De werking van een auto-airconditioningsysteem

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De werking van een auto-airconditioningsysteem"

Transcriptie

1 Praktisch functioneren Wat vaak over het hoofd gezien wordt, is dat een airconditioning een bestuurder en passagiers gedurende ieder seizoen comfort en veiligheid biedt, dus niet alleen in zomer- maar ook in winterperioden. Bij een buitentemperatuur die lager ligt dan ca. 4 C zal de compressor niet functioneren, dit is een beveiliging om het bevriezen van de verdamper te voorkomen. Hoe vreemd het ook klinkt, de betrouwbaarheid van de installatie vaart wel bij een regelmatig gebruik. De afdichtingen in het systeem blijven dan namelijk soepel en gesmeerd en kunnen zodoende hun afdichtende taak optimaal vervullen. Staat de airconditioning op non actief, dan bestaat het risico dat de afdichtingen uitdrogen en gaan lekken. Het gesloten airco-systeem verliest dan koelmiddel doordat het systeem onder druk staat en geeft er de brui aan. Een airconditioning creëert de basiscondities voor geconcentreerd rijden zonder stress, door te zorgen voor behaaglijkheid en gezonde klimatologische omstandigheden in elk jaargetijde. Autorijden in prettige omstandigheden zorgt ervoor dat de automobilist het zeer belangrijke concentratievermogen niet verliest waardoor ook het reactievermogen op peil blijft. In het steeds drukker wordende verkeer is dit zeker van belang. Daarnaast nemen doorgaans de irritaties toe wanneer iemand zich bevindt in een onbehaaglijke ruimte. Wetenswaardige Tips omtrent het juiste gebruik van uw auto-airconditioningsysteem Indien u maximaal van de airco installatie wilt profiteren, is het zaak het instructieboekje van uw auto eens aandachtig door te lezen. Als u die tips goed opvolgt zult u vanzelf merken dat de airco meer voordelen heeft dan u voor mogelijk had gehouden. Bijgaand vindt u nog een aantal algemene aanvullende tips van WAECO voor het juiste gebruik van uw airco-systeem. Instappen en wegrijden bij warme weersomstandigeheden De auto heeft gedurende een aantal uren in de brandende zon gestaan en u wilt die overdadige warmte zo snel mogelijk kwijt. Omdat te bereiken opent u de ramen en zet de aanjager vol aan. De airco is aan en de temperatuurinstelling staat op koud. De lucht betrekt u, afhankelijk van de vochtigheid, van buiten of u gebruikt gerecirculeerde lucht waardoor het sneller aangenaam wordt in het compartiment. De ventilatieroosters NIET direct op de persoon instellen. Zodra de meest extreme warmte uit het voertuig is sluit u de ramen en of het kanteldak en brengt u de aanjagersnelheid naar een acceptabel niveau.

2 Rijden met de airco aan in warme weersomstandigeheden De juiste temperatuur in de auto varieert natuurlijk van persoon tot persoon. Aangetoond is dat het het beste is dat de temperatuur niet lager is dan ca. 20 C en niet hoger dan 26 C. De relatieve luchtvochtigheid kan het best tussen 35% en 65% liggen (kan niet door de gebruiker bepaald worden). De luchtbeweging in het voertuig moet zo laag mogelijk gehouden worden, omdat aanhoudende tocht al snel chronische stijve spieren veroorzaakt. Tijdens het rijden zult u meestal merken dat de installatie een overcapaciteit heeft. Wordt het in de auto te koud, dan verhoogt u de temperatuur door de verwarming bij te regelen/schakelen. De airco blijft aan, zodat de verwarmde lucht droog is en vrij is van verontreinigingen. Een behaaglijke temperatuur is 20 tot 23 º C. Stel de luchtverdeling naar eigen behoefte in, maar richt de ventilatieroosters NIET direct op de persoon. Laat altijd verse lucht binnen. Wanneer u de recirculatiestand te lang gebruikt kunt u naar verloop van tijd loom worden door zuurstoftekort. Ontwasemen in voorjaar of najaar bij koudere weersomstandigheden Tijdens het vroege voorjaar en de herfst is het vaak vochtig in de auto. De airco komt dan optimaal tot zijn recht, omdat die het interieur ontdoet van vocht. Schakel de airco in en zet de verwarming hoog. De lucht laat u via de roosters naar de ramen stromen. Zodra de ramen vrij zijn van vocht, kunt u de lucht ook naar de voeten laten stromen en de verwarming desgewenst temperen. De ruiten zullen niet meer beslaan omdat de luchtvochtigheid voldoende gedaald is. Het ontwasemingseffect neemt af indien u gerecirculeerde lucht gebruikt. Haal dus alleen buitenlucht naar binnen. Een kantekening is hier op zijn plaats; indien de luchtvochtigheid van de buitenlucht hoger is dan die van de binnenlucht, dan kiest u wèl voor recirculeren. Rijden in de winter In de winter is de temperatuur van de buitenlucht vaak zo laag dat u geen behoefte heeft aan koeling. Schakel dan de installatie uit en regel met de verwarming de gewenste temperatuur. Het brandstof verbruik zal dan iets slinken. Vergeet echter niet om de installatie minimaal eenmaal in de week te activeren. Mochten de ruiten beslaan, dan kunt u de airco weer inschakelen. Overigens zoals eerder genoemd functioneert de airco niet bij buitentemperaturen die lager zijn dan circa 4 graden Celsius.

3 Onopgemerkt koudemiddelverlies, dure gevolgschade! In de zomer ligt het nut van het gebruik van de airco voor veel mensen voor de hand. In winterse periodes echter niet, jammer. Zolang de airco werkt, gaat alles goed. Zo denkt de trotse bezitter, die ervan uitgaat, dat het systeem onderhoudsvrij is. Tenslotte wordt in de onderhoudsvoorschriften van de meeste autofabrikanten nauwelijks gerept over periodieke aircocontrole. Een aanzienlijke tekortkoming, want aircosystemen kunnen op basis van hun constructie geen hermetisch gesloten systemen zijn. Indien een systeem langere tijd buiten bedrijf is verliest het (helaas) bijna altijd een deel van zijn koudemiddelinhoud. Een onopgemerkt, maar uiteindelijk behoorlijk koudemiddelverlies is het gevolg. Vaak bestaat een deel van het gesloten leidingsysteem namelijk uit slang (tussen motor en carrosserie, i.v.m. de bewegingsmogelijkheid). De afdichtingen van slangen en ook een aantal andere componenten worden onder andere gewaarborgd door de olie die door, een werkend systeem, wordt meegevoerd en zich als een soort film afzet tegen de binnenzijde van deze delen. Wanneer de vullingsgraad van het koudemiddel daalt onder een bepaald niveau dan kan er een aanzienlijke schade ontstaan. Het hart, de compressor, wordt onvoldoende gesmeerd. Deze loopt warm en gaat kapot. Kostenplaatje: vijfhonderd Euro of meer. Een gegeven is namelijk dat de gemiddelde voorraad in het systeem jaarlijks met 8 tot 10% afneemt. De gebruiker ervaart dit in de vorm van prestatie vermindering van de installatie, maar omdat dit heel geleidelijk gaat heeft hij/zij het niet terstond in de gaten. Nee, die problemen komen na een jaar of drie, compressorschade vanwege een niet adequate smering is niet ondenkbeeldig en leg een klant dan maar eens uit waarom die rekeningen zo gepeperd moeten zijn. Hij of zij die dus denkt dat geld bespaart wordt door het systeem de helft van het jaar buiten gebruik te stellen komt in het voorjaar voor een onaangename (dure) verassing te staan, daar het systeem direct service behoeft in een gespecialiseerde werkplaats. DUS, om koudemiddelverlies en daarmee gepaard gaande dure gevolgschade te minimaliseren, bestaat een heel eenvoudige oplossing: regelmatig onderhoud door een professionele WAECO Service Partner werkplaats. Want wie nu een beetje investeert bespaart later veel kosten. In vergelijking daarmee zijn de kosten voor een jaarlijks aanbevolen basiscontrole van de airco minimaal! Tenslotte: Wat betrouwbaar & langdurig moet functioneren heeft onderhoud nodig!

