2016 WC Walburg 23 deelnemers

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "2016 WC Walburg 23 deelnemers"

Transcriptie

1 In samenwerking met (en ook in opdracht van) de gemeente Zwijndrecht, organiseerde de SN&L- ZW voor de 5 de keer de DAG VAN DE DUURZAAMHEID in Zwijndrecht. Langzamerhand beginnen de bezoekersaantallen toe te nemen * 2012 Kiboehoeve. Bezoekers aantal gering. * 2013 Arboretum Munnike Park. Bezoekers aantal iets hoger, maar gezien alle inspanningen toch wat teleurstellend. * 2014 Stationsplein. De verwachtingen waren hoog gespannen. Er was ook wel publiek, maar men haastte zich vooral naar de trein of naar huis. * 2015 WC Walburg. Vorig jaar kregen we het gevoel een juiste locatie te hebben gevonden. Behoorlijk wat mensen toonden hun belangstelling. * 2016 WC Walburg De officiële datum voor de DAG VAN DE DUURZAAMHEID is de 10 de van de 10 de, 10 oktober dus. Maar.dat valt op maandag Vandaar dat we hadden bedacht die marktdag voor Zwijndrecht op zaterdag de 8 ste oktober te organiseren. Contactpersoon voor deelname met een stand was Cees Roosendaal, secr. van de SN&L-ZW. Wat is duurzaamheid? Gaat het over consuminderen en hernieuwbare energie - of gaat het over meer dan dat? In buurten gaan steeds meer mensen aan de slag met het samen ver-groenen van hun directe leefomgeving. Dit zorgt voor een hernieuwde kennismaking met natuur en verbindt mensen met de plek waar zij veel zijn & met elkaar. Zo worden steeds meer mensen zich ervan bewust dat een goed leven ook dichtbij huis te vinden is en dat ons on-duurzame consumptiepatroon vaak helemaal niet zoveel aan dat geluk bijdraagt. Voorbeeld? Het Arboretum Munnike Park en de herinrichting van de Hooge Nesse / Veerplaat. Allebei op hun eigen manier. De Vrijwilligers van de VAMP werken al meer dan 27 jaar aan het onderhoud van hun park. De Stichting Hooge Nesse Veerplaat, waarin o.a. de SN&L-ZW deelneemt, heeft weer heel andere mogelijkheden om in de natuur dichtbij huis bezig te zijn. Zoals gezegd, het gaat bij Duurzaamheid niet alleen om NATUUR. Duurzaam gaat om meer. Maar liefst 23 deelnemers hadden om een stand gevraagd. Hieronder de lijst zoals die was bijgewerkt tot eind september. Op alfabetische volgorde. Op de website van is deze lijst ook digitaal te vinden. Als je dan op de naam van de deelnemer klikt, word je doorgelinkt naar hun website. 1. ASVZ, atelier Hodeka 2. Band op Spanning * 3. Drechtse Stromen & Zon op Zwijndrecht 4. De Vergulde Swaen 5. DevelsteinCollege 6. Flora & Fauna Werkgroep / i.s.m. De Boei / Vogelwerkgr. Zwijndrechtse Waard / Werkgroep Natuur Onderhoud 7. Fietsersbond * 8. Fractie gemeenteraad CDA 9. Fractie gemeenteraad D FRS fietsen 11. Gall & Gall

2 12. Gemeente Zwijndrecht 13. HVC groep 14. Imker 15. Old made New * 16. Opnieuw & Co 17. Repair-café, i.s.m. Duurzaamheidsplatform Zwijndrecht 18. Stichting Natuur & Landschap - Zwijndrechtse Waard 19. SN&L-ZW werkgroep Natuur & Milieu Educatie i.s.m. IVN 20. Stichting Hooge Nesse Veerplaat (i.s.m. G Z H) 21. Sus ateliers 22. Stichting Zwijndrecht Werkt * 23. Vereniging Arboretum Munnike Park * Band op Spanning en de Fietsersbond waren buiten t Winkelcentrum te vinden. Zwijndrecht Werkt en Old made new waren op het laatst verhinderd. De opening gebeurde met enkele aanmoedigende woorden van wethouder Aike Kamsteeg, waarna een groep kinderen van Develstein/Kadans een openingsact uitvoerde met een demonstratie Streetdance. Een vrolijke start met heel wat bekijks. De SN&L-ZW werkgroep Natuur & Milieu educatie i.s.m. IVN was jammer genoeg alleen s middags present, maar dan ook wel zeer nadrukkelijk. Nog nooit zoveel IVN-ers bij elkaar gezien. Ze trokken veel aandacht, vooral van kinderen. Die konden naar hartelust knutselen en aan de gezichten te zien hadden ze het wel naar hun zin. Bij de stand van de Flora & Fauna werkgroep vroegen Ron Stevense, Harrie de With en Gerard van de Graaf aandacht voor hun passie: Flora (alles wat groeit en bloeit) en Fauna (alles wat vliegt en fladdert). Dankzij de firma van Gent konden ze prachtige beelden laten zien van planten, vogels en insecten die je in de Zwijndrechtse Waard kunt aantreffen. Dank aan van Gent, want zij stelden pro Deo een prachtige TV uit hun collectie beschikbaar. Zo kon Ron schitterende foto s aan het publiek tonen.

