Bloedafname KCL, instructie voor verpleegkundigen en doktersassistenten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bloedafname KCL, instructie voor verpleegkundigen en doktersassistenten"

Transcriptie

1 Bloedafname KCL, instructie voor verpleegkundigen en doktersassistenten 1. Toepassingsgebied 2. Theoretische achtergronden 2.1 Afname door middel van het Vacutainer bloedafnamesysteem 2.2 Identificatie van de patiënt 2.3 Identificatie bloedafnamebuizen 2 4 De punctieplaats kiezen. 2.5 Factoren die van invloed kunnen zijn op het bloedmonster 3. De bloedafname via venapunctie 3.1 Voorbereiding van de patiënt 3.2 Voorbereiding van de venapunctie 3.3 Uitvoering van de venapunctie 3.4 Wat te doen indien er geen bloed komt 3.5 Complicaties bij de bloedafname 4. De bloedafname via capillaire punctie 1. Toepassingsgebied Deze procedure bevat instructies die bij de venapunctie of capillaire punctie door verpleegkundigen of doktersassistenten gevolgd dienen te worden in geval het bloed bestemd is voor onderzoek op het Klinisch Chemisch Laboratorium of ten behoeve van point of care testing buiten het laboratorium. 2. Theoretische achtergronden 2.1 Afname door middel van het Vacutainer bloedafnamesysteem Het principe van bloedafname met behulp van het Vacutainer systeem berust op de aanwezigheid van vacuüm (onderdruk) in de afnamebuizen. Wanneer de naald (deze is aan één zijde afgesloten door een rubber ventiel) in de vene is ingebracht zal pas na het aanbrengen van een buis het ventiel opschuiven waardoor een open verbinding ontstaat zodat het bloed in de buis kan stromen. De hoeveelheid bloed die in de buis zal stromen is afhankelijk van het type buis (van de hoeveelheid vacuüm). Indien de buis geopend is geweest zal het vacuüm van de buis zijn en kan deze niet meer gebruikt worden. Enkele typen buizen bevatten een toevoeging, dit kan een antistollingsmiddel of juist een stollingsactivator zijn.

2 De meest gebruikte typen buizen zijn: Groen/zwarte dop: de buis bevat (li)heparine als antistolmiddel. Door deze heparine wordt de werking van de stollingsfactor (Xa) geremd met als resultaat dat het bloed niet meer zal stollen. In de buis bevindt zich ook een gellaag die bij het centrifugeren (dit gebeurt op het laboratorium) tussen het plasma en de bloedcellen gaat zitten zodat men bij het onderzoek geen last heeft van bijmenging van cellen. Minimaal 3 ml bloed aan de buis toevoegen, vervolgens achtmaal zwenken. Paarse dop: de buis bevat EDTA als antistollingsmiddel. Dit EDTA bindt het calcium in het bloed dat nodig is om bloed te laten stollen. Door het wegvangen van het calcium zal het bloed dus niet meer stollen. Buis vullen tot aan de streep, vervolgens achtmaal zwenken. Maisgele dop: de buis bevat een stollingsactivator. Deze stof zorgt ervoor dat het bloed sneller zal stollen zodat men de buis op het laboratorium kan centrifugeren. De gellaag die zich in de buis bevindt zorgt voor een scheiding tussen het serum en de cellen. Minimaal 3,0 ml bloed aan de buis toevoegen, vervolgens achtmaal zwenken. Blauwe dop: de buis bevat citraat als antistolmiddel. Net als EDTA bindt ook citraat bindt de calcium-ionen die noodzakelijk zijn voor het stollen van het bloed. Door het wegvangen van het calcium zal het bloed dus niet meer stollen. Buis vullen tot aan de streep, vervolgens achtmaal zwenken. Let op: buizen die voorzien zijn van een streep op het etiket (b.v. EDTA- of citraatbuizen) dienen tot aan de streep gevuld te worden met bloed. Wanneer de buizen niet voldoende gevuld zijn is de verhouding bloed en toevoeging in de buis niet meer juist wat van invloed kan zijn op de uiteindelijke uitslag. 2.2 Identificatie van de patiënt De controle op de identiteit van de patiënt is een belangrijk onderdeel van de bloedafname. Om er zeker van te zijn dat je de juiste gegevens bij de juiste patiënt hebt dien je dit te controleren door het vragen van de geboortedatum aan de patiënt. Deze moet zijn/haar geboortedatum zelf zeggen dit om fouten te voorkomen. De patiënt zou namelijk door zenuwen bevestigend kunnen antwoorden op een foutieve geboortedatum. Indien de patiënt niet in staat is zijn/haar

3 geboortedatum te noemen laat dan, bij poliklinische patiënten, een begeleider de patiënt identificeren. Bij klinische patiënten vindt controle plaats door middel van de polsband. Ontbreekt deze laat dan een verpleegkundige de patiënt, aan het bed, identificeren (laat de verpleegkundige hiervoor een paraaf zetten op het etiket/buis). 2.3 Identificatie bloedafnamebuizen en formulier Identificatie buizen Op iedere buis die bij de patiënt afgenomen gaat worden moeten de identificatiegegevens (naam en geboortedatum) van de patiënt aanwezig zijn. Dit is mogelijk middels een patiënt-etiket of door noteren van de gegevens op de buis. Bij aanvraag van een bloedgroep-rhesus of kruisserum zal op de buis bestemd voor deze bepaling(en) (= grote EDTA-buis) bovendien de paraaf van de medewerker die bloed afneemt vermeld moeten worden. Ontbreken de benodigde gegevens op de afgenomen buis dan zal het laboratorium het betreffende monster niet in behandeling nemen Identificatie formulier Noteer na de afname een paraaf op het laboratoriumformulier, orderbrief of het ID-etiket (zodat door het KCL nagegaan kan worden wie de afname heeft verricht). 2.4 De punctieplaats kiezen In principe zijn alle oppervlakkige venen van elleboog, onderarm, handrug en ook de enkels geschikt om bloed af te nemen. Een punctie in de elleboog is het meest makkelijk en het minst pijnlijk en geniet daarom de voorkeur. Een normale vene is makkelijk voelbaar, hij is compact, soepel en elastisch waardoor hij verschilt van spieren en pezen. Indien de venen niet zichtbaar en/of voelbaar zijn dan kun je de volgende handelingen aanhouden: - laat de patiënt de arm een tijdje naar beneden hangen. - de patiënt verschillende keren na elkaar een vuist laten maken, - de arm goed masseren van de pols tot aan de elleboog. - verschillende (mogelijke) punctieplaatsen bekloppen. - de arm verwarmen met een warme doek. Door deze maatregelen neemt de doorbloeding toe en worden de venen beter zichtbaar/voelbaar. Bij patiënten die een infuus hebben wordt er uit de infuusarm geen bloed afgenomen, dit om bijmenging van infuusvloeistof te voorkomen. Deze patiënten dus altijd prikken in die arm waarin geen infuus zit. Wanneer dit niet lukt, of de patiënt heeft in beide armen een infuus dan het infuus stil (laten) zetten. Na minimaal vijf minuten mag dan in de infuusarm worden geprikt. Met uitzondering van bloed ten behoeve van de kaliumbepaling wanneer het infuus kalium (b.v. kaliumchloride) bevat!

