Verslag aan de Provincieraad

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verslag aan de Provincieraad"

Transcriptie

1 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr betreft verslaggever PROVINCIALE SCHOLEN - VOLLEDIG LEERPLAN Oprichting van een pedagogische raad, leerlingenraad en ouderraad: kiesreglementen - Bevoegdheidsverdeling binnen de schoolraad de heer Ivan Verleyen Mevrouwen en mijne Heren, Op 2 april 2004 bekrachtigde de Vlaamse regering het decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad. Dit decreet regelt verschillende aspecten inzake participatie in het basis- en secundair onderwijs. Een aantal van deze aspecten treden reeds in werking op 1 september 2004, namelijk de algemene beginselen inzake participatief bestuur en de regeling inzake de pedagogische raden, leerlingenraden en ouderraden. Andere zaken uit het decreet die betrekking hebben op lokale participatie treden pas in werking op 1 april Het gaat hier onder meer over de vervanging van de huidige participatieraden door schoolraden, het oprichten van een medezeggenschapscollege bij een scholengemeenschap en de bemiddelings- en geschillenregeling. Tot 31 maart 2005 blijven de huidige participatieraden bestaan en blijven de bepalingen gelden uit het decreet betreffende medezeggenschap in het gesubsidieerd onderwijs van 23 oktober Om een goede werking van de schoolraden in de toekomst te waarborgen, zal nu reeds een voorstel tot bevoegdheidsverdeling tussen de inrichtende macht en de directeur van de school binnen de schoolraad ter goedkeuring voorgelegd worden. Het decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad wil in de eerste plaats een efficiënte en effectieve participatiecultuur op schoolniveau nastreven. Het decreet voorziet dan ook een aantal voorwaarden waarbinnen deze participatie kan gerealiseerd worden. Deze bepalingen zijn van toepassing op alle basis- en secundaire scholen, zowel gewoon als buitengewoon. De in het participatiedecreet gegarandeerde rechten inzake informatie, advies en overleg doen echter geen afbreuk aan de vrijheid van onderwijs. De inspraakrechten moeten uitgeoefend worden rekening houdend met het pedagogisch project. De inrichtende macht behoudt steeds de eindbeslissing evenals de verantwoordelijkheid.

2 p. 2/7 Zoals vermeld treden vanaf 1 september 2004 de bepalingen inzake de pedagogische raden, leerlingenraden en ouderraden inwerking. De pedagogische raad, leerlingenraad en de ouderraad hebben de bedoeling om respectievelijk het personeel, de leerlingen en de ouders een forum te bieden waar zij de kans krijgen om binnen hun geleding te overleggen om een gezamenlijk standpunt naar voor te brengen over die aangelegenheden die in de schoolraad aan bod komen. Wat betreft de oprichting van deze raden bepaalt het decreet van 2 april 2004 het volgende:? leerlingenraad In elke secundaire school moet een leerlingenraad opgericht worden. In elke lagere school kan een leerlingenraad opgericht worden. De oprichting is verplicht wanneer ten minste tien procent van de leerlingen van de leeftijdsgroep elf- tot dertienjarige erom vragen, voor zover dit percentage ten minste drie leerlingen betreft.? pedagogische raad In elke school kan een pedagogische raad opgericht worden. De oprichting ervan is verplicht wanneer ten minste tien procent van het personeel erom vraagt, voor zover dit percentage ten minste drie personeelsleden telt.? ouderraad In elke school kan een ouderraad worden opgericht. De oprichting ervan is verplicht wanneer ten minste tien procent van de ouders erom vraagt, voor zover dit percentage ten minste drie ouders betreft. Concreet betekent dit het volgende: - In elke secundaire school dient verplicht een leerlingenraad opgericht te worden. - In de lagere scholen kan de inrichtende macht beslissen om sowieso een leerlingenraad in te richten. - In elke lagere en secundaire school kan de inrichtende macht beslissen om sowieso een pedagogische raad en ouderraad op te richten. De provincie Oost-Vlaanderen opteert ervoor om in elke lagere en secundaire school een ouderraad en een pedagogische raad op te richten mits er voldoende kandidaten zijn. Tevens zal er in de lagere scholen een leerlingenraad opgericht worden mits er voldoende kandidaten zijn. Op deze manier voldoet de inrichtende macht aan haar zorgplicht om verschillende participatievormen actief te ondersteunen en wordt aan alle onderwijsparticipanten (personeel, leerlingen en ouders) een signaal gegeven dat ook zij de opdracht hebben om mee te werken aan de participatie binnen een school.

