JOTA-JOTI Luchtpost editie 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "JOTA-JOTI Luchtpost editie 2012"

Transcriptie

1 Air Mail 12 Oktober 2012 Nummer 1 JOTA-JOTI Luchtpost editie 2012 Elk jaar in het derde volle weekend van oktober wordt wereldwijd de JOTA-JOTI gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air en JOTI voor Jamboree On The Internet. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar via de radio of via het internet. In de loop van de tijd heeft de JOTA-JOTI zich ontwikkeld tot een evenement voor communicatie en techniek. Het doel is dan ook om zonder ver te reizen een heleboel nieuwe contacten te maken met andere scouts en om bezig te zijn met techniek. Al sinds een aantal jaar beleven wij ook de JOTA-JOTI in Lelystad. Gezamenlijk met zoveel mogelijk groepen uit Lelystad. Even voor een weekend gezamenlijk optrekken en veel leuke dingen doen. Dat is waar een jamboree ook eigenlijk voor bedoeld is. In juli van dit jaar werden door Scouting Nederland de eerste mailtjes verstuurd. Dus begon het weer te kriebelen bij de gezamenlijke organisatie. Snel werden de mailtjes en foto's van voorgaande jaren te voorschijn gehaald. En al snel werden de eerste ideeën voor 2012 op een kladblok geschreven was natuurlijk een succes geweest. Maar elk jaar probeer we er toch weer iets extra's aan toe te voegen! Programma 2012 Het programma van de JOTA-JOTI 2012 is klaar. We kunnen natuurlijk niet alles vertellen maar wel een tipje van de zoete sluier oplichten? Uiteraard zijn de zendamateurs van de Keistad vosvereniging weer aanwezig. Ook zij hebben natuurlijk weer veel zin in de JOTA. Voor het 3e jaar zijn zij nu van de partij. Pierre is hun hoofd zendamateur. Met het callsign PE1RIF. Als hoofd zendamateur staat hij te springen om weer zoveel en zover mogelijke verbindingen te maken. Uiteraard met zijn collega's natuurlijk. Het terrein rond de Ascanen blokhut is veranderd in een belevenissenbos. Veel fantasie heb je niet nodig om te bedenken wat we daar mee kunnen doen. Het gereedschap staat ook klaar want ook dit jaar moet er natuurlijk wel veel geknutseld worden. Mochten er nog mensen zijn die van oude stroomdraadjes af willen of andere kleine elektrische apparaatjes, gewoon meenemen. Uiteraard zouden we het echte programma kunnen uit typen en jullie alles laten lezen maar dan blijft er weinig verrassing over!

2 Extra jota kamp informatie Vrijdag 19 oktober om 19:00 zijn jullie JOTA-JOTI gangers welkom op het kampterein aan de Veldweg 98. Op zondag 21 oktober om 13:00 is het kamp voorbij en mogen jullie worden opgehaald. Voor de welpen is de opkomst op zaterdag van 10:00 s ochtends tot 16:00 s middags. Voor de Bevers is dat van 10:00 s ochtends tot 12:00 uur. Omdat er tijdens het weekend natuurlijk geslapen word, even een paar kleine tips. Zorg voor voldoende warme kleding en stevige schoenen. Uiteraard een goede slaapzak met slaapmatje of een klein smal luchtbed met eigen pomp. Vergeet vooral niet een petje en je zaklamp. Dit jaar een extra item voor je bagagelijst neem een lege (cola/ sinas) fles met dop mee. Uiteraard is een vuilniszak geen overbodige luxe om je kleren in droog te houden. En vergeet vooral je toilettas niet. Diana en Esther maken dit jaar een rondje om te ruiken wie er het lekkerst ruikt. Mochten er toch nog vragen zijn of moet de leiding ergens rekening mee houden? Meld dit dan aan Esther of Diana. esther@luchtscoutslelystad.nl en of dianascouting@gmail.com Waar zijn die hoge masten toch voor? Afgelopen jaren is het vast opgevallen dat er op het terrein steigers hebben gestaan. En in 2011 zelfs een hoogwerker. Op die steigers worden de antennes vast gebonden voor de zenders. Een leuk weetje is hoe hoger de steiger hoe verder het bereik is!! Radiosignalen gaan als onzichtbare golven door de lucht. En hoe minder weerstand van obstakels de golven tegenkomen (bomen/bergen) hoe verder dus het bereik is. En dus de kans groter is dat je scouts uit Madagaskar spreekt. Een antenne is dus erg belangrijk, want zonder een goede antenne is geen goede verbinding mogelijk. Dit jaar zijn er geen steigers of hoogwerkers. Maar komt er een eigen gebouwde toren van pionierhout. Zaterdag 6 oktober is het eerste gedeelte van deze toren opgezet. Best dus nog wel een hele klus om dit geklaard te krijgen.

