Laatst bijgewerkt: Versie 1.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Laatst bijgewerkt: 22-1-2016. Versie 1.0"

Transcriptie

1

2 Laatst bijgewerkt: Versie 1.0

3 INHOUD DEEL 1: VOORBEREIDING 1. Inleiding 2. What the is Bootstrap?! 3. Bootstrap importeren DEEL 2: PROGRAMMEREN! 4. Ontwerpen 5. De carousel, niet die van de kermis 6. Navbars... Bleh. 7. Row, row, row your boat DEEL 3: WAAROM WERKT DIT DING NIET??? 8. FAQ 9. Bedankt voor het lezen...?

4 DEEL 1 VOORBEREIDING

5 Inleiding Toen meneer Dohmen en ik het over een 'extra opdracht' hadden voor mij, heb ik een domme fout gemaakt. Aangezien ik vorig schooljaar het hele websitegedoe al had gedaan, en daar nog goed voor had gescoord ook, had meneer Dohmen het briljante idee om mij en een aantal anderen een extra opdracht te geven. Wat deze opdracht zou worden waren we vrij in, maar we moesten het wel met hem overleggen. Mijn idee was om mijn oude Informatica website een complete makeover te geven en dat zou dan mijn extra opdracht zijn. Dat vond meneer Dohmen goed, maar dan moest ik er wel een stappenplan bij gaan schrijven, dus hoe ik het gemaakt had. En toen gebeurde het. Ik zag een kans om een grapje te maken, en die kans nam ik, helaas. Ik zei tegen hem: Een stappenplan? Oh, zodat u zeker gratis een extra boekje met uitleg krijgt wat u weer op uw site kunt plaatsen? Hé, maar dat is een goed idee, schrijf maar een uitleg bij je website! En hier zit ik dan achter mijn PC, met een half kapot toetsenbord en een brein zonder inspiratie, klaar om een uitleg te schrijven over hoe ik mijn website heb verbeterd... Eh... Nou dan, als ik het ga doen, dan doe ik het nog goed ook. KOM MAAR OP, EXTRA OPDRACHT. Een woord nog vooraf, ik ga niet EXACT uitleggen hoe ik mijn website heb gemaakt, alleen de grote elementen zoals de navbar, scrollende banner et cetera... Die dingen. De interessante dingen.

6 What the is Bootstrap? Bootstrap is een open-source HTML, CSS en JavaScipt framework. Maar ik ga er vanuit dat die zin niet veel duidelijk maakt voor 95% van mijn klas. Lang verhaal kort: het maakt het optimaliseren van je website voor mobiele platforms veel simpeler, en voegt veel dingen toe om je website er extra mooi uit te laten zien. Ook bevat het een grid-system waarmee je je website makkelijker kunt indelen. Lang verhaal kort, met Bootstrap kun je dit omzetten...

7 ...Naar dit. Best cool, of niet? Alleen gaan wij onze websites nog veel beter maken dan het voorbeeld hier. Natuurlijk is Bootstrap niet verplicht om een goed uitziende website te maken, maar bij deze uitleg gebruiken we het wel. Het is simpel, vrij makkelijk te begrijpen, en daarom perfect voor beginners in webdesign, ofwel het grootste deel van de klas. Er wordt wel verwacht dat je al de basis van HTML en CSS kent, want anders kan het misschien nogal verwarrend worden. We werken in deze uitleg met een nieuwe website! Dit is makkelijker en overzichtelijker! Opdracht 1.1 Voordat we kunnen beginnen, moeten we een aantal dingen voorbereiden. Maak een nieuw mapje voor je website en maak de nodige.html-bestanden en het stylesheet.css bestand aan. Download Bootstrap hier. Pak daarna het zip-bestand ergens uit en kopieer de mapjes 'css', 'fonts' en 'js' naar je websitemapje. Als je nog niet eerder op een PC aan je website hebt gewerkt, installeer dan Notepad++ en Filezilla. Trouwens, als de links niet openen wanneer je er op klikt, houdt dan 'Ctrl' ingedrukt terwijl je klikt.

8 Opdracht 1.2 Deel je HTML-bestand in. De basistags zouden genoeg moeten zijn. Zoiets dus: <html> <head> <!--Hier gaan we zodadelijk bootstrap laden--> </head> <body> <div class= container > <nav> <!--Hier komt je navbar--> </nav> <header> <!--Jeweetwel. Een banner ofzo.--> </header> <section> <!--Hier komt de tekst enzo--> </section> <footer> <!--En tot slot nog je footer--> </footer> </div> </body> </html> Bootstrap importeren Je hebt Bootstrap al gedownload, nu moet je nog zorgen dat je HTMLbestanden Bootstrap ook laden. Dit is niet moeilijk, maar je moet een aantal dingen toevoegen in je bestand. Opdracht 1.3: Het eerste wat je moet doen, is bovenaan je website, dus boven de <html> tag, <!DOCTYPE html> neerzetten. Simpel toch? Tuurlijk, maar je wilt niet weten hoeveel mensen dit vergeten... Tsh.

9 Daarna kopieer je het volgende in je <head>. <meta charset="utf-8"> <meta http-equiv="x-ua-compatible" content="ie=edge"> <meta name="viewport" content="width=device-width, initial-scale=1"> <!-- Op deze plek kun je de <title> zetten of je fonts laden --> <!-- Bootstrap --> <link href="css/bootstrap.min.css" rel="stylesheet"> <!-- HTML5 shim and Respond.js for IE8 support of HTML5 elements and media queries --> <!-- WARNING: Respond.js doesn't work if you view the page via file:// --> <!--[if lt IE 9]> <script src=" <script src=" <![endif]--> En het laatste wat je moet doen is dit NET BOVEN de </body> tag zetten. <!-- jquery (necessary for Bootstrap's JavaScript plugins) --> <script src=" <!-- Include all compiled plugins (below), or include individual files as needed --> <script src="js/bootstrap.min.js"></script> Met deze code laad je de bootstrap CSS, de bootstrap JavaScript/JQuery bestanden en een aantal instellingen die Bootstrap nodig heeft om correct te werken. Dat was alles! Bootstrap is nu geïmporteerd in je HTML-bestand, nu kunnen we eindelijk echt gaan programmeren!

10 DEEL 2 PROGRAMMEREN!

11 Ontwerpen Vaak is het een goed idee om van tevoren een ontwerp te maken van hoe je wilt dat je website eruit gaat zien. Dit hoeft niet al te gecompliceerd te zijn: Een schets is al genoeg. Het is gewoon handig zodat je weet wat je doet en op het juiste spoor blijft, want dingen kunnen vaak verwarrend worden. Je hoeft niet per se een ontwerp te maken, maar ik raad het je wel aan. Zie hier de mijne. Fantastisch hè? En dan mijn uiteindelijke website...

