3. Tracheacanules. Handelingsschema

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. Tracheacanules. Handelingsschema"

Transcriptie

1 3. Tracheacanules Handelingsschema 3.1 Verwisselen van binnencanule. Binnencanule reinigen van ingedroogd sputum/slijm, schone binnencanule inbrengen. Benodigdheden - Wegwerphandschoenen. - Uitzuigapparaat en uitzuigcatheter (zo nodig). - Gaasje en wattenstokje. 1. Zo nodig eerst uitzuigen (zie betreffende handelingsschema). 2. Was de handen en trek de wegwerphandschoenen aan. 3. Controleer de binnencanule op mogelijke beschadigingen. 4. Vraag de patiënt in de gewenste houding te gaan liggen. Indien mogelijk op de rug, het hoofd wat achterover zodat je goed kunt zien wat je doet. 5. Draai binnencanule, afhankelijk van sluitingsmechanisme, slag naar links of draai de haakjes naar buiten toe. 6. Haal in een vloeiende beweging de binnencanule uit de buitencanule; de beweging is naar de voeten van de patiënt gericht. 7. Reinig de binnencanule zo nodig met een vochtig gaas en wattenstokje (zie onderhoud). Sprayen met silicone. 8. Breng de schone binnencanule in een vloeiende beweging in, richting voeten van de patiënt. 9. Trek de handschoenen uit. 10. Ruim de gebruikte materialen op en was de handen. Onderhoud Binnencanule tenminste twee maal daags reinigen. De binnenzijde kan gereinigd worden met een canuleborstel of een wattenstokje met daaromheen een gaasje waarna het geheel door de canule gehaald kan worden. Naspoelen met stromend water, droog en stofvrij bewaren. Aandachtspunten Hygiëne in acht nemen. De klinische toestand van de patiënt observeren. Voorzichtigheid is geboden bij het verwijderen en opnieuw inbrengen van de binnencanule. Attentie!! Sommige canules zijn voorzien van een venster. Tijdens het inbrengen van een eventuele binnencanule MAG NOOIT WEERSTAND GEVOELD WORDEN! Is dat wel het geval, onderbreek dan de handeling en raadpleeg een deskundige! Het gevaar van een bloeding doordat weefsel van de luchtpijp de canule is ingegroeid is aanwezig.

2 Handelingsschema 3.2 Verwisselen van zilveren buitencanule. Benodigdheden Canule reinigen van ingedroogd sputum/slijm, nieuwe canule inbrengen. Inspectie tracheostoma - Wegwerphandschoenen. - Schone canule. - Schoon canulegaasje. - Schoon canulebandje. - Uitzuigapparaat en uitzuigcatheter. - Gaasje en wattenstokje. - Water om mee te reinigen. - Metalineverband N.B.: Voor het verwisselen eerst uitzuigen (zie betreffende handelingsschema)!! 1. Was de handen en trek handschoenen aan. 2. Controleer voor je begint de onderdelen van de canule op mogelijke beschadiging, sprayen van alle onderdelen, zowel binnen en buiten met siliconen. 3. Plaats het inbrengdeel in de buitencanule. 4. Leg binnen handbereik: canule, gaas, bandje, metalineverband en water om stoma te kunnen reinigen. 5. Vraag de patiënt in de gewenste houding te gaan zitten/liggen. Indien mogelijk op de rug, het hoofd wat achterover zodat je goed kunt zien wat je doet. 6. Verwijder het canulegaasje en bandje. 7. Haal in een vloeiende beweging de canule uit het stoma. De beweging is naar de voeten van de patiënt gericht. 8. Reinig het stoma met vochtig gaas gedrenkt in water (zie handelingsschema verzorging tracheostoma). Inspecteer stoma. 9. Breng de nieuwe canule in een vloeiende beweging in, richting voeten van de patiënt. 10. Verwijder het inbrengdeel. 11. Plaats het metalineverband en het canulebandje. 12. Trek de handschoenen uit. 13. Ruim de gebruikte materialen op en was de handen. 14. Noteer je bevindingen en vermeld dat deze handeling gebeurd is. Onderhoud Indien er een binnencanule aanwezig is, dient deze twee maal daags gereinigd te worden. Tijdens periodes van infecties of bij veel slijmproductie vaker. De buitenzijde kan huishoudelijk schoongemaakt worden. De binnenzijde kan gereinigd worden met een canuleborstel of een wattenstokje met daaromheen een gaasje waarna het geheel door de canule gehaald kan worden. Naspoelen met stromend water en droog en stofvrij bewaren. Zilveren canulesets kunnen gepoetst worden met tandpasta. Aandachtspunten Hygiëne in acht nemen. Stomaranden controleren. De klinische toestand van de patiënt observeren. Het canulebandje niet te strak bevestigen. Voorzichtigheid geboden bij het verwijderen en opnieuw inbrengen van de canule. Steeds noodkoffer binnen handbereik hebben.