4 Indien het infuus hoog in de arm zit bekijken of de patiënt misschien onder het infuus geprikt kan worden. Denk er dan wel aan dat de stuwband ook onder het infuus geplaatst moet worden. Ook kan bekeken worden of er misschien op de enkel geprikt kan worden. Bij patiënten die een mamma-amputatie hebben ondergaan wordt er in principe aan de kant waar dit heeft plaatsgevonden geen bloed afgenomen. Mocht het zo zijn dat er geen andere mogelijkheid aanwezig is dan mag aan de zijde van de amputatie bloed afgenomen worden indien de patiënt geen lymfoedeem heeft ontwikkeld in die arm. Dit gaat dan altijd wel in overleg met de patiënt, heeft zij er bezwaar tegen dan dit respecteren en niet doorpakken. 2.5 Factoren die van invloed kunnen zijn op het bloedmonster Stuwen: te lang stuwen beïnvloedt de bloedsamenstelling en hierdoor ook de juistheid van de uitslagen. Met name heeft dit invloed op de hoog moleculaire bestanddelen in het bloed zoals eiwit, ASAT, ALAT en cholesterol. Een (haar)vat is doorlaatbaar voor water maar niet voor bloedcellen en hoog moleculaire bestanddelen. Door te lang stuwen zal het water en wat laag moleculaire stoffen (natrium, chloride) uit het vat worden geperst. De cellen en de hoog moleculaire stoffen blijven over in een kleiner hoeveelheid vocht, het bloed is ingedikt (foutief te hoge uitslag). Regel is dat niet langer dan ± 1 min gestuwd mag worden, indien je in die tijd de vene nog niet hebt kunnen lokaliseren de stuwband even los maken en na verloop van ongeveer 1 minuut deze opnieuw aantrekken. Stress: ten gevolge van stress bij de patiënt kunnen bloedcomponenten van concentratie veranderen. De volgende bestanddelen kunnen in een hogere concentratie aanwezig zijn: diverse hormonen zoals cortisol, renine, aldosteron maar ook glucose, albumine en cholesterol. Nuchter: bij enkele bepalingen (met name onderzoek naar de vetstofwisseling) is het voor een juiste interpretatie van de uitslag belangrijk dat de patiënt tijdens de bloedafname nuchter is. Nuchter wil zeggen: niet eten en drinken (alleen water) gedurende minimaal 10 uur voor de afname. Hemolyse (= het kapot gaan van de erythrocyten) kan zich onder andere voordoen wanneer de buizen onvoldoende gevuld worden met bloed of als de bloedafname heel slecht en langzaam verloopt. Indien de buis onvoldoende met bloed gevuld is kan eventueel hemolyse worden voorkomen door de dop even van de buis te halen zodat het overige vacuüm verdwijnt. Ook bij krachtig mengen van de buizen kan hemolyse optreden. Bij hemolyse zullen de bloedbestanddelen die zich in de erythrocyten bevinden in het plasma/serum terechtkomen. Met name kalium en LD bevinden zich in hoge concentraties in de erythrocyten. Bij het vrijkomen van dit intracellulaire kalium/ld zal de concentratie in het serum dus foutief te hoog worden gemeten.

5 3. De bloedafname via venapunctie 3.1 Voorbereiding van de patiënt - installeer de patiënt zo comfortabel mogelijk. - bereid de patiënt voor op de bloedafname [1]. - identificeer de patiënt door te vragen naar de geboortedatum, controleer deze met de gegevens op het formulier/orderbrief. 3.2 Voorbereiding van de venapunctie - plak op de af te nemen buizen een patiënt identificatie etiket. N.B. : indien deze niet voorhanden zijn noteer dan op de buizen (of op een etiket) de identificatiegegevens van de patiënt. : bij afname van buis ten behoeve van de bloedgroep en/of kruisserum een paraaf zetten op het etiket of de buis! : bij het plakken van een etiket erop letten dat je deze zodanig plakt dat je tijdens de bloedafname kan zien of de buis volledig gevuld is - noteer op het aanvraagformulier/orderbrief een paraaf (voor bloedafname en controle geboortedatum). - leg de overige benodigdheden voor de bloedafname klaar [2]. - bepaal in welke arm de punctie plaats gaat vinden en doe een stuwband om de bovenarm van de patiënt [3]. - vraag aan de patiënt of deze een vuist wil maken; - volg de loop van de ader door deze verschillende keren met de wijsvinger te betasten; let hierbij op de ligging, verloop en aard van de vene. - maak de punctieplaats schoon met een watje met desinfecteermiddel (chloorhexidinedigluconaat 0.5% in alcohol 70%) N.B. : desinfecteermiddel vóór de punctie op laten drogen. : bij het prikken van alcoholspiegels of alcohol allergische patiënten desinfecteren met een jodiumoplossing in water.

6 3.3 Uitvoering van de venapunctie - neem een schone naald en verwijder de witte beschermhoes (achterkant) van de naald. - draai de naald op de huls. Let op: iedere week en bij zichtbare verontreining van de huls een nieuwe pakken. - klap het roze vergrendelingsmechanisme volledig naar achteren verwijder vervolgens de groene beschermhoes (voorkant) van de naald. - houdt de arm van de patiënt stevig vast, gebruik de duim om de vene te fixeren door de huid strak te trekken. - zet de naaldhouder in een hoek van 15 met de arm van de patiënt, houdt hierbij de opening van de naald naar boven. - breng de naald in de lengterichting van de vene in, zodanig dat de schuine kant naar boven is gericht. De naaldopening is in de vene als de naald zich circa 1 cm onder de huid bevindt. - fixeer de naaldhouder door de wijsvinger tussen de basis van de naald en de arm te leggen. - schuif het afnamebuisje in de houder. De wijs- en middelvinger liggen tegen de zijvleugels van de houder. - duw vervolgens met de duim het buisje in de houder [4]. - maak (op het moment dat het bloed het buisje instroomt) de stuwband los; vraag aan de patiënt of deze zijn/haar vuist wil ontspannen. [5], [6] - schuif het gevulde buisje uit de houder door met de duim tegendruk te geven op de zijvleugels van de houder.

7 Hierdoor wordt voorkomen dat de punt van de naald verschuift en kan het buisje makkelijk uit de houder genomen worden. - de gevulde buis voorzichtig mengen. [7] - prik de benodigde buizen aan de naald; [8] let erop dat alle buizen van dezelfde patiënt zijn. - laat, afhankelijk van het type, de buizen volledig vol lopen of zóver dat het bloed tot het streepje staat. - zodra alle buisjes gevuld zijn de naald voorzichtig uit de vene halen, en het watje goed op de wond drukken. N.B. Let hierbij op dat je tijdens het uithalen van de naald niet te hard op het watje drukt dit kan door de patiënt als pijnlijk ervaren worden. - klap nu het vergrendelingsmechanisme naar voren zodat deze geheel over de naald valt hierbij is een duidelijke klik hoorbaar dit geeft aan dat de naald beschermd is. - klik de naald vervolgens van de huls in een naalden container. - vraag aan de patiënt of deze gedurende enkele minuten goed op het watje wilt drukken om het bloeden te laten stoppen. De arm niet dubbel houden in verband met het ontstaan van hematomen [9].

