Inhoud voorstel Alle inwoners van de gemeente Sint Anthonis zullen met vragen op het gebied van welzijn,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud voorstel Alle inwoners van de gemeente Sint Anthonis zullen met vragen op het gebied van welzijn,"

Transcriptie

1 Onderwerp: Maatregel 2.1 Wmo Plus loket Omschrijving: Er bestaat momenteel niet één loket op het gebied van welzijn, zorg, wonen en mobiliteit waar inwoners van onze gemeente terecht kunnen. -inkomsten: n.v.t. -uitgaven : n.v.t. Alle inwoners van de gemeente Sint Anthonis zullen met vragen op het gebied van welzijn, zorg, wonen en mobiliteit terecht kunnen bij het Wmo-loket, op één herkenbare fysieke plek. Het loket zal tijdens werkdagen telefonisch, digitaal en persoonlijk bereikbaar moeten zijn. Eventueel zullen mensen thuis bezocht worden. Daarnaast kan bezien worden of het loket ook op locatie (bv. spreekuren in de dorpen) vorm kan krijgen. Binnen het Wmo-loket wordt door professionals gewerkt aan een zo optimaal mogelijke participatie van burgers. Hierbij staan de volgende uitgangspunten voorop: De vraag van de burger staat centraal; De hulpvraag wordt integraal bekeken; Bij meervoudige hulpvragen en complexe situaties wordt de zorg gecoördineerd ; Tegen vergelijkbare kosten wordt betere zorg en ondersteuning geleverd; De eigen kracht en verantwoordelijkheid van burgers komt meer centraal te staan. Een van de belangrijkste thema s binnen de Wmo is de inrichting van één loket voor de Wmo. Het is wenselijk dat de gemeente zich bij de inrichting laat leiden door het uitgangspunt dat de burger zich in principe niet vaker dan één maal tot de gemeente behoeft te wenden om over het gehele scala van voorzieningen de nodige informatie te krijgen. Daarbij zal de gemeente zich niet moeten beperken tot die voorzieningen waar zij zelf over gaat maar ook informatie te geven over relevante aanpalende terreinen, zoals zorg, wonen en welzijn. Aangezien niet alles in een keer geregeld kan zijn zal gekozen moeten worden voor een groeimodel. In eerste aanleg zijn Wmo-voorzieningen reeds ondergebracht in een loket binnen het KCC. Vervolgens zal een verkenning uitgevoerd moeten worden naar de mogelijkheid om het Wmo-loket te laten doorgroeien naar een gezamenlijke front-office voor de primaire partners op het gebied van zorg en maatschappelijke ondersteuning. Daarbij valt te denken aan woningstichting Mooiland Maasland, stichting Radius, het Regionaal Maatschappelijke Centrum, MEE en op termijn het Centrum voor Jeugd en Gezin. Vanuit een uit te voeren inventarisatie zullen daarbij wensen en mogelijkheden onderzocht en in beeld gebracht moeten worden. Alle inwoners van de gemeente Sint Anthonis zullen met vragen op het gebied van welzijn, zorg, wonen en mobiliteit terecht kunnen bij het Wmo-loket, op één herkenbare fysieke plek.

2 Wmo-voorzieningen zullen onderdeel uitmaken van een pallet van andere voorzieningen op het terrein van welzijn, zorg, wonen en mobiliteit. In kader van groeimodel dient er een tijdspad te worden vastgesteld n.v.t n.v.t n.v.t n.v.t. Partners op het gebied van zorg en maatschappelijke ondersteuning, zoals woningstichting Mooiland Maasland, stichting Radius, het Regionaal Maatschappelijke Centrum, MEE en op termijn het Centrum voor Jeugd en Gezin kunnen op termijn onderdeel uitmaken van het Wmo Plus loket.

3 Onderwerp: Maatregel 2.2 Scherpere indicatiestelling Omschrijving: Als er voorzieningen verleend moeten worden, kan dit slimmer en efficiënter. -inkomsten: zie bijlage 1 toelichting financiële situatie -uitgaven : idem Door beperking van het claimgedrag op individuele voorzieningen een besparing realiseren. Daarnaast slimmer en efficiënter voorzieningen verlenen. Als er binnen het proces van De Kanteling nog individuele voorzieningen verleend worden kunnen door een slimmere en efficiëntere wijze van indiceren goedkopere voorzieningen gerealiseerd worden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om minder uren indiceren bij hulp bij het huishouden, het PGB stimuleren, goedkopere doch even adequate voorzieningen in natura inkopen (scootmobiel, driewielfiets enz.) Geen, burgers ontvangen even adequate voorzieningen dan voorheen. Scholing is voor consulenten nodig om deze maatregel te realiseren Niet van toepassing.

4 Onderwerp: Maatregel 2.3 Inkomenstoets voor hulp bij het huishouden en vervoersvoorzieningen Omschrijving: Er bestaat momenteel geen inkomenstoets voor hulp bij het huishouden en vervoersvoorzieningen (behalve collectief vervoer Regiotaxi). -inkomsten: zie bijlage 1 toelichting financiële situatie en bijlage 2 anti-cumulatieregeling bijlage 3 overzicht bijstandsnormen -uitgaven : idem Personen met een inkomen boven een gestelde inkomensgrens worden geacht zelfredzaam te zijn in, de kosten van vervoer en hulp bij het huishouden. Uit ingewonnen juridische informatie blijkt dit mogelijk te zijn. Er is nog weinig jurisprudentie over dit onderwerp. De Rechtbank Leeuwarden geeft in een uitspraak van (AWB 08/1501) aan dat een persoon met een inkomen boven een gestelde inkomensgrens geacht wordt zelfredzaam te zijn in, in dit geval, de kosten van vervoer in de directe leefomgeving. Dit wordt niet in strijd geacht met de Wmo. Redenerend vanuit deze visie stellen we ons op het standpunt dat men met genoemd inkomen geacht wordt zelfredzaam te zijn in alle kosten van vervoer en hulp bij het huishouden. Minder inwoners dan voorheen komen in aanmerking voor hulp bij het huishouden en vervoersvoorzieningen. Indien de inkomensgrens toegepast wordt moet rekening gehouden worden met een overgangstermijn van een ½ jaar voor personen die getroffen worden. Er moet rekening gehouden worden met (veel) bezwaarschriften. Er is, voor zover bekend, nog geen enkele gemeente welke deze maatregel ingevoerd heeft. Er bestaat ook beperkte jurisprudentie over dit onderwerp. Een finale juridische toets door de Centrale Raad van Beroep is niet uit te sluiten, waarbij mogelijk het toepassen van de inkomensgrens niet toegestaan wordt. Nieuwe verordening, financieel besluit en beleidsregels zijn noodzakelijk euro euro euro euro Niet van toepassing

