Programma Opleidingen en Cursussen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Programma Opleidingen en Cursussen 2009-2010"

Transcriptie

1 Programma Opleidingen en Cursussen Opleiding/Cursus Aantal dagen Kosten Klein vaarbewijs 1 (Start ) 8 90 euro * Klein vaarbewijs 2 (Start ) 8 90 euro * Marifoon Basis ** 4 50 euro * Marifoon GMDSS ** 4 50 euro * Het weer ** 1 Meer informatie volgt z.s.m. Varen met de motorboot door de Biesbosch ** Knopen, splitsen en sierknopen (14, 21 en 28 januari en 4 februari) 2 12,50 euro (incl. koffie en 2 x lunch) Voor de praktijk middagen is het handig om een marifoon aan boord te hebben. 4 Gratis (Touw voor het sierknopen afrekenen bij Marie-Anne Horrevoets.) * Gelieve dit op de 1e dag af te rekenen bij de cursusleider. Kosten zijn excl. cursusmateriaal en examenkosten. Gelieve boeken en examentraining aan te schaffen voor aanvang cursus. Boeken verkrijgbaar bij de ANWB, vooraf te bestellen bij aanmelding of bij de betere watersportwinkel. Kijk voor de examenkosten van de diverse onderdelen op Voor alle cursussen zijn er nog enkele plaatsen, geef u snel op! Inschrijven via mail opleidingen@wsvbiesbosch.nl Tijdelijk contactpersoon Renée Middelkoop tel ** Opleidingen gaan alleen door bij voldoende deelname. Data worden bekend gemaakt zodra een cursus vol is. Leden van andere verenigingen en ligplaats houders van de Biesbosch Marina zijn van harte welkom. Kijk voor aanvullende informatie op bij opleidingen. WSV Biesbosch, Nieuwe Jachthaven 57, 4924 BA Drimmelen, opleidingen@wsvbiesbosch.nl

2 Vaarbewijs I Het Vaarbewijs is verplicht voor een waterscooter, jetski, rubberboot of motorboot met een lengte van minder dan 15 meter die harder kan dan 20 km/uur. Bij een controle wordt niet naar het aantal pk gekeken, maar wel of de combinatie boot - motor eventueel harder kan dan 20 km/uur. Een opblaasbare boot met meer dan 6 pk kan dat al gauw. Verder is een Vaarbewijs verplicht voor: - een schip met een lengte van 15 meter of meer dat niet bedrijfsmatig wordt gebruikt; - een schip met een lengte tussen de 15 en 20 meter dat bedrijfsmatig wordt gebruikt of voor bedrijfsmatig gebruik is bestemd; - een sleep- of duwboot die niet wordt gebruikt om een schip met een lengte van 20 meter of meer te slepen, langszij mee te voeren of te duwen. Waar mag u met Vaarbewijs I varen? Klein Vaarbewijs I is het basisvaarbewijs voor kanalen, rivieren en kleine meren. Mocht u ook op de grote wateren zoals het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer, Waddenzee, Westerschelde, Oosterschelde, Eems en Dollard willen varen dan heeft u Vaarbewijs II nodig. Vaarbewijs II = Vaarbewijs I + Vaarbewijs Aanvullend (VBA). VBA is met navigatie, stroomberekeningen en andere reglementen dan bij Vaarbewijs I. Examen Vaarbewijs I + examen VBA is veel te veel in één keer. Het is beter om eerst Vaarbewijs I te doen en eventueel later VBA. Examen Vaarbewijs I De minimum leeftijd voor het Vaarbewijs is 18 jaar. Het is mogelijk om onder de 18 jaar examen te doen. Bent u geslaagd dan krijgt u een uitslagbrief. Hiermee mag u nog niet met een vaarbewijs-plichtig schip varen. De uitslagbrief kunt u vanaf uw 18e jaar inwisselen voor het echte Vaarbewijs. Dan pas mag u met een vaarbewijs-plichtig schip varen.

3 II Vaarbewijs Met Vaarbewijs II mag u met een vaarbewijsplichtig schip op alle binnenwateren, inclusief het IJsselmeer, het Markermeer, het IJmeer, de Waddenzee, de Westerschelde, de Oosterschelde, de Eems en de Dollard. Voor Vaarbewijs II moet u slagen voor Vaarbewijs 1 (VBI) en het Aanvullend examen (VBA). Omdat u voor het Aanvullend examen (VBA) ook nauwkeurige navigatieberekeningen moet kunnen maken is het verstandiger om eerst Vaarbewijs I (VBI) te behalen en later het Aanvullend (VBA) examen. U kunt zich alleen inschrijven voor het examen VBA indien u eerder geslaagd bent voor Vaarbewijs I (VBI). Examentarieven 2009 De examengelden worden jaarlijks door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat vastgesteld en bedragen op dit moment: Klein Vaarbewijs 1 (VB1) 59,- Klein Vaarbewijs 2 (VB2) 77,- Dagelijks digitaal examen doen; VAMEX biedt u de mogelijkheid examen te doen wanneer het u het beste uitkomt. Inschrijven voor het examen kan volledig online via de website. U kiest voor het examen van uw keuze op een van onze vier locaties in Nederland. Vervolgens reserveert u een dag en een tijdstip. U kunt dan al een week later aan de beurt zijn. Een examen Klein Vaarbewijs doet u bij VAMEX, met de computer achter een beeldscherm. Het speciaal ontwikkelde examenprogramma leidt u door de vragen heen en u hoeft alleen met de muis op het juiste antwoord te klikken. Het wijst zich vanzelf! Snel examen doen als u nu inschrijft! In deze tijd van het jaar zijn er veelal voldoende examenplaatsen beschikbaar. Als u zich nu inschrijft kunt u meestal over een week al terecht. Alleen de zaterdagen zijn in het algemeen al wat sneller vol. Natuurlijk kunt u ook nu al inschrijven wanneer u pas volgende maand of de maand erna examen wil doen. Meteen de uitslag! Een groot voordeel van het digitale examen is dat wij u de uitslag direct na het examen meegeven. Als u geslaagd bent krijgt u ook meteen het aanvraagformulier voor het Klein Vaarbewijs van ons mee. Bij voldoende deelname starten we op dinsdag 12 januari en eindigen we op dinsdag 9 maart. Met Carnaval is rekening gehouden. Veel succes met uw voorbereiding!