12 De carousel, niet die van de kermis Een van de meest opvallende elementen aan mijn website is de grote banner die de hele tijd van afbeelding verandert. Dit wordt in Bootstrap een 'carousel' genoemd. Het is dan ook vergelijkbaar met een caroussel die de hele tijd doordraait, alleen zijn het hier afbeeldingen. Je kunt het zien als een lange strook die naar links beweegt, zo lijkt het alsof er elke keer vanuit de rechterkant een nieuwe afbeelding binnenkomt. De carousel staat in mijn header, en de basisopzet is vrij simpel. Om te beginnen willen we een aantal afbeeldingen hebben. Dat wordt de eerste stap. Opdracht Zoek een aantal afbeeldingen op. Het liefst van dezelfde grootte en hetzelfde type, dus allemaal.jpg, of allemaal.png. Een resolutie van 1280x720 of 1920x1080 zou perfect zijn. 2.Sla de afbeeldingen op in een mapje genaamd 'img' in je websitemapje. 3. Noem deze afbeeldingen 'slide1', 'slide2', 'slide3', enzovoort, afhankelijk van het aantal afbeeldingen dat je hebt. Nu naar de code. Opdracht Maak een nieuwe div aan in je header. Geef deze div de id 'carousel1', of 'mycarousel', maakt niet uit, wat jij zelf het fijnst vind. Sluit deze div ook. 2. Zet IN de opening tag van de div, dus waar je net ook id=... neer hebt gezet, de volgende code: class="carousel slide" data-ride="carousel" 3. Maak een div aan binnenin de div die je zonet heb aangemaakt, deze div krijgt geen id, maar in de opening tag van de div zetten we wel class= carousel-inner Vergeet deze div niet te sluiten.

13 Dat 'id' de div een naam geeft zul je wel begrijpen. Maar wat doen die andere codes nou precies? Ten eerste 'class'. Doormiddel van een div een class te geven weet het Bootstrap framework wat je bedoelt, en wat je wilt. Door te zeggen carousel slide weet Bootstrap dat: 1. Je wilt een carousel maken. 2. Je wilt een 'slide' animatie toevoegen. Zonder dit verandert de afbeelding op een hele saaie, droge manier. Met data-ride= carousel wordt nogmaals aangegeven dat dit een carousel is, en dat de afbeeldingen gewisseld moeten worden. Als je nu je html-bestand in een browser opent, gebeurt er nog niet veel. Dit komt omdat je nog geen afbeeldingen hebt ingevoegd, dat gaan we nu doen, en is wederom een vrij simpel proces. Opdracht Binnen de div met de class carousel-inner maken we X nieuwe divs aan, waarbij X het aantal afbeeldingen is dat je hebt. Elke van deze divs geef je de class item, behalve de eerste. Die krijgt de class item active. 2. Deze stap is makkelijk. Zet in elk van de divs die je zonet aan hebt gemaakt <img src=... gevolgd door de locatie van je afbeeldingen, waarschijnlijk 'img/slide1.png'. Open je index.html-bestand maar. Als je het goed hebt gedaan, heb je nu een mooie scrollende banner! Als het niet is gelukt, check dan of je code klopt, en of je afbeeldingen wel dezelfde extensie (.png/.jpg) hebben als wat je hebt neergezet in je code. Als je het volgende hebt zou alles moeten kloppen.

14 Je kunt carousels ook nog verder aanpassen, bijvoorbeeld met knoppen waarmee je naar links en rechts kunt gaan, of bolletjes onderin die aangeven hoeveel afbeeldingen er zijn en bij welke je bent. Je kunt zelfs een tekst bij de afbeelding voegen. Zoiets dus: Ik ga hier niet exact uitleggen hoe je dit doet, maar het is niet echt veel moeilijker als wat we tot nu toe hebben gedaan. Op staat een goede uitleg over wat je nog meer kunt met carousels. Ga gewoon naar hun Bootstrap tablad, en klik dan links op carousel! Easy!

15 Navbars... Bleh. Het volgende wat we gaan doen is een navbar maken. Hier kunnen we een aantal designkeuzes maken: Wil je een donkere, of lichte navbar? Wil je het menu rechts of links hebben? Wil je een standaard design, of wil je een design met zogenaamde 'pills' of 'tabs'? Wil je rechte, of afgeronde hoeken? Er zijn dus veel keuzes die je kunt maken bij bootstrap navbars. Ik ga laten zien hoe je al deze navbars kunt maken, het is niet zo moeilijk als je denkt. Opdracht 2.4 Eerst gaan we de basis van de navbar maken. 1. Pas de <nav> tag aan naar <nav class= navbar navbar-inverse > 2. Maak twee divs in je nav. In de opening tag van de eerste div zet je class="navbar-header" en in de opening tag van de tweede div zet je class= collapse navbar-collapse id= nav Als het goed is heb je nu een lange, saaie, zwarte strook. We zullen er maar eens een titel aan toevoegen. Maar eerst even nog wat uitleg: Doormiddel van de classes die je net hebt toegevoegd (navbar navbarinverse, navbar-header en collapse navbar-collapse) geef je aan dat het: 1. Een navbar is. 2. Je navbar donker wordt. 3. Dat er een header inzit waar een titel of afbeelding in kan. 4. Dat de navbar op kleinere schermen moet worden ingeklapt. Punt 2 en 3 gaan we dus nu op focusen. In de volgende opdracht leg ik uit hoe je je navbar wat minder nutteloos maakt.

16 Opdracht 2.5 We beginnen met een titel, die naar je index.html leidt. 1. Binnen de div genaamd navbar-header maken we een <a> tag met de class navbar-brand en een href die verwijst naar je index.html. Tussen de openingstag en de sluitingstag zet je de tekst die je als titel wilt hebben. 2. We zitten nu nog steeds in de div navbar-header, onder de <a> tag om precies te zijn. Daar zet je deze code neer: <button type="button" class="navbar-toggle" data-toggle="collapse" data-target="#nav"> <span class="icon-bar"></span> <span class="icon-bar"></span> <span class="icon-bar"></span> De eerste code zul je wel begrijpen, maar wat we met de tweede code doen vereist misschien wat uitleg. Het is eigenlijk vrij simpel. Het voegt een knop toe waarmee je de navbar uit-en in kunt klappen. Dus, wanneer je op een kleiner scherm zit, zoals bijvoorbeeld een telefoon, en de links op de navbar passen niet meer op het scherm, dan zorgt die knop ervoor dat je extra menu krijgt met je navbar elementen. Zo dus: Navbar op PC. Navbar op telefoon, ingeklapt. Navbar op telefoon, uitgeklapt (nadat je op de knop hebt gedrukt dus).