3 p. 3/7 De leerlingenraad, pedagogische raad en ouderraad worden als volgt samengesteld:? leerlingenraad In het secundair onderwijs worden de leden van de leerlingenraad verkozen door en onder de leerlingen. Iedere regelmatige leerling kan zich verkiesbaar stellen en is stemgerechtigd. De stemming is geheim en verplicht. In het lager onderwijs bepaalt het schoolreglement hoe een leerlingenraad wordt samengesteld. Deze raad kan via verkiezingen worden samengesteld, maar ook minder formele wijzen, rekening houdend met de draagkracht en de leeftijd van de kinderen, zijn mogelijk. Door de oprichting van een leerlingenraad in de provinciale lagere scholen dient de gemeenschappelijke tekst van het schoolreglement voor de scholen voor buitengewoon lager onderwijs aangepast te worden, nl. de toevoeging van een item "Leerlingenraad". Deze aanpassing van het schoolreglement werd vooraf voorgelegd aan de participatieraden.? pedagogische raad De leden van de pedagogische raad worden verkozen door en uit het personeel dat effectief op school tewerkgesteld is. Ieder personeelslid kan zich verkiesbaar stellen en is kiesgerechtigd. De stemming is geheim en verplicht.? ouderraad De leden van de ouderraad worden verkozen door en uit de ouders. Iedere ouder kan zich verkiesbaar stellen en kan één stem uitbrengen. De stemming is geheim maar niet verplicht. De leerlingenraad, pedagogische raad en ouderraad worden samengesteld voor een periode van vier jaar. Wanneer niet meer voldaan is aan de voorwaarden om lid te worden van een specifieke raad, dan vervalt het mandaat in beginsel van rechtswege, namelijk: - het personeel: wanneer het niet langer effectief tewerkgesteld is in de school - de leerling: wanneer ze de school verlaten hebben - de ouder: wanneer hun kinderen de school verlaten hebben. De vierjaarlijkse hersamenstelling van de leerlingen- en ouderraad kan een probleem betekenen voor de provinciale middenscholen aangezien het mandaat van de meeste leerlingen en ouders na twee jaar van rechtswege zal beëindigd worden. Dit kan opgelost worden door in het huishoudelijk reglement van deze raden een bepaling te voorzien waarbij nieuwe verkiezingen worden georganiseerd wanneer het aantal leden minder dan de helft van de voltallige bezetting bedraagt. Het nieuw verkozen lid voleindigt dan het mandaat.

4 p. 4/7 Wat de bevoegdheden van de leerlingenraad, pedagogische raad en ouderraad betreft wordt hen vooral een ondersteunende rol ten opzichte van de schoolraad toebedeeld. Het is immers in deze schoolraad dat de belangen en de voorstellen van al de betrokken actoren aan bod komen en afgewogen worden tegenover elkaar. De raden hebben adviesbevoegdheid. Zij kunnen ingeschakeld worden door de schoolraden om de advies- of overlegprocedure per geleding voor te bereiden. De raden kunnen ook op eigen initiatief los van de schoolraad en los van enig voorstel van beslissing van de inrichtende macht autonoom een advies uitbrengen over geledingspecifieke aangelegenheden en dit aan de inrichtende macht en aan de schoolraad kenbaar maken. De raden hebben over hun activiteiten en standpunten een informatie- en communicatieplicht ten behoeve van hun doelgroep. De raden hebben een algemeen informatierecht over alle aangelegenheden waarvoor de schoolraad participatierechten uitoefent. Dit informatierecht wordt uitgeoefend via de vertegenwoordiging in de schoolraad. Concreet betekent dit dat als zij hun adviesbevoegdheid willen uitoefenen en hiervoor meer informatie wensen of inzage willen krijgen in documenten zij enkel via de leden van de schoolraad een dergelijke vraag aan de inrichtende macht kunnen richten. Hierbij dient rekening gehouden te worden met de bepalingen van het decreet van 18 mei 1999 betreffende de openbaarheid van bestuur. De leerlingenraad, pedagogische raad en ouderraad kunnen personen aanduiden die respectievelijk de leerlingengeleding, de personeelsgeleding of de oudergeleding in de schoolraad zullen uitmaken. De werking van de raden wordt bepaald in een door henzelf opgesteld huishoudelijk reglement. Het decreet bepaalt niet wat hierin moet vermeld worden. Bij de oprichting van leerlingenraden, pedagogische raden en ouderraden dient de inrichtende macht het initiatief te nemen voor het organiseren van verkiezingen. De organisatie van deze eerste verkiezingen gebeurt volgens bijgevoegde ontwerpkiesreglementen. Het decreet zelf bepaalt niets over de wijze waarop de verkiezingen moeten plaatsvinden. De bepalingen in de ontwerpkiesreglementen hebben tot doel om het democratisch karakter van de verkiezingen te waarborgen. Ze kunnen na de eerste verkiezingen tevens gebruikt worden als model voor toekomstige verkiezingen van de leden van de raden. De ontwerpreglementen bevatten volgende onderdelen: - de voorwaarden om kiesgerechtigd of verkiesbaar te zijn - de samenstelling en taken van het kiesbureau

5 p. 5/7 - de kandidatuurstelling: de manier waarop men zich kandidaat kan stellen, de verplichting tot tijdig aankondiging van de verkiezingen en tot bekendmaking van de kandidaten - de stemming: wijze waarop de verkiezingen worden georganiseerd en waarop de telling gebeurt, de verplichting tot bekendmaking van de resultaten en de mogelijkheid tot beroep. Zoals eerder vermeld worden vanaf 1 april 2005 de huidige participatieraden vervangen door schoolraden. Om de werking van de schoolraden te kunnen voorbereiden dient bepaald te worden hoe de bevoegdheden tussen de inrichtende macht en de directeur zullen verdeeld worden. De schoolraad oefent zijn bevoegdheden in principe uit tegenover de inrichtende macht. Enkel over de algemene organisatie en werking oefent de schoolraad zijn bevoegdheden rechtstreeks uit tegenover de directeur. De inrichtende macht kan evenwel bevoegdheden overdragen aan de directeur. In dat geval dient de schoolraad zich rechtstreeks tot de directeur te wenden. De directeur dient dan wel voldoende gemandateerd te worden om in de verhouding tot de schoolraad autonoom te kunnen optreden. De schoolraad heeft volgende bevoegdheden:? adviesbevoegdheid Dit houdt in dat de schoolraad een schriftelijk standpunt verstrekt over de aangegeven aangelegenheden. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen facultatief advies en verplicht advies. In geval van facultatief advies kan de schoolraad uit eigen beweging een schriftelijk advies uitbrengen over alle aangelegenheden die leerlingen, personeel of ouders aanbelangen. Behoort eveneens tot het facultatief advies: de schoolraad kan aan de directeur uit eigen beweging een schriftelijk advies uitbrengen over de algemene organisatie en werking van de school. Verplicht advies: de inrichtende macht vraagt de schoolraad advies over elk ontwerp van beslissing inzake: - de bepaling van het profiel van de directeur - het studieaanbod - het aangaan van samenwerkingsverbanden met andere inrichtende machten en met externe instanties - de opstapplaatsen en de busbegeleiding in het kader van het door de inrichtende macht aangeboden vervoer - de vaststelling van het nascholingsbeleid - het beleid inzake experimenten en projecten.

