Daglonershuisje uit Nunspeet in het Openluchtmuseum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Daglonershuisje uit Nunspeet in het Openluchtmuseum"

Transcriptie

1 Daglonershuisje uit Nunspeet in het Openluchtmuseum Op een maandagochtend in oktober 2012 waren vrijwilligers van het Nederlands Openluchtmuseum uit Arnhem en van de Oudheidkamer uit Nunspeet in de Nunspeetse vestiging van het Streekarchivariaat Noordwest Veluwe bezig met onderzoek. Ze raakten aan de praat. Dat was het begin van dit artikel. Het daglonershuisje uit Nunspeet in het Nederlands Openluchtmuseum in Eigen foto. Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem wil tijdens rondleidingen kunnen vertellen over de geschiedenis van het daglonershuisje uit Nunspeet en over de vroegere bewoners ervan. De Oudheidkamer heeft belangstelling voor kunstenaars die in Nunspeet hebben gewerkt en wist op dat moment niet beter dan dat het daglonershuisje in Arnhem ooit eigendom was geweest van een bekende Nunspeetse kunstschilder.

2 De gids voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zegt over het huisje: "Deze kleine daglonerswoning uit omstreeks 1860 stond oorspronkelijk even buiten Nunspeet, aan de Waterweg. De herbouw in het museum werd in 1957 voltooid. Dit zeer eenvoudige gebouwtje bestaat uit een woonkeuken met bedsteden, een houten deel die als potstal dienst doet en een geitenhok. Het woongedeelte is van steen. De plavuizen in de woonkeuken zijn vermoedelijk pas na 1920 in gebruik geweest. Het interieur geeft een beeld van de periode In dit huisje leefden van 1850 tot 1956 diverse generaties van de familie Bakker. Ze verkregen inkomsten uit los seizoenwerk, zoals het eekschillen in de bossen. Wanneer de Veluwe te weinig bestaan bood, trokken de dagloners met gezin én geit tijdelijk naar de bosrijke gebieden in het noorden, of gingen zij als seizoenarbeider gras maaien." Arthur Briët is een centrale figuur in de kunstgeschiedenis van Nunspeet. Hij is de enige kunstschilder aan wie Roodenburg in zijn boeken over Noord-Veluwse kunstenaars van harte de eretitel "meester" gunt. De tafel uit Briët's atelier was ooit in de Oudheidkamer Nunspeet te zien, maar het verhaal er omheen wilde nooit vlotten. Er was een lastige tegenstrijdigheid en verhalen zijn mooi, maar aantoonbaar waar gebeurd is mooier. Het probleem was dit: in de bovengenoemde boeken vertelt Roodenburg dat Arthur Briët een zoomhuisje aan de Waterweg kocht dat van de weduwe Bosman was geweest. Briët liet het afbreken en weer opbouwen naast zijn huis de Berenbosch aan de Harderwijkerweg en hij ging het als tweede atelier gebruiken. Dat huisje werd na zijn dood door de familie aan het Openluchtmuseum geschonken, waar het in spiegelbeeld weer werd opgebouwd. Wat klopt nu, Bakker of Bosman? Dat spiegelbeeld, waar was dat eigenlijk goed voor? Vragen die nu ineens aan de orde waren op die maandagochtend in het streekarchief. Nu had de vertegenwoordiger van het Openluchtmuseum een foto bij zich, die gemaakt was tijdens de verhuizing van het huisje. Die foto nam alle twijfel weg over de plaats waar het daglonershuisje van het Openluchtmuseum vroeger in Nunspeet heeft gestaan,. Op de voorgrond wordt het huisje aan de Waterweg 29 afgebroken tijdens de verhuizing naar Arnhem en op de achtergrond staat een dubbel huis dat er anno 2014 nog steeds staat. Dat stukje weg heet nu Nijverheidsweg en het huisje stond op de hoek van de huidige Jan Topweg.

3 Foto uit de collectie van het Openluchtmuseum gemaakt op de oude locatie in Nunspeet tijdens de verhuizing naar het Openluchtmuseum. Foto collectie Nederlands Openluchtmuseum Arnhem. Het is duidelijk dat het laatste stukje van het verhaal dat Roodenburg optekende niet klopt. Als het laatste stuk niet klopt, heeft dan het stuk daarvoor over de verhuizing van het huisje van de weduwe Bosman wel een historische basis? Dat valt mee, er is een ooggetuige. Een journalist van de Gooi- en Eemlander bezocht Arthur Briët in 1937 in Nunspeet naar aanleiding van diens 70e verjaardag en schreef op: "toen wij tot het eigenlijke doel van ons bezoek kwamen, verzocht de heer Briët ons mee te gaan naar zijn atelier, dat op eenigen afstand van het woonhuis in den tuin staat. Eerst toonde hij ons nog een oud Veluwsch boerderijtje, hetwelk hij tien jaar geleden kocht en op zijn terrein liet neer zetten. Hier pleegt hij veel naar model te werken en het interieur is dan ook geheel intact." Dat is dan alvast duidelijk, in 1937 stond er een huisje. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte een onderduiker nog een schilderij van het interieur van het huisje. Iemand die in de Berenbosch opgroeide, in het oude huis van Briët, kan zich uit de vroege jaren vijftig geen huisje herinneren. Het huisje is dus tussen de oorlog en de vroege jaren vijftig verdwenen. Hoe? Dat is bij de laatste herziening van dit artikel in april 2014 nog niet opgelost.