3 Contact maken oproepen. Tijdens de JOTA maken we via een zender contact met een andere scoutinggroep. Maar wat is nou eigenlijk een zender? En wat moet je nou eigenlijk zeggen? We zullen een kleine uitleg proberen te geven. Elke scout die al een JOTA meegemaakt heeft weet wel hoe een zender er uitziet. Een apparaat met metertjes en een microfoon. Knijp je de microfoon in dan gaat de zender uitzenden. Knijp je de microfoon niet meer in dan gaat de zender ontvangen. Tot zover een simpel en duidelijk verhaal toch? Nu komt het iets moeilijker gedeelte. Hoe weet je nou waar die andere groepen zitten? En hoe kom je er nou mee in contact? Als eerste begint het met zoeken op verschillende frequenties. Net als de radio die je misschien wel eens gezien hebt bij opa oma of je ouders, moet er gezocht worden. Bij oude radio's doe je dat met een grote knop en zie je een naald langs een cijferplaat schuiven. En dan hoor je de ruis veranderen in een muziekje, of een man met een heel saai verhaal. Kijk je dan naar de naald dan staat die stil bij een getal. Bijv (volgens mij is dat radio 538) nou dat noemen we dan de frequentie waar het radiostation op uitzend. En waar wij naar kunnen luisteren. Nou zijn wij tijdens de JOTA ook een radiostation als wij uit zenden. Wij zenden onze eigen naam uit door de microfoon in te knijpen en te spreken. Onze naam noemen we een callsign. Als we dit doen op een frequentie kan een andere scoutinggroep ons horen. En zij vinden ons door op verschillende frequenties te luisteren. Ook wij luisteren natuurlijk op verschillende frequenties. Hoor je een scoutinggroep dan schrijf je snel de call op. En kun je daarna op de zelfde frequenties hen Hier is een code voor die je leert van de zendamateur. Eigenlijk best simpel een verbinding maken. Tijdens het gesprek is het wel telkens belangrijk dat je over zegt. Want dan weet je wanneer je moet zenden. Maar ook wanneer je moet ontvangen. Om een gesprekje makkelijk te laten verlopen zijn er voor ons J-codes. En die bestaan uit lettercombinaties. Omdat je die letter soms mogelijk moeilijk verstaat is er ook nog het NATO alfabet. Die kennen we wel toch? Alfa Bravo Charly, we zeggen dan dus ABC. De J-codes zijn afkortingen kijk in het lijstje verder op in de JOTA- JOTI luchtpost en je snapt nu direct hoe het werkt. Allemaal best simpel toch? Heb je vragen stel ze gewoon aan de zendamateurs die kunnen het nog beter uitleggen. Contact maken via de computer heeft erg weinig uitleg nodig. Overal op de wereld kent men het chatten. Tijdens de JOTI van scouting chatten we via scoutlink. Eigenlijk niks anders dan je waarschijnlijk al gewend bent. Maar er is wel een verschil! Op de chat van scoutlink kun je dus ook in een met een scout uit Peru chatten. En jawel daar komen ze weer daar heb je de J-codes weer voor nodig. Want waarschijnlijk spreken zij geen Nederlands of Engels.

4 JOTA/JOTI J-codes De J-code is ontwikkeld door een groep Landelijke JOTA Organisatoren. Het is een idee van Dave Gemmell, de landelijke JOTA-organisator van Zuid-Afrika. Het doel van de J-code is communicatie in basisvorm mogelijk maken tussen scouts die geen gemeenschappelijke taal hebben. Het is een speelse manier om te proberen toch te communiceren met iemand waarmee anders geen communicatie mogelijk zou zijn. De J-code lijkt op de Q-code die vaak gebruikt wordt door radio amateurs. De code kan ingezet worden voor radioverbindingen tijdens de JOTA. En is ook prima geschikt voor IRC tijdens de JOTI. Hieronder staan de J-codes met daarachter de betekenis in het Nederlands. Onder de J-codes staan twee voorbeelden. Persoonlijk JWN = Mijn naam is... JHO = Ik ben... jaar JFC = Ik woon in... (land) JNC = We zitten in... (plaats) JWA = Mijn adres is... JEM = Ons adres is... JWL = De taal die ik spreek is of kan spreken is 1 = Engels 2 = Frans 3 = Spaans 4 = Portugees 5 = Russisch 6 = Duits 7 = Nederlands 8 = Italiaans Scouting JCS = Ik ben een Welp/Dolfijn JSC = Ik ben een Scout (m) JGI = Ik ben een Scout (v) JRS = Ik ben een Explorer/Pivo (m) JRG = Ik ben een Explorer/Pivo (v) JLS = Ik ben een leider JWG = Ik zit bij de... groep JWP = Ik zit bij de... patrouille JHJ = Fijne JOTA / JOTI JSW = De beste scouting wensen voor jou en je groep JPB = Wees paraat Algemeen JAC = Wij kamperen JWB = Het weer hier is... 1 = bewolkt 2 = regen 3 = hevige regen 4 = sneeuw 5 = prima JWF = Het weer hier is okay JHI = Gelach JIQ = Goed idee! JQQ = Alsjeblieft, beantwoord de vragen! JUV = Jij hebt... JWJ = Deze J-code staat niet in mijn lijst, wil je me de betekenis sturen in het... 1 = Engels 2 = Frans 3 = Spaans 4 = Portugees 5 = Russisch 6 = Duits 7 = Nederlands 8 = Italiaans Om een vraag te stellen, voeg je simpelweg de letter X toe aan het eind van de betreffende code. Bijvoorbeeld: JWN = Mijn naam is... JWNX = Wat is je naam? JHO = Ik ben... jaar JHOX = Hoe oud ben je? Een voorbeeld is de volgende conversatie tussen een Russische scout in Wladiwostok en een scout in Caracas, Venezuela. Alle woorden kunnen gespeld worden in het internationale spelalfabet: Dimitri: Doswe danja, JWN Dimitri (mijn naam is Dimitri) Paco: Hola Dimitri, JWN Paco (mijn naam is Paco) Dimitri: JHJ Paco, JFC Russia, JNC Wladiwostok, JWL 5 (fijne JOTA/JOTI Paco, ik kom uit Rusland, uit Paco: Wladiwostok, ik spreek Russisch) OK Dimitri, JNC Caracas y, JHO 12, JHOX (ik kom uit Caracas, ik ben 12 jaar oud, hoe oud ben jij?) Dimitri: JHO 14 Paco, JSC, JAC, JWB 4 (ik ben 14, een scout, wij zijn aan het kamperen en het sneeuwt hier) Paco: Dimitri: Muy bien, JSC y, JWB 1, JSW Dimitri (ik ben ook een scout, hier is het bewolkt, de bes te scoutingwensen Dimitri) JSW Paco. (de beste scoutingwensen Paco) Ziet dit eruit als een soort code? Dat is precies wat het is; de J- Code. Dimitri en Paco zouden anders deze basisconversatie niet hebben kunnen voeren. Kun jij dit ook? Ga het proberen tijdens de JOTA en/of JOTI.

5 JOTA-JOTI Woordpuzzel! R L I E S A U U S E M 1. Dit doen wij met zijn allen vrijdag 19 oktober om 19:00! 2. Dit doen wij als iemand iets niet snapt of iets niet lukt. 3. Dit is een woord voor een aantal landen, dat bij elkaar hoort. 4. Hierdoor hebben wij verbinding met andere groepen over de wereld. 5. Dit doen wij pas laat, want we vinden het te gezellig. 6. Engels woord voor samenwerken. 7. Het zorgt voor warmte en lekkere hapjes zoals marshmellows. 8. Hiermee kan je dingen aan elkaar binden. 9. Dit doen we naast het contact leggen met andere groepen. 10. Het vervoert passagiers naar andere landen. 11. Hierdoor kan je Chatten via de computer. Wat komt er te staan in de rode balk? Stuur je oplossing naar redactie@luchtscoutslelystad.nl De eerste 15 goede inzendingen krijgen een extra ticket voor een suikerspin!!