6 p. 6/7? overlegbevoegdheid Overlegbevoegdheid houdt de bevoegdheid in over de aangegeven aangelegenheden in discussie te treden en wordt uitgeoefend op vraag voorafgaand aan een beslissing of op eigen initiatief. De inrichtende macht overlegt met de schoolraad over: - het schoolreglement - de lijst van bijdragen die aan de ouders kunnen worden gevraagd, evenals de regeling inzake de afwijkingen die op deze bijdrageregeling worden toegekend, voor zover deze regelingen niet zijn opgenomen in het schoolreglement - het schoolwerkplan - het beleidsplan of het beleidscontract dat de samenwerking regelt tussen de school en het CLB - de jaarplanning van extra muros-activiteiten en parascolaire activiteiten - infrastructuurwerken waarvan de kosten op meer dan euro worden geraamd - de vaststelling van de criteria voor de aanwending van lestijden, uren, urenleraar en punten - het welzijns- en veiligheidsbeleid van de school - de duur van de stageactiviteiten van de leerlingen en het tijdstip waarop zij worden georganiseerd. Voorgesteld wordt om van voormelde bevoegdheden volgende zaken aan de directeur over te dragen:? adviesbevoegdheid - de opstapplaatsen en de busbegeleiding in het kader van het door de inrichtende macht aangeboden vervoer - volgende aspecten van de organisatie van het schooljaar:. de spreiding van de lessen over de week, inclusief de vaststelling van het aanvangs- en einduur. vaststellen van het aantal lesdagen dat aan evaluatie besteed wordt. vastleggen van de facultatieve vrije dagen en de pedagogische studiedagen.? overlegbevoegdheid - de lijst van bijdragen die aan de ouders kunnen worden gevraagd voor die zaken die niet vastgelegd zijn door de inrichtende macht (momenteel zijn de vergoedingen vastgelegd voor: - huur van handboeken - aandeel in het vervoer bij studiebezoeken, - verstrekte fotokopieën) - het schoolwerkplan - de vaststelling van de criteria voor de aanwending van lestijden, uren, urenleraar en punten - de duur van de stageactiviteiten van de leerlingen en het tijdstip waarop zij worden georganiseerd.

7 p. 7/7 Uw vergadering wordt uitgenodigd - het ontwerpbesluit betreffende de oprichting van een pedagogische raad, leerlingenraad en ouderraad in alle provinciale secundaire en basisscholen goed te keuren - de ontwerpbesluiten betreffende de oprichting van een pedagogische raad, leerlingenraad en ouderraad: kiesreglementen goed te keuren - om de directeurs te mandateren voor de bevoegdheden zoals opgesomd in het ontwerpbesluit betreffende de bevoegdheidsverdeling binnen de schoolraad - het ontwerpbesluit betreffende de aanpassing van het schoolreglement voor de provinciale scholen voor het buitengewoon lager onderwijs goed te keuren. Gent, Namens de Bestendige Deputatie : de Provinciegriffier, Albert De Smet de Gouverneur-Voorzitter, Herman Balthazar

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0501911 betreft verslaggever PROVINCIALE SCHOLEN - VOLLEDIG LEERPLAN Oprichting schoolraden: algemene

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD SINT-JORISSCHOOL Fabiolalaan 2 Kloosterstraat 15 8930 Menen 8940 Geluwe Tel.: 056 51 36 82 Tel./Fax : 056 51 47 51 Fax : 056 51 99 12 056 53 14 20 www.sint-jorisschool.be HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE

Nadere informatie

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem

Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Sint-Donatusinstituut Middenschool Bovenbouw Merchtem Ouderraad: huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school

Nadere informatie

Tussen de hierna vermelde schoolraad. Via-scholen Secundair onderwijs. vertegenwoordigd door Tom Sevenants, voorzitter

Tussen de hierna vermelde schoolraad. Via-scholen Secundair onderwijs. vertegenwoordigd door Tom Sevenants, voorzitter 1 Bijlage: Model van overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten Tussen de hierna vermelde schoolraad Via-scholen

Nadere informatie

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Vlaams Secretariaat van het Katholiek Onderwijs vzw Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT VOOR DE SCHOOLRAAD Hoofdstuk 1 - Oprichting Art.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

Art. 2. De zetel van de schoolraad is gevestigd op het volgend adres: Apostoliekenstraat 26, 2300 Turnhout

Art. 2. De zetel van de schoolraad is gevestigd op het volgend adres: Apostoliekenstraat 26, 2300 Turnhout Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Basisschool Heilig Graf, Apostoliekenstraat Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. Oprichting In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad op 6 augustus

Nadere informatie

Samenstelling van de ouderraad

Samenstelling van de ouderraad DECRETALE OUDERRAAD Inhoudstabel Inhoudstabel... 2 Samenstelling van de ouderraad... 3 Werking van de ouderraad en het huishoudelijk reglement... 3 Wijziging Participatiedecreet vanaf 1 september 2014:...

