Introductie Slowpitch Softbal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Introductie Slowpitch Softbal"

Transcriptie

1 Introductie Slowpitch Softbal

2

3 Inhoud Inleiding 4 Slowpitch Softbal Promotie Materiaal 8 Verschillen tussen Slowpitch en Fastpitch Softbal 9 Spelvormen en spelers 10 Slowpitch Pitching Regels 15 De slagzone in Slowpitch 17 Informatie 18

4 Inleiding In de afgelopen paar jaren is de belangstelling voor het co-ed Slowpitch Softbal, de spelvorm waarin mannen en vrouwen samen een team vormen, in Europa sterk toegenomen. Het Europese co-ed Slowpitch Kampioenschap, dat sinds 1998 om de twee jaar wordt gespeeld, is inmiddels een vast begrip geworden. In 2010 speelden acht landen om de titel. Steeds meer landen hebben dit spel ingevoerd en vele teams strijden in competitieverband om nationale titels. Teams worden gevormd binnen bestaande honkbal- en softbalclubs, maar ook teams gevormd door bijvoorbeeld bedrijven en instellingen. De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond (KNBSB) bied haar verenigingen dan ook graag dit nieuw sportaanbod aan. Slowpitch is een sport met een duidelijk sociaal en familiekarakter.

5 Waarom Slowpitch? Hoewel Slowpitch in een serieus competitieverband kan worden gespeeld, blijkt dat het steeds vaker wordt gespeeld in de recreatieve en sociale sector. Dit is de belangrijkste reden van de toenemende populariteit. Slowpitch is gemakkelijker te leren en te spelen in vergelijking met Fastpitch Softbal. Mannen en vrouwen spelen samen in een team, waardoor het spel een attractief sociaal karakter krijgt. Het belang van Slowpitch voor de KNBSB is dat het misschien wel de meest ideale manier is om het aantal leden te bedienen dat graag een sport wil blijven beoefenen die minder tijd vraagt dan honkbal of Fastpitch Softbal. De invoering van co-ed Slowpitch naast het bestaande softbal- en honkbalaanbod is ook een ideale manier om het familiekarakter dat deze vorm in zich heeft te stimuleren en de band met de club te verstevigen. Met als bijkomende factor aanwas en behoud van leden. Een club met Slowpitch in haar programma biedt samen met Fastpitch Softbal, Honkbal en BeeBall aan volwassenen en kinderen volop mogelijkheden de sport te beoefenen voor elk lid van het gezin, in elke leeftijdsklasse.

6 Het grote misverstand Door vele mensen wordt Slowpitch gezien als een spel dat je alleen zou moeten spelen vanaf het moment dat je het gevoel hebt te oud te zijn om Fastpitch Softball of Honkbal te spelen. Het is waar dat bij Slowpitch pitching - waarbij de bal in een langzame boog wordt geworpen van pitcher naar slagman of -vrouw - geen voor de hand liggende uitdaging is voor big hitters. Het heeft er de schijn van dat het een te gemakkelijk spelletje is, zelfs voor mensen die het voor het eerst spelen. Iedereen kan immers de bal raken...maar schijn bedriegt! Het is zo dat Slowpitch geen hoogstaande vaardigheden of atletisch vermogen behoeft om met succes te kunnen spelen. Slowpitch is voor iedereen speelbaar op elk nivo. Defensieve spelers in een Slowpitch team worden echter vele malen vaker geconfronteerd met veel stevig geraakte ballen dan in een Fastpitch of Honkbalwedstrijd! En hoe goed kan de verdediging omgaan met dergelijke hits, zeker gezien het groter aantal honklopers waarmee men nu eenmaal onvermijdelijk binnen het Slowpitch spel wordt geconfronteerd. Pitching bij Slowpitch lijkt misschien een overbodige verspilling van tijd en energie, omdat vrijwel iedereen de aangegooide bal kan raken. Maar let op! Een ervaren en accurate pitcher kan feilloos bepalen hoe hard zijn pitch wordt geslagen en waar de geworpen bal kan terechtkomen. Het zijn die subtiele vaardigheden die een goede Slowpitch pitcher zeer waardevol maakt voor zijn of haar team. En een van de meest fascinerende tactische aspecten van co-ed Slowpitch is de manier waarop de sterke en zwakke punten van de mannelijke en vrouwelijke spelers worden gebruikt om de prestaties van het team te maximaliseren.

7 Dus waarom geen Slowpitch? Slowpitch is een leuk team spel dat iedereen kan spelen. Je hoeft er beslist geen superatleet voor te zijn of deel te nemen aan veeleisende trainingen. Mannen en vrouwen van alle leeftijden spelen samen, op hun eigen niveau. Het is een sport die meer over vaardigheid gaat dan over uithoudingsvermogen. Slowpitch is een ideale sport voor bedrijf teams. schoolteams, buurtteams, of teams uit gevormd door een aantal vrienden of familieleden. Het is dé ideale zomersport, makkelijk voor mensen om uit te proberen. Maar co-ed slowpitch kan net als Fastpitch ook gespeeld worden op een hoog niveau, waar het een spannende sport wordt met adembenemende vaardigheden. Dit zijn slechts enkele redenen waarom slowpitch steeds populairder wordt in vele landen van Europa. Dit in navolging van bijvoorbeeld Amerika waar miljoenen mannen en vrouwen het spel al jaren beoefenen..

8 Slowpitch Promotiemateriaal Voor de Nederlandse honkbal en softbalclubs heeft de KNBSB een Slowpitch Promotion Pack samengesteld dat naast deze informatieve folder bestaat uit een enkelzijdige poster en een dubbelzijdige flyer. Deze materialen hebben ruimte voor het vermelden van de lokale contactgegevens. U bent van harte welkom om kopieën van deze onderdelen te maken voor distributie in uw omgeving, Indien gewenst kunt een overzicht verkrijgen van de prijzen voor het drukken van meerdere exemplaren.

9 Verschillen in regels tussen Slowpitch en Fastpitch Voor veel mensen zijn de regels die gelden voor slowpitch misschien verwarrend vergeleken bij Fastpitch. Daarom de belangrijkste regels en verschillen op een rijtje: Speelveld Bij slowpitch zijn de afmetingen voor het veld: Afstand tussen de honken: 65 voet (19,81 m). Werpafstand: 50 voet (15,24 m). Minimale outfield afstand: 275 voet (83,82 m).

