07 - Informatie over insectenallergie

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "07 - Informatie over insectenallergie"

Transcriptie

1 07 - Informatie over insectenallergie

2 Inhoud Wat is een insectenallergie eigenlijk?... 1 Waarom is een behandeling nodig?... 2 Wat te doen indien een insectenallergie wordt vermoed?... 3 De behandeling van insectenallergie... 3 Hoe lang wordt de specifieke immunotherapie uitgevoerd?... 3 Heeft de specifieke immunotherapie ook ongewenste neveneffecten?... 3 Hoe kunt u de therapie zinvol ondersteunen?... 4 Hoe kunt u proberen om u tegen insectensteken te beschermen?... 4 Het leven na de allergiebehandeling... 5 Wat is een insectenallergie eigenlijk? Vele mensen hebben angst voor insecten omdat het vaak pijn doet als deze steken. Maar voor mensen die allergisch zijn voor insectengif, kan een steek een ernstig en levensgevaarlijk probleem vormen. Daarom moet een allergie voor insectengif in ieder geval worden behandeld. Deze brochure geeft u meer informatie over moderne behandelingsmogelijkheden. Stekende insecten brengen hun gif bij het steken in de huid of het mondslijmvlies. Bij mensen zonder allergie wordt het gebied rond de steek rood en zal de huid jeuken en zwellen. Dit is de normale reactie op het gif. Bij mensen met een allergie voor bijen- of wespengif treden aanvullende reacties op. Dat kan ondermeer zijn: netelroosachtige huiduitslag, zwelling van het gezicht en de hals, ademnood, collaps. Deze gevaarlijke reacties treden meestal binnen enkele minuten na de steek op. Een insectenallergie is over het algemeen een overgevoeligheidsreactie van het immuunsysteem op insectengif. Het immuunsysteem van iemand die allergisch ist produceert, aangezet door het ingedrongen gif, een grote hoeveelheid van een bepaalde substantie (immunoglobuline E), die de allergische reactie veroorzaakt. Bij vele steken na 1(6)

3 elkaar of een steek ter hoogte van de bovenste luchtwegen kunnen zwellingen zware ziektebeelden veroorzaken. Deze verschillen echter van een 'echte' allergie. Waarom is een behandeling nodig? Een insectenallergie kan levensgevaarlijk zijn! U kunt het risico dat u gestoken wordt nooit helemaal uitsluiten. Alleen de specifieke immunotherapie (vroegere naam: hyposensibilisatiekuur) biedt optimale bescherming, omdat na een succesvolle therapie insectensteken geen levensgevaarlijke reacties meer kunnen veroorzaken. Wat weet men eigenlijk over insectenallergie? Een insectenallergie is niet iets van nu en kwam vroeger ook al voor: zelfs de Egyptische farao Menes (2640 v.chr.) zou allergisch voor wespen zijn geweest. Dat staat volgens historici in de hiërogliefen op het graf van de farao te lezen. Zo'n 4% van de bevolking in Nederland en België lijdt aan een insectenallergie. Het betreft meer mannen dan vrouwen. In Europa komen vooral de honingbij en de met haar verwante hommel voor, evenals de plooivleugelwespen waartoe de wesp en de horzel behoren. Hommels en horzels steken heel zelden. De bij is ca. 1,5 cm lang en behaard. Het achterlijf is bruinachtig met weinig opvallende strepen. De bij heeft stuifmeelkorfjes aan de achterpoten en vliegt voornamelijk in de maanden maart tot augustus. Na het steken blijft de angel meestal in de huid steken. Een bij is minder agressief dan een wesp. De hommel is ca. 2 cm lang en sterker behaard dan de bij. Hij is weinig agressief en steekt heel zelden. De wesp is ca. 1,5 cm lang en heeft opvallende zwarte en gele strepen. Ze heeft een duidelijke 'wespentaille' en is niet behaard. Ze vliegt vooral in de maanden met rijpend fruit (juli tot september). Na het steken blijft de angel meestal niet in de huid steken. Dat is wel geen zeker criterium om wespensteken en bijensteken van elkaar te onderscheiden. De horzel heeft net als de wesp zwarte en gele strepen, maar is gemiddeld 3 cm lang en dus duidelijk groter dan een wesp. De horzel vliegt ook 's nachts. 2(6)

