Jaarverslag 2005 N.V. Nederlandse Gasunie. gaat verder in gastransport

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag 2005 N.V. Nederlandse Gasunie. gaat verder in gastransport"

Transcriptie

1 Jaarverslag 2005 N.V. Nederlandse Gasunie gaat verder in gastransport

2 De activiteiten van Gasunie richten zich op een goede werking van de gasmarkt. De strategie van Gasunie kent hierbij drie pijlers: het bestaande netwerk uitstekend beheren, uitbreiden van het gastransportsysteem en aansluiting realiseren bij de gasbronnen van morgen. Voor de realisatie van deze doelstellingen is samenwerking cruciaal. Dat geldt binnen het bedrijf tussen afdelingen onderling, maar ook daarbuiten. Gasunie streeft naar optimale samenwerking met andere bedrijven, in binnen- en buitenland. Door gemeenschappelijke inspanningen kan Nederland de gasrotonde van Noordwest-Europa worden en dat bevordert de verdere integratie van de gasmarkt en de voorzieningszekerheid in Nederland en Europa. Samenwerking is daarom het thema van de fotografie in dit jaarverslag.

3 Jaarverslag 2005 N.V. Nederlandse Gasunie

4 Inhoud pagina Samenstelling Bestuur en Ondernemingsraad 5 Profiel 6 Strategie 7 Bericht van de Raad van Commissarissen 9 Corporate Governance 27 Bericht van de Raad van Bestuur 28 Resultaten in het kort 33 Jaaroverzicht 36 Ontwikkelingen algemeen 42 - Intern risicobeheersings- en controlesysteem 42 - Veiligheid, gezondheid en milieu 42 - Personeel en Organisatie 44 - Ondernemingsraad 46 Regulering 47 Gas Transport Services B.V. 49 Bouw & Beheer 55 Deelnemingen & Ontwikkeling 62 Vooruitzichten 67

5 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 pagina Jaarrekening Geconsolideerde jaarrekening 74 - Vennootschappelijke jaarrekening 121 Overige gegevens Gebeurtenissen na balansdatum Winstbestemming 130 Accountantsverklaring 131 Hoofd- en nevenfuncties commissarissen N.V. Nederlandse Gasunie 132 Begrippenlijst 134

6 De Raad van Bestuur van de N.V. Nederlandse Gasunie: v.l.n.r. Pieter Trienekens, Eric Dam, Marcel Kramer en Henk Chin Sue.

7 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Samenstelling Bestuur en Ondernemingsraad (vanaf 1 juli 2005) Raad van Commissarissen Drs. C. Griffioen RA, voorzitter Mr. drs. C.W.M. Dessens * Drs. A. Lont ** Ir. G.J. van Luijk ** Ir. H.L.J. Noy Mw. mr. M.E.C. Pernot Prof. mr. M.H. van der Woude Raad van Bestuur Mr. M.P. Kramer, voorzitter en CEO Drs. ir. H.A.T. Chin Sue RC, CFO Ing. E. Dam, directeur Bouw & Beheer Drs. P.E.G. Trienekens, algemeen directeur Gas Transport Services B.V. Directeuren Ir. E. Panman, directeur Special Projects Mr. drs. C.S. Pisuisse, directeur Juridische Zaken, Regulering en Communicatie Drs. U. Vermeulen, directeur Deelnemingen & Ontwikkeling Dr. ir. G.W.J. Wes, directeur Operations Ondernemingsraad Ing. B.M. van der Velde (voorzitter) Ir. ing. T. Bosma Ing. W. van Dijk Ing. A.J. Hofman *** S.J.J. Kools H.T.P.M. Lagarde Ing. K.J. Lok K. Pieterman D.C. Pol Mw. E.M. Postuma J.H. van Smeden C. Wagner H. Westerbeek * Tot 1 januari 2006 ** Vanaf 20 september 2005 *** Vanaf 1 september 2005

8 Profiel De N.V. Nederlandse Gasunie (Gasunie) is met ingang van 1 juli 2005 een zelfstandige gastransporteur in Nederland en Europa. Zij zet de transportactiviteiten van het voormalige, verticaal geïntegreerde, bedrijf voort dat per die datum werd gesplitst in een handels- en transportonderneming. Binnen de Europese Unie is Gasunie één van de grootste transporteurs. Gasunie is tevens eigenaar van één van de grootste hogedruk-gastransportnetten in Europa. Dat netwerk bestaat uit bijna kilometer pijpleiding, vele tientallen stations en installaties en circa gasontvangstations. Daar wordt het gas overgedragen aan bedrijven die direct op het netwerk zijn aangesloten en aan netwerkbedrijven. Gasunie heeft een goede financiële positie. In 2005 hebben de rating agencies Standard & Poor s en Moody s respectievelijk de AA+ en Aaa credit rating aan de onderneming toegekend. De Nederlandse Staat is sinds 1 juli 2005 de enige aandeelhouder. Het beheer en de ontwikkeling van het binnenlandse leidingnet behoren tot de verantwoordelijkheid van Gas Transport Services B.V. (GTS), de landelijk netbeheerder. GTS is een 100% dochteronderneming van Gasunie maar heeft de onafhankelijkheid die de Gaswet vereist. Gasunie biedt via GTS transportdiensten aan klanten aan, met name shippers, op het netwerk aangesloten industrieën en andere, nationale en internationale, netwerkbedrijven. De activiteiten zijn gericht op de ontwikkeling van een goed functionerende, efficiënte en transparante gasmarkt, alsmede op het creëren van waarde voor de aandeelhouder. Op grond van haar kennis en ervaring levert Gasunie een bijdrage aan de transitie naar een duurzame energievoorziening. In deze overgangsfase neemt aardgas, als schoonste van de fossiele brandstoffen, een cruciale positie in. Naast GTS kent Gasunie twee business units, te weten Bouw & Beheer en Deelnemingen & Ontwikkeling. Via dochteronderneming Gasunie Engineering B.V. is Gasunie actief in engineering, research en development. De ruim medewerkers zijn verspreid over ruim 20 locaties in heel Nederland werkzaam. Het hoofdkantoor bevindt zich in Groningen.

9 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Strategie Gasunie levert veilig en betrouwbaar gastransport en aanverwante diensten aan een integrerende Europese gasmarkt. Hierbij gaat Gasunie efficiënt, winstgevend en duurzaam te werk. Deze missie is gebaseerd op een langetermijnvisie op de ontwikkelingen in de Europese gasmarkt. De voorzieningszekerheid in Europa en Nederland staat de komende decennia centraal. De vraag naar gas stijgt terwijl de binnenlandse productie terugloopt. De afhankelijkheid van landen als Noorwegen en Rusland wordt steeds groter. Daarnaast bevinden zich grote aardgasvoorraden in het Midden-Oosten en Afrika. Noodzakelijke nieuwe gasstromen leiden ertoe dat grote investeringen in de infrastructuur moeten plaatsvinden. Het betreft zowel investeringen in pijpleidingen en installaties, als in de aanleg van één of meer LNG-terminals en ondergrondse bergingen. Het is van groot belang dat Europese en nationale regelgeving recht doen aan de realiteit van toenemende afhankelijkheid van derden. Zowel bilateraal als in Europees verband maken de overheden de voorzieningszekerheid onderwerp van het buitenlands beleid. De wettelijke kaders en het toezicht door toezichthouders zullen zodanig moeten zijn dat het investeringsklimaat aantrekkelijk is, zodat noodzakelijke investeringen in ondergrondse opslagen, LNG-installaties en pijpleidingen mogelijk zijn. Het bestaande gastransportsysteem van Gasunie zal moeten worden uitgebreid, met name om tegemoet te komen aan de toenemende vraag naar transportcapaciteit, zowel op de Noordoost-Noordwest route (met name voor de aansluiting met het Verenigd Koninkrijk via de Balgzand Bacton Leiding - BBL) als op het traject Noordoost- Zuidwest-Nederland. Gasunie investeert in opslagcapaciteit in zoutcavernes (project Aardgasbuffer Zuidwending) en onderzoekt de mogelijkheden van deelname in de bouw van een LNG-terminal op de Maasvlakte en uitbreiding van de hubdiensten. Gasunie wil participeren in internationale pijpleidingprojecten die van belang zijn voor de aanvoer van gas naar Nederland. De onderneming zoekt naar samenwerking met aangrenzende netwerkbedrijven. De centrale ligging, de kwaliteit en de vertaktheid van het gastransportnet van Gasunie, als ook de geologische omstandigheden, bieden een goede positie om van Nederland in sterke mate de gasrotonde van Noordwest-Europa te maken en daarmee een bijdrage te leveren aan een verdere integratie van de markt en een verbeterde voorzieningszekerheid van Nederland. Ondanks de toenemende concurrentie op de Europese gasmarkt heeft Gasunie de ambitie en het vermogen om in Europa een sterke positie te blijven innemen als gastransporteur.

10 De strategische doelstellingen van Gasunie sluiten aan bij het overheidsbeleid en leveren een bijdrage aan de waarde van de onderneming. De huidige positie van Gasunie en haar strategische doelstellingen vormen de basis voor een uitdagende werkomgeving waarin de werknemers zich professioneel kunnen ontplooien.

11 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Bericht van de Raad van Commissarissen Het transportbedrijf N.V. Nederlandse Gasunie heeft bij de splitsing van het handelsbedrijf op 1 juli 2005 een goede start gemaakt met een nieuwe missie en een gezonde, ambitieuze strategie, waarvan een aanzienlijk aantal tastbare resultaten al in dit jaarverslag kunnen worden vermeld. Genoemd kunnen worden de deelname in APX B.V., de oprichting van de joint venture voor realisatie van een LNG-terminal op de Maasvlakte, het besluit tot de start van een aantal omvangrijke leiding- en installatieprojecten en het principebesluit tot realisatie van een gasopslaginstallatie in Zuidwending. Jaarrekening De jaarrekening 2005 is opgemaakt door de Raad van Bestuur en met de externe accountant Ernst & Young besproken. De accountantsverklaring van Ernst & Young is opgenomen na het hoofdstuk Overige gegevens. De Raad van Commissarissen kan zich verenigen met deze jaarrekening en adviseert de Algemene Vergadering van Aandeelhouders de jaarrekening 2005 ongewijzigd vast te stellen. Tevens adviseert de Raad van Commissarissen de Algemene Vergadering van Aandeelhouders om de door de Raad van Bestuur voorgestelde winstbestemming ongewijzigd vast te stellen. Ten slotte adviseert hij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders decharge te verlenen aan de Raad van Bestuur voor het gevoerde beleid en aan de Raad van Commissarissen voor het uitgeoefende toezicht.

