Reglement op de begraafplaatsen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Reglement op de begraafplaatsen"

Transcriptie

1 Reglement op de begraafplaatsen Zitting van 5 juli Gepubliceerd op 31 augustus Artikel 1. Delegatie De gemeenteraad delegeert, overeenkomstig artikel 6 en 8 van het decreet op de begraafplaatsen en lijkbezorging van 16 januari 2004, de bevoegdheid voor urnenkelder-, grafkelder- en columbariumconcessies aan het college van burgemeester en schepenen. Artikel 2. Register De ambtenaar van de technische dienst houdt een genummerd en geparafeerd register waarin de toelating tot begraving en de plaats van begraving wordt ingeschreven van de personen die op de begraafplaats van de gemeente of op een private begraafplaats gelegen op het grondgebied van de gemeente begraven worden. Overlijden: aangifte - kisting Artikel 3. Elk overlijden in de gemeente moet zo spoedig mogelijk aangegeven worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt eveneens ingeval van ontdekking van een menselijk lichaam op het grondgebied van de gemeente. Het overlijden wordt door de ambtenaar van de burgerlijke stand vastgesteld op basis van een getuigschrift afgeleverd door de behandelende geneesheer. De aangevers regelen met de gemeente de formaliteiten betreffende de begrafenis, rekening houdend met de toepassing van de wettelijke en reglementaire bepalingen. Bij ontstentenis daarvan doet de gemeente het nodige. De begrafenis kan ten vroegste plaatsvinden op de derde werkdag na kennisname van het overlijden door de burgerlijke stand of technische dienst. De betaling van de concessie gebeurt door de concessiehouder voor de begraving, conform het geldende belastingreglement.

2 Artikel 4. Het is verboden gebruik te maken van lijkkisten, foedralen, lijkwaden en producten die de natuurlijke en normale ontbinding van de stoffelijke overschotten verhinderen. Dit geldt ook voor urnen indien deze in volle grond begraven worden. In urnenkelders en nissen van het columbarium is het verboden gebruik te maken van vergankelijk materiaal. Artikel 5. Tot vormneming, balseming of kisting mag overgegaan worden nadat de ambtenaar van de burgerlijke stand kennis genomen heeft van het overlijden. Wanneer het overlijden te wijten is aan een gewelddadige of verdachte oorzaak kan dit pas na vrijgave van het lijk door de procureur des Konings. Artikel 6. De begrafenisondernemer dient er zich van te vergewissen dat de kist niet groter is dan de plaats in de aangewezen kelder. Dit geldt ook voor de grootte van de urne in een columbarium en in een urnenkelder. Dit met het oog op eventueel latere bijzettingen. Lijkenvervoer Artikel 7. Het lijkenvervoer wordt waargenomen door private ondernemingen onder toezicht van de gemeente. Het vervoer dient ordelijk, welvoeglijk en met de aan de doden verschuldigde eerbied te verlopen. Het vervoer van stoffelijke overschotten, gekist of in een lijkwade, gebeurt in een lijkwagen of op de meest passende wijze. Het vervoer dient steeds in de kortst mogelijke afstand te gebeuren. Artikel 8. Als het stoffelijk overschot of eventueel de asurne dient getransporteerd te worden buiten het grondgebied van de Vlaamse gemeenschap in België dan is er een toelating tot vervoer noodzakelijk van de ambtenaar van de burgerlijke stand van de overlijdensplaats (art. 15bis, 2 e lid Decreet Vlaamse Gemeenschap ingevoerd d.d. 18/04/2008, Belgisch Staatsblad d.d. 26/05/2008, van kracht op 05/06/2008). Begraving Artikel 9. De begrafenis wordt uitgevoerd binnen de 14 dagen volgend op de dag van het overlijden.

3 De begravingen kunnen doorgaan: elke werkdag van 9 uur tot 16 uur; elke zaterdag van 9 uur tot 15 uur. Op zondagen en feestdagen worden geen begravingen uitgevoerd. In dit geval zal de begraving of bijzetting de eerstvolgende werkdag worden uitgevoerd. Artikel 10. De begraafplaatsen zijn bestemd voor het begraven van: 1. personen die in een van de bevolkingsregisters van Lede ingeschreven zijn, personen overleden op het grondgebied van Lede en lijken ontdekt op het grondgebied; 2. personen die de gemeente effectief bewonen, doch krachtens wettelijke bepalingen of internationale overeenkomsten vrijgesteld zijn van inschrijving in een van de bevolkingsregisters; 3. personen die minstens 20 jaar ingeschreven waren in het bevolkingsregister van Lede en buiten het grondgebied van de gemeente overleden zijn. De periode van minstens 20 jaar is van toepassing zowel op het totaal van onderbroken perioden als voor een onafgebroken periode. In de gevallen vermeld onder 2 dienen de nodige bewijsstukken voorgelegd te worden door de aanvrager. Artikel 11. Tevens zijn de begraafplaatsen bestemd voor het begraven van alle personen waarvoor een toelating tot begraven verleend werd, conform de bepalingen van dit reglement op de begraafplaatsen en het belastingreglement betreffende de begraafplaatsen. Artikel 12. Mogelijkheden van begraven Het ter aarde bestellen van een stoffelijk overschot of asurne heeft plaats op een van de begraafplaatsen van de gemeente. De mogelijkheden van begraven zijn: a. het begraven van een stoffelijk overschot of asurne (met of zonder concessie); b. het bijleggen van een stoffelijk overschot of bijzetten van een asurne in een bestaande grondconcessie (met concessie); c. het begraven van een stoffelijk overschot en het plaatsen van een asurne in een grafkelderconcessie; d. het plaatsen van een asurne in een columbarium (met of zonder concessie); e. het plaatsen van een asurne in een urnenkelder ; f. het verstrooien van de as op een strooiweide.

4 Begraven zonder concessie Artikel 13. Algemeen Begraven zonder concessie is gratis en uitsluitend voor inwoners van Lede of personen die beschouwd worden als inwoners zoals bepaald in artikel 10. Artikel 14. Soorten Op de begraafplaatsen wordt een begraving toegestaan voor: 1. het begraven van een stoffelijk overschot of asurne in grond; 2. het plaatsen van een asurne in columbarium; 3. het verstrooien van de as op de strooiweide. Artikel 15. Aanvraag Bij de burgerlijke stand wordt gemeld dat de begrafenis zonder concessie verkozen wordt. Er wordt een document ondertekend door de nabestaanden ter bevestiging van de kennisname van de periode van 10 jaar. Artikel 16. Ruimen Het ruimen van de graven zonder concessie gebeurt 10 jaar na het overlijden. De omvorming van een niet-geconcedeerde concessie naar een geconcedeerde concessie is mogelijk mits retroactieve betaling van de concessie. Begraven met concessie Artikel 17. Algemeen De concessiehouder beslist wie in eenzelfde concessie begraven wordt. Soorten Artikel 18. Op de begraafplaatsen wordt een concessie toegestaan voor: het begraven in een grafkelder van een of meerdere stoffelijke resten of asurnen (grafkelderconcessie); het plaatsen in een urnenkelder van één, twee of drie asurnen (urnenconcessie); het plaatsen in een columbarium van één of twee asurnen per nis (columbariumconcessie); het begraven van een of twee stoffelijke resten en/of meerdere asurnen in een grondconcessie. Artikel 19. In een reeds toegestane grondconcessie mogen een of twee boven elkaar geplaatste lichamen begraven worden en/of meerdere asurnen. In dit geval wordt bij elke volgende begraving de lopende concessie verlengd tot een termijn van 20 jaar. De retributie die verschuldigd is, wordt proportioneel berekend op het aantal jaren dat de vervaldatum van de lopende concessie wordt overschreden.