3 Complicaties Beschadiging van slijmvlies welke bloedingen kan veroorzaken. Zuurstofdaling in het bloed doordat procedure te lang duurt. Forse hoestprikkel. Het niet terug kunnen plaatsen van buitencanule. 1. De eerste handeling die gedaan moet worden is zorgen dat de patiënt lucht krijgt indien hij beademingsbehoeftig is. 2. Dit kan door de swivel van het beademingsapparaat of beademingsballon op het stoma te plaatsen en lucht in te blazen.(zie handelingsschema balloneren) 3. Roep hulp in van collega. 4. Noodcanule inbrengen en beademing aansluiten. 5. Indien noodcanule niet lukt binnencanule voorzichtig in het tracheostoma brengen en hier swivel van beademingsapparaat of beademingsballon op aansluiten of doorgaan met stap Arts bellen of Meldt dit incident altijd onmiddellijk aan het CTB.

4 Handelingsschema 3.3 Verwisselen van kunststofcanule zonder cuff. Benodigdheden Onderhoud Aandachtspunten Canule reinigen van ingedroogd sputum/slijm, nieuwe canule inbrengen. Inspectie tracheostoma. - Wegwerphandschoenen. - Schone canule. - Schoon canulegaasje. - Schoon canulebandje. - Uitzuigapparaat en uitzuigcatheter. - Water om mee te reinigen. - Gaasje of wattenstokje. Voor het verwisselen eerst uitzuigen (zie betreffende handelingsschema). 1. Was de handen en trek de handschoenen aan. 2. Controleer voor je begint de onderdelen van de canule op eventuele beschadigingen. 3. Gehele canule van binnen en buiten sprayen met siliconenspray plaats het inbrengdeel, indien aanwezig, in de buitencanule. 4. Leg binnen handbereik: canule, gaas, bandje, vochtig gaas om stoma te kunnen reinigen. 5. Vraag de patiënt in de gewenste houding te gaan zitten/liggen. Indien mogelijk op de rug, het hoofd wat achterover zodat je goed kunt zien wat je doet. 6. Verwijder het canulegaasje en bandje. 7. Haal in een vloeiende beweging de canule uit het stoma. De beweging is naar de voeten van de patiënt gericht. 8. Reinig het stoma met een vochtig gaas (zie handelingsschema verzorging tracheostoma). Controleer stomaranden. 9. Breng de nieuwe canule in een vloeiende beweging in richting voeten van de patiënt. 10. Verwijder het inbrengdeel. 11. Breng de eventuele binnencanule in de buitencanule en zet deze vast. 12. Plaats het canulegaasje en het canulebandje. 13. Trek de handschoenen uit. 14. Ruim de gebruikte materialen op en was de handen. 15. Noteer handeling en bevindingen. Frequentie van verwisselen. De gehele canule moet elke week verwisseld worden in overleg met en op aanwijzing van het Centrum voor Thuisbeademing. De binnencanule, indien aanwezig, 2 maal daags reinigen. Het afdichtdopje of spreekklepje moet dagelijks gereinigd worden Reinigen. Als de canule voorzien is van een binnencanule moet deze dagelijks gereinigd worden. De buitenzijde kan huishoudelijk schoongemaakt worden. De binnenzijde kan gereinigd worden met een canuleborstel of een wattenstokje met daaromheen een gaasje waarna het geheel door de canule gehaald kan worden. Naspoelen met stromend water en droog en stofvrij bewaren. Als er vaak verwisseld moet worden is grondig reiniging voldoende om de canule te hergebruiken. Hygiëne in acht nemen. Stomaranden controleren. De klinische toestand van de patiënt controleren.