5 Onderwerp: Maatregel 2.4 Inkomensgrens verlagen van 1,5 naar 1,3 van de bijstandsnorm Omschrijving: Een inkomensgrens betekent dat bepaalde voorzieningen niet worden verstrekt als men een inkomen boven die grens heeft. We hanteren momenteel een inkomensgrens van 1,5 x bijstandsniveau bij collectief vervoer. -inkomsten: zie bijlage 1 toelichting financiële situatie bijlage 3 overzicht bijstandsnormen -uitgaven : idem Uit ingewonnen juridische informatie blijkt dat de gemeente vrij is om de hoogte van de inkomensgrens te bepalen bij het verlenen van voorzieningen. De huidige inkomensgrens bedraagt 1,5 x bijstandsniveau (Dit is voor een echtpaar tot 65 jaar 1.872,24 per maand). We stellen ons op het standpunt dat een verlaging van deze grens tot 1,3 x bijstandsniveau dit is voor een echtpaar tot 65 jaar 1.622,61 per maand) verdedigbaar is. Een persoon met een inkomen boven de nieuwe inkomensgrens wordt geacht zelfredzaam te zijn in de kosten van vervoer en hulp bij het huishouden. Minder inwoners dan voorheen komen in aanmerking voor hulp bij het huishouden en vervoersvoorzieningen. Indien de inkomensgrens verlaagd wordt moet rekening gehouden worden met een overgangstermijn van een ½ jaar voor personen die getroffen worden. Er moet rekening gehouden worden met (veel) bezwaarschriften. Er is, voor zover bekend, nog geen enkele gemeente welke deze maatregel ingevoerd heeft. Er bestaat ook nog geen jurisprudentie over dit onderwerp. Een finale juridische toets door de Centrale Raad van Beroep is niet uit te sluiten, waarbij mogelijk een inkomensverlaging niet toegestaan wordt. Nieuwe verordening, financieel besluit en beleidsregels zijn noodzakelijk euro euro euro euro n.v.t.

6

7 Onderwerp: Maatregel 2.5 Plafondbedrag bij grote woningaanpassingen Omschrijving: We hanteren momenteel geen plafondbedrag bij grote woningaanpassingen. -inkomsten: zie bijlage 1 toelichting financiële situatie -uitgaven : idem Bij aanvragen voor woningaanpassingen die duurder zijn dan wordt een tegemoetkoming verstrekt van ,= en moet belanghebbende zelf de overige kosten financieren. Grote bouwtechnische woningaanpassingen brengen hoge kosten met zich mee. In het huidige besluit voorzieningen gehandicapten is geen plafond opgenomen. Voorheen werd in de Wvg een plafond van gehanteerd. Dit plafond was vastgesteld door het Rijk. De gemeente verstrekte een financiële tegemoetkoming tot maximaal ,= en kon de kosten boven ,= gedeeltelijk declareren bij het Rijk. Met de komst van de Wmo is het plafondbedrag en de declaratieregeling bij het Rijk verdwenen. Wel is in het Wmo budget een beperkt bedrag opgenomen als tegemoetkoming voor de extra kosten voor grote woningaanpassingen. Een mogelijkheid is het oude plafond weer op te nemen in de verordening. In principe komen dan woningaanpassing boven ,- niet meer in aanmerking voor vergoeding. Uit het oogpunt van financiële beheersbaarheid dient de financiële tegemoetkoming voor woningaanpassing echter gemaximeerd te worden op Bij aanvragen voor woningaanpassingen die duurder zijn dan wordt in het kader van de Wmo aldus een tegemoetkoming verstrekt van ,= en moet belanghebbende zelf de overige kosten financieren. Voor zover bekend hebben twee gemeenten een dergelijk plafond reeds ingevoerd. Minder burgers dan voorheen zullen voor een tegemoetkoming in aanmerking komen euro euro euro euro Niet van toepassing.

8 Onderwerp: Maatregel 2.6 Vermogenstoets bij woonvoorzieningen Omschrijving: Er vindt momenteel geen vermogenstoets plaats bij woonvoorzieningen. -inkomsten: zie bijlage 1 overzicht financiële situatie bijlage 2 anti-cumulatieregeling bijlage 3 overzicht bijstandsnormen -uitgaven : idem Indien het vermogen in de woning (de zogeheten overwaarde) dit is het verschil tussen de vrije verkoopwaarde en de aan de woning gebonden hypotheek, hoger is dan , wordt de aanvraag in beginsel afgewezen. De vraag is gerechtvaardigd of het hebben van eigen vermogen, bijvoorbeeld in de vorm van overwaarde in de woning, mag worden betrokken bij de afweging of een woningaanpassing krachtens de Wmo wordt gecompenseerd. Er is in de Wmo niets geregeld over het in aanmerking nemen van eigen vermogen als financiële drempel. Naar ons oordeel is hier sprake van gemeentelijke beleidsruimte om vermogen te betrekken bij de vraag in hoeverre de persoon in financiële zin zelfredzaam is. Ook speelt het beginsel de sterkste schouders hier een rol. Het gaat vanuit de compensatiegedachte in de Wmo te ver om zonder meer elke woning te gaan aanpassen, zonder ook te kijken naar de waarde van de woning en de hierop rustende hypotheek. Zij vermeld dat de vermogensgrens is afgeleid van de Wet werk en bijstand en gelijk is aan 1,5 maal het bedrag dat in de WWB wordt vrijgelaten bij een eigen woning (artikel 34 lid 2 sub d. WWB). Alleen de overwaarde telt mee, niet spaargeld ed. Het in aanmerking nemen van andere vermogensbestanddelen kan er toe leiden dat deze maatregel bij een finale juridische toets door de Centrale Raad van Beroep als niet houdbaar gezien wordt. Voor zover bekend hebben drie gemeenten een vermogenstoets ingevoerd. Minder burgers dan voorheen zullen voor een tegemoetkoming in aanmerking komen. Nieuwe verordening, financieel besluit en beleidsregels zijn noodzakelijk euro euro euro euro Niet van toepassing.

9

10 Onderwerp:Maatregel 2.7 Onderhoud voorzieningen minder frequent Omschrijving: Aan rolstoelen, driewielfietsen en scootermobielen vindt veelal 1 x per jaar onderhoud plaats. -inkomsten: n.v.t. -uitgaven : n.v.t. Onderhoud aan rolstoelen, driewielfietsen en scootermobielen vindt veelal 1 x per jaar plaats. De frequentie van dit onderhoud kan zich over een langere duur uitstrekken, waarbij uitgegaan wordt van 1 x per 2 jaar. Dit mag er niet toe leiden dat de middelen eerder defect raken. Met de fabrikanten kunnen hierover de komende aanbesteding (per 2012 e.v.) nadere afspraken over gemaakt worden. Invoering leidt, zonder dat daar risico s tegenover staan, tot een bezuiniging euro euro euro euro Niet van toepassing.