5 Boven de bovenste doodskist of lijkwade bevindt zich een laag grond van ten minste 65 cm. In één concessie kunnen maximum twee kisten. Asurnen kunnen bijgezet worden zolang het mogelijk is. Aanvraag Artikel 20. De concessie wordt schriftelijk aangevraagd bij het college van burgemeester en schepenen op een daartoe gesteld formulier. Zij vermeldt de identiteit van de aanvrager en van de begunstigde(n). De concessie wordt verleend door het college van burgemeester en schepenen aan de voorwaarden en tarieven vastgesteld in het belastingreglement. De concessietermijn bedraagt 20 jaar. De duur van het concessiecontract neemt een aanvang op de datum van overlijden of op de datum van begraving zo het stoffelijk overschot van een andere begraafplaats overgebracht wordt. In het geval van een grafkelder bedraagt de concessietermijn 50 jaar. Deze neemt een aanvang op datum van aankoop. Plaatsbepaling gebeurt door een afgevaardigde van de gemeente. Artikel 21. Door het verlenen van een concessie vervreemdt de gemeente de grond, de grafkelder of de columbariumnis niet. Zij verleent een gebruiksrecht met een tijdelijke en nominatieve bestemming. De concessie is onoverdraagbaar. Artikel 22. Het toekennen van concessies vooraleer een overlijden heeft plaatsgehad is mogelijk volgens het belastingreglement, geldend op dat ogenblik. Er dient een grafteken geplaatst te worden ten laatste drie maanden na aankoop van de concessie. Eeuwigdurende concessies Artikel 23. De Wet van betreffende de begraafplaatsen en de lijkbezorging heeft de eeuwigdurende concessies omgezet in verlengbare concessies van 50 jaar. Volgens artikel 9 van het Decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging moet, voor de hernieuwing van de eeuwigdurende concessie dezelfde procedure toegepast worden als deze voor de hernieuwing van de niet-eeuwigdurende concessies.

6 De burgemeester of zijn afgevaardigde maakt de mogelijkheid tot hernieuwing bekend aan het graf en aan de ingang van de begraafplaatsen minstens één jaar voor het vervallen van de eeuwigdurende concessie. De verlenging van een eeuwigdurende concessie is gratis. Hernieuwen Artikel 24. De concessie wordt hernieuwd volgens de prijs, de duur en de voorwaarden vastgesteld in het op dat ogenblik geldend belastingreglement. Op aanvraag van enige belanghebbende voor het verstrijken van de concessie, doch in de loop van het 19e jaar van de lopende concessie, kan deze hernieuwd worden. De duur van de hernieuwing bedraagt 10 of 20 jaar en voor een grafkelder 30 jaar. Artikel 25. Het grafteken van de concessie moet door de belanghebbenden verwijderd zijn voor januari van het jaar volgend op het beëindigen van de concessie. Gebeurt dit niet, dan wordt het van ambtswege verwijderd. Het van ambtswege verwijderde grafteken en de ondergrondse constructie worden eigendom van de gemeente. Terugnemen Artikel 26. In geval van het terugnemen van een perceel of nis wegens openbaar belang of dienstnoodwendigheid kan de concessiehouder geen aanspraak maken op enige vergoeding. Het terugnemen geeft recht op het kosteloos bekomen van een perceel of nis van dezelfde afmeting op een ander deel van de begraafplaats, tot het einde van de concessietermijn. De eventuele kosten voor het overbrengen van het stoffelijk overschot of de asurne en van het grafteken zijn ten laste van de gemeente. Artikel 27. Op verzoek van de concessiehouder kan het college van burgemeester en schepenen een perceel of nis terugnemen wanneer dit ongebruikt is gebleven of wanneer het ongebruikt geworden is ingevolge de overbrenging van het stoffelijk overschot of de asurne en dit zonder enige financiële vergoeding van de gemeente. Artikel 28. Voortijdig beëindigen van een concessie Het voortijdig beëindigen van een concessie moet schriftelijk aangevraagd worden door de concessiehouder, zijn erfgenamen en rechthebbenden of op verzoek van iedere belanghebbende.

7 Bij het voortijdig beëindigen van de concessie wordt geen concessieprijs terugbetaald. De aanvraag tot voortijdig beëindigen wordt bekend gemaakt aan de ingang van de begraafplaats en aan de betrokken concessie gedurende een periode van zes maand of tot 30 november wanneer Allerheiligen niet in deze zes maand valt. Bezwaren tegen de aanvraag tot voortijdige beëindiging moeten schriftelijk ingediend worden bij het college van burgemeester en schepenen. Indien er geen bezwaren worden ingediend, wordt de concessie ambtshalve verwijderd. Het grafmonument wordt eigendom van de gemeente. Artikel 29. Oud-strijders De concessies van oud-strijders en oorlogsinvaliden worden behandeld als geconcedeerde concessies, verlengbaar met 10 of 20 jaar. De concessies van gesneuvelden worden behandeld als eeuwigdurende concessies. Artikel 30. Kinderen Kinderbegraafplaats: De begravingen in volle grond van het stoffelijk overschot en asurnen van kinderen kunnen gebeuren op de kinderbegraafplaats, een afzonderlijk perceel grond voorzien op de begraafplaats. De maximum leeftijd voor een begraving op de kinderbegraafplaats bedraagt 12 jaar. Het niet-geconcedeerd graf wordt gedurende 10 jaar behouden. De concessie loopt 20 jaar. Artikel 31. Asverstrooiingen Asverstrooiingen gebeuren op een hiertoe voorbehouden asverstrooiingsweide door een aangestelde van de gemeente. Graven - graftekens Artikel 32. Grafkelders en columbaria worden uitsluitend ter beschikking gesteld door de gemeente. Dit geldt ook voor het hergebruik van niet-hernieuwde graf- en columbariumconcessies. Artikel 33. Tenzij de overledene anders heeft beschikt of zijn verwanten zich ertegen verzetten, heeft eenieder het recht op het graf van zijn verwant of vriend een grafteken te doen plaatsen zonder afbreuk te doen aan het recht van de concessiehouder.

8 Artikel 34. Op de begraafplaatsen gebeurt de plaatsing, de wegneming of de verbouwing van graftekens en de uitvoering van beplantingen onder toezicht van de burgemeester of zijn gemachtigde. Het plaatsen van graftekens is onderworpen aan een voorafgaande toelating. Dit kan telefonisch gebeuren, minstens 24 uur op voorhand. Het is verboden graftekens op te richten voor het verstrijken van drie maanden, volgend op de datum van de begrafenis, uitgezonderd bij grafkelders en urnenkelders. De graftekens moeten geplaatst worden op de lijnrichting aan te wijzen door de gemeente. Rechtopstaande graftekens en kruisen moeten zo worden vastgezet dat zij niet overhellen door het samendringen van de aarde of door een andere oorzaak. Artikel 35. Alle werken ter voorbereiding, die elders mogelijk zijn, mogen niet op de begraafplaats gebeuren. De materialen moeten zoveel mogelijk geprefabriceerd ter plaatse worden gebracht om de werken op de begraafplaats tot het strikte minimum te beperken. Gemetste constructies zijn verboden. De werken moeten binnen de kortst mogelijke termijn worden voltooid. Zo de werken niet werden beëindigd op sluitingsuur, dienen materieel en voertuigen van de begraafplaats te worden verwijderd. Na een zonder gevolg gebleven ingebrekestelling wordt van ambtswege overgegaan tot de wegneming van de materialen op kosten van de overtreder en op diens verantwoordelijkheid. Artikel 36. Het plaatsen van graftekens op de begraafplaatsen kan pas na voorafgaande toelating toestemming gebeuren en is verboden op zater- en zondagen, alsmede op de wettelijke en daarmee gelijkgestelde feestdagen en verlofdagen eigen aan de gemeente. Dit verbod geldt eveneens op alle andere dagen voor 8.30 uur 's morgens en na uur 's avonds. Daarenboven is het verboden tijdens de twee weken die 1 november voorafgaan grote onderhouds- of veranderingswerken uit te voeren op de begraafplaatsen.