8 3.3.1Toelichting op de bloedafname: [1]: Patiënt informeren over de bloedafname en in de juiste houding brengen (poliklinische patiënten). Informeer de patiënt over de bloedafname en leg indien de patiënt onbekend hiermee is in het kort de handelingen uit. Breng de patiënt in de juiste houding door hem plaats te laten nemen op de stoel of eventueel de onderzoeksbank. Laat de arm rusten op de leuning, deze moet schuin naar beneden zijn uitgestrekt waarbij de arm van de schouder tot de pols één rechte lijn vormt (let op: de elleboog niet doorstrekken). [2]: Klaarleggen benodigdheden bloedafname. Leg de benodigdheden (naald, naaldhouder, buizen en watjes) klaar voor de afname. Let ook op de vervaldatum van de buizen. [3]: Stuwband aanbrengen en de patiënt een vuist laten maken. De stuwband is een hulpmiddel bij het vinden van een geschikte vene voor de venapunctie. Deze strakke band om de arm van de patiënt zal de bloedstroom (veneuze stroom) terug naar het hart belemmeren waardoor het bloedvat zal opzwellen (de stuwband mag echter niet zo strak worden aangetrokken dat tevens de arteriële stroom onderbroken wordt). Hierdoor wordt het bloedvat beter zichtbaar en voelbaar. Het maken van een vuist door de patiënt heeft hetzelfde effect. Let bij het aanbrengen van de stuwband erop dat de huid niet dubbel komt te zitten of tussen de sluitklip van de band komt. Dit kun je voorkomen door de stuwband aan te trekken met een vinger tussen de band en de arm van de patiënt. De stuwband moet minimaal 10 cm boven de punctieplaats aangebracht worden in verband met het ontstaan van hematomen. Indien de patiënt wonden c.q. eczeem aan de bovenarm heeft, op de plaats waar de stuwband aangebracht dient te worden, en het is niet mogelijk om in de andere arm te prikken, gebruik dan een disposable stuwband. Deze stuwband wordt om de arm van de patiënt geknoopt en kan na gebruik weggegooid worden. [4]: De huls met de naald kan na de punctie overgepakt worden met de andere hand, doe dit zonder de naald te verschuiven (pijngevoelig). Schuif de afnamebuis rustig in de houder en druk de buis met de duim door de weerstand heen. Het is belangrijk dat de huls met de naald goed gefixeerd wordt. Het verschuiven van de naald kan zeer pijngevoelig zijn voor de patiënt Ook bestaat de kans dat door slecht fixeren de naald uit het bloedvat raakt of dat het vat doorboord wordt. [5]: Wanneer de naald in de vene is ingebracht en de eerste buis volloopt dient de stuwband los gemaakt te worden. Stuwen beïnvloedt de bloedsamenstelling en daarmee ook de uiteindelijke uitslagen. Het is dus belangrijk dat de stuwband niet langer dan nodig is om de arm zit (geldt ook voor het ontspannen van de vuist). Algemene stelregel is: maximaal 1 min vóór de punctie stuwen. [6]: Wanneer je twee mislukte pogingen gedaan hebt om bloed af te nemen vraag dan een collega (of een medewerker KCL) om even te kijken en eventueel over te nemen. Zo nodig overleg plegen of de patiënt arterieel geprikt kan worden door de arts-assistent.

9 [7]: Omdat er sommige afnamebuizen verschillende toevoegingen aanwezig zijn is het belangrijk dat de buizen goed maar voorzichtig gemengd worden. Hierdoor worden de toevoegingen door het hele bloed verdeeld. De buizen moeten voorzichtig gezwenkt worden omdat anders de bloedcellen beschadigd worden of kapot gaan (= hemolyse). [8] Bij de afname van de verschillende buizen dient men de volgende volgorde aan te houden: : Citraatbuis buis na afname 4-maal zwenken : Stolbuis buis na afname 8-maal zwenken : Gelstolbuis buis na afname 8-maal zwenken : Heparinebuis buis na afname 8-maal zwenken : Heparine gelbuis buis na afname 8-maal zwenken : EDTA-buis buis na afname 8-maal zwenken : Fluoridebuis buis na afname 8-maal zwenken Bij afname van STOLLINGSONDERZOEK (dit geldt voor aanvraag van een PT of APTT en niet voor een INR) moet altijd de volgende volgorde aangehouden worden: 1- neem als eerste altijd een buis met een blauwe dop af (gooi deze dummy-buis weg indien je die niet nodig hebt voor het overig onderzoek). 2- maak de stuwband los: de volgende buizen moeten ongestuwd afgenomen worden. 3- citraatbuis (blauwe dop). 4- overige buizen (in de volgorde die hierboven staat vermeld). [9] Controleer na de bloedafname de punctieplaats voordat je een pleister plakt (poliklinische patiënten). Het wondje kan nog nabloeden en er dient dan net

10 zolang op het watje gedrukt te worden tot het bloeden is gestopt, dit om hematomen te voorkomen. Indien de patiënt niet in staat is te drukken dan zal je dat zelf moeten doen. Bij gebruik van bloedverdunners kan dit nabloeden langer duren dan bij de gemiddelde patiënt. Bij klinische patiënten bij voorkeur geen pleisters plakken in verband met het ontstaan van hematomen. Alleen plakken indien de patiënt zelf niet in staat is om op het watje te drukken. 3.4 Wat te doen indien er geen bloed komt Mogelijke oorzaken: a: de naald zit niet ver genoeg in de vene; schuif de naald iets verder (een paar millimeter). b: de naald zit te ver in de vene; trek daarom deze iets terug, mogelijk ontstaat een zwelling of hematoom. c: de punt van de naald kleeft aan de binnenwand van de ader; draai de naald een kwartslag om. d: de naald is ingebracht naast de vene; tast de huid af om de ligging van de vene vast te stellen en corrigeer de naald indien deze dicht in de buurt van de vene (een paar millimeter) bevindt. Blijf niet herhaaldelijk corrigeren omdat dit voor de patiënt zeer pijnlijk kan zijn. Prik de patiënt opnieuw indien de kleine correctie geen effect heeft. e: de ader is dichtgeklapt. Bij zeer dunne vaten is het mogelijk dat deze tijdens de punctie dichtklappen wanneer er een vacuümbuis op de naald wordt gedrukt met als gevolg dat er geen bloed meer in de buis stroomt. Door de naald voorzichtig te draaien kan de opening hiervan weer vrijkomen zodat er toch bloed in de buis kan stromen. Lukt dit niet dan kan door het vacuüm van het vat te halen (buis verwijderen uit de houder) een herstel optreden waarna geprobeerd kan worden een nieuwe buis af te nemen. 3.5 Complicaties bij de bloedafname Ontstaan van een hematoom tijdens de afname Wanneer er tijdens de bloedafname een zwelling of een hematoom ontstaat kan dat duiden op een bloeding onder de huid. Deze kan ontstaan zijn doordat de naald te diep is ingebracht waarbij de vene is doorboord. De stuwband dient in deze situatie direct los gemaakt te worden en de afname moet gestopt worden. Meld aan de patiënt dat er waarschijnlijk een blauwe plek zal ontstaan die enige tijd nodig zal hebben om te herstellen.

