Gesprekken bij de waterput. Overdenkingen bij de viering van het H. Avondmaal.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gesprekken bij de waterput. Overdenkingen bij de viering van het H. Avondmaal."

Transcriptie

1 Gesprekken bij de waterput. Overdenkingen bij de viering van het H. Avondmaal. [vers 1-10] Als Jezus te weten komt dat de Farizeeën horen dat Hij meer leerlingen maakt dan Johannes de Doper, 1 vertrekt Jezus richting Galilea, naar het noorden dus. Daarvoor moest Hij door Samaria. Moest, staat er. Er waren ook joden Samaria omzeilden. Die reden (of liepen) liever om. Joden gaan namelijk niet om met Samaritanen. Dat is ook de nuchtere constatering van de Samaritaanse vrouw. Zo liggen de verhoudingen nu eenmaal. Maar Jezus moest door Samaria. Hij heeft er een bedoeling mee. In Samaria woonden zgn. Samaritanen. Wie waren dat? Samaritanen waren afstammelingen van de achterblijvers tijdens de deportatie van het 10-stammenrijk naar Assyrië: meest collaborateurs en paria s dus. En dan nog vermengd met niet-israëlieten. De Assyriërs hadden namelijk de gewoonte om volken te ontwortelen zo waren er na de ballingschap andere stammen in Israël komen wonen. Samaritanen waren dus in de ogen van de Joden - geen zuiver ras. Ze hielden er ook hun eigen godsdienst op na. Zo accepteerden zij alleen de vijf boeken van Mozes en vereerden God op de berg Gerizim (niet in Jeruzalem). Ze waren volgens de Joden dus niet alleen etnisch maar ook religieus verdacht. Joden beschouwden Samaritanen als onrein. Zij gingen niet met hen om. Letterlijk: het was verboden samen met Samaritanen de maaltijd te gebruiken. Te eten uit dezelfde potten en pannen. Met hetzelfde bestek. Zien jullie wat Jezus hier doet? Hij beschouwt een eeuwenoude vete, feiten die voor mensen al eeuwen vastliggen niet als gegevens waar Hij niet mee kan werken. Hij gaat 1: dóór Samaria, Hij stuurt 2: zijn leerlingen naar de Samaritaanse stad Sichar om juist dáár eten te kopen; 3) Hij gaat zitten bij dé waterput in Samaria en Hij gaat daar in gesprek met een 4) Samaritaanse en 5) vrouw. En 6) wat voor een vrouw? Ze heeft 5 mannen gehad en woont nu samen zonder officieel getrouwd te zijn. Voor God zijn onze grenzen geen barrières. Zijn koninkrijk moet verder. Straks wil ik wat dieper ingaan op de manier waarop Jezus met die grenzen omgaat. Heel bijzonder namelijk. Hij gaat ze, zonder ze goed te praten, gebruiken om zichzelf bekend te maken. 1 Vgl. Joh. 3:30.

2 Maar nu wil ik met jullie stilstaan bij die vrouw. Jezus is moe. Moe van de lange reis. Het is heet, Hij heeft dorst en honger. Maar toch gaat z n aandacht uit naar die vrouw. Haar ga ik gebruiken in mijn koninkrijk. Die vrouw. Die Samaritaanse. Een vrouw die toe is aan haar zesde man. Er zit iets van een geweldig groot en onvervuld verlangen in die vrouw. Hoe kan iemand 5 mannen verslijten? t Kan pech zijn. Maar waarschijnlijk is dat niet. Ze is op zoek naar iets, dat mannen haar niet kunnen geven. Tegen die vrouw en tegen jou en mij zegt Jezus zonder verdere omhaal van woorden: Als jij eens wist wát God wil geven en wie het is die u om water vraagt, dan zou Hij u levend water geven. Jezus zet haar even stil. Weet je wat jij nodig hebt? Niet nog een relatie met een man of vrouw. Maar een relatie met God. God zet jou even stil. Hier, aan deze tafel. Weet je wat God wil geven? Juist, dat! Kijk maar. En geloof maar.

3 [vers 11-24] Aan het antwoord van de vrouw kan je zien hoe nodig het is dat zij opnieuw geboren wordt. Er moet wel een wonder gebeuren, wil zij Jezus accepteren als haar Messias. Ze is op alle mogelijke manieren op zoek, haar leven getuigt ervan. Maar ze weet niet eens waar naar. Zoals Nicodemus vroeg of het soms mogelijk was dat hij opnieuw geboren zou worden heel letterlijk zo reageert de vrouw ook op Jezus woorden. Als Jezus levend water eeuwig leven aanbiedt dan zegt de vrouw: maar U hebt geen emmer. Kijk, dat zijn wij. Wanneer Jezus duidelijk maakt dat Hij inderdaad méér kan dan vader Jakob en nog eens uitlegt dat wie zijn water drinkt geen dorst meer krijgt ja, dat hij/zij zelf een bron wordt waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft (!) dan zegt de vrouw: nou, als dat zou kunnen dan hoef ik nooit meer hierheen te komen. Letterlijk, lichte spot. En hierheen, er zit ook iets in van: dan hoef ik me hier in deze openbare gelegenheid niet meer te vertonen. De vrouw springt van de hak op de tak. Ze gaat van het ene onderwerp naar het andere. Maar ze ontsnapt niet aan Gods bedoeling met haar. Want Jezus legt zijn vinger op de zere plek in het leven van de vrouw. Waarom wil je hier niet komen? Roep je man eens. Zal hij je niet beschermen? Maar Jezus weet dat ze geen man heeft. Inderdaad, zegt Jezus. Je hebt er 5 gehad. En de zesde is je man niet echt. Het gesprek bij de waterput verloopt voor je gevoel bepaald niet vloeiend. De vrouw gaat een pijnlijk gesprek over relaties uit de weg en gaat nóg een discussie aan. Over de vraag op welke plaats God vereerd moet worden. De vrouw gedraagt zich als een gewond dier. Een kat in het nauw. Toch is Jezus regisseur van dit gesprek. Opvallend genoeg komt Hij niet terug op haar omgang met mannen. Dat betekent: Hij heeft het onderwerp niet aangeraakt om haar te veroordelen (dat had gekund). Maar Hij gebruikt die pijnlijke plek in haar leven om haar te laten ontdekken wat haar dorst echt is. De dorst, waarvan ze niet eens wist dat ze die had. Vervulling van een diep verlangen naar vrede met God. Misschien heb je ook veel relaties gehad. Of vrienden, banen, kerken, hobbies, inrichtingen van je huis, huizen; ben je vaak verhuisd. Hebt je je nooit kunnen settelen. Niet dat verhuizen verkeerd is. Of het herinrichten van je huiskamer. Maar welke verlangens zitten er bij jou van binnen? Waarom ben je zo onrustig? Ken jij die vrede,