9 Artikel 37. Het wegnemen en terugplaatsen van een zerk of ander grafteken naar aanleiding van het begraven in een grafkelder-, grond- of urnenconcessie en alle daaraan verbonden kosten zijn ten laste van de belanghebbenden. Deze werken moeten gebeuren ten laatste 3 dagen voor de begrafenis en onder toezicht van de afgevaardigde van de gemeente. Artikel 38. Voorwerpen, beplantingen of bloemen op grafzerken mogen de hoogte van 0,80 m niet overschrijden. De hoogte van gedenktekens, voorwerpen of bloemen op urnenkelders wordt beperkt tot 0,50 m. Ook moet alles geplaatst worden binnen de oppervlakte van de steen. Bloemen of beplantingen mogen niet buiten de oppervlakte van het graf of de concessie uitgroeien. Het overschrijden van voornoemde hoogte van planten of bloemen of het buiten de oppervlakte van het graf of concessie uitgroeien ervan kan zonder voorafgaande verwittiging bij ordemaatregel door de gemeente tot de voorgeschreven beperkingen worden teruggebracht via snoei. Het is verboden voor of buiten de concessies of op de zijkanten van de wegen, waarvan het onderhoud door de gemeente wordt verzorgd, bloempotten te zetten of beplantingen aan te brengen. Ze kunnen zonder voorafgaande verwittiging bij ordemaatregel door de gemeentediensten worden verwijderd. Het aanplanten van sierheesters, sparren en bomen is verboden, ongeacht de grootte. Artikel 39. Op de deksteen van de columbariumnissen mag slechts een plakket en bloemenhouder worden aangebracht. Deze worden ongegraveerd geplaatst door de gemeente. Op het plakket mogen enkel de naam en de datum van de geboorte en het overlijden worden aangebracht. Ook mag een symbool en/of foto van de overledene op een formaat met een maximum doorsnede van 13 cm geplaatst worden. Onder geen enkele andere vorm mogen inscripties, bloemen e.d. op of aan de nisdeksels worden aangebracht.

10 Artikel 40. Op de graven mogen de graftekens volgende afmetingen niet overschrijden: volwassenen: 1,99 m x 0,99 m; kinderen: 0,99 m x 0,99 m of 1,99 m x 0,99 m; hoogte: max. 1,20m. Op de grafkelderconcessies moeten de graftekens het ondergrondse bouwwerk volledig bedekken. Artikel 41. De graftekens op urnenkelders beantwoorden aan volgende afmetingen: vlakke liggende stenen: 50 cm x 50 cm; hoogte: maximum 50 cm. Artikel 42. Graftekens die niet overeenstemmen met de bepalingen van de gemeentelijke reglementering dienen terug verwijderd te worden door diegenen in wiens opdracht ze geplaatst werden. De betrokkenen of de concessiehouder zullen hiervoor schriftelijk in gebreke worden gesteld. Bij gebrek aan herstel binnen een periode van 60 kalenderdagen zal de verwijdering van het grafmonument in opdracht van het gemeentebestuur plaatsvinden. De kosten van deze verwijdering en de eventuele kosten van beschadiging bij de uitvoering van de werken zullen ten laste gelegd worden van de opdrachtgever(s) en/of van de concessiehouder. Artikel 43. Onderhoud Het onderhoud van de graven en alles wat zich erop bevindt rust op de concessiehouder. Met dit onderhoud worden ook verzakkingen bedoeld. Alle verwelkte bloemen en planten moeten onmiddellijk verwijderd worden, zoniet gebeurt dit van ambtswege. Niet verwelkbare bloemen worden verwijderd van de strooiweide, aan de columbaria en de urnenperken indien ze het uitoefenen van het werk hinderen. Artikel 44. Verwaarlozing Verwaarlozing staat vast als het graf doorlopend onzindelijk, door plantengroei overwoekerd, vervallen, ingestort of bouwvallig is. Verwaarlozing wordt vastgelegd in een akte van de burgemeester. Die akte blijft een jaar bij het graf en aan de ingang van de begraafplaats aangeplakt.

11 Na het verstrijken van deze termijn en bij niet herstelling wordt de concessie beëindigd door het college van burgemeester en schepenen. Van ambtswege wordt overgegaan tot afbraak of tot het wegnemen van materialen. De van ambtswege verwijderde graftekens en versieringsvoorwerpen worden eigendom van de gemeente. Ingeval van dringende noodzakelijkheid kan de burgemeester ambtshalve verwaarloosde gedenktekens doen wegnemen zonder verhaal op vergoeding. De dringende noodzaak zal worden vastgesteld in een akte, opgemaakt door de burgemeester, die wordt aangeplakt bij het graf en bij de ingang van de begraafplaats. Ordemaatregelen Artikel 45. Het is verboden op de begraafplaats: 1. de muren of omheiningen te beklimmen; 2. de strooiweiden, plantperken en grafstenen te betreden; 3. de gedenktekens, afsluitingen of om het even welk voorwerp op de graven te beschadigen; 4. bomen, struiken en beplantingen te beschadigen of te vernielen; 5. bloemen of sierplanten te ontvreemden; 6. de begraafplaats te betreden met andere voorwerpen dan die bestemd voor het onderhoud en de versiering van de graven; 7. te leuren of om het even welke voorwerpen tentoon te stellen of te verkopen; 8. op om het even welke wijze de orde, de welvoeglijkheid of de stilte te verstoren; 9. afval, papier of andere voorwerpen weg te gooien, tenzij in de daartoe bestemde korven; 10.aanplakbiljetten, opschriften, borden of aankondigingstekens aan te brengen of te verwijderen. Iedereen die een van de in vorige alinea opgesomde verbodsbepalingen overtreedt, wordt onverminderd eventuele vervolging uit de begraafplaats gezet. Artikel 46. De gemeente staat niet in voor de bewaking van de op de graven geplaatste voorwerpen en is niet aansprakelijk voor de op de begraafplaatsen gepleegde diefstallen. Artikel 47. Het is aan de personeelsleden verboden: rechtstreeks of onrechtstreeks deel te nemen aan leveringen of ondernemingen voor begrafenissen, gedenktekens, grafkelders; zich al dan niet via tussenpersonen bezig te houden met handelsverrichtingen, die enigerlei verband houden met de dienst;

12 werken uit te voeren die hun niet opgelegd zijn door de verantwoordelijke van de begraafplaats. Toegankelijkheid Artikel 48. De begraafplaatsen zijn alle dagen toegankelijk voor het publiek van zonsopgang tot zonsondergang. Voor dienstnoodwendigheden kunnen de begraafplaatsen, op bevel van de burgemeester, tijdelijk voor het publiek gesloten worden. Artikel 49. De begraafplaatsen mogen enkel betreden worden door voetgangers. Lijkwagens of daarmee gelijkgestelde wagens ter gelegenheid van begrafenissen, kinderwagens, kindervoertuigen, vervoermiddelen van zieken, mindervaliden en gekwetsten of personen die zich moeilijk kunnen verplaatsen en de voertuigen met materialen en grondstoffen voor de bouw en de oprichting van graftekens worden toegelaten. Opgraving en verplaatsing Artikel 50. Het opgraven van stoffelijke resten uit grond zonder concessie, uit een grondconcessie of uit een grafkelderconcessie gebeurt door personen die voldoende opgeleid zijn en beschermende kledij dragen. Artikel 51. Opgravingen en verplaatsingen van een asurne zijn enkel mogelijk: 1. op bevel van de gerechtelijke overheid; 2. bij terugneming door de gemeente van het geconcedeerd graf of nis, wegens openbaar belang of dienstnoodwendigheden; 3. bij wijziging van de bestemming van de begraafplaats; 4. bij een gemotiveerde aanvraag van de dichtste nabestaanden en mits voorafgaande machtiging van de burgemeester. Artikel 52. Dag en uur van de opgraving en verplaatsing worden door de burgemeester bepaald. Bij de opgraving is de korpschef van de politie of zijn afgevaardigde, de afgevaardigde van de gemeente en, indien gewenst, een verwant of mandataris van de familie aanwezig. De plaats van de opgraving en verplaatsing wordt voor het publiek visueel afgeschermd.

