CHILDREN OF THE NIGHT

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CHILDREN OF THE NIGHT"

Transcriptie

1 CHILDREN OF THE NIGHT Door Joanna Siccama & Kyra Willekes GAR 1D The Story Bible

2 Practische informatie Genre: Fantasy platformer. Doelstelling van speler: Om een schuilplaats/thuis te vinden voordat alle kinderen geraakt zijn door het licht. Lengte spel: Maximaal een uur. Narratief model: Lineair. Interactief concept: Spelvorm: Het spel zal worden gemaakt in de vorm van een 2D platfomer runner; vanuit de linkerkant van het scherm komt er een zonnegrens waar je voor wegrent. Onderweg moet je puzzels oplossen en obstakels overkomen voordat de kinderen geraakt worden door het zonlicht. In het spel kan je rennen, springen en af en toe een actie uitvoeren (bijvoorbeeld een steen wegduwen). Dit zijn de player verbs. Alles moet snel gebeuren. Dit draagt bij aan de Ludonarrative harmony omdat het rennen en haasten overeenkomt met het verhaal, waarin ze angstig zijn en vluchten voor de zon. Voor de rest is er niet veel vrijheid voor de ontwikkeling van Player Story, omdat het verhaal (de Game Story) lineair is en er geen mogelijkheid voor afwijken is. Doodgaan: Je hebt tijdens het rennen 3 kinderen, dus 3 levens. als je te ver achterloopt en de zon raakt je, verdwijnt 1 kind in lichtflits. De rest gaat automatisch weer ietsje naar voren zodat die weer een kans hebben. Als de leider/het laatste kind "doodgaat" wordt het scherm wit en begin je een opnieuw bij de laatste checkpoint. Elke keer als een nieuwe omgeving begint staat er een checkpoint. De bedoeling is dat de speler zich eerst alleen voelt in een wereld waar er geen plek voor de kinderen is. Dit gevoel proberen we op te wekken door leegte en donker. Ook weet de speler niets anders dan dat de kinderen waarschijnlijk sterren zijn, maar zelfs die informatie blijft vaag. Als de speler aankomt bij het stadje Cahaya moet dit gevoel nog sterker worden; ze zien overal propaganda-achtige posters voor de zon die de sterren verslaat. De muziek wordt dreigender en de maan waarschuwt de kinderen. Als een van de kinderen dan ook nog wegflitst in het zonlicht moet dat een angstig gevoel opwekken voor de speler, waardoor hij weg gaat rennen van het licht. Onderweg gaan de lantaarn palen uit en zijn er overal vormen van droogte te zien, waar er in het begin van het spel nog bloeiende vegetatie was in de nacht. Doordat de omgeving steeds droger wordt krijgt de speler nog meer het idee dat de zon dood voortbrengt en dus gevaarlijk is.

3 Het verhaal Thema: Het thema waarvoor wij hebben gekozen in ons spel is angst. Niet zozeer de standaard angst die mensen hebben, maar een de angst voor iets waar je eigenlijk niet bang voor hoeft te zijn. Ook is miscommunicatie een groot thema in ons spel. De kinderen zijn immers bang voor de zon, omdat zij denken dat deze hen zal vermoorden als zij geraakt worden door het licht. Door dit thema willen we graag de speler meegeven dat niet alles wat slecht en/of gevaarlijk lijkt ook daadwerkelijk zo is. Ik zie namelijk vaak om mij heen dat mensen meteen angstig worden om iets wat zij niet begrijpen, maar hier zelf geen verder onderzoek naar doen. Ze gaan meteen wegrennen of zich heel erg aanvallend opstellen om zichzelf te beschermen, terwijl dat vaak helemaal niet nodig is en het probleem ook op te lossen valt door een gesprek aan te gaan met de desbetreffende personen of het onderwerp verder te onderzoeken. Ik hoop dat de speler meer gaat nadenken over zijn angsten in de plaats van meteen in actie over te gaan. Is de angst wel nodig? Logline: Vier sterrenkinderen vallen op aarde en rennen weg voor de zon(sopkomst) omdat ze denken dat die gevaarlijk is terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Treatment: Expositie: Op een dag raakt een meteoriet een ster waardoor deze ster samen met het sterrenbeeld 'het veulen' (de sterren uit een sterrenbeeld blijven namelijk altijd samen) uit zijn baan raakt en op de aarde valt. Op de aarde nemen deze sterren menselijke gedaantes aan; de gedaantes van kinderen. Door de klap zijn de vier sterrenkinderen hun geheugen verloren en weten ze niet meer wie ze zijn en waar ze thuis horen. Ze zijn verward en besluiten naar het meest dichtstbijzijnde stadje te gaan om meer te weten te komen. Motorisch moment: Ze komen aan bij de rand van een stad waar ze de maan ontmoeten. De maan en de kinderen hebben een gesprek waarin de maan lijkt te zeggen dat de sterren 'kinderen van de nacht' zijn. De maan is echter onduidelijk en vaag (hij heeft slechte communicatievaardigheden en lijkt zelf ook een beetje verward te zijn). Hij kapt al snel het gesprek af door aan te geven dat hij snel weg moet omdat de zon opkomt. De kinderen vatten dit op als een waarschuwing en beginnen te denken dat de zon gevaarlijk is. De zon komt op en één van de kinderen komt in het licht. Dit kind flitst weg voor de ogen van de andere drie sterren die hier ongelooflijk van schikken en beginnen te rennen. Zo hopen zo een veilige plek te vinden waar ze kunnen leven.

4 In het stadje voelen de kinderen zich niet welkom en worden ze nog meer opgejaagd doordat er overal posters en decoraties voor een zonnefestival hangen. Overal zien ze dus plaatjes van de zon; en dat terwijl ze zo ver mogelijk van de zon vandaan willen komen. Ondertussen verschuift de lichtgrens langzaam op naar rechts (voor de speler), achter de kinderen aan. De kinderen blijven rennen (naar rechts) en moeten over allerlei obstakels komen om niet door de zon geraakt te worden. Uiteindelijk komen ze bij de 'Temple of the Dawn' (tempel van de dageraad). Daar komen ze door beeldhouwwerken in de muur en door een uiteindelijk gesprek met de zon (nadat ze dachten dat ze allemaal dood zouden gaan) erachter dat de zon ook een ster is en ze eigenlijk alleen maar wil helpen. De zon komt dan op en de kinderen flitsen weg. Maar in plaats van doodgaan heeft de zon hen meegenomen naar de sterrenhemel waar er een plekje voor hun is. Ze veranderen weer in het sterrenbeeld 'het Veulen'; ze zijn thuis.