11 Zeer pijnlijke afname Het is mogelijk dat bij de punctie een zenuw geraakt wordt wat als zeer pijnlijk ervaren wordt. Indien de naald zeer diep ingebracht wordt kan het ook zijn dat er een spier geraakt wordt wat tijdens de punctie maar ook daarna als pijnlijk ervaren wordt. In dergelijke gevallen zal de punctie beëindigd moeten worden en zal een nieuwe afname plaats moeten vinden. Aanprikken van een slagader Puncties in een slagader zijn voorbehouden aan artsen. Slagaders liggen in de regel dieper in de huid en zijn te herkennen aan het kloppen. Mocht er tijdens de afname toch een slagader gepuncteerd worden dan is het belangrijk dat dit bloedvat geruime tijd afgedrukt zal worden (minimaal 15 minuten). Dit omdat door de hoge (bloed)druk die op zo n vat staat meer tijd voor herstel van de vaatwand nodig is. Rollende vaten Onder rollende vaten verstaat men niet stabiele (niet vastliggende) vaten die bij de bloedafname voor de punt van de naald wegrollen of wegschieten. Hierbij is het van groot belang dat de vene goed gefixeerd wordt door de arm van de patiënt van de achterkant goed beet te pakken of door de huid strak te trekken met de duim. Onwel worden van de patiënt Wanneer de patiënt vóór de bloedafname aangeeft er niet tegen te kunnen dan is het raadzaam de patiënt comfortabel te installeren door bijvoorbeeld deze te laten liggen. Probeer tijdens de afname de patiënt af te leiden met een gesprek. Wordt de patiënt tijdens de afname onwel dan zal er overwogen moeten worden de bloedafname te beëindigen. Het onwel worden van de patiënt is te herkennen aan de volgende punten: - bleek gaan zien, zweten, onrustig gedrag. Vraag aan de patiënt hoe het gaat, indien deze aangeeft dat het niet goed gaat overweeg dan de afname te stoppen omdat je, indien de patiënt flauw gaat vallen, je minder/geen controle meer hebt over de naald. Laat de patiënt vervolgens het hoofd buigen (indien mogelijk tussen de knieën), leg je hand op het hoofd en laat de patiënt tegendruk geven. Dit voor een betere doorbloeding naar de hersenen. Indien de patiënt toch flauw is gevallen leg deze dan neer met de benen iets omhoog. Geef de patiënt rustig de tijd om weer te herstellen, bied een glaasje water aan maar laat de patiënt niet alleen. Indien het herstel langer duurt dan normaal of de patiënt geeft aan zich nog steeds niet lekker te voelen dan de dienstdoende arts-assistent bellen of deze naar de patiënt kan komen kijken.

12 4. De bloedafname via capillaire punctie Capillaire bloedafname s worden uitgevoerd met de Safety Lancet, zowel bij kinderen als volwassenen. Bijvoorbeeld ten behoeve van een glucosebepaling met behulp van een bloedglucosemeter in de huisartsenpraktijk. - verwijder het beschermhulsje van de naald door te draaien totdat deze loslaat. - desinfecteer de vingertop met een oplossing van chloorhexidine in alcohol 70%. - plaats de Safety Lancet met een lichte druk aan de zijkant van de vingertop en druk op de groene ontspanknop. - aan de zijkant van de vingertop lopen de meeste arteriolen en zijn er minder sensibele zenuwuiteinden. - voorkom bij het indrukken van de ontspanknop dat de Safety Lancet te hard op de vinger wordt gedrukt; bij te hard duwen wordt de prik te diep en daardoor pijnlijker. - veeg de eerste druppel bloed weg met een watje en verzamel de volgende druppels bloed op de strip van een glucosemeter, of desgewenst in een capillair of cupje. Let hierbij op dat er niet teveel gestuwd moet worden, dit in verband met de kans op hemolyse of bijmenging van teveel weefselvocht. Bij koude of slecht bloedende vingers kan vooraf insmeren met vaseline de doorbloeding bevorderen. Wanneer u besluit gebruik te maken van een uitgeprinte versie van dit document loopt u het risico niet op de hoogte te zijn van recente wijzigingen in de procedure. Het KCL is niet aansprakelijk voor schade door handelen, of het nalaten daarvan, op basis van onjuiste informatie als gevolg van gebruikmaking van verouderde kopieën.

Hoofdstuk 6: Bloedafnamesystemen

Hoofdstuk 6: Bloedafnamesystemen 6 Bloedafnamesystemen 6.1 Vacutainersysteem 6.1.1 Becton Dickinson ( BD ) buizen BD heeft 2 materiaalsoorten voor de afnamebuizen, namelijk glazen en plastic buizen. Beide soorten buizen zijn binnen de

Nadere informatie

Bloed voor onderzoek verzamelen via een venapunctie

Bloed voor onderzoek verzamelen via een venapunctie 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Bloed voor onderzoek verzamelen via een venapunctie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Een perifeer infuus inbrengen

Een perifeer infuus inbrengen 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Een perifeer infuus inbrengen Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

1 TITEL 2 DOEL 3 INLEIDING 4 AFKORTINGEN, DEFINITIES EN TERMEN 5 BENODIGDHEDEN 5.1 AFNAMEBUIZEN PROCEDURE VENEUZE BLOEDAFNAME TEN BATE VAN HUISARTSEN

1 TITEL 2 DOEL 3 INLEIDING 4 AFKORTINGEN, DEFINITIES EN TERMEN 5 BENODIGDHEDEN 5.1 AFNAMEBUIZEN PROCEDURE VENEUZE BLOEDAFNAME TEN BATE VAN HUISARTSEN Pagina: 1/6 1 TITEL Deze SOP beschrijft de procedure van de veneuze bloedafname ten bate van huisartsen die binnen hun praktijk bloed afnemen om te laten onderzoeken op het MaasstadLab AKC en KFT of sublocatie

Nadere informatie

INTERNE GENEESKUNDE. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u deze vragen stellen aan de arts of verpleegkundige.

INTERNE GENEESKUNDE. Als u na het lezen nog vragen heeft, dan kunt u deze vragen stellen aan de arts of verpleegkundige. Shunt bij dialyse Nazorg bij shunt INTERNE GENEESKUNDE Omdat u moet starten met hemodialyse heeft u samen met u behandelend arts besloten om een shunt aan te leggen. Deze shunt is noodzakelijk om te kunnen

Nadere informatie

Huisartsen / externen: bloedafname d.m.v. venapunctie Pagina 1 van 12. Inhoudsopgave

Huisartsen / externen: bloedafname d.m.v. venapunctie Pagina 1 van 12. Inhoudsopgave Huisartsen / externen: bloedafname d.m.v. venapunctie Pagina 1 van 12 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Doel... 2 2. Toepassingsgebied... 2 3. Definities en afkortingen... 2 4. Procedure... 2 4.1 Principe...

Nadere informatie

BLOEDAFNAME DOOR VENAPUNCTIE

BLOEDAFNAME DOOR VENAPUNCTIE GELDIG DOCUMENT PRO 04.204 Bloedafname door venapunctie Versie : 013 Print datum : 15-1-2015 Documenteigenaar M. Bischoff (Mdw Bloedafname) Geverifieerd door I. de Regt (AH Bloedafname)/ M. Dahmen (team

Nadere informatie

HANDELINGEN BIJ BLOEDAFNAME ZELFPRIKKENDE

HANDELINGEN BIJ BLOEDAFNAME ZELFPRIKKENDE HANDELINGEN BIJ BLOEDAFNAME ZELFPRIKKENDE ZORGVERLENERS Inhoud 1. Materialen... 1 2. Algemene voorbereiding... 2 2.1. Na afname... 3 3. Afwijkingen... 4 3.1. Te Markeren buizen... 4 4. In donker bewaren...