4 Elke 12 maanden; Functietesten - Waarden meten van de hoge- en lage druk in het systeem - Uitblaastemperatuur van de de uitstroomde lucht uit middenroosters - In- en uitschakelpunt van de compressor (indien van toepassing) controleren - Correcte werking van de condensorventilator - Werking luchtverdeling en recirculatiesysteem Zichtcontroles - Staat van de aandrijfriem(-en) - Vervuiling van of beschadiging aan de condensor - Lekdetectie met het WAECO UV-lekzoeksysteem Elke 24 maanden; - Filterdroger vervangen - Koudemiddel R134a afzuigen en recyclen - Opnieuw vullen met juiste hoeveelheid koudemiddel en olie De airco stinkt? Een veel gehoorde klacht van aircorijders is de muffe lucht die een installatie kan verspreiden. Dit fenomeen heeft alles te maken met de constructie en werking van de installatie en is niet automerk gebonden. Het kwaad geschiedt op de verdamper, waar het koel, vochtig en donker is en zodoende een prima verblijfplaats is voor bacteriën en schimmels. Deze ongenode gasten verspreiden die vieze sokken-lucht. Door een bijzonder uitgekiend aircogebruik kunt u dit probleem echter wel enigzins beperken. Indien u ervoor zorgt dat u de auto met een droge verdamper wegzet zal de bacteriëngroei behoorlijk geremd worden. U moet dan het airconditioningsysteem vlak voor het parkeren (zo n minuten) uitschakelen zodat de verdamper door de nog in werking zijnde aanjager wordt gedroogd. Daarnaast is een vrije afvoer van het condensatievocht van de verdamper een must. Laat u garagebedrijf hier tijdens een onderhoudsbeurt eens naar kijken. Hierbij hoort uiteraard een ook schoon interieurfilter. Dit moet tijdens het reguliere onderhoud regelmatig worden vervangen. Houdt tevens de (lucht)afvoerkanalen zo goed mogelijk schoon en rook NIET in de auto. Roken in de auto veroorzaakt een versnelde aangroei van bacterieën op de verdamper, omdat zich in tabak o.a. eiwitten bevinden, die een perfecte voedingsbodem creëeren voor bacterieën. Voor een curatieve oplossing kunt u contact opnemen met een WAECO Service Partner. Deze Partner droogt, behandelt en reinigt de verdamper effectief.

5 Tarieven Momenteel wordt door de snelfit organisaties in Nederland doorgaans het volgende tarief voor een dergelijke behandeling aan klanten berekend: Verdamper cleaning: 29,00 (incl. arbeid) Wat kost een airco-controlebeurt? De beste tijd voor een aircocontrole is het vroege voorjaar voordat het echt warm wordt. Uit welke stappen een onderhoudsbeurt bestaan kan, maken de WAECO aircospecialisten u duidelijk: 1) De Nulinspectie, 2) De Kleine beurt, 3) De Grote beurt U als klant beslist uiteraard altijd voor welke beurt u kiest, WAECO adviseert slechts op basis van zijn ervaringen, adviezen en informatie uit airco branche en van hun Service Partners. Wij denken met dit advies onderhoudssysteem u een hoge mate van bedrijfszekerheid (en dus comfort) betreffende uw airco te kunnen bieden. Zodat u niet op het verkeerde moment voor onaangename verrassingen en met zweetdruppels komt te staan. Deze aircoservice is van toepassing voor alle merken auto s welke gevuld zijn met het koudemiddel R134a. 1. De Nulinspectie Het functioneren van de airco wordt globaal bekeken en gemeten (onder andere: de conditie van de aandrijfsnaar en er wordt gezocht naar mogelijke sporen van lekkage). Ook wordt nagegaan wat de onderhoudsstatus van het systeem is en met welk koudemiddel het systeem gevuld is. Op basis hiervan kunt u beslissen om over te gaan op een kleine of een grote beurt. Voor de WAECO Service Partner is dit de eerste noodzakelijke kennismaking met uw airco. 2. De Kleine beurt (een x per 12 maanden) Op basis van de Nul-inspectie wordt het functioneren van de airco, de capaciteit en de noodzakelijke drukken, met behulp van een servicestation getest. Via het servicestation worden de drukken in het systeem gecontroleerd en via de uitstroomopeningen binnen uw auto wordt de luchtuitstroomtemperatuur gecontroleerd. De condensor en de koelvloeistof-radiateur worden gereinigd. Verder ook de visuele controles op lekdichtheid en op de conditie van de (flexibele) leidingen. Controles van de systeembeveiligingen, luchtinlaat en condenswaterafvoer en van de elektrische aansluitingen in het motorcompartiment. 3. De Grote beurt (een x per 24 maanden) Dit is de jaarlijkse kleine beurt uitgebreid met: Recoveren / recyclen, vacumeren, drukbeproeven, lektesten en opnieuw (bij)vullen. Filter/droger vervangen Deze onttrekt aan het circulerende koudemiddel vocht en materiaalresidu. Zijn levensduur is, zoals van een motoroliefilter, beperkt. Een certificaat waar onder andere de staat van onderhoud op vermeld staat.

6 Tarieven Momenteel worden in Nederland doorgaans de volgende service tarieven aan klanten berekend: Nulinspectie (diagnose): 12,50 Kleine beurt: 35,00 Grote beurt: 125,00 Verdamper cleaning: 29,00 Alle prijzen zijn gemiddeld gehanteerde tarieven en zijn exclusief de benodigde materialen (m.u.v. verdamper reiniging) en extra werkzaamheden. Wat kost het repareren van mijn airco-systeem? Onderhoud, service, reparatie tot wie kunt u zich wenden met uw autoairco? Duidelijk antwoord: tot de dichtstbijzijnde WAECO Service Partner. Deze zijn door de aircospecialist WAECO gekenmerkt als geautoriseerde bedrijven. Dit betekent dat betreffende medewerkers hebben deelgenomen aan een uitgebreide cursus voor onderhoud en service aan autoairconditioners en zowel theoretisch als praktisch zeer goed onderlegd zijn. Deze professionele werkplaatsen worden met voorrang beleverd en hebben permanent toegang tot de laatste technische informatie. Duidelijk voordeel voor u als klant: hier vindt u gegarandeerd professionals die hun vak echt verstaan. En elk aircoprobleem snel en voordelig oplossen! Efficiënt werken door Origineel Vervangende onderdelen Op de enorme vraag op het gebied van reparatie van airconditioninginstallaties reageert WAECO met een omvangrijk assortiment vervangingsonderdelen. Of het nu condensors, compressoren, drogers of andere onderdelen betreft alles komt bij WAECO voor de klant uit één hand. Want WAECO heeft permanent rond de Origineel vervangende applicaties op voorraad, die door middel van een uiterst verfijnde logistiek in een handomdraai bij de Service Partner ter plekke zijn.

