Ontwikkeling van de computer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Ontwikkeling van de computer"

Transcriptie

1 Ontwikkeling van de computer Rekenmachine Een goed voorbeeld van een oude rekenmachine die uit het verre oosten komt is het telraam. Het telraam heeft 2 kanten een kant geeft twee kralen met 5heden aan. En de onderkant geeft eenheden aan. In 1694 bouwde Gottgried Wilhelm von Leibniz een rekenmachine die behalve optellen en aftrekken ook kon vermedigvuldigen, delen en vierkantswortels berekenen. De Computer In 1830 begonnen ze met het bouwen van een eerste "computer". Deze word gezien als voorloper van de computer en bestond uit maarliefst onderdelen. De ontwikkeling van de processor Intel 4004 De 4004 was de eerste microprocessor, dat wil zeggen, de eerste processor die volledig op één chip was gebouwd. Intel lanceerde deze in De 4004 was een 4 bits processor. Intel 8086 De Intel 8086 processor was zowel de eerste 16 bit processor als de eerste x86 processor en werd uitgebracht in 1978 door Intel. 4,77 MHz Intel MHz Pentium De Pentium is een tegenwoordig verouderde microprocessor van Intel, gebruikmakend van de x86 instructieset. In 1993 op de markt gebracht door intel. 66 MHz Pentium 4 De Pentium 4 is van de zevende generatie Intel processoren die gebruik maakt van de X86 instructieset. 1,5 GHz Intel core 2 Core 2 vervangt de pentium. De processor is gebaseerd op een nieuw CPU ontwerp genoemd de Intel Core Micro architectuur. De Core 2 Duo processors vallen in de serie E4300 worden geklokt op 1,8GHz 2mb L2 cache E6300 op 1,86 GHz 2mb L2 cache E6400 op 2,13 GHz 2mb L2 cache E6600 op 2,40 GHz 4mb L2 cache

2 E6700 op 2,67 GHz L2 4mb cache De X6800 behoort niet tot de Core 2 Duo maar tot de Core 2 Extreme. De X6800 is geklokt op 2,933 GHz 4 MB L2 cache Ook is de processor goed overklokbaar, er zijn al snelheden van 5,0 GHz bereikt met de E6600 op stikstofkoeling. De hersenen en het geheugen De verschillende soorten geheugens. ROM (Read Only Memory) Geheugen waarvan de digitale gegevens alleen te lezen c.q. op te vragen zijn. Het is niet mogelijk om gegevens in dit type geheugen te plaatsen (schrijven). RAM (Random Access Memory) Type van werkgeheugen waarin men zowel kan lezen als schrijven. Bij het uitschakelen van de stroom gaat de inhoud verloren. In het geheugen kunnen programma's en werkbestanden worden bewaard. EPROM (Erasable Programmable Read Only Memory) Geheugenchip die bedoeld is om eenmalig te programmeren. In deze chips zit een venstertje, waardoor de chip met uv licht te wissen is. Tijdens het gebruik van de EPROM is dit venstertje afgedekt met een sticker, zodat er geen licht in kan vallen. EEPROM (Electrical Erasable Programmable Read Only Memory) Geheugenchip die eenmalig te programmeren is. Deze chips zijn echter te wissen met een elektricshe spanning. Verder heeft zo'n chip dezelfde eigenschappen als een ROM of een PROM.SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory) Zeer snel geheugen, zelfs zo snel dat het RAM is gesynchroniseerd met de processor. Deze processors hebben een hoge verwerkingssnelheid, maar de gebruiker heeft daar vaak weinig profijt van omdat de omringende, langzamere chips de datadoorvoer weer vertragen. SDRAM is geschikt voor snelheden tot 133 MHz. De Synchronous Dynamic RAM chip voert de datatransfer op door gebruik te maken van virtual memory channel waardoor gegevens sneller beschikbaar komen voor de processor. DDR (Double Data Rate) Type SDRam dat werkt op een kloksnelheid van 200 of 266 MHz. Daarmee is DDR sneller dan de normale SDRam modules. Net als SDRam werkt DDR synchroon aan de systeemklok. Het verschil met SDRam is echter dat DDR data leest aan beide (stijgende en dalende) kanten van het kloksignaal, terwijl SDRam dat uitsluitend aan de stijgende kant doet. DDR modules kunnen data daarom twee keer zo snel overbrengen dan SDRam. DDR is overigens niet backward compatibel met voor SDRam ontworpen moederborden. Ook is het niet mogelijk om SDRam en DDR met elkaar te combineren in één computer. DDR2 (Double Data Rate versie 2) Het standaard DDR geheugen loopt met 400 MHz ongeveer tegen zijn snelheidsgrens aan. Met DDR2

3 kan de bandbreedte weer wat opgeschroefd worden. DDR2 is in feite een doorontwikkeling van DDR, maar kan veel verder opgeschaald worden in kloksnelheid. Hierdoor is een hogere bandbreedte mogelijk. De modules zijn te herkennen aan hun ball grid array chips, die niet mte pinnetjes aan de zijkant maar met een raster van kleine metelen balletjes aan de onderkant zijn bevestigd. Deze constructie zorgt voor minder magnetische interferentie, zodat DDR2 minder storingsgevoelig is dan het oude DDR. Hierdoor kan de kloksnelheid weer een tandje omhoog. Ook werkt DDR2 op een lager voltage; er komt minder warmte vrij. DDR2 is niet uitwisselbaar met DDR. Rijtje bit tot yottabyte bit byt Kilobyte Megabyte Gigabyte Terabyte Petabyte Exabyte Zettabyte Yottabyte Wat kan ik er aan vastknopen? Matrix printer Een matrix printer heeft een printkop met daarin 9 of 24 naaldjes. De printkop beweegt langs het papier, terwijl de naaldjes op de juiste momenten even naar buiten komen en het printerlint tegen het papier drukken, zodat er op die plek een puntje komt. Alle puntjes bij elkaar vormen letters, cijfers of zelfs tekeningen. De matrixprinter wordt niet veel meer gebruikt, maar is goed genoeg om gewone teksten of etiketten af te drukken als er niet veel belang moet gehecht worden aan de kwaliteit. Een ander groot nadeel is de geluidsoverlast die hij veroorzaakt tijdens het printen. Inkjetprinter Inkjetprinters hebben een beduidend betere afdrukkwaliteit dan matrixprinters. Mits het goede papier kan je zelfs fotokwaliteit evenaren. Net zoals bij matrixprinters worden ook hier puntjes op het papier gezet, maar in de plaats van naaldjes die tegen een lint drukken, wordt inkt doorheen gaatjes gespoten. Elk vel dat uit de printer komt moet dan ook even drogen. De printer heeft daarom meestal een speciaal opvangvlak waar de pagina even kan drogen. Het grote voordeel van deze printers is dat ze ook in kleuren kunnen printen. Bubblejetprinter Een alternatief voor de inkjetprinter is de bubblejetprinter. Hier wordt inkt in de vorm van belletjes gespoten.

