identificeren - registreren deporteren - vernietigen De vervolging en vernietiging van de Nederlandse Joden in archiefdocumenten.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "identificeren - registreren deporteren - vernietigen De vervolging en vernietiging van de Nederlandse Joden in archiefdocumenten."

Transcriptie

1 identificeren - registreren deporteren - vernietigen De vervolging en vernietiging van de Nederlandse Joden in archiefdocumenten.

2 Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vanuit Nederland Joden gedeporteerd naar de concentratie- en vernietigingskampen in Oost-Europa; van hen zijn vermoord. Daarbij waren kinderen. Aan de hand van veertien archiefdocumenten wordt het verhaal verteld van de registratie en de moord op de Nederlandse Joden.

3 GEZINSKAART, Stadsarchief Amsterdam Vanaf 1893 werd iedereen die in Amsterdam woonde door het bevolkingsregister geregistreerd op een zogenaamde gezinskaart. Volledige invoering in Nederland vond plaats in De kaart stond op de naam van het hoofd van het gezin, meestal de vader. Op elke regel stonden de gegevens van één persoon: man, vrouw, kinderen en eventuele inwonende familieleden. Er waren kolommen voor geboorteplaats, geboortejaar, burgerlijke staat, religie, beroep en nationaliteit. Ook alleenstaanden die niet bij hun familie woonden hadden een eigen gezinskaart. Bij de aanslag op het Amsterdamse Bevolkingsregister in 1943 werden veel gezinskaarten vernietigd of beschadigd. Vrijwel alle kaarten zijn toen weggegooid. Dat kon: al eerder waren alle kaarten op microfilm gezet.

4 PERSOONSKAART, Stadsarchief Amsterdam Administratie op gezinskaarten bleek in de praktijk omslachtig omdat er een grote index bij nodig was. Daarom kreeg in de jaren iedereen een eigen kaart: de persoonskaart. Deze vermeldde dezelfde gegevens als de gezinskaart. Verder werden ook de gegevens van iemands ouders genoteerd. Het systeem van de persoonskaarten is pas in 1994 vervangen door een digitaal systeem. De hier afgebeelde persoonskaart is een kopie (een archiefkaart), die het Amsterdamse bevolkingsregister maakte als iemand was verhuisd of overleden. De uitstekende bevolkingsregistratie in Nederland maakte het in 1941 mogelijk om efficiënt alle Joodse burgers te registeren, als voorbereiding voor de deportatie.

5 WONINGKAART, Stadsarchief Amsterdam De gezinskaarten en de persoonskaarten vermeldden ook de woonadressen. Maar om er achter te komen wie op een bepaald adres woonde was een aparte administratie nodig. Dat waren de woningkaarten. In principe bestond er voor elke woning een kaart, al kwam het voor dat men meer verdiepingen van hetzelfde huisnummer op één kaart noteerde. Op de kaart stond per regel de naam van de hoofdbewoner, zijn of haar geboortedatum en het aantal mannelijke en vrouwelijke gezinsleden. Die aantallen werden in potlood geschreven, zodat er in gewijzigd kon worden. Bij veel naar de vernietigingskampen gevoerde joodse Amsterdammers staat in de kolom Datum [van verhuizing] en waarheen vaak Duitschland of Westerbork. Soms, als men niets wist, kortweg VOW (Vertrokken Onbekend Waarheen). Dat kan ook betekenen dat iemand ondergedoken was.

6 VREEMDELINGENKAART, Stadsarchief Amsterdam Vanaf het midden van de negentiende eeuw werden in Nederland vreemdelingen, personen zonder de Nederlandse nationaliteit, geregistreerd door de locale politie. Een vreemdeling, of hij nu immigrant, seizoensarbeider of vluchteling was, diende zich te melden bij de afdeling Vreemdelingenzaken van het politiebureau. Na afdoende legitimatie en bewijs dat iemand in zijn levensonderhoud kon voorzien werd een reis- en verblijfspas afgegeven. In de twintigste eeuw werd de administratie uitvoeriger. In het politiearchief kwam een systeemkaart, de vreemdelingenkaart, met uitgebreide gegevens over de aanvrager en indien van toepassing, over zijn partner en kinderen. Tijdens de economische crisis van de jaren 30 werden wetten ingevoerd die de arbeidsmarkt grotendeels afsloten voor buitenlanders. Bovendien werden vluchtelingen, waaronder veel Joden uit nazi-duitsland, met ingang van 1934 slechts toegelaten voor een tijdelijk verblijf. Tenslotte ging Nederland helemaal op slot. In mei 1938 besloot de regering dat vluchtelingen een ongewenscht element voor de Nederlandsche maatschappij waren en aan de grens dienden te worden tegengehouden.

7 1941 VERPLICHTE AANMELDING ALS JOOD, 1941 NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam Op 10 januari 1941 vaardigde Rijkscommissaris Seys-Inquart verordening no. 6/41 uit: de aanmeldingsplicht voor personen van geheel of gedeeltelijk joodschen bloede. De definitie daarvan was ruim gesteld: als een van de grootouders Joods was, of naar het joodse geloof was overgegaan, was registratie verplicht. In Nederland wonende Joden dienden zich te melden bij het plaatselijke bevolkingsregister om daar de registratieformulieren in te vullen, met inbegrip van adres en beroep. Daarvoor was een vergoeding van f 1,-- verschuldigd. Na verwerking werden de formulieren naar Rijksinspectie voor de Bevolkingsregisters in Den Haag verzonden. In mei 1941 waren daar formulieren binnengekomen. Met behulp van de formulieren en de hieruit samengestelde lijsten haalden de plaatselijke bevolkingsregisters de betreffende persoonskaarten uit hun systeem. Zo ontstonden twee bevolkingsadministraties: een voor Joodse en een voor niet-joodse personen. Na de eerste anti-joodse maatregelen in 1940, zoals het ontslag van Joden in overheidsdienst in november, en de toenemende straatterreur van WA en SA, was deze administratieve scheiding een beslissende stap naar deportatie en massavernietiging.