5 Complicaties Het canulebandje niet te strak bevestigen. Voorzichtigheid geboden bij het verwijderen en het opnieuw inbrengen van de canule. Steeds noodkoffer bij de hand hebben. Beschadiging van slijmvlies welke bloedingen kan veroorzaken. Zuurstofdaling in het bloed doordat procedure te lang duurt. Forse hoestprikkel. Het niet terug kunnen plaatsen van buitencanule. 1. De eerste handeling die gedaan moet worden is zorgen dat de patiënt lucht krijgt indien hij beademingsbehoeftig is. 2. Dit kan door de swivel van het beademingsapparaat of beademingsballon op het stoma te plaatsen en lucht in te blazen.(zie handelingsschema balloneren) 3. Roep hulp in van collega. 4. Noodcanule inbrengen en beademing aansluiten. 5. Indien noodcanule niet lukt binnencanule voorzichtig in het tracheostoma brengen en hier swivel van beademingsapparaat of beademingsballon op aansluiten of doorgaan met stap Arts bellen of Meldt dit incident altijd onmiddellijk aan het CTB.

6 Handelingsschema 3.4 Verwisselen van kunststofcanule met cuff. Benodigdheden Nieuwe canule inbrengen, eventuele binnencanule schoonmaken/ verwisselen, buitencanule is schoonmaken/ verwisselen. Inspectie stoma. - Wegwerphandschoenen. - Nieuwe canule. - Glijgel ml spuit. - Schoon canulegaasje (metalinegaas). - Schoon canulebandje. - Uitzuigapparaat en uitzuigcatheter. - Gaasjes. - Gaasje of wattenstokje. - water om te reinigen. 1. Was de handen en trek de handschoenen aan. 2. Controleer voor je begint de onderdelen van de canule op eventuele beschadigingen. 3. Spray de canule goed met silkospray. 4. Leg binnen handbereik: canule, gaas, bandje en vochtig gaas om stoma te kunnen reinigen. 5. Vervang de binnencanule door de voerder (= inbrengdeel). 6. Controleer de cuff: zuig 10 ml. lucht op in de spuit, sluit deze aan op het ventiel waarmee de cuff gevuld wordt, spuit lucht in de cuff tot deze zich ontplooit, controleer de cuff op een eventueel lek, zuig de lucht langzaam terug in de spuit en verwijder de spuit van het ventiel. 7. Smeer de cuff in met glijgel. 8. Vraag de patiënt in de gewenste houding te gaan zitten/liggen. Indien mogelijk op de rug, het hoofd wat achterover zodat je goed kunt zien wat je doet. 9. Uitzuigen volgens het handelingsschema. 10. Verwijder het canulebandje en canulegaasje. 11. Zuig de cuff van de oude canule met de 10 ml. spuit leeg, (zie handelingsschema cuff legen en vullen). 12. In een vloeiende beweging de canule uit het stoma halen waarbij de beweging naar de voeten van de patiënt moet zijn gericht. 13. Inspecteer en reinig de stomaranden met een vochtig gaas (zie handelingsschema verzorging tracheostoma). 14. Breng de nieuwe canule in een vloeiende beweging in (richting voeten van de patiënt). 15. Verwijder direct het inbrengdeel. 16. Blaas de cuff met behulp van de 10 ml spuit op. (zie handelingsschema cuff legen en vullen) 17. Breng de eventuele binnencanule in en sluit indien nodig de beademing aan. 18. Breng het canulegaasje en canulebandje aan. 19. Trek de handschoenen uit. 20. Ruim de gebruikte materialen op en was de handen. 21. Noteer handelingen en bevindingen.

