Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment."

Transcriptie

1 Na een overlijden Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment. Denk aan de sfeer (muziek, sfeerlicht, ) Vraag achteraf na of iemand nog iets wil toevoegen of zeggen voor je het ritueel definitief afrondt en de kamer verlaat.

2 Beste mensen, we zijn hier samen om afscheid te nemen van N., die zonet onverwacht/ na een lange ziekte/ na een ongeval/ plots overleden is. Via gedichten en rituelen willen we troost zoeken bij elkaar en mooie herinneringen aan haar/ hem geboren laten worden. Woorden zijn soms moeilijk te vinden, er zijn zoveel vragen en gemengde emoties. Wat doet recht aan ons verdriet, aan dit nauwelijks te bevatten gebeuren? Daarom vallen we terug op de woorden van een ander, om tot onszelf te kunnen komen en om N. in schoonheid los te laten

3 Afscheid nemen (Ward Bruyninckx) Afscheid nemen is met zachte vingers wat voorbij is dicht doen en verpakken in goede gedachten der herinnering is verwijlen bij een brok leven en stilstaan op de pieken van pijn en vreugde. Afscheid nemen is met dankbare handen weemoedig meedragen al wat waard is niet te vergeten is moeizaam de draden losmaken en uit het spinrag der belevenissen loskomen en achterlaten en niet kunnen vergeten.

4 N., het was bijzonder jou gekend te hebben. Afscheid nemen valt ons zwaar, maar we dragen je met ons mee, ons gehele verdere leven. Beste mensen, Ik wens u veel moed en sterkte toe. Iedereen voelt iets anders, iedereen zal op een andere wijze het gemis ervaren en zoeken om het een plaats te geven. Ik hoop dat jullie in de herinnering en in elkaar de steun vinden om verder te gaan. Mijn oprechte deelneming.

5 Na een overlijden Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment. Denk aan de sfeer (muziek, sfeerlicht, ) Vraag achteraf na of iemand nog iets wil toevoegen of zeggen voor je het ritueel definitief afrondt en de kamer verlaat.

6 Beste mensen, we zijn hier samen om afscheid te nemen van N., die zonet onverwacht/ na een lange ziekte/ na een ongeval/ plots overleden is. Via gedichten en rituelen willen we troost zoeken bij elkaar en mooie herinneringen aan haar/ hem geboren laten worden. Woorden zijn soms moeilijk te vinden, er zijn zoveel vragen en gemengde emoties. Wat doet recht aan ons verdriet, aan dit nauwelijks te bevatten gebeuren? Daarom vallen we terug op de woorden van een ander, om tot onszelf te kunnen komen en om N. in schoonheid los te laten Afscheid (Marinus van den Berg)

7 Jij bent onvergetelijk geworden in mijn leven. Jij zult altijd in mijn gedachten zijn. Ik zal nog van je dromen en je stem nog horen. Ik kan niet begrijpen dat jij weg gaat, voorgoed. Jij bent onvergetelijk geworden in mijn leven. Jij zult altijd met mij meegaan op de levensweg. Ik zal heimwee naar je hebben. Ik had je nog zoveel willen vragen. Ik had je nog langer willen vasthouden. Jij blijft een litteken in mijn bestaan. Jij blijft een teken van liefde in mijn leven. Aan jou zal ik mij optrekken. Jou gedenkend zal ik groeien en krachtig worden. Ik zal vol levensmoed verder gaan. Jij onzichtbaar in mij. N., het was bijzonder jou gekend te hebben. Het afscheid valt ons zwaar, maar we dragen je met ons mee, ons gehele verdere leven. Beste mensen, Ik wens u veel moed en sterkte toe. Iedereen voelt iets anders, iedereen zal op een andere wijze het gemis ervaren en zoeken om

8 het een plaats te geven. Ik hoop dat jullie in de herinnering en in elkaar de steun vinden om verder te gaan. Mijn oprechte deelneming.

9 Na een overlijden Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment. Denk aan de sfeer (muziek, sfeerlicht, ) Vraag achteraf na of iemand nog iets wil toevoegen of zeggen voor je het ritueel definitief afrondt en de kamer verlaat.

10 Beste mensen, we zijn hier samen om afscheid te nemen van N., die zonet onverwacht/ na een lange ziekte/ na een ongeval/ plots overleden is. Via gedichten en rituelen willen we troost zoeken bij elkaar en mooie herinneringen aan haar/ hem geboren laten worden. Woorden zijn soms moeilijk te vinden, er zijn zoveel vragen en gemengde emoties. Wat doet recht aan ons verdriet, aan dit nauwelijks te bevatten gebeuren? Daarom vallen we terug op de woorden van een ander, om tot onszelf te kunnen komen en om N. in schoonheid los te laten

11 Als herfstblad (Yvonne Emmerik) Mensleven: Teer als herfstblad is het En gebroken valt het ter aarde, Uitgeleefd, Uitgeteerd, Teveel doorstaan aan De hitte van de zon De stromen in de nacht. Het moet wel vallen Zo n blad, Zo n mensenleven Maar is het daarmee voorbij, Wordt het daarna Een naam vergeten Een leven overgeleverd aan de vergetelheid? Als een luttel blad Gevallen van een boom, Levensvoorwaarde kan worden, Groeikracht kan zijn Voor nieuwe planten, nieuwe bloemen, Hoeveel te meer mag dan Het leven geleefd door N. Nieuwe impuls geven Aan jullie door-leven. Vanaf nu verrijkt Met zoveel goeds Dat door haar/hem Is doorgegeven In het leven.

12 N., het was bijzonder jou gekend te hebben. Het afscheid valt ons zwaar, maar we dragen je met ons mee, ons gehele verdere leven. Beste mensen, Ik wens u veel moed en sterkte toe. Iedereen voelt iets anders, iedereen zal op een andere wijze het gemis ervaren en zoeken om het een plaats te geven. Ik hoop dat jullie in de herinnering en in elkaar de steun vinden om verder te gaan. Mijn oprechte deelneming.

13 Na een overlijden Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment. Denk aan de sfeer (muziek, sfeerlicht, ) Vraag achteraf na of iemand nog iets wil toevoegen of zeggen voor je het ritueel definitief afrondt en de kamer verlaat.