4 Laserprinter Laserprinters worden vooral in bedrijven gebruikt, omwille van hun hoge (zwart wit) kwaliteit, snelle afdruk, geruisloosheid, en lage prijs per afdruk. Ze zijn wel iets duurder in aankoop. Een vaak gebruikte metafoor in dit verband is, dat de laserprinters beschouwd wordt als de werkpaarden in een professionele kantooromgeving. Er bestaan al een tijdje kleuren laserprinters. Oorspronkelijk waren die zo duur, dat het onbetaalbare luxeartikelen waren, maar tegenwoordig beginnen ze aan een sterke opmars in grote bedrijven. Doordat ze in prijs dalen. Soorten harde schijven Waar laat ik de data? Op het moment zijn er drie soorten harde schijven, met elk hun nadelen en hun voordelen. Hiertoe behoren: IDE / ATA SATA SCSI IDE De oudere harde schijven voor desktop computers en laptops zijn IDE (Integrated Drive Electronics) harde schijven. Deze worden met een IDE kabel aangesloten op de IDE aansluiting op het moederbord. Deze harde schijven worden ook wel ATA (Advanced Technology Attachment) genoemd. Wat IDE en ATA willen zeggen is dat de harde schijf met een 'controller' ingebouwd zit in de harde schijf. Ze zijn verkrijgbaar in vele groottes, van 10 tot 500 GB. De standaard rotatiesnelheden voor deze schijven zijn 5400 rpm of 7200 rpm. SATA Een SATA harde schijf gebruik van kleinere kabels met minder pinnetjes. Dit is een van de voordelen van SATA. De kabels nemen minder ruimte in beslag in de computerkast, waardoor deze iets makkelijker te koelen wordt, omdat de lucht zich beter door de kast kan verplaatsen. Wat ook belangrijk is de betere prestatie van SATA ten opzichte van ATA. Ze hebben een beter error correctie systeem wat beter is voor de dataoverdracht. Veel moderne moederborden zijn uitgerust met zowel een ATA als een SATA connector. SCSI SCSI (spreek uit: 'skoezie') harde schijven worden vooral gebruikt in professionele workstations en server systemen en nauwelijks in normale pc's. SCSI schijven kunnen snelheden behalen tot wel 160mb/s. SCSI schijven zijn ontworpen om lange tijd achter elkaar zwaar werk te verrichten dus ze zijn ook meer betrouwbaar. Daarom worden ze gebruikt in server systemen en professionele werkstations. Nadelen van SCSI zijn de prijs en beperkte opslagcapaciteit en de installatie.

5 Floppy Een floppy is zeg maar hetzelfde als een harde schijf. Alleen dan in het klein en met veel minder opslagruimte. Een floppy maakt gebruik van een magnetischveld het zelfde als een cassetebandje. Op een floppy kan je 1.44 mb aan data opslaan. CD ROM CD ROM Staat voor Compact Disc Read Only Memory hier op kun je gegevens schrijven of deze staan er al op vanuit een fabriek ( denk aan muziek cd s ) deze data kan je alleen lezen en niet herschrijven zoals je dat kan bij een floppy. Op een cd rom kan je ongeveer 800 MB aan data zetten en 80 minuten muziek. Je hebt ook 2 verschillende types cd rom voor thuis gebruik. Je hebt CD R writeble en CD RW rewriteble. Bij de eerste versie kan je maar eenmalig bestanden erop zetten. En bij de 2de versie kun je gebruiken als een floppy je kan altijd bestanden er op en af halen. DVD ROM DVD staat voor een DVD is hetzelfde als een cd rom alleen dan kan je er meer data opslaan. Op een normale dvd kan je bijvoorbeeld 4.7gig opslaan.je hebt ook nog andere versies van dvd roms je hebt ook dual layer deze zijn 8.5 GB groot Blueray Blueray is een manier van weg schrijven. Bij de dvd en cdrom word er gebruik gemaakt van een rode laserstraal. En bij blue ray word er gebruik gemaakt van een blauwe lazer straal waardoor de data precieser op een schijfje gezet kan worden waardoor het sneller te lezen is en er meer op een schijfje past. Zo ongeveer 54 GB Operating systems Het operating systeem Een besturingssysteem in het engels is dat het operating system (OS) is een programma dat bij het opstarten van de computer in werking word gesteld zodat je de computer kunt bedienen en de taken kunt uitvoeren die je wilt doen. Een bestuurings systeem is zeg maar een verzamel naam voor verschillende soorten software die zorgt dat de hardware kan samenwerken met de programma s die je hebt geinstaleerd. Als je denkt aan het soort programma s kun je al gauw denken aan word,exel,explorer,windows mediaplayer en nog veel andere soorten! Ook worden door de bestuurings systeem programma s aangestuurd die er voor zorgen dat je communicatie hebt met andere computers. Zoals FireFox, Mozzila, Internet explorer, FlashFXP en nog veel meer. Het besturingssysteem staat meestal op de harde schijf maar kan ook gewoon op een floppy staan of een cd rom of dvd. Hier zijn enkele voorbeelden van besturings systemen: DOS Windows UNIX LINUX Palm OS

6 Het netwerk Het OSI model Een netwerk is een aaneenkoppeling van computers, meestal bestaande uit een server en een aantal werkstations. Maar ook twee computers die met elkaar verbonden zijn maken een netwerk. met een netwerk heeft u de voordelen van een persoonlijke computer. In een netwerk kan iedereen met de laatste bedrijfsinformatie werken en informatie en boodschappen delen. Je kan bijvoorbeeld een server gebruiken als algemene dataopslag. Ook kan randapparatuur gedeeld worden. Zodat iedereen met dezelfde printer kan doen. Of welk apparaat je maarnet deelt. Bij dataoverdracht komt ook het een en het ander bij kijken. Om een bestand te verzenden of data uit te wisselen worden een paar stappen ondernomen. Deze stappen zijn onderdeel van de OSI model het protocol bij data overdracht. Het OSI model is verdeeld in 7 lagen en elke laag heeft zijn eigen functie. De volgende lagen zul je aantreffen. 7. Applicatielaag 6. Presentatielaag 5. Sessielaag 4. Transportlaag 3. Netwerklaag 2. Datalinklaag 1. Fysieke laag Ringtopologie dit is een Samenstelling van een netwerk door alle werkstations en servers aan te sluiten in een ring. Elk station heeft dus een voorganger en een opvolger. Alle communicatie loopt via elk station. Bij de ringtopologie zijn de computers op een kabel in een cirkel met elkaar verbonden. Er komt geen afgesloten einde voor. De gegevens verplaatsen zich over de lus en gaan door elke computer. Elke computer fungeert als een repeater die het signaal versterkt en doorstuurt. Omdat het signaal door elke computer gaat, kan een storing in een computer het hele netwerk plat leggen. De ring kan zijn uitgerust met een voorziening die ervoor zorgt dat de verbinding van de defecte computer met de ring wordt verbroken zodat het netwerk ondanks de storing blijft functioneren. Bustopologie Een netwerktopologie waarbij de aangesloten computers met elkaar via een enkele verbinding communiceren. Deze verbinding heet de backbone. De uiteinden hiervan zijn niet met elkaar verbonden; ze zijn afgesloten door middel van een terminator(uitschakelaar). Het voordeel van een busstructuur is dat hij eenvoudig uit te breiden is. Ethernet (coax) en Appletalk zijn voorbeelden van een busnetwerk. Het gezamenlijk gebruiken van dezelfde kabel heeft een aantal belangrijke consequenties, waarvan de belangrijkste is dat een kabel slechts één boodschap kan verwerken. Ieder werkstation in het netwerk dient dus te weten wanneer er wel en geen data verstuurd kan worden. Ethernet maakt hiervoor gebruik van de methode Carrier Sense Multiple Access/Collision Detection (CSMA/CD). Ook betrouwbaarheid is een probleem. Gebruik maken van één kabel in een segment heeft tot gevolg dat bij onderbreking of uitval van de kabel het hele segment 'plat' komt te liggen. Er zijn gelukkig tegenwoordig ook No Break systemen. De elektrische signalen worden

