In dit nummer: Vogelkrant 36 e jaargang nr. 6 December 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "In dit nummer: Vogelkrant 36 e jaargang nr. 6 December 2007"

Transcriptie

1 In dit nummer: Vogelkrant 36 e jaargang nr. 6 December 2007 Uitnodiging vergadering Verslag vorige vergadering Uitgelicht: Princess of Wales Verslag/Uitslag TT In het kort: de witte kwikstaart. Aangesloten bij de N.B.v.V. te Bergen op Zoom Opgericht 24 oktober 1961 W17 W17

2 december 2007 De Fife Fancy Standaardeisen Kop en nek: 10 punten - Bolvormig kopje met kort conisch bekje. Nekinval. Centraal geplaatste ogen. Lichaam en rug: 10 punten - Eivormig. Ronde borst zonder uitpuilingen. Hartvormig frontaal gezien. Rond en licht gebombeerde rug. Buik en flanken niet te zwaar. Vleugels: 10 punten - Van aangepaste lengte. Goed aansluitend zonder te kruisen. Benen en poten: 5 punten - De korte billen zijn gedeeltelijk zichtbaar. De poten zijn lichtjes doorgebogen en van middelmatige lengte. Staart: 5 punten - Gesloten korte staart, die rond is aan de stuit. Bevedering: 10 punten - Glad en goed aansluitend. Van goede kwaliteit. Kleur: 10 punten - Alle klassieke kleuren zijn toegelaten, behalve de roodfactorigen. Levendige rijke kleuren. Houding en bewegelijkheid: 10 punten - Fier. De kop goed opgericht zodat de hals goed invalt. Rustig. Grootte: 25 punten - Van groot belang! Maximum 11 cm. Gezondheid en conditie: 5 punten - Goede gezondheid zonder gebreken en/of misvormingen. Fouten Kop en nek: Onvoldoende ronde kop. Plat in wangen of schedel. Te zware bek. Te zware of genepen kop. Te volle nek. Mist voorhoofd. Invallend onder bek. Lichaam en rug: Te smal in de schouders. Gebrek aan hartvorm in de borst. Platte rug. Te zwaar in flanken. Te slank. Vleugels: Te lange vleugels. Kruisende vleugels. Benen en poten: Stelterig. Zichtbare of te lange billen. Staart: Te lange staart, gevorkt, breed. Bevedering: Te losse bevedering. Geschonden bevedering. Put of spleet in borst. Kleur: Roodfactor niet toegelaten, evenals niet klassieke kleuren. Doffe kleur zonder glans. Houding: Te wild. Onvoldoende afgericht. Grootte: Te groot. Gezondheid en conditie: Uit conditie. Misvormingen aan bek, nagels en tenen.

3 Hersenschudding bij vogels. Hoe ontdekken we een eventuele hersenschudding bij onze vogels? Symptomen: Vogel is slap. Heeft evenwichtsstoringen. Vliegt rond waarbij het kopje al dan niet schuin wordt gehouden. Weinig kracht in vleugels en pootjes. Vogel heeft coördinatieproblemen. Het ontstaan van een hersenschudding Vooral vogels die in volières worden gehouden staan bloot aan het krijgen van een hersenschudding. Doordat in de nachtelijke uren zich dikwijls ongewenste figuren plaatsnemen op onze volières in het bijzonder de katten, kan het gebeuren dat de nachtelijke rust in de volière verstoord wordt. Het schrikken gebeurt niet alleen door de katten, maar kan ook veroorzaakt worden door de aanwezige muizen (nachtdiertjes) en uilen Ook kan een te felle man oorzaak zijn tot die verwonding als hij het vrouwtje te veel opjaagt in zijn paringsdrang. Ook een overbevolkte volière kan dit probleem geven De vogels schrikken en gaan vliegen. Zij willen immers overleven en hun enige vluchtweg is vliegen. Als er onvoldoende licht aanwezig is, klappen de vogels tegen het gaas, houtenafscheidingswand of tegen een glaswand aan. Als dat gebeurt met de kop van de vogel zijn er nog maar twee mogelijkheden; 1) hersenschudding, 2) gebroken nek. In geval 2 vindt u de volgende dag een vogel die overleden is. In geval 1 vindt u een vogel in uw volière die elk gevoel voor richting kwijt is. Zie symptomen. Wat te doen? Als de vogel geheel suf is, dus in shock toestand de vogel warm en rustig houden met gedempt licht. Let erop dat de vogel vocht tot zich neemt. Zonodig dit zelf toedienen. Leg de vogel in een doos met wat handdoeken en zet die op een rustig beschut plekje van circa 30 C. Als de vogel in een kooi zit ( bij coördinatieproblemen) water- en voerbakje uit de kooi nemen. De zitstokken laag aan brengen zodat de vogel er kan opstappen. Kan de vogel niet op de zitstok zitten, leg dan wat krantensnippers o.i. op de bodem zodat er een zachte omgeving gecreëerd wordt die tevens de uitwerpselen absorbeert. Van belang is: Net als bij mensen met een hersenschudding. Rust, en gedempt licht evenals tijdig toedienen van vocht is van levensbelang voor uw vogel.