3 Een stand die niet onvermeld mag blijven is die van SUS ateliers. De SUS-ateliers zijn ateliers van de Hogeschool Rotterdam, afdeling Bouwkunde, waar extreem duurzame projecten worden ontwikkeld, uitgewerkt, gebouwd en onderzocht. In de SUS-ateliers werken verschillende studenten gericht op bouwfysica, installaties, constructie, bouwtechniek, ontwerp, BIM en uitvoering samen aan echte projecten die ook uitgevoerd worden. Wat deden die dan in Zwijndrecht? Een aantal studenten is nu bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van een AUTARKISCH gebouw op de Hooge Nesse / Veerplaat. Een soort Weetpunt, maar dan veel hipper en moderner en waarschijnlijk ook wel duurzamer. De financiering is nog een te nemen hobbel, maar men is al een eind op weg. Dan raken we vanzelf bij de stand van de Stichting Hooge Nesse / Veerplaat. Daar kon voorzitter Hans Bakker zijn hart ophalen aan uitleg over dit bijzondere gebied voor Zwijndrecht. Dankzij inzet van veel vrijwilligers (en ook weer in samenwerking met overheidsinstanties als Prov. Zuid-Holland, NRIJ, GZH etc.) is in betrekkelijk korte tijd veel tot stand gebracht. Het laatste succes is de realisatie van de Speelpolder.

4 Hans had slechts de beschikking over een laptop, niet zo n geweldige TV als de VAMP of die van van Gent, daarop was o.a. een filmpje te zien met beeldmateriaal van de Speelpolder. Nog even, en dat is ook te bewonderen op de TV in t Weetpunt. Bij de SN&L-ZW werden o.a. nieuwe folders uitgereikt over fietsroutes naar de Hooge Nesse en een bijgewerkte Wandelkaart met routes over de Hooge Nesse Veerplaat. Niet te vergeten de nieuwe folder over een in 2017 te starten schoolgidsen cursus. De folders zijn verkrijgbaar in t Weetpunt. Dankzij een gulle gift van Florensis konden veel bezoekers naar huis met een aantal zeer jonge plantjes: lavendel. Geschikt voor in de tuin of in een pot op je balkon.

5 Nieuwe deelnemers op de markt: D66 en het CDA. Dat wil zeggen, vertegenwoordigers van de lokale afdeling en de raadsfracties. Nog maar 2 partijen, maar het is een begin. CDA: Heb jij een duurzaam idee voor Zwijndrecht, of weet jij een plek voor een boom? Het CDA gaf tijdens de markt een boom weg voor het beste idee! D66: Raadsleden Marian Pater, Sabine Schipper en Wim van der Does hebben de bezoekers voorzien van informatie over duurzame subsidies en regelingen, de bezoekers konden ideeën over duurzaamheid achterlaten in de ideeën bus én er werden weer boeken ingezameld voor de Boekenboom Historische Vereniging Zwijndrecht. Alhoewel de Historische Vereniging Zwijndrecht (HVZ) geen groene stroom of groen gas produceert, voelen zij zich zeker verwant met het thema Groen van de Dag van de Duurzaamheid. De term duurzaamheid wordt vaak verbonden aan het voorkomen van uitputting van natuurlijke hulpbronnen, maar erfgoed veilig stellen voor de toekomst moet hiertoe zeker ook worden gerekend. De HVZ vervult een unieke rol bij dit verduurzamen van Zwijndrechts erfgoed. U bent altijd welkom in Oudheidkamer De Vergulde Swaen aan de Rotterdamse weg 53-55, de thuisbasis van de HVZ. Vanaf 1 oktober 2016 vindt daar de expositie Historisch Zwijndrecht plaats. De openingsuren van De Vergulde Swaen zijn woensdag en zaterdag uur en zondag uur, toegang is gratis. Gemeente Zwijndrecht was aanwezig met een stand, op een mooi plekje in the picture. Ze gaven o.a. informatie over het energieloket. Het Regionaal Energieloket is tot stand gekomen in samenwerking met Bleeve.nl, de maatschappelijke organisaties Drechtse Stromen, Blauwzaam, HoekscheWaardDuurzaam en de beroepsorganisaties Unetio VNI en Bouwend Nederland.

6 Het motto van de gemeente: Zwijndrecht energieneutraal, doet u mee? Om klimaatverandering tegen te gaan moet ons energieverbruik verduurzamen. De gemeente gaat zich de komende jaren daarom nog meer inzetten om het energieverbruik in Zwijndrecht te verminderen. De energie die nog gebruikt wordt, moet afkomstig zijn uit duurzame energiebronnen zoals zon, wind en biomassa. Dit is de visie van het nieuwe gemeentelijk energiebeleid! De gemeente Zwijndrecht kan deze doelstellingen niet alleen behalen. Duurzaam om gaan met energie vraagt ook om de inzet van inwoners, bedrijven en andere partijen. De gemeente wil daarom samenwerken met inwoners, ideeën uit de samenleving benutten en duurzame initiatieven stimuleren en faciliteren. In het kader van de Maand van de Duurzaamheid Drechtsteden paste ook de traditionele Fietsverlichtingsactie (inmiddels fietskeuractie) van de Fietsersbond Drechtsteden. Tussen 10:00 en 16:00 uur kon iedereen langskomen op het pleintje bij de ingang AH/Voorwinden met zijn/haar fiets voor een snelle keuring met eventueel een kleine reparatie. Meer informatie op hun website. Overige data: 15 oktober Papendrecht (de Meent) 29 oktober Dordrecht (Achterom) 5 november Hendrik-Ido-Ambacht (Sophiapromenade) Op het parkeerterrein van het winkelcentrum was de stand van Band op Spanning. Niet voor niets. In Nederland rijdt 60 procent van alle auto s met een te lage bandenspanning. Dit kost 2 tot 5 procent extra brandstof, versnelde bandenslijtage en de lucht wordt vervuild met CO2, fijnstof, en NOx. Auto s met onderspanning zorgen voor een verdubbeling van verkeerslawaai en krijgen vaker ongelukken. Bijna 7 procent rijdt zelfs ongemerkt met een lekke band: levensgevaarlijk. Per jaar kost dit per auto snel 75 tot wel 150 euro. Zonde van het geld, de vervuiling en de ongelukken! Banden lopen altijd langzaam leeg. Daar is niets aan te doen. Om te zorgen dat een auto met de juiste spanning rijdt, hielpen zij met twee goede oplossingen. Zon op Zwijndrecht plaatst in coöperatie zonnepanelen op daken in Zwijndrecht. Deelname is al mogelijk vanaf 1 paneel voor een bedrag van circa 350 euro excl. btw. Zon op Zwijndrecht heeft al ruim 400 zonnepanelen in gebruik op daken van het Gemeentehuis en Hart van Meerdervoort aan de Karel Doormanlaan. Een derde project is in ontwikkeling op het gebouw van brede school RaJuBiBoS in Heerjansdam.