6 NATO spel alfabet Niet altijd zijn de verbindingen zo goed dat je alles even goed kunt verstaan. Dat is vaak het geval bij verbindingen over lange afstanden, vaak op de kortegolf. Wat dan helpt is het spellen van woorden (of namen van mensen, plaatsen, JOTA-stations) in het NATO-spellingsalfabet. Omdat je niet weet of het tegenstation jou wel goed hoort, gebruiken we dit alfabet altijd, dus ook bij verbindingen in Nederland. Het is dus heel handig als je weet welk woord bij welke letter hoort. Er zijn in de wereld vele nationale spellingsalfabetten, maar het NATO-alfabet is het internationale spellingsalfabet. Een Engelsman, Roemeen, Canadees, Duitser of Afrikaan zal dus begrijpen wat je bedoelt als je woorden gaat spellen. A Alpha J Juliet S Sierra B Bravo K Kilo T Tango C Charlie L Lima U Uniform D Delta M Mike V Victor E Echo N November W Whisky F Foxtrot O Oscar X X-Ray G Golf P Papa Y Yankee H Hotel Q Quebec Z Zulu I India R Romeo De redactie 2012 Ook dit jaar word er weer een speciale Jota Joti luchtpost gemaakt. Vorig jaar werd deze gemaakt door Frits Valen van de lvl. Nog bedankt voor het maken van die speciale editie. We hebben erg veel positieve reacties op gehad van onze groepen maar ook van buiten onze groepen. Scouting Nederland bijvoorbeeld maar ook van de Jota organisatie. spreek haar dan gerust aan. Maar schrik niet, ze kan jou ook om een interview vragen natuurlijk. Dit jaar verzorgd Elly Brouwers de luchtpost. Zij is normaal welpen leiding, maar voor dit weekend is zij de redactie van de luchtpost. Heb je tijdens het weekend een leuk verhaaltje over bijvoorbeeld wat je beleeft hebt tijdens een van de aktiviteiten Indien u geen verdere s omtrent de JOTA-JOTI wenst te ontvangen klik hier. Heeft u vragen of opmerkingen stuur deze dan naar redactie@luchtscoutslelystad.nl

JOTA-insigne. voor Scouts en Explorers JOTA-JOTI

JOTA-insigne. voor Scouts en Explorers JOTA-JOTI JOTA-insigne voor Scouts en Explorers JOTA-JOTI Inleiding In het derde volle weekend van oktober wordt wereldwijd de JOTA JOTI gehouden. JOTA staat voor Jamboree On The Air en JOTI voor Jamboree On The

Nadere informatie

Qualified Scout Radio Operator

Qualified Scout Radio Operator Aftekenkaart JOTA Zenden VHF / 2 meter Zenden HF digitaal Zenden HF spraak Zenden UHF / SSTV Morse seinen NATO spelling kunnen gebruiken Verschillende Q codes kunnen benoemen Weten hoe je een QSO moet

Nadere informatie

Naam: Speltak: Groep:

Naam: Speltak: Groep: JOTA 2013 Naam: Speltak: Groep: NATO alfabet Er zijn in de wereld vele nationale spelalfabetten, maar het NATO - alfabet is het internationale spelalfabet. Een Engelsman, Roemeen, Canadees, Duitser of

Nadere informatie

JOTA BE Magnetic. Naam

JOTA BE Magnetic. Naam JOTA 2017 BE Magnetic Naam NATO alfabet Er zijn in de wereld vele nationale spelalfabetten, maar het NATO -alfabet is het internationale spelalfabet. Een Engelsman, Roemeen, Canadees, Duitser of Afrikaan

Nadere informatie

Ik heb mijn insigne behaald!

Ik heb mijn insigne behaald! Aftekenkaart JOTA Zenden VHF / 2 meter Zenden HF digitaal Zenden HF spraak Zenden UHF / SSTV Morse seinen Pictogrammen herkend NATO spelling kunnen gebruiken Bouwkitje solderen Semafoorseinen Brug gebouwd

Nadere informatie

Michiel de Ruyter 7.3.1. Zee van Geschiedenis. Stellingen voor de discussie:

Michiel de Ruyter 7.3.1. Zee van Geschiedenis. Stellingen voor de discussie: Boodschapper in de vloot Stellingen, werkbladen 7.3.1 Stellingen voor de discussie: - Het heeft geen enkel nut om van te voren de betekenis af te spreken van een seinvlag, je ziet er toch niks van als

Nadere informatie

Communicatie bij de brandweer

Communicatie bij de brandweer Cursus Bran dweerman Hoofdstuk 4: Communicatie bij de brandweer 1 lesuur Majoor Frank Verplanken Brandweerzone Vlaamse Ardennen Post Oudenaarde frank.verplanken@bvlar.be 1 Inhoud : 1. Inleiding 2. Een

Nadere informatie

JOTA-JOTI 14+ activiteiten tijdens de JOTA-JOTI.

JOTA-JOTI 14+ activiteiten tijdens de JOTA-JOTI. JOTA-JOTI 14+ activiteiten tijdens de JOTA-JOTI. Leusden Versie 1.0 oktober 2015 JOTA-JOTI Spelidee van Scouting Nederland - Landelijke JOTA-JOTI Organisatie is in licentie gegeven volgens een Creative

Nadere informatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie

Thema: kom er maar eens achter. Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne. Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Thema: kom er maar eens achter Natuurkunde en techniek Licht en geluid Geluid&communicatie Moeilijkheid : **** Tijdsduur : *** Juf Yvonne Doel: Na deze opdracht weet je hoe de ontwikkeling van tele-communicatie

Nadere informatie

Gebruikersbepalingen amateurfrequentiegebruik. Colofon. Nummer 212-3.3 Datum vastgesteld 20 augustus 2012