4 VERSLAG TT 2007 IN HOTEL LELY TE SLOOTDORP Donderdag 15 november stond het opbouwen van de TT op de kalender. De TT die dit keer in Slootdorp zou plaats vinden! s Ochtends uur bij de Lely waren de volgende mensen aanwezig: Rene, Bert, Gerrit B, Gerrit V, Jenne, Edith en Marco. De TT materialen werden door Ben gebracht. Na driftig puzzelen hoe de stellingen moesten staan gingen we met zijn allen aan de slag. Edith ging intussen de Tombola-tafel op orde brengen. Ongeveer uur was de gehele zaal omgetoverd in een prachtige TT zaal! Ook de Tombola-tafel stond er schitterend bij (chapeau Edith!!) De meeste leden van het bestuur gingen alvast naar huis om hun vogels in te laden voor de show. Immers als deze alvast staan hebben we meer tijd om de kooien van de andere leden op de stelling te zetten. Ook opa Piet was inmiddels gearriveerd uit het verre Den Haag. Nadat alle vogels omstreeks allemaal op zijn plaats stonden, maar liefst 227 (geen enkele absent!) konden de leden van het bestuur even een stapje terug doen en even een lekker biertje pakken tot besluit. Nog even napraten en met spanning wachten tot de volgende dag. De keuringsdag: De heren keurmeesters waren mooi op tijd 8.30, gelukkig was Rene ook op tijd anders moesten ze in de kou staan. Na een lekkere bak koffie wilden de keurmeesters wel beginnen met de keuring. De keuring zou zeer voorspoedig verlopen en na een onderbreking van drie kwartier voor de lunch waren de keurmeesters om gereed met de keuring. Het was best vrij moeilijk voor de heren keurmeesters daar de kwaliteit van onze vogels hoog was! Twee vogels van 93 punten E.K. Dus de keurmeesters in discussie welke nu uiteindelijk de algemeen kampioen moest worden. De beslissing werd genomen en de kanarie werd algemeen kampioen. De opening s avonds had nog een feestelijk tintje, we hadden namelijk 2 jubilarissen van het 25 jarig lidmaatschap van de NBvV. De opening werd verricht door ons ere lid Rud Bouwman. Met een mooi inleidend verhaal werden Rene en Bert in het zonnetje gezet met een speld van de NBvV en een mooie bos rozen. Na deze mooie woorden van Rud Bouwman nam Voorzitter Rene het woord over. Rud werd hartelijk bedankt door Rene en bedankt door middel van een bosje rozen.

5 De prijs uitreiking: Als eerste komt de jeugd aan de beurt; Als een extra stukje stimulans belonen we elk deelnemend jeugdlid met een bekertje. Als 4 e is Dennis v/d Bovenkamp geëindigd, Dennis heeft nog geen eigen kweekvogels dus automatisch werd hij zo geklasseerd. De 3 e prijs was voor Aaron Kok, 2 e werd Ashley v. Tiggelen net iets betere punten als Aaron. De kampioen bij de jeugd werd Ester Zwier met een mooie Japan Hoso van 91 punten. Bij de volwassen leden aangekomen: Kampioen Parkieten Gerrit Boontjes met een pallid blauwe Halsband Parkiet van 92 punten. Kampioen Tropen Rud Bouwman met een Zilverbekje ino van 93 punten. Dit zelfde zilverbekje had Rud ook aangewezen als zijn beste Derby-vogel (dat is dus vogelkennis!!!!). Wederom dit zelfde zilverbekje zat in een stam die kampioen werd met indrukwekkende cijfers: 93, 92, 92 en 91 punten + 4 eenheidspunten is dus 372 punten, heel goed dus. Stellen-kampioen werd Piet Gijben met 2 Witte Rijstvogels alle twee 91 punten + 3 eenheids-punten. In de overjarige klasse werd Marco Zwier kampioen met een Five Fancy van 89 punten. In de open klasse ging de prijs naar Bert v/d Beek een prachtige vink man met 93 punten! U mist natuurlijk de kanarie kampioen; Dit werd Marco Zwier met een Five Fancy van 93 punten, hiermee werd hij tevens Algemeen Kampioen. Als bekroning ontving hij ook het Bonds Kruis. De laatste prijs is de Klassementsprijs. Dit werd uiteindelijk een prooi voor Rud Bouwman. Omdat Rud hem nu voor de vijfde keer won, is de beker nu voor altijd in zijn bezit. Hierna nodigt de voorzitter ons uit om de TT te bezichtigen. (Verder in dit blad vind U alle prijs winnaars terug) Zondag uur sluiting, in een rap tempo waren opeens alle vogels verdwenen uit de zaal! Hierna werd verwoed de zaal leeggeruimd door diverse hulptroepen (Erwin ook jij bedankt ondanks dat je geen vogel had ingestuurd) Verder kan ik U zeggen dat het bezoek mij niet is tegen gevallen, ondanks de negatieve kranten berichten over de papegaaienziekte. Het leukste lichtpuntje was de deelname van Frans Zuidema; weliswaar met 1 vogel, maar hij is weer op de weg terug. Prachtig!! Als laatste nog even het vermelden waard: Een prachtige Tombola met vele prijzen, Edith bedankt voor je tomeloze inzet (ook Joke niet te vergeten)!!!!!!