7 Atelier Hodeka / ASVZ Duurzaamheid is zorg voor de aarde, maar ook zorg voor de medemens. ASVZ is een zorgorganisatie, gespecialiseerd in kleinschalige zorg- en dienstverlening aan mensen met een verstandelijke beperking en psychische problematiek. Onze 5000 medewerkers zetten zich samen met ruim 1900 vrijwilligers in voor ongeveer 5200 cliënten in Zuid-Holland en West-Brabant. Dat kunnen (jong)volwassenen, ouderen, kinderen of gezinnen zijn MEDEWERKERS, 1900 VRIJWILLIGERS VOOR 5200 CLIËNTEN. DAT IS NIET MIS! Atelier Hodeka richt zich op het vervaardigen van producten van hout en kaarsen en houdt zich ook bezig met decoreren. De drie afdelingen van Atelier Hodeka: Houtbewerking, Decoratie en Kaarsenmakerij werken regelmatig samen om zo tot het gewenste eindresultaat te komen. Hun producten waren op de markt te koop. Helaas geen afbeelding van hun kraam. De Vereniging Arboretum Munnike Park was ook weer vertegenwoordigd. Met recht zijn ze fier dat hun park al 27 jaar door vrijwilligers wordt bijgehouden. En ze hoeven zich er niet voor te generen. Mensen die er (regelmatig) komen, weten dat het zeer fraai is. Waarschijnlijk heeft de stand-bemanning / bevrouwing geprobeerd uit het publiek nieuwe vrijwilligers te bewegen mee te komen doen. Of dat gelukt is? In ieder geval is het zo dat er op dinsdag- en zaterdagmorgen wordt gewerkt in het park. Ga gerust eens kijken en doe een tijdje mee, dan zie je vanzelf of het iets voor je is. Meer over de Dag van de Duurzaamheid op Wel een beetje scrollen en doorklikken als je echt meer wil weten. Helemaal volledig is deze impressie niet. Misschien heeft u aanvullingen op dit verslag. Dat kan, een mailtje naar web-redactie@natuur-zw.nl en we kijken of we aan die wens kunnen voldoen. Jacques Rozendaal, 12 oktober 16

DAG VAN DE DUURZAAMHEID

DAG VAN DE DUURZAAMHEID Pagina 1 van 8 DAG VAN DE DUURZAAMHEID Een terugblik. De duurzaamheidsmarkt was dit jaar dus in winkelcentrum Walburg, een betere plek dan voorgaande jaren. Bij de Kiboehoeve, rondom t Weetpunt en op t

Nadere informatie

DAG VAN DE DUURZAAMHEID

DAG VAN DE DUURZAAMHEID DAG VAN DE DUURZAAMHEID Drechtse Stromen, wind- & zonne energie Heeft u wel eens gedacht aan het opwekken van zonne-energie, maar heeft u geen dak of is uw dak hiervoor niet geschikt? Dan is Zon op Zwijndrecht

Nadere informatie

tel: en tel:

tel: en tel: Draaiboek Datum: Zaterdag 5 oktober 2013 : Adres: Develpad 169, Zwijndrecht Contactpersonen: Wim Los en Cees Roosendaal Contactgegevens:loshamer@chello.nl, tel: 078-6100586 en cees.roosendaal@hetnet.nl,

Nadere informatie

Initiatieven Mourik Industrie

Initiatieven Mourik Industrie Initiatieven Mourik Industrie Mourik Services gaat voor CO2-Management Certificering op de CO2-Prestatieladder in de industriebranche Pagina 1 van 7 Mourik Services B.V. Postbus 1202, 3180 AE Rozenburg

Nadere informatie

Zon op Heerjansdam daar krijgen we energie van! Samenwerkingsverband Wat/Wie Buurtbewoners is kopen van omwonende burgers/ondernemers Zon samen op in een Heerjansdam Op Dit is het het dak tweede van een

Nadere informatie

Groen. Inhoud IN ZWIJNDRECHT. 1 Conclusies. Het oordeel over groen. Wat is belangrijk aan groen en op welke plekken

Groen. Inhoud IN ZWIJNDRECHT. 1 Conclusies. Het oordeel over groen. Wat is belangrijk aan groen en op welke plekken Groen IN ZWIJNDRECHT Inhoud 1. Conclusies 2. Figuren en tabellen De gemeente werkt in 2018 aan het maken van een Groenvisie en uitvoeringsprogramma. In de Groenvisie legt de gemeente Zwijndrecht de ambitie

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN EENVOUDIGE TAAL Westerkwartier VERKIEZINGSPROGRAMMA 2019 2022 IN EENVOUDIGE TAAL Hallo, Over een paar weken mogen mensen stemmen. Dan mag je kiezen voor een partij. Dat is op woensdag 21 november. Je hebt daarvoor een

Nadere informatie

Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering

Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering Twenterand 21 maart 2018 Stem voor verandering 1 Mijn naam is Stephan Reusken. Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij Partij van de Arbeid. In deze folder leg ik op een eenvoudige manier uit

