Jaarverslag & jaarrekening 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag & jaarrekening 2018"

Transcriptie

1 Jaarverslag & jaarrekening 2018

2

3 Jaarverslag & jaarrekening 2018 Jezus leren kennen en volgen Postbus CB Amersfoort Tel IBAN: NL51 INGB

4 Inhoudsopgave Woord vooraf 3 1. Ontdekken (toerusting gemeenteleden) 4 Thema-avonden en themadiensten in kerken 4 Zomerschool en cursussen 5 Toerustingslectuur & website 6 Advies en toerusting vanuit het landelijke centrum 6 2. Eropuit gaan (missionair werk) 7 Missionaire projecten 7 Missionaire opleiding 8 Bruggenbouwers 9 Kinder- en jongerenwerk 9 Vrouwenwerk 10 Missionaire media 10 Asielzoekerswerk Verbinden (pastorale diaconale zorg voor gelovigen) 11 Samenwerking met plaatselijke gemeenten 12 Begeleiding rondom de doop 12 Samenkomsten en conferenties Bestuur en samenwerkingsverbanden 14 Bestuur en participanten 14 Samenwerkingsverbanden Personeel & Organisatie Toekomstperspectief Jaarrekening Jaarverslag & Jaarrekening (33)

5 Woord vooraf Met dit jaarverslag ontvangt u een overzicht van het werk van Evangelie & Moslims in Evangelie & Moslims stimuleert en ondersteunt christenen om moslims in ons land gastvrij uit te nodigen, in woorden en daden te laten zien wie Jezus Christus voor ons wil zijn en samen Hem te volgen als Redder en Heer. 24 november 2018 vierde stichting Evangelie & Moslims haar 40-jarige jubileum. Het was een dag van dankzegging, lofprijzing, getuigenissen en toewijding aan de opdracht van Christus: Zoals de Vader Mij gezonden heeft, zend Ik ook u was een bijzonder jaar waarover we zeer dankbaar mogen zijn. Niet alleen vanwege het jubileum en de substantiële financiële steun die we ontvingen, maar juist ook als het gaat om de nieuwe contacten, de voortgang hiervan en, opnieuw, het tot geloof komen van velen. Dit is niet ons werk, maar werk van Hem, Die ons geroepen heeft. God, onze Vader, draagt ons en bewaart ons, bij Hem kunnen we terecht. Laat in ons werk en dus ook in dit jaarverslag Zijn grootsheid en genade geprezen worden, in de hoop dat ons werk vrucht zal dragen in de eeuwigheid. Wij danken allen die ons het afgelopen jaar hebben gesteund met gaven en gebed en heten nieuwe leden en andere geïnteresseerden van harte welkom. We mogen doorgaan in onze navolging van Jezus Christus, Die het Licht voor de wereld is en ons uitnodigt om achter Hem aan te gaan.(joh.8:12) Leidraad voor ons werk is het beleidsplan Drie kernbegrippen geven weer hoe we onze missie vormgeven. We helpen christelijke gemeenten oog te krijgen voor de vreugde van moslims die Jezus leren kennen als hun Redder en Heer. Zo ontdekt een christelijke gemeenschap dat God hen roept om het evangelie te delen met anderen. We helpen christenen om eropuit te gaan om moslims te ontmoeten als getuigen van Jezus. Als moslims volgelingen van Jezus worden, verbinden we hen met een christelijke gemeente. Verbinden Eropuit gaan Ontdekken Namens het bestuur van Evangelie & Moslims, Ds. Pim Verhoef (voorzitter). Namens de medewerkers van Evangelie & Moslims, Ds. Cees Rentier (directeur). Jaarverslag & Jaarrekening (33)

6 1. Ontdekken (toerusting gemeenteleden) In de samenleving wordt er heel verschillend gedacht over moslims. Christenen willen zich in wat zij zeggen en doen, laten leiden door Jezus. Evangelie & Moslims helpt christenen oog te krijgen voor de vreugde van moslims die Jezus Christus leren kennen als hun Redder en Heer. Vervolgens helpt Evangelie & Moslims christelijke gemeenten te ontdekken wat God van hen vraagt in een samenleving waar ook moslims wonen. We geloven dat Jezus ons heeft opgedragen zijn woorden en daden bekend te maken, omdat Hij de hele wereld liefheeft. De kerk behoort bij haar missie oog te hebben voor iedereen en dus ook voor medeburgers met een moslimachtergrond. Ook dit jaar hielpen we enkele honderden kerken bij het contact met moslims, via advies en materialen of door een cursus of training. We merkten dat het draagvlak voor missionair werk onder moslims onverminderd groot is in de kerken die wij mogen dienen. We rekenen daartoe de CGK, de NGK, de GKV en een groot deel van de PKN. Deze kerken zijn ook in ons bestuur vertegenwoordigd. Daarnaast hadden wij regelmatig contact met de Hersteld Hervormde Kerk en de Gereformeerde Gemeenten en incidenteel met evangelische gemeenten, waar we ook toerusting verzorgden. Meestal kwam het verzoek om toerusting van gemeenten en gemeenteleden zelf, omdat men in woonomgeving, op school, universiteit, op het werk, of via kerkelijke activiteiten moslims tegenkomt. Het doet ons goed om te zien hoeveel gemeenteleden zich voor moslimmigranten en -asielzoekers inzetten vanuit het verlangen in woorden en daden getuige van Christus te zijn. Thema-avonden en themadiensten in kerken Tal van kerkelijke gemeenten nodigden Evangelie & Moslims uit voor een themadienst of toerustingsavond. Soms was dat vanwege intensieve contacten met asielzoekers, soms vanwege het feit dat gemeenteleden bij onderwijs en werk steeds intensiever met moslims te maken krijgen. Bij deze toerusting konden we hen verder helpen om een houding te vinden waarin respect voor de ander samengaat met een appellerend getuigenis om Jezus te volgen. Vaak raakt slechts een heel klein deel van de gemeente actief betrokken bij missionair werk. Toch was onze ervaring dat algemene toerusting via themadiensten op onverwachte momenten relevant kan worden voor gemeenteleden wanneer er moslims op hun pad komen. Algemene toerusting heeft ook zin wanneer deelnemers zich nog niet meteen committeren voor een taak. Daarnaast is de houding van niet-actieve gemeenteleden van belang omdat dit de gastvrijheid bepaalt wanneer moslims naar kerkelijke activiteiten komen. Nu de grootste dreiging van IS in Syrië en Irak voorbij is, komt er weer meer oog voor de uitdaging van de islam in geestelijk opzicht. Moslimapologeten proberen het geweld in de wereld van de islam als een randverschijnsel af te doen en presenteren de islam als het redelijke alternatief voor christenen Jaarverslag & Jaarrekening (33)

7 die moeite hebben met de christelijke leer of traditie. Evangelie & Moslims kreeg in het verslagjaar meer vragen hierover tijdens gemeente-avonden en cursussen. We hopen dat hier ook in catechese en prediking meer aandacht voor komt. Omdat in gemeentelijke bestemmingsplannen steeds vaker kerken en moskeeën naast elkaar aan de rand van steden en dorpen worden gepland, is er een extra reden voor kerken om zich te bezinnen op hun relatie met moslims. Veel dank dat je met onze kerkenraad kon meedenken. Er komen veel vragen op je af als er pal naast je kerkgebouw een moskee wordt gebouwd en de moskeegemeenschap vraagt of ze bij het suikerfeest gebruik mogen maken van ons kerkgebouw. De inzichten en suggesties die je deelde hebben ons echt verder geholpen. Zowel voor ons contact met de moskee als hoe we hier binnen de eigen gemeente mee moeten omgaan. Ik ben blij dat er een organisatie als Evangelie & Moslims is, met mensen die jarenlange ervaring hebben, gecombineerd met een passie om het evangelie te delen. Predikant van een gemeente die ons uitnodigde voor een extra kerkenraadsvergadering vanwege de bouw van een moskee pal naast de kerk. Zomerschool en cursussen Al sinds de oprichting verzorgt Evangelie & Moslims centraal in het land in de maand juni de Zomerschool, een intensieve bezinnings- en toerustingsweek voor het omgaan met moslims. Deze Zomerschool is ook erkend binnen het kader van de Permanente Educatie voor predikanten. De 20 deelnemers van 2018 gaven aan zowel op praktisch als op theoretisch niveau verder te zijn geholpen. Voor sommigen hielp hen dat bij de bezinning op het eigene van het christelijk geloof en voor de meesten hielp het vooral om nieuwe stappen te zetten in het missionaire contact met moslims dat ze al hadden. Reacties van deelnemers aan de Zomerschool waren: -Fantastisch leerzame week, met diepgaande en afwisselende studies. -Mijn bewogenheid met moslims is vergroot. -Veel tools gekregen om het evangelie te delen. De cursus Insjallah, die door Evangelie & Moslims is ontwikkeld, is bedoeld om gemeenteleden aan te moedigen en verder te helpen om moslims te ontmoeten en daarbij het evangelie te delen. De contactmomenten met moslims tijdens de cursussen, zijn bedoeld om de drempel te verlagen tot contact met moslims in de eigen omgeving. De cursus werd zowel op het kantoor van Evangelie & Moslims in Amersfoort aangeboden als verspreid over het land in kerkelijke gemeenten. Evangelie & Moslims verzorgde zoals ieder jaar ook een training over het omgaan met moslims voor Bijbelschool De Wittenberg te Zeist. Tevens vond er toerusting plaats via het samenwerkingsverband Loving and Serving Muslims. Dit platform van 14 missionaire organisaties die in binnen- of buitenland Jaarverslag & Jaarrekening (33)

8 met moslims te maken hebben, organiseert tweemaal per jaar een gezamenlijk toerustingsmoment voor christenen. Evangelie & Moslims fungeert momenteel een periode als voorzitter en was betrokken bij de twee toerustingsmomenten. In samenwerking met het Bijbelhuis te Antwerpen en Gave Veste, werd er in het verslagjaar tweemaal een training aangeboden te Antwerpen voor gemeenteleden uit het Vlaamse deel van België. Toerustingslectuur & website Via zijn diverse publicaties te bestellen en materialen te downloaden die bedoeld zijn om gemeenteleden toe te rusten voor de ontmoeting met moslims. Een deel daarvan is gericht op jonge gemeenteleden. Dit materiaal voor catechese en jeugdwerk maakt gebruik van zelf ontwikkelde filmpjes en PowerPointpresentaties. Advies en toerusting vanuit het landelijke centrum Veel missionair actieve gemeenteleden en voorgangers zoeken telefonisch en via het internet contact met Evangelie & Moslims voor advies en toerusting. Ook op deze manier kon Evangelie & Moslims honderden gemeenteleden verder helpen. Via het kwartaalblad Oriëntatie en via de digitale nieuwsbrieven houdt Evangelie & Moslims enkele duizenden gemeenteleden op de hoogte van ervaringen in het missionaire werk, cursussen, nieuwe publicaties, etc. Het blad Oriëntatie wordt in een oplage van circa 7500 stuks toegezonden aan gemeenteleden die bij het missionaire werk met moslims betrokken willen zijn. U kunt zich als abonnee opgeven via onze website Jaarverslag & Jaarrekening (33)

