Advies 2014/22. Uw advies 2014/22 aangaande Energie-efficiëntie. Hierbij vindt u het antwoord van de stad Gent op dit advies.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Advies 2014/22. Uw advies 2014/22 aangaande Energie-efficiëntie. Hierbij vindt u het antwoord van de stad Gent op dit advies."

Transcriptie

1 M V L E E F MGMD Isabel Vertriest Voorzitter Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Sint-Baafskouterstraat Sint-Amandsberg contactpersoon uw kenmerk ons kenmerk datum Arthur Depuydt tel arthur.depuydt@gent.be Advies 2014/22 Uw advies 2014/22 aangaande Energie-efficiëntie Geachte mevrouw Vertriest, Het college van burgemeester en schepenen nam kennis van het advies van de Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur 2014/22 aangaande Energie-efficiëntie. Hierbij vindt u het antwoord van de stad Gent op dit advies. 1. Straat- en monumentenverlichting Plannen voor overbodige of minder noodzakelijke verbruiken zijn inderdaad belangrijk. Zo lopen er in Gent op dit ogenblik al programma s of plannen inzake energiezuinigheid bij openbare verlichting (o.a. lichtplan). Via REG actie programma s voor functionele straatverlichting en monumentverlichting vervangen wij systematisch lampen en armaturen in wijken en straten van onze stad, door energiezuinigere en beter renderende exemplaren. Hiernaast worden ook de leidingen en techniek al in de armaturen aangebracht om te dimmen en zo ook energie te sparen (bv. bij overgang dag nacht en diep in de nacht hoeft verlichting niet op volle kracht te branden). Ook bijvoorbeeld de accentverlichting aan zebrapaden (geel-zwart gestreepte palen in L-vorm) wordt voorzien van zuiniger lampen. Tot slot wordt er o.b.v. het lichtplan reeds voor gekozen om bepaalde zones effectief minimaal, niet of niet meer te verlichten (in parken, tragels, grote open ruimtes zoals het middenplein van de Vrijdagsmarkt, e.d.). Dit alles heeft er o.a. toe bijgedragen dat er voor openbare straatverlichting een significant dalende lijn is inzake energiegebruik. Weliswaar gaat de financiële winst die dit opbrengt verloren op basis van de stijgende energiekostprijs.

2 Verder willen we toch aangeven dat de bewering dat in het verkeersvrije centrum de straaten monumentenverlichting steeds samen branden tot middernacht, niet correct is. Tot middernacht brandt enkel de sfeer- en monumentverlichting. Na middernacht enkel de functionele straatverlichting. Er zijn echter 2 uitzonderingen: a. waar bijvoorbeeld bouwwerken aan panden bezig zijn en de sfeer- en monumentverlichting hierdoor niet kan branden. b. op lokale kruispunten, waar de verkeersveiligheid dit vereist. Tot slot, na middernacht brandt enkel de monumentverlichting van de 3 torens door. Er lopen proefprojecten om ook voor de sfeerverlichting (gevelverlichting met uplighters) over te schakelen op LED technologie. 2 en 3 Maximaal inzetten personeel voor eenvoudige relightings en belang van sensibilisering Het lijkt ons niet goed om personeel enkel of zelfs maximaal in te zetten op eenvoudige relightings. Het algemeen onderhoud is immers een prioriteit, energiezuinigheid is hierbij de standaardnorm. We onderschrijven het belang van sensibilisering. Waar mogelijk worden de personeelsleden via campagnes gesensibiliseerd om ook hun steentje bij te dragen aan een vermindering van het energieverbruik. Naast het intranet wordt hiervoor ook het personeelsblad Gent & Co ingezet als belangrijk communicatie-instrument. In het decembernummer van het personeelsblad Gent & Co publiceerden we een artikel met als titel Bespaar energie op de werkvloer, met opgave van concrete bespaartips. 4. Sensibilisering Sensibilisering van burgers en bedrijven inzake energie en energie-efficiëntie is inderdaad van groot belang. Er zijn diverse bestaande projecten die burgers en bedrijven aansporen om op een structurele manier energie te besparen. Enerzijds is er het project coaching energiemanagement voor individuele ondernemingen, waarbij we bedrijven willen begeleiden om de juiste investeringskeuzes te maken op het vlak van energie-efficiëntie en hernieuwbare energieproductie. Anderzijds zijn er heel wat ondersteuningsinstrumenten opgezet naar burgers toe rond energiezuinige renovatie. In het kader daarvan is een communicatiecampagne Save for Life opgestart, die via allerlei kanalen wordt verspreid. De boodschap van de campagne is dat energiezuinig renoveren niet alleen een besparing is voor het leven, maar ook eenvoudig en doeltreffend kan zijn. Daarnaast zal er in het kader van het potentiële stroomtekort tijdens de komende winter ook specifiek gesensibiliseerd worden rond maatregelen die het elektriciteitsverbruik op een structurele manier naar beneden kunnen brengen. Dit zal onder meer gebeuren via

3 Als laatste worden in het kader van het afschakelplan alle beschikbare centrale stadskanalen ingezet (Stadsmagazine, gent.be, Streekkrant, social media-kanalen, pers, bewonersbrieven, ), maar evengoed decentrale kanalen (wijkblogs, wijkpagina s op facebook van de wijkregisseurs, kanalen economie, publieke plaatsen zoals buurthuizen, ). Zowel de algemene info (waarbij we gebruik maken van de offon campagne, zie als de specifieke info van Gent komen hierbij aan bod. Voor wat specifieke communicatie voor het afschakelplan behelst wordt gewerkt met communicatie volgens 2 pistes: 1. Sensibilisatie tijdens fase groen: oproep tot solidariteit, zuinig verbruik, aandacht voor hulpbehoevenden in de buurt, tips om zich voor te bereiden, 2. Crisiscommunicatie tijdens fase oranje, fase rood, fase zwart: per fase van een aangekondigde afschakeling door Elia zijn er communicatiefiches uitgewerkt die door de veiligheidscel zullen worden gevalideerd. Voor uitleg over de diverse fases verwijzen we naar 5. Toekenning groene stroomcertificaten aan Maxgreen Het toekennen van de groene stroomcertificaten is geen bevoegdheid van het Gentse stadsbestuur. 6. Vrijwillige afschakeling per bedrijf Vooreerst willen we meegeven dat zowel het stads- als havenbestuur het afschakelplan in de eerste plaats nog willen wijzigen (cf. juridische stappen; en procedure via de gouverneur zoals voorzien in MB). De stad Gent, en het Havenbedrijf Gent, hebben op dit moment geen enkele inspraak, of zeggenschap, in de organisatie van het mogelijk afschakelen (deze opdracht is door de minister gedelegeerd aan Elia). In antwoord op het advies van de Minaraad zetten we graag een aantal zaken op een rijtje: Verschillende bedrijven/grootverbruikers (o.a. Arcelor Mittal) willen, en zullen, vrijwillig afschakelen, als dit nodig zou zijn. Ze hebben hiervoor een overeenkomst met Elia afgesloten, en worden daarvoor ook vergoed. Het is zowel praktisch als technisch onmogelijk voor het Havenbedrijf Gent om een interne solidariteit te organiseren in het havengebied.