8 1941 PERSOONSBEWIJS, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam Vanaf de late jaren 30 werd op het Departement van Binnenlandse Zaken de invoering van een algemeen identiteitsbewijs voorbereid. Na de Duitse inval in mei 1940 werd het plan actief uitgewerkt door de ijverige Haagse ambtenaar J.L. Lentz. In 1941 kreeg iedereen van veertien jaar en ouder een persoonsbewijs. Het was een in drieën gevouwen kartonnen kaart op zakagendaformaat, voorzien van een pasfoto en vingerafdruk, met de vermelding van naam, geboortedatum, beroep en adres van de houder. Bij Joden werd er in de zomer van 1941 een grote J in gestempeld. Kinderen tot veertien jaar werden op het persoonsbewijs van een van de ouders bijgeschreven. In Amsterdam vond de uitreiking plaats in de Apollohal, van april tot in het najaar van Iedereen moest twee foto s meenemen. De tweede foto werd op een ontvangstbewijs geplakt, dat voorzien van een vingerafdruk en dezelfde gegevens als het persoonsbewijs werd opgenomen in een groot kaartsysteem in gebouw Kleykamp in Den Haag. Door het speciale karton, de afwijkende inkt, het watermerk en andere bijzondere kenmerken was het persoonsbewijs bijzonder moeilijk te vervalsen. Bovendien bestond er de snelle controlemogelijkheid met het kaartsysteem in Den Haag. In april 1944 slaagde een precisiebombardement van de RAF er in een deel van het archief te vernietigen. Maar toen had het meest perfecte identiteitsbewijs van Europa al vele mensenlevens geëist.

9 1941 JOODSCHE RAADCARTOTHEEK, Het Nederlandse Rode Kruis, Den Haag De Joodsche Raad werd in februari 1941 ingesteld in Amsterdam. De Raad ontwikkelde zich tot vertegenwoordiger van de Joodse gemeenschap in Nederland, maar bleek in de praktijk een verlengstuk van de Duitse bezetter. In september 1943 werd de Joodsche Raad opgeheven. De laatste medewerkers werden naar Westerbork getransporteerd. De belangrijkste activiteit van de Joodsche Raad was het geven van hulp aan vertrekkenden, diegenen die een oproep hadden ontvangen. Vooral het behandelen van de aanvragen voor een Sperre, een vrijstelling van deportatie, gaf de medewerkers van Raad handenvol werk. Om overzicht te houden werden diverse kaartsystemen aangelegd. Door het hoofdkantoor op de Nieuwe Keizersgracht in Amsterdam, door de verschillende hulpkantoren, en door de Antragsstelle, een schaduwadministratie van de Joodsche Raad in kamp Westerbork. Na de oorlog zijn de kaartsystemen samengevoegd. De cartotheek is een belangrijke bron voor de lotgevallen van de Joden in de oorlog. De naoorlogse aantekeningen, in rood potlood, geven informatie over transportdatum en datum van overlijden.

10 DE HULPSECRETARIE WESTERBORK, Het Nederlandse Rode Kruis, Den Haag De in Kamp Westerbork verzamelde Joden waren formeel inwoner van de Drentse gemeente Westerbork en werden ingeschreven in het plaatselijke bevolkingsregister. Vanaf 1939 bestond er een gemeentelijke hulpsecretarie in het kamp. Kamp Westerbork was in 1939 door de Nederlandse regering gebouwd voor vooral Joodse vluchtelingen uit Duitsland. In 1942 werd het een doorgangskamp voor transporten naar de vernietigingskampen. Tegelijkertijd functioneerde Westerbork, dat duizenden bewoners telde, als een dorp. Er waren werkplaatsen, er was een wisselkantoor voor het speciale kampgeld, een postkantoortje, een kampwinkel, een kantine en een café, waar revues en muziekuitvoeringen gegeven werden. Er werden huwelijken gesloten en kinderen geboren. En in het ziekenhuis werden mensen gezond gemaakt, klaar voor transport.

11 OPROEP VOOR WERKVERRUIMING IN DUITSCHLAND, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam Vanaf juli 1942, met het begin van de systematische deportaties, kregen Joden een oproep om zich te melden voor een keuring in het doorgangskamp Westerbork, als voorbereiding voor tewerkstelling, werkverruiming in Duitschland. Volgens het formulier mocht men een beperkte hoeveelheid kleding, beddengoed, eetgerei en toiletgerei meenemen, verpakt in een stevige koffer of rugzak. Tevens levensmiddelen voor drie dagen en geldige distributiekaarten. De woning moet ordelijk achtergelaten en afgesloten worden, de huissleutels moeten worden medegenomen. Op deze wijze werd een bedrieglijke schijn van normaliteit gecreëerd. In Amsterdam diende men zich te verzamelen bij de Zentralstelle für jüdische Auswanderung op het Adema van Scheltemaplein. In oktober 1942 werd de Joodsche Schouwburg aan de Plantage Middenlaan als verzamelplaats in gebruik genomen. Lang niet alle Joden gaven gehoor aan de oproep. Vanaf september 1942 werden Joden systematisch van huis opgehaald, met medewerking van Amsterdamse politieagenten. Na juni 1943 waren de grote razzia s voorbij.

12 SPERRE, NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Amsterdam Kort na het begin van de deportaties in juli 1942 ontstond het verschijnsel Sperre, vrijstelling. Een Sperre betekende bescherming van het transport naar Westerbork of verder naar het oosten. Een stempel in het persoonsbewijs maakte duidelijk dat iemand gesperrt was. Van de houders van een Sperre werden weer lijsten bijgehouden. Een aanstelling bij de Joodsche Raad betekende voor de werknemer en zijn familie bescherming tegen deportatie. Ook wie onmisbaar was voor de Joodse gemeenschap, naar oordeel van de Joodsche Raad, kwam in aanmerking. Er bestonden nog ander lijsten en Sperren. Bijvoorbeeld voor gemengd gehuwden. Het bezit van een Sperre was letterlijk van levensbelang. Voor de Duitse bezetter was het een kat-en-muis spel. Uiteindelijk bleken ook de laatste Sperren niets waard.

13 TRANSPORTLIJST, Het Nederlandse Rode Kruis, Den Haag Het eerste transport van kamp Westerbork, naar het vernietigingskamp Auschwitz, een ononderbroken reis van drie dagen in gesloten veewagons, vond plaats op 15 juli Degenen die voor het transport waren aangewezen stonden op een getypte lijst. Daarvan is alleen een doorslag bewaard gebleven. De originele lijst ging waarschijnlijk mee met de trein. In die eerste trein zaten 1135 mensen. De bewaard gebleven lijsten tonen regelmatig correcties en doorhalingen. Sommigen wisten op het laatste moment van transport vrijgesteld te worden, een tijdelijk uitstel. In geen enkel archiefstuk is de systematische vernietiging van de Joden zo duidelijk zichtbaar als op deze lijsten.

14 1945Kaart Centrale Cartotheek van het Nederlandse Rode Kruis Het Nederlandse Rode Kruis, Den Haag Na beëindiging van de Tweede Wereldoorlog werd het Rode Kruis een van de belangrijkste organisaties die zich bezig hield met het opsporen van tijdens de oorlog vermiste personen. Door het aanleggen van een kaartsysteem met gegevens van vermisten, een centrale cartotheek, probeerde men meteen na afloop van de oorlog zoveel mogelijk gegevens systematisch vast te leggen. Het betreft zowel gegevens uit officiële documenten als getuigenverklaringen. Van veel personen werd ook een dossier aangelegd.

