Maastricht-Lanaken pagina 1 van 9

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Maastricht-Lanaken pagina 1 van 9"

Transcriptie

1 Maastricht-Lanaken pagina 1 van 9 De meeste in onbruik geraakte spoorlijn zijn in verval geraakt en hebben geen perspectief op toekomstig spoorvervoer. Bij de spoorlijn Maastricht (Mt) - Lanaken (Lan) is dit echter niet het geval. Papierproducent Sappi heeft zowel in Maastricht als in Lanaken fabrieken nabij het spoor en wil graag de spoorlijn weer gaan gebruiken. De spoorlijn is echter gesloten en is, zoals we zullen gaan zien, flink in verval geraakt. Maar voor deze lijn gloort hoop, want België, Nederland en papierproducent Sappi zijn het eens over heropening van de lijn, en na lang wachten is ook de financiering rond. In oktober 2003 is de lijn vastgelegd in onderstaand fotoverslag. Kaart: Sporenplan:

2 Zie voor sporenplannen van heel Nederland. De lijn Maastricht-Lanaken begint op het emplacement van Maastricht en loopt na een brug over de Maas richting het noord-westen. Bij Lanaken buigt de spoorlijn verder (zuid- )westwaarts. Vroeger liep de spoorlijn voorbij Lanaken verder België in, maar dat is nu opgebroken. Dit fotoverslag beschrijft het deel tot Lanaken. VERDER Deze site is onderdeel van de themapagina Op dood spoor. Maastricht-Lanaken pagina 2 van 9 De verkenningstocht over de spoorlijn naar Lanaken begint op het station van Maastricht

3 Maastricht Kaart: Sporenplan: We beginnen op het perron van spoor 3 en 4 in Maastricht. Op het puntje van dit perron staat de opvallende voormalige post T. De spoorlijn naar Lanaken start op het emplacement van Maastricht tussen de opstelsporen en is daardoor moeilijk bereikbaar. Links op de achtergrond zijn bomen te zien. De spoorlijn naar Lanaken loopt hier vlak voor langs en maakt een bocht naar links.

4 Na een stukje omlopen bereik ik het spoor weer aan het einde van de bocht. Het spoor naar Lanaken loopt hier een dijk op. Naast het kilometerpaaltje 37 blijkt nog een origineel armsein te staan! Naast de dijk ligt het uiteinde van één van de uithaalsporen van het emplacement van Maastricht met daarop een rangeerlok.

5 Dezelfde fotolocatie, maar dan gezien richting Lanaken. Zoals te zien is, volgt vrij snel de brug over de Maas. Ook prominent aanwezig is het hoge ijzeren hekwerk dat het onmogelijk maakt om bij het spoor te komen en dat het fotograferen ook behoorlijk lastig maakt. De ijzeren brug heeft een aanzienlijke lengte: het overspant niet alleen de rivier maar ook de wegen op de oevers ervan.

6 Naast de boogoverspanning bevindt zich een hefbaar gedeelte dat in geheven toestand is (vast?)gezet. Direct na de brug (uiterst links op de foto) maakt het spoor een kleine bocht naar links en komt daardoor vlak langs de Maastrichtse fabriek van papierproducent Sappi te lopen.

7 Na enig omlopen lukt het me om van de verkeersbrug (het grote betonnen viaduct op de foto) op het spoor beneden te komen. Het spoor loopt hier zoals gezegd vlak naast de fabriek van Sappi. VERDER Maastricht-Lanaken pagina 3 van 9 Kaart: Sporenplan:

8 Na de Sappi-fabriek maakt het spoor een ruime bocht naar rechts en gaat daarbij onder de verkeersweg door. Min of meer onder het viaduct zie ik in de bosjes links van het hoofdspoor ineens twee naar elkaar toe lopende sporen. De sporen stoppen echter abrupt bij het hek en het wissel waarmee ze één spoor zouden moeten worden is er ook niet meer. Een stuk verderop ontbreekt ook nog een aantal meter in het spoortje.

9 Het hoofdspoor kan hier trouwens ook wel een aanzienlijke snoeibeurt gebruiken. Er groeien al complete bomen op. Na zo'n 100 meter neemt de begroeiing af en ligt er een overweg in een flauwe bocht naar rechts.

10 Vlak voor de overweg loopt het spoortje dat links in de bosjes lag dood in een stootjuk. Opvallend is dat het geen verbinding heeft gemaakt met het hoofdspoor. Waarschijnlijk heeft er vroeger wel een wissel gelegen, maar is dat ooit vervangen door een stuk recht spoor (afkomstig uit het zijspoortje?). Dat zou kunnen verklaren waarom er af en toe een stuk ontbreekt: daar lag een wissel of daar is een stuk recht spoor uitgenomen om in het hoofdspoor te leggen. De eerder genoemde overweg is beveiligd met knipperlichten, maar heeft weer geen andreaskruizen.

11 Enkele meters voorbij de overweg is een spoorbrug te zien. De brug ziet er vrij apart uit, omdat het spoor diagonaal het water kruist. Aan de rechterkant van het spoor ligt bovendien een vrij liggend bruggetje voor onderhoudswerkzaamheden, dat een rare knik maakt. VERDER Maastricht-Lanaken pagina 4 van 9

12 Kaart: Sporenplan: Na de 'diagonale brug' loopt het spoor vlak langs een hek en een nieuwe hal van Kwik-fit.

13 Direct na de hal (je ziet de schaduw nog op de voorgrond) ligt dit woeste landschap. Het hoofdspoor ligt onder de struiken (met doorns! AU!) rechts in het midden, waar enigzins nog een pad te ontdekken is. Links van het hoofdspoor zijn echter nog veel meer sporen tussen de struiken te ontdekken... Het spoor direct naast het hoofdspoor loopt door tegen de nieuwe metalen hal. Daarnaast ligt een spoor (zie foto) dat vlak langs de andere zijde van de hal loopt. Verderop in de struiken liggen nog 2 sporen, waarmee het totaal op 5 komt (excl hoofdpoor).

