Tips voor gebruikers van chemische stoffen op de werkplek op het gebied van Indeling, Etikettering en Verpakkingen (CLP)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Tips voor gebruikers van chemische stoffen op de werkplek op het gebied van Indeling, Etikettering en Verpakkingen (CLP)"

Transcriptie

1 Tips voor gebruikers van chemische stoffen op de werkplek op het gebied van Indeling, Etikettering en Verpakkingen (CLP) Indeling Verpakkingen Etikettering Controleer de verstrekte informatie Wet- en regelgeving Een korte handleiding voor gebruikers van chemische stoffen op de werkplek, waarin uiteen wordt gezet hoe men het best kan omgaan met de informatie die indeling en etikettering biedt.

2 Indeling Om mensen in staat te stellen in één oogopslag de gevaren van chemische stoffen goed in te kunnen schatten, worden deze op grond van hun gevaarlijke eigenschappen onderverdeeld in verschillende categorieën. Dit wordt indeling genoemd. Deze indeling geeft bijvoorbeeld aan welke stoffen kanker kunnen veroorzaken of irritatie aan de ogen, welke stoffen schadelijk zijn voor het milieu of kunnen exploderen. Als u op de werkplek gebruik maakt van chemische stoffen, dan is het noodzakelijk dat u op de hoogte bent van de indeling van een chemische stof om zo de risico s ervan in te kunnen schatten en de noodzakelijke beheersmaatregelen te kunnen treffen. De indeling stelt u ook vaak in staat om te beoordelen of binnen uw bedrijf ook met andere wet- en regelgeving op het gebied van het gebruik van chemische stoffen rekening gehouden moet worden. Binnen de Europese Gemeenschap wordt de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen geregeld in de CLP Verordening (EG 1272/2008). Deze verordening is gebaseerd op het wereldwijd geharmoniseerde systeem voor de indeling en etikettering van chemische stoffen van de Verenigde Naties (VN-GHS). Doordat dit systeem door veel landen inmiddels is overgenomen, is de uniformiteit van de indelingscriteria wereldwijd toegenomen. Wie houdt zich bezig met de indeling van chemische stoffen? Waarom wordt soms één en dezelfde stof door verschillende toeleveranciers verschillend ingedeeld? Wat moet ik doen als mijn toeleveranciers een en dezelfde stof verschillend indelen? Waar vind ik informatie over indeling op de website van ECHA? Hoe bepaal ik of mijn toeleverancier de stof correct heeft ingedeeld? Klik hier voor meer informatie! Ga naar het begin i

3 Wie houdt zich bezig met de indeling van chemische stoffen? De toeleveranciers van chemische stoffen zijn verantwoordelijk voor de indeling van stoffen en mengsels die zij leveren. Het betreft hier dus vaak de fabrikant, de formuleerder of de distributeur. De toeleveranciers gaan bij de indeling uit van de regels opgenomen in de CLP Verordening. Wij noemen dit zelfclassificatie. Het komt ook voor dat op Europees niveau de indeling wordt vastgesteld door een comité van onafhankelijke experts, die vervolgens door Brussel wettelijk wordt vastgelegd. Dit noemen wij geharmoniseerde indeling. Als een stof een geharmoniseerde indeling heeft, dan bent u verplicht om deze toe te passen. U kunt de indeling van de stof of het mengsel vinden op het verpakkingsetiket en in Bijlage 2 van het bijgevoegde Veiligheidsinformatieblad (VIB). Op de website van ECHA kunt u de indeling vinden van alle geproduceerde en/of geïmporteerde chemische stoffen. Explosief Milieugevaarlijk Gassen onder druk Giftig Langetermijn gezondheidsgevaar Oxiderend Ontvlambaar Bijtend Acute gezondheidseffecten

4 Meer over indeling Waarom wordt soms een en dezelfde stof door verschillende toeleveranciers verschillend ingedeeld? Toeleverancier A: Bijtend. Schadelijk indien doorgeslikt. Toeleverancier B: Irriterend. Giftig indien doorgeslikt. Soms wordt een en dezelfde chemische stof verschillend ingedeeld. Hiervoor zijn diverse redenen aan te voeren. Redenen voor verschillen in indeling kunnen zijn: De stof kan andere gevaarlijke onzuiverheden, additieven of bestanddelen bevatten. De fysieke vorm, de ph of het vlampunt van de stof kunnen verschillen. Voor de indeling van een stof baseren de toeleveranciers zich op wetenschappelijke onderzoeken. Zij kunnen de gegevens daarin verschillend interpreteren en tot andere conclusies komen. Soms is dit terecht, maar soms vergissen zij zich ook. Formuleerders baseren zich bij de indeling van een mengsel op de indeling van de verschillende bestanddelen. Als er verschillen zijn in de indeling van de bestanddelen, dan kan ook de indeling van het mengsel afwijken.

5 Meer over indeling Wat moet ik doen als mijn toeleveranciers een en dezelfde stof verschillend indelen? Indien uw toeleveranciers een en dezelfde stof verschillend indelen, dan is het belangrijk dat u eerst nagaat of de indelingen betrekking hebben op exact dezelfde stof of mengsel. Het kan zijn dat er verschillen zijn in zuiverheid of samenstelling. Ook de fysieke vorm kan het verschil in indeling verklaren. Als de stof of het mengsel identiek zijn, neem dan contact op met uw toeleveranciers en vraag hen om hun indelingen op elkaar af te stemmen. Mochten uw toeleveranciers hiertoe niet bereid zijn, dan kunt u het volgende doen: Kies uit voorzorg voor de meest strenge indeling. Of Vraag om advies. De REACH en CLP Helpdesk, uw nationale handhavingsautoriteit of uw brancheorganisatie kunnen u hierbij wellicht adviseren. Of Kies de indeling die u het meest vertrouwt. Dat kan bijvoorbeeld de indeling zijn die het meest overeenkomt met de informatie opgenomen in het Veiligheidsinformatieblad (VIB). U kunt ook de website van ECHA raadplegen. U moet uzelf er wel van vergewissen dat u over voldoende informatie beschikt om de keuze te kunnen maken. Ook moet u uw keuze kunnen onderbouwen. Of Classificeer zelf de chemische stof. Gebruikers van chemische stoffen op de werkplek doen dit echter zelden. De indeling moet immers geschieden door iemand die daartoe over voldoende kennis beschikt. Daarbij moet hij of zij zich baseren op betrouwbare bronnen. Als uw eigen indeling afwijkt van die van uw toeleveranciers, dan moet u uw indeling melden bij ECHA. Nog even ter herinnering: als een stof een geharmoniseerde indeling heeft, dan bent u verplicht om deze toe te passen.

6 Meer over indeling Waar vind ik informatie over indeling op de website van ECHA? Op de website van ECHA kunt u informatie vinden over meer dan stoffen. Meer dan daarvan zijn binnen de REACH Verordening geregistreerd. Als u meer informatie over indeling wilt hebben, kunt u de volgende stappen nemen: Ga naar Tik in het zoekveld op de Thuispagina de naam in van de stof waarover u meer informatie zoekt. 1. Klik vervolgens op het profielicoontje rechtsonder op de Informatiekaart 1 2. In het Stoffenprofiel (Brief Profile), treft u een grafisch overzicht aan van alle beschikbare informatie die betrekking heeft op de indeling en etikettering van de desbetreffende stof. U kunt ook zien of het gaat om een geharmoniseerde indeling, maar ook of de gegevens afkomstig zijn uit REACH registratiedossiers. Ook is zichtbaar of de indeling is gemeld bij ECHA, alsmede welk percentage toeleveranciers welke indeling heeft gemeld. Onderaan de grafiek staat vermeld indien van toepassing - welke onzuiverheden of additieven hebben geleid tot de gemelde indeling. 1 ECHA zal in 2016 de Informatiekaart en het Stoffenprofiel introduceren, zodat gebruikers snel over de meest relevante stoffeninformatie kunnen beschikken. De informatie is afkomstig van de webpagina Informatie over chemische stoffen.

