Theosofie Noordwest

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Theosofie Noordwest www.theosofie-noordwest.nl"

Transcriptie

1 Eeuwige wijsheid uit de filosofieën van Azië. Citaten uit The Perenial Wisdom 1 Welwillende toestemming verleend voor publicatie door de bibliotheek van The Theosophical Society (Pasadena). De volgende citaten zijn afkomstig uit de geschriften van oude en moderne filosofen. Zij werden gekozen om een aantal fundamentele ideeën over het leven en de wezenlijke gemeenschappelijkheid te illustreren. India. Breng de geest tot stilte. Yoga is de methode om de geest tot stilte te brengen. Wanneer de geest tot stilte is gebracht, zijn wij in onze essentiële natuur, het onbegrensde bewustzijn.... De geest wordt helder en sereen en de eigenschappen van het hart worden geactiveerd: vriendelijkheid naar de verheugde. mededogen met de lijdende... Patanjali. Vernietig de leer van een Ik. Deze verkeerd begrepen leer. Reden om deze onwijze te vernietigen.... Daarom, zolang de leer afwezig is, Een concept van een Ik is onbekend, Leer de praktijk van Geven, ethiek, en geduld.... Geven is om de eigen rijkdom weg te geven. Ethiek is om anderen te helpen. Geduld is om woede te vermijden.. Mededogen is de geest van een redder Uit medelijden met alle levende wezens.... Door mededogen worden alle doelstellingen bereikt. Nagarjuna. De Werkelijkheid is de Kenner. Er is een op zichzelf - bestaande werkelijkheid die de basis vormt van het bewustzijn van onze ego.... Die werkelijkheid is de Kenner van alle bewustzijn stadia... Die werkelijkheid doordringt het universum, maar niemand doordringt het. Het schijnt alleen.... Haar natuur is eeuwig bewustzijn. Shankara.

2 Dit ALLES is Brahman.... in deze zin "Dit alles is Brahman" moeten we de hoogste Brahman begrijpen...aangezien de wereld voort komt uit Brahman, opgegaan is in Brahman, en voor zijn bestaan afhankelijk is van Brahman, zegt de tekst daarom, " alles heeft zijn ZELF in Brahman"... De volgende woorden "dit mijzelf binnenin het hart, is Brahman", de reflectie van de hoogste Brahman, zoals hiervoor beschreven, de hoogste vorm van altruïsme aanwezig in onze harten, om ons aan te moedigen en te inspireren. Ramanuja. Een eeuwige oorzaak. God, in de zin van een buiten kosmische persoonlijke Schepper heeft geen plaats in de Jain filosofie. Het ontkent duidelijk zo n Schepper als onlogisch en niet relevant in de algemene structuur van het universum. Maar er is een subtiele essentie die ten grondslag ligt aan alle substanties, zowel bewuste als onbewuste, wat overgaat in een eeuwige oorzaak van alle aanpassingen, dat God wordt genoemd om zeker van de volle ontwikkeling van de ziel te zijn, het hoogste geluk, dat het doel is van het menselijk bestaan, is het ultieme doel van het menselijk handelen. Jainisme leert om alle levende wezens te beschouwen als onszelf. Virchand Gandhi. Een universele religie.... als er ooit een universele religie zou zijn, moet het er een zijn die geen enkele locatie heeft in plaats of tijd, die oneindig zou zijn zoals de God het zou preken, wiens zon gelijk zou schijnen op de volgelingen van Krishna, Christus, zonder onderscheid op heiligen of zondaars, die geen Brahmaan, Boeddhist, Christen of Mohammedaan zouden zijn, maar de totale som van al deze, en er nog steeds de oneindige ruimte zou zijn voor ontwikkeling... Het zou een religie zijn die geen plaats heeft voor vervolging of onverdraagzaamheid in haar beleid, het zou de godheid erkennen in elke man of vrouw, en haar taak zou zijn om al haar krachten te bundelen de mensheid te helpen zijn goddelijke natuur te realiseren. Vivekananda. CHINA. De hemel is pure Grootheid en Wijsheid. De oude wijze koningen gaven al hun aandacht aan het eren van het waardige... zij stemde hun daden af op de wegen van de hemel.... Toen zij de wereld regeerde, gaven zij universele liefde aan alle mensen en werkte in hun belang en leerde hen om de Hemel te eren en de geesten te dienen. Hoe weten we dat de hemel van de mensen van de wereld houdt? Omdat de Hemel hen universeel verlicht. Hoe weten we dat het universeel verlicht? Omdat het een universeel bezit is.... De hemel is pure Grootheid en Wijsheid. Mo Tzu.

3 Wie zijn of haar eigen natuur kent, kent de Hemel. Om volledige realisatie met het hart te bereiken, moet de mens eerst zijn of haar eigen natuur begrijpen. Een mens die zijn of haar eigen natuur kent, kent de hemel. Een mens die het hart volgt en de natuur voedt, dient de Hemel. Mencius (Meng Tzu). Houdt de Geest helder. Alle wezens zijn voortgekomen uit het niet-wezen.... Dat betekent dat Tao dingen vormloos en naamloos voortbrengt en completeert.... Daarom als we altijd zonder verlangen en leeg zijn kunnen we de subtiliteit van het begin zien.... De geest is de eeuwige verblijfplaats van de mens. Het ENE is de ware aard van de mens. Door het ENE te omarmen kunt u altijd in deze eeuwige verblijfplaats wonen. Houdt de geest helder waardoor het u nooit zult verlaten, "alle dingen zullen u spontaan dienen".... Als je de bron van alle dingen niet afsluit, zullen ze vanzelf tot stand komen. Als je de ware aard der dingen niet afremt, zullen de dingen vanzelf slagen. Wang Pi. Één met de Boeddha.... de geesten van iedereen is vanaf het eerste begin identiek met de Boeddha, en op geen enkele manier van elkaar gescheiden.... U was en bent altijd al één met de Boeddha, dus heb niet de pretentie dat je het ENE kunt bereiken door allerlei verschillende praktijken.... volledig begrip komt alleen tot stand door middel van een onuitsprekelijke mysterie. Deze benadering heet : de poort van de stilte voorbij alle activiteit Huang Po. De hele mensheid omhelst hem.... in de geest van de mens zijn vier morele kwaliteiten, namelijk, jen (de mensheid), rechtschapenheid, fatsoen, en wijsheid, jen omarmt ze allemaal. In hun uitstraling en functie vormen zij het gevoel van liefde, respect, rechtvaardigheid, en het onderscheidingvermogen tussen goed en kwaad, het gevoel van medelijden doordringt ze allemaal.... Dit betekent dat als we zelfzuchtigheid kunnen overwinnen en elimineren, terug te keren naar het beginsel van de natuur (het principe van de Hemel), dan zal het fundament van deze geest (dat is, Jen) overal aanwezig zijn en altijd werkzaam zijn. Chu Hsi.