7 tegenwoordig ook verstuurd door middel van lichtsignalen via glasvezelkabels. Stertopologie Een netwerktopologie waarbij een centraal punt is verbonden met een aantal nodes(computers, printers, scanners). De nodes communiceren via dit centraal punt met elkaar. De stertopologie is ideaal voor WAN applicaties waarbij remote offices gebruik maken van een centraal kantoor. Een groot voordeel is dat alle verbindingen uitkomen op een centraal punt. Verbindingen van o.a. hubs en software kunnen dus vanaf één plaats beheerd worden. Zwak punt van een dergelijk systeem is dat het complete netwerk onbruikbaar is bij een storing. Vanwege de grote hoeveelheden verbindingen wordt deze topologie vrijwel niet gebruikt voor PC netwerken. Een mainframe met terminals is een voorbeeld van een dergelijk netwerk. Maastopologie een maastopologie waarbij elke computer met elkaar verbonden is doormiddel van een kabel. helaas zijn hiervoor de kost van de bekabeling zeer hoog. ook zijn er heel veel connecties en hoe meer connecties hoe meer kans er is op storingen. een andere benaming voor een maasnetwerk is ene point to point netwerk Netwerk operating system Een netwerk operating systeem (ook wel NOS genoemd) lijkt vaak verdacht veel op een gewoon operating systeem. Alleen is een netwerk operating system speciaal gemaakt om netwerkservices te draaien zoals DHCP, Activedirectory en andere dingen die te maken hebben met het beheren van netwerken. Hieronder een aantal populaire netwerk operating systemen: Windows NT Windows 2000 Server Windows 2003 Server Novell Linux (Redhat, Debian e.d.) UNIX Windows 2003 word op dit moment waarschijnlijk het meeste gebruikt omdat dit de nieuwste versie is uit de windows server versies. Novell word ook nog wel regelmatig gebruikt, alleen is Windows toch een stukje mooier en makkelijker te bedienen als Novell server versies. Een goedkoop alternatief voor servers is Linux, dit operating systeem is gratis en is dan ook wel zeer populair onder de mensen die een webserver hebben. De meeste webservers gebruiken dan ook een Linux operating systeem op hun webserver. Hiervan heb je verschillende versies, elke heeft zo zijn eigen specialiteit. Marnick Vlemmix MT1A samen met Robin gezocht

Windows Basis - Herman Van den Borre 1

Windows Basis - Herman Van den Borre 1 Windows Vista Basis Herman Van den Borre Praktische zaken Lessen Vrijdagmorgen 9u00 11u45 Pauze 10u15-10u30 Handboek Windows Vista Basis Roger Frans Uitgeverij Campinia Media ISBN: 978.90.356.1212.9 Prijs:

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 Een computersysteem De twee meest gebruikte modellen computers zijn: * Desktop * Laptop Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm

Nadere informatie

11/05/2015. Deel 1. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers

11/05/2015. Deel 1. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers. Hardware en sporendragers Didactische doelstellingen Deel 1 De cursist : herkent en benoemt de belangrijkste digitale gegevensdragers waarop sporen kunnen worden teruggevonden. Oost-Vlaamse Politieacademie vzw Sprendonkstraat 5

Nadere informatie

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer?

Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? Mediawijsheid wat zit er in mijn computer? blz 1 Harde schijf HD CD/DVD/blueray lezer/schrijver Floppy disk FD Bus CPU Invoer en uitvoer apparaten Vast geheugen ROM Werkgeheugen RAM In de PC zitten de

Nadere informatie

De computer als processor

De computer als processor De computer als processor DE FYSIEKE COMPUTER Componenten van de computerconfiguratie Toetsenbord Muis Scanner Microfoon (Extern geheugen) Invoerapparaten Uitvoerapparaten Monitor Printer Plotter Luidspreker

Nadere informatie

Hardware vs. software. Computersystemen. Computersysteem. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie

Hardware vs. software. Computersystemen. Computersysteem. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie. Computerconfiguratie Computersystemen Hardware vs. software Hardware = computerapparatuur, fysisch aanwezig Computerkast, beeldscherm, toetsenbord, muis, webcam, printer, Module Initiatie Jurgen Peeters Software = programma

Nadere informatie

ROM, het Read Only Memory, dat bestaat uit: - BIOS - CMOS RAM, het Random Acces Memory, ook wel het werkgeheugen genoemd.

ROM, het Read Only Memory, dat bestaat uit: - BIOS - CMOS RAM, het Random Acces Memory, ook wel het werkgeheugen genoemd. Les B-05: Geheugens Een belangrijk onderdeel van computers is het geheugen. In het geheugen kunnen programma s en bestanden opgeslagen worden. Er zijn veel verschillende soorten geheugens: intern, extern

Nadere informatie

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken

Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what? Keuzes maken Desktop, Laptop, Netbook, Ultrabook or Tablet? Which is best for what?. Keuzes maken Wanneer je een computer wilt aanschaffen denk je tegenwoordig niet meteen meer aan de desktop. De desktop is een "grote"

Nadere informatie

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers

WINDOWS 8. Windows 8. 2012 Training voor 50-plussers WINDOWS 8 2012 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 8 T R A I N I N G V O O R 5 0 - P L U S S E R S A

Nadere informatie

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek

Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek Klas : 5 Industriële ICT Herhalingsvragen reeks 1 PC-techniek VTI St.- Laurentius Neem eerst de tekst in het boek door, doe dit enkele keren en probeer uiteraard te onthouden wat je leest. Los nadien de

Nadere informatie

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.