4 De solidariteit tussen bedrijven in- en buiten het havengebied is al deels ingebouwd in het afschakelplan (afschakelen in verschillende schijven, die alternerend worden afgeschakeld). Het Havenbedrijf Gent juicht alle voorstellen voor energie-efficiënte- en rationeel energieverbruik toe, zowel bij burgers- als bij de (haven)bedrijven (cf. acties beschreven in klimaatplan, en doelstelling strategisch plan). Stroompieken in het net zullen bepalen of het nationaal afschakelplan in werking zal treden. Beter dan een vrijwillige afschakeling per bedrijf (zie punt 6, p. 2) ziet het Havenbedrijf Gent een meerwaarde in een vrijwillige piekshaving waarbij bedrijven zich engageren om op bepaalde momenten op een minimumcapaciteit te draaien. Dit gaat om machines die in een productieproces (bij opstart) bepaalde stroompieken veroorzaken en kunnen afgelegd worden. Dit kan opgenomen worden in de nationale actie- en communicatiecampagnes. Niet alleen de grootverbruikers die aangesloten zijn op het Elia-net kunnen overeenkomsten afsluiten om op bepaalde momenten hun elektriciteitsverbruik te verminderen. Ook bedrijven op midden- en laagspanning kunnen vrijwillig een overeenkomst afsluiten met hun elektriciteitsleverancier waarbij (tegen bepaalde vergoedingen) capaciteit kan afgeschakeld worden. Niet zozeer kantoorgebouwen maar, eerder bedrijven die bijvoorbeeld grote koelgroepen hebben, en variabel en snel afgeregeld kunnen worden. Dit punt kan opgenomen worden door de elektriciteitsleveranciers, actief op de Belgische energiemarkt. 7. Uitblijven afschakelen Het spreekt vanzelf dat wanneer er inderdaad een afschakeling nodig was er in de schoot van onze stadsorganisatie achteraf een debriefing en een algemene evaluatie zal gebeuren. De resultaten daarvan zullen uiteraard aan de bevolking en de betrokken diensten gecommuniceerd worden. Een bedankje voor de inzet en het begrip hoort er inderdaad ook bij. Het is een goede suggestie om, ook in het geval er geen afschakeling plaatsvond burgers, bedrijven en stadspersoneel attent te maken op het nut van de geleverde inspanningen. De raad geeft ten slotte ook adviezen betreffende het nemen van structurele maatregelen ten gunste van een dalend stroomverbruik. De raad geeft hierbij aan geen kennis te hebben van een masterplan inzake E-zuinigheid van het eigen patrimonium. Begin 2015 zullen zowel de beleidsnota FM als de Energie en Waternota 2013 worden voorgesteld. De acties die de stad onderneemt - hoe de stad omgaat met verbouwen/renoveren van zijn patrimonium en met nieuwbouw-, zullen hierin worden beschreven, net zoals de plannen inzake zonnepanelen op de eigen gebouwen. Het spreekt voor zich dat de Mina-raad zal worden gevraagd advies te verlenen over de nieuwe Energie- en Waternota. Hopend u met dit antwoord van dienst te zijn.

5 Met vriendelijke groeten Paul Teerlinck Stadssecretaris Daniël Termont Burgemeester Voor de burgemeester (bij delegatiebesluit van 16 juni 2014) Martine De Regge Schepen van Personeelsbeleid, Facility Management en Administratieve Vereenvoudiging Mathias De Clercq Eerste Schepen en Schepen van Haven, Economie en Ondernemen Christophe Peeters Schepen van Financiën, Feesten, Middenstand en Innovatie Filip Watteeuw Schepen van Mobiliteit en Openbare Werken Tine Heyse Schepen van Milieu, Klimaat, Energie en Noord-Zuid

Energienota

Energienota Energienota 2014-2016 De Stad Gent heeft, in kader van het klimaatplan, als doelstelling om tegen 2019 het stadspatrimonium te verduurzamen en tot een minimale energiebesparing van 15% ten opzichte van

Nadere informatie

Nieuwe duurzame sfeerverlichting in de Belfortstraat

Nieuwe duurzame sfeerverlichting in de Belfortstraat Nieuwe duurzame sfeerverlichting in de Belfortstraat Naar aanleiding van de twintigste verjaardag van het Lichtplan, huldigt de Stad Gent de nieuwe duurzame LED-sfeerverlichting in de Belfortstraat in.

Nadere informatie

Afschakelplan en Stroomtekort 2014

Afschakelplan en Stroomtekort 2014 Afschakelplan en Stroomtekort 2014 Komt het tot afschakelen? Wat is het afschakelplan / Ben ik erbij betrokken? Verloop van het afschakelplan 2 13. 225 MW De afnamepiek op het net van Elia in 2013: 13.225

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 2 december 2015 Besluit nummer: 2015_GR_01010 Onderwerp: Sluiten van een overeenkomst met betrekking tot het beschikbaar stellen van het gebouw Kuipke,

Nadere informatie

Afschakelplan. Vergadering Commissie 1 woensdag 1 oktober Agenda. Turnhout heeft eerste netwerk voor juweliers INFORMATIEVERGARING???