7 Vervolg Onderhoud Aandachtspunten Complicaties Verwisselen van kunststofcanule met cuff. De kunststofcanule met cuff is meestal disposable. Sommige canules kunnen gereinigd worden en nadien in overleg met het Centrum voor Thuisbeademing hergebruikt. Als de canule voorzien is van een binnencanule tenminste twee maal daags binnencanule reinigen. De binnenzijde kan gereinigd worden met een canuleborstel of een wattenstokje met daaromheen een gaasje waarna het geheel door de canule gehaald kan worden. Naspoelen met stromend water en droog en stofvrij bewaren. Hygiëne in acht nemen. Stomaranden controleren. De klinische toestand van de patiënt observeren. Het canulebandje niet te strak bevestigen. Voorzichtigheid geboden bij het verwijderen en het opnieuw inbrengen van de Canule. Altijd de cuff leegzuigen alvorens canule te verwijderen. Steeds noodkoffer bij de hand hebben. Beschadiging van slijmvlies welke bloedingen kan veroorzaken. Zuurstofdaling in het bloed doordat procedure te lang duurt. Forse hoestprikkel. Het niet terug kunnen plaatsen van buitencanule. 1. De eerste handeling die gedaan moet worden is zorgen dat de patiënt lucht krijgt indien hij beademingsbehoeftig is. 2. Dit kan door de swivel van het beademingsapparaat of beademingsballon op het stoma te plaatsen en lucht in te blazen.(zie handelingsschema balloneren) 3. Roep hulp in van collega. 4. Noodcanule inbrengen en beademing aansluiten. 5. Indien noodcanule niet lukt binnencanule voorzichtig in het tracheostoma brengen en hier swivel van beademingsapparaat of beademingsballon op aansluiten of doorgaan met stap Arts bellen of Meldt dit incident altijd onmiddellijk aan het CTB.

Praktijkleeropdrachten

Praktijkleeropdrachten Praktijkleeropdrachten Zorgvaardigheden Praktijkleren Om de handelingen uit te kunnen voeren is oefenen in een vaardigheidslokaal of skillslab gecombineerd met een schriftelijke cursus niet voldoende.

Nadere informatie

Criteria bij de beoordeling van de voorbehouden handeling: Verwisselen tracheacanule (inclusief eventuele binnencanule)

Criteria bij de beoordeling van de voorbehouden handeling: Verwisselen tracheacanule (inclusief eventuele binnencanule) Criteria bij de beoordeling van de voorbehouden handeling: Verwisselen tracheacanule (inclusief eventuele binnencanule) De gedelegeerde toetser: Benoemt de indicatie voor het verwisselen tracheacanule:

Nadere informatie

Het verzorgen van een tracheacanule en een tracheostoma

Het verzorgen van een tracheacanule en een tracheostoma 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van een tracheacanule en een tracheostoma Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Een tracheacanule verwisselen

Een tracheacanule verwisselen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een tracheacanule verwisselen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Verpleegkundige aspecten van tracheacanules. Broekaert Tom

Verpleegkundige aspecten van tracheacanules. Broekaert Tom Verpleegkundige aspecten van tracheacanules Broekaert Tom Tracheotomie Een tracheotomie is een opening in trachea. Dit is geen permanente opening! Bij verwijdering van de buitencanule, zal de opening dicht

Nadere informatie

Het uitzuigen van de keelholte via een tracheacanule

Het uitzuigen van de keelholte via een tracheacanule 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het uitzuigen van de keelholte via een tracheacanule Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Uniforme benadering / verzorging van patiënten met een tracheacanule.