14 Beste mensen, we zijn hier samen om afscheid te nemen van N., die zonet onverwacht/ na een lange ziekte/ na een ongeval/ plots overleden is. Via gedichten en rituelen willen we troost zoeken bij elkaar en mooie herinneringen aan haar/ hem geboren laten worden. Woorden zijn soms moeilijk te vinden, er zijn zoveel vragen en gemengde emoties. Wat doet recht aan ons verdriet, aan dit nauwelijks te bevatten gebeuren? Daarom vallen we terug op de woorden van een ander, om tot onszelf te kunnen komen en om N. in schoonheid los te laten

15 De houten fluit (onbekend) Er was eens een boom, een onbekende boom, ergens langs de waterkant. Geplant door niemand weet wie. Hij leefde daar breeduit met vele takken. Hij droeg de forse stem van de wind, of de doodse stilte van de avondlucht. 's Winters was het leven kaal, en zwiepend op de harde wind en met zijn twijgen als toegeklemde vuisten, stond hij maar te wachten op de lente. Tot zijn takken weer vol groen en bloesems schoten van ingehouden leven! En, als de zomer kwam, maakte hij gratis schaduw voor iedereen, en soms een paraplu tegen de regen. Zo leefde die boom daar, jaar in, jaar uit, op en neer in vier seizoenen. Maar op een zekere dag kwam er een man, gewapend met een mes. Er was geen ontkomen meer aan: de mooiste tak werd afgesneden en de man nam hem mee naar huis. Een dode tak voorgoed van het leven weggesneden. En straks natuurlijk vergeten. Drie dagen later kwam de man terug bij de boom. Die stond daar, doodstil van angst. Welke tak is vandaag aan de beurt? Maar kijk, de man ging zitten aan de voet van de boom en hij blies op de afgesneden tak. Hij blies het lied van de fluit. De boom hield al zijn ruisen in en verstond de fluit: Horen jullie mij? Ik leef! Ik leef! En meer dan ooit tevoren. Ik leef! Ik fluit! Ik zing! N., het was bijzonder jou gekend te hebben. Het afscheid valt ons zwaar, maar je zal doorleven in en door ons. Dankbaar zullen we putten uit al het vruchtbare van je leven.

16 Beste mensen, Ik wens u veel moed en sterkte toe. Iedereen voelt iets anders, iedereen zal op een andere wijze het gemis ervaren en zoeken om het een plaats te geven. Ik hoop dat jullie in de herinnering en in elkaar de steun vinden om verder te gaan. Mijn oprechte deelneming.

17 Na een overlijden Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment. Denk aan de sfeer (muziek, sfeerlicht, ) Vraag achteraf na of iemand nog iets wil toevoegen of zeggen voor je het ritueel definitief afrondt en de kamer verlaat.

18 Beste mensen, we zijn hier samen om afscheid te nemen van N., die zonet onverwacht/ na een lange ziekte/ na een ongeval/ plots overleden is. Via gedichten en rituelen willen we troost zoeken bij elkaar en mooie herinneringen aan haar/ hem geboren laten worden. Woorden zijn soms moeilijk te vinden, er zijn zoveel vragen en gemengde emoties. Wat doet recht aan ons verdriet, aan dit nauwelijks te bevatten gebeuren? Daarom vallen we terug op de woorden van een ander, om tot onszelf te kunnen komen en om N. in schoonheid los te laten Els Vermandere

19 Laat niet verloren gaan (Kris Gelaude) Laat niet verloren gaan. Niet het werken en zwoegen, niet een ster aan de hemel, niet het zaad in de aarde, niet het lied in het hart van de mens. Niet de droom, niet de hunker. Niet de schoonheid die ons vervulde. Niet de lach van weleer, niet de droefheid, de tranen. Niet de voetstap van de geliefde, niet het vuur, niet de trouw, niet de leegte. Niet de vragen, de stilte nadien. Niet de moed ondanks alles. Niet de weg die gegaan wordt. Niet het vruchteloos hopen. Niet het lichaam gebroken. Niet het stemloos verdriet. Niet het licht in de ogen. Niet het land van belofte. Niet de adem van leven. Niet de kracht van de ziel. Laat niet verloren gaan. Geen naam. Geen ogenblik. N., het was bijzonder jou gekend te hebben. Het afscheid valt ons zwaar, maar we dragen je met ons mee, ons gehele verdere leven. We laten je niet verloren gaan.

20 Beste mensen, Ik wens u veel moed en sterkte toe. Iedereen voelt iets anders, iedereen zal op een andere wijze het gemis ervaren en zoeken om het een plaats te geven. Ik hoop dat jullie in de herinnering en in elkaar de steun vinden om verder te gaan. Mijn oprechte deelneming.

21 Na een overlijden Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment. Denk aan de sfeer (muziek, sfeerlicht, ) Vraag achteraf na of iemand nog iets wil toevoegen of zeggen voor je het ritueel definitief afrondt en de kamer verlaat.

22 Beste mensen, we zijn hier samen om afscheid te nemen van N., die zonet onverwacht/ na een lange ziekte/ na een ongeval/ plots overleden is. Via gedichten en rituelen willen we troost zoeken bij elkaar en mooie herinneringen aan haar/ hem geboren laten worden. Woorden zijn soms moeilijk te vinden, er zijn zoveel vragen en gemengde emoties. Wat doet recht aan ons verdriet, aan dit nauwelijks te bevatten gebeuren? Daarom vallen we terug op de woorden van een ander, om tot onszelf te kunnen komen en om N. in schoonheid los te laten (Kris Gelaude)

23 Leg mij dan zachtjes in de koele aarde nu ik de lengte van de dagen niet meer hoef te dragen. Dit lichaam is voorbij, hoewel nog zwaar van liefde en verlangen. Maar licht ook als een korrel zand, die meegenomen door de wind alle gewicht verliest om rust te vinden onder stille sterren. Geef me die vleugels. Geef me vrij. Maar herinner mij. Verberg mijn naam niet tussen plooien van verdriet. Bewaar hem als een handvest of een lied dat door je hoofd blijft spelen. Zolang ik voort besta in tekens en verhalen, zolang nog hoor ik bij dit leven. N., het was bijzonder jou gekend te hebben. Het afscheid valt ons zwaar en laat ons met veel open vragen achter, maar we geven je vrij, je hunkerde naar die rust.

24 Beste mensen, Ik wens u veel moed en sterkte toe. Iedereen voelt iets anders, iedereen zal op een andere wijze het gemis ervaren en zoeken om het een plaats te geven. Ik hoop dat jullie in de herinnering en in elkaar de steun vinden om verder te gaan. Mijn oprechte deelneming.

25 Na het overlijden van een kind Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment. Denk aan de sfeer (muziek, sfeerlicht, ). De eerste twee voorbeeldrituelen verwijzen naar naamgeving van het kind. Hou er rekening mee dat het kindje zeker al een naam gekregen moet hebben in deze gevallen. Denk aan het belang van aanraking en contact. Indien gepast, stel voor om de hand van het kind te nemen of om het een laatste keer aan te raken/te strelen/ te kussen/ Indoen toegelaten in de ruimte kun je ook een kaars aansteken om de herinnering te symboliseren. Vraag achteraf na of iemand nog iets wil toevoegen of zeggen voor je het ritueel definitief afrondt en de kamer verlaat.