5 De verhaal wereld Geschiedenis van de hemel: Heel lang geleden waren er alleen sterren, planeten en de zon. Op een gegeven moment werden bepaalde sterren zo jaloers dat de zon door zoveel planeten kon worden gezien en hun eigen licht overstemde, dat ze haar aanvielen. De andere sterren waren het hier niet mee eens en hielpen de zon om de opstand neer te slaan. Dit werd de lichtoorlog. In deze slag zijn er veel sterren verloren gegaan. Hierna was de hemel ook een stuk donkerder dan voorheen. Toch besloot de zon de vijandige sterren niet ter dood te veroordelen. In plaats hiervan excuseerde zij zich tegenover hen, dat zij hen overstemde met haar licht. Zij bood hun de kans aan om de planeten te beschermen, om manen te worden. Het enige wat zij dan moesten inleveren was hun eigen licht, al zouden ze wel de zon haar licht kunnen weerkaatsen in het donker van de nacht. Hierdoor zouden ze alsnog gezien kunnen worden door de mensen en dieren op de planeten. De sterren die hier niet mee akkoord zouden gaan werden veranderd in meteorieten. Zij zouden voor eeuwig zonder licht of ander doel rondzweven in de hemel. De manen hebben zich bij hun taken neergelegd en voelen eigenlijk geen wrok meer tegenover de zon. De meteorieten daarintegen vallen af en toe nog steeds sterren of planeten aan, waardoor deze meegesleurd kunnen worden. Cultuur in de hemel: De taal: We wilden de taal van de sterren heel gracieus en harmonieus maken. Hierdoor hebben we gekozen om de taal van de sterren te laten klinken als gezang. Wij kunnen hun taal niet verstaan, dus voor de game zal de vertaling in beeld komen. Hierdoor is het ook nog duidelijker dat ze niet van de aarde komen. Omgang met elkaar: De sterren, de manen en de zon vormen een grote familie. Ze leven samen in harmonie en nemen hun taak van de hemel verlichten vrij serieus. Soms vormen ze kleine groepen; de sterrenbeelden. Zo kunnen jongere sterren hulp krijgen van hun wat oudere groepsgenoten. Interessante gebruiken: Als er een ster doodgaat creëren de andere sterren een zwart gat om de overleden ster heen. Zo rouwen ze om hun verloren broeder of zuster tot het zwarte gat explodeert. Hierdoor ontstaan allerlei nieuwe sterren. In deze cultuur brengt de dood op deze manier weer nieuw leven. Kunnen sterren dit niet doen met hun overleden familielid, dan zullen er dus ook geen nieuwe sterren geboren worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als sterren doodgaan op een planeet.

6 De geschiedenis op aarde: Toen de oorlog tussen de sterren en manen plaatsvond was dit goed te zien vanaf aarde. Men zag de sterren en de zon heen en weer bewegen, botsen en ook vallen. De mensen waren in het begin bang voor de sterrenkinderen, maar vingen hun later op toen ze merkten dat ze niemand kwaad deden. Toen de oorlog afgelopen was werden de levende sterren weer terug gehaald naar de hemel. Het verhaal van de sterrenkinderen en de oorlog (die men de lichtoorlog noemde) werd van generatie op generatie verteld. Men was zo in de ban van de overwinnende zon dat ze een tempel aan haar en haar kinderen weidde. Zo ontstond ook het zonnefestival, om de overwinning van de zon te vieren. Als zij had verloren had de aarde immers geen licht meer gehad. Cultuur op aarde: De taal: De mensen die op de aarde leven spreken een normale bestaande taal. Deze zal alleen niet voorkomen in het spel, aangezien de kinderen geen mensen tegen komen. Het zonnefestival: Tijdens het zonnefestival vieren de mensen de overwinning van de zon. Ze hangen posters op van de zon die de sterren in manen verandert en hun dus overwint. Ook hengen er overal vlaggetjes en staan er standbeelden van de zon. Er worden liederen gezongen, toneelstukjes opgevoerd en speciaal eten gemaakt. Dit festival wordt elk jaar gehouden. Interessante gebruiken: De cultuur van de mensen die in Cahaya wonen draait heel erg veel om de sterren en de zon heen. Licht staat hierbij centraal. Bij de geboorte wordt er voor elk persoon een speciale kaars gemaakt die, als de persoon dood gaat, op het graf worden aangestoken. Geografie: De aarde: De plek waar de sterrenkinderen op de aarde vallen is een donker bos, waar kleine lantaarns in de bomen hangen. Het ziet er vredig uit maar er is geen huis of mens te zien. De bomen en de omgeving zijn opgebouwd in ronde vormen, de lantaarns zijn rechthoekig.

7 Vanuit het bos loopt het landschap over in weide, wat overloopt in weiland. De speler krijgt het gevoel dat hij dichterbij beschaving komt die hen misschien kan helpen. Er staan hekjes en bordjes die naar de rechterkant van het scherm wijzen, in de richting op van het stadje Cahaya. De omgeving lijkt qua kleuren heel erg op de bosrand, maar de vormen worden steeds hoekiger als ze dichter bij het stadje komen.

8 Als de kinderen voor het stadje Cahaya staan, is de omgeving meer duinachtig geworden. De weilanden hebben plaatsgemaakt voor wat bosjes en hier en daar een plukje gras op een zandachtige bodem. Ook staat hier en daar een kar of vat, om aan te geven dat ze dichter bij bewoond gebied zijn gekomen. De gebouwen in het stadje zijn gemaakt van rood/oranje steen, sommige met een klei achtige substantie. Hier en daar steken er houten steunbalken uit en hangen er lantaarns. Langs de weg staan ook lantaarns, in de stijl van oude victoriaans Engeland. Overal zijn standbeelden en posters te zien van de zon die de sterren verjaagd. Rondom de huizen lopen ook elektriciteitskabels, zoals je veel in Japanse wijken ziet. Als de kinderen de stad uitrennen rennen ze door nog een stuk duin gebied. De vegetatie wordt daar steeds minder. Dit maakt plaats voor steeds meer zand en steen. Ook staan er hier en daar ruïnes van huizen.

9 Uiteindelijk komen de kinderen in een enorm droge en rode woestijn. De weg klimt langzaam omhoog over het zand. Overal liggen brokstukken van gebouwen die zijn ingestort door de erosie van zand en hitte. Het ziet er absoluut niet leefbaar uit. Als laatste komen onze sterretjes op de top van de berg, waar een zonnetempel staat. Deze is gebouwd van massieve rood/oranje stenen en lijkt in het begin bescherming te bieden tegen het licht. Maar overal zitten grote gaten om het licht binnen te laten. Op de muren zijn uitgehakte beelden te zien die het verhaal vertellen van de sterren en de zon.

10 De personages Sterrenkinderen: Namen: Kind 1: Kitalpha. Kind 2: Eachna. Kind 3: Filipa. Kind 4: Lana. Geslachten: Vrouwelijk. Ras/soort: Sterren. Leeftijd: ~0.53 miljard jaar (voor de mens zou dat een kind zijn van rond de 8-10 jaar). Kind 1 is wat ouder, zij is ~1,32 miljard jaar (voor de mens is dat een kind van rond de 14 jaar) Intelligentie: Gemiddeld intelligentie voor een kind. Taak: Samen het veulen' (sterrenbeeld) vormen en helpen met het verlichten van de Melkweg. Vocabulaire: Gelimiteerd; Ze spreken alleen de locale taal van het zonnestelsel. Algemeen gedrag: De kinderen zijn over het algemeen vrolijk en blijven altijd samen. Ze vinden het geweldig om naar het gezang van anderen te luisteren of mee te zingen. Ze hadden nooit verwacht dat ze op een dag naar een andere wereld geslingerd zouden worden. Achtergrond: De vier sterren zijn rond dezelfde tijd geboren (vlak na elkaar in de volgorde van hoe ze genummerd zijn) naar aanleiding van het overlijden van de ster Sirrah. Dit maakt hen zusjes. Samen vormden zij het Veulen. Ze kregen een plaats naast Pegasus. De sterren waren nog in hun kindertijd toen Katalpha geraakt werd door een meteoriet. De kinderen, die altijd bij elkaar bleven, werden uit hun baan geslingerd en vielen met een klap op de aarde. Door die klap zijn ze al hun herinneringen kwijt en weten ze niet meer wie ze zijn. Alles wat ze weten, is dat ze bij elkaar moeten blijven en een veilige plek moeten vinden. Character arc/verandering: Nadat de kinderen uit hun baan zijn geraakt door een meteoriet en op de aarde zijn gevallen weten ze niet meer wie ze zijn en wat er is gebeurd. Door hun gesprek met de maan en het verdwijnen (in het zonlicht) van kind 4 (Lana) zijn ze ongelooflijk bang geworden. Ze rennen (letterlijk) weg van hun angst om een veilige plek te zoeken. Aan het eind van het verhaal hebben ze een gesprek met de zon, die hen helpt herinneren wie ze zijn. Ze realiseren zich dat ze sterren zijn en in de hemel/het heelal thuis horen. Ook zijn ze niet meer bang voor de zon.