Windows 10. 2015 Training voor 50-plussers. PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus. 2015 Training voor 50-plussers PC50plus trainingen Eikbosserweg 52 1214AK Hilversum tel: 035 6213701 info@pc50plus.nl www.pc50plus.nl Windows 10 TRAINING VOOR 50- PLUSSERS Inhoud opgave. Pagina 01-0 7

Nadere informatie

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd:

Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Soorten Personal Computers De drie meest voorkomende computers zijn: * Desktop * Laptop * Tablet Een desktopcomputer kan uit de volgende onderdelen zijn opgebouwd: Systeemkast Beeldscherm Toetsenbord Printer

Nadere informatie

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling

Jen Kegels, Eveline De Wilde, Inge Platteaux, Tamara Van Marcke. Hardware. De computer in een oogopslag. 1 / 11 Cursusontwikkeling Hardware De computer in een oogopslag 1 / 11 Cursusontwikkeling Opslag Er worden verschillende apparaten gebruikt om gegevens op te slaan. Dit zijn de meest voorkomende apparaten. Harde schijf; CD / DVD;

Nadere informatie

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer)

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) -Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht: 35 ton (35.000 kilo!) en kamervullend. Zie de

Nadere informatie

6,6. Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december keer beoordeeld. Informatica

6,6. Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december keer beoordeeld. Informatica Werkstuk door een scholier 1876 woorden 28 december 2001 6,6 479 keer beoordeeld Vak Informatica De geschiedenis van de computer: Het idee van de computer kwam van (1791-1871) die was opgebouwd uit de

Nadere informatie

Wat zien we in deze cursus

Wat zien we in deze cursus Algemeen patrick.dujardin@hetcvo.be Educatief verlof Opleidingscheques Pauze tussen 19h45 en 20h15 Elke week van 18h tot 21h20 (uitgezonderd schoolvakanties) op dinsdagavond 4 tussen evaluaties en 1 eindevaluatie

Nadere informatie

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B

Verslag: Computer. Naam: Tyrone Ste Luce. Klas: M4B Verslag: Computer Naam: Tyrone Ste Luce Klas: M4B Inhoud 1. Inleiding 2. Binaire taal 3. Besturingssysteem 4. Hardware 5. Cmos en Bios 6. De processor 7. Internet 1. Inleiding Wanneer is de computer uitgevonden?

Nadere informatie

De samenvatting van hoofdstuk 3 van enigma

De samenvatting van hoofdstuk 3 van enigma De samenvatting van hoofdstuk 3 van enigma Verloop van communicatie -letterteken printer (schrijftransactie). -ieder apparaat heeft een unieke code. -CPU zet adres en code op de bus. -printer herkent adres

Nadere informatie

Harde schijven hebben tegenwoordig zelfs een capaciteit van 4 tot 15 gigabyte. Een gigabyte is 1024 megabyte.

Harde schijven hebben tegenwoordig zelfs een capaciteit van 4 tot 15 gigabyte. Een gigabyte is 1024 megabyte. Werkstuk door een scholier 1704 woorden 1 december 2004 6,1 47 keer beoordeeld Vak Informatica Externe geheugens. Het extern geheugen van de computer is het geheugen waar bestanden kunnen worden geplaatst

Nadere informatie

voorbeeldexamen Hardware and Network Components Foundation editie september 2007

voorbeeldexamen Hardware and Network Components Foundation editie september 2007 voorbeeldexamen HNCF Hardware and Network Components Foundation editie september 2007 inhoud 2 inleiding 3 voorbeeldexamen 10 antwoordindicatie 20 beoordeling EXIN Hét exameninstituut voor ICT ers Janssoenborch,

Nadere informatie

Laptop Folder. De prijzen die in deze folder staan vermeld zijn incl. Btw en startklaar geleverd en excl. arbeid en voorrijkosten op locatie.

Laptop Folder. De prijzen die in deze folder staan vermeld zijn incl. Btw en startklaar geleverd en excl. arbeid en voorrijkosten op locatie. Laptop Folder 2017 Dit is onze laptop folder, hierin vindt u verschillende merken maar altijd met minimaal 2 jaar garantie. Deze garantie is op "hardware" en wij geven deze garantie aan "huis". De prijzen

Nadere informatie

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst

1 Client/Server. 2 Geschiedenis. 3 Toekomst Deel 1 Inleiding 1 Client/Server 2 Geschiedenis 3 Toekomst Het client-server model is een model voor de samenwerking tussen twee of meer programma's, die zich op verschillende computers kunnen bevinden.

Nadere informatie

Nieuwe computer en printer?

Nieuwe computer en printer? Nieuwe computer en printer? Waar moet ik op letten? Peer Custers Nieuwe computer: waarom? Huidige computer is defect Nog te repareren voor redelijke prijs? Huidige computer voldoet niet meer Geheugen bijplaatsen?

Nadere informatie

Hardware Beginners. Processoren. Door Theo De Paepe

Hardware Beginners. Processoren. Door Theo De Paepe Hardware Beginners Processoren Merken en types Intel AMD * Pentium * Pentium II * Pentium III * Pentium 4 * Celeron * K6 * K7 / Athlon (64 BIT) * Duron * Sempron Opbouw En nog: * FPU * Datalijnen * Adreslijnen

Nadere informatie

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten:

Verder zijn er een aantal producten die je hierop kan aansluiten, hier zijn een aantal producten: Opdracht door een scholier 1763 woorden 19 juli 2003 6,2 20 keer beoordeeld Vak Informatica De computer bestaat uit een aantal onderdelen o.a: De monitor Systeemkast Toetsenbord Muis Verder zijn er een

Nadere informatie

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD?

Wat is een computer? Wanneer is de pc uitgevonden? Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? De Computer 1 Inhoudsopgave Wat is een computer?... 3 Wanneer is de pc uitgevonden?... 3 Wat hebben de volgende bedrijven met elkaar te maken IBM, Microsoft, Adobe, Apple, Intel, AMD? 3 De transistor....

Nadere informatie

Hardware. Word. Anna van Kommer M3A

Hardware. Word. Anna van Kommer M3A Hardware Word Anna van Kommer M3A Inhoudsopgave Pagina Inleiding... 2 Hoofdstuk 1: Het Beeldscherm... 3 Hoofdstuk 2: De processor... 4 Hoofdstuk 3: Het geheugen... 5 Hoofdstuk 4: De harde schijf... 6 Hoofdstuk

Nadere informatie

Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT

Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT Taakklasse 3 ALAa installeren en onderhouden systemen Corné Tintel G GMB13B Medewerker beheer ICT 1 2 Inhoudsopgave Inhoud Inhoudsopgave... 2 Opdracht 1: Partities... 3 Opdracht 2: Packet Tracer... 4 Opdracht

Nadere informatie

voorbeeldvragen Informatietechnologie Foundation ITF.NL editie april 2011 inhoud inleiding 2 voorbeeldexamen 3 antwoordindicatie 8 evaluatie 19

voorbeeldvragen Informatietechnologie Foundation ITF.NL editie april 2011 inhoud inleiding 2 voorbeeldexamen 3 antwoordindicatie 8 evaluatie 19 voorbeeldvragen Informatietechnologie Foundation ITF.NL editie april 2011 inhoud inleiding 2 voorbeeldexamen 3 antwoordindicatie 8 evaluatie 19 EXIN Hét exameninstituut voor ICT ers Janssoenborch, Hoog

Nadere informatie

Werkblad H1 Hard en Software

Werkblad H1 Hard en Software Werkblad H1 Hard en Software Leeling: Klas: Docent: Marno Brink 41B Meneer Van Waarden Voorwoord: In dit document gaan we begginen met Hard en Software. We gaan het hebben over verschillende dingen die

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit verslag bekijk laat ik zien wat je nodig hebt en wat het kost om de PC te upgraden van Office XP naar Office 2007. Ik laat zien wat voor processor je nodig hebt en wat de systeemeisen

