Checklist Bbsh volkshuisvestingsverslag 2011

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Checklist Bbsh volkshuisvestingsverslag 2011"

Transcriptie

1 Algemeen Lees eerst het onderdeel 'algemeen' uit de toelichting. (! ) 1. Controle volledigheid Volkshuisvestingsverslag Bevat het volkshuisvestingsverslag een uiteenzetting over c.q. overzicht van het in het verslagjaar gevoerde beleid inzake de werkzaamheden t.a.v.: a. de kwaliteit van de woongelegenheden (artikel 12 Bbsh)? b. de leefbaarheid (artikel 12a Bbsh)? c. wonen en zorg (artikel 12b Bbsh)? d. de huisvesting van de doelgroep (artikel 13, 14, 15, 15a Bbsh) alsmede artikel 70c, lid 1 van de Woningwet)? e. de betrokkenheid van de bewoners (artikel 16, 17, 17a, 18 lid 2 t/m 6 en 19 lid 2 t/m 6 alsmede artikel 3 lid 1, 4 en 6, 4 lid 1, 2 en 4, 5 en 7 lid 1, 2 en 3 van de Wet op het overleg huurders-verhuurders)? f. de financiën (artikel 21 en 22 Bbsh)? g. een overzicht van de activiteiten in het kader van de uitvoeringsovereenkomst, bedoeld in artikel 1, onderdeel c, van het Besluit Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (Vogelaarwijken)? h. overige werkzaamheden i.h.k.v. de volkshuisvesting (voor zover van toepassing)? i. het overleg met de gemeente inzake het gemeentelijke volkshuisvestingsbeleid en de daaruit voortvloeiende afspraken? j. het aangaan van verbindingen met andere rechtspersonen of vennootschappen waartoe in het verslagjaar is besloten? k. overige activiteiten inzake verbindingen (inclusief inzicht per verbinding in werkzaamheden en financiële situatie)? l. activiteiten inzake beleggingen? m. overzicht van de in het verslagjaar gedane onrendabele investeringen? n. een verklaring dat de middelen uitsluitend zijn besteed in het belang van de volkshuisvesting?

2 1.2. Indien over een of meer van de onderwerpen a t/m n geen uiteenzetting is gegeven, is dan de reden hiervoor vermeld? 1.3. Zijn de uiteenzettingen genoemd in vraag t/m verenigbaar met de jaarrekening? 2. Controle juistheid van specifieke informatie Verbindingen Is in het volkshuisvestingsverslag een overzicht opgenomen van de in het verslagjaar aangegane verbindingen met andere rechtspersonen of vennootschappen als bedoeld in art. 2a Bbsh? (! ) Zo nee, heeft de toegelaten instelling vermeld waarom geen uiteenzetting is gegeven? Zo ja, heeft de toegelaten instelling uiteengezet dat het aangaan van die verbindingen noodzakelijk is voor het voldoen aan een of meer prestatievelden? Is in het volkshuisvestingsverslag ten aanzien van alle aanwezige verbindingen een overzicht opgenomen van de werkzaamheden alsmede van de financiële situatie van die verbindingen? Blijkt uit het volkshuisvestingsverslag per verbinding in ieder geval de volgende informatie: de aard van de verbinding, zodat kan worden afgeleid of de activiteiten kernactiviteiten of nevenactiviteiten zijn (conform MG )? het eigen statutaire vermogen en de jaaromzet van de verbinding? het financiële belang van de toegelaten instelling inzake de inbreng in de verbinding (ingebracht kapitaal, verstrekte leningen of garanties en onder welke voorwaarden, inzet van personeel en bedrijfsmiddelen in de verbinding)? de financiële omvang van de kernactiviteiten en de nevenactiviteiten in de verbinding? de productie en ontwikkeling van de voorraad woongelegenheden in de verbinding? het door de verbinding en de toegelaten instelling gevoerde beleid om risico s zoveel mogelijk te beperken? (! ) de wijze waarop de verbinding is gewaardeerd in de balans (dan wel geconsolideerd)?

3 de bestuurlijke betrokkenheid van de corporatie in de rechtspersoon c.q. vennootschap? Is in het volkshuisvestingsverslag een overzicht opgenomen van overige activiteiten in het verslagjaar op het gebied van verbindingen met andere rechtspersonen of vennootschappen? Statutair werkgebied Zijn de in het verslagjaar aan de voorraad van de toegelaten instelling toegevoegde woongelegenheden en onroerende aanhorigheden (in eigendom of beheer) gelegen binnen het statutair vastgestelde werkgebied (artikel 7, eerste lid, onderdeel a BBSH)? Werkzaamheden op Bonaire, Sint-Eustasius en Saba Indien werkzaamheden zijn uitgevoerd op Bonaire, Sint-Eustasius en Saba: is conform MG voorafgaande toestemming verkregen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties? Statutaire bepalingen bestuursorganen Met de leden van de raad van toezicht mogen geen arbeidsovereenkomsten zijn afgesloten. Is hieraan voldaan? Leden van het college van burgemeester en wethouders of van Gedeputeerde Staten mogen geen deel uitmaken van de raad van toezicht en van het bestuur. Is hieraan voldaan? De samenstelling van het toezichthoudende orgaan en het bestuur voldoen aan hetgeen hierover is opgenomen in de statuten. Minimaal twee leden van het bestuur of het toezichthoudende orgaan zijn benoemd op basis van een bindende voordracht van de huurders of vertegenwoordigers van een huurdersorganisatie. Is hieraan voldaan? (! ) Leden van het college van burgemeester en wethouders of van Gedeputeerde Staten mogen niet het recht hebben om personen te benoemen in de raad van toezicht en in het bestuur. Wordt hieraan voldaan? Gemiddelde huurprijsstijging Heeft de toegelaten instelling de gemiddelde huurprijs per 1 juli van het verslagjaar verhoogd zoals voorgeschreven in artikel 15a Bbsh? (! ) Voor 2011 is de maximale huurverhoging 1,3% (MG ). Klachtencommissie Beschikt de toegelaten instelling over een klachtencommissie? (! ) Is een reglement inzake de samenstelling en de werkwijze van de klachtencommissie aanwezig?

