Wat is hernia eigenlijk?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wat is hernia eigenlijk?"

Transcriptie

1 Dossier: Hernia

2 Wat is hernia eigenlijk? Hernia is de afkorting van hernia nucleus pulposus en betekent uitstulping. Bij een hernia ontstaat er een scheur in de buitenband - de annulus fibrosus - van eentussenwervelschijf. Deze discusvormige schijf vormt de verbinding tussen twee wervellichamen. Ze zorgt ervoor dat de wervels onderling niet tegen elkaar stoten en gemakkelijk tegenover elkaar kunnen bewegen. Deze tussenwervelschijf bestaat uit een buitenring van stevig, vezelachtig kraakbeen en bevat een weke, geleiachtige kern. De kern - nucleus pulposus - zorgt voor de veerkracht en het schokdempend effect van de wervelkolom tijdens het bewegen. Zodra de buitenband van de tussenwervelschijf scheurt, kan de geleiachtige kern uitpuilen en zo het ruggenmerg of de ruggenmergzenuw irriteren of zelfs gedeeltelijk afklemmen. Dit proces kan op alle plaatsen in de lumbale wervelzuil plaatsvinden. De meeste discushernia s manifesteren zich in de onderste drie segmenten van de wervelkolom of ter hoogte van het heiligbeen. Maar ook onderaan in de halswervelkolom komt een herniaregelmatig voor. De druk op de ruggenmergzenuw kan ervoor zorgen dat de impulsen van de zenuw naar de ledematen worden geblokkeerd. Indien de uitstulping van de tussenwervelschijf groot genoeg is, kan hij rechtstreeks op een zenuwwortel drukken en zo een intense ontstekingsreactie veroorzaken. Daarnaast kan een zenuw die te lang bekneld zit, ook een permanente beschadiging aanrichten. In dit geval kan het nodig zijn de uitstulping operatief te verwijderen. Zo wordt de zenuwfunctie hersteld en ervaart de patiënt minder klachten. De meest extreme vorm van een hernia is het equina caudasyndroom. Deze toestand kan ontstaan wanneer de uitstulping op een aantal zenuwen tegelijk in het zenuwkanaal, onderaan in de rug, drukt. Dit is een ernstige discusaandoening, waarbij bepaalde functies in het onderlichaam kunnen uitvallen. Hierbij kan de patiënt het gevoel in de benen of de controle over de sluitspieren van de blaas en anus kwijtraken. Welke soorten hernia bestaan er? Een hernia kan zich manifesteren van de nek tot het heiligbeen. Een hernia kan op alle plaatsen in de wervelkolom ontstaan, van in de nek tot in het heiligbeen. Deze discusaandoening manifesteert zich echter het vaakst tussen de 4de en de 5de lendenwervel (L4-L5) of de 5de lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1). We kunnen verschillende soorten hernia s onderscheiden:

3 Rughernia of lendenhernia: in de 5 lendenwervels in het lendengedeelte Nekhernia: in de 7 halswervels in het nekgedeelte Borsthernia: in de 12 borstwervels in het borstgedeelte Rughernia of lendenhernia, L4-L5, L3-L4 Bij een rughernia of lendenhernia ligt de druk op de lendenwervels. We spreken van een rughernia of lendenhernia wanneer de hernia zich ter hoogte van de 5 wervels van het lendengedeelte manifesteert. Dit type hernia komt het vaakst voor. De druk op de lendenwervels is het grootst omdat deze het volledige gewicht van het bovenlichaam dragen. Daarnaast ervaren ze ook de meeste rotatie- en trekkrachten. Dit komt omdat het zwaartepunt van het lichaam vóór de vijfde lendenwervel (L5) ligt, waardoor deze regio het zwaarst belast wordt. Onderzoekers stellen een rughernia of lendenhernia het vaakst tussen de 4de en de 5de lendenwervel (L4-L5) en de laagste lendenwervel en het heiligbeen (L5-S1) vast. Een hernia van de L4-/L5-tussenwervelschijf, voert een druk uit op de zenuwwortel van 5de lendenwervel. Hierdoor ontstaat er een pijn in het gebied van het been dat door deze L5-zenuwwortel wordt gevoed. Maar de rughernia kan ook in hogere regionen ontstaan, zoals tussen de derde en vierde lendenwervel (L3-L4). Een rughernia kan ook overgaan in ischias, een zenuwaandoening in de rug. Wanneer er een druk op de wortels van de ischiaszenuw ontstaat. Deze aandoening is in de volksmond ook gekend als heupjicht, hoewel deze toestand niets met jicht te maken heeft. Nekhernia Nekhernia, nekpijn tussen de cervicale wervels. Na de rughernia of lendenhernia is de nekhernia het vaakst voorkomende type hernia. De frequentieverhouding nekhernia versus rughernia bedraagt ongeveer één op zeven. De halswervelkolom bestaat uit zeven nekwervels of cervicale wervels, C1 tot en met C7, waarbij C1 het dichtst tegen de schedel ligt. Deze bovenste halswervel wordt ook wel de atlas genoemd, de tweede halswervel is de draaier. De grootste bewegingscapaciteit ligt tussen deze 1ste en 2de nekwervel. De meest voorkomende nekhernia's liggen tussen de 5de en 6de (C5-C6) en tussen de 6de en 7de halswervel (C6-C7), maar ze kunnen ook op de andere niveaus voorkomen. Enkel tussen C1 en C2 is geen hernia mogelijk, aangezien hiertussen geen tussenwervelschijf zit. Maar ook tussen C2 en C3, C3 en C4 en C4 en C5 kan dus een hernia plaatsvinden. Borsthernia of thoracale hernia Borsthernia, hernia ter hoogte van de borstwervelkolom.

