De nieuwe 911 GT3 RS. Grensverleggend

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De nieuwe 911 GT3 RS. Grensverleggend"

Transcriptie

1 De nieuwe 911 GT3 RS Grensverleggend

2

3 Inhoud Pole position 6 De nieuwe 911 GT3 RS 8 Temperament 16 Motor 18 Aandrijving 26 De ideale lijn 30 Onderstel 32 Reserves 40 Actieve veiligheid 42 Passieve veiligheid 44 Cockpit 48 Interieur 50 Pitstop 58 Motorsport 60 Milieu 68 Persoonlijkheid 70 Individualisering 74 Panorama 80 Grensverleggend 82 Samenvattend 84 Technische gegevens 86 Index 88

4

5 8 I De nieuwe 911 GT3 RS Welkom in de nieuwe dimensie van uw voertuigbeheersing. De nieuwe 911 GT3 RS. Op een bepaald moment loopt iedereen wel tegen grenzen aan. Persoonlijke, fysieke of die van het technisch haalbare. Je kunt dan opgeven, omkeren, je gewonnen geven. Of doorgaan en boven jezelf uitstijgen. De nieuwe 911 GT3 RS verlegt de grenzen. Die ervaring willen we graag met u delen. Daarvoor is niet minder dan een krachtsexplosie verantwoordelijk. Plus een stevige aandrijving: de 4,0-liter 6-cilinder boxermotor ontvouwt 368 kw (500 pk) en een koppel van 460 Nm. Met zijn maximale toerental van /min gaat hij tot het uiterste. Met gemak. Met de standaard Porsche Doppelkupplung (PDK) passeert hij de 100 km/h-grens in slechts 3,3 s. Daarmee is de topsporter zelfs 0,6 s sneller dan zijn voorganger. Maar desgewenst kan de nieuwe 911 GT3 RS zich ook prima beheersen: de PIT SPEED knop in de middenconsole zorgt voor een snelheidsbegrenzing, bijvoorbeeld in de pitstraat. Daarmee wordt zijn temperament met een druk op de knop beteugeld. Informatie over brandstofverbruik, CO 2 -emissie en energielabels vindt u op pagina 87.

6 De nieuwe 911 GT3 RS I 11 Met de standaard 7-traps Porsche Doppelkupplung (PDK) zet hij zijn kracht om in voorwaartse drang. De 7e versnelling is performancegericht, de overbrengingen zijn afgestemd op gebruik op het circuit. Het onderstel is gericht op een maximale performance. De dynamische motorsteunen en het Porsche Active Suspension Management (PASM) met sportafstelling maken deel uit van de standaarduitrusting. De carrosserie zoekt het ten opzichte van zijn voorganger nog meer in de breedte: aan de achterzijde is hij ca. 30 mm breder en aan de voorzijde zelfs ruim 80 mm. De grotere spoorbreedte, de 100 mm langere wielbasis en de standaard achterasbesturing zorgen ervoor dat de nieuwe 911 GT3 RS zich wat rijstabiliteit betreft in een nieuwe dimensie bevindt. Het performancepotentieel wordt ondersteund door de bredere wielen en banden, en op de achteras hebben de wielen een vergrote diameter van 21 inch. De 911 GT3 RS is tevens lichter geworden, om zijn kansen op een overwinning te vergroten en het verbruik te verlagen. Veel onderdelen zijn van lichtgewicht materialen als carbon, magnesium en aluminium gemaakt. Het grensbereik kon nog nooit zo eenvoudig worden verkend als met deze auto. En de 911 GT3 RS biedt u graag de mogelijkheid om te ontdekken dat de grens veel later wordt bereikt dan u tot op heden dacht. Informatie over brandstofverbruik, CO 2 -emissie en energielabels vindt u op pagina 87.

7 12 I De nieuwe 911 GT3 RS Aerodynamica en design. De motorsport heeft ons geleerd dat er in het grensbereik geen ruimte is voor ijdelheid en overbodige franje. Hier wordt doelmatigheid gevraagd. Pure autosporttechnologie is te vinden in de wielkastontluchtingen die in de lichtgewicht voorspatborden van carbon zijn opgenomen. De 12 lamellen zogenaamde louvres zorgen voor een effectieve ontluchting van de voorste wielkasten. Dit vermindert de overdruk die door de draaiende wielen wordt opgewekt en daarmee de opwaartse druk. Een aerodynamisch detail dat we voornamelijk kennen van raceauto s als de RS Spyder, maar dat nu voor de openbare weg is toegepast. Het resultaat: samen met het aerodynamisch vormgegeven front en de specifiek voor de 911 GT3 RS ontwikkelde frontspoiler zorgen deze aanpassingen voor extra neerwaartse druk. Voor een topsporter is een goede ademhaling cruciaal. Daarom beschikt de nieuwe 911 GT3 RS over 2 luchtinlaatopeningen voor de motor, links en rechts in de zijpanelen achter. De achterzijde van de nieuwe 911 GT3 RS maakt een gespierde indruk, terwijl hij en profil aanvalslustig oogt. De 21 inch grote wielen op de achteras zorgen niet alleen voor een groot contactoppervlak, meer grip en meer zijwaartse dynamiek, maar zorgen er ook voor dat de auto licht naar voren helt, waardoor zijn grote voorwaartse drang goed tot uiting komt. Nog een uniek kenmerk van de nieuwe 911 GT3 RS: de profielen op het lichtgewicht magnesium dak en op de voorklep van carbon. De luchtinlaatroosters zijn afgewerkt met een titaniumkleurige lak. De carbon achterklep is voorzien van spoilersteunen van gesmeed aluminium en een achterspoiler, die eveneens van carbon is gemaakt. De knipperlichten, de dagrijverlichting en de positielichten zijn uitgevoerd in led-techniek. De SportDesign buitenspiegels kenmerken zich door een lichtgewicht constructie. Markant: de einddempers van titanium. Alle aerodynamische maatregelen zorgen samen met het voor Porsche typerende autosportdesign voor een functioneel totaalpakket: veel neerwaartse druk en een maximale rijstabiliteit. Daarmee is de nieuwe 911 GT3 RS perfect toegerust. Voor het grensbereik in het grensbereik.

8

9

10 Motor I 19 Tweehonderdste van een seconde is een wereld van verschil. En een uitdaging. De motor. Vlak boven het asfalt bevindt zich de motor van de nieuwe 911 GT3 RS. Achterin. Vanzelfsprekend. Zijn lage zwaartepunt maakt hem perfect geschikt voor de autosport. De watergekoelde 6-cilinder boxermotor met 4 kleppen per cilinder, VarioCam en dry-sumpsmering met extern oliereservoir is daar optimaal op afgestemd. Bijzonder goed voor de prestaties is het hoge-toerenconcept van de motor, met een maximaal toerental van /min. Het resultaat: de nieuwe 911 GT3 heeft een sterke voorwaartse drang om de grenzen steeds opnieuw te verleggen. Het model is volledig gefocust op het betreden van nieuw sportief terrein: met een koppel van 460 Nm dat al bij /min wordt geleverd en een maximaal vermogen van 368 kw (500 pk) bij /min. Bijzonder lichte titanium drijfstangen dragen bij aan het indrukwekkende toerenverloop. Informatie over brandstofverbruik, CO 2 -emissie en energielabels vindt u op pagina 87.

11 20 I Motor De motor put zijn kracht uit het volume van 4,0 liter. Hieruit komt maar liefst 92 kw (125 pk) per liter cilinderinhoud. De acceleratie laat zich niet weerhouden door enige grenzen en brengt u met een sprong van 0 naar 100 km/h in slechts 3,3 s. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat de nieuwe 911 GT3 RS op het circuit vooral van achteren te bewonderen is. De V max van 310 km/h is indrukwekkend, maar niet doorslaggevend. Want in de autosport gaat het voornamelijk om acceleratie en dwarskrachten, om uitgekiende aerodynamica en een hoge neerwaartse druk. Die uitzonderlijke krachtsexplosie is alleen mogelijk dankzij een lage gewichts/vermogen-verhouding. Bij de nieuwe 911 GT3 RS is dit slechts 3,86 kg/kw (2,84 kg/pk). Een tweede bijdrage: de korte overbrengingen van de Porsche Doppelkupplung (PDK). Deze verhogen het trek- en acceleratiepotentiaal in alle 7 versnellingen. De directe benzine-inspuiting (DFI) draagt bij aan de efficiency van de motor en aan zijn vermogen. Deze werkt tot op de milliseconde nauwkeurig. Met een druk van maximaal 200 bar. Voor een betere mengselvorming en een optimale verbranding. En voor een lager verbruik en minder CO 2 -emissie. Zo is het brandstofverbruik verlaagd met 0,5 liter per 100 km ten opzichte van het vorige model. Informatie over brandstofverbruik, CO 2 -emissie en energielabels vindt u op pagina 87.

12 22 I Motor Motor I VarioCam. De dry-sumpsmering. De nieuwe 911 GT3 RS is voorzien van Onmisbaar in het sportieve grensbereik: het verder ontwikkelde VarioCam. Dit een goede olievoorziening van de motor. motorconcept maakt onderscheid tussen Vooral bij zeer hoge dwars- en langsversnellingen, situaties waarin een normaal of een zoals die zich bij het rijden op maximaal vermogen wordt vereist en een circuit kunnen voordoen. stelt zich daarop in. Het regelt daarbij niet alleen de verstelling van de inlaatnokkenassen, Twee olie-afzuigpompen per cilinderkop maar ook die van de en twee afzuigpompen in het carter leiden uitlaatnokkenassen. Voor nog meer de motorolie snel en efficiënt terug naar vermogen en koppel. het externe oliereservoir. Samen met de elektronisch geregelde oliedrukpomp De omschakeling verloopt ongemerkt betekent dat een betrouwbare olievoorziening dankzij het elektronische motormanagement. voor de krukas en de beide cilin Het resultaat: een zeer rustig draaiende derrijen. motor, een relatief laag verbruik, weinig emissie en vooral veel vermogen De 911 GT3 RS is af fabriek voorzien van en koppel over het gehele toerentalbereik. de volsynthetische high performance Informatie over brandstofverbruik, CO 2 -emissie en energielabels vindt u op pagina 87. motorolie Mobil 1. De uitstekende smeereigenschappen hiervan zorgen voor een betrouwbare koude start, ook bij lage temperaturen. Bovendien verhoogt deze olie de levensduur van de motor. Vermogen (kw) Nm 368 kw (500 pk) Toerental (1/min) 911 GT3: 368 kw (500 pk) bij /min, 460 Nm bij /min Koppel (Nm) Opengewerkte 6-cilinder boxermotor 1. Cilinderkop 2. Inlaatnokkenas 3. Nokkenasversteller VarioCam voor in- en uitlaatkleppen 4. Distributieketting 5. Klepveer 6. Inlaatklep 7. Sleeptuimelaar 8. Hogedrukinjector (directe benzine-inspuiting) 9. Hogedrukpomp (directe benzine-inspuiting) 10. Krukas 11. Cilinder met Alusil coating 12. Gesmede aluminium zuiger 13. Gesmede titanium drijfstang 14. Variabel aanzuigsysteem 15. Resonantieklep 16. Elektronisch bediende gasklep 17. Aircocompressor 18. Waterpomp 19. Waterthermostaat 20. Externe olietank (dry-sumpsmering)

13 Motor I 25 Het inlaatsysteem. De 911 GT3 RS beschikt over een variabel inlaatsysteem dat is gemaakt van kunststof. Samen met het sportuitlaatsysteem zorgt dat voor een hoge efficiency en een hoog koppel. Om een hoog koppel en veel vermogen over een groot toerentalbereik te garanderen, heeft het systeem bij de nieuwe 911 GT3 RS naast een conventionele verdeelpijp ook een resonantiepijp met resonantieklep. Deze wordt afhankelijk van het toerental geopend of gesloten. Voor een optimale vullingsgraad van de motor. Het gevolg: een indrukwekkend koppelverloop, een hoog maximumkoppel en veel vermogen over een groot toerenbereik. Het sportuitlaatsysteem. Het sportuitlaatsysteem is voorzien van 2 voordempers, 2 katalysatoren en een einddemper van het lichte materiaal titanium. Het grote volume van het uitlaatgassysteem zorgt voor minder uitlaatgastegendruk en dat zorgt voor meer vermogen. De stereo-lambdaregeling regelt via 2 lambdasondes de uitlaatgassamenstelling individueel voor elke cilinderrij. Een extra lambdasonde per cilinderrij bewaakt het omzettingsproces van schadelijke stoffen in de individuele katalysatoren. Informatie over brandstofverbruik, CO 2 -emissie en energielabels vindt u op pagina 87.