6

7 Princess of Wales parkiet (Polytelis alexandrae) Deze vogel verspreidt zich in de binnenlanden van Australië, in droge gebieden... Hij is ongeveer 45 cm groot De mannetjes zijn wat sprekender van kleur en hebben langere staartveren dan de vrouwtjes. Van de Princess of Walesparkiet houdt u bij voorkeur een enkel koppel in een vlucht, wellicht in gezelschap van 1 of 2 koppels vreedzame parkieten van dezelfde maat. Hoewel de vogels in de natuur doorgaans in groepjes leven, blijkt het samenleven van meerdere soortgenoten -vooral met mannetjes- in de volière niet altijd succesvol verlopen. Door regelmatig te vliegen kan deze parkiet zichzelf in uitstekende conditie houden. Door de manier van huisvesting zou het vliegen gestimuleerd moeten worden. De ideale behuizing is daarom ook een lange vlucht (ongeveer 4 meter) waarin de zitstokken ver van elkaar verwijderd zijn. De vlucht hoeft niet breed te zijn: 1 meter is doorgaans ruim voldoende. Hoewel de Princess of Wales in zijn stamland in erg droge en warme omstandigheden leeft, hebben de nakweekvogels zich uitermate goed aangepast aan ons afwijkende klimaat. Ze houden weliswaar van warmte, maar wanneer het nachthok goed geïsoleerd is en op een beschutte plaats staat, hoeven er in de winter geen extra maatregelen getroffen te worden. U geeft deze vogels een zaadmengsel voor grote parkieten, dat u desgewenst aanvult met kleine beetjes groenvoer, onkruiden en fruit. Ze lusten soms ook wel dierlijke eiwitten, zoals eivoer. Uiteraard mag een gritmengsel niet op het menu ontbreken. Hoewel deze vogels niet de luidruchtigste zijn onder de parkietachtigen, kunnen vooral de mannetjes harde en indringende geluiden maken. Dit doen ze voornamelijk bij storing en tijdens de broedtijd. Deze overwegend rustige vogels kunnen tam worden, waarbij ze voedsel uit de hand opnemen. Ze baden niet of nauwelijks, maar laten zich bij gelegenheid wel graag natregenen of natsproeien met een plantenspuit. Ze scharrelen graag op de bodem van de volière rond. Dit is geen vogel die gemakkelijk tot kweken te brengen is. De problemen beperken zich voornamelijk tot de gebrekkige broedzorg. Geef ze een broedblok van stevig hout, met een oppervlak van 25 cm in het vierkant of als doorsnee, en een hoogte van ongeveer cm. 10 cm is een acceptabele diameter voor het invlieggat. Hang het broedblok op een beschutte plaats, bij voorkeur in het nachthok, op. De 4-6 witte eitjes worden gedurende ongeveer 20 dagen uitsluitend door het vrouwtje bebroed. De man voert haar, zodat ze niet van haar nest hoeft. De jongen worden door beide ouders gevoerd. Ze vliegen na gemiddeld 5 weken uit, maar kunnen dan nog niet voor zichzelf zorgen. Beide ouders begeleiden en voeren hun kroost, in afnemende mate, gedurende 4-5 weken. Het kan 7 maanden tot zelfs anderhalf jaar duren voordat de jongen op kleur zijn. Ze kunnen pas vanaf een leeftijd van 2 jaar voor de kweek worden ingezet. Er zijn ook blauwe, gele (lutino) en witte (albino) kleurvarianten.

8 Witte kwikstaart, Motacilla alba, cm. Herkenning Slanke zwartgrijswitte vogel met slanke poten en lange smalle witzwarte staart die constant op en neer bewogen wordt. De zwarte keelvlek is in de zomer veel groter dan in de winter. Is vaak druk in de weer, loopt vaak met stotende onrustige bewegingen. Is vaak in februari al weer terug in Nederland. Er is ook een rouwkwikstaart, deze heeft een donkere rug en dekveren. Komt veel in Groot- Brittannië voor. Biotoop Talrijke vogel van open cultuurlandschap bij bebouwing en water zoals boerderijen en oevers van meren. Komt ook wel in dorpen en steden voor. Voedsel Vliegen, muggen, kevers, mieren, libellen en vlinders. Is vaak te vinden op asfaltwegen, waar hij achter vliegende insecten aanjaagt of de luizen en rupsen, die van de afhangende bomen zijn gevallen, opeet. Heeft open ruimte nodig om zijn voedsel te vergaren. Broeden Maakt een slordig nest van gras en ander ruw plantaardig materiaal in spleten, gaten nissen of holten. De binnenkant wordt bekleed met haren of veren. Nesten bij de huizen worden soms op de meest vreemde plaatsen gevonden. De vier tot zes eieren worden door het vrouwtje bebroed. Na het uitkomen van de kuikens verzorgd vader deze verder en zit moeder op het volgende legsel. Aantallen in Nederland tot broedparen in Nederland.

SPREEKBEURT VALKPARKIET

SPREEKBEURT VALKPARKIET SPREEKBEURT VALKPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VALKPARKIET

Nadere informatie

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT VINK VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT VINK l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE VINK BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND

SPREEKBEURT MANDARIJNEEND SPREEKBEURT MANDARIJNEEND l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MANDARIJNEEND

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Handleiding leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Handleiding leerkracht Vogels in de klas Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info Eend Inleiding Ik hou mijn werkstuk over eenden omdat ik het leuke dieren vind en ik wil er wat over leren. Dit wil ik er over weten: Wat doen eenden de hele dag? Wat eten eenden? Wat voor soorten eenden

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT LACHDUIF VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE LACHDUIF BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw.

Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. Hier zien jullie alweer de een uitgave van ons jeugdblad. Nieuwsgierig wat de Oele nu weer heeft te vertellen. Lees maar gauw. De Specht Er zijn verschillende soorten spechten: de groene, de zwarte en

Nadere informatie

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem

Meer over de ooievaar. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Hieraan herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees

Tuinvogels. Meer over onze koolmezen. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Meer over de koolmees Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET

WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET WERKDOCUMENT KLEINE GRASPARKIET Bedenker van dit document: Filip RESO voorzitter technische commissie Parkieten Opsteller van dit document: Frans COPPIETERS lid technische commissie Parkieten Werkdocument

Nadere informatie

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water.