17 Je hebt alleen nog geen links erin staan, dus dit heeft nog geen nut... Maar dat gaan we nu veranderen. We gaan een navbar maken die ook daadwerkelijk ergens naar verwijst! Opdracht 2.6 Een menu maken zal wel niet zo moeilijk zijn... Toch? 1. Binnen de div met de class collapse navbar-collapse maken we een <ul> tag met een aantal <li> tags erin. Binnenin de opening tag van <ul> zet je class= nav navbar-nav 2. Maak je links binnen de <li></li> tags. Dus gewoon een <a> tag die verwijst naar een html bestand, met een naam tussen de opening en closing tag. Zoals je al een aantal keer eerder hebt gedaan... Hopelijk. 3. Als je wilt dat, zoals in mijn navbar, de link naar de pagina waarop je op dat moment bent donkerder wordt, dan voeg je aan de <li> tag van die link class= active toe. Da's alles. Nu gaan we de navbar aanpassen. In de volgende kopjes kun je zien hoe je makkelijk het design kan veranderen. Kleur: Donker of licht? Simpel, laat navbar-inverse staan als je het donker wilt hebben, en haal navbar-inverse weg als je de lichte versie wilt hebben. Verder kun je de kleur nog aanpassen in je CSS. Dit doe je door navbar-inverse weg te halen, en dan in je Stylesheet deze regel toe te voegen:.navbar { background-color: #kleur; } De <a> tags, links of rechts? Deze is ook vrij simpel, het enige wat je moet doen is achteraan in het class gedeelte van je <ul> tag pull-right zetten. Tabs of pills ter decoratie? Dit werkt alleen als je geen navbar-inverse in je <nav> tag hebt staan. Wat doen pills of tabs? Niet heel veel, ze geven alleen wat extra decoratie. Je kunt ze toevoegen door nav-tabs of nav-pills achteraan in het class gedeelte van je <ul> tag te zetten. Rechte of afgeronde hoeken? Je hebt standaard een navbar met afgeronde hoeken, maar als je rechte hoeken wilt, zet je dit in je CSS Stylesheet..navbar { border-radius: 0!important; }

18 Row, row, row your boat Heb je ook wel eens dat probleem in HTML... Dat het je maar niet lukt om een pagina correct in te delen... en het lijkt helemaal nergens meer op... Nou, die tijd is voorbij, want Bootstrap heeft een geweldig systeem voor je! HET GRID-SYSTEEM MET COLUMNS EN ROWS! Dit zogenaamde grid-systeem is vrij simpel. Het lijkt een beetje op hoe je een table zou indelen, alleen kun je hier de grootte van de kolommen makkelijk bepalen. In de afbeelding boven aan de pagina zie je hoe het werkt: Je creëert eerst een rij door div class= row neer te zetten. In deze rij kun je dan kolommen maken. Hoe maak je kolommen? Nou, eerst moet je weten dat een rij 12 lang is. 12 wat? Ik heb ook geen idee. We noemen het maar blokken. Aan de hand van deze 12 blokken kunnen we dus kolommen maken. Dit doen we door een aantal nieuwe divs te maken binnen de div die we net hebben gemaakt. Deze nieuwe divs geven we de class col-md-x. Er gebeurt nu nog niet veel, dat komt omdat we op de plaats van x een cijfer neer moeten zetten. Het cijfer dat je in moet vullen bij x, is het aantal blokken dat je wilt dat je kolom breed moet zijn. Dus stel, je wilt twee gelijke kolommen, dan krijg je deze code: <div class= row > <div class= col-md-6 > <h1>dit is je eerste kolom</h1> </div> <div class= col-md-6 > <h1>dit is je tweede kolom</h1> </div> </div> Dat is toch niet zo moeilijk, of wel? Als je dit systeem goed gebruikt, kun je heel makkelijk je pagina's indelen. En het hoeven niet altijd kolommen van gelijke grootte te zijn. Stel, je wilt 3 kolommen, maar je wilt dat de middelste net zo breed wordt als de twee buitenste kolommen bij elkaar. Dat zou betekenen dat de middelste kolom 6 blokken breed moet worden, en de twee buitenste kolommen 3 blokken. Op de volgende pagina zie je hoe dat eruit ziet als code.

19 <div class= row > <div class= col-xs-3 > <h1>dit is je eerste, smalle kolom</h1> </div> <div class= col-xs-6 > <h1>dit is je tweede, bredere kolom</h1> </div> <div class= col-xs-3 > <h1>dit is je derde, smalle kolom</h1> </div> </div> Als je goed op hebt gelet, zul je merken dat deze code een beetje anders is als wat ik zojuist heb uitgelegd. In plaats van col-md-6, heb ik col-xs-6 gebruikt. Waarschijnlijk vraag je je nu af: Waarom? Het antwoord is vrij simpel. Bootstrap kan niet alleen kolommen aanduiden, het kan ook zien op wat voor platform jij een website bekijkt. Afhankelijk van het platform kan Bootstrap de grootte veranderen. Dit doet Bootstrap met verschillende aanduidingen voor de verschillende grootten en platforms. XS: SM: MD: LG: Telefoons (Extra Small) Tablets (Small) Laptops en standaard PC's (Medium) PC's met een erg groot scherm (Large) Je zou dus verschillende grootten in kunnen stellen op verschillende platforms. Dit doe je dan op deze manier: <div class= row > <div class= col-xs-6 col-sm-7 col-md-8 col-lg-9 > </div> <div class= col-xs-6 col-sm-5 col-md-4 col-lg-3 > </div> </div> Maar wat als je wilt dat meerdere platforms dezelfde grootte hebben? Hoe doe je dat dan? Moet je dan voor elk platform de grootte apart instellen? Het antwoord is nee. Stel je maakt een col-xs-6, dan is de grootte op alle grotere platforms automatisch ook 6 blokken. Maak je een col-md-6, dan zijn alle medium en large platforms 6 blokken, maar het telt dan niet voor alles wat kleiner dan dat is. Wanneer je dus een waarde invult, geldt die waarde voor de grootte die je hebt gekozen, én alles wat groter dan dat is.