14 Aandrijving I 27 Je kunt autosportgeschiedenis schrijven in 60 jaar, maar ook in milliseconden. Porsche Doppelkupplung (PDK). We gaan terug naar het jaar In de nieuwe Group C-raceauto 956 test Porsche voor het eerst een transmissie met 2-voudige koppeling (PDK) in de keiharde praktijk van de autosport. Het voordeel: de bestuurder kan tijdens het schakelen gas blijven geven en met behulp van de knoppen op het stuur ook in bochten zonder problemen schakelen. In zijn opvolger 962 C PDK behaalt Hans-Joachim Stuck in het daaropvolgende jaar de eerste overwinningen met de nieuwe transmissie. In 1986 eindigt Stuck met de Porsche 962 C PDK zelfs als eerste bij de race voor het wereldkampioenschap in Monza. Tegenwoordig zet de Porsche Doppelkupplung (PDK) opnieuw maatstaven op de openbare weg: het schakelen verloopt in milliseconden en zonder onderbreking van de trekkracht. Het resultaat: betere acceleratiecijfers en een lager brandstofverbruik. Maar onze ingenieurs waren hiermee nog steeds niet tevreden. En dus werd de lat nogmaals hoger gelegd. Hun doel: een krachtoverbrenging met sportieve korte overbrengingen en met circa 50% kortere schakelwegen met de schakelpaddles, die nog fijngevoeliger en dynamischer aanvoelen. Het resultaat: een Porsche Doppelkupplung die perfect op de motor is afgestemd. Standaard in de nieuwe 911 GT3 RS. Met 7 performancegerichte versnellingen voor een onvervalst autosportgevoel. Ook de 7e versnelling heeft een sportieve overbrenging, bovendien zorgt hij voor een hoge topsnelheid. De handmatige schakelrichting is gebaseerd op die van racewagens: naar achteren is opschakelen, naar voren terugschakelen.

15 28 I Aandrijving De PDK is samengesteld uit 2 deeltransmissies die in één behuizing zijn ondergebracht. Voor 2 transmissies zijn er ook 2 koppelingen nodig. De 2-voudige koppeling verbindt de beide deeltransmissies met elkaar via 2 aparte prise-assen om de krachten afwisselend op de motor over te brengen. Tijdens het schakelen wordt één koppeling geopend terwijl de andere op hetzelfde moment wordt gesloten. Daarmee is schakelen binnen milliseconden mogelijk. Ongekend snel en bijzonder sportief. En dat heeft gevolgen: voor de acceleratie, voor de totale performance, voor het verbruik. Positieve gevolgen overigens. Het rijgevoel is nog dynamischer, de souplesse is maximaal. En de schakelmomenten zelf? Die zult u voelen. En horen. Net als voorheen. Of beter gezegd: meer dan ooit. De elektronische versnellingsbakaansturing van het Intelligent Shift Program (ISP) zorgt voor spontaner en sneller opschakelen en terugschakelen met een stootje tussengas. In de PDK SPORT modus wordt er op een agressievere manier teruggeschakeld bij het remmen, bij het accelereren wordt er op een later moment opgeschakeld. Ook het opschakelen zult u fysiek waarnemen en emotioneel. Snel schakelen. Onmiddellijk handelen. Net zoals professionele coureurs. Informatie over brandstofverbruik, CO 2 -emissie en energielabels vindt u op pagina 87.

16

17 32 I Onderstel Ageren, niet reageren. Er zijn, niet arriveren. Direct, niet straks. Het grensbereik accepteert geen vertraging. Het onderstel. Het onderstel is afgestemd op de hoge eisen die de autosport stelt. In combinatie met het specifiek afgestemde onderstel biedt de 911 GT3 RS een buitengewone souplesse, een hoge mate van rijstabiliteit en een perfect rijgedrag, met name in bochten. De vooras is voorzien van een onafhankelijke ophanging met afzonderlijk aan de langs- en dwarsdraagarmen opgehangen wielen. Bij de achteras wordt een multilinkas met aslichaam toegepast in LSA-bouwwijze (licht, stabiel, direct). De hoogte, wielvlucht en sporing alsmede de stabilisatorstangen van het onderstel zijn afzonderlijk af te stellen voor het gebruik op het circuit. Extra kogelgewrichten bij de voor- en achteras zorgen voor een bijzonder stabiele verbinding van het onderstel met de carrosserie. Een als meeruitvoering leverbaar liftsysteem op de vooras verhoogt de bodemvrijheid aan de voorzijde met 30 mm tot een snelheid van ca. 50 km/h. Dit vermindert het risico op schade aan de onderzijde bij stoepranden, hellingen of garageinritten. De achterasbesturing. De standaard nieuwe achterasbesturing met sportafstelling combineert performance met alledaags gebruiksgemak. Een elektromechanisch verstelsysteem bij elk achterwiel maakt verschillende stuurhoeken mogelijk afhankelijk van de rij-omstandigheden en de rijsnelheid. De voordelen in de praktijk: bij lage snelheden sturen de achterwielen tegen ten opzichte van de voorwielen. Dat zorgt voor een virtuele verkorting van de wielbasis. De draaicirkel wordt kleiner, het inparkeren eenvoudiger. Het voordeel bij een sportieve rijstijl: bij hogere snelheden stuurt het systeem de achterwielen in dezelfde richting als de voorwielen. De rijstabiliteit wordt door de virtuele verlenging van de wielbasis verhoogd, de souplesse neemt toe door het gelijktijdige sturen van de voor- en achterwielen. Met name bij inhaalmanoeuvres op het circuit.

18 34 I Onderstel De dynamische motorsteunen. Wie in het grensbereik slechts reageert, heeft geen schijn van kans meer. Met name bij een dynamische rijstijl is het zaak om de ongekende krachten van de fysica niet te onderschatten. Maar ze juist te gebruiken. Ten gunste van de rijdynamiek. Wij doen dat met de standaard dynamische motorsteunen. Het elektronisch geregelde systeem beperkt de voelbare bewegingen en trillingen van de hele aandrijflijn en dan vooral die van de motor tot een minimum. En het combineert de voordelen van zowel een harde als een zachte motorophanging. Een harde motorophanging is in rijdynamisch opzicht ideaal, want deze zorgt voor uiterste precisie in het rijgedrag. Een zachte motorophanging daarentegen minimaliseert bewegingen en vibraties. Dat verhoogt het comfort op ongelijkmatig wegdek, maar gaat ten koste van de rijdynamiek. Onze ingenieurs hebben dit probleem opgelost door de karakteristiek van de motorophanging aan te passen op de rijstijl en wegdektoestand, door middel van een magnetiseerbare vloeistof en een elektrisch opgewekt magnetisch veld. Bij lastwisselingen en in snelle bochten wordt het rijgedrag merkbaar stabieler. Bovendien verminderen de dynamische motorsteunen de verticale bewegingen van de motor bij vol gas accelereren. Het resultaat: een gelijkmatigere en hogere aandrijfkracht op de achteras, een betere grip en een betere acceleratie. En bij een rustige rijwijze neemt het rijcomfort toe dankzij een zachtere afstelling van de dynamische motorsteunen. In het grensbereik komen is één ding. Maar hierin overeind blijven is een heel ander verhaal.

19 Onderstel I 37 De wielen en banden. 20 inch op de vooras, 21 inch op de achteras. Dat is een noviteit bij de 911 modellen. Ze verbeteren dankzij het grotere contactoppervlak met de weg de rijdynamiek nog verder. De wielen hebben een platinakleurige afwerking en zijn gemaakt van gesmeed lichtmetaal. De centrale wielmoer met RS logo is typisch autosport. De voordelen ten opzichte van de conventionele bevestiging met vijf moeren: meer performance door minder roterende massa. En natuurlijk snelle bandenwissels. Een absolute must bij pitstops, als elke seconde telt. Indrukwekkender zijn de bandenmaten bij de nieuwe 911 GT3 RS: vóór 265/35 ZR 20 op 9,5 J x 20, achter 325/30 ZR 21 op 12,5 J x 21. De sportbanden met straatgoedkeuring zorgen voor de noodzakelijke grip. Door de kleinere profieldiepte is er op nat wegdek echter wel een grotere kans op aquaplaning. Het standaard bandenspanningscontrolesysteem (RDK) waarschuwt niet alleen via een indicatie in de boordcomputer voor een langzaam of plotseling leeglopende band, het beschikt bovendien over een circuitmodus, die de spanning en temperatuur van de banden bij gebruik op het circuit monitort en die de ingestelde bandenspanning per band ook hier nauwkeurig in de gaten houdt. Anders gezegd: ook het bandenspanningscontrolesysteem stelt zich in op uw sportieve ambities. Porsche Active Suspension Management (PASM). De elektronische verstelling van het schokdempersysteem regelt afhankelijk van rijstijl en wegdek actief en continu de schokdemperkracht voor elk afzonderlijk wiel. Het PASM heeft 2 instellingen die u met een knop kunt regelen. In de stand Normaal is de demping afgestemd op sportief comfort op de openbare weg en op circuits met nat wegdek, terwijl de stand Sport voor een maximale dwarsacceleratie en een optimale grip op het circuit zorgt.

20 38 I Onderstel Porsche Stability Management (PSM). PSM is een automatisch regelsysteem voor de stabilisatie in kritieke rijdynamische situaties. Naast het ABS omvat het ook de regelsystemen Electronic Stability Control (ESC) en Traction Control (TC). Sensoren meten constant de rijrichting, de rijsnelheid, het giermoment en de dwarsversnelling. Aan de hand van deze meetwaarden berekent PSM de werkelijke bewegingsrichting. Bij een afwijking van de gewenste koers stuurt het PSM doelgerichte remcommando s naar de afzonderlijke wielen om de auto te stabiliseren. Het bijzondere aan het PSM van de 911 GT3 RS: de ingrepen van het systeem in het rijdynamische grensbereik gebeuren bijzonder fijngevoelig en nauwkeurig. Bovendien is het systeem in 2 standen compleet uit te schakelen. Voor een nog sportiever rijgedrag. Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus). Het standaard Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) is speciaal afgestemd op de 911 GT3 RS. Het werkt met een elektronisch geregeld, geheel variabel sperdifferentieel op de achteras. Voor de actieve aansturing ervan worden diverse rijparameters gebruikt. Het resultaat: vooral in het rijdynamische grensbereik meer grip, een verhoging van de dwarsdynamiek en een duidelijk betere rijstabiliteit bij lastwissels in bochten en het wisselen van rijstrook. Bovendien zorgt het systeem op een ondergrond met minder grip zoals bijvoorbeeld een nat wegdek voor gericht afremmen van het rechter- of linkerachterwiel. Zo wordt al bij het insturen het wiel aan de binnenzijde van de bocht iets afgeremd. Daardoor komt er tijdelijk meer aandrijfkracht vrij op het wiel aan de buitenzijde van de bocht. Hierdoor stuurt de auto direct en dynamisch de bocht in. Beide systeemeigenschappen van het PTV Plus zorgen samen vooral voor één ding: veel plezier in de bochten. Gelukkig maar dat er daar op het circuit zo veel van zijn.

