SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 09/05/2016 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 09/05/2016 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee"

Transcriptie

1 SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 09/05/2016 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee Aanwezigen: WTCB: KULeuven: VITO: Verontschuldigd: WTCB: VITO: KULeuven: Luc François, Jeroen Van der Veken, Gust Van Lysebetten, Kristof Caubergs (verslaggever) Damien Picard, Lieve Helsen Koen Allaerts Gerrit Draelants, Noël Huybrechts, Paul Van den Bossche Johan Desmedt Dirk Saelens 0. Verwelkoming aanwezigen verontschuldigingen Luc François opent de vergadering en licht de agenda toe. Agenda: Stand van zaken en planning: Geschiktheidskaarten en activering ondergrondse constructies (GVL en NH) Screening web tools en EPB problematiek (LFR) Piloot en demoprojecten (KA) Modellering, dimensioneringstool en regelaarmodel (DP) Belastingsduurgenerator e.a. (JVDV) Communicatie: Bouwunie: 24, 26 en 31/05/2016 Slotevenement: september 2017 Varia

2 1. Stand van zaken en planning a. Geschiktheidskaarten en activering ondergrondse constructies GVL overloopt de acties van het WTCB Geotechniek. 2 geothermische micropalen in Limelette: TRT s zijn gedaan, het rapport moet opgesteld worden: 07/2016 Er zullen waarschijnlijk nog extra proeven gebeuren. Metingen Oud Heverlee VHP kolommen De metingen worden uitgevoerd maar het is moeilijk om meer data te krijgen van de warmtepomp (en of ze wel degelijk op de pompen werken, het is niet heel duidelijk wanneer wat gebruikt wordt). GVL zal proberen om meer informatie te bekomen. Eerste rapport zal tegen de zomer 2016 klaar zijn. Actie GVL: extra info opvragen Vergelijking klassieke, Distributed en Enhanced TRT s: Het rapport moet nog opgesteld worden: 07/2016 De data zijn in grote lijnen geanalyseerd, er dient nog meer in detail naar gekeken te worden. Een meer geavanceerde analyse kan gebeuren op distributed TRT. Thermisch geactiveerde funderingsplaat (woning Sint Laureins): In samenwerking met ACO Bouwteam werden temperatuurkabels geïnstalleerd om later de temperatuur op te volgen (in vloerplaat, energieplafond). Na het bouwverlof zal de woning bewoond zijn. Energiepalen Leuven (DMOA Architecten): Er zijn 20 energiepalen geïnstalleerd, de vloerplaat is gegoten en de kelderwand wordt bekist. Er wordt nagegaan of er een enhanced TRT uitgevoerd kan worden. Waarschijnlijk zal de TRT installatie door het trapgat binnen en buiten gebracht worden, er dient nagegaan te worden of dit mogelijk is. In 2 palen zullen reksensoren en thermokoppels geïnstalleerd worden. In de vloerplaten zal de temperatuur ook gemonitord worden. Opmerking LH: Er is een masterthesis voorgesteld, er wordt gewacht op de goedkeuring maar dit zal geen probleem vormen. Actie GVL: mogelijkheid enhanced TRT nagaan of TRT installatie mogelijk is Metingen AGC: De metingen zijn nog lopende. De grondwaterstroming werd opgemeten en zo werd de grondwaterstroomrichting afgeleid.

3 De optische vezeltemperatuurkabel is geïnstalleerd met als doel het verschil in temperatuur te meten (ongestoorde bodemtemperatuur en invloed van BEO veld). Hier komt momenteel nog niet veel data uit. De metingen blijven doorgaan, en hier dient verder naar gekeken te worden, de evolutie van de temperaturen komt niet overeen. Na 1 jaar metingen zal er meer duidelijkheid hieromtrent zijn. Uitbreiding KWO gedeelte: Het KWO gedeelte is momenteel vrij beperkt. Er is samengezeten met Iftech en ATG om de mensen een beter idee te geven van de mogelijkheden van KWO. Mid mei zal een 2 de overleg plaatsvinden. AGT heeft een nieuwe, meer geavanceerde KWO kaart ontwikkeld. Dit geeft een ander beeld voor het potentieel van KWO. Interactie met BruGeoTherMap: Een Brussels project om het geothermisch potentieel van de ondergrond in Brussel in kaart te brengen. Termijn: 4 jaar. Proefproject Energiepalen: Het is niet evident om TRT uit te voeren op energiepalen. Momenteel worden testen uitgevoerd op een 2 de paal. Doel is om de komende maanden hierover een rapport te schrijven: midden 2016 Opmerking GVL: COST Actie TU1405 is zeer interessant, indien interesse kan hieraan deelgenomen worden. b. Screening web tools en EPB problematiek Alles dient goed afgesteld en gecoördineerd te worden. Screeningstool: De screeningstool loopt en wordt frequent gebruikt. Opmerking GVL: Het grote publiek gebruikt dit nog niet, vooral boorders. De tool is niet eenvoudig terug te vinden. Dimensionering boorveld: Actief sinds begin 2016, hier komen positieve reacties op. De vraag Hoe schat je warmte en koudevraag in? werd gesteld. Hiervoor staan er 2 hulptools in de steigers: Hoe ga je de warmtebehoefte voor woningen inschatten? Opmerking LH: Hoe kader je dit binnen het project? Het laatste deel van het project behandelt woningen Hydraulisch: in de realiteit wordt hier slordig mee omgesprongen. Hier werd een voorstel voor een tool opgesteld door PVDB. Economische en ecologische analyse: Dit staat al vrij ver in Excel, wel met de opmerking dat er een keuze gemaakt moet worden wat de configuratie betreft.