Nadere informatie

Ekt1. Computer bouwen

Ekt1. Computer bouwen Computer bouwen 1 Inhoudsopgave Inleiding blz. 3 Systemrequirements blz. 3 Benodigdheden blz. 4/5 Conclusies blz. 6 Bronvermelding blz. 6 2 Inleiding Tijdens de les kregen wij de opdracht om een computer

Nadere informatie

Friesland College Leeuwarden

Friesland College Leeuwarden Voorwoord In dit project stel ik een hele snelle computer samen voor het bedrijf Peer B.V.. Ook laat ik zien wat het grote verschil is tussen Windows 7 en Windows 8, de voor en nadelen laat ik zien. Ook

Nadere informatie

9200 DENDERMONDE WAUTERS Marcel PC Technieken / 03 Soorten computers

9200 DENDERMONDE WAUTERS Marcel PC Technieken / 03 Soorten computers Soorten computers 1 Classificatie volgens hiërarchie De technische term voor een computer zoals we die nu kennen is micro data processor, kortweg PC. De PC stond bij zijn ontstaan begin jaren 80 onderaan

Nadere informatie

informatica. hardware. overzicht. moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo)

informatica. hardware. overzicht. moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo) informatica hardware overzicht moederbord CPU RAM GPU architectuur (vwo) 1 moederbord basis van de computer componenten & aansluitingen chipset Northbridge (snel) Southbridge ("traag") bussen FSB/HTB moederbord

Nadere informatie

1. Introductie netwerken

1. Introductie netwerken 13 1. Introductie netwerken Een netwerk is simpel gezegd een verzameling computers die met elkaar verbonden zijn. De realiteit is wat complexer, omdat de computers met elkaar verbonden zijn met behulp

Nadere informatie

ASSISTANCE SOFTWARE INSTALLATIE-EISEN ASSISTANCE SOFTWARE FOR MICROSOFT DYNAMICS. Author : AV. Datum : 30 augustus 2013 Versie : 6 Status : Definitief

ASSISTANCE SOFTWARE INSTALLATIE-EISEN ASSISTANCE SOFTWARE FOR MICROSOFT DYNAMICS. Author : AV. Datum : 30 augustus 2013 Versie : 6 Status : Definitief ASSISTANCE SOFTWARE INSTALLATIE-EISEN ASSISTANCE SOFTWARE FOR MICROSOFT DYNAMICS Author : AV Datum : 30 augustus 2013 Versie : 6 Status : Definitief INHOUD INTRODUCTIE... 1 1. WERKSTATIONS... 2 1.1 GEBRUIKERS

Nadere informatie

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN

STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN STAGEDAG SAM DIEPSTRATEN 4-4- 2014 Stagedag Sam Diepstraten Christoffel Breda Sam gaat leren: Deel 1 (+) Hoe een computer er van binnen uitziet. (+) Hoe het systeem is opgebouwd en hoe alles in elkaar

Nadere informatie

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b.

Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 1 Van: Pakize Saygili en Tiffany Trampe. Docent: Meester de Lange. Klas: m3b. 2 Inhoudsopgave. Inhoud Inhoudsopgave.... 2 Inleiding.... 3 Hoofdstuk 1: Wat zit er in een computer?... 4 Het moederbord:...

Nadere informatie

RAM en CPU. Mute (http://mutecode.com) 1 september

RAM en CPU. Mute (http://mutecode.com) 1 september en CPU Mute (http://mutecodecom) 1 september 2015 De meeeste RAM is vluchtig Daarmee bedoelen we dat de data verloren gaat wanneer de spanning wegvalt Veel voorkomende types RAM zijn: Dynamic RAM (DRAM)

Nadere informatie

5,5. Werkstuk door een scholier 1934 woorden 3 februari keer beoordeeld. Nederlands

5,5. Werkstuk door een scholier 1934 woorden 3 februari keer beoordeeld. Nederlands Werkstuk door een scholier 1934 woorden 3 februari 2007 5,5 634 keer beoordeeld Vak Nederlands Apple Computer Verslag Apple Computer Naam: Klas: Vak: Nederlands Opdracht: Maak een verslag van je eigen

Nadere informatie

Digitale en analoge technieken

Digitale en analoge technieken Digitale en analoge technieken Peter Slaets February 14, 2006 Peter Slaets () Digitale en analoge technieken February 14, 2006 1 / 33 Computerarchitectuur 1 Processors 2 Primair geheugen 3 Secundair geheugen

Nadere informatie

LINUX ZORIN. een alternatief voor MS Windows

LINUX ZORIN. een alternatief voor MS Windows LINUX ZORIN Gewoon Anders een alternatief voor MS Windows 1 Zorin OS Een ander besturingssysteem 2 Over Zorin gesproken... Zorin OS is een van de kinderen van Linux Linux is een programmeertaal voor besturingssystemen

Nadere informatie

Actian PSQL v12 server installatiegids

Actian PSQL v12 server installatiegids Actian PSQL v12 server installatiegids Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Actian PSQL installeren...1 Om te beginnen...1 Systeemeisen...1 Server...1 Client...2 Installatie...3 Installatie op server...3 Installatie

Nadere informatie

Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids

Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids 1 Inhoudsopgave Pervasive Server V10 SP3 Installatiegids... 1 Inhoudsopgave... 2 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

Applications & Clients

Applications & Clients Applications & Clients APPLICATIONS & CLIENTS OS Financieel Wind ows XP Windows Home of Starter Editions Windows XP Windows Vista Windows Vista Business, Enterprise 32-bits zonder SP, SP1 32-bits Windows

Nadere informatie

Naam: Calvin En Ayrton School: Bredero College Klas M44 Datum: 20-09-11 LLange

Naam: Calvin En Ayrton School: Bredero College Klas M44 Datum: 20-09-11 LLange Naam: Calvin En Ayrton School: Bredero College Klas M44 Datum: 20-09-11 LLange Inhoudsgave Inhoudsopgave... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. Monitor (CRT, LCD, LED)... 3 Toetsenbord (Standaard, ergonomisch)...

Nadere informatie

Deze handleiding is bedoeld voor zelfbouwers met geringe ervaring die nog niet alles weten over het bouwen van computers.

Deze handleiding is bedoeld voor zelfbouwers met geringe ervaring die nog niet alles weten over het bouwen van computers. Werkstuk door een scholier 1559 woorden 24 april 2005 7,2 155 keer beoordeeld Vak Informatica Stap 1 Onderdelen verzamelen Deze handleiding is bedoeld voor zelfbouwers met geringe ervaring die nog niet

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 17 mei yyyy - 1 - Inhoudsopgave 1. Om te beginnen...3 2. Systeemeisen...3 2.1 Server...3 2.1.1 Hardware...3 2.1.2 Software...3 2.2 Client...3 2.2.1 Hardware...3 2.2.2

Nadere informatie

Voorblad: T2 ALA1 Taakklasse 2 ALA 1: installeren ALA 1. Corné Tintel MB13B

Voorblad: T2 ALA1 Taakklasse 2 ALA 1: installeren ALA 1. Corné Tintel MB13B Voorblad: T2 ALA1 Taakklasse 2 ALA 1: installeren ALA 1 Corné Tintel MB13B 1 Inhoud Voorblad: T2 ALA1... 1 Opdracht 1: Harde schijf inbouwen... 3 Opdracht 2A: Testrapport maken... 6 Opdracht 2B: Testprogrammatuur...