4 Terug naar het huisje dat in het Openluchtmuseum terecht kwam. In de Nunspeetse vestiging van het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe was het druk op die maandagmorgen in oktober Het was wel even ontnuchterend dat een deel van het verhaal uit het boek van Roodenburg niet historisch bleek, maar dat maakte het des te interessanter om naar het huisje van de familie Bakker aan de Waterweg te kijken. Professionals en vrijwilligers waren met allerhande historisch spul bezig, maar lieten dat even liggen en hielpen mee. Na die maandagochtend zette het gesprek zich op verschillende manieren voort. Velen deden een duit in het zakje, een mooi voorbeeld hoe je gezamenlijk kunt genieten van geschiedenis. Een snelle check in het bevolkingsregister, nog die maandagmorgen, leverde een reeks Bakkers als hoofdbewoners op. Dat bleek te kloppen met informatie over de familie Bakker die het Openluchtmuseum al had: Aelbert Bakker x Grietje v.d. Pol Gerrit Bakker x Jannetje de Mots Aart Bakker (broer van Gerrit) x Driesje Pater Jan Bakker (geb. 1893) x Aartje v.d. Berg De zoektocht werd voortgezet in grote boeken van het kadaster die uit de kelder naar boven werden gehaald. Eerst werd op de kaart uit 1832 opgezocht op welk perceel het huisje zou hebben gestaan, als het er toen al geweest was. Dat bleek een perceel heide op naam van Ferdinand Beneker, medisch doctor te Amsterdam. Deze was eigenaar van meer grond bij Nunspeet. Hij verkoopt het perceel heide aan Erkelens, zonder beroep te Harderwijk, ook een eigenaar van meer grond daar in de buurt. De volgende eigenaar is Hendrik Noorderrijk, winkelier met woonplaats Nunspeet. Deze verkoopt een deel van het perceel heide aan... Gerrit Bakker. BEET! De kop van de kadastrale legger met de eigendommen van Gerrit Bakker, dagloner, Nunspeet. In 1866 werden twee nieuwe percelen gevormd, die op naam van Gerrit Bakker kwamen te staan, een huis en 78 are heide. Voor Gerrit Bakker werd in de legger van het kadaster een plekje ingericht. Met sierlijke

5 letters kwam er boven te staan: Bakker, Gerrit, dagloner, Nunspeet. Dat verklaart de naam daglonershuisje. Het kadaster laat verder zien dat Gerrit Bakker in 1866 voor zijn pas verworven eigendom werd aangeslagen voor de belasting, maar over dat jaar werd alleen belasting "ongebouwd" in rekening gebracht. In 1867 werd Gerrit Bakker aangeslagen voor 6 gulden belastbaar inkomen voor "gebouwd". Hoe zit dat? Uit eerder onderzoek was een geval bekend van een plaggenhut waar belasting "ongebouwd" over werd betaald, alsof de hut gewoon heide was. Bij verder zoeken kwamen nog twee voorbeelden van dergelijke hutten uit het kadaster boven water. Het daglonershuisje op de oorspronkelijke locatie in Nunspeet. Het huisje bleef daar aan de Waterweg staan tot het in 1957 naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem verhuisde. Foto Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe, Collectie Nuwenspete, NUN De eerste generatie Bakker woonde volgens het bevolkingsregister al tenminste 15 jaar op die plek aan de Waterweg, voordat het daglonershuisje daar gebouwd werd. Uit het voorgaande is nu duidelijk dat ze daar woonden op heide van een ander in zo eenvoudige woning dat er geen belasting voor verschuldigd was. Er gingen jaren overheen voordat de tweede generatie Bakker een deel van die heide kocht en een hut verving door een huisje. Toen Gerrit Bakker enkele jaren na de aankoop stierf volgde zijn broer Aart hem op als hoofdbewoner, hij overleefde zijn broer met 50 jaar.

6 Tegen het eind van de 19e eeuw begonnen de kunstschilders de Zoom op doek en paneel vast te leggen en even later kwamen ansichtkaarten in zwang. Het zoomhuisje van de Bakkers was een gewild object voor schilders en fotografen. De kunstschilders Arthur Briët, Edzard Koning, Jaap Dooijewaard en Wim de Groot woonden in de buurt. Soms poseerden de bewoners van het daglonershuisje en werden bij het huisje afgebeeld. Op het stuk grond dat Gerrit Bakker in 1866 kocht, kwamen in de loop van de tijd meer huizen. De gemeente legde een kleine eeuw later de Nijverheidsweg en de Jan Topweg aan. Aan de Lugtenbergweg vond nieuwbouw plaats op grond die ooit van Gerrit Bakker was. Dit onderzoekje kreeg een vervolg, want Gerrit Bakker kocht heide en bouwde een huis, deels van steen, met een jaarlijkse huurwaarde van 6 gulden. Dat riep bij de rondleiders in het Openluchtmuseum de vraag op of het misschien een relatief welvarende tijd was op de Zoom in Nunspeet, zo rond In het Streekarchivariaat zeiden ze meteen al nee, als er geld was werd de kruidenier betaald en dan was het geld wel weer op. Toch maar op zoek naar harde feiten. Eerst de kadastrale feiten. Gerrit Bakker koopt in 1866 heide van Hendrik Noorderrijk. Noorderrijk had die grond al 25 jaar, hij betaalt er in 1841 voor het eerst belasting over. Het is heide, hakhout en dennenbosch, een langwerpige strook van ruim 3 ha. langs de hele zuidwestkant van de Waterweg/Harderwijkerweg, nu Nijverheidsweg en Wagenweg, tot aan het huidige bedrijventerrein. Van die strook koopt Gerrit Bakker in 1866 een stuk van 0.7 ha. heide, de rest blijft van Hendrik Noorderrijk. De eigendommen van Hendrik Noorderrijk worden vervolgens overgeschreven op zijn weduwe en zijn zoon Jacob Noorderijk (beiden met een r minder bij het kadaster). In 1871 wordt hij voor het eerst aangeslagen voor een huis op zijn stuk heide en in 1881 voor nog twee huizen. De grond en de huizen langs de zuidwestkant van de Waterweg waren dus eigendom van Noorderijk, behalve dat van Gerrit Bakker. Volgens het bevolkingsregister zijn er in 1850 drie hoofdbewoners aan de westkant van de Waterweg. Tussen 1850 en 1860 komt er een hoofdbewoner bij en na 1860 nog een. Dat zijn voortdurend meer hoofdbewoners dan kadastrale huizen. Bij de rest van de woningen was voor de belasting niets te halen. Gerrit Bakker had als enige aan de zuidwestkant van de Waterweg het geld om de hut en de heide te kopen waar hij was opgegroeid en om de hut door een huisje te vervangen. Zijn buren woonden in een gehuurd huis of een hut en allemaal

7 woonden ze op grond die eigendom was van een ander. Nee, er was geen relatieve welvaart op de Zoom rond Toch aardig als je door het dorp fietst: O ja, daar stond het huisje uit het Openluchtmuseum. Of, wandelend in het Openluchtmuseum: O ja, dat huisje stond ooit op de hoek van de Nijverheidsweg / Jan Topweg in Nunspeet. Met dank aan: Helmig Kragt, Els van Nieuwenhuijzen, Johanan van Gelder, Jaap van Eijck, Wim en Willy Bonestroo, Jan Plender, Eric de Graaf, Frans van Noppen, Ad Sulman, Henk Mulder, Dries Bouw, Wijtze Mollema, Ronald Buitenhuis, Nederlands Openluchtmuseum Arnhem, Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe, Heemkundige Vereniging Nuwenspete, Stichting Oudheidkamer Nunspeet Peter Kwant, De Mothoek, kwartaaltijdschrift van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete, , met latere correcties en aanvullingen

Hendriksbosch. Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station.

