EISENBUNDEL TIENSE SENIOREN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "EISENBUNDEL TIENSE SENIOREN"

Transcriptie

1 EISENBUNDEL TIENSE SENIOREN

2 EISENBUNDEL VAN TIENSE SENIOREN Het is al lang geen verrassing meer: Vlaanderen vergrijst. Tussen vandaag en 2024, het einde van de komende lokale bestuursperiode, zal het aantal 60-plussers in Vlaanderen groeien met bijna 15%. Samen zullen de 60-plussers dan bijna 30% van de Vlaamse bevolking uitmaken. Bijna 1 op 15 Vlamingen zal ouder zijn dan 80. Een trend die zich ook in de jaren daarna nog lang verder zal zetten. In overleg met alle Tiense seniorenverenigingen zijn wij tot deze eisenbundel gekomen omdat de beleidsnota van de nieuw aangestelde coalitie er nog niet is en wij het noodzakelijk achten aan de beleidsverantwoordelijken om deze bundel over te maken. Het fenomeen van vergrijzing is algemeen gekend. Men dient dit anderzijds toch ook enigszins te nuanceren gezien ouderen in vergelijking met vroeger actiever, gezonder en hoger opgeleid zijn dan enkele decennia geleden. En zelfs ouderen die bepaalde beperkingen of zorgnoden hebben, beschikken nog over heel wat competenties en ervaringen die kunnen bijdragen tot een actieve, aangename en zorgzame gemeente. Een degelijk lokaal seniorenbeleid moet erin voorzien dat elke oudere, wat zijn of haar situatie ook moge zijn, de kans moet blijven krijgen om actief ouder te worden. Wie heel zijn/haar leven heeft bijgedragen tot de samenleving, elk op zijn/haar manier en naar eigen mogelijkheden, verdient een comfortabele en stimulerende oude dag. Dit gaat om meer dan louter fysiek actief kunnen zijn. Elke oudere moet de mogelijkheid krijgen om binnen zijn specifieke levensomstandigheden ouder te worden op een manier die zijn sociaal, mentaal en lichamelijk welzijn bevordert. Elke oudere moet deel uit kunnen blijven maken van ons sociaal en economisch leven, elke oudere moet maatschappelijk kunnen participeren en zich blijven ontplooien. Minder mobiel zijn of een handicap hebben, is geen reden om er niet bij te horen. Daarnaast is beleidsparticipatie van ouderen als ervaringsdeskundige essentieel. Senioren moeten in de eerste lijn betrokken blijven bij het uitzetten van het beleid. Op die manier kan Tienen een leeftijdsvriendelijke gemeente zijn.

3 VOORSTEL/ACTIEPLAN IN KAART BRENGEN VAN NODEN / DIALOOG / BETROKKENHEID - Het in kaart brengen van de noden van ouderen in onze gemeente is een eerste essentiële stap in het creëren van een leeftijdsvriendelijke gemeente. Om dit in kaart te brengen zijn heel wat instrumenten mogelijk: Ouderenbehoeftenonderzoeken checklist leeftijdsvriendelijke gemeente rondgang met senioren Op die manier moeten we vooreerst IN DIALOOG gaan met de senioren en kijken waar hun wensen liggen en waar ze verbeterideeën zien. - Opmaak van een zorgplan voor Tienen waarin de voornaamste uitdagingen van de vergrijzingsgolf worden aangehaald en waarin actieplan en actiepunten uit de doeken worden gedaan - Een gemeente leeftijdsvriendelijk maken vraagt aandacht binnen alle beleidsdomeinen die een impact kunnen hebben op hun welzijn en maatschappelijke participatie. We moeten zorgen voor dialoog en partnerschappen tussen gemeente, lokale seniorenraad, dienstverleners, middenveldorganisaties, burgerinitiatieven en verenigingen. - Senioren moeten ook rechtstreeks politiek kunnen deelnemen via het zelf opnemen van politieke mandaten, een aandachtspunt bij het samenstellen van verkiezingslijsten SOCIALE UITSLUITING VERMIJDEN BETERE TOELEIDING NAAR RECHTEN EN ONDERSTEUNING - Ouderen maken vaak onvoldoende gebruik van hun rechten en voorzieningen waarop ze beroep kunnen doen. De redenen voor deze non-take-up of onderbescherming zijn divers: een gebrek aan goede informatie (op het juiste moment), omslachtige toekenningsprocedures, onvoldoende persoonlijke begeleiding, de digitale kloof, praktische barrières. Cruciaal is dat lokale rechten en tegemoetkomingen automatisch toegekend worden. - Als regisseur van het lokaal sociaal beleid hebben we een belangrijke verantwoordelijkheid om hulpverleners binnen de eigen sociale dienst, OCMW, CAW, ziekenfondsen, verenigingen sterker te laten samenwerken over eigen grenzen heen. - Een goede bereikbaarheid en toegankelijkheid van alle noodzakelijke lokale diensten en voorzieningen blijft essentieel voor ouderen, bij voorkeur op één centraal punt. - De digitale kloof raakt senioren het hardst. Trends als de sluiting van lokale bankkantoren, het schrappen van zitdagen of het uitsluitend verspreiden van informatie via internet raakt senioren logischerwijze disproportioneel hard. Duidelijke en laagdrempelige communicatie op maat via traditionele kanalen is belangrijk. Ouderen zijn meer geholpen met mondelinge informatie. Bovendien kan dergelijke mondelinge communicatie en infoverspreiding bruggen bouwen.