13 Artikel 53. Indien de staat van de kist of de urne het vereist, dient deze vernieuwd te worden. Elke andere maatregel die de welvoeglijkheid en de openbare gezondheid beschermt wordt genomen. Artikel 54. De belasting voor de opgraving is ten laste van de verzoeker volgens de tarieven van het op dat ogenblik geldende belastingreglement. Thuisbewaring van de asurne eerder geplaatst in columbarium of urnenveld Artikel 55. De aanvraag van de thuisbewaring van een asurne eerder geplaatst in columbarium of urnenveld moet schriftelijk gebeuren. De aanvraag wordt ingediend door de overlevende echtgeno(o)t(e) of samenlevende partner en de bloedverwanten in de eerste graad. De thuisbewaring van de asurne wordt dan bekend gemaakt aan de ingang van de begraafplaats en aan de betrokken nis of perceel gedurende een periode van zes maand of wanneer Allerheiligen niet in deze zes maand valt tot 30 november. Artikel 56. Bij het terugbrengen van een asurne naar de begraafplaats moet deze begraven of geplaatst worden in een concessie of uitgestrooid worden. Artikel 57. Uitvoering Dit reglement wordt bekendgemaakt overeenkomstig artikel 186 van het Gemeentedecreet.

POLITIEREGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HERENT

POLITIEREGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HERENT POLITIEREGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HERENT AFDELING 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Elk overlijden in de gemeente moet zonder verwijl en uiterlijk de eerstvolgende werkdag

Nadere informatie

Politiereglement overlijden en begraafplaats

Politiereglement overlijden en begraafplaats Reglement Politiereglement overlijden en begraafplaats Hoofdstuk 1: Algemeenheden Artikel 1.1 Elk overlijden in de gemeente moet zo vlug mogelijk aangegeven worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand.

Nadere informatie

AFDELING 7 - BEGRAAFPLAATSEN

AFDELING 7 - BEGRAAFPLAATSEN AFDELING 7 - BEGRAAFPLAATSEN Hoofdstuk 1.ALGEMENE BEPALINGEN Art.7.1.1 Elk overlijden in de gemeente moet zo spoedig mogelijk aangegeven worden aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt eveneens

Nadere informatie

Gelet op de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, in het bijzonder de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32;

Gelet op de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, in het bijzonder de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32; POLITIEREGLEMENT overlijden en begraafplaats Gelet op het strafwetboek artikels 143, 315 1, 340 en 526; Gelet op de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, in het bijzonder de artikelen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen 1. Concessies Artikel 1 De begraving van een stoffelijk overschot, de begraving van een asurn en de bijzetting van een asurn in een columbarium kunnen het

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT BETREFFENDE DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN HOOFDSTUK 1 : ALGEMEEN Artikel 1 De teraardebestelling van stoffelijke overschotten is mogelijk op de werkdagen van 09.00 uur tot 12.00

Nadere informatie

Reglement begraafplaats

Reglement begraafplaats Reglement begraafplaats Algemeen reglement Artikel 1: De begraafplaats Hofheide is een Intergemeentelijke Begraafplaats onder het beheer van de Intergemeentelijke samenwerking voor crematoriumbeheer in

Nadere informatie

BEGRAAFPLAATS WESTLEDE ALGEMEEN REGLEMENT

BEGRAAFPLAATS WESTLEDE ALGEMEEN REGLEMENT BEGRAAFPLAATS WESTLEDE ALGEMEEN REGLEMENT BEGRAAFPLAATS "WESTLEDE" - ALGEMEEN REGLEMENT Artikel 1 : Artikel 2 : Artikel 3 : Artikel 4 : Artikel 5 : Artikel 6 : Artikel 7 : Artikel 8 : Artikel 9 : Begraafplaats

Nadere informatie

Artikel 1. Het huishoudelijk reglement op gemeentelijke begraafplaatsen, zoals hieronder weergegeven, goed te keuren.

Artikel 1. Het huishoudelijk reglement op gemeentelijke begraafplaatsen, zoals hieronder weergegeven, goed te keuren. Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de

Nadere informatie

POLITIEVERORDENING. Begraafplaatsen

POLITIEVERORDENING. Begraafplaatsen POLITIEVERORDENING Begraafplaatsen A. Algemene bepalingen Artikel 1 De gemeente beschikt over 3 begraafplaatsen gelegen te Denderleeuw - Toekomststraat, Iddergem - Kloosterstraat, Welle Welleplein. Artikel

Nadere informatie

reglement begraafplaatsen aanpassing Gelet op het reglement op de begraafplaatsen dd ; Gelet op het bericht dd. 16 februari 2015 van dhr.

reglement begraafplaatsen aanpassing Gelet op het reglement op de begraafplaatsen dd ; Gelet op het bericht dd. 16 februari 2015 van dhr. reglement begraafplaatsen aanpassing Gelet op het reglement op de begraafplaatsen dd 16.12.2015; Gelet op het bericht dd. 16 februari 2015 van dhr. Michaël Cornelis, Afdeling Lokale Financiën, Agentschap

Nadere informatie

Reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging

Reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging Reglement Reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging Vastgesteld door de gemeenteraad op 5 december 2007 Afdeling I : algemene bepalingen Art. 1 : De gemeente beschikt over vijf gemeentelijke begraafplaatsen:

Nadere informatie

Op de begraafplaatsen

Op de begraafplaatsen HUISHOUDELIJK REGLEMENT Op de begraafplaatsen A. Concessies Artikel 1 Artikel 2 De begraving van een stoffelijk overschot, de begraving van een asurn en de bijzetting van een asurn in een columbarium kunnen

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 oktober 2012.

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 oktober 2012. HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN zoals goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 30 oktober 2012. Artikel 1 Er kunnen grond- of columbariumconcessies worden verleend op de door ons beheerde

Nadere informatie

Model van politieverordening op de begraafplaats(en) Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2;

Model van politieverordening op de begraafplaats(en) Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; 1 Model van politieverordening op de begraafplaats(en) Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32 van

Nadere informatie

De kist mag na de kisting niet meer geopend worden tenzij om te voldoen aan een gerechtelijke beslissing.

De kist mag na de kisting niet meer geopend worden tenzij om te voldoen aan een gerechtelijke beslissing. POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN DE LIJKBEZORGING Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Artikel 1 Elk overlijden in de gemeente moet zonder verwijl aangegeven worden aan de ambtenaar van de burgerlijke

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen HOOFDSTUK I: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. 1. Op de gemeentelijke begraafplaatsen worden concessies verleend. Deze hebben betrekking op: ofwel een perceel

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement gemeentelijke begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement gemeentelijke begraafplaatsen HOOFDSTUK 1: ALGEMEENHEDEN Artikel 1 Op de gemeentelijke begraafplaatsen van Berlare is de begraving van stoffelijke overschotten en asurnen, de bijzetting van asurnen in het columbarium en de asuitstrooiing

Nadere informatie

De categorieën vermeld onder de nrs. 4 en 5 worden wat de retributie betreft gelijkgesteld met de inwoners.