21

22 Actieve veiligheid I 43 Rijden op de limiet. Maar nooit eroverheen. De remmen. In het grensbereik heb je vooral één ding nodig: reserves. Bij het vermogen. En bij de veiligheid. Dat kan alleen met technologie die zich in de autosport heeft bewezen en waarop de bestuurder altijd kan vertrouwen. Het zorgt voor extra speelruimte. Met name op de limiet. De nieuwe 911 GT3 RS beschikt daarom over een bijzonder krachtig en tegelijkertijd licht remsysteem met specifiek afgestemde rembekrachtiger. De rode aluminium remzadels met 6 zuigers op de vooras en 4 zuigers op de achteras zijn eendelig. De voordelen: een hogere stijfheid en een uitstekend drukpuntgedrag, ook bij extreme belasting. Sterker nog: het formaat van de remmen is meegegroeid met het vermogen. Zo hebben de remschijven niet alleen vóór, maar ook achter een diameter van 380 mm. De tweedelige constructie met gietijzeren remschijven en aluminium binnenring zorgt voor minder gewicht en vermindert daarmee zowel het onafgeveerde gewicht als de roterende massa. Ze zijn geperforeerd en van binnenuit geventileerd voor goede remprestaties, ook bij natte weersomstandigheden. Of bij grote sportieve uitdagingen.

23 Passieve veiligheid I 45 Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB). Porsche is autosport al sinds het begin. Sinds 1948 vinden wij onze identiteit op het circuit. De kennis die we hier opdoen, brengen we over op de weg. Een voorbeeld hiervan is het tegen meerprijs leverbare remsysteem Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB), dat op het circuit, bijvoorbeeld in de Porsche Mobil 1 Super cup, al menig vuurproef heeft doorstaan. Maar op onze lauweren rusten is niet onze aard. Daarom hebben we ook bij het PCCB systeem de afmetingen van de remmen aangepast aan het prestatiepotentieel. De geventileerde keramische remschijven hebben nu een diameter van 410 mm vóór en 390 mm achter voor nog betere remprestaties. Door de toepassing van geel gespoten vaste aluminium monobloc remzadels met 6 zuigers op de vooras en vrijwel identieke remzadels met 4 zuigers achter levert het systeem bij het afremmen een zeer hoge en vooral constante remdruk. Vooral bij hoge belastingen zijn alle voorwaarden aanwezig om de remweg tot een minimum te beperken. Bovendien wordt afremmen bij hoge snelheden nog veiliger, dankzij de grote fadingvastheid van de PCCB. Doorslaggevend voordeel van het keramische remsysteem is het extreem lage gewicht van de remschijven: ze wegen ongeveer de helft van conventionele gietijzeren remschijven van vergelijkbare afmetingen en constructie. Een factor die niet alleen positieve gevolgen heeft voor rijprestaties en verbruik, maar vooral ook een verlaging inhoudt van de ongeveerde en roterende massa. Het resultaat: een betere wegligging en meer rijcomfort, vooral op oneffen wegen. Ook de souplesse en de handling van de auto nemen daarbij toe. Bij gebruik van de auto op het circuit moeten er naast de standaard onderhoudsintervallen extra inspecties worden uitgevoerd. De airbags. De airbag-technologie is state-of-the-art: met fullsize airbags voor bestuurder en passagier die afhankelijk van de ernst en aard van een ongeval (bijvoorbeeld frontaal of schuin van voren) in 2 fasen worden geactiveerd. Bij een minder zware aanrijding wordt alleen de eerste fase geactiveerd om de inzittenden te beschermen. De airbag wordt daarbij minder hard opgeblazen, waardoor de inzittenden minder zwaar worden belast. Porsche Side Impact Protection System (POSIP). Het standaard Porsche Side Impact Protection System bestaat uit de verstevigingsprofielen in de portieren voor aanrijdingen van opzij en 2 zijairbags per kant: in de zijwangen van de standaard sportkuipstoelen is een thorax-airbag geïntegreerd en in de portierpanelen is een hoofdairbag ondergebracht, die zich van onderaf uit het paneel ontvouwt. Andere veiligheidskenmerken zijn de in de leuning geïntegreerde hoofdsteunen, de veiligheidsstuurkolom, driepuntsgordels met gordelspanners en spankrachtbegrenzers en energie-absorberende structuren in het dashboard.

24 Passieve veiligheid I 47 Clubsport Pakket. Altijd op de limiet, zelden daaronder. Onder druk staan, maar niet gespannen zijn. Het rijdynamische grensbereik stelt zijn eigen regels. Het vereist een hoge mate van voertuigbeheersing en materialen die zijn opgewassen tegen een intensieve belasting. Bijzonder solide qua constructie is het Clubsport Pakket dat in de 911 GT3 RS tot de standaarduitrusting behoort voor extra bescherming op het circuit. De ideale basis voor extreem sportieve prestaties. Het Clubsport Pakket bestaat uit een met de carrosserie verbonden rolkooi achter de voorstoelen, een bijgeleverde 6-punts veiligheidsgordel in rood voor de bestuurderszijde, een bijgeleverde brandblusser met houder en een voorbereiding voor de noodstroomschakelaar. Deze is te bestellen via de afdeling Porsche Motorsport, net als de rolkooibeugel voorin voor race-evenementen.

25

26 Interieur I 51 Afgestemd op maximale prestaties. Ook qua bediening. Interieur. De 911 GT3 RS past zich perfect aan zijn bestuurder aan. Mens en machine worden een eenheid. En zo moet het ook zijn. Want op het circuit is er meestal maar een fractie van een seconde om de juiste keuze te maken. Accelereren of remmen. Links of rechts inhalen. Tanken of nog een ronde doorrijden. Ook bij het interieur is snelheid bepalend: de bestuurder heeft snel begrijpelijke informatie nodig en een ergonomie waarmee hij nog sneller kan reageren. Aan die eisen is voldaan: met een naar voren oplopende middenconsole, met ergonomische schakelpaddles aan het stuurwiel en met bedieningselementen die binnen handbereik liggen. De link met de autosport is al zichtbaar bij het openen van het portier. De lichtgewicht portierpanelen met de portierlussen in GT-zilver laten zien dat elke gram telt en elke seconde. De kennis die bij meer dan raceoverwinningen is opgedaan, is dus niet alleen maar onder de motorkap terug te vinden. De instrumenten. Sportief, niet modieus. Direct, niet speels. De 5 ronde klokken typisch Porsche wijzen de weg. In het middelpunt: de toerenteller. De wijzerplaat is titaniumkleurig en voorzien van het GT3 RS logo. De schakelindicator draagt bij aan een optimale acceleratie. Het instrumentenpaneel met een 4,6 inch tft-kleurenscherm toont de gegevens van de boordcomputer, zoals de gemiddelde snelheid, het gemiddelde verbruik, de resterende actieradius en de buitentemperatuur. Verder kunnen via het scherm de gegevens van het bandenspanningscontrolesysteem (RDK) of de stopwatch van het als meeruitvoering leverbare Sport Chrono Pakket worden opgevraagd. Bovendien informeert het systeem u over de communicatie- en audio-instellingen of toont hij de kaart van het optionele navigatiesysteem. Voor het geval u eens niet op het circuit rijdt.

27 52 I Interieur Interieurmaterialen. Sterk, duurzaam, onverwoestbaar. Ook de toegepaste materialen kenmerken zich door sportieve kwaliteit in het interieur wordt de aanblik bepaald door alcantara en leder en interieurdelen in galvanozilver of carbon. De belangrijkste eis: de materialen moeten praktisch, licht en hoogwaardig zijn. Dat ze associaties opwekken met de autosport, is mooi meegenomen. Alcantara biedt veel grip en is eenvoudig te reinigen. Daarom is het te vinden op de stuurwielkrans en de keuzehendel. Bovendien wordt het gebruikt op de portiergrepen, de armsteunen in de portierpanelen en de deksel van het opbergvak in de middenconsole. Ook de hemelbekleding en de bekleding van de C-stijlen zijn in alcantara uitgevoerd. Stuurwiel. Schakelen zoals in de autosport met het nieuwe GT3 RS sportstuurwiel met een diameter van 360 mm. De schakelwegen van de paddles zijn met 50 % verkort, het schakelen verloopt daardoor nog directer en nauwkeuriger. Het stuurwiel is axiaal en verticaal maximaal 40 mm verstelbaar. De stuurwielkrans van zwart alcantara biedt veel grip en ligt ook bij een sportieve rit prettig in de hand. Extra kenmerk: de gele 12-uur markering. De volledige kuipstoelen.* Standaard bij de nieuwe 911 GT3 RS: de volledige kuipstoelen van glas- en koolstofvezel versterkte kunststof met een oppervlak van carbon. Deze zorgen voor een bijzonder goede zijdelingse steun in combinatie met een laag gewicht. De langsverstelling vindt handmatig plaats, de hoogte kan elektrisch worden versteld. De stoelen zijn standaard bekleed met zwart leder, de middenbanen zijn uitgevoerd in alcantara. Met gestikt GT3 RS logo op de hoofdsteunen. De adaptieve sportstoelen Plus. De ideale combinatie van sportiviteit en comfort, van de praktijk van alledag en het circuit: de tegen meerprijs leverbare adaptieve sportstoelen Plus met zijwangen van leder, middenbanen van zwart alcantara en opgestikt GT3 RS logo op de hoofdsteunen. Dankzij het elektrisch bedienbare 18-voudige verstelmechanisme zijn deze stoelen volledig aan te passen aan uw persoonlijke voorkeuren wat betreft de zithoogte, de stand van zitkussen en rugleuning, de zitlengte, de lengtepositie en de 4-voudig verstelbare lendensteunen. Bovendien zijn de zijwangen van zitkussen en rugleuning individueel verstelbaar voor nog meer comfort tijdens lange ritten, of voor optimale zijdelingse steun op bochtige wegen. De sportkuipstoelen.* Optioneel verkrijgbaar: kuipstoelen met neerklapbare rugleuning, geïntegreerde thoraxairbag en handmatige langsverstelling voor de bestuurders- en bijrijderszijde. De stoelkuip is gemaakt van glas- en koolstofvezel versterkte kunststof met een oppervlak van carbon. Het knikpunt van de rugleuning ligt hoog in de zijwangen voor een zeer goede protectie, ook van het bekken. De stoelen zijn standaard bekleed met zwart leder, de middenbanen zijn uitgevoerd in alcantara. De hoofdsteunen zijn voorzien van een gestikt GT3 RS logo. * Op deze stoelen mogen geen kinderzitjes worden geplaatst. 2 1 Volledige kuipstoel 2 Adaptieve sportstoel Plus 3 Sportkuipstoel 1 3

28 Interieur I 55 Het audiosysteem CDR. Standaard bij de nieuwe 911 GT3 RS: het audiosysteem CDR met 7 inch kleurenscherm dat als touchscreen fungeert. Hiermee kiest u snel en simpel de belangrijkste functies en menu s. De geïntegreerde radio/cd-speler kan mp3-bestanden afspelen en beschikt over een dubbele FM-tuner met RDS, 30 geheugenposities, een dynamische autostore-functie en een snelheidsafhankelijke volumeregeling. Voor een goed geluid zorgen 4 luidsprekers en een geïntegreerde versterker met een vermogen van 2 x 25 Watt. Het Sound Package Plus. Voor de soundtrack op het circuit: het als meeruitvoering leverbare Sound Package Plus. Een aparte versterker met een totaal vermogen van 235 Watt zorgt in combinatie met 9 luidsprekers voor een perfect op het interieur afgestemde klankbeleving. Het audiosysteem CDR Plus. Tuning voor het akoestische grensbereik: het als meeruitvoering leverbare audiosysteem CDR Plus met 235 Watt en 9 luidsprekers. Alle functies zijn te bedienen via het 7 inch tft-touchscreen met hoge resolutie. De radio met dubbele tuner ontvangt zowel digitale als analoge signalen en zoekt automatisch de beste frequentie. De cd-/dvd-speler is zowel geschikt voor de weergave van cd s als mp3-disks. Via de standaard universele audio-ingang kunt u externe audiobronnen aansluiten. Porsche Communication Management (PCM) incl. navigatiemodule. Centrale besturingsunit voor audio, navigatie en communicatie: het tegen meerprijs leverbare Porsche Communication Management (PCM). Het belangrijkste kenmerk is het 7 inch touchscreen met intuïtieve bediening. De radio heeft 42 geheugenplaatsen en een dubbele FM-tuner met RDS-diversity. De cd-/dvd-speler is zowel geschikt voor de weergave van cd s als audio-dvd s en speelt ook mp3-disks af. Met de universele audio-ingang (USB) in het dashboardkastje kunt u uw ipod of een andere willekeurige audiobron aansluiten. Via de usb-aansluiting kunnen bovendien de gegevens van de performance-indicatie van het Sport Chrono Pakket worden gedownload. In de navigatiemodule van de PCM met een snelle harde schijf kunt u kiezen tussen 3D- en 2D-weergave van de kaart. Ook een 3D-weergave van terreinen en gebouwen is in bepaalde gebieden mogelijk.

