Three in one blok A - nivo 2 - avond 1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Three in one blok A - nivo 2 - avond 1"

Transcriptie

1 Three in one blok A - nivo 2 - avond 1 Tijd Wat gaan we doen Mentorkwartiertje Introductie Drie-eenheid in het doopsformulier golven, 1 zee Huiswerk Prestatie: sing-in Sluiting Introductie - vraag/antwoord 24 HC Hoe worden deze artikelen ingedeeld? In drie delen. Het eerste gaat over God de Vader en onze schepping; het tweede over God de Zoon en onze verlossing; het derde over God de Heilige Geest en onze heiliging. Drie-eenheid in het doopsformulier Door je doop garandeert God de Vader je dat hij een eeuwig genadeverbond met je sluit. Hij adopteert je als zijn kind en erfgenaam.hij wil altijd liefderijk voor je zorgen. Het kwaad zal hij van je weren; of hij laat het bijdragen aan het goede. Door je doop garandeert de Zoon dat hij al je zonde van je wegneemt. Hij maakt je één met zichzelf in zijn dood en opstanding. Hij schenkt je zijn eigen volmaakte zuiverheid. Hij zorgt er voor dat God je vrijspreekt. Door je doop garandeert de Heilige Geest je dat hij in je wil wonen. Hij maakt je een levend lid van Christus. In Christus bezit je namelijk al de afwassing van je zonde en de dagelijkse vernieuwing van je leven. De Geest maakt dat tot je persoonlijke eigendom.

2 Aantekeningen: Huiswerk Memorisatietekst Eindprestatie: lied V/Z/G ik dank U. V/Z/G ik bid U.

3 Bijbelleesrooster De volgende week gaan we het hebben over: Jezus, feit of fictie. Het bijbelleesrooster helpt je om te begrijpen dat het verhaal van Jezus geen mythe of legende is, maar echt gebeurde feiten bevat. Lucas 1: 1-4; Handelingen 1: 1-3 Lucas schreef zowel zijn evangelie als het boek Handelingen. Let op hoe hij zijn verhalen presenteert: het gaat om nauwkeurig onderzochte feiten. Lucas 2: 1-14 Kijk naar vers 1 en 2. Lucas geeft heel precies aan wanneer deze dingen gebeurd zijn. Zijn lezers kunnen het navragen, net zoals hijzelf het heeft nagevraagd. Lucas 3: 1-9 Weer valt op hoe precies Lucas aangeeft in welke tijd Johannes de doper optrad. Lucas 7: 1-17 Hier gaat het over een genezing en zelfs over de opwekking van een dode. Verzonnen legenden? Nee, Lucas blijft gewoon geschiedenis vertellen en nauwkeurig aangeven waar en wanneer het gebeurde. Lucas 24:36-49 Een opgestane Jezus uit de dood een fictie, een kahe verhaal? De discipelen dachten inderdaad dat het niet echt kon zijn. Maar moet je kijken hoe Jezus ze overtuigt dat het echt is. Handelingen 2: Iedereen had van Jezus van Nazareth gehoord. Maar Petrus moet ze over tuigen dat die Jezus, de beloofde messias is, en dat hij opstond uit de dood. Dat is ook precies wat Lucas duidelijk wil maken. Handelingen 26:24-32 Ruim twintig jaar nadat Jezus ten hemel gevaren was, kon Paulus nog een beroep doen op het geheugen van koning Agrippa: er waren spectaculaire dingen gebeurd, en iedereen wist daar nog van.

4

5 Jezus, feit of fictie blok A - nivo 2 - avond 2 Tijd Wat gaan we doen Mentorkwartiertje Terugblik en intro Historische feiten en figuren De Bijbel als geschiedenisboek Vergelijking de Gallische oorlogen met het NT Waar zit het verschil De consequenties Prestatie Huiswerk en sluiting Historische feiten en figuren Historisch figuur of gebeurtenis Echt bestaan of echt gebeurd, want dat weet ik uit: De bijbel als geschiedenisboek Lucas 1:1-4 Nadat reeds velen zich tot taak hebben gesteld om een verslag te schrijven over de gebeurtenissen die zich in ons midden hebben voltrokken, 2 en die ons zijn overgeleverd door degenen die vanaf het begin ooggetuigen zijn geweest en dienaren van het Woord zijn geworden, 3 leek het ook mij goed om alles van de aanvang af nauwkeurig na te gaan en deze gebeurtenissen in ordelijke roman sprookje geschiedenis mythe bericht van onderzoeksjournalist vorm voor u, hooggeachte Theofilus, op schrift te stellen, 4 om u te overtuigen van de betrouwbaarheid van de zaken waarin u onderricht bent.

6 Vergelijking de Gallische oorlogen met het NT Caesar Gallische oorlogen Nieuwe testament voor Christus geschreven na Christus geschreven Oudste exemplaar 900 jaar na Christus Oudste exemplaar 130 jaar na christus 10 manuscripten gevonden 5000 griekse manuscripten, latijnse en 9300 andere talen De consequenties a. De verhalen over Jezus dood en opstanding, zijn die feitelijk waar (feit) of zijn die niet waar (fictie): feit/ fictie/ ik weet het niet b. Geef op de lijn aan waar je zit: Absoluut overtuigd Echt niet waar (feit) ( pure fictie)

7 Aantekeningen: Huiswerk Memorisatietekst Zoek een lied bij deze les Bijbelleesrooster Volgende week gaat het over Jezus, God of goeroe. Er liep 2000 jaar terug een timmermanszoon uit Galilea rond, die ongelofelijke dingen zei. Was het godslastering of was het waar? Johannes 1: 1-18 Johannes had Jezus uit Nazareth leren kennen. Nu hij het verhaal van Jezus gaat vertellen laat hij direct zien wat het bijzondere aan de persoon van Jezus was. Lucas 4: Elke Schriftgeleerde verwees in zijn preken naar de schrift, want de schrift heeft gezag. Jezus liet voelen: de schrift verwijst naar Mij, ik heb gezag! Marcus 4:35-41 Eerst waren ze bang van de storm en de golven. Maar toen Jezus liet zien wie Hij was, werden ze bevangen door een ander soort vrezen en beven.

8 Johannes 5: Een jonge rabbi uit Nazareth zei: of je eeuwig leven hebt hangt af van of je gelooft in Mij. Ik zal de doden opwekken. Sommigen verklaarden hem voor gek, anderen vielen in aanbidding voor Hem neer. Wat doe jij? Johannes 8: Eerst geloofde ze in hem (vers 30), maar als hij zulke verregaande uitspraken doet over zichzelf worden ze kwaad. Johannes 8: Als ze kwaad worden doet Jezus geen stapje terug, nee, hij doet er een schepje bovenop. Want je aanbidt Hem, of stenigt Hem. En Hij dringt je tot een keus. Johannes 20: Johannes evangelie loopt uit op de belijdenis van Thomas: mijn Heer en mijn God! Zo is de cirkel rond en zijn we weer bij Johannes 1: 1-18.

9

10 Jezus, God of goeroe blok A - nivo 2 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen Mentorkwartiertje Terugblik en intro Bijbelstudie Johannes 8: Verder schriftbewijs God, gek, goeroe Prestatie Huiswerk en sluiting Bijbelstudie Johannes 8: Als God uw Vader was, zei Jezus tegen hen, zou u mij liefhebben, want ik ben bij God vandaan gekomen toen ik hiernaartoe kwam. Ik ben niet namens mezelf gekomen, maar hij heeft mij gezonden. 43 Waarom begrijpt u niet wat ik zeg? Omdat u mijn woorden niet kunt aanhoren. 44 Uw vader is de duivel, en u doet maar al te graag wat uw vader wil. Hij is vanaf het begin een moordenaar geweest. Hij hoort niet bij de waarheid, omdat er geen waarheid in hem is. Wanneer hij liegt, spreekt hij zoals hij is: een aartsleugenaar, de vader van de leugen. 45 Maar mij gelooft u niet, want ik spreek de waarheid. 46 Kan een van u mij van zonde beschuldigen? Als ik de waarheid spreek, waarom gelooft u me dan niet? 47 Wie van God is, luistert naar de woorden van God. U luistert niet, omdat u niet van God bent. 48 De Joden riepen: Zeggen we soms ten onrechte dat u een Samaritaan bent, en dat u bezeten bent? 49 Ik ben niet bezeten, zei Jezus. Ik eer mijn Vader, maar u eert mij niet. 50 Ik ben niet uit op eigen eer; iemand anders is uit op mijn eer en hij zal oordelen. 51 Waarachtig, ik verzeker u: als iemand mijn woord bewaart zal hij de dood nooit zien. 52 Toen zeiden de Joden: Nu weten we zeker dat u bezeten bent! Abraham is gestorven, en de profeten ook, en u zegt: Wie mijn woord bewaart zal de dood nooit proeven! 53 Bent u soms meer dan onze vader Abraham, die gestorven is? Ook de profeten zijn gestorven. Wie denkt u wel dat u bent? 54 Jezus antwoordde: Wanneer ik mezelf zou eren, zou mijn eer niets betekenen, maar het is de Vader die mij eert, de Vader van wie u zegt dat hij onze God is, 55 hoewel u hem niet kent. Ik ken hem. Als ik zou zeggen dat ik hem niet ken, zou ik een leugenaar zijn, net als u. Maar ik ken hem wel, en ik bewaar zijn woord. 56 Abraham, uw vader, verheugde zich op mijn komst, en toen hij die meemaakte was hij blij. 57 De Joden zeiden: U bent nog geen vijftig en u zou Abraham gezien hebben? 58 Waarachtig, ik verzeker u, antwoordde Jezus, van voordat Abraham er was, ben ik er. 59 Toen raapten ze stenen op om naar hem te gooien. Maar Jezus wist onopgemerkt uit de tempel te ontkomen.