15 1945- OPSPORINGSVERZOEK Het Nederlandse Rode Kruis, Den Haag Na afloop van de Tweede Wereldoorlog begonnen de overlevenden te zoeken naar hun weggevoerde familieleden en vrienden. Steeds duidelijker werd dat maar heel weinigen de stelselmatige vernietiging hadden overleefd. Het Informatiebureau van het Nederlandse Rode Kruis, met name de afdeling Vermiste Joodse personen ( Afd. J ), speelde bij het naspeuren van de lotgevallen van de gedeporteerden een belangrijke rol. Een zoekende nabestaande kon ook te maken krijgen met het Afwikkelingsbureau Concentratiekampen van het Rode Kruis, het International Rode Kruis, de staf Militair Gezag repatriëring buitenland, de afdeling vermiste personen van de geallieerde strijdkrachten en het Afwikkelingsbureau Nederlandse Missie tot Opsporing van vermiste Personen uit de Bezettingstijd van het Ministerie van Sociale Zaken. Steeds weer moesten nieuwe formulieren ingevuld worden ( Model J.3, Model J.54/59 ), inclusief opgaaf van de reden van deportatie. In verband met het feit dat zij jood waren vulde een grootvader op zoek naar zijn kleinzoon in. Het antwoord bestond meestal uit de volgende zin: Aangezien wij van of omtrent hen geen enkel bericht meer ontvingen, moeten wij, op grond van onze ervaring, helaas aannemen, dat de mogelijkheid van hun terugkeer naar Nederland wel zeer gering is.

16 1945BEKENDMAKING VAN AANGIFTE VAN OVERLIJDEN IN DE NEDERLANDSE STAATSCOURANT Stadsarchief Amsterdam Vanaf 1949 kon het Ministerie van Justitie aangifte doen van het overlijden van in vermoorde of vermiste personen. Dit vond plaats bij de burgerlijke stand van de gemeente waar de persoon het laatst had gewoond. Omdat de Nederlandse bevolkingsadministratie na Westerbork stopte bestond er van de vermoorde personen geen overlijdensakte. Voor de achterblijvers betekende dit vaak een wrange belemmering in het opnieuw opbouwen van hun leven. Voor de wet kon familiebezit niet vrijgegeven worden, of kon iemand niet hertrouwen als de betrokken persoon niet formeel als overleden was geregistreerd. Op deze lijst wordt Sientje Abram vermeld. Zij werd op 10 september 1942 in de omgeving van Oswiecim (Auschwitz) vermoord. Het verhaal van Sientje is te zien in een van de vitrines in de tentoonstelling.

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters

Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Archiefwegwijzer Bevolkingsregisters Inhoud Inleiding... 1 Indeling van bevolkingsregisters... 2 Registers die zijn ingedeeld op huis, wijk en straat... 2 Registers met een alfabetische indeling... 3 Werkwijze

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Joden vervolging in de 2e WO

Werkstuk Geschiedenis Joden vervolging in de 2e WO Werkstuk Geschiedenis Joden vervolging in de 2e WO Werkstuk door een scholier 1359 woorden 21 februari 2004 6,1 464 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Inhoud Inleiding Wat is jodenvervolging? Verplichte

Nadere informatie

Informatieblad Bevolkingsregister

Informatieblad Bevolkingsregister Informatieblad Bevolkingsregister Achtergrond van het bevolkingsregister Vóór de invoering van de burgerlijke stand in 1811 werd een volkstelling gehouden. Ook daarna zijn nog regelmatig volkstellingen

Nadere informatie

2000 WOORDEN EN 200 BEELDEN

2000 WOORDEN EN 200 BEELDEN 2000 WOORDEN EN 200 BEELDEN Vervolging en deportatie van de Joden in Nederland 1940-1945 Een korte virtuele rondgang door de tentoonstelling in het Nederlands paviljoen in Auschwitz http://www.auschwitz.nl/paviljoen

Nadere informatie

L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R

L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R L E S B R I E F B O V E N B O U W B A S I S O N D E R W I J S Op de weg van Liesel Aussen L E E R W I N S C H O T E N W E S T E R B O R K V U G H T W E S T E R B O R K S O B I B O R Op deze foto zie je

Nadere informatie

WERKBLAD LOTTY VEFFER

WERKBLAD LOTTY VEFFER WERKBLAD LOTTY VEFFER Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Lotty Lotty Veffer is geboren op 10 juli 1921. Deze foto komt uit 1940.

Nadere informatie

WERKBLAD LOTTY VEFFER

WERKBLAD LOTTY VEFFER WERKBLAD LOTTY VEFFER Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Lotty Lotty Veffer is geboren op 10 juli 1921. Deze foto komt uit 1940.

Nadere informatie

Wat rest is een foto

Wat rest is een foto Wat rest is een foto Serie: Verhalen kind in oorlog Tekst: Meike Jongejan Onderzoek: Mariska de Boer en Hans Groeneweg Redactie: Jan van Zijverden Vormgeving: Richard Bos 2015, Fries Verzetsmuseum, Leeuwarden

Nadere informatie

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is:

WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het Joods Historisch Museum. Het onderwerp van je presentatie is: b WAT GA JE DOEN? Binnenkort geef je samen met een klasgenoot een presentatie in het. Het onderwerp van je presentatie is: ONDERWERP: SCHOOL OPDRACHT g n i g l o v r e v Joden Baal stof met jodensterren

Nadere informatie

STADSARCHIEF S-HERTOGENBOSCH

STADSARCHIEF S-HERTOGENBOSCH SECUNDAIRE GENEALOGISCHE BRONNEN AANWEZIG IN HET STADSARCHIEF S-HERTOGENBOSCH HANDLEIDING EN OVERZICHT Versie 14 april 2013 Woord vooraf Voor stamboomonderzoek zijn er als het ware twee soorten bronnen:

Nadere informatie

WERKBLAD ERNST VERDUIN

WERKBLAD ERNST VERDUIN WERKBLAD ERNST VERDUIN Bron 1. foto Ernst Ernst Verduin is geboren op 22 juni 1927. Deze schoolfoto komt uit 1940. Hoe oud is hij op deze foto? Op 17 januari 1943 komt hij samen met zijn vader, moeder

Nadere informatie

12/20/2013. Petrus Jozef Janssen 15 maart Fred Janssen

12/20/2013. Petrus Jozef Janssen 15 maart Fred Janssen 12/20/2013 Petrus Jozef Janssen 15 maart 1922 Fred Janssen Petrus Jozef Janssen 15 maart 1922 Petrus Jozef Janssen wordt geboren zaterdag 15 maart 1992 in Rotterdam. Zijn ouders zijn Henri Janssen en Johanna

Nadere informatie

Nationaal register van overledenen: Persoonskaarten en persoonslijsten

Nationaal register van overledenen: Persoonskaarten en persoonslijsten januari 2014 Nationaal register van overledenen: Persoonskaarten en persoonslijsten 1 Aan de hand van officiële documenten en andere papieren in familiebezit, aangevuld met mondeling overgeleverde informatie,

Nadere informatie

Wie is verantwoordelijk?