20 DEEL 3 WAAROM WERKT DIT #@$!DING NIET???

21 FAQ Werkt er iets niet? Zit je ergens vast? Hier zijn wat problemen en oplossingen die misschien overeenkomen met de jouwe. Niks wat er in deze uitleg staat werkt? INSTALLEER BOOTSTRAP EERST. Om de een of andere reden werken andere Bootstrap classes zoals img-rounded niet meer, hoe komt dit? Als je in je CSS de border-radius op 0 hebt gezet, zoals bij de stap waar je de navbar rechte hoeken kunt geven, dan kan het soms zijn dat dit het hele bestand aantast. Als je toch wilt dat een img wordt afgerond, maak je een nieuwe CSS regel voor die afbeeldingen en zet je daar in: border-radius: X%!important; Hierin vervang je X door een percentage, wat afhangt van hoe afgerond je een afbeelding wil hebben. Mijn columns zien er erg raar uit en willen niet meewerken. Zorg dat je columns altijd in een div genaamd row hebt staan! Anders kan dit erg veel problemen opleveren! Waarom gaat mijn carousel niet naar de volgende afbeelding? 1. Je hebt data-ride= carousel niet in de opening tag van de div gezet. 2. Je hebt JQuery niet goed geladen (de code dus vergeten onderin de body te zetten bij de voorbereiding) 3. Je staat met je muis op de afbeelding. Zolang je met je muis niet op de afbeelding staat, zal het gewoon door blijven draaien. Kan ik ook een deel van de navbar links hebben, én een deel van de navbar rechts hebben? Ja, dan moet je gewoon twee <ul> elementen hebben. Eentje geef je de class pull-right, en de ander geef je de class pull-left.

22 Bedankt voor het lezen...? Het spijt me dat ik je zo gemarteld heb met deze extreem lange stukken tekst. Hier heb je een veel te vaak gebruikte meme als beloning. Wow. Hopelijk weet je nu wel iets meer van Bootstrap, en kun je je website ook al een stuk mooier maken. Voor meer informatie over het gebruik van Bootstrap, kun je nog altijd naar gaan en daar een kijkje nemen bij hun Bootstrap tutorials.

Jarno Verhoogt 21 mei 2014 Stud. Nr. 500684953 Docent: Joost Faber. Deeltoets 2: Hoe maak je met javascript een eenvoudige slideshow?

Jarno Verhoogt 21 mei 2014 Stud. Nr. 500684953 Docent: Joost Faber. Deeltoets 2: Hoe maak je met javascript een eenvoudige slideshow? Jarno Verhoogt 21 mei 2014 Stud. Nr. 500684953 Docent: Joost Faber Deeltoets 2: Hoe maak je met javascript een eenvoudige slideshow? Inleiding Dit is een eenvoudige handleiding om in javascript een simpele

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B

Inhoudsopgave. Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B Inhoudsopgave Stappen 1 Ervaringen 2 Wireframes 3 PIOTR TEKIEN HKU GAME ART GAR-1B PORTFOLIO 1 - STAPPEN Stappen INTRODUCTIE Voordat ik over mijn stappen vertel, wil ik kort toelichten dat ik eerder een

Nadere informatie

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com Welkom bij mijn website tutorial (Deel 3) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

Inhalen les 7 (versie B)

Inhalen les 7 (versie B) Inhalen les 7 (versie B) Stap 1: Open de startmap van les 6 De map heet Startmap Les 6. Als je de map hebt geöpend zie je verschillende bestanden en een map Website. Wij gebruiken nu alleen de map Website.

Nadere informatie

Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2)

Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2) Welkom bij mijn website tutorial (Deel 2) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

WEBSITE-DESIGN CHRIS VERMAAS & FJODOR VAN SLOOTEN 2014-201000018-1B

WEBSITE-DESIGN CHRIS VERMAAS & FJODOR VAN SLOOTEN 2014-201000018-1B WEBSITE-DESIGN CHRIS VERMAAS & FJODOR VAN SLOOTEN 2014-201000018-1B WEBSITE-DESIGN INHOUD COLLEGE Stappenplan: stap 4 HTML, Stylesheets vervolg slides @ vanslooten.com/websitedesign Website-design 1-12-2014

Nadere informatie

Een quiz plaatsen op je website

Een quiz plaatsen op je website Een quiz plaatsen op je website Om de deelnemers een beetje na te laten denken kan je een quiz toevoegen op je site. Dat doe je op de volgende manier: a. Een quiz aanmaken Ga naar je eigen pagina en klik

Nadere informatie

Hoe moet je een prachtige presentatie maken?

Hoe moet je een prachtige presentatie maken? Hoe moet je een prachtige presentatie maken? www.meestermichael.nl Geef de presentatie een titel. Klik dit vak aan om jouw presentatie een ondertitel te geven. Hier kun je je presentatie een titel geven

Nadere informatie

De Kleine WordPress Handleiding

De Kleine WordPress Handleiding Introductie Dit is geen uitgebreide handleiding om een WordPress website of blog mee te bouwen. Het is ook geen overzicht van alle aspecten die een WordPress website zo bijzonder maken en geen verhandeling

Nadere informatie

Meehelpen met de ontwikkeling van nieuwe of verbetering van bestaande spellen. Pag. 1 www.edubas.nl

Meehelpen met de ontwikkeling van nieuwe of verbetering van bestaande spellen. Pag. 1 www.edubas.nl Meehelpen met de ontwikkeling van nieuwe of verbetering van bestaande spellen. Pag. 1 Versie 1.0 februari 2015 Start-versie Over dit document In dit document probeer is duidelijk te maken hoe de spellen

Nadere informatie

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding

De WordPress 3.5 Beginners Handleiding De WordPress 3.5 Beginners Handleiding Internetbureau Elephant april 13 Inhoud Introductie... 2 Inloggen... 3 Het dashboard... 5 Berichten en pagina's... 6 Nieuw Bericht... 6 Nieuwe Pagina... 8 Afbeeldingen,

Nadere informatie

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond

Achtergrond en lettertype Opmaak Achtergrond Opmaak Achtergrond Afbeelding in achtergrond Frontpage Express is het meest eenvoudige programma voor het maken van je homepage. Is het programma niet geïnstalleerd op je PC, dan is het te downloaden en daarna te installeren. We zullen nu een aantal

Nadere informatie

Een checklist invoegen in je pagina

Een checklist invoegen in je pagina Een checklist invoegen in je pagina Een checklist bestaat uit 2 onderdelen, een tabel en een checkbox. Als eerste moet er een tabel gemaakt worden zodat de checkbox in de tabel kan worden ingevoegd. Ook

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

Procesbeschrijving. [team 1] [Sodfa Shafik] [Daniël Jansen] [ ] [ ] [

Procesbeschrijving. [team 1] [Sodfa Shafik] [Daniël Jansen] [ ] [ ] [ Procesbeschrijving [team 1] [Sodfa Shafik] [Daniël Jansen] [4293053] [5491185] [http://www.students.science.uu.nl/~5491185/opdracht1/site/index.html] Procesbeschrijving Beschrijf bij alle genummerde items

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress V 1.0 Door Inhoud Inloggen op de website... 3 Het Dashboard... 4 Berichten... 5 Berichten aanmaken... 5 Berichten bewerken... 6 Pagina's... 7 Pagina's aanmaken... 7 Pagina's bewerken...

Nadere informatie

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase

Grafisch ontwerp. Referenties. https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/ http://www.bluetrainmobile.com/mobile-showcase Mobiel Datanose Op dit moment is mobiel datanose niet goed gedaan; je krijgt gewoon de site te zien zoals je het te zien krijgt op pc's of laptops. Maar vaak heb je het probleem dat je op je mobiel moet

Nadere informatie

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders.