11 Ik ben God die naar de wereld is gekomen Vers: Ik geef mensen eeuwig leven Vers: Ik verdien goddelijke eer Vers: Ik ben de eeuwige God Vers: God, gek, goeroe Jezus: Ik ben de eeuwige God! Alleen Ik kan je redden Reactie 1: gek Dit is bespottelijk, Hij is bezeten. Dood Hem!! Reactie 2: goeroe Interessant, zijn leer spreekt me aan, hij is een voorbeeldig mens (maar geen God) Reactie 3: God Het is waar, Hem wil ik aanbidden en gehoorzamen. Hij is #1 in mijn leven. Wat vind je deze reacties? Zijn er nog meer reacties mogelijk? Welke reactie kies jij? Wat zegt het onderstaande citaat over deze 3 reacties? "Een gewoon mens, die alleen maar mens was, en zulke dingen zei als Jezus heeft gezegd zou nooit een grote morele leraar zijn geweest. Hij zou een gek zijn U moet kiezen. Of hij was en is de Zoon van God of een gek (of erger). U kunt hem opsluiten als een gek of aan zijn voeten vallen en Hem Heer en God noemen. Maar we kunnen niet met die onzin komen om hem een geweldig leraar te noemen. Die ruimte heeft hij ons niet gegeven." C.S.Lewis

12 Aantekeningen: Huiswerk Memorisatietekst Vraag deze week eens aan 1 of meer ongelovigen: of ze geloven dat Jezus bestaan heeft, en wat voor soort mens het was. Kijk of je de kans krijgt het dilemma: God of gek, uit te leggen. Lied voor prestatie Bijbelleesrooster De volgende keer gaat het over Jezus, loser of verlosser. Was Jezus dood het tragische einde van een veelbelovende leven, of het veelbelovende doel van datzelfde leven?

13 Jesaja jaar voor Christus (de tijd van Jesaja) lag het draaiboek van Jezus leven er al. En toen was ook al duidelijk waarom Hij moest sterven: om onze zonden. Johannes 1: Waarom moesten in het Oude testament al die lammeren geslacht worden? Als teken van hét Lam van God, dat kwam om geslacht te worden voor de zonde van de wereld. Marcus 10:35-45 Deze Heer kwam om te dienen en zijn leven te geven. Zo wil Hij een voorbeeld zijn voor ons. Marcus 15:33-39 Dit was geen tragische dood, maar een dood die diepe indruk maakte en alles veranderde. Johannes 13:36-14:7 Buiten Hem om vind je nooit de weg en de waarheid en is er geen leven. Handelingen 4: 1-12 Geloof in Christus sluit alle andere wegen naar heil en geluk af. Op zich niet zo verrassend voor wie het eerste gebod kent: Er is maar één God die bevrijdt, en Hij duldt geen andere goden naast zich. Romeinen 5:1-11 Wat een wonder: wij waren zijn vijanden, maar Hij gaf zijn leven voor ons.

14

15 Jezus, loser of verlosser blok A - nivo 2 - avond 4 Tijd Wat gaan we doen Mentorkwartiertje Terugblik en intro Voorbeeld van een profetie Het zwaartepunt van de evangeliën Hij kwam als Verlosser Prestatie Huiswerk en sluiting Voorbeeld van een profetie - Jesaja 53: Wie kan geloven wat wij hebben gehoord? Aan wie is de macht van de HEER geopenbaard?2 Als een loot schoot hij op onder Gods ogen, als een wortel die uitloopt in dorre grond. Onopvallend was zijn uiterlijk, hij miste iedere schoonheid, zijn aanblik kon ons niet bekoren. 3 Hij werd veracht, door mensen gemeden, hij was een man die het lijden kende en met ziekte vertrouwd was, een man die zijn gelaat voor ons verborg, veracht, door ons verguisd en geminacht. 4 Maar hij was het die onze ziekten droeg, die ons lijden op zich nam. Wij echter zagen hem als een verstoteling, door God geslagen en vernederd. 5 Om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken. Voor ons welzijn werd hij getuchtigd, zijn striemen brachten ons genezing. 6 Wij dwaalden rond als schapen, ieder zocht zijn eigen weg; maar de wandaden van ons allen liet de HEER op hem neerkomen. 7 Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet en deed zijn mond niet open. Als een schaap dat naar de slacht wordt geleid, als een ooi die stil is bij haar scheerders deed hij zijn mond niet open. 8 Door een onrechtvaardig vonnis werd hij weggenomen. Wie van zijn tijdgenoten heeft er oog voor gehad? Hij werd verbannen uit het land der levenden, om de zonden van mijn volk werd hij geslagen. 9 Hij kreeg een graf bij misdadigers, zijn laatste rustplaats was bij de rijken; toch had hij nooit enig onrecht begaan, nooit bedrieglijke taal gesproken. 10 Maar de HEER wilde hem breken, hij maakte hem ziek. Hij offerde zijn leven voor hun schuld, om zijn nageslacht te zien en lang te leven. En door zijn toedoen slaagde wat de HEER wilde. 11 Na het lijden dat hij moest doorstaan, zag hij het licht en werd met kennis verzadigd. Mijn rechtvaardige dienaar verschaft velen recht, hij neemt hun wandaden op zich. 12 Daarom ken ik hem een plaats toe onder velen en zal hij met machtigen delen in de buit, omdat hij zijn leven prijsgaf aan de dood en zich tot de zondaars liet rekenen. Hij droeg echter de schuld van velen en nam het voor zondaars op.

16 Hoe zie je dat in deze tekst naar Jezus verwezen wordt? Welke gebeurtenis tijdens Jezus lijden en sterven zie je hier heel nadrukkelijk terug:.. Welke verzen lijkt het over een loser te gaan: Waar blijkt heel duidelijk dat Hij geen loser maar verlosser is:. Maak nadat je dit gedeelte gelezen heb de volgende zin af: Jezus is gekomen om... \ Het waartepunt van de evangeliën Begin Midden Eind Jezus geboorte en jeugd, totdat Hij met zijn werk begon Jezus werk, vanaf het moment van de doop in de Jordaan, tot de dag voor zijn sterven Het laatste avondmaal, het verraad, de dood en opstanding 30 jaar 3 jaar 3 dagen Matteüs 1 2 Marcus (niets) Lucas 1-2 Johannes 1:1-18 Matteüs 3 25 Marcus 1-13 Lucas 3-21 Johannes 1:19-12 Matteüs Marcus Lucas Johannes ,7 % 59,1 % 36,2 %

17 Hij kwam als verlosser De dood van Jezus aan het kruis betekent voor mij. Aantekeningen: Huiswerk Memorisatietekst Eventuele opdrachten voor de prestatie: lied uit Jesus Christ Superstar. Laat ieder op internet een kort fragment opzoeken waarin argumenten voorkomen voor de historische betrouwbaarheid van de Opstanding van Jezus uit de dood.

18 Bijbelleesrooster De volgende keer gaat het over Jezus, dode legende of levende Heer. Is Jezus werkelijk uit de dood opgestaan, of is dat een legende, een mooi verhaal, maar niet echt gebeurd? Johannes 20: 1-11 Kan Pasen niet door de discipelen verzonnen zijn? We hebben 4 ooggetuigenverslagen van die eerste paasdag. Zouden de mensen het toen geloofd hebben, als het een verzonnen verhaaltje was? Johannes 20:12-18 Is het makkelijk te geloven dat een dode weer levend is geworden? Nee, daar moet je Hem voor ontmoeten, en Hij moet je zelf de ogen openen. Johannes 20:19-23 Was het makkelijk om de discipelen met het verhaal van Pasen op pad te sturen? Nee, ze konden het pas geloven, toen ze Jezus echt gezien hadden. Handelingen 2:22-32 De opstanding van de Here Jezus staat centraal in die allereerste preek van Petrus op de pinksterdag. Toen schokte het de hoorders. Welk effect heeft het op jou? 1 Korintiërs 6:12-20 Met de lichamelijke opstanding van Christus liet God ziet dat Hij óók het lichamelijke heel belangrijk vindt. Geloven is niet alleen geestelijk.wat doe jij met je lichaam? Is het een tempel van de Geest? 1 Korintiërs 15:12-19 =ls Christus niet is opgestaan uit de dood is er geen christelijk geloof meer. De apostelen wisten dat hun boodschap daarmee stond of viel. Ze waren er zo overtuigd van dat ze er hun leven voor over hadden. Wat heb jij er voor over? Kolossenzen 3: 1-10 Verandert je leven van het geloof in de opstanding? Ja zeker!