26 Beste mensen, Sommige dingen zijn niet te vatten, niet in onze geest en niet in onze taal. We weten, we hebben geen vat op het leven. Maar soms snijdt die onmacht diep in onze huid. Welke woorden doen recht aan deze tragiek, aan dit onbeschrijfelijk gebeuren? Daarom vallen we terug op de woorden van een ander, om tot onszelf te kunnen komen en om de kleine N. in schoonheid te laten gaan. Er is zoveel dat we hem/haar nog wilden geven, er waren nog zoveel dromen, wensen, verwachtingen. Hoewel we weerzin en verzet voelen bij zo n voortijdig vaarwel, schenken we je met tederheid deze laatste woorden. Als teken van onze zorg en liefde omringen we jou met warmte en proberen we woorden te geven aan onze onmacht en ons verdriet.

27 Morgenkind (Kris Gelaude) Eendagsbloem in onze handen, we zullen je telkens herkennen in elke ontluikende knop, in elke druppel die glinstert, in elke zon die verwarmt. En als de avond valt, dan zal je bij ons zijn. Soms even. Hoorbaar als adem. Onvindbaar. Tussen tedere dingen. Behoedzaam geschreven op een kwetsbare plek in de schoot van ons hart.

28 Lieve N., we zullen je korte bestaan koesteren als een dierbare schat. De pijn bij dit scheiden is ontwapenend sterk en amper te overzien. Maar zonder jou was ons leven anders geweest, armer. Bedankt voor alles wat je ons gaf, je blijft iets onvergetelijk en bijzonder betekenen.

29 Na het overlijden van een kind Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment. Denk aan de sfeer (muziek, sfeerlicht, ). De eerste twee voorbeeldrituelen verwijzen naar naamgeving van het kind. Hou er rekening mee dat het kindje zeker al een naam gekregen moet hebben in deze gevallen. Denk aan het belang van aanraking en contact. Indien gepast, stel voor om de hand van het kind te nemen of om het een laatste keer aan te raken/te strelen/ te kussen/ Indoen toegelaten in de ruimte kun je ook een kaars aansteken om de herinnering te symboliseren. Vraag achteraf na of iemand nog iets wil toevoegen of zeggen voor je het ritueel definitief afrondt en de kamer verlaat.

30 Beste mensen, Sommige dingen zijn niet te vatten, niet in onze geest en niet in onze taal. We weten, we hebben geen vat op het leven. Maar soms snijdt die onmacht diep in onze huid. Welke woorden doen recht aan deze tragiek, aan dit onbeschrijfelijk gebeuren? Daarom vallen we terug op de woorden van een ander, om tot onszelf te kunnen komen en om de kleine N. in schoonheid te laten gaan. Er is zoveel dat we hem/haar nog wilden geven, er waren nog zoveel dromen, wensen, verwachtingen. Hoewel we weerzin en verzet voelen bij zo n voortijdig vaarwel, schenken we je met tederheid deze laatste woorden. Als teken van onze zorg en liefde omringen we jou met warmte en proberen we woorden te geven aan onze onmacht en ons verdriet.

31 (onbekend) N., mijn kind, nu draag ik je voorzichtig door de nacht van niet begrijpen. Je was zo broos, ongrijpbaar ver en toch dichtbij. Je ligt ineengestrengeld als een slapend kind bij mij, in ons, in onze harten en gedachten en wij voelen ons een stukje van de stroom waarop je weg moest varen. Je lacht ons na en draagt mee de zorg van ons verdriet om jou. Een parel in de toegeklemde oester van onze pijn. We zullen je met liefde herinneren. Je hebt ons leven anders gemaakt. Kleine N., we zullen je nooit vergeten.

32

33 Na het overlijden van een kind Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment. Denk aan de sfeer (muziek, sfeerlicht, ). De eerste twee voorbeeldrituelen verwijzen naar naamgeving van het kind. Hou er rekening mee dat het kindje zeker al een naam gekregen moet hebben in deze gevallen. Denk aan het belang van aanraking en contact. Indien gepast, stel voor om de hand van het kind te nemen of om het een laatste keer aan te raken/te strelen/ te kussen/ Indoen toegelaten in de ruimte kun je ook een kaars aansteken om de herinnering te symboliseren. Vraag achteraf na of iemand nog iets wil toevoegen of zeggen voor je het ritueel definitief afrondt en de kamer verlaat.

34 Beste mensen, Sommige dingen zijn niet te vatten, niet in onze geest en niet in onze taal. We weten, we hebben geen vat op het leven. Maar soms snijdt die onmacht diep in onze huid. Welke woorden doen recht aan deze tragiek, aan dit onbeschrijfelijk gebeuren? Daarom vallen we terug op de woorden van een ander, om tot onszelf te kunnen komen en om de kleine N. in schoonheid te laten gaan. Er is zoveel dat we hem/haar nog wilden geven, er waren nog zoveel dromen, wensen, verwachtingen. Hoewel we weerzin en verzet voelen bij zo n voortijdig vaarwel, schenken we je met tederheid deze laatste woorden. Als teken van onze zorg en liefde

35 (Antoine de Saint-Exupéry) Er was eens een prins, die leefde op een ster. Hij voelde zich er vreselijk alleen, en daarom ging hij naar de aarde om vrienden te zoeken. Toen hij op aarde gekomen was, ontmoette hij een vos. "Hallo," zei de kleine prins, "wil je mijn vriend zijn?" "Ja, dat wil ik wel", zei de vos, "maar dat gaat zo maar niet: dan moeten we eerst heel lang samen spelen, en eten, en samen ruzie maken... " En ze kwamen heel vaak bij elkaar en werden echte vrienden. Toen kwam de dag dat de kleine prins weer terug moest naar zijn ster. "0h," zei de vos, "Ik moet huilen dat je weggaat " "Het is je eigen schuld," zei de kleine prins : "jij wou dat we vrienden zouden worden." "Jazeker," zei de vos. "En nu moet je huilen." "Jazeker, zei de kleine prins. Dus dan heb je er niets aan." "Toch wel," zei de vos, "als ik voortaan naar zand kijk, zal ik nu aan jouw mooie blonde haren denken en dat geeft een fijn gevoel. Bij alles zal ik steeds aan jou kunnen denken, en dan zal ik me beter voelen. En als ik je erg mis en erom moet huilen, dan kijk ik naar de sterren, en dan zie ik je toch : met mijn hart. Want weet je, eigenlijk kun je nog het beste zien met je hart."

