43 Quote s. Wouter: Ik zit te dromen over mensen die ik aan m n. Laurens: Haantjesgedrag! Jessie (over Edje): Hij lijkt zo net een Duitser.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "43 Quote s. Wouter: Ik zit te dromen over mensen die ik aan m n. Laurens: Haantjesgedrag! Jessie (over Edje): Hij lijkt zo net een Duitser."

Transcriptie

1 43 Quote s Wouter: Ik zit te dromen over mensen die ik aan m n fietspomp ga rijgen. Laurens: Haantjesgedrag! Jessie (over Edje): Hij lijkt zo net een Duitser. Jassie(over Edje): Hij lijkt zo net een Turk. Floris: We hebben vijf minutenn om alle banden van beide auto s te doen anders kost het twee keer 50 cent. Om half tien s ochtends gaat de telefoon van Jasper. Jasper: Ik zit hier in Tsjechie, dus hou t kort Oh, de spelregels van Maffia en dan heb je nog de deserteur, weet je wat die doet?... Tim: Do you know Willem Two? Floris: Do you know what dicks means? Laurens: Als je een pak melk koopt, pak je toch ook degene met de langste houdbaarheidsdatum. Jasper: Dat is echt zo n Duitser die op elk moment strudel kan zeggen. Jasper (met Russisch accent) : I might call you, I might Laurens: Little cocks behaviour Jasper: Wat voel ik me aantrekkelijk. Floris: When you press this button, it goes poof! Laurens: Moet je doen! Anne: Is ze sappig?

2 44 Clubblad Dr. Max Euwe Het Eerste schiet uit de startblokken Tim Lammens Op zaterdag 27 september stond de eerste ronde van de KNSB-competitiee op het programma. We reisden af naar Zaandam om daar de plaatselijke trots ZSC-Saende te bestrijden. Dit team werd vooraf gezien als één van de gevaarlijkste concurrenten in de strijd om het kampioenschap, vooral door de aanwezigheid van de ijzersterke tweelingbroers Klarenbeek. Het was dan ook alvast een kleine opluchting toen we bemerkten dat van de roemruchte broers alleen Hans op het wedstrijdformulier stond. Er zat echter nog steeds een achttal met gemiddeld ruim 2100 aan de overkant, dus in opperste concentratie vingen wij de strijd aan. Aan het eerste bord speelde Jochem met wit tegen eerdergenoemde Hans Klarenbeek, naar mijn weten de enige speler in onze poule met de titel van Internationaal Meester. Toen deze zich in een scherpe Siciliaan enigszinss provocerend opstelde met de lange rokade en een poging tot zwarteveldenblokkade middels een pion op g5, lukte het Jochem niet om de zwarte stelling op doelmatige wijze aan te tasten. Een tijdelijk offer werkte averechts en een nul was helaas zijn deel. Floris kwam aan bord twee tegenover Mark van Schaardenburg te zitten. Deze man ziet eruit als een drie meter lange versie van Theo Maassen, dus dat werd bikkelen. Nadat Floris fantastisch uit een Siciliaanse Grand Prix Attack was gekomen, offerde hij misschien enigszins onnodig een pion, waarna hij wel nog steeds meer dan aangenaam stond. Van de witte Attack kwam in ieder geval niets terecht en nadat de witspeler zijn zesentwintigste zet gespeeld had, sloeg Floris als volgt toe: Wit: Mark van Schaardenburg Zwart: Floris van Assendelft Schaken is een leuk spel als je in deze stelling achter de zwarte stukken zit. Het is duidelijk dat wit weinig plezier beleeft aan zijn extra pion op b2. De zwarte lopers zijn oppermachtig en met zijn volgende zet onderstreept Floris dit: Lh6! Deze fraaie zet ondermijnt de positie van het actiefste witte stuk: het paard op e Pg4? Wit probeert tegendreigingen te scheppen, maar dit verliest meteen. De taaiste verdediging is 27. Tf2, waarna zwart via f6 28. Pd3 Tbe4! nog wel van alles dreigt Lxf4 28. Pf6+ Kh8 29. Df2 Lxg2+! 30. Kg1 Lxd2 Zwart had het onmiddellijk kunnen afmaken met Te5!, waarna de toren met fatale gevolgen naar g5 gaat. Bijvoorbeeld 31. Dxg2 Tg5 32. Pg4 Txg4! en uit. De tekstzet geeft echter niets weg. 31. Pxe8 Dxe8 32. Dxd2 Lb7 33. Pe3 De4!

3 Euwig Schaak 45 De bekroning van het zwarte spel. Wit gaat 11. Pd5! gxf5 ten onder aan de druk over de lange Nu moet hij het paard wel slaan, maar wit diagonaal. De taaie witspeler wist het einde houdt een kwaliteit meer over. nog zeventien zetten uit te stellen, maar 12. Pxf6+ Lxf6 13. exf5 Lxf5 14. Lxa8 Floris liet hem niet meer ontsnappen. en de rest was Bart wel toevertrouwd. Na 0-1 zijn 27 e zet hield zijn opponent het voor gezien. De snelste overwinning van de dag kwam 1-0 op naam van Bart aan het derdee bord. Zijn jonge tegenstander Mark Grondsma leek de Dan nu mijn eigen avonturen. Ik speelde details van de gespeelde Siciliaan niet aan bord vier tegen Jan-Bart Abcouwer, die precies te kennen. liet zien dat je een Trompovsky ook op een scherpe manier kan spelen. Voordat ik genoeg koffie op had om enigszins wakker te worden, moest ik al opletten dat ik niet in een mataanval terecht kwam. Zo had mijn tegenstander een stuk kunnen offeren met uiterst onduidelijke gevolgen, die ook tijdens de analyse achteraf slechts ten dele aan de oppervlakte kwamen. Hij besloot echter om gewoon de druk op de ketel te houden zonder materiaal te investeren, en daar valt ook wel wat voor te zeggen. Ik bleef passief staan, totdat de witspeler in naderende tijdnood het spoor bijster begon te raken. Op dat moment werd ik net wakker en na het meepikken van een paar Wit: Bart Konijn pionnen kon ik de winst redelijk soepel Zwart: Mark Grondsma binnenhalen, al schrok ik nog wel even toen mijn tegenstander mij à la Shortte zetten door met In deze overbekende stelling meende de Timman dreigde mat zwartspeler reeds tot activiteit te kunnen zijn koning richting h6 te lopen. overgaan: 8... b5? Wat ik nog vergeten had te vermelden: we Dit is te vroeg. Zwart verzwakt de lange hadden een heuse debutant in ons midden! diagonaal en krijgt spoedig een probleem Renze speelde zijn eerste wedstrijd voor met zijn dametoren, zoals Bart op onze roemruchte club en deed dit aan bord hardhandige wijze aantoont. vijf tegen Erik Janssen. Een rustig debuut, 9. Lf3! e5 want na een tijdje duwen en trekken tegen Zwart staat eigenlijk al verloren. Op 9... een geïsoleerde pion bleek hij te weinig Lb7 komt nog steeds 10. e5 met concrete dreigingen te hebben om aan vernietiging. winst te kunnen denken. Gezien de 10. Pf5 g6 ontwikkelingen aan de belendende borden Het probleem van zwart is dat het paard kwam zijn remise ons echter prima uit. nooit genomen kan worden. De toren op a8 gaat er dan af.