19 Bijlage : DE VOGELKOOI Er was eens een man, genaamd George Thomas. Hij was dominee in een kleine stad in Engeland. Op Paasmorgen ging hij naar de kerk met een oude, roestige vogelkooi en zette deze op de preekstoel. Vele wenkbrauwen werden gefronst. Dominee Thomas begon te vertellen. "Gemeente, ik liep gisteren in de stad, toen ik een kleine jongen zag met deze kooi in zijn handen. Op de bodem van de kooi zaten drie vogeltjes te bibberen van angst. Ik stopte en vroeg hem:"wat heb je daar bij je, jongen?" "Een paar oude vogels", zei de jongen. "Wat ga je met ze doen?", vroeg ik."ik neem ze mee naar huis en ga er plezier mee maken", antwoordde hij. "Ik trek ze de veren uit en laat ze met elkaar vechten. Daar heb ik plezier in". "En als je genoeg hebt van deze vogels, wat doe je dan met ze?", vroeg ik hem. "O, we hebben een paar katten", zei de jongen, "en die houden wel van een vogeltje". Ik was even sprakeloos en vroeg toen:"hoeveel wil je voor die vogels hebben?" Hij vroeg:"waarom wilt u deze vogels hebben, meneer?'ze zijn oud en lelijk en zingen niet eens". Opnieuw vroeg ik hem:"hoeveel wil je er voor hebben?' De jongen keek me aan en dacht vast:"die is gek", en zei: "Tien euro". Ik betaalde hem tien euro en in minder dan geen tijd was hij verdwenen. Ik ben toen naar het eind van de straat gewandeld, naar een plantsoen met bomen. Ik heb de kooi op de grond gezet en de vogels vrijgelaten. Daarom die lege vogelkooi op de preekstoel. Toen begon hij aan zijn preek. Op een dag waren satan en Jezus aan het converseren. Satan was net terug van een bezoek aan de aarde en pochte:"ik heb net de aarde en alle mensen gekocht. Ik heb een valstrik gezet die ze niet konden weerstaan, en ik heb ze allemaal". "Wat ben je van plan met ze te doen?", vroeg Jezus Satan antwoordde:"o, ik ga plezier met ze maken! Ik ga ze leren hoe ze elkaar moeten verachten, hoe ze elkaar moeten haten, en hoe ze elkaar moeten misbruiken. Hoe ze kunnen ruziën en elkaar het leven kunnen verzieken, ik ga ze leren hoe ze wapens en bommen moeten maken en hoe ze elkaar moeten vermoorden. Dus ik heb echt veel plezier met ze!" "En wat ga je met ze doen als je klaar bent met hun?", vroeg Jezus. "Oh, ik vermoord ze allemaal", zei satan trots "Hoeveel wil je voor hen hebben?", vroeg Jezus "Wat wil je met deze mensen", vroeg satan. "Ze zijn slecht, waarom wil je ze hebben? Ze haten je en ze spugen je in het gezicht, ze vervloeken en vermoorden je! Je wilt deze mensen niet!". "Hoeveel", vroeg Jezus weer. satan keek Jezus aan en lachte."al je tranen en je bloed", zei hij. Jezus zei: "DEAL", en Hij betaalde de prijs.

20

21 Jezus, dode legende of levende Heer blok A - nivo 2 - avond 5 Tijd Wat gaan we doen Mentorkwartiertje Terugblik The Body Bijbelstudie 1 Korinthe De opstanding als historisch feit Wat heb je eraan zondag 17 HC Prestatie Huiswerk en sluiting The Body Stel nu dat inderdaad bewezen wordt dat dit skelet het skelet is van Jezus van Nazareth, welke consequenties heeft dat dan: a. voor jou persoonlijk: b. voor de wereld: Bijbelstudie 1 Korintiërs 15 3 Het belangrijkste dat ik u heb doorgegeven, heb ik op mijn beurt ook weer ontvangen: dat Christus voor onze zonden is gestorven, zoals in de Schriften staat, 4 dat hij is begraven en op de derde dag is opgewekt, zoals in de Schriften staat, 5 en dat hij is verschenen aan Kefas en vervolgens aan de twaalf leerlingen.6 Daarna is hij verschenen aan meer dan vijfhonderd broeders en zusters tegelijk, van wie er enkelen gestorven zijn, maar de meesten nu nog leven. 7 Vervolgens is hij aan Jakobus verschenen en daarna aan alle apostelen. 8 Pas op

22 het laatst is hij ook aan mij verschenen, aan het misbaksel dat ik was. 9 Want ik ben de minste van de apostelen, ik ben de naam apostel niet waard omdat ik Gods gemeente heb vervolgd. 10 Alleen dankzij zijn genade ben ik wat ik ben. En zijn genade is bij mij niet zonder uitwerking gebleven. Integendeel, ik heb harder gezwoegd dan alle andere apostelen, niet op eigen kracht maar dankzij Gods genade. 11 Hoe dan ook, of zij het nu zijn of ik, wij verkondigen allemaal dezelfde boodschap, en door die boodschap bent u tot geloof gekomen. 12 Maar wanneer nu over Christus wordt verkondigd dat hij uit de dood is opgewekt, hoe kunnen sommigen van u dan zeggen dat de doden niet zullen opstaan? 13 Als de doden niet opstaan, is ook Christus niet opgewekt; 14 en als Christus niet is opgewekt, is onze verkondiging zonder inhoud en uw geloof zinloos. 15 Dan blijkt dat wij als getuigen van God over hem hebben gelogen, omdat we verklaard hebben dat hij Christus heeft opgewekt want als er geen doden worden opgewekt, dan kan hij dat niet hebben gedaan. 16 Wanneer de doden niet worden opgewekt, is ook Christus niet opgewekt. 17 Maar als Christus niet is opgewekt, is uw geloof nutteloos, bent u nog een gevangene van uw zonden 18 en worden de doden die Christus toebehoren niet gered. 19 Als wij alleen voor dit leven op Christus hopen, zijn wij de beklagenswaardigste mensen die er zijn.20 Maar Christus is werkelijk uit de dood opgewekt, als de eerste van de gestorvenen. Onderstreep in de tekst de argumenten die Paulus geeft dat de opstanding waar is. Omcirkel de consequenties die hij noemt als het niet waar is. De opstanding als historisch feit A. De situatie na de kruisiging van Jezus. Het lichaam van Jezus werd, naar Joods gebruik in linnen doeken gewikkeld. Hierna werd het lichaam in een massief rotsgraf bijgezet. Voor de ingang van dit graf werd met behulp van hefbomen een loodzware steen van rond de twee ton gerold. Ook werd er nog een Romeinse wacht bij het graf neergezet ter bewaking van het graf. Op het graf zat een merkzegel, dit zegel werd geplaatst ter voorkoming van grafschennis. De Romeinse wacht bewaakte het graf met gevaar voor eigen leven, in het geval van grafschennis kon het hun letterlijk de kop kosten. Toch bleek na 3 dagen dat de steen was weggerold en dat het graf leeg was B. Was het graf wel leeg? De volgelingen van Jezus beweerden dat het graf leeg was en dat Jezus uit de dood was opgestaan. Als het graf in tegenstelling tot hun bewering niet leeg zou zijn, dan zou deze bewering nog geen uur stand kunnen houden. Wat was er simpeler voor de Joodse autoriteit om die beweringen te kop in te drukken, dan om te laten zien dat het graf niet leeg was. Maar dat konden ze niet, want het graf wás leeg