11 Verlangen: Ze verlangen er vooral naar om een veilig plekje te vinden waar ze thuis horen en geliefd zijn. Houdt van: Kind 1: Haar zusjes in eerste plaats; zingen Kind 2: Rust; slapen; luisteren naar verhalen Kind 3: Aandacht; zingen Kind 4: Knuffels; naar andere sterren kijken Houdt niet van: Kind 1: Chaos; haar grootste angst is om één van haar zusjes kwijt te raken Kind 2: Onzekerheid, niet weten wat er gaat gebeuren Kind 3: Genegeerd worden Kind 4: Drukke plaatsen Normen en waarden: Ze vinden hun taak erg belangrijk, ze zijn trots dat ze kunnen bijdragen aan het sterrenstelsel. Voor de rest vinden ze elkaar het belangrijkst en willen ze samen plezier hebben in het leven. Belangrijkste gebrek(en): Kind 1: Maakt zich snel zorgen over haar zusjes, ze kan daardoor wat overbezorgd en beschermend zijn. Kind 2: Wordt snel bang. Kind 3: Irriteert zich snel en focust zich te veel op de negatieve kant van de wereld. Kind 4: Is ongelooflijk verlegen en zegt nooit iets (ze is altijd stil). Ondeugden: Ze hadden ooit plannen gemaakt om weg te rennen om het heelal te ontdekken en het avontuur op te zoeken. Ze hebben dit echter nooit gedaan omdat ze te bang waren voor wat er zou gaan gebeuren. Fysieke attributen: Als sterren zien de kinderen eruit als (relatief) kleine gele lichtbollen. In hun menselijke vorm zien ze eruit als kinderen met witte jurkjes en capuchons die glimmen/licht geven. Kleding (op aarde): Ze dragen alle vier identieke simpele witte jurkjes die tot de knie komen en een capuchon hebben. De mouwen zijn breed bij de schouders en komen samen bij de handen zodat het er een beetje uitziet als een punt van een ster. Maan: Naam: Maan/Luna. Geslacht: Man. Ras/soort: Maan. Leeftijd: 4,527 miljard jaar (voor de mens zou dat een man zijn van rond de 60 jaar). Intelligentie: Gemiddeld. Taak: De aarde beschermen en in de gaten houden.

12 Vocabulaire: Normaal voor iemand van zijn leeftijd, al staat hij er wel om bekend om soms woorden te verwarren of vergeten. Algemeen gedrag: De maan doet erg zijn best en neemt zijn taak heel serieus, al kan hij soms nog steeds fouten maken. Hij is een beetje klunzig, en als hij weer eens een fout heeft gemaakt of niet op tijd was kan hij zich daar erg voor schamen. Dit is dan ook direct te zien aan hoe rood hij wordt. Achtergrond: Na de lichtoorlog heeft de maan de taak gekregen om de aarde te beschermen. Hij heeft voor een lange tijd rustig geleefd en zijn dagelijkse rondes om de aarde gedaan. Er ging niet veel mis. Hij heeft een paar keer een meteoriet moeten omleiden om ervoor te zorgen dat die de aarde niet raakte, maar had voor de rest weinig problemen in zijn taak om de aarde te beschermen. De laatste tijd heeft hij wel wat meer moeite om alles bij te houden en elke dag op tijd te zijn. Het is een paar keer gebeurt dat hij per ongeluk op de verkeerde plek was waardoor hij in de weg stond van de zon en het daglicht die op de aarde moet vallen. Hij wordt duidelijk minder goed in alles in de gaten te houden, ook al heeft hij dat zelf nog niet helemaal door. Toen hij zag dat er sterren op de aarde waren gevallen was hij dan ook erg verbaast en verward, sinds hij ze niet zag vallen. Hij had daarom de val ook niet kunnen voorkomen en wist niet goed wat hij moest doen. In zijn verwarring was hij ook nog eens bijna te laat met ondergaan. Die dag ging niet zo goed voor hem; het was een van zijn slechtere dagen. Verlangen: Hij heeft al lang geleefd, en wil nu vooral een rustig leven leiden en misschien over een paar miljoen jaar zijn taken overgeven aan iemand anders. Houdt van: Anderen helpen (al lukt dat niet altijd even goed); de aarde (hij is na al die jaren gehecht geraakt aan de aarde, en zal niet snel verhuizen). Houdt niet van: Onverwachte situaties. Normen en waarden: Hij vind het vooral belangrijk dat de aarde beschermd blijft en dat niemand pijn wordt gedaan. Hij kan er dan ook niet goed tegen als iemand negatief over een ander praat achter de rug om. Belangrijkste gebrek(en): Hij is op sociaal gebied niet erg sterk, hij komt vaak verward of onduidelijk over en kan zich slecht inleven in anderen. Ondeugden: Vroeger liet hij af en toe een kleine meteoriet op de aarde vallen om te kijken hoe mensen zouden reageren. Nu is hij echter te oud voor dat soort dingen. Hij houdt er wel nog van om af en toe hele hoge golven te maken en te kijken naar surfers. Fysieke attributen: Hij is grijs, met vele deuken en beschadigingen die zijn ouderdom laten zien (wij noemen het overigens kraters). Hij is erg klein en komt niet erg indrukwekkend over. Hij is echter wel heel goed in het reflecteren van licht en kan mooi stralen als er genoeg licht van de sterren op hem valt.

13 Zon: Naam: Zon/Sol. Geslacht: Vrouw. Ras/soort: Ster. Leeftijd: ~4,59 miljard jaar (voor de mens zou dat een vrouw zijn van rond de 60 jaar). Intelligentie: Zeer intelligent en wijs. Taak: Koningin van het zonnestelsel. Vocabulaire: Ze spreekt veel talen uit verschillende sterrenstelsels (voornamelijk die uit de Melkweg). Dit is nodig vanwege haar grote taak als koningin. Algemeen gedrag: Ze is over het algemeen erg aardig en zachtmoedig en ze wordt niet snel boos. Wel is ze altijd erg druk en kan ze daardoor erg afstandelijk lijken, al probeert ze wel tijd voor iedereen vrij te maken. Achtergrond: Als kind wilde ze nooit koningin worden. De grote taak vond ze een té grote verantwoordelijkheid voor haarzelf. Later is zij echter meer en meer van de taak gaan houden en heeft ze haar rol als koningin omarmt. Tijdens haar jaren als leider heeft ze veel meegemaakt en heeft ze meerdere keren de orde moeten terugkeren nadat er opstanden waren geweest. De lichtoorlog was een moeilijke tijd voor haar, waarin ze moeilijke beslissingen heeft moeten maken en veel heeft geleerd. De laatste jaren is het echter rustig geweest in het zonnestelsel en hoefde ze zich voornamelijk over kleine dingen (zoals sterren die op aarde vallen) zorgen te maken. Verlangen: Balans in het zonnestelsel herstellen en behouden. Houdt van: Orde en structuur. Houdt niet van: Chaos en vooroordelen. Normen en waarden: Zij vind het vooral belangrijk dat alles in goede banen verloopt en de balans behouden wordt. Daarbij vind zij rechtvaardigheid en openheid heel belangrijk. Belangrijkste gebrek(en): Als je haar niet goed kent kan ze wat afstandelijk overkomen en ze is altijd aan het werken. Ondeugden: Zij kan het zich als koningin niet veroorloven om zich niet aan de regels te houden. Dit doet ze dan ook bijna niet. Als kind was ze wel wat rebels en wou ze eigenlijk geen koningin worden. Uiteindelijk is ze toch in die taak gegroeid en heeft ze er geen spijt van gehad. Fysieke attributen: Ze geeft heel veel licht, de meesten kunnen niet naar haar kijken zonder verblind te worden. Ze is heel groot en is op het oppervlak geel/oranje. Velen zien haar, ondanks haar hoge leeftijd, als de mooiste ster uit het zonnestelsel.