7 Snelle vervangingsonderdelen service De voor de reparatie vereiste airco-onderdelen worden snel en op tijd geleverd door de WAECO Partner. Bij opdracht tot repareren aan een van de genoemde Service Partners voor uur, wordt het voor de reparatie benodigde onderdeel gegarandeerd nog dezelfde dag geleverd. Benodigde Originele onderdelen welke zich niet in het WAECO programma bevinden Ondanks dat WAECO permanent rond de applicaties op voorraad heeft, kan het natuurlijk voorkomen dat men een van de onderdelen die benodigd zijn voor het uitvoeren van een reparatie niet in huis heeft. GEEN PROBLEEM!, uw WAECO Service Partner kan u wellicht toch verder helpen. Samen met u kan er overlegt worden hoe dit op te lossen. Direct bestellen bij de officiële merkdealer is hier een goed voorbeeld van. In combinatie met de delen van WAECO kan de reparatie alsnog snel uitgevoerd worden. Voor een exacte prijsopgave van het repareren van uw auto-airconditioningsysteem kunt u zich wenden tot een van de WAECO Service Partners. Zij zijn in het bezit van een complete database van de beschikbare vervangingsonderdelen voor uw auto. Het adressenoverzicht vindt u op onder de knop Service. Let op!! Zorg er wel voor dat u voordat u contact opneemt met een van deze Service Partners, u al uw voertuiggegevens bij de hand heeft (b.v. het kentekenbewijs). Dit verduidelijkt de communicatie aanzienlijk, en resulteert in een doelgerichte en correcte prijsopgave. Waar kan ik mijn auto laten voorzien van een aircosysteem? WAECO levert voor achteraf airco inbouw systemen het merk DIAVIA Daar is een goede reden voor. Want DIAVIA maakt deel uit van Delphi Automotive Systems, één van de grootste toeleveranciers in de automobielindustrie op het gebied van "thermal systems". Bij de productie worden de onderdelen van DIAVIA airco s vele malen getest, er worden standaard en door automobielfabrikanten geteste componenten gebruikt. Dat betekent standaardkwaliteit, ook voor achteraf inbouw omdat door DIAVIA aan normen van de automobielindustrie voldaan wordt. Officiële vrijgaven van gerenommeerde automobielfabrikanten bevestigen dit steeds weer.

8 Gegarandeerd Net als een standaard af-fabriek installaties zijn DIAVIA inbouwinstallaties voertuigspecifiek, echter speciaal voor achteraf inbouw ontwikkeld. Doel daarbij is het opnieuw en verder gebruiken van de meeste voertuigspecifieke verwarmings-, ventilatie- en regelingtechnische componenten, uitgebreid met de bouwstenen van de eigenlijke airconditioning. Dankzij deze zorgvuldige voorbereiding kunnen DIAVIA inbouwairco s snel en probleemloos gemonteerd worden. Voordat een DIAVIA inbouwinstallatie op de markt komt, wordt deze onder de meest strenge omstandigheden getest. Zo moet elke installatie tijdens de test bewijzen dat hij zelfs bij 43 C buitentemperatuur kan zorgen voor een aangename temperatuur in de passagierruimte zonder daarbij de techniek van het voertuig thermisch te overbelasten. Er wordt grote aandacht besteed aan de samenstelling van elke inbouwkit. Alleen zo komt een installatie ook compleet ter plekke aan en kan snel gemonteerd worden. Tip!,.. monteer een airco Een airconditioningsysteem achteraf installeren is uw geld meer dan waard. Een airco biedt niet alleen meer comfort en veiligheid voor u als bestuurder of passagier, ook de inruilwaarde van uw auto neemt daardoor toe. Anders dan bij andere accessoires zoals spoilers of brede banden geldt voor de airco; wie deze in zijn auto laat installeren, krijgt bij inruil of verkoop en deel van zijn investering terug. En,..hoe zit het met uw gezondheid? Wat kost een na-inbouw airconditioningsysteem? Comfort en veiligheid achteraf installeren is niet zo kostbaar als u wellicht denkt. Een concreet voorbeeld: voor een VW Golf IV is er al een systeem inclusief montage en BTW vanaf ± 1800,00.

MITSUBISHI AIRCO SERVICE

MITSUBISHI AIRCO SERVICE MITSUBISHI AIRCO SERVICE DE VOORDELEN VAN MITSUBISHI AIRCOSERVICE Altijd frisse lucht en een optimaal interieurklimaat. Reiniging van ventilatiekanalen en filters. Altijd een optimale werking van uw airco.

Nadere informatie

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee

> www.vrom.nl. Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee > www.vrom.nl Uw autoairco, het milieu en uw portemonnee 02 Steeds meer mensen hebben een airco in de auto. Een autoairco is comfortabel. In de zomer houdt de airco uw auto lekker koel. En in de winter

Nadere informatie

HAAL MEER UIT UW AIRCO.

HAAL MEER UIT UW AIRCO. HAAL MEER UIT UW AIRCO. Een goed airco-onderhoud, comfort het hele jaar door. U VERWACHT VAN UW VOLVO COMFORT EN VEILIGHEID, HET HELE JAAR DOOR. MAAR WIST U DAT OOK UW AIRCO DAAR EEN BELANGRIJKE ROL IN

Nadere informatie

Origineel vervangende onderdelen

Origineel vervangende onderdelen Voordelige alternatieven voor de meest uiteenlopende automerken! Bijzonder interessant en toepasbaar op de meest voorkomende voertuigen binnen het reguliere wagenpark. WAECO is een van de leidende leveranciers

Nadere informatie

Alles wat u wilt weten over airconditioning

Alles wat u wilt weten over airconditioning seizoen Alles wat u wilt weten over airconditioning Overzicht assortiment Voorwaarden montage De betaalbare luxe van airconditioning Een airconditioning is niet meer weg te denken uit ons vaak vochtige

Nadere informatie

HANDLEIDING airco diagnose gereedschap A/C Vloeistof Check artikelnummer: 501175 (complete set)

HANDLEIDING airco diagnose gereedschap A/C Vloeistof Check artikelnummer: 501175 (complete set) HANDLEIDING airco diagnose gereedschap A/C Vloeistof Check artikelnummer: 501175 (complete set) 1.0 Voorwoord 1) Deze handleiding richt zich tot de airco monteur, die door opleiding, of door speciale training,

Nadere informatie

Airco PDF AIRCO PDF. AutobedrijfLeoHoeben. AutobedrijfLeohoeben

Airco PDF AIRCO PDF. AutobedrijfLeoHoeben. AutobedrijfLeohoeben Airco PDF AIRCO PDF AutobedrijfLeoHoeben AutobedrijfLeohoeben Hoe werkt het airco systeem in uw voertuig. Het airco systeem voor auto s bestaat uit een gesloten systeem waarin onder druk een koudemiddel

Nadere informatie

Goed en regelmatig onderhoud aan uw auto is van groot belang. Hiermee worden onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment voorkomen.