29 Interieur I 57 Sport Chrono Pakket inclusief Porsche Track Precision App en voorbereiding Laptrigger. Een precisie-instrument in het grensbereik: het als meeruitvoering leverbare Sport Chrono Pakket. Het omvat een stopwatch op het dashboard en de nieuw ontwikkelde Porsche Track Precision App voor de smartphone. De tot op de honderste van een seconde nauwkeurige tijd wordt weergegeven op de Sport Chrono stopwatch en in het instrumentenpaneel. De stopwatch wordt bediend via de stuurwielhendel van de boordcomputer. In combinatie met het Porsche Communication Management (PCM) maakt het Sport Chrono Pakket ook de weergave, het opslaan en de analyse van rondetijden mogelijk. Tevens is het systeem dan voorzien van een performance-indicatie. Met de nieuw ontwikkelde Porsche Track Precision App kunnen rondetijden bovendien ook automatisch via GPS worden gemeten en op de smartphone worden weergeven, verwerkt en met andere bestuurders worden gedeeld en vergeleken. Als u op het circuit rijdt, wordt op de smartphone de rijdynamiek gevisualiseerd en naast de sector- en rondetijden worden ook afwijkingen ten opzichte van een referentieronde weergegeven. De app maakt daarbij gebruik van de uiterst nauwkeurige rijgegevens die worden vastgelegd door een besturingsunit in de auto. Grafische analyses van de rijgegevens en een videoanalyse helpen de bestuurder om zijn rijperformance verder te verbeteren. Ronde na ronde. Steeds een stukje verder richting het grensbereik. De via Porsche Tequipment leverbare Laptrigger maakt nog exactere metingen van de rondetijden zoals in de autosport mogelijk. De Laptrigger kan naast de start/finish-lijn op het circuit worden geplaatst. Het meet automatisch de rondetijden en geeft deze door.

30

31 Autosport I 61 Een uitstapje naar het circuit? Dat voelt als thuiskomen. Autosport. Meer dan keer wisten coureurs met een Porsche een race te winnen. De drive hiervoor was echter nooit het vooruitzicht op bekers, roem en eer. Maar de zoektocht naar nieuwe inzichten. Om nieuwe technologieën te kunnen testen, die zich moeten bewijzen op het circuit. Om uiteindelijk hun weg naar de straat te vinden. Onze raceauto s beschikken over dezelfde genen als elke andere Porsche. En ze leven voort in onze seriemodellen. Bij elke rit. Elke dag. Op elke meter asfalt. De nauwe band met de autosport heeft ervoor gezorgd dat we actief zijn in tal van raceklassen op alle vlakken van de autosport. Met de evenementen die privéteams en -coureurs de mogelijkheid bieden om lid te worden van de Porsche autosportfamilie en zich verder te ontwikkelen. Met de Porsche merkencups, waar ervaren coureurs, semiprofessionele coureurs en aanstormend talent de strijd met elkaar aangaan. In de professionele GT-langeafstandsraces, waarin we als fabrieksteam met de 911 RSR vechten voor overwinningen. Of in de prototypesport, in de LMP1-klasse van het FIA World Endurance Championship en bij de 24 Uur van Le Mans. Niet om in het middelpunt van de belangstelling te staan, maar om recht te doen aan onze afkomst. Uit principe, kortom. Niet uit prestige. De ideale raceauto bouwen deze droom van Ferry Porsche wordt door onze coureurs en onze ingenieurs steeds nieuw leven ingeblazen. Met nieuwe technologieën. Nieuwe doelen. En nieuwe ideeën die op het circuit hun vuurdoop krijgen. Omdat we ons verantwoordelijk voelen voor de sportwagens van vandaag en de racewagens van de toekomst. Kortom: voor het idee van Ferry Porsche. Op kunt u meer informatie vinden.

32 Autosport I 63 De GT-sportklasse. GT-auto s (Gran Turismo) zijn pure racewagens. Zij moeten zijn gebaseerd op een voor de openbare weg toegelaten sportauto en mogen slechts op enkele punten worden gewijzigd. Om deze reden stond Porsche aan het begin van de jaren 90 als stuwende kracht achter de renaissance van de internationale GT-sport. Sindsdien is er een succesvolle samenwerking tussen Porsche en diverse klantenteams gegroeid. Porsche levert de raceklare auto s en ondersteunt privéteams middels ontwikkeling, technische service en het ter beschikking stellen van fabriekscoureurs. Zowel bij het FIA World Endurance Championship, de 24 uur van Le Mans als in het TUDOR United Sports Car Championship en bij nationale GT-kampioenschappen winnen Porsche privéteams met grote regelmaat races en kampioenschappen. En sinds 2013 strijdt Porsche bovendien weer wereldwijd om trofeeën in fabriekstoernooien. De Porsche Mobil 1 Supercup. De koningsklasse van de merkencups. De Porsche Mobil 1 Supercup is sinds 1993 onderdeel van het FIA Formule 1 wereldkampioenschap als enige GT-raceklasse. Alle auto s worden beheerd door professionele raceteams, die 2 tot 3 raceauto s inzetten in het kampioenschap. De races worden hoofdzakelijk verreden in het voorprogramma van de Europese Formule 1-races. Daarbij bedraagt de race-afstand circa 70 kilometer per keer. En elke meter daarvan geven de coureurs bekende routiniers naast aanstormende talenten alles. Dit kan immers het begin betekenen van nieuwe uitdagingen zoals een carrière in de GT-sport. De Porsche Carrera Cups. Baanberekend en traditioneel. De Porsche Carrera Cups worden in diverse landen verreden in het kader van autosportevenementen van het hoogste niveau, zoals de DTM. En dat al meer dan 25 jaar lang. Naast de in 1990 gestarte Porsche Carrera Cup Deutschland zijn er inmiddels 7 andere Porsche Carrera Cups in Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië; Scandinavië, Japan, Azië en Australië. Met races in bijna elk weekend van het autosportseizoen. Gepassioneerde strijd, zelfs om een honderste van een seconde: aanstormende talenten dagen de gevestigde orde uit, amateurs nemen het op tegen professionele coureurs. De GT3 Cup Challenges. De toegang tot de semiprofessionele autosport. De races worden onder andere verreden in Australië, Brazilië, Benelux, Centraal-Europa, Groot-Brittannië, Japan, Scandinavië, Verenigde Staten, Zwitserland, Canada en het Midden-Oosten. Daarbij geldt het reglement van de Porsche Carrera Cup Deutschland. Voorwaarde voor deelname: een nationale licentie. Meer informatie vindt u op de website

33 Autosport I 65 Begeleiding van privécoureurs. Racewagens kunt u direct bestellen bij Porsche Motorsport. Bij Porsche vindt u altijd de juiste contactpersoon nationaal en internationaal. Daarnaast worden de teams wereldwijd van vervangende onderdelen voorzien. Maar dat is nog niet alles: sportonderdelen, kits en accessoires zijn eveneens bij Porsche verkrijgbaar. Net als een reglementaire homologatie van de wagens. Begeleiding op het circuit. Porsche is jaarlijks bij meer dan 100 races wereldwijd op het circuit aanwezig. Onze race-ingenieurs adviseren u over de afstelling van uw raceauto voor het betreffende circuit. Bijvoorbeeld over veranderingen aan de versnellingsbakoverbrengingen en aerodynamica of de afstelling van het onderstel. En zelfs indien er tijdens de race technische problemen ontstaan, kunt u rekenen op de hulp van Porsche. Bij bepaalde races staan Porsche monteurs voor u klaar om u te helpen. En in de servicetrucks heeft Porsche tijdens de betreffende raceevenementen niet alleen de reguliere slijtdelen, maar veel meer onderdelen klaarliggen. Begeleiding van de Porsche Motorsport gasten. Op welke manier Porsche u ook welkom mag heten bij de merkencups van één ding bent u zeker: de persoonlijke begeleiding ter plaatse. Bij Porsche Hospitality draait het niet alleen maar om pk s en wedstrijduitslagen. Het gaat vooral om één ding: uw Porsche gevoel. Daarom biedt Porsche zijn gasten tal van activiteiten rondom het merk Porsche aan. Natuurlijk inclusief een exclusief programma.

34 66 I Autosport Porsche Sport Driving School. Bij Porsche werken we niet alleen aan de verdere ontwikkeling van de sportwagen, maar ook aan die van de bestuurder. Met een auto veilig op de weg rijden is geen probleem. Maar een sportwagen in kritieke rijdynamische situaties onder controle houden? Wij helpen u om ook in die situaties veilig te kunnen rijden en uw rijvaardigheid stapsgewijs te optimaliseren te perfectioneren. Onder de deskundige begeleiding van ervaren Porsche instructeurs. In uw eigen auto of in een auto van de Porsche Sport Driving School. Onroad of offroad. Op nationale en internationale trainingslocaties en circuits. Op sneeuw of ijs. Wij begeleiden u vanaf het begin en bieden u verschillende opleidingsniveaus, desgewenst tot aan het behalen van een racelicentie. Meer informatie is te verkrijgen via tel of via Porsche Sports Cup. In 2014 start het inmiddels tiende seizoen van de Porsche Sports Cup. 6 evenementen op 5 circuits - waaronder de uit de Formule 1 bekende circuits Nürburgring, Hockenheimring en Spa-Francorchamps staan opnieuw garant voor spanning van de bovenste plank. Ga de motorsportuitdaging in de verschillende series aan. Van bekwaamheidsproeven tot sprintraces. U vindt hier uiteenlopende mogelijkheden om met uw voor de weg toegelaten of voor de racesport aangepaste Porsche aan de Porsche Sports Cup deel te nemen. Meer informatie is te verkrijgen via of via Porsche Clubsport. Hier organiseren private Porsche Clubs individuele competities en series, waarin bestuurders uit verschillende klasses de strijd met elkaar aangaan. De eerste Porsche Club werd opgericht in Inmiddels zijn er in 80 landen 651 clubs met circa leden. En dat worden er steeds meer. De Porsche Club Organisation behoort daarmee tot de grootste en meest traditierijke organisaties ter wereld. Meer informatie is te verkrijgen via of via