7 Klik hier om naar de C&L inventaris te gaan. Vanuit de Informatiekaart kunt u er ook komen. In de C&L Inventaris kunt u op het vergrootglas klikken voor meer informatie over de zoekresultaten. De geharmoniseerde indeling staat altijd als eerste vermeld. Het kopje en de kleur geven aan of de indeling is geharmoniseerd (blauw) of gemeld (geel). Voor stoffen die onder de Seveso Richtlijn vallen, is ook de Seveso Indeling opgenomen.

8 Meer over indeling Hoe bepaal ik of mijn toeleverancier de stof correct heeft ingedeeld? Bepaal aan de hand van de volgende tips of uw leverancier de stof correct heeft ingedeeld: De indeling komt overeen met de geharmoniseerde indeling. De indeling komt overeen met de indeling opgenomen in de REACH registratiedossiers. Het is aannemelijk dat deze indelingen zijn gebaseerd op meer testresultaten dan indelingen die niet zijn geregistreerd. Als in de C&L Inventaris, de indeling is aangemerkt als een gezamenlijke aanmelding, dan betekent dat deze is gebaseerd op de informatie uit een registratiedossier dat door verschillende partijen voor registratie binnen REACH is aangemeld. De indeling van de stof zal daarmee uitgebreider zijn bediscussieerd dan bij een individuele registratie of een melding het geval zal zijn geweest. In het Stoffenprofiel laat het grafisch overzicht zien welk percentage toeleveranciers welke indeling heeft gemeld. Percentages zeggen echter niet alles! Ga altijd na of de stof in kwestie qua samenstelling exact overeenkomt met de stof zoals deze wordt vermeld in de C&L Inventaris. ECHA baseert zich bij de samenstelling van haar database voor de indeling op de informatie die wordt verstrekt door bedrijven die hun indelingen melden en op informatie vermeld in de REACH registratiedossiers. ECHA controleert niet of deze informatie correct is. Alhoewel we ernaar streven om de C&L Inventaris up-to-date te houden, is dit niet het voornaamste wettelijke register van geharmoniseerde indelingen. Dat register vindt u in Tabel 3.1. in Bijlage VI van de CLP Verordening. Indelingen van mengsels worden niet gemeld en zijn daarom niet opgenomen in de C&L Inventaris. Ga naar het begin

9 Etikettering Zodra een stof of mengsel als gevaarlijk wordt ingedeeld, moet de verpakking voorzien worden van een etiket. Dit etiket moet de naam van het product vermelden, de naam van de toeleverancier, de gevaren van de stof alsmede de voorzorgsmaatregelen die moeten worden getroffen. Hieronder treft u een voorbeeld aan. Meer gedetailleerde voorschriften zijn te vinden in de CLP Verordening alsmede in de ECHA Handleiding. U moet zich ervan vergewissen dat de informatie op het etiket overeenstemt met die in het Veiligheidsinformatieblad (VIB). Mocht dat niet het geval zijn, neem dan contact op met uw toeleverancier. Bij mengsels kunt u nog etiketten met oranje symbolen tegenkomen die in overeenstemming waren met de niet meer van kracht zijnde Richtlijn Gevaarlijke Preparaten Als deze mengsels voor 1 juni 2015 op de markt zijn gebracht, mogen ze tot 1 juni 2017 worden toegelaten. Gevarenpictogram Productnaam Toeleverancier Signaalwoord 2l Gevaren Voorzorgsmaatregelen Nominale hoeveelheid Ga naar het begin

10 Verpakkingen Verpakkingen zorgen ervoor dat zowel de werkers als het milieu worden beschermd tegen het onbedoeld in aanraking komen met gevaarlijke stoffen. Als u het niet eens bent met de verpakking van de stoffen die u worden geleverd, dan dient u contact op te nemen met uw toeleverancier. In de CLP Verordening worden de verpakkingsvoorschriften voor gevaarlijke stoffen beschreven. Voor de werkplek vatten wij hieronder de meest relevante voorschriften samen: x De verpakking moet zo zijn ontworpen dat de gevaarlijke inhoud niet kan ontsnappen. De verpakking mag ook niet aangetast worden door de inhoud en moet bestand zijn tegen de gebruikelijke handelingen bij transport. x Hersluitbare verpakkingen moeten zo worden ontworpen dat de inhoud niet kan ontsnappen. Als een verpakking tegemoet komt aan de regels voor transport van gevaarlijke goederen, dan voldoen zij in de regel ook aan de meeste voorschriften in de CLP Verordening. Ga naar het begin

11 Controleer de verstrekte informatie Zaken waarop u moet letten bij etiketten en VIB s Het is de verantwoordelijkheid van uw toeleverancier om u van de juiste informatie te voorzien. Maar het is echter uw verantwoordelijkheid om de etiketten en de VIB s te controleren die betrekking hebben op de chemische stoffen die u gebruikt. Van u wordt niet verwacht dat u het werk van de Inspectie overneemt, maar we gaan er wel van uit dat u kunt beoordelen of de verstrekte informatie ook betrouwbaar is. Hieronder treft u een aantal indicatoren aan die aangeven dat u de verstrekte informatie kunt vertrouwen: Het etiket De productnaam op het etiket stemt overeen met die in het Veiligheidsinformatieblad (VIB). De chemische naam op het etiket komt overeen met de naam genoemd in paragraaf 2.2. van het VIB. Het etiket is conform de CLP Verordening samengesteld. (Als een mengsel voor 1 juni 2015 op de markt is gebracht, dan mag het oude etiket worden gebruikt tot 1 juni 2017). Het etiket bevat alle benodigde informatie en is duidelijk leesbaar. Het Veiligheidsinformatieblad (VIB) Het VIB is actueel. In de Verordening wordt niet aangegeven met welke regelmaat een VIB moet worden geactualiseerd. Desondanks dient een VIB geactualiseerd te worden zodra er nieuwe relevante informatie beschikbaar is, of als de stof onder Autorisatie of een Beperking is gebracht. Als u al een aantal jaren geen geactualiseerd VIB van uw toeleverancier heeft ontvangen, dan raden wij u aan met hem contact op te nemen. De verstrekte informatie is van goede kwaliteit. Het etiket en/of het VIB zijn in het Nederlands opgesteld. Het VIB bevat de informatie die nodig is om een risicobeoordeling te kunnen maken voor het gebruik van de stof op de werkplek. Deze informatie bevat in ieder geval: o Informatie omtrent indeling en etikettering o Blootstellingsscenario s bij beroepsmatig gebruik o Beheersmaatregelen (zoals ventilatie) o Richtlijnen ten aanzien van gebruik en opslag o Noodnummer en te nemen EHBO-maatregelen Voor elke stof die in het kader van REACH wordt geregistreerd wordt een VIB opgesteld. In de Bijlage van het VIB kunnen Blootstellingsscenario s worden opgenomen. (Als de geregistreerde hoeveelheid minder dan 10 ton per jaar bedraagt, zijn deze echter niet verplicht). De informatie in het VIB komt overeen met de informatie in de Blootstellingsscenario s die als Bijlage bij het VIB zijn gevoegd.