36 Beste mensen, Het zwaartepunt van de liefde ligt niet in de duur, maar in de intensiteit en de oprechtheid. We moeten kleine N. uit ons midden laten gaan, een pijnlijk en voortijdig vaarwel. Soms schijnt het leven onwezenlijk, kunnen we nauwelijks bevatten welk lot ons treft. Maar net zoals het vosje verwoordde zal er niet enkel leegte of verdriet blijven. Liefde is nooit vergeefs, ook al wordt ze soms brutaal gebroken, ook al brengt ze ons nu aan het huilen. Met een hart dat tegelijk vol en ledig is, zullen we overal nog de sporen vinden van zijn/haar bestaan. Niemand wordt ooit voor niets geboren; elk leven, hoe lang of kort ook, drukt zijn stempel op de wereld. Die sporen zullen we zorgzaam koesteren en herdenken. Ze zijn lichtpuntjes in het grote en grauwe duister dat ons nu bekruipt/overvalt. Kleine N., we hebben je lief gehad bij leven en zullen dat ook altijd blijven doen. We dragen je overal met ons mee

37 Na het overlijden van een kind Vraag, indien mogelijk, na bij de familie wat zij willen uitdrukken of benadrukken met dit moment. Denk aan de sfeer (muziek, sfeerlicht, ). De eerste twee voorbeeldrituelen verwijzen naar naamgeving van het kind. Hou er rekening mee dat het kindje zeker al een naam gekregen moet hebben in deze gevallen. Denk aan het belang van aanraking en contact. Indien gepast, stel voor om de hand van het kind te nemen of om het een laatste keer aan te raken/te strelen/ te kussen/ Indoen toegelaten in de ruimte kun je ook een kaars aansteken om de herinnering te symboliseren. Vraag achteraf na of iemand nog iets wil toevoegen of zeggen voor je het ritueel definitief afrondt en de kamer verlaat.

38 Beste mensen, Sommige dingen zijn niet te vatten, niet in onze geest en niet in onze taal. We weten, we hebben geen vat op het leven. Maar soms snijdt die onmacht diep in onze huid. Welke woorden doen recht aan deze tragiek, aan dit onbeschrijfelijk gebeuren? Daarom vallen we terug op de woorden van een ander, om tot onszelf te kunnen komen en om de kleine N. in schoonheid te laten gaan. Er is zoveel dat we hem/haar nog wilden geven, er waren nog zoveel dromen, wensen, verwachtingen. Hoewel we weerzin en verzet voelen bij zo n voortijdig vaarwel, schenken we je met tederheid deze laatste woorden. Als teken van onze zorg en liefde omringen we jou met warmte en proberen we woorden te geven aan onze onmacht en ons verdriet.

39 (Kris Gelaude) Je kwam voorbij. Een onuitwisbaar ogenblik van volgehouden leven. Het was geen droom. Wij hebben je gedragen. Jij hebt ons aangeraakt. Jouw naam, een vingerafdruk in ons bestaan. Lieve N., we zullen je korte bestaan koesteren als een dierbare schat. De pijn bij dit scheiden is ontwapenend sterk en amper te overzien. Maar zonder jou was ons leven anders geweest, armer. Bedankt voor alles wat je ons gaf, je blijft iets onvergetelijk en bijzonder betekenen. (onbekend) N., Eens werd jij uit het niets in diepe duisternis geweven in de moederschoot en prachtig kwam je aan het licht. Je ademde het leven in en schreide. Je ging de weg die jij alleen kon gaan

40 ten einde toe. Je ademde het leven uit en scheidde. Maar jij blijft jij een gouden draad geregen door ons leven. Onzichtbaar Vooral onkenbaar maar nu gekend, je naam voor altijd in ons hart geweven. Weg, zomaar weg. Een grote schok We hadden nog zoveel willen doen We staan machteloos Verslagen zijn wij Je ging zomaar van ons heen Wat zullen we je missen Zoveel goeds Hadden we je nog gegund Zoveel liefde Hadden we nog willen geven Weg, zomaar weg. We schenken je deze laatste woorden met zorg, tederheid en liefde. We zullen je nooit vergeten, kleine N.

41

Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011

Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011 Een boom voor Sophie Donderdag 17 november 2011 we doen dat als teken van herinnering We planten een boom vandaag We planten een boom vandaag tijdens de novembermaand, maand van het herdenken. We planten

Nadere informatie

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht

Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015. Gedicht: Kaarsenlicht Teksten van Wereldlichtjesdag 12 december 2015 Gedicht: Kaarsenlicht Omdat ieder lichtje een verhaal is groter dan alle woorden van missen en dood van liefde levensgroot die we ooit spraken en hoorden

Nadere informatie

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1.

Uitvaart voorbede Voorbeeld 1. Uitvaart voorbede Voorganger: Genadige en barmhartige God. U ziet ons hier bijeen in ons verdriet rond het sterven van N. Hij / zij was één van ons, wij zullen hem / haar missen. Geef ons de kracht samen

Nadere informatie

Op de begraafplaats van de Heerlerbaan, 24 maart Lieve familie en vrienden en vriendinnen

Op de begraafplaats van de Heerlerbaan, 24 maart Lieve familie en vrienden en vriendinnen Op de begraafplaats van de Heerlerbaan, 24 maart 2012 Lieve familie en vrienden en vriendinnen We hebben de urn met de as van Hilde bij ons. om haar te gaan begraven zodat we een dierbaar plekje hebben.

Nadere informatie

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal

Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal Veel mooie herinneringen verzachten onze smart. Voorgoed uit ons midden, voor altijd in ons hart. Iedere moeder is uniek: Zij was dat heel speciaal De mensen van voorbij Zij worden niet vergeten De mensen

Nadere informatie

Inleiding rouwbrief. 1 Mochten we nog iets tegen jou kunnen zeggen, zou het zeker «dank je» zijn.

Inleiding rouwbrief. 1 Mochten we nog iets tegen jou kunnen zeggen, zou het zeker «dank je» zijn. Inleiding rouwbrief Nummer Omschrijving 1 Mochten we nog iets tegen jou kunnen zeggen, zou het zeker «dank je» zijn. 2 Zwevend over het strand één zijn met het zand één zijn met de zee weer één met z n

Nadere informatie

tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010

tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010 tussen haakjes voor bezinning en gebed Allerheiligen/Allerzielen 2010 Welkom en inleiding 1 Goede mensen, van harte welkom in deze gebedsviering naar aanleiding van het feest van Allerheiligen en Allerzielen.

Nadere informatie

Ziekenzegening. Inleiding. Kruisteken We staan hier samen rond het ziekbed van

Ziekenzegening. Inleiding. Kruisteken We staan hier samen rond het ziekbed van Ziekenzegening. 1. Wat wil ik tot uitdrukking brengen in dit ritueel? Zoeken naar een houvast in momenten van verdriet en ontreddering. Zoeken naar sterkte voor de zieke om zijn weg te kunnen gaan. Zoeken

Nadere informatie

Inspiratieteksten voor uw monument

Inspiratieteksten voor uw monument Inspiratieteksten voor uw monument 1. Wie in gedachten leeft die is niet dood, dood is alleen die vergeten wordt 2. In stil verdriet, k vergeet je niet 3. Voor al de liefde en trouw die ik had van jou

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen.