Stappenplan Website de Palster. Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. Stappenplan Website de Palster Deze uitleg werkt met Internet Explorer. In Firefox of een andere browser werkt het anders. 1 Inhoudsopgave: Titel bladzijde Aanmelden op de website 3 Foto s in het fotoboek

Nadere informatie

Stap 1: je eigen website registreren & activeren

Stap 1: je eigen website registreren & activeren Stap 1: je eigen website registreren & activeren Je eigen website registeren We gaan nu echt aan de slag en gaan in een mum van tijd onze eigen website reeds hebben gestart. Je eigen website is niet meer

Nadere informatie

Virgo + WPS Office. Tabletproject

Virgo + WPS Office. Tabletproject Virgo + WPS Office Tabletproject Melissa Havet September 2014 Beste collega s Enkele weken geleden gingen wij van start met een nieuw project: de tablet. Uiteraard is het voor vele onder ons nieuw, inclusief

Nadere informatie

Proefles informatica op het Alberdingk Thijm College. Het maken van een website met de tekstverwerker Kladblok of TextWrangler

Proefles informatica op het Alberdingk Thijm College. Het maken van een website met de tekstverwerker Kladblok of TextWrangler Proefles informatica op het Alberdingk Thijm College Het maken van een website met de tekstverwerker Kladblok of TextWrangler 1 Start het programma kladblok: (Start à Programma s à Bureau-accessoires à

Nadere informatie

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website

FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website FAQ (veel gestelde vragen) nieuwe website De werkgroep communicatie (die de bedenkers van de website zijn) willen heel graag dat iedere doelgroep de website gaat begrijpen en er mee kan omgaan. Daarom

Nadere informatie

Het scherm is verdeeld in enkele blokken.

Het scherm is verdeeld in enkele blokken. Log in op de achterkant van de website door naar http://www.cbs-sjaloomschool.picto.nl/joomla/administrator te gaan. Ingelogd zie je dit controle paneel. Je ziet het hoofdmenu van het beheerdersaccount.

Nadere informatie

Les 7. Instap. CSS en views: schilderijen. Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is.

Les 7. Instap. CSS en views: schilderijen. Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is. Les 7 Instap Pas even de header aan van het thema en zorg ervoor dat er geen websitenaam en slogan te zien is. CSS en views: schilderijen Ons eerste overzicht in de vorige les bestond uit het tonen van

Nadere informatie

Instaleren van PFS 10.10.1. Deze les is geschreven op een pc met Windows 7! Houd daar rekening mee en pas aan waar nodig! ********

Instaleren van PFS 10.10.1. Deze les is geschreven op een pc met Windows 7! Houd daar rekening mee en pas aan waar nodig! ******** Instaleren van PFS 10.10.1 Deze les is geschreven op een pc met Windows 7! Houd daar rekening mee en pas aan waar nodig! ******** Voor je gaat beginnen, moet eerst het oude programma worden verwijderd!

Nadere informatie

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com

Voor vragen: http://www.richard3332.nl/ of mail naar Richard3332@gmail.com Welkom bij mijn website tutorial (Deel 6) Ik ga uit van Microsoft XP voor de duidelijkheid. Ik heb dus geen idee of de programma s die ik gebruik ook op Vista werken. Notepad++ werkt zowieso op xp en Vista.

Nadere informatie

Versie 0.4. Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen. Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman

Versie 0.4. Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen. Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Documentatie Onsweb Club plugin voor KNKV verenigingen Versie 0.4 Laatste wijziging: 19 juli 2012 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Alle rechten in dit document zijn voorbehouden. www.onsweb.nl,

Nadere informatie

WEBSITE-DESIGN CHRIS VERMAAS & FJODOR VAN SLOOTEN 2014-201000018-1B

WEBSITE-DESIGN CHRIS VERMAAS & FJODOR VAN SLOOTEN 2014-201000018-1B WEBSITE-DESIGN CHRIS VERMAAS & FJODOR VAN SLOOTEN 2014-201000018-1B WEBSITE-DESIGN INHOUD COLLEGE Afronding vak JQuery, mail(formulieren) en social media Testen Website-design 5-1-2015 2 AFRONDING VAK

Nadere informatie

Zelf een eenvoudige website opzetten. Jorrit Groenevelt & Arjan Kraak Juni 2013

Zelf een eenvoudige website opzetten. Jorrit Groenevelt & Arjan Kraak Juni 2013 Zelf een eenvoudige website opzetten Jorrit Groenevelt & Arjan Kraak Juni 2013 1 Inleiding/Doel Een onmisbaar onderdeel van het starten van een bedrijf is het opzetten van een website. Een onderneming

Nadere informatie

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT

1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Versie 1 BUSINESS INTERNET SUPPORT Yoron Dot Net Stap voor stap Handleiding YORON DOT NET BEHEER V1.X Stap voor stap handleiding YORON Het Wielsem 10 s-hertogenbosch Inhoudsopgave Opstarten Yoron DotNet

Nadere informatie

Web Presence Builder. Inhoud

Web Presence Builder. Inhoud Web Presence Builder Inhoud Inhoud... 1 Wat is Web Presence Builder?... 2 Het categoriescherm... 2 De eerste stappen naar een eigen website... 3 Onderwerp selecteren en website naam aanpassen... 3 Vooraf

Nadere informatie

Templates maken voor Joomla! Hoe maak je zelf een template voor je Joomla! website

Templates maken voor Joomla! Hoe maak je zelf een template voor je Joomla! website Templates maken voor Joomla! Hoe maak je zelf een template voor je Joomla! website Wat we gaan doen 1. Wie ben ik? 2. Voor- en nadelen bestaande templates en eigen templates 3. Eigen template op basis

Nadere informatie

Handleiding Wordpress

Handleiding Wordpress Handleiding Wordpress Inhoudsopgave 1. Inloggen 2. Berichten en Pagina s 3. Afbeeldingen en video s 4. Weblinks 1. Inloggen 1.1 Inloggen bij Wordpress We starten met het inloggen op je WordPress gebaseerde

Nadere informatie

Een webpagina maken. Een website bouwen met HTML en CSS practicum 1

Een webpagina maken. Een website bouwen met HTML en CSS practicum 1 Een webpagina maken De komende periode wordt in 8 practica een aantal technieken behandeld, die je nodig hebt om een (eenvoudige) website te kunnen bouwen. Nadat je deze 8 practica hebt doorgewerkt, moet

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2015 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2015 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

HTML en CSS gevorderd

HTML en CSS gevorderd HTML en CSS gevorderd Inhoudsopgave Inleiding! 3 Opbouw webpage en css! 4 DIVʼs of iframes?! 8 Eigen icoon in de adresbalk van de browser! 8 Web-editors! 8 Koppelen van css-bestanden! 9 Browser afhankelijke

Nadere informatie

Stap 2 Je template invullen

Stap 2 Je template invullen Stap 2 Je template invullen Allereerst in stap 2 gaan we onze template ophalen. Die staat op www.alphamegahosting.com/516, ook de uitleg is daar te vinden. Je kunt hem vanaf daar downloaden en op je bureaublad

Nadere informatie

1 van 8 22-2-2012 20:43

1 van 8 22-2-2012 20:43 1 van 8 22-2-2012 20:43 Garmin Basecamp is een gratis software programma van Garmin. Het vergelijkbaar met mapsource, echter met de nieuwe toestellen (oregon, dakota en gpsmap 62) heeft het een aantal

Nadere informatie

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken.

Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. WELKOM Bedankt om dit gratis e-book te downloaden! J Ik weet dat het soms best wel allemaal wat ingewikkeld kan lijken. Als anderen vertellen over de hosting van hun website, en updates doen en backups

Nadere informatie

Pro templates. Copyright Starteenwinkel.nl

Pro templates. Copyright Starteenwinkel.nl Pro templates Copyright Starteenwinkel.nl Lees in deze handleiding over: 1. PRO templates; voor wie geschikt? 2. Aan de slag met een PRO template 3. Template Designer 4. Template Vormgever 5. Sliders aanpassen

Nadere informatie

Handleiding agendaitem

Handleiding agendaitem Handleiding agendaitem AlmereHaven Gids Je eigen gidspagina maken? Hoe gebruik ik deze website Video en/of tekst toevoegen >> Maak hier je eigen pagina Aanmaken van een Agenda-item (agenda pagina) Wonen

Nadere informatie

Voordelen: Nadelen: Benodigdheden: Programma s: Google Web Designer. Photoshop. Sublime (HTML-editor) Websites: Tinypng.com

Voordelen: Nadelen: Benodigdheden: Programma s: Google Web Designer. Photoshop. Sublime (HTML-editor) Websites: Tinypng.com Google Web Designer Voordelen: Sneller en makkelijker. Banners kunnen worden afgespeeld op telefoons (flash kan dit niet). Het vervangen van plaatjes kan zonder het programma op te starten. Meer FPS dan

Nadere informatie

Website met Wordpress

Website met Wordpress Website met Wordpress 5. Tabellen Onderwerpen van deze les: Editor Tiny MCE toevoegen Tabellen maken met TinyMCE WP-Table reloaded installeren en gebruiken Excel importeren in WP-Table reloaded Content

Nadere informatie

Ik zal je nu stap voor stap laten zien hoe je je product op je website als betaalde download kunt aanbieden.

Ik zal je nu stap voor stap laten zien hoe je je product op je website als betaalde download kunt aanbieden. Inleiding Als je producten op je website wilt verkopen maar je wilt niet meteen een hele webshop optuigen, dan kan dit ook eenvoudiger. Er is een manier om snel en gemakkelijk producten op je website te

Nadere informatie

Is het mogelijk een aparte categorie te maken waar allerlei vragen en antwoorden omtrent webdesign geplaatst kunnen worden?

Is het mogelijk een aparte categorie te maken waar allerlei vragen en antwoorden omtrent webdesign geplaatst kunnen worden? Aparte categorie voor webdesign mogelijk? Geschreven door Eckie76-21/07/2008 16:17 Is het mogelijk een aparte categorie te maken waar allerlei vragen en antwoorden omtrent webdesign geplaatst kunnen worden?

Nadere informatie

Simon de schildpad. 2012 J van Weert 1

Simon de schildpad. 2012 J van Weert 1 Programmeren met Simon Simon de schildpad 2012 J van Weert 1 Inleiding: Wat is programmeren eigenlijk? Een computer doet niets zonder een programma. Die programma s worden geschreven door mensen: programmeurs.

Nadere informatie

Websitecursus deel 1 HTML

Websitecursus deel 1 HTML Websitecursus deel 1 HTML WebCie A Eskwadraat www@a-eskwadraat.nl 8 april 2015 Inleiding Website cursus in drie delen: HTML CSS Javascript We gaan uit van geen voorkennis. Als je vragen hebt, stel ze!

Nadere informatie

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016

Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Ontwerp Portfoliowebsite MMIO 2016 Marit Beerepoot 10983430 7 februari 2016 Informatiekunde Universiteit van Amsterdam Inleiding Voor deze opdracht was het de bedoeling dat er 3 verschillende voorstellen

Nadere informatie

Handleiding: Whitelabel Customersite

Handleiding: Whitelabel Customersite ARGEWEB B.V. Handleiding: Whitelabel Customersite Controlportal.nl Argeweb Support 8-1-2009 Handleiding voor het gebruik maken van de Whitelabel Customersite op controlportal.nl, door Resellers van Argeweb.

Nadere informatie

Groepsleden: Pieter Luts HTML 5 Arno Neyens 12/03/2015 Joachim Geerts

Groepsleden: Pieter Luts HTML 5 Arno Neyens 12/03/2015 Joachim Geerts Groepsleden: Pieter Luts HTML 5 Arno Neyens 12/03/2015 Joachim Geerts Vince Vandormael Project Bootstrap Project Bootstrap 1 AANDACHTSPUNTEN JUMBOTRON 1.1 WAT IS JUMBOTRON Een jumbotron fungeert als een

Nadere informatie

HTML Editor: tabellen en hyperlinks

HTML Editor: tabellen en hyperlinks LES 19 HTML Editor: tabellen en hyperlinks In deze les leert u nog iets meer over HTML en de HTML Editor van OpenOffice.org. U leert hoe u absolute en relatieve hyperlinks maakt. We staan even stil bij

Nadere informatie

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien.

1. Open het programma KompoZer Het grote witte vlak is een nog lege webpagina. Deze gaan we nu van inhoud voorzien. Minicursus KompoZer In deze cursus ga je leren werken met het computerprogramma KompoZer. Stapsgewijs maak je een voorbeeldsite. Daarna kun je alles wat je geleerd hebt gebruiken om je eigen website te

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid

Meten van mediawijsheid. Bijlage 6. Interview. terug naar meten van mediawijsheid Meten van mediawijsheid Bijlage 6 Interview terug naar meten van mediawijsheid Bijlage 6: Het interview Individueel interview Uitleg interview Ik zal je uitleggen wat de bedoeling is vandaag. Ik ben heel

Nadere informatie

- Plan Zo kun je een. website bouwen!