4 vrede met God? Is díe gesetteld in jouw hart? Dat is de dorst die hier aan tafel gelest wordt. Let op wat Jezus doet. En hoe Hij de vrouw bij de hand neemt en laat zien waar die vrede is, en hoe je die krijgt. 1: lees de Bijbel. Vers 22: jullie weten niet wat je vereert maar wij weten dat wel. Jezus kiest dus partij. Redding is uit de Joden. Die hadden de hele Schrift als bron van Godskennis. De Samaritanen niet. Jezus draait er niet omheen. Er is goede en er is slechte eredienst. 2) Het maakt niet uit waar je God vereert. Het gaat erom hoe en wie je vereert. Jezus zegt: niet in Jeruzalem of op de Gerizim maar in Geest en waarheid. De Vader zoekt mensen die Hem zo aanbidden. Mensen die zich door de Geest aan Jezus willen laten vastmaken, verbinden. Niet een plek maar een persoon. Dat is de gemeenschap die God door zijn Geest laat ontspringen. Een gemeenschap die eeuwig leven heeft en waar eeuwig leven ontstaat. Een gemeenschap die ras en etniciteit overstijgt. Een gemeenschap die er steeds meer achter komt met Johannes en met die Samaritanen: het gaat niet om mijn vragen, het gaat om zijn antwoorden. Waarin wij kleiner worden zodat Hij groter wordt. Snappen jullie dat, belijdeniscatechisanten? Aan deze tafel kom je niet als je groot genoeg bent. Als je op je tenen staat. Maar als je klein genoeg bent. Als je zo ver bent gegroeid dat je weet hoe je moet knielen.

5 [vers 25-42] Ik ben het, de Messias, die met u spreekt. Jezus heeft altijd het laatste woord. Het kan zijn en dat gebeurt ook dat mensen wel geïnteresseerd zijn in God en geloof. Maar van nature net als deze vrouw er niet aan willen. Omtrekkende bewegingen maken. Bijv.: hoe zit het met mensen die nooit van Jezus gehoord hebben? Gaan die soms allemaal naar de hel? En hoe zit het met vrouwen in de Bijbel? En geweld? Ik zeg niet dat dit onbenullige vragen zijn. Zeker niet. Maar onthoud: het zijn omtrekkende bewegingen. Stuiptrekkingen, soms, zulke vragen. Het is in het geval van de vrouw een laatste poging om zich aan Jezus claim te onttrekken: ik weet wel dat de Messias zal komen. Als het zover is, zal Hij ons alles vertellen. Een soort toegift uit de mond van een Samaritaanse. Bedoeld om een einde te maken aan het gesprek. Aan die ontmoeting waarin Jezus zo dichtbij komt. Ik ben het, die met je spreekt. Ik ben de Messias. De redder van jouw leven. Ik ben geen theoretische discussie. Maar Ik ben echt. En Ik ben hier. Dan breekt er iets in de vrouw. Ze laat haar kruik staan, niet langer nodig. Niet voor het water dat zij gevonden heeft. Net zoals Jezus zijn leerlingen duidelijk maakt dat zijn eten is: de wil te doen van zijn Vader. De vrouw breekt, geeft zich over en wordt zo zó alleen! ook zelf een bron van levend water. Ze zegt tegen iedereen: Kom mee, er is iemand die alles van mij weet. Zou dat niet de Messias zijn? En dan komen de mensen kijken. De velden zien wit van de oogst. Daar komen ze aan. Schoven van mensen, in het wit gekleed. Kijk om je heen zegt Jezus tegen de leerlingen: jullie zeggen toch: nog vier maanden en dan komt de oogst?. Zie je dat de velden nú al rijp zijn voor de oogst? De zaaier en de maaier vieren tegelijk feest. 2 We kunnen hier denken aan het werk van Johannes de Doper als zaaier, die ook in dit gebied gewerkt heeft. Of, misschien ligt dat meer voor de hand, aan de vrouw als zaaier van goed nieuws in de stad en Jezus en de leerlingen als maaiers. Hoe dan ook, in de stad Sichar kwamen veel mensen tot geloof. Door het getuigenis van die vrouw: Hij weet alles van me. En als Jezus nog twee dagen blijft, komen mensen vooral ook onder de indruk van de woorden van Jezus zelf: niet meer om wat jij gezegd hebt, maar we hebben hem zelf gehoord. We weten dat Hij werkelijk de redder van de wereld is! Wat zou het mooi zijn als mensen zo ook bij ons kwamen. Nieuwsgierig geworden door ons getuigenis, en dan hier onder de indruk van Jezus woorden zelf. 2 Profetie uit Amos 9.