4 46 Clubblad Dr. Max Euwe Het spektakelstuk van de dag vond Langzaam de tegenstander wegdrukken, plaats op het zesde bord, waar Evert met pionnetje winnen via een handigheidje en veel flair een Koningsindiër op zijn arme uitschuiven maar: het klinkt zo makkelijk, tegenstander Andre Breedveld losliet. In de maar doe het maar eens na. opening leek de witspeler op een zetherhaling aan te sturen, maar daarvoor Tenslotte bracht Achim aan het achtste zijn we natuurlijk niet helemaal naar bord het laatste bordpunt binnen tegen Zaandam gereden. Spelen dus! Dertig Albert Toby. Aanvankelijk zag het er wat zetten bleken voor Evert voldoende om een eng uit doordat de opponent een flinke dodelijke aanvalsstelling op te bouwen. ontwikkelingsvoorsprong had. Gelukkig wist Achim zich te ontworstelen aan de druk en in een eindspel met een pion meer won hij uiteindelijk door tijdsoverschrijding. Wit: Andre Breedveld Zwart: Evert Rademakers Nu maakte Evert het als volgt in stijl af: Pg3+! Volgens Fritz 10 (bedankt Jeroen!) is het nu mat in zes. 32. hxg3 hxg3 33. Tg2 Nu zelfs nog een zet sneller, maar ja, 33. Lg8+ was ook wel erg treurig geweest Dh Kg1 Ph3+ En wit gaf het op. 0-1 Christian speelde aan bord zeven tegen Yuri Eijk ook een uiterst strakke partij, maar op een geheel andere manier. Aldus hebben wij op soepele wijze de eerste horde richting het felbegeerde kampioenschap genomen. Beoogde concurrenten als Purmerend en Groningen 2 hebben hun eerste nederlaag al te pakken, al weet je van te voren nooit precies wie de sterkste tegenstanderss zullen zijn. Nu op weg naar de volgendee klus: een thuiswedstrijd tegen het tweede achttal van VAS op 1 november. ZSC-Saende - Dr. Max Euwe 1½ - 6½ 1. Hans Klarenbeek - Jochem Snuverink (wit) Mark van Schaardenburg - Floris van Assendelft Mark Grondsma - Bart Konijn Jan-Bart Abcouwer - Tim Lammens Erik Janssen - Renze Rietveld ½-½ 6. Andre Breedveld - Evert Rademakers Yuri Eijk - Christian Scho Albert Toby - Achim Buendgen 0-1

5 47 Vluggerbeest Gerrit Jan te Bokkel Vlakbij ons onderkomen, in de studentskabar was Shakhriyar Mamedyarov (nummer 8 van de wereld met een monster ELO van 2742) regelmatig te vinden om wat te snelschaken. Hij deed niet meee aan het schaaktoernooi, maar kwam hier enkele dagen om commentaar te geven bij het toernooi en om met Viktorija (zie Laurens stukje) te vozen in de eerder genoemde bar. Voordat je aanschoof vroeg hij naar je rating. Meestal gaf hij zichzelf 1 minuut en de ander 3 minuten. Maar ik heb hem ook een partij zien spelen tegen een speler waarbij hij 30 seconden nam. Die partij duurde ongeveer 25 zetten waarna Mamedyarov won en slechts 11 seconden gebruikt had. Bijzonder om te zien. Floris, Tim en Jelmer hebben een paar potjes tegen hem gespeeld. Volgens mij hebben Floris en Jelmer beide één keer van hem gewonnen.

6 48 Kamerschaak Tim Lammens De clubavond van dinsdag 7 oktober stond Deze variant wordt vaak gespeeld door in het teken van Kamerschaak. De onze grootmeesterlijke landgenoot Sergei aanwezige schakers werden verdeeld in Tiviakov. Ook al zo n stoere Viking. twee teams die een partij tegen elkaar 4. d4 Pf6 5. Lc4 Lg4 speelden. Beide teams hadden een eigen Meestal wordt hier a6 gespeeld, met het kamer tot hun beschikking en besloten tot idee b5 en Lb7. De tekstzet doet het ook hun zetten door middel van een niet slecht in de (groot)meesterpraktijk, al gezamenlijke analyse. was het voor de wel erg optimistisch ingestelde witten inmiddels al moeilijk om Het witte team werd gevormd door Achim, het zwarte spel nog serieus te nemen. Edwin, Gerrit Jan, Hysen, Jelmer, Paul, 6. f3 Lf5 7. Pge2 Robin en Tim, terwijl Bart, Cor, Floris, Jan Nu staat wit klaar om de zwarte dame VV, Jasper, Jessica, Ronald, Sjard en Ton onder vuur te nemen. Ook een snelle de zwarte positie verdedigden. De pionnenopmars op de koningsvleugel gecombineerde kracht van dezee bonte behoort tot de toekomstige witte opties. verzameling talenten garandeerde een e6 spektakel van jewelste. Dit oogt nogal langzaam. Met 7... Pc6 8. Lf4 e5! kon zwart goed spel bereiken. 1. e4 d5 8. Lf4 Dd7 9. Dd2 De zwarten halen enigszins verrassend het De witte bedoelingen worden steeds Scandinavisch van stal. Vanaf dit moment duidelijker. Lange rokade en beuken maar. noemden zij zich de Vikingen. Dit laatste is Lb4 misschien net iets minder verrassend. Zwart speelt met vuur. Hij blijft Pc6 2. exd5 Dxd5 3. Pc3 Dd6 achterwege laten, waardoor hij voorlopig niet lang kan rokeren. De korte rokade is daarentegen niet zo aantrekkelijk omdat wit dan snel met g4 en h4 tot een sterke aanval komt c6 Dit ziet er niet best uit. Zwart berooft zijnn damepaard van zijn meest natuurlijke veld. Maar ook na Pc6 11. a3 lijkt zwart niet erg lekker te staan. Bijvoorbeeld Le7 12. h4 h5 13. d5 exd5 14. Pxd5 Pxd5 15. Lxd5 en nu zou zwart met de lange rokade pion f7 in de steek laten. Red. Bij de witten werd hier het eerste biertje al besteld. 11. g4 Lg6 12. h4 h5 13. Le5! Deze krachtzet onderstreept de zwarte problemen hxg4 14. fxg4 Een misschien nog wel sterkere mogelijkheid is 14. h5! Txh5 15. Txh5