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement

Huishoudelijk Reglement Schoolraad van De Dageraad Lange Altaarstraat 4-20, 2018 Antwerpen Huishoudelijk Reglement Art. 1. Art. 2. Hoofdstuk 1 Oprichting In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van vrije basisschool de Vlinder

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van vrije basisschool de Vlinder Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van vrije basisschool de Vlinder Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse

Nadere informatie

Ouderraad : Huishoudelijk reglement

Ouderraad : Huishoudelijk reglement Ouderraad : Huishoudelijk reglement Hoofdstuk 1 Oprichting Art.1. Art.2. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad

Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Model van huishoudelijk reglement voor de schoolraad Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de schoolraad van Vrije basisschool IZOO

Huishoudelijk reglement van de schoolraad van Vrije basisschool IZOO Huishoudelijk reglement van de schoolraad van Vrije basisschool IZOO Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1 In uitvoering van het decreet betreffende participatie op school van de Vlaamse Onderwijsraad van 2 april

Nadere informatie

Overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten

Overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten 1 Overeenkomst tussen de schoolraad, het schoolbestuur en de directeur over de procedureregels bij het uitoefenen van de participatierechten Tussen de hierna vermelde schoolraad schoolraad van de scholen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO Huishoudelijk reglement voor de schoolraad BO 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004, zoals

Nadere informatie

1.2 De zetel van de schoolraad is gevestigd op het volgende adres:

1.2 De zetel van de schoolraad is gevestigd op het volgende adres: 1 Huishoudelijk reglement voor de schoolraad 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004, zoals

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement

Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem. Ouderraad: huishoudelijk reglement Vrije Basisschool De Papaver Adegemdorp 16a 9991 Adegem Tel en fax 050/71.15.93 e-mail vbs.depapaver@telenet.be Hoofdstuk 1 Oprichting Ouderraad: huishoudelijk reglement Art.1. Art. 2. In uitvoering van

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Heilig Graf Secundair onderwijs

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Heilig Graf Secundair onderwijs Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Heilig Graf Secundair onderwijs Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement schoolraad basisscholen Sint-Victor

Huishoudelijk reglement schoolraad basisscholen Sint-Victor 1 Huishoudelijk reglement schoolraad basisscholen Sint-Victor 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

Onze-Lieve-Vrouwinstituut lagere school, Kloosterweg 1, 1640 Sint-Genesius-Rode inst. nr. 4853

Onze-Lieve-Vrouwinstituut lagere school, Kloosterweg 1, 1640 Sint-Genesius-Rode inst. nr. 4853 BASISSCHOOL 5 oktober 2017 BETREFT: Huishoudelijk reglement van de schoolraad 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad,

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/P/KBO/2013/336 BETREFT: ontslag lid van de schoolraad 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 7 november 2013 1.2. Verzoeker [X] 1.3. Betrokken school/schoolbestuur - School: gemeentelijke

Nadere informatie

OUDERRAAD De KLiNKER HUISHOUDELIJK REGLEMENT

OUDERRAAD De KLiNKER HUISHOUDELIJK REGLEMENT OUDERRAAD De KLiNKER HUISHOUDELIJK REGLEMENT Hoofdstuk 1 Oprichting/Ouderraad/Oudervereniging Art.1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende de participatie op school en de Vlaamse onderwijsraad,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Huishoudelijk reglement voor de schoolraad Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad in het basisonderwijs

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad in het basisonderwijs Hoofdstuk 1 Oprichting Huishoudelijk reglement voor de schoolraad in het basisonderwijs Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad,

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege

Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege Huishoudelijk reglement ouderraad Sint-Ritacollege 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004,

Nadere informatie

SCHOOLRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT

SCHOOLRAAD HUISHOUDELIJK REGLEMENT BIJLAGE Bijlage nr. 2 Huishoudelijke reglementen voor de schoolraden van Kasterlinden, secundair onderwijs voor jongeren met gehoor- of gezichtsproblemen (Dilbeekstraat 1, 1082 Brussel); Kasterlinden,

Nadere informatie

SINT-JOZEFSCOLLEGE vzw Pontstraat AALST. Huishoudelijk reglement voor de schoolraad (basisonderwijs)

SINT-JOZEFSCOLLEGE vzw Pontstraat AALST. Huishoudelijk reglement voor de schoolraad (basisonderwijs) 1 SINT-JOZEFSCOLLEGE vzw Pontstraat 7 9300 AALST Huishoudelijk reglement voor de schoolraad (basisonderwijs) 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0508136 betreft verslaggever PSBLO MEETJESLAND Verlenging van de scholengemeenschap basisonderwijs

Nadere informatie

BEVOEGDHEDEN EN BEVOEGDHEIDSMATERIES SCHOOLRAAD

BEVOEGDHEDEN EN BEVOEGDHEIDSMATERIES SCHOOLRAAD VERSLAG VERGADERING SCHOOLRAAD Datum: dinsdag 1 oktober 2013 Aanvang: 19:30 uur Locatie: GBS De Kleine Wijzer Drogebroodstraat 5 2250 Olen de vergadering gaat door in het personeelslokaal van de kleuterschool

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement schoolraad

Huishoudelijk reglement schoolraad Huishoudelijk reglement schoolraad Hoofdstuk 1 Oprichting Art. 1. In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus 2004, hierna

Nadere informatie

Evaluatie van het participatiedecreet

Evaluatie van het participatiedecreet l Evaluatie van het participatiedecreet 1 Inleiding 1.1 Situatieschets Het participatiedecreet 1 is sinds 1 september 2004 van kracht. Vanaf dat moment waren de scholen verplicht om een pedagogische raad,

Nadere informatie

Infosessie Evaluatie van het participatiedecreet. Hendrik Consciencegebouw (13-15 uur)

Infosessie Evaluatie van het participatiedecreet. Hendrik Consciencegebouw (13-15 uur) Infosessie Evaluatie van het participatiedecreet Hendrik Consciencegebouw 21.12.2017 (13-15 uur) Overzicht Wie is wie? Context: het participatiedecreet? Context: evaluatie van het participatiedecreet?