11 Onderwerp: Maatregel 2.8 Goedkopere producten huren of kopen. Omschrijving: Inkoop van vervoersvoorzieningen in natura en rolstoelen vindt plaats bij een drietal leveranciers. Dit zijn producten in diverse prijsklassen. -inkomsten: zie bijlage 1 toelichting financiële situatie -uitgaven: idem De leveranciers van vervoersvoorzieningen in natura en rolstoelen bewegen op de markt hun producten op de markt (grootleveranciers) goedkoper in te kopen. Het te behalen voordeel kan doorberekend worden aan de gemeente. Invoering leidt, zonder dat daar risico s tegenover staan, tot een bezuiniging euro euro euro euro Niet van toepassing.

12 Onderwerp: Maatregel 2.9 Indicatie hulp bij het huishouden in uren en minuten. Omschrijving: Momenteel vindt indicatie plaats in klassen (van een aantal uren tot een aantal uren gerekend). -inkomsten: zie bijlage 1 toelichting financiële situatie -uitgaven : idem Gelet op een uitspraak van de CRvB van is het niet meer toegestaan de PGBvergoeding vast te stellen op het gemiddelde van een klasse (bv. vast te stellen op 3 uur in de klasse 2 t/m 3,9 uur). Gelet op deze uitspraak is het aan de orde op basis van daadwerkelijke uren te indiceren. De nieuwe wijze van indiceren levert geen grote besparing op. Immers in het ene geval leidt indicatie tot een urenindicatie onderin de klasse (bv. 2 uur) en in het andere geval bovenin de klasse (bv. 3,5 uur). De besparing moet gezocht worden in de uitvoeringskosten, aangezien het systeem transparanter en duidelijker is voor de klant. Dwingend voorgeschreven uitspraak van de CRvB van Er wordt meer maatwerk geleverd bij de indicatie. Raadsbesluit d.d. 9/5/2011 Verordening is aangepast en wordt in nieuwe verordening geïmplementeerd euro euro euro euro Niet van toepassing.

13 Onderwerp: Maatregel 2.10 Overeenkomst met Sociale Verzekeringsbank beeindigen. Omschrijving: De Sociale Verzekeringsbank levert aan een aantal PGB-houders administratieve hulp. -inkomsten: n.v.t. -uitgaven : euro De service-overeenkomst met de Sociale Verzekeringsbank voor PGB-houders beëindigen. Deze dienst wordt onverplicht door de gemeente geleverd. Om en nabij de 18 personen maken gebruik van de service van de SVB. Deze pgb-houders kunnen mogelijk problemen krijgen bij het voeren van hun administratie als de serviceovereenkomst beeindigd wordt. Door deze personen te interesseren voor hulp in natura is verlening van de service door de SVB niet meer nodig euro euro euro euro Niet van toepassing.

14 Onderwerp: Maatregel 2.11 Invoeren eigen aandeel (compensatiebijdrage) Omschrijving: Momenteel wordt geen eigen aandeel gevraagd bij de verlening van bepaalde vervoersvoorzieningen (bv. driewielfiets, scootmobiel). -inkomsten: zie Bijlage 1 toelichting financiële situatie -uitgaven : idem Een eigen aandeel (ook wel: compensatiebijdrsage) vragen aan de belanghebbende aan wie een vervoersvoorziening in natura verleend wordt. Zo is het acceptabel bij het verstrekken van een driewielfiets een eigen aandeel te vragen. Immers, belanghebbende hoeft zelf geen normale fiets aan te schaffen. Invoering leidt, zonder dat daar risico s tegenover staan, tot een bezuiniging. Burgers zullen een eigen aandeel moeten betalen. Dit is het bedrag dat zij kwijt geweest zouden zijn bij de aanschaf van een normaal vervoermiddel, bv. een fiets. Het innen van een eigen aandeel leidt tot extra administratieve (incasso)handelingen. Nieuwe verordening, financieel besluit en beleidsregels zijn noodzakelijk euro euro euro euro

15 Onderwerp: Maatregel 2.12 Scherpere aanbesteding Omschrijving: Momenteel kopen we hulp bij het huishouden, vervoersvoorzieningen in natura en rolstoelen bij een aantal leveranciers in. Voor de jaren 2012 e.v. sluiten we weer nieuwe contracten met leveranciers, dit op basis van een tweetal Europese aanbestedingen in inkomsten: zie bijlage 1 toelichting financiële situatie -uitgaven : idem Over 2012 e.v. zullen op basis van een (Europese) aanbesteding in 2011 nieuwe overeenkomsten afgesloten gaan worden met thuiszorgleveranciers voor hulp bij het huishouden en leveranciers van hulpmiddelen. Indien in het vast te stellen programma van eisen scherpe criteria neergelegd worden (bijvoorbeeld t.a.v. de tarieven) kan dit besparingen opleveren. Aangetekend moet worden dat v.w.b. hulp bij het huishouden vooraf niet aan te geven is wat het uurtarief wordt in Op dit moment is echter het tarief voor HH1 en HH2 (ongeveer) 23,--Een (eenvoudig) onderzoek onder 13 gemeenten met 20 thuiszorgleveranciers leert inmiddels dat het gemiddelde tarief voor HH1 20,67 en voor HH2 24,38 bedraagt. HH1 wordt het meest geïndiceerd. Iedere euro besparing op het huidige tarief levert een voordeel op van pakweg per jaar Zie hierboven euro euro euro euro Aanleverende bedrijven