4 Wat te doen indien een insectenallergie wordt vermoed? Indien na een insectensteek een hevige reactie bij u optreedt, dient u onmiddellijk een arts te raadplegen. Om te weten te komen welk insect de klachten heeft veroorzaakt, zijn enkele bloed- en huidtests nodig. Deze worden meestal op de afdeling allergologie van een ziekenhuis uitgevoerd. Uw arts zal u enkele vragen stellen: is de angel blijven steken, wanneer (in welk seizoen) gebeurde de steek, bent u in de buurt van bloemen of vuilnisemmers gestoken. Hij zal u ook vragen hoeveel tijd er tussen de steek en de reactie lag, welke klachten u had en of u deze al vaker hebt gehad. De behandeling van insectenallergie De specifieke immunotherapie is de enige therapie die de oorzaak bestrijdt. Het is specifiek, omdat alleen de veroorzakende allergenen worden toegediend. Artsen noemen deze therapie immunotherapie omdat ze de overdreven reactie van het immuunsysteem op de allergenen in het gif remt. De behandeling van insectenallergie wordt over het algemeen in een ziekenhuis begonnen. De behandelende arts zal u meermaals per dag een injectie met het betreffende insectengif toedienen. De dosis is in het begin zeer laag en wordt behoedzaam en geleidelijk verhoogd tot 100 μg. Deze basisbehandeling is meestal na 5-10 dagen voltooid en daarna mag u weer naar huis. Indien u niet in een ziekenhuis kan worden opgenomen, kan de basisbehandeling auch poliklinisch met een injectie per week worden uitgevoerd. Na de basisbehandeling komt de onderhoudsbehandeling die altijd poliklinisch wordt gedaan. De periode tussen de injecties wordt behoedzaam van een week naar twee, drie tot vier weken verlengd. Hoe lang wordt de specifieke immunotherapie uitgevoerd? De behandelingstijd bedraagt minstens 3 jaar, nog beter zijn 5 jaar. Na de basisbehandeling bent u al beschermd en dit wordt door de verdere behandeling gewaarborgd. Heeft de specifieke immunotherapie ook ongewenste neveneffecten? Zoals elke andere behandeling kan ook de specifieke immunotherapie ongewenste reacties tot gevolg hebben. Een arts die expert is op het gebied van allergieën kent alle maatregelen en beschikt over middelen voor de behandeling van bijwerkingen. Voor het begin van de therapie zal hij met u bespreken waarop u in het bijzonder moet letten. 3(6)

5 Hoe kunt u de therapie zinvol ondersteunen? Uw medewerking is heel belangrijk voor de therapie. Neem de volgende punten in acht: De tijdsafstanden tussen de verschillende injecties dienen precies te worden nageleefd. Indien u na de injectie iets ongewoons vaststelt (bijv. jeuk in de keelholte, aan uw hand of de voetzool, niezen, hoesten, ademnood, jeukende huid, gevoel van hitte, duizeligheid), raadpleeg dan meteen uw arts. Na elke poliklinische injectie dient u minimaal 30 minuten in de praktijk te blijven, zodat uw arts indien nodig snel en competent kan reageren. Indien na het verlaten van de praktijk ongewone symptomen optreden, dient u eveneens meteen contact op te nemen met uw arts. Voor elke nieuwe injectie dient u uw arts te informeren over hoe u de laatste injectie hebt verdragen, welke medicijnen u op dat moment neemt, of u momenteel ziek bent en of u in de tussentijd door een insect werd gestoken. Op de dag van de injectie dienen lichamelijke inspanningen (vooral sportieve activiteiten) en buitengewone belastingen (bijv. te warm douchen, sauna's) in ieder geval te worden vermeden. Informeer uw arts indien u zwanger bent. Hoe kunt u proberen om u tegen insectensteken te beschermen? Neem de volgende punten in acht: Consumeer geen eten en zoete dranken buitenshuis. Pluk geen fruit of bloemen. Blijf uit de buurt van afvalbakken of fruit dat op de grond ligt. Gebruik geen parfum of geparfumeerde cosmetica. 4(6)

6 Loop niet op blote voeten. Zorg ervoor dat uw huid zo veel mogelijk door kleding bedekt is en dat insecten niet onder uw kleding kunnen komen. Zweet lokt insecten aan. Vermijd dus lichamelijke inspanningen in de open lucht. Voorzie uw ramen van insectenhorren. Maak geen snelle bewegingen in de buurt van insecten. Indien u toch bent gestoken, verwijder dan meteen de angel door deze met uw vingernagel weg te krabben. Uw arts zal u een speciale EHBO-set voorschrijven. De set kan bijv. een auto-injector bevatten waarmee u zelf een medicijn (adrenaline) snel, veilig en eenvoudig kunt injecteren. Draag deze EHBO-set steeds bij u. Maak u vooraf met het gebruik daarvan vertrouwd en controleer regelmatig de houdbaarheidsdatum van de medicijnen. Raadpleeg zo snel mogelijk een arts! Het leven na de allergiebehandeling De behandeling is succesvol verlopen indien er na een nieuwe steek geen ernstige allergische reacties meer optreden Dit betekent dat u als allergisch persoon geen angst meer hoeft te hebben voor steken van bijen en wespen in de zomer. De specifieke immunotherapie verloopt bij 95% van de mensen met een allergie voor bijenen wespengif succesvol. HAL Allergy Group J.H. Oortweg CH Leiden The Netherlands Tel: Fax: info@hal-allergy.com Internet: HAL Allergy B.V. J.H. Oortweg CH Leiden The Netherlands Tel: Fax: info@hal-allergy.com Internet: 5(6)

01 - Informatie over de behandeling van allergieën

01 - Informatie over de behandeling van allergieën 01 - Informatie over de behandeling van allergieën Inhoud Wat is een allergie eigenlijk?... 1 Waarom is een behandeling nodig?... 1 Welke behandelingsvormen zijn mogelijk?... 2 Wat betekent 'specifieke

Nadere informatie

03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie

03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie 03 - Informatie over de sublinguale immonutherapie Inhoud Wat is een allergie eigenlijk?... 1 Waarom is een behandeling nodig?... 1 Welke behandelingsvormen zijn mogelijk?... 2 Wat betekent 'specifieke

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose Interne Geneeskunde Allergologie Wat is mastocytose? Mastocytose is de naam voor een zeldzame ziekte, die het gevolg

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie. Allergie voor wespen- of bijengif

Interne Geneeskunde Allergologie. Allergie voor wespen- of bijengif Interne Geneeskunde Allergologie Allergie voor wespen- of bijengif Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding Er is bij u een allergie voor wespen- of bijengif vastgesteld. Deze brochure geeft informatie