10 Spelvormen en spelers Slowpitch kan worden gespeeld als een co-ed spel (gemengd mannen en vrouwen) of als een niet-gemengd spel, door alleen mannen of alleen vrouwen. Welke spel ook wordt gespeeld, een slowpitch team heeft 10 spelers in het veld, met vier buitenvelders in plaats van drie. Alle andere posities zijn hetzelfde als bij honkbal of fastpitch softbal. Er zijn geen vaste regels over de plaats waar de vier buitenvelders worden opgesteld. Wanneer gespeeld als een co-ed spel, dan is de standaard ISF en het ESF-regel dat er sprake moet zijn van vijf mannen en vijf vrouwen op het veld. Twee mannen en twee vrouwen in het outfield en twee mannen en twee vrouwen in de infield. Op welke posities bepaalt het team zelf. De duo werper en vanger moet altijd uit een man en een vrouw bestaan. Het is echter mogelijk om co-ed slowpitch spelen met een andere verhouding tussen mannen en vrouwen (6:4 of 7:3), waarbij er dan tenminste een vrouw in het buitenveld moet staan en in het binnenveld moet ofwel de werper of de achtervanger een vrouw zijn. Slagvolgorde Wanneer een co-ed spel wordt gespeeld met de standaard vijf mannen en vijf vrouwen op het veld, moet de slagvolgorde te zodanig zijn dat een vrouw door een man wordt gevolgd en vice-versa. Je kunt dus nooit twee mannen of twee vrouwen aan slag hebben achter elkaar. Wanneer de verhouding tussen mannen en vrouwen verschillend is (6:4 of 7:3) is. zijn er speciale regels over de manier waarop de slagvolgorde moet zijn opgezet. In dat geval is het niet toegestaan dat meer dan twee mannen achter elkaar aan slag komen.

11 Veiligheid en bescherming Slowpitch wordt vaak gespeeld zonder het gebruik van helmen, beschermende kleding of maskers voor catchers. De regels schrijven deze niet voor. Echter, een catcher's masker is wordt zeer aanbevolen en er is net zo veel reden om een slaghelm te dragen als slagman of honkloper in slowpitch als in fastpitch.

12 Pitching In slowpitch, wordt de bal onderhands aangegooid waarbij een voet in contact blijft met de pitching plaat totdat de bal wordt losgelaten. Een correcte pitch moet een boog beschrijven met een minimum van 1,82 meter (6 voet) en een maximum van 3,65 meter (12 voet). Deze boog zorgt ervoor dat de geworpen bal langzaam aankomt. Het oordeel over de vraag of een worp voldoet aan deze parameters wordt over gelaten aan de plaatscheidsrechter. Net als in elke andere vorm van softbal of honkbal, geldt de regel voor de slagzone. Dat betekent dat een slagbal zich dient te bevinden tussen de voorste schouder en de bovenzijde knie van de slagman/vrouw en over de thuisplaat moet worden geworpen. Omdat de bal naar beneden daalt vereist het enige oefening de geworpen bal op de juiste manier te beoordelen als slag of wijd.. Slag, wijd en foutslag In slowpitch, is elke pitch waarbij de bal buiten de slagzone arriveert is een wijdbal. Wanneer de slagman/vrouw bij de stand twee slag een goed geworpen bal mist of die bal in foutgebied slaat betekent dit een out voor de slagman/vrouw.

13 Stoten en stelen Stoten is niet toegestaan, evenals het stelen van een honk. Een honkloper moet in contact met het honk zijn tot de geworpen bal wordt geraakt of de thuisplaat passeert. Op die manier kan er niet zoiets als een wilde worp of een doorgeschoten bal zijn, waarvan lopers kunnen profiteren. Een geworpen bal is dus in feite een dode bal totdat deze wordt geraakt. Vrije loop In geval van een vrije loop voor een vrouw bij co-ed slowpitch betekent dit dat zij naar het eerste honk kan gaan, zoals gebruikelijk. Wanneer een man recht heeft op een vrije loop gaat hij via het eerste honk rechtstreeks naar het tweede honk. Met minder dan twee uit en een man is door de vrije loop op het tweede honk gekomen, dan neemt de volgende slagvrouw gewoon haar slagbeurt als normaal in. Als een man via een vrije loop met twee uit op het tweede honk komt kan de volgende slagvrouw kiezen om te slaan of om via een vrije loop naar het eerste honk te gaan. Deze regels zijn bedoeld om teams die doelbewust mannen een vrije loop geven om vervolgens een eventuele zwakkere slagvrouw in te rekenen. Buitenveld Lijn Alle hierboven gemelde regels komen voor in het internationale ISF Rulebook. Een regel die daar niet in wordt vermeld, maar soms wel wordt gebruikt in het co-ed spel, is dat een lijn is gemarkeerd aan de overkant van het buitenveld in een boog 45,72 meter (150 voet)) van de thuisplaat. Alle buitenveldspelers moeten daarbij staan achter deze lijn totdat de bal wordt geraakt. De reden hiervoor is, dat ervoor gezorgd wordt dat buitenveldspelers niet te dichtbij spelen wanneer een vrouw aan slag is en daardoor de kans op een honkslag voor vrouwen vermindert...

14 Gebruik van 11 "en 12" Softballs In het ESF co-ed slowpitch spelen, zijn twee verschillende softballen in gebruik. Een 11" bal wanneer een vrouw slaat en een standaard 12" bal wanneer een man aan slag is. Dit is eenvoudig te hanteren binnen het spel, de scheidsrechter overhandigt de juiste bal aan de achtervanger voor elke eerstvolgende slagman of slagvrouw. De regel voorkomt het nadeel dat vrouwen kunnen hebben wanneer veldspelers te dicht bij het binnenveld spelen. Een 11 bal draagt goed geslagen verder. Het gebruik van twee verschillende formaten ballen levert geen problemen op voor werpers of veldspelers. Time Out In slowpitch is er geen equivalent van het retourneren van de bal naar de werper in de cirkel om daardoor het spel te stoppen, zoals in fastpitch. In plaats daarvan zal de plaatscheidsrechter TIME roepen na elk spel wanneer hij of zij ervan overtuigd is dat de bal onder controle van een lid van het verdedigende team in het binnenveld is en dat honklopers niet aangeven de intentie te hebben om verder te gaan. Dit is een kwestie van beoordeling van de kant van de plaatscheidsrechter. Nadat TIME is afgeroepen, maken alle lopers contact met hun honk en wordt de bal terug geworpen naar de werper (als hij of zij die niet in bezit heeft) en de volgende worp wordt geleverd zodra werper en slagman/ slagvrouw klaar zijn.

15 Slowpitch Pitching Regels De pivot-voet van de werper moet in contact zijn met de werpplaat gedurende de gehele handeling. De werper moet tot een complete stilstand komen met de bal voor het lichaam en in de richting van de slagman/ slagvrouw. Deze positie moet worden gehandhaafd gedurende ten minste een seconde voor de worp. De catcher moet in positie staan om de geworpen te kunnen vangen. Een werper mag geen slaghandschoen dragen aan zijn of haar werphand.

16 Slowpitch Pitching: Basisprincipes Sommige mensen met weinig kennis van slowpitch hebben wellicht het idee dat de enige taak van de pitcher is dat hij slagballen moet gooien en vervolgens hopen dat zijn veldspelers de geslagen ballen goed verwerken. Het moge duidelijk zijn dat veel pitches stevig geraakt zullen worden. Drie slag komt zelden voor tenzij bij de stand twee slag de volgende geslagen bal in fout gebied terecht komt. Desondanks is een goede pitcher in staat om invloed uit te oefenen op het resultaat van de slagman/ slagvrouw door hem of haar een hoge bal of een grondbal te laten slaan in plaats van een line-drive. De sleutel om dit resultaat te bewerkstelligen ligt in de kunst om nauwkeurig en consequent de pitch te plaatsen op de juiste plaats en gebruik te maken van een variatie in snelheid, bewegingen en het laten spinnen van de bal. Natuurlijk hebben slagmensen meer tijd om zich in te stellen op bepaalde worpen, maar door nauwkeurigheid en variaties in de worpen kan de werper de slagmensen uit balans krijgen en er voor zorgen dat de bal niet geraakt wordt op de manier die de slagman of slagvrouw zich wenst.