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Inleiding Inleiding Waar mensen zich verenigen en willen samenwerken zijn basisafspraken noodzakelijk. Dit om een vlotte werking te waarborgen. Volgens het nieuwe participatiedecreet zijn ouderraden trouwens

Nadere informatie

H U I S H O U DELIJK REGLEMENT V A N D E SCHOOLRAAD

H U I S H O U DELIJK REGLEMENT V A N D E SCHOOLRAAD Gemeenteschool DE ZONNEBLOEM Geneikenstraat 15 3560 LUMMEN tel: 013 390 485 fax: 013 390 591 e-mail: gemeenteschool@lummen.be website: www.zonnebloem.lummen.be H U I S H O U DELIJK REGLEMENT V A N D E

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement schoolraad VBS De Schatkist Ichtegem

Huishoudelijk reglement schoolraad VBS De Schatkist Ichtegem Huishoudelijk reglement schoolraad VBS De Schatkist Ichtegem 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement SCHOOLRAAD

Huishoudelijk reglement SCHOOLRAAD Huishoudelijk reglement SCHOOLRAAD Aangepast augustus 2017 HOOFDSTUK 1 SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLRAAD Artikel 1 In de schoolraad zetelen de vertegenwoordigers van volgende geledingen: de ouders; het personeel;

Nadere informatie

16/11/ april 2017 Herverkiezing schoolraad en KOOGO ondersteunt de ouderraden

16/11/ april 2017 Herverkiezing schoolraad en KOOGO ondersteunt de ouderraden 1 april 2017 Herverkiezing schoolraad en KOOGO ondersteunt de ouderraden 1 WIE ZIJN WE, WAT DOEN WE? KOOGO Koepel van Ouderverenigingen van het Officieel Gesubsidieerd Onderwijs MISSIE VAN KOOGO Het bevorderen

Nadere informatie

Ouderraad Basisschool De Vogelzang

Ouderraad Basisschool De Vogelzang Ouderraad Basisschool De Vogelzang Huishoudelijke reglement 1. Oprichting - ontbinding Art.1. In de onderwijsinstelling Basisschool De Vogelzang, Goedlevenstraat 78, 9041 Oostakker, wordt een ouderraad

Nadere informatie

Toelichting bij het model van huishoudelijk reglement voor de schoolraden

Toelichting bij het model van huishoudelijk reglement voor de schoolraden Toelichting bij het model van huishoudelijk reglement voor de schoolraden Inleiding Het Bijzonder Decreet betreffende het Gemeenschapsonderwijs (BDGO) bepaalt dat in elke school een schoolraad wordt opgericht.

Nadere informatie

Verzoekster dient een klacht in bij de Commissie m.b.t. volgende punten:

Verzoekster dient een klacht in bij de Commissie m.b.t. volgende punten: Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/P/KSO/2009/241 BETREFT: Onvoldoende inspraak schoolraad. 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 24 februari 2009 1.2 Verzoeker - ouder van een leerling 1.3 Verweerder - School; - Schoolbestuur.

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van de gemeentelijke basisscholen van schoolbestuur Lubbeek

Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van de gemeentelijke basisscholen van schoolbestuur Lubbeek Huishoudelijk reglement voor de schoolraad van de gemeentelijke basisscholen van schoolbestuur Lubbeek HOOFDSTUK 1 SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLRAAD Artikel 1 In de schoolraad zetelen de vertegenwoordigers

Nadere informatie

3.1 De ouderraad bestaat uit ouders, waarvan het(de) kind(eren) regelmatig is(zijn) ingeschreven in de school.

3.1 De ouderraad bestaat uit ouders, waarvan het(de) kind(eren) regelmatig is(zijn) ingeschreven in de school. Sint-Jozefscollege Aarschot Ouderraad Huishoudelijk reglement 1 Oprichting 1.1 In uitvoering van het Decreet van 2 april 2004 betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad, B.S. 6 augustus

Nadere informatie

GEMEENTE KNOKKE-HEIST

GEMEENTE KNOKKE-HEIST GEMEENTE KNOKKE-HEIST Overzichtslijst overgemaakt op 29 MAART 2005 Aanwezig : UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 24 maart 2005 Graaf L. Lippens: Burgemeester, M. Willems: Eerste

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN DE GEMEENTELIJKE SCHOLEN VAN HOUTHALEN-HELCHTEREN

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN DE GEMEENTELIJKE SCHOLEN VAN HOUTHALEN-HELCHTEREN HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN DE GEMEENTELIJKE SCHOLEN VAN HOUTHALEN-HELCHTEREN HOOFDSTUK 1: SAMENSTELLING VAN DE SCHOOLRAAD Artikel 1 In de schoolraad zetelen de vertegenwoordigers van

Nadere informatie

Schoolraad 23/11/ p. 1 -

Schoolraad 23/11/ p. 1 - Schoolraad 23/11/2009 - p. 1 - Agenda 1. hoe bouwen aan communicatie en communicatiestructuren 2. vraag aan het schoolbestuur over de schoolinfrastructuur 3. verslag en beknopt verslag schoolraad 15 september

Nadere informatie

CURSIEF weergegeven. 1 De punten die decretaal bepaald zijn of die bepaald zijn door het kiesreglement zijn VET en