4 Overleg met de huurders Blijkt uit het verslag dat tenminste eenmaal overleg heeft plaatsgevonden met de huurders of de huurdersorganisatie? Beschikt de toegelaten instelling over een reglement inzake huurdersoverleg? Heeft de toegelaten instelling na overleg met de huurders of hun vertegenwoordigers een reglement vastgesteld met betrekking tot de bijdragen in de kosten van verhuizing van huurders in verband met een voorgenomen renovatie dan wel sloop, bedoeld in artikel 11g, lid 1 en 2 en de vigerende MG, waarin in elk geval de hoogte van de bijdragen is vastgelegd? Beleggingen Heeft de toegelaten instelling een overzicht gegeven van haar activiteiten en de daaraan verbonden risico s in het verslagjaar op het gebied van beleggingen? Wordt gezamenlijk in jaarrekening, volkshuisvestingsverslag en Corpodata (dvi) in ieder geval informatie gegeven over de aard en samenstelling en het verloop in het boekjaar van de financiële vaste activa, waaronder de beleggingsportefeuille, en de mogelijk toegepaste financiële instrumenten? Is het overzicht niet strijdig met de jaarrekening? 3. Werkzaamheden jaarverslag t.b.v. controleverklaring 3.1. Indien een toegelaten instelling financiële ondersteuning aan buitenlandse instellingen zoals bedoeld in MG , MG , MG en MG heeft verleend, dan dient in de jaarrekening en het jaarverslag (volkshuisvestingsverslag) hiervan melding te worden gemaakt. Is hieraan voldaan? (! ) 3.2. De toegelaten instelling dient in het jaarverslag melding te maken van grondaankopen zoals bedoeld in de MG : De toegelaten instelling dient, zoals gebruikelijk, elke grondaankoop met naam en toenaam te vermelden in haar jaarverslag. Is hier aan voldaan? 3.3. De toegelaten instelling dient in het jaarverslag melding te maken van sponsoractiviteiten zoals bedoeld in de MG : In het jaarverslag zal de toegelaten instelling derhalve gemotiveerd moeten uiteenzetten, welke sponsoractiviteiten zij uitvoert en voor wie. Is hier aan voldaan? 4. Afsluiting 4.1. Zijn jaarverslag en volkshuisvestingsverslag geïntegreerd? (! )

5 4.2. Zijn de bevindingen en de afwijkingen besproken met de betrokken functionarissen? 4.3. Heeft u de cliënt erop geattendeerd dat het Volkshuisvestingsverslag uiterlijk 1 juli na afloop van het verslagjaar aan de desbetreffende instanties moet worden verstrekt? (! )

6 Toelichting bij de Checklist Bbsh volkshuisvestingsverslag 2011 Algemeen 1. Indien een vraag niet relevant is omdat de situatie zich niet voordoet, dan wel de 'post' niet voorkomt: gebruik de kolom 'n.v.t.' 2. Voor zover niet anders vermeld verwijzen de in de werklijst genoemde artikelnummers naar het Bbsh. 3. In enkele gevallen wordt verwezen naar de Wet bevordering eigen woningbezit Een toegelaten instelling verbindt zich met een andere rechtspersoon of vennootschap, indien (Bbsh, art. 2a): a. die andere rechtspersoon of vennootschap een dochtermaatschappij als bedoeld in art. 24a, Boek 2 BW van haar wordt; b. zij in die andere rechtspersoon deelneemt in de zin van art. 24c, Boek 2 BW of c. c. zij anderszins financiële of bestuurlijke banden met een bestaande andere rechtspersoon of vennootschap aangaat, stemrechten in de algemene vergadering van een bestaande andere rechtspersoon verwerft of een andere rechtspersoon verwerft of een andere rechtspersoon opricht of doet oprichten, op een zodanige wijze dat daardoor een duurzame band met die rechtspersoon of vennootschap ontstaat Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan limitering van omzet van de verbinding in relatie tot de eigen omzet van de corporatie, minimumeisen aan de solvabiliteitspositie van de verbinding of gestelde eisen ten aanzien van de inbreng in de verbinding, zoals bijvoorbeeld de omvang van het ingebrachte kapitaal of verstrekte geldleningen Huurders of vertegenwoordigers van een huurdersorganisatie dienen voor ten minste twee vrijkomende plaatsen in het bestuur of in de RvT een bindende voordracht te mogen uitbrengen voor benoeming van een persoon uit hun kring (artikel 7, lid 1, letter e Bbsh) De toegelaten instelling stelt de huurders van haar woongelegenheden in de gelegenheid klachten over haar handelen of nalaten, of het handelen of nalaten van personen die voor haar werkzaamheden verrichten, in te dienen bij een klachtencommissie die tot taak heeft haar met redenen omkleed over de behandeling van die klachten te adviseren De financiële ondersteuning mag niet meer bedragen dan 0,3 promille van het balanstotaal (op basis van bedrijfswaarde) van de toegelaten instelling. NB: afwijkingen dienen te worden betrokken in de oordeelsvorming en de controleverklaring RJ beveelt de toegelaten instelling aan om van het jaarverslag en het volkshuisvestingsverslag één stuk te maken Deze instanties zijn (artikel 30): a. het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties; en b. het/de college(s) van burgemeester en wethouders van de gemeente waar de toegelaten instelling haar woonplaats heeft en van elke gemeente waar zij feitelijk werkzaam is; en c. het bestuur van het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting. Disclaimer De informatie die beschikbaar wordt gesteld via deze website is door Deloitte of derden opgesteld. Deloitte neemt alle zorg in acht die redelijkerwijs van haar kan worden verwacht om te verzekeren dat de informatie juist en actueel is. Fouten en verzuimen kunnen evenwel niet worden uitgesloten en de gebruiker van deze website dient niet zonder meer uit te gaan van de juistheid van de informatie. Daarnaast heeft de informatie een algemene strekking en kan derhalve niet een professioneel advies vervangen, temeer daar er geen rekening is gehouden met de omstandigheden van uw specifieke situatie. Alle gedragingen of beslissingen naar aanleiding van de informatie zijn voor uw eigen rekening en risico. Deloitte is derhalve niet aansprakelijk voor schade als gevolg van het gebruik van informatie afkomstig van of beschikbaar gesteld door Deloitte via deze website.