16 Onderwerp: Maatregel 2.13 Aanvullende maatregelen. Omschrijving: Momenteel worden deze aanvullende maatregelen deels dan wel /niet toegepast (zie: inhoud voorstel). -inkomsten: zie bijlage 1 toelichting financiële situatie -uitgaven: idem Het gaat hier om nader te onderzoeken aanvullende maatregelen: a. hulp bij huishouding: - als tijdelijke voorziening; - geen hulp als iemand al een werkster had; - eigen verantwoordelijkheid voor licht huishoudelijk werk; -b. woningaanpassingen: - omlaag brengen kosten woningaanpassing; - primaat losse woonunit; - geen verhuiskosten vergoeding bij gevorderde leeftijd; -primaat verhuizen meer toepassen; c. individuele vervoersvoorzieningen en rolstoelen: - criteria aanscherpen verstrekking scootmobiel. - geen snelle scootmobiel verstrekken - naast rolstoelpool ook scootmobiel - toegang dubbele vervoersvoorzieningen beperken - maximaal aantal zones vervoer Deze maatregelen blijven naar het zich laat aanzien binnen de reikwijdte van de huidige regelgeving. Een aantal maatregelen verdienen echter indringend onderzoek, m.n. die ten aanzien van hulp bij het huishouden. Aan burgers zal deels danwel niet de gevraagde voorziening verleend worden. In de uitvoering zal met meer alertheid toepassing gegeven moeten worden aan de huidige regelgeving en (bestaande) beleidsuitgangspunten. Verder zal nader onderzoek naar de toepassing van een aantal aanvullende maatregelen nodig zijn. Er zal sprake zijn van overgangsrecht. Nieuwe verordeningen, financieel besluiten en beleidsregels zijn noodzakelijk n.t.b n.t.b n.t.b n.t.b. Niet van toepassing.

Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen

Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen Wijzigingen Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Strijen Wijziging nr. 1: Hoofdstuk 1. Begripsbepaling In artikel 1 wordt aangegeven dat voor de omschrijving van de begrippen in

Nadere informatie

VERGADERING HAMERRAAD d.d. 19 juni 2012 AGENDA NR. III / 4

VERGADERING HAMERRAAD d.d. 19 juni 2012 AGENDA NR. III / 4 VERGADERING HAMERRAAD d.d. 19 juni 2012 AGENDA NR. III / 4 VOORSTEL 1. tot vaststelling van de verordening voorziening maatschappelijke ondersteuning Gemeente Gennep en intrekking van het raadsbesluit

Nadere informatie

Toelichting. Artikel 2

Toelichting. Artikel 2 Toelichting Algemeen De systematiek van de verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Utrechtse Heuvelrug is dat steeds algemene voorzieningen, waaronder het collectief vervoer, het primaat hebben.

Nadere informatie

WMO MONITOR KWARTAAL : Samenvatting belangrijkste bevindingen

WMO MONITOR KWARTAAL : Samenvatting belangrijkste bevindingen WMO MONITOR KWARTAAL 4 211: Samenvatting belangrijkste bevindingen Financieel De totale overschrijding van de budgetten is in de loop van 211 teruggelopen en komt uit op 272.756. Na het tweede kwartaal

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp. : Verordening Wet Maatschappelijke ondersteuning Roerdalen 2011. Indiener agendapunt

Raadsvoorstel. Onderwerp. : Verordening Wet Maatschappelijke ondersteuning Roerdalen 2011. Indiener agendapunt Raadsvoorstel Onderwerp : Verordening Wet Maatschappelijke ondersteuning Roerdalen 2011. Indiener agendapunt : Het college van burgemeester en wethouders, portefeuillehouder(s): J. Teuwen Gevraagd besluit

Nadere informatie

Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 10 7 mei 2015

Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 10 7 mei 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Bergeijk Nummer 10 7 mei 2015 Besluit Maatschappelijke Ondersteuning 2015 Burgemeester en wethouders van de gemeente Bergeijk; gelet op de artikelen 11, 12,

Nadere informatie

BIJLAGE Ib. Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning ISD De Rijnstreek

BIJLAGE Ib. Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning ISD De Rijnstreek A. Algemene toelichting 1.0 Omvang van de eigen bijdrage/eigen aandeel In de Verordening is bepaald dat een cliënt een eigen bijdrage betaalt bij een voorziening in natura of een persoonsgebonden budget

Nadere informatie

Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden. www.reuseldemierden.

Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden. www.reuseldemierden. Dit elektronisch gemeenteblad is een officiële uitgave van het college van de gemeente Reusel-De Mierden www.reuseldemierden.nl/bekendmakingen Nummer : 2016-005 Datum : 29 januari 2016 Besluit Maatschappelijke

Nadere informatie

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek.

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek. Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek. Inleiding. Naast een verordening maatschappelijke ondersteuning is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning. In dit besluit

Nadere informatie

Toelichting Besluit Nadere Regelen Maatschappelijke Ondersteuning 2009

Toelichting Besluit Nadere Regelen Maatschappelijke Ondersteuning 2009 Toelichting Besluit Nadere Regelen Maatschappelijke Ondersteuning 2009 Inhoudsopgave: Hoofdstuk 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Hoofdstuk 2 Bijzondere regels over het persoonsgebonden

Nadere informatie

MEMO van college aan de raad

MEMO van college aan de raad MEMO van college aan de raad datum : 19 oktober 2010 (binnen gekomen bij de griffie op 2 november 2010) aan : Gemeenteraad van : College onderwerp : Uitwerking motie voorziening Wmo (1 juli 2010) Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Startnotitie: WMO. 1. Inhoudelijke specificatie & inventarisatie

Startnotitie: WMO. 1. Inhoudelijke specificatie & inventarisatie Startnotitie: WMO 1. Inhoudelijke specificatie & inventarisatie De drie gemeenten hebben de prestatievelden 3, 5 en 6 (uitvoering individuele voorzieningen WMO) op lende wijzen vorm gegeven. Op onderdelen

Nadere informatie

Commissienotitie Reg. nr : 1110223 Comm. : MZ Datum : 20-06-11

Commissienotitie Reg. nr : 1110223 Comm. : MZ Datum : 20-06-11 Onderwerp Wet maatschappelijke ondersteuning, de kanteling in de gemeente Boxtel. Status oordeelvormend Voorstel 1. Kennis te nemen van bijgaande notitie De kanteling in de gemeente Boxtel. 2. Voor de

Nadere informatie

Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011

Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Toelichting Besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 Toelichting op het besluit voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Beemster 2011 2 INHOUDSOPGAVE Toelichting

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad datum: portefeuillehouder: F. Pekema Datum vergadering: agendanummer: onderwerp: Inkomensgrenzen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Aan de raad, Inleiding Als

Nadere informatie

N O T I T I E. Aan Dagelijks bestuur Van Mirthe Doek Onderwerp Wmo (Dure) woningaanpassingen Datum Mei 2011 Ter Ter bespreking

N O T I T I E. Aan Dagelijks bestuur Van Mirthe Doek Onderwerp Wmo (Dure) woningaanpassingen Datum Mei 2011 Ter Ter bespreking N O T I T I E Aan Dagelijks bestuur Van Mirthe Doek Onderwerp Wmo (Dure) woningaanpassingen Datum Mei 2011 Ter Ter bespreking 1. Inleiding Doel van de Wmo is dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen

Nadere informatie

Eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf en voor de Wmo

Eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf en voor de Wmo Eigen bijdrage voor zorg zonder verblijf en voor de Wmo De klant betaalt een eigen bijdrage voor de zorg uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) die deze thuis krijgt (zorg zonder verblijf),

Nadere informatie

besluit maatschappelijke ondersteuning Hulst 2014

besluit maatschappelijke ondersteuning Hulst 2014 CVDR Officiële uitgave van Hulst. Nr. CVDR318648_1 4 juli 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning Hulst 2014 besluit maatschappelijke ondersteuning Hulst 2014 Inleiding Het gemeentelijk besluit maatschappelijke

Nadere informatie

Samengevat worden, met instemming van de WMO raad, de volgende beleidsaanpassingen voorgesteld:

Samengevat worden, met instemming van de WMO raad, de volgende beleidsaanpassingen voorgesteld: Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 14 december 2009 Agenda nr: 13 Onderwerp: Vaststellen de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2010 gemeente valkenburg aan de Geul en het Besluit nadere regels voorzieningen

Nadere informatie

Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Slochteren.

Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Slochteren. CONCEPT CONCEPT CONCEPT Toelichting op Besluit individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente. Inleiding Naast een Verordening individuele voorzieningen maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Overzicht aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 -> 2011

Overzicht aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 -> 2011 Overzicht aanpassingen Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 -> 2011 Tekst Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Gemeente Waalwijk 2010 Artikel

Nadere informatie

Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning Voorzieningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning Samenvatting Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning en Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Waarover

Nadere informatie

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2012.

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2012. Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2012. Inleiding. Naast een verordening maatschappelijke ondersteuning is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning. In dit

Nadere informatie

Bijlage 1 van de nadere regels maatschappelijke ondersteuning. Uitleg eigen bijdrage systematiek

Bijlage 1 van de nadere regels maatschappelijke ondersteuning. Uitleg eigen bijdrage systematiek Bijlage 1 van de nadere regels maatschappelijke ondersteuning. Uitleg eigen bijdrage systematiek In deze bijlage wordt uitgelegd hoe de (maximale) eigen bijdrage per voorziening wordt vastgesteld. Deze

Nadere informatie

Aanpassing Hulp bij het Huishouden

Aanpassing Hulp bij het Huishouden Aanpassing Hulp bij het Huishouden november Nv N Zo Dalfsen, 31 oktober 2014 Aanpassing hulp bij het huishouden Pagina 0 Inhoud Aanpassing Hulp bij het Huishouden... 0 Inhoud... 1 Inleiding... 1 Visie

Nadere informatie

1.1. Verstrekking van een toegekende individuele voorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget vindt plaats op verzoek van belanghebbende.

1.1. Verstrekking van een toegekende individuele voorziening in de vorm van een persoonsgebonden budget vindt plaats op verzoek van belanghebbende. Besluit voorzieningen Wmo gemeente Middelburg 2014 Vastgesteld in de collegevergadering van 28 december 2011 Gewijzigd: 11 december 2012, 10 december 2013 Publicatiedatum: 4 januari 2012, 19 december 2012,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. p.h.: Agendanummer:

RAADSVOORSTEL. p.h.: Agendanummer: RAADSVOORSTEL Onderwerp: Bijlage(n): Vergadering de dato: Nota aanbevelingen voor aanpassing van het beleid individuele voorzieningen Wmo - 1-14 december 2010 Agendanummer: p.h.: 10.12.06 WIII de raad

Nadere informatie

FINANCIEEL BESLUIT. maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude

FINANCIEEL BESLUIT. maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude FINANCIEEL BESLUIT maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude 2017 Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen In dit Financieel besluit is zoveel mogelijk de volgorde van de artikelen in de Verordening maatschappelijke

Nadere informatie

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer

Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Boxmeer FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE BOXMEER 2012 HOOFDSTUK 1. VOORZIENINGEN GERICHT OP HET HUISHOUDEN...2 ARTIKEL 1.1 OMSCHRIJVING VAN DE VOORZIENING...2 ARTIKEL 1.2 EIGEN BIJDRAGE...2

Nadere informatie

Geschreven door MdKG dinsdag, 30 maart :38 - Laatst aangepast donderdag, 05 februari :48

Geschreven door MdKG dinsdag, 30 maart :38 - Laatst aangepast donderdag, 05 februari :48 dinsdag, 30 maart 2010 10:38 Laatst aangepast donderdag, 05 februari 2015 08:48 De Wet van 9 juli 2014, houdende regels inzake de gemeentelijke ondersteuning op het gebied van zelfredzaamheid, participatie,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget

Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget *Z00BB34C1D2* Besluit maatschappelijke ondersteuning Leiderdorp 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp; gelet op de artikelen 11 vierde en zevende lid, 12 tweede, derde

Nadere informatie

Notitie inzake nieuwe beleidsregels Wmo

Notitie inzake nieuwe beleidsregels Wmo Notitie inzake nieuwe beleidsregels Wmo Inleiding Eind september 2006 hebben onze vijf gemeenteraden de verordening Wmo vastgesteld 1. In de verordening staan de kaders voor de verstrekking van individuele

Nadere informatie

Financieel besluit 2010 Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording. Artikel 1. Regels rond verstrekking en verantwoording

Financieel besluit 2010 Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording. Artikel 1. Regels rond verstrekking en verantwoording Financieel besluit 2010 Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording Artikel 1. Regels rond verstrekking en verantwoording a. Een persoonsgebonden budget kan alleen worden toegekend indien een

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad

Voorstel aan de gemeenteraad Voorstel aan de gemeenteraad datum vergadering: 13 december 2011 portefeuillehouder: F. Pekema agendanummer: onderwerp: Wijziging Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning raadsvoorstel:

Nadere informatie

besluit vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Edam-Volendam 2017.

besluit vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Edam-Volendam 2017. Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Edam-Volendam 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Edam-Volendam; gelet op artikel 12 van de Verordening maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Besluit Maatschappelijke Ondersteuning

Besluit Maatschappelijke Ondersteuning CVDR Officiële uitgave van Bladel. Nr. CVDR423601_1 29 augustus 2018 Besluit Maatschappelijke Ondersteuning 2016-2 Burgemeester en wethouders van de gemeente Bladel, gelet op artikel 2.1.3 van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2017 Nr. 264157 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2015 Nr. 197229 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede

Nadere informatie

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest houdende regels omtrent maatschappelijke ondersteuning Besluit

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest houdende regels omtrent maatschappelijke ondersteuning Besluit CVDR Officiële uitgave van Oegstgeest. Nr. CVDR618513_1 27 december 2018 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest houdende regels omtrent maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo

Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo Meedoen, ook als u lichamelijke beperkingen heeft! Individuele voorzieningen in de Wmo 2 3 WMO De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt dat iedere inwoner van de gemeente Beverwijk mee kan blijven

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE IJSSELSTEIN 2017

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE IJSSELSTEIN 2017 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE IJSSELSTEIN 2017 Inhoud Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen...3 Artikel 1 Begripsomschrijvingen...3 Hoofdstuk 2 Persoonsgebonden budget...4 Artikel 2.2 Budgetperiode...4

Nadere informatie

Besluit: Vast te stellen het navolgende Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013.