35 68 I Milieu De ware uitdaging: niet alleen sneller worden, maar beter. Het milieu. We hadden het zojuist over de autosport. Of liever gezegd: over onze verantwoordelijkheid voor de toekomst van de autosport. Met intelligente technologie, onconventionele ideeën en geoptimaliseerde prestaties nemen wij deze verantwoordelijkheid op ons. Laten we het ook over de bescherming van het milieu hebben. Het uitgangspunt is precies hetzelfde. Want nu de discussie over klimaatverandering oplaait, en dan vooral die over CO 2 -emissie, vraagt elke autofabrikant zich af hoe moet worden omgegaan met de huidige milieuproblematiek. Het antwoord van Porsche luidt al jarenlang: hoge prestaties bij een maximale efficiency. De uitlaatgasreiniging. De modellen van Porsche laten zien dat zelfs sportwagens met veel vermogen emissiewaarden kunnen halen die laag zijn in hun segment. Dat bereiken we met de inzet van efficiënte motoren, lichtgewicht constructies, optimale aerodynamische eigenschappen en een lage rolweerstand. Daarnaast zorgen nieuw ontwikkelde katalysatoren met stereo-lambdaregeling voor een effectieve uitlaatgasreiniging. Een hoge mate van milieuvriendelijkheid is ook het doel van de eigen afdeling milieubeheer van Porsche in het Duitse Weissach. De ontwikkelingen worden daar op hun ecologische verdraagzaamheid beoordeeld. Het doel: een groot prestatievermogen, maar zo mogelijk niet ten koste van het milieu. Verbruik en recycling. Een slimme lichtgewicht constructie is bij Porsche een vanzelfsprekendheid. Dit blijkt uit de grote hoeveelheden aluminium, magnesium, kunststof en staalplaat van hoge treksterkte die worden toegepast. Alle grondstoffen worden toepassingsspecifiek geselecteerd, ook worden uitsluitend milieuvriendelijke lakken op waterbasis gebruikt. Alle lichtgewicht onderdelen lenen zich goed voor recycling. Alle kunststoffen worden speciaal gemerkt, zodat ze aan het einde van de levensduur gescheiden te recyclen zijn. Kortom: de 911 GT3 RS kan tegenwoordig voor ca. 95% worden hergebruikt. De brandstof. Alle Porsche modellen en daarmee ook de 911 GT3 RS zijn uiteraard geschikt voor brandstof waaraan tot 10% ethanol is toegevoegd, bijvoorbeeld E10. Ethanol levert een positieve bijdrage aan de CO 2 -huishouding, omdat de biologische brandstof wordt gemaakt van planten, die CO 2 uit de atmosfeer onttrekken om te kunnen groeien. Informatie over brandstofverbruik, CO 2 -emissie en energielabels vindt u op pagina 87.

36

37 Het grensbereik hoeft niet altijd rood te zijn. Kleuren 911 GT3 RS. Uni kleuren exterieur. Standaardkleur interieur. Kunstleder/leder/softlak/ alcantara. De kleuren. Bij de nieuwe 911 GT3 RS kunt u kiezen voor de typische autosportkleuren uni wit of GT-zilver metallic. Tegen meerprijs zijn de speciale kleuren lavaoranje en ultraviolet leverbaar. Als meeruitvoering is een lederuitrusting in zwart, zwartlavaoranje of zwart-zilvergrijs leverbaar. Wit Metallic kleuren exterieur. Zwart Speciale kleuren interieur. Leder/softlak/alcantara/ microfiber. Op kunt u uw wensen wat betreft kleur of opties van tevoren al concreet vormgeven: met de Porsche Car Configurator. GT-zilver metallic Speciale kleuren exterieur. Zwart Lava oranje Zwart/lava oranje Ultraviolet Zwart/zilvergrijs

38 74 I Individualisering Individualisering I 75 Omschrijving 911 GT3 RS Bestelcode Pagina Omschrijving 911 GT3 RS Bestel- code Pagina Exterieur. Interieur. Achterlichten in helder glas Metallic lakken (GT-zilver metallic) Code 73 Speciale kleuren Code 73 Brandstoftank 90 l 082 Lichtgewicht accu (lithium-ion) Porsche Dynamic Light System (PDLS) 603 LED-koplampen incl. PDLS 602 Achterlichten in helder glas XXG 74 Voorruit met grijze band 567 Zelfdimmende binnen-/buitenspiegels met geïntegreerde regensensor P13 Zonder typeaanduiding 498 Clubsport Pakket (in zwart, voorbereiding accuhoofdschakelaar, bijgeleverd: punts veiligheidsgordel voor bestuurderszijde in rood, brandblusser met houder) Zonder Clubsport Pakket 703 Rolkooi in Lava-oranje 582 Rolkooi in wit punts veiligheidsgordel voor bijrijderszijde 579 Zonder automatische airconditioning 574 HomeLink (garagedeuropener) 608 Cruise control 454 Voorbereiding Porsche Vehicle Tracking System (PVTS) 674 Licht Design Pakket 630 Onderstel. Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB) Liftsysteem vooras Volledige kuipstoelen P11 52 Sportkuipstoelen P03 52 Adaptieve sportstoelen Plus P07 52 Wielen zilverkleurig 346 Lichtgewicht accu De in het hoofdstuk Persoonlijkheid afgebeelde auto s zijn deels voorzien van overige, hier niet omschreven individualiseringsopties. Voor meer informatie kunt u terecht bij uw Porsche dealer. Gedetailleerde informatie over de specifieke individualiseringsopties en uitrustingspakketten kunt u vinden in de separate prijslijst. Optie tegen meerprijs leverbaar Standaard Naar keuze zonder meerprijs leverbaar Clubsport Pakket

39 76 I Individualisering Individualisering I 77 Omschrijving 911 GT3 RS Bestelcode Pagina Omschrijving 911 GT3 RS Bestelcode Pagina Interieur. Audio en communicatie. Stoelverwarming 1) 342 Audiosysteem CDR Standaard 55 Brandblusser Audiosysteem CDR Plus P25 55 Rokerspakket 583 Sound Package Plus Vloermatten 810 Porsche Communication Management (PCM) incl. navigatiesysteem P23 55 Bagagenet voetenruimte passagier 581 Digitale radio 691 Veiligheidsgordels zwart 555 Mobiele-telefoonvoorbereiding 619 Telefoonmodule 666 Lederuitrusting in zwart/lava-oranje Interieur leder. Onlinediensten UN1 Zonder audiosysteem Lederuitrusting in zwart Code Spraakbediening 671 Lederuitrusting in zwart/lava-oranje Code 76 Cd-wisselaar, voor 6 cd s 692 Lederuitrusting in zwart/zilvergrijs Code 76 Cd-/dvd-wisselaar, voor 6 cd s/dvd s 693 Stuurwielkrans glad leder in zwart Sport Chrono Pakket incl. Porsche Track Precision App en voorbereiding Laptrigger Zonder audiosysteem CDR 609 Lederuitrusting in zwart/zilvergrijs 1) Niet i.c.m. volledige kuipstoelen. Optie tegen meerprijs leverbaar Standaard Naar keuze zonder meerprijs leverbaar Sport Chrono Pakket incl. Porsche Track Precision App

40 Porsche Car Configurator. Individualisering I 79 Voor het individuele grensbereik. Er zijn verschillende manieren om het grensbereik te verkennen. Maar er is slechts één 911 GT3 RS die exact voldoet aan uw wensen. Met de Porsche Car Configurator kunt u direct kijken hoe deze eruitziet op uw eigen computer. In 4 eenvoudige stappen kunt u uw eigen Porsche samenstellen. Hierbij kunt u uw gewenste opties eenvoudig toevoegen of verwijderen. De prijs wordt altijd direct herberekend. De look spreekt tot de verbeelding dankzij een visualisering van alle uitrustingen in 3D. Porsche Exclusive. Zo kunt u uw configuratie onder alle hoeken bekijken, opslaan en direct printen. Nog een gebied praktisch zonder beperkingen. Porsche Exclusive biedt u de mogelijkheid om uw Porsche nog verder te verfraaien. Rechtstreeks af fabriek. Individueel en exclusief volgens uw wensen, in optisch en technisch opzicht. Van binnen en van buiten. Met fraaie materialen. In de vertrouwde Porsche kwaliteit. Ons centrale uitgangspunt is hierbij: maatwerk door handwerk. De talrijke mogelijkheden zijn te vinden in de aparte brochure Exclusive 911 of op Voor vragen over Porsche Exclusive kunt u terecht bij uw Porsche dealer, of bij het klantencentrum in Zuffenhausen via telefoonnummer Houd er rekening mee dat bepaalde uitrustingen van Porsche Exclusive tot langere levertijden kunnen leiden. De Porsche Car Configurator en nog meer over de fascinatie Porsche vindt u op onze website

De nieuwe Cayman GT4. Rebels.

De nieuwe Cayman GT4. Rebels. De nieuwe Cayman GT4 Rebels. Inhoud Het Cayman GT4 idee 6 Design en aerodynamica 8 Aandrijving 16 Motor en krachtoverbrenging 18 Onderstel 22 Veiligheid 28 Actieve veiligheid 30 Passieve veiligheid 32

Nadere informatie

De nieuwe Mercedes-AMG GT.

De nieuwe Mercedes-AMG GT. Mercedes-AMG GT. T De nieuwe Mercedes-AMG GT. Handcrafted by Racers. S Hij is ONTWORPEN om u eindeloos te fascineren. Hij is er. Het ultieme statement uit Affalterbach. Een lange motorkap, een ver naar

Nadere informatie

De nieuwe 911. Porsche Identiteit

De nieuwe 911. Porsche Identiteit De nieuwe 911 Porsche Identiteit Kracht 6 Exterieur 12 Interieur 16 Techniek 18 De nieuwe 911 Carrera 20 De nieuwe 911 Carrera S 22 Temperament 24 Motor 26 Krachtoverbrenging 36 Onderstel en carrosserie

Nadere informatie

De nieuwe Boxster Spyder. Onversneden rijplezier

De nieuwe Boxster Spyder. Onversneden rijplezier De nieuwe Boxster Spyder Onversneden rijplezier Warming-up voor uw adrenalinepeil. Scan de code of ga naar www.porsche.com/boxster-spyder-film en start de film. Inhoud Boxster Spyder idee 6 Design 10 Techniek

Nadere informatie

Audi A Coupe 2.0TDI 190pk S tronic Pro Line S. Algemene informatie

Audi A Coupe 2.0TDI 190pk S tronic Pro Line S. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN Audi A5 Coupe 2.0TDI 190pk S tronic Pro Line S 53.220 U BESPAART: 6.820 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: A5 Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding: Antraciet

Nadere informatie

De Golf GTI Clubsport

De Golf GTI Clubsport De Golf GTI Clubsport 01 Standaard uitrusting S Meeruitvoering MU 1) Brandstofverbruik in l/100 km: tussen 9,1 en 8,5 (stadscyclus)/tussen 6,0 en 5,9 (buitenwegcyclus)/tussen 7,0 en 6,9 (gecombineerd),

Nadere informatie

Audi S Sportback Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW. Algemene informatie

Audi S Sportback Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN Audi S5 Sportback Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW 79.490 U BESPAART: 11.473 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: S5 Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding:

Nadere informatie

RC 390 2015: RACE-GENEN

RC 390 2015: RACE-GENEN RC 390 2015: RACE-GENEN Een raszuivere sportmotor. Tot de essentie teruggebracht. Wendbaar, snel, geschikt voor A2- rijbewijs en supersportief. Op landwegen of op het circuit: de Moto3-genen komen in elke

Nadere informatie

PRIJZEN EN SPECIFICATIES CAPTIVA

PRIJZEN EN SPECIFICATIES CAPTIVA PRIJZEN EN SPECIFICATIES CAPTIVA MY11, 1 FEBRUARI 2012 CONSUMENTENPRIJS CONSUMENTENPRIJS BPM PRIJS INCLU. BTW PRIJS EXCLU. BTW ENERGIELABEL 2.2D WD 2.2D AT WD 3.0 V6 AT WD 38.995,00 16.612,00 8.195,00

Nadere informatie

BMW 4 Serie Gran Coupé 430iA High Executive M Sport. Algemene informatie

BMW 4 Serie Gran Coupé 430iA High Executive M Sport. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN BMW 4 Serie Gran Coupé 430iA High Executive M Sport 52.695 U BESPAART: 7.410 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: BMW Model: 4 Serie Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding:

Nadere informatie

Volvo S60 ( )

Volvo S60 ( ) Volvo S60 (1999-2010) Kilometervreter Autotest De Volvo S60 is in het jaar 2000 geïntroduceerd als de rijdersauto van Volvo. Dit zou een auto zijn die behalve veiligheid, meer rijplezier biedt dan menig

Nadere informatie

PRIJZEN EN SPECIFICATIES CAPTIVA

PRIJZEN EN SPECIFICATIES CAPTIVA PRIJZEN EN SPECIFICATIES CAPTIVA MY11, 18 APRIL 2012 PRIJZEN CONSUMENTENPRIJS BPM PRIJS INCLU. BTW PRIJS EXCLU. BTW ENERGIELABEL 2.2D WD 2.2D AT WD 3.0 V6 AT WD 38.995,00 16.612,00 22.383,00 8.195,00 51.695,00

Nadere informatie

BMW 4 Serie Gran Coupé 440iA High Executive M Sport. Algemene informatie

BMW 4 Serie Gran Coupé 440iA High Executive M Sport. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN BMW 4 Serie Gran Coupé 440iA High Executive M Sport 66.550 U BESPAART: 9.738 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: BMW Model: 4 Serie Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding:

Nadere informatie

M - Klasse Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 19 november 2011.