12 Als u van mening bent dat de verstrekte informatie tekortschiet, of als u van verschillende toeleveranciers afwijkende informatie krijgt, dan raden wij u aan contact met hen op te nemen. Het is goed te bedenken dat ook toeleveranciers van buiten de EU aan dezelfde wettelijke regels moeten voldoen. Mocht uw toeleverancier u niet willen helpen, dan kunt u altijd contact opnemen met de REACH en CLP Helpdesk. Zij kunnen u dan verder helpen. Om het VIB te controleren, kunt u gebruikmaken van de checklist die door uw landelijke Handhavingsautoriteit is opgesteld. Raadpleeg ook de E-Gids voor Veiligheidsinformatiebladen en Blootstellingsscenario s. Daarin wordt per onderdeel onder meer uitgelegd welke informatie een VIB moet bevatten, wanneer er blootstellingsscenario s moeten worden opgesteld en hoe u deze informatie kunt controleren. Ga naar het begin

13 Controleer de verstrekte informatie Hoe communiceert u met uw toeleverancier? Hieronder treft u een voorbeeld aan van een brief of die u kunt sturen: Als u beschikt over nieuwe informatie die betrekking heeft op de gevaarlijke eigenschappen van een stof, of over andere informatie die de toepasselijkheid van de in het Veiligheidsinformatieblad genoemde risicobeheersmaatregelen in twijfel trekken, dan moet u uw toeleverancier hiervan op de hoogte stellen. Ga naar het begin

14 Wet- en regelgeving Veranderingen in de wet- en regelgeving op het gebied van indeling, etikettering en verpakkingen Nadat de CLP Verordening in 2008 in werking is getreden is er veel veranderd op het gebied van indeling en etikettering. Ook is er sprake van overgangsperiodes met verschillende termijnen. Hieronder treft u een overzicht aan van de huidige wetgeving. Vanaf 1 juni 2015 zijn de Richtlijn Gevaarlijke Stoffen (DSD) (67/548/EEG) en de Richtlijn Gevaarlijke Preparaten (DPD) (1999/45/EG) ingetrokken en geheel vervangen door de CLP Verordening betreffende de Indeling, Etikettering en Verpakkingen van stoffen en mengsels (EG) (Nr. 1271/2008). Mengsels (preparaten) die voor 1 juni 2015 al op de markt waren en die in overeenstemming met de DPD waren ingedeeld, geëtiketteerd en verpakt, hoeven niet opnieuw te worden ingedeeld, geëtiketteerd en verpakt om aan CLP Verordening te voldoen. Na 1 juni 2017 moet dat echter wel. Dit houdt in dat alle stoffen die u nu ontvangt qua indeling, etikettering en verpakkingen moeten voldoen aan de CLP Verordening. Het kan echter voorkomen dat u tot 1 juni 2017 nog steeds mengsels ontvangt die zijn qua indeling, etikettering en verpakkingen nog voldoen aan de oude regeling (DPD). 1 juni juni 2017 Overgangsperiode CLP Verordening van kracht. Stoffen voldoen alleen aan CLP. Start overgangsperiode voor mengsels Mengsels die voor 1 juni 2015 op de markt waren, kunnen nog onder de oude regeling (DPD) vallen Einde overgangsperiode. Zowel stoffen als mengsels voldoen alleen nog maar aan de CLP Verordening Ga naar het begin

15 Meer over wet- en regelgeving Hoe regelt u de overstap naar CLP binnen uw bedrijf? De overstap naar CLP kan verwarrend zijn. Hieronder volgen enkele tips, zodat u binnen uw bedrijf de overstap naar CLP gemakkelijker kunt regelen. Verzeker uzelf ervan dat al uw medewerkers die met chemische stoffen werken de CLP etiketten kunnen lezen en dat ze vertrouwd zijn met de pictogrammen, de risico s en de te treffen voorzorgsmaatregelen. Test uw kennis met behulp van de CLP quiz. Mocht uw toeleverancier u nog niet de CLP-Indeling hebben verstrekt, dan kunt u binnen uw bedrijf ook de oude indeling nog hanteren. Dat is toegestaan. Controleer of er iets is veranderd in de indeling van de chemische stoffen waarmee u werkt. Die indeling kan veranderen als gevolg van het feit dat er nieuwe gevarenklassen zijn gemaakt, dat de indelingsdrempels zijn gewijzigd of dat er nieuwe informatie beschikbaar is gekomen vanuit REACH Registratiedossiers. Al deze wijzigingen kunnen niet alleen gevolgen hebben voor de risicobeheersmaatregelen binnen uw bedrijf, maar ook voor de verplichtingen waaraan u moet voldoen op grond van andere wetgeving. Als u mengsels levert, deel deze dan in met behulp van deze ECHA Handleiding, waarin de indeling stap voor stap wordt uitgelegd. Op de ECHA website vindt u tevens aanvullende informatie over de verplichtingen waaraan u als formuleerder moet voldoen. Zorg ervoor dat u het etiket en het Veiligheidsinformatieblad actualiseert als dat nodig mocht zijn. Door de inwerkingtreding van de CLP Verordening zijn er wijzigingen opgetreden in de indelingsdrempels en in de gevaren- en ontvlambaarheidsklassen. U kunt ze vinden op deze poster. Daarop staan ook de risico s vermeld alsmede de voorzorgsmaatregelen die u kunt treffen.

16 Meer over wet- en regelgeving Omgaan met gevaarlijke chemische stoffen op de werkplek Als u binnen uw bedrijf werkt met chemische stoffen, dan dient u een goed werkend risicobeheersysteem te hebben. U bent verplicht ervoor zorg te dragen dat deze stoffen op de juiste manier en in overeenstemming met de vigerende wet- en regelgeving veilig worden vervoerd, verwerkt en gebruikt. Om dit te bereiken kunt u het volgende doen: Stel uzelf op de hoogte van de wet- en regelgeving op het gebied van chemische stoffen waarmee u in uw bedrijf te maken hebt. Op de volgende pagina s treft u een overzicht aan van de meest belangrijke wetten en richtlijnen. Zorg ervoor dat de inventaris van alle chemische stoffen die u in uw bedrijf opslaat of gebruikt actueel is. Maak uzelf vertrouwd met de indeling van stoffen en mengsels die u gebruikt en onderzoek welke andere wettelijke verplichtingen voor u hieruit kunnen voortvloeien. U dient er in alle redelijkheid voor te zorgen dat uw indeling en etikettering betrouwbaar zijn. Doet u dat niet, dan zullen uw risicobeheersmaatregelen en de andere wettelijke te nemen maatregelen die daarop zijn gebaseerd ook niet voldoen. Mens en milieu worden dan onvoldoende beschermd. Controleer regelmatig of er wijzigingen zijn op het gebied van de indeling van chemische stoffen. Als dat het geval mocht zijn, ga dan na wat de gevolgen van de wijziging zijn, opdat u ook aan andere weten regelgeving blijft voldoen.