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE. Allergie voor INSECTENGIF

PATIËNTENINFORMATIE. Allergie voor INSECTENGIF PATIËNTENINFORMATIE Allergie voor INSECTENGIF Volgende afspraak: Naam arts:... Naam instelling:... Datum:... Afdeling/locatie:... 2 PATIËNTENINFORMATIE Het contact tussen mensen en dieren veroorzaakt soms

Nadere informatie

DERMATOLOGIE. Insectengifallergie

DERMATOLOGIE. Insectengifallergie DERMATOLOGIE Insectengifallergie Insectengifallergie Een steek van een bij of wesp veroorzaakt bij vrijwel iedereen een reactie: er ontstaat een rood bultje en de huid jeukt. Maar sommige mensen reageren

Nadere informatie

DERMATOLOGIE. Insectengifallergie

DERMATOLOGIE. Insectengifallergie DERMATOLOGIE Insectengifallergie Insectengifallergie Een steek van een bij of wesp veroorzaakt bij vrijwel iedereen een reactie: er ontstaat een rood bultje en de huid jeukt. Maar sommige mensen reageren

Nadere informatie

IMMUNOTHERAPIE BIJ KINDEREN

IMMUNOTHERAPIE BIJ KINDEREN IMMUNOTHERAPIE BIJ KINDEREN 277 Inleiding Op dit moment gebruikt uw kind medicijnen om klachten van zijn of haar allergie te voorkomen. De arts heeft met u en uw kind besproken dat immunotherapie een optie

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose Interne Geneeskunde Allergologie Wat is mastocytose? Mastocytose is de naam voor een zeldzame ziekte, die het gevolg

Nadere informatie

DESENSIBILISATIE VOOR BIJEN- EN WESPENGIF

DESENSIBILISATIE VOOR BIJEN- EN WESPENGIF DESENSIBILISATIE VOOR BIJEN- EN WESPENGIF Dr. R. van Puijenbroek - Dr. D. Degraeve Hoe verloopt desensibilisatie voor bijen- en wespengif? Mensen die na een bijen- of wespensteek een ernstige veralgemeende

Nadere informatie

Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose

Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose Immunotherapie voor insectenallergie bij mastocytose Interne Geneeskunde Allergologie Wat is mastocytose? Mastocytose is de naam voor een zeldzame ziekte, die het gevolg is van de aanwezigheid van abnormale

Nadere informatie

ImmunotherapIe een injectiekuur wat is het? Voor wie? hoe gebeurt het?

ImmunotherapIe een injectiekuur wat is het? Voor wie? hoe gebeurt het? Immunotherapie Immunotherapie De behandeling van allergie bestaat uit drie stappen: 1. het zoveel mogelijk vermijden van de stof die allergische klachten veroorzaakt (bijvoorbeeld saneren van de slaapkamer);

Nadere informatie

Insectenallergie met alleen reacties van de huid. Uitleg van onderzoek. UMCG

Insectenallergie met alleen reacties van de huid. Uitleg van onderzoek. UMCG Insectenallergie met alleen reacties van de huid. Uitleg van onderzoek. UMCG Dit onderzoek wordt gedaan op de Afdeling Allergologie, Universitair Medisch Centrum Groningen, onder leiding van J.N.G. Oude

Nadere informatie

IMMUNOTHERAPIE TEGEN ALLERGIE DOOR MIDDEL VAN INJECTIES FRANCISCUS VLIETLAND

IMMUNOTHERAPIE TEGEN ALLERGIE DOOR MIDDEL VAN INJECTIES FRANCISCUS VLIETLAND IMMUNOTHERAPIE TEGEN ALLERGIE DOOR MIDDEL VAN INJECTIES FRANCISCUS VLIETLAND Inleiding Uw kind is allergisch. Bijvoorbeeld voor graspollen, boompollen, huisstofmijt of katten. Door het toedienen van een

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie

Ustekinumab. (Stelara) Dermatologie Ustekinumab (Stelara) Dermatologie Inhoudsopgave Inleiding 4 1. Hoe werkt Ustekinumab (Stelara) 4 2. Wat moet u weten voordat u Ustekinumab (Stelara) gebruikt 5 Gebruik Ustekinumab (Stelara) niet 5 Wees

Nadere informatie

Immunotherapie met inhalatie-allergenen

Immunotherapie met inhalatie-allergenen Immunotherapie met inhalatie-allergenen Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding U reageert allergisch op stuifmeel, huisstofmijt en/of huidschilfers van katten. Deze stoffen die in de lucht voorkomen,

Nadere informatie

Functiecentrum Longfunctie Allergologie. Allergologisch onderzoek: specifieke huidtesten

Functiecentrum Longfunctie Allergologie. Allergologisch onderzoek: specifieke huidtesten Functiecentrum Longfunctie Allergologie Allergologisch onderzoek: specifieke huidtesten Functiecentrum Longfunctie Allergologie Algemene informatie Bepaalde stoffen (allergenen) kunnen een allergische

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BIJSLUITER 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT PURETHAL Pollen, suspensie voor injectie voor subcutaan gebruik Gezuiverde allergenen uit een mengsel van 10 grassen Lees goed de hele bijsluiter voordat

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Allergie voor bijen- en wespengif

Patiënteninformatie. Allergie voor bijen- en wespengif Patiënteninformatie Allergie voor bijen- en wespengif 2 Inleiding Bij mensen met een allergie voor bijen of wespengif veroorzaken bijenof wespensteken een felle reactie rond de steekplaats. Soms leiden