De kluut is een waad vogel en heeft dan ook de beschikking over een vijver van plm. 5m2 welke met regelmaat doorgespoeld wordt met vers water. Kweek ervaring met de kluut ( Recurvirostra avosetta) Het kweekseizoen 2008 ben ik met 5 koppels kluten begonnen. Alle koppels had ik samen in een volière zitten met een afmeting van 6 x 9 m en 3 meter

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 7/8. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 7-8 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen

Introductieles. Vogels in de klas. groep 5/6. Leerkracht. Inhoud in het kort. Kerndoelen. Lesdoelen Leerkracht Introductieles Inhoud in het kort Voor de groepen 5-6 bieden we, naast verbale activiteiten, een werkblad aan waarmee de leerlingen aan de slag gaan. In deze les activeren de leerlingen hun

Nadere informatie

Lente. groep 3, 4 en 5

Lente. groep 3, 4 en 5 Lente groep 3, 4 en 5 Inhoud Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad lente 14

Nadere informatie

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet)

Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) Pyrrhura Picta Picta (Geschilderde parkiet) De familie van de Pyrrhura Picta behoort tot de kleinere Pyrrhurasoorten. Van de Pyrrhura Picta zijn negen ondersoorten bekend waarvan, voor zover bekend, slechts

Nadere informatie

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN

SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN SPREEKBEURT BIDSPRINKHAAN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE BIDSPRINKHAAN

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Standaardeis Catharina parkiet

Standaardeis Catharina parkiet Pagina 1 Inhoudsopgave : pagina Inhoudsopgave 2 Toelichting keurbrief 3 en 4 Keurbrief 4 Algemene standaardeis Catharina parkiet 5 en 6 Mutatie beschrijving Groen 7 D. groen 8 D.D. groen 9 Turquoise 10

Nadere informatie

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze

Meer over de steenuilen. Even voorstellen. Hier wonen ze Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 4-5-6-7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 4 t/m 8. Inhoud:

Nadere informatie

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GANS VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GANS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GANS BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012 In dit nummer: Uitnodiging vergadering Uitgelicht: de Rietgors, De Lorrie van de Blauwe Bergen Ringenbestelformulieren TT Bulletin (incl. inschrijflijst TT) Vogelkrant 41 e jaargang nr. 5 Oktober 2012

Nadere informatie

STANDAARDEISEN POSTUURKANARIES

STANDAARDEISEN POSTUURKANARIES 1 STANDAARDEISEN POSTUURKANARIES UITGAVE 2013 INHOUDSOPGAVE: Voorblad 1 Inhoudsopgave 2 Voorwoord 3 COM Sleutel postuurkanaries. 4 Rode Kleur - toegelaten - niet toegelaten - verplicht 4 Eigenschappen

Nadere informatie

Herder Maina ofwel treurmaina

Herder Maina ofwel treurmaina Herder Maina ofwel treurmaina De aankoop In de zomer van 2005 hadden we de mogelijkheid om achter ons huis een flinke volière te bouwen. In eerste instantie zou deze een groot deel van de achtertuin gaan

Nadere informatie

KLARA DE KIKKER. OPDRACHT: Sommige kikkers kunnen tot 20 keer hun eigen lichaamslengte springen. Hoe ver kan jij springen?

KLARA DE KIKKER. OPDRACHT: Sommige kikkers kunnen tot 20 keer hun eigen lichaamslengte springen. Hoe ver kan jij springen? Edo van Uchelen KLARA DE KIKKER Kikkers zijn amfibieën, net als padden en salamanders. Ze leven zowel op het land als in het water. In poelen en beken leggen ze eitjes. Reigers en andere dieren eten graag

Nadere informatie

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond

Stokstaartje. Inhoud. 1. Wat is een stokstaartje. 2. Mijn familie onder de grond Stokstaartje Inhoud 1. wat is een stokstaartje 2. mijn familie onder de grond 3. de jacht en het eten 4. de geboorte 5. het lijf 6. extra/vragen 1. Wat is een stokstaartje De wetenschappelijke naam van

Nadere informatie

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5

Een. hoort erbij! Over dieren uit een ei. groepen 3-5 Een hoort erbij! Over dieren uit een ei groepen 3-5 1. Een ei hoort erbij Veel dieren leggen eieren: vogels en vissen. Maar ook insecten leggen kleine eitjes. Uit dat eitje komt een klein diertje. Dat

Nadere informatie

uitga uitg v a e v 2013

uitga uitg v a e v 2013 Lente uitgave 2013 groep 3/4 inhoud blz. Lente 3 1. Langer licht 4 2. Bollen 5 3. Wakker worden 6 4. Frisse blaadjes 7 5. Kikkerdril 8 6. Op reis 9 7. In de wei 10 8. Er op uit! 11 9. Filmpjes 12 Werkblad

Nadere informatie

Van eitje tot vlinder

Van eitje tot vlinder Werkblad Van eitje tot vlinder Wat is de goede volgorde van de plaatjes? Begin bij plaatje : de vlinder legt eieren. Schrijf de letter a in hokje. Welk plaatje is de volgende? Zet de letter ervan in hokje

Nadere informatie

de Vogelvrienden Leusden

de Vogelvrienden Leusden de Vogelvrienden Leusden Tentoonstellingsreglement 37 e kampioenschap Van Amersfoort 2014 De show wordt gehouden op de volgende data: Vrijdag Zaterdag Zondag 7 november van 20.00 tot 22.00 uur 8 november

Nadere informatie

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen.

Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een kat in huis haalt, dan moet je dus bereid zijn om er een hele tijd voor te zorgen. Katten Katten Katten Katten jagen erg graag op speeltjes. Het zijn echte speelvogels! Ook krabpalen vinden we geweldig: zo kunnen we onze nagels uittesten. Katten kunnen 15 tot 20 jaar worden! Als je een

Nadere informatie

Welke uilen en roofvogels zijn dat?