Besluit: Vast te stellen het navolgende Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013. Portefeuillehouder: Onderwerp: B.G. Schalkwijk vaststellen van het Besluit voorzieningen Wmo gemeente Waterland 2013. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Waterland, overwegende dat

Nadere informatie

Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Financieel Besluit. Behorende bij de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2013

Gemeente Utrechtse Heuvelrug. Financieel Besluit. Behorende bij de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2013 Gemeente Utrechtse Heuvelrug Financieel Besluit Behorende bij de verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning 2013 1 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Regels rond verstrekking en verantwoording...

Nadere informatie

Wijzigingen voor meer efficiëntie bij de kanteling van de Wmo per 1 juli 2013

Wijzigingen voor meer efficiëntie bij de kanteling van de Wmo per 1 juli 2013 Wijzigingen voor meer efficiëntie bij de kanteling van de Wmo per 1 juli 2013 Per 1 juli 2013 gaat de gemeente Nieuwkoop werken met een nieuwe Wmo-verordening volgens de principes van het VNG project De

Nadere informatie

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Raadsnota. Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 14 december 2009 Agenda nr: Onderwerp: Vaststellen de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2010 gemeente valkenburg aan de Geul en het Besluit nadere regels voorzieningen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget

Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget Besluit maatschappelijke ondersteuning Leiderdorp 2016 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Leiderdorp; gelet op de artikelen 11 vierde en zevende lid, 12 tweede, derde en vierde

Nadere informatie

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Inleiding. Naast de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Toelichting. Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude

Toelichting. Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning Zoeterwoude Toelichting Beleidsregels maatschappelijke ondersteuning 2012 Zoeterwoude Inleiding De nieuwe beleidsregels vormen met de nieuwe verordening een trendbreuk met de oude regels (ooit verstrekkingenboek geheten),

Nadere informatie

16 november 2010/35607 Datum :

16 november 2010/35607 Datum : Agendapunt 16 Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer 16 november 2010/35607 Datum : : 2010 Programma : Welzijn Blad : 1 van 8 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder mw. M. van Beukering-Huijbregts

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE ALKMAAR.

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE ALKMAAR. BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE ALKMAAR. - 1 - HOOFDSTUK 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsbepalingen 1) college; het college van burgemeester en wethouders. HOOFDSTUK 2. HULP BIJ

Nadere informatie

GEMEENTE OOSTZAAN 2014

GEMEENTE OOSTZAAN 2014 1 januari 2014 INHOUDSOPGAVE HOOFDSTUK 1 ALGEMEEN...... 3 1. Inleiding... 3 2. Definities... 3 HOOFDSTUK 2 BIJZONDERE REGELS OVER HET PERSOONSGEBONDEN BUDGET... 4 Artikel 2 Regels rond verstrekking...

Nadere informatie

TOELICHTING OP HET BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE BUSSUM 2011

TOELICHTING OP HET BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE BUSSUM 2011 TOELICHTING OP HET BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE BUSSUM 2011 INHOUD HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN...1 HOOFDSTUK 2 BIJZONDERE REGELS OVER HET PERSOONSGEBONDEN BUDGET...2 HOOFDSTUK 3

Nadere informatie

Financieel Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Gemeente Sint Anthonis 2014

Financieel Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Gemeente Sint Anthonis 2014 CVDR Officiële uitgave van Sint Anthonis. Nr. CVDR329216_1 3 oktober 2017 Financieel Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Gemeente Sint Anthonis 2014 HOOFDSTUK 1. VOORZIENINGEN GERICHT OP HET HUISHOUDEN

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning citeertitel: Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Scherpenzeel vastgesteld bij besluit van

Besluit maatschappelijke ondersteuning citeertitel: Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Scherpenzeel vastgesteld bij besluit van Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 citeertitel: Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Scherpenzeel vastgesteld bij besluit van Besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Onderwerp: besluit

Nadere informatie

Jaarverslag Zorg 2013: Individuele voorzieningen Wmo 2013

Jaarverslag Zorg 2013: Individuele voorzieningen Wmo 2013 Jaarverslag Zorg 2013: Individuele voorzieningen Wmo 2013 ALGEMEEN De individuele voorzieningen Wmo betreffen vervoersvoorzieningen, rolstoelen, woonvoorzieningen en hulp bij het huishouden. Onderstaand

Nadere informatie

de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 Beleidsregels Verordening maatschappelijke ondersteuning Leusden 2015

de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 Beleidsregels Verordening maatschappelijke ondersteuning Leusden 2015 Beleidsregels Verordening Wmo 2015 Burgemeester en wethouders van Leusden gelet op: de Verordening maatschappelijke ondersteuning 2015 artikel 4:81 van de Algemene wet bestuursrecht BESLUIT: Vast te stellen

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek;

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oude IJsselstreek; GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oude IJsselstreek. Nr. 101817 25 juli 2016 Financieel Besluit Hoofdstuk 1 Begripsbepalingen Besluit sociaal domein gemeente Oude IJsselstreek 201 6 Burgemeester

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning De Ronde Venen Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget (pgb).