4 Er dienen nog data verzameld te worden ivm investeringen. Optimalisatie: Opmerking JVDV: Is er al geweten met wat er vergeleken gaat worden? Gasketel en airco zullen in rekening gebracht worden. Vergelijking tss EED en tool van ISSO73: Oplossing: de tool wordt gelanceerd maar met een disclaimer (koelvraag <15% van de warmtevraag). EPB: Op 9 februari werd er een meeting vastgelegd. De eerste case berekening werd vervolgens verstuurd, nadien werden de opmerkingen hierop erin verwerkt. Nu wil men nagaan of 15% goed zit. Op welke manier moet dan een grote passieve koelvraag gedimensioneerd worden? De meeste rekenen niet met de piekbelasting. EED vraagt zich af waarom er geen significant grotere koelvraag naar de bodem gestuurd kan worden? Er wordt voorgesteld om te testen wat er gebeurt indien er geen warmtevraag is. DP stelt voor om te proberen om het massadebiet vrij te laten (minimum, maar het mag hoger zijn). c. Piloot en demoprojecten 4 pilootprojecten: Evolution appartementen Maldegem: De metingen zijn afgerond, stopgezet in april. Rapport is voorzien voor mei juni Opmerking LFR: Comfortenquête doorgestuurd obv thesis. Hollandsch Huys: Ter Potterie: Is opgestart, het monitoren gaat stroef. Ter Potterie is wel heel goed gemonitord, alles wordt binnen het gebouw gemonitord, alles is geïntegreerd in het systeem. Rapport is voorzien voor het voorjaar KA School: Demoprojecten: OCMW kantoor Leuven: Hier wordt gebruik gemaakt van thermisch geactiveerde funderingspalen. Hier zouden meetgegevens uitgehaald kunnen worden. Nadeel is dat de parameters niet opgeslagen werden in het systeem. Begin volgend jaar zullen er voor 1 jaar metingen beschikbaar zijn.

5 Het rapport is voorzien voor het voorjaar Opmerking LFR: Het zou nuttig zijn om heel duidelijk mee te delen hoe er gemonitord moet worden (systeem, wat en hoe, verantwoordelijkheden, ) en dit dan in de code van goede praktijk opnemen. Opmerking LH: Er zou met Ingenium samengezeten kunnen worden. De Wending: Infrax gebouw: Stebo Kantoor: ST Lucia Turnhout: De beschikbare data zijn gemonitord. Er wordt nu een overleg met KUL gepland. d. Modellering, dimensioneringstool en regelaarmodel Model validatie: HH Tijdens de kerstperiode 2015 heeft een experiment plaatsgevonden. Het gebouw werd gedurende een 10 tal dagen gekoeld en opgewarmd. Er werden 4 periodes gemeten. De temperatuurmeting voor de betonkernactivering was constant fout. Regeling: MPC: model complexiteit Er is een paper geschreven over het bestuderen/evalueren van de MPC prestatie, hoe nauwkeurig moeten de modellen zijn? Eenvoudig model om MPC te evalueren: altijd fout MPC regelaar heeft accuraat regelaarmodel nodig. Grootte van regelaarmodel maakt niet uit Regeling: MPC: HH Een regelaarmodel obv meetdata. Deze aanpak werd vergeleken met de aanpak van DP. Conclusie: MPC met aanpak DP geeft de helft minder energieverbruik. Deze simulatie zou nu toegepast moeten worden in HH. Ventilatie speelt ook een heel grote rol. Regeling MPC: toolchain Om de MPC snel te kunnen opstellen. 1 jaar simuleren kan in 4 5 uren. Regeling: Optimale massa debiet in boorveld Er werd een paper ingestuurd over hogere massadebiet, meer terugval. Hieruit blijkt dat bij een hoger massadebiet het in en uittemperatuurverschil kleiner is.

6 Optimale design: Kostfuncties De kostfuncties zijn bijna klaar, de eerste versie van de thesis is geschreven. Enkel de kosten voor residentiële toepassingen moeten nog uitgevoerd worden. Optimale design: BDD: Het doel is om het rekenblad van JVDV om te zetten in Python. Planning: Zie slide ppt DP. e. Belastingsduurgenerator e.a. Er is 1 zonemodel maar de afgifte en regeling zitten er ook mee in. Uit de metingen bleek dat appartementen, scholen, kantoren, zelfs indien dezelfde grootte en U waarde, men ze niet over dezelfde kam mag scheren. JVDV is gestart met woningen. Hij geeft een vergelijking tussen het TRNSYS en zijn vereenvoudigd 1 zonemodel. Nog te doen: Omzetten naar Python met de hoop om Excel zoveel mogelijk te kunnen recupereren Aan de controller zal nog veel werk zijn Capaciteiten inschatten is heel moeilijk Model voor buffering in vat Metingen zullen moeilijk worden Planning: JVDV probeert tegen september klaar te zijn en bezorgt dan alles aan DP. 2. Communicatie: a. Bouwunie: 24, 26 en 31/05/2016 Op 24, 26 en 31 mei vinden in 3 verschillende gebouwen (Infrax, Eandis en Etap) avondsessies plaats, dit in samenwerking met Boydens, Verbeke en WTCB (LFR). Het doelpubliek zijn installateurs en architecten. Het doel is om geothermie meer kenbaar te maken. b. Slotevenement: september 2017 LFR doet een voorstel ivm het slotevent. Datum: september 2017 Hele dag Inhoud: Resultaten Smart Geotherm o Energiepalen: bevindingen o Monitoring o Modellering o Vlarem, Vlarel o EPB

7 o Webtools o Toekomst en lopende projecten Presentatie geotherm gebouw Waar: o Auditorium (VAC Leuven) o Catering o Aantal personen 3. Varia Seminarie over grondgekoppelde warmtepompen bij Infrax: LH heeft uitnodiging doorgestuurd Project met focus op (thermische en elektrische) opslag is goedgekeurd (KUL) INPAD: proberen om een doctoraatsschool uit te bouwen ivm thermische opslag. Het doel is om alle stakeholders samen te brengen binnen dit Europese project. De eerste vergadering vindt plaats in Brussel Volgende vergadering: De volgende vergadering zal later vastgelegd worden. Een extra interne vergadering wordt vastgelegd op 04/07, LFR stuurt een meeting request. De volgende gebruikerscommissie zal doorgaan eind augustus.

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 17/08/2016 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 17/08/2016 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 17/08/2016 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee Aanwezigen: WTCB: KULeuven: VITO: Verontschuldigd: WTCB: KULeuven: Luc François (verslaggever), Jeroen Van

Nadere informatie

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 02/10/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 02/10/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 02/10/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee Aanwezigen: WTCB: KULeuven: VITO: Verontschuldigd: WTCB: VITO: KULeuven: Luc François, Noël Huybrechts, Jeroen

Nadere informatie

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 18/12/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 18/12/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 18/12/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee Aanwezigen: WTCB: KULeuven: VITO: Verontschuldigd: WTCB: VITO: KULeuven: Luc François, Noël Huybrechts, Jeroen

Nadere informatie

SMART GEOTHERM 6 de Gebruikerscommissie, 21 oktober 2016 Energyville, Thor Park Genk

SMART GEOTHERM 6 de Gebruikerscommissie, 21 oktober 2016 Energyville, Thor Park Genk SMART GEOTHERM 6 de Gebruikerscommissie, 21 oktober 2016 Energyville, Thor Park Genk Aanwezigen: Allaerts Koen VITO Bosch Ralf Laborelec Caubergs Kristof WTCB Desmedt Johan VITO François Luc WTCB Geboers