De categorieën vermeld onder de nrs. 4 en 5 worden wat de retributie betreft gelijkgesteld met de inwoners. REGLEMENT OP BEGRAAFPLAATSEN Titel 1:INRICHTING EN BEHEER VAN DE BEGRAAFPLAATSEN 1.1 Bestaande begraafplaatsen in de gemeente Laarne Artikel 1: de gemeente Laarne beschikt over 2 begraafplaatsen: a) De

Nadere informatie

Retributiereglement van 23 december 2014 op de begraafplaatsen, verkoop en plaatsing van graf- en of urnenkelders en columbariumnissen

Retributiereglement van 23 december 2014 op de begraafplaatsen, verkoop en plaatsing van graf- en of urnenkelders en columbariumnissen Retributiereglement van 23 december 2014 op de begraafplaatsen, verkoop en plaatsing van graf- en of urnenkelders en columbariumnissen De gemeenteraadsbeslissing van 29 maart 2011 houdende aanpassing van

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 7 mei 2010)

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 7 mei 2010) GEMEENTEBESTUUR WEVELGEM HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN (goedgekeurd in zitting van de gemeenteraad van 7 mei 2010) AFDELING 1 VASTSTELLING OVERLIJDEN, LIJKBEZORGING, BEGRAVINGEN EN ONTGRAVINGEN

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN Goedgekeurd door de gemeenteraad 23 februari 2013 Artikel 1 de gemeenteraadbeslissing van 18 september 2008 houdende goedkeuren huishoudelijk reglement begraafplaatsen

Nadere informatie

Politiereglement op de begraafplaatsen. UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 22 december 2015

Politiereglement op de begraafplaatsen. UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 22 december 2015 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 22 december 2015 Aanwezig: Afwezig: Moyaerts Charly - burgemeester - voorzitter Lismont Patrick, Wicheler Jan, Princen Annick, Medart Gilbert,

Nadere informatie

Zitting van 25 februari 2008. Gelet op het gemeentedecreet, inzonderheid op de artikelen 42 en 64;

Zitting van 25 februari 2008. Gelet op het gemeentedecreet, inzonderheid op de artikelen 42 en 64; UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 25 februari 2008 Aanwezig : G. Naeyaert, voorzitter, N. De Cuyper, burgemeester, P. Vanthournout, A. Verhelst, W. Depoorter, L. Denolf, E.

Nadere informatie

Reglement. Huishoudelijk reglement begraafplaatsen. Hoofdstuk 1: Algemeenheden

Reglement. Huishoudelijk reglement begraafplaatsen. Hoofdstuk 1: Algemeenheden Reglement Huishoudelijk reglement begraafplaatsen Hoofdstuk 1: Algemeenheden Artikel 1.1 In de gemeente kan op de hiernavolgende begraafplaatsen begraven worden: Schilde Begraafplaats aan de kerk van Sint-Guibertus,

Nadere informatie

Begraafplaatsen. GEMEENTEBESTUUR OPPERSTRAAT LIEDEKERKE TEL FAX LIEDEKERKE.

Begraafplaatsen. GEMEENTEBESTUUR OPPERSTRAAT LIEDEKERKE TEL FAX LIEDEKERKE. LIEDEKERKE GEMEENTEBESTUUR OPPERSTRAAT 31 1770 LIEDEKERKE TEL.053 64 55 11 FAX 053 64 55 09 www.liedekerke.be Begraafplaatsen NDC 583.4 Politiereglement Goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 2012-02-16

Nadere informatie

HST 3 Begraafplaatsen en lijkbezorging

HST 3 Begraafplaatsen en lijkbezorging HST 3 Begraafplaatsen en lijkbezorging A. Algemene bepalingen Art. 444 Elk overlijden in de gemeente wordt zonder verwijl aangegeven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt eveneens ingeval

Nadere informatie

GEMEENTE DILBEEK. Gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen

GEMEENTE DILBEEK. Gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen GEMEENTE DILBEEK Gemeentelijk reglement op de begraafplaatsen Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis

Nadere informatie

REGLEMENTEN VAN INWENDIG BESTUUR BELEIDSDOMEIN VEILIGHEID EN BURGERZAKEN

REGLEMENTEN VAN INWENDIG BESTUUR BELEIDSDOMEIN VEILIGHEID EN BURGERZAKEN REGLEMENTEN VAN INWENDIG BESTUUR BELEIDSDOMEIN VEILIGHEID EN BURGERZAKEN Inhoud BELEIDSDOMEIN VEILIGHEID EN BURGERZAKEN... 2 AFDELING 1 - Reglement van inwendig bestuur betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen

Nadere informatie

Politiereglement op de begraafplaatsen

Politiereglement op de begraafplaatsen Politiereglement op de begraafplaatsen Afdeling 1: Algemene bepalingen Artikel 1: Elk overlijden in de gemeente wordt zonder verwijl aangegeven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Dit geldt eveneens

Nadere informatie

Goedkeuren huishoudelijk reglement begraafplaatsen

Goedkeuren huishoudelijk reglement begraafplaatsen BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet Goedkeuren huishoudelijk reglement begraafplaatsen Artikel 1 Artikel 2 de gemeenteraadbeslissing van 23 februari 2012 houdende

Nadere informatie

POLITIEVERORDENING OP DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN

POLITIEVERORDENING OP DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN POLITIEVERORDENING OP DE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid de artikelen 117, 119, 119bis, 133 en 135, 2; Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32

Nadere informatie

POLITIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN

POLITIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN POLITIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN Art. 1: De gemeente beschikt over 8 begraafplaatsen gelegen te Elst, Everbeekbeneden, Everbeek-boven, Michelbeke, Nederbrakel, Opbrakel, Parike en Zegelsem. I.

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATS

HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATS HUISHOUDELIJK REGLEMENT GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATS (Goedgekeurd in de gemeenteraad van 17 maart 2016, laatste wijziging gemeenteraad van 22 februari 2018) Artikel 1 De ter aarde bestelling, bijzetting

Nadere informatie

Reglement Huishoudelijk reglement gemeentelijke begraafplaatsen

Reglement Huishoudelijk reglement gemeentelijke begraafplaatsen Reglement Huishoudelijk reglement gemeentelijke begraafplaatsen Verklarende woordenlijst Afdekplaat stenen plaat ter afdekking van columbariumnis Afdeksteen steen ter afdekking van urnenkelder Begraafplaats

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 17 NOVEMBER 2016

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 17 NOVEMBER 2016 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD OPENBARE ZITTING VAN 17 NOVEMBER 2016 Provincie Aanwezig : Johan Paret, voorzitter West-Vlaanderen Ward Vergote, burgemeester; Edouard Gillis, Pol Verhelle,

Nadere informatie

Gelet op het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;

Gelet op het decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging; Belasting op het begraven. Aanpassing. DE RAAD, Juridische overwegingen Gelet op de artikelen 41, 162 en 170 van de Grondwet; Gelet op de artikelen 42, 186 en 253 van het Gemeentedecreet; Gelet op het

Nadere informatie

POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN

POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN Van kracht vanaf 1 september 2006 Vastgesteld door de gemeenteraad d.d. 3 juli 2006 1 De raad in openbare zitting, Gelet op de nieuwe gemeentewet, inzonderheid de

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 26 juni 2018 Beleidsdomein Interne Zaken - Dienst Bevolking & Burgerlijke Stand

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 26 juni 2018 Beleidsdomein Interne Zaken - Dienst Bevolking & Burgerlijke Stand Stad Borgloon Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 26 juni 2018 Beleidsdomein Interne Zaken - Dienst Bevolking & Burgerlijke Stand 19 2018_GR_00088 Goedkeuring gemeentelijk huishoudelijk reglement

Nadere informatie

GR 26 maart 2015 en aangepast op GR 21 december 2017 GECOÖRDINEERDE VERSIE REGLEMENT OP BEGRAAFPLAATSEN. Titel 1: BEGRIPSOMSCHRIJVING. 1.

