitterende uitzicht houden we pauze halverwege een lange klim.

27 Na de pauze lopen we verder omhoog en komen aan bij Schauinsland. Een toepasselijke naam, wel jammer dat het heiig is. Ruim anderhalf uur later komen we aan bij ons slaapadres, hotel Zum Schwanenteich met de vlag van de RheinSteig in top. Dit hotel ligt aan de route vlakbij het plaatsje Oberbieber. Het hotel is keurig met douche en toilet op de gang. De schnitzel en het ijs smaakt ons heerlijk. Vandaag een mooie, afwisselende wandeling.

28 Zondag 8 juni Oberbieber - Mallendarer Berg 26 km Laagste punt: 77 m Totale stijging: 770 m Hoogste punt: 247 m Totale daling: 710 m Weer: half bewolkt Na heerlijk geslapen te hebben zitten we om 8 uur aan een uitgebreid ontbijt. We mogen brood mee nemen voor onderweg en daar zijn we erg blij mee want er is in de buurt geen bakker. Om 9 uur beginnen we aan onze wandeling. We lopen door afwisselende bossen met mooie vergezichten. Ondanks dat we niet zo heel ver kunnen kijken blijft het mooi. Ook vandaag weer de velden met graan.

29 En natuurlijk zien we weer de info borden over de RheinSteig. Als we in het plaatsje Sayn aankomen is het even zoeken naar de route. Niet zo raar want de route loopt dwars over een terras. Na een tiental minuten komen we aan bij slot Sayn waar de geiten het uitzichtspunt in hun bezit hebben genomen.

30 Het slot ziet er prachtig uit en heeft, zoals deze RheinSteigwandelaar mij vertelt, een restaurant met een schitterend uitzicht. Wij lopen een half uurtje door en houden pauze in een hut met uitzicht. Deze schuilmogelijkheid is gebouwd in 1913.

31 Lopen over zulke smalle paadjes door prachtig bosgebied is genieten. Even later komen we bij een nagebouwde Romeinse wachttoren met en deel van de Limes, de oude grens van het Romeinse Rijk. Deze liep van de Noordzee langs Rijn en Donau naar de Zwarte Zee.

32 Een RheinSteighütte; dat betekent pauzeren. En natuurlijk zijn er ook de koeien. Deze ziet er met zijn grote hoorns indrukwekkend uit.

33 In Vallendar staan prachtige vakwerkhuisjes zoals deze. Dit vakwerkhuis was het vroegere gemeentehuis. Na Vallendar is het nog even werken geblazen want de camper staat hoog boven het plaatsje. Maar dan, om ongeveer 4 uur, is het genieten van een heerlijk koud glas bier en rosé.

34 Maandag 9 juni Mallendarer Berg - Ehrenbreitstein 7 km Laagste punt: 69 m Totale stijging: 100 m Hoogste punt: 190 m Totale daling: 210 m Weer: zonnig Openbaar vervoer: bus Ehrenbreitstein - Vallendar 11:19-11:30 uur We beginnen vandaag om 9 uur aan een korte wandeling. De temperatuur is inmiddels al behoorlijk opgelopen als we langs dit prachtige veld met klaprozen lopen. Na iets meer dan een uur lopen komen we aan bij de vesting Ehrenbreitstein. Een wandeling door dit geweldige bolwerk is aan te raden.

35 De slachtoffers van de beide wereldoorlogen worden hier herdacht.

36 Een nagebouwd heitoestel zoals gebruikt voor het bouwen van deze vesting. Ook aan de blinden is gedacht. Middels deze maquettes kunnen ook zij hun weg vinden.

37 Via een aantal poorten komen we steeds weer in een ander deel van het uitgebreide complex. Vanaf het hoogste gedeelte van de vesting hebben we een magnifiek zicht op das Deutsche Eck waar de schone Moesel in de vuile Rijn uitmondt. Daar waren we al eens toen we de E8 liepen. Hierna lopen we naar beneden naar het plaatsje Ehrenbreitstein om vervolgens met de bus naar Vallendar te gaan. Aangekomen in Vallendar hebben we nog een behoorlijke klim te overbruggen voordat we bij de camper zijn. Weer hebben we een prachtig traject gelopen van de RheinSteig. We zien alweer uit naar een volgende keer.

38 Vrijdag 10 oktober Heel - Braubach 200 km We vertrekken deze middags om een uur of 4 richting de Rheinsteig. De hoeveelheid files valt nog mee en we komen een half uurtje later dan gepland om kwart voor 7 aan op de camperplek van Braubach. Een grote plek met hoog boven ons de Marksburg. Deze burcht is nooit door vijanden ingenomen. Hij ligt dan ook heel strategisch op een smalle rotspunt. Zaterdag 11 oktober Ehrenbreitstein - Braubach 23 km Laagste punt: 62 m Totale stijging: 770 m Hoogste punt: 334 m Totale daling: 760 m Weer: s morgens mist, s middags zon Openbaar vervoer: trein Braubach - Koblenz 8:32-8:46 uur bus: Koblenz - Ehrenbreitstein 09:10-09:22 uur Om 8 uur verlaten we de camper en lopen eerst langs de bakker en vervolgens naar de trein. We zijn erg vroeg en we raken al snel in gesprek met een Duitser. Hij lijkt wel een levende encyclopedie, zoveel heeft hij ons te vertellen. Maar dat niet alleen, hij weet alles af van het openbaar vervoer en staat er op ons te bus te wijzen die wij moeten hebben naar Ehrenbreitstein. Daar beginnen we om half 10 aan onze wandeling en algauw lopen we via het plaatsje Pfaffendorf de bebouwing uit.

39 We komen langs een gedenksteen van Theodor Zeis, degene die tussen 1910 en 1912 deze Klamm begaanbaar heeft gemaakt door bruggen, trapjes en touwen aan te leggen. We lopen door mooi bosgebied en komen om ongeveer half één aan bij de Ruppertsklamm, een prachtig stukje natuur en zeer geliefd bij wandelaars.

40 Na een half uur lopen laten we de Klamm alweer achter ons en komen aan bij het idyllische riviertje de Lahn en deze steken we middels een voetbrug over. Inmiddels heeft de zon het gewonnen van de mist en is de temperatuur behoorlijk gestegen. Vlak voor de afdaling naar Braubach houden we nog een pauze.

41 Onderweg zien we diverse paddenstoelen, waaronder deze voor ons bijzondere exemplaren. Even later zien we onder ons Braubach liggen met hoog daarboven de Marksburg.