Hendriksbosch. Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station. Hendriksbosch door Peter Kwant Het Hendriksbosch is bezit van de gemeente Nunspeet. Het dennenbos ligt op een steenworp afstand van het station. In het Hendriksbosch gaan natuur en recreatie samen. Het

Nadere informatie

Cornelis van Eesteren en Nunspeet

Cornelis van Eesteren en Nunspeet Cornelis van Eesteren en Nunspeet Mothoek 2015-3, met een naschrift uit oktober 2015 Ad Sulman, Kees de Kovel, Peter Kwant Onlangs was er een dubbeltentoonstelling in het Van Eesteren museum in Amsterdam

Nadere informatie

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen

J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Een vervolg van het verhaal over de boerderijen van de familie Schoen uit juni. J.J. Allanstraat 63 van Simon Jacobszn Schoen en zijn zoon Gerrit Simonszn Schoen Simon boerde met zijn vrouw Elisabeth de

Nadere informatie

Kijkroute Kunstenaarsdorp

Kijkroute Kunstenaarsdorp Kijkroute Kunstenaarsdorp Alvast ter informatie een indruk van de kijkroute voor de leerlingen PO groep 7/8 Alle leerlingen ontvangen in het museum de kijkroute om in de museumzaal zelfstandig, maar wel

Nadere informatie

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen

Warder in Gevelstenen. De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen De oude huizen van Warder met hun gevelstenen Warder in Gevelstenen Een aantal oude huizen en boerderijen van Warder zijn voorzien van een gevelsteen. Hierop staat aangegeven wanneer

Nadere informatie

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk

de straat van toen Koningstraat Naaldwijk de straat van toen Koningstraat Naaldwijk 1 Nummer 1 en 3: bakker Joris Boon. Rond 1885 kwam bakker Leendert Boon vanuit s-gravenzande naar Naaldwijk. Zoon Joris, vooraan op deze foto, nam de zaak over

Nadere informatie

Het Snijdersplein. Voorwoord

Het Snijdersplein. Voorwoord Het Snijdersplein Voorwoord Ruim 4 jaar ben ik nu bezig om alle gegevens van de kadastrale percelen van de vestingstad s-hertogenbosch, in 1832 aangeduid als de secties G en H, vanaf het begin van het

Nadere informatie

D27, thans Driehuizen 4-4a

D27, thans Driehuizen 4-4a D27, thans Driehuizen 4-4a Geplaatst in de Heise Krant maart 2012, gewijzigd 24-06-2015 Toen Hannes Heerkens in 1919 na een huwelijk van acht jaar weduwnaar werd, bleef hij met zes kinderen achter. De

Nadere informatie

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden.

BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012. 2012-1 boerderij Moerbeek 48. Inleiding. eerste steen. Luchtfoto vanuit het noorden. BOERDERIJ MOERBEEK 48 LUTJEWINKEL juni 2012 1 Inleiding Bewoning en veranderingen De boerderij is vrij zeker gebouwd begin 1800. In 1872 heeft er een grondige verbouwing plaats gevonden met o.a. een nieuwe

Nadere informatie

De magische deur van KASTEEL013

De magische deur van KASTEEL013 De magische deur van KASTEEL013 Auteurs: Thomas, Liana, Elyas, Brit en Tijn van BS Cleijn Hasselt, begeleiding: Saskia Dellevoet Op een regenachtige dag verveelde ik me. Ik appte Lisa. Zullen we naar de

Nadere informatie

Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland Kastelen in Nederland J In ons land staan veel kastelen. Meer dan honderd. De meeste van die kastelen staan in het water. Bijvoorbeeld midden in een meer of een heel grote vijver. Als er geen water was,

Nadere informatie

Achtergrond, opzet atlas, betrokkenen, werkmethode Voorbeelden van de inhoud

Achtergrond, opzet atlas, betrokkenen, werkmethode Voorbeelden van de inhoud Achtergrond, opzet atlas, betrokkenen, werkmethode Voorbeelden van de inhoud Achtergrond Inventarisatie gemeente Toegankelijk voor groot publiek Geen wetenschappelijk discours Wel door wetenschappers te

Nadere informatie

VERKOOP & BOUWFORMULE

VERKOOP & BOUWFORMULE VERKOOP & BOUWFORMULE BOUWEn MET ZEKERHEID Het leven zit vol dromen en verlangens. De Verkoop & Bouwformule van Hyboma helpt u die waarmaken: een woning op maat, zonder zorgen, om te leven zoals u dat

Nadere informatie

Dag van het Kasteel 2012

Dag van het Kasteel 2012 Dag van het Kasteel 2012 wandelen rond Zeeuwse kastelen en buitenplaatsen Schouwen-Duiveland Slot Moermond, Renesse Zuid-Beveland De Hellenburg, Baarland Walcheren Westhove, Oostkapelle Zeeuws-Vlaanderen

Nadere informatie

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange

Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Geschiedenis Gereformeerde kerk Ruinerwold Koekange Ds. Hendrik de Cock Het zegel van de kerk Voor kant kerk Berghuizen 2018 Foto van het kerkgebouw van voor 1912 Het ontstaan van de afscheiding. De Afscheiding

Nadere informatie

Bezoekers kunnen kennis maken met de rijke geschiedenis van de boerderij en de omgeving.