7 Euwig Schaak 49 Lxh5 16.Pf4! Lg6 17. Pxg6 Lxg6 18. fxg4 en de zwarte koningsvleugel ligt in puin Pxg4 Nu komt er een dubbele aanval in de stelling te zitten. 15. Lxb8! Lxc3? Dit is niet bepaald een handige tussenzet. De enige zet was Txb8 16. Df4! e5 17. dxe5 Df5 18. Lxf7+! (alles analoog aan de partij) Kxf7, waarna wit met 19. Tdf1 zijn stuk terugwint en een pion meer overhoudt. 16. Pxc3? De witte coalitie neemt ten onrechte geen genoegen met de winst van de grote kwaliteit door middel van 16. Dxc3 Pf2 17. Le5 etcetera. Zwart kan in dezee variant niet Txb8 spelen wegens 17. Dg3 e5 18. Opnieuw een lastige keuze. Waar moet de dxe5, in de meeste gevallen gevolgd door koning nu weer heen? het vernietigende 19. e Kf8? Dit is niet het optimale veld. De juiste zet was Ke8. De volgende lange variant, uitgeplozen door het witte kamp, illustreert hoe diepgaand er geanalyseerd werd: 23. Td2 Pd Dxd3 Dxd3 25. cxd3 Txh4 26. Tg1 Th6 27. Tdg2 Kf7 28. e6+ Kf6 29. Txg6+! Txg6 30. Pe4+ Kf5 31. Pd6+ Kf6 32. Txg6+ Kxg6 33. e7 en wit wint. Helaas zit er een lekje in: met het gewiekste Ke5! 32. Txg6 Kxd6 bereikt zwart een remisestelling. Als wit echter rustig 28. Pe2 speelt, moet zwart nog wel even werken voor de remise. Een andere mogelijkheid voor wit na Ke8 is trouwens 23. Pe4!? Pxe4 (23... Dxe4? 24. De6+ en wit wint) 24. Txe4 Lxe4 25. Te1 Td8 (het paard is Txb8 17. Df4 e5 18. dxe5 Df5 19. gevangen) 26. Txe4 Lxe4 27. Dxe4 met Lxf7+ Ke7 een remiseachtig eindspel. Op Kxf7 waren de witten 20. e6+?? 23. Dc5+ Kg8 24. Txf2 van plan. Na Kg8! 21. Dxb8+ Kh7 Aldus wint wit het stuk met rente terug. zouden ze dan lelijk op hun neus hebben Het is nu snel afgelopen. gekeken. Vanwege de matdreiging op c Dg4 25. Dxa7 Kh7 26. Dd4 Dh5 27. gaat de witte dame verloren. Nog wel Pe4 Lxe4 28. Dxe4+ mogelijk is 20. Tdf1 Kg8 21. Dxf5 Lxf5 Nu vonden de Vikingen het wel mooi 22. Txf5 Te8, waarna het materiële geweest. Op een waardige manier gaven ze evenwicht spoedig hersteld wordt. zich over. 20. Db4+ Kxf7 21. Thf1 Pf2 22. Dc4+ 1 0

8 50 Clubblad Dr. Max Euwe De artikelencompetitie Deze keer hebben we de volgende punten uitgedeeld: Jochem Helder stuk, alleen een paar tikfoutjes in de analyse 1 punt Dick Uitgebreide samenvatting van de afgelopen maanden 1 punt Laurens We hebben steeds minder censuur nodig bij de stukjes van Laurens. Er is nog hoop, daarom 1 punt Tim Wederom kwamen er veel goede stukjes van zijn hand dus 2 punten Floris Mooie registratie van een heus wereldkampioenschap 3 punten Bonuspunten: Jochem krijgt een bonuspunt voor het op tijd inleveren van zijn stuk. Tim heeft zoals we van hem gewend zijn weer een mooi aantal stukken geleverd en ook nog eens op tijd, daarvoor één bonuspunt. We hebben Dick maar op een enkele dubbele spatie kunnen betrappen. Super, hiervoor krijg je ook een bonuspunt. Dan volgt nu de nieuwe stand: Harry, Jan Herlaar, Michiel, Achim, Cor Bart, Jarich, Paco, Oscar, Jos, Pieter Anne Laurens Dick, Jochem, Floris, Tim 1 punten 2 punten 3 punten 6 punten 7 punten En dan tenslotte nog de vooruitblik op het komende clubblad: -Het honderdste nummer, oftewel de enige echte Jubileumeditie! -De ontknoping van de artikelencompetitie -Nieuwe schaaktheorie geschreven door Achim -De eerste IM-norm voor Floris -Toernooiregistraties van het Essent schaaktoernooi in Hoogeveen -De nieuwe Bij de bestuursvergadering -En nog veel meer De deadline is 1 maart. Bonuspunten zijn te behalen door uw stukjes voor 1 februari in te leveren.

9 51

10 52 Advertentie starcopy

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1

Stap 2. 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1... Lf3# 4) 1... b6 5) 1... Tf7 6) 1. Lf1 Stap 2 3 Toets / Mix (1 e stap): A 1) 1. Da8# 2) 1. Pc7# 3) 1.... Lf3# 4) 1.... b6 5) 1.... Tf7 6) 1. Lf1 5 Dubbele aanval / Dubbele aanval bedenken: A 1) Dd7, Df7 Fout: Db3 Tb6, Dd5 Tc6 2) Db8, Df6, Dh2

Nadere informatie

Stap 3. (aftrekaanval)

Stap 3. (aftrekaanval) Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2. c3 Dxe5 (dubbele aanval: dame) 2) 1. Ld5 (pen) 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 2. Lxh3 Dxf3+ (uitschakelen verdediging: weglokken+

Nadere informatie

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+

8) 1. Lxd6# (1. Lg5+? Df2 2. Lh4) 2) 1... Lb4+ 11) 1. Lg5+ Pxh4 2. Txh4# 6) 1... Lxa3+ Stap 3 2 Toets / Mix (2 e stap): A 1) 1.... Da5+ 2) 1. Ld5 3) 1.... Txh3+ (1.... Dxf3? 2. Lxf3 Txh3+ 3. Kg2) 4) 1. Pe1 5) 1. Le5 6) 1.... Pe2+ (1. Pf3+? 2. 3 Toets / Mix (2 e stap): B 1) 1. Txd4 Dxb4 2.

Nadere informatie

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1...

Stap 2 plus. 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 2) 1... Tb1# 9) 1. Pxd6# 10) 1... exd4# 11) 1. Tc7# 12) 1. Tc4# 6) 1. d8d# 3) 1... Stap 2 plus 3 Mat in één / Dubbelschaak: A 1) 1. Te8# 5) 1. Lxd5# 2) 1.... Tb1# 6) 1. d8d# 3) 1.... Pg3# 7) 1. Pf7# 4) 1.... Lxc3# 8) 1. Pf8# 4 Mat in één / Dubbelschaak: B 1) 1. Pb4# 5) 1. Lg5# 2) 1....