4 De borsthernia of thoracale hernia is een hernia die ter hoogte van de borstwervelkolom optreedt. Dit type hernia komt heel zelden voor. Artsen stellen vast dat minder dan een half procent van alle herniaoperaties borsthernia-ingrepen zijn. Patiënten die kampen met een borsthernia, ervaren vaak pijn in het midden onder de schouderbladen. In sommige gevallen voelen ze een uitstralende pijn naar een rib. Deze herniapatiënten kunnen ook een verminderd gevoel links of rechts op de borstkas gewaarworden. Wanneer dit type hernia een beknelling in het ruggenmerg veroorzaakt, zijn de gevolgen veel ernstiger. Wat is Ischias? Ischias is een gevolg van een discushernia. Hierbij ontstaat er een druk op de ischiaszenuw, waardoor de pijn naar het been of zelfs de voet uitstraalt. Wat zijn de oorzaken van hernia of discushernia? Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor een hernia of discushernia. Een discushernia kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen wordt een hernia veroorzaakt door een verkeerde lichaamshouding of een overbelasting van de rug. Hoe groter de druk op de tussenwervelschijven, hoe meer kans een persoon heeft om een hernia te ontwikkelen. Een hernia kan het gevolg zijn van verkeerd tillen, het dragen van te zware lasten of een verkeerde beweging. Een persoon kan zijn rug op een verkeerde manier belasten door bijvoorbeeld een verkeerde zit- of stabeweging te maken. Door deze verkeerde belasting, wordt een wervel te zwaar beladen en kan de onderliggende tussenwervelschijf scheuren. Wanneer een wervel beschadigd is, kan ook de tussenwervelschijf verslijten en zelfs barsten. De hernia is een feit. Een discushernia duikt vaak op als gevolg van een plotse factor, bijvoorbeeld een hevige hoest- of niesbui, waardoor de druk op de wervels en de bijhorende tussenwervelschijf plotseling flink toeneemt. In het Westen is een hernia vaak het gevolg van veelvuldig zitten en een gebrek aan lichaamsbeweging. Sommige personen hebben een genetische aanleg om een hernia te ontwikkelen. Een hernia komt immers in bepaalde families meer voor dan in andere. Vooral 20- tot 40-jarigen maken kans om deze uitstulping te ontwikkeling. Dit komt omdat de geleiachtige kern van de tussenwervelschijven rond de leeftijd van 20 jaar mogelijk aan soepelheid kan verliezen. Daarbij daalt ook het vochtgehalte in deze schijven, waardoor ze krimpen. Wat zijn de hernia klachten en hernia symptomen?

5 Hernia klachten kunnen heel gevarieerd zijn. Als gevolg van een hernia, kan de patiënt verschillende symptomen ontwikkelen: rugpijn, uitstralingspijn, zenuwuitval, verlammingsverschijnselen en andere klachten. De meeste klachten van een discushernia zitten in het been (bij een hernia in de lumbale wervelzuil), omdat hier de (geknelde) zenuwbanen naartoe lopen. De plaats waar de pijn opduikt, hangt af van de plaats waar de hernia zich bevindt. De ernst van de klachten wordt bepaald door druksterkte van de hernia op de betrokken structuren (ruggenmerg, zenuwbaan,...). De pijn kan ook vergroten wanneer een patiënt hoest, niest of perst. Rugpijn De rugklachten bij een hernia worden meestal niet rechtstreeks door deze discusaandoening veroorzaakt, maar door de verkrampte spieren die er het gevolg van zijn. Hernia rugpijn kan zich op verschillende plaatsen manifesteren: in de nek, de onderrug, de lenden en het heiligbeen (sacrum). De aard van de klacht hangt samen met het type hernia. We stellen vast dat rugpijn bij hernia niet zo vaak voorkomt, maar als deze er is kan de pijn heel hevig zijn. Nekpijn Bij een nekhernia kunnen er verschillende klachten optreden. In de meeste gevallen ervaart de patiënt met een hernia ter hoogte van de nek vooral uitstralingspijn naar de arm. Maar in sommige gevallen kan de patiënt ook hoofdpijn, pijn in de nek en pijn in de schouderzone ondervinden. Pijn in de onderrug Herniapatiënten kunnen pijn in de onderrug ervaren. Hierdoor hebben ze ook vaak moeite met het vinden van een comfortabele zithouding en hebben ze pijnklachten bij het uitvoeren van fysieke activiteiten. Pijn in de lenden, bekken en heupen Pijn in lenden en bekken en heupklachten zijn dé meest typische klachten bij een hernia. Uitstralingspijn Een discushernia staat niet altijd synoniem voor pijn in de rug of nek. De meeste herniapatiënten ervaren meer uitstralingspijn naar de ledematen dan stekende rug- of nekpijn. Waar de uitstralingspijn zich manifesteert, hangt voornamelijk af van de locatie van de hernia. We geven een overzicht van veel voorkomende uitstralingspijnen: Rughernia of lendenhernia: Uitstralingspijn ter hoogte van het zitvlak en naar de onderste ledematen.

6 Nekhernia: Uitstralingspijn naar de armen. De patiënt voelt de huid van de arm prikkelen, verliest aan armspierkracht of voelt zijn arm of hand slapen. Borsthernia: Uitstralingspijn naar de romp en ter hoogte van de ribben. Ischiaspijn (ook spit genoemd) Het meest kenmerkende gevolg van ischias is een uitstralende pijn aan de achterkant van het - meestal één - been die loopt van de bil tot aan de voet. Dit wordt het lumbosacraal radiculair syndroom genoemd. De pijn kan zo hevig zijn, dat lopen onmogelijk wordt. Meestal gaat ischias gepaard met lage rugpijn. Andere klachten: Gevoelloze plekken of een veranderde huidstructuur rond het getroffen zenuwgebied; Een brandende pijn; Verminderde kracht in armen of benen; Een verlammende pijn of verlammingsverschijnselen; Het uitvallen van bepaalde spiergroepen. Wat is de diagnose van hernia? Diagnosetypes Hoe weet de arts of er sprake is van een hernia? Uiteraard kunnen verschillende symptomen wijzen in de richting van een hernia. Daarom zal de arts de patiënt in de eerste plaats lichamelijk onderzoeken om de oorzaak van de klachten vast te stellen. De geneesheer zal de reflexen, de spierkracht en de beweeglijkheid van de patiënt testen. Omdat de pijn bij hernia erger wordt wanneer aan de geïrriteerde zenuw wordt getrokken, voeren verschillende artsen de test van Lasègue uit. Hierbij legt de patiënt zich op de rug en tilt de therapeut passief het been gestrekt omhoog. Wanneer de onderzochte persoon een hernia heeft, zal deze oefening op een bepaald deel van het bewegingstraject een ernstige pijn in het been (en eventueel in de rug) veroorzaken. Om met zekerheid uitsluitsel te kunnen bieden over het al dan niet hebben van een hernia, zal de arts de patiënt meestal aanraden om een MRI-scan, een CT-scan of in enkele gevallen een caudografie te ondergaan. De MRI-scan