12 Gasunie heeft samen met E.ON Ruhrgas (Duitsland) en Fluxys Koninkrijk stromen. Bij Callantsoog wordt de leiding onder (België) BBL Company opgericht. Dit bedrijf bouwt over de duinen en het strand door geboord. Met de betrokken een lengte van circa 235 kilometer een gastransportleiding instanties is hierover goed overleg gevoerd en Gasunie ziet van Balgzand in Noord-Holland naar Bacton aan de Engelse erop toe dat dit natuurgebied niet verstoord wordt. oostkust. Via deze pijpleiding zal naar verwachting vanaf eind 2006 voor het eerst gas van Nederland naar het Verenigd 10 11

13 12 Samenstelling van de Raad van Commissarissen Van 1 januari tot 1 juli 2005 bestond de Raad van Commissarissen van de toenmalige N.V. Nederlandse Gasunie uit de volgende leden: J.G.M. Alders, voorzitter Drs. R.J. Atsma Ir. H.E. Benne Ir. A.E.M. Broenink Ir. P. Dekker Mr. A.J. Dijkhuizen Mr. P.A.F.W. Elverding Drs. G.J. Lankhorst Ir. J.M. Van Roost Mw. drs. M.A. Scheltema Ir. R. Willems Ir. J. Zuidam Bij de splitsing van het bedrijf per 1 juli 2005 is de hiervoor genoemde voltallige Raad van Commissarissen afgetreden. Voorafgaande aan de splitsing van Gasunie is door de nieuwe aandeelhouder de Staat der Nederlanden, vertegenwoordigd door het ministerie van Financiën, aan de vijf zogenoemde niet-gebonden commissarissen van Gas Transport Services B.V. gevraagd om tevens toe te treden als lid van de nieuw op te richten Raad van Commissarissen van Gasunie na splitsing. De niet-gebonden leden hebben hiermee ingestemd. Vanaf 13 april 2005 hebben zij tevens gefunctioneerd als de voorlopige Raad van Commissarissen van Gasunie. Deze commissarissen zijn herbenoemd als commissaris voor GTS. De nieuwe leden van de Raad van Commissarissen van het zelfstandige transportbedrijf N.V. Nederlandse Gasunie zijn per 1 juli 2005 door de aandeelhouder, de Staat der Nederlanden, benoemd.

14 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie Samenstelling Raad van Commissarissen en functieverdeling Raad van Audit Beloning, Selectie Strategische Commissarissen Commissie & Benoemings- Investeringen Stand van zaken per oktober 2005 commissie Commissie Drs. C. Griffioen RA voorzitter - voorzitter - Mr. drs. C.W.M. Dessens lid lid - - Drs. A. Lont lid - - lid Ir. G.J. van Luijk vice-voorzitter - lid voorzitter Ir. H.L.J. Noy lid voorzitter - lid Mr. M.E.C. Pernot lid lid - - Prof. mr. M.H. van der Woude lid - lid - Een overzicht van de hoofd- en nevenfuncties van de commissarissen is opgenomen achterin in dit verslag. Per 31 december is de heer Dessens afgetreden als commissaris. Ten tijde van het bekend worden van de op handen zijnde benoeming van de heer Dessens als lid van de Raad van Commissarissen bij Gasunie Trade & Supply per 1 januari 2006, is de feitelijke actieve bestuurlijke bemoeienis met de N.V. Nederlandse Gasunie beëindigd. Per 1 januari 2006 is de Raad samengesteld uit zes leden. De Raad van Commissarissen heeft een rooster van aftreden opgesteld. Het rooster waarborgt, gezien de korte tijdsperiode waarin de Raad heeft kunnen functioneren, nadrukkelijk zijn continuïteit en stabiliteit. Werkzaamheden van de Raad De per 1 juli 2005 aangetreden Raad heeft vóór deze datum driemaal vergaderd. Deze vergaderingen hadden een informatief, niet besluitvormend karakter, waarin met de beoogde Raad van Bestuur overleg is gevoerd over de beoogde organisatiestructuur, het uitgevoerde benoemings- en beloningsbeleid, het proces van strategievorming en de uiteindelijke strategiebepaling. Zaken waarover ook met de nieuwe aandeelhouder is overlegd en waarmee het benoemde Bestuur per 1 juli van start is gegaan. Na 1 juli is de Raad van Commissarissen vijfmaal in vergadering bijeen geweest. De Raad heeft niet in alle gevallen voltallig vergaderd. De agenda voor de vergaderingen van de Raad van Commissarissen is opgesteld door de voorzitters van de Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur. Tot de onderwerpen die met regelmaat op de agenda stonden behoorden specifieke strategische ontwikkelingen, de goedkeuring van strategische investeringen en het business plan, veiligheid, de mandatering van het bestuur, het financieringsbeleid, business en project controls en voortgang, het remuneratiebeleid en Corporate Governance.

15 14 Corporate Governance is diverse keren door de Raad van Commissarissen besproken. Op basis hiervan heeft de Raad goedkeuring kunnen verlenen aan de invulling door Gasunie van de Nederlandse Corporate Governance Code (Code Tabaksblat). Gasunie past de principes van de Code toe, uitgezonderd de artikelen die voor Gasunie niet relevant zijn. De Raad heeft een checklist voor de naleving van de Code opgesteld die in 2006 zal worden gehanteerd. De Corporate Governance wordt nader toegelicht in een separaat hoofdstuk in dit jaarverslag. Per 1 december 2005 zijn in de Raad van Commissarissen de navolgende reglementen en documenten goedgekeurd: Reglementhoudende principes en best practices voor de Raad van Commissarissen Reglement voor de Audit Commissie Reglement voor de Beloning, Selectie & Benoemingscommissie Reglement voor de Strategische Investeringen Commissie Een Insider Trading reglement en lijst van transactie uitgesloten bedrijven Een profielschets van de Raad van Commissarissen Een rooster van aftreden van de Raad van Commissarissen Reglement inzake houdende principes en best practices voor het Bestuur Regeling inzake het omgaan met een vermoeden van een misstand ( klokkenluiderreglement ) Een pas toe of leg uit verslag als bedoeld in de Code. De reglementen zijn in het eerste kwartaal van 2006 openbaar gemaakt door plaatsing op de website van Gasunie. De Raad van Commissarissen heeft drie commissies ingesteld: de Audit Commissie, de Beloning, Selectie & Benoemingscommissie en de Strategische Investeringen Commissie. De commissies bestaan uit drie leden van de Raad van Commissarissen.

16 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Audit Commissie Voor de splitsing bestond er een Audit Committee bestaande uit de commissarissen mevrouw Scheltema (voorzitter) en de heren Atsma, Benne en Dijkhuizen. 15 Deze commissie heeft in de eerste helft van 2005 tweemaal vergaderd. Besproken zijn onder meer de kwartaalcijfers, resultaten van operationele audits en business controls. Bij de behandeling van het jaarverslag 2004 zijn het externe accountantsrapport en de Management Letter besproken. Na de splitsing is de heer Noy benoemd als voorzitter en de heer Dessens als lid. Per 20 september is mevrouw Pernot lid geworden. De heer Dessens is per deze datum feitelijk afgetreden in verband met zijn vertrek op 31 december De Audit Commissie heeft na 1 juli tweemaal vergaderd over onder meer de kwartaalen jaarcijfers, het jaarverslag, het budget en het business plan, het financieringsbeleid, het aangaan van specifieke leningen, de resultaten van operationele audits, het proces van herwaardering van de activa en de toepassing van de IFRS op de jaarrekening. De Raad van Commissarissen heeft, op voordracht van de Audit Commissie, de benoeming van de externe accountant gecontinueerd. Ernst & Young heeft aan de Audit Commissie verslag uitgebracht over haar onafhankelijkheid. Hierbij is aangetekend dat de samenstelling van het controle-team en de accountant-partner zijn gewijzigd vanwege het feit dat ook Gasunie Trade & Supply Ernst & Young als externe accountant voor de controle van de jaarrekening voor het jaar 2005 heeft aangesteld. De voorzitter van de Audit Commissie heeft in de vergaderingen van de Raad van Commissarissen verantwoording afgelegd voor het door de Audit Commissie uitgevoerde financieel toezicht op de onderneming. Verslagen van de vergaderingen zijn ter informatie aan de Raadsleden toegezonden en in de Raadsvergaderingen behandeld. Specifieke onderwerpen zijn op verzoek van de Audit Commissie ter goedkeuring voorgelegd aan en besproken in de voltallige Raad.

17 16 Beloning, Selectie & Benoemingscommissie In juli 2005 is de Beloning, Selectie & Benoemingscommissie ingesteld. De bijbehorende taakomschrijving van de commissie is vastgesteld in de Raad van Commissarissen. Na een plenaire discussie in de Raad van Commissarissen over het gevoerde remuneratiebeleid, heeft de commissie haar werkzaamheden aangevangen met de herijking van het remuneratiebeleid en de ontwikkeling van een voorstel voor de nieuwe remuneratie waarin meegenomen de lange termijn. Dit beleidsvoorstel is ter goedkeuring aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders voorgelegd. De Raad van Commissarissen stelt de arbeidsvoorwaarden van de Raad van Bestuur vast binnen dit beleid. De Raad constateert dat de huidige arbeidsvoorwaarden van de leden van de Raad van Bestuur nog zijn vastgesteld onder de voormalige Raad van Commissarissen en gelden tot medio Strategische Investeringen Commissie In augustus 2005 heeft de Raad, in overleg met het Bestuur en met instemming van de aandeelhouder, de Strategische Investeringen Commissie ingesteld, teneinde besluitvorming over voorgenomen grote investeringen efficiënter te laten plaatsvinden. Na bespreking in de commissie vindt besluitvorming in de Raad van Commissarissen plaats. De commissie beoordeelt de investeringsvoorstellen van strategische aard van de Raad van Bestuur, geeft de Raad van Commissarissen adviezen over de economische haalbaarheid van de investeringsvoorstellen en toetst de voorstellen aan het strategisch beleid. De instelling van de commissie houdt verband met de aanzienlijke wijzigingen in het aandeelhouderschap en met de aard en omvang van de uit de strategische hoofdlijnen voortvloeiende projecten.

18 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Beloningsbeleid Raad van Bestuur In deze paragraaf wordt een splitsing aangebracht tussen de beloning over 2005 en het beloningsbeleid voor Beloningsbeleid 2005 Voor de remuneratie over 2005 van de individuele bestuurders wordt nog het beleid van 2005 gevolgd. Dit beleid was erop gericht om managers die leiding kunnen geven aan een grote onderneming te motiveren en te behouden en hen te belonen op basis van hun prestatie. De bestaande arbeidsovereenkomsten passen binnen dat beleid. Dit komt neer op een pakket dat bestaat uit: een vast jaarsalaris, mede gebaseerd op de Hay-methode voor functiewaardering; een kortetermijn-bonusplan (maximaal 30% van het jaarsalaris), gericht op beloning van aanvullende prestaties gerelateerd aan zowel collectieve als individuele targets; pensioen en overige secundaire arbeidsvoorwaarden. De volgende tabel geeft een overzicht van de voor 2005 betaalde beloning van de leden van de Raad van Bestuur. Deze tabel heeft voor wat betreft de vaste beloning betrekking op de periode van 1 juli 2005 tot en met 31 december Basis (half-)jaarsalaris Bonus (uitgekeerd in 2006) Mr. M.P. Kramer Drs. ir. H.A.T. Chin Sue RC Ing. E. Dam Drs. P.E.G. Trienekens Voor wat betreft de bepaling van prestatiegerelateerde bonussen over het afgelopen jaar heeft de Raad van Commissarissen de van tevoren vastgestelde doelen, de resultaten van Gasunie en andere voor Gasunie relevante ontwikkelingen in aanmerking genomen.