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 5: Materiaal / Materiaal winnen: A Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet

Stap 2 vooruitdenken 3: Val veilig aan 3: Aanval bedenken 4: Speel een veilige zet Stap 2 vooruitdenken Het paginanummer en de titel van de oefening noteren we als 3: Val veilig aan. De meeste bladzijden in het werkboek hebben een opmaak van 4 rijen en 3 kolommen. We lezen (1-3) als:

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 2

Schaken op de basisschool Werkboek 2 Schaken op de basisschool Werkboek 2 (1 e druk, februari 2019) Antwoorden Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 8x8 schaakbord LES P1 Met de klok mee: 1. Dd1; 2.Pxa8; 3.Ta5#; 4.Dxd3+; 5.Dd3 Midden: b8d

Nadere informatie

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord

Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5. Antwoorden. (1 e druk, januari 2018) Coördinaten 5x5 schaakbord Coördinaten 5x5 schaakbord Schaken op de basisschool Werkboek 1: voor beginners in groepen 3, 4 en 5 (1 e druk, januari 2018) Antwoorden Coördinaten 8x8 schaakbord LES 1 1. fout. 2. wit: fout; zwart: goed.

Nadere informatie

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval)

Stap 4. mat) 7) 1... Lg6 (pen) 8) 1. Tf3+ exf3 2. Dxg5. (aftrekaanval) Stap 4 2 Toets / Mix (2 e + 3 e stap): A 1) 1. Db4 dreigt mat en stukwinst (dubbele aanval: dame) 2) 1.... Dd2+ 2. Dxd2 Tg6# (weg + mat); 1. Tg6+? 2. Dxg6 hxg6 3. Kxg6+ en wint. 3) 1. Pg6 (insluiten dankzij

Nadere informatie

Zomerschaak 24 juli Verdedigen

Zomerschaak 24 juli Verdedigen Zomerschaak 24 juli 2017. Verdedigen Als thema voor deze avond had ik gekozen voor het verdedigen. Een nieuw thema bij het zomerschaak. En iedereen heeft er in de praktijk regelmatig mee te maken. Is het

Nadere informatie

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4

NARROW ESCAPE! 33. Df2 33, Ph7 34. Dc2, Pg5 35. Tg3, Da7 36. Tg2 36, Th8 37. Tf2, Ta3 38. Tb3, Txb3 39. axb3, Da Tf1, Dd4 NARROW ESCAPE! Zo mag je de slotwedstrijd van ons tweede team tegen RSR Ivoren Toren 4 wel betitelen! Niet alleen was een zege nodig, maar er was ook nog afhankelijkheid van de uitslag van een wedstrijd

Nadere informatie

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013

LSG 6 Utile Dulci. Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci Vijfde ronde, 26 februari 2013 LSG 6 Utile Dulci 5½ - 2½ Bart van den Bosse (z) Jan Borst (w) ½ - ½ Rick Derksen Jan Hoogenboom 1-0 Michiel Zeevaarder Berry van Leur 1-0 Jaap Beetstra

Nadere informatie

Twee voor de prijs van een

Twee voor de prijs van een Twee voor de prijs van een De wereld gaat ten onder, daar valt niets aan te doen. Dat de Amerikanen (van wie ik, op Fischer na, toch al nooit een hoge pet op heb gehad) zo achterlijk zijn om iemand als

Nadere informatie

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008

WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 WSC 1 SBHA 1 gespeeld op 18 maart 2008 1z Harry Boom 1624 - Senad Kustura 1882 0 1 2w Michel Weenink 1674 - Ziad Becic 1953 0 1 3z Dave van der Kist 1807 - Murat Musabegovic 1774 1 0 4w Peter Wijnand 1958

Nadere informatie

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis)

Wat nu: een pion pakken op f2 of de kwaliteit offeren op c3? SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) SGA Cup: Fischer Z ENPS (thuis) Het tweede bedrijf van de bekerontmoetingen met ENPS dit jaar: zouden we het in de SGA beter doen dan de KNSB-helden? Deze hadden met 1-3 verloren (Casper 0, Frans 0, Bram

Nadere informatie

Stap 5. Geheugensteunen

Stap 5. Geheugensteunen Stap 5 Geheugensteunen De 8 e druk van werkboek Stap 5 verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat betekent

Nadere informatie

Een jaar promotieklasse met de zwarten

Een jaar promotieklasse met de zwarten Een jaar promotieklasse met de zwarten DBC 1 heeft dit jaar een solide seizoen achter de rug. Boven in de middenmoot op gepaste afstand van de terechte kampioen Amersfoort 2 hakten wij er vrolijk op los

Nadere informatie

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen.

Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. Uitspeelstelling 10 (wit aan zet) Ga eerst de Lucena-positie innemen, daarna de brug bouwen en de winst is binnen. 1.Kb6 Kd6 [1...Tb1 2.b5 Kd7 3.Tc2] 2.Td2+ Ke7 3.b5 Tb1 4.Ka6 Ta1+ 5.Kb7 Tb1 6.b6 Ke6 7.Kc7

Nadere informatie

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen.

Hier won zwart materiaal. Na 32,...,fxg4 33,hxg4,Pe4+ 34,Kh2,Pf2 35,Le2,Pxg4+ 36,Kg1,Txf1+ 37,Lxf1,Pxe3 staat zwart gewonnen. Bord 2, Charlie: Ik speelde met zwart tegen Mark Haast. Het speeltempo was anderhalf uur zonder increment plus een kwartier na de 40e zet. En hij kwam ruim een kwartier te laat binnen. We kwamen in een

Nadere informatie

DJZ 2 wint ruim van DJC 3

DJZ 2 wint ruim van DJC 3 DJZ 2 wint ruim van DJC 3 Zondag 11 november 2018, begin van het carnavalsseizoen DJZ krijgt 2 teams van DJC uit Stein op bezoek DJZ 1-DJC 2 en DJZ 2-DJC 3, 24 schakers zijn aanwezig Scoreverloop: Tom

Nadere informatie

Scheelt je toch weer een tientje!

Scheelt je toch weer een tientje! Scheelt je toch weer een tientje! In de eerste week van Juli vond de 14de editie van het ROC Nova College schaaktoernooi plaats. Een mooie gelegenheid om voor de fanatieke schaker het seizoen nog wat langer

Nadere informatie

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn

Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opn Stap 5 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+

Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) 18. De2xg4 f7-f5 19. Dg4-h3 f5xe4 20. Dh3-e6+ Ronde 5: Fischer Z De Wijker Toren 2 (thuis) Na de dramatische nederlaag tegen AAS in de vierde ronde no use softening phrases deden onze mannen er verstandig aan even naar beneden te kijken. Met een overwinning

Nadere informatie

Question to Rubinstein: "Who is your opponent tonight?" Answer: "Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein

Question to Rubinstein: Who is your opponent tonight? Answer: Tonight I am playing against the black pieces. - Akiba Rubinstein Zomeravondschaak op 18 augustus Schaakpsychologie Op de vierde en laatste avond stond het thema schaakpsychologie op het programma. Schaken is naast een denksport ook een psychologisch spel. Tijdens de

Nadere informatie

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013

Inhoud deel 2. Doorbreken met Dolf. Doorbreken met Dolf. Deel 2: 2013 Deel 2: 2013 Schaaktraining Dolf Meijer 2012-2013 De deelnemers aan de cursus waren: Frans op de Beek Hans van Calmthout Paul Dekker Coen Dortmond Gert van Driel Frans Groeneweg Rens Hesselmans Kees van

