Embouchure MANONVERMEER.NL

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Embouchure MANONVERMEER.NL"

Transcriptie

1 Embouchure Wat is embouchure? Embouchure is de manier waarop je de spieren bij de mond en keel gebruikt om de lucht op een efficiënte en ontspannen manier in het instrument te krijgen en hoe de holtes in de mond en keel gebruikt worden om een goed en gecentreerd geluid te krijgen. Waarom is je embouchure belangrijk? - Er zijn veel verschillende stijlen met ook een verschillend embouchure. - Belangrijk om een goede toon te kunnen produceren. - Om zuiver te kunnen spelen. Ontwikkelen van het embouchure Het is belangrijk dat je iedere dag minimaal een half uur oefent. Dit is beter dan 1 keer per week een hele dag. De onderlip De onderlip komt op de plek waar het riet het mondstuk verlaat. Dit kan je controleren door een stukje papier tussen het riet en het mondstuk te schuiven. Zodra je iets tegendruk voelt is dit de juiste plek. (ong. 1 cm) De onderlip werkt als een kussen tussen het riet en de tanden. Bij teveel spanning gaan de tanden snijden in de onderlip. De onderlip moet een rechte lijn zijn waar je het riet vervolgens oplegt. (niet erin want dan kan het riet niet trillen). Als de lip inactief is ontstaat er een slechte bloed doorstroming, met als gevolg pijn. Bij zo weinig mogelijk onderlip krijg je de beste trilling van het riet. Stand van de boven- en ondertanden Wanneer je de boventanden op het mondstuk zet zakt de kaak omlaag. Ook houdt je het embouchure los. De boventanden staan ongeveer 1 cm op het mondstuk. (weer te controleren met het papiertje) De onderlip komt op gelijke hoogte. Dit gebeurd niet altijd omdat de bovenkant van het mondstuk een hellend vlak is en de achterkant een recht vlak. De boventanden zijn het fixatiepunt van het embouchure. Als je voorzichtig aan de hals van de saxofoon trekt moeten de boventanden het mondstuk tegen/vasthouden. Als het mondstuk te ver in de mond zit is het geluid open en schel. Als het mondstuk niet ver genoeg in de mond zit is het geluid stoffig en gesloten, het riet vibreert dan niet vrij

2 Mondhoeken Het is belangrijk dat je de mondhoeken naar voren brengt. Alsof je een kaars uitblaast of fluit. Oefeningen: - fluiten - Je lippen op die manier vormen zoals je iemand een zoen geeft. - tuttig kopje thee drinken - ohwee zeggen. Voer de beweging langzaam uit en let daarbij op de mondhoeken. Deze moeten goed naar voren en naar achteren getrokken worden. De kin Belangrijk is bij het embouchure dat de kin naar beneden getrokken wordt. Er moet een bepaalde spanning/ activiteit zijn. De huid van de kin moet strak zijn. Op deze manier zijn de lippen actief en voel je meer. Het gebit Het gebit is voor blazers onontbeerlijk. Het mondstuk steunt door de spierlaag heen op de tanden, of bij grote instrumenten meer op de kaken. De plaatsen waar zich de meeste druk onder het mondstuk bevindt, noem je de ankerpunten of anchor points. De mondkringspier, die zich rond de mondspleet bevindt, maar ook andere spieren die nauw bij het spelen betrokken zijn, zoals de kauwspieren, de mondhoekomhoogtrekkers en mondhoekomlaagtrekkers én de mondhoekopzijtrekkers, zoeken steun op het gebit. In totaal zijn het er zeker zo n twintig. De spieren zetten zich door samen te trekken als het ware af op het gebit. De spieren aan de binnenkant zetten zich natuurlijk niet tegen het gebit af. Hoe ronder en ruimer de gebitsboog is, hoe meer kracht de spieren kunnen geven. Elke tand of kies oefent een zekere druk uit op de spieren, als die tenminste aangespannen zijn. De Embouchure van rond de mond wordt hierdoor sterker. Naarmate de kaken bij het ouder worden slinken, zal mede daardoor de kracht afnemen. Zowel bot als spieren atrofiëren (kwijnen weg). Kunstgebitten en plaatjes zijn minder goede hulpmiddelen, maar implantaten zijn echt fantastisch als vervanging. Je bent er in het begin even zoet mee, maar daarna pluk je er dubbel de vruchten van. Bij ontstekingen in het lichaam kan het plaatsen of dragen van implantaten gevaarlijk zijn. Kinderen die met een onregelmatig gebit beginnen met blazen, kunnen dit met een beugel van de orthodontist corrigeren.

