Veldbijeenkomsten, samenvatting, conclusies en aanbevelingen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Veldbijeenkomsten, samenvatting, conclusies en aanbevelingen"

Transcriptie

1 Veldoriëntatie KansPlus Veldbijeenkomsten, samenvatting, conclusies en aanbevelingen 1 Inleiding In het kader van de fusie zijn in de periode juli tot en met september zogenaamde veldbijeenkomsten belegd. Doelstelling was bij te praten over de stand van zaken en met name ervaringen vanuit het veld in beeld te krijgen om het invoeringstraject volgend op de fusie zo goed mogelijk vorm te geven. De opkomst bij de bijeenkomsten was zeer wisselend, soms waren alleen afdelingen aanwezig, soms alleen familieverenigingen. Bij de meeste was een mix aanwezig, wat tot levendige conclusies heeft geleid. Over het algemeen gesproken was er sprake van constructieve en plezierige bijeenkomsten. De mogelijkheid om in de regio samen met een of meerdere landelijk bestuurders en iemand van het landelijk bureau van gedachten te wisselen over Kansplus, zorgen te uiten en elkaar persoonlijk te ontmoeten, is goed bevallen. Zie aanbevelingen onder De kerntaken van de vereniging, nl informatievoorziening, belangenbehartiging en lotgenotencontact worden algemeen herkend en onderschreven. In het kader van de fusie wordt speciale aandacht gevraagd voor het leggen van verbindingen tussen geledingen van de vereniging in de ruimste zin van het woord met als doel kennisuitwisseling en bundeling etc.

2 In het bijzonder wordt ook aandacht gevraagd voor profilering van de vereniging. Laten zien wat je doet en hoe je het doet. Uitgebreide verslaglegging (notitie en verslagen van de bijeenkomsten) is beschikbaar op kadernet, De volgende onderwerpen zijn in hoofdlijnen besproken: 2 Leden en Ledengroepen. 2.1 Ledenadministratie en vastleggen van gegevens. De ledenadministratie zal zo worden ingericht dat aan besturen van ledengroepen adequate informatie kan worden verstrekt over de leden die als hun achterban beschouwd kunnen worden. Voor de huidige VOGG leden betekent dit dat ook gegevens over de hulpverlenende organisaties voor de cliënt verzameld zullen worden en voor de WOI lidverenigingen dat ernaar gestreefd wordt dat de gegevens van hun individuele leden in de centrale ledenadministratie worden opgenomen 1. Het bestuur besluit tot het instellen van een taakgroep die bestaat uit een of meerdere landelijk bestuurders, meerdere bestuurders van ledengroepen, ondersteund door het bureau. Zo nodig wordt na overleg met directie en penningmeester externe support ingehuurd.instelling van de taakgroep uiterlijk dit jaar,advies uit te brengen aan het algemeen bestuur uiterlijk 1 april as. Taakgroep staat onder leiding van een landelijk bestuurder en heeft als opdracht om te verkennen wat de informatiebehoefte is, welk relatiebeheersysteem adequaat is en welke stappen gezet moeten worden om bovenvermelde doelstelling te realiseren 2.2 Organisatie ledengroepen Het bestuur handhaaft het standpunt dat ledengroepen kunnen worden gevormd op basis van gemeenschappelijk ervaren belangen. De belangrijkste daarvan zullen zijn - regionale belangenbehartiging (afdelingen) - belangenbehartiging bij zorgaanbieders (instellingsledengroepen) - al dan niet tijdelijke thematische belangen Individuele leden kunnen als achterban gezien worden door meerdere ledengroepen. 1 Uit navraag bij het college bescherming persoonsgegevens blijkt dat de lidverenigingen hun gegevens aan het landelijk bureau mogen verstrekken als ze hun leden hiervan in kennis hebben gesteld en hen in de gelegenheid hebben gesteld hier individueel bezwaar tegen aan te tekenen. Van leden die hun bewaar niet kenbaar maken mogen de gegevens dan verstrekt worden. Dit is dus een gemakkelijke procedure. Voorstel is om landelijk een conceptbrief hiervoor op te stellen die de besturen van lidverenigingen kunnen gebruiken voor de communicatie naar hun achterban.

3 Van besturen van ledengroepen die een overlap in hun achterban hebben mag worden verwacht dat ze elkaar informeren over hun activiteiten en deze zo mogelijk op elkaar afstemmen. Zonodig zal het landelijk bestuur hier aanwijzingen voor geven. Het staat afdelingen van de VOGG en WOI-lidverenigingen vrij om gezamenlijk een ledengroep te vormen. Afdelingen en lidverenigingen die hiermee willen experimenteren kunnen daarvoor desgewenst ondersteuning krijgen vanuit het landelijk bestuur of het bureau van Kansplus. Binnen het landelijk bestuur wordt een verdeling gemaakt van bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van contacten met ledengroepen. Het bestuur besluit tot de benoeming van de volgende bestuurders met de daarbij genoemde gebieden als aandachtsgebied: De heer Henk Hoogendoorn Brabant etc Nrd. De bestuurders nemen op zich contact te onderhouden met ledengroepen in hun gebied en zullen zo mogelijk op basis van een door het servicepunt te ontwikkelen handreiking(o.a. te denken aan frequentie,informatie-uitwisseling, bureauondersteuning, terugkoppeling naar het bestuur etc) in samenwerking en afstemming met het servicepunt stappen nemen.indien voor van de zijde van de ledengroepen geen actie is ondernomen om de desbetreffende landelijk bestuurder te benaderen en tot een gesprek te komen, zal de landelijk bestuurder zelf initiatief nemen. Dit laatste zal uiterlijk 1 maart 2008 hebben plaatsgevonden. 2.3 Samenwerking onderling en in de regio Voor een goed functioneren van de vereniging is informatie uitwisseling tussen de verschillende ledengroepen belangrijk. Dit is niet alleen een verantwoordelijkheid van het landelijk bestuur, maar ook van de besturen van de afzonderlijke ledengroepen. Deze dienen er tenminste voor te zorgen dat informatie over hun activiteiten beschikbaar komt voor plaatsing op Kadernet. Het landelijk bestuur zal bevorderen dat het een goed gebruik binnen Kansplus wordt dat ledengroepen die binnen een zelfde regio / provincie werkzaam zijn elkaar informeren door uitwisselingen van verslagen, nieuwsbrieven en persoonlijke ontmoetingen en gezamenlijk beleid ontwikkelingen met betrekking tot samenwerking met andere partijen in de regio. De onder par.2.2 genoemde personen kunnen daarbij een rol vervullen.

4 2.4 Afdelingen en familieverenigingen in de praktijk Om het toegroeien naar de nieuwe structuur te ondersteunen stelt het landelijk bestuur een commissie in die zowel het landelijk bestuur als afdelingen en WOIlidverenigingen kan adviseren over de te ondernemen stappen. Deze commissie zou kunnen bestaan uit: 2 vertegenwoordigers uit het landelijk bestuur met resp. een VOGG en een WOI achtergrond 2 vertegenwoordigers vanuit VOGG afdelingen 2 vertegenwoordigers vanuit WOI-lidverenigingen. 1 medewerker van het bureau Kansplus (servicepunt) Het landelijk bestuur besluit tot de benoeming van de volgende twee vertegenwoordigers uit haar midden : 3 Communicatie De nieuwe vereniging zal extra aandacht moeten besteden aan de communicatie, zowel intern als extern. 3.1 De website De website zal met voorrang worden aangepast en gemoderniseerd. Er zal veel aandacht worden besteed aan vraaggerichte informatie en actuele zaken. Er komt een besloten ledensite, een uitbreiding/actualisering van de rubriek Forum, zodat ervaringen kunnen worden gedeeld.het toegankelijk maken van informatie op basis van de Vraagraaklijn,het servicepunt en de KansPluslijn zal ook meegenomen worden.zo nodig zal kennis extern aangeboord moeten worden. Financiering zal zo nodig op basis van externe middelen moeten plaatsvinden.uiterlijk 1 maart as moeten belangrijke wijzigingen zijn doorgevoerd. 3.2 PlusPunt en nieuwsbrief De waardering over PlusPunt in de veldbijeenkomsten is positief. Voorzien is een evaluatie (na de eerste 6 uitgaven) op basis waarvan zo nodig bijstellingen zullen plaatsvinden. Het bestuur besluit tot een evaluatie van PlusPunt op basis van een zestal uitgaven en op basis van een lezersonderzoek.

5 De huidige (papieren) nieuwsbrief specifiek voor bestuurders wordt vervangen door een elektronische nieuwsbrief die gericht aan belanghebbenden wordt toegestuurd. Op de website/kadernet zal een link worden geplaatst. 3.3 Naamsbekendheid Gestreefd wordt naar het vergroten van de naamsbekendheid van KansPlus. Het bestuur besluit over te gaan tot de benoeming van ambassadeurs van Kansplus(zie agendapunt ), streeft naar het oprichten van een comité van aanbeveling en zal voor het overige in haar optreden en publieke uitingen zoveel mogelijk werken aan het vergroten van de naamsbekendheid. Bestuur: verdere actie?? 3.4 Horizontale en verticale informatie In de bijeenkomsten wordt aangedrongen op verbetering van de horizontale en verticale informatievoorziening. Zie opmerkingen onder 2.3. Daarnaast besluit het bestuur tot versterking van de communicatie door introductie van een rubriek achter de schermen, waarin Utrecht duidelijk maakt welke actuele zaken er spelen en op welke manier geprobeerd is/wordt het Kansplus standpunt over het voetlicht te krijgen. Ook de bestuursagenda en een overzicht van de besluiten, voorzien van een motivatie, worden gepubliceerd op Kadernet. Bestuursvergaderingen van het algemeen bestuur zijn openbaar en eventueel kan -na melding vooraf - van een inspreekrecht gebruik worden gemaakt. De directie en het bureau zijn in principe bereikbaar op werkdagen tussen uur en uur. Het secretariaat kan zo nodig zorgen dat directie op de kortst mogelijke termijn (telefonisch) te raadplegen is. 3.5 Informatievoorziening /elkaar informeren In principe zal zoveel mogelijk informatie via de digitale snelweg en via de bestaande communicatiekanalen waaronder PlusPunt beschikbaar worden gesteld. Op de website zal zo snel mogelijk een reeks portretten geplaatst worden van bestuur en medewerkers (wie is wie en wie doet wat). Apart onderwerp van aandacht is de vraag hoe de informatievoorziening naar mensen met een verstandelijke handicap zelf zo goed mogelijk kan plaatsvinden.

6 Verondersteld wordt dat ervaringen die Vraagraak hierbij heeft opgedaan met de bijeenkomsten specifiek gericht op cliëntenraden, met de Zeg s en met de vele handreikingen en trainingen tot voordeel kan strekken. Het bestuur is van mening dat hier nader beleid op moet worden ontwikkeld en besluit als volgt. 4 Bekostiging/financiering 4.1 Versterking positie, individueel en collectief De nieuwe vereniging moet zich sterken maken voor een verbetering van de positie van mensen met een handicap en hun ouders/verwanten/vertegenwoordigers. Op individueel niveau betreft dat het onderwerp sociale zekerheid en inkomen. In de sfeer van de collectieve belangenbehartiging stelt Kansplus dit aan de orde. Op collectief niveau rond voorzieningen maakt de vereniging zich sterk voor verbetering van de positie van cliëntenraden (instemmingsrecht en verzwaard adviesrecht en een eigen budget voor cliëntenraden).bovendien propageert de vereniging dat het natuurlijk bondgenootschap tussen ouders/familieverenigingen/afdelingen/ledengroepen en cliëntenraden wordt versterkt. Elkaar versterken in plaats van elkaar bestrijden vanuit een natuurlijke verbondenheid. Ook deze visie wordt uitdrukkelijk uitgedragen door KansPlus. 4.2 Collectief, landelijk KansPlus constateert dat de bekostiging van een partij als de VGN (koepel van de zorgaanbieders) bijna als vanzelfsprekend vanuit AWBZ plaatsvindt. Indien het streven van de overheid is om de client en zijn vertegenwoordiger een volwaardige plaats toe te kennen, moet dit ook gelden voor de wijze van financiering. In samenwerking met vele consumentenorganisaties vanuit de zorgsector maakt Kansplus zich sterk voor een dergelijke wijze van financiering(awbz gefinancierd, normering) Alternatieve vormen van financiering van de landelijke vereniging op basis van een vergelijkbaar uitgangspunt worden ook verkend. Hoe dan ook, een dergelijke bekostiging zal minimaal tijd vergen vooraleer introductie aan de orde is.

7 4.2 Overgangssituatie De vereniging heeft als uitgangspunt genomen dat het lidmaatschap open staat voor individuele personen, wat zich vertaalt in een contributie van 30,- per persoon per jaar. Gedurende een overgangsperiode van maximaal 2 jaar wordt toegewerkt naar dit individuele lidmaatschap met bijbehorende contributie in die situaties waarin thans nog sprake is van enigerlei vorm van collectief lidmaatschap(bijv familieverenigingen danwel het geheel van familieverenigingen verbonden aan een zorgaanbieder) Het bestuur besluit een brief te sturen aan de familieverenigingen waarin deze worden opgeroepen hun leden te enthousiasmeren om individueel lid te worden van KansPlus.(concept beschikbaar)tegelijkertijd krijgt de familievereniging schriftelijk een aantal mogelijkheden aangereikt om haar leden te benaderen en te voorzien van de nodige informatie.(concept beschikbaar) Daarnaast worden gesprekken gearrangeerd met iedere individuele lidvereniging van KansPlus teneinde het financiële overgangstraject per familievereniging te bespreken. (planning vanaf januari 2008) De bestuurders die zich over de veldoriëntatie hebben gebogen bevelen aan bij wijze van introductie een instapcontributie voor het eerste jaar te hanteren van 10,- per persoon en daarnaast stil te staan bij de geleidelijke afbouw van de bijdrage van het collectief en geleidelijke opbouw van de bijdrage van individuele personen. Het onderwerp afdracht (wat is voor de landelijke vereniging beschikbaar en wat is een afdracht voor de desbetreffende ledengroep in principe te baseren op de VOGG regeling (25% versus 75 %) daarbij te betrekken. 4.3 Fonds Verstandelijk Gehandicapten In de veldoriëntatie is gebleken dat in toenemende mate het beleid van het Fonds in de praktijk weerstand oplevert. Enerzijds worden door de achterban van de vereniging forse inspanningen geleverd om de collecte zoveel mogelijk te doen slagen, anderzijds wordt het toewijzingsbeleid (wie ontvangt gelden, hoeveel en op basis van welke criteria) steeds meer als arbitrair ervaren. Het beeld is aanwezig dat de oudervereniging zich fors inspant maar steeds meer qua toedeling van gelden het nakijken heeft. (projectmatige aanvragen). Bovendien is men het afgelopen jaar onaangenaam verrast door het doorberekenen van kosten vanuit het landelijk bureau van het Fonds verstandelijk gehandicapten ten laste van regionale gelden.

8 Het bestuur besluit een delegatie samen te stellen voor een bestuurlijk overleg met het Fonds Verstandelijk Gehandicapten. Voorafgaand aan het overleg wordt de delegatie gevraagd een probleemanalyse te verrichten met betrokken bestuurders uit het veld en deze probleemanalyse te voorzien van een voorstel hoe tot een vruchtbaar vervolg te komen. De delegatie wordt gevraagd haar voorstel tijdig voor te leggen aan het bestuur van KansPlus gegeven ook het landelijke belang dat KansPlus heeft bij het Fonds. Het bestuur is van mening dat het aanbeveling verdient in haar delegatie voor een gesprek met het Fonds ook vertegenwoordigers vanuit haar achterban op te nemen. 5 Werkplan De totstandkoming van werkplannen wordt bevorderd. Dit geldt zowel het centrale als decentrale niveau (afdelingen, familieverenigingen). Het bestuur streeft naar meer samenhang tussen centrale en decentrale planvorming. De handreikingen die voor werkplannen beschikbaar zijn, worden via kadernet beschikbaar gesteld. Zo nodig kan door de ledengroepen een beroep worden gedaan op het servicepunt. Zoveel mogelijk wordt aangesloten bij reeds ontwikkelde gedachten in het kader van de zgn TOF commissie (o.a. benchmark tussen ledengroepen, prijs/prestatiebekostiging) Onderlinge uitwisseling van werkplannen wordt bevorderd binnen de vereniging (kadernet, servicepunt, PR/C). 6 Huishoudelijk reglement Het bureau wordt gevraagd in samenspraak met de notaris en op basis van de verslaglegging in ledenvergaderingen, roadshows, veldbijeenkomsten en anderszins beschikbare informatie een voorstel voor een huishoudelijk reglement op te stellen. Let op :planning ivm alv????

9 7 Ledenwerving en promotie Voer uit wat is toegezegd, nl promotiemateriaal beschikbaar stellen en verspreiden, presentaties verzorgen en benut de pers en media. Bezoeken van beurzen selectief hanteren, meer inzetten op lokale/regionale afdelingen. Tenslotte hooi op de vork Meer hooi op de vork is niet aan te bevelen, wel aanbevelingswaardig is om het verslag over drie a vier maanden opnieuw te laten bekijken door dezelfde groep bestuurders als die zich thans over de veldronde heeft gebogen en te bezien of verdere stappen te zetten zijn. Henk Hoogendoorn Gerrit Ruitenberg Pouwel van de Siepkamp Leintje Vermeulen

KansPlus nieuws. Fusie rond!

KansPlus nieuws. Fusie rond! KansPlus nieuws Fusie rond! Het is zover. Vanaf 26 oktober 2007 zijn we formeel KansPlus. Op die datum heeft het bestuur van KansPlus de akte van fusie ondertekend. We nemen afscheid van de namen VOGG

Nadere informatie

Uitwerking scenario Belangenbehartiging

Uitwerking scenario Belangenbehartiging Uitwerking scenario Belangenbehartiging Korte omschrijving Belangenbehartiging voor mensen met een verstandelijke / cognitieve beperking gebeurt op 3 niveaus. 1. Individueel doorgaans wordt dit gedaan

Nadere informatie

VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap

VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap VraagRaak ondersteunt bij medezeggenschap VraagRaak is het steunpunt medezeggenschap in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. VraagRaak maakt onderdeel uit van de vereniging KansPlus, belangennetwerk

Nadere informatie

4. Positionering organisatie en uitstraling naar buiten: PR en communicatie... 6

4. Positionering organisatie en uitstraling naar buiten: PR en communicatie... 6 Concept Jaarplan 2015 Inhoudsopgave Jaarplan 2015... 0 Voorwoord... 3 1. Missie & Visie... 4 Missie... 4 Visie... 4 2. Capaciteit en middelen... 4 3. Informatievoorziening en belangenbehartiging... 5 3.1

Nadere informatie

Het vastgestelde huishoudelijk reglement bepaalt in de bijbehorende bijlage het volgende onder de kop:

Het vastgestelde huishoudelijk reglement bepaalt in de bijbehorende bijlage het volgende onder de kop: Innovatiefonds. Huishoudelijk reglement als basis In de toelichting bij het voorstel voor een nieuw Huishoudelijk Reglement voor KansPlus zoals vastgesteld op de 14 e algemene vergadering van 25 mei 2013,

Nadere informatie

Concept Jaarplan 2016

Concept Jaarplan 2016 Concept Jaarplan 2016 21 september 2015 Inhoudsopgave Concept Jaarplan 2016... 0 1. Missie & Visie... 3 Missie... 3 Visie... 3 2. Capaciteit en middelen... 3 3. Informatievoorziening en belangenbehartiging...

Nadere informatie

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden

WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden WELKOM IN DE CLIËNTENRAAD 10 & vragen antwoorden Welkom in de cliëntenraad is een uitgave van LOC Zeggenschap in zorg. LOC is er voor cliëntenraden in de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang,

Nadere informatie

Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz. Jasper Boele directeur LSR

Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz. Jasper Boele directeur LSR Medezeggenschap nieuwe stijl / herziening Wmcz Jasper Boele directeur LSR Opbouw lezing Blok1. Ontwikkelingen in de Medezeggenschap Blok 2. Toelichting op de herziene Wmcz Blok 3. Medezeggenschap nieuwe

Nadere informatie

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en dankt de aanwezigen voor hun komst in verband met deze ingelaste vergadering

1. Opening en vaststelling agenda De voorzitter opent de vergadering en dankt de aanwezigen voor hun komst in verband met deze ingelaste vergadering Vergadering 2 Bestuur KansPlus i.o. d.d. 7 februari 2007 Aanwezig: Hans Westenberg (voorzitter), Jaap Dijk (vice-voorzitter), Geert Benjamins, Henk Hoogendoorn (vice-voorzitter),jan Kerkhoff, Ingrid Kluckow,

Nadere informatie

Introductie Maatschappelijk kader (Rotmans, 20 december 2013, Tilburg), Manifest en reacties

Introductie Maatschappelijk kader (Rotmans, 20 december 2013, Tilburg), Manifest en reacties Introductie Maatschappelijk kader (Rotmans, 20 december 2013, Tilburg), Manifest en reacties Introductie Manifest bij familieverenigingen, stakeholders en media Samenleving 3.0 do it ourselves society

Nadere informatie

BELEIDSPLAN

BELEIDSPLAN BELEIDSPLAN 2017 2020 Werkplan 2018 Collectieve belangenbehartiging en dienstverlening van en voor mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders/vertegenwoordigers Platform VG ZOB/Beleid 1 INLEIDING

Nadere informatie

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR

REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR REGLEMENT RAAD VAN BESTUUR 1. De bestuurstaak 1.1 Ingevolge de statuten bestuurt de Raad van Bestuur de stichting onder toezicht van de Raad van Toezicht. 1.2 De Raad van Bestuur dient het belang van de

Nadere informatie

Resultaat Wie Wanneer Opmerkingen. Gedelegeerde bevoegdheid penningmeester, voorstellen door directie. adviserende rol directie.

Resultaat Wie Wanneer Opmerkingen. Gedelegeerde bevoegdheid penningmeester, voorstellen door directie. adviserende rol directie. 1. Financiën op orde 1.1. Begroting 2012, de tering naar de nering. 1.2. Gesprek met en beroep op ondersteuningsfonds. Een bijgestelde sluitende begroting/exploitatie 2012 met uitvoeringsmaatregelen. Overbruggingsbijdrage

Nadere informatie

Vergadering 1 Bestuur KansPlus i.o. d.d. 25 januari 2007

Vergadering 1 Bestuur KansPlus i.o. d.d. 25 januari 2007 Vergadering 1 Bestuur KansPlus i.o. d.d. 25 januari 2007 Aanwezig: Hans Westenberg (voorzitter), Jaap Dijk (vice-voorzitter), Jan Pino (secretaris), Peter van den Dungen, Herman Dijkland, Geert Benjamins,

Nadere informatie

Vergadering Algemeen Bestuur KansPlus i.o. d.d. 26 april 2007

Vergadering Algemeen Bestuur KansPlus i.o. d.d. 26 april 2007 Vergadering Algemeen Bestuur KansPlus i.o. d.d. 26 april 2007 Aanwezig: Hans Westenberg (voorzitter), Jan Pino (secretaris), Peter van den Dungen, Geert Benjamins, Jacques Thomas, Carla Kalf, Jeanne Hendrix,

Nadere informatie

Handleiding. Adviseren rond Wonen en Verhuizen

Handleiding. Adviseren rond Wonen en Verhuizen Handleiding Adviseren rond Wonen en Verhuizen Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk november 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap cliëntenraden, maakt deel uit

Nadere informatie

Besluitenlijst Algemeen Bestuur KansPlus i.o. d.d. 22 maart 2007

Besluitenlijst Algemeen Bestuur KansPlus i.o. d.d. 22 maart 2007 Besluitenlijst Algemeen Bestuur KansPlus i.o. d.d. 22 maart 2007 Aanwezig: H. Westenberg (voorzitter), H. Hoogendoorn (vice-voorzitter), J. Dijk (vice-voorzitter, aanwezig tot agendapunt 4), J. Pino (secretaris),

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017

Werkplan Osteoporose Vereniging 2017 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2017 (behorende bij begroting 2016) Datum: 9 juni 2016 Agendapunt: 11 Vastgesteld door bestuur d.d. 8 april 2015 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Directeur of Manager

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Directeur of Manager Handleiding Adviseren bij benoeming Directeur of Manager Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk november 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap cliëntenraden, maakt

Nadere informatie

Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie

Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie Webinar 4 december Wmo-raden en cliëntenraden AWBZ, partners in decentralisatie Programma Cliëntenraden: Waar zitten ze? Wat doen ze? Kansen voor u en hen? Samenwerking, hoe pakt u dat aan? Waar zitten

Nadere informatie

Stichting VG - BelangenPlatform Drenthe. voor een beter bestaan van mensen met een verstandelijke handicap

Stichting VG - BelangenPlatform Drenthe. voor een beter bestaan van mensen met een verstandelijke handicap Stichting VG - BelangenPlatform Drenthe voor een beter bestaan van mensen met een verstandelijke handicap Jaarverslag Inhoudsopgave: Voorwoord van de voorzitter Deel 1: jaarverslag blz. 1. Stichting VG-BelangenPlatform

Nadere informatie

Reglement versie oktober 2016

Reglement versie oktober 2016 Reglement Cliëntenraad Lumens Artikel 1. Doel cliëntenraad De cliëntenraad behartigt de collectieve belangen van de klanten van Lumens en brengt - gevraagd en ongevraagd- advies uit over onderwerpen die

Nadere informatie

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Afdelingshoofd

Handleiding. Adviseren bij benoeming. Afdelingshoofd Handleiding Adviseren bij benoeming Afdelingshoofd Colofon Redactie VraagRaak/KansPlus 1e druk november 2001 2e herziene druk november 2008 VraagRaak, steunpunt medezeggenschap cliëntenraden, maakt deel

Nadere informatie

Extra algemene ledenvergadering d.d. 14 mei 2011 betreffende de statutenwijziging en huishoudelijk reglement.

Extra algemene ledenvergadering d.d. 14 mei 2011 betreffende de statutenwijziging en huishoudelijk reglement. Extra algemene ledenvergadering d.d. 14 mei 2011 betreffende de statutenwijziging en huishoudelijk reglement. Aanwezig: Mevrouw Hoogendoorn (gaste) en de heer Bekker - ledengroep Amstelland en Meerlanden,

Nadere informatie

Concept Verslag vergadering Algemeen Bestuur KansPlus i.o. d.d. 23 augustus 2007

Concept Verslag vergadering Algemeen Bestuur KansPlus i.o. d.d. 23 augustus 2007 Concept Verslag vergadering Algemeen Bestuur KansPlus i.o. d.d. 23 augustus 2007 Aanwezig: Bestuur: H. Westenberg (voorzitter), H. Hoogendoorn (vice voorzitter), J. Dijk (vice voorzitter) tot 18.15 uur

Nadere informatie

Jaarwerkplan 2017 en voortgang 2016

Jaarwerkplan 2017 en voortgang 2016 Jaarwerkplan 2017 en voortgang 2016 Accent op lokale en individuele belangenbehartiging Nadrukkelijk aandacht voor PR/communicatie Landelijke belangenbehartiging door Ieder(In) Nieuw 2017: Extra Subsdie

Nadere informatie

Gezamenlijk stimuleringsprogramma medezeggenschap cliënten. De veldpartijen: ActiZ, BTN, FO, GGZ Nederland, LOC, LSR, NFU, en NVZ

Gezamenlijk stimuleringsprogramma medezeggenschap cliënten. De veldpartijen: ActiZ, BTN, FO, GGZ Nederland, LOC, LSR, NFU, en NVZ Gezamenlijk stimuleringsprogramma medezeggenschap cliënten Uitkomst van overleg De veldpartijen: ActiZ, BTN, FO, GGZ Nederland, LOC, LSR, NFU, en NVZ overwegende dat zij gehoor hebben gegeven aan het verzoek

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET ALGEMEEN BESTUUR EN BESTUURSCOMMISSIE

REGLEMENT VAN ORDE VAN HET ALGEMEEN BESTUUR EN BESTUURSCOMMISSIE REGLEMENT VAN ORDE VAN HET ALGEMEEN BESTUUR EN BESTUURSCOMMISSIE HOOFDSTUK 1 ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1 Dit reglement dient ter uitwerking van relevante artikelen van de Gemeenschappelijke Regeling

Nadere informatie

Reglement voor de Raad van Bestuur van Stichting Zuidwester. 1. De Bestuurstaak

Reglement voor de Raad van Bestuur van Stichting Zuidwester. 1. De Bestuurstaak Reglement voor de Raad van Bestuur van Stichting Zuidwester 1. De Bestuurstaak 1.1 Ingevolge de statuten bestuurt de Raad van Bestuur de Stichting onder toezicht van de Raad van Toezicht. 1.2 De Raad van

Nadere informatie

De voorzitter benoemt een paar punten die in de afgelopen jaren belangrijk zijn geweest voor KansPlus.

De voorzitter benoemt een paar punten die in de afgelopen jaren belangrijk zijn geweest voor KansPlus. Concept verslag Algemene Vergadering d.d. 25 november 2017 Agendapunt 1 - Opening en inleiding Voorzitter Pouwel van de Siepkamp heet de aanwezigen welkom. Berichten van verhindering van bestuur KansPlus:

Nadere informatie

Werkplan Osteoporose Vereniging 2016

Werkplan Osteoporose Vereniging 2016 AAN: VAN: Algemene Leden Vergadering (ALV) Bestuur ONDERWERP: Werkplan 2016 (behorende bij begroting 2016) Datum: 19 mei 2015 Agendapunt: 9 Vastgesteld door bestuur d.d. 20 april 2015 Werkplan Osteoporose

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Reglement Cliëntenraad Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant 1 oktober 2011 Reglement Cliëntenraad van Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant Stichting Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant stelt conform

Nadere informatie

CONCEPT notulen algemene ledenvergadering KansPlus d.d. 24 mei 2008

CONCEPT notulen algemene ledenvergadering KansPlus d.d. 24 mei 2008 CONCEPT notulen algemene ledenvergadering KansPlus d.d. 24 mei 2008 1. Opening De voorzitter Hans Westenberg opent de vergadering en heet een ieder welkom. De agenda van de ledenvergadering is zo opgesteld,

Nadere informatie

Regionale samenwerking

Regionale samenwerking Regionale samenwerking Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Inleiding. In de inleiding zal ingegaan worden op het doel van het onderzoek. De enquête. Ingegaan

Nadere informatie

punt nadrukkelijke aandacht.

punt nadrukkelijke aandacht. punt nadrukkelijke aandacht. De zorgaanbieder heeft aangegeven de klachtenregeling over twee jaar te evalueren. De LCV beveelt in dit kader aan dat de zorgaanbieder bij de evaluatie van zijn klachtenregeling

Nadere informatie

Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering.

Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering. ALV 15.01.03 Vergadering ALV 12 februari 2015 Agendapunt 4. Werkplan 2015 Gevraagde actie Goedkeuring Samenvatting/omschrijving Het werkplan wordt vastgesteld door het bestuur en goedgekeurd door de ledenvergadering.

Nadere informatie

KLACHTENREGELING VOOR (VERTEGENWOORDIGERS VAN) CLIËNTEN VAN LEDEN VAN SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUIS- EN WOONZORG [SPOT]

KLACHTENREGELING VOOR (VERTEGENWOORDIGERS VAN) CLIËNTEN VAN LEDEN VAN SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUIS- EN WOONZORG [SPOT] KLACHTENREGELING VOOR (VERTEGENWOORDIGERS VAN) CLIËNTEN VAN LEDEN VAN SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUIS- EN WOONZORG [SPOT] Postadres: Gooimeer 4-15 1411 DC Naarden 2 Inleiding Op grond van

Nadere informatie

Communicatieplan KansPlus

Communicatieplan KansPlus Communicatieplan KansPlus 2009 Inhoud Inleiding... 4 1. Doelgroep... 5 1.1 Interne doelgroepen... 5 1.2 Externe doelgroep... 5 2. Doelstellingen... 7 2.1 Algemene doelstellingen... 7 2.2 Doelstellingen

Nadere informatie

Termijn: drie jaar, te rekenen vanaf 1 juni 2013. 2. Financiële kaders van het innovatiefonds

Termijn: drie jaar, te rekenen vanaf 1 juni 2013. 2. Financiële kaders van het innovatiefonds Verenigingsraad KansPlus 18 april 2015 Agendapunt: 5 Van: Jo Terlouw Onderwerp: Evaluatie Innovatiefonds Korte omschrijving Vooraf, waarom evaluatie Overeengekomen is bij de besluitvorming in de algemene

Nadere informatie

Aan de bestuurders en managers van antroposofische zorginstellingen,

Aan de bestuurders en managers van antroposofische zorginstellingen, Zeist, 18 juni 2018 Aan de leden van het Landelijk Ouder Verbond (LOV), Aan de bestuurders en managers van antroposofische zorginstellingen, We willen u hiermee op de hoogte brengen van twee belangrijke

Nadere informatie

PLAN VAN AANPAK

PLAN VAN AANPAK KBO CUIJK CENTRUM PLAN VAN AANPAK 2018 2022 1 P a g i n a INHOUD: Pagina 1: Pagina 2: Pagina 3: Pagina 4: Voorblad Inhoud Inleiding lijke taken en Pagina 5: Pagina 6: Ouderenbeleid PR en Communicatie Scholing

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2015 2019

BELEIDSPLAN 2015 2019 BELEIDSPLAN 2015 2019 Werkplan 2015 Collectieve belangenbehartiging en dienstverlening van en voor mensen met een verstandelijke beperking en hun ouders/vertegenwoordigers INLEIDING Voor u ligt het beleidsplan

Nadere informatie

Verordening cliëntenparticipatie WerkSaam Westfriesland 2015

Verordening cliëntenparticipatie WerkSaam Westfriesland 2015 Verordening cliëntenparticipatie WerkSaam Westfriesland 2015 Het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke regeling WerkSaam Westfriesland, gevestigd te Hoorn; Gelezen het voorstel van het dagelijks bestuur

Nadere informatie

Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt verstaan onder:

Artikel 1 Voor de toepassing van het bij of krachtens deze regeling bepaalde, wordt verstaan onder: Inleiding Een cliënt kan een klacht of een uiting van onvrede voorleggen aan de desbetreffende medewerker, de manager of de Raad van Bestuur van MEE & de Wering. Indien dit niet tot een voor de cliënt

Nadere informatie

door de NVF gebruikt kan worden voor de communicatie met leden.

door de NVF gebruikt kan worden voor de communicatie met leden. Dit Huishoudelijk reglement is opgesteld krachtens artikel 10 van de statuten. Indien en voor zover vereist voor een goed begrip van dit Huishoudelijk Reglement, dient een verwijzing naar een enkelvoud

Nadere informatie

Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander

Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander Reglement voor de oudervereniging van o.b.s. De Meander Versie september 2015 - JvD 1 Voorwoord Voor u ligt het reglement van de Oudervereniging van o.b.s. de Meander voor het schooljaar 2015-2016. Dit

Nadere informatie

Werkplan 2016. PCG Iedereen doet mee

Werkplan 2016. PCG Iedereen doet mee Werkplan 2016 PCG Iedereen doet mee Provinciale Chronisch zieken en Gehandicaptenraad Groningen September 2015 Inhoud 1 Inleiding 2 Bestuurlijke organisatie 3 Activiteiten 3.1 Opnieuw opbouwen en uitbouwen

Nadere informatie

Reglement van de Deelnemersraad Stichting WSW

Reglement van de Deelnemersraad Stichting WSW Reglement van de Deelnemersraad Stichting WSW (als bedoeld in artikel 17 van de statuten van Stichting Waarborgfonds Sociale Woningbouw) Vastgesteld door het Bestuur op 4 juli 2016 na goedkeuring door

Nadere informatie

Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant

Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant Reglement Cliëntenraad Jeugdbescherming Brabant 1 oktober 2011 Reglement Cliëntenraad van Jeugdbescherming Brabant Jeugdbescherming Brabant stelt conform artikel 58 e.v. van de Wet op de Jeugdzorg een

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur

Reglement Raad van Bestuur Reglement Raad van Bestuur De Riethorst Stromenland, Raamsdonksveer, Juli 2015 INLEIDING Het reglement van de Raad van Bestuur is opgesteld op grond van de statuten van de Stichting De Riethorst Stromenland.

Nadere informatie

Cliëntenraad. Samen voor goede zorg

Cliëntenraad. Samen voor goede zorg Cliëntenraad Samen voor goede zorg Cliëntenraad Als cliënt van Maranatha is het prettig om zelf mee te praten over de ontwikkelingen in uw huis. Daarom hebben we bij Maranatha een cliëntenraad samengesteld.

Nadere informatie

REGLEMENT COÖPERATIECOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN COÖPERATIE ROYAL FLORAHOLLAND U.A. Vastgesteld op 16 april

REGLEMENT COÖPERATIECOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN COÖPERATIE ROYAL FLORAHOLLAND U.A. Vastgesteld op 16 april REGLEMENT COÖPERATIECOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN COÖPERATIE ROYAL FLORAHOLLAND U.A. Vastgesteld op 16 april 2014 1 2 1 Opmaak, huisstijl en handelsnaam gewijzigd in Royal FloraHolland per 29 juni

Nadere informatie

Reglement Oudercommissie Stichting Kinderopvang Landerd

Reglement Oudercommissie Stichting Kinderopvang Landerd Reglement Oudercommissie Stichting Kinderopvang Landerd Artikel 1 Begripsbepaling Stichting Kinderopvang Landerd: Bestuur: Kindercentrum: Coördinator: Centrale oudercommissie: Oudercommissie : Beroepskracht:

Nadere informatie

Concept notulen extra algemene ledenvergadering 14 december 2010

Concept notulen extra algemene ledenvergadering 14 december 2010 Concept notulen extra algemene ledenvergadering 14 december 2010 Aanwezig: de heer Dijk - ledengroep Utrecht, de heer Grolleman ledengroep Westelijke Mijnstreek, mevrouw Janssen van Kempen ledengroep Broers

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van Stichting De Bastide 31 januari 2010

Huishoudelijk Reglement van Stichting De Bastide 31 januari 2010 Huishoudelijk Reglement van Stichting De Bastide Op basis van artikel 14a lid 2 van de Statuten van Stichting De Bastide heeft het bestuur onderstaand huishoudelijk reglement vastgesteld. Indien Stichting

Nadere informatie

Reglement Raad van Bestuur Stichting Koninklijke Visio. 1 De bestuurstaak. 2 Verantwoording en verantwoordelijkheid

Reglement Raad van Bestuur Stichting Koninklijke Visio. 1 De bestuurstaak. 2 Verantwoording en verantwoordelijkheid Reglement Raad van Bestuur Stichting Koninklijke Visio 1 De bestuurstaak 1.1 Ingevolge de statuten bestuurt de Raad van Bestuur de stichting onder toezicht van de Raad van Toezicht. 1.2 De Raad van Bestuur

Nadere informatie

Reglement remuneratiecommissie Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Stromenland

Reglement remuneratiecommissie Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Stromenland Reglement remuneratiecommissie Samenwerkingsverband Primair Onderwijs Stromenland HOOFDSTUK I. ALGEMEEN Artikel 1. Doel en reikwijdte reglement 1. Dit reglement geeft nadere invulling van samenstelling

Nadere informatie

Adviezen bij het keukentafelgesprek: mijn rol als burger met een visuele beperking of doofblindheid

Adviezen bij het keukentafelgesprek: mijn rol als burger met een visuele beperking of doofblindheid Adviezen bij het keukentafelgesprek: mijn rol als burger met een visuele beperking of doofblindheid 31 Aanbevelingen voor Wmo-raden, cliëntenorganisaties en burgers AVI-toolkit 16-a Januari 2015 Inhoudsopgave

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 november 2006, nummer: 06/911;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 november 2006, nummer: 06/911; De raad van de gemeente Emmen; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 21 november 2006, nummer: 06/911; gelet op de verplichting in artikel 11 en 12 van de Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

KLACHTENREGLEMENT VOOR LEDEN VAN DE SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUISZORG EN KRAAMZORG [SPOT]

KLACHTENREGLEMENT VOOR LEDEN VAN DE SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUISZORG EN KRAAMZORG [SPOT] KLACHTENREGLEMENT VOOR LEDEN VAN DE SAMENWERKENDE PROFESSIONELE ORGANISATIES THUISZORG EN KRAAMZORG [SPOT] Postadres: Wilhelminalaan 3 3743 DB Baarn Versie mei 2012 2 I. BEGRIPSBEPALINGEN 1. Instellingen:

Nadere informatie

Reglement Klankbordgroep Wauw speciaal voor jou

Reglement Klankbordgroep Wauw speciaal voor jou Reglement Klankbordgroep Versie 01.01.2017 Zorg voor kinderen met een bijzondere hulpvraag Pagina 1/5 Inleiding De Klankbordgroep van heeft tot doel om binnen het kader van de doelstelling van gemeenschappelijke

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD. Nr. 2729

GEMEENTEBLAD. Nr. 2729 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Leeuwarden. Nr. 2729 22 januari 2014 Huishoudelijk Reglement 2014 van de overlegvergadering van de Cliëntenraad Werk en Inkomen Leeuwarden en het college van

Nadere informatie

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN COOPERATIE ROYAL FLORAHOLLAND U.A. Vastgesteld op 16 april

REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN COOPERATIE ROYAL FLORAHOLLAND U.A. Vastgesteld op 16 april REGLEMENT AUDITCOMMISSIE RAAD VAN COMMISSARISSEN COOPERATIE ROYAL FLORAHOLLAND U.A. Vastgesteld op 16 april 2014 1 2 1 Opmaak, huisstijl en handelsnaam gewijzigd in Royal FloraHolland per 29 juni 2016

Nadere informatie

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1

Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam pagina 1 Werkplan 2015 COC Rotterdam Introductie COC Rotterdam vervult als belangenbehartiger voor de LHBT-gemeenschap al 67 jaar een belangrijke maatschappelijke rol in Rotterdam

Nadere informatie

vernieuwing, versterking en innovatie

vernieuwing, versterking en innovatie Activiteitenplan HRHM 2017 vernieuwing, versterking en innovatie Gouda januari 2017 1 Activiteitenplan HRHM 2017 Inleiding Voor u ligt het Activiteitenplan 2017 van de Stichting Huurdersorganisatie Regio

Nadere informatie

Stichting VG - BelangenPlatform Drenthe. voor een beter bestaan van mensen met een verstandelijke handicap

Stichting VG - BelangenPlatform Drenthe. voor een beter bestaan van mensen met een verstandelijke handicap Stichting VG - BelangenPlatform Drenthe voor een beter bestaan van mensen met een verstandelijke handicap Jaarverslag 2013 Inhoudsopgave: Voorwoord van de voorzitter Deel 1: jaarverslag 2013 blz. 1. Stichting

Nadere informatie

Stichting Patiëntenorganisatie Prader-Willi Syndroom Nederland

Stichting Patiëntenorganisatie Prader-Willi Syndroom Nederland 1 Stichting Patiëntenorganisatie Prader-Willi Syndroom Nederland (Prader-Willi Stichting) Strategisch werkplan 2019-2020 22 mei 2019 Missie en visie 2 Missie* Prader-Willi Stichting is de Patientenorganisatie

Nadere informatie

Reglement Oudercommissie Stichting christelijke peuterspeelzaal De Flierefluiter-locatie Merwedestraat

Reglement Oudercommissie Stichting christelijke peuterspeelzaal De Flierefluiter-locatie Merwedestraat Reglement Oudercommissie Stichting christelijke peuterspeelzaal De Flierefluiter-locatie Merwedestraat Artikel 1 Begripsbepaling Stichting christelijke peuterspeelzaal De Flierefluiter: organisatievorm

Nadere informatie

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019.

PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019. PROFIELSCHETS LID VERANTWOORDINGSORGAAN Vastgesteld 28 maart 2019. 1. Het Pensioenfonds Bpf MITT Bpf MITT is opgericht met het doel de pensioenregelingen van de aangesloten werkgevers uit te voeren. Het

Nadere informatie

Vereniging Mobility Werkplan 2017

Vereniging Mobility Werkplan 2017 Vereniging Mobility Werkplan 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Participatiewet... 3 3. Kerntaken... 4 Collectieve belangenbehartiging... 4 Toerusting en ondersteuning... 4 Bevorderen

Nadere informatie

Startbijeenkomst. Federatie van Algemene Seniorenverenigingen. (FASv) Johanneskerk te Amersfoort, 12 mei 2016

Startbijeenkomst. Federatie van Algemene Seniorenverenigingen. (FASv) Johanneskerk te Amersfoort, 12 mei 2016 Startbijeenkomst Federatie van Algemene Seniorenverenigingen (FASv) Johanneskerk te Amersfoort, 12 mei 2016 1 Programma 13.30 uur Opening Eint Ockels (voorzitter werkgroep) 13.40 uur Toelichting op de

Nadere informatie

KansPlus strategisch beleidsplan

KansPlus strategisch beleidsplan KansPlus strategisch beleidsplan 2019-2023 Inleiding KansPlus is toe aan een nieuw meerjaren beleidsplan. Ten aanzien van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is zowel in de vereniging

Nadere informatie

Resultaat Enquête Platform VG ZOB. Maart 2014 Marja Briels, Maarten Haasnoot, Lex Krzyzanowski

Resultaat Enquête Platform VG ZOB. Maart 2014 Marja Briels, Maarten Haasnoot, Lex Krzyzanowski Resultaat Enquête Platform VG ZOB Maart 2014 Marja Briels, Maarten Haasnoot, Lex Krzyzanowski Allereerst dank aan diegenen die hebben gereageerd op deze enquête Constateringen (1) Respons: Aantal respondenten

Nadere informatie

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG

JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG JAARVERSLAG CLIËNTENRAAD EXTRAMURALE ZORG DE FRIESE WOUDEN 2011 Cliëntenraad Extramurale Zorg De Friese Wouden Postbus 181 9200 AD Drachten Tel.: 088-5120072 E-mail-adres: clientenraad@friesewouden.nl

Nadere informatie

Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019. Versie 12 maart 2015

Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019. Versie 12 maart 2015 Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019 Versie 12 maart 2015 1 Algemeen Beleidsplan BC Iduna 2015-2019 1. Financieel gezond en betaalbaar 2. Gezelligheid 3. Sportieve ambitie 4. Voldoende zaalcapaciteit

Nadere informatie

ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT. 2 juli 2012

ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT. 2 juli 2012 ZUID-HOLLAND ZUID WERKDOCUMENT 2012 2013 2 juli 2012 Inhoudsopgave blz. Voorwoord 3 1. Inleiding 3 1.1 Missie, en doelstelling 3 1.1.1 Missie 1.1.2 Doelstelling 1.2 Bestuurlijke organisatie 4 1.3 Financieel

Nadere informatie

regie in eigen hand b. krachtenbundeling verspreiden van kennis stimuleren van onderzoek en ontwikkeling

regie in eigen hand b. krachtenbundeling verspreiden van kennis stimuleren van onderzoek en ontwikkeling Artikel 1. Visie (1) 1.1 De Parkinson Vereniging ontwikkelt zich tot een onmisbare professionele steun voor en door mensen die zelf of in hun directe omgeving te maken hebben met de ziekte van Parkinson

Nadere informatie

Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen

Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen Vooraankondiging Symposium voor zorgaanbieders en cliëntenraden woensdag 14 maart 2012 Medezeggenschap en Ondersteuningsplannen Dialoog in de dagelijkse praktijk van cliëntenraden en zorgaanbieders Belangrijke

Nadere informatie

van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN

van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN van de Vereniging van (Vroeg)gepensioneerden van de Stichting Pensioenfonds Thales Nederland, de VVSPTN Geachte leden van de VVSPTN. LAATSTE NIEUWS: DEELNEMERSVERGADERING SPTN Het bestuur van de Stichting

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn

Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn Huishoudelijk Reglement van de Vereniging Sportraad Apeldoorn Opgericht bij notariële acte d.d. 11 februari 1991 en ingeschreven in het verenigingsregister van de Kamer van koophandel en fabrieken voor

Nadere informatie

Activiteitenplan FODOK 2016

Activiteitenplan FODOK 2016 Federatie van Ouders van Dove Kinderen - met of zonder CI Postbus 354 3990 GD Houten 030-2900360 1. Algemene informatie Hoofddoelstelling Aan te vragen subsidie voor 2016 De FODOK streeft naar een situatie

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement RBMV versie 3.0

Huishoudelijk Reglement RBMV versie 3.0 Huishoudelijk Reglement RBMV versie 3.0 Artikel 1 HUISHOUDELIJK REGLEMENT-VASTSTELLING-WIJZIGING 1) In dit reglement worden nadere regels gesteld betreffende een aantal aangelegenheden waarnaar in de verenigingsstatuten

Nadere informatie

CONCEPT Huishoudelijk Reglement van de ondernemersvereniging MKB ETTEN-LEUR

CONCEPT Huishoudelijk Reglement van de ondernemersvereniging MKB ETTEN-LEUR CONCEPT Huishoudelijk Reglement van de ondernemersvereniging MKB ETTEN-LEUR Begripsbepalingen In dit huishoudelijk reglement wordt verstaan onder: De vereniging: Ondernemersvereniging MKB Etten-Leur gevestigd

Nadere informatie

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist

Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Instruerend Bestuur Quickscan en checklist Stade Advies BV Kwaliteit van samenleven Quickscan Instruerend Bestuur (0 = onbekend; 1 = slecht; 2 = onvoldoende; 3 = voldoende; 4 = goed; 5 = uitstekend) 1.

Nadere informatie

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg

Regeling Adviesraad Wmo gemeente Hardenberg No. 2007/JKNE/123168 Onderwerp: Regeling Adviesraad Wmo. Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hardenberg; Overwegende dat het wenselijk is ten behoeve van de beleidsvorming en de uitvoering van de

Nadere informatie

Beleid werving en selectie Van Lanschot Groep (RvC, RvB Van Lanschot en Directie Kempen & Co)

Beleid werving en selectie Van Lanschot Groep (RvC, RvB Van Lanschot en Directie Kempen & Co) Beleid werving en selectie Van Lanschot Groep (RvC, RvB Van Lanschot en Directie Kempen & Co) Versie 28 oktober 2016 Human Resource Management Pagina 1 van 7 Inleiding In dit document is het beleid van

Nadere informatie

Privacyverklaring Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS)

Privacyverklaring Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS) Privacyverklaring Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS) Versie 26 mei 2018 Algemeen De KNVWS is een federatie. Gewone en (nog niet aanwezig) buitengewone leden zijn rechtspersonen.

Nadere informatie

Beleidsdocument 2010 2014. voor de ITP Patiëntenvereniging Nederland (Immuun Trombocytopenie)

Beleidsdocument 2010 2014. voor de ITP Patiëntenvereniging Nederland (Immuun Trombocytopenie) ITP Patiëntenvereniging Nederland Beleidsdocument 2010 t/m 2014 Beleidsdocument 2010 2014 voor de ITP Patiëntenvereniging Nederland (Immuun Trombocytopenie) Colofon ITP Patiëntenvereniging Nederland Adres:

Nadere informatie

Reglement medezeggenschap Click gastouderopvang

Reglement medezeggenschap Click gastouderopvang Reglement medezeggenschap Click gastouderopvang april 2009 Click is onderdeel van KOREIN Reglement medezeggenschap Click gastouderopvang 1 Begripsomschrijving Ouder Gastouder Gastouder aan huis een persoon

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement

Huishoudelijk reglement Huishoudelijk reglement van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) Dit Huishoudelijk Reglement van de Nederlandse Vereniging voor heelkunde is goedgekeurd door het bestuur en de leden tijdens

Nadere informatie

REGLEMENT JONG BOUWEND NEDERLAND. Index: Regiobestuur Jong Bouwend Nederland Taken en bevoegdheden regiobestuur Jong Bouwend Nederland

REGLEMENT JONG BOUWEND NEDERLAND. Index: Regiobestuur Jong Bouwend Nederland Taken en bevoegdheden regiobestuur Jong Bouwend Nederland REGLEMENT JONG BOUWEND NEDERLAND Index: Artikel 1. Artikel 2. Artikel 3. Artikel 4. Artikel 5. Artikel 6. Artikel 7. Artikel 8. Artikel 9. Artikel 10. Artikel 11. Artikel 12. Artikel 13 Organisatie Reglement

Nadere informatie

Jaarverslag Cliëntenraad. Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010

Jaarverslag Cliëntenraad. Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010 Jaarverslag Cliëntenraad Extramurale Zorg De Friese Wouden 2010 INHOUDSOPGAVE BLZ. Voorwoord 3 Algemene informatie over de Cliëntenraad 4 Samenstelling van de Cliëntenraad 5 Behandelde adviesaanvragen

Nadere informatie

Verordening Participatieraad gemeente Haarlemmermeer De raad van de gemeente Haarlemmermeer;

Verordening Participatieraad gemeente Haarlemmermeer De raad van de gemeente Haarlemmermeer; De raad van de gemeente Haarlemmermeer; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Haarlemmermeer [datum en nummer]; gelet op artikel 147 en 149 van de Gemeentewet; gelet op artikel 47 van

Nadere informatie

Reglement Dienstraden

Reglement Dienstraden Reglement Dienstraden Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Hoofdstuk 2: Samenstelling, zittingstermijn en verkiezing Hoofdstuk 3: Functie, taak en bevoegdheden van de Dienstraad Hoofdstuk 4: Werkwijze van

Nadere informatie

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015

Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Verordening Adviesraad Sociaal Domein gemeente Zwartewaterland 2015 Artikel 1 Begrippen 1. 3D s: de drie decentralisaties binnen het sociaal domein die leiden tot extra taken voor de gemeente per 1 januari

Nadere informatie

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017

Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 Adviesraad Wmo Arnhem Jaarplan 2017 1 Inhoudsopgave Pagina 1. Voorwoord 3 2. Missie, visie en uitgangspunten van de Adviesraad Wmo 2.1 De Verordening adviesraad Wmo 4 2.2 Missie 4 2.3 Visie 4 2.4 Uitgangspunten

Nadere informatie

Regeling Cliëntenraad Werk en Inkomen Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Regeling Cliëntenraad Werk en Inkomen Rotterdam Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam, GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Rotterdam Nr. 108620 27 juni 2017 Regeling Cliëntenraad Werk en Inkomen Rotterdam 2017 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam,

Nadere informatie

Adviezen bij het keukentafelgesprek: mijn rol als burger. 25 Aanbevelingen voor Wmo-raden, cliëntenorganisaties en burgers

Adviezen bij het keukentafelgesprek: mijn rol als burger. 25 Aanbevelingen voor Wmo-raden, cliëntenorganisaties en burgers Adviezen bij het keukentafelgesprek: mijn rol als burger 25 Aanbevelingen voor Wmo-raden, cliëntenorganisaties en burgers AVI-toolkit 16 Oktober 2014 Inhoudsopgave A. Melding... 3 B. Onderzoek... 3 C.

Nadere informatie

Medezeggenschapsraad Al-Iman Jaarplan 2015-2016

Medezeggenschapsraad Al-Iman Jaarplan 2015-2016 Medezeggenschapsraad Al-Iman Jaarplan 2015-2016 1. Voorwoord Als medezeggenschapsraad van basisschool Al-Iman willen we de belangen van onze kinderen en school zo goed mogelijk behartigen. Samen werken

Nadere informatie

Werkplan Stichting Ondernemersfonds Uithoorn

Werkplan Stichting Ondernemersfonds Uithoorn Werkplan Stichting Ondernemersfonds Uithoorn Het Bestuur Het bestuur van het Ondernemersfonds bestaat uit negen leden. Het eerste bestuur wordt benoemd bij akte. De bestuurders hebben geen last of ruggespraak.

Nadere informatie