19 18 Secundaire arbeidsvoorwaarden Gasunie heeft voor haar bestuurders een concurrerend pakket aan secundaire arbeidsvoorwaarden, overeenkomstig dat voor het overig personeel. Onder deze secundaire arbeidsvoorwaarden horen onder meer: een arbeidsongeschiktheidsregeling, een lease-auto dan wel autokostenvergoeding, een tegemoetkoming in de financieringskosten van de eerste woning. Daarnaast heeft Gasunie voor haar bestuurders: een onkostenvergoeding, een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering. Tenslotte is aan de heer Trienekens een renteloze lening verstrekt met een specifiek bestedingsdoel, in overeenstemming met een voor het gehele personeel geldende regeling. De restant hoofdsom bedraagt In 2005 is in totaal een bedrag ad afgelost. Pensioen De bestuurders vallen onder de pensioenregelingen van het Gasunie Pensioenfonds, evenals het overige personeel van Gasunie en dat van Gasunie Trade & Supply (op basis van een door de aandeelhouders in het kader van de splitsing in 2005 opgestelde Aansluitovereenkomst die geldt voor de periode tot medio 2008). Deze Aansluitovereenkomst houdt onder meer in dat de primaire arbeidsvoorwaarden en de pensioenregeling van Gasunie en Gasunie Trade & Supply tot uiterlijk medio 2008 gelijk blijven. Beloningsbeleid 2006 Verantwoordelijkheid remuneratiebeleid De Raad van Commissarissen stelt het remuneratiebeleid op voor de bestuurders van de N.V. Nederlandse Gasunie, op advies van de Beloning, Selectie & Benoemingscommissie ( de Commissie ). Het remuneratiebeleid dient door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders te worden vastgesteld. Binnen dat beleid stelt de Raad van Commissarissen, wederom op advies van de Commissie, de remuneratie van de individuele bestuurders vast. De Commissie bestaat uit de heren Griffioen (voorzitter), Van Luijk en Van der Woude. Per 1 juli 2005 is de identiteit van Gasunie door de splitsing wezenlijk veranderd. De aan transport en infrastructuur gerelateerde activiteiten zijn nu nagenoeg in hun geheel ondergebracht in een van de gashandel apart gestelde onderneming met een eigen winst -en verliesrekening. Op die datum is het aandeelhouderschap gewijzigd, evenals de governance structuur, de bestuurders en de Raad van Commissarissen. Een eigen visie, strategie en een nieuw ondernemingsbeleid in een sterk veranderende markt moesten tot stand worden gebracht. Dit brengt met zich mee dat ook het remuneratiebeleid herijkt en opnieuw vastgesteld moet worden.

20 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 De Raad van Commissarissen is hiermee op voortvarende wijze van start gegaan en heeft bij het formuleren van het beloningsbeleid het volgende in overweging genomen: de systematiek die tot medio 2005 door de vennootschap (met de Staat der Nederlanden, Energie Beheer Nederland B.V., Shell Nederland B.V. en Esso Nederland B.V. als aandeelhouders) werd gehanteerd; afspraken, gemaakt in het kader van de splitsing tussen de oude aandeelhouders van Gasunie en ook met de Ondernemingsraden van beide vennootschappen, waarbij de primaire arbeidsvoorwaarden en het pensioen gedurende een periode van maximaal drie jaar vanaf 1 juli 2005 tussen Gasunie en Gasunie Trade & Supply gelijk blijven; de zich ontwikkelende richtlijnen vanuit de overheid en met name het beleid inzake Staatsdeelnemingen van het ministerie van Financiën; de nieuwe ondernemingsactiviteiten, evenals de Nederlandse en internationale marktontwikkelingen; de Code Tabaksblat; de bestaande overeenkomsten met bestuurders van Gasunie. 19 De Raad van Commissarissen heeft het op basis van bovenstaande overwegingen uitgewerkte remuneratiebeleid ter vaststelling voorgelegd aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 21 april Overwegingen beloningsbeleid Het op te stellen remuneratiebeleid is gericht op het aantrekken, motiveren en vasthouden van goede en deskundige bestuurders, noodzakelijk voor het formuleren en realiseren van de strategie van Gasunie. Het beleid is gestoeld op de volgende overwegingen: het beloningsbeleid dient de balans weer te geven van zowel korte- als langetermijnresultaten, en van zowel operationele als strategische prestaties; de Raad van Commissarissen zal zich, teneinde de individuele pakketten te bepalen, richten op de beloning voor bestuurders van vergelijkbare ondernemingen op de relevante arbeidsmarkt, met name gebruikmakend van de Hay-methode van functiewaardering. Daarbij zal vooral aan de meest vergelijkbare deelnemers op de Nederlandse en West-Europese energietransport- en infrastructuurmarkt gerefereerd worden; er zal rekening worden gehouden met wettelijke bepalingen en richtlijnen op het gebied van behoorlijk ondernemingsbestuur; eveneens zal de bestaande beloningsstructuur voor de overige (top-) functionarissen van Gasunie, en de hiervoor vermelde afspraak met Gasunie Trade & Supply over gelijke arbeidsvoorwaarden, bij de vorming van het beleid worden meegenomen.

21 Gasunie en de Hanzehogeschool Groningen hebben in 2005 het Energie Kenniscentrum opgericht. Dit centrum bevordert de uitwisseling van kennis op het gebied van energie tussen bedrijven en instellingen, met name voor de overgang naar een meer duurzame energiehuishouding ( energietransitie ) en de cruciale rol van aardgas hierin. Het Energie Kenniscentrum is een organisatie voor onderwijs en onderzoek waar men ook terecht kan voor bedrijfsadviezen. Onder andere wordt gebruikgemaakt van de voorzieningen van de Hanzehogeschool Groningen en van Gasunie Engineering & Technology (GET). De invulling van het Energie Kenniscentrum berust bij een lector, Wim van Gemert, die centraal staat in een netwerk van studenten en specialisten uit het onderwijs, de wetenschap, de onderzoekswereld en de energiebranche. Deze leerstoel wordt mogelijk gemaakt door Gasunie

22 22 Beloningsstructuur Tussen het vaste salaris en de variabele beloningsstructuur is de volgende verdeling als richtpunt afgesproken: beloningsstructuur 5% Vast salaris 19% Secundaire arbeidsvoorwaarden Kortetermijn-bonus Langetermijn-bonus 19% 57% Een langetermijn-optie kan, gegeven de fase van heroriëntatie waarin Gasunie kort na de splitsing verkeert, op dit moment nog niet definitief worden vastgesteld. Gasunie zal eind 2007 opnieuw bezien of invoering voor 2008 dan mogelijk is. Dat neemt niet weg dat voor 2006 en 2007 de tussentijdse realisatie van langetermijn-doelen wel meegewogen zal worden voor de targets voor de kortetermijn-bonus. Referentiegroep Om de genoemde uitgangspunten te kunnen realiseren, is het beleid erop gericht om de beloningspakketten te positioneren op een concurrerend niveau in de Nederlandse beloningsmarkt voor bestuurders van representatieve vergelijkbare Nederlandse en West-Europese ondernemingen. Daarbij wordt gebruikgemaakt van de Hay-methode voor functiewaardering ter aanpassing voor verschillen in grootte en complexiteit binnen de verschillende ondernemingen in deze markt. De referentiegroep wordt periodiek herijkt en getoetst op relevantie en kan zonodig worden aangepast.

23 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Vast salaris De Raad van Commissarissen streeft ernaar om bestuurders een vast salaris te bieden op het mediaanniveau van de hiervoor genoemde referentiegroep. Gasunie opereert in een steeds meer internationale markt, waardoor het mogelijk moet zijn ook bestuurders uit het buitenland aan te trekken, en ook om te borgen dat capabele Nederlandse bestuurders werken binnen Nederland als aantrekkelijk blijven zien. Om die reden zal in een aantal gevallen ook rekening gehouden worden met beloningsniveaus van vergelijkbare (energietransport-) bedrijven in Noordwest-Europa. De Raad van Commissarissen bepaalt tevens de jaarlijkse doorgroei in salaris, waarbij in principe geldt dat het jaarsalaris bij aanvang van de benoeming 85% bedraagt van het normniveau en, bij goed functioneren van een bestuurslid, na een periode van drie jaar het normniveau bereikt. De Raad van Commissarissen zal, voor wat betreft de eventuele salarisstijging in 2006, rekening houden met de omstandigheid dat de functies van de leden van de Raad van Bestuur in de tweede helft van 2006 zullen worden getoetst en er een aangepast inzicht in de beloningen binnen de referentiegroep kan ontstaan. De jaarlijkse aanpassing van het salaris geschiedt per 1 juli. 23

24 24 Bonus De bonus (een bedrag in contanten) voor de leden van de Raad van Bestuur zal afhankelijk zijn van de realisatie van vooraf gestelde, zoveel mogelijk meetbare en beïnvloedbare doelstellingen, gerelateerd aan de uitvoering van de strategie van Gasunie. De uitbetaling ervan geschiedt in het eerste kwartaal van het jaar volgend op het jaar waarvoor de doelen zijn gesteld. Het niveau van de bonus bedraagt vooralsnog maximaal 35% van het vaste salaris indien alle doelstellingen worden bereikt. Deze 35% is onder te verdelen in: Collectieve Gasunie-doelstellingen, onder te verdelen in: 10% 5% financieel (de exacte doelstellingen worden vanwege het concurrentiegevoelige karakter niet openbaar gemaakt) - resultaat voor belasting - exploitatiekosten 5% operationeel - veiligheid: geen verzuimongevallen van medewerkers van Gasunie en van derden op een Gasunie-locatie - leidingbeschadigingen: geen beschadigingen aan het transportnet met gasuitstroom Doelstellingen op het individuele aandachtsgebied van de betreffende bestuurder. 15% Algehele beoordeling van de bijdrage van de individuele bestuurder. 5% Zolang er nog geen langetermijn-incentive is (zie hiervoor onder Beloningsstructuur ), zal 5% zijn gebaseerd op het realiseren in dat jaar van een tussenresultaat van langetermijn-doelstellingen. Wanneer er langetermijnincentives worden geïmplementeerd zal deze 5% geconverteerd worden van een kortetermijn-bonus naar een langetermijn-incentive. 5% De targets worden voorafgaand aan het betreffende jaar afgesproken tussen de Raad van Commissarissen en de leden van de Raad van Bestuur, nadat de voorzitter van de Raad van Bestuur een voorstel voor de targets heeft besproken met de Beloning, Selectie & Benoemingscommissie. Aan het eind van het jaar vindt de meting van de realisatie van de targets plaats. De Beloning, Selectie & Benoemingscommissie voert een kritische evaluatie van de realisatie van de targets uit, in overleg met de voorzitter van de Raad van Bestuur. De formele vaststelling vindt vervolgens plaats in de voltallige Raad van Commissarissen.