Goed en regelmatig onderhoud aan uw auto is van groot belang. Hiermee worden onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment voorkomen. Kleine onderhoudsbeurt: Goed en regelmatig onderhoud aan uw auto is van groot belang. Hiermee worden onaangename en dure verrassingen op het verkeerde moment voorkomen. Bij een kleine beurt worden alle

Nadere informatie

WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE ONTVOCHTIGERS VAN DE LONGHI

WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE ONTVOCHTIGERS VAN DE LONGHI WETENSWAARDIGHEDEN OVER DE ONTVOCHTIGERS VAN DE LONGHI Ontvochtigers Ontvochtigers bestaan al vele jaren. Ze worden meestal aangeschaft in de herfst en winter wanneer het koud en vochtig is. Ook u kunt

Nadere informatie

HOU DE EMOTIE IN TOPVORM ALLES WAT U MOET WETEN OVER DE AIRCONDITIONING EN INTERIEURFILTER

HOU DE EMOTIE IN TOPVORM ALLES WAT U MOET WETEN OVER DE AIRCONDITIONING EN INTERIEURFILTER HOU DE EMOTIE IN TOPVORM ALLES WAT U MOET WETEN OVER DE AIRCONDITIONING EN INTERIEURFILTER DE AIRCONDITIONING: COMFORT TEN DIENSTE VAN DE SERENITEIT Uw airconditioning werkt in twee richtingen: verwarmen

Nadere informatie

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning

Bewonersinformatie Rosmalen. Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning Bewonersinformatie Rosmalen Aandachtspunten voor uw vernieuwde woning 2 Voorwoord Afgelopen periode heeft BAM Woningbouw in opdracht van de eigenaar van uw woning, a.s.r., uw woning verbeterd. Bij de woningverbetering

Nadere informatie

LZTi. Lucht / water warmtepompen. De ideale alles-in-één oplossing

LZTi. Lucht / water warmtepompen. De ideale alles-in-één oplossing LZTi Lucht / water warmtepompen LZTi De ideale alles-in-één oplossing De ideale alles-in-één oplossing Lucht, een eindeloze bron van energie. Een geschenk van moeder natuur dat onze aarde niet vervuilt,

Nadere informatie

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel

voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel ventileren goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht erin. Goed ventileren

Nadere informatie

De nieuwe airco s van AGPO Ferroli. Een koud kunstje

De nieuwe airco s van AGPO Ferroli. Een koud kunstje De nieuwe airco s van AGPO Ferroli Een koud kunstje Airco s van AGPO Ferroli Heerlijk, die zomers. Ze worden steeds warmer. Maar in uw huis is die zomerse warmte vaak niet gewenst. AGPO Ferroli heeft voor

Nadere informatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie

Meer wooncomfort. en minder energieverbruik door goede ventilatie. voltalimburg.nl/ventilatie Meer wooncomfort en minder energieverbruik door goede ventilatie voltalimburg.nl/ventilatie Wist u dat... Ventileren zelfs energie kan besparen? Het opwarmen van vochtige lucht in de woning kost meer energie.

Nadere informatie

Zuinig koelen met het Packo Eco gamma

Zuinig koelen met het Packo Eco gamma Zuinig koelen met het Packo Eco gamma Zuinig koelen met het Packo Eco gamma Energie wordt jaar na jaar schaarser en duurder. Maar energie (in de vorm van elektriciteit, warm water, ) is nu eenmaal onmisbaar.

Nadere informatie

Vaillant Airconditioning: Het stille genieten

Vaillant Airconditioning: Het stille genieten Vaillant Airconditioning: Het stille genieten Hethele jaar een behaaglijk woonklimaat We zijn er helemaal aan gewend om in de winter ons huis te verwarmen. Maar is het eigenlijk niet net zo vanzelfsprekend

Nadere informatie

Praktijkopdracht Airconditioning

Praktijkopdracht Airconditioning Praktijkopdract Airconditioning Naam: Docenten exemplaar Datum: Opdract: Werking van de airco-installatie controleren Praktijktips voor de visuele controle en werking van de airco: Controleer alle zekeringen

Nadere informatie

Het A/C Systeem spoelen en reinigen

Het A/C Systeem spoelen en reinigen Het A/C Systeem spoelen en reinigen Als het AC systeem verontreinigd of defect is, is het belangrijk om te spoelen en te reinigen alvorens nieuwe componenten te installeren. ZONDER spoelen is de kans reëel

Nadere informatie

Werkwijze AUTOMOTIVE PERSONENAUTO. Via filteropening. Airco Clean Control Art. nr

Werkwijze AUTOMOTIVE PERSONENAUTO. Via filteropening. Airco Clean Control Art. nr type: PERSONENAUTO Via filteropening product: Airco Clean Control Art. nr 04.0159 Werkwijze Degene die de behandeling gaat uitvoeren dient voldoende kennis te bezitten over de opbouw van het te reinigen

Nadere informatie

ONDERHOUDSPRIJZEN Mii ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE

ONDERHOUDSPRIJZEN Mii ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE ONDERHOUDSPRIJZEN 2014 Mii SEAT SERVICE ONDERHOUD Omdat je beter kunt voorkomen ONDERHOUD Bij SEAT kennen we verschillende soorten onderhoud. Voor de SEAT Mii geldt een vast onderhoudsinterval, dat betekent

Nadere informatie

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 LEON I 2000-2006 LEON II 2006-2012 LEON III 2013 > ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 LEON I 2000-2006 LEON II 2006-2012 LEON III 2013 > ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 LEON I 2000-2006 LEON II 2006-2012 LEON III 2013 > SEAT SERVICE ONDERHOUD Omdat je beter kunt voorkomen ONDERHOUD EXTRA SERVICES WORD LID VAN CLUB SEAT Bij SEAT kennen we verschillende

Nadere informatie

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning

Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem. uw nieuwe. woning Itho Daalderop Energiezuinig en comfortabel klimaatsysteem uw nieuwe woning Water/water warmtepomp: - Verwarming in koude maanden door gebruik van bodemwarmte - Koeling in warme maanden door gebruik van

Nadere informatie

10 gratis tips om een goede airco uit te kiezen

10 gratis tips om een goede airco uit te kiezen 10 gratis tips om een goede airco uit te kiezen Tip 1. Koop een airco die niet plug & play is. Er zijn verschillende airco systemen op de markt die plug & play zijn. Dit houdt in dat u zelf de airco op