23 C. Wat is er met het lichaam gebeurd? Blijft dus de vraag over wat er met het lichaam gebeurd is, of mensen hebben het lichaam weggehaald, of God heeft Jezus opgewekt uit de dood. Maar welke mensen dan. Zijn vijanden? Die waren maar al te blij dat hij in het graf lag. Zijn vrienden dan. Dat lijkt niet erg waarschijnlijk. Ze waren erg ontmoedigd en dachten dat met zijn dood alles voorbij was. Zouden die werkelijk in staat zijn geweest de hele antieke wereld op zijn kop te zetten, en zelfs bereid zijn geweest zich in de arena s voor de leeuwen te laten werpen als ze wisten dat hun boodschap een leugen was? Dat lijkt wel heel onwaarschijnlijk en dat is het ook. Nee, de enige conclusie lijkt te zijn dat Jezus werkelijk uit de dood is opgestaan D. Hij is gezien. In een van de brieven in het Nieuwe Testament wordt een heel rijtje mensen genoemd aan wie Jezus is verschenen. 1 Corinthiërs 15: 5-7 Hij is gezien door Petrus en daarna door de twaalf apostelen samen. Later is Hij gezien door maar liefst 500 broeders tegelijk. Hoewel enkelen al gestorven zijn, leven de meeste nog E. Thomas Arnold, schrijver van het beroemde driedelige werk de geschiedenis van Rome : Ik ben al jaren gewend om de geschiedenis van andere tijden te bestuderen en om de argumenten van hen die daarover geschreven hebben te onderzoeken en op hun waarde te schatten; ik ken geen enkel feit in de geschiedenis der mensheid dat voor de denkbeelden van een onbevooroordeeld onderzoeker door beter en gehad vollediger argumenten wordt bewezen, dan het grote teken van God aan ons dat Christus is gestorven en weer uit de dood is opgestaan Dr Simon Greenleaf, een van de grootste rechtsgeleerden die Amerika ooit heeft gehad: De opstanding van Christus is één van de best gestaafde gebeurtenissen in de geschiedenis, gerekend naar de maatstaven van juridisch bewijs zoals die worden toegepast in gerechtshoven F. Pinchas Lapide, een vooraanstaand Joods-Orthodox wetenschapper: als dit groepje geschrokken en bange apostelen op het punt stond alles te laten voor wat het was en uit wanhoop naar Galilea te vluchten; als deze boeren, herders en vissers, die hun meester verraden en verloochend hadden en Hem aan zijn lot hadden overgelaten, plotseling konden veranderen in een sterke zendingsgemeenschap, overtuigd van de redding en in staat om na Pasen met veel meer succes te werk te gaan dan voor Pasen, dan voldoet geen enkel visioen of hallucinatie om zo n radicale verandering te verklaren Welke argumenten staan in jouw stukje:

24 Wat heb je eraan zondag 17 HC Wat is voor ons de waarde van de opstanding van Christus? Ten eerste heeft Hij door zijn opstanding de dood overwonnen, om ons te doen delen in de gerechtigheid, die Hij door zijn dood voor ons had verworven. Ten tweede worden ook wij door zijn kracht nu al opgewekt tot een nieuw leven. Ten derde is de opstanding van Christus voor ons een onderpand van onze opstanding in heerlijkheid. Stel je hebt een vriend die wel wil geloven in een Jezus die een goed mens is, en die sterft voor anderen, maar die niet kan geloven in een opstanding. Zijn vraag aan jou is: waarom zou ik dat moeten geloven? Wat heb je daaraan? Schrijf nu op je een kort antwoordbriefje waarin je uitlegt wat de opstanding voor jou betekent: Beste Aantekeningen:

25 Huiswerk Memorisatietekst Eventuele opdrachten voor de prestatie. Bijbelleesrooster De volgende keer gaan we het hebben over Jezus, Leeuw of Lam. In verband daarmee lezen we een aantal gedeelte uit het Oude Testament die gaan over de komende verlosser. Genesis 49: 8-12 Jakob zegent hier Juda, en in deze zegen profeteert hij over de leeuw, die komt. 2 Samuël 7:1-16 David uit de stam van Juda krijgt de belofte dat er altijd iemand op zijn troon zal regeren. Jesaja 9: 1-6 In een tijd dat het nogal tegenvalt met de leeuwenmoed van de koningen van Juda, klinkt deze geweldige profetie. Jesaja 11:1-10 De tronk van Isaï (David was een zoon van Isaï) zal met de ballingschap afgehakt worden. Maar toch zal zijn koningshuis weer tot bloei komen. Dan zal er echte vrede zijn. Jesaja 42: 1-9 De verlossing die God brengt zal gebracht worden door zijn dienaar, en die zal nederig zijn als een lam Jesaja 52:13-53: 7 De dienaar van de Heer zal slagen, ook al laat hij zich als een Lam naar de slacht lijden. Handelingen 8: Wie is dat Lam? Vroeg de kamerling. En Fillipus vertelde hem over Jezus de zoon van David.

26

27 Jezus, Leeuw of Lam blok A - nivo 2 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen Mentorkwartiertje Terugblik Intro Associatie leeuw/lam Jezus als leeuw én lam Ook jij: leeuw en lam Prestatie Huiswerk en sluiting Jezus als Leeuw én Lam Openbaring 5: 5 (leeuw) Openbaring 5: 6 (lam) Waaruit blijkt dat Jezus zo is? Jesaja 11: 1-10 en Jesaja 52:13-53:7 Als hij alleen dit was, dan Lees Openbaring 5: 1-7. In welke dingen zie je dat Jezus een Leeuw is, en in welke dingen dat Hij een Lam is? Vul dat in in het schema. Lees nu samen Jesaja 11: 1-10 en Jesaja 52:13-53:7

28 Jesaja 11: Maar uit de stronk van Isaï schiet een telg op, een scheut van zijn wortels komt tot bloei. 2 De geest van de HEER zal op hem rusten: een geest van wijsheid en inzicht, een geest van kracht en verstandig beleid, een geest van kennis en ontzag voor de HEER. 3 Hij ademt ontzag voor de HEER; zijn oordeel stoelt niet op uiterlijke schijn, noch grondt hij zijn vonnis op geruchten. 4 Over de zwakken velt hij een rechtvaardig oordeel, de armen in het land geeft hij een eerlijk vonnis. Hij tuchtigt de aarde met de gesel van zijn mond, met de adem van zijn lippen doodt hij de schuldigen. 5 Hij draagt gerechtigheid als een gordel om zijn lendenen en trouw als een gordel om zijn heupen. 6 Dan zal een wolf zich neerleggen naast een lam, een panter vlijt zich bij een bokje neer; kalf en leeuw zullen samen weiden en een kleine jongen zal ze hoeden. 7 Een koe en een beer grazen samen, hun jongen liggen bijeen; een leeuw en een rund eten beide stro. 8 Bij het hol van een adder speelt een zuigeling, een kind graait met zijn hand naar het nest van een slang. 9 Niemand doet kwaad, niemand sticht onheil op heel mijn heilige berg. Want kennis van de HEER vervult de aarde, zoals het water de bodem van de zee bedekt. 10 Op die dag zal de telg van Isaï als een vaandel voor alle volken staan. Dan zullen de volken hem zoeken en zijn woonplaats zal schitterend zijn. Jesaja 52:13-53:7 52:13 Ja, mijn dienaar zal slagen, hij zal groots zijn, hoog verheven in aanzien. 14 Zoals hij velen deed huiveren zo gruwelijk, zo onmenselijk was zijn aanblik, zijn uiterlijk had niets meer van een mens, 15 zo zal hij veel volken opschrikken, en koningen zullen sprakeloos staan. En zij aan wie niets was verteld, zullen zien, zij die niets hadden gehoord, zullen begrijpen 53:1 Wie kan geloven wat wij hebben gehoord? Aan wie is de macht van de HEER geopenbaard? 2 Als een loot schoot hij op onder Gods ogen, als een wortel die uitloopt in dorre grond. Onopvallend was zijn uiterlijk, hij miste iedere schoonheid, zijn aanblik kon ons niet bekoren. 3 Hij werd veracht, door mensen gemeden, hij was een man die het lijden kende en met ziekte vertrouwd was, een man die zijn gelaat voor ons verborg, veracht, door ons verguisd en geminacht. 4 Maar hij was het die onze ziekten droeg, die ons lijden op zich nam. Wij echter zagen hem als een verstoteling, door God geslagen en vernederd. 5 Om onze zonden werd hij doorboord, om onze wandaden gebroken. Voor ons welzijn werd hij getuchtigd, zijn striemen brachten ons genezing. 6 Wij dwaalden rond als schapen, ieder zocht zijn eigen weg; maar de wandaden van ons allen liet de HEER op hem neerkomen. 7 Hij werd mishandeld, maar verzette zich niet en deed zijn mond niet open. Als een schaap dat naar de slacht wordt geleid, als een ooi die stil is bij haar scheerders deed hij zijn mond niet open.