14 Teksten en scenes Dialoog: Begin scene: Een meteoriet raakt en ster waardoor die (en drie andere sterren) een andere richting op vliegt. Een bos is te zien, het is nacht. In de achtergrond zie je een paar vallende sterren op de aarde neerkomen. Vier kinderen komen tevoorschijn (ze geven een beetje licht). Kind 1 (de oudste): "Is iedereen okay?" (de andere kinderen knikken) "Wow, dat was een harde klap... wat gebeurde er?" Kind 3: Ik heb geen idee. Ze zien een wegwijzer met Cahaya erop. Kind 1: Laten we daar heen gaan, misschien weet iemand daar wat er gebeurd is. De kinderen komen bij de rand van het stadje (Cahaya) aan. De maan komt achter de wolken vandaan tevoorschijn Maan: "Kinderen van de nacht, waar hoe wat doen jullie hier? Zijn jullie gevallen? Kind 2: "I-ik denk het wel.." Maan: (Mompelend tegen zichzelf) Hmm, wat raar, het is mijn oog voorbij gegaan Kind 1: "Weet u wat er gebeurde? Waar wij vandaan komen?" Maan: Huh? (Schikt wakker uit zijn gedachte) "Wacht eens even Welk uur is het? De kinderen kijken de maan vragend aan. Maan: Oh, mijn kinderen, ik ben blij dat het jullie goed gaat. Mijn diepste excuses voor vandaag. Dagraad lijkt weer te komen, dus ik moet snel weer gaan." Kind 2: "Waarheen?" Maan: Naar daar, waar de zon niet is. (In zichzelf) De uren gaan alweer zo snel voorbij Kind 1: "WACHT! Laat ons niet zomaar achter."

15 Maan: "Ik heb geen keus, er is geen tijd... Ga, mijn kinderen, ik zie jullie snel weer. Wees veilig, en tot ons wederzien!" De maan verdwijnt. Kind 3: (Verontwaardigd) "Hij laat ons zomaar achter!" Kind 1: "Het leek erop dat hij aan het vluchten was..." Kind 3: "En hij vertelde niet eens waarheen." Op dat moment trekt het vierde kind aan de mouw van kind 2. Kind 3: "Wat is er?" Kind 4 wijst naar een poster die aan een muur/huis hangt. Op de poster staat een grote zon die met een vuist de nacht (inclusief de maan) wegslaat. Voor de rest staat er groot op: "Het zonnefestival: Het licht overwint!" De kinderen kijken elkaar verschikt aan. Kind 2: "W-w-wat denk je dat het betekend?" Kind 1: "Wat het ook is, het is niet goed, ik denk dat we beter kunnen gaan schuilen." Kind 1 probeert een deur open te doen, maar hij zit op slot. Twee andere deuren zitten ook op slot en overal hangen vlaggen en posters met plaatjes van zonnen erop. Kind 1: "Dit is niet goed, jongens." Kind 3: "Zie je al die vlaggen? Ik denk niet dat we hier welkom zijn." Kind 4 begint verschikt te wijzen. Aan de horizon begint de zon langzaam op te komen. De lichtgrens is al heel dichtbij en verschuift langzaam hun richting op. Zodra de andere kinderen zich omdraaien is het echter al te laat. Voordat ze kunnen reageren zien ze hun zusje (kind 4) in een lichtflits opgaan. Kind 1: NEEEE! Kind 3: "Oh nee.. Lana..." Kind 2 staat verstijft van de angst terwijl de zonnegrens steeds dichterbij komt. Kind 1 grijpt haar hand en sleurt haar mee. Kind 1: "We moeten hier weg! Als we rennen kunnen we het voorblijven totdat we een veilige plek hebben gevonden." De kinderen beginnen te rennen; het spel begint.

16 Environmental storytelling Muurcarvings: De muurcarvings (sculpturen gebeiteld in de muur) in de zonnetempel zijn in ons verhaal een vorm van environmental storytelling en vertellen het verhaal van de lichtoorlog. Je ziet eerst de zon die rustig heerst, waarna ze wordt aangevallen door vijandige sterren. Deze worden vervolgens verslagen en veranderd naar manen. Ondertussen zie je ook sterren neervallen op de aarde. Sommigen gingen helaas dood door de val. Degenen die het overleefden zie je aan het einde weer opgehaald worden door het zonlicht. Dit beeld zie je pas als allerlaatste, als de kinderen worden opgehaald en thuisgebracht door de zon. Hieronder zie je een voorbeeld van hoe de muurcarvings in het spel terug zouden komen. De afbeeldingen in de muur vertellen meer over de geschiedenis en over waarom het stadje het festival viert. Het geeft een verklaring voor de decoraties en posters uit het stadje en laat een andere kant zien van het festival wat de kinderen zoveel angst aanjoeg.

17 Festival versiering moodboard:

Kyra Willekes & Joanna Siccama GAR 1D. Opdracht 2. Schrijven Sytze Schalk

Kyra Willekes & Joanna Siccama GAR 1D. Opdracht 2. Schrijven Sytze Schalk Kyra Willekes & Joanna Siccama GAR 1D Opdracht 2 Schrijven Sytze Schalk De opzet: Groep zoekt plekje waar ze kunnen leven; kunnen niets vinden; totdat ze erachter komen wie ze zijn; dan weten ze waar hun

Nadere informatie

Schrijven opdracht 3 Kyra Willekes & Joanna Siccama - GAR1-D 22-03-2015

Schrijven opdracht 3 Kyra Willekes & Joanna Siccama - GAR1-D 22-03-2015 Schrijven opdracht 3 Kyra Willekes & Joanna Siccama - GAR1-D 22-03-2015 Gameplay in het kort (zie ook opdracht 2): - puzzel platformer runner atmosferisch fantasy - 2 delen: in nacht (tutorial) -> zoeken

Nadere informatie

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF--

OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- OPDRACHT 1 : SCRIPT EN INTERACTIEVE VERSIE VAK : SCHRIJVEN --LOIS VEHOF-- Confrontatie scene Written by Loïs Vehof Genre: Avontuur Locatie: De oude tempel Protagonist: Wachter Antagonist: Dief Conflict:

Nadere informatie

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018

Paaswake voor kinderen 31 maart 2018 We luisteren: - Veldhuis & Kemper is het mooi Is het constant een zooi Er is lief Er is leed Er is zuinig of breed Er is kort Er is lang Vrolijk en bang Er is hoop Er is stil Er is zang Er is langzaam

Nadere informatie

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur.