9 2. Eropuit gaan (missionair werk) Evangelie & Moslims bemoedigt en ondersteunt christenen en christelijke gemeenschappen eropuit te gaan om als getuigen van Jezus moslims op te zoeken. We bieden gemeenten en gemeenteleden begeleiding, methoden en materialen aan met als doel moslims te ontmoeten en daarbij iets van het evangelie te delen. Bepaalde doelgroepen vragen volgens ons nu extra aandacht. We proberen daarom samen met kerken in plaatsen en regio s waar deze doelgroepen sterk vertegenwoordigd zijn, missionair-diaconaal werk op te starten of te versterken. Missionaire projecten De medewerkers waren in 2018 intensief betrokken bij het helpen van plaatselijke kerken en samenwerkingsverbanden om missionaire samenkomsten op te zetten en mensen met moslimachtergrond hiervoor uit te nodigen. We werken daarbij samen met het landelijk dienstencentrum van de PKN dat met het programma voor Pioniersplekken ons ondersteunde om in Zeist en Leerdam een pioniersplek te starten. Tevens werkten we samen met een pioniersbegeleider van de IZB. In beide gevallen gaat het om een interkerkelijke samenwerking waarbij een evangelist van Evangelie & Moslims gedetacheerd is in het verlangen om door missionair werk een christelijke gemeenschap te laten ontstaan waar moslims zich welkom weten en Jezus kunnen leren kennen en volgen. Daarnaast is er ook een medewerker voor een aantal uren per week gedetacheerd bij Het Kruispunt te Rotterdam, ICF-Utrecht en ICF-Apeldoorn. Daarnaast waren we betrokken bij de start van een missionair werk te Eindhoven, Krimpen a/d IJssel en Gouda. In al deze gevallen is het verlangen van de kerken om ook Arabischtalige en Noord-Afrikaanse migranten te bereiken. Daarnaast is Evangelie & Moslims betrokken bij een Turkse christelijke gemeenschap in Rotterdam en de oprichting van een Turks-Nederlandse geloofsgemeenschap in Almelo. In twee richtingen is het pionierswerk een uitdaging. De eerste uitdaging is om daadwerkelijk de stap te maken naar moslims, hen uit te nodigen en ervoor te zorgen dat ze zich welkom weten. De tweede Jaarverslag & Jaarrekening (33)

10 uitdaging is om gemeenteleden uit de deelnemende kerken structureel bij dit werk te betrekken. Alleen dan kan er een missionaire gemeenschap ontstaan die toekomst heeft. Van gemeenteleden wordt een grote mate van betrokkenheid gevraagd. Vanwege de oosterse achtergrond van veel moslims, de uitdagingen die te maken hebben met inburgering en soms ook illegaliteit of verstoting door familie, is er meestal behoefte aan veel meer contact dan eenmaal per week een dienst. Voor veel gemeenteleden tussen de jaar is dat vanwege verplichtingen van gezin en werk een grote opgave. Velen ervaren dit missionaire werk hoewel het een grote opgave is, ook als een bijzondere leerschool voor hun geloof. Missionaire opleiding Eind 2015 is Evangelie & Moslims een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met het internationale trainingsinstituut ETC. Sindsdien is er driemaal per jaar een Arabischtalig trainingsweekend aangeboden waar christenen werden toegerust om als evangelist werkzaam. Ook in 2018 zijn er samen met ETC drie trainingsweekenden aangeboden in Nederland waar Arabischtalige christenen werden toegerust, om zich concreet in te gaan zetten voor de missionaire taak. De training voorziet in een behoefte. Er namen circa 25 cursisten deel aan de training. Veel Irakezen en Syriërs die de afgelopen jaren naar Nederland zijn gekomen willen graag meeleven met kerken en meer leren van het christelijke geloof. Vanwege de taal- en cultuurbarrières hebben de kerken dringend behoefte aan mensen die Arabisch spreken en een samenkomst kunnen (bege)leiden. De meeste cursisten zijn structureel bij missionair werk betrokken. Zij gaven na ieder van de drie cursussen aan dat ze het geleerde meteen konden toepassen in hun werk. De meesten kunnen intussen hun ervaring inzetten in een plaatselijke kerk of missionaire samenkomst. Evangelie & Moslims begeleidt verschillenden ook daarbij. In 2018 vroegen de Arabische studenten om verdieping van het trainingsprogramma en tevens klopten er christenen van andere etnische groepen bij ons aan met de wens om toegerust te worden. Daarom is er vanaf 1 april 2018 onderzocht of Evangelie & Moslims zelf een uitgebreidere opleiding kan opzetten waar christenen van diverse etniciteiten met moslimachtergrond worden toegerust voor een missionaire taak. Hiervoor heeft Evangelie & Moslims ds. Niek Tramper aangetrokken, die samen met de andere medewerkers dit onderzoek heeft uitgevoerd. Hiervoor zijn gesprekken met christenen van moslimachtergrond, verwante missionaire organisaties en met opleidingsinstituten gevoerd. De uitkomst van dit onderzoek is, dat er behoefte is aan een opleiding voor christenen van moslimachtergrond. Daarom zijn we vanaf begin 2019 gestart met het opzetten van een eenjarige opleiding die naar we hopen in september 2019 van start kan gaan. Jaarverslag & Jaarrekening (33)

11 Bruggenbouwers In een groeiend aantal christelijke gemeenten is er gericht missionaire aandacht voor moslims en zijn daarvoor gemeenteleden vrijwillig of betaald werkzaam. We noemen hen bruggenbouwers. Bruggenbouwers zijn voor Evangelie & Moslims gemeenteleden die een specifieke missionaire taak onder moslims op zich nemen. Met circa 100 bruggenbouwers onderhoudt Evangelie & Moslims regelmatig contact en ondersteunt hen in hun werk waar dat nodig is met raad en daad. Enkelen richten zich op bepaalde etnische groepen of asielzoekers door het hele land of een deel daarvan. In april organiseerde Evangelie & Moslims een bruggenbouwersavond met als thema Muziek als taal voor geloof - mogelijkheden voor christelijke liederen in de taal en cultuur van moslimmigranten. In oktober vond een tweede bijeenkomst plaats over een apologetisch thema: Hoe leggen we de drieeenheid uit aan moslims die daar kritische vragen over stellen? We hebben in de loop van de jaren relaties opgebouwd met missionaire kerken, projecten en christenen in België en merkten dat er behoefte is aan een initiatief om hen samen te brengen in een netwerk van bemoediging en toerusting. Daarom is Evangelie & Moslims in 2018 begonnen om samen met het Bijbelhuis Antwerpen en Gave Veste ook in Antwerpen bruggenbouwersavonden te houden. In mei kwamen we voor het eerst samen rond het thema het evangelie delen in leven en werken onder moslims. In oktober deelde een Turkse evangelist zijn ervaringen. Er is nog steeds behoefte aan missionair werk dat bewust dáár begint waar moslims zijn, in hun eigen context. Juist in een voor hen vertrouwde setting, waar ze zichzelf kunnen zijn, laten moslimmedelanders zich uitdagen door het evangelie. Evangelie & Moslims zet zich er daarom voor in dat men bij christelijk kinderwerk, jongerenwerk, studentenwerk en vrouwenwerk ook de brug slaat naar de moslimgemeenschap. Kinder- en Jongerenwerk Evangelie & Moslims investeert al vele jaren in missionair kinderwerk. Samen met stichting Gave is er gewerkt aan een herziening van het bestaande werkpakket van Evangelie & Moslims. In 2018 is op een aantal plaatsen met een pilot gewerkt. Medio 2019 verwachten we met een eerste uitgave van de nieuwe methode Wereldnieuws te komen. De methode bestaat uit 12 thema s van elk 4 lessen. In deze methode wordt de leiding van kinderclubs een handreiking geboden hoe ze rekening kunnen houden met asielzoekers- en migrantenkinderen, ook als er sprake is van grote taalachterstand of cultuurverschillen. Ook samen met stichting Gave heeft Evangelie & Moslims het tienerwerkpakket Road 7 ontwikkeld. Road 7 bestaat niet alleen uit een werkpakket met 25 programma s die de jongerenwerkers stap voor stap helpt bij het opzetten van het programma en omgaan met de doelgroep, maar ook met een complete website waar het gehele team kan inloggen en alles wat ze nodig hebben kunnen downloaden. In 2018 zijn op verschillende plaatsen nieuwe clubs begonnen met Road 7. Jaarverslag & Jaarrekening (33)

12 Vrouwenwerk Evangelie & Moslims onderhoudt een netwerk van intussen enkele honderden christenvrouwen die in hun eigen omgeving moslimvrouwen uitnodigen om elkaar te leren kennen en samen kennis te maken met de boodschap van de Bijbel. Dit vrouwenwerk vraagt om een lange termijn investering waarbij missionaire presentie en diaconale betrokkenheid gecombineerd worden. Door middel van een landelijke toerustingsdag, werkmaterialen en ondersteuning ter plaatse, helpt Evangelie & Moslims bruggenbouwers verder. Samen met Het Kruispunt te Rotterdam werken we aan een nieuwe methode op basis van de systematiek van Storytelling die er rekening mee houdt dat veel migranten niet uit een leescultuur komen en meer verhalenderwijs communiceren. Deze methodiek leent zich vooral ook voor gespreksgroepen van christen- en moslimvrouwen die bijbelgedeelten bespreken. De Naïma-vrouwendag werd in maart voor de 20 e keer gehouden. De circa 80 christenvrouwen waardeerden deze dag van ontmoeting en toerusting. Het thema was n.a.v. het jubileum Celebrate, de Bruidegom komt! Missionaire media Ook in 2018 gaf Evangelie & Moslims ondersteuning aan de website IsaRuhAIIah, een website waar christenen met moslimachtergrond naar buiten treden met hun geloofsgetuigenis. We plaatsten weer nieuwe getuigenissen op de website. Ondanks inspanningen om meer aandacht voor deze website te genereren, was het aantal deelnemers aan de online geloofscursus helaas nog klein. Evangelie & Moslims biedt via haar website Bijbels, christelijke lectuur, muziek en film aan in de moedertalen van de grootste groepen moslims in ons land en in het Nederlands. Asielzoekerswerk Vanuit Iran vluchten nu steeds vaker mensen vanwege hun christen-zijn, evenals vanuit Centraal- Aziatische staten. Vanuit Turkije is een nieuwe vluchtelingenstroom op gang gekomen van Turken en Koerden die om politieke redenen het land ontvluchten. Nieuwe groepen krijgen minder snel asiel, zeker ook als hun christen-zijn de vluchtreden is. Dat leidde herhaaldelijk tot onbegrip bij Nederlandse christenen die met hen contact hadden. We hebben deze zaken aangekaart bij overheid en politiek en ondersteunden gemeenteleden die contact met deze asielzoekers onderhielden. Voor juridische zaken verwezen we daarbij door naar stichting Gave. Een nog steeds groeiend aantal asielzoekers komt uiteindelijk in de illegaliteit terecht. Jaarverslag & Jaarrekening (33)

13 3. Verbinden (pastorale en diaconale zorg voor gelovigen) Voor veel mensen die vanuit een moslimachtergrond tot geloof komen, is het volgen van Jezus een eenzame weg. Evangelie & Moslims wil hen verbinden met: - een christelijke gemeente die in geloofsopbouw, pastoraat en diaconaat aandacht geeft aan mensen met een moslimachtergrond die Jezus willen volgen, - andere gelovigen met dezelfde achtergrond om elkaar te bemoedigen en samen te getuigen naar de gemeenschap waaruit ze komen. Evangelie & Moslims biedt ambulante pastorale ondersteuning om zoekende moslims en hen die tot geloof komen, met christelijke gemeenten te verbinden en we zetten ons ervoor in dat zij daar ook diaconale en pastorale hulp krijgen. We bieden samenkomsten, conferenties, trainingen en lectuur aan voor deze doelgroep. En we bemoedigen en helpen christenen met een moslimachtergrond om het evangelie uit te dragen (in de eigen omgeving, bij samenkomsten en via het internet). De laatste decennia zijn enkele duizenden medelanders met moslimachtergrond tot geloof gekomen in Jezus en gedoopt in een christelijke gemeente. We noemen hen met een Engelse afkorting wel MBB s (Muslim Background Believers). In veel gevallen had Evangelie & Moslims direct of indirect een ondersteunende rol gespeeld bij het traject naar de doop toe. De medewerkers onderhouden een breed netwerk van MBB s, bezoeken hen, nodigen hen uit en bemoedigen hen in hun geloof. Vier van de medewerkers van Evangelie & Moslims hebben zelf een moslimachtergrond. In het verslagjaar waren medewerkers er diverse keren getuige van hoe mensen met een moslimachtergrond tot geloof in Jezus kwamen. Niet alleen asielzoekers of statushouders uit Afghanistan, Irak, Iran, Somalië of Syrië, maar ook eerste en tweede generatie Nederlanders van Marokkaanse en Turkse afkomst. We zien hoe de gelovigen van Noord-Afrikaanse en Turkse achtergrond met toenemende vrijmoedigheid van hun geloof in Jezus getuigen naar hun eigen familie en vrienden uit de moslimgemeenschap. Steeds vaker zien we hoe die gemeenschap na aanvankelijk protest en soms zelfs agressie, gaandeweg er oog voor krijgt hoe goed het is om Jezus te volgen. Jaarverslag & Jaarrekening (33)