14 De sporen 'steken terug' in zuidelijke richting (zie kaart) en buigen langzaam van het hoofdspoor af. Ik besluit deze sporen een stukje te volgen. Langs het 'derde spoor' ligt een paadje. Dit spoor is nog het beste zichtbaar, aan elk van beide zijden van dit spoor liggen nog 2 sporen. Overigens zijn de sporen niet compleet, want geregeld ontbreekt er een stuk. Misschien dat alle wissels ooit verwijderd zijn? Na een paar honder meter verschijnt er een brug waarop ruimte was voor waarschijnlijk 2 sporen. De sporen houden echter vlak voor de brug op; op de brug zijn alleen nog de bielzen te zien. Ik besluit het zijlijntje (of wat daarvan over is) niet verder te volgen en terug te gaan naar het hoofdspoor nabij de hal van Kwik-fit.

15 Terug bij het hoofdspoor. Een stukje voorbij de kwik-fit hal blijkt er in het hoofdspoor nog een wissel naar links te liggen. Er is echter geen wisselsteller te zien (of die moet ergens in een struik verstopt zijn). Dit wissel zal de verbinding zijn tussen het hoofdspoor en de 5(?) incomplete sporen die waarschijnlijk een emplacement gevormd hebben. VERDER Maastricht-Lanaken pagina 5 van 9 Kaart: Sporenplan:

16 Weer een stukje verder ligt een ijzeren spoorbrug over een weg. Er liggen 3 sporen op, waarvan de rechter het hoofdspoor is. De twee andere sporen zijn niet meer aangesloten op andere sporen, maar zoals gezegd ontbreken er in de sporen diverse stukken en wissels. Rechts van de sporen zijn de bruggehoofden veel langer dan aan de andere kant. Mogelijk hebben hier dus ook nog sporen gelegen.

17 Na de brug neemt de begroeiing op het hoofdspoor weer toe. Links tussen de bossages liggen nog altijd één of meer incomplete sporen die het verlengde zijn van de eerdere terugsteeksporen. Overigens is het spoor vanaf hier technisch wel in goede staat. Zo aan de klemmen en de ballast te zien is het een jaar of twintig geleden eens vervangen.

18 Een eindje verderop neemt de begroeiing op het hoofdspoor ook verder af. Links ligt ook nog altijd een spoortje, verscholen onder de struiken en boompjes. Weer een stuk verder is in een boom naast het spoor een stootjuk te zien. Naast het hoofdspoor zijn er verder geen andere sporen meer.

19 De spoorlijn loopt inmiddels op een dijk van enkele meters hoog. Links van het spoor loopt een weg, waaraan een bedrijf gevestigd is. Het bedrijf naast het spoor is zo te zien werkzaam in grond. Op de achtergrond is ook een enorme kunstmatige bult te zien. VERDER Maastricht-Lanaken pagina 6 van 9 Kaart:

20 Vlakbij de heuvel is er een stenen tunneltje onder het spoor door. Verder staat hier een bordje langs het spoor dat aangeeft dat het een waterwingebied is.

21 Als je deze foto ziet denk je misschien dat het spoor is opgebroken, maar wees niet bevreesd: het spoor ligt links onder de struiken! Naast het spoor komt een weggetje te lopen, waarlangs een nabijgelegen volkstuinencomplex kan worden bereikt. Een bordje op een hoge paal naast het weggetje is helaas onleesbaar. Zo'n honderd meter verderop is het spoor weer uit de struiken tevoorschijn gekomen en begint aan een ruime bocht naar links. Overigens is het spoor zelf nog steeds in redelijk goede staat.

22 Hier is dan het volkstuinencomplex, vlak naast het spoor. Het spoor zelf is weer deels verstopt onder de struiken. Iets verderop is ineens een stuk spoor geheel vrij gemaakt. Op de heuvel links van het spoor zijn diverse planten en een trap aangelegd en er staat een bankje. Nu nog een perron en we hebben een echte halte!

23 Na de volkstuintjes gaat het spoor met een viaduct over een belangrijke invalsweg van Maastricht heen. Het viaduct is wel opvallend door de stenen torentjes aan weerszijde van het spoor en de weg. Daar gaan we weer! Direct na het viaduct verandert het spoor wederom in een bush-bush. Overigens moet wel gezegd worden dat de overdadige flora tot nog toe het enige obstakel op het spoor was: het spoor is tot op heden helemaal intact. Of dat zo blijft zien we op de volgende pagina, want de Belgische grens nadert snel! VERDER

24 Maastricht-Lanaken pagina 7 van 9 Kaart: Zoals gezegd zijn we in de buurt van de grens met België. Het valt op dat de lijn in een landelijk gebied loopt. Een kleine zandweg kruist het spoor via een stenen tunneltje en slingert verder door het licht-glooiende landschap.

25 Het spoor zelf loopt nog altijd tussen de struikjes. Overigens is het spoor hier in mindere staat dan vóór de brug met de stenen torentjes: dit stuk spoor is zo te zien niet een jaar of twintig geleden vervangen. Hier is dan de grens! Een bordje naast het spoor vertelt dat dit het einde van het waterwingebied is. Een paar meter verderop ligt een overweg, die net in België ligt. Dit is overigens pas de tweede overweg (de eerste was die met de knipperlichten, tussen Sappi en de 'diagonale brug') in de spoorlijn Maastricht-Lanaken!

26 Aan de Nederlandse zijde van de grens staat een (ooit) groene driehoek (foto links) met daarin, tussen de roestvlekken, het cijfer 4. Dit betekent dat de baanvaksnelheid vanaf hier (richting Maastricht) 40 kilometer per uur is. Op de foto rechts is een Belgisch andreaskruis te zien, dat ook niet meer is wat het geweest was... Ik had stille hoop dat in België het spoor minder overwoekerd zou zijn, maar helaas: het is nog veel erger! Let wel, ook deze stuiken hebben doorns... AU!