6 De velden staan niet altijd wit om te oogsten. De mensen komen niet altijd in schoven tegelijk, gebundeld en al, bij ons aan de deur. Het zijn eerder strohalmen. Daar kan God een bedoeling mee hebben. Het zaaiwerk van de één kan jaren later pas tot bloei komen. Het maaiwerk van de ander kan makkelijk zijn en snel: het resultaat van het werk van anderen. God neemt soms meer tijd dan wij hadden gepland. Soms minder. Dat is één les. Maar het kan ook zijn dat dat getuigenis bij ons nog teveel ontbreekt. Kom mee, er is iemand die alles van mij weet. Zouden de mensen dan niet meer komen kijken en luisteren? Zouden wij dan niet nog veel meer een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft? Dit brood en deze wijn roepen, vragen, bidden daarom. Om werkers, om getuigen, om een opwekking in Hoofddorp.

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out

Startbijeenkomst met leidinggevenden. hand-out Startbijeenkomst met leidinggevenden hand-out hand-out startbijeenkomst met leidinggevenden Wat houdt jongeren gaande én bezig? Kies twee of drie plaatjes die dat voor jou t best symboliseren 2 Basisbehoeften

Nadere informatie

Johannes 4:1-26. Daarop zei de vrouw: Nu begrijp ik, heer, dat u een profeet bent!

Johannes 4:1-26. Daarop zei de vrouw: Nu begrijp ik, heer, dat u een profeet bent! Johannes 4:28-29 28 De vrouw liet haar kruik staan, ging terug naar de stad en zei tegen de mensen daar: 29 Kom mee, er is iemand die alles van mij weet. Zou dat niet de messias zijn? Johannes 4:1-26 1

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom)

In deze dienst wordt de doop bediend aan Fleur Elisabeth Josefien -Fleur- (van Bennekom) Orde voor de tweede zondag van Epifanie 22 januari 2017 in de Emmaüskerk te Middelharnis 10.00 uur Voorganger: Ds. Leen Jan Lingen Organist: Dhr. Peter Jordaan Soliste: Sanne Jordaan Thema: Levend water

Nadere informatie

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT

Bijbel voor Kinderen. presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Bijbel voor Kinderen presenteert DE VROUW BIJ DE PUT Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Lazarus Aangepast door: Ruth Klassen Vertaald door: Importantia Publishing Geproduceerd door: Bible

Nadere informatie

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2

Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 1 Jezus hoorde dat de Farizeeën ervan op de hoogte waren dat Hij meer leerlingen kreeg en meer mensen doopte dan Johannes. 2 Jezus doopte overigens niet Zelf, maar zijn leerlingen deden dat. Johannes 4:1-6

Nadere informatie

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd.

Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Orde van dienst voor 19 maart 2017 zondag Oculi 3 e zondag van de veertigdagentijd. Vg. : Ds. Corien Veenhuizen Orgel: dhr. Gerrit te Rietstap Toenadering Orgelspel Verstilling Welkom een kind steekt de

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus!

Bijbellezing: Johannes 4 vers Zit je in de put? Praat es met Jezus! Bijbellezing: Johannes 4 vers 7-27 Zit je in de put? Praat es met Jezus! Wij hadden vroeger een waterput Vroeger is meer dan 55 jaar geleden Naast ons huis aan de Kerkstraat in Harkema Ik weet nog hij

Nadere informatie

De Rivier - Opwekking 459

De Rivier - Opwekking 459 Hartelijk welkom De Rivier - Opwekking 459 Levend water, verfrissend, vrij; het stroomt de berg af tot in de vallei. 't Is Gods rivier die je vreugde geeft. Hij brengt vernieuwing aan alles wat leeft.

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou.

Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Voor jou! 9 Voor jou! Dit boek is voor jou. Het gaat over God. En over God en jou samen. Over Gods liefde voor jou. Het boek gaat over geloven. Het gaat over jouw geloof! Lees en bekijk alles goed. Je

Nadere informatie

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn.

Er zal geen verzengende hitte, geen dorst en geen honger meer zijn want Hij zal ze weiden aan water dat vloeit uit het hart der woestijn. VESPER op woensdag maart 016 in de Dorpskerk te Bloemendaal aanvang: 19.15 uur Liturgen: Agneta Markusse en Ali Bos Pianist: Janny van der Meer Thema: 'De vreemdeling in ons midden' STILTE VOOR DE VESPER

Nadere informatie

Gemeente van Onze Heer Jezus Christus,

Gemeente van Onze Heer Jezus Christus, Johannes 4:1-42 1 Toen Jezus hoorde dat aan de Farizeeën verteld werd dat hij meer leerlingen maakte en er ook meer doopte dan Johannes 2 Jezus doopte overigens niet zelf, zijn leerlingen deden dat, 3

Nadere informatie

Als de Samaritaanse : Woordviering bij het jaarthema

Als de Samaritaanse : Woordviering bij het jaarthema Als de Samaritaanse : Woordviering bij het jaarthema Openingswoord en kruisteken (allen staan op) Welkom in deze viering. Vandaag wil God tot ons komen in de Woorden van de Schrift. Hij wil tot ons spreken

Nadere informatie

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven?

Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Menorah 11-02-2018 Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? Waarom is het evangelie van Johannes geschreven? A B C D E F Om Gods liefde voor de wereld te laten zien. Om mensen tot geloof in Jezus

Nadere informatie

Intrede Preek 7 april 2019, ds. P.J. Vrijhof te Zandvoort

Intrede Preek 7 april 2019, ds. P.J. Vrijhof te Zandvoort Intrede Preek 7 april 2019, ds. P.J. Vrijhof te Zandvoort Dienst van het WOORD Gemeente: Wat gaan we lezen? En waar staat dat? En waar moeten we op letten. Wat roept vragen op? Ik houd ervan dat we scherp

Nadere informatie

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40)

15 februari: Ik ben het brood dat leven geeft (Johannes 6:32-40) Liturgisch bloemstuk bij de 40 dagen tijd en Pasen 2015 Elke week wordt één kaars gedoofd, van de kandelaar met 8 kaarsen. Er is elke week een boog bekleed met klimop, als beeld van het verbond van God

Nadere informatie

Rembrandt: Jezus en de Samaritaanse vrouw bij

Rembrandt: Jezus en de Samaritaanse vrouw bij 1 Preek zondag 10 mei de bron Psalm 1 Johannes 4: 1-21, 39 tm 42 en 15: 9 tm 17 Rembrandt: Jezus en de Samaritaanse vrouw bij Geen gemakkelijk te begrijpen verhaal, dat van de ontmoeting van Jezus en de

Nadere informatie

Oecumenische viering in de Johanneskerk 18 januari 2015 Week van Gebed voor de eenheid van de kerken Als dorstigen bij de bron

Oecumenische viering in de Johanneskerk 18 januari 2015 Week van Gebed voor de eenheid van de kerken Als dorstigen bij de bron Oecumenische viering in de Johanneskerk 18 januari 2015 Week van Gebed voor de eenheid van de kerken Als dorstigen bij de bron Binnenstadskerken Amersfoort: Sint Franciscus Xaverius (rooms-katholiek) Oudkatholieke

Nadere informatie

Weet je, dat de Vader je kent? Weet je, dat je van waarde bent? Weet je, dat je een parel bent? Een parel in Gods hand, een parel in Gods hand.

Weet je, dat de Vader je kent? Weet je, dat je van waarde bent? Weet je, dat je een parel bent? Een parel in Gods hand, een parel in Gods hand. Een parel in Gods hand Weet je, dat de Vader je kent? Weet je, dat je van waarde bent? Weet je, dat je een parel bent? Een parel in Gods hand, een parel in Gods hand. Een parel in Gods hand Ze zeggen allemaal

Nadere informatie

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje

Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Exodus 17,1-7 - Water uit de rots voor mensen met een kort lontje Aangepaste dienst Liturgie Voor de dienst speelt de band drie liederen Opwekking 11 Er is een Heer Opwekking 277 Machtig God, sterke Rots

Nadere informatie

12 november uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Frouke IJsselstein

12 november uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Frouke IJsselstein 12 november 2017 10.00 uur AA Kramer orgel: Peter Sneep schriftlezing: Frouke IJsselstein Orde van dienst: Welkom Votum en zegengroet. GK psalm 36: 2, 3 Wet: zingen LB 311 Gebed Kinderen: bron. Opwekking

Nadere informatie

Geliefde gemeente in de Here Jezus,

Geliefde gemeente in de Here Jezus, 1: Vooraf: Ik heb een twaalftal plaatjes van dit verhaal van internet geplukt. Elk heeft een heel eigen interpratie van het verhaal. Kijk eens welk plaatje het meest past bij uw interpretatie. Aan het

Nadere informatie

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015

Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2. dinsdag 10 maart 2015 Om wie gaat het? Het evangelie naar Johannes 3:22-4:2 dinsdag 10 maart 2015 1 Terugblik Doel van Johannes met het evangelie (Joh 20:30-31): dat je gelooft dat Jezus de Zoon van God is dat je daardoor het

Nadere informatie

De leerlingen van Jezus zijn in afwachting. Ze voelen het.. er staat iets volkomen nieuws te gebeuren. Het is immers Jezus die spreekt over zijn vertrek bij hen. Voorgoed of is er nog wel een toekomst

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

dat zij gemeden of uitgestoten werd door haar dorpsgenoten. Het levende water We lezen in Joh. 4:4/6 het volgende:

dat zij gemeden of uitgestoten werd door haar dorpsgenoten. Het levende water We lezen in Joh. 4:4/6 het volgende: - 1 - Het levende water We lezen in Joh. 4:4/6 het volgende: 4 En Hij moest door Samaria gaan. De kortste weg naar Galilea is: dwars door het gebied van de Samaritanen reizen en normaal deden de Joden

Nadere informatie

Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4

Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4 Sint Jansbasiliek - Laren NH, 18 januari 2015 Johannes 4 De vrouw bij de bron heeft de ware nog niet gevonden. Vijf mannen, vijf relaties heeft ze achter de rug. En nu is ze begonnen aan een zesde. Maar

Nadere informatie

Preek Johannes 4:5-30 en 39-42 Thema: Jezus kent je, dat geeft echte vrijheid

Preek Johannes 4:5-30 en 39-42 Thema: Jezus kent je, dat geeft echte vrijheid Preek Johannes 4:5-30 en 39-42 Thema: Jezus kent je, dat geeft echte vrijheid Liturgie 6 mei 2012 - ds. D. Vonck te Houten (gastendienst) Votum / zegengroet Gezang 145:1,2,3 Leven in vrijheid; Gods wet

Nadere informatie

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied.

Die overkant was een streek waar veel niet-joodse mensen woonden. Vreemd gebied. e Opstandingskerk - 15 maart 2015 4 zondag van de veertig dagen - Laetare Lezing: Johannes 6, 1-15 Gemeente van Christus, Het is kort voor het paasfeest. Jezus gaat naar de overkant van het Meer van Galilea.