4 Kustnavigatie (TKN) Steeds meer watersporters kiezen het echte ruime sop, hetzij om langs de kust naar andere havens in Nederland en België te varen, hetzij om de oversteek naar het lokkende Engeland te maken. Varen op zee vereist echter andere vaardigheden dan het varen op getijloos ruim water. Er moeten koersen worden uitgezet, rekening houdend met stroom en drift; er moeten peilingen worden gedaan en er wordt een GPS gebruikt. Het is daarbij van belang dat er meerdere personen aan boord zijn die de basisvaardigheden met betrekking tot veilige navigatie beheersen. U leert een koers in de kaart zetten of eruit halen, lichten en dagmerken van andere schepen herkennen en op de juiste manier op de overige vaart reageren. De cursus Theoretische Kustnavigatie is voor de schipper eigenlijk een must. Bovendien kan na deze cursus een officieel examen worden afgelegd. Het daarbij te behalen certificaat telt mee in de diploma lijn van de Commissie Watersport Opleidingen (CWO) en geeft ook recht op het Internationaal Certificaat van International Competentie Coastal Waters (ICC), dat vaak noodzakelijk is wanneer u in het buitenland wilt varen. Het TKN-examen wordt afgenomen door het Watersportverbond. Examen tarieven 2009: Voor leden van het Watersportverbond 71,-. Niet-leden betalen 87,-.

5 GMDSS/Marcom In de Telecommunicatiewet staat dat maritieme radiozendapparatuur moet worden bediend door of onder verantwoordelijkheid van een certificaathouder. Het certificaat moet bij controle getoond kunnen worden. Welke vergunning(en) u nodig heeft, is afhankelijk van de maritieme radiozendapparatuur die u wilt gebruiken. Sinds 1 december 1991* bestaan er drie soorten bedieningscertificaten: Het basiscertificaat marifonie Het beperkt certificaat maritieme radiocommunicatie (Marcom-B) Het algemeen certificaat maritieme radiocommunicatie (Marcom-A) * De certificaten afgegeven vóór 1 december 1991 zijn nog wel van kracht. Het basis certificaat Marifonie U heeft (tenminste) het basiscertificaat Marifonie nodig voor de bediening van binnenvaartmarifoons. De kandidaten voor het basiscertificaat Marifonie worden getoetst op hun theoretische kennis van de radiovoorschriften, zoals de nood- en aanroep-procedures, het gebruik van de marifoonkanalen en de technische eisen waaraan de marifooninstallatie moet voldoen. Examens Het examen voor het basiscertificaat kunt u bij VAMEX afleggen. GMDSS module Voor combi-en zeevaartmarifoons en maritieme satellietinstallaties, EPIRB's en SART's is het Beperkt certificaat maritieme Radiocommunicatie (Marcom-B) vereist. Houders van een marifooncertificaat of een basiscertificaat marifonie kunnen middels een module GMDSS-B examen in het bezit komen van het Marcom-B certificaat. U heeft (tenminste) het beperkt certificaat maritieme radiocommunicatie (Marcom-B) nodig voor de bediening van combi- en zeevaartmarifoons (met en zonder DSC). U heef het Marcom-B-certificaat ook nodig wanneer u een EPIRB, SART of Inmarsat-terminal aan boord heeft. De examenstof bestaat uit de stof voor het basiscertificaat Marifonie en een extra module over GMDSS. Wanneer u al beschikt over het basiscertificaat Marifonie dan hoeft u alleen met goed gevolg examen te doen voor de module over GMDSS om in bezit te komen van een Marcom-Bcertificaat. Examentarief 2009 Het examengeld wordt jaarlijks door het Ministerie van Economische Zaken, Agentschap Telecom vastgesteld en bedraagt op dit moment: Basiscertificaat Marifonie 55,- GMDSS (Kosten worden nog doorgegeven) Voor informatie over de examens, zie Blad Vaarbewijs 2.

6 Knopen, splitsen en sierknopen WSV Biesbosch heeft Kees en Marie-Anne Horrevoets (WSV Drimmelen) bereid gevonden, om begin volgend jaar, een workshop knopen, splitsen en sierknopen te geven. Kees verzorgt het knopen, de diverse steken, het splitsen en het opschieten van lijnen. Marie-Anne maakt samen met u een vuurtorentje, één van de sierknopen die vaak als sleutelhanger wordt gebruikt. In het vuurtorentje zitten diverse sierknopen verwerkt. Aan deelnemers van het sierknopen wordt een boekje met daarin de opbouw van het vuurtorentje meegegeven zodat men thuis verder kan oefenen. Het benodigde touw voor een vuurtorentje is aanwezig. Kosten ter plekke te voldoen aan Marie-Anne Horrevoets. Voor het knopen en splitsen zijn oefenlijnen aanwezig. Wilt u uw eigen landvasten splitsen neem deze dan mee. Deze workshop gaat door bij een minimaal deelnemers aantal van 10 personen. Het maximaal aantal cursisten is 20. Bij voldoende deelname starten ze op donderdag 14 januari - einde donderdag 11 februari. Het weer: Meerinformatie volgt z.s.m. Varen met de motorboot door de Biesbosch: Meer informatie volgt.

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Disclaimer: Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering

Nadere informatie

Vaarbewijzen voor de pleziervaart

Vaarbewijzen voor de pleziervaart Wet- en regelgeving Vaarbewijzen voor de pleziervaart Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering. De wet is van kracht per 1 juli

Nadere informatie

hebt tussen de 25 en 40 meter lengte. Je moet dan een Beperkt Groot Vaarbewijs of een Groot Pleziervaartbewijs hebben.

hebt tussen de 25 en 40 meter lengte. Je moet dan een Beperkt Groot Vaarbewijs of een Groot Pleziervaartbewijs hebben. Examens en vaarbewijzen Dit boek behandelt de stof die je moeten kennen om de examens Klein Vaarbewijs 1 en 2 te halen. Wie alleen het eerste examen haalt, krijgt een Klein Vaarbewijs 1, wie later of meteen

Nadere informatie

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden

Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Staatsblad van het Koninkrijk der Nederlanden Jaargang 2000 142 Wet van 16 maart 2000, houdende wijziging van de Binnenschepenwet in verband met de implementatie van richtlijn nr. 96/50/EG van de Raad

Nadere informatie

Vaarbewijzen. Vragen:

Vaarbewijzen. Vragen: Vaarbewijzen Binnenvaartwet Hoofdstuk 3. Regels aan boord 4. Vaarbewijs Binnenvaartbesluit Hoofdstuk 3. Regels aan boord 3. Vaarbewijs Binnenvaartregeling Hoofdstuk 7. Vaarbewijzen en radarpatenten 1.