25 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Pensioen De leden van de Raad van Bestuur zijn deelnemer in de Stichting Pensioenfonds Gasunie. Gasunie kent een eindloonregeling met een pensioenleeftijd van 65 jaar. Deze regeling vloeit voort uit het beleid van de aandeelhouders van Gasunie van vóór 1 juli De Raad van Commissarissen wenst thans op een voortvarende wijze het eigen pensioenbeleid voor de Raad van Bestuur op te stellen. Hiertoe is een eerste inventarisatie van de huidige situatie en eventuele aanpassingen/alternatieven in gang gezet. Bij de ontwikkeling van dit beleid zal onder meer rekening worden gehouden met: de laatste inzichten inzake overheidsbeleid voor wat betreft pensioenen in het algemeen en de remuneratie van de bestuurders van Staatsdeelnemingen in het bijzonder; de relevante wet- en regelgeving en eventuele fiscale implicaties; de bestaande overeenkomsten met huidige bestuurders; de per 1 januari 2006 ingevoerde levensloopregeling; de door de aandeelhouders in het kader van de splitsing in 2005 gemaakte afspraken inzake de pensioenregelingen voor werknemers van Gasunie en Gasunie Trade & Supply in de periode tot en met medio 2008 (de zogenaamde Aansluitovereenkomst). In de arbeidsovereenkomsten van de voorzitter van de Raad van Bestuur en van de algemeen directeur van GTS zijn destijds clausules opgenomen die hen de optie geven tot uittreding op 60-jarige leeftijd, met de met hen overeengekomen prépensioenregeling. 25 Overige secundaire arbeidsvoorwaarden De elementen van het pakket, zoals dat hiervoor voor 2005 staat omschreven, worden in 2006 gehandhaafd. Arbeidsovereenkomsten De leden van de Raad van Bestuur hebben een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Ook toekomstige leden zullen een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd krijgen, met een beperkte benoemingsduur als lid van de Raad van Bestuur (zie hieronder). Benoeming De huidige leden van de Raad van Bestuur zijn benoemd voor onbepaalde tijd. Nieuwe leden van de Raad van Bestuur zullen in hun Raad van Bestuur-functie steeds worden benoemd voor een periode van vier jaar, met de mogelijkheid van herbenoeming voor periodes van maximaal vier jaar.

26 26 Opzegging Voor de leden van de Raad van Bestuur geldt een opzegtermijn van twee maanden. Voor Gasunie geldt een opzegtermijn van vier maanden. Ontslagvergoeding De arbeidsovereenkomsten van de huidige leden van de Raad van Bestuur bevatten geen bepaling over een vergoeding bij het beëindigen van het dienstverband. Voor nieuwe leden van de Raad van Bestuur zal, conform de Code Tabaksblat, een bepaling worden opgenomen waarbij de ontslagvergoeding wordt gemaximeerd op één jaarsalaris. Contacten met de Ondernemingsraad Vóór de splitsing van Gasunie op 1 juli 2005 heeft de Raad van Commissarissen eenmaal overlegd met de Ondernemingsraad. Dit overleg stond voornamelijk in het teken van de op handen zijnde splitsing van Gasunie in een handels- en transportbedrijf. Na 1 juli 2005 heeft een afvaardiging van de nieuwe Raad van Commissarissen eenmaal overleg gevoerd met de nieuwe Ondernemingsraad van Gasunie. Woord van waardering De Raad van Commissarissen spreekt zijn dank en waardering uit voor de inzet en betrokkenheid die de Raad van Bestuur en de medewerkers in het verslagjaar hebben getoond. De Raad wenst allen succes met het behalen van de doelstellingen die voor 2006 gelden. De Raad van Commissarissen van de N.V. Nederlandse Gasunie Namens deze, Drs. C. Griffioen RA, voorzitter

27 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Corporate Governance 27 Gasunie hecht eraan de door de overheid opgestelde Corporate Governancerichtlijnen zo goed mogelijk toe te passen. Het beginsel van behoorlijk bestuur, het afleggen van verantwoording, de onafhankelijkheid van toezicht, de transparantie en het verantwoord ondernemerschap zijn door de Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen van Gasunie geïncorporeerd en zullen - voorzover nog niet in uitvoering genomen - in het jaar 2006 worden toegepast. In 2005 is door Gasunie en GTS invulling gegeven aan de Corporate Governancerichtlijnen zoals opgenomen in de Code Tabaksblat. In eerste instantie voor GTS als zelfstandige B.V., na 1 juli voor zowel Gasunie als GTS samen. De splitsing heeft gevolgen voor de corporate governance-structuur en voor de aard en omvang van het interne risicobeheersings- en controlesysteem. Gasunie heeft deze systemen getoetst aan hetgeen hierover is vermeld in de Code Tabaksblat en heeft ze, waar nodig, daarmee in overeenstemming gebracht. In navolging van de Code worden de twee uitzonderingen op de zogenoemde best practices bepalingen hierna toegelicht. De best practices die voor Gasunie niet van toepassing zijn worden in dit jaarverslag buiten beschouwing gelaten. Bestuur II.1.1 Een bestuurder bij de N.V. Nederlandse Gasunie is voor onbepaalde tijd benoemd. De best practice bepaling dat bestuurders voor bepaalde tijd worden benoemd zal gelden voor nieuw te benoemen bestuurders. Raad van Commissarissen III.5.11 De Raad is van mening dat het belonings- en remuneratiebeleid van zodanige importantie is dat hij intensief betrokken moet zijn bij de totstandkoming hiervan. De Raad heeft daarom besloten het voorzitterschap van de Raad van Commissarissen en van de Beloning, Selectie & Benoemingscommissie niet te scheiden.

28 28 Bericht van de Raad van Bestuur Namens de Raad van Bestuur doe ik u verslag van de resultaten van de N.V. Nederlandse Gasunie. Het jaar 2005 is afgesloten met een voordelig jaarresultaat na belastingen van 432 miljoen. Het resultaat vóór belastingen ligt op 629 miljoen, hetgeen 58 miljoen lager is dan de pro forma winst over De lagere omzet in 2005 heeft, ondanks de lagere bedrijfslasten, geleid tot een daling van het jaarresultaat vóór belastingen. De jaarrekening 2005 is opgemaakt in overeenstemming met International Financial Reporting Standards (IFRS). De overgang naar IFRS heeft grote effecten op de balansposten en resultaten. Zo heeft onder andere de herwaardering van de materiële vaste activa met 4,1 miljard geleid tot een grote stijging van het eigen vermogen per 1 januari Het eigen vermogen per 1 januari 2004 is door alle wijzigingen per saldo met 2,7 miljard gestegen. De juridische splitsing is naar tevredenheid van alle betrokkenen afgerond. Ook in de nieuwe situatie is de N.V. Nederlandse Gasunie een gedegen bedrijf met uitstekende vooruitzichten en voldoende ambitie. Voorafgaand aan en doorlopend na de splitsing heeft een discussie over de strategische doelstellingen van Gasunie plaatsgevonden. Een heldere missie en strategie zijn, in goed overleg met de Raad van Commissarissen, de Ondernemingsraad en met instemming van de nieuwe aandeelhouder, tot stand gekomen en gecommuniceerd met de onderneming, de markt en de overheid. De organisatie is verder toegespitst op de nieuwe missie en strategie. Vastgesteld is dat met name de unit Bouw & Beheer nadere versterking behoefde. Dit heeft geleid tot een voorstel voor een organisatie-aanpassing in deze unit dat voor advies is voorgelegd aan de Ondernemingsraad. Gasunie heeft na de splitsing een voorspoedig eerste half jaar gekend. Er hebben zich geen bijzondere omstandigheden in de operaties en reguliere activiteiten van Gasunie voorgedaan.

29 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Een goede veiligheidsperformance ten aanzien van leidingen en stations en de veiligheid bij operaties en nieuwbouwprojecten is en blijft bij Gasunie een belangrijke voorwaarde om het vertrouwen van de aandeelhouder, de samenleving en de Raad van Commissarissen te behouden: het is de licence to operate. Wij hebben geconstateerd dat, als gevolg van de veranderingen die in de maatschappij en bij de overheid ten aanzien van risico-perceptie en risico-acceptatie zijn opgetreden, Gasunie meer zal moeten doen om haar eigen maatschappelijk geaccepteerde normstelling ten aanzien van veiligheid ( best in class ) te kunnen handhaven. Een belangrijke randvoorwaarde voor Gasunie wordt daarbij het in 2005 gestarte overleg met de overheid over de voorschriften die gelden ten aanzien van de ligging van leidingen. 29 Overleg met de Raad van Commissarissen en met de nieuwe aandeelhouder heeft geleid tot goedkeuring van voor Gasunie belangrijke projecten waarmee de Raad van Bestuur zijn missie kan verwezenlijken: de aanleg van een 48 inch leiding door Noord-Nederland en de bouw van een compressorstation in Grijpskerk voor een investeringsbedrag van 340 miljoen; de oprichting van een joint venture met Vopak ( GATE Terminal B.V. ) om een LNG-terminal te realiseren; de oprichting van een joint venture met Nuon voor de realisatie van een aardgasbuffer (caverne) nabij Zuidwending (Oost-Groningen); de deelname in APX B.V., de gas- en elektriciteitsbeurs, door overname van 25,5% van de aandelen in APX B.V. van TenneT. GTS heeft als landelijk netbeheerder een eigen verantwoordelijkheid. De onderneming opereert onafhankelijk en zelfstandig conform de eisen die de Gaswet daaraan stelt. De relatie tussen Gasunie en GTS is in een aantal overeenkomsten vastgelegd. Ook is de rolverdeling op het gebied van veiligheid en milieu nader omschreven. Met betrekking tot het waarborgen van de externe veiligheid van het gastransportnet voert Gasunie werkzaamheden uit in opdracht van GTS. Op grond van de Gaswet zijn verantwoordelijkheden op dit gebied aan GTS toegewezen. Gasunie voert de hiervan afgeleide taken uit en rapporteert hierover aan GTS. Het besluit van de NMa de jaarlijkse omzet van GTS te reguleren, heeft uiteraard in eerste instantie consequenties voor GTS, maar in tweede instantie ook voor Gasunie ten aanzien van de rentabiliteit en de investeringspositie. De doelstelling die GTS voor ogen had ten aanzien van de tariefstelling van het gereguleerde transport, namelijk een tarief in lijn met de transporttarieven in het omringende buitenland, is niet gerealiseerd. GTS heeft als gevolg van de in het Methodebesluit opgenomen jaarlijkse omzetkorting voor de reguleringsperiode 2006 tot en met 2009 een structurele aantasting van de waarde van de onderneming niet kunnen voorkomen. GTS heeft het Methodebesluit bij de rechter voorgelegd ter toetsing. In 2006 wordt de uitspraak verwacht.