17 De slagzone in Slowpitch De voet van de pitcher moet in contact blijven met de werpplaat. De Stop De pitcher moet de bal gedurende minimaal één (1) seconde voor het lichaam geheel bevriezen. De bal moet binnen 10 seconden geworpen worden. De worp mag niet onderbroken worden tijdens de start en de wind-up. Een quick pitch is niet toegestaan De boog van de worp moet liggen tussen 180 en 360 centimeter gerekend vanaf de grond.

18 Sponsored by Westelaer Communications b.v. VOOR INFORMATIE OVER SLOWPITCH: Koninklijke Nederlandse Baseball en Softbal Bond Corinne vd Griendt, Tel: /

HANDLEIDING. Slowpitch

HANDLEIDING. Slowpitch Slowpitch Slowpitch Binnen Slowpitch een onderscheidt gemaakt tussen Topsport Slowpitch en Breedtesport Slowpitch De Topsport variant van Slowpitch wordt gespeeld volgens de reglementen van ASA. Reglement

Nadere informatie

REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGD 2014

REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGD 2014 REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGD 2014 Tevens wordt verwezen naar de matrix 1 REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN WEDSTRIJDSPORT JEUGDHONKBAL Ter bevordering van de leesbaarheid is het honkbal jeugdreglement

Nadere informatie

De regels van het spel

De regels van het spel De regels van het spel De oorsprong van het honkbal ligt in Amerika. Daar wordt nu meer dan 150 jaar baseball gespeeld. Aan de spelregels is in al die jaren weinig veranderd, wel aan de uitrusting van

Nadere informatie

CONNECT TO THE GAME. Methodiek voor honkbalscheidsrechters

CONNECT TO THE GAME. Methodiek voor honkbalscheidsrechters CONNECT TO THE GAME Methodiek voor honkbalscheidsrechters Two Umpire System 2018 Stuurgroep Honkbal, KNBSB Datum: maart 2018 Versie: 2.0 Auteur: RR Deze handleiding is vastgesteld door de Stuurgroep Honkbal

Nadere informatie

Handleiding Slowpitch Softbal

Handleiding Slowpitch Softbal KNBSB Handleiding Slowpitch Softbal Een handleiding voor het opstarten van Slowpitch Softbal binnen uw honkbal- en softbalvereniging Corinne van de Griendt en Yaelle van Blanken 26-7-2017 Inhoud Wat is

Nadere informatie

SPELREGELS HONKBAL & SOFTBAL

SPELREGELS HONKBAL & SOFTBAL SPELREGELS HONKBAL & SOFTBAL 2 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 4 2. Het veld en de veldposities 6 2.1. Het veld 6 2.2. De veldposities 8 3. De uitrusting en het materiaal 9 3.1. De uitrusting van de spelers

Nadere informatie

Spelregels Baseball5. #playeverywhere. Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels.

Spelregels Baseball5. #playeverywhere. Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels. #playeverywhere Versie 1 januari 2019 Nederlandse vertaling van de officiële WBSC-spelregels. 1 P a g i n a SPELREGELS BASEBALL5 Uitgave van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond Inhoud

Nadere informatie

Methodiek softballen

Methodiek softballen Methodiek softballen Onderbouw VO Via de site Kennisnet en Wikiwijs kun je toegang krijgen tot leermiddelen voor het vak Lichamelijke Opvoeding zowel voor primair onderwijs als voor voort gezet onderwijs.

Nadere informatie

6,1. Werkstuk door een scholier 2733 woorden 3 februari keer beoordeeld. Warming-up

6,1. Werkstuk door een scholier 2733 woorden 3 februari keer beoordeeld. Warming-up Werkstuk door een scholier 2733 woorden 3 februari 2004 6,1 241 keer beoordeeld Vak LO Warming-up Voorwoord Voor het vak L.O. moeten wij een warming-up maken die ongeveer vijftien minuten duurt. We hebben

Nadere informatie

CONNECT TO THE GAME. Methodiek voor honkbalscheidsrechters

CONNECT TO THE GAME. Methodiek voor honkbalscheidsrechters CONNECT TO THE GAME Methodiek voor honkbalscheidsrechters Three Umpire System 2018 Stuurgroep Honkbal, KNBSB Datum: maart 2018 Versie: 2.0 Auteur: RR Deze handleiding is vastgesteld door de Stuurgroep

Nadere informatie

Reglement - Softball

Reglement - Softball Reglement - Softball 2017-2018 Algemene bepalingen: Er wordt gewerkt in vijf categorieën: o klas 1 2 jongens o klas 1 3 meisjes o klas 3 4 jongens o schoolteam jongens en meisjes Een speler mag altijd

Nadere informatie

Speluitleg honkbal Algemeen De Uitrusting van de honkballer

Speluitleg honkbal Algemeen De Uitrusting van de honkballer Speluitleg honkbal Voor buitenstaanders is honkbal een moeilijk sport. De spelregels zijn niet zo duidelijk als bij een sport als voetbal. Dat maakt het honkbal niet alleen een stuk unieker, maar mooier.

Nadere informatie

N.B. Op het schooltoernooi spelen alle teams ZONDER handschoenen, het is dus niet toegestaan zelf meegebrachte handschoenen te gebruiken.

N.B. Op het schooltoernooi spelen alle teams ZONDER handschoenen, het is dus niet toegestaan zelf meegebrachte handschoenen te gebruiken. 1 INLEIDING Peanutbal, een leuk en aantrekkelijk spel voor jongens en/of meisjes (dus ook gemengd) in de leeftijd van 5 tot en met 9 jaar, wordt sinds 1975 in Nederland gespeeld. Het spel, dat een grote

Nadere informatie

BeeBall is een spel voor iedereen en overal!

BeeBall is een spel voor iedereen en overal! Ter introductie BeeBall is een stoer, flitsend en leuk spel voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar. Door de kleine teams en eenvoudige spelregels worden kinderen volledig bij het spel betrokken en zijn

Nadere informatie

MATRIX HONKBAL JEUGD 2013 Speelbal Artikel 6

MATRIX HONKBAL JEUGD 2013 Speelbal Artikel 6 Leeftijd Artikel 2 t/m 18 jaar Speelveld Artikel 4 Knuppel Artikel 5 Aluminium knuppels met verhouding -5, baumbats of houten knuppels MATRIX HONKBAL JEUGD 2013 Speelbal Artikel 6 Wedstrijd Artikel 7 na

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Buitenveld Onderdelen Buitenveld 1a. Hoge bal 1b. Blokken 1c. Scoopen 1d. Communicatie

Hoofdstuk 1 Buitenveld Onderdelen Buitenveld 1a. Hoge bal 1b. Blokken 1c. Scoopen 1d. Communicatie 1 Datum: Maandag 23 april 2012 Onderwerp: Coachcursus 1. Buitenveld 2. Honklopen 3. Tactiek Door: Percy Isenia Aantekeningen door: Michel ten Broeke Algemene opmerkingen: - De coachcursus is gericht op

Nadere informatie

De regels van het spel

De regels van het spel ZO IS SOFTBAL De regels van het spel De oorsprong van het softbal ligt in Amerika. Deze sport is afgeleid van honkbal dat al meer dan 150 jaar wordt gespeeld. Softbal is één van de veiligste veldsporten.