Nadere informatie

SMART GEOTHERM Vergadering stuurgroep 11/02/2016, WTCB, Lozenberg 7, 1932 Sint Stevens Woluwe

SMART GEOTHERM Vergadering stuurgroep 11/02/2016, WTCB, Lozenberg 7, 1932 Sint Stevens Woluwe SMART GEOTHERM Vergadering stuurgroep 11/02/2016,, Lozenberg 7, 1932 Sint Stevens Woluwe Aanwezigen: Al Koussa J. Ameloot J. Caubergs K. François L. Huybrechts N. Lemmens L. Marinus J. Masschelein H. Naert

Nadere informatie

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 11/05/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 11/05/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 11/05/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee Aanwezigen: WTCB: KULeuven: VITO: Verontschuldigd: WTCB: VITO: KULeuven: Luc François, Noël Huybrechts, Gust

Nadere informatie

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 26/05/2014 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 26/05/2014 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 26/05/2014 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee Aanwezigen: WTCB: KULeuven: VITO: Verontschuldigd: KULeuven: VITO: WTCB: Gerrit Draelants, Luc François, Noël

Nadere informatie

Gebruikerscommissie 21/10/2016

Gebruikerscommissie 21/10/2016 Gebruikerscommissie 21/10/2016 IWT-VIS Smart Geotherm Gust Van Lysebetten gvl@bbri.be Projectleider Afdeling Geotechniek WTCB Gebruikerscommissie Smart Geotherm 21/10/2016 Slide 1/26 Gebruikerscommissie

Nadere informatie

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 02/12/2014 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 02/12/2014 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 02/12/2014 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee Aanwezigen: WTCB: KULeuven: VITO: Verontschuldigd: VITO: Gerrit Draelants, Luc François, Noël Huybrechts,

Nadere informatie

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 04/02/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 04/02/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 04/02/2015 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee Aanwezigen: WTCB: KULeuven: VITO: Verontschuldigd: VITO: KULeuven: Gerrit Draelants, Luc François, Noël Huybrechts,

Nadere informatie

PARTNERMEETING 09/05/2016

PARTNERMEETING 09/05/2016 PARTNERMEETING 09/05/2016 agenda Stand van zaken en planning: geschikheidskaarten en activering ondergrondse constructies (Gust/Noël) screening web tools en EPB problematiek (Luc) piloot en demoprojecten

Nadere informatie

PARTNERMEETING 18/12/2015

PARTNERMEETING 18/12/2015 PARTNERMEETING 18/12/2015 agenda Overzicht deliverables (Luc) Svz en planning: geschikheidskaarten en activering ondergrondse constructies (Gust/Noël) screening web tools (Luc) piloot en demoprojecten

Nadere informatie

Sint Stevens Woluwe STUURGROEP 11 FEBRUARI 2016

Sint Stevens Woluwe STUURGROEP 11 FEBRUARI 2016 Sint Stevens Woluwe STUURGROEP 11 FEBRUARI 2016 Agenda Stand van zaken en planning project (L. François, WTCB, J. Al Koussa, VITO) Collectieve acties Planning 1 biennale 2 biennale 3 biennale Werkpakket

Nadere informatie

SMART GEOTHERM Vergadering stuurgroep 30/03/2015, WTCB, Lozenberg 7, 1932 Sint Stevens Woluwe

SMART GEOTHERM Vergadering stuurgroep 30/03/2015, WTCB, Lozenberg 7, 1932 Sint Stevens Woluwe SMART GEOTHERM Vergadering stuurgroep 30/03/2015,, Lozenberg 7, 1932 Sint Stevens Woluwe Aanwezigen : Ameloot J. Caubergs K. Desmedt J. François L. Helsen L. Huybrechts N. Lemmens L. Naert N. Saelens D.

Nadere informatie

PARTNERMEETING 17/08/2016

PARTNERMEETING 17/08/2016 PARTNERMEETING 17/08/2016 agenda Stand van zaken en planning: geschikheidskaarten en activering ondergrondse constructies (Gust) screening web-tools en EPB-problematiek (Luc) piloot- en demoprojecten (Koen/Johan)

Nadere informatie

PARTNERMEETING 21/02/2017

PARTNERMEETING 21/02/2017 PARTNERMEETING 21/02/2017 agenda Stand van zaken en planning: Codes van goede praktijk (Luc) geschikheidskaarten en activering ondergrondse constructies (Gust) screening web-tools en EPB-problematiek (Luc)

Nadere informatie

Mathias Coomans, Dilbeek, 14 november 2013 SMART GEOTHERM CASES

Mathias Coomans, Dilbeek, 14 november 2013 SMART GEOTHERM CASES Mathias Coomans, Dilbeek, 14 november 2013 SMART GEOTHERM CASES 1 Onderzoeksactiviteiten 1. Kennisopbouw & State-of-art 2. Praktijkonderzoek (energiepalen) 3. Modellering componenten 4. Globaal simulatiemodel

Nadere informatie

Greenbridge Oostende GEBRUIKERSCOMMISSIE 21 OKTOBER 2014

Greenbridge Oostende GEBRUIKERSCOMMISSIE 21 OKTOBER 2014 Greenbridge Oostende GEBRUIKERSCOMMISSIE 21 OKTOBER 2014 Agenda 11.00u 12.00u: Bezoek aan testopstelling WIG palen Oostende 12.00u 13.30u: ontvangst en broodjes te Greenbridge Verwelkoming (Marianne Martens,

Nadere informatie

11 mei 2015 PARTNERMEETING

11 mei 2015 PARTNERMEETING 11 mei 2015 PARTNERMEETING agenda Overlopen deeltaken en demoprojecten en openstaande acties op basis van verslag van vorige meeting (04/02/2015) Bijzondere aandachtspunten: Wat moet in de TV rond energieopslag

Nadere informatie

Geothermische screeningstool & energiepalen

Geothermische screeningstool & energiepalen Geothermische screeningstool & energiepalen Studiedag Geothermie VCB 2015 Gust Van Lysebetten gvl@bbri.be Onderzoeker Afdeling Geotechniek WTCB Studiedag Geothermie VCB 12/05/2015 Slide 1/30 Smart Geotherm

Nadere informatie

Energyville te Genk GEBRUIKERSCOMMISSIE 21 OKTOBER 2016

Energyville te Genk GEBRUIKERSCOMMISSIE 21 OKTOBER 2016 Energyville te Genk GEBRUIKERSCOMMISSIE 21 OKTOBER 2016 Agenda 12:30 stand van zaken project, Web tool, collectieve acties, EPBproblematiek (L. François, WTCB) 13:30 EPB, belastingsduurgenerator e.a. (J.

Nadere informatie

WERKGROEP 18 JUNI 2015

WERKGROEP 18 JUNI 2015 WERKGROEP 18 JUNI 2015 AGENDA Verwelkoming (voorzitters) Stand van zaken (WTCB Luc François) Checken van de haalbaarheid en de mogelijkheden van ondiepe geothermie bij renovatie (Stad Gent Indra Van Sande)

Nadere informatie

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 11/09/2014 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee

SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 11/09/2014 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee SMART GEOTHERM Vergadering projectpartners 11/09/2014 KUL, Celestijnenlaan 300A, 3001 Heverlee Aanwezigen: WTCB: KULeuven: VITO: Verontschuldigd: KULeuven: VITO: WTCB: Gerrit Draelants, Luc François (verslaggever),

Nadere informatie

Smart Geotherm. Afstemming van aanbod, vraag en buffering van (geo-)thermische energie in (middel)grote gebouwen

Smart Geotherm. Afstemming van aanbod, vraag en buffering van (geo-)thermische energie in (middel)grote gebouwen Smart Geotherm Afstemming van aanbod, vraag en buffering van (geo-)thermische energie in (middel)grote gebouwen Gust Van Lysebetten Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) Afdeling

Nadere informatie

Brugge Ter Potterie GEBRUIKERSCOMMISSIE 10 NOVEMBER 2015

Brugge Ter Potterie GEBRUIKERSCOMMISSIE 10 NOVEMBER 2015 Brugge Ter Potterie GEBRUIKERSCOMMISSIE 10 NOVEMBER 2015 Agenda 13:00 Stand van zaken project, presentatie screeningstool boorveld (L. François, WTCB) 13:30 Voorstel aanpak van kostengebaseerde optimalisatie

Nadere informatie

HOE GELD VERDIENEN MET ENERGIE UIT EIGEN BODEM? ONDIEPE GEOTHERMIE: DE DUURZAME ENERGIE-OPLOSSING 4 NOVEMBER 2014 ZWIJNAARDE

HOE GELD VERDIENEN MET ENERGIE UIT EIGEN BODEM? ONDIEPE GEOTHERMIE: DE DUURZAME ENERGIE-OPLOSSING 4 NOVEMBER 2014 ZWIJNAARDE Ir.L.François HOE GELD VERDIENEN MET ENERGIE UIT EIGEN BODEM? ONDIEPE GEOTHERMIE: DE DUURZAME ENERGIE-OPLOSSING 4 NOVEMBER 2014 ZWIJNAARDE Programma 17u00 Smart Geotherm-project: Potentieel, EPB-verloop,

Nadere informatie

Dilbeek, 14 november 2013 SMART GEOTHERM

Dilbeek, 14 november 2013 SMART GEOTHERM Dilbeek, 14 november 2013 DE TOEKOMST... EN HET HEDEN SMART GEOTHERM Agenda Situering van het project Doel van het project Scope tov geotabs Aanpak + resultaten Innovatiebegeleiding Communicatie Situering

Nadere informatie

Damien Picard, 07/09/2017 DESIGN OPTIMALISATIE TOOL

Damien Picard, 07/09/2017 DESIGN OPTIMALISATIE TOOL Damien Picard, 07/09/2017 DESIGN OPTIMALISATIE TOOL Gegeven 1: gebouw concept door architect voorgesteld Gebouwontwerp 2: ruwe schatting van koel en verwarmingsvermogen / energie Automatiseren 3: Voor

Nadere informatie

GEOTHERMISCHE SCREENINGSTOOL

GEOTHERMISCHE SCREENINGSTOOL check online de mogelijkheden van ondiepe geothermie GEOTHERMISCHE SCREENINGSTOOL http://www.smartgeotherm.be/geothermische-screeningstool/ Inleiding Ondiepe geothermie kan een gebouw op een duurzame wijze

Nadere informatie

Koelen zonder airco? Cool!

Koelen zonder airco? Cool! Koelen zonder airco? Cool! Luk Vandaele en Luc François, WTCB Iedereen snakt wel naar de zon en s zomers verdragen we wel wat hogere temperaturen, maar dan toch liever niet binnenskamers. In werkomstandigheden,

Nadere informatie

Casestudie: Geothermics, Lochristi

Casestudie: Geothermics, Lochristi Casestudie: Geothermics, Lochristi Auteurs: Jad Al Koussa, Koen Allaerts Datum: 16-02-2016 Deze studie werd uitgevoerd in het kader van het IWT-VIS traject Smart Geotherm (2011-2017) Geothermics-Lochristi

Nadere informatie

Meetresultaten Residentie Evolution, Maldegem

Meetresultaten Residentie Evolution, Maldegem Meetresultaten Residentie Evolution, Maldegem Auteurs: K. Allaerts Datum: 21/12/2017 Deze studie werd uitgevoerd in het kader van het IWT-VIS traject Smart Geotherm (2011-2017) Eindrapport Maldegem Evolution

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN WARMTEPOMP: ONTWERP HERFST 2018 Dimensionering en integratie van geothermische warmtepompinstallaties Hans HOES 2 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE ZINVOL TOEPASSEN VAN GEOTHERMISCHE

Nadere informatie

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN

OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN OPLEIDING DUURZAME GEBOUWEN WARMTEPOMP: ONTWERP HERFST 2017 Dimensionering en integratie van geothermische warmtepompinstallaties Hans HOES 2 INHOUDSOPGAVE INTRODUCTIE ZINVOL TOEPASSEN VAN GEOTHERMISCHE

Nadere informatie

Regeling van grondgekoppelde warmtepompsystemen in kantoorgebouwen. C. Verhelst, L. Helsen KULeuven, Toegepaste Mechanica en Energieconversie

Regeling van grondgekoppelde warmtepompsystemen in kantoorgebouwen. C. Verhelst, L. Helsen KULeuven, Toegepaste Mechanica en Energieconversie egeling van grondgekoppelde warmtepompsystemen in kantoorgebouwen C. Verhelst, L. Helsen KULeuven, Toegepaste Mechanica en Energieconversie Inhoudstafel Situering Grondgekoppelde warmtepompsystemen Huidige

Nadere informatie

BODEM GEKOPPELD HYBRIDE WARMTEPOMPSYSTEEM

BODEM GEKOPPELD HYBRIDE WARMTEPOMPSYSTEEM Koen Allaerts BODEM GEKOPPELD HYBRIDE WARMTEPOMPSYSTEEM 6/12/2013 1 Agenda Onderzoeksvraag Principe Aanpak Economisch optimum Dimensioneren drycooler Eerste resultaten Vervolg 2 Agenda Onderzoeksvraag

Nadere informatie

Jos Van Steenwinkel. Bestuurder. IF Tech

Jos Van Steenwinkel. Bestuurder. IF Tech Uw logo Jos Van Steenwinkel Bestuurder IF Tech Seizoensmatige energieopslag in bodem en grondwater inzicht in de werking & proactief beheer Inhoudstafel 1. Begrippen energieopslag en geothermie 2. Ondergrondse

Nadere informatie

Monitoring en simulatie van een GEOTABS kantoorgebouw nabij Brussel: doorgedreven opvolging bevestigt en verbetert de verwachte performantie

Monitoring en simulatie van een GEOTABS kantoorgebouw nabij Brussel: doorgedreven opvolging bevestigt en verbetert de verwachte performantie Monitoring en simulatie van een GEOTABS kantoorgebouw nabij Brussel: doorgedreven opvolging bevestigt en verbetert de verwachte performantie Wim Boydens, Boydens engineering Het GEOTABS concept Gebruik

Nadere informatie

Definitie Voorbeelden Roadmap Cases

Definitie Voorbeelden Roadmap Cases 1 Definitie Voorbeelden Roadmap Cases 2 DEFINITIE LATENT = LAge Temperatuur EnergieNeT Lage temperatuur: energiebron < 40 C Energienet: energielevering aan verschillende verbruikers Warmte en/of Koude

Nadere informatie

Demoproject: De Wending, meetresultaten

Demoproject: De Wending, meetresultaten Demoproject: De Wending, meetresultaten Auteurs: K. Allaerts Datum: 20/01/2015 Deze studie werd uitgevoerd in het kader van het IWT-VIS traject Smart Geotherm (2011-2017) Eindverslag De Wending v2 1 1

Nadere informatie

GEAVANCEERDE REGELING VAN GEOTABS GEBOUWEN MPC IN HOLLANDSCH HUYS

GEAVANCEERDE REGELING VAN GEOTABS GEBOUWEN MPC IN HOLLANDSCH HUYS Damien Picard 1 (damien.picard@mech.kuleuven.be), 14 11 2013 Lieve Helsen 1 (lieve.helsen@mech.kuleuven.be) GEAVANCEERDE REGELING VAN GEOTABS GEBOUWEN MPC IN HOLLANDSCH HUYS 1 KU Leuven, departement Werktuigkunde,

Nadere informatie

Comfortverhoging en energieoptimalisatie door slim anticiperen met MPC (Model Predictive Control) Filip Jorissen Wim Boydens Lieve Helsen

Comfortverhoging en energieoptimalisatie door slim anticiperen met MPC (Model Predictive Control) Filip Jorissen Wim Boydens Lieve Helsen Comfortverhoging en energieoptimalisatie door slim anticiperen met MPC (Model Predictive Control) Filip Jorissen Wim Boydens Lieve Helsen Context: Systeemintegratie Image source: creative commons & pixabay.com

Nadere informatie

Publicaties. THERMAC-handboek. THERMAC-handboek. Inhoud. Handboek voor het verwarmen en natuurlijk koelen van THERMisch ACtieve gebouwen

Publicaties. THERMAC-handboek. THERMAC-handboek. Inhoud. Handboek voor het verwarmen en natuurlijk koelen van THERMisch ACtieve gebouwen WTCB THERMAC-handboek THERMAC-handboek V-gids ODE-folders Syllabus studiedagen Rekenbladen met workshops Raf De Herdt Publicaties Handboek voor het verwarmen en natuurlijk koelen van THERMisch ACtieve

Nadere informatie

Damien Picard, KUL, Gebruikerscommissie, REGELAARMODELLEN VOOR MPC

Damien Picard, KUL, Gebruikerscommissie, REGELAARMODELLEN VOOR MPC Damien Picard, KUL, Gebruikerscommissie, 17 10 2016 REGELAARMODELLEN VOOR MPC Inhoud Inleiding Herinnering: wat was nog MPC? MPC mss niet meer zo ver! Waarom MPC nog niet (echt) in de markt? Technieken

Nadere informatie

Raf Schildermans. Business unit manager IFTech

Raf Schildermans. Business unit manager IFTech Raf Schildermans Business unit manager IFTech Collectieve energievoorziening vanuit bodem/grondwater Inhoud 1. Collectieve energievoorziening vanuit bodem/grondwater 2. Ervaringen in het buitenland 3.

Nadere informatie

Probleemstelling. Probleemstelling. Probleemstelling. Richting zelfvoorzienende huizen? Stand der techniek voor energie-opslag in woningen

Probleemstelling. Probleemstelling. Probleemstelling. Richting zelfvoorzienende huizen? Stand der techniek voor energie-opslag in woningen Richting zelfvoorzienende huizen? Stand der techniek voor energie-opslag in woningen < E0? Nul-op-de-meter-woning? Energie-autark? CBBC Hernieuwbare Energie 19/10/17 Jeroen Van der Veken Labo HVAC WTCB

Nadere informatie

Deeltaak 5.3 Globale conclusie: optimaal HVAC ontwerp Auteur(s): Damien Picard Datum: 31/08/2017

Deeltaak 5.3 Globale conclusie: optimaal HVAC ontwerp Auteur(s): Damien Picard Datum: 31/08/2017 Deeltaak 5.3 Globale conclusie: optimaal HVAC ontwerp Auteur(s): Damien Picard Datum: 31/08/2017 Deze studie werd uitgevoerd in het kader van het IWT-VIS traject Smart Geotherm (2011-2017) Inhoudstafel

Nadere informatie

Meetresultaten Infrax Dilbeek, demo

Meetresultaten Infrax Dilbeek, demo Meetresultaten Infrax Dilbeek, demo Auteur(s): Mathias Coomans, Koen Allaerts, Rutger Baeten Datum: September 2015 Deze studie werd uitgevoerd in het kader van het IWT-VIS traject Smart Geotherm (2011-2017)

Nadere informatie

Casestudie: Stebo, Genk

Casestudie: Stebo, Genk Casestudie: Stebo, Genk Datum: 18/12/2015 Deze studie werd uitgevoerd in het kader van het IWT-VIS traject Smart Geotherm (2011-2017) Eindrapport Stebo 1 1 Omschrijving Dit document kadert in het IWT VIS

Nadere informatie

Demo Geothermische Screeningstool

Demo Geothermische Screeningstool Innovatiesessie: Hoe geld verdienen met energie uit eigen bodem? Gust Van Lysebetten gvl@bbri.be Onderzoeker Afdeling Geotechniek WTCB Innovatiesessies Gent en Hasselt Hoe geld verdienen met energie uit

Nadere informatie

WEGWIJS IN WARMTEPOMPEN

WEGWIJS IN WARMTEPOMPEN WEGWIJS IN WARMTEPOMPEN INSPIRATIEDAG GROENE WARMTE VVSG, BRUGGE 8 FEB 2018 PROF IR WIM BOYDENS CO-VOORZITTER WARMTEPOMPPLATFORM CSTO BOYDENS ENGINEERING, BESTUURDER STUDIEBUREAU BOYDENS GASTPROFESSOR

Nadere informatie

Ontwerp van duurzame collectieve wooneenheden

Ontwerp van duurzame collectieve wooneenheden Ontwerp van duurzame collectieve wooneenheden BAM contractors Boydens Engineering Herman Teirlinckgebouw, Neutelings Riedijk architecten De pier Blankenberge, Groep Planning Energie & techniek in gebouwen

Nadere informatie

Toepassing open bronsysteem voor Leefmilieu Brussel op Site Tour & Taxis. S. Verheyen Smet GWT H. Hoes Terra Energy

Toepassing open bronsysteem voor Leefmilieu Brussel op Site Tour & Taxis. S. Verheyen Smet GWT H. Hoes Terra Energy Toepassing open bronsysteem voor Leefmilieu Brussel op Site Tour & Taxis S. Verheyen Smet GWT H. Hoes Terra Energy Leefmilieu Brussel Leefmilieu Brussel Leefmilieu Brussel Leefmilieu Brussel optimaal klimaat

Nadere informatie

11/09/2012 CASE 1. kantoor GRONTMIJ - situering - Mechelen

11/09/2012 CASE 1. kantoor GRONTMIJ - situering - Mechelen CASE 1 kantoor GRONTMIJ - situering - Mechelen 1 kantoor GRONTMIJ randvoorwaarden gebouw Grondige renovatie kantoor, vernieuwbouw!!! Conditionering: Betonkernactivering (50% GLV, 100% 1 ste en 2 de verdiep)

Nadere informatie

SMART GEOTHERM Vergadering WG Smart Geotherm 05/06/2014, KUL, Celestijnenlaan 300C, Heverlee, Departement Werktuigkunde, Sirris zaal

SMART GEOTHERM Vergadering WG Smart Geotherm 05/06/2014, KUL, Celestijnenlaan 300C, Heverlee, Departement Werktuigkunde, Sirris zaal SMART GEOTHERM Vergadering WG Smart Geotherm 05/06/2014, KUL, Celestijnenlaan 300C, Heverlee, Departement Werktuigkunde, Sirris zaal Aanwezigen: Allaerts K. Ameloot J. Bosch R. Boydens W. De Bundel J.

Nadere informatie

Greenbridge Oostende EXPERTS IN SUSTAINABLE BUILDINGS

Greenbridge Oostende EXPERTS IN SUSTAINABLE BUILDINGS Greenbridge Oostende Oostende, 2014-10-21 ir. Matthias Zuliani, expert energy ir. Pedro Pattijn, Business Unit Manager energy & sustainability Voorstelling Ingenium 75 werknemers Ingenium nv Nieuwe St-Annadreef

Nadere informatie

25/03/2013. Overzicht

25/03/2013. Overzicht Micro-WKK: basisbegrippen en toepassingsmogelijkheden Tine Stevens, Vlaams Energieagentschap Regiovergadering Provincie West-Vlaanderen 12 en 14/03/2013 2 Warmte-krachtkoppeling (WKK) De gelijktijdige

Nadere informatie

Mobiliseren van thermische energie-opslag en thermische inertie voor de slimme verwarming en koeling van (middel-)grote gebouwen.

Mobiliseren van thermische energie-opslag en thermische inertie voor de slimme verwarming en koeling van (middel-)grote gebouwen. IWT-VIS traject: 2011-2017 Mobiliseren van thermische energie-opslag en thermische inertie voor de slimme verwarming en koeling van (middel-)grote gebouwen. Voorwoord Vanaf 2020 is men verplicht om nearly

Nadere informatie

AGENDA. Samenbrengen van kennis uit literatuur, experten en stakeholders. » Kader» Stappenplan

AGENDA. Samenbrengen van kennis uit literatuur, experten en stakeholders. » Kader» Stappenplan AGENDA Samenbrengen van kennis uit literatuur, experten en stakeholders» Kader» Stappenplan» Inventaris warmtepompen» Hernieuwbare Energie Inventaris» Enkele karakteristieken van de technologieën» Potentieel

Nadere informatie

HOLLANDSCH HUYS (HASSELT)

HOLLANDSCH HUYS (HASSELT) HOLLANDSCH HUYS (HASSELT) Veronique Houben. CEO Airdeck Building Concepts nv 27 maart 2014 6 de energiecongres VCB. LAAG ENERGIE GEBOUW E49 / K22 Bouwjaar: 2007-2008 Bouwheer: Houben nv Architect: Osar

Nadere informatie

Hydraulische optimalisatie

Hydraulische optimalisatie Hydraulische optimalisatie Atic - Hysopt Brussel 20 september 2017 Johan Baan - Accountmanager HYDRAULISCHE OPTIMALISATIE Het besparingspotentieel Payback 1.. 3 jaar! Jan Palfijn Ziekenhuis Antwerpen Hydraulische

Nadere informatie

12/09/2012. studiebureau boydens nv Technologie en Energie Brugge-Brussel-Luxemburg. 65 medewerkers. Sedert 1961.

12/09/2012. studiebureau boydens nv Technologie en Energie Brugge-Brussel-Luxemburg. 65 medewerkers.  Sedert 1961. geothermische technieken in het BHG praktijkcase: BNPPF cluster Kanselarij prof.ir. Wim boydens gastdocent gedelegeerd bestuurder Ugent- studiebureau boydens nv Faculteit toegepaste wetenschappen Vakgroep

Nadere informatie

Toelichting vanuit het gezichtspunt Ingenieur Speciale technieken en EPB

Toelichting vanuit het gezichtspunt Ingenieur Speciale technieken en EPB Energiezuinige zwembaden: Case Study Bart Callens is Senior Project Engineer bij VK Engineer. Daar leidt hij het projectteam van ingenieurs en design assistants, zowel voor sportinfrastructuur, maar eveneens

Nadere informatie

Opleiding Duurzaam Gebouw:

Opleiding Duurzaam Gebouw: Opleiding Duurzaam Gebouw: Follow-up en monitoring van duurzame gebouwen Leefmilieu Brussel OPTIMALE VOORSPELLENDE CONTROLE : EEN NIEUW PARADIGMA VOOR TERTIAIRE GEBOUWEN Clara VERHELST, R&D program manager

Nadere informatie

Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten

Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Uitgegeven door Hernieuws (http://www.renouvelle.be) Home > Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Michel HUART, Jean

Nadere informatie

Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten

Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Uitgegeven door Hernieuws (http://renouvelle.be) Home > Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Geothermie: Brussel onderzoekt de toekomst onder zijn voeten Michel HUART, Jean CECH,

Nadere informatie

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming...

Aanwezig : Julien Bogaert, Herman De Backer, Rik Sagaert, Ingrid Vyvey, Silvie Vanhoutteghem, Jeroen Terryn en Ann De Bruyckere. 1 Verwelkoming... Dagelijks Bestuur W.O.A.S. Verslag Datum vergadering : Betreft : Dagelijks bestuur W.O.A.S. 8 november 2010, Provinciehuis Boeverbos Brugge, 10.00 uur Onze ref.: P10/8/2/14/6 Verslaggever: Ann De Bruyckere

Nadere informatie

CALEFFI ACADEMY HYDRONIC DESIGN // WARMTESYSTEMEN. November 2016 Marc Heusinkveld

CALEFFI ACADEMY HYDRONIC DESIGN // WARMTESYSTEMEN. November 2016 Marc Heusinkveld CALEFFI ACADEMY HYDRONIC DESIGN // WARMTESYSTEMEN November 2016 Marc Heusinkveld Credits & copyright Credits & copyright: EnergyPLAN CENTRALE STOOKPLAATS WARMTENET IN HET KLEIN Gebrek aan comfort Hoge

Nadere informatie

ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP. Dirk Saelens. Afdeling Bouwfysica, Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U.

ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP. Dirk Saelens. Afdeling Bouwfysica, Departement Burgerlijke Bouwkunde, K.U. NAV STUDIENAMIDDAG MASSIEF PASSIEFBOUW IN DE PRAKTIJK: AANPAK VAN ONTWERP TOT REALISATIE NAAR EEN PASSIEVE WONING OP BASIS VAN TRADITIONELE BOUWMETHODES ROL VAN INSTALLATIETECHNIEKEN EN IMPACT OP UW ONTWERP

Nadere informatie

Ondergrondse koude/warmte-opslag in het Sint Elisabethziekenhuis

Ondergrondse koude/warmte-opslag in het Sint Elisabethziekenhuis Ondergrondse koude/warmte-opslag in het Sint Elisabethziekenhuis Gerrit Draelants Raf Schildermans Overzicht presentatie 1 Overzicht presentatie Milieuvergunningsaanvraag + interactie Onderscheiden verantwoordelijkheden

Nadere informatie

Monitoring van verbruik in passiefwoning

Monitoring van verbruik in passiefwoning Seite 1 6 de jaarcongres Energiezuinig Bouwen en Verbouwen Nulenergie : haalbaar & betaalbaar? NIEUWBOUW RESIDENTIEEL Monitoring van verbruik in passiefwoning Laurent Vercruysse Opbouw presentatie Monitoring

Nadere informatie

Telen in een gesloten tuinbouwkas; praktijkexperiment bij PPO (Naaldwijk) januari - december aanvulling op de eindrapportage

Telen in een gesloten tuinbouwkas; praktijkexperiment bij PPO (Naaldwijk) januari - december aanvulling op de eindrapportage Telen in een gesloten tuinbouwkas; praktijkexperiment bij PPO (Naaldwijk) januari - december 2002 aanvulling op de eindrapportage Utrecht, 21 juli 2006 Ir. J.M. Warmerdam Dr. J.J.G. Opdam Inhoudsopgave

Nadere informatie

Omschakelen naar lage temperatuurverwarming

Omschakelen naar lage temperatuurverwarming 15/06/2017 Omschakelen naar lage temperatuurverwarming Ivan Verhaert Inleiding (Ver)Bouwdilemma s Bron figuren: Izen, Remeha, interieurdesign, Thercon 2 1 Lage temperatuur verwarming (Hoge temperatuur

Nadere informatie

IWT-WP-DIRECT: De impact van regelparameters op de prestatie van residentiële warmtepompinstallaties aan de hand van simulaties

IWT-WP-DIRECT: De impact van regelparameters op de prestatie van residentiële warmtepompinstallaties aan de hand van simulaties IWT-WP-DIRECT: De impact van regelparameters op de prestatie van residentiële warmtepompinstallaties aan de hand van simulaties Jan Hoogmartens (K.U.Leuven) Lieve Helsen (K.U.Leuven) Geeraart Franck (De

Nadere informatie

Commissioning: Een absolute aanrader!

Commissioning: Een absolute aanrader! Seminarie Duurzame Gebouwen Commissioning: Een absolute aanrader! 15 maart 2019 COMMISSIONING VAN ONTWERP TOT EXPLOITATIE Vergelijking van twee ervaringen van een studiebureau Dietrich SCHILDERMANS Ingenium

Nadere informatie

HOGE TEMPERATUUR OPSLAG VAN WARMTE IN DE ONDERGROND ONDERZOEK EN DEMONSTRATIE

HOGE TEMPERATUUR OPSLAG VAN WARMTE IN DE ONDERGROND ONDERZOEK EN DEMONSTRATIE HOGE TEMPERATUUR OPSLAG VAN WARMTE IN DE ONDERGROND ONDERZOEK EN DEMONSTRATIE JORIS KOORNNEEF DERDE NATIONAAL CONGRES BODEMENERGIE UTRECHT 29 JUNI 2018 GEOTHERMIE FAMILIE Ondiepe geothermische systemen

Nadere informatie

Energiecongres OVED. Wijziging normering vraaggestuurde ventilatie Ventilatieoplossingen voor BEN woningen en renovatieprojecten

Energiecongres OVED. Wijziging normering vraaggestuurde ventilatie Ventilatieoplossingen voor BEN woningen en renovatieprojecten Energiecongres OVED Wijziging normering vraaggestuurde ventilatie Ventilatieoplossingen voor BEN woningen en renovatieprojecten Inhoud Bedrijfsprofiel Nieuwe reductiefactoren voor vraaggestuurde ventilatie

Nadere informatie

Belang van monitoring versie 1.0

Belang van monitoring versie 1.0 Belang van monitoring versie 1.0 Auteur(s): K. Allaerts Datum: 25/02/2017 Deze studie werd uitgevoerd in het kader van het IWT-VIS traject Smart Geotherm (2011-2017) Belang van monitoring v1.0 1 1 Omschrijving

Nadere informatie

Project SAVE. Slim Aansturen Van Elektriciteit. Smart Building Congress Lamot Mechelen, 5 maart 2015

Project SAVE. Slim Aansturen Van Elektriciteit. Smart Building Congress Lamot Mechelen, 5 maart 2015 Project SAVE Slim Aansturen Van Elektriciteit Smart Building Congress Lamot Mechelen, 5 maart 2015 Laurens Vandelannoote, Innovatiesteunpunt Projectleider SAVE 9/03/2015 1 Algemeen SAVE = Slim Aansturen

Nadere informatie

MIP-event Energie ligt op de straat Energie-wegen, Hoe warmte opslaan en gebruiken?