Welke uilen en roofvogels zijn dat? . Welke uilen en roofvogels zijn dat? De vogels zijn volgens de kleurcode onderverdeeld in de volgende groepen: Uilen 10 Valken 30 Overige roofvogels 46 Extra: Vliegsilhouet van de belangrijkste soorten

Nadere informatie

De kleine beestjesclub

De kleine beestjesclub Thema: mini Biologie Dieren Insecten en spinnen Moeilijkheid: * Tijdsduur: ** Juf Nelly De kleine beestjesclub Doel: Na deze opdracht weet je meer over verschillende insecten Uitleg opdracht Je luistert

Nadere informatie

Het kweken met de Zosterops palpebrosus

Het kweken met de Zosterops palpebrosus Het kweken met de Zosterops palpebrosus De naam Zosterops palpebrosus heb ik zelf niet verzonnen het is de latijnse naam voor Indische brilvogel of Gangesbrilvogel, waarbij Zosterops staat voor brilvogel.

Nadere informatie

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum)

Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Pagodespreeuw (Sturnus Pagodarum) Na een aantal jaren met zaadeters te hebben gekweekt heb ik toch weer besloten om spreeuwen te gaan houden. Een aantal jaren geleden heb ik ook verschillende koppels gehad

Nadere informatie

standaardeisen DIAMANTDUIVEN

standaardeisen DIAMANTDUIVEN standaardeisen DIAMANTDUIVEN Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers uitgave voorjaar 990 INHOUDSOPGAVE: Voorwoord... 2 Standaard... 3 Keurtechnische aanwijzingen... 4 Kleurstandaard Bruin... 5 Bruinpastel...

Nadere informatie

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen.

Kopieer dit e-boek en stuur het door naar anderen. Lente groep 3/4 inhoud blz Lente 3 1 Langer licht 4 2 Bollen 5 3 Wakker worden 6 4 Frisse blaadjes 7 5 Kikkerdril 8 6 Op reis 9 7 In de wei 10 8 Er op uit! 11 9 Filmpjes 12 Werkblad winter 13 Schrijf je

Nadere informatie

De Groenzoom Struweelvogels

De Groenzoom Struweelvogels De Groenzoom Struweelvogels 1 Inhoudsopgave Zanglijster Struweelvogels - Zanglijster 3 - Roodborsttapuit 4 - Kneu 5 - Blauwborst 6 - Patrijs 7 - Rietzanger 8 Zanglijster - Lichte borst met pijlpuntige

Nadere informatie

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem

Achtergrondinformatie voor groep 3/4. Even voorstellen. Hier wonen ze. Echte natuur. Zo herken je hem Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD SPREEKBEURT GEELWANG-, GEELBUIK- en ROODWANGSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE

Nadere informatie

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3

Voorbereiding post 5. Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Voorbereiding post 5 Iedere vogel zijn eigen plekje Groep 1-2-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 5: Iedere vogel zijn eigen plekje, voor groep 1, 2 en 3. Inhoud:

Nadere informatie

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6

Naam:_ KIKKERS. pagina 1 van 6 Naam:_ KIKKERS _ De kikker is een amfibie. Er zijn veel soorten kikkers op de wereld. In Nederland zie je de bruine en de groene kikker het meest. De groene kikkers zijn graag veel in het water, de bruine

Nadere informatie

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers

De groenvleugelduif. tekst en foto's: Erik Wevers De groenvleugelduif tekst en foto's: Erik Wevers Van alle duivensoorten die er zijn, is de groenvleugelduif voor onze volières één van de meest geschikte. Niet te groot en niet te klein, vreedzaam voor

Nadere informatie

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9.

inhoud 1. Kom jij uit een ei? 2. Dieren uit een ei. 3. Vogels 4. Vissen 5. Insecten 6. Spinnen 7. Reptielen 8. Kikkers en padden 9. Het ei inhoud. Kom jij uit een ei? 3. Dieren uit een ei. 5 3. Vogels 7 4. Vissen 8 5. Insecten 0 6. Spinnen 3 7. Reptielen 4 8. Kikkers en padden 5 9. Filmpje 6 Pluskaarten 7 Bronnen en foto s 9 Colofon

Nadere informatie

Gezamenlijke standaardeisen Forpussen. Opgesteld door de technische commissies van ANBvV, KBOF, NBvV en NFC.

Gezamenlijke standaardeisen Forpussen. Opgesteld door de technische commissies van ANBvV, KBOF, NBvV en NFC. De vorm van de vogels. FYSIEKE KENMERKEN DWERGPAPEGAAIEN. (geslacht Forpus) 01. Het voorhoofd, vanaf de snavel licht gewelfd naar achter toe. 02. Bovenkop (kruin), licht gewelfd. 03. De omgebogen snavel

Nadere informatie

Handleiding voor de verzorging van vogels

Handleiding voor de verzorging van vogels Dierenhandel Hoogendoorn Voor al uw dieren en dierverblijven! Handleiding voor de verzorging van vogels Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe aanwinst(en). Het Hoogendoorn Team = HANDLEIDING Bij de aanschaf

Nadere informatie

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats

Eekhoorn. Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt. Eekhoorn kennis. Woonplaats Kids for Animals Eekhoorn spreekbeurt Eekhoorn Eekhoorn kennis Natuurlijk ken je de eekhoorn al. Ikki is er een! Eekhoorns kun je herkennen aan hun roodbruine vacht en mooie grote pluimstaart. Ze hebben

Nadere informatie

Uiterlijke kenmerken 1 / 2e graad

Uiterlijke kenmerken 1 / 2e graad Zoek de zwaluw Uiterlijke kenmerken 1 / 2e graad Elke vogel ziet er anders uit. Niet alleen de kleuren, maar ook de vorm! Schrijf bij elke vogel de juiste naam. De boerenzwaluw in kleur Uiterlijke kenmerken

Nadere informatie

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER

SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER SPREEKBEURT WITLIPBOOMKIKKER l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n AMFIBIEËN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WITLIPBOOMKIKKER