Nadere informatie

Shunt bij dialyse INTERNE GENEESKUNDE. Nazorg bij shunt

Shunt bij dialyse INTERNE GENEESKUNDE. Nazorg bij shunt Shunt bij dialyse Nazorg bij shunt INTERNE GENEESKUNDE Omdat u moet starten met hemodialyse heeft u samen met u behandelend arts besloten om een shunt aan te leggen. Deze shunt is noodzakelijk om te kunnen

Nadere informatie

ETZ Ziekenhuis Titel Versie 2

ETZ Ziekenhuis Titel Versie 2 ETZ Ziekenhuis Titel Versie 2 ETZ - Bloedkweek afnemen ID nummer 023101 Publicatiedatum 15-08-2017 Controledatum 27-06-2019 Autorisator Anton Buiting Auteur Jolanda Krabben - van Gils Beoordelaars Michiel

Nadere informatie

Shunt - Heterologe shunt (shunt van kunststof)

Shunt - Heterologe shunt (shunt van kunststof) Shunt - Heterologe shunt (shunt van kunststof) Voor een hemodialysebehandeling is een toegang tot de bloedbaan nodig. Hiervoor wordt een shunt aangelegd waarin, voor de behandeling, geprikt gaat worden

Nadere informatie

Shunt - Autologe shunt (shunt van het eigen bloedvat)

Shunt - Autologe shunt (shunt van het eigen bloedvat) Shunt - Autologe shunt (shunt van het eigen bloedvat) Voor een hemodialysebehandeling is een toegang tot de bloedbaan nodig. Hiervoor wordt een shunt aangelegd waarin, voor de behandeling, geprikt gaat

Nadere informatie

Een inwendige toegang tot de bloedbaan (Shunt)

Een inwendige toegang tot de bloedbaan (Shunt) Een inwendige toegang tot de bloedbaan (Shunt) Inhoudsopgave klik op het onderwerp om verder te lezen Waarom hebt u een toegang tot de bloedbaan nodig? 1 Typen shunts 2 De autologe shunt 2 De kunststof

Nadere informatie

Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse

Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Deze brochure geeft informatie over diverse mogelijkheden om een toegang tot de bloedbaan te verkrijgen voor hemodialyse.

Nadere informatie

P.5.04/03 Versie : 012 Proceduresops Pagina : 1/17 Geldig Printdatum : 17-Oct-14 INHOUD

P.5.04/03 Versie : 012 Proceduresops Pagina : 1/17 Geldig Printdatum : 17-Oct-14 INHOUD Proceduresops Pagina : 1/17 INHOUD 1. Toepassing / doel... 3 2. Verantwoordelijkheid bloedafname... 3 3. Definities en afkortingen... 3 4. Vakbekwaamheid... 3 5. Veiligheid en hygiëne... 3 5.1 Veiligheid...

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen. Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse

Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen. Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen Deze brochure geeft informatie over diverse mogelijkheden om een toegang

Nadere informatie

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace

Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt en bovenarmbreuk hetzelfde, waardoor de bovenarmbrace niet voor iedere

Nadere informatie

Medicatiemeting door middel van vingerprik ('dried blood spot')

Medicatiemeting door middel van vingerprik ('dried blood spot') Medicatiemeting door middel van vingerprik ('dried blood spot') Belangrijke telefoonnummers Algemeen nummer UMCG (050) 361 61 61 U kunt hier ook terecht met algemene vragen over het UMCG. Bijvoorbeeld

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding 2 2 Thuis bloedspot afnemen 3 3 Uitvoering 4 4 Tot slot 7

Inhoudsopgave. 1 Inleiding 2 2 Thuis bloedspot afnemen 3 3 Uitvoering 4 4 Tot slot 7 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Thuis bloedspot afnemen 3 3 Uitvoering 4 4 Tot slot 7 1 1 Inleiding U bent enige tijd geleden getransplanteerd. Om problemen (zoals afstoting) te voorkomen is het belangrijk

Nadere informatie

CAPILLAIRE BLOEDAFNAME

CAPILLAIRE BLOEDAFNAME VHO READER CAPILLAIRE BLOEDAFNAME Propedeuse 1 Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm, of op welke andere wijze dan ook, zonder

Nadere informatie

Centraal veneuze catheter Op de afdeling Hematologie

Centraal veneuze catheter Op de afdeling Hematologie Centraal veneuze catheter Op de afdeling Hematologie Albert Schweitzer ziekenhuis afdeling Hematologie mei 2013 pavo 0558 Inleiding In overleg met uw arts is besloten tot het plaatsen van een centraal

Nadere informatie

De brace wordt op maat gemaakt door de spoedeisendehulp verpleegkundige of de gipsverbandmeester.

De brace wordt op maat gemaakt door de spoedeisendehulp verpleegkundige of de gipsverbandmeester. Bovenarmbrace Informatie en adviezen voor het dragen van een bovenarmbrace U hebt uw bovenarm gebroken. Als onderdeel van de behandeling krijgt u een bovenarmbrace aangemeten. Uiteraard is niet elke patiënt

Nadere informatie

CODEREN MONSTERS EN FORMULIEREN VOOR LABORATORIUM

CODEREN MONSTERS EN FORMULIEREN VOOR LABORATORIUM GELDIG DOCUMENT Versie : 016 Publicatie datum : 06/05/2015 08:52:26 Documenteigenaar M. Bischoff (Mdw Bloedafname) Geverifieerd door L. Nekeman (AH KCL)/ A. Labrie (Mdw Afname) Laag code 0007>0007.02 Laag

Nadere informatie

Lumbaalpunctie (ruggenprik)

Lumbaalpunctie (ruggenprik) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind moet een lumbaalpunctie (ruggenprik) ondergaan. In deze folder geven wij u graag antwoord op de 10 meest gestelde vragen over de puntie. Achter in de folder vindt u ook

Nadere informatie

Shunt - Heterologe shunt (shunt van kunststof)

Shunt - Heterologe shunt (shunt van kunststof) Shunt - Heterologe shunt (shunt van kunststof) In overleg met uw behandeld arts is besloten dat er een shunt geplaatst gaat worden. Deze shunt is nodig voor uw eventuele dialysebehandeling. In deze folder

Nadere informatie

CODIA. Aanleggen van een shunt. Codia Waterland. Dialysecentrum voor de regio Waterland

CODIA. Aanleggen van een shunt. Codia Waterland. Dialysecentrum voor de regio Waterland CODIA Dialysecentrum voor de regio Waterland Aanleggen van een shunt Codia Waterland Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u ermee ingestemd om een shunt aan te laten leggen. Deze folder is

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Aanvraag Laboratorium

Hoofdstuk 5: Aanvraag Laboratorium 5 Aanvraag laboratorium 5.1 Identificatie van de patiënt Vraag de patiënt zijn naam en geboortedatum te noemen. Niet vragen Wel vragen bent u (naam patiënt noemen) wat is uw naam / hoe heet u is uw geboortedatum

Nadere informatie

Hoofdstuk 5: Aanvraag Laboratorium

Hoofdstuk 5: Aanvraag Laboratorium 5 Aanvraag laboratorium 5.1 Identificatie van de patiënt Een patiënt moet geïdentificeerd worden a.d.h.v. een wettelijk identiteitsbewijs. Dit geldt voor zowel spreekuren als voor huisbezoeken, m.u.v.

Nadere informatie

Algemene instructies staalname, bewaring en verzending

Algemene instructies staalname, bewaring en verzending Algemene instructies staalname, bewaring en verzending Staalname Tenzij dringende gevallen of om speciale doeleinden, wordt veneus bloed afgenomen s morgens vroeg na bedrust bij een nuchtere patiënt. Het

Nadere informatie

Intraveneuze bloedname met een vleugelnaald

Intraveneuze bloedname met een vleugelnaald PATIENTENZORG Intraveneuze bloedname met een vleugelnaald Nr. VT-002 Versie: 2.0 Datum: 21/09/2006 Trefwoorden bloedafname, intraveneus, vleugelnaald, hemoculturen Toepassingsgebied Alle UZA-verpleegeenheden

Nadere informatie

Titel : Afname van bloedstalen

Titel : Afname van bloedstalen Laboratorium Klinische Biologie Document: ALP-0057 Versie: 3.0 Ingangsdatum: 22-2-2017 Goedkeuringstraject Auteur(s):Vrydags Nicolas Revisie Klinisch Bioloog:Jacobs Nadia Revisie Kwaliteitsfunctionaris:Vrydags

Nadere informatie

Een onderhuidse verbinding tussen slagader en ader

Een onderhuidse verbinding tussen slagader en ader Patiënteninformatie Shunt Een onderhuidse verbinding tussen slagader en ader 1234567890-terTER_ Shunt Een onderhuidse verbinding tussen slagader en ader. U heeft een afspraak in Tergooi voor een behandeling.