CURSIEF weergegeven. 1 De punten die decretaal bepaald zijn of die bepaald zijn door het kiesreglement zijn VET en versie 5/10/2001 HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN SCHOOL X 1 1. Samenstelling en bevoegdheden 1.1. De schoolraad is samengesteld uit: 1.1.1. drie stemgerechtigde leden, rechtstreeks verkozen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad Wakkerzeel

Huishoudelijk reglement Ouderraad Wakkerzeel 1. BENAMING Onder de benaming Ouderraad van de Vrije Basisschool te Wakkerzeel wordt de ouderraad als officieel participatieorgaan opgericht. 2. ZETEL De zetel van de ouderraad is gevestigd te 3150 Wakkerzeel,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0700646 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Aanduiding van provinciale vertegenwoordigers in Huis van het Nederlands Gent, Huis van het Nederlands Oost-

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/P/KBO/2014/345 BETREFT: oprichting schoolraad 1 PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 24 februari 2014 1.2. Verzoeker [A] en [B], ouders van een leerling 1.3. Verweerder / 1.4. CZB

Nadere informatie

Evaluatie van het participatiedecreet: conclusies en beleidsaanbevelingen

Evaluatie van het participatiedecreet: conclusies en beleidsaanbevelingen l Evaluatie van het participatiedecreet: conclusies en beleidsaanbevelingen 1 Inleiding 1.1 Situatieschets Het participatiedecreet 1 is sinds 1 september 2004 van kracht. Vanaf dat moment waren de scholen

Nadere informatie

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK

GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK GEMEENTEBESTUUR VAN SINT-JANS-MOLENBEEK HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE OUDERRAAD (deelraad van de schoolraad) BINNEN HET NEDERLANDSTALIG GEMEENTELIJK ONDERWIJS GOEDGEKEURD BIJ BESLISSING VAN DE GEMEENTERAAD

Nadere informatie

2. Secretarie - Gemeentelijk onderwijs - Schoolraad - Huishoudelijk reglement - Aktename. De Gemeenteraad in openbare zitting,

2. Secretarie - Gemeentelijk onderwijs - Schoolraad - Huishoudelijk reglement - Aktename. De Gemeenteraad in openbare zitting, KNOKKE-HEIST Overzichtslijst overgemaakt op 5 JULI 2005 Aanwezig : Afwezig : UITTREKSEL UIT DE NOTULEN VAN DE GEMEENTERAAD ZITTING VAN 30 juni 2005 Graaf L. Lippens: Burgemeester, M. Willems: Eerste Schepen,

Nadere informatie

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 29/03/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/041

AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 29/03/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/041 1/2 AGENDAPUNT VAN DE GEMEENTERAAD VAN HAMME IN ZITTING VAN 29/03/2017 Referentienummer agendapunt: GR/2017/041 GBS DE DOBBELSTEEN: OPRICHTING OUDERRAAD - HUISHOUDELIJK REGLEMENT - GOEDKEURING - BESLUIT

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN SCHOOL De Pit

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN SCHOOL De Pit HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN SCHOOL De Pit 1. Samenstelling en bevoegdheden 1.1. De schoolraad is samengesteld uit: 1.1.1. drie stemgerechtigde leden, rechtstreeks verkozen door en uit

Nadere informatie

2 CLB : een centrum voor leerlingenbegeleiding bedoeld in het decreet van 1 december 1998 betreffende de centra voor leerlingenbegeleiding;

2 CLB : een centrum voor leerlingenbegeleiding bedoeld in het decreet van 1 december 1998 betreffende de centra voor leerlingenbegeleiding; U bent hier: Onderwijs en Vorming > Edulex Decreet datum laatste wijziging: 01/09/2008 inhoudstafel Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad goedkeuringsdatum : 02 APRIL 2004

Nadere informatie

CURSIEF weergegeven. 1 De punten die decretaal bepaald zijn of die bepaald zijn door het kiesreglement zijn VET en

CURSIEF weergegeven. 1 De punten die decretaal bepaald zijn of die bepaald zijn door het kiesreglement zijn VET en HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE SCHOOLRAAD VAN SCHOOL X 1 ( versie met orde - en tuchtprocedure ) 1. Samenstelling en bevoegdheden 1.1. De schoolraad is samengesteld uit: 1.1.1. drie stemgerechtigde leden,

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/P/KBO/2017/389 BETREFT: vertegenwoordiging geleding ouders in de schoolraad. 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 2 juni 2017. 1.2. Verzoeker [A], gemeentesecretaris. - Betrokken

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent.

Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent. Huishoudelijk Reglement OUDERRAAD BO. De Boomgaard Gent. Ouderwerking omvat alle vormen van participatie door ouders in de Stedelijke Freinetschool De Boomgaard. De ouderraad overkoepelt de ouderwerking

Nadere informatie

Inhoud 1 Inleiding...2

Inhoud 1 Inleiding...2 Guimardstraat 1 1040 BRUSSEL +32 2 507 06 01 www.katholiekonderwijs.vlaanderen MEDEDELING Referentienummer: MLER_018 Datum: 2015-05-22 Gewijzigd: 2017-01-25 Contact: Dienst Lerenden lerenden@katholiekonderwijs.vlaanderen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ouderrraad Sint-Lambertusschool

Huishoudelijk reglement ouderrraad Sint-Lambertusschool Huishoudelijk reglement ouderrraad Sint-Lambertusschool Artikel 1: Algemene bepalingen Dit reglement is het huishoudelijk reglement van de ouderraad van de Vrije Basisschool Sint Lambertus, Waversebaan

Nadere informatie

SCHOOLRAAD OUDERGELEDING VERKIEZINGSREGLEMENT

SCHOOLRAAD OUDERGELEDING VERKIEZINGSREGLEMENT BIJLAGE Bijlage nr. 3 Verkiezingsreglementen oudergeleding voor de schoolraden van Elishout, school voor voeding (E. Gryzonlaan 1, 1070 Brussel); Kasterlinden, secundair onderwijs voor jongeren met gehoor-