Afschakelplan. Vergadering Commissie 1 woensdag 1 oktober Agenda. Turnhout heeft eerste netwerk voor juweliers INFORMATIEVERGARING??? Vergadering Commissie 1 woensdag 1 oktober 2014 Agenda Goedkeuring verslag vorige vergadering Turnhout heeft eerste netwerk voor juweliers Afschakelingsplan elektriciteit Aanpassing retributiereglement

Nadere informatie

2. Welke vaststellingen zijn gedaan bij de evaluatie en welke besluiten werden getrokken?

2. Welke vaststellingen zijn gedaan bij de evaluatie en welke besluiten werden getrokken? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 340 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 26 juni 2015 aan ANNEMIE TURTELBOOM VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BEGROTING, FINANCIËN EN ENERGIE Evaluatie

Nadere informatie

Winteractieplan. Stroomvoorziening in geval van energieschaarste

Winteractieplan. Stroomvoorziening in geval van energieschaarste Winteractieplan Stroomvoorziening in geval van energieschaarste Komt er een energieschaarste deze winter? Dalende productiecapaciteit Problemen met nucleaire centrales Invoercapaciteit is beperkt (investeringen

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Vervroegde beëindiging van de huurovereenkomst betreffende het pand gelegen te Gent, Forelstraat 37 - Goedkeuring

gemeenteraad Besluit Onderwerp: Vervroegde beëindiging van de huurovereenkomst betreffende het pand gelegen te Gent, Forelstraat 37 - Goedkeuring gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 23 mei 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00458 Onderwerp: Vervroegde beëindiging van de huurovereenkomst betreffende het pand gelegen te Gent, Forelstraat 37 -

Nadere informatie

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1.

gemeenteraad Besluit De volgende bepalingen zijn van toepassing inzake de bevoegdheid: Het Gemeentedecreet van 15 juli 2005, artikel 42, 1. gemeenteraad Besluit OPSCHRIFT Vergadering van 20 februari 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00128 Onderwerp: Addendum bij de subsidieovereenkomst voor energiezuinige renovatie van sociale woningen - Projecten

Nadere informatie

Commissie Verkeer en Mobiliteit 24/06/2013. Masterplan Openbare Verlichting

Commissie Verkeer en Mobiliteit 24/06/2013. Masterplan Openbare Verlichting Commissie Verkeer en Mobiliteit 24/06/2013 Masterplan Openbare Verlichting 1. Achtergrond 2. Aandeel OV in gemeentelijk energieverbruik 3. Quickscan / Quickwins 4. Masterplan 5. Stand van zaken 6. Toekomst

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 22 februari 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00128 Onderwerp: Sluiten van een gewijzigde sociale woonbeleidsconvenant 2014-2016 met de Vlaamse regering

Nadere informatie

ZORGNET Colloquium afschakelplan 19 november 2014

ZORGNET Colloquium afschakelplan 19 november 2014 ZORGNET Colloquium afschakelplan 19 november 2014 1. Elektriciteitsschaarste? Hoe is dit mogelijk? A. Algemene context B. Productiecapaciteit winter 2014/2015 C. Bevoorradingsproblematiek winter 2014/2015

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 2 december 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00991 Onderwerp: Sluiten van een bijakte aan de huurovereenkomst d.d. 26/10/2015 voor het onroerend goed

Nadere informatie

Gents Klimaatadaptatieplan zorgt ook in de toekomst voor koele hoofden en droge voeten

Gents Klimaatadaptatieplan zorgt ook in de toekomst voor koele hoofden en droge voeten Gents Klimaatadaptatieplan zorgt ook in de toekomst voor koele hoofden en droge voeten Ons klimaat verandert en weerrecords sneuvelen één na één. Helemaal tegenhouden kunnen we de klimaatverandering niet.

Nadere informatie

Klimaatplan Maldegem

Klimaatplan Maldegem Klimaatplan Maldegem Klimaatplan Maldegem Inleiding Proces Nulmeting Actieplan Inleiding Burgemeestersconvenant Doelstellingen 2020 20% minder energie verbruik 20% minder CO2 uitstoot 20% hernieuwbare

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 26 september 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00723 Onderwerp: Sluiten van een bijakte tot verlenging van de huurovereenkomst voor het onroerend goed

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 25 april 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00411 Onderwerp: Engagementsverklaring 'Ontwikkeling van een Cleantech Cluster Regio Gent' en Kadertekst maart

Nadere informatie

Brugge. 3 juni 2015. Kris Van Dijck Burgemeester Dessel

Brugge. 3 juni 2015. Kris Van Dijck Burgemeester Dessel Brugge 3 juni 2015 Kris Van Dijck Burgemeester Dessel 9.500 inwoners 27 km² Landelijk maar Nucleaire industrie Opslag nucleair afval Witzand winning Sportgemeente Dessel en Witgoor Sport BMX Sportpark

Nadere informatie

Dries de Burggrave. Taak 2: lichtplan Gent 1MAK A

Dries de Burggrave. Taak 2: lichtplan Gent 1MAK A Dries de Burggrave Taak 2: lichtplan Gent 1MAK A 2015-2016 De verschillende types verlichting Functionele verlichting In de binnenstad van Gent is er functionele verlichting nodig, dit om er voor te zorgen

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 4 december 2013 Besluit nummer: 2013_GR_01260 Onderwerp: Sluiten van een huurovereenkomst voor het onroerend goed gelegen te Sint-Amandsberg, Groot

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 12 oktober 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00904 Onderwerp: Sluiten van een bijakte tot verlenging en uitbreiding van een huurovereenkomst betreffende

Nadere informatie

Infomoment over het concept-rup en ontwerpplan-mer Technologiepark Ardoyen-Tramstraat

Infomoment over het concept-rup en ontwerpplan-mer Technologiepark Ardoyen-Tramstraat Infomoment over het concept-rup en ontwerpplan-mer Technologiepark Ardoyen-Tramstraat Het stadsbestuur maakt voor het Technologiepark Ardoyen een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Daaraan gekoppeld