4 OUDEREN (BLIJVEND) KANSEN BIEDEN OM TE PARTICIPEREN - Ouderen moeten de kans krijgen om levenslang te leren en bij te blijven. Zij moeten ook datgene kunnen leren wat zij nodig achten om zo lang mogelijk zelfstandig en actief te blijven. Een aangepast leer- en vormingsaanbod voor senioren, een basisaanbod nieuwe media en informatietechnologie om de digitale kloof te verkleinen. Specifieke lessen en cursussen op maat en tempo, het ter beschikking stellen van materiaal en ruimten. Op dat vlak kunnen gemeenten heel wat ondersteuning bieden. Dergelijk aanbod moet bovendien vlot bereikbaar en betaalbaar blijven voor senioren. - Organisatie van opfrissingscursus rijvaardigheid voor senioren hetgeen hun vertrouwen in het verkeer kan vergroten - Senioren moeten betrokken worden met het verenigingsleven. Verenigingen spelen immers een cruciale rol in het sociaal weefsel van een gemeente, in de sociale inclusie van ouderen, in het mee realiseren van zorgzame buurten en in het bereiken en ondersteunen van mensen in een kwetsbare situatie. Wij willen inzetten op een aangepaste subsidiëring via projectsubsidies van activiteiten/werking die de vereenzaming tegengaan. Een eigen ontmoetingsplaats binnen de stad is zeker één van de projecten die echt nodig is in deze context. - Om sociale isolatie tegen te gaan kunnen buurtnetwerken en lokale dienstencentra, ingebed in de wijk, ingeschakeld worden. Of een visite vanwege maatschappelijk werkers. De voorbije jaren verdwenen steeds meer winkels, cafés en diverse diensten uit kleinere kernen. Er wordt geschrapt in het aanbod openbaar vervoer. Voorzieningen en diensten worden gecentraliseerd, ontmoetingsplaatsen verdwijnen. Inwoners buiten de stadskernen zijn voor zowat alles aangewezen op de auto. Een buurtpunt is een ontmoetingsplaats met verschillende diensten en vervoersaanbod. De concrete invulling en vorm hangt af van de lokale noden, wensen en mogelijkheden. Dat kan gaan van een lokale markt over een mobipunt tot een buurtcafé. - Dergelijke initiatieven vergen vanwege de gemeente een voldoend omkadering, onderhouden ruimtes, catering, ontvangst van mensen, ophalen van minder mobiele mensen,. Ouderen hebben heel wat kennis en ervaring in de aanbieding. Samenwerking en ontmoeting over verschillende generaties heen kan enorm verrijkend zijn. Mensen verbinden en elkaar laten ontmoeten werkt! - Vrijwilligers zijn de onzichtbare kracht van tal van initiatieven, verenigingen, projecten, Zowel aan de senioren zelf als aan de verenigingen moet voldoende, duidelijke en laagdrempelige informatie en ondersteuning gegeven worden om elkaar vlot te vinden. - Ouderen verlangen naar culturele en sportactiviteiten met aangepaste starturen, een goed bereikbaarheid en aan een democratische prijs. Dit dient in overleg afgestemd te worden. Ook bewoners van rust- of woonzorgtehuizen willen mee participeren en moeten aanspraak kunnen maken op (financiële) ondersteuning hiervoor.

5 - Sport voor ouderen dient een volwaardige plaats te krijgen in de planning. Er dient voorzien in voldoende aangepaste infrastructuur maar ook in sportbegeleiders met kennis. Wanneer sport en beweging op ontspannende, actieve wijze en op maat van ouderen wordt aangeboden, zijn deze activiteiten bevorderend voor de gezondheid. Bovendien is het sociaal contact een zeer positief neveneffect. KWALITATIEF EN AANGEPAST WOONBELEID - Veel ouderen willen (begrijpelijk) zo lang mogelijk in hun eigen woning of buurt blijven wonen. Een woonplaats is immers meer dan gewoon een huis. Woningen moeten betaalbaar zijn. Ook als stad moeten we hierin onze rol spelen. - Thuiswonen en thuiszorg verdienen maximale ondersteuning op verschillende vlakken: financieel, hulp, opvang, vorming, - Een breed pakket aan thuiszorgdiensten die een aantal taken in het dagdagelijkse leven van zorgbehoevende ouderen overnemen (maaltijden, klusjes, boodschappen, ), moet het mogelijk maken dat ouderen langer in hun eigen woning kunnen blijven. - Daarnaast moeten we er ook op toezien dat ouderen tijdig aangemoedigd worden om hun woning aan te passen aan hun nieuwe situatie. - Ouderen moeten voldoende gesensibiliseerd, geïnformeerd en ondersteund worden over veiligheid in al zijn facetten, gaande van valpreventie, diefstal, CO-vergiftiging, brand- en inbraakbeveiliging tot verkeersveiligheid. - We moeten inzetten op zorgzame buurten met een hoge meegroeifactor door het aanbod van een mix aan woontypes en diensten/voorzieningen die anticiperen op wijzigingen van leeftijden en overeenkomstige noden. - Sociale buurtnetwerken kunnen zorgen voor sociaal contact, voor het versterken van initiatieven tot wederzijdse steun en hulp. - Wij pleiten (bij nieuwe woonprojecten) voor het maximaal stimuleren van alternatieve woonvormen met enerzijds leeftijdsgenoten maar anderzijds ook intergenerationele woonformules die een dynamiek kunnen geven aan wederzijdse steun en zorg. - We moeten aandacht hebben voor de inplanting van bouwprojecten van assistentiewoningen en/of woonzorgcentra. Deze moeten voorzien worden in een aangename, veilige en levendige buurt in de nabijheid van winkels, diensten, voorzieningen, kinderen/scholen. Niet in een buitenwijk waar ouderen eerder afgesneden zijn van de rest van het stad. Verder moeten dergelijke woningen voor iedereen die er nood aan heeft, ook de laagste inkomens, betaalbaar blijven.

6 HINDERNISSEN WEGNEMEN M.B.T. MOBILITEIT & OPENBARE RUIMTE - Volgens ouderenbehoeftenonderzoeken ondervindt bijna 30% van de ouderen vervoers- en bereikbaarheidsproblemen, gaande van een gebrek aan parkeerplaatsen voor minder mobiele mensen, oneffen voet- en fietspaden, obstakels, onveilige verkeerssituaties, een gebrek aan rustplaatsen (banken), openbare toiletten, een te hoge kostprijs, slechte straatverlichting en een te beperkt aanbod van openbaar vervoer. Dit werkt het risico op sociale uitsluiting en vervoersarmoede in de hand. - Een goed en betaalbaar openbaar vervoer met een basisbereikbaarheid voor iedereen (zowel voor woonst, winkels, diensten en recreatie) in overleg met senioren is belangrijk. Als lokaal bestuur moeten we mee aan het stuur durven staan bij de reorganisatie van het openbaar vervoer en mobiliteitsproblematiek in het algemeen. - Het openbaar vervoer kan aangevuld worden met taxicheques, een voldoende aanbod van de minder-mobielen-centrale en de belbussenformule met halte aan huis in geval van fysieke beperkingen. - Samenspraak met ouderen voor het nemen van beslissingen i.v.m. aanbod, infrastructuur, stopplaatsen, e.d. leiden naar de beste oplossing voor iedereen. - Een adviserende en werkende Ouderen Adviesraad (OAR) met senioren die ook kunnen helpen bij het organiseren van deze feesten zou nuttiger zijn dan een logge, huidige seniorenraad. - Bij het versterken van stad- en dorpskernen moet voldoende aandacht besteed worden aan toegankelijkheid en bereikbaarheid. De openbare ruimte moet aantrekkelijk en veilig zijn en door alle inwoners, met of zonder beperking, vlot en veilig gebruikt kunnen worden. Door bestemmingen te bundelen en bewegings- en leeftijdsvriendelijke straten en buurten te creëren worden ouderen versterkt in hun beweging en in hun autonomie. - Veiligheid ligt ouderen zeer nauw aan het hart. Als zwakke weggebruiker (fietser of voetganger) verwachten ze in hun onmiddellijke leefomgeving voldoende verkeersmaatregelen die de verkeersveiligheid verbeteren. Te veel en vaak te snel verkeer waartegen meer moet opgetreden worden door politie (meer blauw / meer controle). Maar ook de infrastructuur dient zo sterk mogelijk aangepast om veiligheid en leefbaarheid te verhogen.