Nadere informatie

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar

zondagmorgen 14 november 2010 Welkomkerk ds. W.H. Hendriks-Vogelaar Gemeente van de Heer Jezus Christus, Jongeren, ouderen, kinderen van God, Zoals ik voor de lezing al gezegd heb; het gaat vanmorgen niet over trouwen of getrouwd zijn, dat is alleen een voorbeeld verhaal.

Nadere informatie

Relatie <> Religie. Beste Galsem,

Relatie <> Religie. Beste Galsem, RelatieReligie BesteGalsem, Hetfeitdatjouwpatientnuopeenchristelijkevenementisisnietongevaarlijk.Hetgeestelijke levenvanjouwpatientzalgrotesprongenmakennaarhetkampvandevijandtoe.watikjou aanraadisomditnietafteremmen,maaromdittebederven.brengjouwpatientincontactmet

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Kom en prijs. Voor alle activiteiten in de dorpskerk : www.hervormdkatwijkrijn.nl. Thema: Je moest eens weten

Kom en prijs. Voor alle activiteiten in de dorpskerk : www.hervormdkatwijkrijn.nl. Thema: Je moest eens weten EL 405 Dat eens de Heer zal komen (op wijze rijst o rijst op voor Jezus) Dat eens de Heer zal komen, in deze wereldtijd en lang vervlogen dromen, vertaalt in werk lijkheid, de volkeren zal dopen, in vrede

Nadere informatie

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW

Wie is Jezus, deel 2. les 5b FOLLOW Wie is Jezus, deel 2 les 5b DEEL 2B FOLLOW JEZUS, DE REDDER Joh 4:7-9,22 Jezus deed in dit verhaal een aantal dingen die niet gebruikelijk waren. Hij sprak alleen met een vrouw. Dit was ook nog eens een

Nadere informatie

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015

Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71. dinsdag 2 juni 2015 Jezus volgen! Echt? Het evangelie naar Johannes 6:22-71 dinsdag 2 juni 2015 1 ev. Johannes tot nu toe 1:1-18 Jezus is het Woord: bij God en zelf God 1:19-52 Jezus is het Lam van God discipelen volgen Hem

Nadere informatie

Jezus maakt mensen gelukkig

Jezus maakt mensen gelukkig Eerste Communieproject 33 Jezus maakt mensen gelukkig Jezus doet wonderen In les 5 hebben we geleerd dat God onze Vader is. Wij zijn allemaal zijn kinderen. Alle mensen zijn broertjes en zusjes van elkaar!

Nadere informatie

Voorbereiding schets 5. Schriftgedeelte Johannes 4:1-30. Thema De Heere is alwetend. Exegese We behandelen Johannes 4:1-30

Voorbereiding schets 5. Schriftgedeelte Johannes 4:1-30. Thema De Heere is alwetend. Exegese We behandelen Johannes 4:1-30 Voorbereiding schets 5 Schriftgedeelte Johannes 4:1-30 Thema De Heere is alwetend Exegese We behandelen Johannes 4:1-30 Vers 1 De Farizeeën zien in het optreden van Johannes de Doper, maar vooral in dat

Nadere informatie

Luisteren naar de Heilige Geest

Luisteren naar de Heilige Geest Luisteren naar de Heilige Geest Johannes 14:16-17 En Ik zal de Vader bidden en Hij zal u een andere Trooster geven om tot in eeuwigheid bij u te zijn, de Geest der waarheid, die de wereld niet kan ontvangen,

Nadere informatie

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep

Boekje over de kerk. voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Boekje over de kerk voor kinderen van ca. 4 10 jaar gemaakt door de jongste catechisatiegroep Over dit boekje Wij hebben op catechisatie wat geleerd over de kerk. Daar willen we je wat over vertellen.

Nadere informatie

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35

OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 God en je naasten liefhebben LES 3 DEEL 5 DISCIPLE OPDRACHT: Lees de vier tekstgedeelten en beantwoord de 4 bijbehorende vragen. Luk 15:11-32 Joh 3:14-17, Joh 15:9-17 Matt 5:43-48, Joh 13:33-35 Wat leer

Nadere informatie

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen?

Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Alpha Cursus IGGDS DE HOEKSTEN Woensdag 22 april 2015 Restaurant Algorfa Bijeenkomst 12 Waarom en hoe zou ik het anderen vertellen? Inleiding Paul van der Laan 1. IJsbreker: GOED NIEUWS VERSPREIDT ZICH

Nadere informatie

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God?

Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar God? Geliefde mannen, Nog een poosje en dan wordt de mannenconferentie van 2015 gehouden. Bij het gekozen thema: Het verlangen van God heb ik mij in de afgelopen dagen afgevraagd wat is mijn verlangen naar

Nadere informatie

de toekomst tegemoet

de toekomst tegemoet Zondag 19 maart 2017 Sterk en dapper, de toekomst tegemoet Lezing: Johannes 4 : 5 30 Je zou kunnen zeggen: het begint met de vraag om een glas water. Een wonderlijk en ook mysterieus verhaal. Jezus is

Nadere informatie

Noach bouwt een ark Genesis 6-8

Noach bouwt een ark Genesis 6-8 2 Noach bouwt een ark Genesis 6-8 Het is niet fijn meer op de aarde. De mensen maken ruzie, ze vechten en ze zijn God vergeten. Maar er is één man die anders is. Dat is Noach. Op een dag praat God met

Nadere informatie

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4).