30 Ten behoeve van de BBL wordt in Anna Paulowna in opdracht Gasunie waarbij een sterk accent ligt op veiligheid, gezondheid en milieu. van BBL Company een compressorstation gebouwd. Hier wordt de druk van het gas geregeld waarna het gas naar het Verenigd Koninkrijk wordt getransporteerd. In dit project werkt BBL Company nauw samen met contractors en toeleveranciers. Het project wordt uitgevoerd onder supervisie van 30 31

31 32 Dankwoord Ik wil in dit jaarverslag graag mijn grote dank uitspreken aan de voormalige Raad van Commissarissen en de voormalige hoofddirecteur van Gasunie voor de goede en bestuurlijk zorgvuldige wijze waarop de splitsing is voorbereid en tot stand is gekomen. Ook de nieuwe Raad van Commissarissen ben ik dank verschuldigd voor de voortreffelijke open en ondersteunende wijze waarop hij zijn taakopvatting in zo n korte periode heeft ingevuld. Aan de medewerkers wil ik dank zeggen voor de steun, de loyaliteit en het vertrouwen tijdens het splitsingsproces en het elan en de moed om, na vele jaren van onzekerheid over de toekomst van de onderneming, met de Raad van Bestuur een start te hebben willen maken met de invulling van de nieuwe uitdagingen, zoals verwoord in de nieuwe missie en strategie. Ik blik met gepaste trots terug op de vliegende start van onze nieuwe projecten, gepaste trots vooral ook op de degelijkheid en betrokkenheid van alle medewerkers ten aanzien van het voor Gasunie zo belangrijke onderwerp veiligheid en de blijvende focus op de dagelijkse gang van zaken, hierbij openstaande voor verbeteringen in de richting van onze klanten. Ook dank aan de Ondernemingsraad voor zijn constructieve opstelling bij de vorming van een nieuwe organisatiestructuur en zijn grote betrokkenheid en inzet met betrekking tot voorgelegde adviesaanvragen. De voormalige aandeelhouders bedank ik voor het doorzetten en ordentelijk afhandelen van het splitsingsproces en de nieuwe aandeelhouder voor het bieden van een uitdagende doelstelling om de gewenste return on investment door middel van bestaande en nieuwe business opportunities te kunnen gaan verwezenlijken. En, last but not least, dank aan al onze relaties voor het in ons gestelde vertrouwen. Marcel Kramer Voorzitter Raad van Bestuur N.V. Nederlandse Gasunie

32 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Resultaten in het kort 33 Verslaggeving Op 1 juli 2005 heeft de splitsing van Gasunie plaatsgevonden. De verwerking van deze splitsing vindt economisch plaats vanaf 1 januari De jaarrekening 2005 is de eerste jaarrekening van de N.V. Nederlandse Gasunie die alleen betrekking heeft op de gastransportonderneming. Als gevolg hiervan zijn de vergelijkende cijfers over 2004 hierop aangepast. Met ingang van 1 januari 2005 stelt de N.V. Nederlandse Gasunie haar financiële verslaggeving op in overeenstemming met International Financial Reporting Standards (IFRS). De transitiedatum van de huidige - in Nederland algemeen aanvaarde - grondslagen voor financiële verslaggeving naar IFRS is 1 januari Als gevolg van de overgang naar IFRS zijn ook de vergelijkende cijfers over 2004 herzien. De overgang naar IFRS heeft geleid tot presentatiewijzigingen en waarderingswijzigingen. De belangrijkste wijzigingen treden op bij de materiële vaste activa en pensioenverplichtingen. Per saldo leidt de overgang naar IFRS tot een stijging van het eigen vermogen per 1 januari 2004 van 2,7 miljard. Bovenstaande ontwikkelingen hebben grote invloed gehad op de verslaggeving voor 2005 van de N.V. Nederlandse Gasunie. Resultaten Kerncijfers 2005 In miljoenen euro s * Opbrengsten Lasten Bedrijfsresultaat Financiële baten en lasten Resultaat vóór belastingen * pro forma cijfers De opbrengsten zijn met 9% gedaald: van 1,42 miljard in 2004 naar 1,28 miljard in Deze daling vloeit met name voort uit de verlaging van de gastransporttarieven in 2005 met nominaal 5%, conform de aanwijzing van de NMa/DTe.

33 34 netto omzet (x 1 miljoen) netto winst (x 1 miljoen) getransporteerd volume per jaar (miljarden m 3 /jaar) ,6 87,2 87,2 97,3 95, investeringen (x 1 miljoen) Installaties Regionale transportleidingen Hoofdtransportleidingen

34 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 De totale bedrijfslasten, exclusief financieringsbaten en -lasten, bedroegen 627 miljoen, tegen 702 miljoen in Ten opzichte van 2004 zijn de afschrijvingslasten en de overige bedrijfslasten gestegen. Daarentegen zijn de personeelslasten gedaald. 35 Het resultaat vóór belastingen daalde van 687 miljoen in 2004 naar 629 miljoen in Het netto resultaat over 2005 bedroeg 432 miljoen, tegen 447 miljoen in Investeringen In het verslagjaar is in totaal 257 miljoen geïnvesteerd in materiële vaste activa waarvan 135 miljoen nog in ontwikkeling is. Van de gerealiseerde investeringen, 122 miljoen, heeft bijna driekwart betrekking op investeringen in het leidingnetwerk met bijbehorende installaties. Financiering De operationele activiteiten hebben in 2005 per saldo geleid tot een positieve kasstroom van 538 miljoen. Hiervan is per saldo 236 miljoen aangewend voor investeringsactiviteiten. In november is een interim dividend uitgekeerd van 155 miljoen. Verder is voor 431 miljoen financiering afgebouwd, waardoor per saldo de liquide middelen zijn afgenomen met 284 miljoen. De benodigde externe financieringsmiddelen namen af van 857 miljoen in 2004 naar 809 miljoen in het verslagjaar. Ultimo 2005 bedroeg het totaal aan opgenomen leningen 809 miljoen, waarvan circa 90 miljoen langlopend.

35 36 Jaaroverzicht Januari GTS start een Open Season naar de behoefte van shippers en direct op het Gasunietransportnet aangesloten bedrijven aan transportcapaciteit in de komende jaren. De Open Season moet hierover duidelijkheid geven en moet uiteindelijk leiden tot bindende overeenkomsten met belanghebbenden zodat GTS economisch verantwoord het gastransportnet kan ontwikkelen. Februari APX, GTS en Fluxys maken de start van de Nederlandse en Belgische gasbeurzen bekend. De gasbeurzen zijn nuttige bronnen van flexibiliteit die de balans in het gastransportsysteem bevorderen. Maart De ministerraad besluit tot instelling van een interdepartementale taskforce voor buisleidingen. Onder voorzitterschap van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) zullen daarnaast de ministeries van Economische Zaken en Verkeer en Waterstaat het beleid voor buisleidingen gaan vernieuwen en op orde brengen. Het ministerie van VROM wordt aangewezen als eerstverantwoordelijke voor het buisleidingenbeleid. Gasunie is als eigenaar van het hogedruk-gastransportnet nauw betrokken bij de ontwikkelingen op dit gebied. Het voorkomen van schade door derden heeft binnen het bedrijf de hoogste prioriteit. April Gasunie Engineering & Technology ontvangt van Det Norske Veritas het certificaat VCA** (Veiligheid, Gezondheid & Milieu Checklist Aannemers). Hiermee bewijst deze afdeling uitstekend geëquipeerd te zijn voor het verrichten van engineeringswerkzaamheden voor derden. Gasunie en Vopak tekenen een overeenkomst voor de ontwikkeling van een ontvangstterminal voor vloeibaar aardgas (Liquefied Natural Gas). Beide partijen geven aan open te staan voor samenwerking met derden. Er wordt gestart met een haalbaarheidsstudie.

36 jaarverslag n.v. nederlandse gasunie 2005 Mei Start campagne Graafschade voorkomen we samen. Gasunie is één van de initiatiefnemers. Doel van de campagne is te bevorderen dat aannemers zorgvuldiger en veiliger graafwerkzaamheden verrichten in de buurt van ondergrondse kabels en leidingen. 37 Juni De nieuwe leiding tussen Oude Statenzijl en Midwolda wordt in gebruik genomen. Deze 42 inch leiding is bestemd voor het transport van hoogcalorisch aardgas. Juli Met ingang van 1 juli is de N.V. Nederlandse Gasunie juridisch gesplitst in een transportonderneming en een handelsonderneming. Het transportbedrijf behoudt de naam N.V. Nederlandse Gasunie, het handelsbedrijf gaat verder onder de naam Gasunie Trade & Supply B.V. Na de overname door de Staat van de aandelen van Shell en Esso wordt het transportbedrijf Gasunie een 100% staatsbedrijf. Start ICT-2008 project gericht op een nieuwe positionering van ICT binnen Gasunie. De veranderingen die hieruit voortvloeien zullen in de komende jaren geleidelijk worden ingevoerd. Augustus In Anna Paulowna start de bouw van het compressorstation ten behoeve van de Balgzand Bacton Leiding. Het station is nodig om het gas op de juiste druk naar het Verenigd Koninkrijk te transporteren. Gasunie en Vopak onderzoeken de haalbaarheid van de ontwikkeling van een LNG-terminal op de Maasvlakte. De locatiekeuze is tot stand gekomen op basis van veiligheids- en milieuaspecten, aansluitmogelijkheden op het gastransportnet van Gasunie, wensen van klanten en bereikbaarheid voor LNG-schepen. De minister van Economische Zaken spreekt zich positief uit over het initiatief van Gasunie en Vopak. September De NMa/DTe publiceert het zogenoemde Methodebesluit waarin de totale omzet van GTS over de periode 2006 tot en met 2009 aan een geleidelijk dalend plafond wordt gebonden. De daling bedraagt vanaf ,2% nominaal per jaar.

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2008 1

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2008 1 Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2008 1 Remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen kent geen aparte remuneratiecommissie, omdat de Raad uit vier leden bestaat en de

Nadere informatie

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2013 1

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2013 1 Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2013 1 Selectie/remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen heeft uit zijn midden een selectie/remuneratiecommisie ingesteld. De selectie/remuneratiecommisie

Nadere informatie

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2014 1

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2014 1 Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2014 1 Selectie/remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen heeft uit zijn midden een selectie/remuneratiecommisie ingesteld. De selectie/remuneratiecommisie

Nadere informatie

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2011 1 Selectie/remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen heeft uit zijn midden een selectie/remuneratiecommisie ingesteld. De selectie/remuneratiecommisie

Nadere informatie

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2006 1 Remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen kent geen aparte remuneratiecommissie, omdat de Raad uit vier leden bestaat en de

Nadere informatie

Jaarverslag 2007. N.V. Nederlandse Gasunie. Datum 14 mei 2008. Blad 1 van 134

Jaarverslag 2007. N.V. Nederlandse Gasunie. Datum 14 mei 2008. Blad 1 van 134 Jaarverslag 2007 N.V. Nederlandse Gasunie Datum 14 mei 2008 Blad 1 van 134 Inhoud Pagina Bestuur en Ondernemingsraad...3 Profiel en belangrijkste ontwikkelingen in 2007...4 Strategie...7 Bericht van de

Nadere informatie

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2009 1 Remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen kent geen aparte remuneratiecommissie, omdat de Raad uit vier leden bestaat en de

Nadere informatie

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2010 1 Selectie/remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen heeft in boekjaar 2010 besloten een selectie/remuneratiecommissie uit zijn

Nadere informatie

Jaarverslag 2007 N.V. Nederlandse Gasunie

Jaarverslag 2007 N.V. Nederlandse Gasunie Jaarverslag 2007 N.V. Nederlandse Gasunie Organisatieschema N.V. N.V. Nederlandse Gasunie, Gasunie, per 1 mei per 2008 25 juni 2008 Raad van Commissarissen N.V. Nederlandse Gasunie Voorzitter Raad van

Nadere informatie

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2012 1 Selectie/remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen heeft uit zijn midden een selectie/remuneratiecommisie ingesteld. De selectie/remuneratiecommisie

Nadere informatie

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2015 1 Selectie/remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen heeft uit zijn midden een selectie/remuneratiecommissie ingesteld. De selectie/remuneratiecommissie

Nadere informatie

COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE

COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE COMPLIANCE MET DE NEDERLANDSE CORPORATE GOVERNANCE CODE Corporate Governance Novisource streeft naar een organisatiestructuur die onder meer recht doet aan de belangen van de onderneming, haar klanten,

Nadere informatie

Remuneratierapport 2016

Remuneratierapport 2016 Remuneratierapport 2016 Het doel van dit remuneratierapport is om het remuneratiebeleid van de Raad van Commissarissen van DPA inzake de bezoldiging van de Raad van Bestuur van DPA, alsmede de uitvoering

Nadere informatie

Remuneratierapport 2014

Remuneratierapport 2014 Remuneratierapport 2014 Het doel van dit remuneratierapport is om het remuneratiebeleid van de Raad van Commissarissen van DPA inzake de bezoldiging van de Raad van Bestuur van DPA, alsmede de uitvoering

Nadere informatie

STEDIN HOLDING N.V. REGLEMENT REMUNERATIE/SELECTIE- EN BENOEMINGSCOMMISSIE

STEDIN HOLDING N.V. REGLEMENT REMUNERATIE/SELECTIE- EN BENOEMINGSCOMMISSIE STEDIN HOLDING N.V. REGLEMENT REMUNERATIE/SELECTIE- EN BENOEMINGSCOMMISSIE Vastgesteld door de RvC op 17 maart 2017 1 INLEIDING 0.1 Dit Reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel 5 van het Reglement

Nadere informatie

-1- AGENDA. 1. Opening en mededelingen.