7 MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging of een beeldvorming op basis van magnetische resonantie. Dit onderzoek is vooral geschikt om weke delen - zoals de tussenwervelschijven, zenuwwortels en zenuwen - zichtbaar te maken. Ook vormveranderingen en scheuren zijn dankzij deze methode zichtbaar. De scan is echter minder geschikt om benige structuren te herkennen. De CT-scan Een CT-scan of een computertomografie is vooral geschikt om botstructuren weer te geven. Het is een onderzoeksmethode, waarbij via röntgenstraling een driedimensionaal beeld van het onderzochte lichaamsdeel wordt getoond. Op een klassieke röntgenfoto is slijtage aan de wervelkolom wel goed zichtbaar, maar worden de tussenwervelschijven niet duidelijk weergegeven. Deze methode wordt meestal toegepast wanneer de MRI-scan onvoldoende informatie geeft of om andere redenen niet kan worden verricht. Caudografie Een caudografie is een röntgenonderzoek waarbij de oorzaak van de klacht wordt gezocht met behulp van een contrastvloeistof in het wervelkanaal. Sinds de komst van de MRI-scanner wordt dit onderzoek enkel nog uitgevoerd wanneer er een doorslaggevende reden is om geen MRI-onderzoek te doen. Preventie bij hernia, hoe hernia vermijden? Hoe kan je hernia vermijden? Om een hernia te vermijden is het bijzonder belangrijk dat u uw rug zo weinig mogelijk belast. Hieronder vindt u enkele rugsparende tips voor elke dag. Wees voorzichtig met tillen Onjuiste hefbewegingen kunnen leiden tot rugklachten. Let daarom op bij het tillen van zware voorwerpen. Vooral draaibewegingen zijn uitermate belastend voor uw tussenwervelschijven. Vraag hulp bij het tillen van te zware lasten en vermijd hefbewegingen boven uw hoofd. Om rugsparend te tillen, buigt u door de knieën en houdt u het gewicht dicht bij uw lichaam ter hoogte van uw middel. Houd uw rug recht terwijl u uw knieën strekt. Neem de juiste houding aan Ook een verkeerde houding kan een extra druk op uw tussenwervelschijven veroorzaken, zowel bij het staan als het zitten. Wanneer u in een verkeerde houding zit, verhoogt u de druk op uw onderrug. Daarom is het belangrijk om uw rug steeds goed recht te houden. Kies hierbij een goede (bureau)stoel die uw onderrug voldoende ondersteunt. Om rugklachten te vermijden moet u tijdens het zitten een heuphoek (hoek tussen zitting en rugleuning) van 90 of meer aanhouden en uw voeten plat op de grond plaatsen. Maar ook lang rechtop staan, kan uw rugspieren sterk vermoeien. Vermijd te lang rechtstaan of, indien dit onvermijdelijk is, leun tegen een muur aan en druk uw

8 onderrug tegen de muur. Belangrijk is dat u zich bewust bent van het belang van een juiste houding. Onderbreek lange zittijden door een korte wandelpauze en corrigeer uw houding bewust. De juiste ondersteuning tijdens de slaap Ook bij het slapen is het belangrijk dat uw (onder)rug een maximale ondersteuning krijgt. Hoe beter uw rug gesteund wordt, hoe lager de druk op uw zenuwen. Kies voor een slaapsysteem dat u een continue opwaartse ondersteuning biedt bij elke veranderende slaapbeweging. Let ook op uw slaaphouding. De buiklig is de meest en de ruglig de minst belastende houding voor uw rug. Maar ook bij deze laatste slaaphouding kunt u pijn aan de onderrug ervaren indien deze onvoldoende wordt ondersteund. Dit kan verholpen worden met een hydraulisch slaapsysteem, waarbij de pompen uw rug bij elke veranderende beweging ondersteunen. Ten slotte stelt ook de zijdelingse slaaphouding hoge eisen aan uw bedoplossing. Afhankelijk van uw lichaamsvorm (vb. brede of smalle schouders, breed of smal middel,...) heeft uw lichaam immers bijkomende ondersteuning nodig. Train uw rug- en buikspieren Om een hernia te vermijden, doet u er goed aan uw rug- en buikspieren voldoende te trainen. Door geregeld rugoefeningen te doen, is uw rug beter bestand tegen de spanningen en belastingen van elke dag. Raadpleeg uw arts of therapeut om te weten welke oefeningen uw rug kunnen versterken. Wat is de behandeling van hernia? De behandeling van hernia is afhankelijk van de ernst van de aandoening. Vooraleer de patiënt een discushernia behandeling aanvangt, moet hij eerst exact weten welk type hernia hij heeft en hoe ernstig zijn aandoening is. 1) RUST Veel herniapatiënten krijgen in een eerste fase vaak pijnstillers en een periode van (bed)rust voorgeschreven. Door deze rustperiode trekt de geleiachtige uitstulping zich in sommige gevallen uit de buitenband terug, waardoor de tussenwervelschijf zichzelf heelt. Dit genezingsproces kan verschillende maanden duren omdat een slechte doorbloeding van de tussenwervelschijven dit proces vertraagt. Veel patiënten voelen de pijn al na één week bedrust verdwijnen en kunnen relatief normaal functioneren. Daarom denken ze al gauw maar onterecht - dat ze genezen zijn. Dit verklaart waarom heel wat herniapatiënten snel hervallen. We stippen nog even aan dat de arts in sommige gevallen geen bedrust voorschrijft, maar de patiënt aanraadt om in beweging te blijven. Bij bepaalde hernia-aandoeningen, kunnen beweging en een afwisseling van houdingen immers verlichting brengen. 2) HERNIA OPERATIE

9 De neuroloog of neurochirurg kan in bepaalde gevallen beslissen om de herniauitstulping operatief te verwijderen. Een rugoperatie wordt meestal pas aangeraden wanneer bedrust en conservatieve behandeling geen soelaas bieden. Tijdens een discushernia operatie wordt de binnenkern van de tussenwervelschijf verwijderd. Hierdoor verdwijnt de uitstulping en neemt de druk op de zenuw af. Patiënten herstellen meestal vrij snel na een discushernia operatie. 3) TRANSFORAMINALE INJECTIE Een derde, maar minder gebruikelijke, behandelingsmethode is de transforaminale injectie. Wanneer de patiënt niet aan een hernia kan worden geopereerd is deze behandeling een efficiënte manier om de periode van spontane genezing, die soms maanden kan aanslepen, pijnvrij door te komen. De injectie bevat een ontstekingsremmende vloeistof en wordt aangebracht ter hoogte van de beknelde zenuw en de uitpuilende tussenwervelschijf. Dankzij deze hernia behandeling neemt de zwelling rondom de zenuw af, waardoor de patiënt veel minder pijn ervaart. Om de plaats van de hernia te bepalen is eerst een MRI-scan nodig. Vervolgens zal deze injectie onder röntgendoorlichting worden gegeven. Met behulp van de ingespoten contrastvloeistof, kan de geneesheer de precieze locatie van de zenuw vaststellen. De drie behandelingen bedrust, rugoperatie en injectie - worden meestal gevolgd door kinesitherapie of osteopathie. Met behulp van oefeningen, kan de patiënt zijn rug versterken en zo bijkomende of nieuwe klachten beperken of voorkomen. Om een juist behandelingsschema op te stellen, is het absoluut nodig zich te laten bijstaan door een therapeut! Rugpijnvrij slapen met hernia Het beste bed bij hernia: de juiste matras en hydraulische lattenbodem. Slapen is een zeer belangrijk om goed uitgerust te zijn, ook als je hernia klachten hebt Een goed bed / slaapsysteem met de juiste matras en lattenbodem zijn hier een goede oplossing om de hernia rugklachten aanzienlijk te verbeteren. KENT U HET DORSOO-SLAAPSYSTEEM AL? Het Dorsoo-slaapsysteem omvat een verstelbare bedbodem die bestaat uit een lattenbodem waarbij de latten rusten op hydraulische pompjes die met elkaar verbonden zijn, en een matras die bestaat uit verschillende segmenten, zij volgt de welvingen van de lattenbodem. Het systeem past zich automatisch en voortdurend aan uw slaappositie aan waardoor het lichaam in alle zachtheid en comfort perfect ondersteund wordt. Mensen met gewrichtsklachten, reumatische aandoeningen, artrose of spieraandoeningen ervaren minder of helemaal geen pijn meer. VERHELP UW HERNIA KLACHTEN VANDAAG NOG