M - Klasse Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 19 november 2011. M - Klasse Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 19 november 2011. Een sterk karakter in een bijzonder jasje. De M-Klasse Edition 1. heeft een preview van deze prijslijst De gefotografeerde M-Klasse modellen

Nadere informatie

Audi Q TFSI Quattro Sport Pro Line S -14% NIEUW. Algemene informatie

Audi Q TFSI Quattro Sport Pro Line S -14% NIEUW. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN Audi Q2 2.0 TFSI Quattro Sport Pro Line S -14% NIEUW 47.895 U BESPAART: 6.234 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: Q2 Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding: Half

Nadere informatie

De nieuwe 911 Turbo. Vermogend

De nieuwe 911 Turbo. Vermogend De nieuwe 911 Turbo Vermogend Vermogend De fascinatie die sportwagen heet 6 De nieuwe 911 Turbo 10 Aandrijving en onderstel 24 Veiligheid en milieu 42 Comfort en infotainment 52 Individualisering 68 Porsche

Nadere informatie

Audi S Avant Quattro 354pk Pro Line Plus. Algemene informatie

Audi S Avant Quattro 354pk Pro Line Plus. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN Audi S4 Avant Quattro 354pk Pro Line Plus 77.200 U BESPAART: 11.012 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: S4 Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding: Leder Vermogen

Nadere informatie

De nieuwe 911 Targa. Stijlicoon

De nieuwe 911 Targa. Stijlicoon De nieuwe 911 Targa Stijlicoon Inhoud stijl: icoon 911 Targa idee 911 Targa evolutie 911 Targa revolutie stijl: bepalend 911 Targa 4 en 911 Targa 4S 6 8 9 15 18 21 stijl: gevoel Comfort stijl: vast Individualisering

Nadere informatie

PRIJZEN EN SPECIFICATIES SPARK

PRIJZEN EN SPECIFICATIES SPARK PRIJZEN EN SPECIFICATIES SPARK MY12, 1 FEBRUARI 2012 CONSUMENTENPRIJS CONSUMENTENPRIJS BPM PRIJS INCLU. BTW PRIJS EXCLU. BTW ENERGIELABEL BiFuel LT 39,00 10.09,00 BiFuel 7.99,00 Zitcomfort Handmatig verstelbare

Nadere informatie

Audi S Coupe Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW. Algemene informatie

Audi S Coupe Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW. Algemene informatie NIEUW TE BESTELLEN Audi S5 Coupe Quattro 354pk Pro Line Plus -15% NIEUW 79.800 U BESPAART: 11.542 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: Audi Model: S5 Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding: Zwart

Nadere informatie

De nieuwe Black Edition modellen. Pure begeerte

De nieuwe Black Edition modellen. Pure begeerte De nieuwe Black Edition modellen Pure begeerte Inhoud Het Black Edition idee 4 Boxster Black Edition 6 Uitrusting 10 Aandrijving 12 911 Carrera Black Edition modellen 14 Uitrusting 18 Aandrijving 20 Samenvattend

Nadere informatie

A-Klasse Motorsport Edition. Prijslijst. Geldig vanaf 1 januari 2016.

A-Klasse Motorsport Edition. Prijslijst. Geldig vanaf 1 januari 2016. A-Klasse Motorsport Edition Prijslijst. Geldig vanaf 1 januari 2016. Gebouwd voor pole position. De perfecte start van het seizoen: de nieuwe A-Klasse als gelimiteerde Motorsport Edition. Uiterst stijlvol

Nadere informatie

MIJN RENAULT NIEUWE CLIO

MIJN RENAULT NIEUWE CLIO MIJN RENAULT NIEUWE CLIO MIJN UITRUSTINGEN EN ACCESSOIRES - MIJN PACKS NIEUWE CLIO Energy dci 90 Stop en Start Dynamique eco2 Mijn versnellingsbak : Handgeschakelde versnellingsbak Brandstof : Diesel Uitrustingsniveau

Nadere informatie

PEUGEOT 308 GT Berline & SW

PEUGEOT 308 GT Berline & SW PEUGEOT 308 GT Berline & SW ROOFDIER ZONDER POESPAS Het gamma van de 308 is opnieuw uitgebreid: de 308 en 308 SW zijn er voor de verwende autoliefhebbers vanaf nu ook in een dynamische GT-uitvoering. De

Nadere informatie

BMW 4 Serie Cabrio 440iA High Executive M Sport. Algemene informatie. Specificaties

BMW 4 Serie Cabrio 440iA High Executive M Sport. Algemene informatie. Specificaties NIEUW TE BESTELLEN BMW 4 Serie Cabrio 440iA High Executive M Sport 69.575 U BESPAART: 8.930 Algemene informatie Bouwjaar: NIEUW Merk: BMW Model: 4 Serie Kilometerstand: 1 km Kleur: zwart Bekleding: Antraciet

Nadere informatie

Exclusive Cayenne. Nog meer individualiteit

Exclusive Cayenne. Nog meer individualiteit Exclusive Cayenne Nog meer individualiteit Inhoud Porsche Exclusive 4 Interieurpakket afwijkende lederkleur Armsteunen 6 Middenbaan stoelen 6 Interieurpakket sierstiksels in afwijkende kleur Basis 8 Stoelen

Nadere informatie

De nieuwe 911 GT3. Recht uit het hart

De nieuwe 911 GT3. Recht uit het hart De nieuwe 911 GT3 Recht uit het hart De nieuwe 911 GT3 Motorsport. Voor de een is het amusement. Voor ons een kwestie van instelling. De nieuwe 911 GT3 6 Aandrijving 18 Onderstel 32 Veiligheid 44 Comfort

Nadere informatie

GLC Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 3 juli 2015.

GLC Edition 1. Prijslijst. Geldig vanaf 3 juli 2015. GLC Edition 1 Prijslijst. Geldig vanaf 3 juli 2015. Best of the best. Met het speciale model Edition 1 vieren we de première van de nieuwe GLC op een bijzondere manier: met meer sportiviteit, meer exclusiviteit

Nadere informatie

DACIA LOGAN VAN/PICK-UP PRIJSLIJST januari 2012

DACIA LOGAN VAN/PICK-UP PRIJSLIJST januari 2012 DACIA LOGAN VAN/PICK-UP PRIJSLIJST januari 2012 VERSIEPRIJZEN LOGAN VAN/PICK-UP Dacia Logan Van Motor Uitvoering CATALOGUSPRIJS BTW BPM* CONSUMENTENPRIJS Netto INCL. BTW en BPM 1.6 MPI 85 Euro 5 Logan

Nadere informatie

PRIJZEN EN SPECIFICATIES CAMARO

PRIJZEN EN SPECIFICATIES CAMARO PRIJZEN EN SPECIFICATIES CAMARO MY12, 18 APRIL 2012 PRIJZEN CONSUMENTENPRIJS BPM PRIJS INCL. BTW PRIJS EXCL. BTW ENERGIELABEL CO2 EMISSIE Coupé 97.295,00 57.292,00 40.002,00 33.615,97 G 304 g/km Cabriolet

Nadere informatie

De C-Klasse Lease Edition vanaf 38.995,-. Bijtelling vanaf 252,-* per maand. Prijslijst geldig per 15 april 2016.

De C-Klasse Lease Edition vanaf 38.995,-. Bijtelling vanaf 252,-* per maand. Prijslijst geldig per 15 april 2016. Leverbaar als Limousine, Estate én Coupé. De C-Klasse vanaf 38.995,-. Standaard al zeer rijk uitgerust, met een voordeel van ruim 5.000,-! Bijtelling vanaf 252,-* per maand. v.a. 15% bijtelling Prijslijst

Nadere informatie

Renault Clio RS. De leukste thuis. "soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet"

Renault Clio RS. De leukste thuis. soms lijkt de elektronica te weten wat de bestuurder wil voordat deze dat zelf weet Renault Clio RS De leukste thuis Autotest De nieuwe Renault Clio is een auto van deze tijd. Achter een braaf gezichtje gaan zuinige motoren en moderne techniek schuil. Met lichtgewicht bouw, een optimale

Nadere informatie

Specificaties CityTransporter Kipper Dubbel cabine V22 Motor, type 4 cilinder, 4 takt watergekoeld benzine motor, EURO 5b+ Cilinderinhoud 1310 ml Max. vermogen 58 kw / 6000 tpm Max. koppel 113 Nm / 3000-3500

Nadere informatie

De Full Hybrid Auris

De Full Hybrid Auris De Full Hybrid Auris Het beste van twee werelden De Full Hybrid Auris met Synergy Drive is de allereerste Full Hybrid in zijn klasse. Hybride rijden is kiezen voor een even unieke als hoogstaande rijervaring:

Nadere informatie

De Black Edition modellen. Pure begeerte

De Black Edition modellen. Pure begeerte De Black Edition modellen Pure begeerte Inhoud Het Black Edition idee 4 Cayman Black Edition 6 Uitrusting 10 Aandrijving 12 Boxster Black Edition 14 Uitrusting 18 Aandrijving 20 Samenvattend 22 Technische

Nadere informatie

Twee nieuwe Autobiography-uitvoeringen van de Range Rover Evoque versterken luxe en prestaties

Twee nieuwe Autobiography-uitvoeringen van de Range Rover Evoque versterken luxe en prestaties Twee nieuwe Autobiography-uitvoeringen van de Range Rover Evoque versterken luxe en prestaties Info Gepubliceerd op: 18 februari 2014 Samenvatting Met twee nieuwe premium uitvoeringen introduceert Land

Nadere informatie

DE NIEUWE JEEP WRANGLER RUBICON X

DE NIEUWE JEEP WRANGLER RUBICON X DE NIEUWE JEEP WRANGLER RUBICON X (ADEMBENEMEND ( De nieuwe Jeep Wrangler Rubicon X, de speciale versie van de Wrangler Rubicon is met niets te vergelijken. Gebaseerd op de Rubicon garandeert hij met

Nadere informatie

De nieuwe Toyota PROACE

De nieuwe Toyota PROACE De nieuwe Toyota PROACE 2 Goede zaak Dankzij een even rijke als veelzijdige standaarduitrusting verenigt de nieuwe Toyota PROACE het nuttige met het aangename. Zoals maximaal rijcomfort en een laadvolume

Nadere informatie

20.540,00 INVITE. Interesse in dit model? Ga naar voor een testrit of brochure aanvraag.