3 Kaken de ontspanning ontstaat in de kaken. Dit komt doordat de kin naar beneden en de mondhoeken naar voren/ naar binnen staan. Automatisch trekt de kaak dat iets open. Wat te doen als je met bolle wangen blaast? - Blaas een kaars uit. - Blaas alleen op de hals. - Blaas lucht in het instrument zonder geluid te maken. - Probeer te fluiten. - De lucht door een kleiner gaatje naar buiten laten stromen. Zuiverheid Met je embouchure kan je de precieze hoogte van de toon bepalen. Het kost tijd om dit te leren. Een saxofoon is van zichzelf nooit helemaal zuiver. Je moet de tonen dus bijsturen. Hoe hoog een toon is heeft ondermeer te maken met waar het toongat in de buis zit. Omdat alle toongaten met elkaar te maken hebben, is het erg moeilijk om elk gat precies op de juiste plek te maken. Het saxofoonmondje in het kort nog eens omschreven; - boventanden op ong, 1 cm op het mondstuk zetten. - De onderlip komt op gelijke hoogte tegen het riet. - De onderlip iets naar binnen zodat het riet nog op het roze gedeelte van de lip zit. - De mondhoeken naar voren brengen (alsof je fluit) - De kin recht trekken (dit gaat vaan vanzelf wanneer je de lippen tuit). De mondholte De mondholte is te vergelijken met een deel van een opgepompte binnenband van een fiets of met een langwerpige ballon. In alledrie kun je lucht pompen en omdat er sprake is van een zekere elasticiteit, werken ze alledrie als een buffer. Als je onderin de langwerpige ballon knijpt, ontstaat in het overige deel een verdikking. Als je de lucht laat ontsnappen uit de uiteengetrokken opening van een langwerpige ballon, ontstaat er een spleettoon. De voorkant van de mondholte wordt afgesloten door het gebit en de lippen. De bovenkant wordt afgesloten door het harde verhemelte vóór en het zachte verhemelte met haar spieren achter in de mondholte. De onderkant wordt afgesloten door de tong, die aan de mondbodem en het tongbeen vastzit. Deze mondbodem bestaat ook uit spieren. De tongrug en tongpunt bewegen vanaf hun basis op de mondbodem en het tongbeen. De tong beweegt dus vrij naar voren, boven en achteren toe. Achter in de mond (keelholte) bevinden zich verschillende spiergroepen, die naar gelang hun functie de holte kunnen vernauwen of juist vergroten.

4 Toonkwaliteit en vibrato De saxofoon staat je toe een heel eigen geluid te ontwikkelen, dat anders is dan van andere saxofonisten. Dit maakt de saxofoon tot een extreem artistiek instrument. Ook kan je in je eigen geluid een heel scala van verschillende kleuren gebruiken die je in staat stellen veel stijlen te spelen. Van barok tot hedendaagse muziek, van jazz tot pop Over de het geluid van de saxofoon bestaan dan ook verschillende opvattingen. Ondanks het jonge bestaan van de saxofoon zijn er toch verschillende scholen te onderscheiden. De Franse school geeft de voorkeur aan een helder geluid met een vrij snel vibrato, de Raschèr school daarentegen speelt met veel donkerder geluid en een langzamer vibrato. Het is belangrijk dat je je bewust wordt van de keuzes die je zelf maakt over je eigen geluid. Natuurlijk maak je die keuzes in eerste instantie intuïtief, maar door te weten hoe andere saxofonisten spelen, kan je beslissen wat je bevalt. De toonkwaliteit wordt bepaald door het embouchure en de fysiek van de speler. De trillingen die de saxofoon produceert resoneren op een eigen manier in elk lichaam. Dit bepaalt het basisgeluid. Verder is het randje van het geluid te beïnvloeden door gebruik te maken van de holtes in de mond en keel. Experimenteer met lange noten en met langzame muzikale frases om de toonkwaliteit te ontwikkelen. Luister goed naar het geluid en leer om te verbeteren en veranderen, als dat nodig is, door de onderlip meer naar buiten of naar binnen te plaatsen, de boventanden meer naar voren of achteren te plaatsen en/of de opening van de keel te variëren. Het is erg belangrijk om tijdens het werken aan de toonkwaliteit ook aan de stemming te werken. Je mag geen tonen onthouden die wel goed klinken, maar te hoog of te laag zijn. Daarom moet je de toon voorstellen voordat die klinkt. Vibrato Vibrato op een saxofoon maak je door een noot te variëren in toonhoogte op zo n manier dat de oorspronkelijk toonhoogte herkenbaar blijft. Grafisch weergegeven gebeurt dat bij voorkeur volgens een sinusgolf. De snelheid en de amplitude worden bepaald door de afstand tussen het riet en het mondstuk te vergroten (toon wordt lager), en te verkleinen (toon wordt hoger). Marcel Mule, een belangrijke saxofoonpionier, zegt over het vibrato: Het vibrato, indien goed gebruikt, voegt een verfijnde dimensie aan de sonoriteit van de saxofoon toe, die voor een glorieuze expressieve toon zorgt [ ] Het (vibrato) is natuurlijk, we worden omgeven door golven. Het vibrato van de saxofoon zorgt voor dat essentiële element van expressie dat nodig is voor de succesvolle interpretatie van muziek. (Marcel Mule, His Life and the Saxophone, Eugene Rousseau, 1982, vertaling Ties H. Mellema)

5 Vibrato is een golvende beweging van de toon. Het ontstaat als je de kaak licht op en neer beweegt. Hierdoor is een duidelijke regelmatige golfbeweging in de toon te horen. Oefen in het begin met langzame kaakbewegingen om later langzaam het tempo te verhogen. Hoewel de snelheid en amplitude worden bepaald door de persoonlijke smaak en voorkeur van de speler is het toch verstandig het vibrato droog te oefenen. Zet een metronoom op een laag tempo, een speel één vibratogolf per slag. Verhoog het tempo door twee golven per slag te maken, dan drie, et cetera. Doe de oefening in alle registers en liefst op alle noten. Ook verandert de mondholte bij deze beweging, vibrato wordt namelijk gemaakt door de onderkaak naar boven en beneden te bewegen

De aanzet. De plaats waar de punt van de tong tegen de achterzijde der boventanden geplaatst moet worden, is afhankelijk van:

De aanzet. De plaats waar de punt van de tong tegen de achterzijde der boventanden geplaatst moet worden, is afhankelijk van: De aanzet Een goed uitgevoerde aanzet is een combinatie van 3 factoren: a. voorbereiding van de juiste toonhoogte d.m.v. het embouchure b. dosering van de juiste hoeveelheid adem c. het gebruik van de

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1 Floor Wittink

Inhoudsopgave. 1 Floor Wittink Inhoudsopgave 1. Inleiding 2 2. Wat je moet weten als je saxofoon speelt 3 3. Acht tips voor een goede houding 6 4. Zes tips voor een flexibele embouchure 8 5. Hoe maak ik vibrato op de saxofoon (videoblog)

Nadere informatie

Mondharmonica is gemerkt: G (De laagste bluesharp) G# A A# B C C# D D# E F F# (De hoogste Bluesharp)

Mondharmonica is gemerkt: G (De laagste bluesharp) G# A A# B C C# D D# E F F# (De hoogste Bluesharp) Introductie Veel bluesmuzikanten zijn autodidact. Dat past goed in de traditie en de sfeer van de bluesmuziek. Een beetje hulp kan natuurlijk altijd handig zijn. Er zijn bluesharplessen te vinden op het

Nadere informatie

DEEL I: KAAKOEFENINGEN. dit werk is auteursrechtelijk beschermd

DEEL I: KAAKOEFENINGEN. dit werk is auteursrechtelijk beschermd DEEL I: KAAKOEFENINGEN I Kaakoefening 1 Doe je mond wijd open en dicht, net alsof je in een appel bijt. II Kaakoefening 2 Beweeg je onderkaak van voor naar achter, net zoals je de lade van een kast open-

Nadere informatie

OntdekZelf - geluid. Met bijgaande materialen kunt u (een deel van) onderstaande experimenten uitvoeren, afhankelijk van wat u heeft aangeschaft.

OntdekZelf - geluid. Met bijgaande materialen kunt u (een deel van) onderstaande experimenten uitvoeren, afhankelijk van wat u heeft aangeschaft. Werkwijze Alle OntdekZelf experimenten zijn bedoeld voor de leerling om zelf te ontdekken. Laat de leerling vanaf het begin werken met zijn materialen en ontdekken hoe hij tot een antwoord of een werkende

Nadere informatie

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen.

Ik ga je wat vertellen, je hoeft alleen maar te volgen wat ik zeg, mijn stem is nu het enige wat voor jou belangrijk is om te volgen. Oefening 1: Nodig: 2 personen en een boom of een huisdier: Zoek een plek op bij een boom of in de buurt bij je paard of ander huisdier waar je even niet gestoord wordt en veilig even je ogen dicht kunt

Nadere informatie

Oefeningen behorende bij de klinische les

Oefeningen behorende bij de klinische les Oefeningen behorende bij de klinische les 1. Oefening mondverzorging pagina 2 2. Oefening mondonderzoek pagina 4 1 Oefening mondverzorging, onderdeel klinische les Voorafgaand aan deze oefening de DVD

Nadere informatie

Meer informatie op www.zorgvoorbeter.nl/mondzorg

Meer informatie op www.zorgvoorbeter.nl/mondzorg Bovenkaak: eigen tanden en kiezen 2 x daags tanden en kiezen poetsen Houd wang en lip opzij zodat je kunt zien wat je doet Poets buitenkant kiezen Poets bovenkant kiezen Poets binnenkant kiezen Poets voorkant

Nadere informatie

Spelletjes voor je mond. Afdeling Logopedie

Spelletjes voor je mond. Afdeling Logopedie Spelletjes voor je mond Afdeling Logopedie Voor de ouders De spelletjes in deze folder zijn voor iedereen leuk, maar ze zijn vooral bedoeld voor kinderen die veel met de mond open zitten, slappe mondspieren

Nadere informatie

S C I E N C E C E N T E R

S C I E N C E C E N T E R EEN ADEMBENEMEND INSTRUMENT Een liedje fluiten is niet zo makkelijk. Je lippen en je tong moet je in allerlei bochten wringen. Met een muziekinstrument gaat het al een stukje makkelijker. Even blazen en

Nadere informatie

ADEMHALING GAAT OVER INGAANDE LUCHT, VOORDAT JE ZINGT OF SPREEKT ADEMSTEUN IS DE CONTROLE OVER DE UITGAANDE LUCHT, TIJDENS HET ZINGEN OF SPREKEN

ADEMHALING GAAT OVER INGAANDE LUCHT, VOORDAT JE ZINGT OF SPREEKT ADEMSTEUN IS DE CONTROLE OVER DE UITGAANDE LUCHT, TIJDENS HET ZINGEN OF SPREKEN HALING Als aan willekeurige mensen gevraagd wordt wat ademsteun is, valt al heel snel de term 'buikademhaling' en de zin 'ademen met je buik'. Feitelijk zijn deze termen onjuist, omdat zich in de buik

Nadere informatie

Mondharmonica spelen in 7 lessen!

Mondharmonica spelen in 7 lessen! Mondharmonica spelen in 7 lessen! Hét handboek voor mensen die altijd al een instrument wilden bespelen, maar er nog nooit aan begonnen zijn! In zeven weken leer je de belangrijkste aspecten van de harmonica

Nadere informatie

Proeven geluid. Wat is geluid? Doel: Met dit proefje ervaar je wat geluid is. Materiaal: -Ballon -Eigen stem

Proeven geluid. Wat is geluid? Doel: Met dit proefje ervaar je wat geluid is. Materiaal: -Ballon -Eigen stem Proeven geluid Wat is geluid? Doel: Met dit proefje ervaar je wat geluid is. -Ballon -Eigen stem Blaas de ballon op en knoop hem dicht. Houd de ballon nu tussen je handen en praat tegen de ballon. Wat

Nadere informatie

Kaakchirurgie. Overbelasting van het kaakgewricht

Kaakchirurgie. Overbelasting van het kaakgewricht Kaakchirurgie Overbelasting van het kaakgewricht Inleiding U bent bij de kaakchirurg onder behandeling vanwege klachten aan de kaken. Het kaakgewricht zit vlak voor het oor. Het is een gewricht dat gemakkelijk

Nadere informatie

Spelletjes rond je mond

Spelletjes rond je mond Spelletjes rond je mond Informatie voor ouders/verzorgers In deze folder staan spelletjes voor kinderen die veel met de mond open zitten en door de mond ademhalen. De spelletjes maken de mondspieren sterker.

Nadere informatie

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2

Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Toelichting PowerPoint groep 1 & 2 Nr. Dia Tekst 1 Welkom Vandaag gaan we het hebben over tanden en kiezen. We praten over de tandarts, over ons melkgebit, over hoe een gaatje eruit ziet én hoe we een

Nadere informatie

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd

Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? Linda van de Weerd Ga je mee om de wonderlijke wereld van de zintuigen te ontdekken? 1 Linda van de Weerd Inhoud Moet je horen! 3 Trillingen 4 Luister! 5 Hard en zacht 6 Dichtbij en ver weg 7 Hoog en laag 8 Doof zijn 9 Moeilijke

Nadere informatie

Maak afspraken over de tijdstippen waarop geoefend gaat worden. Bespreek in welke omgeving er geoefend gaat worden (eerst thuis, later op het werk).

Maak afspraken over de tijdstippen waarop geoefend gaat worden. Bespreek in welke omgeving er geoefend gaat worden (eerst thuis, later op het werk). Aanwijzingen voor de bedrijfsarts Kern: Het is belangrijk om tegenover de patiënt te benadrukken, dat de kern van deze methode is te leren hoe gespannen spieren aanvoelen en hoe ontspannen spieren aanvoelen.

Nadere informatie

Beide systemen zijn goed, maar deze methode legt de nadruk op leren door te luisteren.

Beide systemen zijn goed, maar deze methode legt de nadruk op leren door te luisteren. Inhoud en advies: Met deze splinternieuwe methode leer e vlot hoe e de Clarinéo kan bespelen. Het boek staat boordevol oefeningen en tips! Bi dit boek hoort een gratis cd met luister- en meespeeltracks.

Nadere informatie

Klachten van het kaakgewricht

Klachten van het kaakgewricht Klachten van het kaakgewricht Afdeling kaakchirurgie Locatie Veldhoven Vooraf U heeft klachten in het kaakgewricht, die worden veroorzaakt door overbelasting of verkeerde belasting van de kauwspieren.

Nadere informatie

Mondademen Duimzuigen Verkeerd slikken

Mondademen Duimzuigen Verkeerd slikken Mondademen Duimzuigen Verkeerd slikken Je mond gebruik je de hele dag: je eet en drinkt ermee, je praat, zoent, lacht en huilt ermee. Maar soms gebruik je je mond, waar hij niet voor bedoeld is: door je

Nadere informatie

Sinuslifting en botopbouw

Sinuslifting en botopbouw Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Behandeling Sinuslifting en botopbouw 2 Patiëntenvoorlichting patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA/ Sinuslifting en botopbouw/15 02 2013 Behandeling

Nadere informatie

Sinuslifting en botopbouw

Sinuslifting en botopbouw Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Sinuslifting en botopbouw www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl MKA004 / Sinuslifting en botopbouw /

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen

Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen KAAKCHIRURGIE Plaatsen gebitsprothese Direct na het verwijderen van tanden en/of kiezen Gebitsprothese Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit Ten gevolge van een ongeluk of tandbederf worden uw

Nadere informatie

Van eigen gebit naar kunstgebit

Van eigen gebit naar kunstgebit Van eigen gebit naar kunstgebit Van eigen gebit naar een kunstgebit U krijgt een kunstgebit. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken.

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Spelletjes voor je mond

Spelletjes voor je mond Spelletjes voor je mond Afdeling Logopedie Locatie Purmerend/Volendam Voor de ouders De spelletjes in deze folder zijn voor iedereen leuk, maar ze zijn vooral bedoeld voor kinderen die veel met de mond

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen 1 van 5 2-6-2010 10:00 Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Ze doen dit alleen nog niet overal

Nadere informatie

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb.

Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb. Hallo ik hou mijn spreekbeurt over beugels omdat ik zelf ook een beugel heb. Indeling 1)reden van een beugel 2)wie plaatst de beugel 3)soorten beugels 4)hoe lang draag je een beugel 5)onderhoud van een

Nadere informatie

Na het verwijderen van een verstandskies of wortelrest

Na het verwijderen van een verstandskies of wortelrest Na het verwijderen van een verstandskies of wortelrest Inleiding Bij u is een verstandskies of een wortelrest operatief verwijderd. Hiervoor is het tandvlees bij de kies of wortel-rest losgemaakt en vaak

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia

Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn, Spierspanningshoofdpijn, Tension Headache, Cervicogene Cephalia Spanningshoofdpijn wordt veroorzaakt door spierspanningen in de hals, de schouders en het hoofd. De hoofdpijn is vaak

Nadere informatie

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen!

Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Wachtkamerfolder Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al

Nadere informatie

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt

Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt Operatieve behandeling ontstoken wortelpunt In overleg met uw behandelend arts heeft u een afspraak gemaakt voor een behandeling van een ontstoken wortelpunt onder plaatselijke verdoving. Deze operatieve

Nadere informatie

Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Chirurgische kaakcorrectie

Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Chirurgische kaakcorrectie Patiëntenvoorlichting MKA (mondziekten, kaak en aangezichtschirurgie) Chirurgische kaakcorrectie Inleiding Binnenkort zult u een kaakoperatie ondergaan. In deze folder worden de verschillende operaties

Nadere informatie

Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest

Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest Operatieve verwijdering verstandskies of wortelrest In overleg met uw behandelend (tand)arts heeft u besloten tot verwijdering van een verstandskies of wortelrest onder plaatselijke verdoving. Deze behandeling

Nadere informatie

Kaakosteotomie Operatieve kaakcorrectie

Kaakosteotomie Operatieve kaakcorrectie Kaakosteotomie Operatieve kaakcorrectie U komt in aanmerking voor een correctieve ingreep aan uw kaak (kaakosteotomie) en binnenkort zult u daarvoor worden opgenomen. Tijdens een gesprek met de kaakchirurg

Nadere informatie

Woord vooraf...9. Inleiding

Woord vooraf...9. Inleiding Inhoudsopgave Woord vooraf...9 Inleiding 1 Objectief en subjectief...13 2 Geluid...18 2.1 Wat is geluid?...18 2.2 Eigenschappen van een toon...18 2.3 Harmonischen: grondtoon en boventonen...20 2.4 De invloed

Nadere informatie

Osteotomie Radboud universitair medisch centrum

Osteotomie Radboud universitair medisch centrum Osteotomie In overleg met de behandelend arts bent u op de wachtlijst geplaatst voor een behandeling op de afdeling Mondziekten, Kaaken Aangezichtschirurgie van het Radboudumc. Tijdens een gesprek met

Nadere informatie

KAAKCHIRURGIE. Soms zijn er tanden of kiezen verloren gegaan of past een prothese niet goed. Dan kan een implantaat een oplossing bieden.

KAAKCHIRURGIE. Soms zijn er tanden of kiezen verloren gegaan of past een prothese niet goed. Dan kan een implantaat een oplossing bieden. Implantaten KAAKCHIRURGIE Soms zijn er tanden of kiezen verloren gegaan of past een prothese niet goed. Dan kan een implantaat een oplossing bieden. In deze folder kunt u lezen: Wat is een implantaat?

Nadere informatie

De verzorging van uw gebit

De verzorging van uw gebit De verzorging van uw gebit Inhoud Tanden poetsen De electrische tandenborstel Flossen Tandenstokers Ragers De verzorging van uw gebit Samen werken aan gezonde tanden is al vanaf de start van onze praktijk

Nadere informatie

orthodontische behandeling BUITENBEUGEL

orthodontische behandeling BUITENBEUGEL orthodontische behandeling BUITENBEUGEL buitenbeugel I Wat is een buitenbeugel? Een buitenbeugel (tandarts en orthodontist noemen dit een headgear) bestaat uit een metalen boog die in de mond in buisjes

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken Dwarsfluit Inleiding Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik het eigenlijk al drie jaar wilde doen En omdat ik inmiddels vier jaar speel. Het lijkt me leuk, omdat ik zelf ook nog niet alles van dit onderwerp

Nadere informatie

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven

uitleg proefje 1 spiegelbeeld schrijven proefje 1 spiegelbeeld schrijven Misschien ziet je naam er een beetje kronkelig of gek uit, maar waarschijnlijk is het je wel een gelukt om je naam te schrijven. Het is moeilijk om de letters in spiegelbeeld

Nadere informatie

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Mondademen en mondmotoriek

Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda. Mondademen en mondmotoriek Libra R&A locatie AC Tilburg/Breda Mondademen en mondmotoriek Mondademen en mondmotoriek Bevorderen van neusademhaling en verbetering van de mondmotoriek bij kinderen Er zijn veel kinderen die door de

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit?

1. Inleiding. 2. Materiaal. 3. De delen van de dwarsfluit? 1. Inleiding Je wil graag dit wondermooie instrument leren bespelen. Om je hierin op weg te helpen, geef ik jou graag de volgende tips mee. + Zorg ervoor dat je ergens rustig en aandachtig kan werken.

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

In balans door. centreren

In balans door. centreren In balans door centreren Centreren Om je lichaam en geest op een lijn te brengen is centreren een belangrijke vaardigheid. In eerste instantie is centreren je aandacht naar je een punt 3 tot 5 centimeter

Nadere informatie

Chirurgische kaakcorrectie Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie.

Chirurgische kaakcorrectie Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie. Chirurgische kaakcorrectie Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie www.nwz.nl Inhoud Wat is een chirurgische kaakcorrectie? 3 Correctie te kleine onderkaak 4 Correctie te grote onderkaak 5

Nadere informatie

Aanblazen van de happe. Ademsteun uit buik -handen erop. Inademen en ff uitblazen tot buik ingetrokken is en lucht op is.

Aanblazen van de happe. Ademsteun uit buik -handen erop. Inademen en ff uitblazen tot buik ingetrokken is en lucht op is. Aanblazen van de happe. Ademsteun uit buik -handen erop. Inademen en ff uitblazen tot buik ingetrokken is en lucht op is. Geen bolle wangen, mondhoeken naar beneden houden. Hoofd recht en hoorn naar boven

Nadere informatie

Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg)

Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Adviezen na een behandeling door de Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurg (MKA-chirurg) Inleiding Vandaag heeft u een behandeling aan uw kaak gehad. Door de behandeling kunt u enige tijd klachten hebben.

Nadere informatie

De toonhoogte wordt hierbij bepaald door de lipspanning van de speler en de lengte van de buis.

De toonhoogte wordt hierbij bepaald door de lipspanning van de speler en de lengte van de buis. De aerofonen Inleiding Alle aerofonen hebben een luchtstroom nodig om klank te laten ontstaan. Meestal gebeurt dit doordat de speler in zijn instrument blaast, maar dat hoeft niet! Ken jij aërofonen die

Nadere informatie

OPERATIEVE KAAKCORRECTIE KAAKOSTEOTOMIE

OPERATIEVE KAAKCORRECTIE KAAKOSTEOTOMIE OPERATIEVE KAAKCORRECTIE KAAKOSTEOTOMIE U komt in aanmerking voor een correctieve ingreep aan uw kaak (kaakosteotomie) en binnenkort zult u daarvoor worden opgenomen. Tijdens een gesprek met de kaakchirurg

Nadere informatie

( Hoe moet deze oefeningen doen? )

( Hoe moet deze oefeningen doen? ) Relaxatieoefeningen ( Wat zijn Relaxatieoefeningen? ) Deze opdracht bestaat uit oefeningen die je kunnen helpen om te relaxen. ( Waarom relaxatieoefeningen? ) Mensen weten dikwijls niet meer hoe ze kunnen

Nadere informatie

Even wat opmerkingen vooraf

Even wat opmerkingen vooraf Pagina 1 van 9 Even wat opmerkingen vooraf De oefeningen beschreven in dit onderdeel zijn afkomstig uit het boek 'Zelf je seksuele relatie verbeteren' van Jacques van Lankveld. Ze vormen een zelfstudie

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten Kaakgewrichtsklachten Inleiding In deze folder staat een aantal oefeningen en adviezen bij kaakgewrichtsklachten en/of pijnlijke kauwspieren. Kaakgewrichtsklachten en pijnlijke kauwspieren kunnen zeer

Nadere informatie

1. Observatieschaal: vaardigheid mondonderzoek gezonde mond 2

1. Observatieschaal: vaardigheid mondonderzoek gezonde mond 2 BSERVATIESCHALEN Inhoudsopgave Bladzijde: 1. bservatieschaal: vaardigheid mondonderzoek gezonde mond 2 2. bservatieschaal: vaardigheid mondreiniging 4 (tanden poetsen, reinigen tussen de tanden en reinigen

Nadere informatie

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag

Gebittenquiz. 1. Hoe vaak moet je je tanden poetsen? A: één keer per dag B: twee keer per dag C: drie keer per dag Gebittenquiz Maak groepjes van +/- vijf kinderen en leg bij het groepje drie vellen waarop A, B en C geschreven staan. De docent stelt de vraag, het groepje mag overleggen en houdt daarna de gekozen letter

Nadere informatie

Mondzorg Tanden poetsen

Mondzorg Tanden poetsen Mondzorg Tanden poetsen Gezonde tanden en kiezen zijn heel belangrijk voor je gezondheid. Gezonde tanden en kiezen heb je nodig om eten goed te kauwen en makkelijk door te slikken. Maak je tanden, kiezen,

Nadere informatie

Operatieve kaakcorrectie Kaakosteotomie

Operatieve kaakcorrectie Kaakosteotomie Operatieve kaakcorrectie Kaakosteotomie Ziekenhuis Gelderse Vallei U komt in aanmerking voor een correctieve ingreep aan uw kaak (kaakosteotomie) en binnenkort zult u daarvoor worden opgenomen. Tijdens

Nadere informatie

Implantaten voor houvast van een kunstgebit in de onderkaak

Implantaten voor houvast van een kunstgebit in de onderkaak Deze folder geeft u informatie over het plaatsen van implantaten voor steun en houvast van een kunstgebit in de onderkaak. Heeft u na het lezen van de brochure nog vragen, stel deze dan gerust aan uw kaakchirurg.

Nadere informatie

1. De algemeen geldende regels.

1. De algemeen geldende regels. Je kunt je stem veel leed besparen door een paar eenvoudige regeltjes te hanteren. Verkeerde gewoontes, na-apen van andere sprekers, verkeerde ideeën, geven dikwijls overbelasting van de stem. Meestal

Nadere informatie

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010

Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Logopedie Sophie Gortzak maart 2010 Inleiding Ik doe mijn werkstuk over logopedie omdat ik het een interessant onderwerp vond en mijn moeder is logopedist. Mijn hoofdstukken zijn: 1Wat is logopedie? 2Wie

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Stemwerkschrift. Inhoud

Stemwerkschrift. Inhoud Stemwerkschrift Inhoud Allerlei dingen, die slecht zijn voor je stem Schreeuwen Voor je ouders Schreeuwen Schrapen en kuchen Voor je ouders Schrapen en kuchen Gekke stemmetjes nadoen Voor je ouders Gekke

Nadere informatie

Tandenpoetsen met kinderen

Tandenpoetsen met kinderen Tandenpoetsen met kinderen Poets de tanden van kinderen tot 10 jaar na Meestal willen kinderen al op zeer jonge leeftijd zelf hun tanden poetsen. Dat is prima. Stimuleer dat vooral. Maar ze poetsen nog

Nadere informatie

Leefregels na een mondkaakoperatie

Leefregels na een mondkaakoperatie Leefregels na een mondkaakoperatie In overleg met uw behandelend arts is er besloten tot een operatieve behandeling in de mond. Tijdens de opname heeft u van uw arts en de verpleegkundigen op de verpleegafdeling

Nadere informatie

Spreekbeurt over de orthodontist door Joyce de Bie (12 jaar) uit Katwijk

Spreekbeurt over de orthodontist door Joyce de Bie (12 jaar) uit Katwijk Spreekbeurt over de orthodontist door Joyce de Bie (12 jaar) uit Katwijk Ik hou mijn spreekbeurt over de Orthodontist. Ook wel de ortho genoemd. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zelf ook een beugel

Nadere informatie

Implantaten. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie

Implantaten. Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie 00 Implantaten Poli Mondziekten, Kaak- en Aangezichtschirurgie Implantaten Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt vastgemaakt. Deze vervanging van de natuurlijke tandwortel dient als stevig

Nadere informatie

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS

AVONTURENPAKKET DE UITVINDERS LESBRIEVEN LEERLINGEN WERKBLAD LESBRIEF 3: VLIEGEN Verhaal: De Uitvinders en De Verdronken Rivier (deel 3) Vliegen Opdracht 1: Opdracht 2: Opdracht 3: Ontwerp een vliegmachine Proefvliegen: drijven op

Nadere informatie

Vaste beugel of Slotjesbeugel

Vaste beugel of Slotjesbeugel Vaste beugel of Slotjesbeugel Een Vaste beugel of Slotjesbeugel bestaat uit twee onderdelen. De slotjes (of brackets) en de draad. De brackets worden met een speciale lijm op de tanden en kiezen geplakt

Nadere informatie

Osteotomie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Osteotomie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Osteotomie U komt in aanmerking voor een correctieve ingreep aan uw kaak en zult hiervoor te zijner tijd worden opgenomen. Tijdens een gesprek met de kaakchirurg of de orthodontist hebt u informatie gekregen

Nadere informatie

Aanleuningsproblemen

Aanleuningsproblemen Aanleuningsproblemen De weg naar een betere communicatie Een aanleuningsprobleem kan diverse oorzaken hebben waarvan er hier een aantal wordt toegelicht. Stel je eens voor dat je een bit in je mond zou

Nadere informatie

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Hyperventilatie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Hyperventilatie Wanneer u gespannen bent of angstig, kunnen verschillende lichamelijke klachten ontstaan. Eén van die klachten is hyperventileren. Hyperventileren wil zeggen dat u te snel of te diep ademt.

Nadere informatie

Een nieuw kunstgebit. Een nieuwe blikvanger

Een nieuw kunstgebit. Een nieuwe blikvanger Een nieuw kunstgebit Een nieuwe blikvanger Een nieuw kunstgebit is een grote verandering. Uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk

Nadere informatie

Samenvatting Muziek Instrumenten

Samenvatting Muziek Instrumenten Samenvatting Muziek Instrumenten Samenvatting door een scholier 2114 woorden 9 april 2006 6,4 39 keer beoordeeld Vak Muziek SAMENVATTING INSTRUMENTEN Snaarinstrumenten Snaarinstrumenten kunnen verdeeld

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

Eerste tandje? Poetsen!

Eerste tandje? Poetsen! Eerste tandje? Poetsen! Poets zodra het eerste tandje doorbreekt Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een dikke bobbel

Nadere informatie

Articuleren en voelen van de klanken

Articuleren en voelen van de klanken Articuleren en voelen van de klanken Ingrid van Loosbroek Astrid Geudens Marjolein Noé Eline Van Kerckhove Voor een sterke teken-klankkoppeling is het alzijdig verkennen van zowel de klank als de letter

Nadere informatie

VOOR EEN STEVIGER, STRAKKER EN JONGER GEZICHT GEBRUIKSAANWIJZING

VOOR EEN STEVIGER, STRAKKER EN JONGER GEZICHT GEBRUIKSAANWIJZING VOOR EEN STEVIGER, STRAKKER EN JONGER GEZICHT GEBRUIKSAANWIJZING Het verstrijken van de tijd, een vooral zittende leefstijl en stress kunnen leiden tot een mattere gelaatskleur en verminderde spiermassa.

Nadere informatie

Botankers en orthodontische schroefjes

Botankers en orthodontische schroefjes Botankers en orthodontische schroefjes marinaclinic.nl Botankers Wat is een botanker? Een botanker is een klein plaatje van metaal (titanium) met twee of drie schroefgaatjes. Een botanker is ongeveer twee

Nadere informatie

Maak ook uw gehemelte schoon

Maak ook uw gehemelte schoon nachtje in een reinigingsmiddel. Hiermee voorkomt u de vorming van tandsteen op uw kunstgebit. Borstel uw kunstgebit daarna goed en spoel het af met water. Leg uw gebit nooit in heet water en gebruik zeker

Nadere informatie

Een nieuw. kunstgebit

Een nieuw. kunstgebit Een nieuw kunstgebit Een nieuw kunstgebit Een nieuwe blikvanger Een nieuw kunstgebit is een grote verandering. Uw nieuwe kunstgebit speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn

Nadere informatie

Chirurgische kaakcorrectie

Chirurgische kaakcorrectie Wilhelmina Ziekenhuis Assen Vertrouwd en dichtbij Informatie voor patiënten Chirurgische kaakcorrectie z Met uw arts hebt u gesproken over de mogelijkheid van een kaakcorrectie. In deze brochure vindt