10 Een bed koopt u niet elke dag. Een bed dat u van uw rugpijn af moet helpen, nog veel minder. Medisch opgeleide Dorsoo-adviseurs geven u de juiste raad. Bezoek en ontdek meer informatie over het Dorsoo-slaapsysteem.

Lage rughernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Lage rughernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Lage rughernia Neurologische behandeling Informatie voor patiënten F0984-1051 februari 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Informatie & behandeling Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis

Nadere informatie

1 De wervelkolom Een hernia Het stellen van de diagnose Wanneer opereren? Een herniaoperatie... 5

1 De wervelkolom Een hernia Het stellen van de diagnose Wanneer opereren? Een herniaoperatie... 5 Lumbale Hernia Inhoudsopgave 1 De wervelkolom... 1 2 Een hernia... 2 3 Het stellen van de diagnose... 4 4 Wanneer opereren?... 4 5 Een herniaoperatie... 5 6 Na de operatie... 5 7 Operatierisico s... 6

Nadere informatie

Nekhernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl

Nekhernia. Neurologische behandeling. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl Nekhernia Neurologische behandeling Informatie voor patiënten F0998-3111 maart 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

Lage rughernia (neurologische behandeling)

Lage rughernia (neurologische behandeling) Lage rughernia (neurologische behandeling) U bent door uw huisarts of door een andere arts verwezen naar de afdeling Neurologie van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) voor een afspraak bij een neuroloog.

Nadere informatie

Rughernia. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Rughernia. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Rughernia U heeft klachten die mogelijk duiden op een rughernia. Daarom bent u naar de neuroloog verwezen. In deze folder kunt u meer lezen over een hernia, de mogelijke behandeling, het behandelteam en

Nadere informatie

Lage rug hernia. Poli Neurochirurgie

Lage rug hernia. Poli Neurochirurgie Lage rug hernia Poli Neurochirurgie De wervelkolomchirurg (neurochirurg) heeft bij u een hernia vastgesteld. In dit informatieboekje leest u meer over deze diagnose en over de mogelijke chirurgische behandeling.

Nadere informatie

Rughernia (behandeling door de huisarts)

Rughernia (behandeling door de huisarts) Rughernia (behandeling door de huisarts) Wat is hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant

Nadere informatie

Nekhernia (neurologische behandeling)

Nekhernia (neurologische behandeling) Nekhernia (neurologische behandeling) U bent door uw huisarts of door een andere arts verwezen naar de afdeling Neurologie van HMC (Haaglanden Medisch Centrum) voor een afspraak bij een neuroloog. Er is

Nadere informatie

15 Rugklachten. 1 Inleiding

15 Rugklachten. 1 Inleiding DC 15 Rugklachten 1 Inleiding Rugklachten komen veel voor. Men schat dat meer dan 3 miljoen mensen van 25 jaar of ouder langdurige klachten aan rug of nek hebben. 80 tot 90% van alle mensen heeft in zijn

Nadere informatie

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Fysiotherapie na een operatie aan een hernia of stenose in de lage rug Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Algemene informatie rug en hernia 2 2.1 Bouw van de wervelkolom

Nadere informatie

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie:

Wat is een hernia. Bouw van de wervelkolom. Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas. Polikliniek neurologie: Herniastraat Onderstaande afspraken zijn voor u gemaakt op: locatie Delfzicht/locatie Lucas MRI-onderzoek: Polikliniek neurologie: Route Neuroloog: datum Tijd. datum Tijd Telefoon: 088-066 1000 Wat is

Nadere informatie

Lumbale hernia operatie

Lumbale hernia operatie 6078p ORT.043/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Lumbale hernia operatie Wervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de wervelkolom.

Nadere informatie

Lage rug hernia. Poli Neurochirurgie. Locatie Purmerend/Volendam

Lage rug hernia. Poli Neurochirurgie. Locatie Purmerend/Volendam Lage rug hernia Poli Neurochirurgie Locatie Purmerend/Volendam De wervelkolomchirurg (neurochirurg) heeft bij u een hernia vastgesteld. In deze folder leest u meer over deze diagnose en over de mogelijke

Nadere informatie

Rugklachten. www.fysiotherapie4all.nl info@fysiotherapie4all 076-5657133

Rugklachten. www.fysiotherapie4all.nl info@fysiotherapie4all 076-5657133 Rugklachten De wervelkolom bestaat uit de nekwervels, borstwervels, lendenwervels, heiligbeenwervels en het staartbeen. Op deze site staat een specifiek artikel over nekklachten geschreven en daarom worden

Nadere informatie

Neurologie en Neurochirurgie. Rughernia.

Neurologie en Neurochirurgie. Rughernia. Neurologie en Neurochirurgie Rughernia www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU030 / Rughernia / 17-09-2018 2 Rughernia U bent doorverwezen naar

Nadere informatie

Lumbale hernia operatie

Lumbale hernia operatie Lumbale hernia operatie Wervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de wervelkolom. De orthopedisch chirurg zal deze operatie verrichten.