GR 26 maart 2015 en aangepast op GR 21 december 2017 GECOÖRDINEERDE VERSIE REGLEMENT OP BEGRAAFPLAATSEN. Titel 1: BEGRIPSOMSCHRIJVING. 1. GR 26 maart 2015 en aangepast op GR 21 december 2017 GECOÖRDINEERDE VERSIE REGLEMENT OP BEGRAAFPLAATSEN Titel 1: BEGRIPSOMSCHRIJVING 1.1 Definities Artikel 1: in dit reglement worden volgende begrippen

Nadere informatie

Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (Belgisch Staatsblad van 10 februari 2004), gewijzigd bij de decreten van:

Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (Belgisch Staatsblad van 10 februari 2004), gewijzigd bij de decreten van: 1 Decreet van 16 januari 2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (Belgisch Staatsblad van 10 februari 2004), gewijzigd bij de decreten van: - 10 november 2005 (B.S. van 15 december 2005); - 18 april

Nadere informatie

Zonale Politiecodex Zuiderkempen versie

Zonale Politiecodex Zuiderkempen versie Art. 440 De toegang tot de begraafplaatsen is verboden aan personen in staat van dronkenschap, aan personen die vergezeld zijn van dieren en aan allen die zich niet behoorlijk gedragen. Art. 441 Het is

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen I. Inleidende bepalingen Artikel 1 De gemeentelijke begraafplaats is bestemd voor het begraven van een al dan niet gecremeerd stoffelijk overschot;

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN HOOFDSTUK 1 : ALGEMEENHEDEN Artikel 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN De teraardebestelling van stoffelijke overschotten is mogelijk op dagen en uren vastgelegd door het College van Burgemeester

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. op de begraafplaatsen en de lijkbezorging TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING

VLAAMS PARLEMENT ONTWERP VAN DECREET. op de begraafplaatsen en de lijkbezorging TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Stuk 1864 (2003-2004) Nr. 11 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2003-2004 7 januari 2004 ONTWERP VAN DECREET op de begraafplaatsen en de lijkbezorging TEKST AANGENOMEN DOOR DE PLENAIRE VERGADERING Zie : 1864 (2003-2004)

Nadere informatie

Artikel 1.- het hiernavolgend huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen goed te keuren:

Artikel 1.- het hiernavolgend huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen goed te keuren: UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van 22 december 2015 Aanwezig: Afwezig: Moyaerts Charly - burgemeester - voorzitter Lismont Patrick, Wicheler Jan, Princen Annick, Medart Gilbert,

Nadere informatie

REGLEMENT BETREFFENDE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN EN LIJKBEZORGING 1. Begraafplaatsen

REGLEMENT BETREFFENDE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN EN LIJKBEZORGING 1. Begraafplaatsen REGLEMENT BETREFFENDE GEMEENTELIJKE BEGRAAFPLAATSEN EN LIJKBEZORGING 1. Begraafplaatsen 1.1. Algemeen Artikel 1 De gemeentelijke begraafplaatsen zijn bestemd voor de teraardebestelling van de lijken of

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement voor de parkbegraafplaats en de oude begraafplaatsen

Gemeentelijk reglement voor de parkbegraafplaats en de oude begraafplaatsen Gemeentelijk reglement voor de parkbegraafplaats en de oude begraafplaatsen I. Algemeen Coördinatie van de raadsbesluiten van 28 januari 2008, 16 juni 2008, 3 november 2008, 13 september 2010, 3 december

Nadere informatie

POLTIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN LIJKBEZORGING

POLTIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN LIJKBEZORGING POLTIEVERORDENING OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN LIJKBEZORGING Art. 1: De gemeente beschikt over 8 begraafplaatsen gelegen te: 1 Elst 2 Everbeek-beneden 3 Everbeek-boven 4 Michelbeke 5 Nederbrakel 6 Opbrakel

Nadere informatie

HOOFDSTUK 3 : CONCESSIES.

HOOFDSTUK 3 : CONCESSIES. Huishoudelijk reglement betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen 1 (uittreksel uit de notelen van de gemeenteraad van 28/06/2007, aangepast op 09/10/2008 en op 05/05/2015) HOOFDSTUK 1 : ALGEMEENHEDEN

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN: 27/11/2013 AANWEZIG Dhr. Hugo Vandaele, Burgemeester-voorzitter Dhr. Eddy Deknopper, Dhr. Michel Ruykens, Dhr. Jo Vander Meylen, Mevr. Sonja Zelck-

Nadere informatie

Gelet op de nieuwe gemeentewet; inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2;

Gelet op de nieuwe gemeentewet; inzonderheid op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135, 2; Arrondissement : Gent Provincie : Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN ZOMERGEM Zitting van woensdag 30 april 2014 Aanwezig: Dirk De Poorter, voorzitter; Tony Vermeire, burgemeester;

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN Gemeenteraad 24/05/2012

HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN Gemeenteraad 24/05/2012 HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN Gemeenteraad 24/05/2012 Afdeling 1: Algemene bepalingen Artikel 1 Elk overlijden in de gemeente moet zonder verwijl aangegeven worden aan de ambtenaar van

Nadere informatie

----------------------------------------------------------------------------- POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN CREMATORIA

----------------------------------------------------------------------------- POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN CREMATORIA ----------------------------------------------------------------------------- POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN CREMATORIA -----------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;

Gelet op de artikelen 15bis, 2, tweede lid, 23bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging; Provincie West-Vlaanderen Arrondissement Tielt Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad Vergadering van 29 april 2013 Tegenwoordig : De heer Ivan Delaere, burgemeester-voorzitter; De heer Paul Lambrecht,

Nadere informatie

Politiereglement op gemeentelijke begraafplaatsen (gemeenteraad van 28 juni 2005, gewijzigd op 22 september 2010)

Politiereglement op gemeentelijke begraafplaatsen (gemeenteraad van 28 juni 2005, gewijzigd op 22 september 2010) Politiereglement op gemeentelijke begraafplaatsen (gemeenteraad van 28 juni 2005, gewijzigd op 22 september 2010) AFDELING 1: ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1.1 Elk overlijden, vastgesteld op het grondgebied

Nadere informatie

Ingeval van internationaal lijkenvervoer is een conserverende behandeling toegestaan.

Ingeval van internationaal lijkenvervoer is een conserverende behandeling toegestaan. POLITIEREGLEMENT: BEGRAAFPLAATSEN Aangepast bij gemeenteraadsbesluit op 25 november 2008. Aangepast bij gemeenteraadsbesluit van 23 juni 2015. Afdeling 1: Algemene bepalingen Artikel 1.1: Elk overlijden,

Nadere informatie

Zitting van 26 oktober 2015

Zitting van 26 oktober 2015 Zitting van 26 oktober 2015 Aanwezig: Mevr. Peeters Mia - voorzitter de HH. Vandenberg Hans - burgemeester, Reviers Benny, Lenaerts Wouter, Jonckers André, Janssens Luc, Govaerts André, Michotte Jean,

Nadere informatie

Politieverordening op de begraafplaatsen

Politieverordening op de begraafplaatsen Politieverordening op de begraafplaatsen Art. 1: De gemeente beschikt over 6 openbare begraafplaatsen gelegen te : Glabbeek Bunsbeek Attenrode Kapellen Wever Zuurbemde. Art. 2: Er zijn geen privébegraafplaatsen

Nadere informatie

Belastingverordening op de lijkbezorging en op het verlenen van grondvergunningen op de stedelijke begraafplaatsen.