Nadere informatie

samen lokaal groene stroom produceren met de postcoderoosregeling EA-TOP 10-sep-2016 Frits Lakemeier

samen lokaal groene stroom produceren met de postcoderoosregeling EA-TOP 10-sep-2016 Frits Lakemeier samen lokaal groene stroom produceren met de postcoderoosregeling EA-TOP 10-sep-2016 Frits Lakemeier Ons eigen kleine stukje aarde Onze aarde waar we zuinig op moeten zijn Er is maar één leefbare planeet

Nadere informatie

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening

1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% Er is helemaal geen klimaatprobleem. Weet niet / geen mening 1. Hoe dringend vindt u het klimaatprobleem? Helemaal niet dringend, we 1% kunnen wel even wachten met grote maatregelen 17% 1 Een beetje dringend, we kunnen nog wel even wachten met grote maatregelen,

Nadere informatie

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging

jaargang 18 nummer 5 oktober 2015 Uitnodiging Secr. Gerard Thijssen Rozenbloemstraat 34, 4921 KG Made Tel: 0162-683323 Mail: heemkundemadedrimmelen@gmail.com NIEUWSBRIEF jaargang 18 nummer 5 oktober 2015. Uitnodiging Op dinsdag 20 oktober organiseert

Nadere informatie

Baarlo. Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal

Baarlo. Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal Baarlo Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal 2018. www.mfcdeengelbewaarder.nl 1 Rabobank Baarlo naar MFC de Engelbewaarder. Vanaf 3 juli 2018 kunnen klanten van de Rabobank uit Baarlo

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

Zon op Zwijndrecht daar krijg ik energie van Wij Buurtbewoners Wat/Wie Op het zijn dak een van burgerinitiatief kopen een samen in een coöperatie -zonnepanelen is openbaar Zon op gebouw Zwijndrecht Eerste

Nadere informatie

Samenleven doe je niet alleen!

Samenleven doe je niet alleen! Samenleven doe je niet alleen! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal CDA Westerkwartier 2019 2023 Op 21 november 2018 mogen we weer naar de stembus om te stemmen. Deze keer voor de gemeenteraad van de

Nadere informatie

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend

Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord Gemeente Emmen. betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend Samen investeren! Samenvatting bestuursakkoord 2018-2022 Gemeente Emmen betrokken leefbaar duurzaam bereikbaar sociaal ondernemend S S Samen investeren! De partijen Wakker Emmen, PvdA en CDA gaan opnieuw

Nadere informatie

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis.

Praktische zaken. Waar wordt de ideeënmarkt gehouden? De ideeënmarkt wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis. Vragen en antwoorden over de ideeënmarkt De raad van Beuningen organiseert deze ideeënmarkt voor het eerst, dus voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden) voor u op

Nadere informatie

Ontwerp Gezonde Systemen

Ontwerp Gezonde Systemen Ontwerp Gezonde Systemen Het huidige zonne-inkomen gebruiken De cycli van de natuur worden aangedreven door de energie van de zon. Bomen en planten vervaardigen voedsel op zonlicht. De wind kan worden

Nadere informatie

WELKOM! Print het uit, leg het naast je en doe stap voor stap alle opdrachten. En mail me gerust als je vragen hebt of feedback wilt ontvangen.

WELKOM! Print het uit, leg het naast je en doe stap voor stap alle opdrachten. En mail me gerust als je vragen hebt of feedback wilt ontvangen. WELKOM! Wat geweldig dat je het werkboek hebt gedownload. Dat betekent een belangrijke volgende stap in jouw succes. Want succes bereik je alleen door te doen. Dit werkboek is onderdeel van het Webinar

Nadere informatie

SEPTEMBER Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking

SEPTEMBER Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking SEPTEMBER 2018 Dienstverlening en ondersteuning aan mensen met een beperking Zo blijf je op de hoogte Over deze nieuwsbrief Dit is een nieuwsbrief voor cliënten van Syndion Er staat informatie in over

Nadere informatie

Stadspanel-onderzoek naar duurzaamheid

Stadspanel-onderzoek naar duurzaamheid Stadspanel-onderzoek naar duurzaamheid Wat is het Stadspanel? De gemeente Assen heeft een digitaal stadspanel. Iedere inwoner kan meedoen. Momenteel telt het panel bijna 2000 leden. Elk lid van het panel

Nadere informatie

GEM EENTE LANGEDÍ NR. 7 1 ' ĶV"

GEM EENTE LANGEDÍ NR. 7 1 ' ĶV GEM EENTE LANGEDÍ NR. ; \ 16SC002224* ING. 0 1 APR 2016 hvt 7) i CLnr 7 1 ' ĶV" v h g Aan het College van Burgemeester S Wethouders van de Gemeente Langedijk Postbus 15 1723ZG NOORD-SCHARWOUDE 3* Datum

Nadere informatie

BEN JIJ DE GROENE KAMPIOEN? SSDW FCD DTC SKDD

BEN JIJ DE GROENE KAMPIOEN? SSDW FCD DTC SKDD BEN JIJ DE GROENE KAMPIOEN? SSDW FCD DTC SKDD Ben jij de Groene Kampioen? Traditionele energiebronnen zoals olie en gas raken op. Onze kinderen hebben recht op een duurzaam leven. We moeten dus gebruik

Nadere informatie

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht

Stationskwartier Zwijndrecht. Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Stationskwartier Zwijndrecht Wonen in het nieuwe stadshart van Zwijndrecht Betaalbaar wonen in tuinstad met metropool nabij Zwijndrecht is een groene gemeente met veel potentieel, op een steenworp afstand

Nadere informatie

DUW Parkstad. De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering!