1) De ongelovige is blind gemaakt door Satan (2 Korintiërs 4:4). BIJBELSTUDIES VOOR JONGE GELOVIGEN LES 4 Les 4 - Redding: Waarom is het voor ieder mens nodig om gered te worden? In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Dag 1 1) De ongelovige

Nadere informatie

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12)

1) Gered worden is net zo gemakkelijk als een cadeau krijgen (Johannes 1:12) Les 8 - Redding In deze bijbelstudies wordt gebruik gemaakt van de NBG-vertaling Heel veel mensen hebben er geen behoefte aan zich door Jezus te laten redden. Daarvoor hebben ze allerlei redenen. Bijvoorbeeld:

Nadere informatie

Morgendienst 23 juli 2017 Welkomkerk Ds. J. Schep

Morgendienst 23 juli 2017 Welkomkerk Ds. J. Schep Johannes 4: "De Samaritaanse vrouw" Lezingen: Johannes 4 : 1-30, 39-42 Jesaja 55 : 1-3 Intro Vanmorgen staat opnieuw een ontmoeting met Jezus centraal. Want zoals al eerder verteld - is dat één van de

Nadere informatie

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015

Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 22-9-2015 Wie is er nou blind? Het evangelie naar Johannes 9:1-41 1 Inleiding (1) Schrijver: Johannes, discipel en apostel (noemt zichzelf: de discipel van wie Jezus hield) Doel (Joh 20:31): dat je gelooft dat Jezus

Nadere informatie

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde.

tientallen miljoenen euro s per jaar. Ook een vrijwilliger heeft zo een economische waarde. Mt.5:16 De Week van gebed voor de eenheid van alle kerken. Ieder jaar is dit gebed in dezelfde week in januari. Het zal puur toeval zijn, maar ieder jaar valt ook de actie Kerkbalans in deze periode. Met

Nadere informatie

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen.

Thema: Aanvaard elkaar Tekst: Romeinen 15: 7. Liturgie: Paulus, wat doe je nou? Ik kan je nu even niet meer volgen. Je spreekt jezelf gewoon tegen. Thema: Tekst: Romeinen 15: 7 Liturgie: Lied voor de dienst: EL 212: 1,2: Heer, wat een voorrecht Welkom Lied 971: 1,2,3: Zing een nieuw lied Stilte en begroeting Klein gloria Gebed Kinderkerk Zingen: Samen

Nadere informatie

OPENLUCHTDIENST 29 JUNI 2014. Thema: OVER GRENZEN HEEN

OPENLUCHTDIENST 29 JUNI 2014. Thema: OVER GRENZEN HEEN OPENLUCHTDIENST 29 JUNI 2014 Thema: OVER GRENZEN HEEN 1 Gospelkoor Spring o.l.v. Ron Jansen Pianiste Winny Martens Nelly de Boer Bart van Heerikhuize Stannie Bruinink Truus Kremer Ds. Bart Ramaker Begeleiding

Nadere informatie

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I

Preek Psalm 78:1-8 20 september 2015 In het spoor van Opening winterwerk Spiegelbeeld I Preek Gemeente van Christus, De mooiste dingen in het leven kun je niet als erfernis wegschenken Let er maar eens op. De belangrijkste dingen zijn geen erfstuk. Zeker, je kunt mooie spulletjes erven. Of

Nadere informatie

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31

OOGGETUIGE. Johannes 20:30-31 1 januari OOGGETUIGE Johannes 20:30-31 Een nieuw jaar ligt voor ons. Wat er gaat komen, weten we niet. Al heb je waarschijnlijk mooie plannen gemaakt. Misschien heb je goede voornemens. Om elke dag uit

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Zuiver geloof. Joh. 4:1-30 De Samaritaanse vrouw (HSV)

Zuiver geloof. Joh. 4:1-30 De Samaritaanse vrouw (HSV) Zuiver geloof Stg BTO Yarah / Evangelische Bijbel Gemeente Noordhorn 2015 R. Brinkman www.yarah.nl Joh. 4:1-30 De Samaritaanse vrouw (HSV) 1 Toen nu de Heere merkte dat de Farizeeën gehoord hadden dat

Nadere informatie

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven.

Neem nu even tijd om de Heilige Geest te vragen je te helpen bij deze studie en inzicht te geven in zowel het Woord als in je eigen leven. Doel B: Relatie met Jezus de Koning : studenten ontwikkelen zich, vanuit een persoonlijke overtuiging, als leerling, vertrouweling en toegewijde volgeling van Jezus op elk terrein van hun leven. Doel van

Nadere informatie

Liturgie zondag 20 januari m 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger Ds. Reinoud Koning

Liturgie zondag 20 januari m 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger Ds. Reinoud Koning Liturgie zondag 20 januari 2019 0m 19:00 uur Andreaskerk Putten Voorganger Ds. Reinoud Koning Lector Rianne Vedder Piano Rik Nijs Zang Mariette Nijs Koster Arjan van den Bor Techniek Mark van den Bor ORDE

Nadere informatie

De gelijkenis van de verloren zoon.

De gelijkenis van de verloren zoon. De gelijkenis van de verloren zoon. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen te leren.