20.540,00 INVITE. Interesse in dit model? Ga naar  voor een testrit of brochure aanvraag. INVITE UITVOERING: STANDAARDUITRUSTING VOOR INVITE PRIJSOPBOUW Actieve Stabiliteits- en Tractiecontrole (ASTC) Invite 1.6 MIVEC 2WD 5MT AS&G 16 inch ABS (antiblokkeerremsysteem) met EBD (elektronische

Nadere informatie

14%, geen MRB, vanaf 18.650 euro én strak design, dynamiek en royale uitrusting De nieuwe Toyota Auris: voor het hoofd én het hart

14%, geen MRB, vanaf 18.650 euro én strak design, dynamiek en royale uitrusting De nieuwe Toyota Auris: voor het hoofd én het hart Persinformatie 14%, geen MRB, vanaf 18.650 euro én strak design, dynamiek en royale uitrusting De nieuwe Toyota Auris: voor het hoofd én het hart De volledig nieuwe Toyota Auris is sterker dan ooit een

Nadere informatie

De Panamera Turbo S. Waar kracht ontstaat

De Panamera Turbo S. Waar kracht ontstaat De Panamera Turbo S Waar kracht ontstaat De Panamera Turbo S 6 Performance 14 Aandrijving 16 Onderstel 22 Balans 26 Veiligheid 28 Verlichting 30 Assistentiesystemen 32 Persoonlijkheid 36 Individualisering

Nadere informatie

De nieuwe ŠKODA Fabia

De nieuwe ŠKODA Fabia De nieuwe ŠKODA Fabia Herkenbaar ŠKODA Wanneer we kijken naar de vormgeving van de nieuwe Fabia springen direct de scherpe lijnen die het design van de nieuwe Fabia kenmerken in het oog. Bovendien valt

Nadere informatie

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving

Seat Arona. Seat zoekt het hoger op. Vormgeving Seat Arona Seat zoekt het hoger op Autotest Seat heeft een succesformule gevonden. De nieuwste modellen van het Spaanse merk combineren vorm met functie, dynamiek met comfort, prijs met kwaliteit en plezier

Nadere informatie

Configuratie. Jimny 3 deurs. Samenvatting

Configuratie. Jimny 3 deurs. Samenvatting Jimny 3 deurs 5 jaar garantie en assistance Compacte 4x4 Uitstekende terreincapaciteiten Laagste kostprijs per kilometer Uniek in zijn segment Krachtige motor Bekijk alle 4x4's van Suzuki Samenvatting

Nadere informatie

Groot. Krachtig. Mooi.

Groot. Krachtig. Mooi. De nieuwe Touareg Groot. Krachtig. Mooi. Extreme offroad kwaliteit en geavanceerde onroad technologie. De kracht van een SUV en het comfort van een limousine. Het is duidelijk. Met de Touareg hoeft u geen

Nadere informatie

Zeer nette en aantoonbaar dealer onderhouden Porsche 911 (996) Cabriolet 3.6 Carrera Tiptronic welke origineel Nederlands

Zeer nette en aantoonbaar dealer onderhouden Porsche 911 (996) Cabriolet 3.6 Carrera Tiptronic welke origineel Nederlands B.V. 5626AG Eindhoven Porsche 911 Cabrio 3.6 Carrera 996 Tiptronic Aut. Sportuitlaat, Origineel NL, Navi, Memory, Xenon Specificaties Datum: 26-02-2002 Tellerstand: 183.990 km Brandstof: Benzine Transmissie:

Nadere informatie

De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg

De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg Succesvolle E-Klasse nog attractiever met nieuwe motoren De E-Klasse: verfijning krijgt een vervolg Nog efficiëntere motoren over de gehele breedte van het gamma Interieur nog verder verfijnd Nieuwe 7G-TRONIC

Nadere informatie

Specificaties. De BMW 5 Serie Sedan. 530i, 530i xdrive.

Specificaties. De BMW 5 Serie Sedan. 530i, 530i xdrive. Pagina 1 Specificaties. 530i, 530i xdrive. BMW 530i Sedan BMW 530i xdrive Sedan Carrosserie Aantal portieren/stoelen 4/5 4/5 Lengte/breedte/hoogte (onbelast) mm 4.936/1.868/1.479 4.936/1.868/1.479 Wielbasis

Nadere informatie

6,5% minder verbruik. MAN EfficientLine 2. De zuinigste MAN nu nog zuiniger. www.man-trucks.nl

6,5% minder verbruik. MAN EfficientLine 2. De zuinigste MAN nu nog zuiniger. www.man-trucks.nl MAN EfficientLine 2 De zuinigste MAN nu nog zuiniger 6,5% minder verbruik www.man-trucks.nl MAN EfficientCruise De basis voor een grote besparing Door koppeling van GPS data aan de cruise control is het

Nadere informatie

Hyundai i10 ( )

Hyundai i10 ( ) Hyundai i10 (2008-2013) Schoon schip maken Autotest Hyundai heeft een nieuwe koers uitgezet. Het merk wil zich niet langer onderscheiden met alleen een lage prijs. Hyundai wil de nadruk leggen op betrouwbaarheid

Nadere informatie

LIFE ON STAGE. De ster van de show. Maak kennis met de nieuwe Kia pro_cee d

LIFE ON STAGE. De ster van de show. Maak kennis met de nieuwe Kia pro_cee d De nieuwe Kia De ster van de show Puur rijplezier bent u er klaar voor? De nieuwe Kia pro_cee d laat uw hart sneller kloppen met zijn superscherpe design en zijn vernieuwende technologie. Ermee rijden

Nadere informatie

TONE UITVOERING. DYNAMIEK OP EEN ZELDZAAM NIVEAU.

TONE UITVOERING. DYNAMIEK OP EEN ZELDZAAM NIVEAU. Het opvallende silhouet van de Volvo 480 onthult zonder omwegen zijn sportieve karakter. De Volvo designers en ingenieurs hadden echter méér voor ogen: een auto voor mensen, voor wie opwindend rijplezier

Nadere informatie

Citroën C4 Picasso 1.6 e-hdi Business

Citroën C4 Picasso 1.6 e-hdi Business Bjorn Blokzijl 21 augustus 2013 Evolutie brengt perfectie In het segment der midi-mpv's was Renault alleenheerser met de Scénic, totdat Citroën in 2000 op de proppen kwam met de - op z'n zachtst gezegd

Nadere informatie

Audi S5 Cabriolet Quattro S-tronic Pro Line 245kW

Audi S5 Cabriolet Quattro S-tronic Pro Line 245kW Audi S5 Cabriolet Quattro S-tronic Pro Line 245kW http://www.autozaak.nl/images/aanbod/5881993-audi-s5-cabriolet-quattro-s-tronic-pro-line-245kw-1.jpg Uitrusting 4-wiel aandrijving permanent ingeschakeld

Nadere informatie

Volvo 940 Malmö, een eigen identiteit.

Volvo 940 Malmö, een eigen identiteit. Volvo 940 Malmö, een eigen identiteit. Een Volvo 940 Malmö staat borg voor kwaliteit die samen met zijn gedistingeerde uitstraling, een eigen identiteit weerspiegelt in een wereld waarin auto's steeds

Nadere informatie

Veelzijdige Rider met optionele 94, 103 of 112 cm Combi maaidekken, het aanbieden van eersteklas BioClip en achteruitworp snijden.

Veelzijdige Rider met optionele 94, 103 of 112 cm Combi maaidekken, het aanbieden van eersteklas BioClip en achteruitworp snijden. Veelzijdige Rider met optionele 94, 103 of 112 cm Combi maaidekken, het aanbieden van eersteklas BioClip en achteruitworp snijden. Geschikt voor landeigenaren die de vraag superieure efficiency, wendbaarheid

Nadere informatie

S 500 PLUG-IN HYBRID.

S 500 PLUG-IN HYBRID. S 500 PLUG-IN HYBRID. Z n sterkste kracht: efficiëntie. Met de S 500 PLUG-IN HYBRID legt Mercedes-Benz wederom nieuwe maatstaven aan op technologiegebied. Daarbij zijn onovertroffen comfort, voortreffe

Nadere informatie

VOLVO S40 & V50 LIMITED EDITION. MODELJAAR 2012-27 juni 2011

VOLVO S40 & V50 LIMITED EDITION. MODELJAAR 2012-27 juni 2011 RIJSLIJST VOLVO S40 & V50 LIMITED EDITION MODELJAAR 2012-27 juni 2011 VOLVO S40 & V50 LIMITED EDITION MODELROGRAMMA VOLVO S40 & V50 Netto BM- BTW- Consumenten- 1) Aantal Zuinigheids- catalogus- bedrag

Nadere informatie

DE MEEST HYBRIDE VERFIJNDE

DE MEEST HYBRIDE VERFIJNDE THE NEW DE MEEST HYBRIDE VERFIJNDE HYBRIDE De nieuwe Camry combineert de verfijnde elegantie van een topsedan met de voortreffelijke prestaties van een hybride aandrijflijn van de nieuwste generatie. Met

Nadere informatie

De Panamera modellen

De Panamera modellen De Panamera modellen De Panamera Het idee 6 De Panamera modellen 8 Panamera en Panamera 4 22 Panamera Diesel 26 Panamera S en Panamera 4S 28 Panamera S Hybrid 30 Panamera Turbo en Panamera Turbo S 32

Nadere informatie

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren.

Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Efficiëntie ontmoet performance. MAN TGX met nieuwe D38-motoren. Performance in een nieuwe dimensie. In deze brochure zijn deels uitvoeringen afgebeeld die niet tot de standaarduitvoering behoren. 2. Fahrerhaus

Nadere informatie

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. Theorie en praktijk Toyota Yaris Hybrid Welkom bij de familie Autotest Waarom worden er alleen hybride-versies van grote auto's gemaakt? Juist mensen die voor kleine auto's kiezen, willen graag zo zuinig mogelijk rijden.

Nadere informatie

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. "De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen"

Volvo S60. Verantwoordelijkheid nemen. Sport sedan. De nadruk ligt op zaken die daadwerkelijk zinvol zijn, niet op zaken die indruk maken op anderen Volvo S60 Verantwoordelijkheid nemen Autotest Sedans? Die zijn moeilijk te verkopen in West-Europa. Op één uitzondering na: als er een pretentieus logo op de neus staat, dan zijn ze juist heel geliefd.

Nadere informatie

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED

Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED Volvo FH met I-Save BRANDSTOF BESPAREN VOELDE NOG NOOIT ZO GOED De ultieme truck voor lange afstanden Als we het over brandstof hebben, denken we niet alleen aan hoeveel u kunt besparen, maar ook hoe ver

Nadere informatie

N 1 zonder autorijbewijs

N 1 zonder autorijbewijs e e N 1 zonder autorijbewijs e De e City is het meest compacte model in het e AIXAM assortiment. Het ideale stadsvoertuig van een onvergelijkbare kwaliteit en een uitgesproken design. De e City is speels;

Nadere informatie

ALLES DRAAIT OM DE LOOKS VINDEN WIJ

ALLES DRAAIT OM DE LOOKS VINDEN WIJ LEON ENJOYNEERING DE NIEUWE SEAT LEON De nieuwe SEAT Leon zit boordevol nieuwe technologie om van te genieten. Over elk onderdeel en elk detail is nagedacht. Zo creëren we het ultieme rijplezier, ieder

Nadere informatie

Volkswagen Golf 1.4TSI GTE 204pk 7% bijtelling Excl. BTW

Volkswagen Golf 1.4TSI GTE 204pk 7% bijtelling Excl. BTW Volkswagen Golf 1.4TSI GTE 204pk 7% bijtelling Excl. BTW Uitrusting 65% getint glas achter Abs en ebd Achterbank in delen neerklapbaar Achteruitrijcamera Adaptive Cruise Control incl. Front Assist Airbag(s)

Nadere informatie

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion

Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion Volkswagen Golf 1.0 BlueMotion Verder met een liter Autotest Verder met een liter. Hoe doe je dat? Een eenvoudige manier om brandstof te besparen is om een auto kleiner en dus lichter te maken. Maar dat

Nadere informatie

Citroën C3 ( )

Citroën C3 ( ) Citroën C3 (2010-2016) Kleurrijke persoonlijkheid Autotest Alle auto's lijken op elkaar. Zeker in het middensegment is het moeilijk kiezen omdat iedereen hetzelfde belooft. Alle auto's zouden voordelig,

Nadere informatie

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen"

Toyota Yaris Hybrid. Welkom bij de familie. terug te verdienen Toyota Yaris Hybrid Welkom bij de familie Autotest Waarom worden er alleen hybride-versies van grote auto's gemaakt? Juist mensen die voor kleine auto's kiezen, willen graag zo zuinig mogelijk rijden.