14 Samenwerking met plaatselijke gemeenten De medewerkers van Evangelie & Moslims konden belangstellende moslims opzoeken en in contact brengen met een christelijke gemeente in de omgeving waar zij woonden. Soms was daarbij ook korte tijd opvang nodig omdat de nieuwe gelovigen door hun familie werden verstoten. We waren dankbaar om te zien hoe gemeenten en gemeenteleden zich voor hen inzetten. Veel predikanten en kerkenraadsleden deden een beroep op Evangelie & Moslims. De pastorale en diaconale zorgen van de moslims waarmee ze in aanraking kwamen, zijn totaal anders dan waar ze in hun gemeente gewend aan waren. Daarom hadden ze behoefte aan een klankbord en advies en namen ze contact op met Evangelie & Moslims. Waar het ging om het communiceren van het evangelie was er ook vaak behoefte aan suggesties voor bijbelstudie en lectuur. Begeleiding rondom de doop De doop is een sterk markeringspunt. Een keuze voortaan als een volgeling van Jezus Christus te willen leven. Na de doop is het echter nog niet eenvoudig voor de nieuwe gelovigen om een werkelijk thuis te vinden in een christelijke gemeente. Dat geldt met name voor asielzoekers bij wie de culturele kloof met de Nederlandse samenleving nog groot is. Ook christenen van Marokkaanse of Turkse achtergrond kennen de kerkcultuur vanuit hun moslimachtergrond niet. Samenkomsten en conferenties Via het Marokkaanse gezin ondersteunt Evangelie & Moslims een initiatief van Marokkaanse christenen om te bouwen aan een stabiele missionaire gemeenschap. Deze gemeenschap organiseerde in het verslagjaar diverse open samenkomsten. De Rabita-conferentie voor Arabischtaligen en Noord-Afrikaanse christenen van moslimachtergrond werd dit jaar in augustus gehouden en werd bijzonder goed bezocht. Ruim 200 deelnemers bezochten de vierdaagse conferentie, die mede mogelijk was door de hulp van veel vrijwilligers en de financiële steun van enkele kerkelijke gemeenten. Twee van de drie sprekers hadden zelf een moslimachtergrond. De sprekers waren afkomstig uit Algerije, Marokko en Soedan. Het thema was geestelijke groei, n.a.v. Efeze 4:15 dat wij, door ons in liefde aan de waarheid te houden, in alles toe zouden groeien naar Hem Die het Hoofd is, namelijk Christus! Naast Jaarverslag & Jaarrekening (33)

15 bijdragen van de sprekers, waren er gespreksgroepen waarin de deelnemers over het thema met elkaar in gesprek gingen. Er was naast het hoofdprogramma voor de volwassenen tevens een kinderprogramma en een programma voor de tieners. Het was bijzonder om te zien dat diverse tieners al een goede bijbelkennis hadden. Een Jemenitisch meisje van 13 kon helder uitleggen waarom Jezus voor ons gestorven is en haar zus van 6 zong een christelijk lied tijdens het hoofdprogramma. Dit liet duidelijk zien hoe serieus hun ouders de christelijke geloofsopvoeding nemen. Voor Turkstaligen werden zes landelijke samenkomsten georganiseerd. Deze waren bedoeld om gelovigen van moslimachtergrond te bemoedigen en op te bouwen in hun geloof. Evangelie & Moslims stimuleert hen om in hun eigen woonplaats actief mee te leven met een christelijke gemeente. Tijdens de samenkomsten van Evangelie & Moslims kunnen zij hun ervaringen delen met anderen die dezelfde weg gaan en kunnen zij God groot maken in de taal van hun hart. Voorafgaand aan deze samenkomsten werden verschillende keren mensen in de omgeving uitgenodigd. Gelovigen nemen ook familie en vrienden mee die nog geen christen zijn. Tijdens deze samenkomsten kwamen ook mensen tot geloof in Christus. Er blijven nieuwe asielzoekers uit Turkije en Centraal-Azië komen en zij staan open voor het christelijke geloof. De spanningen tussen de verschillende groepen moslims in Turkije en ons land dragen er aan bij dat veel Turkstaligen bezig zijn met de vraag bij welke geloofstraditie ze willen horen. Dat leidde ook dit jaar weer bij enkelen tot een zoektocht die hen bij Christus bracht. In oktober werd er voor de Turkstalige gelovigen een weekendconferentie georganiseerd. Ruim 80 deelnemers bezochten deze driedaagse conferentie. Tijdens de conferentie sprak een voorganger uit Turkije. Thema dit jaar was volharding in het geloof. Naast bijdragen van de spreker, waren er gespreksgroepen en workshops waarin de deelnemers over het thema met elkaar in gesprek gingen. Met het kleine getal van gelovigen van Turkse achtergrond, is de verbinding met de Turkse kerk ieder jaar weer een bemoediging voor de gelovigen. De zorgen in Turkije relativeren de moeiten die gelovigen hier ervaren. De moed en volharding van de kerken in Turkije, bemoedigt de gelovigen hier om vrijmoedig met hun geloof hun familie, de kerk en de samenleving te dienen. Jaarverslag & Jaarrekening (33)

16 4. Bestuur en samenwerkingsverbanden Bestuur en participanten Het Algemeen Bestuur van de stichting bestaat conform de statuten (laatst gewijzigd ) uit vertegenwoordigers van de volgende vijf participanten van Evangelie & Moslims: -De GZB (Gereformeerde Zendingsbond), -De IZB vereniging voor zending in Nederland, -De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), -De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK), -De Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) (GKV). De statuten werden in het verslagjaar geheel herzien en bij de tijd gebracht. Het bestuur is in de loop van de tijd kleiner geworden en er is een duidelijker onderscheid aangebracht tussen de taken van het bestuur en die van de werkorganisatie. Conform de statuten hebben bovengenoemde participanten elk één of twee bestuursleden benoemd. Deze bestuursleden hebben vervolgens een onafhankelijke voorzitter en een penningmeester benoemd. Ieder bestuurslid treedt na 4 jaar af en is tweemaal herbenoembaar. De maximale zittingsduur is 12 jaar. Het Algemeen Bestuur van de stichting bestond aan het einde van het verslagjaar uit de volgende personen (het jaartal verwijst naar het jaar van aantreden): Drs. B. (Barend) van Amerongen, Hooglanderveen (namens de CGK, 2015), Ds. J.A. (Sjaak) van den Berg, Amersfoort (namens de IZB, 2018), Drs. ing. J.K. (Jan) Boersema, Soest (penningmeester/plaatsvervangend secretaris, 2009), Drs. J.J. (Janneke) Burger-Niemeijer, Kampen (namens de GKV, 2011), Ds. J.A. (Johan) Ebbers, Steenwijk (namens de NGK, 2017) Ds. J.P. (Jan) Ouwehand, Beekbergen (namens de GZB, plaatsvervangend voorzitter, 2011), Drs. T. (Theo) Snijder, Capelle a/d IJssel (namens de NGK, 2014), Ds. T.C. (Pim) Verhoef, Nijkerk (voorzitter, 2018), Mw. L.C. (Laura) Vos-Kunst (namens de CGK, 2017), Ds. P.P.H. (Paul) Waterval, Harderwijk (namens de GKV, secretaris, 2014). Het bestuur vergadert 4 maal per jaar samen met de directeur. Het bestuur heeft de uitvoering van het beleid gedelegeerd aan de directeur. Aan de bestuursleden worden geen andere vergoedingen toegekend dan een vergoeding voor gemaakte reiskosten voor de uitoefening van hun functie noodzakelijke reizen van de woonplaats naar de plaats van vergadering vice versa. Samenwerkingsverbanden -Intensief contact en regelmatige samenwerking was er met stichting Gave, die zich specifiek richt op asielzoekers en met Het Kruispunt een studie- en toerustingscentrum dat zich inzet voor het missionaire werk onder moslims vanuit de MAR (missionaire arbeid Rijnmond van de GKV). Jaarverslag & Jaarrekening (33)

17 -Sinds 2014 is er een initiatief van samenwerking van een 16-tal christelijke missionaire organisaties die zich (onder meer) op moslims richten onder de naam Loving and Serving Muslims. Evangelie & Moslims fungeert momenteel een periode als voorzitter. -De medewerkers onderhielden contact met vergelijkbare organisaties die werkzaam zijn in Amerika, België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland. -Contact was er met diverse kerken, werkers en zendingsorganisaties in landen waar de bevolking voornamelijk uit moslims bestaat, met name in Marokko en Turkije. -Zoals al jaren gebruikelijk, was er een jaarlijkse ontmoeting met de Beraadgroep Interreligieuze Ontmoeting (BIO) van de Raad van Kerken. -Evangelie & Moslims neemt ook deel aan het Expert-Netwerk-Migranten, waarin verschillende christelijke organisaties met ervaring in het werk onder migranten hun expertise gezamenlijk onder de aandacht brengen van derden zoals onderwijsinstellingen. 5. Personeel & Organisatie In het verslagjaar werden drie nieuwe medewerkers aangesteld en vertrok er een medewerker na 11 jaar dienstverband i.v.m. uitzending naar het buitenland. Per 31 december waren er drie medewerkers voor 1,1 fte gedetacheerd in Apeldoorn, Leerdam, Rotterdam, Utrecht en Zeist. Hiervoor zijn detacheringsovereenkomsten gesloten met de plaatselijke kerken. In totaal waren er per 31 december 12 medewerkers voor 6,0 fte in dienst bij Evangelie & Moslims. Daarvan bestond 1,3 fte uit aanstellingen voor bepaalde tijd. Medewerkers verklaren schriftelijk bij hun aanstelling in te stemmen met de grondslag van de stichting zoals die is verwoord in de statuten. In 2018 waren er diverse vrijwilligers actief die zich inzetten voor enkele kantoorwerkzaamheden en die de medewerkers ondersteunen bij de conferenties en samenkomsten. Met twee vrijwilligers die regelmatig vrijwilligerswerk verrichten is een vrijwilligerscontract afgesloten. De dagelijkse leiding was in handen van ds. C.W. (Cees) Rentier als directeur. Hij is predikant binnen de PKN en heeft geen nevenfuncties naast zijn werk bij Evangelie & Moslims. Jaarverslag & Jaarrekening (33)