27 Alsof die braamstruiken met doorns nog niet genoeg een hindernis zijn... Op het spoor doemt ineens een bult betonblokken op! België is kennelijk nog steeds bang dat Nederland ooit eens hun onafhankelijkheid uit 1830 (of een paar jaar later, hangt er vanaf hoe je het ziet) wil terugdraaien en dan via de spoorlijn Maastricht-Lanaken het land zal binnenvallen... VERDER Maastricht-Lanaken pagina 8 van 9

28 Kaart: Sporenplan: Wanneer ik over de blokkade van bettonblokken ben geklauterd, zie ik dus dit. Een bijna ondoordringbaar woud van braamstruiken en andere onvriendelijke flora! Na enkele meters een pad door de struiken te hebben gemaakt (volgende keer een kapmes meenemen!) kom ik tot de conclusie dat dit niet veel zin heeft. Met enige moeite bereik ik een naastgelegen akker, waarover ik evenwijdig met het spoor naar de eerstvolgende weg loop.

29 Maar wat blijkt: de eerstvolgende weg is zo te zien vrij nieuw en is dwars door het spoortracé gelegd. Een spoorstaaf is overdwars aan de Maastrichtse zijde over het spoor gelegd (zodat je met je militaire jeep niet alsnog via het spoor de grens kan bereiken?). Aan de overkant van de weg is het spoortracé wederom onbegaanbaar, zodat ik gedwongen wordt om via een naastgelegen industrieterrein naar de volgende 'overweg' te lopen. Op zich jammer, want op dit stuk moet volgens de kaart een aftakking naar een fabriek hebben gelegen (liggen?). De volgende overweg blijkt, net als de vorige, iets minder aanwezig dan ik gehoopt had. Op de plek waar de strook braamstruiken de weg nadert is geen overweg te bekennen...

30 Toch zit ik goed, want aan de overkant van de weg zie ik weer een stuk spoorstaaf uit het gras steken. Na enkele struiken is het spoor echter weer helemaal terug van weggeweest: er ligt zelfs een complete spoorbrug.

31 Hoewel, helemaal compleet is de brug niet. Het eerste deel van het schouwpad en sommige platen tussen de spoorstaven ontbreken, terwijl de rest dermate schots en scheef ligt dat ik het niet vertrouwd vind om die te betreden. Je zou hier maar bijna 10 meter naar beneden vallen... Gelukkig zien de ijzeren platen op de brug er wel stevig genoeg uit.

32 Direct links van de brug is een sluis met sluiswachterswoning. Deze Belgische sluisdeuren zijn overigens niet helemaal waterdicht, wat een leuk watervalgeluid oplevert. Het uitzicht in noordelijke richting mag er trouwens ook wezen. Wat zal dit een mooi fotopunt zijn als er weer goederentreinen rijden... VERDER Maastricht-Lanaken pagina 9 van 9 Kaart:

33 Vlak na de brug bij de sluis ligt nog een klein bruggetje over een smal weggetje. De spoorlijn loopt hier door een bosrijk gebied en het spoor zelf is wederom goed verstopt onder de braamstruiken...

34 Naast het spoor doemt ineens een bunker op! België is wel heel erg bang dat Nederland het land via dit spoorlijntje zal binnenvallen... Na de bunker loopt het spoor het bos uit en stopt het abrupt aan de rand van een kleine vlakte (waar misschien vroeger een emplacement is geweest?). Aan de zijkant ligt een aantal spoorstukken opgestapeld. Aan de linker zijde van 'de vlakte' is een zandbult van enkele meters hoog. Aan de rechter zijde is een kleine wal van twee meter hoog, waar een drukke weg achter ligt. Aan de overkant daarvan ligt het centrum van Lanaken.

35 Wanneer ik aan de overkant van de vlakte ben aangekomen zie ik dat het tracé wederom de bosjes in loopt. Hier moet ergens in de buurt de Lanaakse vestiging van de eerdergenoemde papierproducent Sappi zijn, waarschijnlijk ergens links achter de heuvel en bosjes. Omdat ik nu wel genoeg braamstruiken heb gezien en gevoeld besluit ik niet op zoek te gaan naar de Sappi-fabriek maar naar het gezellige centrum van Lanaken te lopen, alwaar na enig zoeken de bus terug naar Maastricht wordt gevonden. Tot zover dit fotoverslag van de goederenspoorlijn Maastricht-Lanaken. Het mag wel duidelijk zijn dat er nog wel wat moet gebeuren voordat hier weer treinen kunnen rijden. Naast het snoeien van de gehele lijn moeten er twee overwegen worden aangelegd (en die in Maastricht moet worden vernieuwd), en zal er op 'de vlakte' in Lanaken weer spoor moeten worden gelegd, richting de fabriek van Sappi. Waarschijnlijk moet in België alle spoor dat er nog wel ligt worden vervangen. De totale kosten zijn ongeveer 25 miljoen euro, waarover grotendeels overeenstemming is bereikt. Ik zoek nog: - Foto's van de spooraansluiting van de Sappi-fabriek in Lanaken. - Foto's uit 'de oude doos', dwz toen de lijn nog in dienst was. Alle andere interessante aanvullingen of commentaar zijn uiteraard ook welkom per . Terug naar het overzicht van fotoverslagen Gemaakt: oktober 2003 Laatste update: augustus 2006 Copyright , Arthur Kamminga. Alle rechten voorbehouden.