Belastingverordening op de lijkbezorging en op het verlenen van grondvergunningen op de stedelijke begraafplaatsen. Belastingverordening op de lijkbezorging en op het verlenen van grondvergunningen op de stedelijke begraafplaatsen. Datum vaststelling gemeenteraad : 26/11/2007 gewijzigd : 29.11.2010 en 28.11.2011 Geldigheidsduur

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen Huishoudelijk reglement betreffende de gemeentelijke begraafplaatsen I. ALGEMEEN Artikel 1 : Definities In voorliggend reglement wordt verstaan onder : a. begraving begraving van een eerste stoffelijk

Nadere informatie

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van

UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van UITTREKSEL uit het register der beslissingen van de gemeenteraad gehouden te Deerlijk ZITTING van 29.01.2015 Waren aanwezig : Claude CROES, burgemeester voorzitter gemeenteraad; Ann ACCOU, Regine VANWYNSBERGHE-ROORYCK,

Nadere informatie

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 april 2019 Leven - Burgerzaken

GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 april 2019 Leven - Burgerzaken Gemeenteraad GOEDGEKEURD Besluit Zitting van 29 april 2019 Leven - Burgerzaken 25 2019_GR_00097 Begraafplaatsen - Wijzigen van het retributiereglement op de gemeentelijke begraafplaatsen - Goedkeuring

Nadere informatie

Gemeentelijke begraafplaatsen

Gemeentelijke begraafplaatsen Gemeentelijke begraafplaatsen gemeenteraad van 25 februari 2013 Artikel 1 De gemeente Boortmeerbeek beschikt over drie begraafplaatsen: - Boortmeerbeek (Rijmenamsebaan) kadaster: Boortmeerbeek, 1ste afdeling,

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement OPENBARE ZITTING VAN 25 NOVEMBER 2014 Sint-Niklaas Gemeente Beveren UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD WAREN AANWEZIG: Jens De Wael, voorzitter

Nadere informatie

REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN. HOOFDSTUK 6: BEGRAAFPLAATSEN Begraafplaatsreglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28.06.

REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN. HOOFDSTUK 6: BEGRAAFPLAATSEN Begraafplaatsreglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28.06. REGLEMENT BEGRAAFPLAATSEN HOOFDSTUK 6: BEGRAAFPLAATSEN Begraafplaatsreglement goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 28.06.2012 AFDELING 6.1 Algemene bepalingen Artikel 6.1.0.1 : definities Voor

Nadere informatie

Goedkeuren retributiereglement begraafplaatsen

Goedkeuren retributiereglement begraafplaatsen BEKENDMAKING GEMEENTERAADSBESLUIT Ingevolge artikel 186 van het gemeentedecreet Goedkeuren retributiereglement begraafplaatsen Artikel 1: Artikel 2: de gemeenteraadsbeslissing van 23 februari 2012 houdende

Nadere informatie

2. HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN: GOEDKEURING.

2. HUISHOUDELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN: GOEDKEURING. Arrondissement : Gent Provincie : Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN ZOMERGEM Zitting van woensdag 30 april 2014 Aanwezig: Dirk De Poorter, voorzitter; Tony Vermeire, burgemeester;

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 september 2010

Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 september 2010 Huishoudelijk reglement op de begraafplaatsen en lijkbezorging. Goedgekeurd in de gemeenteraad van 7 september 2010 Hoofdstuk 1- Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsomschrijving In dit reglement wordt

Nadere informatie

Pagina 20 van 20 INFOBROCHURE BEGRAAFPLAATSEN DIEST

Pagina 20 van 20 INFOBROCHURE BEGRAAFPLAATSEN DIEST Pagina 20 van 20 INFOBROCHURE BEGRAAFPLAATSEN DIEST NASLAGWERK Decreet van 16/01/2004 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging (BS 10/02/2004) gewijzigd bij decreet van 10/11/2005 (BS 15/12/2005) en bij

Nadere informatie

Politiereglement van 29 maart 2016 op de begraafplaatsen

Politiereglement van 29 maart 2016 op de begraafplaatsen Politiereglement van 29 maart 2016 op de begraafplaatsen ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1- De gemeentelijke begraafplaatsen van de gemeente Nevele zijn enkel bestemd voor de teraardebestelling van lijken en

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Halle-Vilvoorde UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTEBESTUUR Zitting van donderdag 26 mei 2016 van SINT-PIETERS-LEEUW Aanwezig : Luc Deconinck,

Nadere informatie

reglement op de begraafplaatsen Goedkeuring

reglement op de begraafplaatsen Goedkeuring Huishoudelijk Provincie Arrondissement Gemeente LIMBURG TONGEREN HOESELT Uittreksel uit de notulen van de gemeenteraad in vergadering van 28 april2016 Aanwezig: Alfons Capiot, voorzitter; Werner Raskin,

Nadere informatie

Gemeente Zoersel Reglement Begraafplaatsen

Gemeente Zoersel Reglement Begraafplaatsen Gemeente Zoersel Reglement Begraafplaatsen 1 Ontwerpreglement De gemeenteraad; Gelet op de nieuwe gemeentewet, in het bijzonder op de artikelen 119, 119bis, 133 en 135 2; Gelet op het gemeentedecreet,

Nadere informatie

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen

Gelet op de wet van 29 juli 1991 betreffende de uitdrukkelijke motiveringsplicht van bestuurshandelingen UITTREKSEL UIT HET NOTULENBOEK VAN DE GEMEENTERAAD Zitting van donderdag 30 juni 2016 Jean Duijsens: Voorzitter Huub Broers: Burgemeester Jacky Herens, William Nijssen, José Smeets: Schepenen Anne-Mie

Nadere informatie

Gelet op de artikelen 15 bis, 2, tweede lid, 23 bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;

Gelet op de artikelen 15 bis, 2, tweede lid, 23 bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging; Politieverordening op de begraafplaatsen en de lijkbezorging. DE GEMEENTERAAD. Gelet op de artikelen 15 bis, 2, tweede lid, 23 bis en 32 van de wet van 20 juli 1971 op de begraafplaatsen en de lijkbezorging;

Nadere informatie

Algemeen reglement op de begraafplaatsen

Algemeen reglement op de begraafplaatsen Algemeen reglement op de begraafplaatsen 1. DEFINITIES Art. 1: In dit reglement worden volgende begrippen gebruikt: - Urnenkelder: een in de grond begraven of verzonken element uit kunststof of beton waarin

Nadere informatie

Retributiereglement: Lijkbezorging

Retributiereglement: Lijkbezorging Retributiereglement: Lijkbezorging Datum vaststelling gemeenteraad : 25/11/2013 Geldigheidsduur : 01/01/2014-onbepaalde duur De Gemeenteraad, Overwegende dat de taksverordening op het vervoer van lijken

Nadere informatie

UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad ZITTING VAN 25 november 2013

UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad ZITTING VAN 25 november 2013 UITTREKSEL uit de notulen van de Gemeenteraad ZITTING VAN 25 november 2013 Provincie OOST-VLAANDEREN GEMEENTE 9570 L I E R D E Aanwezig : MM.DOOMS Melissa, voorzitter; SOETENS Jurgen, burgemeester; MORTIER

Nadere informatie

GEMEENTE ROOSDAAL BEGRAAFPLAATSREGLEMENT

GEMEENTE ROOSDAAL BEGRAAFPLAATSREGLEMENT GEMEENTE ROOSDAAL BEGRAAFPLAATSREGLEMENT Goedkeuring gemeenteraad: 2 april 2015 Hoofdstuk 1 Begravingen Artikel 1 (gemeentelijke begraafplaatsen) De gemeente beschikt over: Gesloten begraafplaatsen (gemeenteraadsbesluit

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen

Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen Provincie Antwerpen Arrondissement Mechelen GEMEENTEBESTUUR SINT-AMANDS Huishoudelijk reglement op de gemeentelijke begraafplaatsen opgemaakt 2012 ingang van 1 januari 2013 Inhoudsopgave 1. TOEPASSINGSGEBIED...