Bezoekers kunnen kennis maken met de rijke geschiedenis van de boerderij en de omgeving. Museumboerd Bezoekers kunnen kennis maken met de rijke geschiedenis van de boerderij en de omgeving. erij Den Tip Mensen kunnen hier genieten van datgene wat ze in hun hele leven nooit gekend hebben. Mevrouw

Nadere informatie

JACOBUS VAN DRIE WOONDE IN BILTHOVEN MET EEN GEIT IN HUIS

JACOBUS VAN DRIE WOONDE IN BILTHOVEN MET EEN GEIT IN HUIS JACOBUS VAN DRIE WOONDE IN BILTHOVEN MET EEN GEIT IN HUIS Koos Kolenbrander Met een geit in huis wonen doet denken aan de Zweedse tv-serie Pippi Langkous. Dit kwam in de jaren twintig van de vorige eeuw

Nadere informatie

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , *

Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * , * Ytzen Lieuwes Tamminga # Hiltje Karsjens Kalma * 29-07-1811, + 22-07-1897 *19-08-1826 + 24-11-1914 Ytzen Lieuwes (N) was bijna 33 jaar toen hij met Hiltje Karsjens Kalma trouwde. Hiltje was de dochter

Nadere informatie

Frans Coeckelbergs ( )

Frans Coeckelbergs ( ) Frans Coeckelbergs (1859 1918) Frans Coeckelbergs werd in 1859 in het gehucht Achterheide (Heist-op-den- Berg) geboren. Zijn geboortehuis, hoeve De Kroon, staat er nog steeds. Als kind verhuisde hij naar

Nadere informatie

Willem Buskermolen. Een Kudelkop vertelt. Opgetekend door Atie van Lieshoud

Willem Buskermolen. Een Kudelkop vertelt. Opgetekend door Atie van Lieshoud Willem Buskermolen Een Kudelkop vertelt Opgetekend door Atie van Lieshoud Uitgave: familie Buskermolen april 2013 Tekst: Atie van Lieshoud Vormgeving: Roel Mulder Omslagillustratie: Christa Logman Foto

Nadere informatie

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin.

Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Opdracht 1 Deze opdracht maak je in een groepje van vier. Nodig: 1 vel A3-papier, zwarte en een rode stift Wat weet jij over wonen? Dat ga je met je groepje opschrijven in een woordspin. Je doet het zo:

Nadere informatie

Auke en Wiesje Bult-Vreugde

Auke en Wiesje Bult-Vreugde Archiefnummer 0732 Inventaris van het archief van Auke en Wiesje Bult-Vreugde 1953-1984, met hiaten Karlijn de Jong Den Haag 2010 INHOUD 1 Inleiding 1.1 Schenking en verantwoording van de inventarisatie

Nadere informatie

Een wandeling door Stellendam

Een wandeling door Stellendam Een wandeling door Stellendam Een wandeling via het Spuipad, Molenkade en de haven. Gefotografeerd op 29 september 1970, aangevuld met enkele andere foto s. Voor meer zie www.nicospilt.com/stellendam Spuipad

Nadere informatie

landelijk, licht EN eclectisch interieur

landelijk, licht EN eclectisch interieur interieur landelijk, licht EN eclectisch TEKST: ANNEMIE WILLEMSE - FOTOGRAFIE: JAN VERLINDE De bewoners van dit huis woonden eerder al in hetzelfde park. Ze waren het erover eens dat dit het leukste en

Nadere informatie

Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam

Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam Een Eemnesser familie Ruijter die in Blaricum terechtkwam HENK VAN HEES Grietje de Ruijter-Raven (1876-1945) met kleinzoon Kees, zoon Gijs en schoondochter Mia Reuser. Foto mei 1942. Evenals de muisjestak

Nadere informatie

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon

Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon. les 1: Wie waren de graven van Loon Limburg tussen staf en troon 1000 jaar graafschap Loon les 1: Wie waren de graven van Loon Na deze les kan je de geschiedenis van het graafschap Loon aanduiden op je tijdbalk; kan je informatie opzoeken

Nadere informatie

Lesbrief Kunstenaarsdorp Cultureel erfgoedproject

Lesbrief Kunstenaarsdorp Cultureel erfgoedproject Lesbrief Kunstenaarsdorp Cultureel erfgoedproject Door de ligging aan de Nederlandsche Centraal Spoorweg en de stoomtram en niet in het minst door het net van goed onderhouden fietspaden, heeft Nunspeet

Nadere informatie

Hoofdstuk 7. Overig landbezit

Hoofdstuk 7. Overig landbezit Hoofdstuk 7 Overig landbezit 163 Behalve de Corenweertsche Rijsweert en de Kievitsham, hebben vele leden van de familie de Gier ander onroerend goed bezeten, zoals blijkt uit het parenteel. In sommige

Nadere informatie

Crash gaat verhuizen.. Inhoud

Crash gaat verhuizen.. Inhoud Crash 40-45 gaat verhuizen.. Inhoud 1. Projectinformatie 2. Uitwerking opdracht 3. Vaktaalveld 4. Beroep en opleiding 5. Organisatie 6. Afronding project 7. Bijlagen: A. Plan van aanpak B. Persoonlijk

Nadere informatie

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept

Schatten van Vroeger. Lage Zwaluwe in beeld. Concept Schatten van Vroeger Lage Zwaluwe in beeld Concept Nieuwstraat Hier begint onze wandeling vanaf nr.8 bs de Grienden. Deze school is gebouwd in. Links naast de deur van de kamer van de leraren is een gedenksteen.