17 Meer over wet- en regelgeving Overzicht van de belangrijkste wet- en regelgeving Binnen de EU zijn een groot aantal wetten en richtlijnen opgesteld die tot doel hebben dat de gevaren en de risico s die verbonden zijn aan het werken met chemische stoffen zo goed mogelijk kunnen worden beheerst, of dat nu op de werkplek is, bij u thuis of in het milieu. De wettelijke verplichtingen hangen vaak samen met de indeling van de chemische stof in kwestie. Hieronder treft u een overzicht aan van de meest belangrijke wet- en regelgeving. Verordeningen met betrekking tot het veilig gebruik van chemische stoffen De CLP Verordening ((EG) Nr. 1272/2008) betreffende de indeling, etikettering en verpakkingen van chemische stoffen tot wijziging en intrekking van de Richtlijn Gevaarlijke stoffen (67/548/EEG) en de Richtlijn Gevaarlijke Preparaten (1999/45/EG). De REACH Verordening ((EG) Nr. 1907/2006) betreffende de registratie, evaluatie, autorisatie (en restrictie) van chemische stoffen. De PIC Verordening (EU) Nr. 649/2012 inzake voorafgaande geïnformeerde toestemming voor de in en uitvoer van gevaarlijke stoffen. Richtlijnen met betrekking tot het veilig gebruik van chemische stoffen Richtlijn van de Raad 1998/24/EG van 7 april 1998 betreffende de bescherming en gezondheid van medewerkers tegen risico s van chemische agentia op het werk (CAD). Richtlijn 2004/37/EG van het Europees Parlement en de Raad van 29 april 2004 betreffende de bescherming van werknemers tegen de risico s van blootstelling aan carcinogene en mutagene agentia op het werk (CMD). Richtlijn van de Raad 1992/58/EEG van 24 juni 1992 betreffende de minimumvoorschriften voor de veiligheids- en/of gezondheidssignalering op het werk. Richtlijn 2010/75/EU van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 inzake industriële emissies (geïntegreerde preventie en bestrijding van verontreiniging) (IED). Richtlijn 2012/18/EU van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende de beheersing van de gevaren van zware ongevallen waarbij gevaarlijke stoffen zijn betrokken, houdende wijziging en vervolgens intrekking van Richtlijn 96/82/EG van de Raad (SEVESO III). Richtlijn 2008/68/EG betreffende het vervoer van gevaarlijke stoffen over land. Verordeningen en Richtlijnen voor specifieke situaties Verordening (EU) Nr. 528/2012 van het Europees Parlement en de Raad van 22 mei 2012 betreffende het op de markt aanbieden en gebruiken van biociden. Verordening (EG) Nr. 1107/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 21 oktober 2009 betreffende het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen en tot intrekking van de Richtlijnen 79/117/EEG en 91/414/EEG van de Raad. Verordening (EG) Nr. 648/2004 van het Europees Parlement en de Raad van 31 maart 2004 betreffende detergentia. Verordening (EG) Nr. 66/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 25 november 2009 betreffende het EU Milieukeur. Verordening (EG) Nr. 1223/2009 van het Europees Parlement en de Raad van 30 november 2009 betreffende cosmetische producten.

18 Richtlijn 2009/48/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 juni 2009 betreffende de veiligheid van speelgoed. Richtlijn 2014/40/EU betreffende de productie, de presentatie en de verkoop van tabaks- en aanverwante producten. Richtlijn 2014/68/EU betreffende drukapparatuur. Verordening (EU) Nr. 305/2011 van het Europees Parlement en de Raad van 9 maart 2011 tot vaststelling van geharmoniseerde voorwaarden voor het verhandelen van bouwproducten en tot intrekking van Richtlijn 89/106/EEG van de Raad. Richtlijn 93/42/EEG van de Raad van 14 juni 1993 inzake medische apparatuur. Richtlijn 98/79/EG van het Europees Parlement en de Raad van 27 oktober 1998 inzake in vitro diagnostische medische apparatuur. Besluit 75/324/EEG van de Raad van 20 mei 1975 inzake onderlinge aanpassing van wetgevingen van de Lidstaten betreffende aerosols. Richtlijn 1994/33/EG van de Raad van 22 juni 1994 betreffende de bescherming van jongeren op het werk. Richtlijn 1992/85/EEG van de Raad van 19 oktober 1992 betreffende de uitvoering van maatregelen ter verbetering van de veiligheid en de gezondheid op de werkplek van werkneemsters tijdens de zwangerschap, na de bevalling en tijdens de lactatie. Besluit 2000/532/EG houdende de vaststelling van een lijst van afvalstoffen. Richtlijn 2000/53/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 september 2000 betreffende autowrakken. Richtlijn 2011/65/EG van het Europees Parlement en de Raad van 8 juni 2011 betreffende de beperking van het gebruik van bepaalde gevaarlijke stoffen in elektrische en elektronische apparatuur (RoHS). Richtlijn 2012/19/EG van het Europees Parlement en de Raad van 4 juli 2012 betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (WEEE). Ga naar het begin

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Vergunningverleners Een vergunningaanvraag mag niet in strijd zijn met EU-GHS. Het is daarom van belang dat u de bepalingen van EU-GHS kent en begrijpt. EU-GHS

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Professionele gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe wetgeving voor

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Industriële gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe wetgeving voor

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Producenten van voorwerpen Als u explosieve stoffen of mengsels in voorwerpen verwerkt, moet u deze indelen, etiketteren en verpakken volgens de voorschriften

Nadere informatie

REACH en EU-GHS: nieuwe regels voor chemische stoffen

REACH en EU-GHS: nieuwe regels voor chemische stoffen REACH en EU-GHS: nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, mengsels en/of stoffen in voorwerpen Voorwoord Er zijn nieuwe regels voor chemische

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Informatie voor fabrikanten U moet alle stoffen die u in de handel brengt, indelen volgens de eisen van EU-GHS. Stoffen die niet in de handel verkrijgbaar zijn

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Distributeurs U moet een stof of mengsel dat als gevaarlijk is ingedeeld etiketteren en verpakken volgens de eisen van EU-GHS. Daarbij kunt u de indeling gebruiken

Nadere informatie

Rijksoverheid EU-GHS. Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels

Rijksoverheid EU-GHS. Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels Rijksoverheid EU-GHS Eén systeem voor indelen, etiketteren en verpakken van chemische stoffen en mengsels EU-GHS EU-GHS is de nieuwe verordening over de indeling, etikettering en verpakking van stoffen

Nadere informatie

CLP verordening 1272/2008: de gevolgen. Andy D hollander Local Product Expert Benelux

CLP verordening 1272/2008: de gevolgen. Andy D hollander Local Product Expert Benelux CLP verordening 1272/2008: de gevolgen Andy D hollander Local Product Expert Benelux Chemische stoffen wereldwijd: huidige situatie Chemische stoffen wereldwijd: Ideale situatie GHS - CLP GHS UN Verenigde

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Informatie voor professionele gebruikers EU-GHS bevat voor u geen directe verplichtingen. Het is wel belangrijk dat u vaststelt wat de consequenties van de nieuwe

Nadere informatie

Wat betekent EU-GHS voor u?

Wat betekent EU-GHS voor u? Rijksoverheid Wat betekent EU-GHS voor u? Informatie voor distributeurs U moet een stof of mengsel dat als gevaarlijk is ingedeeld etiketteren en verpakken volgens de eisen van EU-GHS. Daarbij kunt u de

Nadere informatie

EU-GHS: nieuwe regels over etikettering en indelen van gevaarlijke stoffen

EU-GHS: nieuwe regels over etikettering en indelen van gevaarlijke stoffen Verordening (EG) Nr. 1272/2008 over de indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels 1 geldt vanaf 20 januari 2009. De verordening in Nederland aangeduid als EU-GHS introduceert nieuwe regels

Nadere informatie

Circulaire ETIKETTERING VAN CHEMISCHE PRODUCTEN

Circulaire ETIKETTERING VAN CHEMISCHE PRODUCTEN Etikettering van chemische producten PRINCIPE Sinds 1 juni 2015 heeft de CLP-verordening (wat staat voor Classifying, Labelling and Packaging ) officiële benaming: Verordening (EG) nr. 1272/2008 van de

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor distributeurs (handelaren) van chemische stoffen, preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie

Nadere informatie

REACh-GHS/CLP in de praktijk

REACh-GHS/CLP in de praktijk REACh-GHS/CLP in de praktijk Sharon Sriram 8 december 2015 www.kluthe.nl 1 REACh EU wetgeving Registratie, Evaluatie, Autorisatie van Chemische stoffen R=Registration E=Evaluation Registratie van geproduceerde

Nadere informatie

Het Rebo GHS handboek. Hulp bij de etikettering van chemische stoffen (EU-GHS/CLP) (EG) Nr. 1272/2008.