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 13 januari 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00057 Onderwerp: Vervroegde beëindiging van de huurovereenkomst betreffende een lokaal in het stadseigendom

Nadere informatie

Gent in de spotlights

Gent in de spotlights Gent in de spotlights Het Gentse Lichtplan Meneer Janssens D. Jolien Vanderper MAK 1E2 Gent in de spotlights Het Gentse lichtplan Als de avond valt, branden er ontelbare lichten in de stad Gent. Een goede

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 11 oktober 2017 Besluit nummer: 2017_GR_00934 Onderwerp: Sluiten van een bijakte 2 aan de huurovereenkomst d.d. 26/10/2015 voor een deel van het onroerend

Nadere informatie

Communicatieplan 2014-2015 Elektriciteitsschaarste. Chantal De Pauw. Communicatieverantwoordelijke FOD Economie

Communicatieplan 2014-2015 Elektriciteitsschaarste. Chantal De Pauw. Communicatieverantwoordelijke FOD Economie Communicatieplan 2014-2015 Elektriciteitsschaarste Chantal De Pauw Communicatieverantwoordelijke FOD Economie Communicatieplan 2014-2015 Elektriciteitsschaarste Fase 1 : informeren Fase 2 : sensibiliseringscampagne

Nadere informatie

Actieplan Burgemeestersconvenant

Actieplan Burgemeestersconvenant Actieplan Burgemeestersconvenant Wat is het burgemeestersconvenant? Engagement van 6735 steden en gemeenten Om minimum 20 % CO 2 te gaan besparen tegen 2020 20 % CO 2 over het volledige grondgebied Opmaak

Nadere informatie

OPENBARE VERLICHTING VERKEERSSIGNALISATIE EN LICHTPLAN STAD GENT

OPENBARE VERLICHTING VERKEERSSIGNALISATIE EN LICHTPLAN STAD GENT OPENBARE VERLICHTING VERKEERSSIGNALISATIE EN LICHTPLAN STAD GENT Kennisplatform Openbare Verlichting West-Vlaanderen met als hoofdthema Verbruik Openbare Verlichting. Presentatie Rationeel Energie Gebruik

Nadere informatie

RABOT - BLAISANTVEST

RABOT - BLAISANTVEST RABOT - BLAISANTVEST Beste bewoner Wijk van de Maand is de nieuwe naam van de ontmoetingen tussen het college van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse wijken. Niet langer één enkele

Nadere informatie

HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015.

HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015. HOE VRAAG IK INFORMATIE OP BIJ DE STAD GENT? V.u. : Paul Teerlinck, stadssecretaris - Stadhuis - Botermarkt 1, 9000 Gent - 2015 Tips & tricks 00919 Tips voor een geslaagde studieopdracht INLEIDING Wil

Nadere informatie

Winteractieplan. Stroomvoorziening in geval van energieschaarste

Winteractieplan. Stroomvoorziening in geval van energieschaarste Winteractieplan Stroomvoorziening in geval van energieschaarste Komt er een energieschaarste deze winter? Dalende productiecapaciteit Problemen met nucleaire centrales Invoercapaciteit is beperkt (investeringen

Nadere informatie

Beste bewoner. Daniël Termont burgemeester

Beste bewoner. Daniël Termont burgemeester DRONGEN Beste bewoner Wijk van de Maand is de nieuwe naam van de ontmoetingen tussen het college van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse wijken. Niet langer één enkele debatavond,

Nadere informatie

Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading. Pieter Wynant. Projectbeheerder Crisiscentrum

Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading. Pieter Wynant. Projectbeheerder Crisiscentrum Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading Pieter Wynant Projectbeheerder Crisiscentrum Wettelijk kader Beheer van incidenten binnen de elektriciteitsmarkt = verantwoordelijkheid van de ministers voor

Nadere informatie

Het Lichtplan. Jordi Peelman

Het Lichtplan. Jordi Peelman Het Lichtplan Jordi Peelman De stad Gent is in het jaar 1998 begonnen met het uitwerken van een lichtplan. Het verlicht monumenten, gebouwen, toegangspoorten, verkeersassen, handelsstraten, parken en pleinen.

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT

GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT GEMEENTERAAD - ONTWERPBESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 16 september 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00650 Onderwerp: Sluiten van een bijakte aan de huurovereenkomst d.d. 25/09/2006 voor het stadseigendom

Nadere informatie

Conferentie van Gouverneurs Bespreking van elektriciteitschaarste 3/9/2014. Frank Vandenberghe Tomas Gunst Christian Kerremans

Conferentie van Gouverneurs Bespreking van elektriciteitschaarste 3/9/2014. Frank Vandenberghe Tomas Gunst Christian Kerremans Conferentie van Gouverneurs Bespreking van elektriciteitschaarste 3/9/2014 Frank Vandenberghe Tomas Gunst Christian Kerremans Overzicht 1.De rol van de Transmissienetbeheerder 2.Afschakelplan 2 1. De rol

Nadere informatie

De stemmen zijn geteld: hier liggen Gentse jongeren van wakker

De stemmen zijn geteld: hier liggen Gentse jongeren van wakker 14 oktober 2018, 15:30 (CEST) De stemmen zijn geteld: hier liggen Gentse jongeren van wakker 756 Gentse jongeren van 16 en 17 jaar brachten de afgelopen twee weken hun stem uit tijdens het uniek proefproject

Nadere informatie

SLUIZEKEN-TOLHUIS-HAM

SLUIZEKEN-TOLHUIS-HAM SLUIZEKEN-TOLHUIS-HAM Beste bewoner Wijk van de Maand is de nieuwe naam van de ontmoetingen tussen het college van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse wijken. Niet langer één enkele

Nadere informatie

ELISABETHBEGIJNHOF-PAPEGAAI

ELISABETHBEGIJNHOF-PAPEGAAI ELISABETHBEGIJNHOF-PAPEGAAI Beste bewoner Wijk van de maand is de nieuwe naam van de ontmoetingen tussen het college van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse wijken. Niet langer één