Wie is verantwoordelijk? Wie is verantwoordelijk? Anne Frank is vervolgd omdat zij joods was. Zij is één van de zes miljoen joden die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Zonder hulp van anderen had Adolf Hitler nooit zoveel

Nadere informatie

DE DEPORTATIES VAN JODEN UIT DE DOSSINKAZERNE

DE DEPORTATIES VAN JODEN UIT DE DOSSINKAZERNE Inhoud WOORD VOORAF 9 INLEIDING 11 DE JOODSE GEMEENSCHAP IN BELGIË VOOR EN BIJ HET BEGIN VAN DE TWEEDE WERELDOORLOG 15 Joden vluchten uit Nazi-Duitsland, Oostenrijk en Polen 15 België als opvangland in

Nadere informatie

2008-2009 Minor Tweede Wereldoorlog Educatie. Priscilla de Kock Het onderwijs in Nederland, 1940-1945

2008-2009 Minor Tweede Wereldoorlog Educatie. Priscilla de Kock Het onderwijs in Nederland, 1940-1945 2008-2009 Minor Tweede Wereldoorlog Educatie Priscilla de Kock Het onderwijs in Nederland, 1940-1945 Inhoud Inleiding 3 Joodse gemeenschap in Den Haag en Amsterdam begin 1940 4 Ariërverklaring en nazificering

Nadere informatie

Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Agentschap BPR is een onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nadere informatie

ARCHIEFNUMMER PLAATSINGSLIJST VAN HET BEVOLKINGSREGISTER VAN LOCHEM

ARCHIEFNUMMER PLAATSINGSLIJST VAN HET BEVOLKINGSREGISTER VAN LOCHEM ARCHIEFNUMMER 1.075 PLAATSINGSLIJST VAN HET BEVOLKINGSREGISTER VAN LOCHEM TOELICHTING De gemeente Lochem is in 1831 begonnen met het aanleggen van een bevolkingsregister. Tot 1861 zijn de registers ingedeeld

Nadere informatie

J A N U A R I

J A N U A R I A L G E M E E N De is ontwikkeld om tussendoor of als start van een les uit te voeren. Het is een korte opdracht waarbij leerlingen en wellicht ook uzelf worden geïnspireerd om met (een onderdeel van de)

Nadere informatie

Aanvraag. Remigratie. 1 Mijn gegevens. achternaam (uw geboortenaam) voornamen (eerste voluit) straat en huisnummer. postcode en woonplaats.

Aanvraag. Remigratie. 1 Mijn gegevens. achternaam (uw geboortenaam) voornamen (eerste voluit) straat en huisnummer. postcode en woonplaats. Remigratie Aanvraag Met dit formulier kunt u een uitkering aanvragen op grond van de Remigratiewet. Het Nederlands Migratie Instituut helpt u kosteloos met invullen. 1 Mijn gegevens Stuur een kopie van

Nadere informatie

Wat u moet weten van de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Wat u moet weten van de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Wat u moet weten van de Nederlandse bevolkingsadministratie De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 1 Inleiding 3 2 Waarom een basisadministratie persoonsgegevens? 4 3 Hoe werkt de basisadministratie

Nadere informatie

Uitkeringsreglement Stichting Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS. 1 augustus, 2019

Uitkeringsreglement Stichting Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS. 1 augustus, 2019 Uitkeringsreglement Stichting Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS Begripsbepalingen. Artikel 1. 1.1. In dit reglement wordt verstaan onder: a. de Stichting: Stichting Individuele

Nadere informatie

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG NATURALISATIE OVERIGE VREEMDELINGEN

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG NATURALISATIE OVERIGE VREEMDELINGEN MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A: MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 T: 427197 TST 3405; E: INFO.VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie. De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens Eerste inschrijving in de Nederlandse bevolkingsadministratie De Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 1 Inleiding 3 2 Waarom een basisadministratie persoonsgegevens? 3 3 Hoe werkt de basisadministratie

Nadere informatie

Inschrijfformulier woonruimte

Inschrijfformulier woonruimte Inschrijfformulier woonruimte Kijk eerst bij de vestigingscriteria en doe de aanmeldingstest. Hieruit blijkt of u zich kunt aanmelden als woningzoekende in de gemeente Eemnes. Naast de vragen die nodig

Nadere informatie

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden.

Rassenleer. Nog lager stonden volgens hem de zigeuners en vooral de joden. Dat waren geen mensen maar ongedierte, dat uitgeroeid moest worden. De Holocaust Rassenleer Lang voordat Hitler de leider van Duitsland werd, schreef en vertelde hij over de rassenleer. Dat was een theorie die beweerde dat mensen waren verdeeld in rassen: zwakke, minderwaardige

Nadere informatie

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam

Leerlingen hand-out stadswandeling Amsterdam Leerlingen handout stadswandeling Amsterdam Groep 1: de Surp Hoki Armeens Apostolische kerk Adres: Kromboomsloot 22, Amsterdam Namen leerlingen: In deze handout staat alle informatie die je nodig hebt

Nadere informatie

Verordening op de gemeentelijke identiteitskaart

Verordening op de gemeentelijke identiteitskaart CVDR Officiële uitgave van Delft. Nr. CVDR59484_1 3 oktober 2017 Verordening op de gemeentelijke identiteitskaart De raad der gemeente Delft; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 19

Nadere informatie

Opdrachtenblad bij de tentoonstelling. Zie onder dit document.

Opdrachtenblad bij de tentoonstelling. Zie onder dit document. Lesidee: Expositie Auswitz-Birkenau (8 t/m14 april Sweelinckplein,15 t/m 26 april MICT) Bezichtig banieren met tekst en beeldmateriaal van kamp Westerbork, Vught, het Apeldoornsche Bosch en de transporten

Nadere informatie

WERKBLAD CARLA VEFFER

WERKBLAD CARLA VEFFER WERKBLAD CARLA VEFFER Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Carla met neefje en tante Gebruik www.joodsmonument.nl voor achtergrondinformatie.