DUW Parkstad. De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering! DUW Parkstad De uitstoot van broeikasgassen zorgt voor klimaatverandering! DUW Parkstad Woningen stoten veel broeikasgassen uit. Nieuwbouw moet vanaf 2020 energieneutraal zijn. Maar hoe maken we bestaande

Nadere informatie

Proposities voor Comfortabel leven

Proposities voor Comfortabel leven Proposities voor Comfortabel leven Concrete concepten voor installateurs en andere partijen in de markt Juni 2012 1 De zeven proposities voor comfortabel leven in één oogopslag 2 3 Patrick en Jolanda zijn

Nadere informatie

Zaanstad Journaal 9 augustus 2019

Zaanstad Journaal 9 augustus 2019 Zaanstad Journaal 9 augustus 2019 Zaanstad klimaatneutraal: van steenkool en gas naar zon en wind Zaanstad werkt aan een nieuw Zaans klimaat. Onderdelen zijn de energietransitie, een circulaire stad en

Nadere informatie

Stadshagen, Zwolle. Onze bewoners mogen in onze participatiesamenleving op een eigen manier hun mogelijkheden benutten en verder ontwikkelen.

Stadshagen, Zwolle. Onze bewoners mogen in onze participatiesamenleving op een eigen manier hun mogelijkheden benutten en verder ontwikkelen. Concept project plan: Stadshagen, Zwolle Onze bewoners mogen in onze participatiesamenleving op een eigen manier hun mogelijkheden benutten en verder ontwikkelen. Begeleid (zelfstandig) wonen: - Vier appartementen

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus AB ELBURG

Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus AB ELBURG vn Aan de Gemeenteraad van de Gemeente Gemeente Elburg Postbus 70 8080 AB ELBURG Datum : 31 maart 2016 Kenmerk :1136-16/EMR Onderwerp : Laten we samen Nederland groener maken! Behandeld door : Egbert Roozen

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Thijs van Oirschot. John van de Ven 22 januari 2019

Thijs van Oirschot. John van de Ven 22 januari 2019 Thijs van Oirschot John van de Ven 22 januari 2019 Wat en waarom? Doelstellingen en beleid Wie ben ik? Organisatie Zonneweide Haghorst Landschappelijke inpassing Flora Fauna Technische uitvoering Lokale

Nadere informatie

Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk!

Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! Activiteitenplan, Speeltuin Zeewijk Natuurlijk! Sociale activiteiten Frequentie Organisatie doelgroep rol vrijwilligers Samen Spelen Eerste streven openingstijden van maart tot oktober: Woensdag: 12:00

Nadere informatie

100% groene energie. uit eigen land

100% groene energie. uit eigen land 100% groene energie uit eigen land Sepa green wil Nederland op een verantwoorde en transparante wijze van energie voorzien. Dit doen wij door gebruik te maken van duurzame energieopwekking van Nederlandse

Nadere informatie

Aanpak en resultaten samenwerking

Aanpak en resultaten samenwerking Aanpak en resultaten samenwerking Louisa Remesal mei 2016 SUCCESVOLLE PROJECTEN Al jaren werken gemeenten en waterschap samen met de omgeving om projecten te realiseren. Lochem Gemeentehuis aan de Berkel

Nadere informatie

Connecting the energy

Connecting the energy Connecting the energy Zonne-energie gratis laten gebruiken Energie besparen Softs concept. Een uniek idee Al jaren wordt er gesproken over verduurzaming. Maar woorden omzetten in daden is waar veel initiatieven

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Nummer 9 November 2015 Van de redactie Hallo, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet. Heb je een leuk idee voor deze nieuwsbrief? Of wil je misschien zelf iets schrijven? Stuur een bericht naar:

Nadere informatie

Kinderen van 8 t/m 15 jaar kunnen meedoen (minimaal A-diploma verplicht). Deelname is gratis.

Kinderen van 8 t/m 15 jaar kunnen meedoen (minimaal A-diploma verplicht). Deelname is gratis. Algemeen aanleiding In aanloop naar het WK Triathlon, wat van 14-17 september in Rotterdam plaats vindt, organiseren de Gemeente Rotterdam en de Nederlandse Triathlon Bond enkele kleinschalige triathlon-evenementen

Nadere informatie

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN

GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN GROENE LOPER VECHTDAL, OMMEN ROUTE 15 km 20 17 De Groene Loper verbindt groene initiatieven, zo ook in het Vechtdal. Ontdek in Ommen een aantal plekken waar gezamenlijk is gewerkt aan het vergroten van

Nadere informatie

DE KNOPPEN GAAN OPEN!

DE KNOPPEN GAAN OPEN! DE KNOPPEN GAAN OPEN! Jaarplan 2016 Stichting Belmonte Arboretum Inleiding 2016 wordt een jaar van overgang, van een tuin zonder veel mogelijkheden naar een tuin met een verbouwd Koetshuis, een tuin waar

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden Energie Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik

Nadere informatie

voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket

voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket 1 RIS.5543 Initiatief voorstel Raadsfractie gem. Emmen Plaats Emmen Datum 30 maart 2012 Onderwerp voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket Voorgenomen besluit: Te komen tot een betere

Nadere informatie

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen

Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Welkom bij de toolbox: T043 Duurzaam Ondernemen Na deze toolbox begrijp je: Wat Duurzaam Ondernemen betekent Waarom het Belangrijk is om CO2 uitstoot te verminderen Welke Richtlijn SPIE hanteert om duurzaam

Nadere informatie

Tweewekelijks bulletin van de Wilhelminaschool Nr september 2014

Tweewekelijks bulletin van de Wilhelminaschool Nr september 2014 Tweewekelijks bulletin van de Wilhelminaschool Nr. 2 18 september 2014 bulletin@wilhelminaschool.nl Kinderpostzegels Vanaf woensdag 24 september zullen de kinderen van groep 7 en 8 met de bestellijst kinderpostzegels

Nadere informatie

De bus-oefening. Ontwikkeld als eindopdracht van de opleiding tot autismevriendelijk coach. Autisme Academie, Zwolle. Selma Dotinga-Kransen 2018