14 God ging steeds voor hen uit, overdag in een wolk, s nachts in licht en vuur. Psalmen Psalm 78 1 Een lied van Asaf. De lessen van het verleden Luister allemaal naar mijn woorden. Luister goed, want ik wil jullie iets leren. 2 Wijze woorden wil ik spreken, wijze woorden over het

Nadere informatie

Een boekje om te gebruiken

Een boekje om te gebruiken aanwijzingen Een boekje om te gebruiken Thuis, tijdens de kindernevendienst of op school als adventsproject. In de vier weken voor kerst wordt de donkere hemel verlicht met de sterren, en als laatste verschijnt

Nadere informatie

KleinKracht Karin Heesakkers 2006-2011 www.kleinkracht.nl

KleinKracht Karin Heesakkers 2006-2011 www.kleinkracht.nl De zon is een ster, net als alle andere sterren aan de hemel. Zij staat alleen veel dichter bij ons en daarom zien we haar als een schijfje aan de hemel. Een ster is een grote gasbol waar binnenin kernfusie

Nadere informatie

Filmverslag Nederlands De tweeling

Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag Nederlands De tweeling Filmverslag door een scholier 1926 woorden 10 maart 2005 6,6 402 keer beoordeeld Vak Nederlands De tweeling 1. Verklaar de titel van de film. De titel van de film is

Nadere informatie

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn

Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst. Ik zal er zijn Liturgie 7 mei 2017 Morgendienst Ik zal er zijn Hoe wonderlijk mooi is uw eeuwige Naam. Verborgen aanwezig deelt U mijn bestaan. Waar ik ben, bent U: wat een kostbaar geheim. Uw naam is Ik ben en Ik zal

Nadere informatie

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2)

Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Het verhaal van de schepping (Genesis 1 en 2) Toen God begon met zijn schepping, was het donker en leeg. Maar God zei: Laat er licht zijn! En opeens was er licht. Nu was het niet donker meer, maar nog

Nadere informatie

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt.

Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij bent nog onbeschreven en nog geen groot verhaal jij blaakt alleen van leven dat in jou ademhaalt. Jij kunt geen mensen haten en doet geen ander zeer misschien ben jij het wapen waarmee ik liefde leer.

Nadere informatie

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017

Liedboekje kinderkoor de Bubbel. september t/m december 2017 Liedboekje kinderkoor de Bubbel september t/m december 2017 Volg het spoor : Kijk eens naar een vlinder luister naar een eend die kwaakt kijk eens naar de bloemen zie hoe mooi ze zijn gemaakt kijk eens

Nadere informatie

Bob Hartman. Beste ouders en verzorgers,

Bob Hartman. Beste ouders en verzorgers, Inhoud Brief aan de ouders 1 Het wordt licht 2 De hemel 4 De aarde 6 Zon, maan en sterren: wauw! 8 Gespetter en gekwetter 10 Naar Gods beeld 12 Uitrusten 14 De sluwe slang 16 Veilig in de storm 18 Beloofd

Nadere informatie

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30

Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Naam van gedichtenalbum : De eerste 30 Kinderen De Roos, een mooie school. Niet te stil of te druk. Kleine kindjes lopen door de gang, ik zie ze stampen en ze zeggen van alles door elkaar. Maar ze kunnen

Nadere informatie

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen

wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen Geloven, wat is dat eigenlijk? Denk mee over acht grote vragen pagina 10 Hoe is de wereld ontstaan? pagina 26 Waarom bestaat de mens? pagina 42 Wat is geloven? pagina 58 Wie is God? pagina 74 Waarom heeft

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo?

Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12. Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Bijbellezing: Johannes 14 vers 1 tot 12 Tom, Tom is altijd goed Kom, kom nou zeg, is dat zo? Heb een Tom, Tom gekocht Bij de ANWB winkel in Drachten Nou ja ik heb hem eigenlijk gekregen Voor mijn verjaardag

Nadere informatie

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18

1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin. Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 1 e Paasdag 2019 Een nieuw begin Lezing Paasevangelie : Johannes 20 : 1-18 Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, hebben we stilgestaan bij de weg die Jezus is gegaan, zijn kruisweg, in 14 afbeeldingen. De

Nadere informatie

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan.

openend woord kruisteken Dag kinderen, samen zijn we al bijna 2 maanden op stap. Om op stap te trekken doen we best de juiste schoenen aan. Pagina1 Wat nooit verloren gaat, is de herinnering aan een school die tijd en ruimte maakt voor emoties en relaties. Waar kinderen, jongeren en volwassenen leren leven en leren werken aan kwaliteit van

Nadere informatie

"Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5"

Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5 "Afraid of the Dead ( The Escape ) Hoofdstuk 5" Voor het eerst alleen Ik werd wakker in een kamer. Een witte kamer. Ik wist niet waar ik was, het was in ieder geval niet de Isolatieruimte. Ik keek om me

Nadere informatie

De ruimte. Thema. Inhoud

De ruimte. Thema. Inhoud Thema De ruimte Inhoud 1. Het heelal 2. Het ontstaan van het heelal en het zonnestelsel 3. Sterren en sterrenstelsels 4. De zon 5. De planeten van ons zonnestelsel 6. De stand van de aarde de maan de zon

Nadere informatie

de zon schijnt altijd

de zon schijnt altijd de zon schijnt altijd GEDICHTEN Klara Hobrink Inhoud 1 Achter de wolken 2 Zit men in een diep dal 3 Wat gebeurt er om ons heen? 4 U geeft antwoord 5 Loof de Heer 6 De blijdschap 7 Hem danken 8 Ken je de

Nadere informatie

0 De zwarte vlek is het 6 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure

0 De zwarte vlek is het 6 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure 0 De zwarte vlek is het 6 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 De Regenboogschattenjacht 2.0 Een magische zomer vol mooie dromen Auteur: Eveline van Dongen Copyright: Eveline van Dongen InnerTreasure

Nadere informatie

Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll

Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll Een dag uit het leven van een au pair Doëlla Kroll Weer een dag dat ik vroeg moet op staan, de ellende weer begint. De dagen worden steeds langer en vermoeiender. De dingen waaraan ik gedacht heb om het

Nadere informatie

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief

1 Tessalonicenzen 1. Begin van de brief 1 Tessalonicenzen 1 Begin van de brief Paulus groet de christenen in Tessalonica 1 Dit is een brief van Paulus, Silvanus en Timoteüs, aan de christenen in de stad Tessalonica. Jullie horen bij God, de

Nadere informatie

KINDEREN VAN HET LICHT

KINDEREN VAN HET LICHT KINDEREN VAN HET LICHT Verteller: Het gebeurde in een donkere nacht, heel lang geleden, dat er herders in het veld waren, die de wacht hielden over hun schapen. Zij stonden net wat met elkaar te praten,

Nadere informatie

Ik mis je in alle kleuren

Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Ik mis je in alle kleuren Met gedichten van Margreet Jansen en illustraties van Angelique Bosman Voor... een lotgenotengroep van de Stichting Jonge Helden Ik schrijf je vandaag

Nadere informatie

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 - Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij!

Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Johannes 20:16 Jezus leeft, en hij kent mij! Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende

Nadere informatie

Marlies Verhelst. Geraakt

Marlies Verhelst. Geraakt Marlies Verhelst Geraakt 4 Het bankje Langzaam fietst Aron naar de waterplas. Hij heeft zin in zijn date met Maira. Het is hun eerste afspraakje. Hij zet zijn fiets tegen de prullenbak naast een van de

Nadere informatie

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard

Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Lucas 10:33 Voor Jezus ben je alles waard Jij bent veel waard! Maar waarom eigenlijk? Niet omdat jij zo goed bent, je lijkt op de gewonde reiziger in het verhaal van Jezus, maar omdat God je heeft gemaakt.