42 We lopen nog even door het oude centrum van Braubach met zijn mooie vakwerkhuizen.

43 Als we om kwart voor 4 aankomen bij de camper zetten we snel de stoelen buiten en zitten nog een hele tijd te genieten van de zon. Over de route van vandaag is de beschrijving van de Rheinsteig erg enthousiast; ons viel hij tegen: veel bos en weinig uitzichten. Zondag 12 oktober Braubach - Filsen 14 km Laagste punt: 75 m Totale stijging: 520 m Hoogste punt: 226 m Totale daling: 510 m Weer: zonnig Openbaar vervoer: trein vervangende bus: Filsen - Braubach 15:50-16:05 uur We vertrekken vanmorgen rond half 11, de zon is hard aan het werk om door de wolken heen te breken en dat lukt. In Braubach zien we veel huizen die voorzien zijn van wijsheden, zo ook dit huis.

44 We verlaten Braubach en klimmen naar de Marksburg. Ook vandaag blijft ons pad stijgen en dalen. Op deze foto kijken we terug naar het plaatsje Braubach met de Marksburg. Vandaag is het een mooie afwisselende route met prachtige uitzichten over de Rijn. Op deze plek genieten wij van een lange pauze. Hierna lopen wij op ons gemak naar het plaatsje Filsen. Daar wachten wij een half uurtje op de bus die ons weer naar Braubach brengt. Ook vandaag zitten we weer heerlijk buiten totdat de zon achter de bergen verdwijnt.

45 Maandag 13 oktober Filsen - Kestert 16 km Laagste punt: 75 m Totale stijging: 540 m Hoogste punt: 367 m Totale daling: 530 m Weer: half bewolkt Openbaar vervoer: trein: Kestert - Filsen 10:15-10:23 uur We rijden met de camper naar Kestert en vinden bij het station een mooie plek om te parkeren. We nemen om kwart over 10 de trein en voor de derde keer deze week rijden we gratis. De automaten zijn iedere keer stuk en er komt geen conducteur langs om een kaartje te verkopen. Vlak voordat we Filsen uit lopen fotograferen we eerst deze poort. We lopen via een mooi smal pad hoog boven de Rijn.

46 Vandaag is de wandeling weer afwisselend. Nu lopen we ook zo nu en dan door weilanden, zoals hier door de Himmelswiese. Zo n anderhalf uur later zien we in het bos een oud kruis met daarnaast een nieuw met de uitleg. De tijden zijn helaas nog niet veranderd.

47 Deze week zien de bossen er fantastisch uit, zoveel verschillende kleuren.

48 Om een uur of 3 zijn we weer bij het station van Kestert en rijden we naar de camping in St. Goarshausen. Ook hier staan we weer aan de oever van de Rijn en ook vandaag drinken we ons pilsje en glas wijn onder een heerlijk zonnetje buiten. Tegenover de camping ligt de Rheinfels, vlakbij het plaatsje St.Goar.

49 Dinsdag 14 oktober St. Goarshausen - Kaub 23 km Laagste punt: 77 m Totale stijging: 890 m Hoogste punt: 346 m Totale daling: 880 m Weer: af en toe zon Openbaar vervoer: trein: Kaub - St. Goarshausen 16:01-16:09 uur Om een uur of 8 stappen we na weer een rumoerige nacht uit bed. Slapen langs de Rijn betekent veel lawaai van schepen en van de talloze (goederen)treinen die dag en nacht gebruik maken van het spoor aan beide zijden van de Rijn. Waarschijnlijk zijn de bewoners het gewend maar wij duidelijk niet. Als we uit het raam kijken zien we dat het prachtig weer is, de zon is zelfs al te zien. Omdat de weersberichten voor morgen veel slechter zijn dan voor vandaag besluiten we de route om te draaien en gaan vandaag de langere etappe van St. Goarshausen naar Kaub lopen. We beginnen om 9 uur vanaf de camping aan de wandeling en lopen, nadat we bij de bakker broodjes hebben gekocht, al snel via een steil pad het plaatsje uit. Boven aangekomen bereiken we Dreiburgerblick waar we zicht hebben op drie burchten; Katz, Maus en het aan de overkant van de Rijn gelegen Rheinfels. Hierna volgt een steile afdaling om vervolgens weer in St. Goarshausen aan te komen. Ons pad loopt daarna gelijk weer via een behoorlijke stijging het plaatsje uit en nu hebben we ook zicht op de wijnvelden die hier zo nu en dan te zien zijn.

50 We vervolgen onze weg richting de Loreley, de toeristische trekpleister van dit gebied. Deze rots bevindt zich 125 m boven de Rijn vanwaar men een schitterend uitzicht heeft. De mythe over de Loreley laat ik maar achterwege, maar kent men deze niet, zoek dan even op internet. Al wandelend komt men soms leuke dingen tegen, zoals deze twee bomen met gezichten.

51 Soms is de route wat overbeveiligd zoals hier met een staalkabel. Aan de overkant zien we het plaatsje Oberwesel liggen. Daar hebben we tijdens de E8 al eens gelopen. Ook aan de bladeren van de druiven is te zien dat het herfst is.

52 Tegen 4 uur komen we aan bij het statonnetje van Kaub, precies op tijd voor de trein naar St. Goarshausen. Tegenover het station, middenin de Rijn ligt Pfalzgrafenstein waar vroeger tol geheven werd van schepen die stroomopwaarts gingen. Om ongeveer half 5 zijn we weer terug op de camping en hebben we er een prachtige wandeldag opzitten. Woensdag 15 oktober Kestert - St. Goarshausen 14 km Laagste punt: 75 m Totale stijging: 560 m Hoogste punt: 282 m Totale daling: 570 m Weer: bewolkt Openbaar vervoer: trein: St. Goarshausen - Kestert 10:09-10:15 uur Nadat we in Kestert uit de trein gestapt zijn begint onze wandeling van vandaag gelijk al met een behoorlijke stijging. Onderweg zien we deze boom die begroeid is met prachtige oranje zwammen.

53 Na zo n 2,5 uur lopen zien we in de verte boven ons de burcht Maus liggen. Via een goed lopend pad wandelen wij er naar toe. Na de burcht loopt ons pad zigzaggend nog een stuk verder omhoog om vervolgens af te dalen naar St.Goarshausen. Even na twee uur komen we na een relaxte wandeldag weer aan bij de camper. Vandaag drinken we onze borrel in de camper want de temperatuur is behoorlijk lager dan de afgelopen dagen.

54 Donderdag 16 oktober St. Goarshausen - Heel 225 km De bedoeling was om nog een 2-tal dagen langs de RheinSteig te wandelen, maar als we deze morgen wakker worden regent het en ook de weersberichten zijn niet gunstig, dus besluiten we huiswaarts te gaan. Ondanks dat hebben we er weer 5 prachtige dagen opzitten en ook nu kijken we weer uit naar een volgende keer. Zondag 28 december Heel - Lorch 240 km Kaub - Lorch Laagste punt: 77 m Totale stijging: 500 m Hoogste punt: 347 m Totale daling: 490 m Weer: zonnig Openbaar vervoer: trein: Lorch - Kaub 11:54-12:00 uur Om half 9 vertrekken we richting de RheinSteig en rijden over een rustige weg naar Lorch waar we ruimschoots op tijd zijn voor de trein naar Kaub. 14 km We lopen een klein stukje door het plaatsje richting de officiële route en daarna loopt het pad direct behoorlijk steil omhoog. Na een half uur hebben we een prachtig zicht op Gutenfels uit de 13 e eeuw. Tegenwoordig is het een hotel.