Gebruikersbepalingen amateurfrequentiegebruik. Colofon. Nummer 212-3.3 Datum vastgesteld 20 augustus 2012 Gebruikersbepalingen amateurfrequentiegebruik Colofon Nummer 212-3.3 Datum vastgesteld 20 augustus 2012 Copyright Agentschap Telecom 2012 Inhoud 1 Voorschriften amateurfrequentiebanden 5 1.1 Registratie

Nadere informatie

Introductie Seinvlaggen

Introductie Seinvlaggen Introductie Seinvlaggen Zeekadetkorps Rotterdam Dienstvak Seiner 30 januari 2011 Zeekadetkorps Rotterdam Introductie Seinvlaggen, Pagina 1 Geschiedenis Seinvlaggen Op zee is het gebruik van vlaggen al

Nadere informatie

Gebruikersbepalingen amateur frequentiegebruik

Gebruikersbepalingen amateur frequentiegebruik Gebruikersbepalingen amateur frequentiegebruik Nummer Gebruikersbepalingen RZAM_01.00 Uitgave : Versie: 3 maart 2008 Agentschap Telecom Postbus 450 9700 AL Groningen Telefoon (050) 587 74 44 Fax (050)

Nadere informatie

Zaklamp. Benodigd gereedschap: Onderdelenlijst:

Zaklamp. Benodigd gereedschap: Onderdelenlijst: .141 Zaklamp Onderdelenlijst: 2 grenen latten x x mm 2 grenen latten 0 x x mm 1 grenenplankje x 0 x mm 1 bordkarton x 0 x 3 mm 1 grenen lat 200 x 20 x mm 1 ronde staaf ø x 1 mm 4 parkers 2,2 x 9, mm 4

Nadere informatie

Q.M.L Q.R.A Q.R.B Q.R.D Q.R.G

Q.M.L Q.R.A Q.R.B Q.R.D Q.R.G De Q-code is een code die bestaat uit een combinatie van drie letters, waarvan de eerste de letter Q is. De Q-code is een internationale afkortingscode, gebruikt in radiocommunicatie, en ze werd vastgelegd

Nadere informatie

September - Oktober 2015

September - Oktober 2015 September - Oktober 2015 Beste Welpen en ouders/verzorgers, Jaja, het is bijna weer zover: een nieuw Scoutingseizoen. Dit nieuwe seizoen zal veel nieuws gaan brengen, met als grootste verandering een aantal

Nadere informatie

Zaklamp met LED. Materiaal Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr.

Zaklamp met LED. Materiaal Aantal Afm. (mm) Omschrijving Nr. is uniek 113.989 Zaklamp met LED Benodigd gereedschap: Potlood en liniaal Figuurzaag of decoupeerzaag Kruiskopschroevenraaier Houtlijm Boortjes ø2, ø3, ø6, ø8, ø12 mm Schuurpapier Werkplaatsvijl Let op!

Nadere informatie

RnV-NORMBLAD P-013 KOPIE. Spoorwegveiligheid. Gespreksdiscipline. Colofon

RnV-NORMBLAD P-013 KOPIE. Spoorwegveiligheid. Gespreksdiscipline. Colofon Spoorwegveiligheid Railned Spoorwegveiligheid Catharijnesingel 30 Postbus 2101 3500 GC Utrecht Tel. 030 235 5572 Email: safety@railned.nl RnV-NORMBLAD P-013 Gespreksdiscipline KOPIE Dit is een door Railned

Nadere informatie

DRAADLOOS DMX. Kevin Redmeijer PT20

DRAADLOOS DMX. Kevin Redmeijer PT20 DRAADLOOS Natuurlijk kennen wij allemaal draadloze microfoons en allerlei andere draadloze systemen zoals Bluetooth, Wifi en Portofoons. Draadloze DMX bestaat ook en ik ga uitleggen hoe dat in zijn werk

Nadere informatie

Ik hou mijn spreekbeurt over. luchtverkeersleiding. Spreekbeurtpakket Luchtverkeersleider Luchtverkeersleiding Nederland, 2013

Ik hou mijn spreekbeurt over. luchtverkeersleiding. Spreekbeurtpakket Luchtverkeersleider Luchtverkeersleiding Nederland, 2013 Ik hou mijn spreekbeurt over. luchtverkeersleiding Spreekbeurtpakket Luchtverkeersleider Luchtverkeersleiding Nederland, 2013 1 Wat kun je allemaal vinden in dit spreekbeurtpakket? Weetjes over Luchtverkeersleiding

Nadere informatie

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden

Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden JOTA-JOTI en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin draadloze kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

Regeling Communicatieprocedures veiligheidsberichten

Regeling Communicatieprocedures veiligheidsberichten Regeling Communicatieprocedures veiligheidsberichten Van Auteur Directeur ProRail Verkeersleiding Herman Tijsma Kenmerk Versie 2.0 Datum 24 mei 2012 EDMS#2876595 Bestand Status Definitief Inhoudsopgave

Nadere informatie

Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma!

Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma! Welkom bij de welpen van Scouting Titus Brandsma! Scouting Titus Brandsma Scouting Titus Brandsma is een van de scoutinggroepen in Nederland. In Oss zijn er zelfs al vier scoutinggroepen!! Het komt voort

Nadere informatie

e-qso voor de JOTA 2005

e-qso voor de JOTA 2005 e-qso voor de JOTA 2005 Inleiding e-qso maakt het mogelijk om via het internet te luisteren naar zendamateurrepeaterstations. Een repeaterstation ontvangt een zwak zendamateursignaal, bijvoorbeeld van

Nadere informatie

Algemene kampinformatie. Bevers en Welpen. Scouting Weurt

Algemene kampinformatie. Bevers en Welpen. Scouting Weurt Algemene kampinformatie Bevers en Welpen Scouting Weurt Dit boekje bevat algemene informatie over de kampen van de Bevers en Welpen. Het is echter niet bindend. De speltakleiding zal uiterlijk een week

Nadere informatie

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS

JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS JOTA-JOTI 2011 en CAMRAS Jaarlijks, in oktober, houdt de Scouting-beweging een weekend waarin kontakten tussen diverse scouting- groepen over de hele wereld worden gemaakt. Hierbij wordt hulp ingeroepen

Nadere informatie

April 2015 Hallo allemaal, Hier is weer een infobrief en wel een hele lange. Zodat jullie allemaal weer van alles op de hoogte zijn.