Nadere informatie

Actian PSQL v12 server installatiegids

Actian PSQL v12 server installatiegids Actian PSQL v12 server installatiegids Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Actian PSQL installeren...1 1.1 Om te beginnen...1 1.2 Systeemeisen...1 1.2.1 Server...1 1.2.2 Client...2 1.3 Installatie...3 1.3.1 Installatie

Nadere informatie

Hardwarevereisten RAID. Geheugen

Hardwarevereisten RAID. Geheugen Hardwarevereisten Wij raden u aan om bij een nieuw aan te schaffen server altijd de op dat moment meest recente processortechnologie te gebruiken. Wilt u Ridder iq installeren op een bestaande server,

Nadere informatie

FAQ Aura Client/Server

FAQ Aura Client/Server FAQ Aura Client/Server Wat is een Client/Server applicatie? Een Client/Server applicatie (ook wel C/S genoemd) is een software applicatie die op een efficiënte manier gebruikmaakt van zogenaamde clients

Nadere informatie

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware

Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange. Hardware Naam: Oumaima Bekour Klas: M4b ICT De Lange Hardware Inleiding 1. Geschiedenis van de computer 2. Hardware 3. Interne componenten en Randapparatuur Geschiedenis De computer is uitgevonden door het rekenen.

Nadere informatie

Applications & Clients

Applications & Clients Applications & Clients APPLICATIONS & CLIENTS OS Financieel Wind ows XP Windows Home of Starter Editions Windows XP Windows Vista Windows Vista Business, Enterprise 32-bits zonder SP, SP1 32-bits Windows

Nadere informatie

Msi desktop infinite x 9SD-248EU 2 299,00. Kenmerken. D-Ware Aarschot. Artikelcode : ITMINFINITEX248

Msi desktop infinite x 9SD-248EU 2 299,00. Kenmerken. D-Ware Aarschot. Artikelcode : ITMINFINITEX248 Msi desktop infinite x 9SD-248EU Artikelcode : ITMINFINITEX248 MSI Infinite X 9SD-248EU. Frequentie van processor: 3,6 GHz, Processorfamilie: Intel 9e generatie Core i7, Processormodel: i7-9700k. Intern

Nadere informatie

BIJLAGE A. TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN HET BIJZONDERE BESTEK NR.: CSC-IT0802. voor de levering van informaticamateriaal

BIJLAGE A. TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN HET BIJZONDERE BESTEK NR.: CSC-IT0802. voor de levering van informaticamateriaal BIJLAGE A. TECHNISCHE SPECIFICATIES VAN HET BIJZONDERE BESTEK NR.: CSC-IT0802 voor de levering van informaticamateriaal De KONINKLIJKE MUNTSCHOUWBURG realiseert een opdracht voor de aankoop van informaticamateriaal.

Nadere informatie

4 Geheugens 71 4 GEHEUGENS. Waarin je versteld zal staan over het grote aantal verschillende geheugens waarover een computer beschikt.

4 Geheugens 71 4 GEHEUGENS. Waarin je versteld zal staan over het grote aantal verschillende geheugens waarover een computer beschikt. 4 Geheugens 71 4 GEHEUGENS Waarin je versteld zal staan over het grote aantal verschillende geheugens waarover een computer beschikt. 72 www.sleutelboek.eu 4 Geheugens 73 4.1 ROM-geheugen Het ROM (read

Nadere informatie

1 computers (hardware)

1 computers (hardware) 1 computers (hardware) Een computer... Van groot naar klein... Universiteiten en heel grote bedrijven maken gebruik van zogenaamde mainframe computers (systemen zo groot als de aula), waarmee allerlei

Nadere informatie

GRT Computers Persoonlijk advies voor uw computer/laptop

GRT Computers Persoonlijk advies voor uw computer/laptop Computer systemen van Boxxed. Simple Powerfull Easy in this Boxx. Word samengesteld uit de beste componenten op computergebied. Kwaliteit bewijst zichzelf Echte kwaliteit bewijst zich pas in de loop der

Nadere informatie

Hardware. De computer bestaat uit :

Hardware. De computer bestaat uit : 1 Hardware De computer bestaat uit : 1. Kast met voeding 2. Moederbord met : a) Processor b) Geheugen c) Toetsenbord / muisaansluiting d) Beeldschermaansluiting e) Uitbreidingsslots PCI PCIe16 (beeldschermkaart)

Nadere informatie

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL

Hardware. Robert Groen. Jim van Dijk. 13 september 2013 M44 ITTL Hardware Robert Groen Jim van Dijk 13 september 2013 M44 ITTL 1 Inhoud Inleiding... 3 Geschiedenis van de pc... 4 Inhoud computer... 5 Software computer... 6 Onderdelen Hardware... 9 Functies Onderdelen

Nadere informatie

CURSUS NETWERKEN. Anneleen Notermans - Dieter Meerts - Inge Jeurissen Jolien Knapen

CURSUS NETWERKEN. Anneleen Notermans - Dieter Meerts - Inge Jeurissen Jolien Knapen 2009 2010 CURSUS NETWERKEN Anneleen Notermans - Dieter Meerts - Inge Jeurissen Jolien Knapen INHOUDSOPGAVE 1 Inleiding 4 2 Wat is een netwerk? 4 3 Waarom een netwerk 5 3.1 De geschiedenis van het netwerk

Nadere informatie

Een antistatisch polsbandje helpt ook. Werken met een stofzuiger is uit den boze. Deze apparaten wekken een statische lading op die funest kan zijn.

Een antistatisch polsbandje helpt ook. Werken met een stofzuiger is uit den boze. Deze apparaten wekken een statische lading op die funest kan zijn. Hoe bouw ik mijn eigen computer? Voor de aanschaf van een volledig nieuwe computer betaal je veel meer dan alleen de kosten voor de hardware. Je betaalt ook voor de assemblage( het in elkaar zetten ) en

Nadere informatie

Tekla Structures Hardware aanbevelingen

Tekla Structures Hardware aanbevelingen Tekla Structures Hardware aanbevelingen Aan de inhoud van dit document kunnen geen rechten worden ontleend. Aan de weergave van de afbeeldingen kunnen geen conclusies worden verbonden met betrekking tot

Nadere informatie

Zelftest Informatica-terminologie

Zelftest Informatica-terminologie Zelftest Informatica-terminologie Document: n0947test.fm 01/07/2015 ABIS Training & Consulting P.O. Box 220 B-3000 Leuven Belgium TRAINING & CONSULTING INTRODUCTIE Deze test is een zelf-test, waarmee u

Nadere informatie

COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN

COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN COMPUTERVAARDIGHEDEN EN PROGRAMMEREN 3 e les Prof. Dr. Frank De Proft 12 oktober 2004 Tweede les : Inleiding Computerwetenschappen vs. computervaardigheden - Algoritmen 1 Derde les : Enkele basisbegrippen»