Nadere informatie

Vogels. Duiven Eenden Ganzen

Vogels. Duiven Eenden Ganzen Vogels Duiven Eenden Ganzen Kippen Meeuwen In deze folder vindt u meer informatie over bovenstaande vogels. U leest hoe u ze herkent, wat voor overlast ze kunnen veroorzaken, wat u kunt doen om overlast

Nadere informatie

Standaardeis van Agapornis taranta

Standaardeis van Agapornis taranta Standaardeis van Agapornis taranta Editie 2015 opgesteld op initiatief van Ornitho-Genetics VZW i.s.m. met MUTAVI en de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA en KBOF 2015 Inhoud: Standaardeis van Agapornis

Nadere informatie

V.V. WITROKA RIDDERKERK

V.V. WITROKA RIDDERKERK V.V. WITROKA RIDDERKERK Opgericht in november 1956 Aangesloten bij N.B.v.V. Tentoonstelling 2017 Tstelling regtentoonst ( 1 ) Tentoonstelling reglement voor de Bijzondere Vogeltentoonstelling 2017 De vogelshow

Nadere informatie

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen

Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen 1. Lees de uitleg. Tekst lezen en verwijswoorden begrijpen In veel zinnen in de tekst staan verwijswoorden. Een verwijswoord verwijst naar een ander woord. Bijvoorbeeld: hij, hem, zij, het, die, hun, daar,

Nadere informatie

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum

DE HUMBOLDT PINGUÏN. Een levend kostuum DE HUMBOLDT PINGUÏN Een levend kostuum Er zijn verschillende soorten pinguïns. Die verschillen maar weinig van elkaar. Ze hebben immers allemaal een donkere rug en een witte buik. Toch zie je, als je goed

Nadere informatie

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes

Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Wandelroute langs insecten en andere kleine beestjes Tijdens deze buitenopdracht komen jullie verschillende insecten tegen. Ook vind je andere kleine beestjes, die geen insecten zijn. De route is met een

Nadere informatie

SPREEKBEURT KORTSTAARTOPOSSUM

SPREEKBEURT KORTSTAARTOPOSSUM SPREEKBEURT KORTSTAARTOPOSSUM l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KORTSTAARTOPOSSUM

Nadere informatie

Vlinders kijken. op Landgoed Schothorst

Vlinders kijken. op Landgoed Schothorst Vlinders kijken op Landgoed Schothorst Enke Kleine vos erdpa In de maanden mei tot en met september zie je ze vliegen: eeg vandaag ga je op zoek naar s. In dit boekje s!iveook nst Du vind je allerlei spelletjes

Nadere informatie

De huiszwaluw in kleur

De huiszwaluw in kleur De huiszwaluw in kleur Uiterlijke kenmerken 1 / 3e graad Misjel Decleer Fonny Schoeters Verenkleed Uiterlijke kenmerken 2 / 3e graad Het is lente, de huiszwaluwen zijn terug in ons land! Ze gaan direct

Nadere informatie

Rugzakjestocht Reigers kijken

Rugzakjestocht Reigers kijken Rugzakjestocht Reigers kijken Wat heb je nodig: Werkbladen Potlood of pen Verrekijker Verzameldoosje Het Reigersbos: nesten hoog in de bomen Reiger in broedkleed: Oranje snavel en poten Takken slepen voor

Nadere informatie

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen)

* makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen) FAMILIE SPEURTOCHT Deze speurtocht is voor de hele familie! De sterretjes geven aan hoe moeilijk de vragen zijn. * makkelijk (voor kleine kinderen) ** normaal (voor kinderen) *** moeilijk (voor volwassenen).

Nadere informatie

Info voor ambulance-medewerkers en overige hulpverleners

Info voor ambulance-medewerkers en overige hulpverleners Info voor ambulance-medewerkers en overige hulpverleners - Leeft solitair - Mannetje en vrouwtje blijven niet bij elkaar - Moeder en jongen blijven 2 tot 3 maanden bij elkaar - Is een schemer nachtdier

Nadere informatie

SPREEKBEURT GRASPARKIET

SPREEKBEURT GRASPARKIET l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GRASPARKIET VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GRASPARKIET

Nadere informatie

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur

Meer over onze slechtvalken. Even voorstellen. Echte natuur Overname en dupliceren van dit materiaal is alleen toegestaan voor educatieve en niet-commerciële doeleinden en alleen als het materiaal is voorzien van een bronvermelding. Vogelbescherming Nederland,

Nadere informatie

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings.

De putters krijgen een putter/sijzen zaadmengsel. Ik koop deze mengeling bij Jan Koenings. De kweek met de kleine Putter, Carduelis carduelis in voliere en broedkooi We begonnen dit jaar de kweek met 3 koppels. Eén koppel in een volière van 3m bij 0,8m. Eén koppel in een broedkooi buiten van

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast.

KRAAIACHTIGEN. Ze zijn te zien rond het huis en ook op het platteland. Het zijn slimme dieren die zich goed aan de mens hebben aangepast. KRAAIACHTIGEN Vijf soorten van de kraaienfamilie zijn in Vlaanderen algemeen verspreid, het zijn de Vlaamse gaai, de ekster, de kauw, de roek en de zwarte kraai. Ze zijn te zien rond het huis en ook op

Nadere informatie

Standaardeisen. Postuurkanaries. Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (N.B.v.V.) september 2010

Standaardeisen. Postuurkanaries. Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (N.B.v.V.) september 2010 Standaardeisen Postuurkanaries Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers (N.B.v.V.) september Voorwoord Deze standaard is een goede handleiding voor de keurmeester, de aspirant keurmeester en de kweker. De

Nadere informatie

Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis lilianae

Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis lilianae 1 Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis lilianae Opgesteld door de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA, KBOF, ONZE PARKIETEN, Parkietenspeciaalclub ANBvV, PSC, Psittacula Holland, NBvV,

Nadere informatie

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI

KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI KRAAIACHTIGEN DE ZWARTE KRAAI (Corvus corone corone) Zwarte vogel van ongeveer 47 cm. met donkergrijze snavel en poten. In de vlucht staan de eerste 4 handpennen vrij ver uit elkaar. De kraai maakt een

Nadere informatie

Kortom, iedere gifkikker heeft zo zijn eigen middeltjes om te zorgen dat hij genoeg te eten krijgt, zonder zelf opgegeten te worden.