BIJLAGE III BIJ ARTIKEL 29 EN ARTIKEL 39a, TWEEDE LID, VAN HET BESLUIT BEHEER SOCIALE-HUURSECTOR

BIJLAGE III BIJ ARTIKEL 29 EN ARTIKEL 39a, TWEEDE LID, VAN HET BESLUIT BEHEER SOCIALE-HUURSECTOR Bijlage II bij de regeling van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 2011, BJZ2011, tot wijziging van de bijlagen II, III en IV bij het Besluit beheer sociale-huursector en van

Nadere informatie

STATUTENWIJZIGING. d.d. 25 januari Als gevolg van het besluit tot statutenwijziging luiden de statuten met onmiddellijke ingang als volgt:

STATUTENWIJZIGING. d.d. 25 januari Als gevolg van het besluit tot statutenwijziging luiden de statuten met onmiddellijke ingang als volgt: STATUTENWIJZIGING d.d. 25 januari 2018 Als gevolg van het besluit tot statutenwijziging luiden de statuten met onmiddellijke ingang als volgt: NAAM Artikel 1 De stichting is genaamd: Stichting Zeeuwland.

Nadere informatie

Reglement commissie maatschappelijk presteren en vastgoed

Reglement commissie maatschappelijk presteren en vastgoed Reglement commissie maatschappelijk presteren en vastgoed Artikel 1 Definities 1.1 In dit reglement wordt verstaan onder: a. Bestuur: het bestuur van de Stichting; b. Bijlage: een bijlage bij dit reglement;

Nadere informatie

Statuten Stichting Brederode Wonen

Statuten Stichting Brederode Wonen Statuten Stichting Brederode Wonen NAAM en VOORGESCHIEDENIS Artikel 1 1. De stichting is genaamd: Stichting Brederode Wonen. 2. De stichting is ontstaan door omzetting van de vereniging Brederode Wonen

Nadere informatie

Statuten Vereniging Brederode Wonen

Statuten Vereniging Brederode Wonen MR. J.B.H. THIEL Statuten Vereniging Brederode Wonen NAAM en VOORGESCHIEDENIS Artikel 1 1. De vereniging is genaamd: Brederode Wonen. 2. Brederode Wonen, voorheen genaamd Woningbouwvereniging Brederode,

Nadere informatie

IB / blad 1 DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN: WONINGSTICHTING BARNEVELD GEVESTIGD TE BARNEVELD PER 6 NOVEMBER 2018 Hoofdstuk I. AL

IB / blad 1 DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN: WONINGSTICHTING BARNEVELD GEVESTIGD TE BARNEVELD PER 6 NOVEMBER 2018 Hoofdstuk I. AL IB / 2018.002601.01 blad 1 DOORLOPENDE TEKST VAN DE STATUTEN VAN: WONINGSTICHTING BARNEVELD GEVESTIGD TE BARNEVELD PER 6 NOVEMBER 2018 Hoofdstuk I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 - Naam De stichting is

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens 1 Artikel 1. Definities Fonds Stichting Pensioenfonds Equens Werkgever Equens SE Bestuur Het bestuur van het Fonds Verantwoordingsorgaan Het

Nadere informatie

Inspectie Leefomgeving en Transport Domein Water, Bodem en Bouwen Bouwen en Wonen Postbus BD DEN HAAG. Gewijzigd postadres per

Inspectie Leefomgeving en Transport Domein Water, Bodem en Bouwen Bouwen en Wonen Postbus BD DEN HAAG. Gewijzigd postadres per Gewijzigd postadres per 1-1-2014 Indienen verzoeken toelating en goedkeuring statutenwijzigingen en fusies woningcorporaties Verzoeken om goedkeuring van woningcorporaties (toegelaten instellingen) inzake

Nadere informatie

Besluit van 9 oktober 1992, houdende regels betreffende instellingen, werkzaam in het belang van de volkshuisvesting

Besluit van 9 oktober 1992, houdende regels betreffende instellingen, werkzaam in het belang van de volkshuisvesting (Tekst geldend op: 07-11-2011) Besluit van 9 oktober 1992, houdende regels betreffende instellingen, werkzaam in het belang van de volkshuisvesting Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden,

Nadere informatie

Toegelaten instelling De vereniging/stichting is werkzaam binnen het werkgebied in de zin van artikel 70 van de Woningwet.

Toegelaten instelling De vereniging/stichting is werkzaam binnen het werkgebied in de zin van artikel 70 van de Woningwet. Reglement Regionale Klachtencommissie Ingesteld door RWS partner in wonen en Stichting tot Behoud en Ondersteuning van Monumenten, beiden te Goes, R&B Wonen te Heinkenszand en Castria Wonen te St. Maartensdijk.

Nadere informatie

Verkoop woongelegenheden Art art Art Art Art. 11f In acht nemen gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid

Verkoop woongelegenheden Art art Art Art Art. 11f In acht nemen gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid BIJLAGE 1. NU VIGERENDE BESLUITEN, REGELINGEN, CIRCULAIRES EN DELEN VAN BELEIDSREGELS DIE GEREGELD WORDEN IN HET WETSVOORSTEL OF AMvB S OP BASIS VAN HET WETSVOORSTEL Hieronder wordt een overzicht gegeven

Nadere informatie

statutenwijziging Woningbouwvereniging Rosehaghe

statutenwijziging Woningbouwvereniging Rosehaghe 1 statutenwijziging Woningbouwvereniging Rosehaghe Vandaag, vijf en twintig oktober tweeduizend achttien, verschenen voor mij, Mr. Thomas Willem van Grafhorst, notaris te Haarlem: comparanten de heer Hubertus

Nadere informatie

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september)

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september) TAKEN EN BEVOEGDHEDEN RAAD VAN TOEZICHT ALERIMUS 1. Taak en werkwijze: De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op het besturen door de Raad van Bestuur en op de algemene gang van zaken in

Nadere informatie

De stichting heeft als werkgebied alle gemeenten in Nederland.

De stichting heeft als werkgebied alle gemeenten in Nederland. Statuten habion Artikel 1 Naam De stichting is genaamd: stichting Habion. Artikel 2 Zetel De stichting is gevestigd in de gemeente Utrecht. Artikel 3 Doel De stichting heeft als doel uitsluitend werkzaam

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 32 769 Herziening van de regels over toegelaten instellingen en instelling van een Financiële Autoriteit woningcorporaties (Herzieningswet toegelaten

Nadere informatie

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz.

Wij Beatrix, bij de gratie Gods, Koningin der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, enz. enz. enz. Bijgewerkt t/m nr. 8 (Nota van Wijziging) 32 769 Herziening van de regels over toegelaten instellingen en instelling van een Financiële Autoriteit woningcorporaties (Herzieningswet toegelaten instellingen

Nadere informatie

statuten Stichting Wonen Zuid

statuten Stichting Wonen Zuid statuten Stichting Wonen Zuid NAAM Artikel 1 De stichting is genaamd: Stichting Wonen Zuid. ZETEL Artikel 2 De stichting is gevestigd in de gemeente Roermond. DOEL Artikel 3 De stichting stelt zich ten

Nadere informatie

Reglement KlachtenCommissie WOONINC.