Refrein: Als het regent in jouw hart en je kunt alleen maar huilen, kom dan bij me, hou me vast, in mijn armen mag je schuilen. Ellen en Patrick Nooit meer je stem, nooit meer je lach, Alles gaat terug, naar die éne dag. De pijn vanbinnen, het doet zo n zeer, Ze zeggen dat het mindert, maar wanneer... Intredelied: M n oma is gestorven

Nadere informatie

Van Hove begrafenissen. Briefhoofding

Van Hove begrafenissen. Briefhoofding Briefhoofding briefhoofding - verzen Ik ben moe na de lange reis. Al wat ik vraag, is een rustige slaap en dromen over hen die ik liefhad. - 1 - Wij willen u rust geven al is vol droefheid ons hart je

Nadere informatie

Herdenkingsviering overleden kinderen 2 februari 2016 UZ Gent

Herdenkingsviering overleden kinderen 2 februari 2016 UZ Gent Eendagsbloem in onze handen, jouw naam, een vingerafdruk in ons bestaan! Herdenkingsviering overleden kinderen 2 februari 2016 UZ Gent Morgenkind Eendagsbloem in onze handen, we zullen je telkens herkennen

Nadere informatie

Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn/onze... Voornaam Achternaam

Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn/onze... Voornaam Achternaam Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn/onze... Een ieder koos hiervoor een eigen manier: in de vorm van woorden, bloemen, praktische hulp of een

Nadere informatie

Zo ver weg, zo dichtbij

Zo ver weg, zo dichtbij Brief van een engel Sinds de dag dat ik mijn lichaam heb verlaten Heb ik geen woorden meer Enkel een gevoel dat geen lied kan vertalen Ik zal er altijd zijn voor je, in de wolken die je zullen vergezellen

Nadere informatie

Gedichten en korte spreuken voor rouwbrieven en dankkaartjes.

Gedichten en korte spreuken voor rouwbrieven en dankkaartjes. Gedichten en korte spreuken voor rouwbrieven en dankkaartjes. Rust nu maar uit, je hebt je strijd gestreden. Je hebt het als een moedig man gedaan. Wie kan begrijpen hoe je hebt geleden en wie kan voelen,

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Je bent gestorven maar niet dood Je beeld verschijnt als ik wat sta te staren naar een pagina

Je bent gestorven maar niet dood Je beeld verschijnt als ik wat sta te staren naar een pagina Wanneer ik dood zal zijn, begraaf me dan niet op het kerkhof, niet in de tuin, ook niet in een urne op de schouw. Begraaf me in je hart, ik zal dan niet eenzaam zijn. Ik zal dicht bij jou blijven en jij

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2

Beertje Anders. Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 Beertje Anders Lief zijn voor elkaar. Afspraak 2 H. Vos Beertje Anders Wat zonlicht is voor bloemen, is een glimlach voor een beer. Beertje Anders en Beertje Bruin gaan bij oma spelen. Het was maar even

Nadere informatie

Waar wil je heengaan?

Waar wil je heengaan? Waar wil je heengaan? Viering Oecumenische Basisgroep 3 maart 2013 Aansteken van de kaars Kaars, jij mag branden, Jij geeft ons je licht Jij bent een teken: God houdt ons in het zicht. Openingslied: Verborgen

Nadere informatie

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help!

Zondag 16 februari 2014. Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Zondag 16 februari 2014 Protestantse Gemeente Biddinghuizen THEMA: Ho, stop, help! Voorganger: ds. Bram Bregman Organist: dhr. Klaas Keimpema Pianist en dirigent schoolkoor: dir. Adriaan Stuij Welkom -

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik weet niet of het u is opgevallen, maar het trof mij dat de lezingen van vandaag vol tegenstellingen zitten: het begint al bij Jesaja 41: mensen zijn

Nadere informatie

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen. Refrein LIEDERENBLAD TIME 2 SING 18 september 2011 Thema: Je steentje bijdragen 19.00 uur LAAT HET FEEST ZIJN IN DE HUIZEN (Opw. 533) Laat het feest zijn in de huizen, mensen dansen op de straat, als het onrecht

Nadere informatie

Oasemoment "Afscheid nemen" Emmaüsparochie - donderdag 28 november 2013

Oasemoment Afscheid nemen Emmaüsparochie - donderdag 28 november 2013 Oasemoment "Afscheid nemen" Emmaüsparochie - donderdag 28 november 2013 (Kris Gelaude) Afscheid nemen betekent achterblijven omringd door stilte en gemis. Verdriet dat nergens onderkomen vindt. En teder

Nadere informatie

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven.

Beste Lezer. Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking. Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. Beste Lezer Voor u ligt de bundel met als thema afscheid, de dood, rouwverwerking Het heeft mij jaren gekost om deze bundel vorm te geven. De flarden waren er al heel lang, maar ik kreeg het niet voor

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen van God, We zijn vandaag bij elkaar om onze doden te herdenken. Vier namen zullen worden genoemd, vier mensen uit onze gemeente, die in het afgelopen

Nadere informatie

Naamloos schooiert liefde langs de wegen

Naamloos schooiert liefde langs de wegen Nieuwe Liefde Viering Zondag 22 maart 2015, 19:00 Open Hof, Ommoord, Rotterdam Naamloos schooiert liefde langs de wegen Aan deze dienst werken mee: Voorganger: Bart Starreveld Pianist/organist: Henri Heuvelmans

Nadere informatie

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde

Thema: De wereld in! Zondag 1 juli Overstapdienst in de Ontmoetingskerk. Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Zondag 1 juli 2018 Overstapdienst in de Ontmoetingskerk Thema: De wereld in! Orgel: Peter Veen Piano en gitaar: Dick en Antoinette van der Garde Met medewerking van: Jaco, Janco, Rick, Roosmarijn, Sanne,

Nadere informatie

Gebeden voor jongeren

Gebeden voor jongeren Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Gebeden voor jongeren... 2 Gebed van het licht... 2 Mijn leven tot een licht... 2 Gebed voor sterke benen... 2 Dankgebed... 3 Gebed van Franciscus... 3 Dankgebed als je

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Ik hoop voor u dat u ooit eens flink verliefd bent geweest. Niet zo n beetje van: die of die vind ik best aardig. Misschien wordt dat nog wel eens wat

Nadere informatie

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente,

Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl. (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, Johannes 20, 1-18 20 april Pasen 2014 Wehl (ds. A. Oude Kotte-de Boon) Thema: 'Het verhaal van Maria van Magdala ' Gemeente, We zijn er doorheen gegaan, Veertig dagen en nachten, Tijd van voorbereiding...

Nadere informatie

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden.