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIALE CENTRA VOOR VOLWASSENENONDERWIJS Samenwerking tussen de Provinciale Centra voor Volwassenenonderwijs

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/P/GV/2016/383 BETREFT: oprichting van meerdere schoolraden per school. 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 18 oktober 2016 1.2. Verzoeker [X], VCOV vzw. 1.3. CZB Bij e-mail

Nadere informatie

1. Het oudercomité bespreekt intern de omvorming naar een ouderraad. Indien consensus

1. Het oudercomité bespreekt intern de omvorming naar een ouderraad. Indien consensus STAPPENPLAN VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD 1. Het oudercomité bespreekt intern de omvorming naar een ouderraad Indien consensus 2. Het oudercomité bespreekt de omvorming met de inrichtende macht & directie

Nadere informatie

MEDEDELING. Participatiedecreet: de schoolraad. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

MEDEDELING. Participatiedecreet: de schoolraad. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2014-044 datum : 2014-07-03 gewijzigd : 2014-09-09 contact : Dienst Leerlingen en schoolorganisatie,

Nadere informatie

huishoudelijk reglement

huishoudelijk reglement huishoudelijk reglement 1. BENAMING: Ouderraad van het Sint- Jozefscollege, afdeling Pontstraat (instellingsnummer 022764), huisnummer 18 behorende tot de vzw IÑIGO, ignatiaanse scholen. Bij onderhavig

Nadere informatie

Reglement voor verkiezing van de geleding personeel in de schoolraden

Reglement voor verkiezing van de geleding personeel in de schoolraden Reglement voor verkiezing van de geleding personeel in de schoolraden Goedgekeurd in de gemeenteraad van 19 december 2016 Bekendgemaakt op 20 december 2016 Inhoudstafel Hoofdstuk I. Doel en doelgroep...

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de ouderraad Vrije Kleuterschool De Beverburcht Maaseik

Huishoudelijk reglement van de ouderraad Vrije Kleuterschool De Beverburcht Maaseik Huishoudelijk reglement van de ouderraad Vrije Kleuterschool De Beverburcht Maaseik Artikel 1. Situering De vrije Kleuterschool De Beverburcht Maaseik ouderraad, verder de ouderraad genoemd, is een feitelijke

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Ouderraad en feitelijke vereniging De Regenboogouders van Basisschool De Regenboog, Wondelgem - versie april 2017

Huishoudelijk reglement Ouderraad en feitelijke vereniging De Regenboogouders van Basisschool De Regenboog, Wondelgem - versie april 2017 Huishoudelijk reglement Ouderraad en feitelijke vereniging De Regenboogouders van Basisschool De Regenboog, Wondelgem - versie april 2017 Benaming In september 2014 werd een ouderraad opgericht als intern

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/P/KBO/2009/233 BETREFT: Onvoldoende inspraak schoolraad. 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 30 januari 2009 1.2 Verzoeker - Vertegenwoordiger van de ouders 1.3 Betrokken school

Nadere informatie

MEDEDELING. Participatiedecreet: de schoolraad. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

MEDEDELING. Participatiedecreet: de schoolraad. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2005-011 datum : 2005-02-10 gewijzigd : 2013-01-10 contact : Dienst Leerlingen en schoolorganisatie,

Nadere informatie

Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad

Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad Decreet betreffende participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad goedkeuringsdatum : 02 APRIL 2004 publicatiedatum : B.S.06/08/2004 TITEL I. - Inleidende bepalingen Artikel 1. Dit decreet regelt

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/P/KBO/2017/392 BETREFT: vertegenwoordiging geleding ouders in de schoolraad. 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 14 juni 2017. 1.2. Verzoekster [Z], lid ouderraad. 1.3. Verweerder

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7 e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0703712 betreft verslaggever PROVINCIAAL ONDERWIJS Begrafenisvergoeding niet-gesubsidieerd ondersteunend

Nadere informatie

Gelieve hierbij de beslissing van de Gemeenteraad te vinden betreffende de schoolraden in het basis- en secundair onderwijs.

Gelieve hierbij de beslissing van de Gemeenteraad te vinden betreffende de schoolraden in het basis- en secundair onderwijs. STAD BRUSSEL Département Openbaar Onderwijs Brussel, 21 januari 2005 PVR 2004/2005-02/03 Aan de leden van het onderwijzend personeel Betreft: Schoolraden Gelieve hierbij de beslissing van de Gemeenteraad

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/P/KSO/2018/403 BETREFT: miskennen participatiedecreet. 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 4 april 2018. 1.2. Verzoeker - [X], voorzitter pedagogische raad. 1.3. Verweerder

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement van de ouderraad Vrije Lagere school De Boomgaard Maaseik

Huishoudelijk reglement van de ouderraad Vrije Lagere school De Boomgaard Maaseik Huishoudelijk reglement van de ouderraad Vrije Lagere school De Boomgaard Maaseik Artikel 1. Situering De vrije lagere school De Boomgaard Maaseik ouderraad, verder de ouderraad genoemd, is een feitelijke

Nadere informatie

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN

GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN 59197 GEMEENSCHAPS- EN GEWESTREGERINGEN GOUVERNEMENTS DE COMMUNAUTE ET DE REGION GEMEINSCHAFTS- UND REGIONALREGIERUNGEN N. 2004 3089 VLAAMSE GEMEENSCHAP COMMUNAUTE FLAMANDE MINISTERIE VAN DE VLAAMSE GEMEENSCHAP

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Provincieraadsbesluit betreft verslaggever FLANKEREND ONDERWIJSBELEID Wijziging aan het reglement subsidiëring projecten ter bevordering van

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/KBO/2008/230 BETREFT: organisatie langlauf buiten maximumfactuur? 1 PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 5 december 2008 1.2 Verzoekers - [X,] directeur van een school - [Y,] vakbondsafgevaardigde

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur Verzoeker [X], voorzitter schoolraad [A], personeelsafgevaardigde [A] en begeleider leerlingenraad ( ).