- Plan Zo kun je een. website bouwen! - Plan Zo kun je een website bouwen! BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i1 1 8-7-2008 17:23:14 BoekjeHoeKanJeEenWebsiteBouwen.i2 2 8-7-2008 17:23:15 In dit boekje staat de uitgebreide versie van hoe je een

Nadere informatie

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw LinkedIn Simpel: Je Profiel EBoekje voor starters Annet van Betuw Februari 2015 Over dit boekje Dit Eboekje is de weergave van de webinars LinkedIn Simpel: Je Profiel van 24 september 2014 en 8 oktober

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. 1. Hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube?

Vragen en antwoorden. 1. Hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube? Vragen en antwoorden. Inhoud: 1. hoe krijg ik mijn filmpje op YouTube? 2. hoe kan ik een enkel beeld uit de Video ophalen? 3. hoe kan ik mijn films afsluiten zonder het Magix programma te sluiten? 4. hoe

Nadere informatie

Interactief blok 2 code opdracht 6 - wireframe

Interactief blok 2 code opdracht 6 - wireframe Interactief blok 2 code opdracht 6 - wireframe 1. Klaarzetten bestanden Dit is een best practice voorbeeld. Maak een map aan voor je site. Hier komen alle bestanden in te staan (HTML, CSS en al je afbeeldingen).

Nadere informatie

Starten Login. Simply SEO WEB APP Linie 552-1 7325 DZ Apeldoorn NEDERLAND. T: 055 843 79 48 E: info@simply-web.nl

Starten Login. Simply SEO WEB APP Linie 552-1 7325 DZ Apeldoorn NEDERLAND. T: 055 843 79 48 E: info@simply-web.nl Starten Login Om uw website te beheren moet u eerst inloggen op WordPress. Ga naar uw website en typ achter www.simply-web.nl de link /beheer http://www.praktijkvoorkindensport.nl/beheer U krijgt in het

Nadere informatie

Template maken voor Webshops van FreeWebShop

Template maken voor Webshops van FreeWebShop Template maken voor Webshops van FreeWebShop Versie 1 Peter Jan van Tuil Maart 2011 info@van-tuil.info De uitdaging. Een kennis die een site wil hebben, een webshop. Het grafisch ontwerp is er al. Voor

Nadere informatie

Time- management in Todoist

Time- management in Todoist Time- management in Todoist Doel van deze korte instruc2e is dat je de basis van de 2me- management technieken die je in onze training hebt geleerd direct kunt gaan toepassen met behulp van de takenmanager

Nadere informatie

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen

A Inloggen. B - Wachtwoord Veranderen A Inloggen 1. Ga naar http://webtinq.nl 2. Klik op de knop "Login". 3. Voer het e-mail adres en wachtwoord in dat je hebt gekregen. 4. Klik op de knop "Login". 5. Je bent nu ingelogd! B - Wachtwoord Veranderen

Nadere informatie

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw

LinkedIn Simpel: Je Profiel. EBoekje voor starters Annet van Betuw LinkedIn Simpel: Je Profiel EBoekje voor starters Annet van Betuw 11 juni 2015 Over dit boekje Dit Eboekje is de weergave van het webinar LinkedIn Simpel: Je Profiel van 11 juni 2015 en gebaseerd op eerdere

Nadere informatie

Web building gevorderden: CSS & JavaScript. Karel Nijs 2008/11

Web building gevorderden: CSS & JavaScript. Karel Nijs 2008/11 Web building gevorderden: CSS & JavaScript Karel Nijs 2008/11 Webbuilding gevorderden les 3 JavaScript intro JavaScript invoegen JavaScript statements JavaScript popup berichten JavaScript functies JavaScript

Nadere informatie

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op

Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP... 8 Joomla installeren op 1 Inhoudsopgave Disclaimer... 3 Voorwoord... 4 Inleiding... 5 Het downloaden van XAMPP... 7 Het installeren van XAMPP.... 8 Joomla installeren op XAMPP... 15 Handige links... 16 2 Disclaimer Bij de samenstelling

Nadere informatie

Versie 0.2. Documentatie Onsweb Club plugin voor NHV verenigingen. Laatste wijziging: 10 mei 2013 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman

Versie 0.2. Documentatie Onsweb Club plugin voor NHV verenigingen. Laatste wijziging: 10 mei 2013 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Documentatie Onsweb Club plugin voor NHV verenigingen Versie 0.2 Laatste wijziging: 10 mei 2013 Auteurs: Marien Dongstra, Sebastian Huisman Alle rechten in dit document zijn voorbehouden. www.onsweb.nl,

Nadere informatie

De principes van unobtrusive JavaScript. Peter-Paul Koch (ppk) http://www.quirksmode.org PFCongrez, 12 april 2008

De principes van unobtrusive JavaScript. Peter-Paul Koch (ppk) http://www.quirksmode.org PFCongrez, 12 april 2008 De principes van unobtrusive JavaScript Peter-Paul Koch (ppk) http://www.quirksmode.org PFCongrez, 12 april 2008 Unobtrusive JavaScript Bescheiden? Onopvallend? Unobtrusive JavaScript Volgens Wikipedia

Nadere informatie

PhotoworkZ pop-up website handleiding

PhotoworkZ pop-up website handleiding PhotoworkZ pop-up website handleiding Inhoudsopgave PhotoworkZ pop-up website handleiding...1 Aanmelden op de admin module...2 Beheer van teksten...3 Tekst downloaden en aanpassen...3 Aanpassen van teksten...4

Nadere informatie

http://www.zeelandtotaal.nl/les_gevorderd/les_1/index_les_1_gev.php

http://www.zeelandtotaal.nl/les_gevorderd/les_1/index_les_1_gev.php 1 van 7 28-5-2010 12:36 We hebben deze situatie voor ons. Misschien met wat andere kleuren maar dat maakt niet uit. Het belangrijkste is dat de linken op de pagina staan en het logo. Het kan zijn dat je

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008 Handleiding website Laatst bijgewerkt: 17 mei 2008 In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord

Nadere informatie

Het gebruik van jalbum om fotoalbums te maken. Beknopte handleiding

Het gebruik van jalbum om fotoalbums te maken. Beknopte handleiding Het gebruik van jalbum om fotoalbums te maken. Beknopte handleiding I. Voorbereidende werken Om het album vlot te kunnen maken is het best om geen foto s te gebruiken die enorm groot zijn in bytes. Ik

Nadere informatie

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1

Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 1 Handleiding Word Press voor de bewoners Westerkaap 1 Inhoud: Inloggen Pagina 1 Algemeen Pagina 2 Berichten Pagina 2 Bericht bewerken, Linken Pagina 3-4 Plaatje toevoegen bericht Pagina 5-6 Bericht publiceren

Nadere informatie

HTML Graphics. Hans Roeyen V 3.0

HTML Graphics. Hans Roeyen V 3.0 HTML Graphics Hans Roeyen V 3.0 19 maart 2015 Inhoud 1. HTML5 Canvas... 3 1.1. Het Canvas element... 3 2. SVG Element... 9 2.1. SVG vergeleken met Canvas... 9 2.2. Een cirkel tekenen met SVG... 10 2.2.1.