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera

1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera 1. Wandeling Kala Nera Milies Kala Nera Een prachtige afwisselende wandeling vanuit Kala Nera, een toeristisch kustplaatsje, naar Milies dat 400 meter hoger tegen de helling ligt, en vervolgens via een

Nadere informatie

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron: www.pilionwalks.com Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen

Door landgoed Nieuw Rande naar Diepenveen Alternatieve NS-wandelroute dag 2 Er zijn twee redenen om een alternatief te bieden voor deze bekende NS-wandeling. De eerste is dat op dit moment in de uiterwaarden langs de IJssel gewerkt wordt aan het

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 2. Lefokastro Argalasti Kalamos Lefokastro Een prachtige en afwisselende wandeling vanaf de Pagasitische kust bij Lefokastro omhoog, gedeeltelijk langs een door steeneiken omzoomde kalderimi (stenen pad),

Nadere informatie

KORTE STRUIN 12. Mei Door Maasdal & Oeffeltse Meent

KORTE STRUIN 12. Mei Door Maasdal & Oeffeltse Meent KORTE STRUIN 12 Mei 2017 Door Maasdal & Oeffeltse Meent Door Maasdal & Oeffeltse Meent Door: Frans Sijben - Nijmegen Een Brabantse weidewandeling: door de Oeffeltse Meent langs de Maas. Niet lang. Maar

Nadere informatie

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling.

LUZENKAMPROUTE. Beschrijving van deze wandeling. LUZENKAMPROUTE Deze route voert door het Bremmersbos, de Luzenkamp en een gedeelte van de Melickerheide. Houdt u bij het volgen van de route ook het bijgevoegde kaartje bij de hand. Beschrijving van deze

Nadere informatie

Beleef de natuur en cultuur van Elsloo

Beleef de natuur en cultuur van Elsloo Beleef de natuur en cultuur van Elsloo Start- en eindpunt: parkeerplaats bij kasteel Elsloo Duur van de wandeling: ca 2 uur Lengte: ca 6 km Vanaf de parkeerplaats gaan we in zuidelijke richting naar de

Nadere informatie

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km)

Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Copyright: Hans Farjon & Bert Stok, 2011 Graag terugmelding bij onvolkomenheden in beschrijving: hans.farjon@planet.nl Routebeschrijving Tweedaagse wandeling van Maastricht naar Luik (43km) Start: Maastricht

Nadere informatie

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede.

Aan de Wijmeneir te Impe, deelgemeente van het Oost-Vlaamse Lede. Vanuit de Wijmenier kan je tal van prachtige wandelingen maken. Eén ervan beschrijven we in onderstaande tekst Wandelpad : Beschermde landschappen langs de Molenbeken Praktische gegevens LENGTE: 15 km

Nadere informatie

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be

9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen. www.wandelwiki.be 9-4-2013 Wandelroute Zuid Limburg - Vijlen Geuldal en Vijlenerbos. We maken een wandeling in het Zuid-Limburgse heuvellandschap, dus dat wordt klimmen en dalen. Vanuit Vijlen lopen we over veldwegen naar

Nadere informatie

Onderzoek naar de mogelijkheden van een fietspad langs de Halvezolenlijn West van Raamsdonk tot station Lage Zwaluwe.

Onderzoek naar de mogelijkheden van een fietspad langs de Halvezolenlijn West van Raamsdonk tot station Lage Zwaluwe. Onderzoek naar de mogelijkheden van een fietspad langs de Halvezolenlijn West van Raamsdonk tot station Lage Zwaluwe. Dit onderzoek wordt in etappes omschreven. Deel 1 Raamsdonk>Raamsdonksveer Hier stond

Nadere informatie

Mokerheide en Mokerplas

Mokerheide en Mokerplas Korte Struin 10 Januari 2018 Mokerheide en Mokerplas Frans Sijben Nijmegen Zicht op de Mokerplas Startpunt N271 Plasmolen bij bushalte Rijksweg / Witteweg Plasmolen. Openbaar vervoer: Trein Nijmegen Centraal

Nadere informatie

VERSLAG LANGS DE LIJN (de meest recente foto staat onderaan!)

VERSLAG LANGS DE LIJN (de meest recente foto staat onderaan!) VERSLAG LANGS DE LIJN 2018 (de meest recente foto staat onderaan!) 5 februari 2018: met een gloednieuwe kraan, die zowel op de weg als op het spoor kan rijden, is aannemer Nico Koning uit Avenhorn bezig

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:  Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Rondje Aghios Georgios Nilias Een prachtige wandeling van 5,5 kilometer in een rondje boven Aghios Georgios met indrukwekkende vergezichten. Hij is vooral erg mooi in mei, met de vele bloemen en de

Nadere informatie

Traject Assen - Anderen 11,5 km

Traject Assen - Anderen 11,5 km 1 Hondsrugpad Assen - Drouwen Traject Assen - Anderen 11,5 km Deze Assen variant is een afsplitsing van het Hondsrugpad tussen Emmen en Groningen. Het begint bij het station van Assen en gaat in zuidoostelijke

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:   Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 5. Drakia Chania Drakia Deze wandeling begint en eindigt in Drakia, een sfeervol en authentiek dorp boven Agria. Drakia heeft twee pleinen. Vanaf het bovenste plein is uitzicht over een deel van de route

Nadere informatie

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS

Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS Route Exloo Valthe - Gasselternijveen STROOMAFWAARTS lengte: startpunt: eindpunt: circa 24 km Schaapskooi tegenover het gemeentehuis Exloo parkeerplaats bij Vakantiepark Hunzepark in Gasselternijveen 1

Nadere informatie

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler

STRUINBULLETIN. Juni 2010 KORTE STRUIN 7. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler. Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler STRUINBULLETIN Juni 2010 KORTE STRUIN 7 Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Canadese Erebegraafplaats Groesbeek Door het Nederrijk naar het Duitse Wyler Door Frans Sijben, Nijmegen Hoe bereikt u het