Nadere informatie

INFO VOOR PATIËNTEN ALLERGEENSPECIFIEKE IMMUNOTHERAPIE VOOR WESPEN- EN BIJENGIF

INFO VOOR PATIËNTEN ALLERGEENSPECIFIEKE IMMUNOTHERAPIE VOOR WESPEN- EN BIJENGIF INFO VOOR PATIËNTEN ALLERGEENSPECIFIEKE IMMUNOTHERAPIE VOOR WESPEN- EN BIJENGIF INHOUD 01 Wat is allergie? 4 02 Allergische reactie op wespen- of bijengif 4 03 Allergeenspecifieke immunotherapie 5 04

Nadere informatie

Insectensteken enkel gevaarlijk bij overgevoeligheid

Insectensteken enkel gevaarlijk bij overgevoeligheid patiënteninformatie kindergeneeskunde Insectensteken enkel gevaarlijk bij overgevoeligheid ALGEMEEN ZIEKENHUIS SINT-JOZEF Oude Liersebaan 4-2390 Malle tel. 03 380 20 11 - fax 03 380 28 90 azsintjozef@emmaus.be

Nadere informatie

Allergeenspecifieke immunotherapie

Allergeenspecifieke immunotherapie Allergeenspecifieke immunotherapie Afdeling Allergologie In deze folder vindt u informatie over een injectiekuur (immunotherapie). Behandeling van een allergie De behandeling van allergie bestaat uit een

Nadere informatie

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Keel-, neus- en oorheelkunde Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Wat is allergie? Allergie is een reactie van uw lichaam op bepaalde prikkelende stoffen waarbij het afweersysteem

Nadere informatie

Zorg bij insectensteken en tekenbeten

Zorg bij insectensteken en tekenbeten Zorg bij insectensteken en tekenbeten Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer moet je een arts raadplegen 4 Voorkomen van insectenbeten 4 Wat kun je er zelf aan doen 5 Geneesmiddelen 5

Nadere informatie

Interne geneeskunde Allergologie. Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak

Interne geneeskunde Allergologie. Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak Interne geneeskunde Allergologie Anafylaxie zonder duidelijke oorzaak Interne geneeskunde Allergologie Inleiding U heeft één of meerdere ernstige allergische aanvallen gehad, ook wel anafylaxie genoemd.

Nadere informatie

Behandeling met Xolair

Behandeling met Xolair Behandeling met Xolair Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen U krijgt binnenkort een behandeling met Xolair. Het doel van de behandeling met het medicijn Xolair, ook wel omalizumab genoemd, is het onder

Nadere informatie

Desensibilisatie wespen/bijengif

Desensibilisatie wespen/bijengif Desensibilisatie wespen/bijengif (ongevoelig maken voor bepaalde stoffen) Longgeneeskunde Locatie Hoorn/Enkhuizen Inleiding U bent aangemeld voor een desensibilisatiekuur (ongevoelig maken voor bepaalde

Nadere informatie

Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen

Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen Ipsen Endocrinologie Increlex (injectie met mecasermine [rdna-herkomst]) Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen Voorlichtingsfolder zoals beschreven

Nadere informatie

Insecten - allergiefonds

Insecten - allergiefonds Insecten - allergiefonds VOOR ONDERZOEK NAAR DIAGNOSE EN BEHANDELING VAN INSECTEN(GIF)ALLERGIE DOOR WETENSCHAPPELIJK ONDERZOEK TE STEUNEN, HELPT U ANDERE MENSEN. De onderzoeksgroep Allergie en Klinische

Nadere informatie

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Insectensteken en tekenbeten. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Insectensteken en tekenbeten Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Insectensteken 3 Klachten en symptomen 3 Wanneer arts raadplegen 4 Voorkomen van

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie bij insectenallergie

Interne Geneeskunde Allergologie. Immunotherapie bij insectenallergie Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie bij insectenallergie Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten dat u behandeld wilt worden voor uw

Nadere informatie

Rituximab (Mabthera )

Rituximab (Mabthera ) Rituximab (Mabthera ) Maatschap reumatologie Kennemerland RITUXIMAB (MABTHERA ) Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel Rituximab te behandelen. Deze folder geeft informatie over dit

Nadere informatie

06 - Informatie over voedselallergie

06 - Informatie over voedselallergie 06 - Informatie over voedselallergie Inhoud Wat zijn voedselallergenen?... 1 Wat weet men eigenlijk over voedselallergenen?... 2 Allergene verwantschappen... 4 Voedingsmiddelen die vaak allergieën veroorzaken...

Nadere informatie

Allergie. A27/ Allergie bij kinderen

Allergie. A27/ Allergie bij kinderen Allergie Wat is een allergie? Een allergie is een overdreven reactie (overgevoeligheidsreactie) van het afweersysteem op, in het algemeen niet-schadelijke stoffen, zoals: stuifmeel, huidschilfers van huisdieren,

Nadere informatie

Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen

Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen Rituximab (Mab Thera ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel rituximab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

1 Betreft: Wespenbestrijding belangrijke informatie

1 Betreft: Wespenbestrijding belangrijke informatie Brandweer zone Kempen 1 Betreft: Wespenbestrijding belangrijke informatie 1.1 Honingbijen, hommels, wespen, solitaire bijen en zweefvliegen zijn verwant maar zeer verschillend! Wespen zijn erg nuttig in

Nadere informatie

Wespen... weg ermee?!