Nadere informatie

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade

2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade 2 e team speelt sensationeel gelijk in Kerkrade De externe wedstrijd uit tegen Kerkrade was best wel enerverend. Ik had het best druk met mijn eigen partij en heb daardoor niet alles meegekregen van mijn

Nadere informatie

Spannend gelijkspel in Rijswijk

Spannend gelijkspel in Rijswijk Spannend gelijkspel in Rijswijk Een lange autorit op een vroege zaterdagochtend met een troep sociaal gemankeerde schakers op weg naar zoveelste schakel in een moeizaam gevecht tegen degradatie; een krachtiger

Nadere informatie

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm

Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm Leiden Chess Tournament: Peter Ypma over zijn tweede IM-norm In Leiden deden namens Messemaker Liam Vrolijk, Wim Heemskerk en ikzelf mee. Voor Liam en mijzelf ging het toernooi bijzonder goed. Sterker

Nadere informatie

Stap 3 vooruitdenken

Stap 3 vooruitdenken Stap 3 vooruitdenken Bij de 4 talen versies van de werkboeken is de hoeveelheid tekst beperkt. De werkboeken Vooruitdenken hebben net iets meer uitleg nodig dan de andere werkboeken (basis, extra, plus

Nadere informatie

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen.

Interessant om eens te zien of Jeroen Weggen uit Buitenpost, met wit, in de 6e ronde de kampioen aan het wankelen zou kunnen brengen. Op het FK 2019, toernooi om de Haije Kramer Bokaal, gehouden in Damwâld, duurde het even voor de computer onderlinge duels tussen de vier sterkste spelers op het programma zette, en dat resulteerde in

Nadere informatie

Stap 4. Geheugensteunen

Stap 4. Geheugensteunen Stap 4 Geheugensteunen De 9 e druk van werkboek Stap 4 verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat betekent

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat)

1) 1... Dxd4 2. cxd4 Lb3# (uitschakelen verdediging: slaan+mat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat)

Stap 3 mix. 4) 1. g8d+ Kxg8 pat (verdedig door pat) Stap 3 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen zijn er dan ook

Nadere informatie

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o

12) 1. Pd4 De1 (1.... Lxd4 2. Dxe2) 2. Dd8#. Een dubbele aanval met twee stukken. Het paard valt de dame aan en de dame dreigt mat op d8. De penning o Stap 4 mix De planning is sommige antwoorden uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De slordigheden die er altijd insluipen, zijn er dan ook

Nadere informatie

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936

S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 S.V. Schaesberg Opgericht 20 december 1936 Jaargang 30 Nr. 4 Juni/Juli 2015 SCHAAKVERENIGING SCHAESBERG Opgericht 20 december 1936 Clublokaal: Het Streeperkruis, Streeperstraat 66, 6371 GN Landgraaf. Clubavond:

Nadere informatie

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht

5 1) 1... Lxg2+ 2. Kxg2 (2. Kg1 Lc5+ 3. Ld4 Lxh3) 2... gxf6+. Tegenaanval is de enige verdediging tegen de witte matdreiging. 2) De witte overmacht Stap 4 mix Dit is de eerste versie van de antwoorden. De planning is sommige antwoorden sowieso uit te breiden (suggesties zijn welkom). Later het bestand opnieuw downloaden zal daarom zinvol zijn. De

Nadere informatie

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny

Bord 2 Henny Zie onderaan dit verslag voor de partij van Henny Thuis team: De Toren A Bezoekend team: WLC B Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Karel Looijmans 2006 0 Roel Copic 1878 1 2 J.P.M.R. van Gerwen 1538 0 Henny Wilbrink 1812 1 3 Frans van Weert 1527 0 Jasper

Nadere informatie

Stap 3 plus Geheugensteunen

Stap 3 plus Geheugensteunen Stap 3 plus Geheugensteunen De 4 e druk van werkboek Stap 3 plus verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat

Nadere informatie

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR

SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR SCHAAKOPENING ESSENTIES MODEL PARTIJEN - PHILIDOR Hieronder tref je 15 partijen (10 winst- en 5 verliespartijen met zwart) aan met de Philidor. Hoe deze partijen te bestuderen? 1. Start met het bestuderen

Nadere informatie

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017

Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Waalwijk Eindhoven 3, ronde 6, 2017 Van grote schakers is beweerd dat ze er magische krachten op na hielden. Tal werd de Tovenaar van Riga genoemd, en dat was niet enkel omdat ie met z'n wilde offers het

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 129 januari 2013. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 129 januari 2013 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers In dit nummer onder andere : Kandidatentoernooi 1959 (2) C.Z.W. : Mattison (slot) Problemen A/ Mat in twee B/ Mat in twee C/

Nadere informatie

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis)

En wit had een stond veel beter. Maar niet getreurd, gewoon doorspelen en stukken proberen te ruilen. Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Ronde 7: Fischer Z Aartswoud (thuis) Voor de aanvang van deze ronde stonden we alleen op de derde plaats en was het zaak te blijven winnen en te hopen op een misstap van de koplopers. Die moesten nog tegen

Nadere informatie

Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde

Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde TORNOOIBULLETIN Het 31 Open VDK-Kersttornooi georganiseerd door SK Artevelde en gespeeld van 27 tot en met 30 december 2013 te Ertvelde Woordje van de voorzitter Beste schaakvrienden, Het 31 ste VDK Kersttornooi

Nadere informatie

Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3

Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3 Voerendaal 3 - Venlo 2: 5-3 13 december 2015: 1 Ger Schaffhausen - Jos Rievers 1-0 2 Jan Faber - Geert Hovens ½-½ 3 Marcel Didden - Peter Schoeber 1-0 4 Guus vd Akker - Piet Thijssen 1-0 5 Hans Dam - Nico

Nadere informatie

Aangesloten bij de Schaakliga Limburg, de VSF, de KBSB, en de FIDE LIK 60+

Aangesloten bij de Schaakliga Limburg, de VSF, de KBSB, en de FIDE LIK 60+ O K E L L Y B L A A D J E 281 14.01.2008 Koninklijke Hasseltse SC O Kelly speeldag vrijdags vanaf 19 uur Lokaal KA1 Hasselt, Capucienenstraat 28, 3500 Hasselt gsm: 0497 119 696, web: www.okelly.eu Voorzitter

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 126 oktober 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. Duitsland, ivoor, 1840. In dit nummer onder andere :

P o s t d u i f. Nummer 126 oktober 2012. Nieuwsbrief voor NBC Postspelers. Duitsland, ivoor, 1840. In dit nummer onder andere : D e P o s t d u i f Nummer 126 oktober 2012 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers Duitsland, ivoor, 1840 In dit nummer onder andere : Hans Bouwmeester : een laatste gesprek met Dick van Geet San Sebastian 1912

Nadere informatie

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!!

DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! DE TREIN DERDERT DOOR!!!!!!!!!!!!!!!!! Na het vooraf zo gevreesde Gardé kregen we nu de nummer 3 qua ELO op bezoek. Het onvoorspelbare HMC 4 uit Den Bosch. Wie doen er mee? Wie roepen ze op? Altijd weer

Nadere informatie

We zitten op koers!!!

We zitten op koers!!! We zitten op koers!!! Zaterdag 3 februari jl. speelden we de belangrijke wedstrijd tegen De Stukkenjagers uit Tilburg. ( Het vierde team. ) Zij waren medekoploper en we konden dus gerust over een kampioenschapwedstrijd

Nadere informatie

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen!

Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! Hing Ting Lai Nederlands Jeugdkampioen! - door Dirk Goes Van 2 tot en met 9 mei jl. was Hing Ting Lai a man on a mission. In die week stond het jaarlijkse NK Jeugdschaak op de kalender, en die prestigieuze

Nadere informatie

Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap

Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap Het spionnetje Nieuwsbrief van het Zwols SchaakGenotschap Zwols schaakgenootschap uitgiftedatum: 10 november 2013 nummer: 1 eindredactie: Harry ten Klooster Van de redactie Door Harry ten Klooster Dit

Nadere informatie

Verslag 1e speeldag: een mooi begin vrijdag 7 juni 2019

Verslag 1e speeldag: een mooi begin vrijdag 7 juni 2019 Verslag 1e speeldag: een mooi begin vrijdag 7 juni 2019 Ons 13e Limburg Open is op vrijdag 7 juni van start gegaan met circa 450 spelers onder wie 10 grootmeesters. De opening werd vrijdagavond verricht

Nadere informatie

Inhoud trainingsnummer 2:

Inhoud trainingsnummer 2: schaaktraining.met.jan Nr 2 15-02-2011 pagina 1 Inhoud trainingsnummer 2: Oplossing huiswerk 1 => pagina 2 Het vermoeden (deel 1) => pagina 3 Huiswerk 2 => pagina 5 Combinaties => pagina 6 Partij-analyse

Nadere informatie

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019

Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Verslag 3e speeldag: het heilige vuur was er maandag 10 juni 2019 Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel

Nadere informatie

Rob Brunia, Cor van Wijgerden. Handleiding voor schaaktrainers. Stap 3

Rob Brunia, Cor van Wijgerden. Handleiding voor schaaktrainers. Stap 3 Rob Brunia, Cor van Wijgerden Handleiding voor schaaktrainers Stap 3 Inhoud Voorwoord...4 De derde Stap...5 Leerstof in de derde Stap...6 De opening...7 Vooruitdenken... 11 Kennis en vaardigheid...12 Huiswerk...13

Nadere informatie

Stap 3 Geheugensteunen

Stap 3 Geheugensteunen Stap 3 Geheugensteunen De 12 e druk van werkboek Stap 3 verschijnt voor het eerst als internationale versie. De geheugensteunen zijn verdwenen maar kunnen als PDF-bestand gedownload worden. Dat betekent

Nadere informatie

Eindspelen in Hoogeveen 2005

Eindspelen in Hoogeveen 2005 Eindspelen in Hoogeveen 2005 Het jaarlijkse schaakevenement in Hoogeveen is voor mij meestal reden om naar het Noorden des lands af te reizen. Dit jaar ging Petra mee en konden we ook Toon Mentink begroeten

Nadere informatie

43. h5-h6? 45. a5-a6!

43. h5-h6? 45. a5-a6! Ronde 3: Fischer Z 2 ENPS 1 (thuis) Na de promotie van het afgelopen seizoen was het de vraag: wat nu? De promotieklasse was niet vreemd voor ons tweede team, maar wel in de loop der jaren steeds sterker

Nadere informatie

talent Robin van Kampen. Dat werd dus meteen bikkelen. Wit: Robin van Kampen

talent Robin van Kampen. Dat werd dus meteen bikkelen. Wit: Robin van Kampen 20 Zo, de schaakjaargang 2007/2008 zit er bijna op, en ik heb een nieuwe mijlpaal in mijn schakersbestaan bereikt! Het begon jaren geleden allemaal met de zwaarbevochten zege in groep Q van het open jeugdkampioenschap

Nadere informatie

Schaaktraining met Jan

Schaaktraining met Jan 1 Schaaktraining met Jan Beste schaakclub, beste schaker, Bij deze lanceer ik een nieuw initiatief ivm schaaktraining waarbij ik (Jan Gooris) mijn schaakkennis aan U wil toevertrouwen. Mijn doelgroep zijn

Nadere informatie

Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) van 24 november

Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) van 24 november Wereldkampioenschap schaken Viswanathan Anand (links) versus Magnus Carlsen (foto's Ab Scheel) Carlsen behoudt titel van 24 november Sotsji. Wereldkampioen Magnus Carlsen uit Noorwegen heeft zijn titel

Nadere informatie

Cor van Wijgerden. Instructieboek. Stap 6

Cor van Wijgerden. Instructieboek. Stap 6 Cor van Wijgerden Instructieboek Stap 6 Inhoud Inhoud... 3 Voorwoord... 4 Stap 6... 5 1: Koning in het midden... 8 2: De vrijpion... 21 3: Strategie... 33 4: Mobiliteit... 49 5: Remise... 61 6: De opening...

Nadere informatie

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5

De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 De Rode Loper 2 - DBC 1 3-5 4 e ronde SGS clubcompetitie klasse 1B, 4 december 2013 1. Peter Hoogakker 1763 - Janton van Apeldoorn 2076 0-1 2. Hans Nijland 1758 - Paul van der Klein 2093 ½ - ½ 3. Victor

Nadere informatie

Wat doet zwart? Natuurlijk: nemen op g2!

Wat doet zwart? Natuurlijk: nemen op g2! Dorst! Vergaderingen zijn tijdverspilling. Er wordt sowieso al veel te veel geluld onder werktijd. In de dagen dat ik nog aan de VU in A'dam werkte, meldde ik me aan het begin van het jaar meteen voor

Nadere informatie

De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet".

De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van de juiste zet. De lezing zal vooral gaan over openings-ideeen en -strategieen en de uitvoering ervan -- positioneel spel en het vinden van "de juiste zet". Ons lid Roelof Berkepeis, die al tientallen jaren aan het schaakbord

Nadere informatie

15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie )

15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie ) 1 15 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie 2012-2013) Schaakliga Limburg Uitslagen dag 7 (Overpelt, 19-02-2013) 1 Ulburghs Piet (1693 N) - Schuermans Robert (2187 N) 0-1 2 Vandecan

Nadere informatie

Stap 6 2. Koningsaanval - Koning in het midden: A 4. Eindspel - Vrijpion: A 3. Koningsaanval - Koning in het midden: B 5. Eindspel - Vrijpion: B

Stap 6 2. Koningsaanval - Koning in het midden: A 4. Eindspel - Vrijpion: A 3. Koningsaanval - Koning in het midden: B 5. Eindspel - Vrijpion: B Stap 6 2. Koningsaanval - Koning in het midden: A 1) 1. Lxc6+ bxc6 2. The1+ 2) 1. Lb6 Lh6+ 2. Pd2 (beter dan 2. Kxd1 Dxb6 3. Te1+ Le3 4. De5+) 2.... Dxb6 3. Te1+ Le3 4. Dxb6 3) 1.... Txe3+ 2. fxe3 (2.