Nadere informatie

Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst

Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst Rotterdam 25 november 2011 TKN, aanpassing aan de toekomst Herijking TKN exameneisen en -opzet Aanleiding. Geleidelijke afname aantal examenkandidaten Aanpassing aan de tijd nodig Verzoeken uit het veld

Nadere informatie

GELDIG VANAF MEDIO APRIL 2016 KVB1. Categorie en Subcategorie

GELDIG VANAF MEDIO APRIL 2016 KVB1. Categorie en Subcategorie TOETSMATRIJS EXAMENS KLEIN VAARBEWIJS Toelichting: De in het Examenprogramma en in de Afbakening van de eisen genoemde onderwerpen zijn in deze toetsmatrijs verdeeld. Aangegeven is de volgorde van de die

Nadere informatie

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009

Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Vaarbewijzen voor de pleziervaart op de Nederlandse binnenwateren na 1 juli 2009 Disclaimer: Bijgaande tekst gaat in op de gevolgen van de invoering van de nieuwe Binnenvaartwet voor vaarbewijzen en examinering

Nadere informatie

Digitale thuiscursus VB1(KVB1)

Digitale thuiscursus VB1(KVB1) Digitale thuiscursus VB1(KVB1) Vaarschool Albatros Grote Oost 30 1621 BW Hoorn www.vaarschoolalbatros.nl Uw docent Coen Cromjongh 0229 317 020 Voor inhoudelijke vragen over de cursus, kunt u terecht op:

Nadere informatie

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2)

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Ø Aan de

Nadere informatie

Project Varen doe je samen!

Project Varen doe je samen! Project Varen doe je samen! Nederland: - 10.000 km recreatieve vaarwegen - ongeveer 1 miljoen watersporters - ongeveer 300.000 recreatievaartuigen + vele Duitse, Engelse, Belgische en Scandinavische watersporters

Nadere informatie

Goedkeuring Examenreglement en -programma

Goedkeuring Examenreglement en -programma VW Goedkeuring Examenreglement en -programma Besluit van de Minister van Verkeer en Waterstaat, houdende goedkeuring van het Examenreglement en van het Examenprogramma (Goedkeuring Examenreglement en -

Nadere informatie

GELDIG VANAF 1 oktober 2015 KVB1

GELDIG VANAF 1 oktober 2015 KVB1 Toelichting: Alle in het Examenprogramma en in de Afbakening van de exameneisen genoemde onderwerpen zijn in deze toetsmatrijs onderverdeeld in categorieën en daarna in subcategorieën. In deze toetsmatrijs

Nadere informatie

Reglementen. Ivar ONRUST

Reglementen. Ivar ONRUST Reglementen Ivar ONRUST 2 Toepassingsgebied Diverse reglementen S.R.K.G.T. B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011

ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 19 november 2011 Hieronder staan de vragen van het Stuurbrevet-examen van 19 november 2011. Het gedeelte Beperkt en het gedeelte Algemeen bestaan ieder uit 20 vragen (60

Nadere informatie

Examen Basiscertificaat Marifonie

Examen Basiscertificaat Marifonie Agentschap Telecom Examen Basiscertificaat Marifonie paraaf 1e controle: Max,te behalen : 50 aantal min-: paraaf 2e controle: aantal behaalde : Min.benodigd aantal : 35 Achternaam Voorna(a)m(en) Straat

Nadere informatie

Verantwoordingsdocument. Praktijkexamen Schipper Binnenvaart. In opdracht van Agentschap.nl/Onderwijscentrum Binnenvaart 17-01-2011

Verantwoordingsdocument. Praktijkexamen Schipper Binnenvaart. In opdracht van Agentschap.nl/Onderwijscentrum Binnenvaart 17-01-2011 Verantwoordingsdocument Praktijkexamen Schipper Binnenvaart In opdracht van Agentschap.nl/Onderwijscentrum Binnenvaart 17-01-2011 Inhoudsopgave Inleiding blz. 2 Aanleiding blz. 3 Geschiedenis blz. 5 Deel

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Nr. Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. 10600 15 juli 2009 Besluit tot goedkeuring van de examenreglementen en examenprogramma s voor de Binnenvaart in verband

Nadere informatie

Handleiding Praktijkbegeleider. Praktijkexamen Schipper

Handleiding Praktijkbegeleider. Praktijkexamen Schipper Handleiding Praktijkbegeleider Praktijkexamen Schipper Inhoudsopgave Algemene informatie... 3 Online portfolio omgeving... 5 Het portfolio... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2 Algemene informatie Beste

Nadere informatie

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst

Klein vaarbewijs. 6 e bijeenkomst Klein vaarbewijs 6 e bijeenkomst programma testje Marifoon en radar Vaarregels (voorrangsregels) BPR Doorvaren sluizen Slecht zicht Ligplaats nemen Snelle motorboten Overige regels Marifoon Maritieme telefoon

Nadere informatie

TOETSMATRIJS EXAMENS KLEINVAARBEWIJS VB I

TOETSMATRIJS EXAMENS KLEINVAARBEWIJS VB I Geldig vanaf: 10 september 2012. TOETSMATRIJS EXAMENS KLEINVAARBEWIJS Toelichting. Alle in de exameneisen en afbakening genoemde onderwerpen zijn onderverdeeld in categorieën en daarna in subcategorieën.