Reglement KlachtenCommissie WOONINC. Reglement KlachtenCommissie WOONINC. Artikel 1 Definities a. Commissie: de klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit beheer sociale huursector (Bbsh). b. Wooninc.: Stichting Wooninc.

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie woningcorporaties Walcheren

Reglement Geschillencommissie woningcorporaties Walcheren Reglement Geschillencommissie woningcorporaties Walcheren I. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 - Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: a. Bestuur: het bestuursorgaan van de betreffende corporatie;

Nadere informatie

Samenvatting herziene Woningwet

Samenvatting herziene Woningwet Samenvatting herziene Woningwet 1. Algemeen De Tweede Kamer stemde op 5 juli unaniem in met de herziening van de Woningwet. In het najaar van 2012 wordt het wetsvoorstel door de Eerste Kamer besproken.

Nadere informatie

statuten Stichting Wonen Zuid

statuten Stichting Wonen Zuid statuten Stichting Wonen Zuid NAAM Artikel 1 De stichting is genaamd: Stichting Wonen Zuid. ZETEL Artikel 2 De stichting is gevestigd in de gemeente Roermond. DOEL Artikel 3 De stichting stelt zich ten

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie

Reglement Klachtencommissie Reglement Klachtencommissie Artikel 1: Begrippen In dit reglement wordt verstaan onder: Corporatie Woonstichting VechtHorst, werkzaam als toegelaten instelling in de zin van artikel 70 van de Woningwet;

Nadere informatie

Holtman Begheijn notarissen LBAE DOORLOPENDE TEKST

Holtman Begheijn notarissen LBAE DOORLOPENDE TEKST Holtman Begheijn notarissen - 1 - LBAE996141 10-04-2012 DOORLOPENDE TEKST van de statuten van Woningbouwvereniging "Utrecht" met zetel te Utrecht, zoals deze luiden na akte van statutenwijziging op 03-10-2003

Nadere informatie

Verbindingenstatuut Zayaz. Versie: november 2013

Verbindingenstatuut Zayaz. Versie: november 2013 Verbindingenstatuut Zayaz Versie: november 2013 Vastgesteld door bestuurder 29 oktober 2013 Goedgekeurd door RvC 4 december 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Status 3 1.2 Doel statuut 3 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan, d.d. 25 september Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Equens

Reglement Verantwoordingsorgaan, d.d. 25 september Reglement Verantwoordingsorgaan. Stichting Pensioenfonds Equens Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds Equens 1 Artikel 1. Definities Fonds Werkgever Bestuur Verantwoordingsorgaan Visitatiecommissie Deelnemer Pensioengerechtigde Aangesloten onderneming

Nadere informatie

toepassing zijn op grond van de wet en/of de statuten van de stichting.

toepassing zijn op grond van de wet en/of de statuten van de stichting. BESTUURSREGLEMENT STICHTING VOLKSHUISVESTINGSGROEP WOONCOMPAGNIE, Dit reglement is vastgesteld door het bestuur van Wooncompagnie op 27 augustus 2014 en goedgekeurd door de raad van commissarissen op.

Nadere informatie

INTEGRALE TEKST NA NOVELLE

INTEGRALE TEKST NA NOVELLE 1 INTEGRALE TEKST NA NOVELLE Herziening van de regels over toegelaten instellingen en instelling van een Financiële Autoriteit woningcorporaties het Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting (Herzieningswet

Nadere informatie

Reglement geschillenadviescommissie

Reglement geschillenadviescommissie Definities Artikel 1 In dit reglement wordt verstaan onder: 1.1 Corporatie: de in de Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken samenwerkende woningcorporaties te weten: RK Bouwstichting St. Joseph

Nadere informatie

GOVERNANCE HANDBOEK. 2 december 2014

GOVERNANCE HANDBOEK. 2 december 2014 GOVERNANCE HANDBOEK 2 december 2014 Governance-handboek Vestia Inhoudsopgave Inleiding op Governance-handboek Vestia Extern toezichtskader 01. Besluit Beheer Sociale Huursector (BBSH) 02. AedesCode 03.

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland

Reglement bestuur Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland Reglement bestuur Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland Dit reglement is krachtens artikel 8 lid 2 van de statuten door het bestuur van Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland vastgesteld op 12 december

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2013 2014 33 966 Wijziging van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting Nr. 2 VOORSTEL VAN WET Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods,

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2015 146 Wet van 20 maart 2015 tot wijziging van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting 0 Wij Willem-Alexander, bij de gratie

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

STATUTEN VAN. Woningbouwvereniging Samenwerking Slikkerveer GEVESTIGD TE RIDDERKERK. KvK-nummer

STATUTEN VAN. Woningbouwvereniging Samenwerking Slikkerveer GEVESTIGD TE RIDDERKERK. KvK-nummer STATUTEN VAN Woningbouwvereniging Samenwerking Slikkerveer GEVESTIGD TE RIDDERKERK KvK-nummer 24107894 Artikel 1. 1. De vereniging is genaamd: Woningbouwvereniging Samenwerking Slikkerveer. De vereniging

Nadere informatie

Onderwerpen Woningwet, BTIV en Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting

Onderwerpen Woningwet, BTIV en Regeling toegelaten instellingen volkshuisvesting Onderwerpen, en toegelaten instellingen volkshuisvesting Definities... 1 Wooncoöperaties... 1 Algemene bepalingen... 1 Rechtsvorm en organisatie... 2 Werkzaamheden... 3 Diensten van algemeen economisch

Nadere informatie

In het opschrift vervalt: en instelling van een Financiële Autoriteit woningcorporaties.