Wespen... weg ermee?! Wespen... weg ermee?! Een wespennest in je tuin of vlakbij je huis? Kan vervelend zijn, zeker met kleine kinderen in de buurt of als je net van een zoet dessertje aan het smullen bent. Hoewel de beestjes

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie met inhalatieallergenen

Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie met inhalatieallergenen Interne Geneeskunde Allergologie Immunotherapie met inhalatieallergenen Desensibilisatie Interne Geneeskunde Allergologie Inleiding U reageert allergisch op stuifmeel, huisstofmijt, of huidschilfers van

Nadere informatie

ministerie van de Vlaamse Gemeenschap administratie Gezondheidszorg

ministerie van de Vlaamse Gemeenschap administratie Gezondheidszorg I N F O R M A T I E F O L D E R Help, een steek INSECTEN BETEN WAT JE ZEKER MOET WETEN! ministerie van de Vlaamse Gemeenschap administratie Gezondheidszorg Help, een steek EVEN UW AANDACHT GRAAG!!! Insectensteken:

Nadere informatie

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt

Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Keel-, neus- en oorheelkunde Immunotherapie bij hooikoorts en allergie voor huisstofmijt Wat is allergie? Allergie is een reactie van uw lichaam op bepaalde prikkelende stoffen waarbij het afweersysteem

Nadere informatie

Eén op de vijf kinderen heeft een ernstige allergie.

Eén op de vijf kinderen heeft een ernstige allergie. Allergieën Eén op de vijf kinderen heeft een ernstige allergie. Een allergie is een overreactie in het lichaam op een gewoonlijk onschadelijke stof die een allergeen wordt genoemd. De meest voorkomende

Nadere informatie

Aan: patiënten/ouders/school/kinderopvang.

Aan: patiënten/ouders/school/kinderopvang. Aan: patiënten/ouders/school/kinderopvang. Datum: Betreft: Informatie over anafylaxie bij kinderen en gebruik van adrenaline auto injector Naam: Geboortedatum: Allergie voor: Medicatie die patiënt heeft

Nadere informatie

GEVORDERDE EERSTE HULP. Shock, Anafylaxie en de EpiPen. Pim de Ruijter. vrijdag 18 oktober 13

GEVORDERDE EERSTE HULP. Shock, Anafylaxie en de EpiPen. Pim de Ruijter. vrijdag 18 oktober 13 GEVORDERDE EERSTE HULP Shock, Anafylaxie en de EpiPen Pim de Ruijter Inhoud Kort over shock Wat is allergie precies? Allergische reactie Inhoud Anafylaxie en anafylactische shock Gebruik van de EpiPen

Nadere informatie

Immunotherapie. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar

Immunotherapie. KNO-heelkunde. Beter voor elkaar Immunotherapie KNO-heelkunde Beter voor elkaar 2 Immunotherapie Wat is Immunotherapie? Immunotherapie, ook wel hyposensibilisatie genoemd, is een behandeling die erop is gericht het eigen afweersysteem

Nadere informatie

Help, een wesp! Hoe melden? INFOFOLDER

Help, een wesp! Hoe melden? INFOFOLDER Help, een wesp! INFOFOLDER Wespen hebben hun reputatie niet mee, maar weinig mensen weten dat ze erg nuttig zijn. Ze jagen op bladluizen, vliegen en muggen. Als je wespen met rust laat, laten ze jou ook

Nadere informatie

Bijen- of wespensteek met ernstige gevolgen

Bijen- of wespensteek met ernstige gevolgen Bijen- of wespensteek met ernstige gevolgen De bijen- of wespensteek met ernstige gevolgen De steken van bijen, wespen en andere insecten kunnen bij de gestokenen vergiftigingsverschijnselen opwekken.

Nadere informatie

Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen

Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen Ipsen Endocrinologie Increlex (injectie met mecasermine [rdna-herkomst]) Patiënteninformatie over ernstige primaire IGF-1-deficiëntie en hoe Increlex daarbij kan helpen Voorlichtingsfolder zoals beschreven

Nadere informatie

05 - Informatie over binnenhuisallergie

05 - Informatie over binnenhuisallergie 05 - Informatie over binnenhuisallergie Inhoud Wat zijn binnenhuisallergenen?... 1 Wat weet men eigenlijk over binnenhuisallergenen?... 2 De behandeling van binnenhuisallergie... 3 Tabel met de meest voorkomende

Nadere informatie

Injectafer Behandeling

Injectafer Behandeling Injectafer Behandeling T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken Medisch Centrum André Dumont

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livostin 0,5 mg/ml neusspray, suspensie. levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livostin 0,5 mg/ml neusspray, suspensie. levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Livostin 0,5 mg/ml neusspray, suspensie levocabastine Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit geneesmiddel kunt u zonder recept krijgen.