Nadere informatie

Spelregels voor een veilige snelle vaart

Spelregels voor een veilige snelle vaart Spelregels voor een veilige snelle vaart Voor het verkeer op het water gelden regels. Elke schipper moet ze kennen, zodat hij zelf goed vaart en weet wat andere schippers doen. Regels zijn nodig om het

Nadere informatie

Spelregels voor een veilige snelle vaart

Spelregels voor een veilige snelle vaart Spelregels voor een veilige snelle vaart Voor het verkeer op het water gelden regels. Elke schipper moet ze kennen, zodat hij zelf goed vaart en weet wat andere schippers doen. Regels zijn nodig om het

Nadere informatie

GELDIG VANAF 1 AUGUSTUS 2014 (gewijzigde versie 1 oktober 2014) KVB1

GELDIG VANAF 1 AUGUSTUS 2014 (gewijzigde versie 1 oktober 2014) KVB1 Toelichting: Alle Examenprogramma en in de Afbakening van de exameneisen genoemde onderwerpen zijn in deze toetsmatrijs onderverdeeld in categorieën en daarna in subcategorieën. In deze toetsmatrijs is

Nadere informatie

Handboek Opleidingen 2004 Hoofdstuk 20. 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A. 1. Algemene bepalingen

Handboek Opleidingen 2004 Hoofdstuk 20. 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A. 1. Algemene bepalingen 1.1 Algemeen opleidings- en examenprogramma instructeur A 1. Algemene bepalingen 1.1 Doel van de opleiding Het doel van de opleiding is de cursist voor te bereiden op het instructie geven aan beginnende

Nadere informatie

KVB1 KVBB / KVBS KVBZ. De wettelijke bepalingen voor zover die van belang zijn voor de

KVB1 KVBB / KVBS KVBZ. De wettelijke bepalingen voor zover die van belang zijn voor de Toelichting: De in het en in de Afbakening Examens Klein Vaarbewijs genoemde onderwerpen zijn in deze toetsmatrijs verdeeld. Aangegeven is de volgorde van de vragen die in de s voorkomen en hoeveel aan

Nadere informatie

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper

Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper Naam: Polisnummer: Verklaring zeewaardigheid schip /zeevaardigheid schipper OM TE BEPALEN OF UW VAARTUIG VOLDOENDE ZEEWAARDIG IS EN U VOLDOENDE ZEEVAARDIG, DIENT U DE ONDERSTAANDE CHECKLIST IN TE VULLEN.

Nadere informatie

Examenreglement CWO Groot Motorschip

Examenreglement CWO Groot Motorschip De Stichting VAMEX is bij beschikking van 2 november 2011 nr. IENM/BSK/2011/142232 (Stcrt. 2011, 20175) door de Minister van Infrastructuur en Milieu aangewezen als exameninstelling. De Stichting Vamex

Nadere informatie

Examen versie: 999999NWG1-7-200909:00VBA Handmatig pagina 1 (1-7-2009) Antw.Pnt. VBA. Ministerie van Verkeer en Waterstaat AANVULLEND EXAMEN

Examen versie: 999999NWG1-7-200909:00VBA Handmatig pagina 1 (1-7-2009) Antw.Pnt. VBA. Ministerie van Verkeer en Waterstaat AANVULLEND EXAMEN Examen versie: VBA 999999NWG-7-200909:00VBA Handmatig pagina (-7-2009) Ministerie van Verkeer en Waterstaat Stichting VAMEX AANVULLEND EXAMEN KLEIN VAARBEWIJS II (Alle binnenwateren- artikel 6, Binnenvaartbesluit)

Nadere informatie

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2)

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Aan de hand

Nadere informatie

WWW.NEPTUNAMOR.NL. Zeezeilschool Lauwersoog. Watersportopleidingscentrum. CWO zeezeilen CAMR Noorwegen UK / kanaaleilanden Azoren

WWW.NEPTUNAMOR.NL. Zeezeilschool Lauwersoog. Watersportopleidingscentrum. CWO zeezeilen CAMR Noorwegen UK / kanaaleilanden Azoren Zeezeilschool Lauwersoog CWO zeezeilen CAMR Noorwegen UK / kanaaleilanden Azoren Watersportopleidingscentrum Vaarbewijs I en II; Kustnavigatie (TKN) Reis, Routering en Planning (RR&P) Marifoon/GMDSS-B

Nadere informatie

Verkeersregelaar. Theorieopleiding verkeersregelaar

Verkeersregelaar. Theorieopleiding verkeersregelaar Volgens de Regeling verkeersregelaar 2009 is een ieder die op de openbare weg aanwijzingen geeft aan het verkeer verplicht een aanstelling als verkeersregelaar te hebben. Er zijn twee soorten aanstellingen

Nadere informatie

Handleiding om uw vaarbewijs te halen.

Handleiding om uw vaarbewijs te halen. Handleiding om uw vaarbewijs te halen. Ongeveer 80% van de kandidaten die opgaat voor het vaarbewijs probeert met behulp van de kennis uit een boek en/of via het internet kennis te vergaren om het vaarbewijs

Nadere informatie

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) versie 1 juni 2016

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) versie 1 juni 2016 Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) versie 1 juni 2016 Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens

Nadere informatie

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam

Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Les 5: Voorrangsregels Watersportvereniging Monnickendam Binnenvaartpolitieregelement (BPR) REGELEMENT TER VOORKOMING VAN AANVARING OF AANDRIJVING OP DE OPENBARE WATEREN Net als op straat zijn er ook op

Nadere informatie

30,- 8, 85 ipv 12,75. 10% korting op een watersportverzekering voor fans van de watersport. Wat leuk dat je Fan van de watersport bent!

30,- 8, 85 ipv 12,75. 10% korting op een watersportverzekering voor fans van de watersport. Wat leuk dat je Fan van de watersport bent! Wat leuk dat je Fan van de watersport bent! Als Fan van de watersport profiteer je van flinke kortingen, aantrekkelijke acties, voordeel in havens en nog veel meer. Zo wordt watersport extra leuk. Tegelijkertijd

Nadere informatie

CURSUS KLEIN VAARBEWIJS 1

CURSUS KLEIN VAARBEWIJS 1 CURSUS KLEIN VAARBEWIJS 1 Hartelijk Welkom! CURSUS KLEIN VAARBEWIJS 1 Cursusdag 1 Voorbereiding en veiligheid Omgaan met het schip Cursusdag 2 De weg vinden op het water Cursusdag 3 Verkeersregels op de

Nadere informatie

Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart. Algemeen. hoofdvaargeul varen.

Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart. Algemeen. hoofdvaargeul varen. Veilig het water op! Vaarregels recreatie- en beroepsvaart Algemeen - Houd op het vaarwater zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) aan. Ook binnen de betonde vaargeul. - Pas uw koers en snelheid tijdig

Nadere informatie

Onderwerp Beantwoording vragen met betrekking tot het Binnenvaartbesluit

Onderwerp Beantwoording vragen met betrekking tot het Binnenvaartbesluit abcdefgh Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Contactpersoon - Datum 31 maart 2008 Ons kenmerk HDJZ/SCH/2008-412 Doorkiesnummer - Bijlage(n) 1 Uw kenmerk

Nadere informatie

UITVOERINGSREGELS KYNOLOGISCHE OPLEIDINGEN

UITVOERINGSREGELS KYNOLOGISCHE OPLEIDINGEN UITVOERINGSREGELS KYNOLOGISCHE OPLEIDINGEN Uitvoeringsregels voor: de organisatie en uitvoering van kynologische opleidingen en examens georganiseerd door de Raad van Beheer al dan niet in samenwerking

Nadere informatie

Houd plezier in de vaart!

Houd plezier in de vaart! Houd plezier in de vaart! Regels en tips voor veilige recreatievaart 1 2 Trossen los, lekker varen Net als op de weg gelden ook op de vaarweg verkeersregels. Rijkswaterstaat zet in deze brochure de belangrijkste

Nadere informatie

Examenvragen Basis Certificaat Marifonie 2

Examenvragen Basis Certificaat Marifonie 2 Examenvragen Basis Certificaat Marifonie 2 1. Aan boord moet men overschakelen van zenden op ontvangen en andersom. Het kuststation kan gelijktijdig zenden en ontvangen. Er wordt gewerkt op 2 verschillende

Nadere informatie

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST

Begrippen en Definities. Ivar ONRUST Begrippen en Definities Ivar ONRUST Toepassingsgebied Diverse reglementen B.P.R. R.P.R. Binnenvaart Politie Reglement Algemene binnenwateren Rijnvaart Politie Reglement Rijn, Waal, Lek, Pannerdensch kanaal

Nadere informatie

Bemanningsvoorschriften voor Pleziervaartuigen

Bemanningsvoorschriften voor Pleziervaartuigen Bemanningsvoorschriften voor Pleziervaartuigen De vraag is: Wat zijn de bemanningsvoorschriften voor een pleziervaartuig waarmee maximaal 12 personen bedrijfsmatig vervoerd worden? Definities Pleziervaartuig

Nadere informatie

Algemene voorwaarden producten en dienstverlening Watersportverbond 2016

Algemene voorwaarden producten en dienstverlening Watersportverbond 2016 Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Algemene voorwaarden producten en dienstverlening Watersportverbond 2016 Artikel 1 Definities In deze voorwaarden

Nadere informatie

Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX)

Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Aan de hand

Nadere informatie

Goed marifoongebruik? Begrepen, over!

Goed marifoongebruik? Begrepen, over! Goed marifoongebruik? Begrepen, over! Goed marifoongebruik is essentieel voor een vlotte en veilige vaart. Niet onbelangrijk als u weet dat de Nederlandse vaarwegen tot de drukste ter wereld behoren. In

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 ECDL Basis en Advanced Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Producten en prijzen

Nadere informatie

Examenvragen Basis Certificaat Marifonie 1

Examenvragen Basis Certificaat Marifonie 1 Examenvragen Basis Certificaat Marifonie 1 Veel succes bij het maken van de vragen. 1. De juiste volgorde van de inhoud van het noodbericht is: (3) A. noodsein, naam schip, roepnaam, positie, aard verlangde

Nadere informatie

AANVRAAG VOOR EEN INTERNATIONAAL CERTIFICAAT VAN COMPETENTIE (Plezierjachten)

AANVRAAG VOOR EEN INTERNATIONAAL CERTIFICAAT VAN COMPETENTIE (Plezierjachten) ICC inforation and syllabus 0oor het varen in het buitenland variëren de vereisten ten aanzien van vaarbewijzen per land. In het algeeen wordt een Internationaal vaarbewijs voor pleziervaartuigen, het

Nadere informatie

3. Welk kanaal in de VHF-band wordt gebruikt voor schip-schip alarmering? 2 a. 70. b. 67. c. 13.

3. Welk kanaal in de VHF-band wordt gebruikt voor schip-schip alarmering? 2 a. 70. b. 67. c. 13. Proefexamen Marcom-B module GMDSS U bent geslaagd voor het examen Module GMDSS als u tenminste 28 van de 40 punten heeft behaald. Het aantal te behalen punten is in de rechter kantlijn vermeld. Naast deze

Nadere informatie

Studiehandleiding. Praktijkdiploma boekhouden (PDB) compleet

Studiehandleiding. Praktijkdiploma boekhouden (PDB) compleet Studiehandleiding Praktijkdiploma boekhouden (PDB) compleet Lay-out en opmaak: NTI DTP Studio, Leiden 1 e druk september 2010 2 e druk december 2012 001204620 2010, NTI bv, Leiden Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

1. VHF-kanaal 15 is op de Nederlandse binnenwateren bestemd voor: 1 a. intership verkeer. b. openbaar verkeer. c. intraship verkeer.

1. VHF-kanaal 15 is op de Nederlandse binnenwateren bestemd voor: 1 a. intership verkeer. b. openbaar verkeer. c. intraship verkeer. Proefexamen Basis Certificaat Marifonie Het examen bestaat uit 30 meerkeuze vragen. Het maximale aantal te behalen punten is 50. Het minimale aantal punten om te slagen is 35. U krijgt 60 minuten de tijd.

Nadere informatie

Bijlage bij Studiewijzer Klein Vaarbewijs 1 en 2. Nieuwe leerstof Klein Vaarbewijs 2 per 1 januari 2013

Bijlage bij Studiewijzer Klein Vaarbewijs 1 en 2. Nieuwe leerstof Klein Vaarbewijs 2 per 1 januari 2013 Bijlage bij Studiewijzer Klein Vaarbewijs 1 en 2 Let op: dit is een bijlage bij de Studiewijzer Klein Vaarbewijs en geen vervanging van de Studiewijzer. In de Studiewijzer staan nog eens honderden vragen

Nadere informatie

Examenregeling frequentiegebruik

Examenregeling frequentiegebruik Examenregeling frequentiegebruik Regeling van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat, houdende regels inzake het afleggen van een voor het gebruik van frequentieruimte vereist examen Examenregeling

Nadere informatie

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht.