Nadere informatie

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970

17 september 1944 1 juni 1975 Goederenvervoer: 1 februari 1905 2 maart 1970 pagina 1 van 5 Halte Bergentheim Gewijzigd: e:10-07-2010 Inhoud: Gegevens halte Exploitatie Gebouwen Emplacement Spoorweghaven Personeel Gegevens plaats Links: Fabrieksaansluitingen: Turfstrooiselfabriek

Nadere informatie

Bron: Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1

Bron:   Caroline Pluvier & Ruud Schreuder 1 3. Rondje Aghios Georgios Nilias Een prachtige wandeling van 5,5 kilometer in een rondje boven Aghios Georgios met indrukwekkende vergezichten. Hij is vooral erg mooi in mei, met de vele bloemen en de

Nadere informatie

Mokerheide en Mokerplas

Mokerheide en Mokerplas Korte Struin 10 September 2017 Struinbulletin Mokerheide en Mokerplas Zicht op de Mokerplas Startpunt N271 Plasmolen bij bushalte Rijksweg / Witteweg Plasmolen. Openbaar vervoer: Trein Nijmegen Centraal

Nadere informatie

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg

Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Route 12: Densberg Kellerwaldturm Dodenau - Densberg Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 13,5 km.(± 3,5 uur) 429 meter (laagste punt is

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen

STRUIN BULLETIN. April Korte Struin 9. Bos en water rondom Plasmolen STRUIN BULLETIN April 2015 Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen Bos en Water rondom Plasmolen Door: Frans Sijben - Nijmegen In het Achterbroek Korte Struin 9 Bos en water rondom Plasmolen 1 Hoe

Nadere informatie

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be

27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen. www.wandelwiki.be 27-12-2013 Wandelroute Twente Hezingen Galgenberg en Paardenslenkte. We maken een prachtige wandeling in het buitengewoon stille en glooiende grensgebied van Nederland en Duitsland ten noorden van Ootmarsum.

Nadere informatie

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE

ARENDPAD 1 en 2 WANDELINGEN ROND S-HEER ARENDSKERKE De Meeldijk vormt de grens van s-heer Arendskerke en de Ankeverepolder. Beide polders bevinden zich op een oude kreekrug, die zich van Goes via s-heer Arendskerke richting Lewedorp uitstrekt. 12. Meeldijk

Nadere informatie

Dilbeek/Itterbeek voetwegen ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject.

Dilbeek/Itterbeek voetwegen ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject. Dilbeek/Itterbeek voetwegen 45 40 39 ten noorden van de Roomstraat. Trage wegenproject. Ten noorden van de Roomstraat in Itterbeek bevinden zich 3 voetwegen: ITT 39, 40 en 45. De toestand is er de voorbije

Nadere informatie

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg

VERKEERSBEGRIPPEN. bij het Verkeersexamen 2014. Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. verkeersbegrip uitleg VERKEERSBEGRIPPEN bij het Verkeersexamen 2014 Overzicht van verkeersbegrippen, die belangrijk zijn voor kinderen. bestuurder Je bent bestuurder: - als je fietst - als je paardrijdt of loopt met je paard

Nadere informatie

Amsterdam. Amsterdams Rondje Hondje Diemen /

Amsterdam. Amsterdams Rondje Hondje Diemen / 2 GROOTTE TERREIN NVT SOORT TERREIN (JONG) BOS MET WATER TOEGANKELIJKHEID GEHELE JAAR LENGTE 5, 5 EN 15 KM BEWEGWIJZERING NEE HORECA NEE Amsterdams Rondje Hondje Diemen / Amsterdam Amsterdam, het drukste

Nadere informatie

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk

www.wandelwiki.be Landgoederen Klarenbeek en De Haere. 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk 27-11-2012 Wandelroute Veluwe - Doornspijk Landgoederen Klarenbeek en De Haere. We wandelen met Lupus in het overgangsgebied tussen de voormalige Zuiderzee en de Veluwe. Doornspijk is een overwegend agrarische

Nadere informatie

Parking - N E Je ziet hier een bord op het hek. Zet beide GROTE letters om in cijfers. Dit is A=... en B=...

Parking - N E Je ziet hier een bord op het hek. Zet beide GROTE letters om in cijfers. Dit is A=... en B=... Dit avontuur is eigenlijk bedoeld voor geo-kids. Leeftijd is niet zo belangrijk maar wij denken zo tussen de 6 en 12 jaar. Durf je het avontuur aan om samen met je ouders het raadsel van de schatkaart

Nadere informatie

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt

Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Oudste landschap van Nederland Natuurparel De Vilt Deze oude Maas-arm is 10.000 jaar geleden gevormd en afgesloten geraakt van de huidige Maas. In de loop van de tijd is hier een uniek natuurlandschap

Nadere informatie

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute

Gemeente Veghel. De Bunders. Water- wandelroute Gemeente Veghel De Bunders Water- wandelroute Water- wandelroute De Bunders 2 In de wijk De Bunders ligt een gescheiden rioolstelsel Dat wil zeggen dat het regenwater van de straat niet via het riool wordt

Nadere informatie

Spoorvervoer Lage Weide

Spoorvervoer Lage Weide Spoorvervoer Lage Weide Overzicht bestaande spoorlocaties Port of Utrecht Opdrachtgever: Gemeente Utrecht Contactpersoon: Drs. D. Hoffmans, programmamanager Goederenvervoer Contact Logitech: Ir. J.A.M.