In het opschrift vervalt: en instelling van een Financiële Autoriteit woningcorporaties. 1 Wijziging van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau, enz. enz. enz. Allen, die deze zullen

Nadere informatie

DE KLACHTENCOMMISSIE BBSH

DE KLACHTENCOMMISSIE BBSH DE KLACHTENCOMMISSIE BBSH PAGINA 1 DE KLACHTENCOMMISSIE BBSH Inleiding In het per 1 januari1993 ingevoerde Besluit Beheer Sociale Sector wordt aangegeven, dat iedere woningcorporatie een klachtenprocedure

Nadere informatie

Klachtenreglement Woonforte 1 april 2018

Klachtenreglement Woonforte 1 april 2018 Klachtenreglement Woonforte 1 april 2018 1. Begrippen Bestuur Statutair bestuur ( directeur-bestuurder ) van de Stichting Woonforte, te Alphen aan den Rijn. Hoorzitting Een hoorzitting is een zitting van

Nadere informatie

Presentatie Herzieningswet & statuten d.d 23 april 2015

Presentatie Herzieningswet & statuten d.d 23 april 2015 Presentatie Herzieningswet & statuten d.d 23 april 2015 Opdracht en uitgangspunten Opdracht op 6/11 door RvT Uitgangspunten: Behoud van de zelfstandigheid van de woningbouwvereniging Maarn Voldoen aan

Nadere informatie

Concept (versie 9 april 2015)

Concept (versie 9 april 2015) Concept (versie 9 april 2015) Hoofdstuk 1. Naam, plaats van vestiging, duur en doel van de vereniging. Artikel 1: De vereniging is genaamd: Woningbouwvereniging Maarn en is gevestigd te Maarn, gemeente

Nadere informatie

STATUTEN STICHTING STADGENOOT

STATUTEN STICHTING STADGENOOT STATUTEN STICHTING STADGENOOT NAAM EN ZETEL Artikel 1 1. De stichting is genaamd: Stichting Stadgenoot. 2. De stichting is gevestigd in de gemeente Amsterdam. DOEL EN WERKGEBIED Artikel 2 1. De stichting

Nadere informatie

Structurele activiteitensubsidie

Structurele activiteitensubsidie Structurele activiteitensubsidie Om voor het jaar 2017 in aanmerking te komen voor een structurele activiteitensubsidie van de gemeente Vlissingen moet aan een aantal formele voorwaarden worden voldaan.

Nadere informatie

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan

REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland. Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan REGLEMENT VERANTWOORDINGSORGAAN Stichting Pensioenfonds Thales Nederland (versie definitief 31 maart 2016) Artikel 1. Definities Voor dit reglement zijn de begripsomschrijvingen van de statuten van Stichting

Nadere informatie

Verbindingenstatuut R&B Wonen. Vastgesteld door het bestuur op 13 september 2016

Verbindingenstatuut R&B Wonen. Vastgesteld door het bestuur op 13 september 2016 Verbindingenstatuut R&B Wonen Vastgesteld door het bestuur op 13 september 2016 Goedgekeurd door de RvC op 20 september 2016 1 Inhoud Inleiding... 3 1. Status van het verbindingenstatuut... 3 1.1 Definitie

Nadere informatie

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008.

Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Bestuursreglement Dit reglement is vastgesteld door de raad van commissarissen van Woningbouwvereniging Habeko wonen op 8 juli 2008. Artikel 1 Status en inhoud van het reglement 1. Dit reglement is opgesteld

Nadere informatie

Reglement Geschillencommissie WOONINC.

Reglement Geschillencommissie WOONINC. Reglement Geschillencommissie WOONINC. Artikel 1 Definities a. Commissie of Geschillencommissie: de klachtencommissie als bedoeld in artikel 16 van het Besluit beheer sociale huursector (Bbsh). b. Wooninc.:

Nadere informatie

Met deze beleidsregels wordt bijgedragen aan het risicogerichte externe toezicht op de toegelaten instellingen.

Met deze beleidsregels wordt bijgedragen aan het risicogerichte externe toezicht op de toegelaten instellingen. Toelichting Beleidsregels verantwoord beleggen door toegelaten instellingen volkshuisvesting Inleiding Met deze beleidsregels wordt nadere invulling gegeven aan de normen inzake beleggingsactiviteiten

Nadere informatie

STATUTEN NAAM EN GESCHIEDENIS Artikel 1 1. De stichting is genaamd: Woonstichting Lieven de Key. 2. De stichting is de rechtsopvolger van onder

STATUTEN NAAM EN GESCHIEDENIS Artikel 1 1. De stichting is genaamd: Woonstichting Lieven de Key. 2. De stichting is de rechtsopvolger van onder STATUTEN NAAM EN GESCHIEDENIS Artikel 1 1. De stichting is genaamd: Woonstichting Lieven de Key. 2. De stichting is de rechtsopvolger van onder andere de op twee november achttienhonderd achtenzestig opgerichte

Nadere informatie

Reglement bestuur Stichting Havensteder

Reglement bestuur Stichting Havensteder Reglement bestuur Stichting Havensteder Dit reglement is krachtens artikel 7 lid 3 van de statuten door het bestuur van Stichting Havensteder vastgesteld op 6 september 2011, na goedkeuring door de raad

Nadere informatie

Reglement geschillencommissie versie maart Stichting Parteon - Stichting Wormerwonen - Stichting Zaandams Volkshuisvesting (ZVH)

Reglement geschillencommissie versie maart Stichting Parteon - Stichting Wormerwonen - Stichting Zaandams Volkshuisvesting (ZVH) Reglement geschillencommissie versie maart 2014 - Stichting Parteon - Stichting Wormerwonen - Stichting Zaandams Volkshuisvesting (ZVH) Toelichting Het Besluit Beheer Sociale Huursector schrijft in art.

Nadere informatie

Uit: VERORDENING (EG) NR. 2157/2001 VAN DE RAAD van 8 oktober 2001 betreffende het statuut van de Europese vennootschap (SE):

Uit: VERORDENING (EG) NR. 2157/2001 VAN DE RAAD van 8 oktober 2001 betreffende het statuut van de Europese vennootschap (SE): Uit: VERORDENING (EG) NR. 2157/2001 VAN DE RAAD van 8 oktober 2001 betreffende het statuut van de Europese vennootschap (SE): TITEL III STRUCTUUR VAN DE SE Artikel 38 Onder de in deze verordening gestelde

Nadere informatie

Reglement klachtencommissie WoonInvest

Reglement klachtencommissie WoonInvest Reglement klachtencommissie WoonInvest Versie 2014 1/11 Artikel 1 Over het reglement klachtencommissie 1. Het reglement klachtencommissie is het reglement dat regels geeft voor de samenstelling en werkwijze

Nadere informatie

INTEGRALE TEKST NA NOVELLE: VERSIE CONSULTATIE

INTEGRALE TEKST NA NOVELLE: VERSIE CONSULTATIE 1 INTEGRALE TEKST NA NOVELLE: VERSIE CONSULTATIE 11-02-2014 Herziening van de regels over toegelaten instellingen (Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting) Wij Willem-Alexander, bij de