7 BETAALBARE & KWALITEITSVOLLE ZORGVOORZIENINGEN - Met het ouder worden verhoogt eveneens de kans op gezondheidsproblemen. Ouderen verwachten dan ook betaalbare, kwaliteitsvolle en toegankelijke zorgvoorzieningen. Samen met de verschillende eerstelijnsactoren en zorgpartners moeten we een zo efficiënt en breed mogelijk zorgnetwerk organiseren teneinde te waken over de zorgnood - We maken werk van de kwaliteitsbewaking van alle zorg in Tienen. Niet alleen van de eigen OCMW-diensten maar ook van deze van de privé-partners. Indien iemand niet tevreden is van de kwaliteit moet die melding hiervan kunnen doen bij één centraal (zorg)aanspreekpunt. - Ondersteuning van mantelzorg via een (uitgebreide) mantelzorgpremie. Zorgen voor oudere, zieke of hulpbehoevende mensen is immers een zeer belangrijk element in een zorgende samenleving. - Herinstallatie van volksrestaurant. Hiermee willen we ook de sociale contacten bevorderen en op die manier de vereenzaming tegengaan. Voor alle vragen in verband met deze eisenbundel kan u contact opnemen met Nele Daenen (tel ). Marcel Logist Gilbert Vandervelpen René Jacquemijn Lucien Dewaelheyns Nele Daenen ondervoorzitter S-Plus Leuven coördinator S-Plus regio Tienen voorzitter S-Plus Tienen voorzitter S-Plus Sint-Margriete-Houtem fractieleidster Sp.a Tienen

Seniorenbeleidsplan

Seniorenbeleidsplan Seniorenbeleidsplan 2018-2023 1 Inhoudsopgave Inleiding 1. Pensioenen 2. Armoede 3. Participatie,betrokkenheid en inspraak 4. Veiligheid 5. Mobiliteit 6. Zorg op maat 2 Inhoudsopgave 7. Bouwen, wonen en

Nadere informatie

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing

Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Toekomstgericht antwoord geven op de uitdagingen van de vergrijzing Cijfers en feiten 2011: 1,86 miljoen 65 plussers 2020: 2,22 miljoen De volgende 10 jaar groeit de groep van 80-plussers tot bijna 577.000,

Nadere informatie

OKRA geeft Tussengas

OKRA geeft Tussengas ZILVERBOEK TUSSENGAS OKRA geeft Tussengas TUSSENGAS MAXIMAAL OPGEMAAKT DOOR : OKRA TREFPUNT LAARNE OKRA TREFPUNT KALKEN OKRA geeft Tussengas ZILVERBOEK TUSSENGAS Mei 2010 Aan het college van burgemeester

Nadere informatie

1. PUBLIEKE RUIMTE EN GEBOUWEN

1. PUBLIEKE RUIMTE EN GEBOUWEN CHECKLIST LEEFTIJDSVRIENDELIJKE GEMEENTE Items Het is belangrijk om je score telkens te beargumenteren met concrete voorbeelden die je gezien hebt. Die kunnen dan ook aangegrepen worden om aan de situatie

Nadere informatie

Wie?

Wie? Wie? Wie? Wie? Keynote Keynote Karel Lhermitte, Landelijke Gilden Panelgesprek Frans Vanherreweghe, De Lovie, Dorpspunt in Beveren aan de IJzer, Dieter Hoet, coördinator van het Westhoekoverleg, dorpshubs

Nadere informatie

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier

Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Bewegingskansen via toegankelijke (preventieve) gezondheidszorg Jan Tessier Wat als preventieve gezondheidszorg toegankelijk zou zijn voor iedereen? 1 Beweegprikkels en preventie Bewegen is essentieel:

Nadere informatie

MORTSEL» DE WEG VOORUIT. Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel.»

MORTSEL» DE WEG VOORUIT. Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel.» MORTSEL DE WEG VOORUIT Samen zorgen dat we met z'n allen vooruitgaan in Mortsel. Winkelen? Dan moet je in Mortsel zijn! Mortsel heeft veel troeven in handen om de winkelkern toekomstbestendig te maken.

Nadere informatie

Leeftijdsvriendelijke gemeente. Welkom in. Zwijndrecht

Leeftijdsvriendelijke gemeente. Welkom in. Zwijndrecht Leeftijdsvriendelijke gemeente Welkom in Zwijndrecht Wat is een leeftijdsvriendelijke gemeente Geeft iedereen de kans deel te nemen aan alle aspecten van het maatschappelijk leven: alle ouderen hebben

Nadere informatie

een zorglandschap waar de organisatie niet echt wijk- of engagement, resulteer bijna

een zorglandschap waar de organisatie niet echt wijk- of engagement, resulteer bijna WOONZORGZONE Olen-Centrum, een ander verhaal De weg naar een aangenaam, veilig en warm samen leven in Olen-Centrum Jan Van Velthoven, gerontoloog Inleiding zorg woon OLEN- CENTRUM Het lokale bestuur in

Nadere informatie

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012)

Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) Hoge Raad voor Vrijwilligers over het EYAA 2012 (European Year of Active Ageing 2012) De Hoge Raad voor Vrijwilligers (HRV) kijkt relatief tevreden terug op 2011, het Europees Jaar voor het Vrijwilligerswerk.

Nadere informatie

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit.

Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES. 2. Mobiliteit Ouderen willen zich overal kunnen verplaatsen, ook bij beperking van de persoonlijke mobiliteit. OOK Vlaams OUDEREN OVERLEG KOMITEE vzw - Vlaamse OUDERENRAAD Aandachtspunten t.a.v. de PROVINCIES 1. Informatie en communicatie Ouderen willen de diensten en taken van de provincie beter kennen. 2. Mobiliteit

Nadere informatie

Vermaatschappelijking van de zorg: nieuwe verhoudingen tussen staat, markt en gemeenschap?