18 6. Toekomstperspectief Het aantal christenen van moslimachtergrond is de laatste jaren sterk toegenomen. Steeds nadrukkelijker nemen ze hun plaats in de kerk in. Velen geven aan dat ze zich willen inzetten om het evangelie uit te dragen naar mensen van dezelfde achtergrond. Evangelie & Moslims wil in 2019 een nieuwe eenjarige opleiding starten om deze nieuwe christenen voor deze taak toe te rusten. We zoeken middelen om deze opleiding duurzaam te kunnen bekostigen. We willen waar mogelijk extra investeren in missionair werk onder Afghaanse, Marokkaanse en Turkse medelanders. Daarbij denken we aan een multifocale aanpak. We willen zowel inzetten op het motiveren en toerusten van zoveel mogelijk gemeenteleden, als het meehelpen opzetten van lokale missionaire projecten, waaronder pioniersplekken en tevens willen we hen die al christen zijn uit deze gemeenschap bemoedigen en ondersteunen om missionair actief te zijn. Ter bemoediging van de gemeenschap van gelovigen, willen we hen die van moslimachtergrond Christus leerden kennen, ondersteunen om een netwerk te onderhouden met anderen in Europa en daarbuiten. We verwachten in 2019 samen met stichting Gave een nieuw kinderwerkpakket te kunnen uitgeven. We streven er naar om ook in 2019 samen met Het Kruispunt te Rotterdam een nieuw werkpakket voor storytelling te kunnen uitgeven. Jaarverslag & Jaarrekening (33)

19 7. Jaarrekening 2018 We zijn dankbaar dat uit de navolgende jaarrekening blijkt, dat de bijdragen uit vrijwillige giften sterk zijn toegenomen. Tal van gemeenteleden zagen in de viering van ons 40-jarig bestaan aanleiding voor een jubileumgift. We merken dankbaar op dat er onder christenen de laatste jaren een sterk groeiend besef is van de noodzaak van ons werk en de bereidheid om dat te steunen. Ondanks deze extra inkomsten hebben we dit jaar met een negatief saldo afgesloten. Het negatieve bedrag is echter veel kleiner dan begroot. Door de unieke structuur van onze stichting bestaat een deel van de inkomsten uit bijdragen van de participanten en de kerken die zij vertegenwoordigen. De participanten die Evangelie & Moslims hebben opgericht en zitting hebben in het bestuur, vertegenwoordigen de verbinding met de kerken van de Reformatie. Zij waarborgen met hun bijdrage de continuïteit van het werk. Naast extra giften is een verschil tussen begroting en resultaat zichtbaar bij de pastorale en diaconale zorg voor christenen van moslimachtergrond. Dit heeft te maken met de conferenties die dit jaar veel groter waren dan voorgaande jaren. Het betekende bijna een verdubbeling van de kosten, maar gelukkig kwam hiervoor ook extra steun vanuit gemeenten. Daarnaast zorgden de uitbreiding van onze website, de verspreiding van ons blad en de jubileumviering voor extra uitgaven op het gebied van toerusting. De hoogte van de continuïteitsreserve is door het bestuur vastgesteld op het totaal van drie maanden van de vaste lasten en van de garanties die moeten worden afgegeven, zijnde ,-. De overige reserves worden conform de meerjarenbegroting in de periode gebruikt om de gewenste uitbouw van het werk conform de doelstelling te realiseren. Er zijn en worden geen beleggingen gedaan. We zijn blij dat er in het verslagjaar sprake was van een groei van de giften. Wellicht bent u als lezer van dit jaarverslag ook donateur van Evangelie & Moslims. Als dat zo is, danken we u hartelijk voor uw bijdrage en hopen dat u ook dit jaar het werk mee wilt dragen. Evangelie & Moslims is door de belastingdienst aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling. Dat betekent dat giften kunnen worden afgetrokken van de belasting. Voor particulieren, kerkelijke gemeenten en voor ondernemers zijn er verschillende manieren om het werk te ondersteunen. Kijk op onze website en neem contact met ons op. Navolgende jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de richtlijnen voor kleine fondsenwervende organisaties zoals die door de Raad voor de Jaarverslaggeving is gepubliceerd (richtlijn RJk C2). Door accountantskantoor Van REE te Barneveld is er een controleverklaring verstrekt over deze jaarrekening. Jaarverslag & Jaarrekening (33)

20 SAMENVATTING 2018 BATEN Baten bijdragen participanten Baten uit eigen fondsenwerving Vergoedingen voor dienstverlening Rentebaten en baten uit beleggingen 8 Totale baten LASTEN Besteed aan doelstellingen Ontdekken (toerusting) Eropuit gaan (missionair werk) - Ondersteuning missionair werk Missionaire projecten Vrouwenwerk Kinder- en Jongerenwerk Verbinden (pastoraal-diaconale zorg) Totaal Werving baten, beheer en administratie Kosten eigen fondsenwerving Kosten beheer en administratie Totale lasten Resultaat Verdeling besteding aan doelstellingen Pastoraaldiaconale zorg 34% Toerusting 25% Kinder-, Jongeren- en studentenwerk 2% Vrouwenwerk 6% Ondersteuning missionair werk 10% Missionaire projecten 23% Jaarverslag & Jaarrekening (33)

21 BALANS PER 31 DECEMBER december december 2017 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa Financiële vaste activa Voorraden Handelsgoederen Vorderingen Debiteuren Overige vorderingen en overlopende activa Liquide middelen Totaal PASSIVA Eigen vermogen Continuïteitsreserve Bestemmingsreserves 0 0 Overige reserves Kortlopende schulden Belastingen en premies sociale verzekeringen Overige schulden en overlopende passiva Totaal Jaarverslag & Jaarrekening (33)

22 Staat van baten en lasten over 2018 Uitkomst Begroting Uitkomst BATEN Baten bijdragen participanten Baten uit eigen fondsenwerving Vergoedingen voor dienstverlening Rentebaten en baten uit beleggingen Totale baten LASTEN Besteed aan doelstellingen Ontdekken (toerusting) Eropuit gaan (missionair werk) - Ondersteuning missionair werk Missionaire projecten Vrouwenwerk Kinder-, jongeren- en studentenwerk Verbinden (pastoraal-diaconale zorg) Totaal Werving baten Kosten eigen fondsenwerving Beheer en administratie Kosten beheer en administratie Totale lasten Resultaat De bestemming van dit resultaat is als volgt: Bestemmingsreserves Reserve buitenlandse reizen Reserve lectuur Reserve meeropbrengst GKV Reserve aanpassing media Continuïteitsreserve en besteedbaar vermogen Continuïteitsreserve/ Stichtingskapitaal Overig besteedbaar vermogen Totaal Jaarverslag & Jaarrekening (33)

23 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling Algemeen Richtlijnen fondsenwervende instellingen De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming met de richtlijnen voor kleine fondsenwervende organisaties zoals die door de Raad voor de Jaarverslaggeving is gepubliceerd (richtlijn RJk C2). Grondslagen voor de waardering van activa en passiva Algemeen Voor zover niet anders vermeld, worden activa en passiva gewaardeerd tegen nominale waarde. De waardering van de activa en de passiva, opbrengsten en kosten geschieden op basis van historische kostprijzen. Materiële vaste activa De materiële vaste activa wordt gewaardeerd tegen de aanschaffingswaarden, verminderd met afschrijvingen, totdat de restwaarde is bereikt. Het afschrijvingspercentage bedraagt 20%. Financiële vaste activa De financiële vaste activa betreft vorderingen tegen nominale waarde onder aftrek van eventuele voorzieningen voor oninbaarheid. Voorraden De voorraad van de lectuur wordt gewaardeerd tegen inkoopwaarde onder aftrek van een eventuele voorziening voor ouderdom. Vorderingen De vorderingen worden gewaardeerd tegen nominale waarde onder aftrek van een voorzieningen voor oninbaarheid. voor oninbaarheid. Grondslagen voor resultaatbepaling Algemeen Baten en lasten worden verantwoord in het verslagjaar waarop ze betrekking hebben. Winsten worden verantwoord als realisatie voldoende zeker is; verliezen worden voorzien zodra de verliesverwachting ontstaat. Werkkosten Onder de werkkosten worden verstaan de werkkosten, de kosten van lectuur en werkmateriaal en kosten dienstreizen. Personeels- en overheadkosten Onder de personeels- en overheadkosten worden verstaan de personeelskosten, huisvestigingskosten, kantoor- en algemene kosten en kosten van afschrijving en rente. Jaarverslag & Jaarrekening (33)

24 Toelichting op de balans ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa Inventaris Aanschafwaarde per Cumulatieve afschrijvingen per Boekwaarde per Investeringen 0 Afschrijvingen Aanschafwaarde per Cumulatieve afschrijvingen per Boekwaarde per Afschrijvingspercentage 20% De materiële vaste activa worden ingezet voor de bedrijfsvoering Financiële vaste activa Waarborgsom huur Voorraden Voorraad materiaal voor verkoop Vorderingen Debiteuren Saldo per 31 december Overige vorderingen Nog te ontvangen bedragen Vooruitbetaalde bedragen Per 31 december Liquide middelen Rabobank ING Kas Kruisposten 0 0 Per 31 december Jaarverslag & Jaarrekening (33)

25 Eigen vermogen Continuïteitsreserve Bestemmingsreserves 0 0 Overige reserves Per 31 december Continuïteitsreserve Stand per 1 januari Resultaatbestemming Per 31 december Bestemmingsreserves Reserve buitenlandse reizen Stand per 1 januari Resultaatbestemming Per 31 december 0 0 Reserve meeropbrengst GKV Stand per 1 januari Resultaatbestemming Per 31 december 0 0 Reserve aanpassing media Stand per 1 januari Resultaatbestemming Per 31 december 0 0 Reserve lectuur Stand per 1 januari Resultaatbestemming Per 31 december 0 0 Overige reserves Stand per 1 januari Resultaatbestemming Per 31 december Jaarverslag & Jaarrekening (33)

26 Kortlopende schulden Belastingen en premies sociale verzekeringen Loonheffing Per 31 december Overige schulden en overlopende passiva Overige schulden Overlopende passiva 0 0 Per 31 december Overige schulden Vakantiegeld Eindejaarsuitkering Nog te betalen kosten uitgevoerde werkzaamheden Accountantskosten Bankkosten Diversen Per 31 december Overlopende passiva Vooruitontvangen giften en donaties 0 0 Per 31 december 0 0 Niet in de balans opgenomen rechten en verplichtingen Huurverplichting Het kantoorpand wordt gehuurd, het huidige huurcontract loopt tot 31 oktober De huurlast bedraag op jaarbasis circa Jaarverslag & Jaarrekening (33)

27 Toelichting op de staat van baten en lasten over 2018 Uitkomst Begroting Uitkomst BATEN Bijdrage participanten Gereformeerde Zendings Bond IZB - vereniging voor zending Christelijke Gereformeerde Kerken Nederlands Gereformeerde Kerken Gereformeerde Kerken (Vrijgemaakt) Meeropbrengst collecten GKV Totaal bijdrage participanten Baten uit fondsenwerving Giften uit PKN-gemeenten Giften uit 3GK Giften uit overige kerken Baten met bijzondere bestemming - Giften voor vrouwenwerk Giften voor kinder-, jongeren- en studentenwerk Giften voor verbinden Giften voor missionair werk Nalatenschappen Individuele giften Totaal baten uit eigen fondsenwerving Vergoedingen voor dienstverlening Vergoedingen voor Ontdekken (toerusting) Vergoedingen voor Eropuit gaan (missionair werk) - Vergoedingen voor ondersteuning missionair werk Vergoedingen voor missionaire projecten Vergoedingen voor vrouwenwerk Vergoedingen voor kinder-, jongeren- en studentenwerk Vergoedingen voor Verbinden (pastoraal-diaconale zorg) Totaal vergoedingen voor dienstverlening Rentebaten en baten uit beleggingen Rentebaten Totaal rentebaten en baten uit beleggingen Jaarverslag & Jaarrekening (33)