Nadere informatie

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 CORDOBA ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 CORDOBA ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 CORDOBA SEAT SERVICE ONDERHOUD Omdat je beter kunt voorkomen ONDERHOUD Bij SEAT kennen we verschillende soorten onderhoud. Voor de SEAT Cordoba geldt een vast onderhoudsinterval,

Nadere informatie

ventileren wonen met karakter

ventileren wonen met karakter ventileren wonen met karakter goede ventilatie... voorkomt schade aan uw woning door vocht en schimmel is beter voor uw gezondheid bespaart energie Ventilatie is: gebruikte lucht eruit en frisse lucht

Nadere informatie

Vermogen en diversiteit Zehnder Stana & Zehnder Stana Neo. Ventilatie

Vermogen en diversiteit Zehnder Stana & Zehnder Stana Neo. Ventilatie Vermogen en diversiteit Zehnder Stana & Zehnder Stana Neo Verwarming Koeling Ventilatie Luchtzuivering Als u op zoek bent naar een universele verwarmingsoplossing. Elk bouwproject is uniek. Daarom waardeert

Nadere informatie

Verwarming en ventilatie

Verwarming en ventilatie Verwarming en ventilatie BEDIENINGSELEMENTEN 1. Temperatuurregeling. Afzonderlijk instelbaar voor de bestuurder en de passagier voorin. 2. Programma voor maximaal ontdooien. 3. Luchtverdeling. In de geselecteerde

Nadere informatie

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN

Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Lucht ARIANEXT NIEUW GAMMA WARMTEPOMPEN Persmap Januari 2014 ARIANEXT, EEN COMPLEET GAMMA WARMTEPOMPEN VOOR ENERGIEZUINIGE WONINGEN Chaffoteaux vergroot zijn gamma multi-energiesystemen voor de verwarming

Nadere informatie

zomer 2012 De Uiver Hub Feijts

zomer 2012 De Uiver Hub Feijts zomer 2012 De Uiver Hub Feijts checkpoints voorbereid de zomer in. vakantiecheck. 0,99 CLIMATe CONTROL SERVICE, vanaf 49. Beauty behandeling voor uw auto, 239. Heeft u een lange reis voor de boeg richting

Nadere informatie

Betreft: onderhoud a.c. apparatuur aan installaties met een koelmiddelinhoud van 0-3 kg.

Betreft: onderhoud a.c. apparatuur aan installaties met een koelmiddelinhoud van 0-3 kg. Aan de bewoner(s) van dit pand Datum 1 januari 2014 Onze referentie 14001/SS/WT. Betreft: onderhoud a.c. apparatuur aan installaties met een koelmiddelinhoud van 0-3 kg. Geachte bewoner/gebruiker, Regelmatig

Nadere informatie

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning!

Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! Verbeteringen aan uw woning Condens aan de buitenkant: Gefeliciteerd met uw vernieuwde woning! De verbeteringen die we hebben doorgevoerd verschillen per woning,

Nadere informatie

Praktijkopdracht Airconditioning

Praktijkopdracht Airconditioning Praktijkopdract Airconditioning Naam: Docenten exemplaar Datum: Opdract: Visuele controle en werking contr. van de airco met et H log P diagram. Praktijktips voor de visuele controle en werking van de

Nadere informatie

Vocht, schimmels & gezondheid

Vocht, schimmels & gezondheid Vocht, schimmels & gezondheid Ongeveer 15 procent van de woningen in Nederland is vochtig. Te veel vocht vermindert de kwaliteit van de binnenlucht. Dit kan luchtweg- en andere gezondheidsklachten bij

Nadere informatie

Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming.

Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming. Waarom infrarood de juiste keuze is 5 redenen om te kiezen voor infraroodverwarming. 5 redenen Waarom infraroodverwarming de juiste keuze is Steeds meer mensen kiezen voor infraroodverwarming. Dat is niet

Nadere informatie

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning

Warmte & ventilatie. Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Warmte & ventilatie Richtlijnen voor een warme en geventileerde woning Om prettig te wonen, moet uw woning niet alleen goed onderhouden zijn, maar ook comfortabel. Een warm huis in de winter, maar ook

Nadere informatie

Veel meer dan koude lucht De Truma-klimaatsystemen

Veel meer dan koude lucht De Truma-klimaatsystemen Veel meer dan koude lucht De Truma-klimaatsystemen Aventa eco Aventa comfort compact comfort comfort RC vario * met TG 1000 sinus. ** Verwarmingsmodus is boven een buitentemperatuur van ca. 4 C mogelijk.

Nadere informatie

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL

ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL ALLE MOGELIJKHEDEN OP EEN RIJTJE VOOR EEN IDEAAL WOON-EN LEEFKLIMAAT WWW.ENERGIESERVICE.NL Klimaatmakers Veilig en vertrouwd! Warmte en ventilatie zijn essentieel voor een heerlijk klimaat in uw woning.

Nadere informatie

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam

Frisse Lucht GREEN PACKAGE. Energie uit de lucht - 100% duurzaam GREEN PACKAGE Energie uit de lucht - 100% duurzaam Het comfort van vloerverwarming, koeling en warmtapwater in een duurzaam energiesysteem voor bij u thuis. Frisse Lucht Green Package, duurzame energie

Nadere informatie

Cooltronic A WORLD OF COMFORT

Cooltronic A WORLD OF COMFORT Airconditioning I Bedrijfs- en speciale voertuigen Cooltronic Klimaatregeling bij uitgeschakelde motor Cooltronic A WORLD OF COMFORT 2 Airconditioning Cooltronic Airconditioning Cooltronic 3 Optimale omstandigheden

Nadere informatie

Airconditioning. Mono- en Multisplit vivair

Airconditioning. Mono- en Multisplit vivair Airconditioning Mono- en Multisplit vivair DC inverter klasse follow me ionisatie vivair, een oplossing voor elk seizoen GAMMA TOP COMFORT DC INVERTER Residentieel gamma: model monosplit Residentieel gamma:

Nadere informatie

VOORWAARDEN KIA SERVICE PLAN (VOOR 3 JAAR ONDERHOUD)

VOORWAARDEN KIA SERVICE PLAN (VOOR 3 JAAR ONDERHOUD) VOORWAARDEN KIA SERVICE PLAN (VOOR 3 JAAR ONDERHOUD) Met het Kia Service Plan bent u op voorhand verzekerd van 3 jaar onderhoud van uw nieuwe Kia door uw officiële Kia-dealer of erkend Kia-reparateur.

Nadere informatie

Hyundai 5 jaar Driedubbele Garantie

Hyundai 5 jaar Driedubbele Garantie Hyundai 5 jaar Driedubbele Garantie Brochure per 1 juni 2011 De beste kwaliteit, de beste garantie Hyundai behoort tot de vier grootste autofabrikanten ter wereld. Jaarlijks bouwt de fabrikant meer dan

Nadere informatie

Tabel 1 Aanbevolen procedure voor vacumeren

Tabel 1 Aanbevolen procedure voor vacumeren Wijbenga info sheet 12: Vacumeren Inleiding Deze keer geen luchtig onderwerp. Na de bouw van een koelinstallatie zal deze in bedrijf genomen moeten worden. Deze inbedrijfstelling bestaat uit een aantal

Nadere informatie

Documentatie Hogedrukslang

Documentatie Hogedrukslang Documentatie Hogedrukslang 1 is toonaangevend op het gebied van: Flexibele verbindingen Snelle service staat voorop. Wij zijn gespecialiseerd in productontwikkeling en bieden u maatwerk. Graag adviseren

Nadere informatie

Traditioneel parket op vloerkoeling.