Nadere informatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een hernia-operatie

Wilhelmina Ziekenhuis Assen. Vertrouwd en dichtbij. Informatie voor patiënten. Een hernia-operatie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Een hernia-operatie z 1 In deze brochure leest u wat een hernia is en wat u kunt verwachten van een operatie. Wervelkolom Wervelkolom

Nadere informatie

CERVICALE HERNIA 17962

CERVICALE HERNIA 17962 CERVICALE HERNIA 17962 Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke wervelkolom (zie afbeelding)

Nadere informatie

Nekhernia. Neurochirurgie. mca.nl

Nekhernia. Neurochirurgie. mca.nl Nekhernia Neurochirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een hernia 3 Hoe is de wervelkolom gebouwd? 4 Hoe ontstaat een hernia? 5 Hoe weet de arts dat u een hernia heeft? 5 De behandeling van een hernia en

Nadere informatie

HNP hernia nuclei pulposi

HNP hernia nuclei pulposi HNP hernia nuclei pulposi INLEIDING Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan,

Nadere informatie

Neurologie Rughernia (HNP)

Neurologie Rughernia (HNP) Neurologie Rughernia (HNP) 2 Inleiding Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Bij een HNP van de

Nadere informatie

Rughernia. (Hernia nuclei pulposi)

Rughernia. (Hernia nuclei pulposi) Rughernia (Hernia nuclei pulposi) Wat is een hernia? Hernia betekent letterlijk breuk. Een hernia nuclei pulposi (kortweg HNP) komt voor in de wervelkolom en bestaat uit een scheur in de achterkant van

Nadere informatie

Nekhernia. Poli Neurochirurgie

Nekhernia. Poli Neurochirurgie Nekhernia Poli Neurochirurgie Uw specialist heeft bij u een hernia van de nek vastgesteld. In deze brochure wordt u uitgelegd wat een hernia is en hoe de arts tot deze diagnose komt. Verder geven wij u

Nadere informatie

Operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal

Operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Operatie aan een vernauwing van het lendenwervelkanaal z 1 Een vernauwing (stenose) van het lendenwervelkanaal is een aandoening

Nadere informatie

Cervikale discus hernia (nekhernia) en cervikale discarthrose (nekarthrose) Pagina 1 van 5

Cervikale discus hernia (nekhernia) en cervikale discarthrose (nekarthrose) Pagina 1 van 5 Pagina 1 van 5 Pagina 2 van 5 Overzicht cervikale discus hernia/discarthrose. uitstulping van de discus die op een zenuw drukt (discus hernia) slijtage van één of meerdere discussen (discarthrose) veroorzaakt

Nadere informatie

Laminectomie / lumbale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie

Laminectomie / lumbale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie Laminectomie / lumbale kanaalstenose Poli Neurochirurgie De wervelkolomchirurg (neurochirurg) heeft bij u een stenose (vernauwing) vastgesteld. In dit informatieboekje leest u meer over deze diagnose en

Nadere informatie

Cervicale Spondylodese

Cervicale Spondylodese 6073p ORT.038/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Cervicale Spondylodese Halswervelkolom Orthopedie Inleiding U wordt binnenkort in het Amphia Ziekenhuis verwacht voor een operatie aan de halswervelkolom.

Nadere informatie

Hernia in de onderrug

Hernia in de onderrug 00 Hernia in de onderrug (HNP) Poli Neurologie / Neurochirurgie 1 Inleiding Hernia nuclei pulposi of hernia van de tussenwervelschijf, is een aandoening van de rug (rughernia) of de nek (nekhernia) waarbij

Nadere informatie

Veel voorkomende specifieke rugaandoeningen zijn een lumbale hernia en een wervelkanaal vernauwing.

Veel voorkomende specifieke rugaandoeningen zijn een lumbale hernia en een wervelkanaal vernauwing. (Chronische) lage rugklachten en rompstabiliteit Zeven tot acht op tien personen krijgen ooit te maken met (a)specifieke lage rugpijn. Aspecifieke rugklachten zijn te definiëren als pijn in het gebied

Nadere informatie

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven

Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Oefeningen tegen Ischias en klachten van de tussenwervelschijven Ischias is een vorm van zenuwpijn, beginnend in de heup en verdergaand langs de achterzijde van het been tot aan de voet, veroorzaakt door

Nadere informatie

Hernia in de onderrug

Hernia in de onderrug Hernia in de onderrug Een hernia (hernia nuclei pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Als deze uitstulping zich in een tussenwervelschijf in de onderrug bevindt, bij de lumbale wervels,

Nadere informatie

Cervicale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie

Cervicale kanaalstenose. Poli Neurochirurgie Cervicale kanaalstenose Poli Neurochirurgie Uw specialist heeft bij u een cervicale kanaalstenose vastgesteld. Wij vertellen u in deze brochure meer over deze diagnose en geven uitleg over de mogelijke

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia-operatie nek

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia-operatie nek PATIËNTEN INFORMATIE Hernia-operatie nek 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiebrochure wil het Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg geven over dit ziektebeeld en behandeling. Wij adviseren

Nadere informatie

Conservatieve behandeling van lage rugklachten

Conservatieve behandeling van lage rugklachten 6074p ORT.039/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Conservatieve behandeling van lage rugklachten Wervelkolom Orthopedie Inleiding Deze folder geeft u meer informatie over uw lage rugklachten, welke

Nadere informatie

Conservatieve behandeling van lage rugklachten

Conservatieve behandeling van lage rugklachten Conservatieve behandeling van lage rugklachten Wervelkolom Orthopedie Inleiding Deze folder geeft u meer informatie over uw lage rugklachten, welke u met uw behandelend orthopeed besproken heeft. Anatomie

Nadere informatie

Lage Rugproblemen. informatiebrochure voor patiënten

Lage Rugproblemen. informatiebrochure voor patiënten Lage Rugproblemen informatiebrochure voor patiënten Geachte patiënt, Deze brochure kwam tot stand door de samenwerking van de diensten Fysische Geneeskunde van ZNA. De brochure informeert u op eenvoudige

Nadere informatie

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom

Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Belangrijkste anatomische structuren van de wervelkolom Om uw rugklachten beter te kunnen begrijpen is een basiskennis van de rug noodzakelijk. Het Rughuis heeft in haar behandelprogramma veel aandacht

Nadere informatie

Subject: Taak 1.2.20

Subject: Taak 1.2.20 Taak 1.2.20 Tutor : vd Biggelaar Mentor : vd Biggelaar Klas : MT1A Gemaakt door : Tommy & Paul van der Linden 1 Inhoud! Taak 1.2.20 Inhoud!... 2 Inleiding... 3 Trekken en Duwen... 4 Tillen... 4 Zitten...

Nadere informatie

Hernia. Neurologie. alle aandacht

Hernia. Neurologie. alle aandacht Hernia Neurologie alle aandacht Hernia Een hernia is een ander woord voor een uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. De tussenwervelschijf

Nadere informatie

Ook deze zenuwwortels verlaten tussen de wervels door het wervelkanaal.