28 LASTEN Uitkomst Begroting Uitkomst Besteed aan doelstellingen Ontdekken (toerusting) Werkkosten Personeels- en overheadkosten Totaal Eropuit gaan (missionair werk) - Ondersteuning missionair werk Werkkosten Personeels- en overheadkosten Totaal Missionaire projecten Werkkosten Personeels- en overheadkosten Totaal Vrouwenwerk Werkkosten Personeels- en overheadkosten Totaal Kinder-, jongeren- en studentenwerk Werkkosten Personeels- en overheadkosten Totaal Verbinden (pastoraal-diaconale zorg) Werkkosten Personeels- en overheadkosten Totaal Kosten eigen fondsenwerving Werkkosten Personeels- en overheadkosten Kosten beheer en administratie Werkkosten Personeels- en overheadkosten Totaal Jaarverslag & Jaarrekening (33)

29 Uitkomst Begroting Uitkomst Bestedingsratio Totaal van de bestedingen/ totaal van de baten 88,6% 93,8% 79,7% Totaal van de bestedingen/ totaal van de lasten 87,5% 86,1% 85,3% Percentage kosten eigen fondsenwerving Kosten eigen fondsen werving/ baten uit eigen fondsenwerving 11,3% 16,0% 12,9% Percentage kosten beheer en administratie Kosten beheer en administratie/ totaal van de lasten 7,4% 7,3% 8,5% Jaarverslag & Jaarrekening (33)

30 Specificatie loonkosten Uitkomst Begroting Uitkomst Lonen en salarissen Uitkering ziektegelden Sociale lasten Pensioenlasten Overige personeelskosten Gemiddeld aantal werknemers Ontdekken (toerusting) 0,92 0,90 0,89 Eropuit gaan (missionair werk) - Ondersteuning missionair werk 0,74 0,58 0,63 - Missionaire projecten 1,25 1,34 0,85 - Vrouwenwerk 0,35 0,32 0,30 - Kinder-, jongeren- en studentenwerk 0,24 0,12 0,08 Verbinden (pastoraal-diaconale zorg) 1,50 1,63 1,49 Eigen fondsenwerving 0,20 0,18 0,20 Beheer en administratie 0,38 0,38 0,38 5,58 5,45 4,80 Salariskosten Gemiddelde salariskosten per fte (inclusief sociale lasten en pensioenpremies) Bezoldiging bestuurder en feitelijke leidinggevenden Aan de statutaire bestuurders worden geen andere vergoedingen toegekend dan een vergoeding voor reiskosten naar vergaderingen. Het bestuur heeft de feitelijke leiding overgedragen aan de titulaire directie. De directie bestaat uit één persoon, de directeur. De bezoldiging van de directie is als volgt: Functie Bezoldiging Bezoldiging Directeur De bezoldiging betreft de totale brutovergoeding, exclusief sociale lasten en pensioenlasten. Er zijn geen leningen, voorschotten of garanties verstrekt aan bestuurders of feitelijk leidinggevenden. Jaarverslag & Jaarrekening (33)

31 Begroting 2019 Begroot 2019 BATEN Baten bijdragen participanten Baten uit eigen fondsenwerving Vergoedingen voor dienstverlening Rentebaten en baten uit beleggingen 0 Totale baten LASTEN Besteed aan doelstellingen Ontdekken (toerusting) Eropuit gaan (missionair werk) Missionaire projecten Vrouwenwerk Kinder-, Jongeren- en studentenwerk Verbinden (pastoraal-diaconale zorg) Werving baten Kosten eigen fondsenwerving Beheer en administratie Kosten beheer en administratie Totale lasten Resultaat Jaarverslag & Jaarrekening (33)

32 C Verdeling uitvoeringskosten naar bestemming Bestemming Kosten Doelstellingen Ontdekken Eropuit gaan Verbinden Algemeen Missionaire projecten Beheer en administratie Vrouwenwerk Kinder-, Jongerenen studentenwerk Werving baten Kosten fondsenwerving Totaal 2018 Werkkosten Werkkosten Lectuur en werkmateriaal Dienstreizen personeel Subtotaal Personeels- en overheadkosten Personeelskosten Huisvestingslasten Kantoor en algemene kosten Afschrijving Subtotaal Totaal Jaarverslag & jaarrekening (33) C

33 . C C Jaarverslag en jaarrekening (33)

34 C C Jaarverslag en jaarrekening (33)

35 C C Jaarverslag en jaarrekening (33)

36 Evangelie & Moslims stimuleert en ondersteunt christenen en christelijke gemeenschappen om moslims in ons land gastvrij uit te nodigen, in woorden en daden te laten zien wie Jezus Christus voor ons wil zijn en samen Hem te volgen als Redder en Heer. Evangelie & Moslims ondersteunt christenen met een moslimachtergrond om als deel van een christelijke gemeenschap Jezus te volgen en een goed getuigenis te geven naar anderen. Postbus CB Amersfoort Tel IBAN: INGB C C Jaarverslag en jaarrekening (33)

Jaarverslag & jaarrekening 2017

Jaarverslag & jaarrekening 2017 Jaarverslag & jaarrekening 2017. Jaarverslag & jaarrekening 2017 Jezus leren kennen en volgen Inhoudsopgave Woord vooraf 2 1. Ontdekken (toerusting gemeenteleden) 3 Thema-avonden en themadiensten in

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Hoop om te delen met passie en respect

Jaarverslag 2014 Hoop om te delen met passie en respect Jaarverslag 2014 Hoop om te delen met passie en respect Jaarverslag 2014 - internetversie 1 Woord vooraf In dit jaarverslag ontvangt u een overzicht van het werk van Evangelie & Moslims in 2014. Evangelie

Nadere informatie

Jaarverslag 2010. 1. Toerusting van gemeenteleden

Jaarverslag 2010. 1. Toerusting van gemeenteleden Jaarverslag 2010 Voorwoord Evangelie & Moslims is een interkerkelijke stichting voor getuigenis en dienst onder moslims in Nederland. Kort samengevat hebben we drie doelen: -Gemeenteleden toerusten om

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Investeren in missionair werk

Jaarverslag 2016 Investeren in missionair werk Jaarverslag 2016 Investeren in missionair werk Jaarverslag & Jaarrekening 2016 1 (29) Inhoudsopgave Woord vooraf 2 1. Motiveren en toerusten van gemeenteleden 3 Thema-avonden en themadiensten in kerken

Nadere informatie

Jaarverslag 2013 Hoop om te delen met passie en respect

Jaarverslag 2013 Hoop om te delen met passie en respect Jaarverslag 2013 Hoop om te delen met passie en respect Jaarverslag 2013 - internetversie 1 Woord vooraf In dit jaarverslag ontvangt u een overzicht van het werk van Evangelie & Moslims in 2013. Evangelie

Nadere informatie

Hoop om te delen met passie en respect

Hoop om te delen met passie en respect Jaarverslag 2015 Hoop om te delen met passie en respect Jaarverslag 2015 1 (25) Inhoudsopgave Woord vooraf 2 1. Motiveren en toerusten van gemeenteleden 3 Thema-avonden en themadiensten in kerken 3 ursussen

Nadere informatie

Hoop die het waard is om te delen Met medelanders van moslimachtergrond Jezus leren kennen en Hem volgen. Beleidsplan Evangelie & Moslims

Hoop die het waard is om te delen Met medelanders van moslimachtergrond Jezus leren kennen en Hem volgen. Beleidsplan Evangelie & Moslims Hoop die het waard is om te delen Met medelanders van moslimachtergrond Jezus leren kennen en Hem volgen. Beleidsplan Evangelie & Moslims 2013 2016 Visie op hoofdlijnen De christelijke gemeente leeft vanuit

Nadere informatie

Stichting Stéphanos. Jaarrapport 2017

Stichting Stéphanos. Jaarrapport 2017 Stichting Stéphanos Jaarrapport 2017 Pagina 1 INHOUDSOPGAVE A Balans per 31 december 2017 3 B Staat van baten en lasten over 2017 4 C Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 D Toelichting op

Nadere informatie

Stichting Stéphanos. Jaarrekening 2018

Stichting Stéphanos. Jaarrekening 2018 Stichting Stéphanos Jaarrekening 2018 Pagina 1 INHOUDSOPGAVE A Balans per 31 december 2018 3 B Staat van baten en lasten over 2018 4 C Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 D Toelichting op

Nadere informatie

Stichting Stéphanos. Jaarrapport 2014

Stichting Stéphanos. Jaarrapport 2014 Stichting Stéphanos Jaarrapport 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina A Balans per 31 december 2014 3 B Staat van baten en lasten over 2014 4 C Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 D Toelichting op de

Nadere informatie

Stichting Stéphanos. Jaarrapport 2015

Stichting Stéphanos. Jaarrapport 2015 Stichting Stéphanos Jaarrapport 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina A Balans per 31 december 2015 3 B Staat van baten en lasten over 2015 4 C Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 D Toelichting op de

Nadere informatie

Aan het bestuur van St. De Samaritaan (SDS) Schoolpad 1b 3851 JE ERMELO. betreft Verkorte jaarrekening 2016/2017. datum 18 september 2017

Aan het bestuur van St. De Samaritaan (SDS) Schoolpad 1b 3851 JE ERMELO. betreft Verkorte jaarrekening 2016/2017. datum 18 september 2017 Aan het bestuur van St. De Samaritaan (SDS) Schoolpad 1b 3851 JE ERMELO betreft Verkorte jaarrekening 2016/2017 datum 18 september 2017 Dit rapport is verzorgd door de Jong & Laan, Oosteinde 31, 3842 DR,

Nadere informatie

JAARREKENING 2014 STICHTING HUIS VAN GEBED IN NUNSPEET. Brinkersweg 27 8071 GR NUNSPEET

JAARREKENING 2014 STICHTING HUIS VAN GEBED IN NUNSPEET. Brinkersweg 27 8071 GR NUNSPEET JAARREKENING 2014 STICHTING HUIS VAN GEBED IN NUNSPEET Brinkersweg 27 8071 GR NUNSPEET Inhoudsopgave pagina Balans per 31 december 2014 3 Staat van baten en lasten over 2014 4 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

4. Financieel jaarverslag 2018

4. Financieel jaarverslag 2018 4. Financieel jaarverslag 2018 4.1. Verslag van de penningmeester Inkomsten De inkomsten uit subsidie zijn in 2018 ruim 18.000 euro lager geweest dan begroot, maar dit werd meer dan gecompenseerd door

Nadere informatie

Algemeen 2. Jaarrekening

Algemeen 2. Jaarrekening Pagina Algemeen 2 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 4 Staat van baten en lasten over 5 Toelichting 6 Toelichting op de balans 7 Toelichting op de staat van baten en lasten 9 Overige gegevens 12 Beoordelingsverklaring

Nadere informatie

Algemeen 2. Jaarrekening

Algemeen 2. Jaarrekening INHOUDSOPGAVE Pagina Algemeen 2 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 4 Staat van baten en lasten over 5 Toelichting 6 Toelichting op de balans 7 Toelichting op de staat van baten en lasten 9 Overige gegevens

Nadere informatie

STICHTING NIDA TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2013/2014

STICHTING NIDA TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2013/2014 STICHTING NIDA TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2013/2014 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2013/2014 5 JAARREKENING 1 Balans per 31

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Present Deventer - Jaarrekening

JAARREKENING Stichting Present Deventer - Jaarrekening JAARREKENING 2014 Stichting Present Deventer - Jaarrekening 2014 1 STICHTING PRESENT DEVENTER Postbus 640, 7400 AP Deventer Telefoon: 06-28020077 E-mail: info@stichtingpresent-deventer.nl www.stichtingpresent-deventer.nl