Nadere informatie

Willem Maris (1844-1910)

Willem Maris (1844-1910) Willem Maris (1844-1910) Willem Maris behoort tot het bekende schildersgeslacht Maris. Hij was de jongste van drie broers die allen in het schildersvak gingen, gestimuleerd door hun vader, boek- en steendrukker

Nadere informatie

Met de schoonfamilie op een erf

Met de schoonfamilie op een erf 6 Met de schoonfamilie op een erf De voordeur van de familie Buitenhuis wordt zelden gebruikt. Bezoek komt gezellig binnen via de keukendeur. Zo gaat dat op het platteland. BINNENKijKEN / boerderij 7 De

Nadere informatie

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis

Rondje Vledder. een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis Rondje Vledder een (virtuele) wandeling langs enkele gebouwen van historische betekenis 10 11 1 8 9 2 4 5 6 7 3 Het plattegrondje geeft een beeld van Vledder tussen ca. 1930 en 1940. De nummers langs de

Nadere informatie

Concordans wijknummers

Concordans wijknummers Concordans wijknummers 1860-1880 Op 1.1.1860 werd het Bevolkingsregister opnieuw aangelegd. Dit stond ongetwijfeld in direct verband met de algemene herziening van de huisnummers, die op die datum inging.

Nadere informatie

Mergelweg 129 Horst Wolfgang

Mergelweg 129 Horst Wolfgang Mergelweg 129 Horst Wolfgang Adres : Mergelweg 129 Naam :Horst Wolfgang Kochmann Geboorte :6 december 1912 in Berlijn Arrestatie :25 augustus 1942 Deportatie :28 augustus 1942 Trein : 14 e trein met 608

Nadere informatie

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei

Gent 24b. De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz. Onderbergen. Het pand van de Dominicanen. Predikherenlei De Predikherenlei anno 1820 door de Hollandse soldaat Wynantz Gent 24b Onderbergen. Het pand van de Dominicanen Predikherenlei Rue de la Valléé nr 40 /Onderbergen Onderbergen nr 57 in 1940 Tweede gedeelte

Nadere informatie

vier generaties BEUKMAN Amsterdam

vier generaties BEUKMAN Amsterdam vier generaties BEUKMAN in Amsterdam Inhoudsopgave Voorwoord...3 I. Franciscus Wessellus Josephus Beukman 1783-1867...4 Van winkelier tot handelaar in onroerend goed...7 De bezittingen van Franciscus Wessellus...10

Nadere informatie

Buitenplaatsen Les 2

Buitenplaatsen Les 2 Buitenplaatsen Les 2 Buitenplaats Goudestein Goudestein is één van de eerste buitenplaatsen langs de Vecht. Maar door de toenemende welvaart in de Republiek bouwen steeds meer rijke stedelingen een tweede

Nadere informatie

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN

TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN TIEN TIPS WANNEER JE EEN KUNSTWERK WILT AANSCHAFFEN Het is een feest om een echt kunstwerk in huis te hebben! Toch denken veel mensen dat ze zich dat niet kunnen veroorloven. Of dat het ingewikkeld is

Nadere informatie

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van.

Vincent van Gogh. Hier zie je er een afbeelding van. Vincent van Gogh Een van de beroemdste schilders die Nederland heeft gehad was Vincent van Gogh. Deze kunstenaar heeft zelfs zijn eigen museum gekregen in Amsterdam. Toch wel heel bijzonder, zeker als

Nadere informatie

info@pietnowee.nl Pagina 1

info@pietnowee.nl Pagina 1 "Thuis heb ik nog een ansichtkaart" Ik heb er zelfs meer dan één van het dorp waar ik geboren ben. Mijn voorouders waren tuinders en woonden voornamelijk in Den Hoorn en omgeving. Veel is er veranderd

Nadere informatie

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr.

3000 v. Chr v. Chr v. Chr v. Chr. 6 prehistorie oudheid 3000 v. Chr. 2500 v. Chr. 2000 v. Chr. 1500 v. Chr. Jagers en Boeren De oudste bewoners Jos en Mirthe fietsen in de zomervakantie op de Elspeetse heide. Ze maken met hun ouders een

Nadere informatie

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten

werkt voor en met bewoners in wijken en buurten werkt voor en met bewoners in wijken en buurten Oma Geertje vertelt. 2 Welbions: we werken er allemaal. Wij zijn dé woningcorporatie van Hengelo en verhuren meer dan 13.000 woningen aan in totaal 25.000

Nadere informatie

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden.

naam WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. WERKBLAD in de buurt van de school Bekijk de buurt waar de school staat. Probeer de vragen te beantwoorden. Ga het vragen. Zoek in boeken en op internet. Schrijf de antwoorden op. Zoek er plaatjes bij.

Nadere informatie

Het Snijdersplein in De Pijp Het Snijdersplein

Het Snijdersplein in De Pijp Het Snijdersplein Voorwoord Het Snijdersplein Op 1 maart 2008 publiceerde ik de eerste versie van de geschiedenis van het Snijdersplein. Mijn kennis van het kadaster en ook de vrij toegankelijke data van het kadaster zijn

Nadere informatie

4.1 Leven van een slaaf

4.1 Leven van een slaaf Thema/ onderwerp: Verschillende soorten slaven 4.1 Leven van een slaaf Korte samenvatting van de leeractiviteit: De leerlingen maken kennis met de verschillende soorten slaven en kunnen een dag van één

Nadere informatie

Mysterie De vluchtende keizer

Mysterie De vluchtende keizer Mysterie De vluchtende keizer De les in een oogopslag Onderwerp: Activiteit: Tijdsduur: Doelen: Beginsituatie: Voorbereiding: Vlucht Keizer Wilhelm naar Nederland Deze mysterie- activiteit is een goede

Nadere informatie

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt

Piscine Mai. In een poging het lelijke effect van de grafitti te minimaliseren, heb ik deze reeks in zwart/wit bewerkt Piscine Mai In de jaren 1970 vatte de Franse overheid het plan op om de zwemsport toegankelijk te maken voor alle Fransen. Het project, dat liep tot het begin van de jaren 1980, kreeg de naam 1000 piscines

Nadere informatie

Vogelmarkt. A21 Koestraat Korte Dagsteeg, St Jans-vest, Kleine Vleeshuisstraat

Vogelmarkt. A21 Koestraat Korte Dagsteeg, St Jans-vest, Kleine Vleeshuisstraat Vogelmarkt A21 Koestraat Korte Dagsteeg, St Jans-vest, Kleine Vleeshuisstraat Vogelmarkt aan de Kouter in 1956 Eind de jaren 50,begin 60 had je nog de oude bebouwing aan beide zijden van de straat. Daarna

Nadere informatie

Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol.

Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol. Verwijzingen naar andere bronnen over de historie van Nieuw-Amsterdam, Veenoord en Zandpol. Literatuur: Gedenkboek 100 jaar Nieuw Amsterdam-Veenoord P. van der Woude 1960 Gedenkboek 125 jaar Tweelingdorp

Nadere informatie

Rosepdreef 18, Oisterwijk

Rosepdreef 18, Oisterwijk Rosepdreef 18, Oisterwijk Kenmerken Overdracht Vraagprijs 110.000 k.k. Aangeboden sinds 31-05-2017 Conditie Kosten koper Waarborgsom nee Bankgarantie ja Ontbindende voorwaarden financiering 0 Indeling

Nadere informatie

B U R E N. Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van jouw school?

B U R E N. Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van jouw school? B U R E N Wat gebeurde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van jouw school? Geïllustreerd Stappenplan voor Foto- en Poëzieprojecten over de Vervolging van de Joden in de Tweede Wereldoorlog

Nadere informatie

De steen die verhalen vertelt.

De steen die verhalen vertelt. De steen die verhalen vertelt. Heel lang geleden kenden de mensen geen verhalen, er waren geen verhalenvertellers. Het leven zonder verhalen was heel moeilijk, vooral gedurende de lange winteravonden,

Nadere informatie

Lodewijk Napoleon. Dit werkboekje is van:

Lodewijk Napoleon. Dit werkboekje is van: Lodewijk Napoleon Dit werkboekje is van: 1 Hallo! Je gaat binnenkort op bezoek in MOA: Museum Oud Amelisweerd. Voordat je naar MOA gaat, leer je alvast over de geschiedenis en over wat je er gaat zien.

Nadere informatie

Hendrick Avercamp, de winterschilder

Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp, de winterschilder Hendrick Avercamp werd in 1585 geboren in Amsterdam. Hij was een zoon van Berent Avercamp en Beatrix Vekemans. In 1586 verhuisde het gezin naar Kampen. Zijn vader kreeg

Nadere informatie

1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl gratis

1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl gratis Keuzemenu onderwijs herdenken Vluchtoord Inschrijven bij tim@stichtingc.nl. 1. Historisch kader ( wat was Vluchtoord, foto s-filmpjes etc) via de site: vvvuden.nl 2. Vertaling Vluchtoord naar vluchtelingenproblematiek

Nadere informatie

Huizen. Eikenvloer Frans massief. Vrijstaande boerderij. Vrij uitzicht. 1735 m2 eigen grond. 5 slaapkamers. Wylerbaan 21, 6561 KN Groesbeek H53 H53

Huizen. Eikenvloer Frans massief. Vrijstaande boerderij. Vrij uitzicht. 1735 m2 eigen grond. 5 slaapkamers. Wylerbaan 21, 6561 KN Groesbeek H53 H53 Huizen vanhendriks Wylerbaan 21, 6561 KN Groesbeek Vrijstaande boerderij 1735 m2 eigen grond Vrij uitzicht Eikenvloer Frans massief 5 slaapkamers H53 H53 Kenmerken Soort Type Kamers Woonoppervlakte Perceeloppervlakte

Nadere informatie

Gent A19. Vervolg van de Kouter en-dreef en de Universiteitsstraat

Gent A19. Vervolg van de Kouter en-dreef en de Universiteitsstraat Gent A19 Vervolg van de Kouter en-dreef en de Universiteitsstraat Deze 2 prenten bevinden zich in een museum in Amerika. De bovenste prent, de man die in de vuilbak zit of tenminste erin word gestopt is

Nadere informatie

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1

DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 DIJKHUIS ZWAAGDIJK-OOST 85 2015-1 1 Het laatste dijkhuis van Zwaagdijk In Zwaagdijk Oost, geklemd tussen dijk en dijksloot, ligt het huis van Joop Grent. Ooit stonden hier zes of zeven van dergelijke dijkhuisjes,

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg ter gelegenheid van in ontvangst nemen boek Klein en groot zijn daar gelijk, 23 november 2009 Dames en heren, Een nieuwe stad komt pas tot leven

Nadere informatie

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5

Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 De Kerk Inhoudsopgave Inhoudsopgave...2 1. Geschiedenis...3 2. Interieur...4 3. Copy...5 2 1. Geschiedenis De grote bevolkingsgroei in de tweede helft van de 14de eeuw maakte het noodzakelijk nieuwe kerken

Nadere informatie

Boerderij Binnenwijzend 102

Boerderij Binnenwijzend 102 Boerderij Binnenwijzend 102 Hoogkarspel De stolpboerderij Binnenwijzend 102 is in 2015 gesloopt vanwege de aanleg van de doorsteek van de N23 (Alkmaar- Zwolle). Het betreft een karakteristieke Noord- Hollandse

Nadere informatie

6Plekjes met voelbare historie

6Plekjes met voelbare historie 6Plekjes met voelbare historie Waterwegen hebben in heel veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis een rol gespeeld. Voor aanval en verdediging tijdens oorlogen, voor het vervoer van goederen

Nadere informatie

inventaris van een huisarchief (2015)

inventaris van een huisarchief (2015) inventaris van een huisarchief 1882-1982 (2015) Titel Huisarchief Piet Heinstraat 119 Auteur Carla van Beers Drukkerij BraveNewBooks 2015 Carla van Beers Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

RING 10 OUWERKERK BROCHURE

RING 10 OUWERKERK BROCHURE RING 10 OUWERKERK BROCHURE Op de ring van het prachtige dorpje Ouwerkerk staat deze vergrote eindwoning met vrij uitzicht over het polderlandschap aan de achterzijde van de woning. Op loop en fietsafstand

Nadere informatie

In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet

In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet In een vorig artikel is uiteengezet hoe de monumentenwet funktioneert en is opgegeven welke gebouwen in Hilversum door het Rijk beschermd zijn (de z g n o Rijksmonumenten) Van de mogelijkheid om voor objekten

Nadere informatie

Op bouwen staat geen leeftijd. www.sibomat.be

Op bouwen staat geen leeftijd. www.sibomat.be Op bouwen staat geen leeftijd. www.sibomat.be Op Batibouw botsten we op Sibomat. We waren op de juiste plek op het juiste moment. - Catheline John S. (70) en Catheline S. (64) hebben geen tijd om zich

Nadere informatie

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum

ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION een Griekse mythologische figuur als fameuze springbron in de tuinen van het Huys Ootmarsum ARION. ets van Albrecht Dürer Tekening Koepeltuin Huys Ootmarsum door Schoenmaker. 1723.Rijksarchief Zwolle

Nadere informatie

Fotoquiz Theo Bakkers Domein Zoektocht naar een straatveger door Ria Scharn

Fotoquiz Theo Bakkers Domein Zoektocht naar een straatveger door Ria Scharn Zoektocht naar een straatveger door Ria Scharn 32 In week 37 stond er een prachtige foto in het Digitaal Weekblad, met de vraag: waar staat deze straatveger? Zandhoek? Daar moest ik inderdaad aan denken,

Nadere informatie

DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR.

DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR. DE KLEINE ONDERNEMER 50% KORTING HEEFT OOK KLEINGELD, ZEG MAAR. Die oorspronkelijke bewoners gingen weg omdat, punt 1, geen huizen met een tuin. Drie kamers, vier kinderen, dat werkt allemaal niet. We

Nadere informatie

D74, thans Kruisstraat 12

D74, thans Kruisstraat 12 D74, thans Kruisstraat 12 Geplaatst in de Heise Krant van september 2011, gewijzigd 15-05-2015 De boerderij van Has van den Tillaar. Zo kennen de meesten onder ons de oude boerderij achter de kerk met

Nadere informatie

De brouwerij en stijfselfabriek bij de Gouden Berg te Tegelen

De brouwerij en stijfselfabriek bij de Gouden Berg te Tegelen De brouwerij en stijfselfabriek bij de Gouden Berg te Tegelen Voorlopige conclusies bouwhistorisch onderzoek, oktober 2013 Historie De voormalige brouwerij en stijfselfabriek aan de Sint Martinusstraat

Nadere informatie

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp.

Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. namen 1 a OPDRACHTKAART HALLUM - ONDERZOEK Sint Maartenkerk Jullie groepje gaat onderzoek doen naar de Grote of Sint Maartenkerk bij jullie in het dorp. Deze kerk staat bovenop de terp. Op deze kaart staan

Nadere informatie

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt

Javier Gómez en Arian Winterink exposeert in Museum vd Togt Bijgewerkt: 20 oktober 2008 Zoek: ga. Begin: Nieuws Amstelveen Geschiedenis Foto's Gebeurtenissen Monumenten Partnersteden Straten Kerken Exposities Links Sponsoren Over de site Javier Gómez en Arian Winterink

Nadere informatie

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten

Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Waar verleden en heden elkaar ontmoeten Introductie Graafs Museum Het Graafs Museum is gevestigd in de Hampoort, de laatste overgebleven stadspoort van de vestingstad Grave. Een locatie die mede het verhaal

Nadere informatie

VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP

VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP 1. ALGEMEEN Bij het kopen van een onroerend goed moet rekening gehouden worden met de beschrijfkosten die bovenop de aankoopsom komen. De beschrijfkosten

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Geschiedenis van de voormalige Torenstraat in Sint-Michielsgestel

Geschiedenis van de voormalige Torenstraat in Sint-Michielsgestel Geschiedenis van de voormalige Torenstraat in Sint-Michielsgestel De Plaats, de naam van het centrum van een dorp, van het dorp Gestel bij Herlaar vanaf circa 1570 Sint-Michielsgestel geheten had drie

Nadere informatie

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes,

Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Toespraak Gerdi Verbeet Onthulling vernieuwd monument Voorhout, 3 mei 2017 Geachte burgemeester, dames en heren, beste jongens en meisjes, Hartelijk dank dat u mij vandaag de gelegenheid geeft iets te

Nadere informatie

Richting Inhoud Commentaar

Richting Inhoud Commentaar Datum 13 mei Dagen er tussen - Email Richting Inhoud Commentaar Beste Ik liep vandaag langs de Piet Heijnlaan 5 dat aan de achterkant aan onze (woning aan de) Jacob van Heemskercklaan grenst. Ik zie dat

Nadere informatie

Warenhuis en ketelhuis Schuitenwerf Botman. Koewijzend 4, Blokker

Warenhuis en ketelhuis Schuitenwerf Botman. Koewijzend 4, Blokker Warenhuis en ketelhuis Schuitenwerf Botman Koewijzend 4, Blokker Dit project betreft het warenhuis en het ketelhuis die staan achter de woning aan de Koewijzend 4, op grond van de gemeente Hoorn. Eventuele

Nadere informatie

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++

VAN GOGH KRIJGT SCHILDERLES NIVEAU ++ NIVEAU ++ 1/5 Vincent van Gogh heeft nooit een kunstenaarsopleiding afgemaakt. Met deze leskaart leer je meer over de jonge Vincent én hoe je met wat hulp en (vooral) heel veel doorzettingsvermogen toch

Nadere informatie

Deel C5 Leiekant van de Nederkouter vanaf de Verlorenkostbrug tot Justitiepaleis

Deel C5 Leiekant van de Nederkouter vanaf de Verlorenkostbrug tot Justitiepaleis Deel C5 Leiekant van de Nederkouter vanaf de Verlorenkostbrug tot Justitiepaleis Scheidingsmuur Alle huizen links en rechts verdwenen om de Verloren Koststraat te verbreden. Het Café restaurant verhuisde

Nadere informatie

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd.