Kortom, iedere gifkikker heeft zo zijn eigen middeltjes om te zorgen dat hij genoeg te eten krijgt, zonder zelf opgegeten te worden. 1 Eten en (niet) gegeten worden 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 De meest onwaarschijnlijke kleuren van alle dieren vind je bij de kikkers.

Nadere informatie

Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis taranta

Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis taranta 1 Gemeenschappelijke standaardeis van de Agapornis taranta Opgesteld door de technische comités van: ANBvV, AOB, BVA, KBOF, ONZE PARKIETEN, Parkietenspeciaalclub ANBvV, PSC, Psittacula Holland, NBvV, ism

Nadere informatie

Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG TE VOORHOUT

Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG TE VOORHOUT Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG 75-77 TE VOORHOUT Eindrapport HUISMUSSEN TER PLAATSE VAN EN DIRECT ROND JACOBA VAN BEIERENWEG 75-77 TE VOORHOUT rapportnr. 2017.2529

Nadere informatie

natuurboekje van lente 2018

natuurboekje van lente 2018 natuurboekje van lente 2018 HOI! OF JE NU IN DE STAD woonde, in een dorp of ergens tussen de koeien je zag vroeger bijna overal huiszwaluwen. En veel! Dat is nu niet meer. Hoe zit dat precies? En ook,

Nadere informatie

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel

Bijenhoudersvereniging St Ambrosius Boxtel januari In deze maand zijn de hommelkoninginnen nog in hun winterslaap. februari Op een warme dag komt een hommelkoningin uit haar schuilplaats en gaat op zoek naar voedsel. Als het kouder wordt moet ze

Nadere informatie

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels

Struisvogel. Struthio camelus. www.licg.nl. Serie vogels Serie vogels Struisvogel Struthio camelus Struisvogels zijn loopvogels uit Afrika. Het zijn de grootste vogels ter wereld. Een mannelijke struisvogel kan meer dan twee meter hoog worden, de vrouwtjes blijven

Nadere informatie

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3

Voorbereiding post 3. Vogels op reis Groep 1-3 Voorbereiding post 3 Vogels op reis Groep 1-3 Welkom bij IVN Valkenswaard-Waalre Dit is de digitale voorbereiding op post 3: Vogels op reis voor groep 1, 2 en 3. Inhoud: Algemeen Verhaal Spel Werkvel Opruimen

Nadere informatie

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal,

1. Nest. Opdracht. Hallo allemaal, 0 Hallo allemaal, Wat leuk dat jullie vandaag met mijn koffer op pad gaan! Mijn naam is Berend Buizerd. Ik woon in Weerribben-Wieden. Ik voel me hier heel goed thuis. Mijn belevenissen heb ik in dit boekje

Nadere informatie

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015

De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 De Wiershoeck- Kinderwerktuin, dinsdag 3 en donderdag 5 maart 2015 Beste natuurliefhebber/- ster, Op dinsdag heb ik maar weinig foto s gemaakt. Ik, of beter gezegd mijn camera, werd tijdelijk ingehuurd

Nadere informatie

De boerenzwaluw in kleur

De boerenzwaluw in kleur De boerenzwaluw in kleur Uiterlijke kenmerken 1 / 3e graad BVNF TB Yves Baptiste Fonny Schoeters Verenkleed Uiterlijke kenmerken 2 / 3e graad Hoog in de lucht vliegen zwaluwen. Je kan maar moeilijk de

Nadere informatie

Tot de siervogels behoort een grote variatie aan hoenderachtigen die door de volgende groepen worden gevormd:

Tot de siervogels behoort een grote variatie aan hoenderachtigen die door de volgende groepen worden gevormd: Siervogels Wat zijn siervogels Wat siervogels precies zijn is moeilijk uit te leggen. Het woord zul je niet in een woordenboek vinden. In het woordenboek staat wel omschreven wat sierduiven en siervissen

Nadere informatie

Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte

Herbivoor, carnivoor, omnivoor. Leeftijd geslachtsrijp. Worpgrootte OPMAAK OPZOEKBOEKDIER_DEF_XP5 06-12-2005 12:02 Pagina 183 183 TA M M E R AT zoogdieren Latijnse naam Herbivoor, carnivoor, omnivoor Speenleeftijd Leeftijd geslachtsrijp Leeftijd fokrijp Bronstig om de

Nadere informatie

Lid Zanglust Zuidwolde

Lid Zanglust Zuidwolde Lid Zanglust Zuidwolde Even voorstellen Ik ben Richard Bekelaar, 34 jaar oud. Ben inmiddels zo'n 15 jaar lid van Zanglust Zuidwolde. Ben kweker van de standaard grasparkiet, in de volksmond ook wel Engelse

Nadere informatie

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren?

Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Kruiswoordpuzzel Uilen van Nederland Wat weet jij over deze bijzondere dieren? Groep Dit werkblad is geschikt voor kinderen uit de groepen 7 en 8. Introductie en instructie voor de leerkracht Middels deze

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT MUIS ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE MUIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Weilandberichten - Een vijfling!