Commissie Zorgvuldig Bestuur Verzoeker [X], voorzitter schoolraad [A], personeelsafgevaardigde [A] en begeleider leerlingenraad ( ). Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/KL/P/KSO/2013/320 BETREFT: miskennen bevoegdheid schoolraad. 1 PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 29 januari 2013 1.2. Verzoeker [X], voorzitter schoolraad [A], personeelsafgevaardigde

Nadere informatie

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR

COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR COMMISSIE ZORGVULDIG BESTUUR CZB/P/BO/2007/172 BETREFT: Basisonderwijs: Advies inzake profiel van de directeur. 1. PROCEDURE 1.1 Ontvangst: 03.09.2007 1.2 Verzoeker Voorzitter oudercomité. 1.3 Betrokken

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: rechten van stiefouders op grond van het participatiedecreet.

Commissie Zorgvuldig Bestuur. BETREFT: rechten van stiefouders op grond van het participatiedecreet. Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/P/KSO/2013/322 BETREFT: rechten van stiefouders op grond van het participatiedecreet. 1. PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 25 februari 2013. 1.2. Vraagsteller [X], VVKSO. 1.3.

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 6 e Directie Dienst 62 Gezondheid Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0411827 betreft ZORG - Nieuw mandaat PRATO en voorstel van statutenwijziging (62/03i/fm/04002) verslaggever de heer Jean-Pierre

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT

HUISHOUDELIJK REGLEMENT HUISHOUDELIJK REGLEMENT 1. BENAMING Onder de benaming Ouderraad van de Vrije Basisschool De Knipoog te O.L.V.-Olen wordt de ouderraad als officieel participatieorgaan opgericht. 2. ZETEL De zetel van de

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DECRETALE OUDERRAAD Finale Versie 23 maart 2016

HUISHOUDELIJK REGLEMENT DECRETALE OUDERRAAD Finale Versie 23 maart 2016 HUISHOUDELIJK REGLEMENT DECRETALE OUDERRAAD Finale Versie 23 maart 2016 1. SITUERING De Ouderraad van de Gemeentelijke Basisschool Klimop is een feitelijke vereniging voor onbepaalde duur, aangesloten

Nadere informatie

Gecoördineerde statuten Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren

Gecoördineerde statuten Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren Gecoördineerde statuten Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren Titel I. Naam, zetel Artikel 1 1. De vereniging zonder winstoogmerk draagt de benaming Ouderraad Gemeentelijke Basisschool Tervuren.

Nadere informatie

Participatie op school:

Participatie op school: v l a a m s e c o n f e d e r a t i e v a n o u d e r s e n o u d e r v e r e n i g i n g e n Participatie op school: de ouderraad Brochure van de Vlaamse Confederatie van Ouders en Ouderverenigingen [

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1505515 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Reglement met betrekking tot het subsidiëren van projecten ter bevordering

Nadere informatie

Statuten jeugdraad Glabbeek

Statuten jeugdraad Glabbeek Statuten jeugdraad Glabbeek 2018-2025 Algemeen Art 1. In de gemeente Glabbeek wordt een gemeentelijke jeugdraad opgericht in uitvoering van het decreet van 14 februari 2003 houdende de ondersteuning en

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Sport & Recreatiedomeinen dienst Sport dossiernummer: 1704203 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Reglement ' Oost-Vlaamse Sportringen' wijziging om op 18.12.2017 voor laatste maal de Oost-

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad Griffie Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0408926 betreft verslaggever NIET-CONFESSIONELE MORELE DIENSTVERLENING Advies bij het ontwerp van begroting 2005 van de Provinciale Instelling voor Morele

Nadere informatie

Commissie Zorgvuldig Bestuur

Commissie Zorgvuldig Bestuur Commissie Zorgvuldig Bestuur CZB/V/P/KSO/2013/333 BETREFT: samenstelling schoolraad. 1 PROCEDURE 1.1. Ontvangst: 4 juli 2013 1.2. Verzoeker [A] 1.3. Verweerder / 1.4. CZB Bij brief van 1 juli 2013 dient

Nadere informatie

Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband )

Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband ) Medezeggenschapsreglement van RSV Breda e.o. te Breda ( het samenwerkingsverband ) Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen a. wet: de Wet medezeggenschap op scholen (Stb. 2006, 658);

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit directie Onderwijs & Vorming --- dossiernummer: 1109135 Provincieraadsbesluit betreft verslaggever Flankerend onderwijsbeleid Wijzigingen reglement subsidiëring projecten ter bevordering van gelijke onderwijskansen

Nadere informatie

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT

MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT MEDEZEGGENSCHAPSREGLEMENT Medezeggenschapsreglement van Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Rotterdam ( het samenwerkingsverband ). Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Artikel 1 Begripsbepalingen

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement. Ouderraad Vrije Basisschool Lanklaar

Huishoudelijk reglement. Ouderraad Vrije Basisschool Lanklaar Huishoudelijk reglement Ouderraad Vrije Basisschool Lanklaar Inhoudstafel 1. Benaming p. 2 2. Zetel p.2 3. Doelstelling p.2-3 4. Samenstelling van de ouderraad p.3 5. Bestuurssamenstelling en vertegenwoordigingen

Nadere informatie