De bus-oefening. Ontwikkeld als eindopdracht van de opleiding tot autismevriendelijk coach. Autisme Academie, Zwolle. Selma Dotinga-Kransen 2018 De bus-oefening Ontwikkeld als eindopdracht van de opleiding tot autismevriendelijk coach. Autisme Academie, Zwolle. Selma Dotinga-Kransen 2018 1 Uitleg van de busoefening. Fijn dat je de bus-oefening

Nadere informatie

Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie

Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie 1 Oosterhout Nieuwe Energie Voorbereiding oprichting coöperatie Wij willen Betaalbare, Duurzame, Eigen Energie in Oosterhout 3 Waarom ONE Betaalbaar Duurzaam Eigen Samen Goedkoper dan de markt Winsten

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken

Vragen en antwoorden over de motiemarkt. Praktische zaken Vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 5 oktober. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke vragen (met antwoorden)

Nadere informatie

Hoofdstuk 29. Biodiversiteit

Hoofdstuk 29. Biodiversiteit Hoofdstuk 29. Biodiversiteit Samenvatting De gemeente probeert met haar biodiversiteitsbeleid de kwaliteit van groen en de diversiteit van planten en dieren in de stad te verbeteren, en zo te zorgen voor

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe

Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Betrokken partijen Zonnepark Overbetuwe Green Giraffe is een adviesbureau dat zich richt op de duurzame energiesector en is met name gespecialiseerd in de financiering van wind- en zonne-energieprojecten.

Nadere informatie

SCHOOL op SEEF Schoolbrengweek 2019

SCHOOL op SEEF Schoolbrengweek 2019 SCHOOL op SEEF Schoolbrengweek 2019 Instructie en opdrachtenblad afstanden Lessuggestie De route en afstand van school naar huis Soms lijkt wat je zelf kunt doen aan duurzame mobiliteit een druppel op

Nadere informatie

Project: Duurzaamheid

Project: Duurzaamheid : Project Wat is duurzaamheid? Vanuit dit project gaan we kijken naar wat duurzaamheid is. Het klinkt eigenlijk best wel sjiek! Het klinkt als iets dat heel lang mee gaat. Maar wat is duurzaamheid nu eigenlijk?

Nadere informatie

NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD

NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD Natuuractiviteiten voor Basisscholen 2017/2018 Inhoud Algemeen Extra aandachtspunten Natuuractiviteiten 2017/2018 Slecht weer beslissing Dagdelen natuuractiviteiten

Nadere informatie

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Duurzaamheidsfonds Amstelveen Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Hoera, 1 jaar! De oogst van het eerste jaar: 9 goedgekeurde aanvragen voor subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken, ter waarde

Nadere informatie

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd»

ACTIVITEIT 1 : Verhaaltje «Joris en de Ikkietikkietijd» INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE)

Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE) Hartelijk welkom! Uniek nieuw initiatief Transition Town Breda Energie coöperatie: Brabants Eigen Energie (BREE) Peter Nuijten Mob: 06-22811585 E-mail: peter.nuijten@hotmail.nl 1 Concept Energie coöperatie

Nadere informatie

DNA van Molenhoek. Wie zijn wij & waar ligt onze kracht. Samenvatting DNA Molenhoek

DNA van Molenhoek. Wie zijn wij & waar ligt onze kracht. Samenvatting DNA Molenhoek DNA van Molenhoek Wie zijn wij & waar ligt onze kracht Samenvatting DNA Molenhoek Molenhoek is een rijk dorp qua voorzieningen, natuur, cultuur en infrastructuur en bereikbaarheid. Het is een dorp met

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen

Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen Verslag bijeenkomst Mijn Zwolle van Morgen Woensdag 31 mei 2017 om 19.00 uur in de Stadkamer in Zwolle. Voorzitter Esther Groenenberg heette de aanwezigen op muzikale wijze welkom bij de bijeenkomst Mijn

Nadere informatie

NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD

NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD NATUUR- EN MILIEU EDUCATIE ZWIJNDRECHTSE WAARD Natuuractiviteiten voor Basisscholen 2014/2015 Inhoud Algemeen Extra aandachtspunten Natuuractiviteiten 2014/2015 Slecht weer beslissing Dagdelen natuuractiviteiten

Nadere informatie

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg)

Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tuinige schilderijen (in bibliotheek Ypenburg) Tentoonstelling met fleurige schilderijen van Irma Wisman. Is uw tuin de perfecte plaats om tot rust te komen en van de schoonheid van de planten en bloemen

Nadere informatie

Ideële organisaties (non-profit) zijn welkom, waarbij het wel de bedoeling is dat de ideeën direct ten goede komen aan de Beuningse samenleving.

Ideële organisaties (non-profit) zijn welkom, waarbij het wel de bedoeling is dat de ideeën direct ten goede komen aan de Beuningse samenleving. Spelregels en vragen en antwoorden over de motiemarkt De gemeenteraad van Beuningen organiseert weer een motiemarkt op donderdagavond 27 september. Voor alle duidelijkheid hebben we een aantal mogelijke

Nadere informatie

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP

PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP PROGRAMMA VERKIEZINGEN PROVINCIALE STATEN EN WETTERSKIP Wat voor provincie wordt Fryslân? Jij mag het zeggen op 20 maart. Willen we verschillen tussen arm en rijk? Willen we dat mensen zonder werk zitten?