Weilandberichten - Een vijfling! Weilandberichten - Een vijfling! Hans Simons, vanaf het begin lid van de agrarische natuurvereniging, heeft al sinds jaar en dag een paal in het weiland staan met een uilenkast. Niet dat er wel eens een

Nadere informatie

Limburgs Landschap. natuurboekje van

Limburgs Landschap. natuurboekje van Limburgs Landschap natuurboekje van lente 2014 Hoi! Spreeuwen zijn druktemakers. Ze kwetteren, fluiten en piepen. Ze kletsen samen heel wat af. En ze apen de gekste geluiden na. Denk je dat je een kikker

Nadere informatie

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België

Kijk je mee? Oerwoud. 2006, Parasol N.V. België Kijk je mee? Oerwoud 2006, Parasol N.V. België Pag. 2 Inhoudsopgave In het oerwoud 3 De luiaard 4 De toekan 5 De jaguar 6 De leguaan 7 De tapir 8 De papegaai 9 De aap 10 De adder 11 Lianen 12 Woordenlijst

Nadere informatie

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving

Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Docentenhandleiding Onderzoek Leefomgeving Doelgroep: Groep 6,7 en 8 Leerstofgebied: Natuur en techniek Werkvorm: Buiten in groepjes van 3 leerlingen Duur: 45 minuten buiten + 30 minuten nabespreken in

Nadere informatie

1 Vinden de andere flamingo s mij een vreemde vogel? Dat moeten ze dan maar zelf weten. Misschien hebben ze wel gelijk. Het is ook raar, een flamingo die jaloers is op een mens. En ook nog op een paard.

Nadere informatie

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier

Rat Ratten kennis. Kids for Animals Ratten spreekbeurt. Soorten ratten. Een rat als huisdier Rat Ratten kennis De ratten die wij als huisdier houden stammen af van de wilde bruine rat. Deze soort komt oorspronkelijk uit Azië. Rond 1700 kwam de bruine rat in handelsschepen naar Europa. In de 19

Nadere informatie

Rode bosmier SOORTEN MIEREN

Rode bosmier SOORTEN MIEREN Rode bosmier De rode bosmier ontdek je soms al snel. Als je bijvoorbeeld in het bos loopt en dan ergens gaat zitten. Opeens zitten ze overal. In je broekspijpen, op je arm, tot in je sokken aan toe! En

Nadere informatie

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013

Winterslaap. Met filmpjes, werkblad en puzzels. groep 5/6. uitgave januari 2013 uitgave januari 2013 Winterslaap Met filmpjes, werkblad en puzzels groep 5/6 inhoud blz. Inleiding 3 1. Wat is een winterslaap? 4 2. Lage hartslag 5 3. Lage temperatuur 6 4. Winterrust 7 5. Winterslapers

Nadere informatie

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil

Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk Biologie De Sneeuwuil Werkstuk door Rikaatje 1148 woorden 25 juni 2018 0 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou De Sneeuwuil Gemaakt door: Rika van Breemen 1HVC 2017 Inleiding

Nadere informatie

vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen

vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen vogelvereniging DE NACHTEGAAL Rosmalen Vogelvereniging de Nachtegaal uit Rosmalen nodigt u uit om deel te nemen aan: Open Rosmalens Kampioenschap 2017 icm kringtentoonstelling Maasland-Meierij Deze tentoonstelling

Nadere informatie

HET STOKSTAARTJE. Aardmannetje

HET STOKSTAARTJE. Aardmannetje HET STOKSTAARTJE Aardmannetje Hij roept altijd een vertederend gevoel op, een stokstaartje. Maar vergis je niet! Een stokstaartje is geen knuffeldier, hij is een klein roofdier. Deze schildwacht van de

Nadere informatie

Baby show van de Parkieten Speciaal Club Midden Zeeland.

Baby show van de Parkieten Speciaal Club Midden Zeeland. Baby show van de Parkieten Speciaal Club Midden Zeeland. Deze werd georganiseerd op Zaterdag 20 juni 2015 in de Meiboom te Krabbendijke. s Avonds, voor de show, had het ijverige bestuur, de zaal reeds

Nadere informatie

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes

Ekster Herkennen Voedsel Nest Leuke ekster weetjes Ekster Eksters zijn grote, zwart-witte vogels met een lange staart. Hij is ongeveer 45 cm groot. Als je goed kijkt, zie je een glans over de veren. Hierdoor lijkt het net of ze verschillende kleuren hebben.

Nadere informatie

Voorbereiding post 2. Soort zoekt soort Groep 7-8

Voorbereiding post 2. Soort zoekt soort Groep 7-8 Voorbereiding post 2 Soort zoekt soort Groep 7-8 Welkom bij IVN Valkenswaard Dit is de Powerpointserie als voorbereiding op post 2: Soort zoekt soort, voor groep 7 en 8. Inhoud: Algemeen Verhaal over het

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6

Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3. Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4. Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1 Literatuurlijst 1 Inleiding 2 Hoofdstuk 1: Veldkenmerken en voorkomen 3 Hoofdstuk 2: Voedsel en vijanden 4 Hoofdstuk 3: Voortplanting en verwanten 6 Hoofdstuk 4: Verzorging

Nadere informatie

inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8.

inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8. Vlinders inhoud blz. Vlinders 3 1. Insecten 4 2. De kop 5 3. De vleugels 6 4. Van ei tot vlinder 7 5. Dag en nachtvlinders 8 6. Voedsel 9 7. Vijanden 10 8. Vlinders in Nederland 11 9. Filmpjes 15 Pluskaarten

Nadere informatie

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS

SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS SPREEKBEURT ROODKEELANOLIS l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ROODKEELANOLIS

Nadere informatie