Traditioneel parket op vloerkoeling. Traditioneel parket op vloerkoeling. Traditioneel parket op vloerkoeling. De consument wordt steeds meer op zijn wenken bediend als het gaat om meer comfort in en rondom het huis. Veel nieuwbouw wordt

Nadere informatie

Installatie Service Onderhoud

Installatie Service Onderhoud Installatie Service Onderhoud + Waarom de service van LIPS en VEMA? 24-uurs service 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar op de storingstelefoon Landelijke dekking Snelle responsetijden Kennis van

Nadere informatie

- Business uitvoering

- Business uitvoering - Business uitvoering Sommige airco's zijn verkrijgbaar in een business uitvoering, dit houdt in dat de buitenunit is voorzien van een hoge- en lagedrukbeveiliging. Deze beschermt de compressor bij storingen.

Nadere informatie

Elk moment het meest klantvriendelijke klimaat in uw bedrijf. Retailinformatie

Elk moment het meest klantvriendelijke klimaat in uw bedrijf. Retailinformatie Elk moment het meest klantvriendelijke klimaat in uw bedrijf. Retailinformatie Een prettig klimaat in uw winkel of restaurant: dat is wat uw klanten en medewerkers willen! Uw personeel werkt met meer

Nadere informatie

Elk moment het meest klantvriendelijke klimaat in uw bedrijf. Retailinformatie

Elk moment het meest klantvriendelijke klimaat in uw bedrijf. Retailinformatie Elk moment het meest klantvriendelijke klimaat in uw bedrijf. Retailinformatie Een prettig klimaat in uw winkel of restaurant: dat is wat uw klanten en medewerkers willen! Uw personeel werkt met meer

Nadere informatie

Top 10 Tips & Tricks. Luchtverzorging

Top 10 Tips & Tricks. Luchtverzorging Top 10 Tips & Tricks Luchtverzorging Smeer alleen als het nodig is Festo componenten zijn tegenwoordig voorzien van een speciaal vet dat levenslang meegaat. Een olienevelaar in de luchtverzorging is dus

Nadere informatie

HaynesPro Handleiding

HaynesPro Handleiding HaynesPro Handleiding Inhoudsopgave Stap 1 - Bedrijfsgegevens controleren... 3 Stap 2 Artikelen koppelen aan artikelgroepen.... 4 Stap 3 HaynesPro instellingen... 6 Stap 4 HaynesPro Prijsopgave maken...

Nadere informatie

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 INCA ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 INCA ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 INCA SEAT SERVICE ONDERHOUD Omdat je beter kunt voorkomen ONDERHOUD EXTRA SERVICES WORD LID VAN CLUB SEAT Bij SEAT kennen we verschillende soorten onderhoud. Voor de SEAT Inca geldt

Nadere informatie

Klimaat onderzoek Mobiliteitsbranche 2010

Klimaat onderzoek Mobiliteitsbranche 2010 Definitief Klimaat onderzoek Mobiliteitsbranche 2010 De heer M. Bakker, senior consultant/arbeidshygiënist: projectleider Paraaf Datum: februari 2011 KeurCompany Postbus 10.000 1970 CA IJmuiden Telefoonnummer

Nadere informatie

ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen. Onderhoudsprijzen 2013 SEAT SERVICE

ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen. Onderhoudsprijzen 2013 SEAT SERVICE ONDERHOUD Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE Onderhoudsprijzen 2013 Duidelijkheid in onderhoud Je SEAT is een kwaliteitsproduct en staat garant voor veel plezierige en zorgeloze kilometers. Om

Nadere informatie

Praktijkopdracht Airconditioning

Praktijkopdracht Airconditioning Praktijkopdract Airconditioning Naam: Docenten exemplaar Datum: Leerling nummer: Klas: Afdeling: Naam Docent: Paraaf Docent: Eindcijfer Totaal: Opdract 4 van 4 Visuele controle en werking contr. van de

Nadere informatie

Wat kost een nieuwe verwarmingsinstallatie?

Wat kost een nieuwe verwarmingsinstallatie? Presentatie op KERKENBEURS NEDERLAND Wat kost een nieuwe verwarmingsinstallatie? Arie van Middelkoop Uit onze ervaringen (1) Er is een idee, wens of noodzaak om de kerk aan te passen. Er volgt een summier

Nadere informatie

Onderhouds- & Reparatietarieven

Onderhouds- & Reparatietarieven Onderhouds- & Reparatietarieven 2014 ŠKODA Superb Betrouwbaar en transparant Vaste onderhoudsprijzen Hoge restwaarde Offerte vooraf Superb I (2002-2008) Onderhoud 1 Benzine Diesel Longlife Onderhoudsservice

Nadere informatie

Gemaakt door: Gijs Willemsen Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Gijs Willemsen 1

Gemaakt door: Gijs Willemsen Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Gijs Willemsen 1 1 Gemaakt door: Klas: 20M2A1A Vakdocent: Dhr. te Spenke Datum: 1 oktober 2008 Inhoudsopgave. Pag. Nr. Voorpagina 1 Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 Innovatie in olie Single, - en multi-grade 4 Dopes 4 Low-saps

Nadere informatie

Hyundai Bandenservice. Een betrouwbare bandgenoot

Hyundai Bandenservice. Een betrouwbare bandgenoot Hyundai Bandenservice Een betrouwbare bandgenoot Banden zijn een belangrijk onderdeel van uw Hyundai. Ze vormen het enige contact met de weg en leveren een grote bijdrage aan grip en comfort. Het is dus

Nadere informatie

y Verwarming op brandstof 87

y Verwarming op brandstof 87 Klimat 5 1 y Verwarming op brandstof 87 912-B, 912-D Op. no. 87516 01- Benzine 30618 095-1 Diesel 3730 340-1 20000 excl. automaat Benzine 30618 095-1 Er is een nieuwe generatie verwarming geïntroduceerd

Nadere informatie

Samen met. Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel.

Samen met. Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. Samen met Raamisolatie. Tot 30% Energiewinst door uw ramen te voorzien van isolerende raamfolie. Heel simpel. In de moderne architectuur wordt veel glas gebruikt. Zo komt er veel natuurlijk licht binnen.

Nadere informatie

FIAT extra GARANTIE, ZEKERHEID ZO LANG ALS U MAAR WILT.