Ook deze zenuwwortels verlaten tussen de wervels door het wervelkanaal. HERNIA OPERATIE RUG In deze folder geeft het Spijkenisse Medisch Centrum u enige uitleg over het ziektebeeld en de behandeling ervan. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat is een hernia

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia operatie rug

PATIËNTEN INFORMATIE. Hernia operatie rug PATIËNTEN INFORMATIE Hernia operatie rug 2 PATIËNTENINFORMATIE In deze folder geeft het Maasstad Ziekenhuis u enige uitleg over het ziektebeeld en de behandeling ervan. Wij adviseren u deze informatie

Nadere informatie

Hernia. Neurologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Hernia. Neurologie. Locatie Hoorn/Enkhuizen Hernia Neurologie Locatie Hoorn/Enkhuizen Hernia Een hernia is een ander woord voor een uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. De

Nadere informatie

Nekklachten. www.fysiotherapie4all.nl info@fysiotherapie4all 076-5657133

Nekklachten. www.fysiotherapie4all.nl info@fysiotherapie4all 076-5657133 Nekklachten De nek De nek bestaat uit zeven wervels: C1 t/m C7. Dit wordt ook wel de cervicale wervelkolom genoemd. Het hoofd rust met de schedel op de eerste halswervel: de atlas. De tweede halswervel

Nadere informatie

CERVICALE HERNIA. Franciscus Gasthuis

CERVICALE HERNIA. Franciscus Gasthuis CERVICALE HERNIA Franciscus Gasthuis Inleiding Om een goed begrip te krijgen van wat een hernia is, is het belangrijk om u eerst iets te vertellen over de bouw van een wervelkolom. De menselijke wervelkolom

Nadere informatie

Hernia borstwervelkolom (thoracaal)

Hernia borstwervelkolom (thoracaal) Hernia borstwervelkolom (thoracaal) Inleiding Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping

Nadere informatie

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit,

Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Lage Rugpijn, Aspecifieke Lage Rugpijn, Lumbago, Spit, Wat is lage rugpijn? Lage rugpijn zit onderin de rug. Soms straalt de pijn uit naar de billen of naar een of beide bovenbenen. De pijn kan plotseling

Nadere informatie

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN

MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN Dendermondsesteenweg 29 9270 LAARNE-KALKEN 0474 30 85 84 www.dekrachtbron.be info@dekrachtbron.be MASSAGECENTRUM DE KRACHTBRON RUGSPIEROEFENINGEN LAGE RUGPIJN Lage rugpijn komt vaak voor bij acht op tien

Nadere informatie

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hernia in de onderrug. rkz.nl

Rode Kruis ziekenhuis. Patiënteninformatie. Hernia in de onderrug. rkz.nl Patiënteninformatie Hernia in de onderrug rkz.nl Wat is het? Een hernia nuclei pulposi (HNP, kortweg hernia) is een uitstulping van een tussenwervelschijf die een zenuw beknelt die naar het been loopt.

Nadere informatie

Operatie aan het wervelkanaal

Operatie aan het wervelkanaal Neurologie en Neurochirurgie Operatie aan het wervelkanaal www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU026 / Operatie aan het wervelkanaal / 31-10-2016

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie

Fysiotherapie na een hernia-operatie Fysiotherapie na een hernia-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis maart 2015 pavo 0292 Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis geopereerd aan een hernia in uw rug. In deze folder willen wij

Nadere informatie

Herniastraat Een versneld onderzoeks- en behandeltraject bij verdenking op een rughernia

Herniastraat Een versneld onderzoeks- en behandeltraject bij verdenking op een rughernia Het MCL biedt patiënten met rugklachten en uitstralende pijn een verkort onderzoeks- en behandeltraject: de herniastraat. Dit houdt in dat er binnen één dag een diagnose gesteld wordt en u een behandeling

Nadere informatie

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo

Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Presentatie door Elvira van Daal Mensendieck en Mc Kenzie praktijk Wierden en Markelo Wat is McKenzie therapie? Robin McKenzie is een fysiotherapeut uit Nieuw- Zeeland. Zijn therapie wordt wereldwijd

Nadere informatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie

Orthopedie Lumbale HNP-operatie Orthopedie Lumbale HNP-operatie Wat is een hernia? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

LUMBALE DISCUS HERNIA

LUMBALE DISCUS HERNIA 1 2 LUMBALE DISCUS HERNIA Wat is een discus hernia? Om goed te kunnen begrijpen wat een discus hernia precies is, eerst een woordje uitleg over de anatomie van onze wervelkolom. 3 Anatomie van de wervelkolom

Nadere informatie

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden

Nekhernia. Informatie voor patiënten. Medisch Centrum Haaglanden Nekhernia Neurochirurgische behandeling Informatie voor patiënten F0801-3510 december 2012 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260

Nadere informatie

Neurologie. Hernia-operatie van de rug

Neurologie. Hernia-operatie van de rug Neurologie Hernia-operatie van de rug Inhoudsopgave blz. Tekeningen wervelkolom en hernia 1 Wat wordt er onder de rug verstaan? 2 Wat is een hernia? 2 Wat zijn de verschijnselen van hernia? 3 De operatie

Nadere informatie

Neurochirurgie. Rughernia (HNP)

Neurochirurgie. Rughernia (HNP) Neurochirurgie Rughernia (HNP) Inleiding Een hernia is een ander woord voor breuk. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Bij een HNP van de lendewervelkolom

Nadere informatie

Rugoperatie. Decompressie / Herniotomie / Laminectomie

Rugoperatie. Decompressie / Herniotomie / Laminectomie Rugoperatie Decompressie / Herniotomie / Laminectomie Inhoud Inleiding 3 De wervelkolom 3 De operatie Benige decompressie/laminectomie 3 Herniotomie 3 Resultaten 4 Risico's van de operatie 4 Algemene risico

Nadere informatie

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE

Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE Orthopedie LUMBALE HNP-OPERATIE WAT IS EEN HERNIA? Tussen iedere twee wervels bevindt zich een kussentje: de tussenwervelschijf (discus). Dit werkt als een soort stootkussen om schokken op te vangen en

Nadere informatie

Nucleoplasty. Cervicaal, thoracaal of lumbaal. Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum

Nucleoplasty. Cervicaal, thoracaal of lumbaal. Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum Nucleoplasty Cervicaal, thoracaal of lumbaal Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor nucleoplasty. In deze

Nadere informatie

patiënteninformatie Dienst Fysiotherapie en revalidatie Wervelzuilschool rug - nek GezondheidsZorg met een Ziel

patiënteninformatie Dienst Fysiotherapie en revalidatie Wervelzuilschool rug - nek GezondheidsZorg met een Ziel i patiënteninformatie Dienst Fysiotherapie en revalidatie Wervelzuilschool rug - nek GezondheidsZorg met een Ziel Inhoud 1 Doelstellingen... 5 2 Anatomie... 5 2.1 Een functionele eenheid... 5 2.2 Tandradfenomenen...