Veilig varen. Welkom KBC Utrecht. Veilig varen Welkom KBC Utrecht Jasper Jansen 43 jaar Al ruim 35 jaar op het water: ouders, scouting, diverse zeilscholen, eigen schip CWO kielboot- en kajuitjachtinstructeur Ruim 20 jaar wonen en varen

Nadere informatie

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR

BPR. Algemene Bepalingen. Instructie CWO 3 BPR BPR Algemene Bepalingen Instructie CWO 3 BPR Het Binnenvaart Politie Reglement Bevat regelgeving voor alle binnenwateren behalve: Boven- en neder-rijn Lek Waal Westerschelde Eemsmonding Kanaal van Gent

Nadere informatie

2 Nautisch verkeer. 4 Techniek. Deel 2 GMDSS Module B 6 GMDSS. Bijlagen

2 Nautisch verkeer. 4 Techniek. Deel 2 GMDSS Module B 6 GMDSS. Bijlagen inhoud Deel 1 Basiscertificaat 1 Voorschriften voor radiocommunicatie Inleiding 4 De certificaten 4 Identificatie van het vaartuig 8 Keuring van de apparatuur 9 Administratieve afhandeling 10 ATIS 12 Automatisch

Nadere informatie

Examen Algemeen en Beperkt Stuurbrevet voortaan op PC

Examen Algemeen en Beperkt Stuurbrevet voortaan op PC Examen Algemeen en Beperkt Stuurbrevet voortaan op PC Dit is de procedure om het examen voor het behalen van het Beperkt of Algemeen Stuurbrevet met succes te realiseren. Anders dan de voorgaande jaren

Nadere informatie

Nieuws over onderwerpen in de examenvragen KVB1 en KVB2 bericht van de examencommissie

Nieuws over onderwerpen in de examenvragen KVB1 en KVB2 bericht van de examencommissie Nieuws over onderwerpen in de examenvragen en bericht van de examencommissie versie 1 mei 2014 Onderwerpen in de examenvragen De VAMEX stelt examens op conform het door het ministerie goedgekeurde Examenreglement

Nadere informatie

Veilig varen doen we samen

Veilig varen doen we samen Veilig varen doen we samen Vaarregels recreatie- en beroepsvaart Algemeen - Houd op het vaarwater zoveel mogelijk stuurboordwal (rechterkant) aan. Ook binnen de betonde vaargeul. - Pas uw koers en snelheid

Nadere informatie

Examen Algemeen en Beperkt Stuurbrevet voortaan op PC

Examen Algemeen en Beperkt Stuurbrevet voortaan op PC Examen Algemeen en Beperkt Stuurbrevet voortaan op PC Dit is de procedure om het examen voor het behalen van het Beperkt of Algemeen Stuurbrevet met succes te realiseren. - De aanvragen en de administratieve

Nadere informatie

Klein Vaarbewijs I+II

Klein Vaarbewijs I+II Cursusboek Klein Vaarbewijs I+II Opleiding voor het examen Vijftiende druk 3 ANWB Media heeft in dit cursusboek naar beste vermogen het studiemateriaal ter voorbereiding op de examens Klein Vaarbewijs

Nadere informatie

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2)

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Aan de hand

Nadere informatie

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2)

Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Afbakening Examens Klein Vaarbewijs (KVB2) Voorwoord bij de Afbakening examens Klein Vaarbewijs als samengesteld door de Examencommissie van de Stichting Vaarbewijs- en Marifoonexamens (VAMEX) Aan de hand

Nadere informatie

Producten en prijzen 2016 ECDL

Producten en prijzen 2016 ECDL Computervaardig op niveau Producten en prijzen 2016 Computervaardig op niveau 1 April 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2, het Europees Computer Rijbewijs... 3 Kwalificatiedossiers en keuzedelen... 3

Nadere informatie

KONINKRIJK BELGIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE

KONINKRIJK BELGIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE KONINKRIJK BELGIE BELGISCH INSTITUUT VOOR POSTDIENSTEN EN TELECOMMUNICATIE EXAMENREGLEMENT VOOR HET VERKRIJGEN VAN CERTIFICATEN VOOR OPERATOREN VAN SCHEEPSSTATIONS KONINKRIJK BELGIE 2 BELGISCH INSTITUUT

Nadere informatie

KVB1. Examen KleinVaarbewijs-1 Cat. Subcat. Aantal vragen. Punten per vraag. Totaal punten

KVB1. Examen KleinVaarbewijs-1 Cat. Subcat. Aantal vragen. Punten per vraag. Totaal punten Toelichting: Alle in de exameneisen en afbakening genoemde onderwerpen zijn onderverdeeld in categorieën en daarna in subcategorieën. In deze toetsmatrijs is aangegeven hoeveel er van elke subcategorie

Nadere informatie

CURSUSBOEK MARIFONIE/VHF

CURSUSBOEK MARIFONIE/VHF CURSUSBOEK MARIFONIE/VHF BEPERKT CERTIFICAAT RADIOTELEFONIST VOOR SCHEEPSSTATIONS Vaarbewijsopleidingen Postbus 11 5109 ZG s Gravenmoer Tel. 0479 793146 www.stuurbrevetonline.be info@stuurbrevetonline.be

Nadere informatie

VCA CURSUSKALENDER EN EXAMEN MOGELIJKHEDEN JANUARI T/M JUNI 2019

VCA CURSUSKALENDER EN EXAMEN MOGELIJKHEDEN JANUARI T/M JUNI 2019 VCA CURSUSKALENDER EN EXAMEN MOGELIJKHEDEN JANUARI T/M JUNI 2019 BELANGRIJKE EN ANDERE WIJZIGINGEN PER 1 JANUARI 2019 INZAKE VCA TRAININGEN EN EXAMENS Per 1 januari zijn er enkele prijswijzigingen doorgevoerd

Nadere informatie

Examendata Financieel Management en Calculatie

Examendata Financieel Management en Calculatie Rijswijk, 27 juli 2008 Geachte dames en heren, In juni van dit jaar heeft het exameninstituut SEB Beroepsvervoer, ons, de examendata voor het 2 e halfjaar van 2008 doorgegeven. Vanaf januari 2008 zal de

Nadere informatie

Examenreglement Pleziervaart.