55 Als we na anderhalf uur wandelen even terugkijken over de Rijn hebben we een mooi zicht op Pfalzgrafenstein, het tolstation van vroeger dat tegenover het stationnetje van Kaub ligt. De wandeling van vandaag is afwisselend. Aangekomen in het Niedertal zien we dit infokastje met daarin een gastenboek voor de wandelaars van de RheinSteig. Na een prachtige wandelmiddag zijn we rond half 4 weer terug bij de camper en rijden daarna naar de campingplaats in het plaatsje Oestrich Winkel. Deze camperplek ligt heel erg rustig vlakbij de sportschool.

56 Maandag 29 december Lorch - Assmannshausen 15 km Laagste punt: 75 m Totale stijging: 440 m Hoogste punt: 348 m Totale daling: 430 m Weer: zonnig Openbaar vervoer: trein: Assmannshausen - Lorch 9:48-9:54 uur Het vriest nog behoorlijk als we deze morgen richting Assmanshausen vertrekken. We zetten de camper op een parkeerplaatsje aan de rand van het dorp waar nog een paar campers staan die daar de nacht hebben doorgebracht. We gaan eerst op zoek naar een bakker en met verse broodjes in de rugzak stappen we op de trein naar Lorch. Ook vandaag is het weer prachtig weer en van de kou hebben we weinig last. Onderweg zien we deze bijzondere picknickplaats Georg s Ruh die zo te zien heel erg goed wordt onderhouden. Net na de middag lopen we door een prachtig klein stukje rotsachtig wandelgebied met smalle paadjes.

57 Het uitzicht over de wijnvelden vinden we altijd weer prachtig om te zien. Daarna lopen we het wijngebied van Assmannshausen binnen.

58 Via de smalle straatjes met mooie vakwerkhuizen lopen we naar de camper om daarna weer naar de camperplek in Oestrich Winkel te gaan. Het is bijna kwart voor 2 als we in het plaatsje Assmannshausen aankomen.

59 Dinsdag 30 december Assmannshausen - Oestrich Winkel km Laagste punt: 82 m Totale stijging: 740 m Hoogste punt: 372 m Totale daling: 720 m Weer: zonnig Openbaar vervoer: trein: Oestrich Winkel - Assmannshausen 9:36-9:48 uur Ook nu is het nog behoorlijk koud als we beginnen aan onze wandeldag. Deze morgen lopen we naar het station, zo n 2 km, en onderweg lopen we bij de bakker binnen voor broodjes. We beginnen ook deze keer weer met een behoorlijke stijging en bovengekomen zien we de kabelbaan die in deze tijd van het jaar gesloten is. Even later komen we aan bij de Zauberhöhle die gebouwd is door Graf Karl Maximilian van Ostein.

60 Al snel komen we bij een andere attractie, een nagebouwde ruïne, aan die ook gebouwd is door Graf Karl Maximillian van Ostein. Vandaag zijn de vergezichten door de nevel minder dan de vorige dagen, maar ondanks dat is dit uitzicht waar de rivier de Nahe uitmondt in de Rijn prachtig.

61 Na een tijdje door een bosgebied te hebben gelopen komen we aan bij dit majestueuze Niederwalddenkmal met het standbeeld van Germania. Dit monument is rond 1880 gebouwd ter gelegenheid van de stichting van het Duitse keizerrijk. Hierna gaat onze wandeling lang door bosgebied om uiteindelijk via een laatste stukje wijnvelden bij de camper aan te komen. Inmiddels is het half vier en begint de zon al weer onder te gaan.

62 We vertrekken na een kop koffie richting de nieuwe aangelegde camperplek van Wiesbaden. Een keurige plek waar we weinig of geen last hebben van het verkeer. Woensdag 31 december Wiesbaden - Heel 275 km Nadat we gisteravond al via de radio gehoord hadden dat het wellicht zou gaan ijzelen luisteren we deze morgen weer naar de weersberichten voordat we vertrekken. Er wordt nu nadrukkelijker gewaarschuwd voor ijzel dan gisteren en als we gaan lopen betekent dit hoogstwaarschijnlijk dat we genoodzaakt zijn een nacht langer in Wiesbaden te blijven. Maar, daar we graag thuis oud en nieuw willen vieren besluiten we niet te gaan lopen maar huiswaarts te gaan. Omdat we denken dat het laatste stukje van de RheinSteig ons weinig nieuwe dingen zal brengen besluiten we dat dit het einde is van onze RheinSteig.

63 Hoogte (m) Bonn - Rhöndorf ,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0 Afstand (km)

64 Hoogte (m) Rhöndorf - Unkel ,0 5,0 10,0 15,0 20,0 25,0 30,0 Afstand (km)

65 Hoogte (m) Unkel - Bad Hönningen Afstand (km)

66 Hoogte (m) Bad Hönningen - Leutesdorf Afstand (km)

67 Hoogte (m) Leutesdorf - Oberbieber Afstand (km)

68 Hoogte (m) Oberbieber - Mallendarer Berg Afstand (km)

69 Hoogte (m) Mallendarer Berg - Ehrenbreitstein Afstand (km)

70 Hoogte (m) Ehrenbreitstein - Braubach Afstand (km)

71 Hoogte (m) Braubach - Filsen Afstand (km)

72 Hoogte (m) Filsen - Kestert Afstand (km)

73 Hoogte (m) Kestert - St. Goarshausen Afstand (km)

74 Hoogte (m) St. Goarshausen - Kaub Afstand (km)

75 Hoogte (m) Kaub - Lorch Afstand (km)

76 Hoogte (m) Lorch - Assmannshausen Afstand (km)

77 Hoogte (m) Assmannshausen - Oestrich Winkel Afstand (km)

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009

Schwäbische Alb. 24 oktober t/m 1 november 2009 Schwäbische Alb 24 oktober t/m 1 november 2009 Zaterdag 24 oktober Heel - Tuttlingen 560 km Na het ontbijt vertrekken we richting de Schwäbische Alb, een gebied waar we nog nooit zijn geweest. Het is rustig

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018

Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen. 6 t/m 9 april 2018 Moezel: Moselsteig Deel 3: Zeltingen - Leiwen 6 t/m 9 april 2018 Vrijdag 6 april Heel - Zeltingen 220 km Zeltingen -Bernkastel Bernkastel - Zeltingen Laagste punt: 104 m Hoogste punt: 414 m Totale stijging:

Nadere informatie

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015

Ahrtal. Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig. 11 t/m 14 mei 2015 Ahrtal Rotweinwanderweg - Ahrtalweg - Ahrsteig 11 t/m 14 mei 2015 Maandag 11 maart Heel - Heppingen (Ahr) 137 km Heppingen - Dernau Laagste punt: 90 m Hoogste punt: 228 m Totale stijging: 650 m Totale

Nadere informatie

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011 Ahrdal 24 t/m 27 maart 2011 Donderdag 24 maart Heel - Ahrweiler 140 km Het weerbericht voor de komende dagen geeft prachtig weer op dus pakken wij de camper in en gaan richting Duitsland. Het is alweer

Nadere informatie

Eifel - Prüm. 21 mei - 24 mei 2009

Eifel - Prüm. 21 mei - 24 mei 2009 Eifel - Prüm 21 mei - 24 mei 2009 Donderdag 21 mei Heel - Prüm 170 km Prüm - Gillenfeld Laagste punt: 360 m Totale stijging: 870 m Hoogste punt: 624 m Totale daling: 840 m Weer: half bewolkt 63 km We gaan

Nadere informatie

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011

Bad Marienberg. 21 t/m 25 april 2011 Bad Marienberg 21 t/m 25 april 2011 Donderdag 21 april Heel - Bad Marienberg 195 km Aankomend weekend is het Pasen en dat betekent dat Wim 4 dagen vrij is. We hebben besloten om richting het Westerwald

Nadere informatie

Rheinsteig 7 dagen per trein

Rheinsteig 7 dagen per trein Rheinsteig 7 dagen per trein individuele wandelvakantie vanaf 559 Tussen Lorely en Koblenz Per ICE trein reist u snel en comfortabel naar Lorch. Op slechts korte afstand van de Nederlandse grens, door

Nadere informatie

Laudenbach (Weikersheim) Tauber - Duitsland

Laudenbach (Weikersheim) Tauber - Duitsland Deel 1: Laudenbach (Weikersheim) Tauber - Duitsland 01 t/m 13 juni 2015 (Deel 2: Sankt Johann in Tirol) Maandag 1 juni Heel - Laudenbach 437 km Na een kort oponthoud door een file komen we rond vier uur

Nadere informatie

Graaf van Hornepad 2006

Graaf van Hornepad 2006 Graaf van Hornepad 2006 Zaterdag 4 februari Weert - Tungelroy 18 km Daar we ook zo nu en dan een enkele dag willen wandelen hebben we besloten om het Graaf van Hornepad te gaan lopen. Dit pad, een rondwandeling

Nadere informatie

Het Twentepad 19 en 20 maart 2004 11 en 12 april 2004

Het Twentepad 19 en 20 maart 2004 11 en 12 april 2004 Het Twentepad 19 en 20 maart 2004 11 en 12 april 2004 totaal 93 km Vrijdag 19 maart 2004-23,5 km Dit wordt ons allereerste weekend met de rugzak en we hebben er allebei heel erg veel zin in. De keuze is

Nadere informatie

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003

Sächsische Schweiz. 18 t/m 25 oktober 2003 Sächsische Schweiz 18 t/m 25 oktober 2003 Sächsische Schweiz 18 t/m 25 oktober 2003 Zaterdag 18 oktober 2003 Om 5 uur loopt de wekker af. Gisteravond hebben we de camper al ingepakt dus blijft vanmorgen

Nadere informatie

Zoetermeer. 7 t/m 10 april 2011

Zoetermeer. 7 t/m 10 april 2011 Zoetermeer 7 t/m 10 april 2011 Donderdag 7 april 185 km Heel - Zoetermeer Afgelopen dagen hebben we met belangstelling de weerberichten gevolgd voor aankomend weekend. We hebben zondag een verjaardagsfeest

Nadere informatie

Fränkische Schweiz. 30 april t/m 8 mei 2005

Fränkische Schweiz. 30 april t/m 8 mei 2005 Fränkische Schweiz 30 april t/m 8 mei 2005 Zaterdag 30 april Deze meivakantie is voor ons een bijzondere vakantie. Onze eerste vakantie nadat wij een week geleden samen zijn gaan wonen. Wij hebben deze

Nadere informatie

Saarland 18 t/m 24 februari 2012

Saarland 18 t/m 24 februari 2012 Saarland 18 t/m 24 februari 2012 Wandern mit der Bahn Konz Saarburg Taben Saarhölzbach Bessingen Beckingen Zaterdag 18 feb Heel - Saarburg 240 km Voor deze vakantie gaan we naar het Saarland, een gebied

Nadere informatie

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei

Voorjaar Midden- en Zuid-Frankrijk. 5 t/m 17 mei Voorjaar 2010 Midden- en Zuid-Frankrijk 5 t/m 17 mei Woensdag 5 mei 2010 811 km Om half negen op weg. Via Maastricht naar Metz waar we inkopen deden. Vlot door en bij Châlon de snelweg af en binnendoor

Nadere informatie

Allgäu. 20 t/m 30 oktober 2011

Allgäu. 20 t/m 30 oktober 2011 Allgäu 20 t/m 30 oktober 2011 Donderdag 20 okt Heel - Stromberg 230 km De herfstvakantie staat weer voor de deur en omdat Wim op vrijdag altijd vrij heeft gaan we vandaag alvast een stuk richting Zuid-Duitsland.

Nadere informatie

Italië week 2 vanaf

Italië week 2 vanaf !1 Italië week 2 vanaf 25-06-2015 Donderdag 25 Juni Het was het laatste nachtje op camping San Procolo. Wij trekken verder met de camper. We zien elkaar nog even in Porto San Giorgio op de markt. We drinken

Nadere informatie

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012

Het Groene Hart. 5 t/m 9 april 2012 Het Groene Hart 5 t/m 9 april 2012 Donderdag 5 april Heel - Hekendorp 163 km Hekendorp - Gouda 23 km Pasen staat weer voor de deur en dat betekent voor ons 5 vrije dagen. Daar Janneke en Arnold, dochter

Nadere informatie

De Allgäu. 14 t/m 21 oktober 2006

De Allgäu. 14 t/m 21 oktober 2006 De Allgäu 14 t/m 21 oktober 2006 Kaarten en hoogteprofielen staan aan het eind van het verslag. Tekst: Trudi; foto s: Wim (meestal) Zaterdag 14 oktober Heel - Füssen 650 km De herfstvakantie is weer aangebroken

Nadere informatie

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK

IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK IMPRESSIE VAN EEN LEUKE WEEK IN LERMOOS OOSTENRIJK De laatste week van augustus zijn wij (Loes en Diana) samen met onze honden naar de Oostenrijkse bergen geweest om lekker te gaan wandelen. We hadden

Nadere informatie

Etappe 5: pelgrimstocht vrijdag 25 maart t/m woensdag 30 maart 2016

Etappe 5: pelgrimstocht vrijdag 25 maart t/m woensdag 30 maart 2016 Etappe 5: pelgrimstocht vrijdag 25 maart t/m woensdag 30 maart 2016 De tocht voerde langs de Rijn van Remagen nabij Km 634 naar Oberwesel nabij Km 550. Er werd afwisselend gelopen over het rijwielpad langs

Nadere informatie

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016

Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 !1 Bretagne, 21 t/m 28 oktober 2016 Vrijdag en zaterdag 21 en 22 oktober Het is tegen 11 uur als we op ons gemak vertrekken. We gaan naar Bretagne, daar is het droog en soms zelfs zonnig volgens de berichten.