Voorwoord. Daarna ging ik praten met Chitra, een Tamilvrouw uit Sri Lanka. Zij zette zich in voor de Tamilstrijd. Voorwoord In dit boek staan interviews van nieuwkomers over hun leven in Nederland. Ik geef al twintig jaar les aan nieuwkomers. Al deze mensen hebben prachtige verhalen te vertellen. Dus wie moest ik

Nadere informatie

BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede

BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede BIJLAGE 1 BEELD BEZOEK DE KERK in Ede voor groep 5 t/m 8 1.1 DE OUDE KERK IN EDE IN 1910 Toelichting bij de praatplaten bij het thema ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN 1.1 DE OUDE KERK IN EDE IN 1910 1.2 EEN KERK

Nadere informatie

stoere stijl, rust en ruimte

stoere stijl, rust en ruimte 114 115 binnenkijken stoere stijl, rust en ruimte draait er niet omheen. Rob en zij kochten dit huis niet voor de uitstraling of de sfeervolle details. Het waren de gunstige prijs en het achterliggende

Nadere informatie

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham

Gent 25c. Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Goudstr Beersteeg Oudevest, Katelijnenstr Minnemeers Kongobrug Reke Blekersdijk Nieuwland Godshuishammeken Huidevetterken Ham Gent 25c De Minnemeersbrug lag in het verlengde van de Goudstraat Goudstr /Beersteeg

Nadere informatie

VOORLIEFDE VOOR DOORLEEFD

VOORLIEFDE VOOR DOORLEEFD .. binnenkijken.. Tekst Wilma Tjalsma Fotografie Denise Keus VOORLIEFDE VOOR DOORLEEFD NATUURLIJK ZIE JE DEZE STIJL BIJ VEEL MEER MENSEN, MAAR SONJA HEEFT VAN HAAR INTERIEUR IETS EIGENS GEMAAKT. NIET VOOR

Nadere informatie

Foto Adres Gebouw Datum Opmerkingen Hoeve Schelfhout datum onbekend

Foto Adres Gebouw Datum Opmerkingen Hoeve Schelfhout datum onbekend Foto Adres Gebouw Datum Opmerkingen Hoeve Schelfhout datum onbekend De Doelse landbouwer Jerome Schelfhout moest in 2000 al weg voor het Deurganckdok. Zijn hoeve lag aan aan het eind van de Liefkenshoekstraat,

Nadere informatie

Kaart van 1755 van de Keizersen. Lievenspoort. St lievenspoort. Brusselsepoort. Oud Scheldeken. Heuvelpoort. St Pietersdorp.

Kaart van 1755 van de Keizersen. Lievenspoort. St lievenspoort. Brusselsepoort. Oud Scheldeken. Heuvelpoort. St Pietersdorp. Brusselsepoortstraat johan@sint-pietersdorp.be D7 Brusselsepoort St lievenspoort Kaart van 1755 van de Keizersen Sint- Lievenspoort Oud Scheldeken Heuvelpoort St Pietersdorp Spaans kasteel Kaart van 1799

Nadere informatie

BROUWERIJ De Zwaan aan de Dungense kant (of Maaskantje) van Sint-Michielsgestel kad. nr. B930 later B928b.

BROUWERIJ De Zwaan aan de Dungense kant (of Maaskantje) van Sint-Michielsgestel kad. nr. B930 later B928b. BROUWERIJ De Zwaan aan de Dungense kant (of Maaskantje) van Sint-Michielsgestel kad. nr. B930 later B928b. Voor 1810 Lees : De huizen van Gestel aan den Dungensen kant in het Griensvenneke 15 e jaargang

Nadere informatie

Hunebedden de steentijd

Hunebedden de steentijd Deze les hoort bij het prentenboek Het grote bouwwerk, geschreven door Rian Visser in de serie Terugblikken van Uitgeverij Delubas. Met tekeningen van Irene Goede. Doel: leerlingen bekend maken met hunebedden

Nadere informatie

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd

Inleiding. Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland Symbolen in deze tijd Monumenten, symbolen en iconen Kindermonumentendag in Midden-Delfland 2016 Lesbrief voor de groepen 7 van de basisscholen in Midden-Delfland Deze les is de voorbereiding voor de Kindermonumentendag op

Nadere informatie

Inleiding. Wat is het Vasa schip? Koningshuis Vasa (1523-1654)

Inleiding. Wat is het Vasa schip? Koningshuis Vasa (1523-1654) Inhoudsopgave: Inhoudsopgave:... 2 Inleiding... 3 Wat is het vasa schip?... 3 Koningshuis Vasa (1523-1654)... 3 De bouw van het schip (waarom, wanneer, door wie en hoe)... 4 Waarom, met welk doel?... 4

Nadere informatie

TE KOOP. Pater de Leeuwweg K.K BX Austerlitz

TE KOOP. Pater de Leeuwweg K.K BX Austerlitz TE KOOP 735.000 K.K. Pater de Leeuwweg 37 3711 BX Austerlitz Inleiding Austerlitz is een gezellig buurtschap van Zeist en gelegen midden in de bossen tegen de Utrechtse Heuvelrug aan. Deze helft van dubbele

Nadere informatie

Illustraties bij Mussert & Co De NSB-leider en zijn vertrouwelingen

Illustraties bij Mussert & Co De NSB-leider en zijn vertrouwelingen Hoofdstuk 4 Familieportret, Rie Mussert-Witlam onder links,mussert boven links. Bron: Collectie NIOD. Rie Mussert-Witlam bij een NSB-herstellingdoord. Bron: Beeldbank WO2, collectie NIOD. Blz. 1 van 21

Nadere informatie

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij

Welkom in Caddum Mijn vrienden heten Henk en Gijs. De achternaam van Henk is Van Brakel. Maar iedereen noemt hem Henk van Henk en Aartje. Dus Henk zij Inleiding Vroeger woonde ik in Caddum. Ik ben daar niet geboren. Maar ik woon daar vanaf mijn derde jaar. Caddum is een klein dorp op de Veluwe. Echt een boerendorp. De meeste mensen in het dorp zijn boer.

Nadere informatie

Landelijk wonen IN EEN OUDE TABAKSSCHUUR INTERIEUR

Landelijk wonen IN EEN OUDE TABAKSSCHUUR INTERIEUR INTERIEUR Landelijk wonen IN EEN OUDE TABAKSSCHUUR Tamara en Aldo wonen in een oude tabaksschuur uit 1810. Zo n veertig jaar geleden werd van de schuur een dubbel woonhuis gemaakt. Waar het nu heerlijk

Nadere informatie

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken

D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken D5 Het begijnhof tot het eind van de Lange Violettestraat en en het Oud Scheldeken Klein Begijnhof st Pietersabdijkerk de verdwenen OLVkerk St Baafs Belfort st Niklaaskerk St Salvatorkerk In het Begijnhof

Nadere informatie