Nadere informatie

Lees Zoek op Om over na te denken

Lees Zoek op Om over na te denken Welkom bij de Online Bijbelcursus van Praise De bijbelcursus is wat voor jou als je: 1. Als je wilt weten wat christenen geloven. 2. Als je meer wilt begrijpen van de bijbel. 3. Als je wilt groeien in

Nadere informatie

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen

verzoeking = verleiden om verkeerde dingen te doen dewijl = omdat wederstand doen = tegenstand bieden de overhand behouden= de overwinning behalen Zondag 52 Zondag 52 gaat over de zesde bede. Leid ons niet in verzoeking, maar verlos ons van de boze. Want van U is het Koninkrijk en de kracht en de heerlijkheid, in der eeuwigheid. Amen. Lees de tekst

Nadere informatie

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15

Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 Het huis van de angst en het huis van de liefde Preek van Jos Douma over Romeinen 8:15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen

Nadere informatie

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn?

Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Lucas 10:25-37 - Mag Jezus jouw naaste zijn? Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Bij deze preek is geen powerpoint

Nadere informatie

Johannes 4-5 HET LEVENDE WATER

Johannes 4-5 HET LEVENDE WATER Johannes 4-5 HET LEVENDE WATER http://www.middletownbiblechurch.org/gospjohn/johannes.htm Indien niet anders vermeld komen alle Schriftaanhalingen uit de Herziene Statenvertaling (HSV) Vertaling, bewerking,

Nadere informatie

Schets 1 Allemansvriend

Schets 1 Allemansvriend Schets 1 Allemansvriend A. Doel 1. Betekenis benoemen. Duidelijk maken hoe de houding van de Heere Jezus was tegenover de naaste. 2. Actualiteit aangeven. Onze houding moet een beeld zijn van de houding

Nadere informatie

Welkom in deze gezinsdienst Thema: Als je Jezus tegenkomt...

Welkom in deze gezinsdienst Thema: Als je Jezus tegenkomt... Welkom in deze gezinsdienst Thema: Als je Jezus tegenkomt... Voorganger: Ds. T.L.J. Bos Organist: Klaas Brouwer Gitaar: Emily Bakker Tims Alissa Oost Zang: Nadine de Vries & Tirza Bakker Zingen: Lied 733

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed.

Als je niet goed weet hoe je moet bidden, kun je het leren! Daarom gaan we in deze les kijken wat God ons te zeggen heeft over gebed. Les 2: Bidden. Bidden is praten met God. En dat heb je nodig, om Hem te leren kennen. Als je bidt kom je als het ware bij God in zijn huiskamer en ga je Hem dingen vertellen en vragen. Dan zal Hij ook

Nadere informatie

Dat is een verlangen dat wij allemaal, denk ik, wel kennen. Dat we zo graag eens God willen zien. Wie wil dat niet.

Dat is een verlangen dat wij allemaal, denk ik, wel kennen. Dat we zo graag eens God willen zien. Wie wil dat niet. 5 e zondag van Pasen - Een woning met vele kamers Bij Johannes 14 : 1-14 Hoe dorsten wij te weten wie Gij zijt. Dat is een verlangen dat wij allemaal, denk ik, wel kennen. Dat we zo graag eens God willen

Nadere informatie

Heilig Jaar van Barmhartigheid

Heilig Jaar van Barmhartigheid Heilig Jaar van Barmhartigheid van 8 december 2015 tot 20 november 2016 Paus Franciscus heeft alle mensen van de hele wereld uitgenodigd voor een heilig Jaar van Barmhartigheid. Dit hele jaar is er extra

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14

Dordtse Leerregels. Hoofdstuk 3 en 4. Artikel 12 t/m 14 Dordtse Leerregels Hoofdstuk 3 en 4 Artikel 12 t/m 14 Werkboek 10 Dordtse Leerregels hoofdstuk 3 en 4 artikel 12 t/m 14 Boven artikel 12 t/m 14 schrijven we : wedergeboorte en geloof In dit werkboek gaat

Nadere informatie

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus.

Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. Boek1. Les 1. Dit is het verhaal van Maria. Dit is het verhaal van de engel. Dit is het verhaal van Jezus. De engel zei: God zal jou een kind geven. God zal jou Zijn Kind geven. God zal jou Jezus geven.

Nadere informatie

Opwekking 346: Opwekking 167:

Opwekking 346: Opwekking 167: Opwekking 346: Maak ons tot een stralend licht een stralend licht Tot de wereld ziet wie haar het leven geeft. Laat het schijnen door ons heen. Maak ons tot een woord van hoop een levend woord dat U verlossing

Nadere informatie

De Bijbel open 2012 37 (22-09)

De Bijbel open 2012 37 (22-09) 1 De Bijbel open 2012 37 (22-09) Onlangs kreeg ik een vraag over twee genezingen in de bijbel. De ene gaat over de verlamde man in Lukas 5 die door het dak van een huis tot Jezus wordt gebracht en door

Nadere informatie

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk

Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk Liederen solozang Prijs: 7,= euro per stuk GEWASSEN IN WATER Inhoud: Vanuit de dopeling gezien een statement dat hij in het watergraf alles wat oud is achter zich laat. Hij weet niet alles, kent nog niet

Nadere informatie

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel

Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ Hervormde Gemeente Ouderkerk aan den IJssel Naam: Met wie ben je gekomen: _ De kerkenraad komt binnen en de afkondigingen worden

Nadere informatie

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen

Vandaag is rood. Pinksteren 2014. Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Vandaag is rood. Pinksteren 2014 Rood is al lang het rood niet meer Het rood van rode rozen De kleur van liefde van weleer Lijkt door de haat gekozen Dat mooie rood was ooit voor mij Een kleur van passie

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL.

Er is toch niemand die jou aardig vindt. SUKKEL. Liefde Ik laat je nooit in de steek. Ik zal je helpen. Jij bent mijn beste vriendin. Het mooiste wat ik heb, geef ik aan jou. Ik ben verliefd... Ik heb alles voor je over. IK HOU VAN JOU! Ik bid voor je.