Nadere informatie

Verklaring op grond van art. 44, eerste lid, onder k Boek I BW en art. 2.9 Wet BRP

Verklaring op grond van art. 44, eerste lid, onder k Boek I BW en art. 2.9 Wet BRP Model M46-A V-nummer(s): / Van: Aan: IND Centrale Verificatie Unit de ambtenaar van de BRP te. Postbus 287 7600 AG ALMELO... Verklaring in verband met: voorgenomen huwelijk inschrijving van een buiten

Nadere informatie

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Nederlandse consulaat te Barcelona (Spanje). Bestuursorgaan: de minister van Buitenlandse Zaken.

Rapport. Rapport betreffende een klacht over het Nederlandse consulaat te Barcelona (Spanje). Bestuursorgaan: de minister van Buitenlandse Zaken. Rapport Rapport betreffende een klacht over het Nederlandse consulaat te Barcelona (Spanje). Bestuursorgaan: de minister van Buitenlandse Zaken. Datum: 13 juli 2012 Rapportnummer: 2012/114 2 Klacht Op

Nadere informatie

Beeldverslag van een Haagse wijk

Beeldverslag van een Haagse wijk Beeldverslag van een Haagse wijk In deze opdracht maken de leerlingen een beeldverslag van een Haagse wijk of een deel daaruit over de situatie in de periode van rond en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Nadere informatie

MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE

MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE VREEMDELINGENZAKEN augustus 2011 LOKETDIENST HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 TEL.: 434328 / 434329 / 434330 Let op: dit formulier

Nadere informatie

ambtsbericht Algerije

ambtsbericht Algerije Thematisch ambtsbericht Algerije Augustus 2009 Directie Personenverkeer, migratie en Vreemdelingenzaken Afdeling Asiel- en Migratiezaken Den Haag +31 70 348 5964 Inhoudsopgave Pagina 1 Inleiding 3 2 Nationaliteitswetgeving

Nadere informatie

GBA: prima bron voor statistiek, maar. Microdatamiddag Centrum voor Beleidsstatistiek, 6 november 2014

GBA: prima bron voor statistiek, maar. Microdatamiddag Centrum voor Beleidsstatistiek, 6 november 2014 GBA: prima bron voor statistiek, maar. Microdatamiddag Centrum voor Beleidsstatistiek, 6 november 2014 Regelgeving inschrijving in de GBA Administratieve en feitelijke werkelijkheid Bruikbaarheid GBA voor

Nadere informatie

Informatieblad Burgerlijke Stand

Informatieblad Burgerlijke Stand Informatieblad Burgerlijke Stand In dit informatieblad vindt u informatie over (het gebruik van) de archieven van de Burgerlijke Stand: de Geboorteakte, de Huwelijksakte, de Huwelijksbijlagen, de Overlijdensakte

Nadere informatie

wijzigingen Wet BRP Bijlage nummer 1 Datum 13 december 2013 Ons kenmerk 2013-0000766745

wijzigingen Wet BRP Bijlage nummer 1 Datum 13 december 2013 Ons kenmerk 2013-0000766745 wijzigingen Wet BRP Bijlage nummer 1 Ons kenmerk 2013-0000766745 Wijzigingen per 6 januari 2014 Hieronder worden de verschillen tussen de Wet GBA en de Wet BRP weergegeven die bij de inwerkingtreding van

Nadere informatie

Aanvraagformulier briefadres

Aanvraagformulier briefadres Aanvraagformulier briefadres Met toestemmingsverklaring Met dit formulier vraagt u een briefadres aan in de gemeente Grootegast. Het formulier is inclusief de Verklaring toestemming briefadresgever. Vul

Nadere informatie

Vraag: Wat zijn de openingstijden van de visumafdeling? Antw.: de visumafdeling is van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.00 uur open.

Vraag: Wat zijn de openingstijden van de visumafdeling? Antw.: de visumafdeling is van maandag t/m vrijdag van 09.00-15.00 uur open. Vraag: Wanneer kan ik mijn visum aanvragen? Antw.: U kunt uw visum op z'n vroegst 2 maanden van tevoren of uiterlijk 1 werkdag voor vertrek aanvragen aan het loket v/d Visumafdeling Vraag: Ik kan het formulier

Nadere informatie

Nieuw DNA-onderzoek Nicky Verstappen. Uw hulp is onmisbaar bij het oplossen van dit misdrijf

Nieuw DNA-onderzoek Nicky Verstappen. Uw hulp is onmisbaar bij het oplossen van dit misdrijf Nieuw DNA-onderzoek Nicky Verstappen Uw hulp is onmisbaar bij het oplossen van dit misdrijf 1 Het mysterie rond de dood van Nicky Verstappen In de nacht van zondag 9 op maandag 10 augustus 1998 verdween

Nadere informatie

Gelet op het bepaalde in artikel 5, tweede lid, van de verordening persoonsregistratie;

Gelet op het bepaalde in artikel 5, tweede lid, van de verordening persoonsregistratie; Reglement persoonsregistratie identiteitskaarten Burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen; Gelet op het bepaalde in artikel 5, tweede lid, van de verordening persoonsregistratie; besluiten

Nadere informatie

Het aanvragen van een kopie van of inzage in een patiëntendossier

Het aanvragen van een kopie van of inzage in een patiëntendossier Het aanvragen van een kopie van of inzage in een patiëntendossier 2 Deze folder is bestemd voor diegenen die inzage in het patiëntendossier willen hebben. Er kunnen verschillende redenen zijn voor het

Nadere informatie

Dit formulier is GRATIS!

Dit formulier is GRATIS! MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A:MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 T: 427197 TST 3405; E: INFO.VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

WERKBLAD WANDA VERDUIN

WERKBLAD WANDA VERDUIN WERKBLAD WANDA VERDUIN Zoek aanvullende informatie op internet: www.joodsmonument.nl en www.joodsekindereninkampvught.nl Bron 1. foto Wanda Wanda Verduin is geboren op 20 augustus 1925. Deze foto is van

Nadere informatie

Anne Frank, haar leven

Anne Frank, haar leven Vragen en opdrachten bij: Anne Frank, haar leven Doe meer met Leeslicht! Bij alle boeken in de serie Leeslicht kunt u een gratis lesbrief downloaden van www.eenvoudigcommuniceren.nl. In deze lesbrief staan

Nadere informatie

Vestigingsregister. Datum 26 november 2007

Vestigingsregister. Datum 26 november 2007 Vestigingsregister Datum 26 november 2007 Inhoud Inhoud 2 Inleiding 3 1 De functie van het Vestigingsregister ter voorkoming van dubbele inschrijvingen tussen Nederland en de Nederlandse Antillen en Aruba.