A. God, wij bidden U voor alle mensen die onzeker zijn over zichzelf: dat zij het vertrouwen in zichzelf hervinden. Bidden met jongeren Voorbede Ben je teleurgesteld in het leven? Ben je gekwetst door anderen? Draag je vervelende herinneringen met je mee? A. God, wij bidden U voor alle mensen die hun leven graag anders

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Het boek Hooglied neemt geen blad voor de mond, letterlijk. Het begint al helemaal in het begin: De eerste woorden van het boek, na het opschrift, zijn

Nadere informatie

November. over dood en afscheid, pijn en verdriet

November. over dood en afscheid, pijn en verdriet November over dood en afscheid, pijn en verdriet Dood Sterven is als een herfstblad dat zijn leven heeft voltooid en dat aan het einde, als zijn levensenergie is weggevloeid, een bonte kleurenpracht vertoont,

Nadere informatie

Gedichten voor op een grafsteen Eijgelaar Natuursteen

Gedichten voor op een grafsteen Eijgelaar Natuursteen Gedichten voor op een grafsteen Eijgelaar Natuursteen Hieronder vindt u voorbeelden van gedichten voor op een grafsteen. Wij werken het gewenste gedicht eerst als voorbeeld voor u uit in een ontwerp van

Nadere informatie

Teksten dankbetuigingen

Teksten dankbetuigingen Teksten dankbetuigingen Wij hebben ervaren hoe velen hebben meegeleefd, tijdens de ziekte en na het overlijden van mijn/onze... Een ieder koos hiervoor een eigen manier: in de vorm van woorden, bloemen,

Nadere informatie

Alles is verschrikkelijk vermoeiend De zon komt op, gaat onder met een zucht Niets is origineel en niets is boeiend Het is allemaal gebakken lucht

Alles is verschrikkelijk vermoeiend De zon komt op, gaat onder met een zucht Niets is origineel en niets is boeiend Het is allemaal gebakken lucht Joh. 3:16 Prediker 1 Als de zin ontbreekt Wat geeft je dan een goed gevoel Lucht en leegte, waar ga je heen, wat is het doel Als de zin ontbreekt bij je gezwoeg onder de zon Bouw je een luchtkasteel, je

Nadere informatie

Eerste week vd advent

Eerste week vd advent Advent vieren en beleven derde graad Eerste week vd advent De adventskrans staat centraal. Er speelt zachte muziek. De kinderen nemen bij het binnenkomen een sparrentakje uit de mand en leggen dit rond

Nadere informatie

De Herder (Op de grote stille Heide)

De Herder (Op de grote stille Heide) De Herder (Op de grote stille Heide) Op de grote stille heide Dwaalt de herder eenzaam rond Wijl de witgewolde kudde Trouw bewaakt wordt door de hond En al dwalend ginds en her Denkt de herder: Och, hoe

Nadere informatie

Doop Zoé Een nieuw leven, een klein wonder. Het klinkt zo gewoon, maar het is voor ons zo heel bijzonder...

Doop Zoé Een nieuw leven, een klein wonder. Het klinkt zo gewoon, maar het is voor ons zo heel bijzonder... Doop Zoé 21-06 06-2008 Een nieuw leven, een klein wonder. Het klinkt zo gewoon, maar het is voor ons zo heel bijzonder... Begroeting God, U hebt ons samengeroepen rond dit kind dat staat aan het begin

Nadere informatie

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet.

Kerstviering groep 4. Welkom. Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Kerstviering groep 4 Welkom Als de kerstklokken luiden Dan zingen wij een lied Voor God die met veel liefde Naar alle mensen ziet. Als de kerstklokken luiden Dan horen wij steeds weer Dat Jezus is geboren.

Nadere informatie

Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet

Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet woensdag 23 maart 2016 8:45 uur 9:00 uur Openingslied: Het is Pasen Het is Pasen, laat het horen, het is Pasen, het is feest. Na het donker van de dood, nu

Nadere informatie

De eerste liefde van God

De eerste liefde van God De eerste liefde van God Trouwpreek over 1 Johannes 3:16 (ds. Jos Douma) gehouden in de trouwdienst van Jeroen en Marjoke Wij hebben Gods liefde, die in ons is, leren kennen en vertrouwen daarop. God is

Nadere informatie

STEEHOUWER U I T V A A R T Z O R G

STEEHOUWER U I T V A A R T Z O R G Tekstregels Dankbetuiging VOORBEELD -1- Voor uw belangstelling en deelneming ons betoond na het overlijden van betuigen wij u onze hartelijke dank. VOORBEELD -2- Wij danken u hartelijk voor uw medeleven

Nadere informatie

Gedenkstenen. G. van Leeuwe b.v.

Gedenkstenen. G. van Leeuwe b.v. Gedenkstenen G. van Leeuwe b.v. G. van Leeuwe b.v. Door de natuur gevormd Wij zijn een familiebedrijf dat persoonlijke aandacht hoog in het vaandel heeft staan. Al vier generaties staan wij bekend als

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Leiderschap is van iedereen

Leiderschap is van iedereen Leiderschap is van iedereen Eddy Karrenbelt Als u het wenkend perspectief leest in het boekje mensenzorg voor de transitie in de Langdurige Zorg. Dan vindt u het streefbeeld gedreven professionals. In

Nadere informatie

Niet bang zijn! God maakt je sterk!

Niet bang zijn! God maakt je sterk! Niet bang zijn! God maakt je sterk! Aangepaste dienst Zondag 22 november 2015 Br. Peter Zuidema Welkom Mededelingen Votum en groet Zingen:E & R 230 - Jezus is de goede Herder 1. Jezus is de goede herder

Nadere informatie

in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman

in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman in alle kleuren Margreet Jansen Met illustraties van Angelique Bosman Voor stille dagen Om weer even samen te praten en te dromen. Elkaar vasthouden met woorden. Schrijf een brief. Een brief naar de hemel.

Nadere informatie

Teksten om op rouwkaartjes te ze en na overlijden kind

Teksten om op rouwkaartjes te ze en na overlijden kind Teksten om op rouwkaartjes te ze en na overlijden kind Informa e voor rouwkaart / adverten es Ook wat rouwbrieven betre geldt: eigen keuzes maken de rouwkaart persoonlijker. Natuurlijk is het heel moeilijk

Nadere informatie

Medley 5: Liefde is over medley

Medley 5: Liefde is over medley Medley 5: Liefde is over medley Waarom krijg ik geen gehoor John Lamers Waarom krijg ik geen gehoor Als ik je bel Jij bent maar in gesprek Ik kreeg de kous op mijn kop Daarom bel ik op Ik wil je spreken

Nadere informatie

Lieve kleine jongen van (naam ouders)

Lieve kleine jongen van (naam ouders) Lieve kleine jongen van (naam ouders) 19 maart 2008 - Verwelkoming - (Naam kind), jouw naam is vandaag het eerste woord, om jou zijn we hier samen : (Naam ouders), je mama en papa, je grootouders, je tante

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Huwelijk BIJLAGEN: Teksten. Overzicht teksten. 1. Het geluk van de liefde

Huwelijk BIJLAGEN: Teksten. Overzicht teksten. 1. Het geluk van de liefde Huwelijk BIJLAGEN: Teksten Overzicht teksten 1. Het geluk van de liefde De mooiste dingen in je leven kun je niet kopen, omdat ze onbetaalbaar zijn; een fijne vader en moeder, fijne broers en zussen. De

Nadere informatie

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan.