Nadere informatie

Handleiding Joomla 3.x

Handleiding Joomla 3.x Handleiding Joomla 3.x Hoe maak ik een call to action button? Geschreven: Sandra van der Heijden (2015) AdviesMies Introductie Het wordt regelmatig geroepen. Je hebt call to action buttons nodig op je

Nadere informatie

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0

Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Ontwerprapport Save Energy Leiden Dennis Wagenaar 19-04-10 v 1.0 Inhoudsopgave Inleiding...4 1 Grafisch Ontwerp...5 1.1 De website...5 1.2 Header...6 1.3 Menu...6 1.4 Content...7 1.5 Grafieken...7 1.5

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

Dag 12: Extensies installeren

Dag 12: Extensies installeren Joomla in dagen Direct naar het menu gaan Onze Drupal in 24 dagen tutorial al doorlopen? Dag 12: Extensies installeren In de tutorial van morgen gaan we een contact formulier invoegen, standaard heeft

Nadere informatie

Min-height en min-width

Min-height en min-width Oefening 15.5 Min-height en min-width Maak op van uw een webpagina s een div die u voorziet van een geschikte waarde voor min-height en min-width. Laat zien wat er gebeurt als u het lettertype verkleint

Nadere informatie

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken

Kies [paginas]: Een lijst met alle paginas verschijnt. Muis-over en er verchijnen opties per pagina: Bewerken prullenbak bekijken Wordpress handleiding: Algemeen: -Hosting 200Mb webruimte en 2Gb verkeer per maand voor 3 euro per maand. Bij overschrijding volgt automatisch een verdubbeling naar de ruimte/verkeer naar 400Mb/4Gb/6 euro

Nadere informatie

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/.

Handleiding website. Inloggen Start uw internet browser en ga naar http://www.rbaoreven.nl/. Handleiding website In deze handleiding staat alles wat u nodig heeft om een bericht op de website van de Reddingsbrigade Aoreven Heythuysen te plaatsen. Alles wordt in woord en beeld uitgelegd. Inloggen

Nadere informatie

Handleiding Dashboard. Pensioenfonds Vervoer

Handleiding Dashboard. Pensioenfonds Vervoer Handleiding Dashboard Pensioenfonds Vervoer Zo kijk je naar je pensioen! Kijk af en toe naar je pensioen. Hoeveel pensioen kun je verwachten? En is het genoeg? Bekijk het gevolg van verschillende keuzes.

Nadere informatie

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina.

U ziet de progressie van de download aan de groene blokjes in het balkje helemaal onder aan de pagina. Gegevens exporteren en bewerken vanuit GRIEL Stap 1. Selecteer de juiste gegevens en download deze 1. Stel het datumfilter in op de gewenste periode. Druk op ververs. 2. Maak met behulp van het filter

Nadere informatie

Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow

Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow Scratch les 3: Quiz! Je eigen spelshow Hoeveel weten jouw vriendjes en vriendinnetjes over jouw favoriete onderwerp? Test het met je zelfgemaakte quiz! Ga naar https://scratch.mit.edu/projects/112774047/.

Nadere informatie

Handleiding galerij.

Handleiding galerij. Handleiding galerij. Inloggen: Allereerst moet je inloggen op de website. Ga hiervoor in de rechterkolom naar beneden naar het menu Log in (onder de buienradar) Vul je gebruikersnaam en password in. Vink

Nadere informatie

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s

Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Pagina s Les 3: Het maken van pagina s, het menu en het schrijven van een blogpost Bij het maken van een blog is het belangrijk dat je er inhoud op plaatst. Dit noemen we content. Alles wat je openbaar op je blog

Nadere informatie

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht

Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Programma: HTML / Website Onderdeel: Opdracht Uitleg + Opdracht Inhoudsopgave Een website bouwen... pag. 2 Opdracht... pag. 2 Opslaan van het werk... pag. 2 Aan het werk.... pag. 3 Speciale knoppen...

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site

Kies File>New>Blank Page>PHP. Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Kies File>New>Blank Page>PHP Je kunt eventueel nog een stylesheet koppelen. Definieer nu eerst een site! Dat betekent: Site>New Site Geef de site een passende naam. Kies ook de juiste map voor de webdocumenten.

Nadere informatie

Whitepaper. E-mail design best practices

Whitepaper. E-mail design best practices Whitepaper E-mail design best practices 14 tips voor het design van je e-mail Versterk de boodschap van je uiting Best practices voor je e-mail design Het design speelt een grote rol in de eerste indruk

Nadere informatie

Responsive Design. Werkwijze en aanlevering Responsive Design. Mach3Builders

Responsive Design. Werkwijze en aanlevering Responsive Design. Mach3Builders Responsive Design Werkwijze en aanlevering Responsive Design Mach3Builders Introductie Door de explosieve stijging van het aantal soorten devices waarop websites bekeken kan worden, is het ontwerpen van

Nadere informatie

Wordpress website beheren

Wordpress website beheren Wordpress website beheren gemaakt door: Noppert Websites www.noppertwebsites.nl Wordpress website beheren bladzijde 1 Inhoudsopgave Onderwerp: Inloggen en eerste indruk Pagina aanmaken/bewerken Foto/afbeelding

Nadere informatie

VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing.

VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing. VKblog-importer : De gebruiksaanwijzing. deze gebruiksaanwijzing beschrijft versie 0.1.2 VKblog-importer is een plugin voor WordPress die bedoeld is om blogs van VKblog te importeren in WordPress. Posts

Nadere informatie

Handleiding onderhoud basisschoolwebsite. Erik Zeeuwen - Versie: 1.2 Februari 2006

Handleiding onderhoud basisschoolwebsite. Erik Zeeuwen - Versie: 1.2 Februari 2006 1 Beste webmeester, Voor u ligt een korte handleiding voor het onderhouden van uw eigen website. Dit onderhoud gaat heel eenvoudig door het aanmaken van documenten in Microsoft Word. Er wordt dan ook verondersteld

Nadere informatie

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl

Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl Welkom bij onze gratis cursus Door hoemaakjeeenblog.nl In 5 stappen uw eigen professionele blog maken Hoemaakjeeenblog.nl 1 Inhoudsopgave Welkom bij onze gratis cursus... 1 Stap 1, Een domeinnaam registreren

Nadere informatie

Les 13. Voorbereiding

Les 13. Voorbereiding Les 13 Voorbereiding 1. Plaats DEZE TWEE PLUGINS op de server in de map libraries. Deze is nodig voor de werking van Masonry Views en Masonry API 2. Schakel de modules Masonry Views en Masonry API in.

Nadere informatie