Nadere informatie

Herfst Frankrijk. 29 september t/m 12 oktober

Herfst Frankrijk. 29 september t/m 12 oktober Herfst 2012 Frankrijk 29 september t/m 12 oktober Zaterdag 29 september 256 km We rijden om even over 10 uur weg. Via de snelweg, die we bij Beek verlaten, naar Limburg. Binnendoor via Valkenburg en Slenaken

Nadere informatie

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei

Voorjaar 2011. Midden-Frankrijk. 21 april t/m 7 mei Voorjaar 2011 Midden-Frankrijk 21 april t/m 7 mei Donderdag 21 april 2011 191 km Na het avondeten op weg. Even voorbij Vianen ontdekten we dat we de autopapieren vergeten waren. Teruggereden en weer opnieuw

Nadere informatie

Moselhöhenweg. 28 november t/m 1 december 2003 31 december t/m 4 januari 2004 31 december t/m 3 januari 2005. totaal 163 km

Moselhöhenweg. 28 november t/m 1 december 2003 31 december t/m 4 januari 2004 31 december t/m 3 januari 2005. totaal 163 km Moselhöhenweg 28 november t/m 1 december 2003 31 december t/m 4 januari 2004 31 december t/m 3 januari 2005 totaal 163 km Moselhöhenweg gewandeld in 2003/2004/2005 Vrijdag 28 november s Middags vertrokken

Nadere informatie

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules.

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. 06-12-2012. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. In bewolkt weer, maar nog met een redelijke temperatuur rijden we om 11.15 na 4050 km van Valdelagrana weg. Een kwartier

Nadere informatie

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015

Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Programma Go-out wandel midweek Cochem 2 tot en met 6 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Maximiliansweg. Lindau - Berchtesgaden. 19 oktober 2007 -??

Maximiliansweg. Lindau - Berchtesgaden. 19 oktober 2007 -?? Maximiliansweg Lindau - Berchtesgaden 19 oktober 2007 -?? Kaarten staan aan het eind van het verslag. Tekst: Trudi; foto s: Wim Vrijdag 19 oktober Heel - Stromberg 237 km Weer: half bewolkt Deze vakantie

Nadere informatie

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart

Wintersport Pontresina. 24 februari t/m 3 maart Wintersport 2001 Pontresina 24 februari t/m 3 maart zaterdag 24 februari 2001 985 km Om kwart over zes weggereden. De weg is besneeuwd en plaatselijk glad. Even over de grens begint het al gauw weer te

Nadere informatie

Appartementen Moezel. Brochure: Appartementen Moezel. Algemeen. Accommodatie

Appartementen Moezel. Brochure: Appartementen Moezel. Algemeen. Accommodatie Appartementen Moezel Algemeen Deze prachtige rolstoelaangepaste appartementen liggen direct aan de Moezel, op ca 20 km van Cochem. Het huis bestaat uit 4 appartementen welke volledig geschikt zijn voor

Nadere informatie

Tsjechië. 28 april t/m 7 mei 2011

Tsjechië. 28 april t/m 7 mei 2011 Tsjechië 28 april t/m 7 mei 2011 Donderdag 28 april Heel - Soest (Duitsland) 200 km We gaan deze meivakantie naar Tsjechië. Voor ons de eerste keer dat we daar naar toe gaan, dus we zijn erg benieuwd.

Nadere informatie

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit:

Inleiding. De vakantiegangers waren: Elzelien de Baan Ronald Hovius Frank Boutkan Edwin Roos Mark van Dun. De begeleiding bestond uit: Inleiding Vrijdag 26 juni 2015 was het dan eindelijk zover. Met z n achten vertrokken vertrokken we van het hoofdkantoor van tendens in Arnhem naar de vakantiebestemming Koblenz in Duitsland. De vakantiegangers

Nadere informatie

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de

Dat was nog 200 meter recht omhoog en zat niet bij de toer in. Aan de andere kant dito naar beneden en toen gletsjer ijzers onder en over de Begin september 2016 hebben wij, Paul, Jordi, Peter, Ed en ik (Erik) de achtdaagse toer gelopen in Val Gardena Dolomieten. Deze toer was zonder meer grandioos en grandioos geregeld. Na enig zoeken op internet,

Nadere informatie

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt

Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Rondwandeling bij Russbach am Pass Gschütt Russbach - Traunwaldalm - Angerkaralm - Rinnbergalm - Russbach ***** - 9 Km - 740 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling ten noorden van Russbach am Pass Gschütt is

Nadere informatie

Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu.

Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu. Etappe 15 van Meyzieu naar Annonay met veel klimmen en klauteren. Totaal 145 kilometer. Vrijdag 13 mei 2016. Van Volendam naar Meyzieu. Onze groep bestond oorspronkelijk uit zes man. Helaas moesten twee

Nadere informatie

Wandelen in de Rhön. 27 april t/m 6 mei 2004

Wandelen in de Rhön. 27 april t/m 6 mei 2004 Wandelen in de Rhön 27 april t/m 6 mei 2004 Woensdag 28 april Onze meivakantie gaat naar het gebied de Rhön in Duitsland. Dit gebied ligt ongeveer 400 km rijden vanaf Heel. Ons plan om met de rugzak in

Nadere informatie

Streekpad Nijmegen. 20 t/m 23 mei december januari 2007

Streekpad Nijmegen. 20 t/m 23 mei december januari 2007 Streekpad Nijmegen 20 t/m 23 mei 2004 10 december 2006 14 januari 2007 Donderdag 20 mei - 28 km. Hemelvaart en dat betekent extra vrije dagen. We gaan dan ook 3 van de 4 dagen gebruiken om een gedeelte

Nadere informatie

Wij zijn met elkaar op vakantie:

Wij zijn met elkaar op vakantie: Wij zijn met elkaar op vakantie: Manja Ciska Adri Piet Paul Zaterdag 28 juli: Vanmorgen zijn we allemaal vroeg opgestaan om op tijd in Arnhem op het kantoor te zijn. Vertrek naar Bremm om 10 uur. Tot onze

Nadere informatie

De Main- en Tauberroute. 20 t/m 28 februari 2004

De Main- en Tauberroute. 20 t/m 28 februari 2004 De Main- en Tauberroute 20 t/m 28 februari 2004 Vrijdag 20 februari Vandaag begint onze voorjaarsvakantie en de route voert ons naar Duitsland, naar het plaatsje Wertheim aan de Tauber, waar de Main en

Nadere informatie

Oberschwaben. 17 t/m 24 oktober 2010

Oberschwaben. 17 t/m 24 oktober 2010 Oberschwaben 17 t/m 24 oktober 2010 Zondag 17 oktober Heel - Laupheim 560 km Deze keer laten we de tent thuis en zullen we de fietstochten vanaf de camper maken. Dus dat wordt geen lange tocht maar diverse

Nadere informatie

GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN. Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km.

GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN. Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km. GR 5 MANTERNACH - LIVERDUN Vrijdag 9 mei 2008 Manternach Grevenmacher 6 km. Gemiddelde snelheid in beweging : 5,6 km. We rijden met de trein naar Manternach in Luxemburg. Normaal gezien hebben we 15 minuten

Nadere informatie

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 13,5 km.(± 3,5 uur) 429 meter (laagste punt is

Nadere informatie

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012.

Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Verslag Campertrip Zuid Frankrijk 2012. Zondag 10 juni 2012. Vanmorgen vertrokken en via Antwerpen, Brussel en Luxemburg zijn we, zonder tolwegen, lekker opgeschoten en doorgereden tot Arc et Senans. Hier

Nadere informatie

Het mooiste deel van Europa's op één na langste en misschien wel meest bezongen river is zonder twijfel het traject van Mainz naar Köln.

Het mooiste deel van Europa's op één na langste en misschien wel meest bezongen river is zonder twijfel het traject van Mainz naar Köln. Rhein Radweg 6 dagen individuele fietsreis vanaf 426 Het mooiste fietstraject langs de Rijn Het mooiste deel van Europa's op één na langste en misschien wel meest bezongen river is zonder twijfel het traject

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim via de Himmelsbreite

Rondwandeling vanuit Schmittlotheim via de Himmelsbreite Rondwandeling vanuit Schmittlotheim via de Himmelsbreite Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 7,4 km.(± 2,5 uur) 158 meter (laagste punt

Nadere informatie

Koblenz. 12 tot en met 19 Juni 2015

Koblenz. 12 tot en met 19 Juni 2015 Koblenz 12 tot en met 19 Juni 2015 Vakantiegangers: Hannie, Jules, Sibolt, Christ en Lyanne Begeleiders: Harmke, Wilma en Thomas Vrijdag 12 Juni Om 11 uur in de ochtend vertrekken we vanuit Arnhem met

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Verslag voetreis etappe 8 van Sarreguemines naar Molsheim.

Verslag voetreis etappe 8 van Sarreguemines naar Molsheim. Verslag voetreis etappe 8 van Sarreguemines naar Molsheim. Door omstandigheden moest de groep van Hein Tol zich enkele weken voor vertrek helaas terugtrekken. Onze groep bestaande uit Simon Kras, Johan

Nadere informatie

De Allgäu. 23 t/m 30 oktober 2004

De Allgäu. 23 t/m 30 oktober 2004 De Allgäu 23 t/m 30 oktober 2004 Zaterdag 23 oktober Het is herfstvakantie en we gaan er weer een weekje opuit. Deze keer hebben we ons oog laten vallen op de Allgäu, een gebied in het zuidwesten van Bayern.

Nadere informatie

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015

Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015 Programma Go-out wandelweekend Cochem 30 oktober tot 2 november 2015 Cochem ligt midden in de vulkaan Eifel. Het landschap kenmerkt zich door heuvels, akkerlanden en kleine dorpjes. Dwars door Cochem stroomt

Nadere informatie

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door:

Eifel. Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli Georganiseerd door: Eifel Vogels, Dagvlinders en Orchideeën 26 juni t/m 2 juli 2017 Georganiseerd door: www.birdingbreaks.nl Reisroute 2 29 Juni Vandaag vertrekken we richting de Eifel (Duitsland) om te zoeken naar vogels,

Nadere informatie

Bure en het dal van de Lomme

Bure en het dal van de Lomme Bure en het dal van de Lomme Bure - Lomme dal - Bois de Dessous - Lomme dal - Bure 12,5 Km (Optie 7Km) 330 Hm Deze wandelroute laat ons het prachtige dal van de Lomme zowel vanonder uit het dal als ook

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie

Alicante - Spanje. Hondón de las Nieves (el Fondó de les Neus) december 2007

Alicante - Spanje. Hondón de las Nieves (el Fondó de les Neus) december 2007 Alicante - Spanje Hondón de las Nieves (el Fondó de les Neus) december 2007 Kaarten staan aan het eind van het verslag. Tekst: Trudi; foto s: Wim Zaterdag 22 december Heel - Hondón de las Nieves Weer:

Nadere informatie

Etappe II: Kalte Herberge - Hinterzarten

Etappe II: Kalte Herberge - Hinterzarten Etappe II: Kalte Herberge - Hinterzarten lengte 26 km, 465 m stijgen, 610 m dalen Hoogteprofiel Westweg Het zou vandaag weer een zonnige, warme dag worden met temperaturen boven de 30 graden. Onder een

Nadere informatie

Dag 13(11-07-'09 67km)

Dag 13(11-07-'09 67km) Dag 13(11-07-'09 67km). Een pittoresk hofje in bergen Omdat de laatste camping geen succes was zijn we vertrokken naar Bratland Camping in Hankeland 24km verderop. Hier hebben we de wagen weer opgezet

Nadere informatie

Dörenther Klippen II

Dörenther Klippen II Dörenther Klippen II Dörenther Berg - Hockendes Weib - Kletterwand - Trimmpfad - Brochterbeck - Dörenther Berg ***** - 12,5 Km - 300 Hm - 4:00 uur Over onze eerste Dörenther Klippen rondwandeling krijgen

Nadere informatie

Via het VNV boekje Vliegvissen in de Eifel en het internet zijn wij gaan zoeken. De Kyll bij Stadtkyll zag er goed uit en werd ons doel.

Via het VNV boekje Vliegvissen in de Eifel en het internet zijn wij gaan zoeken. De Kyll bij Stadtkyll zag er goed uit en werd ons doel. Kennismaking met de Kyll, september 2006 Weer eens samen vissen. Het liefst op stromend water, in het buitenland, forel en vlagzalm. Meermaals hebben wij, Darek en James, hierover gesproken dit jaar. Duitsland,

Nadere informatie

III Hinterzarten-Wiedener Eck

III Hinterzarten-Wiedener Eck III Hinterzarten-Wiedener Eck Afstand 28.5 km; stijgen 860 m; dalen 650 m. Na een uitgebreid ontbijt namen we afscheid van Schwarzwaldhuesli. Vandaag is het de Koningsetappe van de Westweg, de overschrijding

Nadere informatie

Tour Denemarken 2016

Tour Denemarken 2016 Tour Denemarken 2016 Dag 1 Rond tien uur in de ochtend werd ik opgehaald door Joris van Wijngaarden. Daarna haalden we Leon op van het station en haalde we Simone op in Gorinchem. Ik liep naar boven in

Nadere informatie

Verslag Campertrip Tour de France 2012.