Examenreglement Pleziervaart. Secretariaat Brevetten Pleziervaart Natienkaai 5 8400 Oostende Tel. : +32 (0)59 56.14.81 Uw contactpersoon Anita Goethals Administratief assistent e-mail : anita.goethals@mobilit.fgov.be Examenreglement

Nadere informatie

ALGEMENE VOORWAARDEN BOOT VERHUUR BOLSWARD. (a)

ALGEMENE VOORWAARDEN BOOT VERHUUR BOLSWARD. (a) ALGEMENE VOORWAARDEN BOOT VERHUUR BOLSWARD (a) Voorwaarden Boot verhuur Bolsward Artikel 1 definities. 2 Artikel 2 toepasselijkheid. 2 Artikel 3 aansprakelijkheid. 2 Artikel 4 huurtermijn. 2 Artikel 5

Nadere informatie

Regionaal Akkoord met betrekking tot de radiocommunicatiedienst voor de binnenvaart 13

Regionaal Akkoord met betrekking tot de radiocommunicatiedienst voor de binnenvaart 13 Inhoud Deel A Regionaal Akkoord met betrekking tot de radiocommunicatiedienst voor de binnenvaart 13 Voorwoord 15 Inhoud HOOFDSTUK I Terminologie 17 Artikel 1 Definities 17 HOOFDSTUK II Algemene bepalingen

Nadere informatie

Opleiding Nagelstyling Brochure

Opleiding Nagelstyling Brochure Opleiding Nagelstyling Brochure www.simply-you.nl www.simply-you-webwinkel.nl info@simply-you.nl tel: 0645752514 Algemene informatie opleidingen Het vak nagelstyling wint de laatste jaren enorm aan populariteit.

Nadere informatie

BIJLAGE B (categorie B) behorende bij het

BIJLAGE B (categorie B) behorende bij het BIJLAGE B (categorie B) behorende bij het ALGEMENE DEEL REGLEMENT voor het afnemen van het examen RIJ-INSTRUCTEUR voor de categorieën A, B, C, D en E (betreffende examens volgens de nieuwe regelgeving

Nadere informatie

FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER

FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER Publicatie : 2011-06-10 FEDERALE OVERHEIDSDIENST MOBILITEIT EN VERVOER 30 MEI 2011. - Koninklijk besluit betreffende het internationaal certificaat voor de bestuurder van een pleziervaartuig en tot wijziging

Nadere informatie

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Exameneisen Certificaat Theoretische Kust Navigatie en het Klein Vaarbewijs Opzet examens Inschrijfprocedure

Nadere informatie

Communicatie op het water

Communicatie op het water Communicatie op het water Een marifoon is een zend- en ontvangapparaat voor maritieme communicatie. Via de marifoon legt u contact met andere schepen en met walstations, zoals sluizen, verkeersposten of

Nadere informatie

Algemene aanmeldings- en betalingsvoorwaarden RAS-Examenbureau

Algemene aanmeldings- en betalingsvoorwaarden RAS-Examenbureau Algemene aanmeldings- en betalingsvoorwaarden RAS-Examenbureau Algemene aanmeldings- en betalingsvoorwaarden RAS-Examenbureau september 2014 Pagina 1 van 6 DEFINITIES Artikel 1 a. RAS: Stichting Raad voor

Nadere informatie

Programmaboekje EHBO-seizoen 2014-2015. EHBO Rossum en EHBO Saasveld

Programmaboekje EHBO-seizoen 2014-2015. EHBO Rossum en EHBO Saasveld Programmaboekje EHBO-seizoen 2014-2015 EHBO Rossum en EHBO Saasveld In dit boekje: Bestuurssamenstelling EHBO Rossum Bestuurssamenstelling EHBO Saasveld Informatie over Jeugd EHBO Planning EHBO Rossum

Nadere informatie

TARIEVENLIJST 2018 t/m 2020 VTS en Nautische Leerlijnen

TARIEVENLIJST 2018 t/m 2020 VTS en Nautische Leerlijnen 1 TARIEVENLIJST VTS en Nautische Leerlijnen 13 februari 2019 2 INHOUDSOPGAVE TARIEVEN NAUTISCHE LEERLIJNEN.. 3 TARIEVEN VTS-OPLEIDING.. 5 TARIEVEN LOODSWEZEN 5 VOORWAARDEN... 6 3 1. TARIEVEN NAUTISCHE

Nadere informatie

NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders

NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders NBF Opleidingsbrochure 2013-2014 Wedstrijdleiders Nederlandse Bowling Federatie Veenendaal, oktober 2013 Inhoudsopgave Inleiding 3 Opleiding wedstrijdleider 4 Wedstrijdleider niveau 1 5 Wedstrijdleider

Nadere informatie

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen.

Elk vaartuig dat geschikt is als vervoersmiddel op het water. Een boot die door spierkracht wordt voortbewogen. H3 PR 3.1 Het innenvaartpolitiereglement Voordat we het water op kunnen moeten we goed weten wanneer je wel of geen voorrang hebt. Daarvoor bestaat het innenvaartpolitiereglement. Wanneer je de regels

Nadere informatie

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Exameneisen Certificaat Theoretische Kust Navigatie en het Klein Vaarbewijs Opzet examens Inschrijfprocedure

Nadere informatie

SCT Vervoersopleidingen BV Postbus 3114 2280 GC Rijswijk : 070 319 95 82 : www.sctvervoersopleidingen.nl : info@sctvervoersopleidingen.

SCT Vervoersopleidingen BV Postbus 3114 2280 GC Rijswijk : 070 319 95 82 : www.sctvervoersopleidingen.nl : info@sctvervoersopleidingen. SCT Vervoersopleidingen BV Postbus 3114 2280 GC Rijswijk : 070 319 95 82 : www.sctvervoersopleidingen.nl : info@sctvervoersopleidingen.nl Bezoekadres: Treubstraat 27 2288 EH Rijswijk ZH SCT Vervoersopleidingen

Nadere informatie

2 C A (g in sourcediagram) 3 B A 2 Zie de titel van de kaart. 4 D C 2 Een S-cardinaal (kaart 1 symbool Q 130.3)

2 C A (g in sourcediagram) 3 B A 2 Zie de titel van de kaart. 4 D C 2 Een S-cardinaal (kaart 1 symbool Q 130.3) Examen Theoretische Kust Navigatie, 8 april 2017 Beknopte verklaring van de antwoorden versie 24 april 2017. Bij vragen waar geen verklaring is gegeven, is de verklaring te vinden in de gebruikelijke studiematerialen.