Nadere informatie

Chirurgische kaakcorrectie

Chirurgische kaakcorrectie Chirurgische kaakcorrectie Mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie mca.nl Inhoudsopgave Chirurgische kaakcorrectie 3 Operatiemethoden 3 Kaakcorrectie bij een te kleine onderkaak 3 Kaakcorrectie bij

Nadere informatie

chirurgische kaakcorrectie

chirurgische kaakcorrectie chirurgische kaakcorrectie inhoudsopgave Inleiding 2 Chirurgische kaakcorrectie 2 Operatiemethoden 2 Kaakcorrectie bij een te kleine onderkaak 3 Kaakcorrectie bij een te grote onderkaak 4 Verplaatsing

Nadere informatie

Botankers en orthodontische schroefjes

Botankers en orthodontische schroefjes Botankers en orthodontische schroefjes marinadental.nl Botankers Wat is een botanker? Een botanker is een klein plaatje van metaal (titanium) met twee of drie schroefgaatjes. Een botanker is ongeveer twee

Nadere informatie

Slaapproblemen MKA. Locatie Hoorn/Enkhuizen

Slaapproblemen MKA. Locatie Hoorn/Enkhuizen Slaapproblemen MKA Locatie Hoorn/Enkhuizen Slaapproblemen We slapen gemiddeld een derde van ons leven. Een gezonde nachtrust geeft ons de energie om de volgende dag goed te kunnen functioneren vooral wat

Nadere informatie

Botankers en orthodontische schroefjes

Botankers en orthodontische schroefjes Botankers en orthodontische schroefjes Afdeling mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie mca.nl Inhoudsopgave Wat is een botanker? 3 Wat is een orthodontisch schroefje? 4 Mogelijke bijwerkingen en complicaties

Nadere informatie

Hoe word ik een beugelbekkie?

Hoe word ik een beugelbekkie? Hoe word ik een beugelbekkie? werkstuk van Suzanne Ortmans groep 7b OBS De Springplank Zoetermeer juni 2005 1 Inhoudsopgave Inleiding3 Hoofdstuk 1Wat is orthodontie?4 Hoofdstuk 2Verschillende soorten beugels5

Nadere informatie

Complete Zangtechniek in vier bladzijden

Complete Zangtechniek in vier bladzijden Complete Zangtechniek in vier bladzijden Zingen is niet moeilijk en iedereen kan het leren. Ik heb zangtechniek ingedeeld in vier onderwerpen, zoals je hieronder kunt lezen. Door het combineren van elementen

Nadere informatie

Kindernieuws. Jeugdgezondheidszorg. Het afwennen van de speen en de zuigfles. Veelzijdig in zorg

Kindernieuws. Jeugdgezondheidszorg. Het afwennen van de speen en de zuigfles. Veelzijdig in zorg Kindernieuws Het afwennen van de speen en de zuigfles Veelzijdig in zorg Jeugdgezondheidszorg Het belang van ademhalen door de neus Ademhalen door de neus is beter dan door de mond. Elke pasgeboren baby

Nadere informatie

Verwijderen van verstandskiezen

Verwijderen van verstandskiezen Verwijderen van verstandskiezen U bent door uw tandarts doorverwezen naar de kaakchirurg voor het verwijderen van een of meer verstandskiezen. In deze folder vindt u meer informatie over deze behandeling.

Nadere informatie

Kaakgewrichtsklachten

Kaakgewrichtsklachten Kaakgewrichtsklachten U bent bij de polikliniek mondziekten, kaak- en aangezichtschirurgie in behandeling voor kaakgewrichtsklachten. Deze folder beschrijft een aantal oefeningen en adviezen voor patiënten

Nadere informatie

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding.

CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. CD-1 Bodyscan totaal +/- 40 min. Bewerking van Jacquelijne. (Fragment 1. ongeveer 3:40 min.) Inleiding. De bodyscan is een krachtige oefening om met je aandacht in het huidige moment te zijn. En het kan

Nadere informatie

Enkele wortels van uw tanden of kiezen worden als pijlers gebruikt. Met een overkappingsprothese slinken uw kaken minder snel

Enkele wortels van uw tanden of kiezen worden als pijlers gebruikt. Met een overkappingsprothese slinken uw kaken minder snel U krijgt een overkappingsprothese. Dat is een grote verandering, want uw nieuwe prothese speelt een belangrijke rol bij het kauwen en spreken. Bovendien zijn uw kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk.

Nadere informatie

MEEST VOORKOMENDE BEHANDELINGEN

MEEST VOORKOMENDE BEHANDELINGEN MEEST VOORKOMENDE BEHANDELINGEN 962 Inleiding Binnenkort ondergaat u een behandeling op de polikliniek Kaakchirurgie van het Sint Franciscus Gasthuis. In deze folder staan de meest voorkomende behandelingen

Nadere informatie

Een mondje-vol scheve tanden: hoe krijg je ze weer recht

Een mondje-vol scheve tanden: hoe krijg je ze weer recht patiënteninformatie raadpleging kindergeneeskunde Een mondje-vol scheve tanden: hoe krijg je ze weer recht ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28

Nadere informatie

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer

Oefeningen nekklachten. Paramedischcentrum Landauer Oefeningen bij nekklachten Paramedischcentrum Landauer Rekken: Buig je hoofd naar een zijde, hand andere zijde hoofd en lichte druk tegen hoofd naar de zijde waar naar toe gebogen wordt. Breng geheel zover

Nadere informatie