April 2015 Hallo allemaal, Hier is weer een infobrief en wel een hele lange. Zodat jullie allemaal weer van alles op de hoogte zijn. April 2015 Hallo allemaal, Hier is weer een infobrief en wel een hele lange. Zodat jullie allemaal weer van alles op de hoogte zijn. NLdoet: Goh, wat was het leuk op de NLdoet-dag. Wat hebben jullie goed

Nadere informatie

Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven.

Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven. Pit Groeihuis Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven. Aangeboden door 7.30-8.30 uur Brengen van de kindjes Ik maak je nog even mooi,

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

Gids voor Kids Hoe vind je de weg hier?

Gids voor Kids Hoe vind je de weg hier? Gids voor Kids Hoe vind je de weg hier? Inhoud Wat is edx?... 2 De goede volgorde... 4 Hoe haal ik het Scratch Star Diploma?... 6 Hoe stel je vragen in het vragenblok?... 8 Wat ga je allemaal doen in deze

Nadere informatie

VVRV cluster Veiligheidscommunicatie, versie maart 2019

VVRV cluster Veiligheidscommunicatie, versie maart 2019 VVRV cluster Veiligheidscommunicatie, versie maart 2019 1/7 Inhoud 1 Veiligheidscommunicatie 3 1.1 Voorwoord 3 1.2 Wat is veiligheidscommunicatie voor de machinist? 3 1.3 Wat zegt het Besluit Spoorwegpersoneel

Nadere informatie

Activiteit: Filosoferen met kinderen over taal

Activiteit: Filosoferen met kinderen over taal Activiteit: Filosoferen met kinderen over taal Doelgroep groepen 5 t/m 8 Materialen handleiding Filosoferen met kinderen, informatie en tips schoolbord of flip-over schrijf- of tekenpapier pennen, potloden

Nadere informatie

Kampboekje Welpen 2016: Boxmeer Zondag 24 juli t/m woensdag 27 juli

Kampboekje Welpen 2016: Boxmeer Zondag 24 juli t/m woensdag 27 juli Kampboekje Welpen 2016: Boxmeer Zondag 24 juli t/m woensdag 27 juli Dit kampboekje is van:. INHOUD Inhoud... 2 Woordje van de leiding... 3 Praktische zaken... 4 Data en tijden... 4 Kamplocatie... 4 Ouderbijdrage...

Nadere informatie

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod

Veilig Thuis. Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod Veilig Thuis Werkboekje voor kinderen en ouders bij een tijdelijk huisverbod 2 Een stukje uitleg Dat je samen met papa/mama, of een andere persoon in dit boekje gaat werken is niet zo maar. Dat komt omdat

Nadere informatie

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN

AMIGA4LIFE. Hooggevoelig, wat is dat? WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN AMIGA4LIFE Hooggevoelig, wat is dat? 7-10 jaar WWW.AMIGA4LIFE.NL T. 06-424 99985 @AMIGA4LIFECOACH VLAARDINGEN 1 voorlichtingsbrochure hooggevoeligheid - www.amiga4life.nl Ik heb een talent! Ik kan goed

Nadere informatie

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Slimme oplossingen Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Slimme oplossingen beginnen altijd met een probleem.

Nadere informatie

Vakkennis Machinist. Cluster 4 Veiligheidscommunicatie. Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV )

Vakkennis Machinist. Cluster 4 Veiligheidscommunicatie. Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV ) Vakkennis Machinist Cluster 4 Veiligheidscommunicatie Huidige versie: Versie 4.0 vraag-antwoord structuur (IB, HB, IvdS, RvS, MV 01-11-16) De vakkennis is bedoeld als bronmateriaal en niet als leerboek,

Nadere informatie

Scouting Frederik Hendrik

Scouting Frederik Hendrik Scouting Frederik Hendrik Programmaboekje Welpen Januari t/m Juli 2019 Hoi allemaal! Het eerste deel van het jaar is weer voorbij. Dit programmaboekje is voor de maanden Januari t/m Juli 2019. Voordat

Nadere informatie

Met in dit nummer. Klubkampioenschappen. Voorbereidingen overvliegkamp

Met in dit nummer. Klubkampioenschappen. Voorbereidingen overvliegkamp Groep Nieuwsbrief augustus 2014 Nieuwsbrief Heb je iets meegemaakt met de scoutinggroep wat je graag wilt delen of heb je iets leuks voor de nieuwsbrief stuur het ons. Het adres is: nieuwsbrief@de-ruyter.nl.

Nadere informatie

WENST U EEN GELUKKIG EN GEZOND GRAAF FLORIS V. Januari 2016. Colofon Redactie: Jeffrey Faas. Lees meer over...

WENST U EEN GELUKKIG EN GEZOND GRAAF FLORIS V. Januari 2016. Colofon Redactie: Jeffrey Faas. Lees meer over... Januari 2016 Colofon Redactie: Jeffrey Faas Volgende deadline: 5 MAART Kopij aanleveren: florisbode@graafflorisv.nl GRAAF FLORIS V WENST U EEN GELUKKIG Lees meer over... Florisbode Deadlines Bevers - Kom

Nadere informatie

RSW Regiotwenteland 2009

RSW Regiotwenteland 2009 RSW Regiotwenteland 2009 Hét boekje voor deelnemers Met veel informatie over van alles en nog wat Beste Scouts, 0 Heel mooi dat jullie mee willen doen aan de Regio Scouting Wedstrijden in Ommen. Wat je

Nadere informatie

Welkom bij KVW Hulsberg!