Verslag Campertrip Tour de France 2012. Verslag Campertrip Tour de France 2012. Het leek ons wel leuk om eens een etappe van de Tour van nabij mee te maken. We hebben gekozen voor de eerste bergetappe, van Macon naar Bellegarde sur Valserine.

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Geschreven door Wim de Lange zondag 18 november :00 - Laatst aangepast dinsdag 29 januari :10

Geschreven door Wim de Lange zondag 18 november :00 - Laatst aangepast dinsdag 29 januari :10 Wandelweek september 2012 in Oostenrijk, Stubaier Alpen, Sellrain Dit keer ben ik alleen op pad gegaan. Mijn doel is een huttentocht te maken van 5 hutten met twee gletsjer overgangen. De start van de

Nadere informatie

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur

Reißrachkopf Rauris. Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn. ***** - 5,5 Km Hm - 4:00 uur Reißrachkopf Rauris Rauris Hochalmbahn - Schwarzwand - Grat wandeling - Reißrachkopf - Rauris Hochalmbahn ***** - 5,5 Km - 570 Hm - 4:00 uur Deze rondwandeling over de Schwarzwand en Reißrachkopf is geen

Nadere informatie

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging

16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging 16 Daagse Reis, Beklimming Kilimanjaro met Safari verlenging We beklimmen de Kilimanjaro via de Marangu Route, dit is de oudste route en ook de enige route waar u verblijft in hutten. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Verpeilhütte Kaunertal

Verpeilhütte Kaunertal Verpeilhütte Kaunertal Feichten - Verpeiltal - Verpeilalm - Verpeilhütte - (Mooskopf) - Verpeilalm - Feichten ***** - 9 Km - 850 Hm - 5:00 uur Door het Verpeiltal omhoog naar de Verpeilhütte is een schitterende

Nadere informatie

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg

Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Rondwandeling Elpe Olsberg Winterberg Elpe Wolkenberg Uitzichtpunt Birkegge Haardt Wasserfall - Elpe ***** - 16,4 Km - 772 Hm - 4:30 uur Deze rondwandeling bij Elpe Olsberg, niet ver van Winterberg, is

Nadere informatie

Marokko. 5 t/m 12 maart 2011

Marokko. 5 t/m 12 maart 2011 Marokko 5 t/m 12 maart 2011 Deze keer een heel andere vakantie dan we gewend zijn: een groepsreis (25 personen) met collega s van Wim naar Marokko. De reis is georganiseerd door zijn Marokkaanse collega

Nadere informatie

Moezel 5 dagen. groepsreis fietsvakantie vanaf 379 Wijndorpen en groene heuvels

Moezel 5 dagen. groepsreis fietsvakantie vanaf 379 Wijndorpen en groene heuvels Moezel 5 dagen groepsreis fietsvakantie vanaf 379 Wijndorpen en groene heuvels De Moezelstreek is vooral bekend en met recht zo geliefd vanwege de talloze pittoreske wijndorpen, de schitterende natuur,

Nadere informatie

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari

Winter 2013. Zuid-Frankrijk. 5 t/m 16 februari Winter 2013 Zuid-Frankrijk 5 t/m 16 februari Dinsdag 5 februari 2013 563 km Om negen uur vertrokken. Eerst naar Geldern omdat onze camperdealer een verkeerd aangesloten kabel van de koelkast nog goed moest

Nadere informatie

Reisverslag 2008 Caledonian Canal tot en met Tobermory

Reisverslag 2008 Caledonian Canal tot en met Tobermory Reisverslag 2008 Caledonian Canal tot en met Tobermory Dinsdag 5-08 windje 3 uit het noorden, dus voor het lapje op weg. Zonnig. Inverness - Dochgarroch In de ochtend lekker getutteld en s middag na vier

Nadere informatie

Schotland West Highland Way 8 dagen

Schotland West Highland Way 8 dagen Schotland West Highland Way 8 dagen individuele wandelreis vanaf 719 Wandelen over de West Highland Way Wie Schotland zegt, zal denken aan kastelen, whisky, onuitspreekbare plaatsnamen en onverstaanbare

Nadere informatie

Hort Soriano, Carcaixent.

Hort Soriano, Carcaixent. Hort Soriano, Carcaixent. Wij doen alleen het bovenste deel. 01-08-'12. Hort Soriano, Carcaixent. Vandaag blijven we op dit mooie plekje. We zetten net als het nieuws afgesloten wordt de wereldomroep aan.

Nadere informatie

Peellandpad. s Hertogenbosch - Roermond. september - december 2007

Peellandpad. s Hertogenbosch - Roermond. september - december 2007 Peellandpad s Hertogenbosch - Roermond september - december 2007 Kaarten staan aan het eind van het verslag. Tekst: Trudi; foto s: Wim Zondag 16 september s-hertogenbosch -Kasteel Heeswijk 15 km Weer:

Nadere informatie

Verslag fietsreis 2 Denemarken van 2 t/m 9 juli 2017

Verslag fietsreis 2 Denemarken van 2 t/m 9 juli 2017 Verslag fietsreis 2 Denemarken van 2 t/m 9 juli 2017 Keurig op tijd arriveert de bus in Tonden met hierin al de dames die in Zaltbommel zijn opgestapt. Na wisseling van de oprij-chauffeur en de koffers

Nadere informatie

DEELNEMERS Vrijdag 1 juli 2011

DEELNEMERS Vrijdag 1 juli 2011 BESCHRIJVING TOCHT Dit gedeelte van de GR 5 speelt zich voornamelijk af in het Nationaal Park La Vanoise maar doorkruist ook een gedeelte van het Nationaal Park Savoi. Het zijn de Alpen op zijn mooist.

Nadere informatie

Utrechtpad / Kromme Rijnpad. Februari 2009

Utrechtpad / Kromme Rijnpad. Februari 2009 Utrechtpad / Kromme Rijnpad Februari 2009 Kaarten staan aan het eind van het verslag. Tekst: Trudi; foto s: Wim Zaterdag 21 februari Veenendaal - Scherpenzeel 20 km Weer: bewolkt Overnachting: Verkleij;

Nadere informatie

We steken nu de Italiaanse grens over en krijgen de Mont Blanc voorlopig niet meer te zien. Hier komt wel plots de woeste kant in beeld.