Nadere informatie

DE VURIGE HOUTHAKKER

DE VURIGE HOUTHAKKER DE VURIGE HOUTHAKKER Het kinderverhaal De vurige houthakker is een onderdeel van de website Krachtenspel.nl. Werkmateriaal Sociaal Emotionele Educatie (SEE). Alle informatie is te vinden op de website

Nadere informatie

inhoud 1. Overal sterren 2. Wat is een ster? 3. Het leven van een ster 4. Een ster dichtbij 5. De zon 6. Sterren en kleuren 7.

inhoud 1. Overal sterren 2. Wat is een ster? 3. Het leven van een ster 4. Een ster dichtbij 5. De zon 6. Sterren en kleuren 7. Sterren inhoud 1. Overal sterren 3 2. Wat is een ster? 4 3. Het leven van een ster 5 4. Een ster dichtbij 6 5. De zon 7 6. Sterren en kleuren 8 7. Een vallende ster 9 8. De melkweg 10 9. Verrekijkers en

Nadere informatie

Thema 5 Aarde in het heelal

Thema 5 Aarde in het heelal Naut samenvatting groep 6 Mijn Malmberg Thema 5 Aarde in het heelal Samenvatting Van binnen naar buiten De aarde is een grote bol van steen en ijzer. Deze bol heeft verschillende lagen. Binnenin de aarde

Nadere informatie

6,3. Boekverslag door M woorden 9 maart keer beoordeeld

6,3. Boekverslag door M woorden 9 maart keer beoordeeld Boekverslag door M. 1754 woorden 9 maart 2013 6,3 137 keer beoordeeld Auteur Mel Wallis de Vries Genre Jeugdboek, Thriller & Detective Eerste uitgave 2011 Vak Nederlands Titel: Verstrikt Schrijver: Mel

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015

1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 1 Sam. 13 preek NGKO 12 juli 2015 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Tekst: 1 Samuël 13 Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben?

Nadere informatie

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016

1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 1 1 Sam. 13 preek NGKE 4 sept. 2016 2 Persoonlijk aangesproken! (Geloven in Generaties 1) Mijn geloof in mijn kerk Deze week vroeg ik me af wanneer ik eigenlijk zélf tot geloof gekomen ben? En ik weet

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Niet in slaap vallen hoor!

Niet in slaap vallen hoor! Niet in slaap vallen hoor! Marcus 13: 33-37: Dierenversie Geïllustreerd door: 30 november 2014 Maria Koninginkerk Baarn 2 De oude leeuw heeft vakantieplannen. Dat vertelde hij vanmorgen aan alle dieren:

Nadere informatie

Opmerkingen voor bestuurders en leidinggevenden 95 Vragen aan de auteur 99 Dankwoord 103 Over de auteur 107

Opmerkingen voor bestuurders en leidinggevenden 95 Vragen aan de auteur 99 Dankwoord 103 Over de auteur 107 Inhoud Voorwoord 7 Het Goede Boek 13 Max 19 Zeno 23 Waarom 27 Zelfs het onmogelijke 35 Omhoog 39 Reus 45 Eruit 49 Wie heeft mijn kaas gepikt? 53 Ik heb jouw kaas gepikt 59 Muren 65 De doolhof in de muis

Nadere informatie

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Antoine in Nepal. Karel Peeraer. Antoine in Nepal Karel Peeraer www.ezelen.be Een wereldreis naar geluk! Welkom Het is fijn wandelen als de natuur je rugzakje draagt. Antoine wandelt door de bergen. Zijn oogjes kijken in het rond. Plots

Nadere informatie

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR

JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR JEZUS DE GEWELDIGE LERAAR Bijbel voor Kinderen presenteert Geschreven door: Edward Hughes Illustraties door: Byron Unger en Lazarus Aangepast door: E. Frischbutter en Sarah S. Vertaald door: Arnold Krul

Nadere informatie

Opstandingskerk, 26 november 2017

Opstandingskerk, 26 november 2017 Opstandingskerk, 26 november 2017 Laatste zondag kerkelijk jaar, Symbolische bloemschikking laatste zondag kerkelijk jaar In de bijbel, het boek van verwachting, maar ook van verdriet lezen we in Openbaring

Nadere informatie

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink

Stan. Geschreven door. Eline Willemse. Illustraties van. Dick Rink Stan Geschreven door Eline Willemse Illustraties van Dick Rink http://www.dickrink.nl Copyright 2013 Stan is een beer. Een hele lieve beer. Een beer die zich af en toe een beetje alleen voelt. En weet

Nadere informatie

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij

Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139. God kent mij Preek 23 sept 2018 ds. Mw. M.W. Gehrels Psalm 139 God kent mij Gemeente van onze opgestane Heer Jezus Christus, Een keer reed ik s avonds laat met de auto naar huis, over een lange, vrij donkere weg. En

Nadere informatie

Luk. 24, preek - NGKE

Luk. 24, preek - NGKE Luk. 24, 13-35 - preek - NGKE -11-9- 16 Helemaal gemist Die vrijdag gaat hij vroeg naar zijn akker buiten de stad. Om op de laatste dag voor het Pesachfeest nog net het laatste onkruid weg te kunnen halen.

Nadere informatie

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik.

De muur. Maar nu, ik wil uitbreken. Ik kom in het nauw en wil d r uit. Het lukt echter niet. De muur is te hoog. De muur is te dik. De muur Ik heb een muur om me heen. Nou, een muur? Het lijken er wel tien. En niemand is in staat om Over die muur bij mij te komen. Ik laat je niet toe, Want dan zou je zien Hoe kwetsbaar ik ben. Maar

Nadere informatie

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart.

2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 108 1 Een lied van David. God geeft mij moed 2 U geeft mij moed, God! Ik wil muziek maken en zingen, met heel mijn hart. 3 Ik wil mijn harp laten klinken, ik wil de zon wakker maken met mijn lied. 4 Heer,

Nadere informatie

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005

rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 rijm By fightgirl91 Submitted: October 17, 2005 Updated: October 17, 2005 Provided by Fanart Central. http://www.fanart-central.net/stories/user/fightgirl91/21803/rijm Chapter 1 - rijm 2 1 - rijm Gepaard

Nadere informatie

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod?

Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Zondag 35 Zondag 35 gaat over het tweede gebod. Lees de tekst van Zondag 35. Vraag 96 : Wat eist God in het tweede gebod? Antw : Dat wij God in generlei wijze afbeelden en op geen andere wijze vereren,

Nadere informatie

HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees verhaal. in de klas

HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees verhaal. in de klas ? HELP! HET DOEK IS ZOEK! voorlees in de klas Slide 1 Dag allemaal! Dit ben ik! Die mevrouw in dat schilderij. Met die prachtige kraag en die dure zwarte jurk. Ik heb jullie nodig! Er is vannacht iets

Nadere informatie

6. Wat zijn de thema s van het boek? angst, eenzaamheid, in de voetsporen van je ouders treden, geologie en wetenschap, persoonlijke groei

6. Wat zijn de thema s van het boek? angst, eenzaamheid, in de voetsporen van je ouders treden, geologie en wetenschap, persoonlijke groei Boekverslag door D. 2249 woorden 7 juni 2016 8,5 3 keer beoordeeld Auteur Willem Frederik Hermans Genre Psychologische roman, Reisverhaal, Avonturenroman Eerste uitgave 1966 Vak Nederlands Methode Nieuw

Nadere informatie

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus,

y02 Marcus 15.2 Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, Rinze IJbema - Marcus 15, 2-5. Gemeente van Jezus Christus, het is al bijna 8 april, het is al bijna Pasen. Met Pasen vieren we feest, omdat Koning Jezus de dood overwint. Onze Koning is sterker dan de

Nadere informatie

Een fascinatie met water

Een fascinatie met water Een fascinatie met water Ontwikkelingslijn deel 1 De eerste paar dagen van dit project ben ik door alle rotzooi gaan spitten die ik in mijn huis kon vinden, opzoek naar een aanknopingspunt voor het starten

Nadere informatie

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710

Lezen : Johannes 14: 1-9. Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Lezen : Johannes 14: 1-9 Opwekking 25 Gezang 156 EL 459 Opwekking 687 Gezang 28 Opwekking 710 Kumba Ya my Lord Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom bij ons Kom bij ons o Heer, kom

Nadere informatie

De sprookjesverzamelaar

De sprookjesverzamelaar De sprookjesverzamelaar Lieve ogen die dit boek lezen, lieve warme handen die het vasthebben. Sprookjes zijn de beste reizigers en de succesvolste migranten die ooit op onze prachtige planeet hebben bestaan.