Nadere informatie

ACER DESKTOP ASPIRE TC-780 I ,00. Kenmerken. Artikelcode : ITACTC780I9728

ACER DESKTOP ASPIRE TC-780 I ,00. Kenmerken. Artikelcode : ITACTC780I9728 ACER DESKTOP ASPIRE TC-780 I9728 Artikelcode : ITACTC780I9728 Acer Aspire TC-780. Frequentie van processor: 3 GHz, Processorfamilie: Zevende generatie Intel Core i5, Processormodel: i5-7400. Intern geheugen:

Nadere informatie

Les B-04 Het moederbord

Les B-04 Het moederbord Les B-04 Het moederbord David Lans, 2010 4.0. Doel Nu we weten hoe de processor opdrachten verwerkt kunnen we bekijken hoe de processor met de overige componenten van de computer is verbonden. In deze

Nadere informatie

Pervasive Server V9 Installatiegids

Pervasive Server V9 Installatiegids Pervasive Server V9 Installatiegids 1 Inhoudsopgave 1. Om te beginnen... 3 2. Systeemeisen... 3 2.1 Server... 3 2.1.1 Hardware... 3 2.1.2 Software... 3 2.2 Client... 3 2.2.1 Hardware... 3 2.2.2 Software...

Nadere informatie

2,5in aluminium USB 3.0 externe SATA III SSD harde-schijfbehuizing met UASP voor SATA 6 Gbps draagbare externe HDD

2,5in aluminium USB 3.0 externe SATA III SSD harde-schijfbehuizing met UASP voor SATA 6 Gbps draagbare externe HDD 2,5in aluminium USB 3.0 externe SATA III SSD harde-schijfbehuizing met UASP voor SATA 6 Gbps draagbare externe HDD Product ID: S2510BMU33 Met de S2510BMU33 USB 3.0 harde-schijfbehuizing met UASP kunt u

Nadere informatie

USB 3.0 naar 3,5 inch SATA III hardeschijfbehuizing. SATA 6 Gbps & UASP-ondersteuning Product ID: S3510BMU33B

USB 3.0 naar 3,5 inch SATA III hardeschijfbehuizing. SATA 6 Gbps & UASP-ondersteuning Product ID: S3510BMU33B USB 3.0 naar 3,5 inch SATA III hardeschijfbehuizing met ventilator en rechtop design SATA 6 Gbps & UASP-ondersteuning Product ID: S3510BMU33B Met de S3510BMU33B 3,5 inch SATA harde-schijfbehuizing kunt

Nadere informatie

MS Virtual pc 2007 Handleiding

MS Virtual pc 2007 Handleiding MS Virtual pc 2007 Handleiding Start de Virtual PC 2007 console en klik op [New...] om een nieuwe virtuele pc aan te maken. De wizzard voor het aanmaken van een nieuwe, virtuele pc start op. New Virtual

Nadere informatie

Assemblage van een computer. Willem Beeuwsaert m.m.v. bvba Deprouw Computers Zwevezele

Assemblage van een computer. Willem Beeuwsaert m.m.v. bvba Deprouw Computers Zwevezele De montage van de pc begint bij enkele dozen... De paarse doos linksboven bevat de grafische kaart De paarse doos linksboven bevat de grafische kaart De blauwe doos bovenaan bevat de processor (CPU) De

Nadere informatie

Toestellen waar gegevens worden opgeslagen (opslagmedia) horen niet echt in dit lijstje thuis.

Toestellen waar gegevens worden opgeslagen (opslagmedia) horen niet echt in dit lijstje thuis. Randapparatuur Om de computer effectief te kunnen gebruiken, hebben we aan aantal randapparaten nodig. Deze worden voornamelijk ingedeeld in in- en uitvoer en een aantal die beide kunnen, invoerapparaten

Nadere informatie

COMMUNICATIE EN COMPUTER- VAARDIGHEDEN IN DE CHEMIE

COMMUNICATIE EN COMPUTER- VAARDIGHEDEN IN DE CHEMIE COMMUNICATIE EN COMPUTER- VAARDIGHEDEN IN DE CHEMIE 3 e les Prof. Dr. Frank De Proft 15 oktober 2004 Derde les : Deel 2 : Computervaardigheden Inleiding : basisbegrippen 1 3. Mondelinge presentaties 3.1.

Nadere informatie

Computershop NvTrading : "ALTIJD GOEDKOPER"

Computershop NvTrading : ALTIJD GOEDKOPER Computershop NvTrading : "ALTIJD GOEDKOPER" Notebooks, computers, onderdelen en toebehoren aan groothandelsprijzen 011351200 info@nvtrading.be www.nvtrading.be promoties geldig vanaf 12 april tot einde

Nadere informatie

Instap-NAS voor kleine netwerken. MAXDATA SN 40 Network-Attached-Storage

Instap-NAS voor kleine netwerken. MAXDATA SN 40 Network-Attached-Storage Instap-NAS voor kleine netwerken MAXDATA SN 40 Network-Attached-Storage Instap-NAS met goede bestandsbeveiliging en -beschikbaarheid: MAXDATA SN 40 Producteigenschappen De MAXDATA SN 40 is een flexibel,

Nadere informatie

4 poorts USB 3.1 (10Gbps) kaart - 4x USB-A met twee onafhankelijke kanalen - PCIe

4 poorts USB 3.1 (10Gbps) kaart - 4x USB-A met twee onafhankelijke kanalen - PCIe 4 poorts USB 3.1 (10Gbps) kaart - 4x USB-A met twee onafhankelijke kanalen - PCIe Product ID: PEXUSB314A2V Met deze USB 3.1 PCIe-kaart kunt u vier USB Type-A poorten aan uw computer toevoegen, via een

Nadere informatie

Werkstuk Informatica De computer

Werkstuk Informatica De computer Werkstuk Informatica De computer Werkstuk door een scholier 2202 woorden 4 april 2001 6,5 477 keer beoordeeld Vak Informatica Algemene inleiding. Ik heb voor dit onderwerp gekozen, omdat ik veel achter

Nadere informatie

Door de grotere bandbreedte bespaart u tijd en voorkomt u knelpunten die vaak in verband worden gebracht met andere connectiviteitstechnologieën.

Door de grotere bandbreedte bespaart u tijd en voorkomt u knelpunten die vaak in verband worden gebracht met andere connectiviteitstechnologieën. 2 poorts USB 3.1 Gen 2 (10Gbps) PCI Express kaart - PCIe met 2x USB-A StarTech ID: PEXUSB312A Deze USB 3.1 Gen 2 kaart bereidt u voor op de volgende generatie USB-prestaties, door toevoeging van twee USB-A

Nadere informatie

Studio Visual Steps. Aanschaf computer. Waar moet u op letten?