Vermaatschappelijking van de zorg: nieuwe verhoudingen tussen staat, markt en gemeenschap? Vermaatschappelijking van de zorg: nieuwe verhoudingen tussen staat, markt en gemeenschap? Prof. dr. Koen Hermans LUCAS, Centrum voor zorgonderzoek en consultancy CeSO KU Leuven Welfare mix : vier aanbieders

Nadere informatie

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap

Het beleid t.a.v. mensen met een handicap Iedereen telt mee in de stad of gemeente 1 De gemeenteraadsverkiezingen 2012 Het memorandum van VFG Het beleid t.a.v. mensen met een handicap In het algemeen vraagt VFG dat gelijke kansen en toegankelijkheid

Nadere informatie

One size does not fit all. Samen aan de slag. Hoe ouderen meer in beweging brengen? 6 sleutels tot succes uit de praktijk

One size does not fit all. Samen aan de slag. Hoe ouderen meer in beweging brengen? 6 sleutels tot succes uit de praktijk Hoe ouderen meer in beweging brengen? 6 sleutels tot succes uit de praktijk Ingrid Peeters, OKRA-SPORT + Nathalie Sluyts, Vlaamse Ouderenraad One size does not fit all Samen aan de slag 1 Omgaan met kwetsbaarheid

Nadere informatie

Wat vindt meer dan 25% van de Poperingse bevolking belangrijk? Memorandum. naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018

Wat vindt meer dan 25% van de Poperingse bevolking belangrijk? Memorandum. naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 Memorandum naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 Het is al lang geen verrassing meer: Vlaanderen vergrijst en verzilvert. Tussen vandaag en 2024, het einde van de komende lokale bestuursperiode,

Nadere informatie

SENIORENBELEID te VORSELAAR

SENIORENBELEID te VORSELAAR SENIORENBELEID te VORSELAAR Inleiding In het voorjaar 2015 werd het ouderenbehoefteonderzoek in Vorselaar afgerond. Bedoeling is dat de resultaten worden ontleed en als eindresultaat een seniorenbeleidsplan

Nadere informatie

SOC bijeenkomst, 26 november 2014

SOC bijeenkomst, 26 november 2014 1 Stijlvol Ouder Jeannette Dijkman Anders kijken naar ouder worden Onderzoek, marketing, communicatie, seniorenmakelaar Inhoud: Algemene trends en toekomstperspectief Demografische ontwikkelingen De nieuwe

Nadere informatie

Een Tienen waar iedereen meetelt

Een Tienen waar iedereen meetelt Tienen Een Tienen waar iedereen meetelt een sociaal-duurzaam project Programma Gemeenteraadsverkiezingen 2018 INLEIDING 2018 het jaar van de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen. Een jaar waarin de

Nadere informatie

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede

Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang = instrument in strijd tegen kinderarmoede Kinderopvang heeft verschillende functies: een economische functie, een pedagogische en een sociale functie. Kwalitatieve kinderopvang weet deze

Nadere informatie

Een initiatief dat als voorbeeld kan dienen van een succesvolle samenwerking tussen verschillende stads- en OCMW diensten.

Een initiatief dat als voorbeeld kan dienen van een succesvolle samenwerking tussen verschillende stads- en OCMW diensten. Beste dames en heren Beste Senior Welkom op de opening van de Seniorenweek. Dit jaarlijks initiatief van OCMW, Stad en Seniorenraad, die telkens met beperkte middelen een aantrekkelijk programma samenstellen,

Nadere informatie

Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010

Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010 Griet Coppé Vlaams Volksvertegenwoordiger CD&V www.grietcoppe.be Persnota: Dag van de Verzorgende 20/10/2010 Synthese Onze samenleving staat voor enorme uitdagingen op het vlak van zorg. De verzilvering

Nadere informatie

Wauters. Hoe geeft u volmacht?

Wauters. Hoe geeft u volmacht? 2 An Wauters 42 jaar Emiel Opdebeecklaan 39, Keerbergen an.wauters@telenet.be 0484 67 11 19 tekent, droomt en geniet van de natuur Er is nog zoveel meer mogelijk in Keerbergen Na een periode van ziekte

Nadere informatie

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de

VERANDERING. GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de STEM VOOR TIJD VOOR VERANDERING HET VERKIEZINGSPROGRAMMA IN 5 MINUTEN GroenLinks Bergen op Zoom staat voor fundamentele keuzes bij de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Wij kiezen ervoor om de

Nadere informatie

Ouderenbeleidsplan Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties

Ouderenbeleidsplan Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties Kabinet Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Ouderenbeleidsplan 2010 2014 Verslag consultatieronde ouderenraden en organisaties Koolstraat 35-1000 Brussel Tel : 02-552 64 00 Fax : 02-552

Nadere informatie

BELEIDSNOTA S NAAR AANLEIDING VAN DE GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN

BELEIDSNOTA S NAAR AANLEIDING VAN DE GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN OOSTROZEBEKE OPEN KRISTELIJK RESPECTVOL ACTIEF BELEIDSNOTA S NAAR AANLEIDING VAN DE GEMEENTERAADS VERKIEZINGEN IN 2012 1 DOET DE ZILVERPROEF OKRA 55+ is in onze gemeente de grootste socio culturele beweging

Nadere informatie

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen

Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Duurzaam samenwerken in een buurtgericht netwerk voor kinderen en gezinnen Welke uitdagingen liggen er? Het lokaal geïntegreerd gezinsbeleid neemt een belangrijke plaats in binnen het lokaal sociaal beleid,

Nadere informatie

De bruisende stad. Beleidskader

De bruisende stad. Beleidskader De bruisende stad Vlaams Regeerakkoord: Beleidskader» Werk maken van duurzame, creatieve steden» Stedelijke kernen uitbouwen tot aantrekkelijke woonkernen met een interessant cultureel, onderwijs-, verzorgings-,

Nadere informatie

OKRA geeft Tussengas

OKRA geeft Tussengas ZILVERBOEK TUSSENGAS OKRA geeft Tussengas TUSSENGAS MAXIMAAL BERLARE OPGEMAAKT DOOR : OKRA TREFPUNT BERLARE OKRA TREFPUNT OVERMERE OKRA TREFPUNT UITBERGEN OKRA geeft Tussengas ZILVERBOEK TUSSENGAS Mei

Nadere informatie

regionaal zorgstrategisch plan

regionaal zorgstrategisch plan regionaal zorgstrategisch plan 2017-2024 INHOUDSTAFEL DOELSTELLING 3 UITDAGINGEN maatschappelijke veranderingen omgevingsanalyse 4 5 WAAR STAAN WE VOOR? 6 WAAR GAAN WE VOOR? samen armoede bestrijden werken

Nadere informatie

Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan

Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan Wensen en ideeën over Wonen met Welzijn en Zorg vanuit cliëntenperspectief in de regio Eemland: een Quick Scan Een wensen- en ideeënlijst vanuit cliëntenperspectief als leidraad voor de samenwerkende gemeenten

Nadere informatie

Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen

Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen Senioren op Straat Verwerkingsformulier voor seniorenverenigingen Postnummer + (deel)gemeente Naam seniorenvereniging Contactpersoon 1 Algemene informatie 1. Onder hoeveel mensen is de enquête verspreid?

Nadere informatie

42 Armoede in je hoofd en onder je vel

42 Armoede in je hoofd en onder je vel 42 Armoede in je hoofd en onder je vel Jeanine Bellens OCMW Zottegem Lokaal sociaal beleid Wat vooraf ging. SIT- SEL ( 2009) Eerstelijnszone (2018) Lokale contacten met de zorgpartners zijn cruciaal voor

Nadere informatie

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften

Dorpsraad Kermt. Visietekst. 1. Situering. 2. Behoeften Dorpsraad Kermt Visietekst 1. Situering Meer en meer burgers krijgen het gevoel dat de ziel verdwijnt uit onze deelgemeente. De toekomstplannen die er voor onze deelgemeente gemaakt worden, liggen onvoldoende

Nadere informatie

Menselijke maat in het landelijk gebied

Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Menselijke maat in het landelijk gebied Mensen maken het landelijk gebied. Het zijn juist de trotse en betrokken bewoners die zorgen voor een landelijk gebied dat

Nadere informatie

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april

Een gemeentelijk dorpenbeleid. Plattelandsacademie Leuven, 28 april Een gemeentelijk dorpenbeleid Plattelandsacademie Leuven, 28 april Trends in de dorpen Wonen In het buitengebied neemt bevolking tot 2030 globaal toe In sommige gemeenten zal er krimp zijn Groei zal ook

Nadere informatie

OKRA ZILVERBOEK 2018 (voor de bestuursperiode )

OKRA ZILVERBOEK 2018 (voor de bestuursperiode ) OKRA ZILVERBOEK 2018 (voor de bestuursperiode 2019-2024) Opgesteld door de OKRA Trefpunten van de gemeente Sint-Katelijne -Waver - Centrum - Waver - Goede Herder 1. Voorwoord Het is al lang geen verrassing

Nadere informatie

De actief zorgzame buurt : van concept naar praktijk

De actief zorgzame buurt : van concept naar praktijk Workshop 3 : buurtgerichte zorg passende bundeling van hulp en zorg voor elke buurtbewoner De actief zorgzame buurt : van concept naar praktijk Inspiratiemoment 20 maart 2017 Sociale cohesie en buurtgericht

Nadere informatie

Uitgebreid memorandum lokale verkiezingen 2018

Uitgebreid memorandum lokale verkiezingen 2018 Uitgebreid memorandum lokale verkiezingen 2018 7 speerpunten voor een inclusief en leeftijdsvriendelijk lokaal ouderenbeleid 21 juni 2017 Vlaamse Ouderenraad vzw Broekstraat 49-53 1000 Brussel www.vlaamse-ouderenraad.be

Nadere informatie

Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen

Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen Gezonde Gemeente 2020 Grimbergen 30 11 2017 1 boodschap vanuit de voltallige Vlaamse preventiesector: Zet in op preventieve gezondheidszorg! DE GEZONDHEIDS KLOOF Voorbeelden van hoe een gemeente zichzelf

Nadere informatie

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking!

Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Dienstencentra & ouderenverenigingen Van samenspraak naar samenwerking! Doelstelling: Deze nota heeft als doel om het overleg en de samenwerking op gemeentelijk niveau tussen de lokale dienstencentra en

Nadere informatie

ZORG EN WONEN VOOR OUDEREN

ZORG EN WONEN VOOR OUDEREN ZORG EN WONEN VOOR OUDEREN COMMISSIE VOOR WELZIJN, VOLKSGEZONDHEID, GEZIN EN ARMOEDEBELEID HOORZITTING WOENSDAG 11 DECEMBER 2013 JUL GEEROMS VOORZITTER, MIE MOERENHOUT - DIRECTEUR, ANNICK DE DONDER STAFMEDEWERKER

Nadere informatie

Wat is de bijdrage van elektrische fietsen tot de gezondheid en mobiliteit van ouderen?

Wat is de bijdrage van elektrische fietsen tot de gezondheid en mobiliteit van ouderen? Wat is de bijdrage van elektrische fietsen tot de gezondheid en mobiliteit van ouderen? Jelle Van Cauwenberg, Bas de Geus, Peter Clarys, Ilse De Bourdeaudhuij en Benedicte Deforche Onze samenleving vergrijst.

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD. Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen. Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat bus Brussel

VLAAMSE OUDERENRAAD. Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen. Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat bus Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen Vlaamse Ouderenraad 25 maart 2009 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2009/1 Sport en Bewegen voor ouderen

Nadere informatie

Thema 3: Armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap

Thema 3: Armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap Thema 3: Armoede en kwetsbaarheid in de landbouw- en plattelandsgemeenschap Situering Armoede op het platteland lijkt wel onzichtbaar en onbekend. Er is een gebrek aan gegevens over plattelandsarmoede

Nadere informatie

ONGEZONDE SITUATIE GEZONDERE SITUATIE. Creëert een ongezonde situatie: slechte lucht door uitlaatgassen

ONGEZONDE SITUATIE GEZONDERE SITUATIE. Creëert een ongezonde situatie: slechte lucht door uitlaatgassen In een zone 30 verplaatsen mensen zich vaak over een korte afstand. Kies daarom voor meer ruimte waarin de burger zich actief kan verplaatsen (zoals met de fiets of te voet). Creëer ook een aangename omgeving

Nadere informatie

12/05/2016 PRO-ACTIEF WERKEN IN OUDERVRIENDELIJK KORTENAKEN KORTENAKEN? ONTSTAAN ouderenbehoefteonderzoek

12/05/2016 PRO-ACTIEF WERKEN IN OUDERVRIENDELIJK KORTENAKEN KORTENAKEN? ONTSTAAN ouderenbehoefteonderzoek PRO-ACTIEF WERKEN IN OUDERVRIENDELIJK KORTENAKEN KORTENAKEN? Landelijke gemeente in het Hageland Uitgestrekt 7888 inwoners wonen zeer verspreid Sterk vergrijsde bevolking Gemiddeld inkomen zeer laag Groot

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 651 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 30 NOVEMBER 2016 VRAAG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 30 november 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben

Nadere informatie

betreffende de erkenning en ondersteuning van de Minder Mobielen Centrales (MMC s)

betreffende de erkenning en ondersteuning van de Minder Mobielen Centrales (MMC s) stuk ingediend op 1243 (2010-2011) Nr. 1 29 augustus 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen en de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen betreffende de erkenning en

Nadere informatie

Actief ouder worden: meer dan sportelen. Prof. Dr. Anja Declercq UDL Kortrijk, 27 februari 2014

Actief ouder worden: meer dan sportelen. Prof. Dr. Anja Declercq UDL Kortrijk, 27 februari 2014 Actief ouder worden: meer dan sportelen Prof. Dr. Anja Declercq UDL Kortrijk, 27 februari 2014 De vergrijzing wordt vaak en vooral geproblematiseerd Maar is de vergrijzing iets dat louter negatief is?

Nadere informatie

ZORGNETWERK OUDERVRIENDELIJK KORTENAKEN

ZORGNETWERK OUDERVRIENDELIJK KORTENAKEN ZORGNETWERK OUDERVRIENDELIJK KORTENAKEN ONTSTAAN 2007 ouderenbehoefteonderzoek 2014 herhaling Duidelijke resultaten -> beschikbaar maandinkomen steeg 2007: 34,4% < 1000 2014: 10% < 1000 -> tevredenheid

Nadere informatie

Hoe willen wij wonen? Woonwensen en verwachting van ouderen 3 maart 2009

Hoe willen wij wonen? Woonwensen en verwachting van ouderen 3 maart 2009 Woonwensen en verwachting van ouderen 3 maart 2009 10u30 Onthaal 11u00 Woon-en zorgverwachtingen van ouderen Inleiding An Hermans Panel met Mia Houben Simone Van Brussel en Ludwig Caluwé Georgina Denolf

Nadere informatie

BOOM» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom.»

BOOM» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom.» BOOM DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Boom. Wie lokaal shopt, schopt leven in de buurt! Boom, een bruisende handelskern in het hart van de Rupelstreek. Waar Bomenaars

Nadere informatie

3/ WERKEN AAN EEN WARME DORPSGEMEENSCHAP

3/ WERKEN AAN EEN WARME DORPSGEMEENSCHAP 3/ WERKEN AAN EEN WARME DORPSGEMEENSCHAP - De gemeente: uw partner - Een bruisend verenigingsleven met gerespecteerde vrijwilligers en een sterke buurtwerking - Aandacht voor alle doelgroepen: kinderen,

Nadere informatie

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020

SOCIAAL PERSPECTIEF. sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 SOCIAAL PERSPECTIEF sociale structuurvisie Zaanstad 2009-2020 De sociale ambitie: Zaanstad manifesteert zich binnen de metropoolregio Amsterdam

Nadere informatie

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011

Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Toespraak van Vlaams minister Lieten op eindcongres The Missing Link - woensdag 21 september 2011 Geachte heer Commissaris Andor, Geachte mensen van De Link, mensen van de Europese partnerorganisaties,

Nadere informatie

Korte conclusies van het winteratelier

Korte conclusies van het winteratelier Korte conclusies van het winteratelier De autonome mobiliteit van kinderen onder druk 14 december 2018 @info@k-s.be www.k-s.be Autonome mobiliteit van kinderen Wat maakt dat kinderen zullen zeggen oké,

Nadere informatie

AANDACHT VOOR IEDEREEN

AANDACHT VOOR IEDEREEN AANDACHT VOOR IEDEREEN Elke Tienenaar moet mee kunnen, van jong tot oud, man of vrouw, in Tienen geboren of pas sinds kort inwoner van Tienen. We willen dat iedereen zich welkom voelt in Tienen. Samenleven

Nadere informatie

OKRA geeft Tussengas

OKRA geeft Tussengas ZILVERBOEK TUSSENGAS OKRA geeft Tussengas TUSSENGAS MAXIMAAL WICHELEN OPGEMAAKT DOOR : OKRA TREFPUNT WICHELEN OKRA TREFPUNT SCHELLEBELLE CENTRUM OKRA TREFPUNT SCHELLEBELLE BRUINBEKE OKRA TREFPUNT SERSKAMP

Nadere informatie

Participatie en integratie: leeftijdsvriendelijke gemeenten

Participatie en integratie: leeftijdsvriendelijke gemeenten Participatie en integratie: leeftijdsvriendelijke gemeenten Cijfers en feiten 1.924.472 65 plussers in België (17,4 % v.d. totale bevolking) In Vlaanderen: 1.100.194 65 plussers Aantal 100 plussers in

Nadere informatie

Gezamenlijke commissie Welzijn. Gezonde stad Mechelen 2025

Gezamenlijke commissie Welzijn. Gezonde stad Mechelen 2025 Gezamenlijke commissie Welzijn Gezonde stad Mechelen 2025 De weg naar een succesvol lokaal gezondheids-beleid én hoe Logo Mechelen jullie op weg kan zetten. (Wat is het?) Een Gezonde Stad is een Stad

Nadere informatie

UITTREKSEL UIT VERSLAG VERGADERING OUDERENADVIESRAAD

UITTREKSEL UIT VERSLAG VERGADERING OUDERENADVIESRAAD UITTREKSEL UIT VERSLAG VERGADERING OUDERENADVIESRAAD Datum: 26 juni 2013 Plaats: Constant Permeke zaal, 2 de verdiep gemeentehuis Aanwezig: Bauwens Edmond, S-Plus Briers Paul, voorzitter Christelijke Bejaardenbond

Nadere informatie

Alternatieve en innoverende vormen van huisvesting, dienstverlening en zorg voor ouderen: een algemene inleiding

Alternatieve en innoverende vormen van huisvesting, dienstverlening en zorg voor ouderen: een algemene inleiding Opvangmogelijkheden in de zorg Alternatieve en innoverende vormen van huisvesting, dienstverlening en zorg voor ouderen: een algemene inleiding Rebekka Verniest Departement Onderzoek en Ontwikkeling Landsbond

Nadere informatie

Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen.

Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen. RANST DE WEG VOORUIT Met CD&V/WIJRanst werken WIJ aan leefbare dorpen. CD&V/ WIJRanst, wie zijn WIJ? CD&V is naast een politieke partij een brede beweging die actief is in Ranst om er een goede leefomgeving

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net ZORGNETWERKEN Minder mazen en meer net Samenlevingsopbouw Ondersteunt en versterkt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie Werkt samen met hen aan directe oplossingen en structurele beleidsveranderingen

Nadere informatie

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014

Sociale kracht in Houten Burgerpeiling 2014 in Houten Burgerpeiling 2014 Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Houten Projectnummer 598 / 2015 Samenvatting Goede score voor Sociale Kracht in Houten Houten scoort over het algemeen goed als

Nadere informatie

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia

Dementievriendelijke gemeente/stad. Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia Dementievriendelijke gemeente/stad Ilse Masselis Expertisecentrum dementie Sophia WAAROM? Belang van een dementievriendelijke gemeente Door de ogen van personen met dementie Door de ogen van personen met

Nadere informatie

TREMELO-BAAL» DE WEG VOORUIT. Thuis in Tremelo-Baal»

TREMELO-BAAL» DE WEG VOORUIT. Thuis in Tremelo-Baal» TREMELO-BAAL DE WEG VOORUIT Thuis in Tremelo-Baal Mensen verbinden Onze verenigingen, scholen, zorginstellingen, handelaars, buurtcomités... moeten we alle kansen geven en steunen waar kan en nodig (via

Nadere informatie

Programma Bestuur en communicatie

Programma Bestuur en communicatie Programma 2013 2018 Bestuur en communicatie Goede communicatie loopt in twee richtingen. Momenteel gebeurt dit bijna uitsluitend van gemeentebestuur naar inwoners. De andere richting willen we de volgende

Nadere informatie

Ouderenbeleidsparticipatie in Gent. Hoe pakken we het aan?

Ouderenbeleidsparticipatie in Gent. Hoe pakken we het aan? Ouderenbeleidsparticipatie in Gent Hoe pakken we het aan? Trefdag ouderen en lokaal beleid 07/05/2019 Participatie van ouderen wordt steeds belangrijker: waarom? Maatschappelijke uitdagingen worden complexer

Nadere informatie

Welzijn voor iedereen. Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, , Welcom

Welzijn voor iedereen. Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, , Welcom Welzijn voor iedereen Meerjarenperspectief Basis Infrastructuur Welzijn, 2019-2023, Welcom Welzijn voor iedereen 1 Fijn dat je belangstelling hebt voor ons Meerjarenperspectief, ons beleidsplan voor de

Nadere informatie

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016

Subsidieplafonds Subsidieplafonds 2016 Subsidieplafonds Subsidieplafonds 1 0360_15 Subsidieplafonds V1 Subsidieplafonds 2 Subsidieplafonds Beoogd Maatschappelijk Effect stelling Bedrag Jaarlijkse subsidie Samenredzaamheid 1. Ambitie Bewoners

Nadere informatie

Leefbaarheid is mensenwerk. Leeuwarden, 21 maart 2013 Roosje van Leer, STAMM

Leefbaarheid is mensenwerk. Leeuwarden, 21 maart 2013 Roosje van Leer, STAMM Leefbaarheid is mensenwerk Leeuwarden, 21 maart 2013 Roosje van Leer, STAMM Programma Wat is leefbaarheid? Krimp en leefbaarheid Ontwikkelingen op het platteland Hoe meet je leefbaarheid? Wat is van invloed

Nadere informatie

De weg vooruit voor alle 5 Ottenburg, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Loonbeek en Huldenberg

De weg vooruit voor alle 5 Ottenburg, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Loonbeek en Huldenberg VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018 CD&V Huldenberg De weg vooruit voor alle 5 Ottenburg, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Loonbeek en Huldenberg - ZORG - ONDERWIJS - ONDERWEG / OMGEVING ZORG De weg vooruit voor alle

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN : wat wie hoe voor wie?

ZORGNETWERKEN : wat wie hoe voor wie? ZORGNETWERKEN : wat wie hoe voor wie? Inspiratiemoment zorgnetwerken 14.03.2014 1 Wie we zijn Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen Het leven is geen spelletje. GEEF ARMOEDE GEEN KANS! Maatschappelijk kwetsbare

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker

Verkiezingsprogramma D66 Maastricht 2014-2018. Samen Sterker Samen Sterker Samenleven > niet gelijk, maar gelijkwaardig > aantrekkelijke, ecologische woonstad > iedereen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt Samenleven Mensen zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig.

Nadere informatie

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE

GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE GEMEENTERAADSVERKIEZINGEN 2018 PROGRAMMA SP.A JABBEKE De sp.a fractie staat klaar voor Jabbeke. Op een positieve manier en met concrete voorstellen willen we de leefbaarheid voor elke inwoner verhogen.

Nadere informatie

PROJECT LOKAAL OUDERENBELEID Beleidsthema s vereenzaming, diversiteit, mobiliteit en veiligheid: belangrijke uitdagingen voor lokale besturen!

PROJECT LOKAAL OUDERENBELEID Beleidsthema s vereenzaming, diversiteit, mobiliteit en veiligheid: belangrijke uitdagingen voor lokale besturen! PROJECT LOKAAL OUDERENBELEID Beleidsthema s vereenzaming, diversiteit, mobiliteit en veiligheid: belangrijke uitdagingen voor lokale besturen! Els Messelis (lector Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen

Nadere informatie

DORPSDIENST NESTOR. NEtwerk voor STeun aan Ouderen in Rurale gebieden Alveringem - Heuvelland - Lo-Reninge - Mesen - Poperinge - Vleteren

DORPSDIENST NESTOR. NEtwerk voor STeun aan Ouderen in Rurale gebieden Alveringem - Heuvelland - Lo-Reninge - Mesen - Poperinge - Vleteren DORPSDIENST NESTOR NEtwerk voor STeun aan Ouderen in Rurale gebieden Alveringem - Heuvelland - Lo-Reninge - Mesen - Poperinge - Vleteren ONTSTAAN NESTOR Opgestart sinds nov. 2002, naar aanleiding van

Nadere informatie

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.»

MOERBEKE» DE WEG VOORUIT. Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke.» MOERBEKE DE WEG VOORUIT Samen bouwen aan onze toekomst, dat maakt het nieuwe Moerbeke. Betaalbare, duurzame projecten ondersteunen. De vernieuwing van de gemeenteschool "De Vlinderdreef" en de sportaccommodatie

Nadere informatie

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in

OPEN. 21 punten voor Nijkerk in OPEN 21 punten voor Nijkerk in 2014-2018 We staan open voor vernieuwing en verandering van top-down handelen naar open staan voor verbinden met andere overheden, instellingen en bedrijven van denken in

Nadere informatie

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid

betreffende een betere ondersteuning van de mantelzorg in het Vlaamse beleid stuk ingediend op 1228 (2010-2011) Nr. 1 7 juli 2011 (2010-2011) Voorstel van resolutie van mevrouw Marijke Dillen, de heren Filip Dewinter, Jan Penris en Wim Wienen en mevrouw Gerda Van Steenberge betreffende

Nadere informatie

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme

Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme een aantrekkelijker een veiliger een Vlaamser Hamme Speerpunt 1: een aantrekkelijker Hamme 1. Het imago van Hamme als sterk verouderde gemeente moet omgezet worden naar een landelijke gemeente met leefbare

Nadere informatie

Infovergadering adviesraden WOONBELEIDSPLAN WOONPLUS LWW. Wetteren 16 mei 2017

Infovergadering adviesraden WOONBELEIDSPLAN WOONPLUS LWW. Wetteren 16 mei 2017 Infovergadering adviesraden WOONBELEIDSPLAN WOONPLUS LWW Wetteren 16 mei 2017 Verwelkoming Infovergadering adviesraden 16 mei 2017 2 Agenda 1. Verwelkoming 2. Toelichting bij de opmaak van een woonbeleidsplan