FIAT extra GARANTIE, ZEKERHEID ZO LANG ALS U MAAR WILT. FIAT extra GARANTIE, ZEKERHEID ZO LANG ALS U MAAR WILT. 7 JAAR LANG ZORGELOOS RIJDEN? GEGARANDEERD. Fiat heeft een oplossing bedacht om u langer zorgeloos van uw auto te laten genieten. Fiat Extra Garantie

Nadere informatie

Airconditioning Altijd het juiste klimaat in zomer en winter

Airconditioning Altijd het juiste klimaat in zomer en winter Airconditioning Altijd het juiste klimaat in zomer en winter Antwerpen Rotterdam WAAROM AIRCONDITIONING Tegenwoordig is airconditioning geen luxe meer maar vervult een belangrijke functie in woon- en werkomgeving.

Nadere informatie

het totaalplan voor uw BUREAUSTOEL

het totaalplan voor uw BUREAUSTOEL het totaalplan voor uw BUREAUSTOEL kwaliteit. comfort. UITSTRALING. service. goede keuze KEUZE Wie Chair Repair = Harold Werner Al 26 jaar werk ik met veel plezier in de meubelbranche. Ik heb ontzettend

Nadere informatie

Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op we

Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op we Type I Type II (Inclusief CO ) WERKINGSPRINCIPE CHILLER 0 www.bravilor.com Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit document mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand?

De waarde van stadswarmte. Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte Hoe komt de prijs tot stand? De waarde van stadswarmte 3 Hoe komt de prijs tot stand? De energierekening is voor vrijwel iedereen een belangrijk onderdeel van de maandelijkse

Nadere informatie

S900 S901 S902 S901-2D S903 S901-4D PS900 S903 PS300

S900 S901 S902 S901-2D S903 S901-4D PS900 S903 PS300 S900 S902 S903 PS900 PS300 S901 S901-2D S901-4D S903 Allereerst willen wij u danken voor de aanschaf van uw meubel en vertrouwen erop dat dit meubel u de komende jaren trouw van dienst zal zijn. Hieronder

Nadere informatie

ONDERHOUDS- & REPARATIE- TARIEVEN 2016

ONDERHOUDS- & REPARATIE- TARIEVEN 2016 ONDERHOUDS- & REPARATIE- TARIEVEN 2016 ŠKODA Octavia Betrouwbaar en transparant Vaste onderhoudsprijzen Hoge restwaarde Offerte vooraf EXTRA SERVICES Airco Een airco doet meer dan u denkt. Zo blijft uw

Nadere informatie

DROOGPLATEAU. Handleiding

DROOGPLATEAU. Handleiding DROOGPLATEAU PRGHO Handleiding Rhima-webshop.nl 1 Rhima-webshop.nl Rhima-webshop.nl 2 Rhima-webshop.nl Inhoudsopgave Pagina 1. Belangrijke informatie. 4 2. Algemeen. 5 3. Installeren. 6 4. Instructie voor

Nadere informatie

Wat kun je meten én verbeteren bij klimaatklachten in gebouwen?

Wat kun je meten én verbeteren bij klimaatklachten in gebouwen? Wat kun je meten én verbeteren bij klimaatklachten in gebouwen? Pagina 1 van 6 Inhoud Inhoud... 2 Klimaatklachten... 3 Welke klachten zijn het meestal?... 3 Klimaatonderzoek kan klimaatklachten verbeteren...

Nadere informatie

OMNIplus ondersteunt onderweg. Betrouwbaar. Veilig. Deskundig.

OMNIplus ondersteunt onderweg. Betrouwbaar. Veilig. Deskundig. Actieperiode van 15 april t/m 30 juni 2014 OMNIplus ondersteunt onderweg. Betrouwbaar. Veilig. Deskundig. OMNIplus verbindt WLAN voor uw bus. OMNIplus originele spiegels: van spiegelglas tot en met de

Nadere informatie

AT Multifunctioneel luchtbehandelingsapparaat

AT Multifunctioneel luchtbehandelingsapparaat AT-5461 Multifunctioneel luchtbehandelingsapparaat Veiligheid Lees en bewaar deze instructies. Dit apparaat kan worden gebruikt door kinderen vanaf 8 jaar oud en door personen met verminderde lichamelijke,

Nadere informatie

NAZORG VAN BENTLEY EEN UNIEKE STANDAARD

NAZORG VAN BENTLEY EEN UNIEKE STANDAARD 1 NAZORG VAN BENTLEY EEN UNIEKE STANDAARD Inhoud Inleiding 4-5 Gecertificeerde Bentley-monteurs 6-7 De nieuwste Bentley-technologie 8-9 Oog voor elk detail 10-11 Gegarandeerd originele onderdelen 12-13

Nadere informatie

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 TOLEDO TOLEDO TOLEDO 2013 > ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE

ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 TOLEDO TOLEDO TOLEDO 2013 > ONDERHOUD. Omdat je beter kunt voorkomen SEAT SERVICE ONDERHOUDSPRIJZEN 2015 TOLEDO 1998-2004 TOLEDO 2004-2013 TOLEDO 2013 > SEAT SERVICE ONDERHOUD Omdat je beter kunt voorkomen ONDERHOUD EXTRA SERVICES WORD LID VAN CLUB SEAT Bij SEAT kennen we verschillende

Nadere informatie

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem

Ventileren in huis. Handleiding mechanisch ventilatiesysteem Ventileren in huis Handleiding mechanisch ventilatiesysteem 2 Samen met uw huisgenoten, huisdieren en kamerplanten produceert u iedere dag gemiddeld tien liter vocht. Tel daarbij op de waterdamp die vrijkomt

Nadere informatie

> Verwarmen en ventileren

> Verwarmen en ventileren > Verwarmen en Verwarmen en Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het allemaal voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees

Nadere informatie

Advieswijzer: verwarmen en ventileren

Advieswijzer: verwarmen en ventileren 100% wonen Vochtproblemen in huis, condens op de ramen, een beschimmelde muur u kunt het voorkomen door goed te en te verwarmen. Zorg voor voldoende frisse lucht in huis. Lees deze advieswijzer aandachtig

Nadere informatie

Het spoelen van een airconditioning

Het spoelen van een airconditioning Het spoelen van een airconditioning E. Gernaat (2016) 1 Wanneer spoelen? In zijn algemeenheid: Wanneer men verontreiniging van het systeem vermoedt moet er worden gespoeld. Met name geldt dit wanneer een

Nadere informatie

Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared. Model: GRT-508

Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared. Model: GRT-508 Rolkachel infrarood Chauffage mobile infrarouge Gasheizung Mobil infrarot Mobile gasheater infrared Model: GRT-508 Handleiding Mode d emploi Gebrauchsanweisung Manual Lees deze handleiding aandachtig door

Nadere informatie

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen

Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Hieronder vindt u enkele veelgestelde vragen Er is dus asbest verspreid, wat betekent dit voor mij? Het asbestgebied is afgezet. U mag hier wel uit, u wordt ontsmet bij het naar buiten gaan. Mag ik het

Nadere informatie

Mijn Autocoach Ebook

Mijn Autocoach Ebook Mijn Autocoach Ebook Even voorstellen 8 technische aankoop tips 6 onderhandel tips Voor wie is Mijn Autocoach Hoe werkt Mijn Autocoach Tarieven Onze partners 3 4 5 6 7 8 9 Dit Ebook is opgesteld door Mijn