Nadere informatie

Welkom. Materiaal. De zoektocht. Start

Welkom. Materiaal. De zoektocht. Start Welkom allemaal in de Molenbeekvallei. Ik ben Fred. Vandaag ben ik jullie gids. Welkom Welkom in de Molenbeekvallei. De Molenbeekvallei is een vallei in Boechout die rond de Molenbeek ligt. Vandaag gaan

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN Ommetje B

STRUIN BULLETIN Ommetje B STRUIN BULLETIN Ommetje B Versie: maart 2018 Gofferts Groen Door Frans Sijben Nijmegen Dit struinommetje brengt u in een dik uur naar een van de vele parken in Nijmegen. Temidden van straten en woningen

Nadere informatie

De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven

De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven De snelste route naar ons kantoor in Eindhoven Vanuit het noordwesten (A2 s-hertogenbosch): Houd vanuit de A2 afslag Eindhoven Centrum / Nijmegen aan. Volg de lange, scherpe bocht naar links en volg deze

Nadere informatie

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km)

Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Wandeling in de bossen bij Wolfheze (15 km) Afstand 15 km Startpunt Bilderberg Hotel Wolfheze, Wolfhezerweg 17 Wolfheze Wolfheze ligt op de Veluwe en dat staat garant voor mooie oude bossen. Deze wandeling

Nadere informatie

NS MST Venlo-Roermond Trail 35 kilometer, 285 hoogtemeters route en foto s: Han Savelkoel met dank aan Hans Jurriaans

NS MST Venlo-Roermond Trail 35 kilometer, 285 hoogtemeters route en foto s: Han Savelkoel met dank aan Hans Jurriaans NS MST Venlo-Roermond Trail 35 kilometer, 285 hoogtemeters route en foto s: Han Savelkoel met dank aan Hans Jurriaans Kenmerken De NS MST Venlo-Roermond Trail loopt vanaf station Venlo in zuidelijke richting

Nadere informatie

De Overijsselse Vecht.

De Overijsselse Vecht. De Overijsselse Vecht. De Vecht is een regenrivier die zijn voedingsgebied zowel in Duitsland als in Nederland heeft. De waterstand in het Nederlandse deel wordt met behulp van stuwen zoveel mogelijk constant

Nadere informatie

KORTE STRUIN 16 Maart 2018

KORTE STRUIN 16 Maart 2018 KORTE STRUIN 16 Maart 2018 Langs Groene Woonwijken van Nijmegen Zuid Door Frans Sijben Nijmegen Deze Korte Struin vertrekt vanuit Neerbosch. Van daaruit gaat het langs woonwijken van Nijmegen Zuid: niet

Nadere informatie

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004.

De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk gecontroleerd op 24 juli 2004. Wandeling Heuvelrug Bron: Wandelkrant Te Voet (feb. 2001) Auteur Berry Schutten Correcties: Henk Swart De korte variant van deze wandeling is circa 20 KM en de lange variant circa 24 KM. De route is laatstelijk

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn;

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; 2010-2016. Op diverse plaatsen binnen de gemeente Borger-Odoorn zijn velden Krabbenscheer aangetroffen met daarbij populaties Groene glazenmaker.

Nadere informatie

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos

KORTE STRUIN 14 Mei Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos KORTE STRUIN 14 Mei 2017 Op de But: groen avontuur in het Nederrijkbos Door: Frans Sijben - Nijmegen De But is een oud gebied bij Groesbeek. Het valt onder de boswachterij Groesbeek. De But is een onderdeel

Nadere informatie

Onderweg in het Akener bos

Onderweg in het Akener bos Route 5 52 Aachener Wald 53 Onderweg in het Akener bos Het Aachener Wald biedt niet alleen heerlijke natuur maar is ook een podium voor geschiedenis en verhalen. Het Aachener Wald, waardoor deze wandelroute

Nadere informatie

Wie van de richting Gulpen kwam, loopt de straat verder naar beneden en houdt daarna rechts aan een voetpad langs de Mechelsebeek.

Wie van de richting Gulpen kwam, loopt de straat verder naar beneden en houdt daarna rechts aan een voetpad langs de Mechelsebeek. Oostmaasroute Auteur: Henk Swart Door het oude stroomgebied van de Maas Deze wandeling is het best te lopen bij helder weer omdat gedurende de gehele wandeling de vergezichten en panorama's centraal staan.

Nadere informatie

De weg terug. Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel

De weg terug. Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel De weg terug Voorstel voor herstel van een Geneneindse kerkepad in Bakel Kerkepaden in Bakel De buurtschap Geneneind was en is gescheiden van het dorp en de kerk van Bakel door een strook dekzanden en

Nadere informatie

: De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde

: De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 16 KM : Gelderland : Heerde : Uitspanning : De Schaapskooi : bij de Renderklippen : Elburgerweg 31 : 8181 EM Heerde RA = Rechtsaf LA = Linksaf RD = Rechtdoor ri.

Nadere informatie

Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg?

Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Werkboekje Les 9 en 10 Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Conditie 1 M. Hoogeveen Leren schrijven met peer response, SLO 2012 Les 9 Hoe vind je de weg? Werkboekopdracht 1 Teken in de routekaart met

Nadere informatie

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade

Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade Bewonersplatform Kerkrade-Oost- Wandelen in Kerkrade WETENSWAARDIGHEDEN Startpunt: Museumplein. Hier kunt u uw auto parkeren. Duur: 45 tot 70 minuten. Heuvelachtig Niet geschikt voor mensen die moeilijk

Nadere informatie

Woordenschat blok 10 gr 4 Les:1

Woordenschat blok 10 gr 4 Les:1 Woordenschat blok 10 gr 4 Les:1 Balanceren: voorzichtig lopen en ervoor zorgen dat je niet omvalt. Bukken: naar voren buigen en een beetje zakken. Je kunt bukken om iets op te pakken van de grond. Crossen:

Nadere informatie

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen

KORTE STRUIN 17. Maart Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen KORTE STRUIN 17 Maart 2018 Vanuit Hatert door Elshof en ander Heumens groen Door Frans Sijben Nijmegen Deze korte Struin vertrekt vanuit Hatert. U loopt een tijd langs de rand van de wijk. Maar al gauw