Nadere informatie

CIRCULAIRE NR 13 April 2011

CIRCULAIRE NR 13 April 2011 CIRCULAIRE NR 13 April 2011 Van de redactie Allereerst gaan onze felicitaties uit naar het derde team dat in de OSBO-competitie naar de derde klasse promoveerde. Aan het begin van de 31e ronde werd dit

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z 2 De Raadsheer 1 (thuis)

Ronde 5: Fischer Z 2 De Raadsheer 1 (thuis) Ronde 5: Fischer Z 2 De Raadsheer 1 (thuis) Na de glorieuze overwinning op de koploper keken we eens goed naar de andere uitslagen van de ronde. Verder alleen maar verrassende uitslagen (ENPS en Caissa

Nadere informatie

Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) 20...a5-a4 21. Lb3-c2 a4-a3 22. e4-e5 d6xe5 23. Pd3xe5?

Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) 20...a5-a4 21. Lb3-c2 a4-a3 22. e4-e5 d6xe5 23. Pd3xe5? Ronde 5: Fischer Z De Amstel 2 (thuis) Na de ijskoude douche in Almere was het even bijkomen. Amsterdam West had dik gewonnen én had in deze ronde ook al een 6-2 overwinning gescoord. Daarmee was de strategie

Nadere informatie

* N I E U W S B R I E F H S D V *

* N I E U W S B R I E F H S D V * * N I E U W S B R I E F H S D V * E-mail: hsdvhelden@planet.nl Homepage: www.hsdv.nl Jaargang 5 nr. 24-13 februari 2010 Hallo schaak- en damleden Zowel ons schaak- als damzestal konden deze week geen punten

Nadere informatie

Punten zijn belangrijk, maar

Punten zijn belangrijk, maar woensdag, 02 juni 2010 Schoonheidsprijs voor Perrenet in Maastricht In het 4e ENCI Limburg Open in Maastricht (tevens het 81e officiële Kampioenschap van Limburg) werden de mooiste en spectaculairste partijen

Nadere informatie

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad

Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf. Van onze verslaggever uit Duckstad Guus Geluk Ontsnapt in de Najdorf Van onze verslaggever uit Duckstad In de eerste KNSB wedstrijd van dit seizoen speelde Guus Geluk een bijzondere partij tegen Hugo van Hengel. Voor de eerste keer in zijn

Nadere informatie

Ronde 3: Fischer Z Amsterdam West 3 (thuis)

Ronde 3: Fischer Z Amsterdam West 3 (thuis) Ronde 3: Fischer Z Amsterdam West 3 (thuis) De schaduw van Kilkenny valt altijd zwaar over de novemberwedstrijd van het tweede. Door de verzwakte opstelling betekende dat veelal een nederlaag. De rest

Nadere informatie

Ik leer schaken. KVDC Karel van Delft

Ik leer schaken. KVDC Karel van Delft Ik leer schaken KVDC Karel van Delft www.schaaktalent.nl 0 Inhoudsopgave - Inhoudsopgave (1 ) - Inleiding (2 ) - Bord (4) - Namen van de stukken (6) - Beginstelling (7) - Partij (8) - Stukken en pionnen

Nadere informatie

16 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie )

16 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie ) 1 Schaakliga Limburg 16 de LIMBURGS INDIVIDUEEL KAMPIOENSCHAP VOOR SENIOREN (editie 2013-2014) Uitslagen dag 3 (Landen, 10-12-2013) 1 Indemans Rudi (1815 N)( 2.0) - Schuermans Robert (2201 N)( 3.0) 0-1

Nadere informatie

Lasker versus Lasker. Edward Lasker (vert. Marco Huysmans) dacht ik een nieuwe variant van de Tarrasch-verdediging

Lasker versus Lasker. Edward Lasker (vert. Marco Huysmans) dacht ik een nieuwe variant van de Tarrasch-verdediging Lasker versus Lasker Edward Lasker (vert. Marco Huysmans) Uit: "Chess for Fun and Chess for Blood" van Ed. Lasker. Vertaling: M. Huysmans Daarom was ik, toen ik Emanuel Lasker in de zesde ronde ontmoette,

Nadere informatie

Het grillige eerste team

Het grillige eerste team Het grillige eerste team door Tom Bus Het nieuwe schaakseizoen is begonnen. Na de zomerpauze staan de spelers te popelen om de houtjes te mogen verschuiven. Een aantal spelers probeert in de zomer hun

Nadere informatie

snel op 21...Lb5! 22. Pd2 a5 23. Db3 Dc6 en het zwarte voordeel is aanzienlijk toegenomen. Volkomen geschokt deed Adri echter:

snel op 21...Lb5! 22. Pd2 a5 23. Db3 Dc6 en het zwarte voordeel is aanzienlijk toegenomen. Volkomen geschokt deed Adri echter: Ronde 5: Caissa 6 - Fischer Z 2 (uit) Na ENPS 1 is Caissa 6 de sterkste ploeg op ELO in de Promotieklasse. Dat beloofde dus een zware avond te worden! We begonnen een kwartier te laat de jeugd moest nog

Nadere informatie

Borgerhout-Rochade 13-19

Borgerhout-Rochade 13-19 Borgerhout-Rochade 13-19 DOCX STEFAN 2485 BERELOWITSCH ALEXANDER 2549 0-1 OOTES LARS 2368 FEYGIN MICHAEL 2474 1-0 WEMMERS XANDER 2354 FIEBIG THOMAS 2398 0-1 KERIGAN DEMRE 2318 SONNTAG HANS HUBERT 2372

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. jaargang 7 nr. 267 week

NIEUWSBRIEF. jaargang 7 nr. 267 week NIEUWSBRIEF jaargang 7 nr. 267 week 19 2012 Ton Noyens wordt 90 jaar (door Nico Grubben) Op 5 juni wordt ons voormalig damlid Ton Noyens 90 jaar. De zondag er aan voorafgaand houdt hij een groot feest.

Nadere informatie

Ronde 6: Fischer Z De Raadsheer 2 (thuis)

Ronde 6: Fischer Z De Raadsheer 2 (thuis) Ronde 6: Fischer Z De Raadsheer 2 (thuis) In tegenstelling tot de KNSB-competitie worden de SGA-wedstrijden niet altijd op dezelfde dag gespeeld. Zo speelde deze keer de koploper op de donderdagavond voordat

Nadere informatie

Stap 1. 3 Bord / Benoem velden: A. 9) g5 b4 c6 10) f4 e6 b7 11) c3 h5 e2 12) f7 b6 d1. 2) g8 e7 c3 6) d4 f5 c2. 3) g4 d5 c2 7) f6 b1 d5

Stap 1. 3 Bord / Benoem velden: A. 9) g5 b4 c6 10) f4 e6 b7 11) c3 h5 e2 12) f7 b6 d1. 2) g8 e7 c3 6) d4 f5 c2. 3) g4 d5 c2 7) f6 b1 d5 Stap 1 3 Bord / Benoem velden: A 1) f3 a8 c6 5) e3 d6 b7 2) g8 e7 c3 6) d4 f5 c2 3) g4 d5 c2 7) f6 b1 d5 4) c5 h5 b2 8) d8 g4 e6 6 Spelregels / Loop van de stukken: A 1) Tb4: b1, b2, b3, b5, b6, b7, b8,

Nadere informatie

Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA.

Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA. Pathena Rotterdam lijdt gevoelige nederlaag tegen SISSA. De wedstrijd tegen SISSA was op papier gelijkwaardig. Door de voor beide slechte planning ontbraken de nodige spelers door het WK-jeugd in Italië.

Nadere informatie

1. Van de Voorzitter Penningmeester is op zoek Landenwedstrijden Teamtoernooiverslagen Normen en titelhouders...

1. Van de Voorzitter Penningmeester is op zoek Landenwedstrijden Teamtoernooiverslagen Normen en titelhouders... 2 Inhoud 1. Van de Voorzitter... 3 2. Penningmeester is op zoek... 3 3. Landenwedstrijden... 4 4. Teamtoernooiverslagen... 5 5. Normen en titelhouders... 7 6. ICCF Ratinglijst 2017-4... 36 7. Aanmelden

Nadere informatie

Vorige week kon de tweezet

Vorige week kon de tweezet woensdag, 03 oktober 2012 Dreig- en tempoproblemen We vervolgen onze serie over schaakproblematiek. Ditmaal komen aan bod: dreig- en tempoproblemen. Vorige week kon de tweezet worden opgelost van Internationaal

Nadere informatie

Bulletin ronde 4 7 augustus 2017

Bulletin ronde 4 7 augustus 2017 Bulletin ronde 4 7 augustus 2017 Foto: Harry Gielen Foto: Harry Gielen Dit schaaktoernooi wordt mede mogelijk gemaakt door: HZ University of Applied Sciences Adviesbureau Schrijvers Stichting Moerman Promotie

Nadere informatie

P o s t d u i f. Nummer 156 april Nieuwsbrief voor NBC Postspelers

P o s t d u i f. Nummer 156 april Nieuwsbrief voor NBC Postspelers D e P o s t d u i f Nummer 156 april 2015 Nieuwsbrief voor NBC Postspelers Paard, Duits, ivoor, 16e eeuw In dit nummer onder andere : San Remo 1930 (2) Problemen : Jos Opdenoordt (1) CZW : Domination lichte

Nadere informatie

WK-match Gelfand en Anand Boris Gelfand. Levon Aronian 3.5 Alexander Grischuk 4.5. de Rus Alexander Grischuk 5.5 1/2 1/2 1/2 1/2 1/2 0 4.

WK-match Gelfand en Anand Boris Gelfand. Levon Aronian 3.5 Alexander Grischuk 4.5. de Rus Alexander Grischuk 5.5 1/2 1/2 1/2 1/2 1/2 0 4. woensdag, 01 juni 2011 WK-match Gelfand en Anand De Israëlische schaker Boris Gelfand is de nieuwe uitdager van regerend wereldkampioen Anand. Verrassend! Gelfand versloeg in de finale van het sterk bezette

Nadere informatie

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019

Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 Verslag 2e speeldag, die eindigde met een thriller zondag 9 juni 2019 We hebben een koploper met drie op een rij. Grootmeester Grzegorz Nasuta heeft 3 uit 3. Jawel, hij heeft de volle 100% en dat als enige.

Nadere informatie

1. LOPER TEGEN PIONNEN Het volgende diagram laat een stelling zien waar zwart twee extra pionnen heeft: Figuur 1.Loper met twee extra pionnen

1. LOPER TEGEN PIONNEN Het volgende diagram laat een stelling zien waar zwart twee extra pionnen heeft: Figuur 1.Loper met twee extra pionnen 1 LOPER EINDSPELEN Het volgende thema wat de revue passeert, bestaat uit twee opeenvolgende sessies: het lopereindspel en het paardeneindspel. We beginnen met het lopereindspel. Het lopereindspel kenmerkt

Nadere informatie

Het Schaakpraatje 51

Het Schaakpraatje 51 Maart 2019 Het Schaakpraatje 51 De finales in het schaakseizoen naderen Het schaakseizoen is nog lang niet voorbij maar toch nadert bijvoorbeeld in de externe competitie voor DBC1 en DBC2 al weer de ontknoping

Nadere informatie

Eijgenbroodtoernooi 2010

Eijgenbroodtoernooi 2010 Eijgenbroodtoernooi 2010 Eindstand Nr Naam Score M/V Rating TPR W-We 1 2 3 4 5 6 1 Vrancken, Gilbert 5.5 M 2203 2679 +0.95 1 1 1 = 1 1 2 Brink, Barry 5.0 M 2214 2325 +0.46 1 1 1 = ½ 1 3 Visser, Henk-Jan

Nadere informatie

Datum: Wedstrijdleider: Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½

Datum: Wedstrijdleider: Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0. 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½ Datum: 3-11-2018 Klasse: 5g Ronde: 2 Wedstrijdleider: Thuis team: WLC 2 Bezoekend team: SMB 2 Naam Rating 1 ½ 0 Naam Rating 1 ½ 0 1 Nol Swinkels 1974 ½ Pieter van Groenestijn 1869 ½ 2 Peter Koymans 1974

Nadere informatie

Rob Brunia, Cor van Wijgerden. Handleiding voor schaaktrainers. Stap 4

Rob Brunia, Cor van Wijgerden. Handleiding voor schaaktrainers. Stap 4 Rob Brunia, Cor van Wijgerden Handleiding voor schaaktrainers Stap 4 Inhoud Inhoud... 3 Voorwoord... 4 De vierde stap... 5 Leerstof... 5 Onderlinge schaakpartijen... 6 Vooruitdenken... 7 Hulp... 8 Het

Nadere informatie

LIMBURGS SCHAAKBLAD. Digitale versie Nr. 23. Nr mei 2007

LIMBURGS SCHAAKBLAD. Digitale versie Nr. 23. Nr mei 2007 Nr. 390 1 mei 2007 Digitale versie Nr. 23 LIMBURGS SCHAAKBLAD Tweemaandelijks blad Publicatie van de Limburgse Schaakliga vzw Verzonden per e-mail Verantwoordelijke uitgever: Leander Laruelle Collegestraat

Nadere informatie

Schaakschakeringen VOORWOORD INHOUD. Beste NBC-leden,

Schaakschakeringen VOORWOORD INHOUD. Beste NBC-leden, Schaakschakeringen NBC-NIEUWSBRIEF 3de jaargang no.2, Juni 2013 NBCNieuwsbrief@hotmail.nl correspondentieschaken.nl VOORWOORD Beste NBC-leden, Hierbij ontvangt u het zomernummer van de NBC Nieuwsbrief.

Nadere informatie