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE de KOMBINATIE

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE de KOMBINATIE REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE de KOMBINATIE Artikel 1: Begripsbepalingen In dit reglement wordt verstaan onder Woningcorporatie: Bestuur: Raad van Toezicht: Woningbouwvereniging de Kombinatie te Zeist de

Nadere informatie

STATUTEN CASADE WOONSTICHTING. Casade Woondiensten

STATUTEN CASADE WOONSTICHTING. Casade Woondiensten STATUTEN CASADE WOONSTICHTING Casade Woondiensten Vaststelling door : bestuur Woonstichting Waalwijk 6 september 2000 bestuur Woningbouwstichting Sprang-Capelle 12 september 2000 bestuur Woningstichting

Nadere informatie

Mijndomein.nl Services BV

Mijndomein.nl Services BV 15 Mijndomein.nl Services BV 1 Cappa Accountants & Adviseurs Inhoudsopgave jaarrekening 2015 De in dit rapport opgenomen getallen tussen haakjes zijn negatief. Tenzij anders vermeld luiden de bedragen

Nadere informatie

AAN DEZE PUBLICATIE KUNNEN GEEN RECHTEN WORDEN ONTLEEND.

AAN DEZE PUBLICATIE KUNNEN GEEN RECHTEN WORDEN ONTLEEND. BESLUIT BEHEER SOCIALE-HUURSECTOR. Lopende tekst van de artikelen en de toelichting, zoals het besluit geldt vanaf 1 juli 2005 Besluit van 9 oktober 1992, Stb 1992, 555, houdende regels betreffende instellingen,

Nadere informatie

Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid

Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid Verbindingenstatuut Stichting Wonen Zuid Vastgesteld door de Bestuurder op 7-6-2016 Goedgekeurd door de Raad van Commissarissen op 24-6-2016 INHOUD VERBINDINGENSTATUUT 1. INLEIDING... 2 1.1 INTERNE ONTWIKKELINGEN...

Nadere informatie

Voorstel en toelichting. Statuten fusiecorporatie Wonen Wijdemeren en Vecht en Omstreken - zoals deze na fusie luiden -

Voorstel en toelichting. Statuten fusiecorporatie Wonen Wijdemeren en Vecht en Omstreken - zoals deze na fusie luiden - Voorstel en toelichting Statuten fusiecorporatie Wonen Wijdemeren en Vecht en Omstreken - zoals deze na fusie luiden - Dit memo verschijnt onder redactie van Mr. Hans Thiel Datum 13 mei 2016 Opdrachtgever

Nadere informatie

VERBINDINGENSTATUUT ( 9 november 2016)

VERBINDINGENSTATUUT ( 9 november 2016) VERBINDINGENSTATUUT ( 9 november 2016) Vastgesteld door het Bestuur d.d.: 15 november 2016 Goedgekeurd door de RvC d.d.: 16 december 2016 1 Inhoud 1. Status van het verbindingenstatuut... 3 1.1 Definitie

Nadere informatie

RJ-Uiting 2013-8: Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector

RJ-Uiting 2013-8: Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector RJ-Uiting 2013-8: Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector Algemeen RJ-Uiting 2013-8 is een gevolg van de op 1 januari 2013 in werking getreden Wet normering bezoldiging

Nadere informatie

Wijziging bijlage II Besluit beheer sociale-huursector VROM

Wijziging bijlage II Besluit beheer sociale-huursector VROM Wijziging bijlage II Besluit beheer sociale-huursector VROM 8 januari 1999/Nr. MJZ98125184 Centrale Directie Juridische Zaken Afdeling Wetgeving De Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening

Nadere informatie

Statuten(wijzigingen) woningcorporaties. Algemeen

Statuten(wijzigingen) woningcorporaties. Algemeen Statuten(wijzigingen) woningcorporaties Algemeen Artikel 23, derde lid, Woningwet (verzoek goedkeuring) De toegelaten instelling en een met haar verbonden onderneming behoeft voor de wijziging van haar

Nadere informatie

Update ' toezicht op bestuur in relatie tot de rol van participatiemaatschappijen in hun portefeuillebedrijven'

Update ' toezicht op bestuur in relatie tot de rol van participatiemaatschappijen in hun portefeuillebedrijven' Update ' toezicht op bestuur in relatie tot de rol van participatiemaatschappijen in hun portefeuillebedrijven' 1 Toezicht op bestuur Op 31 mei 2011 is het wetsvoorstel bestuur en toezicht (het "Wetsvoorstel")

Nadere informatie

NOVELLE consultatieversie

NOVELLE consultatieversie 1 NOVELLE consultatieversie 11-02-2014 Wijziging van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting Wij Willem-Alexander, bij de gratie Gods, Koning der Nederlanden, Prins van Oranje- Nassau,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Woningbouwvereniging Beter Wonen

Huishoudelijk reglement Woningbouwvereniging Beter Wonen Huishoudelijk reglement Woningbouwvereniging Beter Wonen Reglement als bedoeld in artikel 46, lid 1 van de statuten. HUISHOUDELIJK REGLEMENT Het huishoudelijk reglement geeft aanvullende bepalingen op

Nadere informatie

Geschillenbehandeling

Geschillenbehandeling Geschillenbehandeling De Geschillencommissie De Geschillencommissie is een klachtencommissie die onafhankelijk van Centrada functioneert. Bij de Geschillencommissie kunt u klachten indienen over gedragingen

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Bestuur (Beleid)

Reglement voor de Raad van Bestuur (Beleid) De Raad van Bestuur van de stichting Van Neynselgroep, gevestigd te s-hertogenbosch, besluit, met inachtneming van de statuten van de stichting zoals gewijzigd bij akte tot statutenwijziging op 28 december

Nadere informatie

Uitvoeringsovereenkomst tussen de Stichting BIZ Binnenstad Roermond en de gemeente Roermond

Uitvoeringsovereenkomst tussen de Stichting BIZ Binnenstad Roermond en de gemeente Roermond Uitvoeringsovereenkomst tussen de Stichting BIZ Binnenstad Roermond en de gemeente Roermond Ondergetekenden, De gemeente Roermond,vertegenwoordigd krachtens artikel 171 van de Gemeentewet rechtsgeldig

Nadere informatie

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST HUURDERS - VERHUURDER. Namens de verhuurder Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken

SAMENWERKINGSOVEREENKOMST HUURDERS - VERHUURDER. Namens de verhuurder Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken SAMENWERKINGSOVEREENKOMST HUURDERS - VERHUURDER Namens de verhuurder Stichting Woningcorporaties Het Gooi en Omstreken en namens de huurders Stichting Huurdersorganisatie Het Gooi en Omstreken HGO SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Nadere informatie

Eneco, midden in de samenleving. Jaarverslag 2012 Eneco Holding N.V.

Eneco, midden in de samenleving. Jaarverslag 2012 Eneco Holding N.V. Eneco, midden in de samenleving Jaarverslag 2012 Eneco Holding N.V. Toelichting op de vennootschappelijke jaarrekening Alle bedragen zijn in miljoenen euro tenzij anders vermeld. 1. Waarderingsgrondslagen

Nadere informatie

1 9 DEC. 2012. Wat houdt het verscherpt toezicht precies in? Verkeert Ymere in financiële problemen? Postbus 250

1 9 DEC. 2012. Wat houdt het verscherpt toezicht precies in? Verkeert Ymere in financiële problemen? Postbus 250 gemeente De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Cluster Maatschappelijke en Economische

Nadere informatie

Financieel beheer en verbindingen

Financieel beheer en verbindingen 6 Financieel beheer en verbindingen 52 6.1 Reglement financieel beleid en beheer Met ingang van 1 januari 2017 moeten alle toegelaten instellingen over een door de Autoriteit Woningcorporaties (Aw) goedgekeurd

Nadere informatie

JAARREKENING 2014. thuis HOLDING BV

JAARREKENING 2014. thuis HOLDING BV JAARREKENING 2014 thuis HOLDING BV INHOUDSOPGAVE 1. DOELSTELLING 4 2. BALANS PER 31 DECEMBER 2014 5 3. WINST- EN VERLIESREKENING 2014 7 4. WAARDERINGSGRONDSLAGEN 8 5. TOELICHTING OP DE BALANS 10 6. TOELICHTING

Nadere informatie

JAARREKENING 2014. thuis VASTGOED BV

JAARREKENING 2014. thuis VASTGOED BV JAARREKENING 2014 thuis VASTGOED BV Inhoudsopgave 1. DOELSTELLING 5 2. BALANS PER 31 DECEMBER 2014 6 3. WINST- EN VERLIESREKENING 2014 8 4. WAARDERINGSGRONDSLAGEN 9 5. TOELICHTING OP DE BALANS 10 6. TOELICHTING

Nadere informatie

Reglement Financieel beleid en beheer Woningbouwvereniging Heerjansdam

Reglement Financieel beleid en beheer Woningbouwvereniging Heerjansdam Reglement Financieel beleid en beheer Woningbouwvereniging Heerjansdam Inhoudsopgave Definities... 3 Inleiding... 3 Status van het Reglement financieel beleid en beheer... 4 Artikel 1: Doelstellingen financieel

Nadere informatie

Handboek Woningcorporaties 2012 Een handreiking voor de praktijk

Handboek Woningcorporaties 2012 Een handreiking voor de praktijk Handboek Woningcorporaties 2012 Een handreiking voor de praktijk Deloitte Accounting & Auditing Center Wilhelminakade 1 3072 AP ROTTERDAM Tel: (088) 288 18 02 Fax: (088) 288 99 24 www.deloitte.nl December

Nadere informatie

RJ-Uiting 2009-3: Nieuwe ontwerp-richtlijn voor kleine organisaties-zonder-winststreven

RJ-Uiting 2009-3: Nieuwe ontwerp-richtlijn voor kleine organisaties-zonder-winststreven RJ-Uiting 2009-3: Nieuwe ontwerp-richtlijn voor kleine organisaties-zonder-winststreven Ten geleide In deze RJ-Uiting is een nieuwe ontwerp-richtlijn voor kleine organisaties-zonder-winststreven opgenomen.

Nadere informatie

Reglement Financieel Beleid en Beheer. - Stichting Huisvesting Vredewold

Reglement Financieel Beleid en Beheer. - Stichting Huisvesting Vredewold Reglement Financieel Beleid en Beheer - Stichting Huisvesting Vredewold 2 februari 2017 REGLEMENT FINANCIEEL BELEID EN BEHEER (d.d. 02.02. 2017) Status: Vastgesteld door het Bestuur a.i. d.d.: 02 februari

Nadere informatie

Reglement bestuur Wonen Zuid

Reglement bestuur Wonen Zuid Reglement bestuur Wonen Zuid Dit reglement is krachtens artikel 7 van de statuten door het bestuur van Stichting Wonen Zuid vastgesteld op 25 juni 2018 na goedkeuring door de raad van commissarissen krachtens

Nadere informatie

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de

Levering van aandelen Artikel 7 1. Voor de levering van een aandeel, waaronder begrepen de verkrijging van een aandeel door de vennootschap, en de STATUTEN Naam en zetel Artikel 1 1. De vennootschap draagt de naam: [ ]. 2. De vennootschap heeft haar zetel in de gemeente [ ]. Doel Artikel 2 De vennootschap heeft ten doel: a. [ ]; b. het oprichten

Nadere informatie

Steunstichting SBWU. Boekjaar 2014. Steunstichting SBWU Utrecht. 2 april 2015

Steunstichting SBWU. Boekjaar 2014. Steunstichting SBWU Utrecht. 2 april 2015 Steunstichting SBWU Boekjaar 2014 Steunstichting SBWU Utrecht 2 april 2015 Inhoud Blad Jaarrekeningverslag over boekjaar 2014 3 Jaarrekening 2014 4 Balans per 31 december 2014 5 Winst-en verliesrekening

Nadere informatie

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot

Reglement Verantwoordingsorgaan Stichting Pensioenfonds F. van Lanschot Versie: 2014-01 Pagina 1/8 INHOUDSOPGAVE Artikel 1. Definities...3 Artikel 2. Samenstelling van het Verantwoordingsorgaan...3 Artikel 3. Taken en bevoegdheden van het Verantwoordingsorgaan...4 Artikel

Nadere informatie

RJ-Uiting 2014-7: ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen

RJ-Uiting 2014-7: ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen RJ-Uiting 2014-7: ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen Inleiding RJ-Uiting 2014-7 bevat de ontwerp-richtlijn 630 Commerciële stichtingen en verenigingen. De Raad voor de Jaarverslaggeving