Nadere informatie

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten

Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie. Rugklachten Maatschap Neurologie/Afdeling Fysiotherapie Rugklachten Algemeen Deze folder geeft informatie over rugklachten en is bedoeld voor: mensen met rugklachten, bij wie (nog) geen diagnose is vastgesteld; mensen

Nadere informatie

Decompressie/ laminectomie

Decompressie/ laminectomie 6076p ORT.041/1209.CV Zorgcommunicatie www.amphia.nl Decompressie/ laminectomie Wervelkolom Orthopedie Inleiding Bij u is sprake van een vernauwing van de lumbale wervelkolom. De orthopedisch chirurg zal

Nadere informatie

Herniaoperatie aan de lage rug

Herniaoperatie aan de lage rug NEUROLOGIE/NEUROCHIRURGIE Herniaoperatie aan de lage rug BEHANDELING Herniaoperatie aan de lage rug In overleg met de neurochirurg hebt u besloten om uw hernia via een operatie te laten behandelen. In

Nadere informatie

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl

Lage rugpijn. Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Lage rugpijn Voor meer informatie over onze organisatie kijkt u op: www.fydee.nl Inleiding Lage rugpijn Rugklachten komen veel voor. 4 van de 5 mensen heeft weleens te maken met rugpijn. In veel gevallen

Nadere informatie

Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose)

Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose) Patiënteninformatie Vernauwing van het wervelkanaal (wervelkanaalstenose) rkz.nl In deze folder vindt u informatie over wervelkanaalstenose. Welke klachten passen bij deze aandoening, hoe wordt de diagnose

Nadere informatie

Hernia Nuclei Pulposi (lumbaal) (Uitstulping van de tussenwervelschijf)

Hernia Nuclei Pulposi (lumbaal) (Uitstulping van de tussenwervelschijf) Hernia Nuclei Pulposi (lumbaal) (Uitstulping van de tussenwervelschijf) Inhoudsopgave Inleiding... 1 Anatomie van de wervelkolom... 1 De hernia... 3 Het stellen van de diagnose... 4 De operatie... 5 Operatierisico's...

Nadere informatie

De nekhernia. Pagina 1 van 5

De nekhernia. Pagina 1 van 5 De nekhernia INLEIDING Een hernia is een ander woord voor uitstulping. Een uitstulping van de tussenwervelschijf wordt ook wel een Hernia Nuclei Pulposi (HNP) genoemd. Deze uitstulping kan op een zenuw

Nadere informatie

Neurochirurgie polikliniek 512 5114 Algemene informatie van de Nederlandse Vereniging Voor Neurochirurgie Een hernia aan de onderrug

Neurochirurgie polikliniek 512 5114 Algemene informatie van de Nederlandse Vereniging Voor Neurochirurgie Een hernia aan de onderrug Neurochirurgie polikliniek 512 5114 Algemene informatie van de Nederlandse Vereniging Voor Neurochirurgie Een hernia aan de onderrug INLEIDING In de hierna volgende tekst vindt u een algemene beschrijving

Nadere informatie

Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare. Cervicale Discusprothese

Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare. Cervicale Discusprothese Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare Cervicale Discusprothese 1. Anatomie van cervicale wervelkolom Vanuit de hersenen loopt ons ruggemerg als een buis naar ons staartbeen, beschermd door een

Nadere informatie

Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE

Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE Dienst Orthopedie Stedelijk Ziekenhuis Roeselare LUMBALE KANAAL STENOSE WAARVOOR DECOMPRESSIE 1. Wat is lumbale kanaal stenose? De lumbale kanaalstenose of vernauwing van het lendenwervelkanaal is een

Nadere informatie

Informatie voor patiënten die geopereerd worden aan een nekhernia

Informatie voor patiënten die geopereerd worden aan een nekhernia Informatie voor patiënten die geopereerd worden aan een nekhernia De geavanceerde kliniek van NedSpine in Ede NedSpine, specialisten in rugoperaties NedSpine is een zelfstandige kliniek voor mensen met

Nadere informatie

Hernia-operatie. Neurochirurgie

Hernia-operatie. Neurochirurgie Hernia-operatie Neurochirurgie Inleiding Uw behandelend arts heeft met u afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen voor een hernia-operatie. De arts heeft u al informatie gegeven over deze ingreep en

Nadere informatie

Wervelkolomchirurgie. Hernia of prolaps van de tussenwervelschijf

Wervelkolomchirurgie. Hernia of prolaps van de tussenwervelschijf Wervelkolomchirurgie Wervelkolomchirurgie is een deelgebied van de chirurgie welke alle chirurgie van de wervelkolom zelf maar ook van ruggenmerg, zenuwen of andere weefsels in of direct om de wervelkanaal

Nadere informatie

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis

Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen. Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Hernia met een radiculair syndroom in de lage rug Adviezen & oefeningen Afdeling Fysiotherapie IJsselland Ziekenhuis Inleiding U bent patiënt op de afdeling neurologie van het IJsselland Ziekenhuis. Er

Nadere informatie

Bouw en werking van de rug

Bouw en werking van de rug Hou je rug gezond 60% tot 90% van de volwassenen krijgt ooit te maken met rugklachten. Nochtans kan je rugklachten voorkomen door rekening te houden met een aantal principes. In deze folder komen allerlei

Nadere informatie

APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom.

APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom. 3692 3693 3694 3695 3696 3697 3698 3699 3700 3701 3702 3703 3704 3705 3706 3707 3708 3709 3710 3711 3712 APPENDIX C: Patiënteninformatie over uitzaaiingen in de wervelkolom. Inleiding Kwaadaardige gezwellen

Nadere informatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie

Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Fysiotherapie na een hernia- of stenose operatie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U bent in het Albert Schweitzer ziekenhuis aan uw rug geopereerd. In deze folder

Nadere informatie

NEUROCHIRURGIE. Hernia

NEUROCHIRURGIE. Hernia NEUROCHIRURGIE Hernia Hernia U bent, of wordt binnenkort, opgenomen voor uw herniaklachten. Waarschijnlijk hebt u vragen, misschien ook na het lezen van de folder. Stelt u ze gerust aan de verpleegkundigen,

Nadere informatie

RUGPIJN Risicofactoren Oorzaken:

RUGPIJN Risicofactoren Oorzaken: RUGPIJN Lage rugpijn is het meest voorkomende musculoskeletaal probleem wereldwijd: tot 85% van alle mensen heeft er eens last van in de loop van het leven. Bij veel patiënten gaat deze rugpijn over zonder

Nadere informatie

Operatie bij een hernia

Operatie bij een hernia Neurologie en Neurochirurgie Operatie bij een hernia www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl NEU019 / Operatie bij een hernia / 14-01-2015 2 Operatie