Nadere informatie

GEMEENTERAAD - BESLUIT

GEMEENTERAAD - BESLUIT GEMEENTERAAD - BESLUIT OPSCHRIFT Vergadering van 28 september 2015 Besluit nummer: 2015_GR_00692 Onderwerp: Projectovereenkomst houdende de beheersoverdracht aan Eandis voor de realisatie van energiezuinige

Nadere informatie

OUD GENTBRUGGE EN GENTBRUGGE

OUD GENTBRUGGE EN GENTBRUGGE OUD GENTBRUGGE EN GENTBRUGGE Beste bewoner Wijk van de Maand is de nieuwe naam van de ontmoetingen tussen het college van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse wijken. Niet langer één

Nadere informatie

CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan

CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan 2015 CO₂ Prestatieladder Energiemanagement actieplan Goedgekeurd door: H. van Wijk Auteurs: Y. van der Vlies & L. van Wijk Bedrijf: H. van Wijk transport- en Handtekening: aannemersbedrijf & H. van Wijk

Nadere informatie

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 16 september 2013. Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo. Van: Wethouder Robbert Peek. Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede Wijk bij Duurstede, 16 september 2013 Betreft: Plan van aanpak duurzaamheid. Memo Van: Wethouder Robbert Peek Aan: Gemeenteraad Wijk bij Duurstede behandeld door Jelger Takken toestelnummer 609 bijlagen

Nadere informatie

Dierendispensarium verhuist naar nieuwe stek in Vogelenzangpark

Dierendispensarium verhuist naar nieuwe stek in Vogelenzangpark Dierendispensarium verhuist naar nieuwe stek in Vogelenzangpark Het dierendispensarium van Gent is verhuisd naar een nieuw onderkomen in het Vogelenzangpark. Het voormalige seniorenclublokaal kreeg een

Nadere informatie

Stad Gent en OCMW Gent gaan voor minder, efficiëntere en duurzamere dienstverplaatsingen

Stad Gent en OCMW Gent gaan voor minder, efficiëntere en duurzamere dienstverplaatsingen Stad Gent en OCMW Gent gaan voor minder, efficiëntere en duurzamere dienstverplaatsingen De Stad Gent (inclusief Onderwijs Gent) en het OCMW Gent hebben een voorbeeldfunctie op vlak van duurzame verplaatsingen

Nadere informatie

Gent daagt Sint-Niklaas uit tot een duel 'Dagen Zonder Vlees'

Gent daagt Sint-Niklaas uit tot een duel 'Dagen Zonder Vlees' Gent daagt Sint-Niklaas uit tot een duel 'Dagen Zonder Vlees' Als officiële ambassadeur van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties ('SDG Voice' van de Sustainable Development Goals) zal

Nadere informatie

Gent klimaatneutraal: via de grote poort of langs een hindernissenparcours

Gent klimaatneutraal: via de grote poort of langs een hindernissenparcours TRANSITION = Gent klimaatneutraal: via de grote poort of langs een hindernissenparcours 12 december 2015 Kabinet Schepen Tine Heyse Gent TRANSITION Klimaatbeleid = stad Gent (1) 2007: Bestuursakkoord Streven

Nadere informatie

HAVEN VAN ANTWERPEN Ruimte voor evenwicht

HAVEN VAN ANTWERPEN Ruimte voor evenwicht HAVEN VAN ANTWERPEN Ruimte voor evenwicht NIEUW HANDIGE DUURZAAMHEIDSTIPS www.duurzamehavenvanantwerpen.be Evenwicht tussen mens (people), milieu (planet) en welvaart (prosperity) H et tweede duurzaamheidsverslag,

Nadere informatie

Basisschool De Zonnepoort-De Zonnewijzer opent buitengewoon schoolgebouw voor buitengewone leerlingen

Basisschool De Zonnepoort-De Zonnewijzer opent buitengewoon schoolgebouw voor buitengewone leerlingen Basisschool De Zonnepoort-De Zonnewijzer opent buitengewoon schoolgebouw voor buitengewone leerlingen Op woensdag 7 februari 2018 opent basisschool De Zonnepoort-De Zonnewijzer officieel de spiksplinternieuwe

Nadere informatie

FOD VOLKSGEZONDHEID Victor Hortaplein 40 bus 10 Blok II 7 de verdieping 1060 BRUSSEL

FOD VOLKSGEZONDHEID Victor Hortaplein 40 bus 10 Blok II 7 de verdieping 1060 BRUSSEL FOD VOLKSGEZONDHEID Victor Hortaplein 40 bus 10 Blok II 7 de verdieping 1060 BRUSSEL Brussel, 14 april 2009. O. Ref.: LDB / ED / 09.100 U. Ref.: Werkgroep Zoutreductie in de voedselketen Geachte, Fed.

Nadere informatie

Fontein Charles de Kerchovelaan in ere hersteld

Fontein Charles de Kerchovelaan in ere hersteld Fontein Charles de Kerchovelaan in ere hersteld Duizenden rijden er per dag voorbij, en velen hebben het wellicht al opgemerkt. De fontein op de Charles de Kerchovelaan is uit zijn steigers bevrijd en

Nadere informatie

Ontwerpteam voor renovatie Dienstencentrum Gentbrugge gekend

Ontwerpteam voor renovatie Dienstencentrum Gentbrugge gekend 25 januari 2019, 11:00 (CET) Ontwerpteam voor renovatie Dienstencentrum Gentbrugge gekend De Stad Gent kent de ontwerpopdracht voor de totale renovatie van het Dienstencentrum in Gentbrugge toe aan het

Nadere informatie

Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading

Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading Algemene Directie Crisiscentrum 25.09.2014 Verstoring van de elektriciteitsbevoorrading Wettelijk kader Beheer van incidenten binnen de elektriciteitsmarkt = verantwoordelijkheid van de ministers voor

Nadere informatie

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen

Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Persnota Plan zone 30 moet veiligheid verhogen Verlaag je snelheid, verhoog de veiligheid. 1. Plan Nieuw Kortrijk 2. Kortrijk was een verkeersonveilige stad Verkeersveiligheid is één van de topprioriteiten

Nadere informatie

Antwoord op Statenvragen PS2011-517 Arnhem, 13 september 2011 zaaknummer 2011-012464