Nadere informatie

De Basisregistratie Personen:

De Basisregistratie Personen: De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens 2 De Basisregistratie Personen: voor de overheid en voor u Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens

Nadere informatie

Verzoek tot aantekening in het gezagsregister van een gezagsvoorziening na overlijden over een minderjarig kind

Verzoek tot aantekening in het gezagsregister van een gezagsvoorziening na overlijden over een minderjarig kind Verzoek tot aantekening in het gezagsregister van een gezagsvoorziening na overlijden over een minderjarig kind In te vullen door de griffie Ingekomen op ter griffie van de rechtbank te Verzoeker I Verzoeker

Nadere informatie

2 Registratie van gegevens

2 Registratie van gegevens Registratie van gegevens A912.2.1 2 Registratie van gegevens 2.1 Welke vreemdelingen worden geregistreerd In de geautomatiseerde vreemdelingenadministratie worden in principe alle vreemdelingen opgenomen.

Nadere informatie

Dit formulier is GRATIS!

Dit formulier is GRATIS! MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A:MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 T: 427197 TST 3405; E:INFO.VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

Verklaring op grond van art. 44, eerste lid, onder k Boek I BW en art. 36a Wet GBA.? de ambtenaar van de burgerlijke stand / GBA te

Verklaring op grond van art. 44, eerste lid, onder k Boek I BW en art. 36a Wet GBA.? de ambtenaar van de burgerlijke stand / GBA te Model M46-A Verklaring op grond van art. 44, eerste lid, onder k Boek I BW en art. 36a Wet GBA V-nummer(s): / Van: De Korpschef te Adres Aan:? de ambtenaar van de burgerlijke stand / GBA te Adres Verklaring

Nadere informatie

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger

Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger Regelingen en voorzieningen CODE 6.2.6.4 Basisregistratie personen: voor de overheid en voor de burger brochure bronnen Brochure ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, juni 2009 Gemeentelijke

Nadere informatie

De Joodse kinderen bezochten de openbare school en hadden na schooltijd en op zondag van een godsdienstleraar joodse les.

De Joodse kinderen bezochten de openbare school en hadden na schooltijd en op zondag van een godsdienstleraar joodse les. Joden in Aalten 1600 1796 In Nederland heerste na de Unie van Utrecht vrijheid van godsdienst. Daardoor kwamen in het begin van de 17 e eeuw veel Joden naar Nederland. Met name Portugese Joden waren economisch

Nadere informatie

Heeft, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, de Staatsraad gehoord, bekrachtigd de onderstaande wet:

Heeft, na goedkeuring door De Nationale Assemblee, de Staatsraad gehoord, bekrachtigd de onderstaande wet: Wet van houdende vaststelling van de status van Personen van Surinaamse Afkomst en de Rechten en Plichten die uit die status voortvloeien (Wet PSA) ---------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Informatie voor de scholen over het lot van de Joodse families Van Tijn en Van Leeuwen in Naaldwijk en Monster

Informatie voor de scholen over het lot van de Joodse families Van Tijn en Van Leeuwen in Naaldwijk en Monster Naar aanleiding van het plaatsen van struikelstenen in de Monsterse Zeestraat (en in Naaldwijk) schreven Jolanda Faber en Leo van den Ende onderstaande informatie voor de scholen. Bijgaand ook enkele foto's

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Paspoort Ik houd mijn spreekbeurt over paspoorten. Sommige van jullie zijn vast wel eens naar het gemeentehuis geweest om met jullie vader of moeder een paspoort te halen. Ik moest ook een keer mee en

Nadere informatie

Edith Rosey Beek, geb. 21 april Correspondentieadres dr. A. Beek, Lange Tiendeweg 54 in Gouda.

Edith Rosey Beek, geb. 21 april Correspondentieadres dr. A. Beek, Lange Tiendeweg 54 in Gouda. 1 Het dossier van Edith Beek door Raymund Schütz Ergens tussen de duizenden genummerde dozen staat de doos met het dossier van Edith Rosey Beek, nummer.. Het vergt enige krachtsinspanning om de rolkasten

Nadere informatie

6,7. Boekverslag door een scholier 2988 woorden 10 april keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman. Eerste uitgave 1957.

6,7. Boekverslag door een scholier 2988 woorden 10 april keer beoordeeld. Psychologische roman, Oorlogsroman. Eerste uitgave 1957. Boekverslag door een scholier 2988 woorden 10 april 1999 6,7 84 keer beoordeeld Auteur Genre Marga Minco Psychologische roman, Eerste uitgave 1957 Oorlogsroman Vak Nederlands Titelbeschrijving Het bittere

Nadere informatie

Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier. Algemene informatie

Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier. Algemene informatie Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier Algemene informatie Iedere patiënt heeft het wettelijk recht alle gegevens in te zien die over hem of haar worden bijgehouden in het medisch en het verpleegkundig

Nadere informatie

De volgorde van de hieronder vermelde stappen hoef je niet per definitie te volgen.het zijn de belangrijkste bronnen voor familieonderzoek.

De volgorde van de hieronder vermelde stappen hoef je niet per definitie te volgen.het zijn de belangrijkste bronnen voor familieonderzoek. HET BEGIN Hieronder korte handleiding voor familiegeschiedenis- onderzoek Voor familieonderzoek kunnen verschillende modellen worden gekozen. Zelf vind ik het gemakkelijks om eerst alle rechtstreekse voorvaders

Nadere informatie

Inhoud. Glenn de Randamie (Typhoon) 29. Lotty Huffener- Veffer 45. Adje Anakotta 57. Voorwoord: Vrijheid en democratie 9

Inhoud. Glenn de Randamie (Typhoon) 29. Lotty Huffener- Veffer 45. Adje Anakotta 57. Voorwoord: Vrijheid en democratie 9 Inhoud Voorwoord: Vrijheid en democratie 9 Inleiding: Over leven in vrijheid, met breuken en schakels tussen de generaties 11 Glenn de Randamie (Typhoon) 29 Vrijheid moet niet een concept zijn, maar iets

Nadere informatie

6 Oorlogsslachtoffers

6 Oorlogsslachtoffers 6 Oorlogsslachtoffers 6.1 Toekennen van statuten, uitkeringen en voordelen moeten leven. Wanneer de houder van een invaliditeitspensioen overlijdt, zal de overlevende partner of het weeskind het reversiepensioen

Nadere informatie

Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier

Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier Recht op inzage medisch en verpleegkundig dossier Iedere patiënt heeft het wettelijk recht alle gegevens in te zien die over hem of haar worden bijgehouden in het medisch en het verpleegkundig dossier.