-1- AGENDA. 1. Opening en mededelingen. AGENDA Voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Macintosh Retail Group NV, te houden op dinsdag 22 april 2008 om 14.00 uur in het Golden Tulip Apple Park Hotel, Pierre de Coubertinweg

Nadere informatie

Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC

Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC Reglement, werkwijze en taakverdeling RVC Artikel 1. Begripsbepalingen De RvC De vennootschap De Statuten De RvC van Commissarissen zoals bedoeld in artikel 16 e.v. van de statuten van Twente Milieu N.V

Nadere informatie

REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE

REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE 0. INLEIDING REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE ALLIANDER N.V. Vastgesteld door de RvC op 13 december 2017 0.1 Dit reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel 7 van het Reglement

Nadere informatie

Remuneratierapport 2013 DPA Group N.V.

Remuneratierapport 2013 DPA Group N.V. Remuneratierapport 2013 DPA Group N.V. Remuneratierapport 2013 Het doel van dit remuneratierapport is om het remuneratiebeleid van de Raad van Commissarissen van DPA inzake de bezoldiging van de Raad van

Nadere informatie

Remuneratierapport DOCDATA N.V. 2013

Remuneratierapport DOCDATA N.V. 2013 Remuneratierapport DOCDATA N.V. 2013 Inleiding Het doel van het bezoldigingsbeleid voor de Directie van DOCDATA N.V. is een zodanige beloning te verschaffen dat: prestaties die in overeenstemming zijn

Nadere informatie

Jaarverslag 2006 N.V. Nederlandse Gasunie

Jaarverslag 2006 N.V. Nederlandse Gasunie Jaarverslag 2006 N.V. Nederlandse Gasunie - 1 - INHOUD Pagina Samenstelling Bestuur en Ondernemingsraad 3 Profiel 4 Strategie 6 Bericht van de Raad van Commissarissen 8 Corporate Governance 16 - Risicomanagement

Nadere informatie

De locatie van de vergadering wordt op 20 april 2010 via de website van de Vennootschap (investor.oce.nl) bekend gemaakt.

De locatie van de vergadering wordt op 20 april 2010 via de website van de Vennootschap (investor.oce.nl) bekend gemaakt. Agenda van de Jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van de naamloze vennootschap Océ N.V., gevestigd te Venlo, te houden in Venlo ten kantore van de Vennootschap op donderdag 22 april 2010,

Nadere informatie

remuneratie rapport 2012 remuneratie rapport 2012

remuneratie rapport 2012 remuneratie rapport 2012 remuneratie rapport 2012 remuneratie rapport 2012 2 inhoudsopgave 3 4 Introductie 6 Beloningsbeleid Raad van Bestuur 9 Uitvoering beloningsbeleid 2012 10 Beloningsbeleid Raad van Commissarissen 4 Introductie

Nadere informatie

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011

Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 Directiereglement Voorgesteld door de directie op: 14 juni 2011 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 14 juni 2011 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit Reglement is opgesteld

Nadere informatie

Corporate governance code Caparis NV

Corporate governance code Caparis NV Corporate governance code Caparis NV De brancheorganisatie sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie Cedris heeft in het voorjaar van 2010 een branchecode aangenomen. In de inleiding van deze branchecode

Nadere informatie

De remuneratie disclosure is conform artikel 25 van de RBB.

De remuneratie disclosure is conform artikel 25 van de RBB. Remuneratie disclosure 2013 De remuneratie disclosure betreft de remuneratie van de leden van de Raad van Bestuur, de leden van de Raad van Commissarissen en de groep functionarissen die in het nieuwe

Nadere informatie

Governancestructuur WonenBreburg. januari 2012, geactualiseerd augustus 2015

Governancestructuur WonenBreburg. januari 2012, geactualiseerd augustus 2015 Governancestructuur WonenBreburg januari 2012, geactualiseerd augustus 2015 1 Inhoud 1. Inleiding 3 2. Bestuur 3 2.1 Taak en werkwijze 3 2.2 Rechtspositie en bezoldiging bestuur 4 2.3 Tegenstrijdige belangen

Nadere informatie

remuneratierapport Indeling remuneratierapport 2007 Hoofdtuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Remuneratiebeleid 2007

remuneratierapport Indeling remuneratierapport 2007 Hoofdtuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Remuneratiebeleid 2007 Indeling remuneratierapport 2007 Hoofdstuk 1: Inleiding Hoofdstuk 2: Remuneratiebeleid 2007 Hoofdstuk 3: Remuneratierverslag 2007 Hoofdstuk 4: Remuneratie 2008 Hoofdtuk 1: Inleiding Dit remuneratierapport

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2006 STICHTING ING AANDELEN

JAARVERSLAG 2006 STICHTING ING AANDELEN JAARVERSLAG 2006 STICHTING ING AANDELEN INHOUD Blz. 1. Bestuursverslag 1.1 Algemeen.. 3 1.2 Financiële administratie 4 1.3 Kostenvergoeding. 4 1.4 Bestuur van de Stichting... 4 2. Jaarrekening 2.1 Balans

Nadere informatie

- Vaststelling van de jaarrekening 2014 van ABN AMRO Group N.V.

- Vaststelling van de jaarrekening 2014 van ABN AMRO Group N.V. Verantwoording stemgedrag eerste half jaar 2015 Stemgedrag op vergaderingen van aandeelhouders en genomen aandeelhoudersbesluiten buiten vergadering 1. Inleiding NLFI onderschrijft het belang van de Nederlandse

Nadere informatie

Reglement remuneratiecommissie NSI N.V.

Reglement remuneratiecommissie NSI N.V. Artikel 1. Toepasselijkheid... 2 Artikel 2. Samenstelling remuneratiecommissie... 2 Artikel 3. Taken van de remuneratiecommissie... 2 Artikel 4. Vergaderingen... 5 Artikel 5. Informatie... 6 Artikel 6.

Nadere informatie

Jaarverslag Samen omschakelen krijgt vorm

Jaarverslag Samen omschakelen krijgt vorm Jaarverslag 2017 Samen omschakelen krijgt vorm Alliander Jaarverslag 2017 Inhoudsopgave 2 Inhoudsopgave Corporate governance 3 Remuneratierapport 4 Corporate governance Alliander Jaarverslag 2017 Corporate

Nadere informatie

Remuneratierapport DOCDATA N.V. 2007

Remuneratierapport DOCDATA N.V. 2007 Remuneratierapport DOCDATA N.V. 2007 Inleiding Het doel van het bezoldigingsbeleid voor de Directie van DOCDATA N.V. is een zodanige beloning te verschaffen dat: prestaties die in overeenstemming zijn

Nadere informatie

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september)

De Raad van Toezicht voert tenminste jaarlijks met de Raad van Bestuur een functionering en beoordelingsgesprek. (in de maand september) TAKEN EN BEVOEGDHEDEN RAAD VAN TOEZICHT ALERIMUS 1. Taak en werkwijze: De Raad van Toezicht heeft tot taak toezicht te houden op het besturen door de Raad van Bestuur en op de algemene gang van zaken in

Nadere informatie

30. Vennootschappelijke balans

30. Vennootschappelijke balans 30. Vennootschappelijke balans voor winstbestemming in EUR x 1.000 noot 31-12-2014 31-12-2013 Activa Materiële vaste activa Overige materiële vaste activa 32.2 3 6 Financiële vaste activa Deelnemingen

Nadere informatie

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2017 1 Selectie/remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen heeft uit zijn midden een selectie/remuneratiecommissie ingesteld. De selectie/remuneratiecommissie

Nadere informatie

Remuneratierapport. 11 maart 2019

Remuneratierapport. 11 maart 2019 1 Remuneratierapport 2018 11 maart 2019 Remuneratierapport 2018 Het reglement RvB/EC van MN bepaalt dat de Raad van Bestuur ( RvB ) bestaat uit twee statutaire bestuurders, zijnde de Voorzitter en de CFRO.

Nadere informatie

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES

GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES November 2006 1 GOVERNANCE CODE WONINGCORPORATIES PRINCIPES I. Naleving en handhaving van de code Het bestuur 1 en de raad van commissarissen zijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

Remuneratierapport 2015

Remuneratierapport 2015 Remuneratierapport 2015 Het doel van dit remuneratierapport is om het remuneratiebeleid van de Raad van Commissarissen van DPA inzake de bezoldiging van de Raad van Bestuur van DPA, alsmede de uitvoering

Nadere informatie

DATUM 9 september 2015 BIJLAGE BEHORENDE BIJ HR PAGINA 1 van 5 TENNET HOLDING B.V. PROFIEL VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN

DATUM 9 september 2015 BIJLAGE BEHORENDE BIJ HR PAGINA 1 van 5 TENNET HOLDING B.V. PROFIEL VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN BIJLAGE BEHORENDE BIJ HR15-169 PAGINA 1 van 5 TENNET HOLDING B.V. PROFIEL VAN DE RAAD VAN COMMISSARISSEN PAGINA 2 van 5 POSITIE SPECIFICATIE Wettelijk Kader Rekening houdend met de aard van de onderneming

Nadere informatie

Remuneratierapport 2014. Raad van Commissarissen GVB Holding NV

Remuneratierapport 2014. Raad van Commissarissen GVB Holding NV Raad van Commissarissen GVB Holding NV Colofon GVB Arlandaweg 100 1043 HP AMSTERDAM Directiesecretariaat Uw contact M.C.J. Schoordijk Telefoonnummer 020 4606060 Faxnummer 020 4606066 0.1 Definitief 2/9

Nadere informatie

Reglement auditcommissie NSI N.V.

Reglement auditcommissie NSI N.V. Artikel 1. Vaststelling en reikwijdte... 2 Artikel 2. Samenstelling Auditcommissie... 2 Artikel 3. Taken van de Auditcommissie... 2 Artikel 4. Vergaderingen... 6 Artikel 5. Informatie... 7 Artikel 6. Slotbepalingen...