Nadere informatie

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling

Comfortabel én milieuvriendelijk wonen. Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel én milieuvriendelijk wonen Met Nuon Stadswarmte en ComfortKoeling Comfortabel koel of warm met oog voor het milieu Gefeliciteerd! Uw nieuwe woning kunt u zeer eenvoudig en comfortabel verwarmen

Nadere informatie

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine

Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht. onderhouden+verbouwen. Ventilatie Onderhoud. eigen huis magazine onderhouden+verbouwen eigen huis magazine Bewoners, huisdieren en planten produceren dagelijks tien liter vocht Ventilatie Onderhoud 32 eigen huis magazine jan 2013 31 24 uur per dag frisse lucht Ventileren

Nadere informatie

ONDERHOUDS- & REPARATIE- TARIEVEN 2016

ONDERHOUDS- & REPARATIE- TARIEVEN 2016 ONDERHOUDS- & REPARATIE- TARIEVEN 2016 ŠKODA Superb Betrouwbaar en transparant Vaste onderhoudsprijzen Hoge restwaarde Offerte vooraf EXTRA SERVICES Airco Een airco doet meer dan u denkt. Zo blijft uw

Nadere informatie

Uponor Minitec de ideale vloerverwarming voor renovatie zonder breekwerk MINIMALE MONTAGEHOOGTE, MAXIMAAL COMFORT

Uponor Minitec de ideale vloerverwarming voor renovatie zonder breekwerk MINIMALE MONTAGEHOOGTE, MAXIMAAL COMFORT Uponor Minitec de ideale vloerverwarming voor renovatie zonder breekwerk MINIMALE MONTAGEHOOGTE, MAXIMAAL COMFORT Groots in kleine afmetingen LAGE ELEMENTHOOGTE, SNELLE REGELING Snelle installatie, korte

Nadere informatie

Addicool. Leo Suiker directeur

Addicool. Leo Suiker directeur Addicool. Leo Suiker directeur Voorwoord. Addicool heeft zich door haar jarenlange ervaring en expertise ontwikkeld tot marktleider op het gebied van custom made luchtbehandelings kasten. En omdat we veel

Nadere informatie

Belangrijke instructies

Belangrijke instructies GN650TN GN1410TN GN650BT GN1410BT Allereerst willen wij u danken voor de aanschaf van uw meubel en vertrouwen erop dat dit meubel u de komende jaren trouw van dienst zal zijn. Hieronder volgen enkele instructies

Nadere informatie

Ventilatie van de woning

Ventilatie van de woning Ventilatie van de woning Ventileren en luchten In een woning met een aangenaam klimaat (niet te vochtig en een goede temperatuur) is het verblijf aangenamer en kost minder energie dan het verwarmen van

Nadere informatie

LENTEKRIEBELS? Telescopische zwembadoverkappingen

LENTEKRIEBELS? Telescopische zwembadoverkappingen LENTEKRIEBELS? Telescopische zwembadoverkappingen 4 SEIZOENEN ZWEMPLEZIER! 1 ZWEMBADOVERKAPPINGEN VAN HIMAN. EEN GOEDE KEUZE. Als trotse bezitter van een eigen buitenzwembad wilt u uiteraard een zo lang

Nadere informatie

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN

HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN HET LABEL VOOR VEILIG EN ZUINIG STOKEN ONDERHOUD AAN UW CV-KETEL? KIES VOOR OK CV Wilt u veilig én energiezuinig stoken? Laat uw cv-ketel dan regelmatig onderhouden door een Energie Service Specialist

Nadere informatie

Onderhouds- & Reparatietarieven

Onderhouds- & Reparatietarieven Onderhouds- & Reparatietarieven 2014 ŠKODA Octavia Betrouwbaar en transparant Vaste onderhoudsprijzen Hoge restwaarde Offerte vooraf Octavia I (1996-2008) Onderhoud 1 Benzine Diesel Kleine Onderhoudsservice

Nadere informatie

Inhoud toolbox CO2-reductie

Inhoud toolbox CO2-reductie Inhoud toolbox CO2-reductie Datum: 7 oktober 2016 Aanwezig: Medewerkers van Bosman Watermanagement BV Deze toolbox is gepubliceerd op de publiocatieborden en de website van Bosman Besproken onderwerpen:

Nadere informatie

Ons antwoord op de meest gestelde vragen Zit ik vast aan de slimme meter? Over Oxxio Welkom bij Oxxio! Wanneer start Oxxio met de energielevering?

Ons antwoord op de meest gestelde vragen Zit ik vast aan de slimme meter? Over Oxxio Welkom bij Oxxio! Wanneer start Oxxio met de energielevering? Welkom bij Oxxio! Uw overstap naar Oxxio: een slimme keuze Welkom bij Oxxio. Net als u hebben al vele particuliere en zakelijke klanten inmiddels ontdekt dat overstappen naar Oxxio een slimme keuze is.

Nadere informatie

Het weer en reumatoïde artritis. De rol van het microklimaat aan de huid.

Het weer en reumatoïde artritis. De rol van het microklimaat aan de huid. Samenvatting Het weer en reumatoïde artritis. De rol van het microklimaat aan de huid. Als ik voor het eerst met iemand kennis maak en vertel dat ik reuma heb, dan hoor ik vaak O, dan is dit zeker goed

Nadere informatie

Hyundai Ruitenservice. Vakkundige service bij ruitschade

Hyundai Ruitenservice. Vakkundige service bij ruitschade Hyundai Ruitenservice Vakkundige service bij ruitschade 2 3 Ook al rijdt u nog zo voorzichtig, een sterretje in de voorruit is zo gebeurd. En wanneer een sterretje uitscheurt tot een barst, kan dit uw

Nadere informatie

Dagelijks huishoudelijk gebruik stelt hoge eisen aan badkamermeubels. GODMORGON meubels en GODMORGON poten, ODENSVIK, BRÅVIKEN, EDEBOVIKEN en

Dagelijks huishoudelijk gebruik stelt hoge eisen aan badkamermeubels. GODMORGON meubels en GODMORGON poten, ODENSVIK, BRÅVIKEN, EDEBOVIKEN en GODMORGON Dagelijks huishoudelijk gebruik stelt hoge eisen aan badkamermeubels. GODMORGON meubels en GODMORGON poten, ODENSVIK, BRÅVIKEN, EDEBOVIKEN en BREDVIKEN wastafels worden uitvoerig getest zodat

Nadere informatie

Omdat in % van de nieuwe auto s. uitgerust zal zijn met het start/stop-systeem...

Omdat in % van de nieuwe auto s. uitgerust zal zijn met het start/stop-systeem... Omdat in 2007 90% van de nieuwe auto s uitgerust zal zijn met het start/stop-systeem... Batterij prestatie en geavanceerde technologieën In elk voertuig levert de batterij energie voor het starten van

Nadere informatie

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen.

, relatieve luchtvochtigheid (RH) en temperatuur hoeft u zelf helemaal niets te doen. DUCO at HOME De standaard voor woningventilatie Bij Duco Ventilation & Sun Control staat de gezondheid van de bewoners op de eerste plaats. Het Duco Comfort System en het DucoTronic System bieden de garantie

Nadere informatie