29 In welke gedeelte zie je dat Jezus vooral Leeuw (uit de stam van Juda) is en welk gedeelte Lam? Onderstreep waaruit dat blijkt. Noteer in de vakken van het schema die dingen uit de tekst die Hem duidelijk als Lam/Leeuw typeren. In het nieuwe Testament blijkt dat Jezus allebei is! En dat is maar goed ook: Want als Jezus alleen maar Leeuw was.. Want als Jezus alleen maar Lam was Schrijf dat in de onderste vakken. Ook jij: leeuw en lam Een christen is vrije heer over alle dingen en aan niemand onderworpen Een christen is dienstvaardige knecht, onderworpen aan allen Aantekeningen:

30 Huiswerk Memorisatietekst Opdracht voor prestatie Schrijf eens op wat je merkt van het werk van de Geest. Bijbelleesrooster De volgende week is het thema: Jezus, afwezig of aanwezig? Het gaat dan over de manier waarop Jezus nu in ons leven bezicht wil zijn door zijn Geest. Johannes 16:5-15 Zijn we er niet op achteruit gegaan nu Jezus niet meer hier is, maar in de hemel? Nee, want Jezus gaat weg, maar de Geest komt naar de wereld. God laat ons niet alleen. Johannes 20:11-17 Beter een Jezus die je vast kunt pakken, dan een Jezus ver weg in de hemel? Dat dacht Maria ook, maar het is niet waar. Efeze 1:13-14 en Efeze 5:17-20 Als je gelooft heb je de Geest ontvangen. Maar je moet je wel voortdurend laten vullen. Hoe ben jij daar mee bezig? Galaten 5:19-22 Waar zou jij vooral in willen groeien en waar moet je van loskomen? Galaten 5:7-9 De Geest laat jou steeds meer op Christus lijken. Maar jij moet wel zó leven dat de Geest de ruimte krijgt en kan groeien! 1 Petrus 4:10-11 Hoe gebruik jij de gaven die je van God gekregen hebt? 1 Korintiërs 12:12-18 Je hoeft je echt niet onzeker te voelen als je niet dat kunt wat een ander wel kan.

31

32 Jezus, aanwezig of afwezig blok A - nivo 2 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen Mentorkwartiertje Terugblik Beter dat Hij wegging De Geest verbindt je met Jezus Bijbelstudie Johannes 16: Prestatie Huiswerk en sluiting Beter dat Hij wegging. Johannes 14: Wees niet ongerust, maar vertrouw op God en op mij. 2 In het huis van mijn Vader zijn veel kamers; zou ik anders gezegd hebben dat ik een plaats voor jullie gereed zal maken? 3 Wanneer ik een plaats voor jullie gereedgemaakt heb, kom ik terug. Dan zal ik jullie met me meenemen, en dan zullen jullie zijn waar ik ben. Johannes 14: Als je mij liefhebt, houd je dan aan mijn geboden. 16 Dan zal ik de Vader vragen jullie een andere pleitbezorger te geven, die altijd bij je zal zijn: 17 de Geest van de waarheid. De wereld kan hem niet ontvangen, want ze ziet hem niet en kent hem niet. Jullie kennen hem wel, want hij woont in jullie en zal in jullie blijven. 18 Ik laat jullie niet als wezen achter, ik kom bij jullie terug. Johannes 16:5-7 5 Nu ga ik weg, naar hem die mij gezonden heeft, maar niemand van jullie vraagt: Waar gaat u naartoe? 6 Jullie zijn verdrietig, omdat ik jullie dat gezegd heb. 7 Werkelijk, het is goed voor jullie dat ik ga, want als ik niet ga zal de pleitbezorger niet bij jullie komen, maar als ik weg ben, zal ik hem jullie zenden. Het is beter dat Jezus naar de hemel ging omdat..

33 De Geest verbindt je met Jezus Johannes 16:12-14 Ik heb jullie nog veel meer te zeggen, maar jullie kunnen het nog niet verdragen. [13] De Geest van de waarheid zal jullie, wanneer hij komt, de weg wijzen naar de volle waarheid. Hij zal niet namens zichzelf spreken, maar hij zal zeggen wat hij hoort en jullie bekendmaken wat komen gaat. [14] Door jullie bekend te maken wat hij van mij heeft, zal hij mij eren. Zondag 20 HC Wat gelooft u van de Heilige Geest? Ten eerste dat Hij samen met de Vader en de Zoon echt en eeuwig God is 1. Ten tweede dat Hij ook mij gegeven is 2, om mij door waar geloof aan Christus en al zijn weldaden deel te geven 3, mij te troosten 4 en eeuwig bij mij te blijven 5 Onderstreep in dit bijbelgedeelte / zondag in welke woorden je het principe van de schijnwerper en het gebouw terugziet

34 Gaven en vrucht van de Geest Vrucht van de Geest Gaven van de Geest Romeinen 12: 6-8 Galaten 5: 22 Romeinen 12, 1 Korinthe 12, Efeze 4 - voor ieder gelijk - voor ieder anders - doel: op Jezus lijken - doel: dienen, opbouw gemeente, als gemeente laten zien wie Jezus is (de gemeente is lichaam van Christus) Aantekeningen:

35 Huiswerk Memorisatietekst Opdrachten voor prestatie Bijbelleesrooster De volgende keer is het thema: Jezus, Rechter of Redder. We gaan het dan hebben over de wederkomst. Matteüs 24:32-44 Ben jij klaar voor de wederkomst? Lucas 19:11-27 Onze Heer is weg naar een verland, maar Hij komt terug! Matteüs 25: Jezus als rechter op de troon. En in deze gelijkenis wordt duidelijk dat de vraag of je gelooft, en de vraag of je iets van Jezus liefde hebt laten zien ten diepste dezelfde vraag is. Romeinen 13:8-14 Laat door je manier van leven zien dat je beseft dat het einde elk moment kan komen! Openbaring 20: De geschiedenis loopt uit op een grote rechtszaak. Hoe sta jij straks voor die troon? Openbaring 21: 1-8 Hoe zal het zijn bij de wederkomst? Johannes mocht er iets van zien. En dit is in ieder geval duidelijk. Als Christus terugkomt is voor de gelovigen het echt afgelopen met alle verdriet. Jesaja 25:6-9 Als je daarbij bent zul je pas echt weten wat feest vieren is!

36

37 Jezus, Redder of Rechter blok A - nivo 2 - avond 8 Tijd Wat gaan we doen Mentorkwartiertje Terugblik Intro Het laatste oordeel, wat roept dat op? Hoe zal dat zijn? Bijbelstudie Matteus 24: Evaluatie Afronden prestatie Sluiting Intro Romeinen 12:9 Laat uw liefde oprecht zijn. Verafschuw het kwaad en wees het goede toegedaan. Romeinen 14: Wie bent u dat u een oordeel velt over uw broeder of zuster? Wie bent u dat u neerziet op uw broeder of zuster? Wij zullen allen voor Gods rechterstoel komen te staan, 11 want er staat geschreven: Zo waar ik leef zegt de Heer, voor mij zal elke knie zich buigen, en elke tong zal God loven. 12 Ieder van ons zal zich dus tegenover God moeten verantwoorden.

38 Het laatste oordeel, wat roept dat op? Jezus Christus zal terugkomen om te oordelen de levenden en de doden Dit doet me niks want Als Jezus mijn Rechter is word ik daar bang van want Als Jezus mijn Rechter is word ik daar blij van want Hoe zal dat zijn? Artikel 37 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis: We geloven dat bij de wederkomst van Jezus, Hij zich bekend zal maken als Rechter over levenden en doden, terwijl Hij de oude wereld met vuur zal zuiveren. Alle mensen, die ooit geleefd hebben, zullen voor deze Rechter verschijnen. Iedereen zal zich moeten verantwoorden voor elk nutteloos woord dat ze gesproken hebben. Alles zal openlijk aan het licht gebracht worden. Terecht is de gedachte dat dit voor ongelovigen een angstaanjagend ogenblik is. Maar voor de gelovigen is dit een moment om naar uit te zien omdat ze er troost uit putten. Dan is hun verlossing namelijk voltooid. Iedereen zal dan erkennen dat ze onschuldig zijn. Ook zullen ze zien de verschrikkelijke manier waarop God Zich wreekt op de goddelozen, die de wereld hebben getiranniseerd en onderdrukt. Hun schuld wordt aan het licht gebracht door hun eigen geweten. Voor hen is de eeuwige straf. De gelovigen daarentegen krijgen het eeuwige leven. De Here zal dit aan de gelovigen geven als een genadige beloning.

39 Bijbelstudie Matteus 24:32-51 de vijgeboom mensen uit de dagen van Noach de twee in het veld de twee maalsters de heer van het huis de trouwe slaaf de slechte slaaf wat leer je daarvan: Wat leert het voorbeeld over de verwachting van de wederkomst? Achter welke les zou je voor jezelf een uitroepteken zetten? Waarom? Aantekeningen:

De dood is dood, leve het leven!