Nadere informatie

Werkstuk LO Softbal 5,8. Werkstuk door een scholier 2868 woorden 27 juni keer beoordeeld

Werkstuk LO Softbal 5,8. Werkstuk door een scholier 2868 woorden 27 juni keer beoordeeld Werkstuk LO Softbal Werkstuk door een scholier 2868 woorden 27 juni 2006 5,8 218 keer beoordeeld Vak LO Softbal Inhoudsopgave 1. De Geschiedenis van softbal 2. Wat is softbal? 3. Spelregels 4. Softbalveld

Nadere informatie

Scorer Level 1 Scorer Level 1 1 September 2013

Scorer Level 1 Scorer Level 1 1 September 2013 Scorer Level 1 Scorer Level 1 1 Scorer Level 1 INHOUD Inleiding 4 De scorekaart 5 Het invullen van de scorekaart vóór de wedstrijd 6 Het invullen van de scorekaart tijdens de wedstrijd 7 Scoretekens 8

Nadere informatie

Geachte lezer, Wij hopen dat u besluit onze vereniging te ondersteunen, misschien tot ziens op onze velden. Sponsorcommisie Drachten Diamonds

Geachte lezer, Wij hopen dat u besluit onze vereniging te ondersteunen, misschien tot ziens op onze velden. Sponsorcommisie Drachten Diamonds Geachte lezer, Met dit boekje willen wij u graag informeren over onze bijzondere vereniging en u introduceren in de fantastische familie sport honk en softbal. Misschien kunnen wij u zelfs bewegen zelf

Nadere informatie

BeeBall is een spel voor iedereen en overal

BeeBall is een spel voor iedereen en overal FUN! Dit boekje is bedoeld als leidraad voor de begeleiding van de jeugd tot en met 12 jaar. Spelplezier staat bij deze doelgroep voorop. De spelregels moeten daarom met flexibiliteit worden gehanteerd.

Nadere informatie

1. Hoofdstuk 1 Stands

1. Hoofdstuk 1 Stands 1 Datum: Maandag 27 februari 2012 Onderwerp: Coachcursus Hitting (Slagtraining) Door: Percy Isenia Aantekeningen door: Michel ten Broeke Algemene opmerkingen: - Training is gericht op kinderen - De kinderen

Nadere informatie

Opleiding Scheidsrechter Honkbal Level 1

Opleiding Scheidsrechter Honkbal Level 1 Honkbal Scheidsrechter Level 1 Opleiding Scheidsrechter Honkbal Level 1 I. Theorie deel blz. 3 II. Enkele regelnummers blz. 4 III. Matrix indeling jeugdcategorieën blz. 5 IV. Definitie en toepassing van

Nadere informatie

Dit spelregelboekje is speciaal samengesteld voor het peanutbal tijdens de Veldhovense Schoolverlaters Sportdagen.

Dit spelregelboekje is speciaal samengesteld voor het peanutbal tijdens de Veldhovense Schoolverlaters Sportdagen. EEN SPEL VOOR JONGENS EN MEISJES Inleiding Dit spelregelboekje is speciaal samengesteld voor het peanutbal tijdens de Veldhovense Schoolverlaters Sportdagen. Alleen de spelregels, die u hierna aantreft,

Nadere informatie

Softbal slow pitch. Bijeenkomst 22 Feb Agenda: - Oorspronkelijk uitgangspunt. - Terugblik seizoen 2014 Plus Delta Leermomenten

Softbal slow pitch. Bijeenkomst 22 Feb Agenda: - Oorspronkelijk uitgangspunt. - Terugblik seizoen 2014 Plus Delta Leermomenten Softbal slow pitch Agenda: Bijeenkomst 22 Feb 2015 - Oorspronkelijk uitgangspunt - Terugblik seizoen 2014 Plus Delta Leermomenten - Wat is softbal slow pitch? Belangrijkste regels Overige regels - Regels

Nadere informatie

MATRIX JEUGDHONKBAL 2014 Speelbal Artikel 6

MATRIX JEUGDHONKBAL 2014 Speelbal Artikel 6 Topklasse Leeftijd Artikel 2 Speelveld Artikel 4 Knuppel Artikel 5 Aluminium knuppels met verhouding max -5, baumbats of houten knuppels MATRIX JEUGDHONKBAL 2014 Speelbal Artikel 6 bij vochtig weer een

Nadere informatie

CONNECT TO THE GAME. Methodiek voor honkbalscheidsrechters

CONNECT TO THE GAME. Methodiek voor honkbalscheidsrechters CONNECT TO THE GAME Methodiek voor honkbalscheidsrechters Four-Umpire System 2018 Stuurgroep Honkbal, KNBSB Datum: maart 2018 Versie: 2.0 Auteur: RR Deze handleiding is vastgesteld door de Stuurgroep Honkbal

Nadere informatie

Reglement van Wedstrijden BeeBall 2016

Reglement van Wedstrijden BeeBall 2016 Reglement van Wedstrijden BeeBall 2016 Dit Reglement van Wedstrijden Wedstrijdsport is van toepassing vanaf 1 januari 2016. Vastgesteld door het Kolomoverleg Breedtesport op 1 februari 2016. 1 P a g i

Nadere informatie

De wijzigingen zijn in rood weergegeven. Lees de wijzigingen in combinatie met de officiële spelregels.

De wijzigingen zijn in rood weergegeven. Lees de wijzigingen in combinatie met de officiële spelregels. De wijzigingen zijn in rood weergegeven. Lees de wijzigingen in combinatie met de officiële spelregels. 1.16 De volgende regels gelden met betrekking tot het dragen van helmen: a. Alle achtervangers moeten

Nadere informatie

PLAYBOOK. BeeBall. Een spelletje voor de toekomst

PLAYBOOK. BeeBall. Een spelletje voor de toekomst PLAYBOOK BeeBall Een spelletje voor de toekomst Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond Wattbaan -9 9 ML Nieuwegein telefoon + (0)0-0 fax + (0)0- www.knbsb.nl versie: 0--008 :: SINGLE B (B) meter

Nadere informatie

Inleiding. = oplopende niveau-indicatoren. Voor beginnende (m.n. erg jonge) deelnemer is het lokaal oefenen/spelen van Single Bee het meest geschikt.