Antwoord op Statenvragen PS2011-517 Arnhem, 13 september 2011 zaaknummer 2011-012464 Gedeputeerde Staten Antwoord op Statenvragen PS2011-517 Arnhem, 13 september 2011 zaaknummer 2011-012464 Beantwoording schriftelijke Statenvragen Statenlid Van der Veer (Partij voor de Dieren) over energiezuinige

Nadere informatie

StadGent bouwt visie uit om door te groeien tot dé scale-up stad

StadGent bouwt visie uit om door te groeien tot dé scale-up stad StadGent bouwt visie uit om door te groeien tot dé scale-up stad Gent staat al enkele jaren stevig op de kaart als broedplaats voorstartende technologiebedrijven. Uit een recente studie uitgevoerd door

Nadere informatie

BEKENDMAKING VAN EEN MILIEUVERGUNNINGSAANVRAAG EN OPENBAAR ONDERZOEK

BEKENDMAKING VAN EEN MILIEUVERGUNNINGSAANVRAAG EN OPENBAAR ONDERZOEK Dossiernummer 12730/E/3/RV BEKENDMAKING VAN EEN MILIEUVERGUNNINGSAANVRAAG EN OPENBAAR ONDERZOEK door de Stad Gent Gegevens van de bevoegde overheid de deputatie van de provincieraad Gegevens over de aanvrager/exploitant

Nadere informatie

Vernieuwde Freinetschool 't Groen Drieske opent haar deuren

Vernieuwde Freinetschool 't Groen Drieske opent haar deuren Vernieuwde Freinetschool 't Groen Drieske opent haar deuren Op woensdag 6 september 2017 opent het vernieuwde 't Groen Drieske in Gentbrugge officieel haar deuren. In het kader van gedeeld gebruik van

Nadere informatie

Dominiek Vandewiele 12 november 2014

Dominiek Vandewiele 12 november 2014 1 Dominiek Vandewiele 12 november 2014 I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 4 I N T E R C O M M U N A L E L E I E D A L 5 1. Burgemeestersconvenant: wat is het? 2. Waarom een regionale aanpak? 3.

Nadere informatie

Oefening 2: Lichtplan

Oefening 2: Lichtplan EERSTE JAAR BACHELOR IN DE MAKELAARDIJ Oefening 2: Lichtplan LAMBRECHTS GWENDOLIEN STEDELIJKE ONTWIKKELING EN WOONBELEID LECTOR: JANSSENS DIETER ACADEMIEJAAR 2014-2015 Gent is absoluut een pionier in Vlaanderen,

Nadere informatie

Actief bezig met de I-CE!

Actief bezig met de I-CE! Actief bezig met de I-CE! Speciaal voor dorpshuizen heeft inrg een aantal leuke tips en weetjes over energiebesparing verzameld! In deze mail geeft inrg een aantal tips en weetjes over de I-CE die onlangs

Nadere informatie

Energiebeleid lokaal bestuur. Joost Venken Schepen van Energie & Duurzaamheid Stad Hasselt

Energiebeleid lokaal bestuur. Joost Venken Schepen van Energie & Duurzaamheid Stad Hasselt Energiebeleid lokaal bestuur Joost Venken Schepen van Energie & Duurzaamheid Stad Hasselt Energiebeleid stad Hasselt Hasselt 20/20/20 stadsdiensten Hasseltse gemeenschap 20% reductie HEB Duurzaamheidsdienst

Nadere informatie

Gentse toplocatie voor pop-ups: de oude stadsbib op het Zuid zoekt creatievelingen

Gentse toplocatie voor pop-ups: de oude stadsbib op het Zuid zoekt creatievelingen Gentse toplocatie voor pop-ups: de oude stadsbib op het Zuid zoekt creatievelingen De Stad Gent biedt een unieke kans om vanaf 1 mei 2017 acht maanden lang de ruimtes in de oude stadsbibliotheek aan de

Nadere informatie

Opening nieuwe dienstencentrum Drongen

Opening nieuwe dienstencentrum Drongen Opening nieuwe dienstencentrum Drongen In 2014 verliet de politie haar commissariaat op de gelijkvloerse verdieping van Drongenplein 4 en verhuisde naar een nieuwbouw in de Domien Ingelsstraat. De gelijkvloerse

Nadere informatie

Processen en installaties veilig stellen

Processen en installaties veilig stellen Samen hoger! Elektriciteitspanne: impact en voorbereiding Processen en installaties veilig stellen 1 1. Afschakelplan 2. Afschakelplan vermijden / Besparingstips 3. Elektriciteitspanne kan altijd gebeuren

Nadere informatie

Modern gebouwenmanagement. Voordracht door Verrecas Peter Technisch Adviseur infrastructuur preventie milieu

Modern gebouwenmanagement. Voordracht door Verrecas Peter Technisch Adviseur infrastructuur preventie milieu Modern gebouwenmanagement Voordracht door Verrecas Peter Technisch Adviseur infrastructuur preventie milieu Inleiding Wij zijn er ons allen van bewust dat de energiefactuur een aanzienlijke kostenpost

Nadere informatie

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent

Matthias Botterman 1D1 Stedelijke ontwikkeling en woonbeleid. Lichtplan Gent Lichtplan Gent Het lichtplan Oorsprong In 1998 werd door het stadsbestuur van Gent de beslissing genomen om het lichtplan in te voeren. Dit als steun aan de initiatieven die het commerciële leven in de

Nadere informatie

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen

Energieverbruik gemeentelijke gebouwen MILIEUBAROMETER: INDICATORENFICHE ENERGIE 1/2 Samenwerkingsovereenkomst 2008-2013 Milieubarometer: Energieverbruik gemeentelijke gebouwen Indicatorgegevens Naam Definitie Meeteenheid Energieverbruik gemeentelijke

Nadere informatie

Arthur Verhaegenstraat 20 9000 Gent www.enprove.be. Opleidingsaanbod

Arthur Verhaegenstraat 20 9000 Gent www.enprove.be. Opleidingsaanbod 1. Basisopleiding energie: begrippen, kader en energie becijferen 2. Energiebeheer en boekhouding 3. Energiemanagement: ISO 50001 op maat van uw bedrijf 4. Hoe slim is uw CO2-strategie? 5. Koelsystemen