Nadere informatie

Onderwerp: Huishoudelijk reglement begraafplaatsen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING VAN 24 NOVEMBER 2016

Onderwerp: Huishoudelijk reglement begraafplaatsen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING VAN 24 NOVEMBER 2016 Onderwerp: Huishoudelijk reglement begraafplaatsen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD. OPENBARE ZITTING VAN 24 NOVEMBER 2016 Aanwezig: Igor Philtjens, voorzitter; Marc Penxten, burgemeester;

Nadere informatie

BEGRAAFPLAATSEN IN BEELD

BEGRAAFPLAATSEN IN BEELD na het overlijden BEGRAAFPLAATSEN IN BEELD Vroeg of laat raakt iedereen betrokken bij de voorbereiding van een begrafenis of crematie van een overleden dierbare. Voor de nabestaanden zijn er dan heel wat

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Halle-Vilvoorde UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTEBESTUUR Zitting van donderdag 26 mei 2016 van SINT-PIETERS-LEEUW Aanwezig : Luc Deconinck,

Nadere informatie

Politieverordening op de begraafplaatsen

Politieverordening op de begraafplaatsen Politieverordening op de begraafplaatsen I. PLEEGVORMEN DIE DE BEGRAVINGEN / CREMATIES VOORAFGAAN. Artikel 1:Elk overlijden in de gemeente Maasmechelen wordt zonder verwijl aangegeven aan de ambtenaar

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD

UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD Provincie Vlaams-Brabant Arrondissement Halle-Vilvoorde UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD GEMEENTEBESTUUR Zitting van donderdag 26 oktober 2017 van SINT-PIETERS-LEEUW Aanwezig : Luc Deconinck,

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement betreffende begraafplaatsen TERNAT

Gemeentelijk reglement betreffende begraafplaatsen TERNAT Gemeentelijk reglement betreffende begraafplaatsen TERNAT HOOFDSTUK 1: Algemene bepalingen Artikel 1: begraafplaatsen De gemeente beschikt over 3 begraafplaatsen gelegen te Ternat, Sint-Katherina-Lombeek

Nadere informatie

Politiereglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging

Politiereglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging Politiereglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging Gemeenteraadsbesluit betreffende het Politiereglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging, gecoördineerd op 21 maart 2011 Afdeling 1: Definities

Nadere informatie

23. Verordening op de begraafplaatsen en lijkbezorging herziening: goedkeuring.

23. Verordening op de begraafplaatsen en lijkbezorging herziening: goedkeuring. GEMEENTE SINT-MARTENS-LATEM Provincie Oost-Vlaanderen Arrondissement Gent UITTREKSEL UIT HET REGISTER VAN BERAADSLAGINGEN VAN DE GEMEENTERAAD zitting van 16 december 2013 Aanwezig: Agnes Lannoo-Van Wanseele,

Nadere informatie

Artikel 5 De graven worden onmiddellijk na het zinken van de kist met aarde gevuld en aangedamd.

Artikel 5 De graven worden onmiddellijk na het zinken van de kist met aarde gevuld en aangedamd. fhuishoudelijk reglement stedelijke begraafplaatsen (GR 16 december 2009) De stad Turnhout beschikt over twee stedelijke begraafplaatsen enerzijds de begraafplaats Nazareth aan de Steenweg op Merksplas

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT De gemeenteraad, Gelet op het Vlaams decreet op de begraafplaatsen en de lijkbezorging van 16 januari 2004 waarbij levenloos geboren kinderen die de wettelijke levensvatbaarheidsgrens nog niet hebben bereikt,

Nadere informatie

Gerald Van Acker, Rita Tutelaars, raadsleden; Begraafplaatsen - Huishoudelijk reglement - aanpassing

Gerald Van Acker, Rita Tutelaars, raadsleden; Begraafplaatsen - Huishoudelijk reglement - aanpassing aanwezig Sebastiaan Rubberecht, voorzitter; Dirk Bauwens, burgemeester; Steven Dietvorst, Peter Mendonck, Lieve Struyf, Kathleen Krekels, Anke Fierens, Leen Scholiers, schepenen; Dirk Mariën, Yolande Avontroodt,

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE

GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE GEMEENTEBESTUUR WACHTEBEKE Dorp 61 Provincie Oost-Vlaanderen 9185 Wachtebeke Tel 09/345.01.35 UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD VAN DE GEMEENTE WACHTEBEKE Openbare zitting van 29 april 2015

Nadere informatie

Gemeentelijk reglement voor de begraafplaatsen

Gemeentelijk reglement voor de begraafplaatsen Gemeentelijk reglement voor de begraafplaatsen I ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Omschrijving begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: a. begraafplaats: De gemeentelijke begraafplaats gelegen aan

Nadere informatie

GEMEENTELIJK POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN DE LIJKBEZORGING

GEMEENTELIJK POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN DE LIJKBEZORGING GEMEENTELIJK POLITIEREGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN EN DE LIJKBEZORGING Goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 29 maart 2012 DE GEMEENTERAAD, Gelet op het gemeentedecreet van 15 juli 2005, inzonderheid

Nadere informatie

GEMEENTELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN

GEMEENTELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN GEMEENTELIJK REGLEMENT OP DE BEGRAAFPLAATSEN Artikel 1 De gemeente beschikt over meerdere begraafplaatsen gelegen te Alveringem kerk en Alveringem Hoogstraat, Beveren-IJzer, Gijverinkhove, Hoogstade, Izenberge,

Nadere informatie

Stedelijk reglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging. Stad Kortrijk

Stedelijk reglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging. Stad Kortrijk 1 Stedelijk reglement op de begraafplaatsen en de lijkbezorging. Stad Kortrijk Goedgekeurd door de gemeenteraad van 6 juni 2011 2 Inhoudstabel Hoofdstuk I. Algemeenheden.blz. 3 Definities De begraafplaatsen

Nadere informatie

Infobrochure begraafplaatsen

Infobrochure begraafplaatsen Infobrochure begraafplaatsen Inhoudstabel Voorwoord 1 Voorwaarden 2 Begraafplaatsen Hoegaarden 3 Soorten begraving 4 Begraving in volle grond 4,5 Columbariumnis 6 Urneveld 7 Strooiweide 8 Sterretjesweide

Nadere informatie

Verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen

Verordening op het beheer en gebruik van de gemeentelijke begraafplaatsen De raad van de gemeente Reimerswaal; gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van 13 november 2009, nummer 09.034320; gelet op het bepaalde in de Wet op de lijkbezorging en artikel 150 van Gemeentewet;

Nadere informatie

Begraafplaats Leopoldsburg Diestersteenweg (ingang Diestersteenweg en Kerkhofstraat)

Begraafplaats Leopoldsburg Diestersteenweg (ingang Diestersteenweg en Kerkhofstraat) Voorwoord Afscheid nemen is voor iedereen een gevoelig moment in het leven. Wanneer iemand uit de familie- of vriendenkring overlijdt, moeten er op enkele dagen moeilijke keuzes gemaakt worden. Deze brochure

Nadere informatie