Inleiding. = oplopende niveau-indicatoren. Voor beginnende (m.n. erg jonge) deelnemer is het lokaal oefenen/spelen van Single Bee het meest geschikt. Inleiding Het Rally Cap Programma is ontworpen om de begeleider/coach een handvat te geven bij het begeleiden van de beginnende jeugdspeler binnen het BeeBall aanbod van de KNBSB. Het maakt een integraal

Nadere informatie

Aan de (wedstrijd)secretariaten van alle honkbal- en softbal verenigingen. Geachte (wedstrijd)secretaris,

Aan de (wedstrijd)secretariaten van alle honkbal- en softbal verenigingen. Geachte (wedstrijd)secretaris, Aan de (wedstrijd)secretariaten van alle honkbal- en softbal verenigingen Afdeling: Contactpersoon: Referentie: Competitiezaken Jacco Lansbergen 2016/323 Datum: E-mail: Onderwerp: 4 januari 2017 competitie@knbsb.nl

Nadere informatie

Scorer Level 2 Scorer Level 2 1 September 2013

Scorer Level 2 Scorer Level 2 1 September 2013 Scorer Level Scorer Level September 0 Scorer Level September 0 INHOUD Inleiding De officiële scorer 6 Hoe wordt men officiële scorer? 6 Waarom de scorekaart? 6 De scorekaart 8 Het invullen van de scorekaart

Nadere informatie

Visie op Softbal in het Voortgezet Onderwijs

Visie op Softbal in het Voortgezet Onderwijs Visie op Softbal in het Voortgezet Onderwijs We zijn verheugd met het feit dat collega s anderen op gedachten brengen om attractiever en intensiever met softbalvormen ( Inblijven en Uitmaken ) bezig te

Nadere informatie

BeeBall is een spel voor iedereen en overal!

BeeBall is een spel voor iedereen en overal! Ter introductie BeeBall is een stoer, flitsend en leuk spel voor kinderen van 4 tot en met 10 jaar. Door de kleine teams en eenvoudige spelregels worden kinderen volledig bij het spel betrokken en zijn

Nadere informatie

Softbal. LOCATIE : Quick 20 veld 2. Makkelijk om te weten:

Softbal. LOCATIE : Quick 20 veld 2. Makkelijk om te weten: Softbal LOCATIE : Quick 20 veld 2 - Op ieder veld zullen 2 Scheidsrechters/tellers komen te staan. Er zijn 6 velden! - Wedstrijden duren 24 minuten. Beide partijen spelen per wedstrijd 12 minuten in het

Nadere informatie

Bijlage 11: Groepsrollen en risico s

Bijlage 11: Groepsrollen en risico s Bijlage 11: Groepsrollen en risico s Deze bijlage bestaat uit twee hulpmiddelen voor het beoordelen van en praten over de engroep of het bredere netwerk van de jongere. Het eerste hulpmiddel is een uitwerking

Nadere informatie

In de zomer is er een zomerstop. Die wordt vastgesteld door de KNBSB en is voor HSV Saints niet beïnvloedbaar.

In de zomer is er een zomerstop. Die wordt vastgesteld door de KNBSB en is voor HSV Saints niet beïnvloedbaar. Honkbal en softbal Het wedstrijdseizoen loopt bij honkbal en softbal van april tot oktober. Voorafgaande aan de competitie worden vanaf half maart altijd enkele oefenwedstrijden gespeeld. Het seizoen wordt

Nadere informatie

Scoretekens Overzicht scoretekens 1 November 2013

Scoretekens Overzicht scoretekens 1 November 2013 Scoretekens Overzicht scoretekens November 0 Overzicht scoretekens November 0 INHOUD Inleiding 6 Deel Actuele scoretekens Honkslagen Base on balls Intentional base on balls Hit by pitch Drie Slag ilde

Nadere informatie

.RQLQNOLMNH1HGHUODQGVH%DVHEDOOHQ6RIWEDOO%RQG 0RGXOH672276/$*(1

.RQLQNOLMNH1HGHUODQGVH%DVHEDOOHQ6RIWEDOO%RQG 0RGXOH672276/$*(1 672276/$*(1 1 ,QKRXGVRSJDYHQ.RQLQNOLMNH1HGHUODQGVH%DVHEDOOHQ6RIWEDOO%RQG,QKRXGVRSJDYHQ 6WRRWVODJHQ, 2SRIIHULQJVVWRRWVODJ,, 6WRRWVODJKRQNVODJGUDJEXQW,,, 3XVK%XQW,9 )DNH%XQW6ODVK)XQGDPHQWDOV In dit deel

Nadere informatie

Spelregelwijzigingen softbal (in blauw)

Spelregelwijzigingen softbal (in blauw) Spelregelwijzigingen softbal 2014-2017 (in blauw) Hoofdstuk 1 Definities 1.51 Ineligible Replacement Player (Ongerechtigde plaatsvervangende speler) Dit is een speler die niet aan de wedstrijd mag gaan

Nadere informatie

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen

CIOS Arnhem Sporting Events SPELREGELS. Sportdag Sportaccentscholen SPELREGELS Sportdag Sportaccentscholen 2013 www.ciosarnhemsportingevents.nl 1 Basketbal 1. Geen lichamelijk contact. 2. Niet de bal uit handen slaan/trekken. 3. Geen second dribbel. 4. Terugspelen op eigen

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 3. Doelen: Prinsen en prinsessen les 3 Doelen: - De speler kan gemakkelijk springen vanuit stilstand en vanuit beweging - De speler kan inschatten waar de bal terecht komt - De speler kan inschatten waar de bal terecht

Nadere informatie

Scorer Level 1 Augustus 2018 Titel document 1 P a g i n a

Scorer Level 1 Augustus 2018 Titel document 1 P a g i n a Augustus 2018 Titel document 1 P a g i n a Inhoudsopgave Inleiding 4 De scorekaart 5 Het invullen van de scorekaart vóór de wedstrijd 6 Het invullen van de scorekaart tijdens de wedstrijd 7 Scoretekens

Nadere informatie

PLAYBOOK BASEBALL OUTFIELD

PLAYBOOK BASEBALL OUTFIELD PLAYBOOK BASEBALL OUTFIELD Het talentenprogramma wordt ondersteund door: Meerjaren Opleidingsplan 2009-2012 1 1 maart 2010 2 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...3 Buitenveld...4 I. Eigenschappen...4 II. Fielden...4

Nadere informatie

REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN JEUGD

REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN JEUGD REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN JEUGD Versie 3 april 2008 REGLEMENT VAN WEDSTRIJDEN JEUGD Ter bevordering van de leesbaarheid is het gehele jeugdreglement geschreven in de manlijke vorm. Bij hij wordt dus ook

Nadere informatie

BSM Softbal: Al spelend leren tactisch - technisch te handelen.

BSM Softbal: Al spelend leren tactisch - technisch te handelen. BSM Softbal: Al spelend leren tactisch - technisch te handelen. De eisen die aan het softballen worden gesteld staan beschreven in eindterm 7, waarin staat dat leerlingen, indien bij slag- en loopspelen

Nadere informatie

Vrije stand. Datum: Maandag 26 maart 2012. Jurrian Koks & Percy Isenia Aantekeningen door: Jurrian Koks & Michel ten Broeke

Vrije stand. Datum: Maandag 26 maart 2012. Jurrian Koks & Percy Isenia Aantekeningen door: Jurrian Koks & Michel ten Broeke 1 Datum: Maandag 26 maart 2012 Onderwerp: Coachcursus Pitchen Door: Jurrian Koks & Percy Isenia Aantekeningen door: Jurrian Koks & Michel ten Broeke Algemene opmerkingen: - Zie opmerkingen bij coachcursus

Nadere informatie

Spelregelwijzigingen voor 2015 zijn onderstreept in deze auditie van de officiële spelregels.

Spelregelwijzigingen voor 2015 zijn onderstreept in deze auditie van de officiële spelregels. Uitgave 2015 1 WIJZIGINGEN Spelregelwijzigingen voor 2015 zijn onderstreept in deze auditie van de officiële spelregels. In deze editie zijn de termen aanvoerder en helper vervangen door manager en honk

Nadere informatie

WIJZIGINGEN TEN OPZICHTE VAN VOORSTEL MET REGLEMENTSWIJZIGINGEN

WIJZIGINGEN TEN OPZICHTE VAN VOORSTEL MET REGLEMENTSWIJZIGINGEN Aan Alle Honkbal- en Softbalverenigingen Van Kolom Breedtesport CC Datum 8 december 2015 Onderwerp Definitieve reglementswijzigingen Wedstrijdsport-competities Jeugd en Senioren seizoen 2016 INLEIDING

Nadere informatie

Officiële scoreregels Honkbal / softbal. Uitgave 2017

Officiële scoreregels Honkbal / softbal. Uitgave 2017 Officiële scoreregels Honkbal / softbal Uitgave 2017 Voorwoord Na jarenlang als onderdeel van de Spelregels Honkbal en de Spelregels Softbal te zijn verschenen, is in 2000 besloten de regels betreffende

Nadere informatie

Officiële scoreregels Honkbal / softbal

Officiële scoreregels Honkbal / softbal Officiële scoreregels Honkbal / softbal Uitgave 2014 Voorwoord Na jarenlang als onderdeel van de Spelregels Honkbal en de Spelregels Softbal te zijn verschenen, is in 2000 besloten de regels betreffende

Nadere informatie

Officiële scoreregels Honkbal/Softbal

Officiële scoreregels Honkbal/Softbal Officiële scoreregels Honkbal/Softbal 2017 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 9.00 De officiële scorer... 4 9.01 Officiële scorer... 4 9.02 De officiële scorekaart... 5 9.03 De officiële scorekaart (Aanvullende

Nadere informatie

2017 Schoolbeebaltoernooi

2017 Schoolbeebaltoernooi 2017 Schoolbeebaltoernooi 1 Er wordt gespeeld volgens het beeball reglement van de KNBSB met uitzondering van onderstaande regels. De wedstrijdduur is 35 minuten, hierna wordt niet meer aan een nieuwe

Nadere informatie

Wedstrijdsport Senioren HB en DSB. DOELGROEPENOVERLEG 22 november 2014

Wedstrijdsport Senioren HB en DSB. DOELGROEPENOVERLEG 22 november 2014 Wedstrijdsport Senioren HB en DSB DOELGROEPENOVERLEG november 0 Ambitie De KNBSB heeft als doel om de uitstroom van het aantal seniorenleden in de wedstrijdsport met 0% te laten afnemen. KNBSB Integraal

Nadere informatie

Dit is een vereenvoudigde weergave van de spelregels. Hier staan alleen de belangrijkste regels die op school worden gebruikt.

Dit is een vereenvoudigde weergave van de spelregels. Hier staan alleen de belangrijkste regels die op school worden gebruikt. Spelregels softbal Dit is een vereenvoudigde weergave van de spelregels. Hier staan alleen de belangrijkste regels die op school worden gebruikt. Het speelveld 1 Doel van het spel De slagman slaat een

Nadere informatie

Scoretekens Maart 2017

Scoretekens Maart 2017 Scoretekens Maart 017 Inhoudsopgave Inleiding... 5 Deel 1 Actuele scoretekens... 6 Honkslagen... 7 Base on balls... 8 Intentional base on balls... 8 Hit by pitch... 8 Drie slag wilde worp... 8 Drie slag

Nadere informatie

Kennismaken met Handbal via het Tchoukbal

Kennismaken met Handbal via het Tchoukbal Kennismaken met Handbal via het Tchoukbal Inmiddels is bekend dat handbal een aantrekkelijk spel is voor het (basis) onderwijs. Handbal wordt daarom op vele scholen met succes geïntroduceerd in een serie

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 5. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 5. Doelen: Prinsen en prinsessen les 5 Doelen: - De speler staat stevig op het moment dat hij moet gooien - De speler kan een aangegooide bal vangen na het hoogste punt - De speler kan een aangegooide bal terugslaan

Nadere informatie

Richtlijnen Jeugdcoaches

Richtlijnen Jeugdcoaches Commissie Jeugd Visie Jeugdopleiding Wij maken van onze jeugd betere base- en softballers Auteur : Commissie Jeugd Datum : November 2012 Versie : 1.01 1. Inleiding De Commissie Jeugd van Braves ziet het

Nadere informatie

KNCB Basisscholen Cricket Introductie Programma

KNCB Basisscholen Cricket Introductie Programma KNCB Basisscholen Cricket Introductie Programma Cricket Clinic Planner Datum: Week 1 Materiaal: 2/3 x kwik-set + 5 x Batting tees, gekleurde pionnen, 20 x tennisballen Doel: Leren basis van Batten Les

Nadere informatie

Algemene doelstellingen: Creëren van een omgeving waarin zowel kinderen als begeleiders PLEZIER beleven aan BeeBall.

Algemene doelstellingen: Creëren van een omgeving waarin zowel kinderen als begeleiders PLEZIER beleven aan BeeBall. Programma Inleiding Het Rally Cap Programma is ontworpen om de begeleider/coach een handvat te geven bij het begeleiden van de beginnende jeugdspeler binnen het BeeBall aanbod van de KNBSB. Het maakt een

Nadere informatie

Jeugdhandbal nieuwe stijl. visie NHV "Geef kinderen hun spel terug"

Jeugdhandbal nieuwe stijl. visie NHV Geef kinderen hun spel terug Jeugdhandbal nieuwe stijl visie NHV "Geef kinderen hun spel terug" jeugdhandbal nieuwe stijl Jean Troquet Agenda 1. Uitleg nieuwe speelwijze 2. Training voor de E-Jeugd met leeftijdgerelateerde spelvormen

Nadere informatie

Algemene informatie voor alle deelnemers

Algemene informatie voor alle deelnemers Algemene informatie voor alle deelnemers Lees als aanvoerder alle informatie goed door en bespreek het in je team! - Zorg dat je s ochtends een half uur voor aanvang van je 1 ste wedstrijd aanwezig bent

Nadere informatie

Welkom bij Uden Red Sox Leuk dat je wilt kennismaken met het honkbalspel!

Welkom bij Uden Red Sox Leuk dat je wilt kennismaken met het honkbalspel! Informatieboekje . Welkom bij Uden Red Sox Leuk dat je wilt kennismaken met het honkbalspel! In dit boekje vind je: Uden Red Sox Het honkbalspel Wat verwachten we van jou Dit heb je nodig om te spelen

Nadere informatie

Sportpark Fanny Blankers-Koen Estafettelaan 2, 1318 EG Almere

Sportpark Fanny Blankers-Koen Estafettelaan 2, 1318 EG Almere Sportpark Fanny Blankers-Koen Estafettelaan 2, 1318 EG Almere Welkom! Honkbal en softbal zijn twee nauw verwante takken van sport, welke sporten in Nederland door enige tienduizenden worden beoefend. Zowel

Nadere informatie

Scorer 2 Februari 2019 Titel document 1 P a g i n a

Scorer 2 Februari 2019 Titel document 1 P a g i n a Februari 09 Titel document P a g Inhoudsopgave Inleiding 5 De officiële scorer 6 Hoe wordt men officiële scorer? 6 Waarom de scorekaart? 7 De scorekaart 0 Het invullen van de scorekaart vóór de wedstrijd

Nadere informatie

Spelboekje. Districtstoernooi 2015

Spelboekje. Districtstoernooi 2015 Spelboekje Districtstoernooi 2015 Harbrinkhoek Olympische Spelen 19-20-21 juni 2015 Voorwoord Voor je ligt het spelboekje waarin de spelen staan die tijdens het districtstoernooi 2015 te Harbrinkhoek zullen

Nadere informatie

Nummer augustus In deze Eye Catcher o.a.

Nummer augustus In deze Eye Catcher o.a. Nummer 14 31 augustus 2015 In deze Eye Catcher o.a. De ziekenboeg HB2 op kampioenenspoor?? Afsluiting van het seizoen Zet alvast in je agenda: Jeugdtoernooi 17 oktober After-Season Toernooi Familie/vrienden

Nadere informatie

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje

Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders. Superhandig. boekje Let s Smash! StreetSmash Spellenboek Voor Sportleiders Superhandig boekje 1 Inleiding SMASH! SMASH! is het nieuwe volleybalprogramma voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar. Met SMASH! brengen we

Nadere informatie

Leskaarten muurkaatsen

Leskaarten muurkaatsen Leskaarten muurkaatsen Muurkaatsen Opbouw Spelvormen Muurkaatsen Kaatstennis Flyball Leskaarten muurkaatsen Najaar 2010 Vlot te doen Volop actie!! Maaike Osinga Inhoudsopgave Inleiding...3 Spelregels muurkaatsen

Nadere informatie

Volleybal binnen het basisonderwijs

Volleybal binnen het basisonderwijs Volleybal binnen het basisonderwijs Voorwoord Voor u ligt HET volleybalboek voor het basisonderwijs. Aan de hand van deze uitgeschreven oefenvormen en lessen kunt u als leerkracht stoere, uitdagende volleyballessen

Nadere informatie

Spelregelboekje Klas 1 en 2. Lentiz Geuzencollege

Spelregelboekje Klas 1 en 2. Lentiz Geuzencollege Spelregelboekje Klas 1 en 2 Lentiz Geuzencollege Inhoud Warming up blz. 3 Basketbal blz. 4 Hockey blz. 6 Voetbal blz. 8 Handbal blz. 9 Volleybal blz. 11 Softbal blz. 13 2 Warming up Waarom doe je een warming-up?

Nadere informatie

Lessenserie Softbal BSM. Eric Swinkels en Luuk de Vries

Lessenserie Softbal BSM. Eric Swinkels en Luuk de Vries Lessenserie Softbal BSM Eric Swinkels en Luuk de Vries Lessenserie Softbal BSM Sla ze in en Tik ze d'r uit!l Eric Swinkels en Luuk de Vries Inhoud Inleiding 5 1. Waarom deze lessenserie? 7 2. Wat gaan

Nadere informatie

5,4. Praktische-opdracht door een scholier 1298 woorden 21 juni keer beoordeeld. Inhoudsopgave

5,4. Praktische-opdracht door een scholier 1298 woorden 21 juni keer beoordeeld. Inhoudsopgave Praktische-opdracht door een scholier 1298 woorden 21 juni 2004 5,4 90 keer beoordeeld Vak LOB Inhoudsopgave Inleiding De les in het kort, materiaal Warming-up Oefeningen met de bal Oefeningen met betrekking

Nadere informatie

Algemene basis voor het geven van handbalinitiatie op scholen/speelplein

Algemene basis voor het geven van handbalinitiatie op scholen/speelplein Algemene basis voor het geven van handbalinitiatie op scholen/speelplein Inleiding Dit document bevat de opbouw van 3 algemene handbalinitiaties. Elke initiatie is bedoeld voor één van de 3 graden van

Nadere informatie

Baseball / Softball BeeBall GOOD SPORTS*

Baseball / Softball BeeBall GOOD SPORTS* Baseball / Softball BeeBall GOOD SPORTS* KNBSB Michel Aussems; November 2012 * Rick Wolff Line Up Hoe en waarom ontwikkelde BeeBall Geschiedenis van Jeugdsport LTAD en SWOT Analyse Concept Spelvormen PR

Nadere informatie

Officiële Spelregels Softbal

Officiële Spelregels Softbal S P E L R E G E L S S O F T B A L Officiële Spelregels Softbal uitgave 2014-2017 2017 2014-2017.v1 1 Dit is de Nederlandse vertaling van de door de International Softball Federation Playing Rules Committee

Nadere informatie

Kennismaken met Tchoukbal

Kennismaken met Tchoukbal Kennismaken met Tchoukbal Kennismaken met Tchoukbal Het Tchoukbalspel heeft veel overeenkomsten met het handbalspel en vormt een welkome aanvulling op de sportkennismakingslessen. Tchoukbal basisprincipe

Nadere informatie

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen:

Prinsen en prinsessen les 2. Doelen: Prinsen en prinsessen les 2 Doelen: - De speler vindt snel de bal op de grond en/of op de grond (oriëntatie) - De speler kan onderhands en bovenhands een bal met verschillende hoogtes gooien - De speler

Nadere informatie

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten):

Club: vv Sweel. Tijd: 60 min. Aantal spelers: 8. Organisatie (tekening en accenten): Dribbelen en kappen Club: vv Sweel Aantal spelers: 8 Tijd: 60 min Tijd: Activiteiten trainer en spelers: Didactische aanwijzingen, aandachtspunten of accenten: 5 min Warming-up 1: (standaard wedstrijd

Nadere informatie

Landelijke BEEBALLdag. 7 juni 2015 Royals Honkbal- en Softbal Vereniging

Landelijke BEEBALLdag. 7 juni 2015 Royals Honkbal- en Softbal Vereniging Landelijke BEEBALLdag 7 juni 2015 Royals Honkbal- en Softbal Vereniging WELKOM OP DE LANDELIJKE BEEBALL DAG BIJ DE ROYALS Beste Sportvrienden, 7 juni staat Beeball centraal op 7 lokaties in Nederland.

Nadere informatie

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent:

Het spellenboek. De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Het spellenboek De plaatjes laten zien wat je bij elk spelletje nodig hebt. Hieronder zie je wat elk plaatje betekent: Mandje vullen Voor dit spel zijn minimaal twee kinderen nodig. Stap 1: Verdeel de

Nadere informatie

1. Inhoud 1. Inhoud...1 Gooien...2 Fielden...5 Slaan...10

1. Inhoud 1. Inhoud...1 Gooien...2 Fielden...5 Slaan...10 1. Inhoud 1. Inhoud...1 2. Gooien...2 Bal vasthouden...2 Gooien...2 3. Fielden...5 Binnenveld...5 Buitenveld...8 Bal fielden en Crow Hop...9 4. Slaan...10 Klaar staan aan de plaat...10 Slaghouding...10

Nadere informatie

KOGELSTOTEN Bij het kogelstoten is het de bedoeling dat een kogel zo ver mogelijk wordt weggestoten. De kogel wordt vanuit de nek weggestoten. De uitgangshouding is met het gezicht naar de stootrichting.

Nadere informatie

Ondersteunende Tikspelen Softbal V.O.

Ondersteunende Tikspelen Softbal V.O. Ondersteunende Tikspelen Softbal V.O. Pagina 2 8-4-2018 Ter introductie Je bent vaak afhankelijk van je accommodatie en/of weersomstandigheden om op een uitdagende manier Inblijven en Uitmaken te introduceren

Nadere informatie

KIN - BALL. Ojectif. Oorsprong. Kenmerken

KIN - BALL. Ojectif. Oorsprong. Kenmerken KIN-BALL - Bladzijde 1/5 KIN - BALL Damien Vandeberg SAMENWERKING - TECHNISCHE MOGELIJKHEDEN - RESPECT VOOR ANDEREN - HART EN VAATSTELSEL ACTIVITEIT- OPVOEDING DOOR LICHAMELIJKE EN GEESTELIJKE ONTWIKKELING

Nadere informatie

ZOETERMEERSE BASE- & SOFTBALL VERENIGING SPONSOR INFORMATIEFOLDER

ZOETERMEERSE BASE- & SOFTBALL VERENIGING SPONSOR INFORMATIEFOLDER ZOETERMEERSE BASE- & SOFTBALL VERENIGING SPONSOR INFORMATIEFOLDER Inhoudsopgave Introductie Pag. 3 Vervolg Introductie Pag. 4 Van en Voor Iedereen Pag. 5 Materiaal Pag. 6 Sponsormethode Pag. 7 Wat is uw

Nadere informatie

Trainerscongres 2014

Trainerscongres 2014 Trainerscongres 2014 Inhoud Inhoud 2 Enkele tips om topspin aan te leren 3 Enkele tips om flip en kort leggen aan te leren 6 Willems Jo Sporttechnisch coördinator VTTL Pagina 2 Enkele tips om topspin aan

Nadere informatie

Officiële Spelregels Softbal

Officiële Spelregels Softbal S P E L R E G E L S S O F T B A L Officiële Spelregels Softbal uitgave 2014-2017 2017 2014-2017.v3 1 Dit is de Nederlandse vertaling van de door de International Softball Federation Playing Rules Committee

Nadere informatie

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie!

SPELREGEL WIJZIGINGEN. met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM Spelregelwijzigingen. Handbal. Een dynamische sport voor mensen met passie! SPELREGEL WIJZIGINGEN met ingang van 1 juli 2016 HARTELIJK WELKOM INTRODUCTIE SPELREGELWIJZINGEN met ingang van 1 juli 2016 1. Doelverdediger als een speler 2. Een geblesseerde speler 3. Passief Spel 4.

Nadere informatie

Recreantencompetitie Reglementen

Recreantencompetitie Reglementen Inhoud 1. Organisatie... 2 2. Ploegen en spelers... 3 3. Wedstrijdreglement... 4 4. Klassement... 5 5. Evaluatie... 5 6. Tornooiaanbod... 5 7. Contactgegevens ingeschreven teams... 6 8. Formulieren...

Nadere informatie

.RQLQNOLMNH1HGHUODQGVH%DVHEDOOHQ6RIWEDOO%RQG

.RQLQNOLMNH1HGHUODQGVH%DVHEDOOHQ6RIWEDOO%RQG $$19$//(1'( 675$7(*,É1 1 ,QKRXGVRSJDYHQ.RQLQNOLMNH1HGHUODQGVH%DVHEDOOHQ6RIWEDOO%RQG,QKRXGVRSJDYHQ $DQYDOOHQGHVWUDWHJLHsQ, 6ODDQ,, +HWVDPHQVWHOOHQYDQGHVODJYROJRUGH,,, +RQNORSHQ,9 6WRWHQ 9 &RDFKHQYDQKHWGHUGHKRQN

Nadere informatie

Reglement - Ultimate Frisbee

Reglement - Ultimate Frisbee Reglement - Ultimate Frisbee 2017-2018 Algemene bepalingen: Er wordt gewerkt in twee categorieën: o klas 1-3 (geen leerlingen uit klas 4 of hoger) o schoolteam (alle leerlingen) Er wordt gemengd(!) gespeeld.

Nadere informatie

Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016

Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016 Clinic SmashVolley Eurovolleycenter Vilvoorde maandag 28 november 2016 1. Algemeen gedeelte Begin jouw algemeen gedeelte eens met een spel. Hieronder staan een aantal voorbeelden uitgewerkt die perfect

Nadere informatie

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch)

(nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) (nodig: een basketbal, een basketbalring, een stopwatch) Het werkt op zich net als een gewoon potje basketbal, alleen zijn jullie nu net zo lang als echte basketballers. Papa en mama nemen de kinderen

Nadere informatie

Let s play baseball! Let s get ready! Voorkennis: Sprites, Lopen, Variabelen, Scores, xy. Leerdoelen: 3D illusie, Klonen

Let s play baseball! Let s get ready! Voorkennis: Sprites, Lopen, Variabelen, Scores, xy. Leerdoelen: 3D illusie, Klonen Let s play baseball! Voorkennis: Sprites, Lopen, Variabelen, Scores, xy Leerdoelen: 3D illusie, Klonen Let s get ready! Jullie weten ongetwijfeld wat het belangrijkste is van het succes van elk goed spel

Nadere informatie

Spelregelboekje. OSG West-Friesland

Spelregelboekje. OSG West-Friesland Spelregelboekje OSG West-Friesland Spelregels OSG Westfriesland Een sport is gebaseerd op de verhouding tussen aanval en verdediging, een balans tussen tijd en ruimte. Zonder regels kan deze balans onmogelijk

Nadere informatie

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding

Aankleding: speelgoed zwaarden, kroontjes, prinsen- en prinsessenkleding Event Prinsen en Prinsessen Het event vindt plaats tijdens het lesuur. Ouders zijn uitgenodigd om te komen kijken en mogen ook assisteren op de baan. Van te voren wordt kort aan de kids uitgelegd dat er

Nadere informatie

Opleiding tot clubscheidsrechter

Opleiding tot clubscheidsrechter Opleiding tot clubscheidsrechter Voorbereiding examen 1 oktober 2013 Instructie avonden Twee avonden: 18 en 23 september (2e avond Mozaiek), 19:30-21uur Opzet van de instructie avonden Eerste avond: 1.

Nadere informatie