Nadere informatie

Kroese & van Catz. RAPPORT Aan het bestuur van Stichting Ichthus Evangelische Gemeenschap Etten-Leur. inzake de jaarrekening 2013

Kroese & van Catz. RAPPORT Aan het bestuur van Stichting Ichthus Evangelische Gemeenschap Etten-Leur. inzake de jaarrekening 2013 RAPPORT Aan het bestuur van Stichting Ichthus Evangelische Gemeenschap Etten-Leur inzake de jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE RAPPORT 1 Opdracht 2 Algemeen 3 Cash-flow 4 Fiscale positie BIJLAGEN Jaarrekening

Nadere informatie

Mentelity foundation Baambrugge. Jaarrapport 2013

Mentelity foundation Baambrugge. Jaarrapport 2013 Baambrugge Jaarrapport 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Ontbreken van de verklaring 3 2 Financiële positie 5 FINANCIEEL VERSLAG JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2013 6 2 Staat van baten

Nadere informatie

Stichting Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk in Nederland gevestigd te Terschuur. Rapport inzake de jaarstukken 2017

Stichting Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk in Nederland gevestigd te Terschuur. Rapport inzake de jaarstukken 2017 Stichting Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk in Nederland gevestigd te Terschuur - Rapport inzake de jaarstukken 2017 - Inhoudsopgave Pagina Accountantsrapport Opdracht 2 Algemeen 2 Resultaat

Nadere informatie

STICHTING NIDA TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2014/2015

STICHTING NIDA TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2014/2015 STICHTING NIDA TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2014/2015 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2014/2015 5 JAARREKENING 1 Balans per 31

Nadere informatie

INSTITUUT HET CENTRUM DEN HAAG - LEIDEN TE 'S-GRAVENHAGE. Rapport inzake jaarstukken 2013/2014

INSTITUUT HET CENTRUM DEN HAAG - LEIDEN TE 'S-GRAVENHAGE. Rapport inzake jaarstukken 2013/2014 INSTITUUT HET CENTRUM DEN HAAG - LEIDEN TE 'S-GRAVENHAGE Rapport inzake jaarstukken 2013/2014 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2013/2014 5

Nadere informatie

STICHTING AKYAZILI NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2014

STICHTING AKYAZILI NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2014 STICHTING AKYAZILI NEDERLAND TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2014 5 JAARREKENING 1 Balans per

Nadere informatie

STICHTING PRESENT DEVENTER

STICHTING PRESENT DEVENTER JAARREKENING 2015 STICHTING PRESENT DEVENTER Postbus 640 7400 AP Deventer Telefoon: 06-28020077 E-mail: info@stichtingpresent-deventer.nl www.stichtingpresent-deventer.nl KvK 08144771 RSIN 815599353 Bankgegevens

Nadere informatie

We zijn in 2014 als Praktijkcentrum aan de slag gegaan. Graag geven we u inzicht in ons reilen en zeilen het afgelopen jaar.

We zijn in 2014 als Praktijkcentrum aan de slag gegaan. Graag geven we u inzicht in ons reilen en zeilen het afgelopen jaar. JAARVERSLAG 2014 Het Praktijkcentrum wil kerken helpen bij de uitdagingen waar ze voor komen te staan. Dat doen we door advies te geven, toerusting te bieden en onderzoek uit te voeren. Ons aanbod varieert

Nadere informatie

JAARREKENING 2016 STICHTING REIS MET JE HART

JAARREKENING 2016 STICHTING REIS MET JE HART JAARREKENING STICHTING REIS MET JE HART 1 BALANS PER 31 DECEMBER (na verwerking van het verlies) 31 december 31 december ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa (1) 27.731 27.897 Vlottende activa 27.731

Nadere informatie

Informatie in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Nederlands Gereformeerde Kerken

Informatie in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Nederlands Gereformeerde Kerken Informatie in het kader van de ANBI-transparantie te publiceren gegevens door een rechtspersoon behorende tot de Nederlands Gereformeerde Kerken A. Algemene gegevens Naam ANBI: Nederlands Gereformeerde

Nadere informatie

De Nederlandse Vegetariërsbond Minahassastraat RS AMSTERDAM JAARVERSLAG RAPPORT Inzake jaarverslag

De Nederlandse Vegetariërsbond Minahassastraat RS AMSTERDAM JAARVERSLAG RAPPORT Inzake jaarverslag De Nederlandse Vegetariërsbond Minahassastraat 1 1094 RS AMSTERDAM JAARVERSLAG 2016 RAPPORT Inzake jaarverslag 2016 30-05-2017-1 De Nederlandse Vegetariërsbond AMSTERDAM JAARVERSLAG 2016 INHOUD Paginanummer

Nadere informatie

ME/CVS Stichting Nederland JAARREKENING 2017

ME/CVS Stichting Nederland JAARREKENING 2017 ME/CVS Stichting Nederland JAARREKENING 2017 18 september 2018 samenstellingsverklaring afgegeven 1/9 GRONDSLAGEN VAN DE JAARREKENING De jaarrekening is opgesteld volgens de bepalingen van het Nederlands

Nadere informatie

RAPPORT INZAKE JAARREKENING 2017 STICHTING HOEKSTRAAT 11 BUNSCHOTEN

RAPPORT INZAKE JAARREKENING 2017 STICHTING HOEKSTRAAT 11 BUNSCHOTEN RAPPORT INZAKE JAARREKENING 2017 STICHTING HOEKSTRAAT 11 INHOUDSOPGAVE Pagina BESTUURSRAPPORTAGE 1 Bestuursverslag over 2017 4 ACCOUNTANTSRAPPORTAGE JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2017 7 2 Staat

Nadere informatie

Stichting Present Enschede. Jaarrekening gevestigd te Enschede. Stichting Present Enschede 1

Stichting Present Enschede. Jaarrekening gevestigd te Enschede. Stichting Present Enschede 1 Stichting Present Enschede gevestigd te Enschede Jaarrekening 2018 Stichting Present Enschede 1 Inhoud Inleiding 1 Algemeen 3 1.1 Algemene gegevens 1.2 Bestuur 1.3 Oprichting Stichting Present Enschede

Nadere informatie

Rapport deputaten Evangelie en Moslims

Rapport deputaten Evangelie en Moslims Rapport deputaten Evangelie en Moslims Generale Synode van de Gereformeerde Kerken Harderwijk 2011 Het auteursrecht van deze tekst berust hetzij bij de auteur, hetzij bij de Gereformeerde Kerken in Nederland.

Nadere informatie

Activiteitenverslag en financiële verantwoording Netwerk ICF Veenendaal, 2013.

Activiteitenverslag en financiële verantwoording Netwerk ICF Veenendaal, 2013. Activiteitenverslag en financiële verantwoording Netwerk ICF Veenendaal, 2013. In het kader van voldoen aan de nieuwe ANBI regelgeving publiceren wij in dit document: Naam van de instelling: Stichting

Nadere informatie

Rafaël Nederland te Giessenlanden. Rapport inzake jaarstukken 2014 27 februari 2015

Rafaël Nederland te Giessenlanden. Rapport inzake jaarstukken 2014 27 februari 2015 Rapport inzake jaarstukken 2014 27 februari 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina 2 Financiële positie 3 Jaarrekening 1 Balans per 31 december 2014 5 2 Winst-en-verliesrekening over 2014 7 3 Toelichting op de jaarrekening

Nadere informatie

Concept rapport inzake jaarrekening 1 september 2017 t/m 31 augustus Vineyard Gemeente Amersfoort te Amersfoort. Amersfoort, 14 november 2018

Concept rapport inzake jaarrekening 1 september 2017 t/m 31 augustus Vineyard Gemeente Amersfoort te Amersfoort. Amersfoort, 14 november 2018 Concept rapport inzake jaarrekening 1 september 2017 t/m 31 augustus 2018 Vineyard Gemeente Amersfoort te Amersfoort Amersfoort, 14 november 2018 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARVERSLAG 1. Opdrachtbevestiging

Nadere informatie

Stichting Filmhuis Gouda

Stichting Filmhuis Gouda Stichting Filmhuis Gouda Rapport inzake de jaarrekening Gouda, 9 maart 2015 Dit rapport heeft 9 pagina s V.6.0222/ 0 Inhoudsopgave Rapport Balans per 31 december Staat van baten en lasten over Staat van

Nadere informatie

STICHTING FOODWATCH NEDERLAND TE AMSTERDAM

STICHTING FOODWATCH NEDERLAND TE AMSTERDAM Balans 31 dec 2014 STICHTING FOODWATCH NEDERLAND TE AMSTERDAM JAARREKENING 2014 Balans 31 dec 2014 BALANS PER 31 DECEMBER 2014 (NA RESULTAATBESTEMMING) ACTIVA 31 december 2014 31 december 2013 VASTE ACTIVA

Nadere informatie

STICHTING NEDERLANDS GEREFORMEERD JEUGDWERK

STICHTING NEDERLANDS GEREFORMEERD JEUGDWERK STICHTING NEDERLANDS GEREFORMEERD JEUGDWERK JAARREKENING 2015 EN BEGROTING 2016 INHOUDSOPGAVE Balans 3 Exploitatierekening 4 Toelichting op de balans 5 Toelichting op de exploitatierekening 7 Begroting

Nadere informatie

Activiteitenverslag en financiële verantwoording Netwerk ICF Veenendaal, 2014.

Activiteitenverslag en financiële verantwoording Netwerk ICF Veenendaal, 2014. Activiteitenverslag en financiële verantwoording Netwerk ICF Veenendaal, 2014. In het kader van voldoen aan de nieuwe ANBI regelgeving publiceren wij in dit document: Naam van de instelling: Stichting

Nadere informatie

Activiteitenverslag en financiële verantwoording Netwerk ICF Veenendaal, 2015.

Activiteitenverslag en financiële verantwoording Netwerk ICF Veenendaal, 2015. Activiteitenverslag en financiële verantwoording Netwerk ICF Veenendaal, 2015. In het kader van voldoen aan ANBI regelgeving publiceren wij in dit document: Naam van de instelling: Stichting Netwerk -

Nadere informatie

RAPPORT Aan het bestuur van Stichting Ichthus Evangelische Gemeenschap Etten-Leur. inzake de jaarrekening 2016

RAPPORT Aan het bestuur van Stichting Ichthus Evangelische Gemeenschap Etten-Leur. inzake de jaarrekening 2016 RAPPORT Aan het bestuur van Stichting Ichthus Evangelische Gemeenschap Etten-Leur inzake de jaarrekening 2016 INHOUDSOPGAVE RAPPORT 1 Opdracht 2 Algemeen 3 Cash-flow 4 Fiscale positie BIJLAGEN Jaarrekening

Nadere informatie

STICHTING NEDERLANDS GEREFORMEERD JEUGDWERK

STICHTING NEDERLANDS GEREFORMEERD JEUGDWERK STICHTING NEDERLANDS GEREFORMEERD JEUGDWERK JAARREKENING 2014 EN BEGROTING 2015 INHOUDSOPGAVE Balans 3 Exploitatierekening 4 Toelichting op de balans 5 Toelichting op de exploitatierekening 7 Begroting

Nadere informatie

STICHTING SAM AMSTELVEEN

STICHTING SAM AMSTELVEEN STICHTING SAM AMSTELVEEN 2016 INHOUDSOPGAVE Rapport 3 Opdracht 4 Algemeen 4 Resultaat 6 Fiscale positie 7 Jaarrekening 8 Balans per 31 december 2016 na (voorgestelde resultaatbestemming) 9 Staat van baten

Nadere informatie

Begroting Meerjarenraming

Begroting Meerjarenraming Begroting 2017 en Meerjarenraming 2018-2021 Begroting 2017, raming 2018-2021 Pagina 1 Inhoudsopgave Begroting 2017 Staat van baten en lasten begroting 2017 3 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Stichting Filmhuis Gouda