Nadere informatie

Cervicale fusie. Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare

Cervicale fusie. Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare Cervicale fusie Dienst orthopedie Stedelijk ziekenhuis Roeselare 1. Anatomie van cervicale wervelkolom Vanuit de hersenen loopt ons ruggenmerg als een buis naar ons staartbeen, beschermd door een beenderige

Nadere informatie

Discus hernia. Brochure voor patient en familie. Jessa Ziekenhuis vzw. Dienst kwaliteit. versie januari 2012 (Object-ID )

Discus hernia. Brochure voor patient en familie. Jessa Ziekenhuis vzw.  Dienst kwaliteit. versie januari 2012 (Object-ID ) Discus hernia Heeft u opmerkingen of suggesties i.v.m. deze brochure? Geef ons gerust een seintje! Dienst kwaliteit E-mail: info@jessazh.be Tel: 011 30 90 22 Brochure voor patient en familie Jessa Ziekenhuis

Nadere informatie

Een hernia De operatieve behandeling

Een hernia De operatieve behandeling Een hernia De operatieve behandeling Albert Schweitzer ziekenhuis Februari 2013 pavo 0144 Inleiding De specialist heeft bij u een hernia geconstateerd. In deze folder willen we u informeren over deze aandoening

Nadere informatie

Lage rugklachten. Risicofactoren

Lage rugklachten. Risicofactoren Lage rugklachten. Lage rugklachten is, na schouder en nekklachten, de meest voorkomende klacht van het bewegingsapparaat. Geschat wordt dat, op ieder moment, minimaal 10% van de bevolking van de geïndustrialiseerde

Nadere informatie

Nekhernia Neurochirurgische behandeling

Nekhernia Neurochirurgische behandeling Nekhernia Neurochirurgische behandeling Er is bij u een nekhernia geconstateerd. De arts heeft met u afgesproken dat u hieraan geopereerd wordt. In deze folder vindt u informatie over de aandoening en

Nadere informatie

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl

Lage rugklachten. www.gzcdiemenzuid.nl Lage rugklachten Introductie De lage rug is het gebied ter hoogte van de onderste 5 lendenwervels (lumbale wervels) en de overgang met het heiligbeen (lumbo-sacrale overgang). De lendenwervelkolom bestaat

Nadere informatie

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur

Afdeling revalidatie. De wervelfractuur Afdeling revalidatie De wervelfractuur Deze folder geeft algemene informatie over de behandeling bij een (in)stabiele wervelfractuur. Deze folder geeft aan hoe de meeste patiënten kunnen worden behandeld,

Nadere informatie

Nucleoplasty. Cervicaal, Thoracaal of Lumbaal. Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum

Nucleoplasty. Cervicaal, Thoracaal of Lumbaal. Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum Nucleoplasty Cervicaal, Thoracaal of Lumbaal Behandeling van een hernia bij het Pijnbehandelcentrum Albert Schweitzer ziekenhuis april 2012 pavo 0789 Inleiding Uw behandelend arts heeft met u besproken

Nadere informatie

DE LUMBALE WERVELKOLOM (RUG)

DE LUMBALE WERVELKOLOM (RUG) DE LUMBALE WERVELKOLOM (RUG) In een notendop Chronische rugpijn, vooral ter hoogte van de lumbale wervelkolom (onderrug), is een veel voorkomende aandoening. Zo'n 75 % van alle mensen heeft er af en toe

Nadere informatie

HERNIA NEUROCHIRURGIE FRANCISCUS VLIETLAND

HERNIA NEUROCHIRURGIE FRANCISCUS VLIETLAND HERNIA NEUROCHIRURGIE FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uit het rugonderzoek (CT of MRI) is gebleken dat er bij u sprake is van een hernia. Voor de behandeling van uw herniaklachten bent of wordt u binnenkort

Nadere informatie

Preventieplan, Meest voorkomende klachten bij Integrale lichaamstherapie Nadieh. Rugklachten, schouderklachten en nekklachten.

Preventieplan, Meest voorkomende klachten bij Integrale lichaamstherapie Nadieh. Rugklachten, schouderklachten en nekklachten. Preventieplan, Meest voorkomende klachten bij Integrale lichaamstherapie Nadieh. Rugklachten, schouderklachten en nekklachten. Inhoud Inleiding 3 Rugklachten, oorzaak. 4 Rugklachten voorkomen. 6 Schouderklachten,

Nadere informatie

TRANSMURAAL PROTOCOL LUMBAAL RADICULAIR SYNDROOM

TRANSMURAAL PROTOCOL LUMBAAL RADICULAIR SYNDROOM TRANSMURAAL PROTOCOL LUMBAAL RADICULAIR SYNDROOM WERKAFSPRAKEN Anamnese en onderzoek: Radiculair syndroom (1) Stop Kracht < graad 4: Mictiestoornissen (2) Binnen 1 dag verwijzen naar neuroloog Uitvalsverschijnselen

Nadere informatie

CHRONISCHE LAGE RUGPIJN (met dank aan Peter de Jong, anesthesioloog, Laurentius Ziekenhuis te Roermond)

CHRONISCHE LAGE RUGPIJN (met dank aan Peter de Jong, anesthesioloog, Laurentius Ziekenhuis te Roermond) Deze informatie is bestemd voor patiënten, die lijden aan CHRONISCHE LAGE RUGPIJN (met dank aan Peter de Jong, anesthesioloog, Laurentius Ziekenhuis te Roermond) Inleiding Vrijwel alle volwassenen (60-90%)

Nadere informatie

Percutane vertebroplastiek

Percutane vertebroplastiek Percutane vertebroplastiek Inleiding Patiënten die wervelbreuken hebben ten gevolge van osteoporose, hebben vaak veel last van rugpijn. In enkele gevallen is er ook sprake van neurologische uitval. Vroeger

Nadere informatie

APERIUS PercLID System. Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose

APERIUS PercLID System. Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose APERIUS PercLID System Voor de behandeling van degeneratieve lumbale kanaalstenose Informatie over deze brochure Onlangs is bij u een aandoening vastgesteld die degeneratieve lumbale kanaalstenose wordt

Nadere informatie

Nekhernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei

Nekhernia. Ziekenhuis Gelderse Vallei Nekhernia Ziekenhuis Gelderse Vallei In overleg met uw behandelend specialist, heeft u besloten tot een operatie aan een nekhernia. In deze folder vindt u informatie over de behandeling. Hernia De wervelkolom

Nadere informatie

Lage rugpijn met of zonder uitstraling

Lage rugpijn met of zonder uitstraling Lage rugpijn met of zonder uitstraling s Herenbaan 172 2840 Rumst tel.: 03/880.90.11 fax: 03/880.95.95 e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be Oorzaken, pijnklachten, diagnose en behandelingen van

Nadere informatie