Nadere informatie

John (Johan Willem Helen) 1884-1971

John (Johan Willem Helen) 1884-1971 John (Johan Willem Helen) 1884-1971 IIId Johan Willem Helen 06-03-1884 te Kraksaan, Besuki, Oost-Java [RANI 1885] x 10-04-1910 te San Piero in Campo met Giuseppina Montauti IIIev ( 19-03-1889 te San Piero

Nadere informatie

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving?

Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? I Geldigheid kinderbijschrijving Wat is het gevolg van het vervallen van de geldigheid van de bijschrijving? Om naar het buitenland te reizen hebben kinderen vanaf 26 juni 2012 een eigen paspoort of Nederlandse

Nadere informatie

Rapport. Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/259

Rapport. Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/259 Rapport Datum: 15 november 2007 Rapportnummer: 2007/259 2 Klacht Verzoekers klagen erover dat een aantal van hun eigendommen, die na hun verplaatsing vanuit het asielzoekerscentrum (AZC) Utrecht naar het

Nadere informatie

Dienst Vreemdelingenzaken Departement Internationale bescherming Het doen en registreren van een verzoek om internationale bescherming

Dienst Vreemdelingenzaken Departement Internationale bescherming Het doen en registreren van een verzoek om internationale bescherming Dienst Vreemdelingenzaken Departement Internationale bescherming Het doen en registreren van een verzoek om internationale bescherming 19 Informatiebrochure voor de verzoekers van internationale bescherming

Nadere informatie

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG NATURALISATIE SURINAAMSE ORIGINE

DOCUMENTENLIJST AANVRAAG NATURALISATIE SURINAAMSE ORIGINE MINISTERIE VAN JUSTITIE EN POLITIE januari 2014 HOOFDAFDELING VREEMDELINGENZAKEN LOKETDIENST PARAMARIBO A: MR. JAGERNATH LACHMONSTRAAT no. 165-166 T: 427197 TST 3405; E: INFO.VREEMDELINGENZAKEN@JUSPOL.GOV.SR

Nadere informatie

WERKBLAD CARLA VEFFER

WERKBLAD CARLA VEFFER WERKBLAD CARLA VEFFER Bron 1. foto Carla met neefje en tante Carla Veffer is geboren op 23 april 1928. De foto is genomen in 1940. Hoe oud is Carla op deze foto? of.. In februari 1943 komt Carla samen

Nadere informatie

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto.

Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. Wie is Wie? Zet het nummer van het bijschrift bij de goede foto. (28 september 1942) Het benauwt me ook meer dan ik zeggen kan dat we nooit naar buiten mogen, en ik ben erg bang dat we ontdekt worden en

Nadere informatie

Uw medisch dossier. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Uw medisch dossier. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Uw medisch dossier Voor een goede medische behandeling is het noodzakelijk dat uw behandelend arts een dossier bijhoudt. Dit dossier bevat aantekeningen over uw gezondheidstoestand en gegevens over de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 19 juli 1994;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 19 juli 1994; GEMEENTE LEEUW ARDERADEEL Nr. 31 De raad van de gemeente Leeuwarderadeel; overwegende dat het door de inwerkingtreding van de Algemene wet bestuursrecht noodzakelijk is om de verordeningen en regelingen

Nadere informatie

Intakeformulier Mentorschap Care to Coach

Intakeformulier Mentorschap Care to Coach Intakeformulier Mentorschap Care to Coach Hoe bent u met mentorschap Care to Coach in contact gekomen? Via Gegevens betrokkene Datum intake : BSN : Achternaam : Evt. meisjesnaam : Voornamen : Roepnaam

Nadere informatie

Uw medisch dossier Wat is een medisch dossier?

Uw medisch dossier Wat is een medisch dossier? Uw medisch dossier In deze folder vindt u informatie over uw medisch dossier. U leest wat een medisch dossier is, hoe u dit dossier kunt inzien en hoe u een kopie van dit dossier kunt opvragen. Ook leest

Nadere informatie

Sectorwerkstuk Geschiedenis Jodenvervolging

Sectorwerkstuk Geschiedenis Jodenvervolging Sectorwerkstuk Geschiedenis Jodenvervolging Sectorwerkstuk door een scholier 3385 woorden 20 april 2006 6,5 70 keer beoordeeld Vak Geschiedenis Wat is jodenvervolging? Jodenvervolging is het doden afpersen

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 7662 15 maart 2016 Autorisatiebesluit Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ten behoeve van het Zorgverzekeringskantoor

Nadere informatie

MODEL M46-A VERKLARING OP GROND VAN ART. 44, EERSTE LID, ONDER K BOEK I BW EN ART. 36A WET GBA

MODEL M46-A VERKLARING OP GROND VAN ART. 44, EERSTE LID, ONDER K BOEK I BW EN ART. 36A WET GBA MODEL M46-A VERKLARING OP GROND VAN ART. 44, EERSTE LID, ONDER K BOEK I BW EN ART. 36A WET GBA Deel A: door partijen te verstrekken gegevens CRV-nummer(s): / Van : De korpschef te Adres Telefoon Aan: de

Nadere informatie

Werkstuk Geschiedenis Jodenhaat in de Tweede Wereldoorlog

Werkstuk Geschiedenis Jodenhaat in de Tweede Wereldoorlog Werkstuk Geschiedenis Jodenhaat in de Tweede Wereldoorlog Werkstuk door een scholier 2028 woorden 13 december 2005 4,7 122 keer beoordeeld Vak Methode Geschiedenis Sfinx Vraag 1 a) In welk jaar werd Nederland

Nadere informatie

Wanneer is de opname van het levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) mogelijk?

Wanneer is de opname van het levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) mogelijk? QenA s Opname levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen Versie 20 december 2018 QenA Algemeen Wanneer is de opname van het levenloos geboren kind in de Basisregistratie Personen (BRP) mogelijk?