Stichting Filmhuis Gouda Stichting Filmhuis Gouda Rapport inzake de jaarrekening Gouda, Dit rapport heeft 9 pagina s V.6.0222/ 0 Inhoudsopgave Rapport Balans per 31 december 2 Staat van baten en lasten over 3 Staat van herkomst

Nadere informatie

Stichting Filmhuis Gouda

Stichting Filmhuis Gouda Stichting Filmhuis Gouda Rapport inzake de jaarrekening Gouda, 28 maart 2016 Dit rapport heeft 9 pagina s Inhoudsopgave Rapport Balans per 31 december 2 Staat van baten en lasten over 3 Staat van herkomst

Nadere informatie

Jaarrekening 2014 Stichting Museum Drachten, Drachten

Jaarrekening 2014 Stichting Museum Drachten, Drachten Jaarrekening 2014 1 Balans per 31 december 2014 2 Exploitatierekening over 2014 3 Toelichting op balans en exploitatierekening Overige gegevens 2 Balans per 31 december 2014 Activa 2014 2013 Materiële

Nadere informatie

Jaarrekening 2018 Stichting Toon Hermans Huis Parkstad Heerlen

Jaarrekening 2018 Stichting Toon Hermans Huis Parkstad Heerlen Jaarrekening 2018 Stichting Toon Hermans Huis Parkstad Heerlen Toon Hermans Huis Parkstad 2018 1 I. VOORWOORD Oprichting van de stichting De stichting is op 26 maart 2002 opgericht waarbij aan haar de

Nadere informatie

JAARREKENING 2015 STICHTING JUBILEE CAMPAIGN NEDERLAND

JAARREKENING 2015 STICHTING JUBILEE CAMPAIGN NEDERLAND JAARREKENING 2015 STICHTING JUBILEE CAMPAIGN NEDERLAND ST. JUBILEE CAMPAIGN NEDERLAND Jaarrekening 2015 1. BALANS PER 31 DECEMBER 2015... 3 2. STAAT VAN BATEN EN LASTEN OVER 2015... 4 3. OVERZICHT LASTENVERDELING...

Nadere informatie

Rapport inzake jaarrekening 1 september 2016 t/m 31 augustus Vineyard Gemeente Amersfoort te Amersfoort. Amersfoort, 13 juli 2018

Rapport inzake jaarrekening 1 september 2016 t/m 31 augustus Vineyard Gemeente Amersfoort te Amersfoort. Amersfoort, 13 juli 2018 Rapport inzake jaarrekening 1 september 2016 t/m 31 augustus 2017 Vineyard Gemeente Amersfoort te Amersfoort Amersfoort, 13 juli 2018 INHOUDSOPGAVE Pagina JAARVERSLAG 1. Opdrachtbevestiging 4 2. Baten

Nadere informatie

JAARREKENING 2015 STICHTING HUIS VAN GEBED IN NUNSPEET. Brinkersweg GR NUNSPEET

JAARREKENING 2015 STICHTING HUIS VAN GEBED IN NUNSPEET. Brinkersweg GR NUNSPEET JAARREKENING 2015 STICHTING HUIS VAN GEBED IN NUNSPEET Brinkersweg 27 8071 GR NUNSPEET Inhoudsopgave pagina Balans per 31 december 2015 3 Staat van baten en lasten over 2015 4 Grondslagen van waardering

Nadere informatie

JAARVERSLAG en JAARREKENING 2018

JAARVERSLAG en JAARREKENING 2018 Statutair gevestigd te JAARVERSLAG en JAARREKENING 2018 JAARVERSLAG BESTUUR Het boekjaar 2018 sluit met een negatief resultaat van 23.263 (2017: positief resultaat 66.099).Tegenover baten van 100.385 stond

Nadere informatie

Gespreksnotitie voor missionaire commissies en/of kerkenraden.

Gespreksnotitie voor missionaire commissies en/of kerkenraden. . Gespreksnotitie voor missionaire commissies en/of kerkenraden. 1 Gemeente-zijn temidden van moslims. Gespreksnotitie voor missionaire commissies en/of kerkenraden Over aandacht voor moslims en de islam

Nadere informatie

BALANS PER 31 DECEMBER 2013 ACTIVA

BALANS PER 31 DECEMBER 2013 ACTIVA BALANS PER 31 DECEMBER 2013 ACTIVA 2013 2012 Materiële vaste activa Terrein 45.378 45.378 Gebouwen 638.059 638.059 Inventaris 20.070 16.946 Computers 1.210 2.167 704.717 702.550 Financiële vaste activa

Nadere informatie

Stichting Goeie Hoop Ederveen

Stichting Goeie Hoop Ederveen Stichting Goeie Hoop Ederveen Jaarrekening 2015 INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen 3 2. Jaarrekening 2015 2.1 Balans per 31 december 2015 4 2.2 Staat van baten en lasten over 2015 6 2.3 Grondslagen financiële verslaggeving

Nadere informatie

RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde. inzake de jaarrekening 2013

RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde. inzake de jaarrekening 2013 RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde inzake de jaarrekening 2013 INHOUDSOPGAVE RAPPORT 1 Opdracht 2 Algemeen 3 Cash-flow 4 Fiscale positie BIJLAGEN Jaarrekening 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

City Life Church Utrecht Utrecht. Jaarverslag 2016 INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag 2016 A. Algemeen FINANCIEEL VERSLAG. Jaarrekening

City Life Church Utrecht Utrecht. Jaarverslag 2016 INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag 2016 A. Algemeen FINANCIEEL VERSLAG. Jaarrekening City Life Church Utrecht Utrecht Jaarverslag 2016 INHOUDSOPGAVE Jaarverslag 2016 A. Algemeen FINANCIEEL VERSLAG Jaarrekening 1. Balans per 31 december 2016 2. Staat van baten en lasten over 2016 3. Grondslagen

Nadere informatie

City Life Church Utrecht Utrecht. Jaarverslag 2015 INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag 2015 A. Algemeen FINANCIEEL VERSLAG. Jaarrekening

City Life Church Utrecht Utrecht. Jaarverslag 2015 INHOUDSOPGAVE. Jaarverslag 2015 A. Algemeen FINANCIEEL VERSLAG. Jaarrekening City Life Church Utrecht Utrecht Jaarverslag 2015 INHOUDSOPGAVE Jaarverslag 2015 A. Algemeen FINANCIEEL VERSLAG Jaarrekening 1. Balans per 31 december 2015 2. Staat van baten en lasten over 2015 3. Grondslagen

Nadere informatie

STICHTING PRISMA WEST-BRABANT TE BREDA. Rapport inzake jaarstukken 2015

STICHTING PRISMA WEST-BRABANT TE BREDA. Rapport inzake jaarstukken 2015 STICHTING PRISMA WEST-BRABANT TE BREDA Rapport inzake jaarstukken 2015 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2015 5 JAARREKENING 1 Balans per 31

Nadere informatie

Stichting Sociaal/Medische Hulpverlening aan Oost-Europa. Jaarrekening 2012

Stichting Sociaal/Medische Hulpverlening aan Oost-Europa. Jaarrekening 2012 Stichting Sociaal/Medische Hulpverlening aan Oost-Europa Jaarrekening 2012 INHOUDSOPGAVE JAARREKENING Pagina 1. Balans per 31 december 2012 1 2. Staat van baten en lasten over 2012 2 3. Grondslagen voor

Nadere informatie

Stichting Huis van Ontmoeting en Gebed

Stichting Huis van Ontmoeting en Gebed JAARREKENING 2014 Algemeen 1. Kamer van Koophandel / ANBI De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel te Amersfoort onder nummer 53082176. De Belastingdienst heeft de stichting aangemerkt

Nadere informatie

Jaarrekening 2014. Inhoudsopgave. Staat van baten en lasten. Waarderingsgrondslagen

Jaarrekening 2014. Inhoudsopgave. Staat van baten en lasten. Waarderingsgrondslagen Jaarrekening Inhoudsopgave Pagina 2 Pagina 3 Pagina 4 Pagina 5 Pagina 6 Pagina 7 Pagina 8 Pagina 9 Algemeen Balans Staat van baten en lasten Waarderingsgrondslagen Bijlage A: Toelichting op de balans Bijlage

Nadere informatie

RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde. inzake de jaarrekening 2011

RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde. inzake de jaarrekening 2011 RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde inzake de jaarrekening 2011 INHOUDSOPGAVE RAPPORT 1 Opdracht 2 Algemeen 3 Cash-flow 4 Fiscale positie BIJLAGEN Jaarrekening 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Hierbij brengen ik u verslag uit omtrent de samenstelling van de jaarrekening 2014 van de de Stichting House of Hope Deventer.

Hierbij brengen ik u verslag uit omtrent de samenstelling van de jaarrekening 2014 van de de Stichting House of Hope Deventer. Aan het bestuur van Grevelingenstraat 1 7417 TA DEVENTER Warnsveld, 23 september 2015 Geachte mede bestuursleden, Hierbij brengen ik u verslag uit omtrent de samenstelling van de jaarrekening 2014 van

Nadere informatie

STICHTING AKYAZILI NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2013

STICHTING AKYAZILI NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2013 STICHTING AKYAZILI NEDERLAND TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2013 6 2 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

Kroese & van Catz. RAPPORT Aan het bestuur van Stichting Ichthus Evangelische Gemeenschap Etten-Leur. inzake de jaarrekening 2015

Kroese & van Catz. RAPPORT Aan het bestuur van Stichting Ichthus Evangelische Gemeenschap Etten-Leur. inzake de jaarrekening 2015 RAPPORT Aan het bestuur van Stichting Ichthus Evangelische Gemeenschap Etten-Leur inzake de jaarrekening 2015 INHOUDSOPGAVE RAPPORT 1 Opdracht 2 Algemeen 3 Cash-flow 4 Fiscale positie BIJLAGEN Jaarrekening

Nadere informatie

Stichting Goeie Hoop Ederveen

Stichting Goeie Hoop Ederveen Stichting Goeie Hoop Ederveen Jaarrekening 2014 INHOUDSOPGAVE 1. Algemeen 3 2. Jaarrekening 2014 2.1 Balans per 31 december 2014 4 2.2 Staat van baten en lasten over 2014 6 2.3 Grondslagen financiële verslaggeving

Nadere informatie

Jaarverslaggeving 2011 van. Stichting Marianne Center. te Hardenberg. Inhoudsopgave. Pagina. Accountantsverklaring. Samenstellingsverklaring 1

Jaarverslaggeving 2011 van. Stichting Marianne Center. te Hardenberg. Inhoudsopgave. Pagina. Accountantsverklaring. Samenstellingsverklaring 1 Jaarverslaggeving 2011 van Stichting Marianne Center te Hardenberg Inhoudsopgave Pagina Accountantsverklaring Samenstellingsverklaring 1 Jaarrekening 1. Jaarverslag 2 2. Jaarrekening 2011: 3 2.1 Balans

Nadere informatie

STICHTING AKYAZILI NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2012

STICHTING AKYAZILI NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2012 STICHTING AKYAZILI NEDERLAND TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 2 Samenstellingsverklaring 5 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2012

Nadere informatie

SOCIAAL EDUCATIEF KUNST EN VOLKS ACADEMIE TE DEN HAAG. Rapport inzake jaarstukken 2016

SOCIAAL EDUCATIEF KUNST EN VOLKS ACADEMIE TE DEN HAAG. Rapport inzake jaarstukken 2016 SOCIAAL EDUCATIEF KUNST EN VOLKS ACADEMIE TE DEN HAAG Rapport inzake jaarstukken 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 2 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2016 4 JAARREKENING