Nadere informatie

Remuneratierapport DOCdata N.V. 2006

Remuneratierapport DOCdata N.V. 2006 Remuneratierapport DOCdata N.V. 2006 Inleiding Het doel van het bezoldigingsbeleid voor de Directie van DOCdata N.V. is een zodanige beloning te verschaffen dat: prestaties die in overeenstemming zijn

Nadere informatie

Belangrijkste elementen contract van de heren Knoop, Traas en Potijk

Belangrijkste elementen contract van de heren Knoop, Traas en Potijk Belangrijkste elementen contract van de heren Knoop, Traas en Potijk BELANGRIJKSTE ELEMENTEN CONTRACT VAN DE HEREN KNOOP, TRAAS EN POTIJK Belangrijkste elementen Overeenkomst ForFarmers N.V. Naam Yoram

Nadere informatie

DoubleDividend Management B.V. en haar rol als verantwoord aandeelhouder

DoubleDividend Management B.V. en haar rol als verantwoord aandeelhouder DoubleDividend Management B.V. en haar rol als verantwoord aandeelhouder Beloningsbeleid Amsterdam, 31 maart 2015 BELONINGSBELEID MAART 2015 DOUBLEDIVIDEND MANAGEMENT B.V. Pagina 1 Beloning van bestuurders

Nadere informatie

Vestigingen. Hoofdkantoor Concourslaan 17 (9727 KC) Postbus MA Groningen Telefoon (050) Fax (050)

Vestigingen. Hoofdkantoor Concourslaan 17 (9727 KC) Postbus MA Groningen Telefoon (050) Fax (050) De N.V. Nederlandse Gasunie koopt, transporteert en verkoopt aardgas en bevordert een veilig, doelmatig en vernieuwend gebruik van deze energiebron. De activiteiten vinden plaats in binnen- en buitenland.

Nadere informatie

REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE. Alliander N.V.

REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE. Alliander N.V. REGLEMENT SELECTIE-, BENOEMINGS- EN REMUNERATIECOMMISSIE Alliander N.V. Vastgesteld door de RvC op 3 november 2009 0. INLEIDING 0.1 Dit reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel 5 van het Reglement

Nadere informatie

RAPPORT STICHTING ING AANDELEN

RAPPORT STICHTING ING AANDELEN RAPPORT STICHTING ING AANDELEN Het onderstaande rapport is opgesteld overeenkomstig het bepaalde in artikel 14 van de administratievoorwaarden voor aandelen op naam in het kapitaal van ING Groep N.V. en

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen

Profielschets Raad van Commissarissen Profielschets Raad van Commissarissen Vastgesteld door de Raad van Commissarissen op 18 maart 2009 en laatstelijk gewijzigd in 2014. 1. Doel profielschets 1.1 Het doel van deze profielschets is om uitgangspunten

Nadere informatie

9 Toelichting op de enkelvoudige winst- en verliesrekening en balans (voor winstbestemming)

9 Toelichting op de enkelvoudige winst- en verliesrekening en balans (voor winstbestemming) 9 Toelichting op de enkelvoudige winst- en verliesrekening en balans (voor winstbestemming) 9.1 Algemeen 9.1.1 Grondslagen voor het opstellen van de enkelvoudige jaarrekening De enkelvoudige jaarrekening

Nadere informatie

Corporate governance. Ten aanzien van een drietal specifieke Best Practice bepalingen uit de Code doet Neways als volgt verslag:

Corporate governance. Ten aanzien van een drietal specifieke Best Practice bepalingen uit de Code doet Neways als volgt verslag: Corporate governance De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur onderschrijven de belangrijkste principes van corporate governance. Goed ondernemingsbestuur is voor Neways een belangrijk uitgangspunt.

Nadere informatie

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken.

4. Bij voorkeur zal de raad van toezicht van Stichting P60 bij de werving van nieuwe toezichthouders buiten het eigen netwerk zoeken. REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT Opgesteld door de voorzitter op 25.03.2013 Vastgesteld door de raad van toezicht op: 27.05.2013 te Amstelveen HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit

Nadere informatie

REGLEMENT RISICOCOMMISSIE

REGLEMENT RISICOCOMMISSIE REGLEMENT RISICOCOMMISSIE VAN LANSCHOT KEMPEN N.V. EN F. VAN LANSCHOT BANKIERS N.V. Vastgesteld door de RvC op 8 december 2017 0. INLEIDING 0.1 Dit reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel

Nadere informatie

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN

REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN REGLEMENT RISK- EN AUDITCOMMISSIE N.V. NEDERLANDSE SPOORWEGEN 24 november 2017 INHOUD HOOFDSTUK 1: Rol en status van het Reglement 1 HOOFDSTUK 2: Samenstelling RAC 1 HOOFDSTUK 3: Taken RAC 2 HOOFDSTUK

Nadere informatie

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over

Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over Remuneratierapport Raad van Commissarissen Accell Group N.V. over 2018 1 Selectie/remuneratiecommissie De Raad van Commissarissen heeft uit zijn midden een selectie/remuneratiecommissie ingesteld. De selectie/remuneratiecommissie

Nadere informatie

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE

HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE HEIJMANS N.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE Vastgesteld door de RvC op 10 maart 2010 1 10 maart 2010 INHOUDSOPGAVE Blz. 0. Inleiding... 3 1. Samenstelling... 3 2. Taken en bevoegdheden... 3 3. Taken betreffende

Nadere informatie

Bericht van de Raad van Commissarissen

Bericht van de Raad van Commissarissen Bericht van de Raad van Commissarissen Verslag toezichtstaken Raad van Commissarissen In het kader van zijn toezichtstaken heeft de Raad van Commissarissen aandacht besteed aan de realisatie van de ondernemingsdoelstellingen,

Nadere informatie

Belangrijkste elementen contract van de heren Knoop, Traas en Van der Ven

Belangrijkste elementen contract van de heren Knoop, Traas en Van der Ven Belangrijkste elementen contract van de heren Knoop, Traas en Van der Ven BELANGRIJKSTE ELEMENTEN CONTRACT VAN DE HEREN KNOOP, TRAAS EN VAN DER VEN Belangrijkste elementen Overeenkomst ForFarmers N.V.

Nadere informatie

De huidige regelingen met betrekking tot pensioenen en overige secundaire arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd.

De huidige regelingen met betrekking tot pensioenen en overige secundaire arbeidsvoorwaarden blijven ongewijzigd. Remuneratiebeleid De remuneratiecommissie van Ctac richt zich op de honorering van de Raad van Bestuur en de inhoud van dit document is ingegeven door de veranderende regelgeving in het kader van de nieuwe

Nadere informatie

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis.

Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten van Stichting Vocallis. BESTUURSREGLEMENT Vastgesteld door het bestuur op 6 mei 2015. Hoofdstuk I. Algemeen. Artikel 1. Begrippen en terminologie. Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge artikel 5.5. van de statuten

Nadere informatie

REMUNERATIE RAPPORT 2011 REMUNERATIE RAPPORT 2011

REMUNERATIE RAPPORT 2011 REMUNERATIE RAPPORT 2011 REMUNERATIE RAPPORT 2011 REMUNERATIE RAPPORT 2011 2 INHOUDSOPGAVE 3 4 INTRODUCTIE 6 BELONINGSBELEID RAAD VAN BESTUUR 9 UITVOERING BELONINGSBELEID 2011 10 BELONINGSBELEID RAAD VAN COMMISSARISSEN 4 INTRODUCTIE

Nadere informatie

Belangrijkste elementen contract van de heren Knoop, Traas en Potijk

Belangrijkste elementen contract van de heren Knoop, Traas en Potijk Belangrijkste elementen contract van de heren Knoop, Traas en Potijk BELANGRIJKSTE ELEMENTEN CONTRACT VAN DE HEREN KNOOP, TRAAS EN POTIJK Belangrijkste elementen Overeenkomst ForFarmers N.V. Naam Nationaliteit

Nadere informatie

Reglement Remuneratie- en benoemingscommissie AEB Holding NV

Reglement Remuneratie- en benoemingscommissie AEB Holding NV Reglement Remuneratie- en benoemingscommissie AEB Holding NV Artikel 1 Status, inhoud en wijziging Reglement 1. Dit reglement (het Reglement ) heeft betrekking op de Remuneratie- en benoemingscommissie

Nadere informatie

6. Raad van Commissarissen Vermindering van het aantal leden van de Raad van Commissarissen van negen naar acht (besluit)

6. Raad van Commissarissen Vermindering van het aantal leden van de Raad van Commissarissen van negen naar acht (besluit) Agenda voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Akzo Nobel N.V. (de Vennootschap ), te houden in het Hilton hotel, Apollolaan 138 te Amsterdam, op maandag 27 april 2009, aanvang 14.00

Nadere informatie

Pensioenfonds Horeca & Catering is vertegenwoordigd door SPF beheer b.v. bij: Algemene vergadering van aandeelhouders VNU. 19 april 2005 A G E N D A

Pensioenfonds Horeca & Catering is vertegenwoordigd door SPF beheer b.v. bij: Algemene vergadering van aandeelhouders VNU. 19 april 2005 A G E N D A Pensioenfonds Horeca & Catering is vertegenwoordigd door SPF beheer b.v. bij: Algemene vergadering van aandeelhouders VNU 19 april 2005 Agendapunten A G E N D A Stem 1. Opening - 2. Verslag van de raad

Nadere informatie

Corporate Governance verantwoording

Corporate Governance verantwoording Corporate Governance verantwoording Algemeen De Raad van Commissarissen en de Raad van Bestuur van Verenigde Nederlandse Compagnie (VNC) respecteren de principes en best practice bepalingen van de Corporate

Nadere informatie

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging

Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Bestuursreglement voor de Nederlandse Uitdaging Vastgesteld door het bestuur op: 30 december 2014 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Begrippen en terminologie Dit reglement is opgesteld en vastgesteld ingevolge

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN SOURCE GROUP N.V. (de Vennootschap ) Vastgesteld door de raad van commissarissen

REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN SOURCE GROUP N.V. (de Vennootschap ) Vastgesteld door de raad van commissarissen REGLEMENT VOOR DE RAAD VAN COMMISSARISSEN VAN SOURCE GROUP N.V. (de Vennootschap ) Vastgesteld door de raad van commissarissen Versie 1.1 dd. 15 januari 2014 Artikel 1 - Algemene taak 1.1 De raad van commissarissen

Nadere informatie

Remuneratierapport RAI 2017 Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen (de RvC) van RAI Holding B.V. (RAI) op 22 maart 2018

Remuneratierapport RAI 2017 Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen (de RvC) van RAI Holding B.V. (RAI) op 22 maart 2018 Remuneratierapport RAI 2017 Vastgesteld in de vergadering van de Raad van Commissarissen (de RvC) van RAI Holding B.V. (RAI) op 22 maart 2018 1. Inleiding Dit remuneratierapport is door de Remuneratiecommissie

Nadere informatie

REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V.

REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V. REGLEMENT VOOR DE AUDIT, COMPLIANCE EN RISICO COMMISSIE VAN PROPERTIZE B.V. Datum: 11 mei 2015 Artikel 1. Definities AvA: Commissie: Reglement: RvB: RvC: Vennootschap: de algemene vergadering van aandeelhouders

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V.

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V. REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN KWH Water B.V. Vastgesteld door de Raad van Commissarissen op 11 december 2014 INLEIDING Dit reglement is opgesteld ingevolge artikel 12 lid 5 en 12 van

Nadere informatie

Schiphol Nederland B.V. Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013

Schiphol Nederland B.V. Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013 Halfjaarlijkse financiële verslaggeving over de periode 1 januari 2013 t/m 30 juni 2013 HALFJAARVERSLAG 2013 Schiphol Nederland B.V. is onderdeel van de Schiphol Group (N.V. Luchthaven Schiphol voert Schiphol

Nadere informatie

RAPPORT STICHTING ING AANDELEN

RAPPORT STICHTING ING AANDELEN RAPPORT STICHTING ING AANDELEN Het onderstaande rapport is opgesteld overeenkomstig het bepaalde in artikel 14 van de administratievoorwaarden voor aandelen op naam in het kapitaal van ING Groep N.V. en

Nadere informatie

Inhoud. Reglement Commissie Benoemingen en Beloningen KAS BANK N.V.