Nadere informatie

RJ-Uiting : Richtlijn Microrechtspersonen

RJ-Uiting : Richtlijn Microrechtspersonen RJ-Uiting 2016-4: Richtlijn Microrechtspersonen Algemeen In oktober 2015 is RJ-Uiting 2015-9 Ontwerp-Richtlijn C2 Microrechtspersonen gepubliceerd. In deze RJ-Uiting 2016-4 zijn de ontvangen commentaren

Nadere informatie

Reglement Raad van Commissarissen

Reglement Raad van Commissarissen Reglement Raad van Commissarissen Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte reglement 1. Dit reglement is vastgesteld en goedgekeurd in de vergadering van de raad van commissarissen d.d 5 oktober 2009. Dit

Nadere informatie

Generale regeling voor stichtingen en besloten vennootschappen van de Protestantse Kerk in Nederland. als bedoeld in ordinantie 11-27-3

Generale regeling voor stichtingen en besloten vennootschappen van de Protestantse Kerk in Nederland. als bedoeld in ordinantie 11-27-3 Generale regeling voor stichtingen en besloten vennootschappen van de Protestantse Kerk in Nederland als bedoeld in ordinantie 11-27-3 Inhoudsopgave Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel

Nadere informatie

NBA Alert 30. Jaarrekeningcontrole woningcorporaties 2012

NBA Alert 30. Jaarrekeningcontrole woningcorporaties 2012 NBA Alert 30 Jaarrekeningcontrole woningcorporaties 2012 April 2013 Status NBA Alert Deze publicatie, die tot stand is gekomen onder verantwoordelijkheid van de NBA, beoogt registeraccountants en accountants-administratieconsulenten

Nadere informatie

WET OP HET OVERLEG HUURDERS- VERHUURDER

WET OP HET OVERLEG HUURDERS- VERHUURDER WET OP HET OVERLEG HUURDERS- VERHUURDER Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a) Onze Minister: Onze Minister van Volkshuisvesting,

Nadere informatie

BESTUURS- EN DIRECTIESTATUUT. FidesWonen

BESTUURS- EN DIRECTIESTATUUT. FidesWonen BESTUURS- EN DIRECTIESTATUUT FidesWonen Versie 1.0 Sommelsdijk, 24 april 2012 Artikel 1 Vaststelling en reikwijdte 1. Dit statuut is conform artikel 39 van de statuten vastgesteld en goedgekeurd in de

Nadere informatie

M R. J. B. H. T H I E L

M R. J. B. H. T H I E L STATUTEN GROEN WONEN VLIST NAAM Artikel 1 De vereniging is genaamd: Groen Wonen Vlist. ZETEL Artikel 2 De vereniging is gevestigd in de gemeente Vlist. DOEL Artikel 3 De vereniging heeft als doel uitsluitend

Nadere informatie

Nieuwe Woningwet. Wat verandert er in de sociale huursector?

Nieuwe Woningwet. Wat verandert er in de sociale huursector? Nieuwe Woningwet Wat verandert er in de sociale huursector? NIEUWE WONINGWET Maart 2015 Nederlandse Woonbond Samenstelling Nederlandse Woonbond Voor de tekst in deze brochure is gebruikt gemaakt van gegevens

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst

Samenwerkingsovereenkomst Ondergetekenden, Destion, hierna te noemen Destion, in deze vertegenwoordigd door de heer W.H.A. Pothoff MRE, directeurbestuurder en Huurdersraad Destion, hierna te noemen de Huurdersraad, in deze vertegenwoordigd

Nadere informatie

a) Onze Minister: Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer;

a) Onze Minister: Onze Minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer; WET OP HET OVERLEG HUURDERS VERHUURDER (OVERLEGWET geldig per 1 januari 2009) HOOFDSTUK 1 - ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 1. In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder: a) Onze

Nadere informatie

GESCHILLENCOMMISSIE WONINGSTICHTING GOEDESTEDE

GESCHILLENCOMMISSIE WONINGSTICHTING GOEDESTEDE Als u een klacht hebt, meldt u die natuurlijk bij GoedeStede. Maar als we onverhoopt samen geen oplossing vinden, kunt u daarna terecht bij de onafhankelijke geschillencommissie. Welke klachten? Bij de

Nadere informatie

Herziening van de regels over toegelaten instellingen (Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting)

Herziening van de regels over toegelaten instellingen (Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting) 1 Tekst van de Herzieningswet toegelaten instellingen volkshuisvesting, zoals die zou komen te luiden na aanvaarding van de novelle incl. de nota van wijziging daarop (wijzigingen d.m.v. nota van wijziging

Nadere informatie

Bij het melden van een klacht kunt u gebruik maken van een klachtenformulier. U kunt het hier downloaden of wij sturen u het op verzoek toe.

Bij het melden van een klacht kunt u gebruik maken van een klachtenformulier. U kunt het hier downloaden of wij sturen u het op verzoek toe. Een klacht en dan? We horen natuurlijk graag dat u tevreden bent over Zeeuwland. Maar wanneer dit niet het geval is, weten we dat ook graag. Alleen zo kunnen we u goed -en in de toekomst nog beter- van

Nadere informatie

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016

Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016 Jaarbericht Weller Wonen Holding BV 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 1. Algemeen... 2 2. Jaarrekening (x 1.000)... 3 2.1 Balans per 31 12 2016 (voor winstbestemming)... 3 2.2 Winst en verliesrekening

Nadere informatie

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE PREAMBULE 2. Art. 1 Definities 3. Art. 2 De aangesloten corporaties 4

REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE PREAMBULE 2. Art. 1 Definities 3. Art. 2 De aangesloten corporaties 4 REGLEMENT KLACHTENCOMMISSIE INHOUD PREAMBULE 2 HOOFDSTUK I BEGRIPSBEPALING Art. 1 Definities 3 HOOFDSTUK II DE AANGESLOTEN CORPORATIES Art. 2 De aangesloten corporaties 4 HOOFDSTUK III DE KLACHTENCOMMISSIE

Nadere informatie

Steunstichting SBWU. Boekjaar Steunstichting SBWU Utrecht. 19 januari 2016

Steunstichting SBWU. Boekjaar Steunstichting SBWU Utrecht. 19 januari 2016 Steunstichting SBWU Boekjaar 2015 Steunstichting SBWU Utrecht 19 januari 2016 Inhoud Blad Jaarrekeningverslag over boekjaar 2015 3 Jaarrekening 2015 4 Balans per 31 december 2015 5 Winst-en verliesrekening

Nadere informatie