Nadere informatie

Immunotherapie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Immunotherapie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Immunotherapie Bij u is een allergie geconstateerd en wellicht komt u in aanmerking voor immunotherapie. In deze folder wordt uitgelegd wat immunotherapie inhoudt en wat u hiervan kan verwachten. Neem

Nadere informatie

Interne Geneeskunde Allergologie. Informatie over de Epipen voor ouders/verzorgers. Voorbeeld

Interne Geneeskunde Allergologie. Informatie over de Epipen voor ouders/verzorgers. Voorbeeld Informatie over de Epipen voor ouders/verzorgers Dit is informatiemateriaal van het Academisch Ziekenhuis Groningen. De folder is verkrijgbaar bij Patiënteninformatie, telefoonnummer (050) 361 33 00. De

Nadere informatie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie

Centrumlocatie. Voedselprovocatie. Afdeling Allergologie Centrumlocatie Voedselprovocatie Afdeling Allergologie Met u is afgesproken dat u een voedselprovocatie zult doen. Dit is tot op heden de enige test waarin nagegaan kan worden of u een echte reactie krijgt

Nadere informatie

SF Z. Oncologisch support Team. Nexavar SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS

SF Z. Oncologisch support Team. Nexavar SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS SF Z SINT-FRANCISKUSZIEKENHUIS Oncologisch support Team Nexavar Nexavar Uw arts schreef u een nieuw geneesmiddel voor, Nexavar. Deze behandeling richt zich op kankercellen (targeted therapie). Nexavar

Nadere informatie

Allergiewijzer Alutard

Allergiewijzer Alutard 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Alutard Allergiewijzer van Subcutane immunotherapie (hyposensibilisatie) met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat hyposensibilisatie voor

Nadere informatie

Subcutane immunotherapie. Een injectiekuur tegen allergieën voor kinderen

Subcutane immunotherapie. Een injectiekuur tegen allergieën voor kinderen Subcutane immunotherapie Een injectiekuur tegen allergieën voor kinderen 2 Allergie: hoe zat het ook al weer? Veel kinderen hebben klachten van allergische ziekten. Dit kan veroorzaakt worden door inademing

Nadere informatie

PENICILLINE-ALLERGIE

PENICILLINE-ALLERGIE PENICILLINE-ALLERGIE PENICILLINE-ALLERGIE Penicillines maken deel uit van een grotere groep antibiotica die vaak gebruikt worden om bacteriële infecties te behandelen. Dit kan via pillen, injecties of

Nadere informatie

Desensibilisatie bij insectengifallergie

Desensibilisatie bij insectengifallergie DERMATOLOGIE Desensibilisatie bij insectengifallergie BEHANDELING Desensibilisatie bij insectengifallergie De dermatoloog heeft bij u een allergie voor wespen- en/of bijengif vastgesteld. Omdat u in het

Nadere informatie

Pharmalgen, poeder voor injectievloeistof 0,12-120 microgram Bijengif, Wespengif

Pharmalgen, poeder voor injectievloeistof 0,12-120 microgram Bijengif, Wespengif BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Pharmalgen, poeder voor injectievloeistof 0,12-120 microgram Bijengif, Wespengif Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het gebruik van

Nadere informatie

Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen

Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen Infliximab (Remicade ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel infliximab te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel.

Nadere informatie

Allergiewijzer Allergovit

Allergiewijzer Allergovit 1/5 Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) Allergiewijzer Allergovit Allergiewijzer van Prikkuur met Inleiding U bent met uw arts overeengekomen dat een prikkuur voor u een oplossing kan zijn voor uw hooikoorts

Nadere informatie

Ustekinumab. (Stelara )

Ustekinumab. (Stelara ) Ustekinumab (Stelara ) Inhoud Inleiding 3 Wanneer wordt ustekinumab gebruikt en hoe werkt het? 3 Hoe wordt het gebruikt? 3 Mogelijke bijwerkingen 4 Zwangerschap, borstvoeding en vruchtbaarheid 5 Andere

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE PATIËNT, gadoteerzuur Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel krijgt want er staat belangrijke informatie voor u in. Bewaar deze bijsluiter. Misschien heeft

Nadere informatie

Allergologisch onderzoek: de huidtest

Allergologisch onderzoek: de huidtest Universitair Medisch Centrum Groningen Interne Geneeskunde I Functiecentrum Allergologie I Fonteinstraat 13 Allergologisch onderzoek: de huidtest m meer te weten te komen over de oorzaak van uw klachten

Nadere informatie

INFORMATIE VOOR DE PATIËNT

INFORMATIE VOOR DE PATIËNT De Belgische gezondheidsautoriteiten hebben bepaalde voorwaarden verbonden aan het in de handel brengen van het geneesmiddel Azzalure. Het verplichte plan voor risicobeperking in België, waarvan deze informatie

Nadere informatie

Abatacept (Orencia ) bij reumatische aandoeningen

Abatacept (Orencia ) bij reumatische aandoeningen Abatacept (Orencia ) bij reumatische aandoeningen Uw behandelend arts heeft aangegeven u met het geneesmiddel abatacept te willen gaan behandelen. Deze folder geeft informatie over dit geneesmiddel. Heeft

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

Alutard SQ Giffen, suspensie voor injectie, 100 100.000 SQ-E/ml Bijengif of wespengif

Alutard SQ Giffen, suspensie voor injectie, 100 100.000 SQ-E/ml Bijengif of wespengif BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIK(ST)ER Alutard SQ Giffen, suspensie voor injectie, 100 100.000 SQ-E/ml Bijengif of wespengif Lees de hele bijsluiter zorgvuldig door voordat u start met het innemen

Nadere informatie

Trastuzumab (Herceptin )

Trastuzumab (Herceptin ) Trastuzumab (Herceptin ) Borstkanker (mammacarcinoom) De diagnose borstkanker is bij u vastgesteld. Dit wordt ook wel een mammacarcinoom genoemd. De behandeling van een mammacarcinoom bestaat uit een operatieve

Nadere informatie

INFORMATIE OVER UW ADRENALINE AUTO-INJECTOR voor de noodbehandeling van anafylaxie. EpiPen/EpiPen Junior ADRENALINE auto-injector 0,3/0,15 mg