Inhoud. Reglement Commissie Benoemingen en Beloningen KAS BANK N.V. Inhoud Reglement Commissie Benoemingen en Beloningen KAS BANK N.V. 1. Doel 2. Samenstelling 3. Vergaderingen 4. Taken en bevoegdheden 5. Rapportage aan de Raad van Commissarissen 6. Diversen 1. Doel 1.1

Nadere informatie

A G E N D A. 9. a. Aanwijzing inzake uitgifte van aandelen (stempunt) b. Aanwijzing inzake beperking of uitsluiting van het voorkeursrecht (stempunt)

A G E N D A. 9. a. Aanwijzing inzake uitgifte van aandelen (stempunt) b. Aanwijzing inzake beperking of uitsluiting van het voorkeursrecht (stempunt) A G E N D A voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Ballast Nedam N.V., te houden op donderdag 19 mei 2011 om 13.30 uur in Artis Party- en Congrescentrum aan de Plantage Middenlaan

Nadere informatie

7.c Kennisgeving door de raad van commissarissen van de voor benoeming voorgedragen

7.c Kennisgeving door de raad van commissarissen van de voor benoeming voorgedragen 1. Opening Agenda voor de algemene vergadering van Koninklijke Ten Cate N.V. te houden op donderdag 17 april 2014 om 14.00 uur in het Polman Stadion, Stadionlaan 1 te Almelo. 2. Mededelingen 3. Jaarverslag

Nadere informatie

Reglement Raad van Toezicht. Stichting Hogeschool Leiden CONCEPT 140331 ALGEMEEN

Reglement Raad van Toezicht. Stichting Hogeschool Leiden CONCEPT 140331 ALGEMEEN Reglement Raad van Toezicht Stichting Hogeschool Leiden ALGEMEEN Artikel 1. Algemene bepalingen 1. Dit reglement is het Huishoudelijk Reglement van de Raad van Toezicht, bedoeld in artikel 15 van de Statuten

Nadere informatie

Bijlage agendapunt 6.1. Remuneratiebeleid

Bijlage agendapunt 6.1. Remuneratiebeleid Bijlage agendapunt 6.1 Remuneratiebeleid De Raad van Commissarissen stelt, op advies van de remuneratiecommissie, het remuneratiebeleid voor het bestuur (hierna: het bestuur ) van de vennootschap op. Het

Nadere informatie

Remuneratierapport 2017 Loyalis N.V.

Remuneratierapport 2017 Loyalis N.V. Remuneratierapport 2017 Loyalis N.V. Voorwoord Dit remuneratierapport geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in het beloningsbeleid van Loyalis over het jaar 2017 en gaan we in op de belangrijkste

Nadere informatie

Profielschets Raad van Commissarissen Wonion

Profielschets Raad van Commissarissen Wonion Profielschets Raad van Commissarissen Wonion Uitgangspunten 1. Deze profielschets wordt gehanteerd: bij de werving en selectie van nieuwe leden van de Raad van Commissarissen; bij de discussie over de

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT HOGESCHOOL LEIDEN ALGEMEEN Artikel 1. Algemene bepalingen 1. Dit reglement is het huishoudelijk reglement van de Raad van Toezicht, bedoeld in artikel 15 van de statuten van

Nadere informatie

Remuneratierapport DOCDATA N.V. 2014

Remuneratierapport DOCDATA N.V. 2014 Remuneratierapport DOCDATA N.V. 2014 Inleiding Het doel van het bezoldigingsbeleid voor de Directie van DOCDATA N.V. is een zodanige beloning te verschaffen dat: - prestaties die in overeenstemming zijn

Nadere informatie

Remuneratierapport 2014 Loyalis N.V.

Remuneratierapport 2014 Loyalis N.V. Remuneratierapport 2014 Loyalis N.V. Voorwoord Dit remuneratierapport geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen in het beloningsbeleid van Loyalis N.V. over het jaar 2014. Met dit rapport wil Loyalis

Nadere informatie

Jaarverslag 2006 C#K# CZYZgaVcYhZ <Vhjc^Z

Jaarverslag 2006 C#K# CZYZgaVcYhZ <Vhjc^Z Jaarverslag 2006 Jaarverslag 2006 N.V. Nederlandse Gasunie Inhoud pagina Samenstelling Bestuur en Ondernemingsraad 5 3 Profiel 6 Strategie 9 Bericht van de Raad van Commissarissen 10 Corporate Governance

Nadere informatie

OMZET Nederland 32.194 29.544 Duitsland 12.896 9.885 45.090 39.429

OMZET Nederland 32.194 29.544 Duitsland 12.896 9.885 45.090 39.429 Verkorte geconsolideerde winst- en verliesrekening over het eerste halfjaar (geen accountantscontrole toegepast) (x ( 1.000) 1e halfjaar 2010 1e halfjaar 2009 OMZET Nederland 32.194 29.544 Duitsland 12.896

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA

REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA REGLEMENT RAAD VAN TOEZICHT STICHTING THEATER DAKOTA Cultural Governance in Theater Dakota Vastgesteld door het bestuur van de Stichting Cultuuranker Escamp op: 26 november 2012 HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel

Nadere informatie

op woensdag, 28 april 2010 om 14.00 uur in het Hilton Hotel, Apollolaan 138, 1077 BG Amsterdam

op woensdag, 28 april 2010 om 14.00 uur in het Hilton Hotel, Apollolaan 138, 1077 BG Amsterdam AGENDA Algemene Vergadering van Aandeelhouders BETER BED HOLDING N.V. op woensdag, 28 april 2010 om 14.00 uur in het Hilton Hotel, Apollolaan 138, 1077 BG Amsterdam 1. Opening. 2. Bespreking jaarverslag

Nadere informatie

BETER BED HOLDING NV HALFJAARCIJFERS 2009

BETER BED HOLDING NV HALFJAARCIJFERS 2009 BETER BED HOLDING NV HALFJAARCIJFERS 2009 Beter Bed Holding N.V. halfjaarcijfers 2009 1 Inhoudsopgave 1. Geconsolideerde balans. 3 2. Geconsolideerde winst-en-verliesrekening.. 4 3. Geconsolideerd kasstroomoverzicht.....

Nadere informatie

10 Toelichting op de enkelvoudige balans per 31 december 2005 (voor winstbestemming)

10 Toelichting op de enkelvoudige balans per 31 december 2005 (voor winstbestemming) Jaa 10 Toelichting op de enkelvoudige balans per 31 december 2005 (voor winstbestemming) 10.1 Algemeen 10.1.1 Grondslagen voor het opstellen van de enkelvoudige jaarrekening De enkelvoudige jaarrekening

Nadere informatie

3. Verslag van de Raad van Commissarissen en van zijn commissies over het boekjaar 2012 (informatie)

3. Verslag van de Raad van Commissarissen en van zijn commissies over het boekjaar 2012 (informatie) Vrije vertaling AGENDA Algemene Vergadering van Aandeelhouders van SBM Offshore N.V. (de "Vennootschap") te houden op dinsdag 2 april 2013, aanvang 14.30 uur, in het Hilton hotel, Weena 10, 3012 CM te

Nadere informatie

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Quickscan Instruerend Bestuur (0 = onbekend; 1 = slecht; 2 = onvoldoende; 3 = voldoende; 4 = goed; 5 = uitstekend) 1.

Nadere informatie

AGENDA. 5 Verlening van décharge aan de Directie voor het gevoerde beleid (stempunt)

AGENDA. 5 Verlening van décharge aan de Directie voor het gevoerde beleid (stempunt) AGENDA voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van SnowWorld N.V., te houden op donderdag 12 maart 2015 om 10:00 uur CET bij de vestiging van SnowWorld aan de Buytenparklaan 30, 2717

Nadere informatie

Corporate Governance Verklaring Alumexx N.V. 2017

Corporate Governance Verklaring Alumexx N.V. 2017 Corporate Governance Verklaring Alumexx N.V. 2017 Inleiding De vigerende Nederlandse Corporate Governance Code d.d. 8 december 2016 (de Code) richt zich op de governance van beursgenoteerde vennootschappen

Nadere informatie

Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen

Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen Directiestatuut N.V. Waterbedrijf Groningen Dit Directiestatuut is op 14 december 2006 ter kennis gebracht aan de algemene vergadering van aandeelhouders en na goedkeuring door de raad van commissarissen

Nadere informatie

8.4 Remuneratierapport

8.4 Remuneratierapport 8.4 Remuneratierapport In dit remuneratierapport legt de Raad van Commissarissen verantwoording af over het beloningsbeleid binnen Ballast Nedam. De Raad van Commissarissen heeft in 2013 een remuneratiecommissie

Nadere informatie

REGLEMENT RISICOCOMMISSIE VAN LANSCHOT N.V. EN F. VAN LANSCHOT BANKIERS N.V.

REGLEMENT RISICOCOMMISSIE VAN LANSCHOT N.V. EN F. VAN LANSCHOT BANKIERS N.V. REGLEMENT RISICOCOMMISSIE VAN LANSCHOT N.V. EN F. VAN LANSCHOT BANKIERS N.V. Vastgesteld door de RvC op 23 juni 2016 0. INLEIDING 0.1 Dit reglement is opgesteld door de RvC ingevolge artikel 5 van het

Nadere informatie

2. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2007

2. Verslag van de Raad van Bestuur over het boekjaar 2007 Agenda voor de jaarlijkse Algemene Vergadering van Aandeelhouders van Akzo Nobel N.V. (de Vennootschap ), te houden in de RAI te Amsterdam, op dinsdag 22 april 2008, aanvang 14.00 uur. 1. Opening 2. Verslag

Nadere informatie

Corporate Governance. Governance en compliance / Corporate Governance OVER NEWAYS VERSLAG RVB GOVERNANCE BERICHT RVC JAARREKENING OVERIG

Corporate Governance. Governance en compliance / Corporate Governance OVER NEWAYS VERSLAG RVB GOVERNANCE BERICHT RVC JAARREKENING OVERIG Corporate Governance Neways hecht groot belang aan goede corporate governance. De Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen zijn verantwoordelijk voor de corporate governancestructuur. Neways onderschrijft

Nadere informatie

Reglement Remuneratiecommissie Raad van Commissarissen Menzis

Reglement Remuneratiecommissie Raad van Commissarissen Menzis Reglement Remuneratiecommissie Raad van Commissarissen Menzis Inhoud I. Inleiding... 2 II. Samenstelling... 2 III. Taken en bevoegdheden... 2 IV. Verantwoording uitvoering beloningsbeleid - remuneratierapport...

Nadere informatie

Gordiaan Vastgoed BV. Jaarrekening 2009

Gordiaan Vastgoed BV. Jaarrekening 2009 Gordiaan Vastgoed BV Jaarrekening 2009 Inhoudsopgave pagina Directieverslag 3 Jaarrekening 1. Ten geleide 4 2. Grondslagen van waardering van activa en passiva en van bepaling van het resultaat 4 3. Balans

Nadere informatie