De dood is dood, leve het leven! De dood is dood, leve het leven! blok A - nivo 3 - avond 5 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Romeinen 6:1-13 19.30 De opstanding als historisch feit 19.45 Zondag 17 HC 20.00

Nadere informatie

The coming of the Christ

The coming of the Christ The coming of the Christ blok A - nivo 2 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Lied van verlossing 19.25 De moederbelofte (herhaling) 19.35 Profetie over Christus (Jesaja 53:1-11)

Nadere informatie

Zingen: Op Toonhoogte 343. Zingen: Op Toonhoogte 94. Zingen: Op Toonhoogte 234. Zingen: Op Toonhoogte 112. Zingen: Op Toonhoogte 236

Zingen: Op Toonhoogte 343. Zingen: Op Toonhoogte 94. Zingen: Op Toonhoogte 234. Zingen: Op Toonhoogte 112. Zingen: Op Toonhoogte 236 Welkom Zingen: Op Toonhoogte 343 Votum en Groet Zingen: Op Toonhoogte 94 Geloofsbelijdenis Zingen: Op Toonhoogte 234 Gebed Schriftlezing: Jesaja 53 Zingen: Op Toonhoogte 112 Verkondiging Luisterlied Zingen:

Nadere informatie

Blok A nivo II : jarigen. Naam:

Blok A nivo II : jarigen. Naam: Naam: Blok A nivo II : 14-16 jarigen (uitleg bij het plaatje op de voorkant) De blinden en de olifant Er waren eens vier blinde mensen, die graag wilden weten hoe een olifant eruitziet. Ze vroegen het

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

Jeugddienst 20 januari 2013 Thema: Aan Tafel. Orgelspel. Welkom en mededelingen

Jeugddienst 20 januari 2013 Thema: Aan Tafel. Orgelspel. Welkom en mededelingen Jeugddienst 20 januari 2013 Thema: Aan Tafel Orgelspel Welkom en mededelingen Zingen: Op Toonhoogte 112 Zie, hoe Jezus daar loopt in Jeruzalem, met een kruis op zijn rug en een doornenkroon. Hoor, de menigte

Nadere informatie

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6

Zicht op de toekomst. blok A - nivo 3 - avond 6 Zicht op de toekomst blok A - nivo 3 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Jesaja 2:2-5 19.30 Jezus regeert en komt terug 19.45 Eén lijn of twee lijnen 20.00 Prestatie

Nadere informatie

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis

- Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis DE DIENST VAN GOEDE VRIJDAG 2018 IN DE HOEKSTEEN - Lied voor de dienst, uit het Nieuwe Liedboek, 578: 1,4,5,6 O kostbaar kruis - Woord van welkom - Zingen, uit het Nieuwe Liedboek, 22: 1,2 Mijn God, mijn

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW

Wie is Jezus, deel 1. les 5a FOLLOW Wie is Jezus, deel 1 les 5a DEEL 2B FOLLOW JEZUS LAAT ZIEN WIE GOD IS Joh 14: 7 Door het leven van Jezus leren we wie God is. In het OT zien we veel karaktereigenschappen van God. Eén eigenschap ontbreekt

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug

Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug Hij ging, Hij bleef en Hij komt terug blok A - nivo 1 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Herhaling vorige week / Romeinen 6:23 19.20 Woordweb afscheid nemen 19.25 Lezen Handelingen

Nadere informatie

Holy Spirit! Johannes 16:12-14. Zondag 20 HC. blok A - nivo 2 - avond 7

Holy Spirit! Johannes 16:12-14. Zondag 20 HC. blok A - nivo 2 - avond 7 Holy Spirit! blok A - nivo 2 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie Johannes 16:12-14 / zondag 20 HC 19.25 Gaven en vrucht van de Geest 19.40 Wat doet de Geest nog meer

Nadere informatie

De evangeliën en hun betrouwbaarheid

De evangeliën en hun betrouwbaarheid De evangeliën en hun betrouwbaarheid blok F - nivo 3 - avond 3 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik en intro 19.20 Discussie: het evangelie van Judas 19.30 Historisch betrouwbaar?

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Wie is de Heilige Geest?

Wie is de Heilige Geest? Wie is de Heilige Geest? De Heilige Geest is God, net als God de Vader en God de Zoon. Soms lijkt het of we over drie personen praten, maar het is allemaal dezelfde God. Hij is één. Net als water dat er

Nadere informatie

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf?

Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? Les 5 - Redding Vier feiten die je moet kennen om het Evangelie goed te begrijpen In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Waarom was het noodzakelijk dat Jezus stierf? In

Nadere informatie

Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2)

Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2) Les 9 - Redding Ik werd een kind van God Ik werd gerechtvaardigd In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 Ik werd een kind van God (Johannes 1:12; 1 Johannes 3:1-2) In 1 Johannes

Nadere informatie

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5

Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Wij zingen voor de dienst: Gezang 289 : 1 en 5 Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Gezang 289 : 1a b 5a b Wij zingen: Psalm 84 : 1 en 4 Psalm 84 : 1a b c 4a b c Psalm

Nadere informatie

Orde voor de Baalderdienst

Orde voor de Baalderdienst Orde voor de Baalderdienst Gods almacht/nabijheid... Voorganger: Muziek: ds. Wim van der Wel Bert Slijkhuis het liedboekkoor o.l.v. Ina Bosscher 1 Welkomstwoord Aansteken van de Paaskaars 2 Het Licht schijnt

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 4, Ochtenddienst H. Avondmaal. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 4, 23-25 Ochtenddienst H. Avondmaal Broeders en zusters, 1 Zingen: Gezang 20 : 1 en 6 2 Lezing van de wet 3 Zingen: Psalm 51 : 3 en 4 4 Gebed voor vergeving

Nadere informatie

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8

1 Korintiёrs 1:9. Marcus 10:45. Handelingen 4:12. Johannes 17:3. 1 Korintiёrs 3:16. Johannes 15:9,10. Psalm 32:8 [1] [2] [3] Johannes 3:16 1 Korintiёrs 1:9 Johannes 3:19 God wil met ons omgaan God wil met ons omgaan Zonde brengt scheiding [4] [5] [6] Romeinen 3:23 Marcus 10:45 Romeinen 5:8 Zonde brengt scheiding

Nadere informatie

Onderstreep de Voor de koorleider. Van de Korachieten, een psalm.

Onderstreep de Voor de koorleider. Van de Korachieten, een psalm. Gaan en komen blok A - nivo 2 - avond 6 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Bijbelstudie psalm 47 19.30 Pand en tegenpand - vraag en antwoord 49 HC 19.45 De wederkomst matteus 24:32-51

Nadere informatie

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18

God dus we kunnen zeggen dat het Woord er altijd is geweest. Johannes 1:1/18 - 1 - Johannes 1:1/18 1 In den beginne was het Woord en het Woord was bij God en het Woord was God. De apostel Johannes begint zijn evangelie met dezelfde drie woorden die in Genesis 1 staan, namelijk:

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (1) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

Lees : Mattheüs 25:14-30

Lees : Mattheüs 25:14-30 De gelijkenis van de talenten Lees : Mattheüs 25:14-30 Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt.

Memoriseer elke dag een tekst. Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. WAARAAN HEB JE ALTIJD HOUVAST? Dit heb ik u geschreven, die gelooft in de naam van de Zoon Gods, opdat gij weet, dat gij eeuwig leven hebt. 1 Johannes 5:13 1 DIAGNOSEVRAGEN Weet je zeker dat je naar de

Nadere informatie

Hoe praat je over het geloof?

Hoe praat je over het geloof? Hoe praat je over het geloof? Waarom praat je over het geloof? Ieder die de naam van de Heere aanroept, zal worden gered. 14 Maar hoe kunnen ze Hem aanroepen als ze niet in Hem geloven? En hoe kunnen ze

Nadere informatie

Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op?

Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op? Een verwijzing naar het hemels koninkrijk. Welke dieren worden genoemd in de volgende verzen en wat valt daarbij op? Jesaja 11:6-8 Een wolf zal bij een lam verblijven, een luipaard bij een geitenbok neerliggen,

Nadere informatie

Getuigend christen zijn (1)

Getuigend christen zijn (1) Getuigend christen zijn (1) blok E - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, meningen peilen 19.30 God wil ervaringen van mensen gebruiken 19.40 Jouw ervaringen

Nadere informatie

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud,

Preek over Markus 8: Broeders, zusters, jong en oud, Preek over Markus 8: 27-33 Broeders, zusters, jong en oud, Vandaag gaat het over de belangrijkste vraag die een mens zich maar kan stellen. Het is de vraag die Jezus hier stelt aan zijn vrienden en die

Nadere informatie

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst.

Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Voor 16 jaar en ouder! Over het zitten van de Heere Jezus aan de rechterhand van God en Zijn wederkomst. Zondag 19 vraag en antwoord 50, 51 en 52. Vraag 50 : Waarom wordt daarbij gezegd : Zittende ter

Nadere informatie

PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG!

PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG! PASEN EN PINKSTEREN OP ÉÉN DAG! Hallo Jozua, De HEER is waarlijk opgestaan! ECHT? Geschrift A- Ontstaan in jaar B- Oudste Exemplaar Periode tussen A-B Aantal Exemplaren Herodotus 488-428 VC 900 1.300 8

Nadere informatie

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan!

Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Pasen middagdienst De Heer is waarlijk opgestaan! Ds. Maurits Oldenhuis Votum/groet Weerklank 172 Gebed Johannes 20, 1-10 Nieuw Liedboek 632 Johannes 20, 8-9 Preek Liedboek 215 Geloofsbelijdenis Gezang

Nadere informatie

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST.

DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Zondag 12 / gehouden op 9-12-2007 / p.1 DE HERE JEZUS GAAT IN ONS LEVEN DOOR ZIJN GEEST. Liturgie: (middagdienst) Votum & groet Zi: Ps. 89:1.2 Gebed Schriftlezing: Gal. 2:15-21 Zi: Gez. 91 (GKB) Preek:

Nadere informatie

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag

24 mei 2015, uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag 24 mei 2015, 17.00 uur, Amersfoort-West(+Oost) Pinkstermiddag Zingen: Gez. 145 : 1 4 Gesproken verwachting, groet Zingen: Ps. 67 : 1, 2 Gebed Schriftlezing: Johannes 15 : 26 16 : 16 Zingen: Gez. 106 :

Nadere informatie

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33

Pasen (de opstanding) En dan in vers 36: De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 - 1 - Pasen (de opstanding) De Heere is waarlijk opgestaan en daar gaan we over lezen in Lucas 24:33 De Heere Jezus had Zich tijdens het avondeten aan de twee Emmaüsgangers als de opgestane Heer geopenbaard.

Nadere informatie

Filippenzen 1. Begin van de brief

Filippenzen 1. Begin van de brief Filippenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Filippi 1 Dit is een brief van Paulus, aan alle mensen in de stad Filippi die dankzij Jezus Christus bij God horen. De brief is ook voor de

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d.

De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d. De tekst van Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal en uit de Nieuwe Bijbel Vertaling gevolgd door de preek van ds Richtsje Abma d.d. 17 maart 2017 Jesaja 53 uit Bijbel in Gewone Taal Gods dienaar werd door

Nadere informatie

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof

Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Bijbelrooster 31 juli t/m 6 augustus Thema: Rechtvaardig door het geloof Dinsdag 31 juli - Rechtvaardig voor God De rechtvaardige zal door zijn geloof leven - Habakuk 2:4b Denk je wel eens over rechtvaardigheid?

Nadere informatie

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44)

GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk opgestaan; = GK06 44) 1 april 2018 17.00 uur GP Hommes orgel: Harry Kroeske; piano: Theo van Bokkem schriftlezing: Rinke Larooy Belijdenis van afhankelijkheid en groet GK 206: 1a, 2v, 3m, 4v, 5m, 6a, 7a (De Heer is waarlijk

Nadere informatie

Bijbelstudie Door het geloof I

Bijbelstudie Door het geloof I Bijbelstudie 1 Bijbelstudie Door het geloof I Kaïn en Abel Genesis 4:1-16 Wat voor werk deed Kaïn? Een welk beroep deed zijn broer Abel? Kain- landbouwer Abel- schaapherder a. Waarom niet, denk je? De

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Oasemoment "Onze Vader" Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013

Oasemoment Onze Vader Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013 Oasemoment "Onze Vader" Emmaüsparochie - donderdag 17 oktober 2013 Muziek Inleiding en evangelietekst In het hoofdstuk 6 van zijn evangelie laat de apostel Mattheüs Jezus aan het woord over hoe we horen

Nadere informatie

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)

Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling Het avondmaal is door onze verlosser zelf ingesteld. Want de apostel Paulus verklaart: Wat ik heb ontvangen

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels

De Dordtse Leerregels De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 2 Artikel 6 t/m 9 Werkboek 6 Dordtse Leerregels hoofdstuk 2 artikel 6 t/m 9 Boven artikel 6 t/m 9 schrijven we : ongeloof en geloof Over ongeloof en geloof is veel te leren.

Nadere informatie

Stella en Evelien Opw. 529 Komt laten wij aanbidden Stella/Evelien Kaarsen aansteken. Vrede groet GK 85 Weet je waarom Jezus A: Kind B: Gem

Stella en Evelien Opw. 529 Komt laten wij aanbidden Stella/Evelien Kaarsen aansteken. Vrede groet GK 85 Weet je waarom Jezus A: Kind B: Gem Welkom Stella en Evelien Opw. 529 Komt laten wij aanbidden Stella/Evelien Kaarsen aansteken. Ds. Vrede groet GK 85 Weet je waarom Jezus A: Kind B: Gem Ds. Gebed Anne Bijbellezen Jesaja 2: 1-5 en Jesaja

Nadere informatie

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy

28 januari uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy 28 januari 2018 10.00 uur J Wesseling orgel: Peter Sneep schriftlezing: Rinke Larooy votum, groet, amen GK psalm 90,1.2. = LB 90 Gods verlangen naar Mt. 22 GK gezang 157 (staande) Lezen: - Rom. 1,1-7 -

Nadere informatie

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16

Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 Leesrooster Bij het huisbezoekthema Jezus uitstralen, Dalfsen-Oost, seizoen 2015/16 [de kunstwerken zijn gemaakt door Claudia Boonstra, kunstenares te Sebaldeburen. www.claudiaboonstra.nl] Dit is een leesrooster

Nadere informatie

De Bijbel Open 2013 22 (08-06)

De Bijbel Open 2013 22 (08-06) 1 De Bijbel Open 2013 22 (08-06) Vanmorgen bespreken we een vraag van een luisteraar over de geschiedenis van de Emmausgangers uit Lukas 24. Het gaat om wat twee volgelingen van Jezus meemaakten, toen

Nadere informatie

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar

Liturgie Votum en Groet. Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Liturgie 21-05-2017 Votum en Groet Zingen Hemelhoog 561 Ik ben zo dankbaar Jezus, hij kwam om ons leven te geven, Daarom verliet Hij zijn Vaderlijk huis. Hij gaf aan mij het eeuwige leven, Door te sterven

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Formulier om de christelijke doop te bedienen aan volwassenen die zich bij de kerk voegen Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Over de doop Bij de doop word je in water ondergedompeld of ermee besprenkeld.

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

2

2 1 2 3 4 5 6 Mt 16,21 7 8 9 10 Ze spraken met elkaar over alles wat er gebeurd was. 15 Terwijl ze zo liepen te praten, kwam er iemand bij hen lopen. Het was Jezus, 16 maar de leerlingen herkenden hem niet.

Nadere informatie

Mag ik jou een vraag stellen?

Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou een vraag stellen? Mag ik jou, die dit leest, een zeer belangrijke vraag stellen? Stel dat je vandaag zou sterven, doordat er iets verschrikkelijks gebeurt, bijvoorbeeld een auto ongeluk of

Nadere informatie

Paasviering. Sing-in 2017

Paasviering. Sing-in 2017 Paasviering Sing-in 2017 Welkom en gebed Psalm 100:1 Juich, aarde, juich alom den HEER; Dient God met blijdschap, geeft Hem eer; Komt, nadert voor Zijn aangezicht; Zingt Hem een vrolijk lofgedicht. Wij

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd

BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd BIJBELLEESROOSTER VOOR GEZINNEN met kinderen in de basisschoolleeftijd DAG 1: God is Koning Lees Psalm 24 Is koning Willem-Alexander belangrijk? Voor Nederland wel. Maar als je naar heel de wereld kijkt,

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen!

Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! Want van U is het Koninkrijk, de kracht en de heerlijkheid tot in eeuwigheid. Amen! 2 75 geschonken die elke naam te boven gaat, opdat in de naam van Jezus elke knie zich zal buigen, in hemel, op de aarde

Nadere informatie

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5

De Dordtse Leerregels. Artikel 1 t/m 5 De Dordtse Leerregels Hoofdstuk 1 Artikel 1 t/m 5 Werkboek 1 De Dordtse Leerregels Geschiedenis Het gaat in dit werkboek over de Dordtse Leerregels, of de vijf artikelen tegen de remonstranten. In het

Nadere informatie

Thema: Jezus maakt HEEL

Thema: Jezus maakt HEEL Thema: Jezus maakt HEEL Marc 16: 15 En hij zei tegen hen: Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend. 16 Wie gelooft en gedoopt is zal worden gered, maar wie niet gelooft

Nadere informatie

2 Petrus 1. Begin van de brief

2 Petrus 1. Begin van de brief 2 Petrus 1 Begin van de brief Petrus groet alle christenen 1 Dit is een brief van Simon Petrus, een dienaar en apostel van Jezus Christus. Aan alle mensen die zijn gaan geloven. Jullie geloof is net zo

Nadere informatie

Kind van Gods Liefde. jou, ook al ben jij zondig. God. blok A - nivo 1 - avond 1

Kind van Gods Liefde. jou, ook al ben jij zondig. God. blok A - nivo 1 - avond 1 Kind van Gods Liefde blok A - nivo 1 - avond 1 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Tijdlijn van hun leven 19.30 God houdt van je ook al ben jij zondig 19.40 Visualisatie: verzoening 19.45