INFORMATIE OVER UW ADRENALINE AUTO-INJECTOR voor de noodbehandeling van anafylaxie. EpiPen/EpiPen Junior ADRENALINE auto-injector 0,3/0,15 mg INFORMATIE OVER UW ADRENALINE AUTO-INJECTOR voor de noodbehandeling van anafylaxie EpiPen/EpiPen Junior ADRENALINE auto-injector 0,3/0,15 mg WAT IS EEN EPIPEN/EPIPEN JUNIOR ADRENALINE AUTO-INJECTOR? De

Nadere informatie

Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers: Adalimumab (Humira )

Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers: Adalimumab (Humira ) Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers: Adalimumab (Humira ) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel

Nadere informatie

PROSCAR 5 mg, filmomhulde tabletten (finasteride)

PROSCAR 5 mg, filmomhulde tabletten (finasteride) Lees de hele bijsluiter aandachtig door alvorens dit geneesmiddel te gebruiken. Bewaar deze bijsluiter, misschien heeft u hem nog een keer nodig. Raadpleeg uw arts of apotheker, als u aanvullende vragen

Nadere informatie

Informatie over Jextpen voor leerkrachten

Informatie over Jextpen voor leerkrachten Informatie over Jextpen voor leerkrachten 2 Kinderen die allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of voor insecten lopen de kans (opnieuw) een ernstige allergische reactie te krijgen. Om de ernstige

Nadere informatie

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: anakinra (Kineret )

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: anakinra (Kineret ) Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: anakinra (Kineret ) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel anakinra te gaan

Nadere informatie

Patiëntenbrochure. De oplossing bij chronische blaasontstekingen

Patiëntenbrochure. De oplossing bij chronische blaasontstekingen Patiëntenbrochure De oplossing bij chronische blaasontstekingen Deze patiëntenbrochure kunt u gebruiken gedurende de behandeling van chronische vormen van cystitis. Hij geeft u extra ondersteuning, bovenop

Nadere informatie

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livostin 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie. levocabastine

BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS. Livostin 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie. levocabastine BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR GEBRUIKERS Livostin 0,5 mg/ml oogdruppels, suspensie levocabastine Lees goed de hele bijsluiter, want deze bevat belangrijke informatie Dit geneesmiddel kunt u zonder recept

Nadere informatie

Lonsurf trifluridine/tipiracil

Lonsurf trifluridine/tipiracil Lonsurf trifluridine/tipiracil Product Informatie Fiche T +32(0)89 32 50 50 F +32(0)89 32 79 00 info@zol.be Campus Sint-Jan Schiepse bos 6 B 3600 Genk Campus Sint-Barbara Bessemerstraat 478 B 3620 Lanaken

Nadere informatie

Benzoylperoxide 50 mg/g hydrogel Samenwerkende Apothekers Benzoylperoxide 100 mg/g hydrogel Samenwerkende Apothekers benzoylperoxide

Benzoylperoxide 50 mg/g hydrogel Samenwerkende Apothekers Benzoylperoxide 100 mg/g hydrogel Samenwerkende Apothekers benzoylperoxide 1.3.1 : Bijsluiter Bladzijde : 1 BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER Benzoylperoxide 50 mg/g hydrogel Samenwerkende Apothekers Benzoylperoxide 100 mg/g hydrogel Samenwerkende Apothekers benzoylperoxide

Nadere informatie

Allergisch voor Benzocaïne

Allergisch voor Benzocaïne Allergisch voor Benzocaïne U bent allergisch voor Benzocaïne: Wat nu Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor benzocaïne. Wanneer u hiermee in aanraking komt, kan dat aanleiding geven

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Infliximab (Remicade)

Patiënteninformatie. Infliximab (Remicade) Patiënteninformatie Infliximab (Remicade) Infliximab (Remicade) Ter voorbereiding op uw afspraak informeren we u met deze folder over dit medicijn voor reumatische aandoeningen. Daarnaast zetten we een

Nadere informatie

Immunotherapie met inhalatieallergenen

Immunotherapie met inhalatieallergenen Immunotherapie met inhalatieallergenen Desensibilisatie Inleiding U reageert allergisch op stuifmeel, huisstofmijt, of huidschilfers van katten. Deze stoffen, die in de lucht voorkomen, heten inhalatieallergenen.

Nadere informatie

Immunotherapie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Immunotherapie. Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee! Immunotherapie In overleg met uw arts heeft u besloten om uw allergische klachten te laten behandelen met een injectiekuur (immunotherapie). Neem altijd uw verzekeringsgegevens en identiteitsbewijs mee!

Nadere informatie

Behandeling met sandostatine

Behandeling met sandostatine Behandeling met sandostatine NEURO-ENDOCRIENE TUMOR (NET) Bij u is een neuro-endocriene tumor met uitzaaiingen geconstateerd. Neuro-endocriene tumoren (afgekort NET) kunnen op verschillende locaties in

Nadere informatie

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur

dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur dagziekenhuis inwendige geneeskunde Zoledroninezuur Inhoud Zoledroninezuur 3 Voorbereiding 3 Rijvaardigheid en gebruik van machines 3 Gebruik bij ouderen 4 Uitzonderingen bij gebruik 4 Combinatie met andere

Nadere informatie

Behandeling van een anafylactische reactie

Behandeling van een anafylactische reactie PATIËNTEN INFORMATIE Behandeling van een anafylactische reactie Door middel van de adrenaline auto-injector of noodpen 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze informatiefolder wil het Maasstad Ziekenhuis