Nadere informatie

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen

Johanna Kruit. Gedichten, geïnspireerd door bomen. Geheimen 1 Gedichten, geïnspireerd door bomen Geheimen In het donker huizen bomen die overdag gewoner zijn. Wij slaan de bochten van een pad mee om en gaan, ontkomen aan het licht af op geheimen.kleine geluiden

Nadere informatie

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel

Mijn fictiedossier. Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel Mijn fictiedossier Naam: Gijs Azink Klas: 3T1 Leraar: Owel 1 Inhoud: 1. Zakelijke gegevens...blz 3 2. Samenvatting.blz 3/4 3. Over de auteur Ellen Tijsinger.blz 4 4. Over het boek. blz 4/5 5. Leeservaringen..blz

Nadere informatie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie

Zaken voor mannen. Verhalen van mannen met epilepsie Zaken voor mannen Verhalen van mannen met epilepsie Introductie Niet alle mannen vinden het prettig om over hun gezondheid te praten. Ieder mens is anders. Elke man met epilepsie ervaart zijn epilepsie

Nadere informatie

0 De magische deur is het 7 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure

0 De magische deur is het 7 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 van InnerTreasure 0 De magische deur is het 7 de deel van de GRATIS Regenboogschattenjacht 2.0 De Regenboogschattenjacht 2.0 Een magische zomer vol mooie dromen Auteur: Eveline van Dongen Copyright: Eveline van Dongen InnerTreasure

Nadere informatie

inhoud 1. Vuur in de natuur 2. Mens en vuur 3. De mens maakt vuur 4. Licht en warmte 5. Vuur en eten 6. Werken met vuur 7.

inhoud 1. Vuur in de natuur 2. Mens en vuur 3. De mens maakt vuur 4. Licht en warmte 5. Vuur en eten 6. Werken met vuur 7. Vuur inhoud 1. Vuur in de natuur 3 2. Mens en vuur 4 3. De mens maakt vuur 5 4. Licht en warmte 6 5. Vuur en eten 7 6. Werken met vuur 8 7. De vuurtoren 9 8. Pas op! Brand! 10 9. De brandweer 11 10. Filmpjes

Nadere informatie

Samen met Jezus op weg

Samen met Jezus op weg Samen met Jezus op weg KERK & WERELD Korte Schipstraat 16 2800 Mechelen Tekst: Myrjam De Keyser 1. De laatste keer samen Jezus en zijn leerlingen willen graag het paasfeest vieren. Daarvoor zijn ze naar

Nadere informatie

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen)

Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Conclusies: enquête Kinderen Goedgekeurd (armoede en vluchtelingen) Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000tal leerlingen. 1. Kennis van het woord vluchteling:

Nadere informatie

inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 4. De maan en de maanden 5. Kijken naar de maan 6. Landing op de maan

inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 4. De maan en de maanden 5. Kijken naar de maan 6. Landing op de maan De maan inhoud 1. Inleiding 3 2. Wat is een maan? 4 3. Het ontstaan van de maan 5 4. De maan en de maanden 6 5. Kijken naar de maan 7 6. Landing op de maan 8 7. Het weer op de maan 9 8. Het maanlanschap

Nadere informatie

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser

Kom erbij Tekst: Ron Schröder & Marianne Busser Muziek: Marcel & Lydia Zimmer 2013 Celmar Music / Schröder & Busser Kom erbij Kom erbij, want ik wil je iets vertellen, het is heel bijzonder, dus luister allemaal. Ik ken honderdduizend prachtige verhalen, maar dit is echt het mooiste van allemaal. Het gaat over twee

Nadere informatie

Kinderdienst: Helden Over David en Goliath.

Kinderdienst: Helden Over David en Goliath. Kinderdienst: Helden Over David en Goliath. Voor de dienst: *Wat is dat, dat is Goliath *Trek je wapenrusting aan *Ik volg de Heer *Groot en machtig zijt Gij 387 *Van A tot Z 241 opwekking voor kids Welkom

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT

HANDIG ALS EEN HOND DREIGT l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n HANDIG ALS EEN HOND DREIGT OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN HIER LEES JE HANDIGE INFORMATIE OVER HONDEN DIE DREIGEN. JE KUNT

Nadere informatie

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf.

Niet veel mensen krijgen deze ziekte en sommige volwassenen hebben er vaak nog nooit van gehoord of weten er weinig vanaf. Je leest waarschijnlijk dit boekje omdat je mama of papa of iemand anders speciaal in je familie Amyotrofische Lateraal Sclerose heeft. Het is een lang woord en het wordt vaak afgekort tot ALS. Niet veel

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 7 Delen maakt blij. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 7 Delen maakt blij Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 7 blz. 1 Als je niet wilt delen krijg je ruzie.

Nadere informatie

MESSEN IN HENNEN. David Harrower. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN:

MESSEN IN HENNEN. David Harrower. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN: david harrower - messen in hennen David Harrower MESSEN IN HENNEN Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN:, een landarbeidster PONY, een ploeger GILBERT HORN, een molenaar ********** David Harrower 1995,

Nadere informatie

De schepping. Leerplan r.-k. godsdienst

De schepping. Leerplan r.-k. godsdienst De schepping Focus van dit verhaal De focus van dit verhaal ligt op de scheppingsdagen (Gen. 1:1 2:3). Dit verhaal is één van de heilige verhalen. Het verhaal hoort tot de kernpresentatie. Christenen beleven

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen,

Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Zondag 2 november 2014 * Gedachtenis van de overledenen Kogerkerk * Preek Spreuken 9. 1 18 / Matteüs 25, 1-13 Gemeente van onze Heer Jezus Christus, lieve mensen, Vandaag een prachtige en poëtische tekst

Nadere informatie

Wat heb je nodig? Korte inhoud

Wat heb je nodig? Korte inhoud De schat Wat heb je nodig? 3 poppen: Jorien, Joris en Boris Schatkaart, schep, bak met zand, steen, schatkist met 5 kaarten (zie bijlage) Plaats twee takken (als een boom) aan de zijkanten van de poppenkast,

Nadere informatie

Als het licht weer aan gaat

Als het licht weer aan gaat Als het licht weer aan gaat Als het licht weer aan gaat Joyce de Groot Copyright Joyce de Groot Coverontwerp: Gerrit Hendriks ISBN: 978.94.021.5289.0 Inhoudsopgave Voorwoord blz. 7 Het boek wordt geboren

Nadere informatie

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal

Verloren grond. Murat Isik. in makkelijke taal Verloren grond Murat Isik in makkelijke taal Moeilijke woorden zijn onderstreept en worden uitgelegd in de woordenlijst op pagina 84. Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen Mijn geboorte Mijn verhaal

Nadere informatie

Maatschappelijk werk (alweer)

Maatschappelijk werk (alweer) Maatschappelijk werk (alweer) Na mijn tweede miskraam heb ik toch weer besloten om het er op te wagen naar maatschappelijk werk te gaan. Ik vond de stap echt wel heel zwaar, want ik hou er niet zo van.