Nadere informatie

shunt voor hemodialyse

shunt voor hemodialyse patiënteninformatie shunt voor hemodialyse Voor hemodialyse is een toegang tot de bloedbaan nodig. Daarvoor is het nodig om tijdens een kleine operatie een shunt aan te leggen. Wat is een shunt? Hoe gaat

Nadere informatie

Shunt - Autologe shunt (shunt van het eigen bloedvat)

Shunt - Autologe shunt (shunt van het eigen bloedvat) Shunt - Autologe shunt (shunt van het eigen bloedvat) In overleg met uw behandeld arts is besloten dat er een shunt geplaatst gaat worden. Deze shunt is nodig voor uw eventuele dialysebehandeling. In deze

Nadere informatie

Zowel bij een borstsparende als een borstverwijderende operatie zal de chirurg de lymfeklieren uit de oksel verwijderen als:

Zowel bij een borstsparende als een borstverwijderende operatie zal de chirurg de lymfeklieren uit de oksel verwijderen als: Algemeen Bij een okselklierdissectie worden alle lymfeklieren uit de oksel verwijderd. Lymfeklieren zijn te vergelijken met zuiveringsstations, die gezamenlijk het lymfestelsel vormen. Het lymfestelsel

Nadere informatie

Protocol: wegen met een (digitale) weegstoel

Protocol: wegen met een (digitale) weegstoel Protocol: wegen met een (digitale) weegstoel Doel Verzamelen van gegevens die nodig zijn om een beeld te krijgen van de gezondheidssituatie van de cliënt. Algemene opmerkingen Het wegen van de cliënt dient

Nadere informatie

Weer naar huis met een shunt

Weer naar huis met een shunt Dialyse-afdeling Weer naar huis met een shunt i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U heeft een shunt gekregen en mag weer naar huis. In deze folder leest u hoe u met de shunt om dient te

Nadere informatie

Workshop verzorgingstechnieken. 24 maart 2017

Workshop verzorgingstechnieken. 24 maart 2017 Workshop verzorgingstechnieken 24 maart 2017 Wat betekent PICC PICC staat voor peripherally inserted central catheter ofwel perifeer ingebrachte centraal veneuze katheter. Een PICC is een katheter vervaardigd

Nadere informatie

Scholingstraject voorbehouden en risicovolle handelingen. Module. Bloeddruk meten.

Scholingstraject voorbehouden en risicovolle handelingen. Module. Bloeddruk meten. Scholingstraject voorbehouden en risicovolle handelingen. Module Bloeddruk meten. Opleiding Centrum Zuidwester Inhoudsopgave Doel van de module -------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Jaargang: 1 Nr.: 3 Datum: 22 juli 2003

Jaargang: 1 Nr.: 3 Datum: 22 juli 2003 Jaargang: 1 Nr.: 3 Datum: 22 juli 2003 In deze uitgave: Bloedafname in de kliniek Tip voor Mirador gebruikers! Endocrinologisch laboratorium Klinisch chemisch laboratorium Bloedafnamepunt nieuwe (klinische)

Nadere informatie

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed?

Naam: BLOEDSOMLOOP. Vraag 1. Waaruit bestaat bloed? Naam: BLOEDSOMLOOP Bloed Een volwassen persoon heeft 5 á 6 liter bloed. Dat bloed bestaat uit bloedplasma, bloedcellen (rode en witte) en bloedplaatjes. Als bloed een paar dagen heeft gestaan, zakken de

Nadere informatie

Verzorging van de waaknaald bij kinderen

Verzorging van de waaknaald bij kinderen Verzorging van de waaknaald bij kinderen Uw kind mag naar huis na zijn/haar ziekenhuisopname, maar dient de intraveneuze medicijnkuur poliklinisch of via de thuiszorg af te maken. Om deze intraveneuze

Nadere informatie

Shuntoperatie. Shuntoperatie

Shuntoperatie. Shuntoperatie Shuntoperatie Shuntoperatie Afdeling Afdeling dialyse dialyse Locatie Locatie Veldhoven Veldhoven Inleiding U heeft van uw internist te horen gekregen dat u binnenkort moet gaan dialyseren. Om te kunnen

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen. Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse

Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen. Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen Toegang tot de bloedbaan voor hemodialyse Interne Geneeskunde Dialyse Centrum Groningen Deze folder geeft informatie over diverse manieren om een toegang

Nadere informatie

Beenmergpunctie Dagbehandeling interne, locatie Alkmaar.

Beenmergpunctie Dagbehandeling interne, locatie Alkmaar. Beenmergpunctie Dagbehandeling interne, locatie Alkmaar www.nwz.nl Inhoud Wat is beenmerg? 3 Wat is een beenmergpunctie? 3 Uw voorbereiding 3 De punctie 4 Na de punctie 5 Uitslag van de punctie 6 Bent

Nadere informatie

Totale Parenterale Voeding (TPV) via een shunt

Totale Parenterale Voeding (TPV) via een shunt Totale Parenterale Voeding (TPV) via een shunt Voor toediening van Totale Parenterale voeding (TPV) is een goede toegang tot de bloedbaan noodzakelijk. U bent waarschijnlijk al bekend met het gebruik

Nadere informatie

Titel : Afname van lichaamsmateriaal

Titel : Afname van lichaamsmateriaal Laboratorium Klinische Biologie Document: ALP-0057 Versie: 1.0 Ingangsdatum: 25-2-2013 Goedkeuringstraject Auteur(s):Vrydags Nicolas Revisie Klinisch Bioloog:Van Rossom Paul Revisie Kwaliteitsfunctionaris:Vrydags

Nadere informatie

Ethanol-ablatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Ethanol-ablatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Ethanol-ablatie In overleg met uw arts heeft u besloten dat u binnenkort een behandeling zult ondergaan om een cyste (een met vocht gevulde ruimte) in de schildklier te verwijderen. In deze folder leest

Nadere informatie

Shunt; aanleggen en controleren

Shunt; aanleggen en controleren Shunt; aanleggen en controleren Niercentrum Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding In overleg met uw nefroloog heeft u ermee ingestemd om een operatie te laten uitvoeren aan uw arm om een shunt te laten aanleggen.

Nadere informatie

>Werkmodel: Verbanden

>Werkmodel: Verbanden >Werkmodel: Verbanden Het aanleggen van een snelverband Dit is een voorbeeld van een dekverband. Laat het kind zitten. Denk aan de hygiëne. Doe als dat kan handschoenen aan. Verzorg de wond volgens de

Nadere informatie

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling

Hoofdstuk 2: Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2 Hygiëne, veiligheid en afvalregeling 2.1 Persoonlijke hygiëne Tijdens de werkzaamheden van de medewerker bloedafname: is eten, drinken en roken niet toegestaan moet de bedrijfskleding gedragen worden:

Nadere informatie

Inleiding Wat is plasmafiltratie?