MIP-event Energie ligt op de straat Energie-wegen, Hoe warmte opslaan en gebruiken? MIP-event Energie ligt op de straat Energie-wegen, Hoe warmte opslaan en gebruiken? H.Hoes, TERRA ENERGY 1 Energie-wegen, Hoe warmte opslaan en gebruiken? De straat als zonnecollector Van geothermie naar

Nadere informatie

LOCATIE TOEPASSING GEBOUW ENERGIEVRAAG PERCEEL AFGIFTE SYSTEEM INSTALLATIECONCEPT

LOCATIE TOEPASSING GEBOUW ENERGIEVRAAG PERCEEL AFGIFTE SYSTEEM INSTALLATIECONCEPT LOCATIE TOEPASSING GEBOUW ENERGIEVRAAG PERCEEL AFGIFTE SYSTEEM INSTALLATIECONCEPT Bodemgeschiktheid Bodemgeschiktheid Beschermingsgebied grondwater Milieuverontreiniging Grondwatervergunningen Open geothermische

Nadere informatie

Kwaliteitskader Ventilatie

Kwaliteitskader Ventilatie Kwaliteitskader Ventilatie BCCA vzw Belgian Construction Certification Association BCCA vzw 1 Waarom een verplicht kwaliteitskader? Wijk Vathorst/Amersfoort Nederland onderzoek in 2006 Belangrijke gezondheidsklachten

Nadere informatie

Aardwarmte / Luchtwarmte

Aardwarmte / Luchtwarmte 2015 Aardwarmte / Luchtwarmte Verdiepende opdracht Inleiding; In dit onderdeel kun je meer leren over het onderwerp Aardwarmte/Luchtwarmte. Pagina 1 Inhoud 1.Aardwarmte / luchtwarmte...3 1.1 Doel van de

Nadere informatie

De warmtepomp, een niet te onderschatten potentieel in Brussel!

De warmtepomp, een niet te onderschatten potentieel in Brussel! Seminarie Duurzaam Bouwen: De warmtepomp, een niet te onderschatten potentieel in Brussel! 4 maart 2016 Leefmilieu Brussel De warmtepomp in het gebouw van Leefmilieu Brussel: een te volgen voorbeeld Michel

Nadere informatie

Damien Picard, 07/09/2017 KRACHT VAN DYNAMISCHE SIMULATIES

Damien Picard, 07/09/2017 KRACHT VAN DYNAMISCHE SIMULATIES Damien Picard, 07/09/2017 KRACHT VAN DYNAMISCHE SIMULATIES Wat betekent dynamische simulatie? Simulatie = model dat realiteit nabotst http://www.arcon.pk/understanding energy modeling and building simulation/

Nadere informatie

DYNAMISCHE SIMULATIES NOOD AAN KWALITEITSKADER?

DYNAMISCHE SIMULATIES NOOD AAN KWALITEITSKADER? DYNAMISCHE SIMULATIES NOOD AAN KWALITEITSKADER? IBPSA 18/3/2019 Ing. Geert Bellens Adviseur comfort en binnenklimaat sinds 2003 2003-2007: Projectleider duurzaam bouwen Eerste ervaringen met passiefkantoren,

Nadere informatie

WETENSCHAPSPARK ARENBERG. energiedag VVSG. 19 maart 2013

WETENSCHAPSPARK ARENBERG. energiedag VVSG. 19 maart 2013 WETENSCHAPSPARK ARENBERG energiedag VVSG 19 maart 2013 INTERLEUVEN Dienstverlenende vereniging voor de Ruimtelijke Ordening en de Economisch-Sociale Expansie van het Arrondissement Leuven Opgericht op

Nadere informatie

Naar de bron van de warmtepomp

Naar de bron van de warmtepomp C on d e ns o r Ve r d am p e r Studienamiddag : Introductie tot alternatieve en duurzame energieopwekking voor KMO s Energik Voka Mechelen 7 juni 2007 Naar de bron van de warmtepomp H.Hoes 1 Naar de bron

Nadere informatie

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt, Kruishoutem

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt, Kruishoutem Mogelijke innovaties tot energiebesparing in de Vlaamse glastuinbouw Evert Eriksson 23 oktober, PCS Destelbergen Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt, Kruishoutem Overzicht 1. Situatie glastuinbouw

Nadere informatie

Ontwerp van boorveld met behulp van optimalisatie

Ontwerp van boorveld met behulp van optimalisatie Ontwerp van boorveld met behulp van optimalisatie Workshop: Dynamisch simuleren van GEOTABS-gebouwen Clara Verhelst, Department of Mechanical Engineering K.U.Leuven clara.verhelst@mech.kuleuven.be http://www.mech.kuleuven.be/en/tme/research/thermal_systems

Nadere informatie

Raingain 2 de National Observers Group Meeting (BE) Aartselaar, 15 mei 2013

Raingain 2 de National Observers Group Meeting (BE) Aartselaar, 15 mei 2013 Raingain 2 de National Observers Group Meeting (BE) Aartselaar, 15 mei 2013 1 Agenda 9.30 Welkom en voorstelling agenda (JVA) 9.40 Update van het project (MCtV) 10.00 Debriefing andere NOG-vergaderingen

Nadere informatie

EPB problematiek: impact free geocooling? Jeroen Van der Veken

EPB problematiek: impact free geocooling? Jeroen Van der Veken EPB problematiek: impact free geocooling? Jeroen Van der Veken Impact free geocooling op EPB-resultaten Case 1: ingesloten apartement (Nr 10) 100m² vloeropp, K32 E49, 1200 kwh/j NEB, 1400 kwh/j gas 20%

Nadere informatie

Seminarie Duurzaam Bouwen

Seminarie Duurzaam Bouwen Seminarie Duurzaam Bouwen Zoom op de kleinschalige warmtekrachtkoppeling (

Nadere informatie