Nadere informatie

Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer

Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer LICHTWACHTERS Thema Energiegebruik Onderwerp Leeftijd Duurzame Ontwikkeling Energiebesparing Hernieuwbare energie Verkeer en vervoer Verwarming/Koeling Warm water CO 2 -zuinig vervoer Verlichting Elektrische

Nadere informatie

Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente

Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente Slimme openbare verlichting Tips voor Drentse provincie en gemeente Colofon: Uitgave van: Natuur en Milieufederatie Drenthe Tekst: Natuur en Milieufederatie Drenthe Foto s: Sotto le Stelle, Wim Schmidt

Nadere informatie

Instapreeksen Kennisplatform Openbare Verlichting (Regio) Masterplan OV

Instapreeksen Kennisplatform Openbare Verlichting (Regio) Masterplan OV Instapreeksen Kennisplatform Openbare Verlichting (Regio) Masterplan OV 21 februari 2019 Agenda Inleiding Masterplan OV Fase 1 : analyse Fase 2 : visie Fase 3 : strategie Fase 4 : impactstudie Fase 5 :

Nadere informatie

ZUINIGE ENERGIE EN KPN

ZUINIGE ENERGIE EN KPN ZUINIGE ENERGIE EN KPN KPN start op 30 oktober 2012 met nieuwe corporate campagne Het netwerk dat geeft om Nederland. Hierbij worden relevante maatschappelijke thema s belicht. In de eerste uiting, We

Nadere informatie

Brandweerzone Centrum heeft nieuwe post in Melle

Brandweerzone Centrum heeft nieuwe post in Melle Brandweerzone Centrum heeft nieuwe post in Melle Bauwens Marc Brandweerzone Centrum is een kazerne rijker. In Melle werd op 7 september 2017 een duurzame nieuwbouw geopend. De 'brandweerpost Melle' brengt

Nadere informatie

Stad Gent Begeleiding van bedrijven met oog op een klimaatneutrale stad

Stad Gent Begeleiding van bedrijven met oog op een klimaatneutrale stad Stad Gent Begeleiding van bedrijven met oog op een klimaatneutrale stad Björn De Grande Milieudienst Klimaatneutraal tegen 2030, 2040, 2050, 2070, 2100? Elk streefdoel is stadseigen en moet steek houden

Nadere informatie

Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter?

Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter? Factsheets OVL lampenkwaliteitsprofielen Openbare verlichting: hoe kan het efficiënter? Openbare verlichting hebben we nodig voor onze verkeersveiligheid, sociale veiligheid en het aantrekkelijk maken

Nadere informatie

Stroomproblematiek winter 2014-2015. Katrien Moens Manager Belangenbehartiging

Stroomproblematiek winter 2014-2015. Katrien Moens Manager Belangenbehartiging Stroomproblematiek winter 2014-2015 Katrien Moens Manager Belangenbehartiging Probleem? Onevenwicht vraag productie Frequentie wijkt af van 50 Hz Black-out over grote delen van België / Europa Brown-out

Nadere informatie

Het verlichten van een ruimte is mogelijk dankzij elektriciteit. Wanneer die elektriciteit komt van een fossiele energiebron, zoals een

Het verlichten van een ruimte is mogelijk dankzij elektriciteit. Wanneer die elektriciteit komt van een fossiele energiebron, zoals een Het verlichten van een ruimte is mogelijk dankzij elektriciteit. Wanneer die elektriciteit komt van een fossiele energiebron, zoals een kolencentrale, dan wordt indirect uitstoot van CO2 veroorzaakt. Dit

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 14 januari 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00013 Onderwerp: Samenwerkingsovereenkomst met betrekking tot de verlichting van het gebouw Kunstencentrum

Nadere informatie

Schakel over op slim energiegebruik!

Schakel over op slim energiegebruik! Schakel over op slim energiegebruik! Sterker ondernemen met de energiescan Eén van de suggesties uit de scan was het vernieuwen van de lichtkoepels. Samen met een daglichtsturing leverde dit ons een besparing

Nadere informatie

COLLECTIEF RENOVEREN. K A M P C o n d e r s t e u n t l o k a l e o v e r h e d e n e n b u r g e r s

COLLECTIEF RENOVEREN. K A M P C o n d e r s t e u n t l o k a l e o v e r h e d e n e n b u r g e r s COLLECTIEF RENOVEREN K A M P C o n d e r s t e u n t l o k a l e o v e r h e d e n e n b u r g e r s 1-05/04/2017 COLLECTIEF RENOVEREN WAAROM? Waarom? Collectief renoveren? De rol van Kamp C? Duurzaambouwloket.be

Nadere informatie

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit

De gemeenteraad. Ontwerpbesluit De gemeenteraad Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 19 december 2016 Besluit nummer: 2016_GR_01159 Onderwerp: Globaal parochiekerkenplan - Goedkeuring Beknopte samenvatting: Aan de gemeenteraad wordt

Nadere informatie

P. Roest raad00777

P. Roest raad00777 Agendapunt commissie: 6 Steller Telefoonnummer Email P. Roest 040-2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt Kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Beheer openbare verlichting. 11raad00777 aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Kruishoutem energieneutraal. i.s.m. provincie Oost-Vlaanderen Energielandschap December 2015

Kruishoutem energieneutraal. i.s.m. provincie Oost-Vlaanderen Energielandschap December 2015 Kruishoutem energieneutraal i.s.m. provincie Oost-Vlaanderen Energielandschap December 2015 Oost-Vlaanderen Energielandschap!Oost-Vlaanderen ombouwen tot een volwaardig energielandschap Hernieuwbare Energiescan

Nadere informatie

ENERGIEZUINIGE BEDRIJVENTERREINEN. 18 april 2013

ENERGIEZUINIGE BEDRIJVENTERREINEN. 18 april 2013 ENERGIEZUINIGE BEDRIJVENTERREINEN 18 april 2013 EUROPESE DOELSTELLING tegen 2020 en tov 1990 CO2-uitstoot verlagen met 20% energieverbruik met 20% verlagen aandeel hernieuwbare energie +20% STEUNMAATREGELEN