Het Rebo GHS handboek. Hulp bij de etikettering van chemische stoffen (EU-GHS/CLP) (EG) Nr. 1272/2008. Het Rebo GHS handboek Hulp bij de etikettering van chemische stoffen (EU-GHS/CLP) (EG) Nr. 1272/2008 EU-GHS/CLP in het kort Het Globally Harmonised System van de Verenigde Naties (VN-GHS) is in 2002 door

Nadere informatie

ViB2.0 VERANDERINGEN IN DE WERELD VAN HET VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD. Ivo Erens Dangerous Substances Communication advies.

ViB2.0 VERANDERINGEN IN DE WERELD VAN HET VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD. Ivo Erens Dangerous Substances Communication advies. ViB2.0 VERANDERINGEN IN DE WERELD VAN HET VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1 Ivo Erens Dangerous Substances Communication info@ondersteuning advies.nl Programma Wat bespreken we + Het + Het ontvangen van het

Nadere informatie

REACH Een introductie in de nieuwe EU-wetgeving voor chemische stoffen voor leveranciers van Akzo Nobel

REACH Een introductie in de nieuwe EU-wetgeving voor chemische stoffen voor leveranciers van Akzo Nobel REACH Een introductie in de nieuwe EU-wetgeving voor chemische stoffen voor leveranciers van Akzo Nobel REACH staat voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en beperking van Chemische stoffen Wat is REACH?

Nadere informatie

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing?

Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth l Eth Ethanol? Welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Ethanol welke wettelijke verplichtingen zijn van toepassing? Voor het werken met chemische

Nadere informatie

A7-0319/ Voorstel voor een richtlijn (COM(2013)0102 C7-0047/ /0062(COD)) Door de Commissie voorgestelde tekst

A7-0319/ Voorstel voor een richtlijn (COM(2013)0102 C7-0047/ /0062(COD)) Door de Commissie voorgestelde tekst 31.1.2014 A7-0319/ 001-019 AMENDEMENTEN 001-019 ingediend door de Commissie werkgelegenheid en sociale zaken Verslag Sari Essayah Indeling, etikettering en verpakking van stoffen en mengsels A7-0319/2013

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Brussel, 19 november 2008 (OR. en) 2007/0212 (COD) PE-CONS 3672/08 COMPET 325 ENV 553 CHIMIE 50 MI 302 ENT 217 ECO 106 CONSOM 115 CODEC 1099 WETGEVINGSBESLUITEN

Nadere informatie

Risicoanalyse chemische agentia. Wettelijk kader

Risicoanalyse chemische agentia. Wettelijk kader Provikmo 10/10/2016 Risicoanalyse chemische agentia Wettelijk kader Prebes, 10/10/2016 Ing. Bart Muylle Zijn de risico s ten gevolge van blootstelling aan gevaarlijke chemische agentia op de arbeidsplaats

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor producenten van chemische preparaten en/of stoffen in voorwerpen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor producenten van chemische preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor producenten van chemische preparaten en/of stoffen in voorwerpen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor producenten van

Nadere informatie

PUBLIC. Brussel, 6 april 2009 (07.04) (OR. en) RAAD VA DE EUROPESE U IE 8424/09 LIMITE COMPET 196 E V 287 CHIMIE 33 MI 144 E T 86

PUBLIC. Brussel, 6 april 2009 (07.04) (OR. en) RAAD VA DE EUROPESE U IE 8424/09 LIMITE COMPET 196 E V 287 CHIMIE 33 MI 144 E T 86 Conseil UE RAAD VA DE EUROPESE U IE Brussel, 6 april 2009 (07.04) (OR. en) 8424/09 LIMITE PUBLIC COMPET 196 E V 287 CHIMIE 33 MI 144 E T 86 I GEKOME DOCUME T van: de Europese Commissie ingekomen: 1 april

Nadere informatie

Reach en GHS. 11 februari 2010 / Utrecht

Reach en GHS. 11 februari 2010 / Utrecht Reach en GHS 11 februari 2010 / Utrecht Supertanker REACH Little dingy GHS Voor diegene die met GHS moet werken wordt de dingy steeds groter. Inhoud 1. Reach 2. Korte terugblik 3. Eerste registratie 4.

Nadere informatie

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD EUROPESE COMMISSIE Brussel, 26.2.2013 COM(2013) 102 final 2013/0062 (COD) C7-0047/13 Voorstel voor een RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD tot wijziging van de Richtlijnen 92/58/EEG, 92/85/EEG,

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor fabrikanten (producenten) en importeurs van chemische stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor fabrikanten (producenten)

Nadere informatie

Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en)

Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en) Conseil UE Raad van de Europese Unie Brussel, 19 mei 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0010 (NLE) 8430/17 LIMITE PUBLIC ENV 375 COMPET 264 WETGEVINGSBESLUITEN EN ANDERE INSTRUMENTEN Betreft:

Nadere informatie

Van indeling naar etiket. Mengseldag. 10 april 2015. Workshop Etiketteren

Van indeling naar etiket. Mengseldag. 10 april 2015. Workshop Etiketteren Mengseldag Workshop Etiketteren RWS Leefomgeving CLP Helpdesk Mohamed El-Allouchi Van indeling naar etiket Presentatie 1. Voorschriften 2. Samenstellen van het etiket 3. Uitzonderingen 4. Verpakkingseisen

Nadere informatie

Chemische producten In 2010 verandert de etikettering! Synthesedossier

Chemische producten In 2010 verandert de etikettering! Synthesedossier Chemische producten In 2010 verandert de etikettering! Synthesedossier Philippe Vigneron Studiedienst Algemene Centrale Inleiding Chemische producten zijn alomtegenwoordig en we komen er allemaal mee in

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst) (2014/313/EU)

(Voor de EER relevante tekst) (2014/313/EU) L 164/74 BESLUIT VAN DE COMMISSIE van 28 mei 2014 tot wijziging van de Besluiten 2011/263/EU, 2011/264/EU, 2011/382/EU, 2011/383/EU, 2012/720/EU en 2012/721/EU teneinde rekening te houden met de ontwikkelingen

Nadere informatie

Richtlijn 2006/121/EG van het Europees Parlement en de Raad. van 18 december 2006

Richtlijn 2006/121/EG van het Europees Parlement en de Raad. van 18 december 2006 30.12.2006 NL Publicatieblad van de Europese Unie L 396/849 Richtlijn 2006/121/EG van het Europees Parlement en de Raad van 18 december 2006 tot wijziging van Richtlijn 67/548/EEG van de Raad betreffende

Nadere informatie

DOSIS SOLA FACIT VENEMUM

DOSIS SOLA FACIT VENEMUM DOSIS SOLA FACIT VENEMUM Misverstanden over de wetgevingen Een paar reacties Regelgeving Chemische stoffen Classificering indeling is gebaseerd op de gevaareigenschap van een stof REACH & CLP Wat is REACH?