Studio Visual Steps. Aanschaf computer. Waar moet u op letten? Studio Visual Steps Aanschaf computer Waar moet u op letten? 2 Aanschaf computer Voorwoord Beste lezers en lezeressen, In dit boekje krijgt u informatie over het aanschaffen van een computer. Een computer

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien

Inhoudsopgave. Aradhana Gangadien Inhoudsopgave Inleiding... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. wat is hardware?... 2 Netvoeding:... 2 Moederbord (printplaat):... 3 Processor:... 3 Harde schijf:... 3 Intern geheugen:... 4 SSD:... 4 De

Nadere informatie

Megaforce Steenstraat 117, 9420 Erpe-Mere Tel.: 053/

Megaforce Steenstraat 117, 9420 Erpe-Mere Tel.: 053/ Megaforce Steenstraat 117, 9420 Erpe-Mere Tel.: 053/83.73.71 E-mail: info@megaforce.be Code: Vendor code: EAN code: AMD quad-core A10-9700 APU, 8 GB DDR4-2400 SDRAM, 256 GB SSD, DVD, Dropbox, AMD Radeon

Nadere informatie

USB 3.0 naar SATA of IDE harde schijf adapter / converter

USB 3.0 naar SATA of IDE harde schijf adapter / converter USB 3.0 naar SATA of IDE harde schijf adapter / converter Product ID: USB3SSATAIDE Met de USB3SSATAIDE USB 3.0 naar IDE/SATA-adapterkabel sluit uw elke standaard 2,5 inch of 3,5 inch SATA of IDE harde

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder

Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder Voltijdse dagopleiding netwerkbeheerder Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk. Je krijgt les

Nadere informatie

PENTIUM met DDR-3 geheugen Dual core : 2 x 3.3 Ghz megapower!

PENTIUM met DDR-3 geheugen Dual core : 2 x 3.3 Ghz megapower! U INTEL STUNTCOMPUTER #1 @ 299 nog 5 x met gratis verdubbeling van de harde schijf tot 2000Gb! U 240 goedkoper dan in de winkelu! met INTEL PENTIUM processor Supersnel en zéér zuinig : maximum 53 W verbruik

Nadere informatie

Onderzoek Migratie Windows NT voor Wegontwerpafdelingen in Rijkswaterstaat

Onderzoek Migratie Windows NT voor Wegontwerpafdelingen in Rijkswaterstaat C8108 BIBLIOTHEEK Bouwdienst Rijkswaterstaat Postbus 20.000 3502 LA Utrecht Onderzoek Migratie Windows NT voor Wegontwerpafdelingen in Rijkswaterstaat Keuze voor Windows NT BIBLIOTHEEK BOUWOiENST RI.IKSWATERSTAAT

Nadere informatie

RupelBib. laptop desktop tablet. Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Andere aankoopgidsen

RupelBib. laptop desktop tablet. Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Andere aankoopgidsen Je wil een computer, maar welke moet je dan kopen? Budget Type In deze gids worden standaard computers voorgesteld die zeker zullen voldoen aan je verwachtingen. Besturingssyteem Een standaard laptop Een

Nadere informatie

Systemen Folder. April 2016

Systemen Folder. April 2016 Systemen Folder April 2016 Dit is onze systemen folder, hierin vindt u verschillende merken maar altijd met minimaal 2 jaar garantie. Deze garantie is op "hardware" en wij geven deze garantie aan "huis".

Nadere informatie

PC-Club Okra Regio Gent

PC-Club Okra Regio Gent PC-Club Okra Regio Gent Themanamiddagen WINDOWS Johan 19/01/2009 Windows dag 1 voor beginners tot gevorderden Bestanddelen van een computer Bestanddelen van een computer Software programma s Randapparatuur

Nadere informatie

Systemen Folder. De prijzen die in deze folder staan vermeld zijn incl. Btw en startklaar geleverd en excl. arbeid en voorrijkosten op locatie.

Systemen Folder. De prijzen die in deze folder staan vermeld zijn incl. Btw en startklaar geleverd en excl. arbeid en voorrijkosten op locatie. Systemen Folder Dit is onze systemen folder, hierin vindt u verschillende merken maar altijd met minimaal 2 jaar garantie. Deze garantie is op "hardware" en wij geven deze garantie aan "huis". De prijzen

Nadere informatie

VALENTIJN PROMOTIE STIJLVOLLE WITTE ASUS NOTEBOOK met gratis toebehoren aan stuntprijs van 249

VALENTIJN PROMOTIE STIJLVOLLE WITTE ASUS NOTEBOOK met gratis toebehoren aan stuntprijs van 249 speciale aanbiedingen geldig vanaf vrijdag 10 februari geldig tot einde voorraad nu alle notebooks en computers met gratis uitbreidingen en/of toebehoren. Bij ons krijgt u altijd méér notebook of computer

Nadere informatie

ASUS DESKTOP GT51CH-BE016T 2 099,00. Kenmerken COMPUTRADE. Artikelcode : ITASGT51CHBE016

ASUS DESKTOP GT51CH-BE016T 2 099,00. Kenmerken COMPUTRADE. Artikelcode : ITASGT51CHBE016 ASUS DESKTOP GT51CH-BE016T Artikelcode : ITASGT51CHBE016 ASUS ROG GT51CH-BE016T. Frequentie van processor: 4,2 GHz, Processorfamilie: Zevende generatie Intel Core i7, Processormodel: i7-7700k. Intern geheugen:

Nadere informatie

Format C Weggestraat 13, 2170 Merksem Tel.:

Format C Weggestraat 13, 2170 Merksem Tel.: Format C Weggestraat 13, 2170 Merksem Tel.: 03 641 63 30 E-mail: info@formatc.be Code: Vendor code: EAN code: Intel Core i7-7700hq (6MB Cache, 2.8GHz), 16GB DDR4-SDRAM, 1000GB HDD, 256 SSD, 43.9 cm (17.3")

Nadere informatie

HP PAVILION AIO 27-R012NB 1 199,00. Kenmerken. Artikelcode : ITHP27R012NB

HP PAVILION AIO 27-R012NB 1 199,00. Kenmerken. Artikelcode : ITHP27R012NB HP PAVILION AIO 27-R012NB Artikelcode : ITHP27R012NB HP Pavilion Pavilion 27-r012nb. Producttype: Alles-in-één-pc. Beeldschermdiagonaal: 68,6 cm (27"), HD type: Full HD, Resolutie: 1920 x 1080 Pixels,

Nadere informatie

GIP opdracht. Gebruikte hard- en software. Jochem De Cubber. Informaticabeheer. Evaluatie. Score Beoordeling Behaald A 85 % 100 % B 75 % - 85 %

GIP opdracht. Gebruikte hard- en software. Jochem De Cubber. Informaticabeheer. Evaluatie. Score Beoordeling Behaald A 85 % 100 % B 75 % - 85 % Vlaams instituut voor secundair onderwijs V i s o C o r M a r i a e GIP opdracht Gebruikte hard- en software Jochem De Cubber Informaticabeheer Evaluatie Opmerkingen Score Beoordeling Behaald A 85 % 100

Nadere informatie

2-poorts PCI Express SuperSpeed USB 3.0- kaartadapter met UASP-ondersteuning

2-poorts PCI Express SuperSpeed USB 3.0- kaartadapter met UASP-ondersteuning 2-poorts PCI Express SuperSpeed USB 3.0- kaartadapter met UASP-ondersteuning Product ID: PEXUSB3S2 Met de PEXUSB3S2 PCI Express USB 3.0 kaart kunt u twee USB 3.0 poorten via een PCI Express sleuf op uw

Nadere informatie