Nadere informatie

Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden

Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden Het Evangelie van verlossing rechtvaardiging van zonden De vragen en antwoorden die dit hoofdstuk bevat, kunnen gelezen worden als inleiding op Romeinen 1 t/m 5:11. Het volgende hoofdstuk (hoofdstuk 6)

Nadere informatie

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf

de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf de doop zoals wij die kennen is afkomstig van niemand minder dan de Here Jezus zelf kort voordat Hij naar de hemel ging gaf hij zijn leerlingen deze opdracht: trek erop uit en maak alle volken tot mijn

Nadere informatie

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN

ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN STUDIONLINE JAARGANG 2, NR. 17 ONLINE BIJBELSTUDIE VOOR JONGEREN LUKAS 9 PETRUS (6) D O M I N E E O N L I N E. O R G Lukas 9: 28-36 De vorige keer zagen we vanuit Mattheüs 16 dat Petrus de Here Jezus in

Nadere informatie

Let op: Niet in elk jaar is de vierde Adventsweek een volle week. In dit Bijbelrooster wordt daar wel van uitgegaan. Je kunt de Bijbelgedeelten die overblijven op de Kerstdagen lezen of overslaan. ADVENTSWEEK

Nadere informatie

Boek voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids

Boek voor beginnende Bijbellezers. Wegwijs. in de Bijbelboodschap. Nieuwe Testament. Arthur Hale en Jan Koert Davids Boek voor beginnende Bijbellezers Wegwijs in de Bijbelboodschap Nieuwe Testament Arthur Hale en Jan Koert Davids Over dit boek Op een dag zag Filippus één van Jezus dienaren een reiswagen, waarin een man

Nadere informatie

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt

Cadeautjes. Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Cadeautjes Aangepaste dienst Zondag 27 november 2016 Ds. Henk Bondt Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen: Opwekking 32 Dit is de dag, dit is de dag, die de Heer ons geeft, die de Heer ons geeft. Wees

Nadere informatie

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt

Liturgie. zondag 30 oktober :30 uur Ds H D Bondt Liturgie zondag 30 oktober 2016 9:30 uur Ds H D Bondt 9:30 uur 30-okt Ds H D Bondt Opw 629 : Ps 139 : 1, 2, 3 K Opw 180 : Gez 161 : Dooplied Jes 43 : 1-7 en 14-21 Gez 149 : Jes 43 : 1, 4 LB 481 : 1, 2

Nadere informatie

Lezing: Lucas 13,22-24

Lezing: Lucas 13,22-24 Lezing: Lucas 13,22-24 22 Op weg naar Jeruzalem trok hij verder langs steden en dorpen, terwijl hij onderricht gaf. 23 Iemand vroeg hem: Heer, zijn er maar weinigen die worden gered? Hij antwoordde: 24

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn?

Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk daarvan zijn? Voor 16 jaar en ouder! Zondag 24 Zondag 24 gaat over de goede werken. Zondag 24 vraag en antwoord 62, 63 en 64. Vraag 62 : Maar waarom kunnen onze goede werken niet de gerechtigheid voor God of een stuk

Nadere informatie

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN?

HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? HOE KAN IK TOT BEKERING KOMEN? Net zoals er natuurkundige wetten zijn die het leven bepalen zijn er ook een aantal geestelijke wetten die onze relatie met God bepalen. 1. God heeft je lief en wil graag

Nadere informatie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie

ORDE VAN DIENST ZONDAG 21 APRIL 2019 MARTINIKERK PASEN. Muziek van chr.muz.ver.harmonie ORDE VAN DIENST ZONDAG 2 APRIL 209 MARTINIKERK PASEN Muziek van chr.muz.ver.harmonie Lezing: Genesis : 5: In het begin schiep God de hemel en de aarde. De aarde was nog woest en doods, en duisternis lag

Nadere informatie

Blok A nivo I : jarigen. Naam:

Blok A nivo I : jarigen. Naam: Blok A nivo I : 12-14 jarigen Naam: 1 (uitleg bij het plaatje op de voorkant) De blinden en de olifant Er waren eens vier blinde mensen, die graag wilden weten hoe een olifant eruitziet. Ze vroegen het

Nadere informatie

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven

Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Johannes 20,5-9 Ik ben de opstanding en het leven Pasen 2012 Gezamenlijke dienst met de Christelijke Gereformeerde Kerk in Franeker < Liturgie Binnendragen twee brandende nieuwe paaskaarsen (CGK en GKv)

Nadere informatie

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7

Eén eeuwig verbond. Verbond. Verbond. Discussie. Twee manieren van bijbellezen. blok F - nivo 3 - avond 7 Eén eeuwig verbond blok F - nivo 3 - avond 7 Tijd Wat gaan we doen 19.00 Mentorkwartiertje 19.15 Terugblik, herhaling 19.20 Discussie over de positie van Israël 19.30 Twee manieren van bijbellezen 19.35

Nadere informatie

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten.

het boek Openbaring enkele sleutels Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. God Openbaring van Jezus Christus Amos 3 : 7 Voorzeker, de Here HERE doet geen ding, of Hij openbaart zijn raad aan zijn knechten, de profeten. Zijn slaven God Openbaring van Jezus Christus Zijn engel

Nadere informatie

Samen houden we de website up-to-date!

Samen houden we de website up-to-date! Organiseer je een nieuwe (eenmalige of vaker terugkerende) activiteit binnen BOEI 90? Valt er een door jou georganiseerde activiteit uit of verandert er iets in de data hiervan? Laat het weten aan communicatie@boei90.nl!

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28

December-januari Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid. Maandag 28 december. Gedane zaken nemen geen keer. Lezen: Hebreeën 9: 23-28 December-januari 205-206 Weekthema: Op reis naar de eeuwigheid Maandag 28 december Gedane zaken nemen geen keer Lezen: Hebreeën 9: 23-28 Bij het abc van het christelijk geloof hoort dat een mens éénmaal

Nadere informatie

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik

Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Jeugddienst 1 oktober 9.30 uur Vrouw met de kruik Zingen voor de dienst: Schrijvers van gerechtigheid - Wat een wonder dat ik meewerken mag Wat een wonder dat ik meewerken mag in Uw koninkrijk, dat ik

Nadere informatie

Thema: Ik ben Christen, jij niet?

Thema: Ik ben Christen, jij niet? Liturgie voor de jeugddienst op zondag 2 april 2017 in de Hervormde Johanneskerk te Heerde. Aanvang 19.00 uur, samenzang vanaf 18.45 uur. Thema: Ik ben Christen, jij niet? Voorganger: ds. G.J. Röben Ouderling

Nadere informatie

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters

21 april 2019 PASEN uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters 21 april 2019 PASEN 17.00 uur J Boersma piano: Piet Noort schriftlezing: Jaap Wolters Votum en groet Lied: GK06 gz171 (Opw464) (Wees stil voor het aangezicht van God) Lezing: Opb. 20,11 21,5 Lied: GK 209:1,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: 1 Korinthiërs 15, Morgendienst / Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: 1 Korinthiërs 15, 16-19 Morgendienst / Middagdienst Broeders en zusters, 1. Zingen : Lied 215 : 1-3 2. Schuldbelijdenis door het zingen van Psalm 51 : 4 en 5 3. Genadeverkondiging

Nadere informatie

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 )

De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) De gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht. (Deze gelijkenis kun je lezen in : Mattheüs 18:21-35 ) Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was,

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 8, 34 Ochtenddienst / middagdienst H. Avondmaal Pasen

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Romeinen 8, 34 Ochtenddienst / middagdienst H. Avondmaal Pasen Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Romeinen 8, 34 Ochtenddienst / middagdienst H. Avondmaal Pasen Broeders en zusters, op deze paasmorgen wil we Here ons laten weten welke troost er voor ons ligt in

Nadere informatie

De Bijbel open (07-12)

De Bijbel open (07-12) 1 De Bijbel open 2013 48 (07-12) Stel je voor, bovenop een kerktoren zie je een zwaard, geen haan of een kruis, maar een zwaard. Dat zouden we wel vreemd vinden. Want wat heeft de kerk en het christelijk

Nadere informatie

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort

22 januari uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort 22 januari 17.00 uur Pim Poortinga orgel/piano Piet Noort votum en groet zingen: Opwekking 642 De rivier gebed, zingen GK gezang 177 Hoor trouwe vader ons gebed lezen: Galaten 3:1-14 zingen: Ps 147: 3

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3)

Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Formulier om de christelijke doop te bedienen aan de kinderen van de gelovigen (3) Presentatie Gemeente van onze Heer Jezus Christus, N.N. en N.N. hebben te kennen gegeven dat ze hun zoon/dochter N.N.

Nadere informatie