Nadere informatie

Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur

Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur UITNODIGING DAG VAN DE BOUW OP ZATERDAG 24 MEI WILT U MEER INFORMATIE? KIJK OP WWW.DAGVANDEBOUW.NL APRIL 2014 Kom kijken hoe wij het maken 24 mei 2014 van 10-16 uur Op zaterdag 24 mei is het weer zover,

Nadere informatie

Wandelingen in en rond Bemelen

Wandelingen in en rond Bemelen Wandelingen in en rond Bemelen wandeling naar de Amerikaanse begraafplaats (openingstijden kerkhof 09.00 uur 17.00 uur) duur; ± 3 uur (excl. bezoektijd kerkhof) ± 12 km Café de Baskuul Oude Akerstraat

Nadere informatie

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km

Jubileum Wandelroute. Lengte ± 25 km Jubileum Wandelroute Lengte ± 25 km 02 Start Einde Legenda Jubileumwandeling 04 Gezinswandeling door Kale Duinen. 05 Verkorte route. Naar keuze via punt 15 over Groote Veen oost of naar punt 17 over Groote

Nadere informatie

Door de heuvels langs kapelletjes

Door de heuvels langs kapelletjes ROUTE 7 afstand: DUUR: type: ZWAARTE: LAAGSTe punt: 12,0 km 3,5 uur rondwandeling 2 (afstand, klimmen) 0m, Hoogste punt: 300m kokkari Door de heuvels langs kapelletjes Er naar toe Kokkari ligt aan de noordkust

Nadere informatie

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed

STRUINBULLETIN 22. September Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed STRUINBULLETIN 22 September 2012 Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Jeneveren in de Boshuijzer Bergen Begeijsteren op het Landgoed Door: Frans Sijben - Nijmegen 22 : Landgoed

Nadere informatie

STRUIN BULLETIN. Korte Struin 2. Uitgave: december De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven

STRUIN BULLETIN. Korte Struin 2. Uitgave: december De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven STRUIN BULLETIN Korte Struin 2 Uitgave: december 2009 De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven De grens over: Een boswandeling tussen Eperheide en Teuven Door: Frans Sijben - Nijmegen

Nadere informatie

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer

: Beetsterzwaag. : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag. : Bos, weiland, heide, meer Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 13 KM : Friesland : Beetsterzwaag : Bakkerij Verloop : Hoofdstraat 34 : 9244 CN Beetsterzwaag Bijzonderheden : 90% onverhard : Bos, weiland, heide, meer RA = Rechtsaf

Nadere informatie

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn;

Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; Krabbenscheer en Groene glazenmaker in de gemeente Borger-Odoorn; 2010-2014. Op diverse plaatsen binnen de gemeente Borger-Odoorn zijn velden Krabbenscheer aangetroffen met daarbij populaties Groene glazenmaker.

Nadere informatie

Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop.

Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop. WEST JAVA- Bantam 1949. Een beveiliging van een werktrein van de Staats Spoorwegen met een fatale afloop. Het is 19 december 1948. De legercommandant, de generaal S. Spoor, komt met zijn dagorder, waarin

Nadere informatie

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km.

Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. Wandeling Landgoed Wouwse Plantage ca. 9km. De wandeling gaat door een afwisselend landschap, gedeeltelijk open gebied maar voornamelijk loofbos. De paden kunnen op sommige plaatsen modderig zijn in natte

Nadere informatie

Het Heide-Erlebnispfad bij Altenlotheim

Het Heide-Erlebnispfad bij Altenlotheim Het Heide-Erlebnispfad bij Altenlotheim Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 4,1 km.(± 2 uur) 100 meter (laagste punt is 292 meter; hoogste

Nadere informatie

Start en finish in café Het wapen van Liempde, Raadhuisplein 4 in Liempde. (Voor treinreizigers via station Boxtel, zie route vanaf Raaphof blz.

Start en finish in café Het wapen van Liempde, Raadhuisplein 4 in Liempde. (Voor treinreizigers via station Boxtel, zie route vanaf Raaphof blz. Dommelroute Mooie wandeling, veel langs en over de rivier den Dommel. Van Liempde richting Gemonde, st. Michielsgestel en via Boxtel weer terug naar Liempde. Start en finish in café Het wapen van Liempde,

Nadere informatie

Route 2: Wandeling langs de zuidkant van Frankenau

Route 2: Wandeling langs de zuidkant van Frankenau Route 2: Wandeling langs de zuidkant van Frankenau Lengte van de wandeling: Hoogte verval: Korte omschrijving: Aanvullende informatie: Soort wandelroute: 6,8 km..(± 2,5 uur) 99 meter (laagste punt is 384

Nadere informatie

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren).

Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Wandeling De Kleine Kievit ruim 4 uren (in te korten tot 3 uren). Start bij dorpshuis de Spil; U verlaat het dorpshuis en steekt over bij de oversteekplaats; Ga het fiets-/voetpad op (Zoomweg), langs de

Nadere informatie

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer

6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Utrecht 6.1 MOLENROUTE LANGS VECHT, ANGSTEL EN GEIN Een fietsroute van A = 34 kilometer, B en C ieder 10 kilometer Deze route is gebaseerd op de ANWB/VVV toeristenkaart, schaal 1:100.000 Route A: Deze

Nadere informatie

STABBELWANDELING HULSHOUT 24 augustus 2014. WANDELTOCHT 5km

STABBELWANDELING HULSHOUT 24 augustus 2014. WANDELTOCHT 5km STABBELWANDELING HULSHOUT 24 augustus 2014 WANDELTOCHT 5km Ahoy Stabbelaar, In Hulshout zijn we te gast bij B&B Speypdonckhoeve, vlakbij de oevers van de Nete. Na de fun van het stabbelen, wacht er hier

Nadere informatie

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011

Ahrdal. 24 t/m 27 maart 2011 Ahrdal 24 t/m 27 maart 2011 Donderdag 24 maart Heel - Ahrweiler 140 km Het weerbericht voor de komende dagen geeft prachtig weer op dus pakken wij de camper in en gaan richting Duitsland. Het is alweer