Inleiding Wat is plasmafiltratie? PLASMAFILTRATIE 610 Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor plasmafiltratie. Het starten van een behandeling met plasmafiltratie brengt veel vragen met zich mee. In deze folder

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Inleiding 2. 2 Thuis bloedspot afnemen 4. 3 Uitvoering 6. 4 Tot slot 9

Inhoudsopgave. 1 Inleiding 2. 2 Thuis bloedspot afnemen 4. 3 Uitvoering 6. 4 Tot slot 9 Inhoudsopgave 1 Inleiding 2 2 Thuis bloedspot afnemen 4 3 Uitvoering 6 4 Tot slot 9 1 Inleiding U bent enige tijd geleden getransplanteerd. Om problemen (zoals afstoting) te voorkomen is het belangrijk

Nadere informatie

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel FYSIOTHERAPIE

Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE. onderdeel FYSIOTHERAPIE Patiënteninformatiedossier (PID) MAMMACARE onderdeel FYSIOTHERAPIE Inhoud Inleiding... 3 Algemene informatie over oefenen voor de schouder na een borstamputatie... 3 Algemene informatie over oefenen voor

Nadere informatie

Nazorg bij een hartkatheterisatie

Nazorg bij een hartkatheterisatie Nazorg bij een hartkatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft vandaag een hartkatheterisatie ondergaan. Tijdens

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per Wat is een infuus? Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

HANDELINGEN BIJ BLOEDAFNAME ZELFPRIKKENDE ZORGVERLENERS

HANDELINGEN BIJ BLOEDAFNAME ZELFPRIKKENDE ZORGVERLENERS GELDIG DOCUMENT WI 04.216 Handelingen bij bloedafname zelfprikkende Versie : 001 Print datum : 15-7-2015 Documenteigenaar M. Bischoff (Mdw Bloedafname) Geverifieerd door M. Dahmen (team manager BD)/ A.

Nadere informatie

Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader

Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding U heeft vandaag een hartcatheterisatie ondergaan. Tijdens

Nadere informatie

Longbiopsie met CT-scan

Longbiopsie met CT-scan Longbiopsie met CT-scan Inleiding Binnenkort heeft u een afspraak voor een longbiopsie. Bij een biopsie wordt met een naald een zeer klein stukje weefsel weggenomen uit uw long. Dit weefsel wordt vervolgens

Nadere informatie

nierbiopsie Wat is een nierbiopsie?

nierbiopsie Wat is een nierbiopsie? nierbiopsie Na overleg met uw arts laat u een nierbiopsie doen. Bij een nierbiopsie halen we via een punctie enkele kleine stukjes weefsel uit een van uw nieren. Na onderzoek kunnen we meer weten over

Nadere informatie

Inleiding. Wat is plasmafiltratie?

Inleiding. Wat is plasmafiltratie? Plasmafiltratie Inleiding Uw arts heeft met u besproken dat u in aanmerking komt voor plasmafiltratie. Het starten van een behandeling met plasmafiltratie brengt veel vragen met zich mee. In deze folder

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel

Patiënteninformatie. Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel Patiënteninformatie Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel Okselklierdissectie (OKD) Informatie over verwijdering van lymfeklieren in de oksel Naast het systeem

Nadere informatie

CRP in de praktijk. Het C-reactief proteïne (Engels: C-reactive protein), meestal afgekort tot CRP, is een zogenaamd acutefase-eiwit.

CRP in de praktijk. Het C-reactief proteïne (Engels: C-reactive protein), meestal afgekort tot CRP, is een zogenaamd acutefase-eiwit. CRP in de praktijk Het C-reactief proteïne (Engels: C-reactive protein), meestal afgekort tot CRP, is een zogenaamd acutefase-eiwit. CRP wordt geproduceerd door de lever en afgegeven in de bloedbaan. Na

Nadere informatie

PICC lijn. (Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter)

PICC lijn. (Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter) PICC lijn (Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter) 2 Inleiding Voor de behandeling van uw ziekte krijgt u op dit moment regelmatig medicijnen en/of bloedproducten via een infuus. Ook kan regelmatig bloedafname

Nadere informatie

Nazorg bij een hartcatheterisatie. Via de liesslagader of polsslagader

Nazorg bij een hartcatheterisatie. Via de liesslagader of polsslagader Nazorg bij een hartcatheterisatie Via de liesslagader of polsslagader Inleiding U heeft vandaag een hartcatheterisatie ondergaan. Tijdens dit onderzoek bent u in uw liesslagader of polsslagader geprikt.

Nadere informatie

halvemaanvormige kleppen) Doordat de hartkamers het bloed met kracht wegpompen.

halvemaanvormige kleppen) Doordat de hartkamers het bloed met kracht wegpompen. 4BASISSTOF De 2 havo vwo bloedvaten thema 3 De bloedsomloop opdracht 18 Vul het schema in. Kies bij 1 uit: van de organen weg naar het hart toe van het hart weg naar de organen toe. Kies bij 2 uit: hoog

Nadere informatie

CODIA. Aanprikken en controleren van een shunt. Codia Waterland. Dialysecentrum voor de regio Waterland

CODIA. Aanprikken en controleren van een shunt. Codia Waterland. Dialysecentrum voor de regio Waterland CODIA Dialysecentrum voor de regio Waterland Aanprikken en controleren van een shunt Codia Waterland Inleiding U ontvangt deze folder omdat u een shunt heeft. Deze folder is bedoeld om u te informeren

Nadere informatie

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding

Click wheel ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

Hard driver flexkabel ipod Classic Installatie handleiding

Hard driver flexkabel ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

Centraal veneuze catheter

Centraal veneuze catheter Centraal veneuze catheter Albert Schweitzer ziekenhui december 2013 pavo 1109 Inleiding In overleg met uw arts is besloten om een centraal veneuze catheter (CVC) in te brengen. Dit wordt ook wel een centrale

Nadere informatie

Lcd scherm ipod Classic Installatie handleiding

Lcd scherm ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE

INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE INSTRUCTIES VOOR HET BEREIDEN EN TOEDIENEN VAN DE SOMAVERT INJECTIE Inleiding In de volgende instructies wordt uitgelegd hoe SOMAVERT moet worden bereid en geïnjecteerd. Lees deze instructies aandachtig

Nadere informatie

Wat is een infuus? Wilhelmina Kinderziekenhuis

Wat is een infuus? Wilhelmina Kinderziekenhuis Wilhelmina Kinderziekenhuis Wat is een infuus? Wat staat er in deze folder Wat is een infuus 2 Vóór het prikken 4 Het prikken 4 Na het prikken 5 Tips 6 Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg-

Nadere informatie

Operatieve ingreep via de polikliniek Dermatologie

Operatieve ingreep via de polikliniek Dermatologie Patiënteninformatie Operatieve ingreep via de polikliniek Dermatologie 1234567890-terTER_ Operatieve ingreep via de polikliniek Dermatologie U heeft een afspraak in Tergooi voor een operatieve behandeling.

Nadere informatie

Packard Bell Easy Repair

Packard Bell Easy Repair Packard Bell Easy Repair EasyNote MZ serie Instructies voor het vervangen van de wireless LAN kaart 7429160005 7429160005 Documentversie: 1.0 - Mei 2007 www.packardbell.com Belangrijke veiligheidsinstructies

Nadere informatie

Een ruggenprik. Onderzoek van hersenvocht. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op

Een ruggenprik. Onderzoek van hersenvocht. Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op Een ruggenprik Onderzoek van hersenvocht Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In deze folder leest u meer over een ruggenprik. Een ruggenprik wordt ook wel een lumbaal-punctie

Nadere informatie

Toegang tot de bloedbaan - shunt

Toegang tot de bloedbaan - shunt Toegang tot de bloedbaan - shunt Uw behandelend arts heeft met u besproken dat er bij u een shunt wordt aangelegd om te kunnen dialyseren. In deze folder krijgt u informatie over de shunt; hoe u ermee

Nadere informatie

nefrologie informatiebrochure Nierbiopsie

nefrologie informatiebrochure Nierbiopsie nefrologie informatiebrochure Nierbiopsie Inhoudstafel 1. Inleiding 4 2. Voorbereiding 4 3. Dag van het onderzoek 5 4. Onderzoek 5 5. Na het onderzoek 6 6. Complicaties 6 7. Uitslag 7 8. Tenslotte 7 9.

