SAFFIER. Saffier samengevat. Doelgroep Saffier

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SAFFIER. Saffier samengevat. Doelgroep Saffier"

Transcriptie

1 Saffier gefaseerde behandelmethodiek voor meiden tussen de 14 en 18 jaar met gedrags- en gezagsproblemen en ernstige problemen op het gebied van relaties en seksualiteit

2 SAFFIER De Hoenderloo Groep is een organisatie voor Jeugd en Opvoedhulp & Educatie die inspringt op actuele problemen vanuit de samenleving. Wij bieden een passend residentieel zorgaanbod voor een specifieke doelgroep meiden, namelijk meiden met gedrags- en gezagsproblemen en ernstige problemen op het gebied van relaties en seksualiteit. Met het zorgprogramma van Saffier dat start op 1 oktober weten we meiden door middel van een gefaseerde aanpak te motiveren om tot ander gedrag te komen. In een zo open mogelijke en veilige omgeving is Saffier een passend alternatief voor dreigende onveiligheid en kan een goed alternatief zijn voor een gesloten plaatsing. Saffier samengevat Voor meiden tussen de 14 en 18 jaar met gedrags- en gezagsproblemen en ernstige problemen op het gebied van relaties en seksualiteit. Saffier biedt een gefaseerde behandelmethodiek met drie fases van ieder zes maanden: Fase 1 losmaken van de oude situatie door verblijf en behandeling van een half jaar in Ierland Fase 2 opbouwen en vasthouden van nieuw gezond gedrag door verblijf en behandeling van een half jaar in een kleinschalige leef- en leeromgeving nabij De Hoenderloo Groep Fase 3 - begeleide terugkeer naar het eigen systeem, doorstroom naar vervolghulpverlening of naar zelfstandigheid In alle fases is sprake van een combinatie van behandeling, onderwijs en een passende vrijetijdsbesteding Saffier investeert intensief in de (weder)opbouw van een gezond, krachtig netwerk voor de meiden. Binnen Saffier maken we gebruik van kleinschalige voorzieningen voor drie meiden, zowel in Ierland als in Nederland. Wettelijk plaatsingskader: open jeugdzorg Doelgroep Saffier Meiden tussen de 14 en 18 jaar met gedrags- en gezagsproblemen en ernstige problemen op het gebied van relaties en seksualiteit. Ten gevolge daarvan voelen ze zich aangetrokken tot foute jongens en mannen, waardoor ze (het risico lopen te) belanden in criminele circuits of in de prostitutie. Gedragskenmerken De meiden hebben weinig tot geen reflectie op hun gedrag (weinig/geen probleembesef). De meiden hebben ernstige problemen op het gebied van relaties en seksualiteit (grensoverschrijdend seksueel gedrag en/of promiscue gedrag). De meiden hebben ernstige gezags- en gedragsproblematiek. Er is sprake van stagnatie in de ontwikkeling.

3 Ouders en hulpverleners hebben geen vat meer op de meiden. Er bestaat risico op afglijden. Contra-indicaties overheersende psychiatrische problematiek overheersende agressieproblematiek overheersende verslavingsproblematiek IQ < 80 Gefaseerde behandelmethodiek Voor deze doelgroep meiden is een behandelprogramma ontwikkeld, dat bestaat uit drie fases van ieder zes maanden. Aan elke fase zijn specifieke doelstellingen gekoppeld, die uiteraard zijn uitgewerkt in het hulpverleningsplan van de jongere. Empowerment, eigen regie en perspectief vormen de rode draad. Fase 1 losmaken van de oude situatie Deze eerste fase van de behandeling vindt plaats in Ierland, de meiden verblijven daar een half jaar. De buitenlandinterventie heeft als doel: Separatie: meiden voelen zich veilig, de directe angst voor de pooier/onveilige netwerken verdwijnt omdat er geen contact mogelijk is door de afstand. Meiden maken zich los van oude disfunctionele netwerken. Patroonbreuk: deze werpt het meisje terug op zichzelf en bevordert het snel opbouwen van een intensief contact en een hulpverleningsrelatie met een betrouwbaar, professioneel (echt)paar (pedagogisch medewerkers). Komen tot zelfreflectie: gezonde reflectie op oude netwerken en problematiek. Betekenisvol zijn: door het vervullen van zorgtaken tijdens het verblijf in het buitenland blijkt dat het meisje iets kan betekenen en belangrijk kan zijn voor een ander. Onderwijs volgen: de meiden volgen onderwijs door middel van Leren op Afstand. Zij zijn een dagdeel per dag onder begeleiding bezig met hun individuele lesprogramma. Hiervoor is een speciaal ingerichte locatie beschikbaar. Herstellen van dag- en nachtritme.

4 Om deze fase te laten slagen, werken we intensief samen met ouders of verzorgers vanuit de werkwijze van Sociale Netwerk Strategieën (SNS). Vanaf het moment van opname binnen De Hoenderloo Groep wordt systeembegeleiding ingezet. In sommige gevallen is de relatie zo ernstig verstoord en de situatie zo bedreigend, dat het contact tussen ouders en dochter tijdens het verblijf in het buitenland voorzichtig op gang wordt gebracht. Dit kan door te starten met het schrijven van bijvoorbeeld een brief of een begeleid telefoontje. Daarnaast bereiden we in fase 1 een Familie Netwerk Beraad (FNB) voor met zowel het meisje als met ouders. Meer informatie hierover onder fase 2. Fase 2 opbouwen en vasthouden van nieuw gezond gedrag Deze fase vindt plaats in een kleinschalige leef- en leeromgeving nabij De Hoenderloo Groep. De tweede fase heeft als doel: Versteviging van het nieuw aangeleerde gedrag. Versterken van het netwerk van de meiden. Centraal staat het inventariseren en mobiliseren van de krachten binnen de familie en het sociale netwerk, die bij kunnen dragen aan de oplossingen van het probleem en de ondersteuning van het meisje en haar gezin. Traumaverwerking. Egoversterking. Weerbaarheid. Veilig gedrag in de leefsituatie en op school/werk. De tweede fase is gesitueerd in kleinschalige voorzieningen in de nabijheid van Hoenderloo. De meisjes wonen in huis bij een gezinshuisouder en een pedagogisch medewerker is ondersteunend in het dagprogramma. In deze fase worden de meiden intensief behandeld en begeleid om versteviging van het nieuw aangeleerde gedrag te realiseren. Daarbij betrekken we het netwerk van de meiden actief. Bij Saffier wordt gewerkt vanuit de werkwijze van de Sociale Netwerk Strategieën (SNS). Hierbij staat het inventariseren en mobiliseren van de krachten binnen de familie en het sociale netwerk centraal. De familie en het sociale netwerk leveren een belangrijke bijdrage aan de oplossingen van het probleem en de ondersteuning van het meisje en haar gezin. In het kader van Sociale Netwerk Strategieën wordt bij terugkomst in Nederland (fase 2) het Familie Netwerk Beraad georganiseerd - hiervoor zijn de voorbereidingen al in de eerste fase getroffen. Tijdens het Familie Netwerk Beraad maken de ouders en het meisje samen met de familie en het sociale netwerk een plan voor de toekomst voor het meisje. Aan dit plan geven zij gezamenlijk uitvoering.

5 Dagprogramma fase 2 In het eerste deel van fase 2 (fase 2a) bieden we een gestructureerd en vullend dagprogramma aan, waarbinnen meiden weinig ruimte hebben om zich te vervelen. Naast onderwijs ligt het accent op (groeps)therapie en training op het gebied van weerbaarheid, egoversterking, emotieregulatie en sociale vaardigheden. Het avond- en weekendprogramma staan in het teken van sport (contact met eigen lichaam), creatieve activiteiten, groepsactiviteiten (oefensituaties) en thema-avonden. In het tweede deel van fase 2 (fase 2b) worden enkele vrije momenten ingebouwd waarbinnen meiden - met duidelijke afspraken - momenten zonder toezicht kunnen doorbrengen. Het accent komt in deze fase steeds meer te liggen op traumaverwerking, deels in de vorm van psychoeducatie. Daar waar de meiden er klaar voor zijn, voldoende stevigheid ervaren, wordt er gewerkt aan het verwerken. Traumaverwerking wordt dus pas ingezet als het meisje hier klaar voor is, omdat anders het risico bestaat van hernieuwde traumatisering. In de avonden en weekenden hanteren we nog steeds de vaste onderdelen als sport en groepsactiviteiten, maar krijgen de meiden ook meer vrije momenten. Zo kunnen zij leren omgaan met de invulling van vrije tijd en oefenen in individuele situaties. Het accent verschuift van groepsgericht naar meer individueel gericht. Het dagprogramma puntsgewijs: Onderwijs De meiden krijgen onderwijs op maat aangeboden op een speciaal hiervoor ingerichte locatie, middels Leren op Afstand om hen zodoende qua niveau en werkhouding voor te bereiden op regulier onderwijs. Therapie en training Iedere dag nemen de meisjes deel aan een therapieprogramma, dat gericht is op egoversterking, weerbaarheid, sociale vaardigheden en traumaverwerking. Avondprogramma Het avondprogramma bestaat uit verschillende onderdelen, die over de week worden verdeeld: sport, creativiteit, thema-avond en ontspanning. Weekendprogramma Ook in de weekenden wordt een programma aangeboden, met activiteiten gericht op zowel ontspanning als educatie.

6 Familie en sociaal netwerk In de tweede fase vindt het Familie Netwerk Beraad plaats. Het meisje maakt met haar familie en sociaal netwerk een plan voor de toekomt. De gespreksonderwerpen houden verband met de wensen van het meisje, haar systeem en haar ontwikkelingstaken. Er is aandacht voor het verstevigen van het bestaande netwerk en het vergroten van een gezond sociaal netwerk. Bij Saffier wordt net als bij de Intermezzo Gezinshuizen (buitenlandprojecten) gebruik gemaakt van Leren op Afstand. De meiden krijgen dan onderwijs met behulp van een computer en internet, in digitaal klassenverband of een-op-een. De docent van het Hoenderloo College in Nederland staat in verbinding met de klas door middel van een webcam en headset. Fase 3 - begeleiding naar het leven in de samenleving De derde fase bestaat uit vertrek en nazorg. Dit kan betekenen dat het meisje naar huis gaat, een traject richting zelfstandig wonen volgt of een plaatsing in de regio. Een regionale instelling dient als tussenstap en hier wordt het contact met thuis of andere woonomgeving versterkt. In de laatste fase wordt alles in het werk gesteld om het meisje in haar nieuwe verblijfplaats te ondersteunen. Fase 3 heeft als doel: Leren om weer thuis te wonen (indien mogelijk). Leren om een gezond sociaal netwerk te onderhouden. Ondersteunen van het netwerk van de meiden in de nieuwe situatie. Leren van vaardigheden om zelfstandig te kunnen worden. Gestuurd door de hulpvraag van het meisje worden in fase 3 verschillende trajecten aangeboden. De beslissing welk traject het meisje volgt, wordt genomen in het Familie Netwerk Beraad. Aangezien het Familie Netwerk Beraad zo snel mogelijk na terugkeer van het meisje in Nederland plaatsvindt (in fase 2), kunnen de acties die nodig zijn om fase 3 vorm te geven in een vroegtijdig stadium worden genomen. Te denken valt aan ambulante begeleiding of aanmelding voor andere vervolghulpverlening. In deze fase zoeken we de samenwerking met ketenpartners in het

7 land, zodat er ook in de regio waar het meisje gaat wonen voldoende (na)zorg door professionele instanties is. Vanuit Saffier zorgen we daarnaast voor een duidelijke overdracht naar de instelling waar eventueel vervolghulpverlening plaatsvindt. De begeleider van Saffier houdt gedurende een afgesproken periode regelmatig contact met het meisje en de instelling. Mogelijke trajecten Terugkeer naar huis Saffier zet sterk in op het laten terugkeren van de meiden binnen hun eigen gezin of andere belangrijke personen. Om dit te kunnen bereiken, is het belangrijk dat het gezin goed ondersteund wordt. Afhankelijk van de intensiteit en het type hulpvraag van het gezin of andere belangrijke personen kunnen verschillende begeleidingsvormen worden ingezet: ambulante begeleiding in de vorm van systeembegeleiding/multidimensionele FamilieTherapie (MDFT) ambulante begeleiding van een hulpverleningsinstelling in de regio Traject richting zelfstandig wonen Er zijn meiden die niet meer thuis willen of kunnen wonen, maar al zelfstandig genoeg zijn om met de juiste begeleiding op zichzelf te wonen. Zij volgen dan zelfstandigheidstraining in de eigen regio. Ook bij deze meiden wordt sterk ingezet op het versterken van de banden met het gezin of andere belangrijke personen door middel van ambulante begeleiding in de vorm van systeembegeleiding/mdft of ambulante begeleiding van een hulpverleningsinstelling in de regio. Vervolgtraject binnen De Hoenderloo Groep of overdracht naar hulpverlening in de regio Voor een gedeelte van de meiden zal blijken dat de behandeling binnen de methodiek Saffier voltooid is, maar dat thuis wonen of zelfstandig wonen (nog) geen optie is. Deze meiden hebben nog andere problemen of onvoldoende vaardigheden waaraan in een andere setting verder gewerkt moet worden. Binnen De Hoenderloo Groep kan een meisje geplaatst worden in een leefgroep, gezinsgroep of gezinshuis in Zuid- Holland, als brugfunctie naar huis of zelfstandigheid. Daarnaast gaan we - afhankelijk van het type problematiek en de vaardigheden die de meiden moeten leren - samenwerkingsverbanden aan met verschillende netwerkinstellingen. Een goede overdracht is daarin essentieel. Mogelijke vervolg-hulpverleningsvormen zijn: geestelijke gezondheidszorg (GGZ) regionale voorzieningen voor jeugdzorg

8 De steen Saffier heeft een sterk effect op de psyche en hersenen. De Saffier werkt kalmerend, bevordert de geestelijke gezondheid, wijsheid en inzicht. De steen zorgt voor een bepaalde helderheid van geest en stimuleert nuchter, kritisch, doelgericht en geconcentreerd denken. Bovendien draagt de naam Saffier safe in zich. veiligheid staat centraal, zowel binnen het project als binnen De Hoenderloo Groep als geheel. Onderzoek De afdeling Behandeling & Ontwikkeling van De Hoenderloo Groep werkt nauw samen met wetenschappelijk onderzoekers en experts om de effectiviteit van alle behandelingsmodulen voortdurend te monitoren en zichtbaar te maken. Erkende interventies maken steeds deel uit van de behandeling. Daarnaast zet De Hoenderloo Groep zoveel mogelijk evidence-based methodieken in, waaronder MDFT. De ambitie is om met Saffier tevens een evidencebased programma neer te zetten. Aanmelden en plaatsing U kunt meiden aanmelden voor Saffier bij ons Plaatsingsbureau, T Daarvoor is een indicatiebesluit nodig. De plaatsingen zijn op volgorde van binnenkomst. Na aanmelding vindt er een introductiegesprek bij De Hoenderloo Groep plaats met alle betrokkenen: de jongere, ouders/verzorgers en de plaatsende instantie. Na dit gesprek volgt de definitieve plaatsing. Indien eerdere uithuisplaatsing noodzakelijk is, kan er overbrugging plaatsvinden bij één van onze Intermezzo buitenlandprojecten. Bekostiging Binnen Saffier maken we gebruik van kleinschalige voorzieningen voor drie meiden, zowel in Ierland als in Nederland. Dat feit in combinatie met het gegeven dat fase 1 in het buitenland plaatsvindt en dat er sprake is van intensieve therapeutische interventies en Sociale Netwerk Strategieën, maakt dat het traject per jongere op jaarbasis meer kost dan de reguliere financiering. Het complete traject van anderhalf jaar dat we bieden, maakt onderdeel uit van het trekkingsrecht van de provincie. Meer informatie Voor meer informatie over Saffier kunt u contact opnemen met ons Plaatsingsbureau, T Meer informatie over De Hoenderloo Groep is te vinden op POSTBUS AB HOENDERLOO T E I INFO@HOENDERLOO-GROEP.NL

HULPVRAAG Doelgroepen Doelstellingen

HULPVRAAG Doelgroepen Doelstellingen Zorgmodule Fasehuis Zorgaanspraak: Zorgaanbieder: Verblijf met behandeling Entréa HULPVRAAG Doelgroepen De doelgroep bestaat uit normaal begaafde jeugdigen van 16-18 jaar, woonachtig in de regio Gelderland-Midden

Nadere informatie

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder!

24 uurshulp. Met Cardea kun je verder! 24 uurshulp Met Cardea kun je verder! Met Cardea kun je verder! 24 UURSHULP De meeste kinderen en jongeren wonen thuis bij hun ouders totdat ze op zichzelf gaan wonen. Toch kunnen er omstandigheden zijn,

Nadere informatie

GESPECIALISEERDE JEUGDZORG

GESPECIALISEERDE JEUGDZORG GESPECIALISEERDE JEUGDZORG We zoeken nadrukkelijk de samenwerking met gemeenten voor gespecialiseerde jeugdhulp aan jongeren, voor wie de reguliere ambulante en residentiële jeugdzorg niet toereikend is.

Nadere informatie

ALGEMENE INFORMATIE. Specialistisch hulpaanbod voor meiden

ALGEMENE INFORMATIE. Specialistisch hulpaanbod voor meiden ALGEMENE INFORMATIE Specialistisch hulpaanbod voor meiden Meiden gaan op een andere manier met hun problemen om dan jongens. Wij hebben gemerkt dat meidenhulpverlening een andere, specialistische aanpak

Nadere informatie

Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak. www.rajaton.nl info@rajaton.

Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak. www.rajaton.nl info@rajaton. Buitenlandproject voor slachtoffers van loverboys, eerwraak en huiselijk geweld. Uw zorg... ónze zaak www.rajaton.nl info@rajaton.nl 053-7507161 Wie is Rajaton, Welzijn voor Jongeren? Rajaton, het Finse

Nadere informatie

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND

Hulpverlening Lijn5. Kom verder! www.ln5.nl LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND Hulpverlening Lijn5 LVB - ZORG PROVINCIE NOORD-HOLLAND Informatie voor ouders en verzorgers van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Kom verder! www.ln5.nl standelijke

Nadere informatie

Professionele hulp voor kinderen en jongeren

Professionele hulp voor kinderen en jongeren Professionele hulp voor kinderen en jongeren Ik heb het leuker en gezelliger met mama. Lijn5 is er voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen die hulp nodig hebben in moeilijke fases van hun leven. Door

Nadere informatie

Kortdurende, intensieve hulp voor gezinnen. Ambulante Spoedhulp

Kortdurende, intensieve hulp voor gezinnen. Ambulante Spoedhulp Kortdurende, intensieve hulp voor gezinnen. Ambulante Spoedhulp Om ernstige escalaties te voorkomen. Ambulante Spoedhulp Soms is een crisis in een gezin zo groot, dat direct ambulante hulp nodig is om

Nadere informatie

ZO KORT ALS MOGELIJK, ZO INTENSIEF ALS NOODZAKELIJK

ZO KORT ALS MOGELIJK, ZO INTENSIEF ALS NOODZAKELIJK JEUGDZORG PLUS ZO KORT ALS MOGELIJK, ZO INTENSIEF ALS NOODZAKELIJK De Hoenderloo Groep is door de overheid aangewezen als instelling voor gesloten jeugdzorg. Op onze locatie Kop van Deelen behandelen we

Nadere informatie

1 24 uurshulp 24 uurshulp _Cardea.indd 1 Cardea_A5 brochure_24 uurshulp_148x210.indd :38: :37:21

1 24 uurshulp 24 uurshulp _Cardea.indd 1 Cardea_A5 brochure_24 uurshulp_148x210.indd :38: :37:21 1 24 uurshulp 24 uurshulp 3 24 uurshulp 24 uurshulp DE MEESTE KINDEREN EN JONGEREN WONEN THUIS BIJ HUN OUDERS TOTDAT ZE OP ZICHZELF GAAN WONEN. TOCH KUNNEN EROMSTANDIGHEDEN ZIJN, WAARDOOR HET BETER IS

Nadere informatie

ThuisBest, juist voor probleemjongeren. Een effectieve manier van samenwerken

ThuisBest, juist voor probleemjongeren. Een effectieve manier van samenwerken ThuisBest, juist voor probleemjongeren Een effectieve manier van samenwerken Wat is Thuisbest? Behandelarrangement van meerdere partijen: gesloten jeugdzorg en de Viersprong/Prisma voor jongeren met ernstige

Nadere informatie

Kort verslag van de beleidsanalyse van het programma Valor in India

Kort verslag van de beleidsanalyse van het programma Valor in India Kort verslag van de beleidsanalyse van het programma Valor in India Inspectie jeugdzorg Utrecht, april 2008 2 Inhoudsopgave= Samenvatting...5 1. Inleiding...7 1.1. Aanleiding...7 1.2. Vraagstelling...7

Nadere informatie

(naschoolse) Dagbehandeling (0 12 jaar)

(naschoolse) Dagbehandeling (0 12 jaar) (naschoolse) Dagbehandeling (0 12 jaar) in combinatie met ambulante hulpverlening Sterk Huis is er voor iedereen die hulp nodig heeft. Wij bieden een warme en veilige omgeving waar je terechtkunt met grote

Nadere informatie

Schakenbosch in het kort

Schakenbosch in het kort Schakenbosch in het kort 2 Schakenbosch in het kort Schakenbosch is een behandelcentrum JeugdzorgPlus voor jongeren van 12 tot 18 jaar met ernstige gedragsproblemen. Daarnaast hebben de jongeren psychiatrische

Nadere informatie

AANMELDFORMULIER HORIZON, LOCATIE PRISMA

AANMELDFORMULIER HORIZON, LOCATIE PRISMA AANMELDFORMULIER HORIZON, LOCATIE PRISMA Algemene informatie Gelegen in het Gelderse dorp Harreveld biedt Prisma observatietrajecten (16 weken, handelingsgerichte diagnostiek / geen PO) en behandeltrajecten

Nadere informatie

Expertise. Visie op problematiek

Expertise. Visie op problematiek Expertise Visie op problematiek De hulpverlening voor mensen met ASS is vaak langdurig en complex en strekt zich gelijktijdig uit over verschillende levensgebieden. Om mensen met deze complexe problematiek

Nadere informatie

Als hulp en begeleiding thuis niet helpen. Residentieel Behandelen

Als hulp en begeleiding thuis niet helpen. Residentieel Behandelen Als hulp en begeleiding thuis niet helpen. Residentieel Behandelen Een residentiële opname duurt zo kort mogelijk. Residentieel Behandelen Sommige kinderen en jongeren kunnen niet langer thuis blijven

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE MAATSCHAPPELIJKE HULPVERLENING VOOR GEZINNEN, JONGEREN EN VOLWASSENEN

INHOUDSOPGAVE MAATSCHAPPELIJKE HULPVERLENING VOOR GEZINNEN, JONGEREN EN VOLWASSENEN INHOUDSOPGAVE Maatschappelijke hulpverlening...1 Onze dienstverlening...2 GEZINSBEGELEIDING...3 Hulp aan ouders/verzorgers...3 Belangrijke pijlers binnen de begeleiding...3 Gezinssysteem...3 PEDAGOGISCH

Nadere informatie

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers Gebundelde krachten Brochure voor verwijzers 2 Schakenbosch Gebundelde krachten Schakenbosch, behandelcentrum Jeugdzorgplus LVB Voor jongeren van 12 tot 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking

Nadere informatie

Multi Systeem Therapie LVB. Voor jongeren en/of ouders met een licht verstandelijke beperking

Multi Systeem Therapie LVB. Voor jongeren en/of ouders met een licht verstandelijke beperking Multi Systeem Therapie LVB Voor jongeren en/of ouders met een licht verstandelijke beperking 1 De MST behandeling is een alternatief voor een (dreigende) uithuisplaatsing. 2 Multi Systeem Therapie is een

Nadere informatie

Wonen in een behandelgroep

Wonen in een behandelgroep Wonen in een behandelgroep 3-MILIEUVOORZIENING: EEN VEILIGE WOON- EN LEEROMGEVING Informatie voor ouders en verzorgers van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en zeer ernstige gedragsproblemen

Nadere informatie

Open groepsbehandeling

Open groepsbehandeling Open groepsbehandeling Een behandelopname voor jongeren met gedragsproblemen die hun ontwikkeling bedreigen. En hulp in een gezinssetting is tijdelijk niet mogelijk. Over open groepsbehandeling Soms loopt

Nadere informatie

Intensieve begeleiding naar een betere toekomst. Nieuwe Perspectieven

Intensieve begeleiding naar een betere toekomst. Nieuwe Perspectieven Intensieve begeleiding naar een betere toekomst. Nieuwe Perspectieven Als jongeren zijn vastgelopen. Nieuwe Perspectieven Jongeren kunnen op meerdere gebieden vastlopen in het leven. Soms dreigen ze daardoor

Nadere informatie

Kennisnetwerk HBO-docenten Bijeenkomst 16 september 2016

Kennisnetwerk HBO-docenten Bijeenkomst 16 september 2016 Kennisnetwerk HBO-docenten Bijeenkomst 16 september 2016 Nienke Foolen (NJi) Met bijdragen van: Cécile Chênevert Renée Dekker Leo Bathoorn Vandaag: Integraal werken en de samenwerking tussen professionals.

Nadere informatie

AAN DE SLAG MET HET GEZIN GEZINSGERICHTE INTERVENTIES BIJ DE HOENDERLOO GROEP

AAN DE SLAG MET HET GEZIN GEZINSGERICHTE INTERVENTIES BIJ DE HOENDERLOO GROEP A AAN DE SLAG MET HET GEZIN GEZINSGERICHTE INTERVENTIES BIJ DE HOENDERLOO GROEP DE HOENDERLOO GROEP, ONDERDEEL VAN PLURYN, IS EEN INNOVATIEVE ORGANISATIE VOOR 24 UURSZORG AAN JONGEREN MET COMPLEXE GEDRAGSPROBLEMEN.

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Multi Systeem Therapie LVB. Voor jongeren en/of ouders met een licht verstandelijke beperking

Multi Systeem Therapie LVB. Voor jongeren en/of ouders met een licht verstandelijke beperking Multi Systeem Therapie LVB Voor jongeren en/of ouders met een licht verstandelijke beperking 1 De MST-behandeling is een alternatief voor een (dreigende) uithuisplaatsing. 2 Multi Systeem Therapie is een

Nadere informatie

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen

DE BEELE. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen DE BEELE Zoeken naar de juiste aanpak Bij De Beele wonen jongeren in de leeftijd van 12 tot 23 jaar met een licht verstandelijke

Nadere informatie

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen +

JEUGDIGEN. Hulp na seksueel misbruik. vooruitkomen + > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik JEUGDIGEN Heb jij seksueel misbruik meegemaakt of iemand in jouw gezin, dan kan daarover praten helpen. Het kan voor jou erg verwarrend zijn hierover te praten,

Nadere informatie

Integrale Zorg. Kom verder! www.ln5.nl INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking

Integrale Zorg. Kom verder! www.ln5.nl INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Integrale Zorg INFORMATIE VOOR VERWIJZERS Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Kom verder! www.ln5.nl Het zorgarrangement PriZma kent Crisisopvang, Observatie,

Nadere informatie

professionals in ontwikkeling

professionals in ontwikkeling www.ambiq.nl professionals in ontwikkeling [ samen werken aan innovatie ] Door onze krachten te bundelen kunnen we de kwaliteit van de zorg verder ontwikkelen, versterken we onze strategische positie en

Nadere informatie

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals

Hulp voor jonge ouders. Informatie voor professionals Hulp voor jonge ouders Informatie voor professionals Zorg voor kwetsbare meiden Meiden tussen de 16 en 27 jaar die zwanger zijn, of een kind hebben gekregen, kunnen terecht bij Vitree. Het gaat om kwetsbare

Nadere informatie

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN

Meander Nijmegen. Samen groot worden. Zorg voor jeugdigen. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen BEGELEID (KAMER) WONEN BEGELEID (KAMER) WONEN OPVOEDINGS- ONDERSTEUNING HULP OP MAAT LOGEERHUIS Meander Nijmegen stgmeander.nl Zorg voor jeugdigen Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor kinderen, jongeren en gezinnen Samen groot

Nadere informatie

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers

v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers v r o u w e n o p v a n g R SA MANUS informatie voor verwijzers Vrouwenopvang Rosa Manus is een instelling voor opvang van en hulpverlening aan mishandelde of met mishandeling bedreigde vrouwen en hun

Nadere informatie

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING

Rotterdam Rijnmond. Zorg voor jongeren en hun gezin. Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING BEGELEID WONEN INDIVIDUELE BEGELEIDING GEZINS- BEGELEIDING DAGBESTEDING Rotterdam Rijnmond Zorg voor jongeren en hun gezin Begeleiding en (tijdelijk) wonen voor jongeren Wie zijn wij? Stichting Prokino

Nadere informatie

Begeleiding in de thuissituatie

Begeleiding in de thuissituatie Begeleiding in de thuissituatie Wie zijn wij? Profila Zorg is een evangelische zorgorganisatie die naast de mogelijkheid voor wonen en dagbesteding ook begeleiding en ondersteuning biedt in de eigen woonomgeving

Nadere informatie

Iedereen heeft een eigen verhaal

Iedereen heeft een eigen verhaal informatie voor ouders Iedereen heeft een eigen verhaal > Goed om te weten als uw kind tijdelijk bij JJC verblijft Uw zoon of dochter gaat tijdelijk naar JJC in Den Haag. Wij gaan uw kind intensief begeleiden

Nadere informatie

De Hondsberg Tijdelijke opname

De Hondsberg Tijdelijke opname De Hondsberg Tijdelijke opname Observatie, diagnostiek en exploratieve behandeling 1 Samen op eigen kracht 2 Koraal-locatie De Hondsberg in Oisterwijk biedt landelijk specialistische observatie, diagnostiek

Nadere informatie

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers

Gebundelde krachten. Brochure voor verwijzers Gebundelde krachten Brochure voor verwijzers 2 Schakenbosch Gebundelde krachten Schakenbosch, behandelcentrum Jeugdzorgplus LVB Voor jongeren van 12 tot 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking

Nadere informatie

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Behandeling in de eigen leefomgeving. GezinsFACT Sommige gezinnen komen door een opeenstapeling van problemen, waaronder het gedrag van een van de

Nadere informatie

INTENSIEVE INDIVIDUELE ZORG BIJ SMARAGD VOOR JONGEREN MET EN ZONDER GESLOTEN MACHTIGING

INTENSIEVE INDIVIDUELE ZORG BIJ SMARAGD VOOR JONGEREN MET EN ZONDER GESLOTEN MACHTIGING S INTENSIEVE INDIVIDUELE ZORG BIJ SMARAGD VOOR JONGEREN MET EN ZONDER GESLOTEN MACHTIGING ZEER INTENSIEVE ZORG Jongens en meisjes met een zeer intensieve begeleidingsvraag, die (tijdelijk) niet in staat

Nadere informatie

Bijlage 1-3 Bouwstenen Blok C1

Bijlage 1-3 Bouwstenen Blok C1 Nr Hoofdgroep Product beschrijving 1 Time-outvoorziening/ tussenvoorziening Time-outvoorziening/ tussenvoorziening 44A06 38520 0-18 Preventieve voorzieningen bedoeld voor jongeren die even tot rust moeten

Nadere informatie

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder!

even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! even VoorSTELLEN Met Cardea kun je verder! Als we over cliënten praten, bedoelen we kinderen, jongeren en hun ouders. Als we over ouders praten, bedoelen we ook eenoudergezinnen, verzorgers, voogden en/of

Nadere informatie

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding

Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Advanced Therapy Intensieve Ondersteuning Gezin en begeleiding Ibtisam Rizkallah 06-44464540 026-3891964 info@advancedtherapy.nl Inhoud 1 Intensieve Ondersteuning Gezin (IOG)... 2 1.1 Inhoud en doelgroep...

Nadere informatie

DICHTERBIJ. Het PerspectiefHuis. het gewone leven KLEINSCHALIG WONEN BEHANDELING EN BEGELEIDING

DICHTERBIJ. Het PerspectiefHuis. het gewone leven KLEINSCHALIG WONEN BEHANDELING EN BEGELEIDING Het PerspectiefHuis DICHTERBIJ het gewone leven Zoekt u hulp voor jongeren vanaf 14 jaar die niet langer thuis kunnen wonen? Is er in het eigen netwerk van de jongere of ouders geen passende plek? Zoekt

Nadere informatie

Opgenomen kunnen worden: (jonge)vrouwen vanaf 18 jaar, alleenstaand of met kinderen.

Opgenomen kunnen worden: (jonge)vrouwen vanaf 18 jaar, alleenstaand of met kinderen. Scenario 1A: Vrouwenopvang: "24 uur vrouwenopvang" 15 plaatsen crisisvrouwenopvang: 15 plaatsen vrouwenopvang regulier: Opgenomen kunnen worden: (jonge)vrouwen vanaf 18 jaar, alleenstaand of met kinderen.

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: Jeugdzorgplus voor Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie Toegangscriteria 1. Karakteristieken van het kind: De algemene karakteristieken van de cliënten

Nadere informatie

jongeren Op WeG NaAr ZeLf - StAnDiG - heid. WoODbRoOkErS

jongeren Op WeG NaAr ZeLf - StAnDiG - heid. WoODbRoOkErS jongeren Op WeG NaAr ZeLf - StAnDiG - heid. WoODbRoOkErS Uitgave Behandelcentum Woodbrookers 2010 Jongens en meisjes die professionele hulp nodig hebben, kunnen terecht bij Behandelcentrum Woodbrookers.

Nadere informatie

Jongeren en hun verhaal

Jongeren en hun verhaal informatie voor professionals Jongeren en hun verhaal > Jeugdzorg plus in Den Haag Sommige jongeren vertonen zulke grote gedragsproblemen dat zij na een uitspraak van de kinderrechter in een Jeugdzorg

Nadere informatie

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ]

24- uursbehandeling. [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] 24- uursbehandeling [ intensieve persoonlijke begeleiding en behandeling ] In het noorden en oosten van Nederland behandelen en begeleiden wij kinderen, jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke

Nadere informatie

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg

Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Psychiatrische Intensieve Thuiszorg Informatie voor verwijzers Volwassenenzorg voor geestelijke gezondheid Inleiding Psychiatrische Intensieve Thuiszorg (PIT) is een zorgproduct dat de divisie Integrale

Nadere informatie

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig

maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Zelf maar niet alleen! Persoonlijk Toekomstgericht Deskundig Gastenhof biedt Onze jeugdigen horen erbij Hoe doe je mee in een maatschappij waar het tempo vaak hoog ligt? 2 perspectief Inhoud 4 Voor wie

Nadere informatie

Naar een nieuw perspectief. M.A.Gelsing GZ-psycholoog behandelcoördinator

Naar een nieuw perspectief. M.A.Gelsing GZ-psycholoog behandelcoördinator Naar een nieuw perspectief M.A.Gelsing GZ-psycholoog behandelcoördinator Naar een nieuw perspectief Vragen naar aanleiding van Casus Omar Behandelvisie: perspectief van de jongere en doelrealisatie Doelgroeponderzoek

Nadere informatie

Specialistische zorg. voor jongeren met complexe gedragsproblemen

Specialistische zorg. voor jongeren met complexe gedragsproblemen Specialistische zorg voor jongeren met complexe gedragsproblemen OG Heldringstichting in het kort Jarenlange ervaring en expertise in kwalitatief hoogwaardige behandeling & diagnostiek voor jongeren met

Nadere informatie

Kortdurend intensief verblijf

Kortdurend intensief verblijf Inhoudsopgave De Buitenwereld 4 6 Doelgroep 8 Doelgericht werken 10 Inhoudelijke randvoorwaarden 11 2 3 De Buitenwereld Als je binnen een gezin een kind mag grootbrengen met psychiatrische problematiek

Nadere informatie

BEHANDELING IN DE VEILIGE CONTEXT VAN EEN GEZIN

BEHANDELING IN DE VEILIGE CONTEXT VAN EEN GEZIN G GEZINSGROEPEN BEHANDELING IN DE VEILIGE CONTEXT VAN EEN GEZIN DE GEZINS GROEPEN VAN DE HOENDERLOO GROEP Wonen in de veilige context van een gezin en tegelijkertijd profiteren van alle voorzieningen op

Nadere informatie

De baas over antisociaal en agressief gedrag. SNAP (Stop Nu Ander Plan)

De baas over antisociaal en agressief gedrag. SNAP (Stop Nu Ander Plan) De baas over antisociaal en agressief gedrag. SNAP (Stop Nu Ander Plan) Kinderen op het goede pad houden. SNAP - Stop Nu Ander Plan SNAP (Stop Nu Ander Plan) is een gezinsgericht behandelprogramma voor

Nadere informatie

llochtone meiden en vrouwen in-zicht

llochtone meiden en vrouwen in-zicht 2010 PROJECTEN Nieuwsbrief INHOUD Allochtone meiden & vrouwen in-zicht (Vervolg project) Kinderen aan zet (Onderzoek naar de gevolgen voor kinderen van het hebben van een moeder die seksueel misbruikt

Nadere informatie

Aan de slag! Wat is er nodig in de jji s?

Aan de slag! Wat is er nodig in de jji s? Aan de slag! Wat is er nodig in de jji s? Leonieke Boendermaker / expertisecentrum jeugdzorg Utrecht, 8-6-2006 NIZW Jeugd Doel jeugdstrafrecht Vergelden én voorkomen Schuld als maatstaf voor straf (vergelding)

Nadere informatie

Behandelaanbod slachtoffers van loverboys en mensenhandel. Doorontwikkeling van zes behandelprogramma s

Behandelaanbod slachtoffers van loverboys en mensenhandel. Doorontwikkeling van zes behandelprogramma s Behandelaanbod slachtoffers van loverboys en mensenhandel Doorontwikkeling van zes behandelprogramma s Anne Addink & Nienke Foolen, Nederlands Jeugdinstituut, december 2016 Zes jeugdhulpaanbieders hebben,

Nadere informatie

Bijlage Programma van Eisen

Bijlage Programma van Eisen Bijlage Programma van Eisen Functie: Jeugdzorgplus voor jongeren onder 12 jaar Toegangscriteria 1. Karakteristieken van het kind: De algemene karakteristieken van de cliënten zijn als volgt: Cliënten van

Nadere informatie

De Leemwinning. toelichting. Info-avond oktober 2015. Jeugdzorg Emmaüs 1

De Leemwinning. toelichting. Info-avond oktober 2015. Jeugdzorg Emmaüs 1 De Leemwinning toelichting Info-avond oktober 2015 Jeugdzorg Emmaüs 1 Inhoud - Doelgroep - Accenten in de werking - Begeleidingsfasen - Personeel - overzicht - functieomschrijvingen - praktische info -

Nadere informatie

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben

Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Ik werk Ik doe Ik kan Ik ben Mijn naam is Kinnik Ik ben Ik kan Ik doe... Ik werk... er voor ieder kind, van peuter tot jong volwassene. Ik ben volledig gericht op de wereld van kinderen en jongeren. Ik

Nadere informatie

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT

Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Flexibel thuistraject voor het hele gezin. GezinsFACT Behandeling in de eigen leefomgeving. GezinsFACT Sommige gezinnen komen door een opeenstapeling van negatieve factoren, waaronder het complexe probleemgedrag

Nadere informatie

Integrale Zorg. Kom verder! INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking

Integrale Zorg. Kom verder!   INFORMATIE VOOR VERWIJZERS. Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Integrale Zorg INFORMATIE VOOR VERWIJZERS Integrale Zorg voor kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking Kom verder! www.ln5.nl Bij het zorgarrangement Uit&Thuis start de behandeling met

Nadere informatie

ZIKOS Indicatieformulier

ZIKOS Indicatieformulier ZIKOS Indicatieformulier Doelgroep Op de afdeling ZIKOS (Zeer Intensieve Kortdurende Observatie- en Stabilisatieafdeling) worden jongens en meisjes tot een leeftijd van 18 ar opgenomen bij wie sprake is

Nadere informatie

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers

Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland. informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland Informatie voor verwijzers Forensisch Beschermd Wonen Het Hoogeland biedt in een open setting

Nadere informatie

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik

vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik > vooruitkomen + Hulp na seksueel misbruik OUDERS & OPVOEDERS Als er binnen uw gezin sprake is van seksueel misbruik, heeft dat grote invloed. Er is veel verdriet, boosheid, wantrouwen en schuldgevoel.

Nadere informatie

ZIKOS. Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie voor jongeren met een acuut en ernstig veiligheidsrisico.

ZIKOS. Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie voor jongeren met een acuut en ernstig veiligheidsrisico. ZIKOS Zeer Intensieve Kortdurende Observatie en Stabilisatie voor jongeren met een acuut en ernstig veiligheidsrisico. Over ZIKOS Soms is een jongere een zodanig gevaar voor zichzelf dat er extra intensieve

Nadere informatie

Zorgtraject Thuis Best.

Zorgtraject Thuis Best. Zorgtraject Thuis Best. Met oprechte belangstelling betrokken in dialoog klantgericht efficiënt Thuis Best Het zorgtraject Thuis Best gaat uit van een nauw samenwerkingsverband tussen Almata, de Viersprong,

Nadere informatie

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand

ORO ziet kansen. Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO ziet kansen Zorg in de regio voor mensen met een verstandelijke beperking en kinderen met een ontwikkelingsachterstand ORO is er voor alle mensen met een verstandelijke beperking in de regio Zuidoost

Nadere informatie

Zorgmodule Begeleid Wonen

Zorgmodule Begeleid Wonen Zorgmodule Begeleid Wonen Zorgaanspraak: Zorgaanbieder: Jeugdhulp Thuis Individueel Entréa HULPVRAAG Doelgroepen. De doelgroep bestaat uit normaal begaafde jeugdigen van 16-23 jaar, woonachtig in de regio

Nadere informatie

Productcatalogus 2015

Productcatalogus 2015 Productcatalogus 2015 Stichting ToReachIt Simple as A.B.C. Acceptance is the Beginning of Change Inhoudsopgave Inleiding Pag. 1.1 Waarom deze productcatalogus 3. 1.2 Stichting ToReachIt samengevat 3. Producten

Nadere informatie

Veilig opgroeien in een gezinssituatie. Gezinswonen

Veilig opgroeien in een gezinssituatie. Gezinswonen Veilig opgroeien in een gezinssituatie. Gezinswonen De kracht van het gewone leven. Gezinswonen Sommige kinderen en jongeren hebben langdurig behoefte aan een kleinschalige woonomgeving, in gezinsverband.

Nadere informatie

Veilig opgroeien in een vervangende opvoedsituatie. Specialistisch Groepswonen

Veilig opgroeien in een vervangende opvoedsituatie. Specialistisch Groepswonen Veilig opgroeien in een vervangende opvoedsituatie. Specialistisch Groepswonen Specialistisch Groepswonen Sommige kinderen en jongeren kunnen vanwege de ernst van hun gedragsproblematiek niet thuis wonen.

Nadere informatie

Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek

Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek Brochure voor verwijzers Zelfstandig leven voor mensen met NAH én psychiatrische problematiek ribw arnhem & veluwe vallei 2 Meedoen in de maatschappij; voor veel mensen met langdurige psychiatrische problemen

Nadere informatie

MET CARDEA KUN JE VERDER

MET CARDEA KUN JE VERDER MET CARDEA KUN JE VERDER 2 met cardea kun je verder 3 met cardea kun je verder weerslag hebben op het gedrag van een kind. Een team van specialisten met een brede deskundigheid helpt bij het oplossen van

Nadere informatie

Jongerenhulp. Voor jongeren vanaf 14 jaar. Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s)

Jongerenhulp. Voor jongeren vanaf 14 jaar. Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s) Jongerenhulp Voor jongeren vanaf 14 jaar Informatie voor jongeren en ouder(s)/verzorger(s) Soms gaan de dingen niet zoals je zelf zou willen in je leven. Dan kan het fijn zijn dat er iemand naast je staat

Nadere informatie

Deelsessie 2: kwaliteitsstandaarden

Deelsessie 2: kwaliteitsstandaarden Deelsessie 2: Implementatie van de Implementatie van de kwaliteitsstandaarden Programma Toelichting programma Project effectieve jeugdzorg Stadsregio Rotterdam: Werken met kwaliteitscriteria i Resultaten

Nadere informatie

Middelengebruik behandelen en terugdringen. Brains4Use

Middelengebruik behandelen en terugdringen. Brains4Use Middelengebruik behandelen en terugdringen. Brains4Use Risico s op delicten verminderen. Brains4Use Jongeren in Justitiële Jeugdinrichtingen en Jeugdzorg (Plus) - instellingen vervallen soms in oude fouten

Nadere informatie

WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING. Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK)

WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING. Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK) WERKEN AAN ONTWIKKELING MET EXTRA BEGELEIDING EN BEHANDELING Voor zeer moeilijk opvoedbare en lerende jongeren (ZMOLK) JONGEREN ONTDEKKEN WAT ZE WEL KUNNEN Jongeren met een IQ tussen 40 en 60 en ernstige

Nadere informatie

Aanbod Horizon Jeugdzorg

Aanbod Horizon Jeugdzorg Rijnhove Alphen aan den Rijn 4 t/m 12 jaar en 12 t/m 18 jaar Aanbod Horizon Jeugdzorg Bergse Bos Hestia Oostvoorne Midgaard Den Haag JeugdzorgPlus Prisma en JeugdzorgPlus onder de 12 jaar Pleegzorg in

Nadere informatie

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland

Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland Kortdurende hulpverleningstrajecten Maasland 1. Individuele sociale vaardigheidstraining 2. Sociale vaardigheidstraining groep 12-/12+ 3. Gezinsbegeleiding (6+) 4. Gezinsbegeleiding (0-6 jaar) 5. Individuele

Nadere informatie

ACREON ZORGT VOOR ONDERWIJS

ACREON ZORGT VOOR ONDERWIJS ACREON ZORGT VOOR ONDERWIJS EEN ONDERWIJSZORGARRANGEMENT Industriestraat 3 4462 EZ Goes 0113-222326 INFO@ACREON.NL E E N S A M E N W E R K I N G V A N 1 Inhoud Samenwerking Missie, visie en doelstelling

Nadere informatie

Wonen in een behandelgroep

Wonen in een behandelgroep Wonen in een behandelgroep OPEN BEHANDELGROEP MET VERBLIJF Informatie voor ouders en verzorgers van kinderen en jongeren met een licht verstandelijke beperking en gedragsproblemen Kom verder! www.ln5.nl

Nadere informatie

weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers

weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis verder met autisme dr. leo kannerhuis Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers weekendtraining voor jongeren met een autismespectrumstoornis (ASS) Informatie voor cliënten, ouders en verwijzers november 2014 centrum voor autisme dr. leo kannerhuis verder met autisme Weekendtraining

Nadere informatie

KANSEN VOOR JONGEREN

KANSEN VOOR JONGEREN KANSEN VOOR JONGEREN Liberty (13) Een van mijn hobby s is zingen, dat kan ik best goed. Voetbal vind ik ook leuk. Op het Hoenderloo College volg ik de Arbeidsgerichte Leerweg. Later wil ik sportdocent

Nadere informatie

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO

Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO Het pedagogisch beleid van het OPDC Samenwerkingsverband Zuidoost-Friesland VO 1. Inleiding Er zijn soms leerlingen die tijdelijk geen onderwijs kunnen volgen op hun eigen school. De reden hiervoor is

Nadere informatie

2. VERBLIJF. 2A: Verblijf deeltijd

2. VERBLIJF. 2A: Verblijf deeltijd 2. VERBLIJF 2A: Verblijf deeltijd VF 1: dagbehandeling De jeugdige ontvangt dagbehandeling op locatie van de zorgaanbieder. De hulpverlening is gericht op het achterhalen van de (mogelijke) oorzaak van

Nadere informatie

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers

Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie. Kinderen en Jeugdigen. Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Kinderen en Jeugdigen Informatie voor ouders/verzorgers Orthopsychiatrie en ambulante forensische kinderen jeugdpsychiatrie Inleiding

Nadere informatie

Kansen en uitdagingen

Kansen en uitdagingen NEJA CONFERENTIE 23 mei 2012 Kansen en uitdagingen Bij het toewerken naar een onderbouwde interventie Maryn Schut, Marc Onnen PROGRAMMA Verleden: waar komen wij vandaan? Toekomst: waar willen we naartoe?

Nadere informatie

AANMELDFORMULIER GEZINSBEHANDELING

AANMELDFORMULIER GEZINSBEHANDELING AANMELDFORMULIER GEZINSBEHANDELING Algemene informatie gezinsbehandeling Een gezinsbehandeling is een behandeling waaraan het gehele gezin deelneemt. Een gezinsbehandeling wordt vaak ingezet om de uithuisplaatsing

Nadere informatie

Gezinsbehandeling in en via JJI s. Henk Rigter Erasmus MC Curium MDFT Academie

Gezinsbehandeling in en via JJI s. Henk Rigter Erasmus MC Curium MDFT Academie Gezinsbehandeling in en via JJI s Henk Rigter Erasmus MC Curium MDFT Academie Drie systeemtherapieën in Nederland Erkend door de Erkenningscommissie Justitie FFT; MST; MDFT Alle drie ambulante behandelprogramma

Nadere informatie

Voor jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking

Voor jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking TRAININGSCENTRUM WOLDYNE Voor jongeren en jongvolwassenen met een licht verstandelijke beperking Lijn5 Lijn5 is werkzaam in de provincies Gelderland, Utrecht en Noord- Holland. In Gelderland biedt Lijn5

Nadere informatie

Elke jongere. telt... ONDERWIJS EN COACHING OP MAAT

Elke jongere. telt... ONDERWIJS EN COACHING OP MAAT Elke jongere telt... ONDERWIJS EN COACHING OP MAAT Big Picture Learning Rebound Waalwijk heeft een bijzonder concept met een tiental uitgangspunten: Leren in de echte wereld Persoonlijk Leerplan Authentieke

Nadere informatie

tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment

tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment tractor 30 maart 2011 ACT Assertive Community Treatment Behandelmethodiek die door haar specifieke aanpak patiënten met psychisch lijden wil helpen bij het: Bevorderen van herstel en rehabilitatie Bevorderen

Nadere informatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Ambulant Arrangement Hulpverlening. Herstel van de relatie en/of hulp bij terugkeer in de relatie

Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties. Ambulant Arrangement Hulpverlening. Herstel van de relatie en/of hulp bij terugkeer in de relatie Veiligheid en bescherming bij geweld in relaties Ambulant Arrangement Hulpverlening Herstel van de relatie en/of hulp bij terugkeer in de relatie Over het Ambulant Arrangement Hulpverlening Herstel van

Nadere informatie

Zorgvorm Doelgroep Problematiek Hulp Duur Financiering

Zorgvorm Doelgroep Problematiek Hulp Duur Financiering Timon helpt kinderen, jongeren, (jong)volwassenen en gezinnen bij problemen met opvoeden en opgroeien op weg naar zelfstandigheid en volwassenheid. Timon biedt Ambulante hulpverlening in de thuissituatie

Nadere informatie

Zorgmodule Naschoolse Dagbehandeling 12-18 jaar

Zorgmodule Naschoolse Dagbehandeling 12-18 jaar Zorgmodule Naschoolse Dagbehandeling 12-18 jaar Zorgaanspraak: Zorgaanbieder: Verblijf accommodatie zorgaanbieder deeltijd Entréa HULPVRAAG Doelgroepen. De doelgroep bestaat uit normaal begaafde jeugdigen

Nadere informatie