Nadere informatie

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017

Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen. 13 t/m 15 februari 2017 Moezel: Moselsteig Deel 2: Bullay - Zeltingen 13 t/m 15 februari 2017 Maandag 13 feb Heel - Reil 220 km De weerberichten hadden al geruime tijd aangegeven dat er een paar mooie zonnige dagen zouden komen

Nadere informatie

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM

Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM Gedichten langs de Geul- route GULPEN-WITTEM STROOMAFWAARTS De afstand van zuil 1 (Cottessen) tot zuil 14 (Stokhem) is circa 14 km. De gedichtenroute in de Gemeente Gulpen-Wittem begint bij de Heimansgroeve:

Nadere informatie

Voettocht Pont de Molins Llers

Voettocht Pont de Molins Llers Voettocht Pont de Molins Llers ± 10 km. Kaart 8 3 uur 30 min à 4 uur. Omgeving: langs rivier Muga, heuvelachtig, soms steil klimmen en dalen. Stevige wandelschoenen nodig (geen bergschoenen) Voorzien van

Nadere informatie

23 december 2014: tussen Twisk en Opperdoes wordt een groot aantal dwarsliggers vernieuwd.

23 december 2014: tussen Twisk en Opperdoes wordt een groot aantal dwarsliggers vernieuwd. Langs de lijn 2013-2014 (meest recente bijdrage staat bovenaan) 23 december 2014: tussen Twisk en Opperdoes wordt een groot aantal dwarsliggers vernieuwd. 2 december 2014: het langverwachte liftje in het

Nadere informatie

1. Start route Wijlre:

1. Start route Wijlre: Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt Bijzonderheden : 12 KM : Limburg : Wijlre-Gulpen : Wijlre of Gulpen : Wijlre P Marchierstraat : Gulpen P Zwembad : Heuvels met enkele klimmetjes, en mooi vergezichten

Nadere informatie

: Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 70% onverhard

: Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees. : 70% onverhard Afstand Provincie Plaats Vertrekpunt : 18 KM : Drenthe : Exloo - Ees : Bussemaker Diner Cafe : Zuiderhoofdstraat 1 : 7875 BW Exloo Of: : Hotel Eeserhof : Dorpsstraat 2 : 9536 PD Ees RA = Rechtsaf LA =

Nadere informatie

ObJectnummer: 4.01/13040/261.1 Dossiernummer: 4.001/13040/ OmschriJVIng:

ObJectnummer: 4.01/13040/261.1 Dossiernummer: 4.001/13040/ OmschriJVIng: Bijlage 2. Fotoregistratie van de fysieke toestand bij het ministerieel besluit tot voorlopige bescherming als monument van het bruggenhoofd met Duitse bunkers 'Turnhoutkanalstellung' uit de Eerste Wereldoorlog

Nadere informatie

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules.

Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. 06-12-2012. Valdelagrana - Alcalá de los Gazules. In bewolkt weer, maar nog met een redelijke temperatuur rijden we om 11.15 na 4050 km van Valdelagrana weg. Een kwartier

Nadere informatie

Leerlingboekje Les 9 en 10. Naam:. Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Groep 8

Leerlingboekje Les 9 en 10. Naam:. Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Groep 8 Leerlingboekje Les 9 en 10 Naam:. Schrijfopdracht 5 Hoe vind je de weg? Groep 8 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen Illustraties: S. Loenen SLO, 2018 1 Waarover gaan de lessen? In deze

Nadere informatie

OOSTERSPOORBAANPARK-ZUID

OOSTERSPOORBAANPARK-ZUID OOSTERSPOORBAANPARK-ZUID BEWONERSAVOND 07 NOVEMBER 2016 2 OOSTERSPOORBAANPARK-ZUID BEWONERSAVOND 7 NOVEMBER 2016 OKRA GEMEENTE PROGRAMMA WELKOM TOELICHTING DOOR OKRA 1. OPGAVE 2. CONTEXT Oosterspoorbaan

Nadere informatie

Historische wandeling Ommoordseweg

Historische wandeling Ommoordseweg Historische wandeling Ommoordseweg In ons boekje Ommoordseweg van begin tot eind hebben wij geprobeerd de verdwenen weg en de verleden tijd voor u te laten herleven. Met die in gedachten is het verkennen

Nadere informatie

Spoorontsluiting Automotive Terminal Alternatief slanke aansluiting Analyse

Spoorontsluiting Automotive Terminal Alternatief slanke aansluiting Analyse Spoorontsluiting Automotive Terminal Alternatief slanke aansluiting Analyse Opdrachtgever: Provincie Limburg Huub Servais Opdrachtnemer: Logitech BV J. van Wees Datum: 3 maart 2016 Referentie: 15077/003

Nadere informatie

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85%

Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Trage Tocht Voorstonden Wandeling 1 Afstand : 15 km Percentage verhard-onverhard 15% - 85% Duur : 4 uur Toegankelijkheid : Graspad langs de Oekense beek kan op sommige stukken begroeidzijn of flink nat

Nadere informatie

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers.

Ooit lagen in het heuvelachtige. Veluwe immense gletsjers. H I K E &T r e k k i n g Ooit lagen in het heuvelachtige gebied van de Veluwe immense gletsjers. Natuur is er niet alleen om beschermd te worden, maar ook om beleefd te worden. Met deze quote onderstrepen

Nadere informatie

De Reusel wij gaan Reuselen

De Reusel wij gaan Reuselen De Reusel wij gaan Reuselen http://www.dianakors.nl/category/dereusel/ 1 De Reusel wij gaan Reuselen De natuur in de omgeving van Reusel is prachtig, steeds ontdek ik weer nieuwe stukjes. Dit voorjaar(2016)

Nadere informatie