Besluit maatschappelijke ondersteuning De Ronde Venen Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget (pgb). GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente De Ronde Venen. Nr. 1945 8 januari 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning De Ronde Venen 2015 Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Nunspeet 2016

Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Nunspeet 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Nunspeet 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Nunspeet; gelet op het bepaalde in de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015, alsmede de Verordening

Nadere informatie

Verschillenanalyse Beemster/Purmerend

Verschillenanalyse Beemster/Purmerend Verordening Beemster 2011 Gemeente Beemster Verschillen algemeen Verordening Purmerend 2011 na 1 e wijziging jan. 2012 art. 15, 29 (vervallen), 33 en 41 Gemeente Purmerend Kanteling nog niet geheel ingevoerd

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2015 Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget Artikel 1. Bedragen persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorziening Huishoudelijke Ondersteuning De

Nadere informatie

Nadere regels Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Littenseradiel 2015

Nadere regels Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Littenseradiel 2015 GEMEENTEBLAD Nr. 82786 30 december 2014 Officiële uitgave van gemeente Littenseradiel. Nadere regels Wet maatschappelijke ondersteuning gemeente Littenseradiel 2015 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Hoofdstuk 1 Het persoonsgebonden budget (pgb)

GEMEENTEBLAD. Nr Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Hoofdstuk 1 Het persoonsgebonden budget (pgb) GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Bladel. Nr. 16993 15 februari 2016 Besluit Maatschappelijke Ondersteuning 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Bladel, overwegende: dat in 2015 op

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting bij Besluit maatschappelijke ondersteuning Putten 2016

Artikelsgewijze toelichting bij Besluit maatschappelijke ondersteuning Putten 2016 *548423* Bijlage BBV Artikelsgewijze toelichting bij Besluit maatschappelijke ondersteuning Putten 2016 Artikel 1 Begripsbepaling In de benoemde documenten staan alle begrippen reeds uitgewerkt. Voor de

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget.

Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget. Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2009 Nr. 49658 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in artikel 4 en 5 van de Wet maatschappelijke ondersteuning,

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in artikel 4 en 5 van de Wet maatschappelijke ondersteuning, alsmede de

Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in artikel 4 en 5 van de Wet maatschappelijke ondersteuning, alsmede de Besluit maatschappelijke ondersteuning gemeente Oldebroek 2013 Nr. 114031 Burgemeester en wethouders van de gemeente Oldebroek; gelet op het bepaalde in artikel 4 en 5 van de Wet maatschappelijke ondersteuning,

Nadere informatie

M.F.L.A. van Oosterhout. Maatschappelijke Aangelegenheden. S.A.J. Terlouw

M.F.L.A. van Oosterhout. Maatschappelijke Aangelegenheden. S.A.J. Terlouw Raadsbrief Made, 10 januari 2012 Registratienr.: Onderwerp: Risico's gemeentelijk inkomensbeleid m.b.t. de Wmo Portefeuillehouder: Ambtelijke coördinatie: Steller: M.F.L.A. van Oosterhout Maatschappelijke

Nadere informatie

Woonvoorzieningen 2010 2011 2012 Aanvragen totaal 452 351 299 Aanvragen verhuiskostenvergoeding 8 6 4

Woonvoorzieningen 2010 2011 2012 Aanvragen totaal 452 351 299 Aanvragen verhuiskostenvergoeding 8 6 4 De heer P.C. Schultink De heer A.J. de Leeuw Datum: Ons kenmerk: Afdeling: Contactpersoon: Uw brief van: Uw kenmerk: Onderwerp: WMO-- Samenleving A. Bok 21 november 2012 Beantwoording vragen Wmo Datum

Nadere informatie

: wethouder P.W.J. Heunen. : Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Heeze-Leende 2012 Voorstelnummer : 11.82

: wethouder P.W.J. Heunen. : Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Heeze-Leende 2012 Voorstelnummer : 11.82 Collegevoorstel onder verantwoordelijkheid van : wethouder P.W.J. Heunen Onderwerp : Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Heeze-Leende 2012 Voorstelnummer : 11.82 Info bij afdelingshoofd

Nadere informatie

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Achtkarspelen 2012

FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Achtkarspelen 2012 FINANCIEEL BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Achtkarspelen 2012 Hoofdstuk 1. Eigen bijdrage en eigen aandeel in de kosten Artikel 1. Hoogte eigen bijdrage en eigen aandeel Lid 1. Bij het verstrekken

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning GEMEENTE ZWARTEWATERLAND 2016

Besluit maatschappelijke ondersteuning GEMEENTE ZWARTEWATERLAND 2016 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zwartewaterland. Nr. 121963 16 december 2015 Besluit maatschappelijke ondersteuning GEMEENTE ZWARTEWATERLAND 2016 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.

Nadere informatie

Bijlage Evaluatie Wmo: uitwerking van discussiepunten

Bijlage Evaluatie Wmo: uitwerking van discussiepunten 1. Willen we voor de hoogte van het persoonsgebonden budget overstappen naar één uurtarief welke geldt voor iedere klasse? Zo ja, wat moet de hoogte van het uurtarief zijn? Het uurtarief is nu voor iedere

Nadere informatie

Vastgestelde beleidsregels - Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Zoeterwoude

Vastgestelde beleidsregels - Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Zoeterwoude GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Zoeterwoude Publicatiedatum: 24-12-2014 Nummer gemeenteblad: 0368 Vastgestelde beleidsregels - Financieel besluit maatschappelijke ondersteuning 2015 Zoeterwoude

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2016

Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2016 Hoofdstuk 1 Bedragen persoonsgebonden budget Artikel 1. Bedragen persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorziening Huishoudelijke Ondersteuning De

Nadere informatie

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom?

Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Wat gaat er in de zorg veranderen en waarom? Het ministerie van VWS heeft wee websites in het leven geroepen die hierover uitgebreid informatie geven www.dezorgverandertmee.nl en www.hoeverandertmijnzorg.nl

Nadere informatie

b e s l u i t: Vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2017

b e s l u i t: Vast te stellen het Besluit maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest; gelet op artikel 5.1, 5.2 en 10.3 van de Verordening Maatschappelijke ondersteuning Oegstgeest 2015 b e s l u i t: Vast te stellen

Nadere informatie

Samen leven in de gemeente Best

Samen leven in de gemeente Best Samen leven in de gemeente Best Inhoud De WMO en u 4 Veel voorkomende oplossingen 1. Hulp bij het huishouden 6 2. Woonvoorziening 8 3. Vervoersvoorziening 11 4. Rolstoelvoorziening 13 5. Sportvoorziening

Nadere informatie

Algemeen beeld. Beleid Memo bij de 3 e kwartaal rapportage Wmo Onderwerp: Toelichting op de cijfers 3e kwartaal 2013

Algemeen beeld. Beleid Memo bij de 3 e kwartaal rapportage Wmo Onderwerp: Toelichting op de cijfers 3e kwartaal 2013 Memo bij de 3 e kwartaal rapportage Wmo Onderwerp: Toelichting op de cijfers 3e kwartaal Algemeen beeld Ontvlechting samenwerkingsverband Wmo De ontvlechting van de samenwerking loopt op schema. De overdracht

Nadere informatie

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Houten;

gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Houten; Nr. 129 Het college van burgemeester en wethouders van Houten; gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 en de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Houten; 9 februari 2018 besluit

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE MARUM 2016

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE MARUM 2016 Burgemeester en wethouders van de gemeente Marum; gelet op artikel 2.1.3. van de Wet maatschappelijke ondersteuning en artikel 149 van de Gemeentewet; overwegende dat gelet op de Verordening Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning. Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget.