Nadere informatie

Memorandum. Senioren Adviesraad Stad Hasselt. Voor de beleidsploeg

Memorandum. Senioren Adviesraad Stad Hasselt. Voor de beleidsploeg Memorandum Senioren Adviesraad Stad Hasselt Voor de beleidsploeg 2019 2024 Memorandum voor de beleidsploeg Hasselt 2019/2024 De grote rivieren hebben de kleine beekjes nodig. Albert Schweitzer Het aantal

Nadere informatie

van het rusthuis stad op mensenmaat mechelen.pvda.be

van het rusthuis stad op mensenmaat mechelen.pvda.be halveer de prijs van het rusthuis stad op mensenmaat mechelen.pvda.be 1 STADSPROGRAMMA mechelen 2018 17. Seniorenstad Standpunt Zo n dertig procent van de Mechelaars is ouder dan 55. In de toekomst zal

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Samenwerking met verkeersgeneratoren Drie doelgroepen 1. Bedrijven 2. Scholen 3. Evenementen Mobiliteitsmanagement Bedrijven:

Nadere informatie

Krijtlijnen voor een ouderenbeleid aan de kust Conclusies & beleidsaanbevelingen

Krijtlijnen voor een ouderenbeleid aan de kust Conclusies & beleidsaanbevelingen Oostende panoramazaal CC De Grote Post 29 mei 2015 Krijtlijnen voor een ouderenbeleid aan de kust Conclusies & beleidsaanbevelingen Brecht Vandekerckhove - SumResearch Studiedag Ook de aangespoelden blijven!

Nadere informatie

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede

Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Eerste lijn, eerste hulp: laagdrempelige en toegankelijke psychische hulp op maat van mensen in armoede Armoede & psychische problemen De dagelijkse overlevingsstrijd in een samenleving waarvan mensen

Nadere informatie

DORPSDIENST NESTOR. NEtwerk voor STeun aan Ouderen in Rurale gebieden Alveringem - Heuvelland - Lo-Reninge - Mesen - Poperinge - Vleteren

DORPSDIENST NESTOR. NEtwerk voor STeun aan Ouderen in Rurale gebieden Alveringem - Heuvelland - Lo-Reninge - Mesen - Poperinge - Vleteren DORPSDIENST NESTOR NEtwerk voor STeun aan Ouderen in Rurale gebieden Alveringem - Heuvelland - Lo-Reninge - Mesen - Poperinge - Vleteren ONTSTAAN NESTOR Opgestart sinds nov. 2002, naar aanleiding van resultaten

Nadere informatie

Bent u op zoek naar een boeiende vorming voor uw vereniging, organisatie, school?

Bent u op zoek naar een boeiende vorming voor uw vereniging, organisatie, school? Thuiszorgcentrum CM Midden-Vlaanderen Vormingsaanbod voor verenigingen, organisaties, scholen Bent u op zoek naar een boeiende vorming voor uw vereniging, organisatie, school? Het CM Thuiszorgcentrum in

Nadere informatie

Samen op stap naar een leeftijdsvriendelijke gemeente Hoeilaart. Open ALGEMENE VERGADERING Seniorenraad Donderdag 30 april 2015

Samen op stap naar een leeftijdsvriendelijke gemeente Hoeilaart. Open ALGEMENE VERGADERING Seniorenraad Donderdag 30 april 2015 Samen op stap naar een leeftijdsvriendelijke gemeente Hoeilaart Open ALGEMENE VERGADERING Seniorenraad Donderdag 30 april 2015 Meer dan 10 jaar Seniorenraad in Hoeilaart Eerste vergadering in juni 2002

Nadere informatie

ONLINE BUURTEN GEKADERD IN DE REORGANISATIE VAN DE EERSTELIJNSZORG. Brugge, 18 mei 2017

ONLINE BUURTEN GEKADERD IN DE REORGANISATIE VAN DE EERSTELIJNSZORG. Brugge, 18 mei 2017 ONLINE BUURTEN GEKADERD IN DE REORGANISATIE VAN DE EERSTELIJNSZORG Brugge, 18 mei 2017 Online buurten. Binnen de visie op zorg en ondersteuning Online buurten. Binnen een visie op zorgzame buurt waar

Nadere informatie

Werken aan sociale leefbaarheid voor kwetsbare dorpsbewoners

Werken aan sociale leefbaarheid voor kwetsbare dorpsbewoners 18 november 2015 Plattelandsacademie Werken aan sociale leefbaarheid voor kwetsbare dorpsbewoners SAMENLEVINGSOPBOUW WEST-VLAANDEREN Maatschappelijk kwetsbare groepen Grondrechten: wonen, arbeid, maatschappelijke

Nadere informatie

Voor de buurt met de buurt

Voor de buurt met de buurt Voor de buurt met de buurt Wij willen een samenleving die ruimte en kansen biedt aan iedereen. Van jong tot oud, van gezond tot ziek, van onafhankelijk tot hulpbehoevend en van werkend tot niet-werkend.

Nadere informatie

Hoe kan de ontwikkeling van ervaringswerk en -kennis een participatieve jeugdhulp versterken?

Hoe kan de ontwikkeling van ervaringswerk en -kennis een participatieve jeugdhulp versterken? Hoe kan de ontwikkeling van ervaringswerk en -kennis een participatieve jeugdhulp versterken? Tijs Van Steenberghe, vakgroep sociaal werk, expertisecentrum Quality of Life Jessica De Maeyer, vakgroep orthopedagogiek,

Nadere informatie

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM. Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes

Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM. Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes Onderzoek woon-, welzijn- en zorgbehoeften in Sterksel en Gerwen WELKOM Korte toelichting op project 1 e resultaten Discussie in kleine groepjes Toelichting op project Waarom Doelstellingen: Daadwerkelijke

Nadere informatie

Raadsperiode CDA D66. Gemeentebelangen Berkelland VVD. PvdA. Groen Links. Ondernemend Berkelland. Socialistische Partij

Raadsperiode CDA D66. Gemeentebelangen Berkelland VVD. PvdA. Groen Links. Ondernemend Berkelland. Socialistische Partij Raadsperiode 2018-2022 CDA D66 Gemeentebelangen Berkelland VVD PvdA Groen Links Ondernemend Berkelland Socialistische Partij 1 Inleiding Deze notitie, bestemd voor de politieke partijen in Berkelland in

Nadere informatie

Intergenerationeel wonen

Intergenerationeel wonen Intergenerationeel wonen Een Sociaal Verhuurkantoor verhuurt betaalbare en kwaliteitsvolle woningen aan gezinnen met een laag inkomen. Behalve het inkomen zijn er nog een aantal andere hindernissen die

Nadere informatie