Nadere informatie

Bijlage bij schriftelijke vraag nr. 841 van Joke Schauvliege - Gendergerelateerde resultaten uit de REG-enquête 2008

Bijlage bij schriftelijke vraag nr. 841 van Joke Schauvliege - Gendergerelateerde resultaten uit de REG-enquête 2008 Bijlage bij schriftelijke vraag nr. 841 van Joke Schauvliege - Gendergerelateerde resultaten uit de REG-enquête 2008 In het face-to-face onderzoek uitgevoerd in maart en april 2008, werden in totaal 1.026

Nadere informatie

Nieuwe Jenaplanbasisschool in het Sint- Elisabethbegijnhof

Nieuwe Jenaplanbasisschool in het Sint- Elisabethbegijnhof Nieuwe Jenaplanbasisschool in het Sint- Elisabethbegijnhof Op woensdag 22 november 2017 opent Hippo's Hof officieel de deuren van het vernieuwde schoolgebouw in de Hippoliet Lammensstraat in het Sint-

Nadere informatie

Twee nieuwe Gentse basisscholen

Twee nieuwe Gentse basisscholen Twee nieuwe Gentse basisscholen De komende jaren wil het Gentse stadsbestuur fors investeren in de bouw van nieuwe scholen. Net zoals in de rest van Vlaanderen, is de nood aan nieuwe scholen in Gent groot.

Nadere informatie

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit

GEMEENTERAAD. Ontwerpbesluit GEMEENTERAAD Ontwerpbesluit OPSCHRIFT Vergadering van 16 juni 2016 Besluit nummer: 2016_GR_00576 Onderwerp: Addenda bij subsidieovereenkomsten tussen de Stad Gent en het SVK OCMW Gent als gevolg van enerzijds

Nadere informatie

Stedelijke ontwikkeling taak 2: lichtplan Gent

Stedelijke ontwikkeling taak 2: lichtplan Gent Stedelijke ontwikkeling taak 2: lichtplan Gent Dries Cosijns Joachim Verstuyft Wie is Roland Jéol? In 1989 ontwierp De Franse atelier Roland Jéol het eerste lichtplan van de hele wereld voor de stad Lyon.

Nadere informatie

Korhoenstraat An Vermeire BRUGSE POORT - ROOIGEM

Korhoenstraat An Vermeire BRUGSE POORT - ROOIGEM Korhoenstraat An Vermeire BRUGSE POORT - ROOIGEM Beste bewoner Wijk van de maand is de nieuwe naam van de ontmoetingen tussen het College van burgemeester en schepenen en de bewoners van de 25 Gentse

Nadere informatie

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018

Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 Organisatie van advies en inspraak van het lokaal cultuurbeleid 2013-2018 1. DOELSTELLING : ADVIES EN INSPRAAK BIJ HET LOKAAL CULTUURBELEID 1.1. Met het oog op de voorbereiding en de evaluatie van het

Nadere informatie

1. Kan de minister een overzicht bezorgen van het aantal uitgereikte diploma s door de Vlaamse Trainersschool, per jaar sinds 2003 tot op heden?

1. Kan de minister een overzicht bezorgen van het aantal uitgereikte diploma s door de Vlaamse Trainersschool, per jaar sinds 2003 tot op heden? SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 96 van PETER WOUTERS datum: 5 november 2014 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Sportclubs - Gekwalificeerde trainers Eén van de meest elementaire

Nadere informatie

Welkom ENERGIE IN WELZIJN WELZIJN MET ENERGIE. Theo Verstappen

Welkom ENERGIE IN WELZIJN WELZIJN MET ENERGIE. Theo Verstappen Welkom ENERGIE IN WELZIJN WELZIJN MET ENERGIE Theo Verstappen 2 2 Wereldwijd actie Duurzaam bouwen Meten is weten Sensibiliseren Kleine maatregelen Grote kleine maatregelen 3 3 Duurzaam bouwen Duurzaam

Nadere informatie

Nieuws uit Sint-Bernadette

Nieuws uit Sint-Bernadette Nieuws uit Sint-Bernadette De komende jaren staat heel wat te gebeuren in uw wijk. Lees in deze brochure alles over de belangrijkste projecten. november 2014 Renovatie school Gustaaf Callier Na enkele

Nadere informatie

Missie stad Gent Gent is een open, solidaire, wijze en kindvriendelijke stad. Zij verbindt alle krachten om de stad uit te bouwen tot een blijvend leefbaar geheel en zo de toekomst verder vorm te geven.

Nadere informatie

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur

Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Stedelijke Adviesraad voor Milieu en Natuur Verslag algemene vergadering Tijdstip Dinsdag 14 oktober 2014, 19u30 Plaats Milieudienst, Braemkasteelstraat 41, 9050 Gentbrugge (vergaderzaal 1 e verdieping)

Nadere informatie

Nieuwbouw basisschool De Klavertjes opent de deuren

Nieuwbouw basisschool De Klavertjes opent de deuren Nieuwbouw basisschool De Klavertjes opent de deuren Nieuwbouw De Klavertjes opent de deuren. De nieuwbouw omvat een basisschool, een buitenschoolse opvang en een kinderdagverblijf. Wat ooit startte met

Nadere informatie

Openbare verlichting in Avelgem

Openbare verlichting in Avelgem Openbare verlichting in Avelgem Lut Deseyn Schepen van Milieu Lut.deseyn@avelgem.be 1. Inleiding 2. Duiding 2. Het project 3. Kosten en Besparing 5. Opvolging en evaluatie 6. Conclusie 7. Vragen Agenda

Nadere informatie

Herontwikkeling J. Ottenstadion en omgeving. 7 maart 2013

Herontwikkeling J. Ottenstadion en omgeving. 7 maart 2013 Herontwikkeling J. Ottenstadion en omgeving 7 maart 2013 Inleiding Christophe Peeters Schepen van Financiën, Feesten, Middenstand en Innovatie Voorzitter NV. Buffalo Bontinck/Ghelamco/Animotions Een nieuw

Nadere informatie