Welkom bij KVW Hulsberg! Welkom bij KVW Hulsberg! Wat leuk dat uw zoon/dochter mee doet aan KVW Hulsberg! Dit jaar zijn er weer geweldig veel aanmeldingen en we zorgen ervoor dat alle deelnemers een geweldige week tegemoet gaan;

Nadere informatie

Informatie voor de leerkracht Introductie nieuw concept (pagina 1) Programmeren met Bomberbot (pagina 1)

Informatie voor de leerkracht Introductie nieuw concept (pagina 1) Programmeren met Bomberbot (pagina 1) Leerlingen herkennen dat de moderne technologie om ons heen geprogrammeerd is door mensen. Leerlingen begrijpen dat een computer-programma bestaat uit een set instructies die een computer uitvoert en dat

Nadere informatie

Vraag 3: Een radioamateur mag volgende andere radiostations contacteren :

Vraag 3: Een radioamateur mag volgende andere radiostations contacteren : Vraag 1: Het doel van een radioamateurvergunning is : A. communiceren met andere radioamateurs B. zich te bekwamen in de radiocommunicatie en radiotechniek C. commerciële activiteiten te ontwikkelen op

Nadere informatie

Scouting zomerkamp 2017 Kampboekje

Scouting zomerkamp 2017 Kampboekje Scouting zomerkamp 2017 Kampboekje 1 INHOUDSOPGAVE inhoudsopgave...2 voorwoord...3 wat gaan we doen?...4 bagagelijst...5 Leiding, ontgroening, kamprecord...6 Kampstandaard, ik lust het niet...7 de stad...7

Nadere informatie

Kampboekje 8 juli t/m 13 juli

Kampboekje 8 juli t/m 13 juli Kampboekje 8 juli t/m 13 juli Dit kampboekje is van:. INHOUD Inhoud... 2 Woordje van de leiding... 3 Praktische zaken... 4 Data en tijden... 4 Kamplocatie... 4 Ouderbijdrage... 5 Contact voor en tijdens

Nadere informatie

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY

INKIJKEXEMPLAAR. challenges voor ouders en kids! Spelboekje. Samenspel. Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY INKIJKEXEMPLAAR 20 challenges voor ouders en kids! Spelboekje Samenspel Tover een glimlach op je gezin VAN DE FAMILY FACTORY Samenspel is ontwikkeld voor de Week van de Opvoeding 2018 Concept en tekst:

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

De Kapoenen. Contact: Belangrijke data: Praktische afspraken: Liefste kapoentjes en beste ouders, Gigi, Toto, Kerri, Kora, Telde en Rasta

De Kapoenen. Contact: Belangrijke data: Praktische afspraken: Liefste kapoentjes en beste ouders, Gigi, Toto, Kerri, Kora, Telde en Rasta De Kapoenen Liefste kapoentjes en beste ouders, Hopelijk vonden jullie ook een super tof 1 e trimester en hebben jullie zoals de leiding al heel veel zin in het 2 de semester. Deze keer gaan we ook super

Nadere informatie

Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar

Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar Het verstaan van spraak door kinderen van 8, 9, 10 en 11 jaar Wij zijn heel blij dat je mee wilt doen aan ons onderzoek! Je vader of moeder heeft je misschien al iets verteld over het onderzoek. Voor het

Nadere informatie

De opening op zaterdag ochtend

De opening op zaterdag ochtend Air Mail 20 Oktober 2012 Nummer 3 De opening op zaterdag ochtend Het is zaterdag 10:25 uur Chris Hilferink (LvL) staat zijn openingsspeech te houden. Allereerst heet hij de Welpen en Bevers van harte welkom,

Nadere informatie

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje)

A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) lesbrief A Mano 6+ El Patio Teatro (Spanje) onderbouw (groep 1 t/m 4) A Mano wordt verteld met klei. Vier handen beelden op fantasierijke wijze het bezoekadres Markendaalseweg 75a verhaal uit van een klein

Nadere informatie

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug Informatieboekje Bestuurscoaching Voor besturen is er een traject met bestuurcoaching. Dit zijn 4 avonden waarbij je met het hele bestuur van je groep aan slag gaat. Tijdens de avonden wordt er informatie

Nadere informatie

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit?

Waar zie je de bijzondere vogel en hoe ziet hij eruit? Les 1: Een verhaal schrijven Voor je gaat schrijven: een schema maken Je hebt net een verhaal bedacht. Schrijf alles wat je hebt bedacht kort op in het schema hieronder. Zijn er vragen waar je nog niet

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

4 VRAGEN. Inleiding. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten.

4 VRAGEN. Inleiding. Vaak helpt het om je gedachten op papier te zetten. Inleiding Je loopt al een tijdje met iets in je hoofd dat je zou willen doen, bereiken of waar je juist van af wilt. Je blijft maar in cirkeltjes draaien en je komt er niet uit. DE ALLEREERSTE STAP IS

Nadere informatie

woord Willigenda De voorziter Buurtfeest Holz aanmelden via : Groepsweekend Mol aanmelden via :

woord Willigenda De voorziter Buurtfeest Holz aanmelden via :   Groepsweekend Mol aanmelden via : De voorziter aan het woord Beste leden en vrienden van St. Willibrord. Vorige keer heb ik jullie geïnformeerd over het streven van de besturen van de stichting en van de vereniging om ons gebouw zo energie

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

JONGVERKENNERS CLAIM THE CLIMATE

JONGVERKENNERS CLAIM THE CLIMATE JONGVERKENNERS CLAIM THE CLIMATE Beste jongverkenners, We zijn jammer genoeg aangekomen aan het laatste spiespunt maaaar er staan nog beestige vergaderingen te wachten! Dus zet alle vergaderingen direct

Nadere informatie

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:

Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie: Startdatum:... Gewicht:... BMI:... Streefgewicht:... Motivatie:.................. Gezond afvallen betekent een verandering in je levensstijl, want blijvend afvallen bereik je niet met een crashdieet. Zo

Nadere informatie

BESTE OUDER, HET GLAZEN HUIS OP SCHEPELWEYEN

BESTE OUDER, HET GLAZEN HUIS OP SCHEPELWEYEN 07-01-2016 Nr. 9 BESTE OUDER, Inmiddels ligt de Kerstvakantie achter ons, een vakantie vol feestdagen, waarin saamhorigheid en er voor elkaar zijn, belangrijke begrippen zijn. Nu zijn wij, vol goede moed

Nadere informatie

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest!