Nadere informatie

CONCEPTVERSIE STORYTELLING

CONCEPTVERSIE STORYTELLING CONCEPTVERSIE STORYTELLING Priscilla van der Pluijm 2050563 VCMD2A6 Drie profielschetsen Lucian (mannelijke boom) Het hoofdpersonage is een mannelijke boom genaamd Lucian. Hij is een haagbeuk en deze staat

Nadere informatie

Resultaten & conclusies onderzoek:

Resultaten & conclusies onderzoek: Resultaten & conclusies onderzoek: Kinderen over armoede en vluchtelingen door Kinderen Goedgekeurd! Er hebben in totaal 50 scholen deelgenomen aan deze enquête. Dit gaat om een 3000-tal leerlingen. 1.

Nadere informatie

SCENARIO THE HAUNTED MINE

SCENARIO THE HAUNTED MINE SCENARIO THE HAUNTED MINE PERSONAGES EN HUN KENMERKEN EVA Eva is een speels en een zelfzeker personage. Ze maakt al een paar dagen een dagboek met haar smartphone voor een opdracht van school. Eva is het

Nadere informatie

Scene 1: Rollen: heks. Katrijn

Scene 1: Rollen: heks. Katrijn Rollen: Speler 1: Speler 2: * prinses heks * Jan Klaassen Katrijn Benodigdheden: * Decor: * Kistje In het kistje zit een zak met nootjes Haakje bevestigd aan poppenkast waar de muzieksleutel aan hangt.

Nadere informatie

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:.

ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week Grote Kerk Hilversum. 28 tot en met 31 augustus. dit boekje is van:. ZOEK HET UIT! KinderBijbelKeet-week 2018 28 tot en met 31 augustus Grote Kerk Hilversum dit boekje is van:. Themalied Couplet 1: Ik heb gehoord, van een man, Die een storm stoppen kan. Die een storm stoppen

Nadere informatie

ZWAAR, LICHT. Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één.

ZWAAR, LICHT. Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één. ZWAAR, LICHT Je kan honderden voorbeelden geven van wat gewicht is, maar je herinnert je er maar één. Wanneer je honderdtwintig kilo weegt omdat je tegen iemand op wilde lopen die tegen je zegt: je kan

Nadere informatie

Wij zijn twee vrienden... jij en ik

Wij zijn twee vrienden... jij en ik Wij zijn twee vrienden... jij en ik Twee dikke vrienden... jij en ik voor Nona voor altijd negen... voor altijd in mijn hart Kika Konijn Kika Konijn was een goede vriendin van alle dieren in het bos. Ze

Nadere informatie

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne ***********

DE NAAM JON FOSSE. NAMNET (1995) Een toneelstuk. Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN. Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** jon fosse - de naam JON FOSSE DE NAAM NAMNET (1995) Een toneelstuk Vertaling Tom Kleijn ********** PERSONEN Meisje Jongen Zus Moeder Vader Bjarne *********** Copyright : Jon Fosse 1995, Colombine Teaterförlag

Nadere informatie

BLIJF IN DE HERE! Liturgie:

BLIJF IN DE HERE! Liturgie: BLIJF IN DE HERE! 1 Joh. 2:28 / gehouden op 31-05-2009 (openbare geloofsbelijdenis) p.1 Liturgie: Votum en groet Zingen: Gezang 147:1.3.4 Gebed Openbare geloofsbelijdenis Zingen: Gezang 10:1 Voorbede Schriftlezing:

Nadere informatie

Thema Hemelvaart - Hemelvaart = ruimtevaart?

Thema Hemelvaart - Hemelvaart = ruimtevaart? 1 2 Thema Hemelvaart - Hemelvaart = ruimtevaart? Een nieuwe Spaceshuttle spel Het bouwen van een raket met kranten Elk team krijgt een stapel kranten en plakband. Binnen een aantal minuten moet elk team

Nadere informatie

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten.

Lekker ding. Maar Anita kijkt boos. Hersendoden zijn het!, zegt ze. Die Jeroen is de ergste. Ik kijk weer om en zie hem meteen zitten. Lekker ding Pas op!, roept Anita. Achter je zitten de hersendoden! Ik kijk achterom. Achter ons zitten twee jongens en drie meisjes hun boterhammen te eten. Ze zijn gevaarlijk, zegt Anita. Ze schudt haar

Nadere informatie

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet?

Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Prediker 7:3 Wat moet ik met verdriet? Iedereen wordt geconfronteerd met de dood. Moeilijk is dat. Maar volgens Prediker is het mooi om op een begrafenis te zijn. Want verdriet om de dood zet je stil,

Nadere informatie

Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd

Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd Liedje van ex bewoonster TOH, Werkconferentie (Migranten)jeugd georganiseerd door Time Out Huis Gelderland en Netwerk Cultuursensitief werken 13 april 2017 De scholen, politie, wijkteams, jeugdbescherming

Nadere informatie

10 december 2017 Tweede Adventszondag

10 december 2017 Tweede Adventszondag 10 december 2017 Tweede Adventszondag Dienst met de catechesegroep gehandicapten Thema: Een kind ons geboren 9.30 uur Organist: Hans van Noord Met medewerking van Marije en Ilse van der A, zang Voorganger:

Nadere informatie

In de war? Op de Intensive Care

In de war? Op de Intensive Care In de war? Op de Intensive Care Albert Schweitzer ziekenhuis juni 2015 pavo 1168 Inleiding Uw partner of familielid is in het Albert Schweitzer ziekenhuis opgenomen op de Intensive Care. Waarschijnlijk

Nadere informatie

Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet

Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet Paasviering 2016 Achtergelaten Vergeet me niet woensdag 23 maart 2016 8:45 uur 9:00 uur Openingslied: Het is Pasen Het is Pasen, laat het horen, het is Pasen, het is feest. Na het donker van de dood, nu

Nadere informatie

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017

ORDE. voor afscheidsdienst van. Theo Cornelis Heus. Theo. Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 ORDE voor afscheidsdienst van Theo Cornelis Heus Theo Maranathakerk, Lunteren 30 november 2017 Voorganger: ds. Jaap Hansum Orgel: mw. Margret Spelt Intochtsmuziek: George Samphire - The Lonely Shepherd

Nadere informatie

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus!

Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Gemeente van onze Heer Jezus ChristusGemeente van onze Heer Jezus Christus! Jongens en meisjes! Hebben jullie vanmorgen de kerkklok gehoord? Ja, vanmorgen hoorden we ook een klok luiden in de kerk. Maar

Nadere informatie

In tegenstelling tot jouw mijn blanke vriend

In tegenstelling tot jouw mijn blanke vriend Kleurlingen en blanken Hoe komt het toch dat er altijd een verschil is ( volgens ons mensen ) tussen kleurlingen en blanken Op internet kwam ik een prachtig filmpje tegen waarvan ik u de tekst zal voorlezen

Nadere informatie

Prehistorie (van tot )

Prehistorie (van tot ) Prehistorie (van tot ) Oerknal of Big Bang We bekijken samen twee korte filmpjes. Waarover gaan deze filmpjes? - - Wat is de Oerknal? Maak een woordspin met alles waaraan jij denkt als je het woord Oerknal

Nadere informatie

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18

Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 1 e Paasdag 2016 Stap voor stap op weg naar Pasen Lezing van het Paasevangelie naar Johannes 20 : 1-18 Afgelopen vrijdag, Goede Vrijdag, hebben we stilgestaan bij de weg die Jezus is gegaan, zijn kruisweg,

Nadere informatie

Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015

Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015 Thinking of Art Claudia Bronneberg GAR2A 22 Okt 2015 Mash up opdracht Sonja van Vuure Voorbeeld karakter: Maribo en Mirabo Analyse: De opvallende kwaliteiten van deze karakters zijn voornamelijk de staartjes

Nadere informatie