4 Het zuivere karakter van de mensheid. De grote mens beschouwd de ontelbare dingen van Hemel en Aarde als een lichaam.... Zelfs de geest van de kleine mens is niet anders. Alleen hij of zij zelf maakt het klein. Daarom, als hij of zij een kind in een put ziet vallen en niet kan helpen, er een gevoel van paniek en medelijden in die mens ontstaat. Dit toont aan dat haar of zijn menselijkheid (Jen) één lichaam vormt met dat kind.... of als hij de zielige kreten en het angstig uiterlijk van vogels en dieren bespeurd die op het punt staan om te worden geslacht, kan hij niet ontkomen aan het gevoel van onvermogen om te dragen" vanwege het lijden van de dieren.... als hij j gebroken en vernietigde planten ziet, kan hij niet aan een gevoel van medelijden ontkomen.... zelfs wanneer hij verbrijzelde en gebroken tegels en stenen ziet, kan hij niet aan een gevoel van spijt ontkomen.... Dit betekent dat zelfs de geest van de kleine mens altijd de benodigde menselijkheid heeft gehad om een lichaam te vormen met alles. Een dergelijke geest is geworteld in zijn hemelse natuur, en is van nature intelligent, helder, en niet verduistert. Om deze reden wordt het "zuivere karakter " genoemd.... Pas als ik mijn broeders en zusters, de broeders en zuster van anderen, en de broeders en zusters van alle mensen lief kan hebben, kan mijn menselijkheid werkelijk één lichaam vormen met het geheel met mijn broeders en zusters, de broeders en zusters van anderen, en de broeders en zusters van alle mensen. Als het echt één lichaam vormt met alles, dan heeft het duidelijk het karakter van een respectvolle broederschap**. Wang Yang-Ming. ** Broederschap is een abstract begrip. Van Dale. Groot woordenboek der Nederlandse taal. JAPAN. Ongedeelde geest. Iedereen heeft van nature de Boeddha-geest, maar als ze falen in het praktiseren om de juiste weg te nemen, zal het slapende blijven.... Om de dingen goed te zien, moeten we accepteren zoals ze zijn, we moeten de "ziener" en het "geziene" in één handeling combineren. Onze geest moet worden verlevendigd door de werking van de ongedeelde geest.... De ongedeelde homogene geest is niet bezig met groot of klein, ver weg of dichtbij, zijn of niet-zijn, winst of verlies, erkenning of niet-erkenning, verlichting of niet- verlichting. Ongedeelde, homogene geest overstijgt tegenstellingen.... Als ons praktiseren gerijpt is realiseren we dat de hele Dharma wereld wordt afgedekt door hotsubodaishin, de ware ervaring van geest.... Hotsubodaishin is als de zuivere, heldere, ongedeelde geest van een kind. Door middel van deze

5 geest, wordt alles duidelijk. Elk deeltje van de fenomenale wereld is met elkaar verbonden, maar toch bestaat elk deeltje uit zichzelf. Dogen Zenji. De alomvattende Geest. De Geest die de Boeddha's realiseren tijdens hun verlichting, is de Geest van alle levende wezens. Deze geest is zuiver en in harmonie met zijn omgeving.... Deze geest is allesomvattend zoals de ruimte. Het komt niet tot stand met de geboorte van ons lichaam, en verdwijnt ook niet met de dood. Hoewel onzichtbaar, doordringt het ons lichaam, en elke handeling als zien, horen, ruiken, spreken, of het bewegen van handen en benen is eenvoudig de activiteit van deze Geest. Bassui Zenji. Alle aspecten van de Werkelijkheid zijn EEN. Vroeger dacht ik dat de weg naar het Boeddhaschap niets anders was dan de geest in absolute rust en stilte te houden. Ik was altijd op zoek naar sombere plaatsen en daar te zitten alsof ik dood was.... En dan, kwam het geluk naar mij toe. Ik was zeer gelukkig, want in het midden van mijn leven ontving ik begeleiding naar de juiste weg van waarheid en kennis. Het geheim van de methode werd me verteld is 'introspectie'.... Het belangrijkste om te onthouden is; dat de eerste plicht is om de juiste discipline in het eigen hart te dragen, en men moet niet uit eigen egoïstische verlangens kiezen voor een van de twee mogelijkheden; het leven van activiteit of het leven van de rust.... Want alle aspecten van de werkelijkheid zijn een... In werkelijkheid is er maar een weg naar het Boeddhaschap... al je handelingen, al je woorden, al je actieve en rustige tijden, dienen binnen de ware methode en de praktijk van meditatie te vallen. Hakuin Zenji. Niet gehinderd door heimelijke belangstelling. Er wordt deze dagen veel gesproken over onthechting alsof vasthouden fataal en verfoeilijk is en dat we moeten zorgen om hoe dan ook het tegenovergestelde te bereiken, los laten. Maar ik weet niet waarom we zouden moeten afstappen van dingen die liefdevol en echt bevorderlijk zijn voor ons sociale en individuele welzijn.... Kanzan en Jittoku genoten van hun vrijheid en welzijn op hun eigen manier.... Sakyamuni bracht negenenzeventig jaren door om van de ene plaats naar de andere te gaan met het onderwijzen van zijn boodschap van de verlichting aan allerlei gevarieerde soorten mensen variërend in alle opzichten, sociale, intellectuele en economische.... Socrates was geboren en stierf in Athene en gebruikte zijn energie en wijsheid bij de uitoefening van zijn taak als de vroedvrouw van menselijke gedachten, door de filosofie van de hemel naar de aarde te brengen...

6 Wat kunnen we over deze levens zeggen wanneer elk van hen blijkbaar genoot van wat hen het meest nader aan het hart lag? Is dit een leven van vasthouden of van onthechting? Ik zou zeggen dat voor zover mijn kennis gaat, ieder zijn eigen leven in vrijheid had, niet gehinderd door enige heimelijke belangstelling en daarom dus in plaats van termen te gebruiken als gehechtheid of onthechting met het oog op de hierboven genoemde levens, is het niet beter te spreken van een leven in absolute vrijheid? D.T.Suzuki. TIBET. Je eigen gewaarwording, nu direct. De ene geest dat al het leven en bevrijding doordringt... Hoewel het onsterfelijk en overal is, wordt niet herkend.... Discipelen en Kluizenaars zijn buitengesloten door hun vasthouden aan subject en object, Centristen zijn buitengesloten vanwege het extremisme over de twee werkelijkheden, Ritueel en doelgerichte Tantristen door extremisme in oefening en praktijk... Ze dwalen door dualistische te blijven in non-dualisme. Uw eigen bewustzijn op dit moment is het alleen NU! Het is juist deze ongekunstelde natuurlijke zuiverheid... Dit briljante, geen-ding, nu-bewustzijn, Alleen dit is het toppunt van alle visies! Dit niet waarnemend, universele, totale vrijheid, Alleen dit is het toppunt van alle meditatie! Dit ongekunstelde ontspannen benadering van het leven, Alleen dit is het hoogtepunt van alle handelingen! Dit ongezochte, eerste beginsel, moeiteloze doel Alleen dit is het toppunt van voltooiing! Padma Sambhava. De beste motivatie.... als je in de fase van een gevorderd motivatie niveau bent, probeer dan om je geest te ontwikkelen in een veilige en stabiele toestand waarin je er naar kunt streven het Boeddha schap te bereiken. Dit kun je bereiken door helemaal af te wenden van alle zelfzuchtige gedachten en alleen bezig te zijn met je eigen welzijn. Met zulke gedachten negeer je om anderen proberen gelukkig te maken of hun lijden te verlichten. Bezig te zijn met het helpen van anderen, is zeker de beste manier om het doel van het Boeddha schap voor je zelf te bereiken. Dit kun je doen door drie goede gewoonten te ontwikkelen. De eerste is liefde, dat iedereen die gelukkig is, zo mag blijven. De tweede is mededogen, wensen dat allen die lijden bevrijd moge worden. En de derde, Bodhicitta, is het verlichte motief met verantwoordelijkheid te werken, het Boeddha schap voor jezelf te mogen bereiken en daarmee alle levende wezens van hun lijden te kunnen bevrijden en hun geluk te verzekeren. Tsong-Khapa.

7 Leegte-zuiverheid, wijsheid en vriendelijkheid. In de Dzogchen lering onderwees Boeddha Sākyamuni s dat de aard van de geest zuiverheid, uitgestrektheid en altijd verlicht is.... Echter, onze geest is meestal zeer actief en vol met verwarrende gedachten.... Verlichting is gewoon de geest in zijn eigen helderheid en leegte. Het is vergelijkbaar met modderig water wat steeds heldere wordt als het met rust wordt gelaten.... De ware aard van de wijsheid is leegte en helderheid, het is altijd fris en volledig en vrij van verward denken.... men zou kunnen zeggen dat primordiale wijsheid de verlichting zelf is.... De beste manier om verlichting te actualiseren is het ontwikkelen van bodhicitta....relatieve bodhicitta is de werkelijke manifestatie van liefdevolle vriendelijkheid en mededogen voor alle wezens. Absolute bodhicitta is de realisatie van leegte als de diepe ware aard van de werkelijkheid.... Wanneer u deugdzame daden van liefde en mededogen op het relatieve niveau praktisch uitvoert, realiseer je spontaan de diepere aard van leegte, dat is het absolute niveau.... In het boeddhisme is leegte niet dat er geen zichtbaar bestaan is.... Leegte is volheid en openheid en flexibiliteit. Khenchen Palden Sherab & Khenpo Tsewang Dongyal. De essentie van de Verlichting. Elk negatief ding of gedachte wat we ooit hebben gedaan is uiteindelijk ontstaan uit het vormen van een valse zelf of ego, het koesteren en in stand houden van deze valse zelf, zorgt ervoor dat het voor ons het liefste en belangrijkste element in ons leven is.... Wanneer we de wet van karma echt hebben begrepen in al zijn grote kracht en de complexe nawerking gedurende vele, vele levens, en hebben gezien hoe het aan ons Zelf vasthouden en het Zelf koesteren, leven na leven, we ons keer op keer verder hebben verwikkelt in een net van onwetendheid waarvan we het gevoel hebben dat het steeds verder wordt ingesnoerd tot het ons lijkt verstikken,. dan wordt een resolutie in ons geboren om deze boze geest, onze grootste vijand te vernietigen.... U kunt geen grotere bondgenoot hebben in de strijd tegen deze grootste vijand, aan je eigen zelf vasthouden en je eigen zelf koesteren, dan de praktische uitvoering van het mededogen. Het is het mededogen, ons zelf dienstbaar maken aan anderen in plaats van ons zelf te koesteren, wat hand in hand met de wijsheid van ego-loosheid het meest effectief en volledig de oude gehechtheid aan een valse zelf vernietigt, wat de oorzaak is geweest van onze eindeloze omzwervingen in samsara. Daarom zien we in onze traditie mededogen als de bron en de essentie van verlichting, en het hart van verlichte activiteit. Sogyal Rinpoche.

Over eenheid Tim Boyd

Over eenheid Tim Boyd Over eenheid Tim Boyd Tim Boyd is International President van The Theosophical Society (Adyar). Dit artikel verscheen in The Theosophist onder de titel On Unity. Er zijn verschillende manieren waarop we

Nadere informatie

Oosterse filosofie. 4. Boeddhisme - voortzetting

Oosterse filosofie. 4. Boeddhisme - voortzetting Oosterse filosofie 4. Boeddhisme - voortzetting Boeddhisme Doel: einde maken aan het lijden Geen dogma's Persoonlijke invulling Nondualisme Anatman Skandha's Aspecten van het bestaan 1 Rupa: materie /

Nadere informatie

Opstel Levensbeschouwing boeddhisme

Opstel Levensbeschouwing boeddhisme Opstel Levensbeschouwing boeddhisme Opstel door Ayton 1267 woorden 17 januari 2018 4,7 5 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Verslag Boeddha (Boeddhisme) Van Ayton van Barreveld S1G Inhoud Inleiding

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1997 woorden 8 april 2001 5,1 112 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing 1) Geef een korte omschrijving wat het boeddhisme volgens jou voor

Nadere informatie

Grijp niet naar de rivier, je kunt haar niet pakken

Grijp niet naar de rivier, je kunt haar niet pakken Rust in Zijn Zijn is het Hart van alle verschijnselen in binnen- en buitenwereld. Rust in de oneindige, roerloze presentie daarvan. Laat alles verschijnen zoals het wil en weer oplossen in Zijn. Jij hoeft

Nadere informatie

VREDE EN HARMONIE IN HET BOEDDHISME

VREDE EN HARMONIE IN HET BOEDDHISME VREDE EN HARMONIE IN HET BOEDDHISME VREDE EN HARMONIE -INDIVIDUEEL -MAATSCHAPPELIJK Alle religies of positieve leefwijzen/denksystemen streven vrede en harmonie na Boeddha Shakyamuni 1.Basispunten van

Nadere informatie

Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming

Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming Persoonlijkheids-ontwikkeling door Zelfwaarneming Een beknopte uiteenzetting van de essentie van alle stromingen van wijsheid Drs. Frans Langenkamp, www.selfrealisation.net De uiterlijke wereld van de

Nadere informatie

moment volkomen tevreden kunnen zijn.

moment volkomen tevreden kunnen zijn. Leren door ervaren Mediteren is een manier om ons leven open te stellen voor de rijkdom van ervaringen, en niet een esoterische oefening die beperkt is tot een bepaald moment en een bepaalde plaats. Of

Nadere informatie

4.De vierde Edele Waarheid is de waarheid van de weg, die leidt naar het beëindigen van het lijden.

4.De vierde Edele Waarheid is de waarheid van de weg, die leidt naar het beëindigen van het lijden. Het Achtvoudig Pad Als we de geschiedenis van het boeddhisme nagaan zien we, school na school, traditie na traditie, dat voortdurend opnieuw verwezen wordt naar de Vier Edele Waarheden en vooral naar het

Nadere informatie

Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 4 Boeddhisme, een stijl van leven

Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 4 Boeddhisme, een stijl van leven Samenvatting Levensbeschouwing Hoofdstuk 4 Boeddhisme, een stijl van leven Samenvatting door een scholier 1684 woorden 8 maart 2004 6 70 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Hoofdstuk 3 Boeddhisme, een

Nadere informatie

boeddhistische manieren om gelukkig te zijn

boeddhistische manieren om gelukkig te zijn 1325 boeddhistische manieren om gelukkig te zijn Barbara Ann Kipfer Vertaald door Rob Pijpers BBNC uitgevers Rotterdam, 2010 De gedachten van de Boeddha en boeddhisten over geluk Een van de toenamen van

Nadere informatie

4 bouwstenen? Mededogen Oprechtheid Fatsoen Wijsheid

4 bouwstenen? Mededogen Oprechtheid Fatsoen Wijsheid Tao-cultivatie - Verhaal van vrouw die aan Gandhi vroeg of hij tegen haar kind wilde zeggen dat hij geen snoep mag eten. Gandhi: Kom over 4 weken terug, dan zal ik uw kind uitleggen dat hij geen snoep

Nadere informatie

Odd Fellows. Milica Marinkov 9 maart 2017

Odd Fellows. Milica Marinkov 9 maart 2017 Odd Fellows Milica Marinkov 9 maart 2017 De drie schakels Geven van vriendschap. Het bewijzen van (naasten) liefde. Zoeken naar waarheid in het leven. Drie vragen van je ziel Wie ben ik, wie ben ik echt?

Nadere informatie

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens

Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens Wijsheid (343, 369,374, 395, 400, 446) 343. Het Licht in de mens 16-02-2014 Het thema van vandaag is Wijsheid Hoe we wijs kunnen handelen heb ik verstopt in de volgende preek Elk mens heeft een Licht in

Nadere informatie

Universiteit van het leven

Universiteit van het leven Universiteit van het leven Eerste druk, april 2012 2012 Lucien M. Verkooijen Corrector: Elly van de Vlugt Fotografie: Fred van Welie Coverbeeld: schilderij De Parel, olieverf op paneel, door Lia Vonk isbn:

Nadere informatie

Openbaring. Weekoverweging. Ontferming. God spreid uw ontferming over deze wereld.

Openbaring. Weekoverweging. Ontferming. God spreid uw ontferming over deze wereld. WEEK 41 1 Weekoverweging Ontferming God spreid uw ontferming over deze wereld. Openbaring Alleen wie openstaat voor openbaring, zal kunnen ontvangen wat van Godswege overkomt wat van de ene mens tot de

Nadere informatie

1. Film Ups en downs die zich afspelen in je leven van alledag.

1. Film Ups en downs die zich afspelen in je leven van alledag. 1. Film Ups en downs die zich afspelen in je leven van alledag. 2. Wit Licht = zuiver bewustzijn Witte Licht van Het Zelf. Dit witte licht gaat door de film de beelden op het scherm projecteren waardoor

Nadere informatie

bevrijding Spontane door te zien met Naakt Gewaarzijn

bevrijding Spontane door te zien met Naakt Gewaarzijn bevrijding Spontane door te zien met Naakt Gewaarzijn Terma-tekst van Guru Padmasambhava Dit [geschrift] behandelt Spontane Bevrijding door te zien met Naakt Gewaarzijn en is een Directe Introductie tot

Nadere informatie

De golf van verheven zielen Komt nu binnen in ons innerlijk wezen Het tilt ons ongemerkt op Boven alle kleine zorgen.

De golf van verheven zielen Komt nu binnen in ons innerlijk wezen Het tilt ons ongemerkt op Boven alle kleine zorgen. Blavatsky Blavatsky en onze werking. Inhoudelijk steunen wij heel sterk op de theosofie. Aangezien Blavatsky deze wijsheid uit de oudheid naar onze tijd bracht, is het aangewezen iets meer informatie te

Nadere informatie

Bonhoeffer zijn mooiste citaten

Bonhoeffer zijn mooiste citaten Bonhoeffer zijn mooiste citaten Bonhoeffer zijn mooiste citaten Samengesteld door Henk Florijn Derde druk uitgeverij boekencentrum, zoetermeer Derde druk 2016 www.uitgeverijboekencentrum.nl Ontwerp omslag:

Nadere informatie

Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt. Lieve mensen 22 juli 2012

Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt. Lieve mensen 22 juli 2012 Liefhebben (279, 281, 353, 359) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt Lieve mensen 22 juli 2012 Er ligt een verband tussen het houden van jezelf en het houden van de ander.

Nadere informatie

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is.

5 Dit is de boodschap die we van Hem gehoord hebben en u bekend maken: dat God licht is en in Hem totaal geen duisternis is. 1 JOHANNES vertaling dr. A. Dirkzwager 1 Wat er was vanaf het begin, wat we gehoord hebben, wat we met onze ogen gezien hebben, wat we bekeken hebben en onze handen aangeraakt hebben in verband met het

Nadere informatie

- - Op Gita Jayanti herdenken we de dag waarop Heer Krishna de Bhagavad Gita sprak tot zijn vriend en toegewijde Prins Arjuna

- - Op Gita Jayanti herdenken we de dag waarop Heer Krishna de Bhagavad Gita sprak tot zijn vriend en toegewijde Prins Arjuna Gita Jayanti Op Gita Jayanti herdenken we de dag waarop Heer Krishna de Bhagavad Gita sprak tot zijn vriend en toegewijde Prins Arjuna op de plek die bekend staat als Jyotisar Tirtha, Kurukshetra, voorafgaande

Nadere informatie

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven?

Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? De val van satan. Wat wordt in vers 12 gesteld en welke persoon wordt in dit geval beschreven? Jesaja 14:12, eerste deel, zie Lukas 10:18 en Openbaring 12:9 12 Hoe bent u uit de hemel gevallen, morgenster,

Nadere informatie

279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012

279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012 Liefhebben (279, 281, 353, 359, 381) 279. Houden van de ander doe je in de mate waarin je van je zelf houdt 22 juli 2012 Er ligt een verband tussen het houden van jezelf en het houden van de ander. Houden

Nadere informatie

Ik zal de wet van pure potentialiteit in praktijk brengen door me voor te nemen de volgende stappen te doen:

Ik zal de wet van pure potentialiteit in praktijk brengen door me voor te nemen de volgende stappen te doen: Deepak Chopra - isbn 90-696-485-6 Eerste wet: Het toepassen van de wet van pure potentialiteit Ik zal de wet van pure potentialiteit in praktijk brengen door me voor te nemen de volgende Ik zal in contact

Nadere informatie

Voor David, de liefde van mijn leven

Voor David, de liefde van mijn leven Voor David, de liefde van mijn leven Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op

Nadere informatie

Orde van dienst voor 13 juli 2014

Orde van dienst voor 13 juli 2014 OOSTERLICHTKERK HUIZEN Orde van dienst voor 13 juli 2014 Op reis met Iona Bij deze dienst heeft u een liedboek nodig Welkom door de ouderling van dienst Zingen lied 150a v: De wereld behoort toe aan God

Nadere informatie

Van Bethlehem tot Golgotha

Van Bethlehem tot Golgotha Van Bethlehem tot Golgotha Het Mysterie van Inwijding Esoterische Begrippen Elly Lichtenberg De Bijbel, een mystiek verhaal of..? Deel I De Bijbel: een mystiek verhaal of..? Is het evangelieverhaal juist?

Nadere informatie

De vier onmetelijke vermogens van de geest

De vier onmetelijke vermogens van de geest De vier onmetelijke vermogens van de geest Geluk is alleen mogelijk als er liefde is. Ware liefde heeft het vermogen iedere situatie waarin we ons bevinden te genezen en te veranderen, en ons leven een

Nadere informatie

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje!

Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Alstublieft voor u: Een lichtpuntje! Worstelt u met de gevolgen van een ernstige ziekte? Voelt u zich in de steek gelaten? Bent u intens verdrietig om het verlies van iemand waar u veel van heeft gehouden?

Nadere informatie

WEEK ÉÉN JOHN MAIN OSB, MONASTERY WITHOUT WALLS P.115

WEEK ÉÉN JOHN MAIN OSB, MONASTERY WITHOUT WALLS P.115 WEEK ÉÉN De reis is eenvoudig. Het vereist een bepaalde visie op het belang, een zekere nederigheid om te beginnen, en een zekere trouw en moed om vol te houden. Vóór alles echter de bereidheid om je te

Nadere informatie

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan?

Christendom. Wat uit dit geloof spreekt je aan? Christendom In Christendom zijn de Bijbel en Jezus het belangrijkste. In de wereld is het de grootste godsdienst, gevolgd door de Islam. In het Christendom geloven de mensen in één God, die uit Drie Personen

Nadere informatie

BOEDDHISME BEGRIJPEN door Peter Schuh

BOEDDHISME BEGRIJPEN door Peter Schuh BOEDDHISME BEGRIJPEN door Peter Schuh Met stilletjes voor je uit staren en dan maar hopen dat je de leringen van de Boeddha begrijpt, bereik je niets. Evenmin heeft het zin om er alleen maar naar te luisteren,

Nadere informatie

DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE

DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE ~~ ~ DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE DOOR Dr. G. S. ARUNDALE * Uitgave van de Theosofische Vereniging. Nederlandse Afdeling Amsteldijk 76. Amsterdam Z DE WETENSCHAP DER THEOSOFIE In de Theosofische Vereniging

Nadere informatie

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel

Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Laat uw Koninkrijk komen en Uw wil gedaan worden op aarde zoals in de hemel Deze week gaan we ontdekken dat God Zijn schepping heel gaat maken en dat wij daarbij ingezet worden. 2 19 Gods Koninkrijk komt

Nadere informatie

Karma, Voortzetting en het Edele Achtvoudige Pad

Karma, Voortzetting en het Edele Achtvoudige Pad Karma, Voortzetting en het Edele Achtvoudige Pad Augustus 2005, Plum Village Vandaag wil ik graag spreken over reïncarnatie, wedergeboorte en voortzetting. Als we een sinaasappelboom bekijken, dan kunnen

Nadere informatie

Onze Veertien Lichamen

Onze Veertien Lichamen Onze Veertien Lichamen We bestaan uit de volgende 14 lichamen: 11: Cel Lichaam 10: DNA Lichaam 9: Universeel Lichaam 8: Sterre Lichaam 7: Kosmisch Lichaam 6: Spiritueel Lichaam 5: Gezamenlijk Lichaam 4:

Nadere informatie

De vijf Boeddha s van Wijsheid

De vijf Boeddha s van Wijsheid De vijf Boeddha s van Wijsheid Om te beginnen wil ik een korte uitleg geven wat nu werkelijk bedoeld wordt met : Een Boeddha Een Boeddha verpersoonlijkt het hoogste wat een mens kan bereiken in moraliteit

Nadere informatie

22 april uur ET vd Kamp orgel/piano Jannes Munneke schriftlezing Marieke Urbach

22 april uur ET vd Kamp orgel/piano Jannes Munneke schriftlezing Marieke Urbach 22 april 2018 10.00 uur ET vd Kamp orgel/piano Jannes Munneke schriftlezing Marieke Urbach Welkom bij God Welkom Stilte Toewijding en groet Zingen LB 84a (Opwekking 715) Luisteren naar God Lezen Fil.3:1-16

Nadere informatie

Zij die God liefhebben

Zij die God liefhebben Hugo Bouter Zij die God liefhebben Romeinen 8:28 e.a.p. Gods liefde en onze respons Meestal legt de Schrift de nadruk op de liefde van Gód tot ons, en juist niet op ónze liefde tot God. Om dat aan te tonen

Nadere informatie

huub oosterhuis Stilte zingen

huub oosterhuis Stilte zingen huub oosterhuis Stilte zingen Verzamelde liedteksten KokBoekencentrum Uitgevers Utrecht Omslagontwerp: Geert de Koning Boekverzorging: Elgraphic isbn 978 90 435 3099 6 isbn e-book 978 90 435 3100 9 nur

Nadere informatie

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018

Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Vreugde en vrede Christengemeente Bethel 21 oktober 2018 Galaten - de boodschap Houdt je aan de regels en je verdient.. Je bent vrij om nee tegen de zonde te zeggen! Ik ben vrij dus ik mag.. Lezen: Gal.

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

Durf te verblijven. in de wrijving. van het ongemak

Durf te verblijven. in de wrijving. van het ongemak Durf te verblijven in de wrijving van het ongemak d Zie elk gevoel als gezicht van Zijn z Pijn introduceert jou in het tedere aspect van jouw Hart p Beschouw pijn, kwaadheid, verdriet, verwarring en angst

Nadere informatie

}Deel een Enkele verhelderende sleutels

}Deel een Enkele verhelderende sleutels Inhoud }Deel een Enkele verhelderende sleutels Hoofdstuk 1 Enkele inleidende opmerkingen 14 Hoofdstuk 2 De geschiedenis begon 2500 jaar geleden 20 Hoofdstuk 3 En de boeddha vertelt ons over zijn Vier Waarheden

Nadere informatie

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties.

De geboden onderhouden, is trouw zijn aan God, maar het is evenzeer trouw zijn aan onszelf, aan onze ware natuur, en aan onze diepe aspiraties. Maria, leer ons bidden! Het gebed is er niet in de eerste plaats om ons te voldoen. Ze is onteigening van onszelf om ons in de gesteltenissen te plaatsen van de Heer, Hem in ons te laten bidden. In een

Nadere informatie

Hazrat Inayat Khan en het Universeel Soefisme

Hazrat Inayat Khan en het Universeel Soefisme Hazrat Inayat Khan en het Universeel Soefisme Hazrat Inayat Khan Geboren 5 juli 1882 te Baroda (India) Gestorven 5 februari 1927 in India Hazrat is een aanspreking voor een hooggeplaatst iemand Hazrat

Nadere informatie

Gnosis en opstanding (265, 266, 267, 268, 269)

Gnosis en opstanding (265, 266, 267, 268, 269) Gnosis en opstanding (265, 266, 267, 268, 269) 265. Benut je gaven volop en wees nederig 25 maart 2012 De inhoud van deze preek is gebaseerd op Rom.12: 2-21 en op het Geheime Boek van Jacobus (Codex I,

Nadere informatie

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6

Bedenk de dingen die boven zijn.. niet die op de aarde zijn. Johannes 3: 3-6 Johannes 3: 3-6 3 Jezus zei: Waarachtig, ik verzeker u: alleen wie opnieuw wordt geboren, kan het koninkrijk van God zien. 4 Hoe kan iemand geboren worden als hij al oud is? vroeg Nikodemus. Hij kan toch

Nadere informatie

Ethische optiek = hoe is de benadering dat mensen het uiteindelijk goede behoren te doen.

Ethische optiek = hoe is de benadering dat mensen het uiteindelijk goede behoren te doen. Samenvatting door A. 1576 woorden 4 december 2014 1,3 2 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Paragraaf 2 De ethische optiek 1 inleiding Ethiek gaat over goed en kwaad in het menselijk handelen. Onderscheid

Nadere informatie

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme

Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk Levensbeschouwing Boeddhisme Werkstuk door een scholier 1820 woorden 26 januari 2005 4,5 1 keer beoordeeld Vak Levensbeschouwing Leed van boeddhist is diep én anders Hoe denken de Boeddhisten

Nadere informatie

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem.

Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Ik ben gewoon gaan zitten en luisterde naar zijn stem. En in de liefdevolle woorden herkende ik Hem. Mijn God, mijn Goede Herder, U wil ik volgen, Heer. Leid mij op uw weg, iedere dag weer. Leid mij door

Nadere informatie

Kies uit de uitgebreide lijst hieronder de 10 waarden die voor jou het meest waardevol zijn.

Kies uit de uitgebreide lijst hieronder de 10 waarden die voor jou het meest waardevol zijn. Ken je kernwaarden Kies uit de uitgebreide lijst hieronder de 10 waarden die voor jou het meest waardevol zijn. Apart word-bestandje waarden-afstreeplijstje Het zijn er nogal veel (200). Misschien vind

Nadere informatie

SOEFISME IN HET DAGELIJKS LEVEN

SOEFISME IN HET DAGELIJKS LEVEN SOEFISME IN HET DAGELIJKS LEVEN Een leerling van Hazrat Inayat Khan (Een kopie van de uitgave van) The Sufi International Headquarters Publishing Society 1 Liefde ontwikkelt zich tot harmonie en uit harmonie

Nadere informatie

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13

Dag 1. Lezen: Johannes 15: 12 13 Waaraan herken je een christen? Aan het visje achterop zijn auto? Aan het kruisje om haar hals? Aan de juiste theologie? Waaraan herken je een christen? Aan de leerling herken je de leraar. Jezus is het

Nadere informatie

Witte Buffelvrouw. Ik ben een met de natuur. Ik ben afgestemd op de krachten van het universum

Witte Buffelvrouw. Ik ben een met de natuur. Ik ben afgestemd op de krachten van het universum Witte Buffelvrouw Ik ben een met de natuur. Ik ben afgestemd op de krachten van het universum Ik heb vrije toegang tot de wijsheid en de kennis van de voorouders die voor mij op deze aarde waren. Ganesha

Nadere informatie

Uit God geboren. Weekoverweging. Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens

Uit God geboren. Weekoverweging. Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens WEEK 51 1 Weekoverweging Kerstgeloof is geloof in de goddelijkheid van de mens Uit God geboren Je hebt groot gelijk als je niet gelooft, dat Jezus is voortgekomen uit geestelijk zaad. Waarom zo moeilijk

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF Leven met natuurwezens

NIEUWSBRIEF Leven met natuurwezens Oktober 2018 NIEUWSBRIEF Leven met natuurwezens Lieke Schwaiger-Dijkstra en Roland Schwaiger Michaëlstijd Het is herfst, Michaëlstijd, niet alleen buiten in de natuur, maar ook moeder aarde is in de herfsttijd

Nadere informatie

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer.

4 Heer, u hebt aan de mensen uw regels gegeven. Zo weet ik wat ik moet doen. 5 Ik wil leven volgens uw wetten, en dat volhouden, elke dag weer. Psalmen Psalm 119 Heer, ik wil leven volgens uw wetten 1 Gelukkig zijn mensen die altijd het goede doen, die leven volgens de wet van de Heer. 2 Gelukkig zijn mensen die altijd denken aan de woorden van

Nadere informatie

Heen en weer in de Tarot Dick Schoof

Heen en weer in de Tarot Dick Schoof Dick Schoof Uitgave: Centrum voor Tarot Veldsingel 208 6581 TB Malden 10 augustus 2012 2 Bij de tienkaarten in de Kleine Arcana ben je in de filosofie van de Kabbalistische Levensboom aangeland in de laatste

Nadere informatie

mensen en verschijnselen projecteren is dat ze inherent bestaan, dat ze uit zich zelf bestaan zonder afhankelijk te zijn van oorzaken en omstandighede

mensen en verschijnselen projecteren is dat ze inherent bestaan, dat ze uit zich zelf bestaan zonder afhankelijk te zijn van oorzaken en omstandighede De Leegte De wijsheid van "de leegte" is een bijzonder belangrijk en interessant complex onderwerp in het boeddhisme. Deze wijsheid is eigenlijk nauwelijks onder worden te brengen, en is meer een filosofische

Nadere informatie

Meditatie. Hartkwaliteiten. Vaardige middelen. Welbevinden GOED- HEID. Leerhouding. Sociaal competent. Visie Boeddhistisch curriculum

Meditatie. Hartkwaliteiten. Vaardige middelen. Welbevinden GOED- HEID. Leerhouding. Sociaal competent. Visie Boeddhistisch curriculum Het Boeddhistische Curriculum Onderstaande figuur geeft de visie van dit curriculum aan. Het uitgangspunt is Natuurlijke goedheid, dat ervaren kan worden als welbevinden, sociale competentie en een positieve

Nadere informatie

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde:

Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Doopvragen, na alle formulieren zijn deze hetzelfde: Geliefden in de Here Jezus Christus. God heeft de doop ingesteld om ons en onze kinderen zijn verbond te verzegelen. In dat geloof en niet uit gewoonte

Nadere informatie

Kolossenzen 1. Begin van de brief

Kolossenzen 1. Begin van de brief Kolossenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Kolosse 1-2 Dit is een brief van Paulus aan de christenen in de stad Kolosse. Ik ben een apostel van Jezus Christus. Dat is Gods wil. Ik schrijf

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 7

Bhagavad Gita Hoofdstuk 7 Bhagavad Gita Hoofdstuk 7 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 7 Kennis van de Absolute bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten

Nadere informatie

HOE KIJKEN WIJ NAAR GOD?

HOE KIJKEN WIJ NAAR GOD? HOE KIJKEN WIJ NAAR GOD? Door: Peter Meye Overal waar in dit document een citaat uit Gods Woord wordt vermeld, is dit afkomstig uit de vertaling van www.schriftwoord.nl. Soms is een kleine aanpassing gedaan.

Nadere informatie

Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat.

Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat. Er is, broeders en zusters, een goddelijk geheim dat ik u niet wil onthouden, omdat ik wil voorkomen dat u op uw eigen inzicht afgaat. Romeinen 11:25 Israël, Gods geliefde volk Over de plaats van Israël

Nadere informatie

DYNAMIC --- Discipel-maken ---

DYNAMIC --- Discipel-maken --- CHECKLIJST VOOR LES 2 Om deze les uit te voeren, zal ik: (afvinken wanneer gedaan) VOORBEREIDING 1. Johannes 3:16 op kunnen zeggen. 2. Psalm 23 lezen. 3. Maak notities van de preek die je zondag gehoord

Nadere informatie

De boodschappen die je hebt ontvangen, komen van Hogerhand. Ze zijn onvoorwaardelijk

De boodschappen die je hebt ontvangen, komen van Hogerhand. Ze zijn onvoorwaardelijk CONTACT MET HET GODDELIJKE De boodschappen die je hebt ontvangen, komen van Hogerhand. Ze zijn onvoorwaardelijk liefhebbend, jagen geen angst aan en moedigen je aan om te groeien en je ware Zelf te zijn.

Nadere informatie

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10

Lezen : Jacobus 4. PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Welkom Lezen : Jacobus 4 PvN 84 Gezang 160 Opwekking 733 Gezang 161 Opwekking 614 Opwekking 430 Opwekking 544 Gezang 165 Gezang 10 Votum en groet Onze hulp is in de naam van de Heer, die hemel en aarde

Nadere informatie

Opdracht Maatschappijleer Boeddhisme

Opdracht Maatschappijleer Boeddhisme Opdracht Maatschappijleer Boeddhisme Opdracht door een scholier 2263 woorden 2 mei 2004 6,2 100 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Inleiding Het boeddhisme. Ik ga mijn werkstuk over het boeddhisme te

Nadere informatie

Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet

Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet Litanie (1) Bescherming tegen de Valse Profeet Zondag 19 augustus 2012 22.56u Ik wil jullie dat jullie allemaal beginnen met een nieuwe litanie van gebeden om bescherming tegen de Valse Profeet en bid

Nadere informatie

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10

Een nieuw begin. De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 Een nieuw begin De schepping van hemel en aarde Genesis 1:1-10 God heeft door te spreken de hemel en de aarde gemaakt. Onvoorstelbaar machtig is God. Wat een wijsheid zien we in al die mooie schepselen

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Licht, Leven en Liefde

Licht, Leven en Liefde Licht, Leven en Liefde ALS JE MET LIEFDE BEGINT GAAT HET GOED VERKEERD 1 Johannes 1:1-10 1 Wat er was vanaf het begin, wat wij gehoord hebben, wat wij gezien hebben met onze ogen, wat wij aanschouwd hebben

Nadere informatie

SLOT DIALOOG TUSSEN ŚRĪ VĀSIṢṬHA EN PRINS RĀMA YOGA VĀSIṢṬHA BOEK VI.2 HOOFDSTUK 190

SLOT DIALOOG TUSSEN ŚRĪ VĀSIṢṬHA EN PRINS RĀMA YOGA VĀSIṢṬHA BOEK VI.2 HOOFDSTUK 190 SLOT DIALOOG TUSSEN ŚRĪ VĀSIṢṬHA EN PRINS RĀMA YOGA VĀSIṢṬHA BOEK VI.2 HOOFDSTUK 190 Vertaling: Arie van der Voort Inleiding De hieronder weergegeven dialoog tussen prins Rāma en zijn leraar Sri Vāsiṣṭha

Nadere informatie

DAVID BEWONDERT DE HERE ALS DE GOD VAN ZIJN LEVEN

DAVID BEWONDERT DE HERE ALS DE GOD VAN ZIJN LEVEN Ps. 139 / gehouden op 220707 / p.1 DE GOD VAN ONS LEVEN Liturgie Votum & groet Zi: Ps. 139:1.2 Lezing van Gods wet Zi: Ps. 139:3.4.5 Gebed Schriftlezing: Psalm 139 Zi: Ps. 139:6.7 Preek: Ps. 139 Gebed

Nadere informatie

1. Als het leven soms pijn doet

1. Als het leven soms pijn doet 1. Als het leven soms pijn doet 1 Als het leven soms pijn doet en de storm gaat tekeer in een tijd van moeite en verdriet. Alsof de zon niet meer opkomt en het altijd donker blijft en de ochtend het daglicht

Nadere informatie

De Dans van Seksualiteit en Spiritualiteit Johan Muijtjens M.Sc. 1

De Dans van Seksualiteit en Spiritualiteit Johan Muijtjens M.Sc. 1 De Dans van Seksualiteit en Spiritualiteit De Dans van Seksualiteit en Spiritualiteit Johan Muijtjens M.Sc. 1 Twee-Eenheid In de dans van twee personen ontwikkelt zich een twee-eenheid eenheid: er zijn

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 5

Bhagavad Gita Hoofdstuk 5 Bhagavad Gita Hoofdstuk 5 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 5 Karma Yoga: Activiteit in Krsna-bewustzijn bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij

Nadere informatie

Kijken met de ogen van co-existentie

Kijken met de ogen van co-existentie Kijken met de ogen van co-existentie Misschien heb je op een hete dag wel eens de bloemen in je tuin water gegeven. Jouw aandacht en het extra water zijn van wezenlijk belang voor de groei van de bloemen.

Nadere informatie

waarin de wijsheid van sunyata, de leegte, van Boeddha Akshobya de basis vormt voor de onderlinge verbondenheid van alle wezens.

waarin de wijsheid van sunyata, de leegte, van Boeddha Akshobya de basis vormt voor de onderlinge verbondenheid van alle wezens. BOEDDHA VAIROCANA Kijken we naar de mandala van de vijf Dhyana-Boeddha s dan zien we dat hij geen plat, tweedimensionaal diagram is maar dat hij multidimensionaal is. Men kan de mandala beschouwen als

Nadere informatie

Theosofie Noordwest

Theosofie Noordwest Eeuwige wijsheid uit de Moderne Filosofie. Citaten uit The Perenial Wisdom Welwillende toestemming verleend voor publicatie door de bibliotheek van The Theosophical Society (Pasadena). De volgende citaten

Nadere informatie

Bhagavad Gita Hoofdstuk 4

Bhagavad Gita Hoofdstuk 4 Bhagavad Gita Hoofdstuk 4 bginhetnederlands.nl Bhagavad Gita Hoofdstuk 4 Transcendentale kennis bginhetnederlands.nl Copyright bginhetnederlands 2015. Alle rechten voorbehouden. Tenzij anders vermeld berusten

Nadere informatie

Start. Wil je reageren, dat kan de eerste keer alleen schriftelijk. Voor vragen sluit je een aan je zelf gerichte envelop met voldoende porto bij.

Start. Wil je reageren, dat kan de eerste keer alleen schriftelijk. Voor vragen sluit je een aan je zelf gerichte envelop met voldoende porto bij. 1 DEEL 1 WERKBOEKJE GELOVEN IN GOD? ILY Start Al die wereldse ellende God wat doet dat pijn Maar wat nu als God helemaal Geen man of vrouw blijkt te zijn. Geen mens en zelfs geen wezen Maar een kracht!

Nadere informatie

WANNEER JE DE BIJBEL LEEST

WANNEER JE DE BIJBEL LEEST WANNEER JE DE BIJBEL LEEST God is goed! De duivel is slecht! Oude Testament - Nieuwe Testament Joden, Christenen of de wereld geest, ziel of lichaam Specifieke groep of Specifieke tijd? Context Bijbel

Nadere informatie

Bijlage : Gebeden Gebed om verlossing (ontvangen 16 november 2010)

Bijlage : Gebeden Gebed om verlossing (ontvangen 16 november 2010) Bijlage : Gebeden Gebed om verlossing (ontvangen 16 november 2010) Al Mijn kinderen moeten zich bewust worden van dit onheil als zij elkaar willen redden, zeker uit liefde voor hun eigen familie. Mijn

Nadere informatie

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep

assie voor het leven Noteer voor jezelf een aantal opmerkingen en kernwoorden Lees de tekst nog eens door en bespreek met elkaar als groep Galaten 5: 13 en 14, 16 en 17, 22 tot 25 Broeders en zusters, u bent geroepen om vrij te zijn. Misbruik die vrijheid niet om uw eigen verlangens te bevredigen, maar dien elkaar in liefde, want de hele

Nadere informatie

Theosofie Noordwest www.theosofie-noordwest.nl

Theosofie Noordwest www.theosofie-noordwest.nl Citaten en verwijzingen naar de Pāramitā s Leven voor het welzijn van de mensheid is de eerste stap. De zes deugden (Paramita s) in praktijk brengen is de tweede. H.P.Blavatsky in Stem van de Stilte blz.

Nadere informatie

QUINTA ESSENTIA. 3-daagse workshop. rond persoonlijke vervulling, gezondheid en geluk

QUINTA ESSENTIA. 3-daagse workshop. rond persoonlijke vervulling, gezondheid en geluk QUINTA ESSENTIA 3-daagse workshop rond persoonlijke vervulling, gezondheid en geluk DE KERN VAN DE ZAAK Alleen geluk en welzijn zijn echt. Al het andere verbleekt. De ware juwelen van vervulling, geluk

Nadere informatie

Verder stuur ik u een meditatie mee die ik op basis van een mail van iemand uit de zaal heb terug gestuurd.

Verder stuur ik u een meditatie mee die ik op basis van een mail van iemand uit de zaal heb terug gestuurd. Essential Living Lieve mensen Wat fijn dat u bij de avond over de engelen aanwezig was. Het was mij echt een genoegen om samen met u in de aanwezigheid van de engelen bij elkaar te zijn. Op de avond zelf

Nadere informatie

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37

Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Bijbelstudie 1 De barmhartige Samaritaan Samen Bijbellezen Lukas 10:25-37 Vraag 1 a. Wat is een wetgeleerde? Een kenner van de wet en dan vooral van godsdienstige geschriften. b. Wat vraagt deze man? Meester,

Nadere informatie

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest.

Er waren twee dingen waar Jezus vaak op wees in Zijn bediening geloof in God en de kracht van de Heilige Geest. Leven door geloof Veel christenen hebben door de eeuwen heen oprecht gezocht naar heiligheid en overwinning over de zonde, door hun kruis op zich te nemen en zichzelf te verloochenen. Maar ze hebben het

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Inhoud. Wenken voor een evenwichtig leven 7. Over Epictetus 69. Nawoord De filosofie van de stoa 73. Bibliografische notitie 83 [5]

Inhoud. Wenken voor een evenwichtig leven 7. Over Epictetus 69. Nawoord De filosofie van de stoa 73. Bibliografische notitie 83 [5] Inhoud Wenken voor een evenwichtig leven 7 Over Epictetus 69 Nawoord De filosofie van de stoa 73 Bibliografische notitie 83 [5] 1 Al wat bestaat is in twee categorieën te verdelen: de ene valt binnen ons

Nadere informatie

SCHADUW OVER HET EVANGELIE. 26 juni :30 10:30

SCHADUW OVER HET EVANGELIE. 26 juni :30 10:30 SCHADUW OVER HET EVANGELIE 26 juni 2016 8:30 10:30 ds. W. Gugler VOORGANGER ds. W. Gugler Jan Pauw OUDERLING Gea van Maanen Lydia van den Broek ORGANIST Jan W. van den Brink Thea Bos LECTOR Desiree van

Nadere informatie

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 8 Middagdienst. Broeders en zusters,

Ds. Arjan van Groos ( ) Tekst: Zondag 8 Middagdienst. Broeders en zusters, Ds. Arjan van Groos (1962-2014) Tekst: Zondag 8 Middagdienst Broeders en zusters, 1 Votum 2 Zegengroet 3 Zingen : Psalm 33 : 1 en 2 4 Gebed voor de opening van het Woord 5 Schriftlezing : 1 Korinthiërs

Nadere informatie

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt!

Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Dooponderwijs en -vragen (aangepast) Presentatie Geliefde broers en zussen, jullie willen heel graag dat jullie kinderen worden gedoopt! Over dopen Aan dat verlangen geven we als gemeente ook vandaag graag

Nadere informatie

Een barmhartig ziekenhuis

Een barmhartig ziekenhuis Een barmhartig ziekenhuis Voor de blinde was ik zijn ogen, voor de lamme zijn voeten. (Job 29, 15) Toen hij van boord ging, zag hij een grote menigte. Hij had zeer met hen te doen en genas hun zieken.

Nadere informatie