Nadere informatie

Voor vooruitgang in Uitgeest

Voor vooruitgang in Uitgeest Verkiezingsprogramma 2018 Dit is het verkiezingsprogramma van D66 Uitgeest in gewone taal. Voor het volledige programma kun je kijken op onze website: uitgeest.d66.nl Voor vooruitgang in Uitgeest 1 Voorwoord

Nadere informatie

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer,

FLOAT! Bargerveen. Beste lezer, FLOAT! Beste lezer, Leuk dat je bij mijn concept bent aangekomen! Voordat ik ga duidelijk maken waar ik de afgelopen weken aan heb gewerkt omtrent het ontwikkelen van een business idee voor het Bargerveen,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

KJS- nieuwsbrief 2 Schooljaar september 2016 *Volgende nieuwsbrief 22 september 2016

KJS- nieuwsbrief 2 Schooljaar september 2016 *Volgende nieuwsbrief 22 september 2016 KJS- nieuwsbrief 2 Schooljaar 2016-2017 8 september 2016 *Volgende nieuwsbrief 22 september 2016 Positieve informatieavond, eerste ouder-vertelgesprekken gevoerd Gisteren waren veel ouders positief over

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Van pionieren naar realiseren

Jaarverslag 2013. Van pionieren naar realiseren Jaarverslag 2013 Van pionieren naar realiseren 1 1.1 1.2 1.2.1 1.2.2 2 2.1 2.2 2.3 Inhoudsopgave 1. Bestuur ECD Het bestuur van de ECD, in 2013 bestaande uit dhr. D.A. van Steensel (HVC) en dhr. H.P.A.

Nadere informatie

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken?

De Levende tuin, met een levende omheining. De Levende tuin laat uw tuin leven. Wilt u van uw tuin een groene oase maken? FOTO S: TUINEN VAN APPELTERN met een levende omheining De omheining van een levende tuin leeft mee. Deze biedt beschutting, maar is ook toegankelijk voor kleine dieren. Van oude stenen bijvoorbeeld, zijn

Nadere informatie

WIJKAANPAK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM

WIJKAANPAK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM OVER BERKUM Geschiedenis en ligging Berkum is een grote wijk in het oosten van Zwolle. Ten oosten van Berkum stroomt de rivier

Nadere informatie

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden

Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden. Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden Hans Haring, wethouder duurzaamheid Woerden Duurzaamheid: ervaringen uit Woerden - Woerden: duurzaamheid tot in de haarvaten van de samenleving - Het klimaatakkoord

Nadere informatie

JE MOET NIET TEGEN KLIMAATVERANDERING ZIJN, JE MOET ER IETS TEGEN STICHTING DOEN ZOEKT NIEUWE VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN DUURZAME ENERGIE

JE MOET NIET TEGEN KLIMAATVERANDERING ZIJN, JE MOET ER IETS TEGEN STICHTING DOEN ZOEKT NIEUWE VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN DUURZAME ENERGIE JE MOET NIET TEGEN KLIMAATVERANDERING ZIJN, JE MOET ER IETS TEGEN STICHTING DOEN ZOEKT NIEUWE VOORLOPERS OP HET GEBIED VAN DUURZAME ENERGIE WAT WIJ DOEN Stichting DOEN gelooft dat een groene, sociale en

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen

De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen De 10 meest gestelde vragen over aardgasvrij wonen 1. Waarom gaan we van het aardgas af? 2 2. Wanneer moet mijn woning aardgasvrij zijn? 2 3. Wat is de rol van de gemeente? 3 4. Hoe kan ik mijn woning

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een

Nadere informatie

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter,

Gemeenteraad 10 juni Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota Voorzitter, Gemeenteraad 10 juni 2015 11. Algemene beschouwingen over de Voorjaarsnota 2015 Voor 2016 voorziet deze gemeente inkomsten en uitgaven van ruim 6,6 miljard euro. Ook al ligt een groot deel daarvan al vast:

Nadere informatie

Hoe groen zijn de partijprogramma s

Hoe groen zijn de partijprogramma s Hoe groen zijn de partijprogramma s Een onderzoek over wat er door de verschillende partijen is opgeschreven voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014 Werkwijze Alle 8 partijprogramma s zijn

Nadere informatie

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen

Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Gemeente Beesel en haar inwoners presenteren: Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Visie Blij in Beesel, vandaag, morgen en overmorgen Een visie die van u is; die het (toekomst)beeld van inwoners

Nadere informatie

De mens in balans met de natuur! Wat is duurzaamheid?

De mens in balans met de natuur! Wat is duurzaamheid? De mens in balans met de natuur! Een duurzame gebiedsontwikkeling helpt daarbij Voor een duurzame- en gezonde gebiedsontwikkeling Gezamenlijk komen tot het meetbaar verduurzamen en vergroenen van onze

Nadere informatie

Mobiliteitsplan Drechtsteden >

Mobiliteitsplan Drechtsteden > De zeven Drechtsteden (Alblasserdam, Dordrecht, s-gravendeel, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht) brengen twee nota s in de inspraak. Deze beschrijven hun visie op bereikbaarheid

Nadere informatie

28 september 2018 Twee jaar! Parkinson en actief bezig zijn

28 september 2018 Twee jaar! Parkinson en actief bezig zijn 28 september 2018 Twee jaar! Parkinson en actief bezig zijn Op 28 september 2018 was er een bijzondere bijeenkomst van het Parkinson Café Nijmegen. Niet alleen omdat het tweejarig bestaan werd gevierd

Nadere informatie

Welkom in het gemeentehuis van Zwijndrecht, bij de nieuwjaarsreceptie voor de hele gemeenschap.

Welkom in het gemeentehuis van Zwijndrecht, bij de nieuwjaarsreceptie voor de hele gemeenschap. Nieuwjaarstoespraak van Burgemeester D.J. Schrijer Maandag 9 januari 2017 in het gemeentehuis van Zwijndrecht Allereerst de beste wensen voor iedereen hier aanwezig. Welkom in het gemeentehuis van Zwijndrecht,

Nadere informatie

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019

Activiteiten bij De Helderse Vallei - juli 2019 De Helderse Vallei is een natuurcentrum op loopafstand van het Noordzeestrand. Bekijk de natuurexpositie, doe mee met een excursie of struin in de gezellige winkel. Vanaf De Helderse Vallei zijn er wandel,

Nadere informatie

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken.

Weekschema maken. Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Weekschema maken Je gaat praten over de dingen die jij in één week doet. Deze activiteiten ga je in een schema op de computer uitwerken. Leer en oefen: Neem samen me de docent/assistent het fotoboek de

Nadere informatie

Stichting Duurzaam Lopikerwaard

Stichting Duurzaam Lopikerwaard Stichting Duurzaam Lopikerwaard Dick Nederend Presentatie d.d. 31 mei 2018 voor bedrijventerrein de Copen te Lopik Agenda Voorstellen Doelstelling Stichting Duurzaam Lopikerwaard Wat is het energieverbruik

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT

VERKIEZINGSPROGRAMMA SPEERPUNTEN 50PLUS ROTTERDAM ROTTERDAM OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Voor individuele vrijheid Voor sociale rechtvaardigheid Voor maatschappelijke verantwoordelijkheid OMDAT HET OM ROTTERDAMMERS GAAT Rotterdam is van oudsher een havenstad, een werkstad waar mensen van vele

Nadere informatie

Introductie. Evaluatie VN Panel. Vesrie: 12 juni 2016

Introductie. Evaluatie VN Panel. Vesrie: 12 juni 2016 Evaluatie VN Panel Vesrie: 12 juni 2016 Introductie Tynaarlo is de eerste gemeente in Nederland met een VN Panel. Dit panel vloeit voort uit het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking

Nadere informatie

Respons Van de panelleden die zijn benaderd, hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit levert een respons op van 66%.

Respons Van de panelleden die zijn benaderd, hebben er de vragenlijst ingevuld. Dit levert een respons op van 66%. Samenvatting Milieu 2013 Het Delft Internet Panel (DIP) is in april 2013 benaderd voor een onderzoek naar het gebruik en de waardering van diverse voorzieningen op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid

Nadere informatie

Jaarplan 2019 Hoek Hoveniers Versie: 18 januari 2019 Jaarplan CO2 2019

Jaarplan 2019 Hoek Hoveniers Versie: 18 januari 2019 Jaarplan CO2 2019 Jaarplan CO2 2019 November 2018 Inhoud 1. Reductiedoelstellingen... 3 2. Maatregelen en initiatieven... 4 2.1 Maatregelen... 4 2.2. Afwijkingen, corrigerende en preventieve maatregelen... 4 2.3. Initiatieven...

Nadere informatie

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst

Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst DUURZAAM HAREN Investeer in Polycultuur Zonnepark De Mikkelhorst www.duurzaamharen.nl Transitie naar duurzaam Het samenwerkingsverband tussen de Mikkelhorst, ingenieursbureau ROM3D en Coöperatie Duurzaam

Nadere informatie

Aardgasloos wonen in wijk Bunders/Dotterveld, kan dat.

Aardgasloos wonen in wijk Bunders/Dotterveld, kan dat. Informatie avond: Aardgasloos wonen in wijk Bunders/Dotterveld, kan dat. Door: Buurteam Bunders-West Programma Opening Wat is onze opgave bij aardgasloos wonen? De toepassing en werking van de technische

Nadere informatie

Nieuwsbrief nr. 8, augustus 2017, De Kruisboog is live!

Nieuwsbrief nr. 8, augustus 2017, De Kruisboog is live! Nieuwsbrief nr. 8, augustus 2017, De Kruisboog is live! Beste leden en geïnteresseerden van de energiecoöperatie Opgewekt Houten, Belangrijk nieuws: Ons eerste zonnedak op De Kruisboog is in productie

Nadere informatie

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten)

Samen Duurzaam DOEN! Stap 1 // Welkom en inleiding. Stap 2 // Voorstelronde aanwezigen. (5 minuten) (10 minuten) Samen Duurzaam DOEN! Leuk dat u samen met uw buren na wilt denken over duurzaamheid. Aan de hand van dit stappenplan helpen wij u graag op weg om het gesprek op gang te brengen. Dit stappenplan is bedoeld

Nadere informatie

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal

dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal dorpsinformatie avond Haarle Energieneutraal Agenda Opening Waarom dit Haarlese initiatief Samen denken samen doen - John Disselhorst - Alexander ter Kuile - Jet Mars Ondersteuning Gemeente Hellendoorn

Nadere informatie

Baarlo. Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal 2017.

Baarlo. Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal 2017. Baarlo Ontmoeten Verbinden Informeren. Activiteiten 2 e kwartaal 2017. 1 2 Open Inloop. Tijdens de open inloop kunt u vrijblijvend binnenlopen. Het is een ruimte voor alle mensen uit Baarlo. Een gemeenschapsruimte,

Nadere informatie

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda

Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Discussienotitie Haagse Mobiliteitsagenda Kiezen om ruimte te maken Den Haag 2040 Den Haag is volop in beweging, de stad is in trek. Verwacht wordt dat Den Haag groeit, van 530.000 inwoners in 2017 naar

Nadere informatie

Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept

Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept Entiteit: Energiecoöperatie Dordrecht Datum: 09-11-2016 Project: Windturbine Krabbegors Versie: 1.0 Auteur: E. van den Berg Status: Concept 1 INHOUD blz. 1. Inleiding... 3 2. Windturbine Krabbegors algemeen...

Nadere informatie

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl

DE TOEKOMST VAN KATWIJK. Verslag Meet-up #4. Burgt Rijnsburg. detoekomstvankatwijk.nl Verslag Meet-up #4 19-februari 2019 @de Burgt Rijnsburg detoekomstvankatwijk.nl Meet-up #4 Dit was alweer de vierde meet-up van de Toekomst van Katwijk! Deze keer waren alle inwoners, ondernemers en organisaties

Nadere informatie