Nadere informatie

Centraal veneuze katheter

Centraal veneuze katheter Centraal veneuze katheter Op de afdeling Hematologie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding In overleg met uw arts is besloten dat u een centraal veneuze katheter krijgt.

Nadere informatie

Coeliakieantistoffen thuistest

Coeliakieantistoffen thuistest Coeliakieantistoffen thuistest Thuistest voor het bepalen van IgA anti tissuetransglutaminase uit een druppel bloed. Geschreven door S.L. Vriezinga op 28.03.2012, vrij vertaald naar de Engelse gebruiksaanwijzing

Nadere informatie

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per

U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per Wat is een infuus? Onder ouders verstaan wij ook verzorger(s), pleeg- of adoptieouder(s) U kunt wijzigingen of aanvullingen op deze informatie door geven per e-mail: patienteninformatiewkz@umcutrecht.nl

Nadere informatie

Shuntoperatie. Afdeling dialyse

Shuntoperatie. Afdeling dialyse Shuntoperatie Afdeling dialyse Inleiding U heeft van uw nefroloog te horen gekregen dat u binnenkort mogelijk moet gaan dialyseren. Om te kunnen hemodialyseren is er een toegang tot de bloedbaan nodig.

Nadere informatie

Wat u moet weten over IPS

Wat u moet weten over IPS Wat u moet weten over IPS patiënteninformatie En daarna? Na de inplanting van het poortsysteem moet u het een paar dagen rustig aan doen om de wonde volledig te laten genezen. Daarna is er geen verband

Nadere informatie

BENEPALI SNELGIDS. Benepali Voorgevulde injectiespuit (PFSyringe) NL v3.0 Goedgekeurd: 04/2019

BENEPALI SNELGIDS. Benepali Voorgevulde injectiespuit (PFSyringe) NL v3.0 Goedgekeurd: 04/2019 BENEPALI SNELGIDS Benepali Voorgevulde injectiespuit (PFSyringe) NL v3.0 A. Voordat u begint B. Injectiestappen Deze handleiding is bedoeld als snelle aanwijzing over hoe u op een veilige en effectieve

Nadere informatie

Carpaal tunnelsyndroom

Carpaal tunnelsyndroom Carpaal tunnelsyndroom Informatie voor patiënten F0190-3415 juni 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam 070 357

Nadere informatie

Ruggenprik tijdens opname

Ruggenprik tijdens opname NEUROLOGIE Ruggenprik tijdens opname BEHANDELING Ruggenprik tijdens opname Uw behandelend arts heeft met u afgesproken om bij u een ruggenprik te doen. Bij dit onderzoek prikt de arts met een naald tussen

Nadere informatie

Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium. Patiënteninformatie. Bloedafname. Slingeland Ziekenhuis

Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium. Patiënteninformatie. Bloedafname. Slingeland Ziekenhuis Klinisch Chemisch en Hematologisch Laboratorium Bloedafname i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen U bent doorverwezen voor bloedonderzoek. In deze folder kunt u lezen wat u bij bloedafname

Nadere informatie

Accu ipod Classic Installatie handleiding

Accu ipod Classic Installatie handleiding 1. De ipod Classic is erg moeilijk open te maken zonder schade aan te richten. Ga dus uiterst voorzichtig te werk! Zorg ervoor dat de ipod vergrendeld is voordat u verder gaat. 2. Om de ipod open te maken

Nadere informatie

De lever. Leverbiopsie

De lever. Leverbiopsie Leverbiopsie Inhoud De lever 3 Leverbiopsie 3 Voorbereidingen 4 Nuchter 4 Medicijngebruik 4 Stollingsonderzoek 4 Procedure 4 Nazorg 5 Mogelijke verwikkelingen 5 Naar huis 6 Begeleiding 6 Terug thuis 6

Nadere informatie

PICC-lijn. Sophia Kinderziekenhuis. Naar huis met een PICC-lijn. Wat is een PICC-lijn?

PICC-lijn. Sophia Kinderziekenhuis. Naar huis met een PICC-lijn. Wat is een PICC-lijn? Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft tijdens de opname in het Erasmus MC-Sophia een PICC-lijn gekregen. De verpleegkundige heeft u laten zien hoe u thuis met deze lijn moet omgaan en hierover uitleg gegeven.

Nadere informatie

Een wonduitstrijkje maken

Een wonduitstrijkje maken 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een wonduitstrijkje maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

CT-scan rug met contrastvloeistof (CT myelografie)

CT-scan rug met contrastvloeistof (CT myelografie) CT-scan rug met contrastvloeistof (CT myelografie) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een onderzoek van het ruggenmergkanaal en de uitlopers van de zenuwbanen. Hiervoor wordt via

Nadere informatie

Transfusie van bloed of bloedproducten

Transfusie van bloed of bloedproducten Transfusie van bloed of bloedproducten s Herenbaan 172 2840 Rumst tel: 03 880 90 11 (algemeen) tel: 03 880 91 90 (afspraken) informatiebrochure e-mail: info@hfr.be www.azheiligefamilie.be 2 Beste patiënt,

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE DE PORT-A-CATH

PATIËNTENINFORMATIE DE PORT-A-CATH PATIËNTENINFORMATIE DE PORT-A-CATH DE PORT-A-CATH Door middel van deze informatie wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de Port-a-Cath. Wij verzoeken u deze informatie zorgvuldig te lezen. Wat

Nadere informatie

Ruggenprik in Dagbehandeling

Ruggenprik in Dagbehandeling NEUROLOGIE Ruggenprik in Dagbehandeling ONDERZOEK U wordt op dag om uur verwacht op de poli/afdeling. Als u verhinderd bent, wilt u dit dan tijdig melden en een nieuwe afspraak maken? Wij verzoeken u om

Nadere informatie

Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter (PICC lijn)

Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter (PICC lijn) Perifeer Ingebrachte Centrale Catheter (PICC lijn) 2 Inleiding Voor de behandeling van uw ziekte krijgt u op dit moment regelmatig medicijnen en/of bloedproducten via een infuus. Ook kan regelmatig bloedafname

Nadere informatie

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten

Bloedtransfusie Informatie voor patiënten Bloedtransfusie Informatie voor patiënten 12-16 jaar Binnenkort krijg je een behandeling of operatie, waarbij een bloedtransfusie nodig kan zijn. In deze folder leggen we uit wat dat inhoudt. Wat is een

Nadere informatie

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel.

Kunststofgips en softgips is al na 30 minuten helemaal uitgehard. Softgips wordt niet zo hard als ander gips, maar blijft wat flexibel en soepel. Gipsverband Er is bij u op de Spoedeisende hulp of gipskamer een gipsverband aangelegd om uw been en/of voet of om uw arm en/of hand, namelijk: Gipsspalk (mineraalgips) Circulair gips (kunststofgips) Softgips

Nadere informatie

H Port-a-Cath

H Port-a-Cath H.334274.0218 Port-a-Cath Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot het plaatsen van een implanteerbare centraal veneuze katheter. Ook wel volledig implanteerbaar toedieningsysteem,

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Suprapubische katheter

PATIËNTEN INFORMATIE. Suprapubische katheter PATIËNTEN INFORMATIE Suprapubische katheter 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de suprapubische katheter. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie