Over Verlies en weer Verder gaan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Over Verlies en weer Verder gaan"

Transcriptie

1 VKJP- congres Vrijdag 27 mei 2016 kans Over Verlies en weer Verder gaan Hotel Breukelen, Breukelen

2 Over Verlies en weer Verder gaan Bij het samenstellen van het VKJP congres 2016 zochten we een thema dat past bij alle beweging om ons heen: in de wereld, in de GGZ, in de organisaties waar we werken. En natuurlijk komen we dan ook uit bij alle veranderingen die inherent zijn aan het leven zelf, waarbij we keer op keer moeten loslaten om weer verder te kunnen gaan. Het is een congres geworden over veranderingen, over verlies maar ook over nieuwe kansen. Zoals u van ons gewend bent, is de ochtend bedoeld voor de grote lijn en de wijde blik. Edien Bartels, antropologe, zal ons laten zien hoe migranten gebruiken uit verleden en heden, uit land van herkomst en nieuwe wereld, integreren tot een nieuw geheel. Het woord verlies blijkt in haar visie niet het meest op de voorgrond staande aspect van migratie te zijn. Sterker nog, ze vraagt zich soms af of wij in de GGZ niet teveel de nadruk leggen op de verlieskant van het verhaal. Hans Rohlof, psychiater, heeft in zijn dagelijks werk juist te maken met migranten die niet helemaal heelhuids in ons land zijn aangekomen of na een tijdje alsnog last krijgen van wat ze verloren zijn. Wat voor verbanden zijn er te leggen tussen migratie en psychische (on) gezondheid? Het middagprogramma is een verrassend veelkleurige kaleidoscoop geworden waarin het congresthema op allerlei manieren wordt belicht: Hoe kan een kind leren tegen zijn verlies te kunnen in de sport? Hoe maken jongeren de overgang als transgender? Wat doe je als leerkracht als je in de klas een kind hebt dat getraumatiseerd is? Wat is er bekend over boete die gedaan moet worden om slachtoffers en daders uit elkaars verstikkende greep te bevrijden? Hoe helpend kan het zijn om migratie als een levensfaseovergang (transitie) te zien? En wat zijn de behandelmogelijkheden als een kind blijft steken in rouw en het niet lukt om weer in beweging te komen? Aan het eind van de dag komt het thema nog één keer terug, maar nu door kinderogen gezien, in solotheaterstuk Kwijt. Kwijt gaat over alle aspecten die deze dag aan bod zijn gekomen, over missen, afscheid nemen, dapper zijn en volhouden. Over diep in je hart weten dat dit bij het leven hoort. En dat je dus weer verder gaat. En tenslotte zal Manu Keirse, klinisch psycholoog, stilstaan bij ouders en kinderen die met groot verlies te maken hebben. Hoe kunnen zij toch weer verder?

3 Programma 09:00 09:30 Ontvangst en inschrijving 09:30 09:35 Ieke van Tilburg, lid Dagelijks Bestuur VKJP Opening en welkomstwoord 09:35 09:45 Jet Roobol, dagvoorzitter 09:45 10:30 Edien Bartels: Antropologie van kinderen en jongeren: jonge actoren, verlies en weer verder gaan 10:30 11:00 Pauze 11:00 11:45 Hans Rohlof: Migratie, acculturatie en GGZ 11:45 12:30 Manu Keirse: Verzwijgen doet niet verdwijnen. Over verdriet van ouders en kinderen 12:30 13:30 Lunchpauze 12:45 13:30 Ledenvergadering (voor leden van de VKJP*) 13:30 14:30 Eerste cyclus parallelsessies A1 A2 A3 14:30 15:00 Pauze Leony Coppens: Vergroten van de traumasensitiviteit op school als onderdeel van je traumabehandeling Dirck van Bekkum: Rituelen en Transities: migratie/vlucht als systemische levensfaseovergangen Maryse Roos: Over een zoektocht, acceptatie en weer verder gaan 15:00 16:00 Tweede cyclus parallelsessies B1 B2 B3 Pieta van Dishoeck: Verliezen is topsport 16:00 16:15 Opbouw theaterstuk Mariken Spuij: Recente inzichten rondom de behandeling van kinderen die een dierbare hebben verloren Herman Veerbeek: Loslaten van woede, wrok en wraakdrang, hoe doe je dat? 16:15 17:00 Theatervoorstelling Kwijt door Daniëlle van de Ven Maas Theater en Dans 17:00 17:45 Borrel *Tijdens de lunchpauze vindt voor geïnteresseerde leden de jaarlijkse ledenvergadering plaats. De duur van deze vergadering is 45 minuten. U wordt hier apart over geïnformeerd.

4 Inhoud lezingen Edien Bartels Grote groepen mensen zijn voortdurend op weg en krijgen te maken met verlies maar proberen toch weer verder te gaan in een andere, vaak onbekende, lokale context. Voor kinder- en jeugdtherapeuten zijn vooral de uitgangspunten van antropologie van kinderen en jongeren belangrijk. Het gaat om studies waarin er niet vanuit volwassenen naar kinderen wordt gekeken, maar waarin kinderen zelf aan bod komen vanuit een zogenaamde child-centered approach. Daarnaast is belangrijk dat antropologen niet alleen uitgaan van de sociale omgeving waar mensen in verkeren, gezin, familie, sociale netwerken en organisaties, maar ook van agency. Daarmee wordt bedoeld dat mensen, kinderen, óok actor zijn in hun sociale omgeving. Hans Rohlof Migratie kan voor het individu geweldige mogelijkheden hebben: verbetering van educatie, werkgelegenheid, vrijheid, kansen voor de kinderen en verbetering van mensenrechten. Daarnaast kan migratie ook stresserend zijn: verlies van woonomgeving, status, bezittingen, eigen taal en cultuur, moeite met nieuwe waarden en normen, moeite met nieuwe manieren van kinderopvoeding. Als het evenwicht van de positieve en negatieve gevolgen van migratie naar het negatieve doorslaat, kan er bij kwetsbare personen psychopathologie gaan optreden: depressies, angsten, stress-stoornissen, psychosen. De uitingsvormen van deze stoornissen kunnen cultuurspecifiek zijn. Ook de toeleiding naar hulp- en zorgverleners kan cultuurspecifieke trekken hebben, waardoor soms zorg laat op gang komt. Specifieke cultuursensitieve zorg is op zijn plaats om de migrant in zijn context te leren begrijpen, en het zorgaanbod goed te laten aansluiten. Hierbij kunnen culturele interviews goed van pas komen. Manu Keirse Op basis van sprekende voorbeelden wordt aangetoond dat het hoog tijd wordt dat de medische wereld ontdekt dat er ook kinderen bestaan in de samenleving en dat ze in situaties van ernstige ziekte en verlies van gezondheid bij ouders en grootouders moeten worden betrokken en geïnformeerd. Er worden sleutels aangereikt die de deuren naar toekomst openen in verdriet.

5 Inhoud parallelsessies Leony Coppens Therapie kan een belangrijke bijdrage leveren aan traumaverwerking en het verbeteren van adequate (coping-)vaardigheden. Voor herstel van vroegkinderlijke chronische traumatisering is echter veel herhaling van nieuwe positieve ervaringen nodig, in het bijzonder in de interactie met belangrijke anderen zoals opvoeders en leerkrachten. Vergroten van de traumasensitiviteit van de leerkracht dient daarom onderdeel van je behandelplan te zijn. Dirck van Bekkum Het 'transitiemodel' ontstond uit langdurige klinische/opleidingservaringen. In 2010 werd het benoemd als een van zes cultuursensitieve behandelmodellen (Handboek Culturele Psychiatrie 2010). Het diagnostiek/behandelmodel verbindt groeps/ gezins/systeemtherapie en 'klinische' antropologie door werkzame bestanddelen uit rites de passage (overgangsrituelen) in te zetten om kinderen/jongeren en hun families/gemeenschappen, met/zonder migratie/vlucht geschiedenis, dichtbij hun ervaringswerelden te bedienen. Maryse Roos In de workshop komen verschillende vragen aan bod. Hoe ziet een psychologisch en medisch (behandel)traject eruit bij transgender jongeren? Wat houdt een (sociale) transitie en rolwisseling hierbij in en hoe kan een jongere hierover bepalen? Op welke leeftijd ben je wilsbekwaam voor deze keuzes? En welke rol spelen de ouders hierbij? Pieta van Dishoeck Verliezen in een maatschappij waarin alles uit jezelf halen steeds meer de norm is, is niet makkelijk. Perfectionisme hanteren en verliezen met behoud van zelfgevoel is een van de vele uitdagingen in ons vakgebied, maar ook in de sport. Wat kunnen wij leren van topsporters en coaches op hun weg naar goud? Mariken Spuij Jaarlijks verliezen veel kinderen een dierbare. Niet allemaal hoeven ze in therapie. Maar wanneer is therapie wel geïndiceerd? En welke componenten en interventies bevat een rouwgerichte therapie? Recente inzichten uit wetenschappelijk onderzoek worden besproken en de praktische uitvoering in de behandeling komt aan bod. Herman Veerbeek In de workshop wordt het EMDR protocol Woede, Wrok en Wraak geïntroduceerd, welke volledig aansluit bij de vaak externaliserende houding van jongeren. In de workshop wordt gedemonstreerd hoe de woede bij de cliënt effectief kan worden ontladen en de cliënt vervolgens woede, wrok of wraakdrang kan laten gaan.

6 Sprekers Dr. E.A.C. Bartels (Edien) Antropoloog, emeritus senior onderzoeker, VU Medisch Centrum, Amsterdam Drs. H.J. van Bekkum (Dirck) Klinisch-Systemisch Antropoloog, partnereigenaar Moira CTT Drs. L.J.M. Coppens (Leony) Klinisch psycholoog, EMDR practitioner, psychotraumatherapeut NtVp, vrijgevestigd te Den Haag Drs. P.R. van Dishoeck (Pieta) Klinisch psycholoog, Altrecht, Utrecht. Tweevoudig olympisch medaillewinnaar roeien Prof. Dr. E.A.G.C. Keirse (Manu) Klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde, emeritus hoogleraar Faculteit Geneeskunde KU Leuven Drs. J.G.B.M. Rohlof (Hans) Psychiater, vrijgevestigd te Leiden M.H. Roos MSc (Maryse) Medisch psycholoog/orthopedagoog, VU Medisch Centrum, Amsterdam Dr. M. Spuij (Mariken) Klinisch psycholoog, universitair docent Universiteit Utrecht Drs. H.J. Veerbeek (Herman) GZ-psycholoog, behandelaar en onderzoeker Forensisch Psychiatrische Polikliniek De Waag Personalia leden VKJP- congrescommissie Drs. E.A. Eelkman Rooda (Ellen) Psychotherapeut Lucertis (Parnassia Groep), Rotterdam Drs. W.D. Heiner (Willemine) Klinisch psycholoog, cognitief gedragstherapeut Mentaal Beter (Hoofddorp/IJmuiden) en vrijgevestigd in eigen praktijk te Amsterdam Drs. D.M. Huibers (Daphne) Psychotherapeut, Erasmus MC Sophia, Rotterdam en vrijgevestigd te Schiedam T.H. Roobol (Jet) Kinder- en jeugdpsychiater Dr. Leo Kannerhuis, Oosterbeek Secretariaat VKJP Melinda van Leeuwen

7 Informatie Aanmelding: U kunt zich alleen persoonlijk aanmelden via Uw aanmelding bevestigen wij per mail d.m.v. een factuur op uw naam gesteld. Kosten: De kosten voor het congres inclusief koffie, thee, lunch en borrel zijn voor: VKJP-leden 230,- Bij betaling vóór 1 mei 210,- Niet VKJP-leden 255,- Bij betaling vóór 1 mei 235,- Vroegboekkorting geldt alleen indien het bedrag vóór 1 mei op onze rekening is bijgeschreven. Indien u een machtiging afgeeft vóór 1 mei, houden wij voor de korting de datum van aanmelden aan. Incasseren kan later zijn. Betaling: U kunt voor de betaling een eenmalige incassomachtiging afgeven of zelf het verschuldigde bedrag overmaken op NL77 INGB t.n.v. VKJP-congres. Vermeld op uw overschrijving bij mededelingen de naam van de deelnemer(s) en Congres Plaatsing: De toelating tot het congres en de plaatsing in de parallelsessies gaat op volgorde van binnenkomst van betaling. Indien u kiest voor de eenmalige machtiging, geldt de datum van uw aanmelding. Is een parallellezing volgeboekt, dan wordt u bij uw 2e keuze geplaatst. Wij adviseren u de betaling zelf te regelen. Werkgevers wachten vaak langer met betalen, wat van invloed kan zijn op uw plaatsing. U krijgt het toegangsbewijs alleen per toegezonden. Restitutie: Bij schriftelijke annulering vóór 10 mei 2016 wordt het betaalde bedrag gerestitueerd, minus 25,- administratiekosten. Vanaf 10 mei 2016 is geen restitutie meer mogelijk. Accreditatie: Accreditatie wordt aangevraagd bij de: Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (voor kinderpsychiaters) Federatie voor Gezondheidszorgpsychologen en psychotherapeuten NIP/NVO (voor kinder- en jeugdpsychologen en orthopedagoog-generalist) Vereniging voor Gedragstherapie en Cognitieve Therapie Nederlandse Vereniging voor Relatieen Gezinstherapie Kwaliteitsregister NVP Dit congres wordt door de VKJP geaccrediteerd voor VKJP-supervisoren als één activiteit. Locatie: Hotel Breukelen, Stationsweg 91, 3621 LK Breukelen. Hotel Breukelen is gelegen aan de A2 en naast NS station Breukelen. U kunt vrij parkeren op de parkeerplaats van het hotel. Bij binnenkomst ontvangt u een uitrijkaart. Inlichtingen: Secretariaat VKJP, Maliebaan 50b, 3581 CS Utrecht. tel.: congres@vkjp.nl website:

8 Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie Maliebaan 50b, 3581 CS Utrecht Tel.: ontwerp & illustratie

VKJP - congres Vrijdag 29 mei 2015 A ris t o, U t rech t GEDRAAG JE!...EN WAAROM DAT NIET ZO SIMPEL IS.

VKJP - congres Vrijdag 29 mei 2015 A ris t o, U t rech t GEDRAAG JE!...EN WAAROM DAT NIET ZO SIMPEL IS. VKJP - congres Vrijdag 29 mei 2015 A ris t o, U t rech t GEDRAAG JE!...EN WAAROM DAT NIET ZO SIMPEL IS. "GEDRAAG JE!...en waarom dat niet zo simpel is." Het begint allemaal met ouders en kinderen. Ouders

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht

Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum stoornis. Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een autismespectrum Congres stoornis Donderdag 23 januari 2014 Jaarbeurs Utrecht Ontwikkelingen in de behandeling van volwassenen met een AUTISMESPECTRUMSTOORNIS

Nadere informatie

Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN

Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN Emotieregulatie BIJ KINDEREN EN ADOLESCENTEN CONGRES DONDERDAG 2 NOVEMBER 2017 Emotieregulatie Boosheid, woedeaanvallen, angst, frustratie, verdriet en somberheid: veel kinderen en adolescenten hebben

Nadere informatie

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline

Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness in de praktijk Congres Vrijdag 14 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht Mindfulness in de behandeling van angst, depressie, autisme, ADHD, psychose en borderline Mindfulness Mindfulness mag zich de laatste

Nadere informatie

Uitnodiging. Rouw bij kinderen en jongeren na plotseling verlies van een ouder. Landelijk Psychotraumacentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis

Uitnodiging. Rouw bij kinderen en jongeren na plotseling verlies van een ouder. Landelijk Psychotraumacentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis Uitnodiging Rouw bij kinderen en jongeren na plotseling verlies van een ouder Landelijk Psychotraumacentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis Vrijdag 11 mei 2012 Het Landelijk Psychotraumacentrum voor Kinderen

Nadere informatie

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN

ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN ANGST, DWANG EN TICSTOORNISSEN BIJ KINDEREN 10 maart 2015 CONGRES Regardz WTC Arnhem Angst, dwang en ticstoornissen Angst, dwang en tics komen bij meer dan 10% van alle kinderen en adolescenten voor. Maar

Nadere informatie

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline

EMOTIEREGULATIE. Jaarbeurs Utrecht. Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline EMOTIEREGULATIE Boosheid, verdriet en angst bij kinderen en adolescenten met ASS, ODD, ADHD, depressie en borderline Congres Dinsdag 26 november 2013 Jaarbeurs Utrecht prof.dr. Bram Orobio de Castro prof.dr.

Nadere informatie

CONGRES 6 NOVEMBER 2014

CONGRES 6 NOVEMBER 2014 Prikkelverwerking CONGRES Prikkelverwerkingsstoornissen bij kinderen en adolescenten met ASS, ADHD, ODD, CD, OCD, angst en hoogbegaafdheid Postillion Bunnik Utrecht 6 NOVEMBER 2014 prof.dr. Pieter Duker

Nadere informatie

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019

Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Rob Giel Onderzoekcentrum Programma Symposium RGOc Netwerk Ouderenpsychiatrie 2019 Dinsdag 7 mei 2019 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Depressie-Plus: de vele kleuren van depressie bij ouderen

Nadere informatie

Congres Behandeling van verstoorde

Congres Behandeling van verstoorde Congres Behandeling van verstoorde hechting Bij kinderen Donderdag 19 september 2013, Jaarbeurs Utrecht Met onderwerpen als: De laatste ontwikkelingen op het gebied van verstoorde hechting bij kinderen

Nadere informatie

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr

Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk. Eerder beoordeeld met een 8! Inschrijven via www.bsl.nl/emdr Eerder beoordeeld met een 8! Symposium EMDR; brede toepassingen in de praktijk Vrijdag 27 september 2013 Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor beginnende EMDR therapeuten, therapeuten die regelmatig verwijzen

Nadere informatie

Psychisch letsel. medisch en juridisch belicht WERKGROEP ARTSEN ADVOCATEN. Vrijdag 21 november 2008 10.00 uur - 17.00 uur Media Plaza Utrecht

Psychisch letsel. medisch en juridisch belicht WERKGROEP ARTSEN ADVOCATEN. Vrijdag 21 november 2008 10.00 uur - 17.00 uur Media Plaza Utrecht Psychisch letsel medisch en juridisch belicht Vrijdag 21 november 2008 10.00 uur - 17.00 uur Media Plaza Utrecht WERKGROEP ARTSEN ADVOCATEN 5 Media Plaza Utrecht Deze bijzondere locatie is gelegen in de

Nadere informatie

Kinderen met bijzondere breinen

Kinderen met bijzondere breinen Kinderen met bijzondere breinen CONGRES 19 NOV 2015 JAARBEURS UTRECHT Disharmonische intelligentie, zintuiglijke prikkelverwerking, hoogbegaafdheid, auditieve informatieverwerking en werkgeheugen: niet

Nadere informatie

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5.

UITNODIGING. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen. vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht IV 5. Vierde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen : UITNODIGING vrijdag 20 april 2012 Jaarbeurs Utrecht Accreditatie FGzP: 6 punten Voorwoord Geachte collega, In het voorjaar van

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT

EXECUTIEVE FUNCTIES. Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014 JAARBEURS UTRECHT EXECUTIEVE FUNCTIES Kinderen en adolescenten met problemen met inhibitie, cognitieve controle, emotieregulatie, werkgeheugen, motivatie en zelfregulatie thuis en op school Congres DONDERDAG 5 JUNI 2014

Nadere informatie

Prikkelverwerking. Problemen met (sensorische) informatieverwerking bij kinderen en adolescenten CONGRES DINSDAG 11 OKTOBER 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN

Prikkelverwerking. Problemen met (sensorische) informatieverwerking bij kinderen en adolescenten CONGRES DINSDAG 11 OKTOBER 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN Prikkelverwerking Problemen met (sensorische) informatieverwerking bij kinderen en adolescenten CONGRES DINSDAG 11 OKTOBER 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN Prikkelverwerking Een goede prikkelverwerking is van

Nadere informatie

Zelfregulatie. bij kinderen en CONGRES 10 APRIL 2018

Zelfregulatie. bij kinderen en CONGRES 10 APRIL 2018 Zelfregulatie bij kinderen en adolescenten CONGRES 10 APRIL 2018 Zelfregulatie Snel afgeleid zijn, woedeaanvallen, moeite om te plannen, huiswerk weer vergeten... Sommige kinderen hebben meer moeite dan

Nadere informatie

LKPZ SYMPOSIUM 2012. Perinatale psychopathologie: voorkomen bevalt beter. 20 september 2012 NEMO, Amsterdam

LKPZ SYMPOSIUM 2012. Perinatale psychopathologie: voorkomen bevalt beter. 20 september 2012 NEMO, Amsterdam LKPZ SYMPOSIUM 2012 Perinatale psychopathologie: voorkomen bevalt beter 20 september 2012 NEMO, Amsterdam LKPZ symposium 2012 Perinatale psychopathologie: voorkomen bevalt beter De laatste jaren is er

Nadere informatie

Kinderen met bijzondere breinen

Kinderen met bijzondere breinen Kinderen met bijzondere breinen Niet elk kinderbrein werkt hetzelfde. Wat weten we over de verschillen? En belangrijker: hoe kunnen we met de verschillen omgaan? Thuis en op school? herhaling COngreS 16

Nadere informatie

Symposium Familie en Psychose: Luisteren is een werkwoord

Symposium Familie en Psychose: Luisteren is een werkwoord Symposium Familie en Psychose: Luisteren is een werkwoord vrijdag 8 juni 2012 AMC Amsterdam Van double bind tot bondgenoot. Ouders zouden door verwarrende boodschappen richting hun kinderen schizofrenie

Nadere informatie

Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen

Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen Najaarscongres NVFG Broodnodig; NVFG najaarscongres over voeding en beweging bij ouderen Vrijdag 27 september 2013 Golden Tulip Hotel Ampt van Nijkerk Nijkerk Voorwoord Het is algemeen bekend dat zowel

Nadere informatie

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST

CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST Motivatie Wat weten we over de rol van motivatie bij kinderen en adolescenten met ADHD, ASS, gedragsproblemen, rekenproblemen en faalangst? CONGRES DINSDAG 19 APRIL 2016 ANTROPIA DRIEBERGEN-ZEIST motivatie

Nadere informatie

congres: LOCATIE: ZAANTHEATER IN ZAANDAM Pre workshops: woensdagmiddag 10 oktober 2012

congres: LOCATIE: ZAANTHEATER IN ZAANDAM Pre workshops: woensdagmiddag 10 oktober 2012 STICHTING ADOLESCENTEN PSYCHOTHERAPIE ORGANISEERT IN SAMENWERKING MET DE VERENIGING VOOR KINDER- EN JEUGDPSYCHOTHERAPIE HET CONGRES: ADOLESCENTEN, WAT MAAKT HET VERSCHIL? Pre workshops: woensdagmiddag

Nadere informatie

Hilde Geurts, Wendy Peerlings, Reinout Wiers, Mariët van der Molen Saskia van der Oord en Walter Ma hys

Hilde Geurts, Wendy Peerlings, Reinout Wiers, Mariët van der Molen Saskia van der Oord en Walter Ma hys Slim maar... KINDEREN EN ADOLESCENTEN MET ZWAKKE EXECUTIEVE FUNCTIES CONGRES 16 JUNI 2015 ANTROPIA DRIEBERGEN Hilde Geurts, Wendy Peerlings, Reinout Wiers, Mariët van der Molen Saskia van der Oord en Walter

Nadere informatie

Positieve psychologie & Zingeving

Positieve psychologie & Zingeving Positieve psychologie & Zingeving Studiebijeenkomst KSGV Vrijdag 29 maart 2019, 13.00-17.00 uur Auditorium Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat 38 te Utrecht) Informatie en aanmelding: www.ksgv.nl ksgv@ksgv.nl

Nadere informatie

De jeugd van tegenwoordig

De jeugd van tegenwoordig ACT CONGRES De jeugd van tegenwoordig Verbonden of verdwaald? Veel Nederlandse jongeren geven hun leven een dikke voldoende. Zo blijkt gelukkig uit cijfers van het CBS. Toch geldt dit helaas niet voor

Nadere informatie

Directieve Therapie. Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium

Directieve Therapie. Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium Cure & Care Development organiseert in samenwerking met de Stichting Directieve Therapie en Uitgeverij Boom het symposium Directieve Therapie 13 September 2012 t Zand te Maarssen 1/6 SYMPOSIUM Directieve

Nadere informatie

LKPZ lustrumsymposium

LKPZ lustrumsymposium AANKONDIGING LKPZ lustrumsymposium Een boek open over psychiatrie en zwangerschap: perspectief voor moeder en kind 23 januari 2015 Spoorwegmuseum, Utrecht LKPZ lustrumsymposium Een boek open over psychiatrie

Nadere informatie

Derde Jaarcongres Zorgprogramma-ontwikkeling en e-health door klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen UITNODIGING vrijdag 25 november 2011

Derde Jaarcongres Zorgprogramma-ontwikkeling en e-health door klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen UITNODIGING vrijdag 25 november 2011 Derde Jaarcongres voor klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen Zorgprogramma-ontwikkeling en e-health door klinisch psychologen en klinisch neuropsychologen UITNODIGING vrijdag 25 november 2011

Nadere informatie

Eten zonder angst. Nieuw in Nederland: Protocol Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis. Cursussen & Congressen

Eten zonder angst. Nieuw in Nederland: Protocol Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis. Cursussen & Congressen Dinsdag 20 september 2011 Jaarbeurs Utrecht Congres Eetstoornissen: Eten zonder angst Nieuw in Nederland: Protocol Cognitieve gedragstherapie bij jongeren met een eetstoornis Bestemd voor: (cognitieve-)

Nadere informatie

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen.

WERKGEHEUGEN. Cogmed Braingame Brian Jungle Memory. Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen. WERKGEHEUGEN Cogmed Braingame Brian Jungle Memory Trainingsprogramma s en interventies voor kinderen met werkgeheugenproblemen Congres Dinsdag 1 april 2014 Jaarbeurs Utrecht WERKGEHEUGEN Training en ondersteuning

Nadere informatie

Congres Leerproblemen

Congres Leerproblemen ? bij kinderen Congres Leerproblemen en adolescenten DINSDAG 15 NOVEMBER 2016 DRIEBERGEN Leerproblemen Leerstoornissen en -problemen komen helaas vrij veel voor. Ongeveer een op de vijf kinderen of adolescenten

Nadere informatie

EXECUTIEVE FUNCTIES. bij kinderen en adolescenten. Jaarbeurs Utrecht. De stand van zaken. Donderdag 27 juni 2013

EXECUTIEVE FUNCTIES. bij kinderen en adolescenten. Jaarbeurs Utrecht. De stand van zaken. Donderdag 27 juni 2013 EXECUTIEVE FUNCTIES bij kinderen en adolescenten Congres De stand van zaken Donderdag 27 juni 2013 Jaarbeurs Utrecht EXECUTIEVE FUNCTIES De stand van zaken 2013 Executieve functies zijn de afgelopen jaren

Nadere informatie

Kinderen en jongeren met diverse culturele achtergronden in Nederland: hun ontwikkeling, op school en in zorg.

Kinderen en jongeren met diverse culturele achtergronden in Nederland: hun ontwikkeling, op school en in zorg. Symposium 30 oktober 2015 Rosarium Amsterdam Kinderen en jongeren met diverse culturele achtergronden in Nederland: hun ontwikkeling, op school en in zorg. Kinderen en jongeren met diverse culturele achtergronden

Nadere informatie

Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten

Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten Cure & Care Development organiseert het symposium Protocollaire behandelingen voor volwassenen met psychische klachten 15 december 2011 t Zand te Maarssen SYMPOSIUM Protocollaire behandelingen voor volwassenen

Nadere informatie

Symposium. Bipolaire Stoornis. Patiënt en behandelaar: wat kan beter met elkaar? Vrijdag 12 maart 2004 Jaarbeurs Utrecht

Symposium. Bipolaire Stoornis. Patiënt en behandelaar: wat kan beter met elkaar? Vrijdag 12 maart 2004 Jaarbeurs Utrecht Symposium Bipolaire Stoornis. Patiënt en behandelaar: wat kan beter met elkaar? Vrijdag 12 maart 2004 Jaarbeurs Utrecht Het symposium is een gezamenlijk initiatief van: VMDB LithiumPLusWerkGroep UMC Utrecht

Nadere informatie

Geen gescheiden werelden

Geen gescheiden werelden Valeriussymposium uitnodiging officiële 2013 opening locatie De Nieuwe Valerius Kinderpsychiatrie en volwassenenpsychiatrie Geen gescheiden werelden Donderdag 14 november 2013 GGZ ingeest Bij GGZ ingeest

Nadere informatie

Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie

Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie Vereniging voor Kinder- en Jeugdpsychotherapie Secretariaat Maliebaan 50b 3581 CS Utrecht telefoon 030-2965348 fax 030-2966549 e-mail vkjp@hetnet.nl www.vkjp.nl Geachte Heer/mevrouw, In dit pakket vindt

Nadere informatie

Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft?

Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft? Psychopathologie in de revalidatie. Wie durft? Op 20 en 21 mei 2011 organiseert de sectie revalidatie weer haar jaarlijkse voorjaarsconferentie. Het centrale thema betreft Psychopathologie in de revalidatie.

Nadere informatie

ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN

ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN ZOMERCURSUS VOOR BEDRIJFS- EN VERZEKERINGSARTSEN Woensdag 2 t/m vrijdag 4 september 2015 bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de SGBO op woensdag 2 tot

Nadere informatie

Ga voor programma en inschrijven naar www.bsl.nl/sos

Ga voor programma en inschrijven naar www.bsl.nl/sos Congres S.O.S. Snelle opvang en behandeling van seksueel misbruik bij mensen met een verstandelijke beperking Vrijdag 4 oktober 2013 Beatrixgebouw Jaarbeurs, Utrecht Keynote spreaker Valerie Sinason over

Nadere informatie

Postmaster opleiding systeemtherapeut

Postmaster opleiding systeemtherapeut Postmaster opleiding systeemtherapeut mensenkennis In de context met cliënten, gezinnen en kinderen was dit leerzaam en direct bruikbaar in mijn werk. evaluatie deelnemer Postmaster opleiding systeemtherapeut

Nadere informatie

Inschrijven via www.bsl.nl/nvvp

Inschrijven via www.bsl.nl/nvvp Tot welke prijs?! De keuzes van de vrijgevestigde GGZ-professional anno 2013 Vrijdag 14 juni 2013 Rode Hoed, Amsterdam Dit congres is bestemd voor vrijgevestigde gz- en klinisch psychologen, psychotherapeuten

Nadere informatie

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling

Uitnodiging. Congres: Het gezin centraal. Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Uitnodiging Congres: Het gezin centraal Gezinsgericht werken vanuit de (gesloten) instelling Datum: Donderdag 1 oktober 2015 Tijd: Plaats: 09.30-16.00 uur The colour kitchen, Utrecht Project: Gezinsgericht

Nadere informatie

DE OUDERENPSYCHIATER 2.0. Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl

DE OUDERENPSYCHIATER 2.0. Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl DE OUDERENPSYCHIATER 2.0 Een feestelijk symposium ter gelegenheid van de eerste ouderenpsychiaters nieuwe stijl inleiding DE OUDERENPSYCHIATER 2.0 In het najaar van 2013 zullen de eerste aios in het aandachtsgebied

Nadere informatie

Uitnodiging. 2e Symposium neuropsychologie Nieuwe SVT s in de klinische praktijk. Wanneer vrijdag 3 juni 2016 Waar Pieter van Foreestzaal (015)

Uitnodiging. 2e Symposium neuropsychologie Nieuwe SVT s in de klinische praktijk. Wanneer vrijdag 3 juni 2016 Waar Pieter van Foreestzaal (015) 2e Symposium neuropsychologie Nieuwe SVT s in de klinische praktijk Locatie Alkmaar Wanneer vrijdag 3 juni 2016 Waar Pieter van Foreestzaal (015) Uitnodiging There s a method to his madness. Shakespeare

Nadere informatie

FAS(D) Herkennen, Diagnostiek en Behandeling

FAS(D) Herkennen, Diagnostiek en Behandeling FAS(D) Herkennen, Diagnostiek en Behandeling Bijscholing Vrijdag 12 mei en 16 juni 2017 9.30-16.30 uur Gelre Ziekenhuis Apeldoorn zorgoplossingen FAS(D) herkennen, diagnostiek en behandeling Alcohol tijdens

Nadere informatie

Uitnodiging congres. De rol van cognitie bij psychiatrische stoornissen: theorie en praktijk. Dinsdag 19 november 2013 8.30 16.

Uitnodiging congres. De rol van cognitie bij psychiatrische stoornissen: theorie en praktijk. Dinsdag 19 november 2013 8.30 16. Uitnodiging congres De rol van cognitie bij psychiatrische stoornissen: theorie en praktijk Dinsdag 19 november 2013 8.30 16.35 uur Van der Valk Hotel Ridderkerk Uitnodiging Bij psychiatrische stoornissen

Nadere informatie

Congres Hechtingsproblemen en behandeling

Congres Hechtingsproblemen en behandeling Congres Hechtingsproblemen en behandeling Vrijdag 28 september 2012, Jaarbeurs Utrecht Met onderwerpen als: Inzicht in de oorzaken, gevolgen en behandelvormen Hechting en de hersenen Diagnostiek van verstoorde

Nadere informatie

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Uitnodiging. Symposium Kinderallergologie. Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht

Wilhelmina Kinderziekenhuis. Uitnodiging. Symposium Kinderallergologie. Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht Wilhelmina Kinderziekenhuis Uitnodiging Symposium Kinderallergologie Kennis in de praktijk! vrijdag 29 mei 2015 Locatie UMC Utrecht Geachte collega, Kinderartsen, dermatologen, KNO-artsen en diëtisten

Nadere informatie

S Y M P O S I U M SOMATIEK IN DE VERSLAVINGSGENEESKUNDE

S Y M P O S I U M SOMATIEK IN DE VERSLAVINGSGENEESKUNDE S Y M P O S I U M SOMATIEK IN DE donderdag 16 juni 2011, Domus Medica, Utrecht Het is mij een groot genoegen u uit te nodigen het symposium Somatiek in de Verslavingsgeneeskunde op donderdag 16 juni 2011

Nadere informatie

Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke OPENINGSLEZING van het

Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke OPENINGSLEZING van het Graag nodigen wij u uit voor de feestelijke OPENINGSLEZING van het HART-College Cursussen, workshops, gespreksgroepen, symposia voor mensen met traumatische ervaringen in de kindertijd en hun naasten over:

Nadere informatie

Intelligentie CONGRES 28 NOVEMBER 2017 DE JAARBEURS UTRECHT

Intelligentie CONGRES 28 NOVEMBER 2017 DE JAARBEURS UTRECHT Intelligentie CONGRES 28 NOVEMBER 2017 DE JAARBEURS UTRECHT Intelligentie Intelligentie blijft een lastig concept. Wat is het precies? Hoe meet je het? Wat zegt een lage IQscore over iemands intelligentie?

Nadere informatie

Nooit te oud om te leren!

Nooit te oud om te leren! Rob Giel Onderzoekcentrum Nooit te oud om te leren! Over psychotherapie bij ouderen met én zonder cognitieve stoornissen Nascholingsdag 19 mei 2015, 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Nooit te oud om

Nadere informatie

Inspiratiedag. De Basis GGz: Doen wat werkt. Zaterdag 13 september 2014 World Forum in Den Haag www.dagvandecgt.nl

Inspiratiedag. De Basis GGz: Doen wat werkt. Zaterdag 13 september 2014 World Forum in Den Haag www.dagvandecgt.nl Inspiratiedag De Basis GGz: Doen wat werkt Voor huisartsen, kaderhuisartsen GGz, praktijkondersteuners huisarts (POH GGz), psychologen werkzaam in de Basis GGz Zaterdag 13 september 2014 World Forum in

Nadere informatie

Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering Volwassenen (VCT-V)

Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering Volwassenen (VCT-V) Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering Volwassenen (VCT-V) STRAKX is een schakel tussen in de kinderjaren chronisch getraumatiseerde volwassenen, behandelaren,

Nadere informatie

Symposium Verslaving en criminaliteit

Symposium Verslaving en criminaliteit Symposium Verslaving en criminaliteit Maandag 5 oktober 2009 - Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor: het veld van de (forensische) verslavingszorg/ ggz beleidsmakers ministeries van VWS en Justitie/Diforzo/

Nadere informatie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie

Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Rob Giel Onderzoekcentrum Welbevinden in de ouderenpsychiatrie Studiedag Netwerk Ouderenpsychiatrie RGOc 2018 Dinsdag 29 mei 2018 9.30-17.00 uur Het Kasteel, Groningen Info Welbevinden van de cliënt centraal

Nadere informatie

Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg

Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg Rob Giel Onderzoekcentrum Stemmings-en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg NNNSA symposium 16 maart 2018 Groninger Museum Info Stemmings- en angststoornissen: voorbij gestandaardiseerde zorg

Nadere informatie

Congres Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten

Congres Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten Congres Behandeling van trauma bij kinderen en adolescenten Vrijdag 11 september 2009 Jaarbeurs, Utrecht Bestemd voor psychotherapeuten psychologen orthopedagogen psychiaters Cursussen & Congressen www.bsl.nl/trauma

Nadere informatie

Amsterdam vrijdag 07 juni 2013

Amsterdam vrijdag 07 juni 2013 Amsterdam vrijdag 07 juni 2013 Herstel in een tel? Herstelgericht werken/rehabilitatie voor kortdurende forensische titels. Over het thema. Negentien jaar geleden is het idee ontstaan bij medewerkers in

Nadere informatie

Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn: de praktijk en de resultaten

Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn: de praktijk en de resultaten Cure & Care Development organiseert in samenwerking met Indigo het tweede symposium Kortdurende psychologische interventies voor de eerste lijn: de praktijk en de resultaten woensdag 29 juni 2011 ReeHorst,

Nadere informatie

Congres: Kompas kinder- en jeugdpsychiatrie

Congres: Kompas kinder- en jeugdpsychiatrie Congres: Kompas kinder- en jeugdpsychiatrie Accreditatie Aangevraagd voor : Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie Accreditatie Bureau Cluster 1 (Huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen

Nadere informatie

INFORMATIE EXPOSANTEN 2015

INFORMATIE EXPOSANTEN 2015 INFORMATIE EXPOSANTEN 2015 AUTISMECONGRES RINO GROEP Impact van comorbide problemen en autisme Autisme heeft tijdens de hele levensloop invloed op de ontwikkeling. Problemen komen tot uiting op alle leefgebieden.

Nadere informatie

Routebeschrijving Auto Als u met de auto komt, neem dan vanaf de A28 afslag Assen- Zuid en volg de borden Wilhelminaziekenhuis of GGZ Drenthe.

Routebeschrijving Auto Als u met de auto komt, neem dan vanaf de A28 afslag Assen- Zuid en volg de borden Wilhelminaziekenhuis of GGZ Drenthe. Doelgroep Dit symposium is bedoeld voor psychiaters, arts-assistenten, onderzoekers, psychologen, verpleegkundigen, managers, beleidsmedewerkers en cliëntenraden van de noordelijke ggz-instellingen en

Nadere informatie

Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek

Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Scholingen & Trainingen Datum: Dinsdag 12 mei 2015 Locatie: Jaarbeurs Utrecht Ik zie, jij ziet, wij zien... beeldvormend medisch onderzoek Datum:

Nadere informatie

Preventieve GGZ van vroeg tot later

Preventieve GGZ van vroeg tot later Rob Giel Onderzoekcentrum Preventieve GGZ van vroeg tot later Locatie: Mediant Geestelijke Gezondheidszorg, Helmertheater Broekheurnering 1050, 7546 TA Enschede Datum:13-12-2016 Tijd: 13.00-16.50 uur Preventieve

Nadere informatie

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden.

Kosten De kosten voor de registratie voor een periode van 5 jaar bedragen 175,- voor NVP leden en 250,- voor niet NVP leden. Aanvraagformulier Register Supervisoren Psychotherapie Procedure De aanmeldingsprocedure verloopt in vier stappen: 1. U stuurt het ingevulde aanvraagformulier met alle bijbehorende bijlagen en bewijsstukken

Nadere informatie

De Seks, de Context en het Spreken. CLAS symposium Vrijdag 23 september 2011 Beatrixzaal, Rubicon jeugdzorg in Horn

De Seks, de Context en het Spreken. CLAS symposium Vrijdag 23 september 2011 Beatrixzaal, Rubicon jeugdzorg in Horn JUBILEUM CLAS 20 JAAR De Seks, de Context en het Spreken CLAS symposium Vrijdag 23 september 2011 Beatrixzaal, Rubicon jeugdzorg in Horn PROGRAMMA De Seks, de Context en het Spreken De CLAS methodiek wordt

Nadere informatie

Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering

Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering UITNODIGING voor alle congres deelnemers om tijdens de plenaire afsluiting van het CELEVT congres aanwezig te zijn bij de: FEESTELIJKE START van de Stichting STRAKX Onderzoek en Innovatie Vroegkinderlijke

Nadere informatie

NASCHOLING VOOR HUISARTSEN

NASCHOLING VOOR HUISARTSEN UTRECHT PAO-H NASCHOLING VOOR HUISARTSEN GEACCREDITEERD Man of vrouw: het verschil doet ertoe in de huisartspraktijk Vrijdag 14 maart 2014 9.00-17.00 uur Geaccrediteerd voor 6 punten INLEIDING De PAOH

Nadere informatie

JAARCONGRES HARTVAATHAG 2015

JAARCONGRES HARTVAATHAG 2015 HartVaatHAG 2015 voor alle huisartsen JAARCONGRES HARTVAATHAG 2015 HVZ update met een blik in de toekomst Vrijdag 25 september 2015 Jaarbeurs Utrecht Bestemd voor Huisartsen (i.o.) en kaderhuisartsen.

Nadere informatie

100 jaar neuro- en ouderen psychiatrie in de Valeriuskliniek:

100 jaar neuro- en ouderen psychiatrie in de Valeriuskliniek: Extra Valeriussymposium 3 november 2010 t.g.v. jubileum 100 jaar neuro- en ouderen psychiatrie in de Valeriuskliniek: samenhang tussen patiëntenzorg en onderzoek Inleiding Van oudsher bestaat in de Valeriuskliniek

Nadere informatie

Trauma bij stemming- en angststoornissen: nieuwe inzichten en behandelmogelijkheden?

Trauma bij stemming- en angststoornissen: nieuwe inzichten en behandelmogelijkheden? Rob Giel Onderzoekcentrum Trauma bij stemming- en angststoornissen: nieuwe inzichten en behandelmogelijkheden? NNNSA symposium 2019 Vrijdag 13 september 2019 9:30-17:00 uur Groninger Museum Trauma bij

Nadere informatie

Uitgeverij De Tijdstroom organiseert in samenwerking met Stichting Sympopna het congres: Ontwikkelingsstoornissen in perspectief.

Uitgeverij De Tijdstroom organiseert in samenwerking met Stichting Sympopna het congres: Ontwikkelingsstoornissen in perspectief. Uitgeverij De Tijdstroom organiseert in samenwerking met Stichting Sympopna het congres: Ontwikkelingsstoornissen in perspectief. Aanleiding tot dit congres is het verschijnen van het Leerboek ontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

LKPZ lustrumsymposium

LKPZ lustrumsymposium AANKONDIGING LKPZ lustrumsymposium Een boek open over psychiatrie en zwangerschap: perspectief voor moeder en kind 23 januari 2015 Spoorwegmuseum, Utrecht LKPZ lustrumsymposium Een boek open over psychiatrie

Nadere informatie

Wonen en behandeling voor moeders en hun kind.

Wonen en behandeling voor moeders en hun kind. Wonen en behandeling voor moeders en hun kind. Moeder&Kindhuis Jong en moeder. Een veilige en gespecialiseerde omgeving Jong en moeder van een baby of klein kind, het lijkt zo mooi, maar makkelijk is het

Nadere informatie

Gedragsproblemen bij kinderen

Gedragsproblemen bij kinderen CONGRES Gedragsproblemen bij kinderen DINSDAG 4 APRIL 2017 Met aandacht voor psycho-educatie en vier behandelprogramma s: Minder boos en opstandig Incredible Years Triple P PCIT JAARBEURS UTRECHT Gedragsproblemen

Nadere informatie

Grenzen verleggen 10E PHRENOS PSYCHOSECONGRES ZWOLLE, 13 NOVEMBER 2014

Grenzen verleggen 10E PHRENOS PSYCHOSECONGRES ZWOLLE, 13 NOVEMBER 2014 Grenzen verleggen 10 E PHRENOS PSYCHOSECONGRES ZWOLLE, 13 NOVEMBER 2014 Programma 09.00 Ontvangst en registratie 09.45 Opening door dagvoorzitter dr. R. Bruggeman, psychiater, Universitair Centrum Psychiatrie

Nadere informatie

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces

Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Leergang Effectief Beleidsonderzoek Interactieve leergang over de rol van beleidsonderzoek in het beleidsproces Vrijdagen 31 oktober, 7 & 14 November 2014 Utrecht (Hotel NH Utrecht) Doelgroepen leergang:

Nadere informatie

Oog voor betrokkenen:

Oog voor betrokkenen: Rob Giel Onderzoekcentrum RGOc studiemiddag Oog voor betrokkenen: samenwerken met en ondersteunen van naasten van mensen in zorg bij de ggz Datum: 12 december 2017 Tijd: 13.00-17.00 Locatie: UMCG, Rode

Nadere informatie

* deel deze informatie met uw eigen social network via bovenstaande buttons!

* deel deze informatie met uw eigen social network via bovenstaande buttons! * deel deze informatie met uw eigen social network via bovenstaande buttons! ACCREDITATIE Accreditatiebureau Verpleegkundig Specialisten Register (VSR) 6 punten - Scholing verpleegkundig specialist acute

Nadere informatie

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk

Workshop Spiegeltherapie in de praktijk Workshop Spiegeltherapie in de praktijk vrijdag 15 april 2011 Erasmus MC, Rotterdam a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Nadere informatie

NAJAARSSCHOOL. voor bedrijfs- en verzekeringsartsen. Woensdag 19 oktober t/m vrijdag 21 oktober 2016. bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde

NAJAARSSCHOOL. voor bedrijfs- en verzekeringsartsen. Woensdag 19 oktober t/m vrijdag 21 oktober 2016. bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde NAJAARSSCHOOL voor bedrijfs- en verzekeringsartsen Woensdag 19 oktober t/m vrijdag 21 oktober 2016 bedrijfs- en verzekeringsgeneeskunde Toelichting PAO Heyendael organiseert, samen met de SGBO op woensdag

Nadere informatie

Voorspellers van behandelsucces

Voorspellers van behandelsucces Rob Giel Onderzoekcentrum Voorspellers van behandelsucces Diagnose-overstijgende voorspellers van behandelsucces bij stemmings-en angststoornissen Studiedag NNNSA 30-09-2016 Het Kasteel Melkweg 1, Groningen

Nadere informatie

8e Tweedaagse nascholing psychosen Noord Nederland - Hotel Zwartewater, Zwartsluis

8e Tweedaagse nascholing psychosen Noord Nederland - Hotel Zwartewater, Zwartsluis 8e Tweedaagse nascholing psychosen Noord Nederland - Hotel Zwartewater, Zwartsluis Donderdag 14 maart 2013 09:00-09:30 Ontvangst en inschrijving dagvoorzitter: Richard Bruggeman 09:30-12:00 Moderator:

Nadere informatie

1 oktober 2018 Vooraankondiging 2-jaarlijks R92 Congres: Maatschappelijk Herstel is (g)een Kunst?! Dit kunstwerk is gemaakt door Franca Hiddink

1 oktober 2018 Vooraankondiging 2-jaarlijks R92 Congres: Maatschappelijk Herstel is (g)een Kunst?! Dit kunstwerk is gemaakt door Franca Hiddink 1 oktober 2018 Vooraankondiging 2-jaarlijks R92 Congres: Maatschappelijk Herstel is (g)een Kunst?! Dit kunstwerk is gemaakt door Franca Hiddink Stichting Rehabilitatie 92 (R92) houdt zich bezig met bij-

Nadere informatie

Samenwerken aan Veiligheid

Samenwerken aan Veiligheid De sectie Forensische Systeemtherapie van de organiseert in samenwerking met de Waag de studiedag: Samenwerken aan Veiligheid Systeemgerichte veiligheidsplanning en risicogestuurde zorg bij geweld in gezinnen

Nadere informatie

Cure & Care Development organiseert het symposium 99 JAAR NARCISME. 18 april 2013 Rijnpoort gebouw, Groningensingel 1 te Arnhem 1/6

Cure & Care Development organiseert het symposium 99 JAAR NARCISME. 18 april 2013 Rijnpoort gebouw, Groningensingel 1 te Arnhem 1/6 Cure & Care Development organiseert het symposium 99 JAAR NARCISME 18 april 2013 Rijnpoort gebouw, Groningensingel 1 te Arnhem 1/6 SYMPOSIUM 99 JAAR NARCISME Het is 99 jaar geleden dat Sigmund Freud (1856-1939)

Nadere informatie

Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen. Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT)

Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen. Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT) Opleiding voor de behandeling van PTSS en andere traumagerelateerde klachten bij kinderen Trauma Focused Cognitive Behavior Therapy (TF-CBT) AMC-De Bascule organiseert opleidingen en trainingen speciaal

Nadere informatie

IEDEREEN GEBRUIKT TOCH?

IEDEREEN GEBRUIKT TOCH? Cure & Care Development organiseert het symposium IEDEREEN GEBRUIKT TOCH? Verslavingsproblematiek bij mensen met een lichte verstandelijke beperking 13 december 2012 Dominicanenklooster in Huissen 1/6

Nadere informatie

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren.

Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Specialistische GGZ-zorg voor kinderen en jongeren. Polikliniek Flevoland Gedrag vertelt veel. Diagnostiek en behandeling Polikliniek Flevoland is een polikliniek voor specialistische GGZ-zorg. We zetten

Nadere informatie

Letselschade. Vermande Studiedagen. Verdiepingscursus. Donderdag 18 oktober 2007 Donderdag 1 november 2007 Donderdag 15 november 2007

Letselschade. Vermande Studiedagen. Verdiepingscursus. Donderdag 18 oktober 2007 Donderdag 1 november 2007 Donderdag 15 november 2007 Vermande Studiedagen Verdiepingscursus Bij aanmelding voor de hele cursus krijgt u bijna 400,- korting. Letselschade Donderdag 18 oktober 2007 Donderdag 1 november 2007 Donderdag 15 november 2007 Hotel

Nadere informatie

De immunologie van de allergologie

De immunologie van de allergologie 5e Symposium Kinderallergologie De immunologie van de allergologie Vrijdag 5 april 2019 Locatie Inn Style Maarssen Geachte collega s, Dit jaar een feestelijk symposium! Het 1e lustrum voor het landelijke

Nadere informatie

Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig hulpverleners. Vrijdag 12 februari 2016 Costerzaal AMC

Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig hulpverleners. Vrijdag 12 februari 2016 Costerzaal AMC Counselen over Prenatale Screening Cursus voor verloskundig hulpverleners Vrijdag 12 februari 2016 Costerzaal AMC Inleiding Cursus Counselen over Prenatale Screening Prenatale screening valt per 1 januari

Nadere informatie

O v e r d e a u t e u r s

O v e r d e a u t e u r s Over de auteurs Arnold van Emmerik, psycholoog, is als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden, Faculteit Sociale Wetenschappen, sectie Klinische en Gezondheidspsychologie. Daarnaast is

Nadere informatie

Vereniging EMDR Nederland. Informatie over opleiding en lidmaatschap

Vereniging EMDR Nederland. Informatie over opleiding en lidmaatschap Vereniging EMDR Nederland Informatie over opleiding en lidmaatschap Vereniging EMDR Nederland Een aparte vereniging voor EMDR Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) heeft een eigen theoretisch

Nadere informatie

Modulaire opleiding systeemtherapie

Modulaire opleiding systeemtherapie Modulaire opleiding systeemtherapie Als systeemtherapeut bekijk je mensen in hun context en maak je de naasten van een cliënt onderdeel van de behandeling. In deze opleiding leg je hiervoor de theoretische

Nadere informatie

Landelijke Leergang Ouderenpsychiatrie 2013 Cursus I: Psychiatrische stoornissen: Autisme, AD(H)D, Slaapstoornissen en Benzodiazepine gebruik/misbruik

Landelijke Leergang Ouderenpsychiatrie 2013 Cursus I: Psychiatrische stoornissen: Autisme, AD(H)D, Slaapstoornissen en Benzodiazepine gebruik/misbruik Landelijke Leergang Ouderenpsychiatrie 2013 Cursus I: Psychiatrische stoornissen: Autisme, AD(H)D, Slaapstoornissen en Benzodiazepine gebruik/misbruik Georganiseerd door NVvP Afdeling Ouderenpsychiatrie

Nadere informatie

EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY EXTERNSHIP. en ADVANCED TRAINING. s-hertogenbosch. 10 juni tot en met 13 juni 2009

EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY EXTERNSHIP. en ADVANCED TRAINING. s-hertogenbosch. 10 juni tot en met 13 juni 2009 EMOTIONALLY FOCUSED COUPLES THERAPY 2009 EXTERNSHIP (BASISOPLEIDING) ADVANCED TRAINING (VERVOLGOPLEIDING) IN SAMENWERKING MET PSYRAAD EN DE REINIER VAN ARKEL GROEP s-hertogbosch 10 juni tot met 13 juni

Nadere informatie