De Nationale. Smaaktest Groep 5 t/m 8. Beste Smaakprins of Smaakprinses, Veel plezier met de Nationale Smaaktest! De Nationale Smaaktest 2009 Beste Smaakprins of Smaakprinses, Mag ik me even voorstellen? Ik ben kok Pierre Wind. Die kale, die drukke. Misschien ken je me wel van de televisie of de smaaktest van andere

Nadere informatie

WWW.KVW-AFFERDEN.NL WWW.FACEBOOK.COM/KVWAFFERDEN 0485-212961 06-12889793 Twan Krebbers 06-83008703 Past. Berdenstraat 14 Paul van den Heuvel 06-48723936 13 om el uk He Siske Hermans 06-11519419 rpsstraat

Nadere informatie

Spot 2+ La Baracca (Italië)

Spot 2+ La Baracca (Italië) l e s b ri ef Spot 2+ La Baracca (Italië) 4811 TL Breda +31 (0)76-515 49 84 F facebook.com/ stiltefestival techniek@destilte.nl Nieuwe Huizen 41 E info@destilte.nl +31(0)6-11 62 32 91 afdeling educatie

Nadere informatie

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen

Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Feedback Project Ergonomisch Ontwerpen Competenties Sociaal en communicatief functioneren (P9) Initiatief (P10) Reflectie (P11) Afgelopen module heb je met een groepje gewerkt aan je project. In week 7

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie

Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie Iedereen welkom 1 Hallo, Ik ben Juul de giraf en ik heb gehoord dat jij je eerste communie wil doen. Klopt dat? Weet je wel wat dat is: communie? Het is zo n moeilijk woord. Wees gerust het is geen ziekte

Nadere informatie

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 1 beeldscherm

Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 1 beeldscherm Module 4.3 Live uitzenden en scherm delen 1 beeldscherm In deze les ga ik je uitleggen hoe je live kunt uitzenden op Facebook vanaf je computer en hoe je je scherm kunt delen. Dat is heel spannend om te

Nadere informatie

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld.

Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. week 00 0 (maand) 2010 Toets niveau AA Voordat je de toets maakt Je gaat een toets maken. Je krijgt drie teksten met opdrachten. Je krijgt eerst een voorbeeld. pagina 1 van 8 Voorbeeldtekst Natuur maakt

Nadere informatie

Kamp juni & 1 juli

Kamp juni & 1 juli Kamp 2018 30 juni & 1 juli Beste Kamper, Hier is het boekje waarin alles staat wat je moet weten voor het kamp van de venlose reddingsbrigade in het weekend van 30 juni en 1 juli. De begeleiders zullen

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17

Waarom dit boek? 7. 1 De ik-fabriek, wat is dat? Lichaamsseintjes Je lichaam is net een fabriek 17 Inhoud Waarom dit boek? 7 1 De ik-fabriek, wat is dat? 10 2 Lichaamsseintjes 14 3 Je lichaam is net een fabriek 17 4 De ik-fabriek, hoe ziet die eruit? 18 4.1 De eerste verdieping: voelen 20 4.2 De tweede

Nadere informatie

Belangrijke data voor de maand oktober:

Belangrijke data voor de maand oktober: Beste ouder(s) en leden, September is als eerste scoutsmaand vliegensvlug voorbij gevlogen, nu staat oktober reeds voor de deur! Wat heeft oktober allemaal te bieden? Belangrijke data voor de maand oktober:

Nadere informatie

Bijbellezen. hoezo moeilijk?

Bijbellezen. hoezo moeilijk? Bijbellezen hoezo moeilijk? Inhoudsopgave Bijbellezen gaat niet vanzelf, door: Herman van Wijngaarden 1 Wat heb je er dan voor nodig?, door: Diane Palm 4 Aan de slag met de Bijbel 6 Een oefening met bijbellezen

Nadere informatie

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS

HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS HET KLOKHUIS ZOEKT ONTWERPERS Lesbrief Naam Groep Naam ontwerpteam Iedereen aan tafel Bij jullie thuis staat vast een tafel in de woon- of eetkamer. Ook hebben jullie vast stoelen, bestek en servies. Allemaal

Nadere informatie

WELPENKAMP MGR. BEKKERSGROEP 2014. Jungle Safari. Op zoek naar de grote vijf. Dit kampboekje is van: ...

WELPENKAMP MGR. BEKKERSGROEP 2014. Jungle Safari. Op zoek naar de grote vijf. Dit kampboekje is van: ... WELPENKAMP MGR. BEKKERSGROEP 2014 Jungle Safari Op zoek naar de grote vijf Dit kampboekje is van:... 2 Inhoud Woordje van de Leiding... 5 Algemene info... 6 Kampthema... 8 Uniform... 9 Wat moet er in de

Nadere informatie

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België)

Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) lesbrief Het circus komt 3+ Clair de Lune Théâtre (België) onderbouw (groep 1 t/m 4) bezoekadres Markendaalseweg 75a Het doek gaat op. Er komt een schaduwcircus aan en alles is ineens mogelijk! Schaduwen

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Kom maandag maar, zei Jezus.

Kom maandag maar, zei Jezus. Dienstnummer: 1287 zondag: 2 e zondag van de herfst datum: 30-06-2018 plaats: De Ontmoeting, Assen Schriftlezingen (onderstreept = hoofdlezing): Matteus 25: 31-46 (BGT) liederen: GotZ 15; DV 198:1,3,4;

Nadere informatie

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A

Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Strategieles Verbanden (Relaties en verwijswoorden) niveau A Wat doe je in deze les? Bij Nieuwsbegrip lees je altijd een tekst met het stappenplan. Je gaat vaak op zoek naar verbanden in een tekst. Wat

Nadere informatie

De Kapoenen. Aangezien er veel informatie via mail wordt verstuurd, vragen wij u uw adres door te sturen naar

De Kapoenen. Aangezien er veel informatie via mail wordt verstuurd, vragen wij u uw  adres door te sturen naar De Kapoenen Lieve kapoentjes en beste ouders, Hopelijk vonden jullie het kamp in de Pinte een super leuke week en zijn jullie klaar om aan het nieuwe scoutsjaar te beginnen. We verwelkomen niet enkel nieuwe

Nadere informatie

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7

Leerlingboekje les 3 en 4. Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leerlingboekje les 3 en 4 Naam: Schrijfopdracht 2 Wie zijn zij? Groep 7 Leren schrijven met peer response Tekst: M. Hoogeveen, A. van Gelderen, A. Wijnbergh Illustraties: V. van Asperen SLO, 2018 1 Waarover

Nadere informatie

Klaar voor de start? Hallo! Welkom in het Doorleefboek!

Klaar voor de start? Hallo! Welkom in het Doorleefboek! in de wolken Klaar voor de start? Hallo! Welkom in het Doorleefboek! Iemand die jij heel lief vond is nu dood. Dat is heel erg. Jij hebt daardoor misschien allerlei gevoelens door elkaar. Verdrietig of

Nadere informatie

Cursus Officier Verbindingen en Communicatie. Deel 1 Techniek en geschiedenis. Met dank aan Lt. Sus Meulemans, Brw. Herentals

Cursus Officier Verbindingen en Communicatie. Deel 1 Techniek en geschiedenis. Met dank aan Lt. Sus Meulemans, Brw. Herentals Cursus Officier Verbindingen en Communicatie Deel 1 Techniek en geschiedenis Met dank aan Lt. Sus Meulemans, Brw. Herentals Coördinaten John Baekelmans Olt. Brandweer Kontich john@baekelmans.be Overzicht

Nadere informatie

Sintkrant. OBS De Ster en psz De Sterretjes

Sintkrant. OBS De Ster en psz De Sterretjes Sintkrant OBS De Ster en psz De Sterretjes Kerstkrant OBS De Ster en psz De Sterretjes Sinterklaas 2016 Dit is de feestkrant van 2016. In deze krant vindt u alle informatie rondom Sinterklaas en Kerst.

Nadere informatie

Animatie Programma. Speel, dans en lach met ons mee. Blader snel verder en kijk welke activiteiten er voor jou zijn.

Animatie Programma. Speel, dans en lach met ons mee. Blader snel verder en kijk welke activiteiten er voor jou zijn. Animatie Programma Speel, dans en lach met ons mee. Blader snel verder en kijk welke activiteiten er voor jou zijn. Vrijdag 30 augustus Goedemorgen allemaal, komen jullie gezellig knutselen? Wat we gaan

Nadere informatie

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug. Informatieboekje 2019/2020

Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug. Informatieboekje 2019/2020 Trainingen Regio Utrechtse Heuvelrug Informatieboekje 2019/2020 Beste leidinggevende, praktijkbegeleider, geïnteresseerde, In dit boekje kun je alle informatie vinden over de trainingen van Regio Utrechte

Nadere informatie

WEERBERICHT Altijd weer! Tot weer?

WEERBERICHT Altijd weer! Tot weer? Beste allemaal, Leuk dat je meegaat op ons zomerkamp. In deze westernnieuws kun je bijna alles lezen over dit kamp. Sommige dingen staan er niet in: die blijven nog even een verrassing! Wacht maar op de

Nadere informatie

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind

Relaxatie en ontspanning. voor ouder en kind Relaxatie en ontspanning voor ouder en kind door Sofie Possemiers www.elsole.be Deze oefening wordt aangeboden door Sofie Possemiers van El Sole. Wil je nog meer van zulke oefeningen ontvangen, schrijf

Nadere informatie

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde

Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Marcus 14,1-11 Maak Jezus blij met jouw liefde Aangepaste dienst met medewerking van de Bliid Boadskip Sjongers uit Berlikum Liturgie Voorzang Gez 132 Dank u voor deze nieuwe morgen Stil gebed Votum Zegengroet

Nadere informatie

WWW.KVW-AFFERDEN.NL WWW.FACEBOOK.COM/KVWAFFERDEN Twan Krebbers Alexanderstraat 26 0485-212961 06-12889793 Paul van den Heuvel Past. Berdenstraat 14 06-83008703 Siske Hermans Heukelom 13 06-48723936 Elly

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat?

Eet je dat helemaal alleen op, of ga je helemaal in je eentje er mee spelen? Of als je samen met hun nieuwe speelgoed mag spelen?, hoe vind je dat? Optie 1 Ik wil jullie even iets vragen. 1. Bij wie wonen jullie? (papa, mama, broertjes, zusjes, opa, oma, tante en zo zijn er heel veel mogelijkheden) Dus die zijn heel vaak heel dichtbij.. en hoe vind

Nadere informatie

Kampboekje. HBO-Verpleegkunde. Studiejaar

Kampboekje. HBO-Verpleegkunde. Studiejaar Kampboekje HBO-Verpleegkunde Studiejaar 2018-2019 Welkom Beste SOLDATEN, Eindelijk is het dan zover! De introductiedagen van de opleiding HBO-Verpleegkunde staan voor de deur En daarmee begin je aan een

Nadere informatie

Kampboekje. HBO-Verpleegkunde. Studiejaar

Kampboekje. HBO-Verpleegkunde. Studiejaar Kampboekje HBO-Verpleegkunde Studiejaar 2019-2020 Welkom, verpleegkundige in spe Eindelijk is het zover! De start van de opleiding HBO-Verpleegkunde staat voor de deur en dit is tevens het begin van een

Nadere informatie

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst - http://domein.braintrigger.nl

Een goede vangst! Opdracht van Domein en Knaapen Groep: een goede vangst - http://domein.braintrigger.nl Een goede vangst! Om fijn te leven maak je veel gebruik van energie. Bijvoorbeeld om eten te koken, of om te spelen met een spelcomputer. Maar ook om het huis te verwarmen of jezelf te vervoeren. Voor

Nadere informatie

VOORWOORD. Beste jongens, meisjes en ouders/verzorgers,

VOORWOORD. Beste jongens, meisjes en ouders/verzorgers, PROGRAMMA 1 VOORWOORD Beste jongens, meisjes en ouders/verzorgers, Nog eventjes wachten en dan kunnen we weer gaan beginnen aan de leukste week van het jaar: De Jeugd Vakantie Week!!! Dit jaar wordt de

Nadere informatie

Sint Pancras. Thema: Piraten! Herfstvakantie!! Maandag 21 t/m donderdag 24 oktober 2019

Sint Pancras. Thema: Piraten! Herfstvakantie!! Maandag 21 t/m donderdag 24 oktober 2019 Bouwdorp Sint Pancras Thema: Piraten! Herfstvakantie!! Maandag 21 t/m donderdag 24 oktober 2019 Bouwdorp Sint Pancras 2019 Hallo jongens en meisjes! De zomer is weer voorbij. De scholen zijn weer begonnen.

Nadere informatie

Woordje van de groepsleiding

Woordje van de groepsleiding Beste leden, ouders en vrienden, Woordje van de groepsleiding En we gaan verder! Het is alweer mei! Tijd voor de voorlaatste scoutsmaand van dit scoutsjaar! Ooooh : ( Mei en juni beloven weer spannend

Nadere informatie