Nadere informatie

DAFLON 500 mg filmomhulde tablet Gemicroniseerde gezuiverde flavonoïdefractie

DAFLON 500 mg filmomhulde tablet Gemicroniseerde gezuiverde flavonoïdefractie BIJSLUITER: INFORMATIE VOOR DE GEBRUIKER DAFLON 500 mg filmomhulde tablet Gemicroniseerde gezuiverde flavonoïdefractie Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er staat

Nadere informatie

02 - Informatie over seizoensgebonden allergieën

02 - Informatie over seizoensgebonden allergieën 02 - Informatie over seizoensgebonden allergieën Inhoud Wat zijn seizoensgebonden allergieën?... 1 Wat weet men eigenlijk over seizoensgebonden allergenen?... 4 Waarom hebben mensen met een pollenallergie

Nadere informatie

Patiënteninformatie. Pembrolizumab (Keytruda )

Patiënteninformatie. Pembrolizumab (Keytruda ) Patiënteninformatie Pembrolizumab (Keytruda ) Inhoud Inhoud... 2 Inleiding... 3 Wat u moet weten over uw behandeling Pembrolizumab... 3 Wat is de samenstelling van deze therapie?... 3 Waar wordt de therapie

Nadere informatie

Overgevoeligheid voor bijen- of wespengif. Behandeltraject

Overgevoeligheid voor bijen- of wespengif. Behandeltraject Overgevoeligheid voor bijen- of wespengif Behandeltraject 1 Inleiding Allergie voor bijen- of wespengif Sommige mensen reageren uitzonderlijk heftig op een bijenof wespensteek. Zo n reactie duidt meestal

Nadere informatie

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Pharmalgen, poeder voor injectievloeistof 0,12-120 microgram Bijengif, Wespengif

Bijsluiter: informatie voor de gebruiker. Pharmalgen, poeder voor injectievloeistof 0,12-120 microgram Bijengif, Wespengif Bijsluiter: informatie voor de gebruiker Pharmalgen, poeder voor injectievloeistof 0,12-120 microgram Bijengif, Wespengif Lees goed de hele bijsluiter voordat u dit geneesmiddel gaat gebruiken want er

Nadere informatie

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD?

Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart keer beoordeeld. Wat is CPLD? Werkstuk door een scholier 1620 woorden 6 maart 2003 5 10 keer beoordeeld Vak ANW Wat is CPLD? CPLD is de afkorting voor Chronische Polymorfe Licht Dermatose. Het is een huidaandoening waarbij de huid

Nadere informatie

Informatie over Epipen voor leerkrachten

Informatie over Epipen voor leerkrachten Informatie over Epipen voor leerkrachten 2 Kinderen die allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of voor insecten lopen de kans (opnieuw) een ernstige allergische reactie te krijgen. Om de ernstige

Nadere informatie

Klinische dagbehandeling allergologie

Klinische dagbehandeling allergologie Klinische dagbehandeling allergologie Afdeling Kindergeneeskunde Locatie Purmerend/Volendam Inleiding Deze folder geeft informatie over de klinische dagbehandeling allergie in het Waterlandziekenhuis.

Nadere informatie

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers : Golimumab (Simponi )

Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers : Golimumab (Simponi ) Afdeling Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: TNF-remmers : Golimumab (Simponi ) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel

Nadere informatie

Polikliniek Dermatologie ALLERGIETEST MET PLAKPROEVEN

Polikliniek Dermatologie ALLERGIETEST MET PLAKPROEVEN Polikliniek Dermatologie ALLERGIETEST MET PLAKPROEVEN Binnenkort wordt u op de polikliniek Dermatologie verwacht voor een allergietest met plakproeven, volg route 6. In deze folder leest u over deze behandeling.

Nadere informatie

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012

Voedselprovocatie. Havenziekenhuis. april 2012 Voedselprovocatie april 2012 Een allergie is een reactie van het afweersysteem van het lichaam gericht tegen niet schadelijke stoffen als stuifmeel, huidschilfers of voedingsmiddelen met allergische klachten

Nadere informatie

Allergene immunotherapie

Allergene immunotherapie PATIËNTEN INFORMATIE Allergene immunotherapie door middel van een injectiekuur 2 PATIËNTENINFORMATIE U komt bij onze polikliniek onder behandeling vanwege een allergie. U reageert allergisch op huisstofmijten

Nadere informatie

Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-blokkers: etanercept (Enbrel )

Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU. Langwerkende antireumatische middelen: TNF-blokkers: etanercept (Enbrel ) Zorgeenheid Reumatologie en Klinische Immunologie, locatie AZU Langwerkende antireumatische middelen: TNF-blokkers: etanercept (Enbrel ) In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten het geneesmiddel

Nadere informatie

Benzocaïneallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar

Benzocaïneallergie. Dermatologie. Beter voor elkaar Benzocaïneallergie Dermatologie Beter voor elkaar 2 U bent allergisch voor Benzocaïne: Wat nu? Uw dermatoloog heeft aangetoond dat u allergisch bent voor benzocaïne. Wanneer u hiermee in aanraking komt,

Nadere informatie

Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa. Informatiefolder. NNIC folder Golimumab uitgave november 2014

Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa. Informatiefolder. NNIC folder Golimumab uitgave november 2014 Golimumab (Simponi ) Bij colitis ulcerosa Informatiefolder NNIC folder Golimumab uitgave november 2014 Deze folder is tot stand gekomen door samenwerkende IBD verpleegkundigen en MDL artsen binnen respectievelijk

Nadere informatie