Nadere informatie

Mercedes-benz E-klasse

Mercedes-benz E-klasse Emile Bakker Emilebakker.nl http://www.emilebakker.nl Mercedes-benz E-klasse 79,491.00 Advertentienr : 2513164 KM-stand : 3000 Bouwjaar : 2017 Brandstof : Benzine Transmissie : Automaat Import : Ja Algemene

Nadere informatie

BMW 2 Serie Active Tourer 220iA 192pk High Executive. Algemene informatie

BMW 2 Serie Active Tourer 220iA 192pk High Executive. Algemene informatie VOORRAAD GEBRUIKT BMW 2 Serie Active Tourer 220iA 192pk High Executive 28.950 Algemene informatie Bouwjaar: 2015 Kenteken: 7ZJX80 Merk: BMW Model: 2 Serie Kilometerstand: 26.788 km Kleur: zwart Bekleding:

Nadere informatie

D E N I E U W E C I V I C

D E N I E U W E C I V I C DE NIEUWE CIVIC Dit is de Type R waarop u gewacht heeft: feller, sneller, sterker. Een wagen ontwikkeld op basis van Honda s omvangrijke racekennis, met optimale prestaties op zowel het racecircuit als

Nadere informatie

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte

Opel Grandland X. Groots en meeslepend. Ruimte Opel Grandland X Groots en meeslepend Autotest Wereldwijd is de Sports Utility Vehicle (SUV) het meest verkochte type auto. Opel speelt daar slim op in door niet één, maar meerdere SUVs aan te bieden.

Nadere informatie

Inspectierapport 3-ZDZ-33

Inspectierapport 3-ZDZ-33 Geïnspecteerd Door: Nick Galama Merk: Model: Volvo V40 Tellerstand (km): 218682 Aantal deuren: 5 Type: Kenteken: 2.0 D4 Summum Business 3ZDZ33 Meldcode: 0104 Chassisnummer: Autotype: YV1MVA851F2220104

Nadere informatie

ford.nl FORD C-MAX PLUG-IN HYBRIDE 7% bijtelling - 100% luxe.

ford.nl FORD C-MAX PLUG-IN HYBRIDE 7% bijtelling - 100% luxe. ford.nl FORD C-MAX PLUG-IN HYBRIDE 7% bijtelling - 100% luxe. FORD C-MAX PLUG-IN HYBRIDE: 34.995,- NETTO BIJTELLING V.A. 86,- De Ford C-MAX Plug-in Hybride biedt een soepele, energie-efficiënte en fluisterstille

Nadere informatie

De Panamera modellen

De Panamera modellen De Panamera modellen De Panamera Het idee 6 De Panamera modellen 8 Panamera en Panamera 4 22 Panamera Diesel 26 Panamera S en Panamera 4S 28 Panamera S Hybrid 30 Panamera Turbo en Panamera Turbo S 32

Nadere informatie

DE NIEUWE PRIUS. De meest innovatieve Toyota overtreft zichzelf

DE NIEUWE PRIUS. De meest innovatieve Toyota overtreft zichzelf DE NIEUWE PRIUS De meest innovatieve Toyota overtreft zichzelf DE NIEUWE PRIUS DYNAMISCH, EIGENTIJDS, EFFICIENT De oorspronkelijke Prius was bij zijn introductie in 1997 een regelrechte sensatie. Met de

Nadere informatie

De Sprinter Mobility. Technische informatie

De Sprinter Mobility. Technische informatie De Sprinter Mobility Technische informatie Modelserie Sprinter Mobility 33 Sprinter Mobility 23 2 Technische gegevens Maten Mobility 23 Mobility 33 Lengte 5910 mm 6945 mm Breedte 1993 mm 1993 mm Hoogte

Nadere informatie

Smart ForTwo Electric Drive

Smart ForTwo Electric Drive Smart ForTwo Electric Drive Rijdt als een trein Autotest De Smart ForTwo is van nature kampioen zuinig rijden. Dat is te danken aan de geringe omvang van de auto. Bij een geringe omvang hoort ook een gering

Nadere informatie

voordeel Prijslijst per 1 januari 2012 M{zd{5

voordeel Prijslijst per 1 januari 2012 M{zd{5 voordeel Prijslijst per 1 januari 2012 M{zd{5 M{zd{5 Mazda5 adviesprijs BPM-bedrag netto catalogusprijs energielabel bedragen in euro 2011 2012 incl. BTW excl. BTW 1.8 85 kw/115 pk Business 26.490 26.003

Nadere informatie

Mercedes-Benz E-Klasse ,- Specificaties. Omschrijving. Coupé 300 AMG Premium. Panorama, Memory, Burmester, Origineel NL

Mercedes-Benz E-Klasse ,- Specificaties. Omschrijving. Coupé 300 AMG Premium. Panorama, Memory, Burmester, Origineel NL Mercedes-Benz E-Klasse Coupé 300 AMG Premium. Panorama, Memory, Burmester, Origineel NL Specificaties Voertuignummer: 1104323 Datum: 26-01-2018 Tellerstand: 42.562 km Brandstof: Benzine Transmissie: Automaat

Nadere informatie

De E-Klasse Edition Sport. In topvorm.

De E-Klasse Edition Sport. In topvorm. Gecombineerd verbruik: 4,1-9,5 l/100 km, 24,3-10,5 km/l. CO 2 -uitstoot: 110-222 g/km. Dit aanbod is geldig bij aanschaf van een E-Klasse Limousine, Estate, Coupé of Cabriolet t/m 31 maart 2014. De E-Klasse

Nadere informatie

Dacia Black Line. Série Limitée Black Line. Think big, pay little

Dacia Black Line. Série Limitée Black Line. Think big, pay little Dacia Black Line Série Limitée Black Line Think big, pay little Dacia Black Line Break the rules Waarom zou u tussen elegantie en prijs kiezen? De Serie Limitée Black Line Sandero en Logan MCV biedt u

Nadere informatie

VITRA. multi tool carrier

VITRA. multi tool carrier VITRA multi tool carrier VITRA MULTI TOOL CARRIER De ideale oplossing voor alle werkzaamheden De ideale oplossing voor de Nederlandse markt. Een krachtige en comfortabele multi tool carrier, optimaal wendbaar

Nadere informatie

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner

TM 3215/3265. Uw professionele veelzijdige partner TM 3215/3265 Uw professionele veelzijdige partner Krachtig & betrouwbaar Bij de tractoren van Iseki zit al het vakmanschap in één enkele machine: de ISEKI TM serie bestaat uit twee modellen met hydrostatische

Nadere informatie

Porsche Cayenne 134, Algemene informatie. Technische informatie. Opties. logo

Porsche Cayenne 134, Algemene informatie. Technische informatie. Opties. logo logo Emile Bakker Emilebakker.nl http://www.emilebakker.nl Image not found or type unknown Porsche Cayenne 134,428.00 Advertentienr : 2431519 KM-stand : 4600 Bouwjaar : 2016 Brandstof : Diesel Transmissie

Nadere informatie

Mini Countryman ( )

Mini Countryman ( ) Mini Countryman (2010-2017) De MINI die alles kan Autotest De MINI Countryman is de eerste MINI die langer is dan vier meter. Het is ook de eerste MINI met vier deuren, vier volwaardige zitplaatsen en

Nadere informatie

STYLE DESIGN EN STIJL KOMEN SAMEN

STYLE DESIGN EN STIJL KOMEN SAMEN Hybrid DESIGN EN STIJL KOMEN SAMEN STYLE DE NIEUWE RAV4 IS GEMAAKT VOOR DIEGENEN DIE ZICH GRAAG ONDERSCHEIDEN. HIJ COMBINEERT ROBUUSTE, EIGENTIJDSE STYLING MET PUUR VAKMANSCHAP EN SLIM RIJCOMFORT. DE

Nadere informatie

M{zd{5. per 1 maart 2014. Prijslijst

M{zd{5. per 1 maart 2014. Prijslijst M{zd{5 per 1 maart 2014 Prijslijst accessoires Een optie voor iedere M{zd{ rijder: accessoires Niets is zo persoonlijk als een auto. Het design, de wegligging, het verbruik, de uitstraling en het imago

Nadere informatie

Mercedes-Benz C-Klasse Estate

Mercedes-Benz C-Klasse Estate Mercedes-Benz C-Klasse Estate Meer klasse Autotest "Meer klasse", dat is wat de nieuwe Mercedes-Benz C-Klasse kenmerkt. Voorheen was een C-Klasse namelijk niet alleen kleiner dan de grotere modellen, maar

Nadere informatie

DESIGN ZIT IN DE DETAILS

DESIGN ZIT IN DE DETAILS M{ZD{ CX-5 GT-M LINE O N T D E K D E M A Z D A C X - 5 DESIGN ZIT IN DE DETAILS Aan elk onderdeel van de Mazda CX-5 is te zien dat onze designers en ingenieurs oog hebben voor detail, zoals ook bij elke

Nadere informatie

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie

Citroën C4. Onopvallend goed. Ergonomie Citroën C4 Onopvallend goed Autotest Zoekt u een auto die iedere rit tot een ware sensatie maakt? Een auto die zo opvallend is dat hij de jaloezie en bewondering van al uw collega's uitlokt? Stop dan met

Nadere informatie

De gloednieuwe. volvo V40. it s you

De gloednieuwe. volvo V40. it s you De gloednieuwe volvo V40 it s you volvocars.be ontmoet de gloednieuwe V40 KLEINE VOLVO, GROOTS KARAKTER Bij Volvo draait bij elk ontwerp van een nieuwe wagen alles om mensen. U, als uitgangspunt dus een

Nadere informatie

Mazda 2 1.3hp BiFuel GT-M

Mazda 2 1.3hp BiFuel GT-M Bjorn Blokzijl 6 november 2011 Alternatieve keuze Als grote autofabrikant doe je tegenwoordig niet meer mee zonder een wegenbelastingvrije auto in het programma. Om een dergelijk model te realiseren worden

Nadere informatie

Motor. Motortype 4155

Motor. Motortype 4155 Efficiënte Rider met optionele 94 of 103 cm Combi maaidekken, het aanbieden van eersteklas BioClip en achteruitworp snijden. Geschikt voor huis-en grondeigenaren die behoefte hebben aan een hoge efficiëntie,

Nadere informatie

Inhoud. Het 911 Targa 4 GTS idee 6. Design 8 Exterieur 10 Interieur 16. Performance 20 Aandrijving 22 Onderstel 26 Veiligheid 30.

Inhoud. Het 911 Targa 4 GTS idee 6. Design 8 Exterieur 10 Interieur 16. Performance 20 Aandrijving 22 Onderstel 26 Veiligheid 30. 911 Targa 4 GTS Inhoud Het 911 Targa 4 GTS idee 6 Design 8 Exterieur 10 Interieur 16 Performance 20 Aandrijving 22 Onderstel 26 Veiligheid 30 Comfort 32 Samenvattend 38 Technische gegevens 40 Een duel

Nadere informatie

Opel Ampera E-REV 111kW 0% Bijtelling Geen exlease

Opel Ampera E-REV 111kW 0% Bijtelling Geen exlease Opel Ampera E-REV 111kW 0% Bijtelling Geen exlease http://www.autozaak.nl/images/aanbod/7940401-opel-ampera-e-rev-111kw-0-bijtelling-geen-ex-lease-1.jpg Uitrusting 3e remlicht ABS Achterbank neerklapbaar

Nadere informatie