Nadere informatie

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport

Koninklijk Nederlands Watersport Verbond. Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Koninklijk Nederlands Watersport Verbond Overkoepelende organisatie ten dienste van de watersport Exameneisen Certificaat Theoretische Kust Navigatie en het Klein Vaarbewijs Opzet examens Inschrijfprocedure

Nadere informatie

Varen doe je samen! Op de Nederlandse binnenwateren

Varen doe je samen! Op de Nederlandse binnenwateren Varen doe je samen! Op de Nederlandse binnenwateren 1 De belangrijkste voorrangsregels op binnenwater Kleine schepen (tot 20 meter lengte) verlenen altijd voorrang aan grote schepen (langer dan 20 meter),

Nadere informatie

512 Politie- en scheepvaartreglement voor de Belgische territoriale zee, de havens en de stranden van de Belgische kust

512 Politie- en scheepvaartreglement voor de Belgische territoriale zee, de havens en de stranden van de Belgische kust Inhoud 10 Inleiding 11 Kanttekeningen 20 Vaststellingsbesluit Binnenvaartpolitiereglement 24 Binnenvaartpolitiereglement (BPR) 117 Rijnvaartpolitiereglement (RPR) (uittreksel) 164 Scheepvaartreglement

Nadere informatie

Het Wad en zeekanoën: Vereiste vaardigheden. wadkanovaren.nl

Het Wad en zeekanoën: Vereiste vaardigheden. wadkanovaren.nl pagina 1 van 5 Vereiste vaardigheden wadkanovaren.nl Het staat iedereen vrij om met een kano het Wad op te gaan, maar verstandiger is om dat alleen te doen als je over voldoende kennis en vaardigheden

Nadere informatie

Informatie boekje voor leden

Informatie boekje voor leden Informatie boekje voor leden Inhoud Welkom... 3 Over ons... 4 Het Bestuur... 5 Contributie... 6 De Haven... 6 Havenmeester Rottevalle... 6 Regels binnen en buiten de haven.... 8 Regels op het haventerrein....

Nadere informatie

EXAMEN INSTRUCTIE 2015 voor eindexamenkandidaten VMBO-4 BBL/KBL

EXAMEN INSTRUCTIE 2015 voor eindexamenkandidaten VMBO-4 BBL/KBL EXAMEN INSTRUCTIE 2015 voor eindexamenkandidaten VMBO-4 BBL/KBL Oosterlicht College Vianen Inhoud: Voorbereiding Examen op de computer Examenroosters Ziekte Uitsluiting Extra s Tijdens het examen: Op tijd

Nadere informatie

Punten: Examen. : Basiscertificaat Marifonie Onderdeel. Datum. Tijd. Exameninstelling : Vaarschool Albatros

Punten: Examen. : Basiscertificaat Marifonie Onderdeel. Datum. Tijd. Exameninstelling : Vaarschool Albatros Punten Examen Basiscertificaat Marifonie Onderdeel Voorschriften, procedures en techniek Datum 11-08-2018 Paraaf 1e controle Tijd 1100-1200 uur Plaats Hoorn Nh Exameninstelling Vaarschool Albatros Paraaf

Nadere informatie

Algemeen trainingen...3. O-Prognose...4 O-Prognose SE...5 O-Prognose EE...6 Gebouwbeheer...7 Nieuwe release NEN

Algemeen trainingen...3. O-Prognose...4 O-Prognose SE...5 O-Prognose EE...6 Gebouwbeheer...7 Nieuwe release NEN TRAININGEN 2018 Inhoudsopgave Algemeen trainingen...3 O-Prognose...4 O-Prognose SE...5 O-Prognose EE...6 Gebouwbeheer...7 Nieuwe release 2018...8 NEN 2767...9 EPAview... 10 Training EPAview... 11 EPAview

Nadere informatie

Inschrijfpakket ZeeZeilRace 2016

Inschrijfpakket ZeeZeilRace 2016 o Oceanis 37 o Oceanis 45 o 46 Cruiser Naam schipper: Aantal personen op boot: In te vullen door de Organisatie ZeeZeilRace 2016: Inschrijfdatum en tijd: Inschrijf nummer: 1 Beste zeezeiler, Dit is het

Nadere informatie

U ziet hier een voorbeeld (proefexamen) van een examen Klein Vaarbewijs Aanvullend (VBA).

U ziet hier een voorbeeld (proefexamen) van een examen Klein Vaarbewijs Aanvullend (VBA). Geachte belangstellende, U ziet hier een voorbeeld (proefexamen) van een examen Klein Vaarbewijs Aanvullend (VBA). De in dit proefexamen opgenomen vragen komen uit de examenvragenbank, maar draaien niet

Nadere informatie

Examen Algemeen en Beperkt Stuurbrevet voortaan op PC

Examen Algemeen en Beperkt Stuurbrevet voortaan op PC Examen Algemeen en Beperkt Stuurbrevet voortaan op PC Het voorgaande jaar kenden de examens voor het behalen van het Algemeen of het Beperkt Stuurbrevet een ongeziene overrompeling. De vereenvoudiging

Nadere informatie

2. Examenreglement assessment LHP 2016

2. Examenreglement assessment LHP 2016 2. Examenreglement assessment LHP 2016 Opmerking vooraf Door deelname aan het examen bevestigt de examenkandidaat dat hij kennis heeft genomen van de inhoud van dit examenreglement. Voor de kandidaat die

Nadere informatie

Namens Vaarbewijsopleidingen (VBO), s Gravenmoer, 2017 Ben Ros

Namens Vaarbewijsopleidingen (VBO), s Gravenmoer, 2017 Ben Ros COLOFON Vaarbewijsopleidingen (VBO) Samensteller: Ben Ros Grafisch ontwerp: Karolien Bogaerts Vaarbewijsopleidingen Postbus 11 5109 ZG s Gravenmoer Nederland Tel. +31 (0)162 323396 www.watersportcursussen.nl

Nadere informatie