Nadere informatie

Algemene informatie over CLP

Algemene informatie over CLP Algemene informatie over CLP Webinar voor hoofdregistranten 9 april 2010 Gabriele Schöning Unit indeling Europees Agentschap voor chemische stoffen Structuur EU-wetgeving chemische stoffen en GHS of: waarom

Nadere informatie

GHS-CLP. Veiligheid & Milieu

GHS-CLP. Veiligheid & Milieu GHS-CLP Veiligheid & Milieu GHS-CLP Beste klant, Würth levert ruim 1.000 chemieproducten in een grote variëteit en vindt het daarom belangrijk om u te informeren over veranderende wetgeving omtrent deze

Nadere informatie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie

de heer Jordi AYET PUIGARNAU, directeur, namens de secretarisgeneraal van de Europese Commissie Raad van de Europese Unie Brussel, 24 januari 2017 (OR. en) Interinstitutioneel dossier: 2017/0010 (NLE) 5569/17 ENV 50 COMPET 37 VOORSTEL van: ingekomen: 19 januari 2017 aan: Nr. Comdoc.: Betreft: de

Nadere informatie

Veilig werken met chemicaliën

Veilig werken met chemicaliën Veilig werken met chemicaliën Vlaams Instituut voor sportbeheer en recreatiebeleid 3 e Trefdag Zwembaden Docent: David Bogaert Inhoud 1. Producten met gevaarlijke eigenschappen 2. Veranderende wetgeving

Nadere informatie

Impact van de REACH verordening op de zorginstellingen Jean-Pierre FEYAERTS 7 juni 2012

Impact van de REACH verordening op de zorginstellingen Jean-Pierre FEYAERTS 7 juni 2012 Impact van de REACH verordening op de zorginstellingen Jean-Pierre FEYAERTS 7 juni 2012 De REACH verordening (1907/2006) Artikel 1 (1) van REACH definieert de doelstellingen: Het doel van deze verordening

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) L 144/27 VERORDENING (EU) 2016/863 VAN DE COMMISSIE van 31 mei 2016 tot wijziging van de bijlagen VII en VIII bij Verordening (EG) nr. 1907/2006 van het Europees Parlement en de Raad inzake de registratie

Nadere informatie

Nieuwe gevarenindeling van Adhesive Technologies. Implementatie van de CLP in de EU

Nieuwe gevarenindeling van Adhesive Technologies. Implementatie van de CLP in de EU Nieuwe gevarenindeling van Adhesive Technologies Implementatie van de CLP in de EU EU CLP-verordening voor indeling, etikettering en verpakking (Classification, Labeling and Packaging) van chemische producten

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst)

(Voor de EER relevante tekst) 11.12.2015 NL L 326/49 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/2307 VAN DE COMMISSIE van 10 december 2015 tot verlening van een vergunning voor menadion-natriumwaterstofsulfiet en menadionnicotinamidewaterstofsulfiet

Nadere informatie

Tabel B: Omzetting van de Richtlijnen "Veiligheid en gezondheid van de werknemers" (artikel 137)

Tabel B: Omzetting van de Richtlijnen Veiligheid en gezondheid van de werknemers (artikel 137) Tabel B: Omzetting van de Richtlijnen "Veiligheid en gezondheid van de werknemers" (artikel 137) 89/391/EEG 12.6.1989 Tenuitvoerlegging van maatregelen ter bevordering van de verbetering van de veiligheid

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2010 177 Besluit van 10 april 2010, houdende wijziging van verschillende algemene maatregelen van bestuur ter uitvoering van de EG-verordening indeling,

Nadere informatie

EU-GHS. Classification, Labeling and Packaging Regulation (CLP) Verordening 1272/2008 HS

EU-GHS. Classification, Labeling and Packaging Regulation (CLP) Verordening 1272/2008 HS EU-GHS Classification, Labeling and Packaging Regulation (CLP) Verordening 1272/2008 HS Programma Workshop EU-GHS/CLP EU-GHS in een vogelvlucht Wetgeving Relatie met andere EU-wetgeving EU-GHS in de praktijk

Nadere informatie

STAATSCOURANT. Nr

STAATSCOURANT. Nr STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 30107 14 september 2015 Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 8 september 2015, nr. 2015-0000245143,

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2008 2009 31 894 Uitbreiding en wijziging van de Wet milieubeheer in verband met de uitvoering van de verordening (EG) nr. 1272/2008 van het Europees Parlement

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD (VERORDENING (EG) Nr. 1907/2006 - REACH) Datum: 07/04/2010 bladzijde: 1/3 Versie: N 3 (30/12/2009) Revisie: N 1 (01/07/2008) Naam: PLASTALGIN - 850UF VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

Nadere informatie

Wat houdt REACH in? Wat zijn gevaarlijke stoffen?

Wat houdt REACH in? Wat zijn gevaarlijke stoffen? Wat houdt REACH in? Het Registreren, Evalueren en Autoriseren van Chemische stoffen (REACH) is een Europese Verordening, oftewel een wet waarop wordt gehandhaafd. In eerste instantie is het doel van REACH

Nadere informatie

1. IDENTIFICATIE VAN DE CHEMISCHE STOF OF HET MENGSEL EN DE ONDERNEMING

1. IDENTIFICATIE VAN DE CHEMISCHE STOF OF HET MENGSEL EN DE ONDERNEMING Veiligheidsinformatieblad Copyright, 2015, Meguiar's, Inc. Alle rechten voorbehouden. Kopiëren en/of downloaden van deze informatie met het doel van juist gebruik van het Meguiar's, Inc. product is enkel

Nadere informatie

Omgaan met gevaarlijke stoffen

Omgaan met gevaarlijke stoffen Omgaan met gevaarlijke stoffen Middelen die bij de professionele schoonmaak gebruikt worden Gevaarlijke stof Een gevaarlijke stof is een goed dat bij een kleine blootstelling al leidt tot een gevolg zoals

Nadere informatie

Inleidend richtsnoer voor de CLP-verordening

Inleidend richtsnoer voor de CLP-verordening Inleidend richtsnoer voor de CLP-verordening CLP is Verordening (EG) nr. 1272/2008 betreffende de indeling, etikettering en verpakking (classification, labelling and packaging - CLP) van stoffen en JURIDISCHE

Nadere informatie

EU-GHS Verordening in vogelvlucht

EU-GHS Verordening in vogelvlucht EU-GHS Verordening in vogelvlucht Kennisdag EU-GHS voor MKB Annet Sluer EU-GHS Helpdesk 6 december 2012 Inhoud EU-GHS en VN-GHS Verplichtingen Wat moet u doen? Relatie met REACH Inventaris van indeling

Nadere informatie

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor professionele gebruikers van stoffen

REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen. Informatie voor professionele gebruikers van stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor professionele gebruikers van stoffen REACH: Nieuwe regels voor chemische stoffen Informatie voor professionele gebruikers van stoffen 02 Wat

Nadere informatie

De Minister van Leefmilieu beslist:

De Minister van Leefmilieu beslist: AANVAARDING VAN DE KENNISGEVING Classificatie volgens CLP-GHS en voorwaarden gesloten circuit Gelet op de aanvraag ingediend op 03/08/2016 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: Generox? 207

Nadere informatie

Publicatieblad van de Europese Unie

Publicatieblad van de Europese Unie L 55/4 VERORDENING (EU) 2016/293 VAN DE COMMISSIE van 1 maart 2016 tot wijziging van Verordening (EG) nr. 850/2004 van het Europees Parlement en de Raad betreffende persistente organische verontreinigende

Nadere informatie

De nieuwe etikettering CLP

De nieuwe etikettering CLP De nieuwe etikettering CLP PREBES Open forum 11 dec 2009 Christel Swinnen Preventieadviseur Arbeidshygiëne Ford Genk GHS - CLP GHS: Globally Harmonized System wereldwijd systeem voor indeling en etikettering

Nadere informatie

CLP rekentool voor mengsels

CLP rekentool voor mengsels CLP rekentool voor mengsels Achtergrond De CLP verordening (EC 1272/ 2008) stelt nieuwe eisen aan het indelen (classificeren), etiketteren en verpakken van chemische producten. CLP is gebaseerd op het

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 1907/2006/EG, Artikel 31

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 1907/2006/EG, Artikel 31 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 197/26/EG, Artikel 31 RUBRIEK 1: Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming 1.1. Productidentificatie Productnaam 1.2. Relevant geïdentificeerd

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING Pagina 1 van 5 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING 1.1 Identificatie van het preparaat: 4 x 1 kg en 2 kg 1.2 Identificatie van de

Nadere informatie

: Eurol Super Vloerabsorbent 10KG package

: Eurol Super Vloerabsorbent 10KG package Datum van uitgave: 11-6-2014 Datum herziening: 11-6-2014 Vervangt: 11-6-2014 Versie: 2.0 RUBRIEK 1: Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming 1.1. Productidentificatie

Nadere informatie

(Voor de EER relevante tekst) (1) Bijlage III bij Richtlijn 2008/98/EG bevat een lijst van gevaarlijke eigenschappen van afvalstoffen.