Nadere informatie

STICHTING WITBOEK TE AMSTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2012

STICHTING WITBOEK TE AMSTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2012 STICHTING WITBOEK TE AMSTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2012 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 2 2 Samenstellingsverklaring 4 FINANCIEEL VERSLAG JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Jaarrekening. Pinstergemeente Filadelfia, Deventer. Inhoudsopgave

Jaarrekening. Pinstergemeente Filadelfia, Deventer. Inhoudsopgave Jaarrekening Pinstergemeente Filadelfia, Inhoudsopgave Jaarrekening 1. Balans per 31 december 2014 2 2. Staat van baten en lasten over 2014 3 3. Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 4 4. Toelichting

Nadere informatie

Rapport Aan het Curatorium van de Dr. Wiardi Beckman Stichting, Den Haag inzake de jaarrekening 2014. Jaarrekening 2014

Rapport Aan het Curatorium van de Dr. Wiardi Beckman Stichting, Den Haag inzake de jaarrekening 2014. Jaarrekening 2014 Rapport Aan het Curatorium van de Dr. Wiardi Beckman Stichting, Den Haag inzake de jaarrekening 2014 Jaarrekening 2014 Den Haag, 18 mei 2015 Inhoudsopgave Pagina Jaarrekening 2014 Balans op 31 december

Nadere informatie

STICHTING SAM AMSTELVEEN

STICHTING SAM AMSTELVEEN STICHTING SAM AMSTELVEEN 2017 INHOUDSOPGAVE Rapport 3 Opdracht 4 Algemeen 4 Resultaat 6 Fiscale positie 7 Jaarrekening 8 Balans per 31 december 2017 na (voorgestelde resultaatbestemming) 9 Staat van baten

Nadere informatie

Jaarrekening 2018 Stichting Openbare Bibliotheek Veenendaal. (versie t.b.v. ANBI-status en publicatieplicht WNT)

Jaarrekening 2018 Stichting Openbare Bibliotheek Veenendaal. (versie t.b.v. ANBI-status en publicatieplicht WNT) Jaarrekening 2018 Stichting Openbare Bibliotheek Veenendaal (versie t.b.v. ANBI-status en publicatieplicht WNT) INHOUDSOPGAVE Pagina FINANCIEEL VERSLAG JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2018 3 2 Staat

Nadere informatie

RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde. inzake de jaarrekening 2012

RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde. inzake de jaarrekening 2012 RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde inzake de jaarrekening 2012 INHOUDSOPGAVE RAPPORT 1 Opdracht 2 Algemeen 3 Cash-flow 4 Fiscale positie BIJLAGEN Jaarrekening 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Stichting ProSea Marine Education Drieharingstraat 25 3511 BH Utrecht. Rapport inzake de jaarrekening 2012

Stichting ProSea Marine Education Drieharingstraat 25 3511 BH Utrecht. Rapport inzake de jaarrekening 2012 Drieharingstraat 25 3511 BH Utrecht Rapport inzake de jaarrekening 2012 Inhoudsopgave Pagina Accountantsrapport Samenstellingsverklaring 1 Algemeen 2 Resultaten 2 Financiële positie 3 Jaarrekening Balans

Nadere informatie

STICHTING TIME TO HELP NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2017

STICHTING TIME TO HELP NEDERLAND TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2017 STICHTING TIME TO HELP NEDERLAND TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2017 5 JAARREKENING 1 Balans

Nadere informatie

Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker. Jaarrekening 2015

Stichting Nationaal Fonds tegen Kanker. Jaarrekening 2015 Jaarrekening 2015 28 BALANS PER 31 DECEMBER 2015 (Na bestemming van het resultaat) 31 december 2015 31 december 2014 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa (1) Inventaris 263 528 Vlottende activa Vorderingen

Nadere informatie

Jaarrekening 2013 Stichting LIM FOUNDATION

Jaarrekening 2013 Stichting LIM FOUNDATION Jaarrekening Stichting LIM FOUNDATION INHOUDSOPGAVE 1. Balans per 31 december 4 2. Staat van lasten en baten 6 3. Grondslagen Jaarrekening 8 4. Toelichting op de balans per 31 december 9 5. Toelichting

Nadere informatie

Jaarverslaggeving 2017

Jaarverslaggeving 2017 Jaarverslaggeving 2017 INHOUDSOPGAVE Pagina 1.1 Jaarrekening 2017 1.1.1 Balans per 31 december 2017 3 1.1.2 Resultatenrekening over 2017 4 1.1.3 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 5 1.1.4

Nadere informatie

1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming)

1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) 1. Balans per 31 december 2015 (na voorgestelde resultaatbestemming) Activa Referentie 31 december 2015 31 december 2014 (in euro's) Vaste activa 4.5.1 Materiele vaste activa 381 8.420 Vlottende activa

Nadere informatie

Hierbij brengen ik u verslag uit omtrent de samenstelling van de jaarrekening 2015 van de de Stichting House of Hope Deventer.

Hierbij brengen ik u verslag uit omtrent de samenstelling van de jaarrekening 2015 van de de Stichting House of Hope Deventer. Aan het bestuur van Grevelingenstraat 1 7417 TA DEVENTER Warnsveld, 3 juni 2016 Geachte mede bestuursleden, Hierbij brengen ik u verslag uit omtrent de samenstelling van de jaarrekening 2015 van de de.

Nadere informatie

Jaarverslaggeving 2014. Stichting Steun Thuis in West

Jaarverslaggeving 2014. Stichting Steun Thuis in West Jaarverslaggeving 2014 Stichting Steun Thuis in West Inhoudsopgave Bladzij Onderwerp 1 Bestuursverslag 2 Vaststelling van het jaarverslag 3 Balans 4 Rekening van baten en lasten 5 Kasstroomoverzicht 6

Nadere informatie

STICHTING PLATFORM INS TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2014

STICHTING PLATFORM INS TE ROTTERDAM. Rapport inzake jaarstukken 2014 STICHTING PLATFORM INS TE ROTTERDAM Rapport inzake jaarstukken 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina ACCOUNTANTSVERSLAG 1 Algemeen 3 FINANCIEEL VERSLAG 1 Bestuursverslag over 2014 5 JAARREKENING 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

1 Grondslagen voor de financiële verslaggeving

1 Grondslagen voor de financiële verslaggeving 5 december 2018, pag. 1 1 Grondslagen voor de financiële verslaggeving St. Livingstone werkt met een gebroken boekjaar. Overal waar het jaar 2018 genoemd wordt, is bedoeld de periode van 1 oktober 2017

Nadere informatie

Stichting Vergadering Winkelhoek

Stichting Vergadering Winkelhoek Jaarrekening Inhoudsopgave 1 Algemeen 2 Jaarrekening 2.1 Balans per 31 december 2.2 Resultatenrekening 2.3 Grondslagen van waardering en resultaatbepaling 2.4 Toelichting op de balans 2.5 Toelichting op

Nadere informatie

Kroese & van Catz. RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde. inzake de jaarrekening 2015

Kroese & van Catz. RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde. inzake de jaarrekening 2015 RAPPORT Aan het bestuur van Stichting de Heilbode Zeewolde inzake de jaarrekening 2015 INHOUDSOPGAVE RAPPORT 1 Opdracht 2 Algemeen 3 Cash-flow 4 Fiscale positie BIJLAGEN Jaarrekening 1 Balans per 31 december

Nadere informatie

Vorderingen (2) Debiteuren 25.947 23.609 Pensioenen 1.244 - Overlopende activa 18.213 7.088 45.404 30.697

Vorderingen (2) Debiteuren 25.947 23.609 Pensioenen 1.244 - Overlopende activa 18.213 7.088 45.404 30.697 Balans per 31 december 2014 1 BALANS PER 31 DECEMBER 2014 (na winstbestemming) 31 december 2014 31 december 2013 ACTIVA VASTE ACTIVA Materiële vaste activa (1) Machines en inventaris 18.985 14.171 VLOTTENDE

Nadere informatie

Stichting Toon Hermans Huis te Amersfoort

Stichting Toon Hermans Huis te Amersfoort Stichting Toon Hermans Huis te Amersfoort Rapport inzake jaarstukken 2016 INHOUDSOPGAVE Pagina 1 Bestuursverslag over 2016 3 JAARREKENING 1 Balans per 31 december 2016 5 2 Staat van baten en lasten over

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting CGN Usselo. Enschede, juni 2017

JAARREKENING Stichting CGN Usselo. Enschede, juni 2017 JAARREKENING 2016 Stichting CGN Usselo Enschede, juni 2017 Postadres: IBAN: NL20 RABO 0129 6936 42 Postbus 369 BIC: RABONL2U 7500 AJ Enschede KvK Enschede: 41027732 Bezoekadres: Fiscaal nummer: 8066.29.708

Nadere informatie

Balans per 31 maart 2016 (na resultaatbestemming)

Balans per 31 maart 2016 (na resultaatbestemming) Balans per 31 maart 2016 (na resultaatbestemming) Toelichting 31 maart 2016 31 maart 2015 ACTIVA Vaste activa Materiële vaste activa 1 Inrichting 646 1.851 Inventaris 2.738 4.670 Vlottende activa 3.384

Nadere informatie

Kerkelijke Instelling Nederlands Gereformeerde Toerusting

Kerkelijke Instelling Nederlands Gereformeerde Toerusting Kerkelijke Instelling Nederlands Gereformeerde Toerusting Jaarrekening 2016 en begroting 2017 Inhoud 1. Balans... 3 2. Exploitatierekening... 4 3. Toelichting op de Balans... 5 4. Begroting 2017... 7 2

Nadere informatie

Online administraties & Financieel professionals

Online administraties & Financieel professionals Online administraties & Financieel professionals 2017 Stichting Cultura Venray Schoutenstraatje 8 5801 BS Venray Inhoudsopgave Accountantsverslag Hoofdstuk Samenstellingsverklaring 2 Jaarrekening Balans

Nadere informatie

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling

Grondslagen voor de waardering van activa en passiva en de resultaatbepaling Toelichting behorende bij concept jaarrekening 2015 Algemeen De jaarrekening is opgesteld conform de Richtlijn 650 Fondsenwervende Instellingen. Doel van deze richtlijn is inzicht te geven in de kosten

Nadere informatie

Stichting Verhalenhuis Belvédère. Jaarrekening

Stichting Verhalenhuis Belvédère. Jaarrekening Stichting Verhalenhuis Belvédère Jaarrekening INHOUDSOPGAVE PAGINA A JAARVERSLAG VAN HET BESTUUR 1 Balans per 31 december 3 2 Staat van baten en lasten over 5 3 Grondslagen voor waardering en resultaatbepaling

Nadere informatie

Mentelity foundation Baambrugge. Jaarrapport 2014

Mentelity foundation Baambrugge. Jaarrapport 2014 Baambrugge Jaarrapport 2014 INHOUDSOPGAVE Pagina FINANCIEEL VERSLAG 2 Resultatenanalyse 3 3 Financiële positie 4 JAARREKENING OVERIGE GEGEVENS 1 Balans per 31 december 2014 5 2 Staat van baten en lasten

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Marianne Center

JAARREKENING Stichting Marianne Center JAARREKENING 2014 Stichting Marianne Center Inhoud Jaarverslag 3 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 2014 4 Staat van baten en lasten over 2014 5 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten

Nadere informatie

JAARREKENING Stichting Marianne Center

JAARREKENING Stichting Marianne Center JAARREKENING 2016 Stichting Marianne Center Inhoud Jaarverslag 3 Jaarrekening 4 Balans per 31 december 2016 4 Staat van baten en lasten over 2016 5 Toelichting op de balans en staat van baten en lasten

Nadere informatie