Nadere informatie

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS

HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS HOOFDSTUK 23 HET INTERNATIONALE RIJBEWIJS INHOUDSOPGAVE TITEL PAGINA I. ALGEMEEN... 3 1. Toelichting... 3 2. Gebruiksvoorwaarden... 3 3. Wie heeft het internationale rijbewijs nodig... 3 II. MODEL VAN

Nadere informatie

Informatie over uw medische gegevens

Informatie over uw medische gegevens Informatie over uw medische gegevens Patiënten hebben het recht om hun persoonlijke medische gegevens in te zien of hier een kopie van op te vragen. Ook kunnen zij hun medische gegevens laten aanvullen,

Nadere informatie

Aantekeningen overlijden. Eerstgenoemde partner. Partnerschapsboekje. in de gemeente. Laatstgenoemde partner. in de gemeente

Aantekeningen overlijden. Eerstgenoemde partner. Partnerschapsboekje. in de gemeente. Laatstgenoemde partner. in de gemeente Aantekeningen overlijden Eerstgenoemde partner op in de gemeente Partnerschapsboekje Laatstgenoemde partner op in de gemeente 12 Inlichtingen Naamgebruik geregistreerde partners Een Nederlandse man of

Nadere informatie

Introductie nieuw verblijfsdocument

Introductie nieuw verblijfsdocument TOELICHTING BIJ DE STAMKAART Dit is een toelichting op de rubrieken van de stamkaart voor de aanvraag van een nieuw model verblijfsdocument. Er bestaan twee verschillende stamkaarten: een stamkaart voor

Nadere informatie

1 Gegevens van de wees. In te vullen door de SVB AWW-no.: Datum indiening: 2 Gegevens overledene. 1.1 Achternaam (bij geboorte) Voornamen (voluit)

1 Gegevens van de wees. In te vullen door de SVB AWW-no.: Datum indiening: 2 Gegevens overledene. 1.1 Achternaam (bij geboorte) Voornamen (voluit) Banko di Seguro Sosial Pater Euwensweg 9, Curaçao Email: pensioenen@svbcur.org of Website:www.svbcur.org. Tel: (5999)434-4402, Fax: (5999)434-4502 Aanvraag om Wezenpensioen Met dit formulier vraagt u een

Nadere informatie

14 scholieren Quakerschool Eerde vermoord in WO 2

14 scholieren Quakerschool Eerde vermoord in WO 2 14 scholieren Quakerschool Eerde vermoord in WO 2 Veertien leerlingen van de Quakerschool Eerde zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) omgekomen. Ze dachten een veilig onderkomen te vinden in

Nadere informatie

Overzicht bevolkingstellingen en bevolkingsregisters van de stad Mechelen

Overzicht bevolkingstellingen en bevolkingsregisters van de stad Mechelen Overzicht bevolkingstellingen en bevolkingsregisters van de stad Mechelen Gemeente Periode Toegangen Bewaarplaats Mechelen 1 1796 1803 2 1804 3 1808 4 1813 1814 1818 1821 1825 1829 1840 1 Voor de registers

Nadere informatie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie

Lesbrief Van Papa, voor Sammie Lesbrief Van Papa, voor Sammie 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Introductie 4 Tweede Wereldoorlog 5 Concentratiekamp 6 Stripverhaal (opdracht) 8 Collage maken (opdracht) 9 Colofon 10 2 Inleiding Voor u ligt

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 12691 24 augustus 2009 Besluit van de Minister van Justitie van 24 juli 2009, nr. 2009/18, houdende wijziging van de Vreemdelingencirculaire

Nadere informatie

INGEVOLGE DE WET dient de staat Suriname een bevolkingsadministratie te houden.

INGEVOLGE DE WET dient de staat Suriname een bevolkingsadministratie te houden. INGEVOLGE DE WET dient de staat Suriname een bevolkingsadministratie te houden. Deze bestaat uit: 1. de Burgerlijke Stand (BS) 2. het Bevolkingsregister (BR), die samen zijn ondergebracht in een Bureau

Nadere informatie

Aangiftebiljet hondenbelasting

Aangiftebiljet hondenbelasting Bijlage HB1 Aangiftebiljet hondenbelasting Aanmelding honden Lees voor invulling eerst de bijgesloten toelichting Belastingjaar: Datum uitreiking: Indienen vóór: Ondergetekende: Naam en voorletters: Straatnaam

Nadere informatie

Educatieve stadswandelingen: Amsterdam Leerlingenmateriaal

Educatieve stadswandelingen: Amsterdam Leerlingenmateriaal Educatieve stadswandelingen: Amsterdam Leerlingenmateriaal Het NIOD heeft drie stadswandelingen ontwikkeld: speciaal voor jongeren vanaf 15 jaar. In iedere stadswandeling ligt het zwaartepunt bij de geschiedenis

Nadere informatie

2.1 Gaat u naar het buitenland voor een bepaalde periode? O Ja O Nee ( ga door naar vraag 3 )

2.1 Gaat u naar het buitenland voor een bepaalde periode? O Ja O Nee ( ga door naar vraag 3 ) Aanvraag briefadres Met toestemmingsverklaring Met dit formulier vraagt u een briefadres aan, inclusief de Verklaring toestemming briefadresgever. Vul het formulier volledig in en onderteken het. Laat

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING

AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING Arbeid NA-DIMAS/-08-201 Stempel DIMAS Plus datum indiening 3 Kleuren Pasfoto s AANVRAAGFORMULIER VERGUNNING A. VERGUNNINGEN: Tijdelijk Verblijf Tijdelijk Verblijf met Arbeid Verblijf B. SOORT AANVRAAG:

Nadere informatie

Openbare Basisschool De Brug, Beverakker 19, 3994 EK Houten, tel. 030-6342800, mail: info.brug@oo-h.nl. Inschrijfformulier

Openbare Basisschool De Brug, Beverakker 19, 3994 EK Houten, tel. 030-6342800, mail: info.brug@oo-h.nl. Inschrijfformulier Wilt u het formulier zo volledig mogelijk invullen. * = Doorhalen wat niet van toepassing is. Gegevens ouders / verzorgers: Bij moeder: ook meisjesachternaam invullen. Ouder / verzorger 1 Ouder / verzorger

Nadere informatie

Carl Polak 1896 1973

Carl Polak 1896 1973 Carl Polak 1896 1973 In de afgelopen periode zijn op diverse plaatsen in de gemeente Beilen Stolpersteine geplaatst. Op die manier wordt men onder andere er aan herinnerd dat daar in de Tweede Wereld Oorlog

Nadere informatie

Rob Fransman getuigt zelf in Demjanjukproces Gepubliceerd : 23 december :54 pm door Rob Fransman

Rob Fransman getuigt zelf in Demjanjukproces Gepubliceerd : 23 december :54 pm door Rob Fransman Rob Fransman getuigt zelf in Demjanjukproces Gepubliceerd : 23 december 2009-12:54 pm door Rob Fransman Rob Fransman heeft zijn missie volbracht. Hij is als getuige gehoord in het proces tegen John Demjanuk.

Nadere informatie

Archief Onderzoek collectie tekeningen Arthur Feldmann

Archief Onderzoek collectie tekeningen Arthur Feldmann Nummer Toegang: NL-HaRKD-0619 Archief Onderzoek collectie tekeningen Feldmann Erik Löffler, 2007 RKD (Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie) 2007 This finding aid is written in Dutch. 2 Feldmann,

Nadere informatie