(Voor de EER relevante tekst) (1) Bijlage III bij Richtlijn 2008/98/EG bevat een lijst van gevaarlijke eigenschappen van afvalstoffen. 19.12.2014 NL L 365/89 VERORDENING (EU) Nr. 1357/2014 VAN DE COMMISSIE van 18 december 2014 ter vervanging van bijlage III bij Richtlijn 2008/98/EG van het Europees Parlement en de Raad betreffende afvalstoffen

Nadere informatie

Preregistratie en registratie voor REACH: Vragen en antwoorden

Preregistratie en registratie voor REACH: Vragen en antwoorden MEMO/08/240 Brussel, 11 april 2008 Preregistratie en registratie voor REACH: Vragen en antwoorden Per 1 juni 2007 is de nieuwe EU-stoffenwetgeving REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction

Nadere informatie

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN

(Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN L 139/1 II (Niet-wetgevingshandelingen) VERORDENINGEN http://www.emis.vito.be d.d. 05-06-2015 UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/864 VAN DE COMMISSIE van 4 juni 2015 tot wijziging van Verordening (EG) nr.

Nadere informatie

AANVAARDING VAN DE KENNISGEVING. Gelet op het advies van het Comité voor advies inzake Biociden: De Minister van Leefmilieu beslist:

AANVAARDING VAN DE KENNISGEVING. Gelet op het advies van het Comité voor advies inzake Biociden: De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: AANVAARDING VAN DE KENNISGEVING Gelet op het advies van het Comité voor advies inzake Biociden: De Minister van Leefmilieu beslist: Onic Blue Chloordioxide is toegelaten in overeenstemming

Nadere informatie

Gewasbeschermingsmiddelen: Europese wetgeving

Gewasbeschermingsmiddelen: Europese wetgeving Nieuwsbrief 61 Lente 2012 Gewasbeschermingsmiddelen: Europese wetgeving Om in de Europese Unie de handel in gewasbescher- te mingsmiddelen tussen de verschillende lidstaten vergemakkelijken en een uniforme

Nadere informatie

ZETTEX CLEANING WIPES

ZETTEX CLEANING WIPES Herzieningsdatum: 01.06.2015 Herziening: - Vervangt datum: - 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET MENGSEL EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING Productnaam: Fabrikant Zettex Europe BV Plaza 20 4782 SK Moerdijk

Nadere informatie

REACH- en Administratieverplichtingen voor tankterminals en traders van brandstoffen

REACH- en Administratieverplichtingen voor tankterminals en traders van brandstoffen Postbus 16191 2500 BD Den Haag www.ilent.nl Contactpersonen REACH- en Administratieverplichtingen voor tankterminals en traders van brandstoffen Janine Killaars, Peter Hellema, Chiel Bovenkerk T 0652096892

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad

Veiligheidsinformatieblad Veiligheidsinformatieblad 1. Indentificatie van de stof / bereiding en gegevens van het bedrijf Product naam: Blackfast 626 Aangemaakt bad (9%) Producent: Blackfast Chemicals 78 Coombe Road, New Malden,

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU

FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FEDERALE OVERHEIDSDIENST VOLKSGEZONDHEID, VEILIGHEID VAN DE VOEDSELKETEN EN LEEFMILIEU FMC Chemical S.P.R.L rue Royale 97 1000 Bruxelles Dienst Gewasbeschermingsmiddelen en Meststoffen Directoraat-generaal

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad volgens verordening (EG) 1907/2006

Veiligheidsinformatieblad volgens verordening (EG) 1907/2006 Veiligheidsinformatieblad volgens verordening (EG) 1907/2006 Versie 1. Opsteldatum: 01/10/2014 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF/MENGSEL EN DE ONDERNEMING Productidentificatie Productbenaming: I am Biotech

Nadere informatie

EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering. Presentator: Maurits van Kolck

EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering. Presentator: Maurits van Kolck EU-GHS: Workshop 1: Consequenties voor eigen bedrijfsvoering Presentator: Maurits van Kolck Inhoud De keten in beeld, REACH en CLP CLP en het VIB CLP en etikettering CLP en herindeling Oefening 1: een

Nadere informatie

AANVAARDING VAN DE KENNISGEVING Classificatie volgens CLP-GHS. Gelet op de aanvraag ingediend op 22/04/2016. De Minister van Leefmilieu beslist:

AANVAARDING VAN DE KENNISGEVING Classificatie volgens CLP-GHS. Gelet op de aanvraag ingediend op 22/04/2016. De Minister van Leefmilieu beslist: AANVAARDING VAN DE KENNISGEVING Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 22/04/2016 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: MERGAL V684K is toegelaten in overeenstemming

Nadere informatie

Signalisatie door borden en pictogrammen. De gegevens komen van de website: http://www.vub.ac.be/preventie/welcome.html

Signalisatie door borden en pictogrammen. De gegevens komen van de website: http://www.vub.ac.be/preventie/welcome.html Signalisatie door borden en pictogrammen De gegevens komen van de website: http://www.vub.ac.be/preventie/welcome.html Brandbestrijdingsborden Borden in verband met het brandbestrijdingsmaterieel hebben

Nadere informatie

Nr. 2018/775 (PB L 131 van , blz. 8)

Nr. 2018/775 (PB L 131 van , blz. 8) VERORDENING (EU) VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD van 28 mei 2018 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van artikel 26, lid 3, van Verordening (EU) nr. 1169/2011 van het Europees Parlement

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 14/06/2017. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 14/06/2017. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 14/06/2017 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: Abru Micro Des is toegelaten in overeenstemming met het artikel 9 van het

Nadere informatie

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van

UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE. van EUROPESE COMMISSIE Brussel, 28.5.2018 C(2018) 3120 final UITVOERINGSVERORDENING (EU) /... VAN DE COMMISSIE van 28.5.2018 tot vaststelling van voorschriften voor de toepassing van artikel 26, lid 3, van

Nadere informatie

DE REACH-VERORDENING IN HET KORT

DE REACH-VERORDENING IN HET KORT DE REACH-VERORDENING IN HET KORT Datum: 1 januari 2010 Inleiding In dit document wordt de REACH-verordening beknopt in twee delen uitgelegd. U vindt antwoord op de volgende vragen: Deel 1 De REACH-verordening

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 09/09/2014

TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 09/09/2014 1.Het biocide: TOELATINGSAKTE Nieuwe toelating Gelet op de aanvraag ingediend op 09/09/2014 Gelet op het advies van het Comité voor advies inzake Biociden: De Minister van Leefmilieu beslist: Mite-Killer

Nadere informatie

De klassieke oranje HSID-symbolen vervallen en worden vervangen door de nieuwe GHS/CLP-pictogrammen.