Nadere informatie

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem?

Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Johannes 5,1-18 - Ken jij Jezus? Hoe zie je Hem? Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang: - Gez 38 Zoek eerst het koninkrijk van God - EL 462 Maak een vrolijk geluid voor de Heer - Opw 462 Aan uw voeten

Nadere informatie

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde

Die Jezus volbracht in zijn leven, toen hij in de wildernis leefde Kunt u een verhaal over Jezus vertellen dat veel voor u betekent? Ja, Jezus is erg belangrijk voor mij en anderen die geloven dat hij onze redder en heer der levenden is Een belangrijk verhaal voor mij

Nadere informatie

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR

Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DISCIPLE MENTOR Wie ben ik in het koninkrijk? les 1 DEEL 4 DISCIPLE MENTOR In Gen 1, 2 en 3 lezen we direct hoe God denkt over de mens. Hij laat zien wie we zijn, waar we voor gemaakt zijn en wat onze bestemming in het

Nadere informatie

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin

Heer, U zocht mij, toen ik was weggegaan U bracht mij veilig in Uw gezin U vergaf mij, mijn schuld is weggedaan U gaf mijn leven een nieuw begin Met Deliver zingen we voor de dienst; Dat is genade! - Opwekking 722 Heer ik dank U Voor wat U heeft gedaan Ik kon niet doorgaan op eigen kracht Maar dankzij Jezus mag ik nu voor U staan U spreekt mij

Nadere informatie

23 Oktober Jezus' Eerste Daden in Judea, Samaria en Galilea

23 Oktober Jezus' Eerste Daden in Judea, Samaria en Galilea 23 Oktober Jezus' Eerste Daden in Judea, Samaria en Galilea De vroege bediening van Jezus wordt alleen door de apostel Johannes beschreven. Zijn verslag laat zien dat het onderricht van Jezus het gewone

Nadere informatie

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15

Het belang van het profetisch woord. De Bijbel open 16-09-15 De Bijbel open 16-09-15 2 Petr.3: 3 Dit vooral moet u weten, dat er in de laatste dagen spotters met spotternij zullen komen, die naar hun eigen begeerten wandelen, 4 en zeggen: Waar blijft de belofte

Nadere informatie

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal

Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Iiturgie voor de -12 jeugddienst van zondagmorgen 28 Juni in de Westerkerk te Veenendaal Op Toon Hoogte 182 Door Uw genade Vader Door Uw genade, Vader, mogen wij hier binnengaan. Niet door rechtvaardige

Nadere informatie

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot

Eredienst 2 juli :30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Eredienst 2 juli 2017 16:30 uur Voorganger: Ds. W.H. de Groot Liturgie Votum van Sela Opwekking 638 Prijs Adonai Gebed Lezen: 1 Korintiërs 12 : 6-8 Preek Lied 39 (wisselzang) Gebed Viering Heilig Avondmaal

Nadere informatie

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat

LES 8. Toen Jezus dorst kreeg. Sabbat Toen Jezus dorst kreeg Sabbat Doe Lees Johannes 4. 54 Had je ooit geen water meer om te drinken? Of heb je ooit hele erge dorst gehad? Dit verhaal gaat over hele erge dorst hebben. Water willen drinken.

Nadere informatie

Bijbelteksten Feest van Genade

Bijbelteksten Feest van Genade Week 1 Zoals een hinde smacht naar stromend water, zo smacht mijn ziel naar U, o God. (Psalm 42:2) Mozes sloeg steeds buiten het kamp, op ruime afstand ervan, een tent op die hij de ontmoetingstent noemde.

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

Zondag 11 HC / Johannes 4,10-11 - Jezus alleen geeft levend water

Zondag 11 HC / Johannes 4,10-11 - Jezus alleen geeft levend water Zondag 11 HC / Johannes 4,10-11 - Jezus alleen geeft levend water Liturgie Voorzang Ps 23,1 Votum / groet Zingen Ps 23,2-3 ( s Morgens: Jeremia 31,31-34 Wet Zingen LB 75,4-6) Gebed Lezen: Johannes 4,1-15

Nadere informatie

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN

DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN DE WEEK VOOR WE HET AV0NDMAAL VIEREN AVONDMAAL VIEREN Het Avondmaal is meer dan zomaar een maaltijd. Om dat te begrijpen, is dit boekje gemaakt. Vooral is daarbij gedacht aan de kinderen, omdat zij met

Nadere informatie

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW

Nieuwe geboorte in het koninkrijk. les 1 FOLLOW Nieuwe geboorte in het koninkrijk les 1 DEEL 3 FOLLOW DE GEBOORTE Leven begint met een man en vrouw die elkaar liefhebben. Diep in het binnenste van de buik van de moeder ontstaat nieuw leven. Het duurt

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

FASE 1 - BEREID JE VOOR

FASE 1 - BEREID JE VOOR FASE 1 - BEREID JE VOOR STAP 1. BEDENK WAT JE WIL VERHAAL (EXODUS 1-4) Het verhaal van Mozes vind je in de Bijbel, in het boek Exodus. Daar kun je ook lezen hoe het verder ging. Hier vind je het verhaal

Nadere informatie

EEN VERWONDERDE BOODSCHAP

EEN VERWONDERDE BOODSCHAP Joh. 4:29 - gehouden op 16092012 - p. 1 EEN VERWONDERDE BOODSCHAP Liturgie Votum en groet Zingen: Psalm 125:1.2 Gebed Schriftlezing; Joh. 4:5-30 Zingen: Liedboek 75:4.5.6 Preek: Joh. 4:29 Zingen: Ps. 36:2.3

Nadere informatie