Besluit maatschappelijke ondersteuning. Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget. Besluit maatschappelijke ondersteuning Hoofdstuk 1. Bijzondere regels over het persoonsgebonden budget. Artikel 1. Regels rond verstrekking en verantwoording 1.1. Verstrekking van een toegekende individuele

Nadere informatie

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Tweede kwartaal 2007

Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen Tweede kwartaal 2007 Rapportage uitvoering Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Drimmelen 2007 Tweede kwartaal 2007 Versie : 1 Datum : 3 september 2007 Samengesteld door : J. van den Hoogen-Stallen

Nadere informatie

Financiële consequenties van de invoering van de Kanteling in de Wmo, individuele voorzieningen

Financiële consequenties van de invoering van de Kanteling in de Wmo, individuele voorzieningen Memo Financiële consequenties van de invoering van de Kanteling in de Wmo, individuele voorzieningen Met naar beneden bijgestelde bezuinigingen n.a.v. motie gemeenteraad /var/websites/nic-sh05/bestuur.goirle.nl/documenten/convert/1040.doc

Nadere informatie

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015

vast te stellen de Verordening tot wijziging van de Verordening maatschappelijke ondersteuning gemeente Roosendaal 2015 De raad van de gemeente Roosendaal, gelezen het voorstel van het college van 24 maart 2015, gelet op de artikelen 2.1.3, 2.1.4, eerste, tweede, derde en zevende lid, 2.1.5, eerste lid, 2.1.6, 2.1.7, 2.3.6,

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zwartewaterland 2015

Besluit maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zwartewaterland 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zwartewaterland. Nr. 82358 30 december 2014 Besluit maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zwartewaterland 2015 HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsbepaling

Nadere informatie

gelet op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Culemborg 2011;

gelet op de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning gemeente Culemborg 2011; Gem: 0612099 Besluit maatschappelijke ondersteuning Culemborg Het College van burgemeester en wethouders van de gemeente Culemborg; gelet op artikel 5 de Wet maatschappelijke ondersteuning, gelet op de

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Uitgeest 2013. 1 januari 2013

Besluit maatschappelijke ondersteuning Uitgeest 2013. 1 januari 2013 Besluit maatschappelijke ondersteuning Uitgeest 2013 1 januari 2013 Inhoudsopgave Artikel 1 Begripsbepalingen 3 Artikel 2 Regels rond verstrekking en verantwoording 3 Artikel 3 Vaststelling bedrag persoonsgebonden

Nadere informatie

Met het amendement van Tweede Kamerlid Van Miltenburg (TK, vergaderjaar , 30131, nr. 65), luidt artikel 4 Wmo als volgt:

Met het amendement van Tweede Kamerlid Van Miltenburg (TK, vergaderjaar , 30131, nr. 65), luidt artikel 4 Wmo als volgt: Bijlage 1 Samenvatting De Wmo-compensatieplicht in de praktijk een onderzoek naar de jurisprudentie ter zake Met het amendement van Tweede Kamerlid Van Miltenburg (TK, vergaderjaar 2005-2006, 30131, nr.

Nadere informatie

Beheersing uitgaven Wmo-voorzieningen

Beheersing uitgaven Wmo-voorzieningen Beheersing uitgaven Wmo-voorzieningen In deze notitie worden voorstellen gedaan die een bijdrage leveren aan het beheersen van de uitgaven voor individuele verstrekkingen. Hierbij wordt onder meer ingegaan

Nadere informatie

MEMO van college aan de raad

MEMO van college aan de raad MEMO van college aan de raad datum : 25 februari 2010 (binnengekomen bij de griffie 1 maart 2010) aan : Gemeenteraad van : College onderwerp : Besluit individuele maatschappelijke ondersteuning 2010 Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Capelle aan den IJssel, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 169685 5 december 2016 Besluit maatschappelijke ondersteuning Capelle aan den IJssel 2017 Het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

INVENTARISATIE GEMEENTELIJKE BESPARINGSMOGELIJKHEDEN BIJ

INVENTARISATIE GEMEENTELIJKE BESPARINGSMOGELIJKHEDEN BIJ Datum 3 januari 2011 Onderwerp Inventarisatie gemeentelijke besparingsmogelijkheden op de individuele voorzieningen van de Wmo INVENTARISATIE GEMEENTELIJKE BESPARINGSMOGELIJKHEDEN BIJ DE INDIVIDUELE VOORZIENINGEN

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20056 Datum collegebesluit: 3 juni 2014 Agendapunt: 3 Portefeuillehouder: De heer J.C.F. Broekhuizen Behandelend ambtenaar: Mevrouw M. Mulder Onderwerp: Integrale

Nadere informatie

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden

Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Toelichting Besluit maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden Inleiding. Naast de Verordening voorzieningen maatschappelijke ondersteuning Drechtsteden is er ook een Besluit maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Besluit maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zwartewaterland Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Gemeente Zwartewaterland 2016

Besluit maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zwartewaterland Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Gemeente Zwartewaterland 2016 CVDR Officiële uitgave van Zwartewaterland. Nr. CVDR386020_1 29 mei 2018 Besluit maatschappelijke ondersteuning Gemeente Zwartewaterland 2016 Besluit Maatschappelijke Ondersteuning Gemeente Zwartewaterland

Nadere informatie

BESLUIT VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Súdwest-Fryslân

BESLUIT VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING Súdwest-Fryslân BESLUIT VOORZIENINGEN MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2013 Súdwest-Fryslân 1 INHOUDSOPGAVE Artikel 1 Artikel 2 Artikel 3 Artikel 4 Artikel 5 Artikel 6 Artikel 7 Artikel 8 Artikel 9 Artikel 10 Artikel 11

Nadere informatie

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2015 GEMEENTE EPE

BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2015 GEMEENTE EPE CVDR Officiële uitgave van Epe. Nr. CVDR364526_1 13 maart 2018 BESLUIT MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING 2015 GEMEENTE EPE Burgemeester en wethouders van Epe Gelet op de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning Maasbree 2007

Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning Maasbree 2007 Besluit nadere regels maatschappelijke ondersteuning Maasbree 2007 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie gemeente Maasbree Officiële naam regeling Besluit nadere regels

Nadere informatie

Non-Professional. Artikel 2. Bedragen persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorziening Begeleiding Individueel

Non-Professional. Artikel 2. Bedragen persoonsgebonden budget voor maatwerkvoorziening Begeleiding Individueel GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oegstgeest. Nr. 179181 21 december 2016 Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oegstgeest houdende regels voor maatschappelijke

Nadere informatie