De klassieke oranje HSID-symbolen vervallen en worden vervangen door de nieuwe GHS/CLP-pictogrammen. GEMEENSCHAPPELIJKE PREVENTIEDIENST Gevaarlijke stoffen - etikettering De klassieke oranje HSID-symbolen vervallen en worden vervangen door de nieuwe GHS/CLP-pictogrammen. Op 31 december 2008 is de Verordening

Nadere informatie

Impact van CLP en Reach op het VLAREM

Impact van CLP en Reach op het VLAREM Impact van CLP en Reach op het VLAREM Forum van Seveso-inrichtingen Peter Balas Afdeling Milieuvergunningen Inhoud 1. CLP Inleiding Impact op het VLAREM TWOL CLP Verder verloop en timing 2. Reach Aanpassing

Nadere informatie

Indelen en kenmerken van stoffen en. mengsels in CLP (EU-GHS) mengsels; CLP. Inleiding. Wat betekent dit voor mij? De Veranderingen.

Indelen en kenmerken van stoffen en. mengsels in CLP (EU-GHS) mengsels; CLP. Inleiding. Wat betekent dit voor mij? De Veranderingen. 28 januari 2010 Dr. Hans Razenberg Indelen en kenmerken van stoffen en mengsels in CLP (EU-GHS) Indelen en kenmerken van stoffen en mengsels; CLP Inleiding De Veranderingen Indelen mengsels Wat betekent

Nadere informatie

Tips voor gebruikers van chemische stoffen op de werkplek

Tips voor gebruikers van chemische stoffen op de werkplek Tips voor gebruikers van chemische stoffen op de werkplek Een korte gids voor gebruikers van chemische stoffen op de werkplek en hoe u het meest kunt halen uit de indelings- en etiketteringsinformatie

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD PODISAN

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD PODISAN VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD PODISAN 1 Identificatie van het product en de onderneming pag. 1/5 1.1 productnaam: PODISAN 1.2 CAS-nr: zie samenstelling 1.3 EINICSnr: zie samenstelling 1.4 ANNEX-1 nr: zie samenstelling

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 31/10/2013 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: MS Oxy-DES is toegelaten in overeenstemming met het artikel

Nadere informatie

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT

EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT EUROPESE UNIE HET EUROPEES PARLEMENT DE RAAD Straatsburg, 20 juni 2007 (OR. en) 2006/0127 (COD) LEX 801 PE-CONS 3617/3/07 REV 3 SOC 166 CODEC 432 RICHTLIJN VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD TOT WIJZIGING

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 28/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 28/10/2013. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Classificatie volgens CLP-GHS Gelet op de aanvraag ingediend op 28/10/2013 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: P3-triquart is toegelaten in overeenstemming met het artikel

Nadere informatie

Vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen in de zorgsector

Vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen in de zorgsector Vervoer en opslag van gevaarlijke stoffen in de zorgsector Frank Lantink Senior Consultant EVO Bedrijfsadvies (c) EVO 2 Doel Herkenning Bewustwording Verantwoording Voorschriften toepassen Aanpak (c) EVO

Nadere informatie

REACH registratie 2018

REACH registratie 2018 REACH registratie 2018 WAT betekent het voor u als producent, importeur en afnemer van stoffen Jan Schüller (Eastman) Margaret Wouters (REACH helpdesk) Inhoud van de workshop 1. Rollen en verplichtingen

Nadere informatie

TOELATINGSAKTE Hernieuwing Gelet op de aanvraag ingediend op 26/09/2016. De Minister van Leefmilieu beslist:

TOELATINGSAKTE Hernieuwing Gelet op de aanvraag ingediend op 26/09/2016. De Minister van Leefmilieu beslist: TOELATINGSAKTE Hernieuwing Gelet op de aanvraag ingediend op 26/09/2016 De Minister van Leefmilieu beslist: 1.Het biocide: Topscore Spray is toegelaten in overeenstemming met het artikel 9 van het koninklijk

Nadere informatie

TELEFOON NOODGEVALLEN: + 31 (0) Pagina 1 van 4 Versie nummer: 2004/1

TELEFOON NOODGEVALLEN: + 31 (0) Pagina 1 van 4 Versie nummer: 2004/1 TELEFOON NOODGEVALLEN: + 31 (0)30-2748888 Pagina 1 van 4 Versie nummer: 2004/1 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Productiedatum: 28 december 2004 Volgens EG-richtlijn 93/112/EEG Afdrukdatum: 24 april 2006 1. IDENTIFICATIE

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 1907/2006/EG, Artikel 31

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 1907/2006/EG, Artikel 31 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD volgens 197/26/EG, Artikel 31 RUBRIEK 1: Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming 1.1. Productidentificatie Productnaam 1.2. Relevant geïdentificeerd

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Verordening (EG) 1907/2006

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Verordening (EG) 1907/2006 Datum: 28.03.2012 Revisiedatum: 1: Identificatie van de stof of het mengsel en van de vennootschap/onderneming Productidentificatie: Relevant geïdentificeerd gebruik van de stof of het mengsel en ontraden

Nadere informatie

Inhoud van artikel REACH. Artikel van REACH. Strafrechtelijk optreden. Schriftelijke Waarschuwing alvorens optreden. Bestuursrechtelijk optreden

Inhoud van artikel REACH. Artikel van REACH. Strafrechtelijk optreden. Schriftelijke Waarschuwing alvorens optreden. Bestuursrechtelijk optreden SCHEMA I afdoening artikelen en categorie-indeling WED Artikel Inhoud artikel Art. 5 Verbod om stoffen als zodanig of in preparaten of in voorwerpen te vervaardigen of in de handel te brengen indien zij

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Pagina 1 van 5 VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE ONDERNEMING 1.1 Identificatie van het preparaat: CALGON GEL 2 in 1 alle formaten Flacon van 750 ml, 2 l,

Nadere informatie

GHS komt eraan! Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals

GHS komt eraan! Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals Let op: GHS komt eraan! REACH is nog niet goed en wel gestart of er staat ons alwéér een grote verandering te wachten. Nieuwe wetgeving

Nadere informatie

Richtsnoer voor het samenstellen van veiligheidsinformatiebladen

Richtsnoer voor het samenstellen van veiligheidsinformatiebladen Richtsnoer voor het samenstellen van veiligheidsinformatiebladen Versie 1.1 december 2011 JURIDISCHE MEDEDELING In dit document wordt beschreven wat de verplichtingen zijn in het kader van REACH en hoe

Nadere informatie

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Pagina 1

VEILIGHEIDSINFORMATIEBLAD Pagina 1 Pagina 1 1. Identificatie van de stof of het preparaat en van de vennootschap / onderneming Productbenaming: Plasticrète deel A : P- Cast A02 Gebruik: Diverse industriële toepassingen. Verantwoordelijke

Nadere informatie

Veiligheidsinformatieblad

Veiligheidsinformatieblad 1. IDENTIFICATIE VAN DE STOF OF HET PREPARAAT EN VAN DE VENNOOTSCHAP/ONDERNEMING Productidentificatie Leverancier Akzo Nobel Functional Chemicals bv Stationsstraat 77 PO Box 247 NL-3800 AE Amersfoort Tel.:

Nadere informatie

AANVAARDING VAN DE KENNISGEVING. Gelet op de aanvraag ingediend op 29/10/2015. Gelet op het advies van het Comité voor Advies inzake Biociden

AANVAARDING VAN DE KENNISGEVING. Gelet op de aanvraag ingediend op 29/10/2015. Gelet op het advies van het Comité voor Advies inzake Biociden AANVAARDING VAN DE KENNISGEVING Classificatie volgens CLP-GHS en indeling in het gesloten circuit Gelet op de aanvraag ingediend op 29/10/2015 Gelet op het advies van het Comité voor Advies inzake Biociden

Nadere informatie