We steken nu de Italiaanse grens over en krijgen de Mont Blanc voorlopig niet meer te zien. Hier komt wel plots de woeste kant in beeld. We steken nu de Italiaanse grens over en krijgen de Mont Blanc voorlopig niet meer te zien. Hier komt wel plots de woeste kant in beeld. We horen ook regelmatig marmotten en af en toe krijgen we er ook

Nadere informatie

Gosaukamm Vordere Gosausee

Gosaukamm Vordere Gosausee Gosaukamm Vordere Gosausee Gosausee - Gosaukammbahn - Sonnenalm - Zwieselalmhütte - Edtalm - Ameisensee - Sonnenalm - Steig Gosausee - Gosausee ***** - 12 Km - +650/-1200 Hm - 5:30 uur De prachtige rondwandeling

Nadere informatie

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N

René op vakantie. 10-17 mei 2013 P U T T E N René op vakantie 10-17 mei 2013 P U T T E N Begeleider Theo Vrijdag 10 mei Vertrek naar Landal Tegen 12 uur rijdt de Tendens bus de Ranonkelweg in en René straalt als hij mij ziet. Na de lunch nemen we

Nadere informatie

De Road Runners naar Luxemburg.

De Road Runners naar Luxemburg. De Road Runners naar Luxemburg. Donderdag 13 mei was het weer zo ver de Road Runners { zo noemen zich tegenwoordig } en aan hang { supporters } 11 personen, zijn we naar Luxemburg geweest, het is een combinatie

Nadere informatie

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters

Barntrup Lippenland. Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen. 3 uur - 9 Km hoogtemeters Barntrup Lippenland Over de Beckerberg langs de 'Grensweg' Niedersachsen - Nordrhein Westfalen 3 uur - 9 Km - 230 hoogtemeters Deze korte rondwandeling door het Lippenland bij Barntrup, gaat over brede

Nadere informatie

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht.

Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht. Deze niet voorbereide wandeling levert tocht wel enkele mooie beelden op. We hadden dergelijke schoonheid helemaal niet verwacht. Doordat we het vertikt hebben om de Gele Berg te beklimmen dienen we wel

Nadere informatie

E8 west. Wyler - Obernburg 2005-2007

E8 west. Wyler - Obernburg 2005-2007 E8 west Wyler - Obernburg 2005-2007 Inhoudsopgave De tekst is (meestal) van Trudi en de foto s (meestal) van Wim De vermelde afstand is de totale gelopen afstand (inclusief het deel van camper of station

Nadere informatie

PEELTRAPPERS ON TOUR!

PEELTRAPPERS ON TOUR! PEELTRAPPERS ON TOUR! Zwarte Woud 2017 420 kilometer 9000 hoogtemeters Programma Woensdag 26 juli Vertrek Odiliapeel: 07.00 uur Aankomst Bad Krozingen: 12.00 uur Vervoer: Bus voor personen en fietsen.

Nadere informatie

Onesse, zaterdag 6 juni 2009

Onesse, zaterdag 6 juni 2009 Onesse, zaterdag 6 juni 2009 24 kilometer, totaal 116 kilometer Om 7u30 stond het ontbijt klaar. Daar had Jacques voor gezorgd. Koffie, thee boter, jam en speciaal, biologisch brood dat eigenlijk meer

Nadere informatie

Take a look at my life 12

Take a look at my life 12 Take a look at my life 12 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Uitnodiging. We verblijven in één vast hotel: het Parkhotel in Rüdesheim, Rheinstrasse Rüdesheim am Rhein, HE Duitsland

Uitnodiging. We verblijven in één vast hotel: het Parkhotel in Rüdesheim, Rheinstrasse Rüdesheim am Rhein, HE Duitsland Uitnodiging GOSA Gewest Maaseik nodigt u in het voorjaar 2017 uit voor een 5-daagse busreis van dinsdag 18 april tot zaterdag 22 april 2017 naar de Romantische Rijn. Deze prachtige afwisselende omgeving

Nadere informatie

Ons vakantieverblijf in De Lutte.

Ons vakantieverblijf in De Lutte. Ons vakantieverblijf in De Lutte. Louwra Herman Arwin Els Barry Will Frans Marjolein Willie VRIJDAG 21-06-2013 Vandaag begint onze vakantie. Arwin en Herman stappen in de bus in Veenendaal en de andere

Nadere informatie

Motorrit 4 t/m 9 mei 2016 naar Riva del Garda aan het Gardameer.

Motorrit 4 t/m 9 mei 2016 naar Riva del Garda aan het Gardameer. Motorrit 4 t/m 9 mei 2016 naar Riva del Garda aan het Gardameer. Op woensdagmorgen 4 mei 2016, klokslag 06.00 uur, vertrokken Karel Haanen, Gunter Voermans en ondergetekende, Jos Bos, vanuit een tamelijk

Nadere informatie

Oostenrijk. 23 april - 4 mei 2009

Oostenrijk. 23 april - 4 mei 2009 Oostenrijk 23 april - 4 mei 2009 Hoogteprofielen en kaarten staan aan het einde van het verslag Vrijdag 24 april Heel - Stromberg 240 km Weer: zonnig Om kwart voor 4 is het zover, we vertrekken richting

Nadere informatie

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados

Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados Casa los Quemados Spanje La Palma Los Quemados 1. Algemene informatie 1.1. Naam - Ligging - Eliza sterren Casa los Quemados - (Spanje La Palma Los Quemados) - 3 sterren 1.2. Faciliteiten en afstanden Zwembad:

Nadere informatie

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km

Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Tour de Vézelay - OOST ( Morvan ) - 72 km Dit deel wordt beschreven vanuit het gehucht Le Chemin (gemeente Anthien) en gaat naar de camping van Saint-Père. Vanaf Le Chemin kun je de heuvels van de Morvan

Nadere informatie

Italiaanse dolomieten reis 2015

Italiaanse dolomieten reis 2015 Italiaanse dolomieten reis 2015 Op zaterdag 23 mei vertrekken we richting de dolomieten om daar 5 dagen te genieten van het geweldige berglandschap met wegen die daar op een indrukwekkende wijze zijn aangelegd.

Nadere informatie

DtD deel twee. Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy.

DtD deel twee. Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy. DtD deel twee Mijn tweede trail van 2019 zit er op, en wat voor een. Deze keer dus een nacht trail in Durbuy. Zaterdag vertrek ik om kwart voor twee in de middag samen met Jan naar Durbuy in de Ardennen.

Nadere informatie

Het is snijdende, koude wind en we moeten gedurig in beweging blijven om de warmte te behouden. De sneeuwtaferelen leveren wel mooie plaatjes op.

Het is snijdende, koude wind en we moeten gedurig in beweging blijven om de warmte te behouden. De sneeuwtaferelen leveren wel mooie plaatjes op. Het is snijdende, koude wind en we moeten gedurig in beweging blijven om de warmte te behouden. De sneeuwtaferelen leveren wel mooie plaatjes op. Jammer dat Loe er niet bij is. Dan zouden we precies de

Nadere informatie