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan. Pagina1 Wat nooit verloren gaat, is de herinnering aan een school die tijd en ruimte maakt voor emoties en relaties. Waar kinderen, jongeren en volwassenen leren leven en leren werken aan kwaliteit van

Nadere informatie

Nadieh Jolyn Siekmans

Nadieh Jolyn Siekmans Vlinder, fladderend in de lucht doe je hen de groeten in jouw vlucht als je ze boven de hoogste bomen wellicht zult tegenkomen Samenkomst voor het afscheid van Nadieh Jolyn Siekmans * 9 mei 1994 17 januari

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Gedachtenisdienst. Eeuwigheidszondag 22 november 2015 Ichthuskerk Elburg. Voorganger: ds. E. van Leersum Organist: Johan Hoeve

Gedachtenisdienst. Eeuwigheidszondag 22 november 2015 Ichthuskerk Elburg. Voorganger: ds. E. van Leersum Organist: Johan Hoeve ook dan zou het duister voor u niet donker zijn - de nacht zal oplichten als de dag, het duister helder zijn als het licht. Psalm 139 : 12 Gedachtenisdienst Eeuwigheidszondag 22 november 2015 Ichthuskerk

Nadere informatie

Bezinning. Je mag op de bloem die je gekregen hebt een wens zetten, een voornemen voor deze vastentijd.

Bezinning. Je mag op de bloem die je gekregen hebt een wens zetten, een voornemen voor deze vastentijd. Bezinning Thema Andes, harmonie, schepping Aankleding Op de grond ligt een Wipalavlag of een mooie doek met erop een ondiepe schaal. Bij het binnenkomen krijgt iedereen een kommetje water, een brandend

Nadere informatie

Aanhefteksten. voor rouwbrieven

Aanhefteksten. voor rouwbrieven Aanhefteksten voor rouwbrieven Aanhefteksten- Algemeen alg1 alg2 alg3 alg4 alg5 alg6 alg7 alg8 alg9 Heden overleed zacht en kalm Heden is van ons Tot ons aller droefheid is van ons Wij geven u kennis dat

Nadere informatie

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014

Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Oasemoment 'Leer mij hoe ik bidden moet' Emmaüsparochie - donderdag 26 juni 2014 Muziek: Klokkengelui Gedicht Gij badt op enen berg alleen, en... Jesu, ik en vind er geen waar 'k hoog genoeg kan klimmen

Nadere informatie

Onderdeel van. Gedichten voor de rouwkaart. Uitvaart Zorgcentra Nederland. Uitvaartcentrum Haarlem

Onderdeel van. Gedichten voor de rouwkaart. Uitvaart Zorgcentra Nederland. Uitvaartcentrum Haarlem Gedichten voor de rouwkaart Uitvaart Zorgcentra Nederland Uitvaartcentrum Haarlem Onderdeel van 1 1. 't Verlies was er al voor het einde de rouw, voordat het afscheid kwam, toen die onzekere verwarring

Nadere informatie

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl

Onze Vader. Amen. www.bisdomdenbosch.nl Onze Vader Onze Vader Onze Vader, die in de hemel zijt, Uw Naam worde geheiligd, Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde zoals in de hemel, Geef ons heden ons dagelijks brood, en vergeef ons onze schuld,

Nadere informatie

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt.

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij kunt geen mensen haten en doet geen ander zeer misschien ben jij het wapen waarmee ik liefde leer.

Nadere informatie

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering

Zand erover. verzoeningsviering voor de tweede graad. VAN IN 2013 Tuin van Heden.nu - Viering Zand erover verzoeningsviering voor de tweede graad Zand erover Verzoeningsviering voor de tweede graad Vooraf in de klas Wat heb je nodig? - twee grote bladen papier, schrijf op het eerste blad het kernwoord

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS

DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Bijbel voor Kinderen presenteert DE HEMEL, GODS PRACHTIGE THUIS Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul Geproduceerd door: Bible for

Nadere informatie

Voorbeeldviering Een eenzame uitvaart?

Voorbeeldviering Een eenzame uitvaart? Voorbeeldviering Een eenzame uitvaart? Processie met kist of urne Begroeting en welkom Welkom aan iedereen die hier samen is om afscheid te nemen van N.N.. Het doet ons plezier, dat jullie allemaal naar

Nadere informatie

Dichtend door de seizoenen. Danielle Vink

Dichtend door de seizoenen. Danielle Vink Dichtend door de seizoenen Danielle Vink Schrijver: Danielle Vink Coverontwerp: Danielle Vink ISBN: 9789402165302 Danielle Vink De seizoenen Als ik jou zie, zie ik herfst met zijn sprankelde kleuren. Ik

Nadere informatie

Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III

Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III Noveen tot de H. Teresia van het kindje Jezus III Bijgedragen door Johfrael Tuesday 14 April 2009 Laatst bijgewerkt op Tuesday 14 April 2009 in de Geest van Gebed Noveen tot de H. Teresia van het kindje

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

4. Tot onze grote ontsteltenis en droefheid is, voor ons veel te vroeg, geheel onverwacht overleden...

4. Tot onze grote ontsteltenis en droefheid is, voor ons veel te vroeg, geheel onverwacht overleden... Wim Hilhorst 1. Tot ons groot verdriet is plotseling van ons heengegaan... 2. Intens bedroefd geven wij kennis van het overlijden van... 3. Tot onze diepe droefheid is, geheel onverwacht... 4. Tot onze

Nadere informatie

Refrein. Refrein. Tot aan die dag, wil ik weten wie U bent,

Refrein. Refrein. Tot aan die dag, wil ik weten wie U bent, Eens, als de bazuinen klinken, uit de hoogte, links en rechts, duizend stemmen ons omringen, ja en amen wordt gezegd, rest er niets meer dan te zingen, Heer, dan is Uw pleit beslecht. Scheurt het voorhang

Nadere informatie

Kinderliedboekje Inhoudsopgave

Kinderliedboekje Inhoudsopgave Kinderliedboekje Inhoudsopgave Jezus is de goede herder...2 Hoor de vogels zingen weer...2 Dank U voor deze nieuwe morgen...3 Jezus is geboren...4 Zit je deur nog op slot...4 Dank U voor uw liefde Heer...4

Nadere informatie

Teksten om op rouwkaartjes te zetten na overlijden baby en kind

Teksten om op rouwkaartjes te zetten na overlijden baby en kind Teksten om op rouwkaartjes te zetten na overlijden baby en kind Informatie voor rouwkaart / advertenties Ook wat rouwbrieven betreft geldt: eigen keuzes maken de rouwkaart persoonlijker. Natuurlijk is

Nadere informatie

Oudejaarsvesper 2013

Oudejaarsvesper 2013 Oudejaarsvesper 2013 Brugkerk - Lemelerveld Organist : Ton Timmerman Werkgroep themadiensten : Harm, Judith, Marlon, Lianne en Hannie Welkom ouderling van dienst 3x Begroeting (Lianne) v.: Wij zijn hier

Nadere informatie

C JAAR PREEK ADVENT. H. Maria Maior, Dordrecht. Rorate Coeli. Dauwt heemlen.

C JAAR PREEK ADVENT. H. Maria Maior, Dordrecht. Rorate Coeli. Dauwt heemlen. 1 C JAAR PREEK ADVENT Vierde zondag van de Advent Zondag - Rorate Coeli Dauwt heemlen, wijkt vaneen Zondag 20 december 2015 EERSTE LEZING Micha 5, 1 3 GRADUALE Psalm 80, 1-8 TWEEDE LEZING Hebreeen 10,

Nadere informatie

Liederen voor zondag 5 oktober 2014

Liederen voor zondag 5 oktober 2014 Liederen voor zondag 5 oktober 204 Lied 224 God wijst mij een weg als ik zelf geen uitkomst zie. Langs wegen die geen mens bedenkt maakt Hij mij zijn wil bekend. Hij geeft elke dag nieuwe liefde, nieuwe

Nadere informatie

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com. Gedichten. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig.com

Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com. Gedichten. Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard www.veelzijdig.com Handelsstraat 3, 6135 KK Sittard 046-451 23 86 www.veelzijdig.com Gedichten 046-451 23 86 Eindeloos verzonken in de diepte van jouw ogen Eindeloos verliefd maar toch zeer overwogen leef ik, Eindeloos golvend

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Protestantse Gemeente te Wapenveld in de Petruskerk 7 jul. 2013 19:00 uur

Protestantse Gemeente te Wapenveld in de Petruskerk 7 jul. 2013 19:00 uur GROOTLETTER LITURGIE AVONDDIENST Protestantse Gemeente te Wapenveld in de Petruskerk 7 jul. 2013 19:00 uur Liturgische kleur: Groen Klap in de handen, o volken, juich God toe met jubelzang. Psalm 47: 2.

Nadere informatie

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen

Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Een greep uit een presentatieviering met als thema: Licht zijn voor anderen Openingstekst: (Door een ouder en kind) A. Zeg zou jij het licht aandoen? Je moet opschieten, want het is bijna tijd. Dadelijk

Nadere informatie

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is.

De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008. Het wonder komt ongemerkt je geest binnen wanneer die even pas op de plaats maakt en stil is. De Robijn Nieuwsbrief Januari 2008 Lieve mensen, Allereerst wens ik iedereen een vreugdevol nieuw jaar toe. Misschien begin je dit jaar met de beste voornemens, zoals altijd en heb je bewust gekeken naar

Nadere informatie

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer.

Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Beertje Anders en Beertje Bruin gingen bij oma spelen. Al heel snel hadden ze ruzie met elkaar. Het spelen was niet leuk meer. Oma hoorde: Ik wil de bal, Ik wil de blokken, Ik ga kleuren, Ik wil de kleurpotloden

Nadere informatie

Thema: Wees ons nabij VOORBEREIDING

Thema: Wees ons nabij VOORBEREIDING Orde voor de dienst bij de laatste zondag van het kerkelijk jaar Ontmoetingskerk Noordeloos 20 november 2016 Thema: Wees ons nabij Voorgangers: drs. Lizanne Bak en ds. Annette Driebergen Organist: Pim

Nadere informatie

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar

Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Welkom in deze dienst Voorganger is ds. P. Molenaar Schriftlezing: Mattheüs 5 vers 13 t/m 16 Lied 245 vers 1, 2, 3 en 4 () Morgenzang vers 1 (Schoolpsalm) Psalm 46 vers 1 en 4 Psalm 119 vers 1 (Nieuwe

Nadere informatie

Zondag 15 maart 2015

Zondag 15 maart 2015 Zuiderkerk Nieuw-Amsterdam Zondag 15 maart 2015 Vierde zondag in de Veertigdagentijd Thema: ' De gemeente als voorproefje van Pasen'. Voorganger: ds. Elly Wisselink Organist/pianist: Willy Misker M.m.v.

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen.

Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. Een klein gesprekje met God Er was eens een Kleine Ziel die tegen God zei: Ik weet wie ik ben, ik ben het licht net als alle andere zielen. God lachte breed. Dat is waar!, zei God. Jij bent ook het licht.

Nadere informatie

Hartelijk welkom in de Buurtkerk te Noordwijk aan Zee. op zondag 20 november Gedachteniszondag

Hartelijk welkom in de Buurtkerk te Noordwijk aan Zee. op zondag 20 november Gedachteniszondag Hartelijk welkom in de Buurtkerk te Noordwijk aan Zee op zondag 20 november 2016 Gedachteniszondag Voorganger: ds. Petra van der Burg Organist dhr. Jan van Duin Het Mirjamkoor onder leiding van Anita Minnema

Nadere informatie

Voor de dienst zingen we:

Voor de dienst zingen we: Voor de dienst zingen we: Looft de Here, alle gij volken, prijst Hem, alle gij natiën, want zijn goedertierenheid is machtig over ons, en des Heren trouw is tot in eeuwigheid. Halleluja (8x) Ben je groot

Nadere informatie

Maar voor ons hier aanwezig viert juist in deze dagen het zo voelbare gemis.. hoogtij

Maar voor ons hier aanwezig viert juist in deze dagen het zo voelbare gemis.. hoogtij Lichtjesavond 2018 Lied: Old en Wise Openingswoord door de wethouder. Lied: als rennen geen zin meer heeft. Muziek brengt mensen samen en muziek geeft hoop En mooi lied bevrijdt de tranen En laat verdriet

Nadere informatie

Lied van de maand 2014-2015

Lied van de maand 2014-2015 Sept. God die alles maakte God die alles maakte de lucht en t zonlicht blij de hemel zee en aarde zorgt ook voor mij God die t gras gemaakt heeft de bloemen in de wei de bomen, vruchten, vogels zorgt ook

Nadere informatie

Het sacrament van de ziekenzalving.

Het sacrament van de ziekenzalving. Het sacrament van de ziekenzalving. 1. Kruisteken en vredeswens door pater Gerard. In de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest. Amen Vrede zij u allen en allen die u lief zijn. 2. Welkomswoord.

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld

Avondwake. Mientje van Dijk - van Halteren. Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld Avondwake Mientje van Dijk - van Halteren Dinsdag 27 juli 2010 om 19:00 uur Sint Jozefkerk Achterveld 1 2 Begroeting Tijdens begroeting steken zusjes van Mientje kaarsen aan: Nel, Joke, Corry, Marjan en

Nadere informatie

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal" Dordrecht 1945

JAN STEVENS. Voorjaarsdroom. De Wielewaal Dordrecht 1945 JAN STEVENS Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 r JAN STEVENS 4 Voorjaarsdroom De Wielewaal" Dordrecht 1945 voor Minke « Die lentemorgen, vroeg - ben ik door de boomgaard gegaan en het was of

Nadere informatie