Uniforme benadering / verzorging van patiënten met een tracheacanule. Uniforme benadering / verzorging van patiënten met een tracheacanule. Dit protocol bevat feitelijk een verzameling van geprotocolleerde handelingen; allen samenhangend met een tracheacanule. De volgende

Nadere informatie

Verzorging tracheotomie en tracheostoma

Verzorging tracheotomie en tracheostoma Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 6 Verzorging tracheotomie en tracheostoma Een tracheotomie met tracheacanule en een eindstandig tracheostoma dienen meerdere malen

Nadere informatie

Het verzorgen van een PEG-sonde

Het verzorgen van een PEG-sonde 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van een PEG-sonde Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of

Nadere informatie

Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken

Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een tracheacanule verwijderen en de stoma afplakken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

7KXLVEHDGHPLQJ. Algemene informatie en informatie over basisverzorging. Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning

7KXLVEHDGHPLQJ. Algemene informatie en informatie over basisverzorging. Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning 7KXLVEHDGHPLQJ Algemene informatie en informatie over basisverzorging Vereniging Samenwerkingsverband Chronische Ademhalingsondersteuning April 2006 1 Algemene informatie en basiszorgverlening thuisbeademing

Nadere informatie

Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager

Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager Voorbehouden en risicovolle handelingen bij de chronisch beademde zorgvrager Informatie over de Wet BIG voor de zorgverlener 1. Inleiding Als professionele zorgverlener voor een zorgvrager die chronisch

Nadere informatie

Een perifeer infuus verwijderen

Een perifeer infuus verwijderen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Een perifeer infuus verwijderen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Verzorging tracheotomie en tracheostoma

Verzorging tracheotomie en tracheostoma Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 7 Verzorging tracheotomie en tracheostoma Een tracheotomie met tracheacanule en een eindstandige tracheostoma dienen meerdere

Nadere informatie

Wat is een tracheotomie? Wanneer wordt er een tracheotomie gedaan?

Wat is een tracheotomie? Wanneer wordt er een tracheotomie gedaan? Tracheotomie In deze folder vindt u informatie over een tracheotomie (luchtpijpsnede). Een tracheotomie is over het algemeen bedoeld als een tijdelijke ingreep. Mocht u na het lezen van deze informatie

Nadere informatie

Zuurstof toedienen via een tracheacanule

Zuurstof toedienen via een tracheacanule 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Zuurstof toedienen via een tracheacanule Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Het verwijderen van een suprapubisch katheter en het inbrengen van een ballonkatheter

Het verwijderen van een suprapubisch katheter en het inbrengen van een ballonkatheter 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Het verwijderen van een suprapubisch katheter en het inbrengen van een ballonkatheter Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE

PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE PATIËNTENINFORMATIE MIC-KEY VOEDINGSSONDE 2 MIC-KEY VOEDINGSSONDE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de (plaatsing van de) MIC-KEY voedingssonde. De folder is specifiek

Nadere informatie

Verzorging tracheotomie en tracheostoma

Verzorging tracheotomie en tracheostoma Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 7 Verzorging tracheotomie en tracheostoma Een tracheotomie met tracheacanule en een eindstandig tracheostoma dienen meerdere malen

Nadere informatie

WIS Consulenten Erasmus-MC Sophia Kinderziekenhuis

WIS Consulenten Erasmus-MC Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische Gastrostomie katheter (Kangaroo) gehad. Deze

Nadere informatie

Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G

Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G Eerste Hulp bij stem bandlozen N S v G In Nederland zijn ongeveer 2.500 mensen gelaryngectomeerd voor de operatie na de operatie Bij een laryngectomie wordt het strottenhoofd, vaak ten gevolge van kanker,

Nadere informatie

Module 2 Canulezorg. Ton Haans November

Module 2 Canulezorg. Ton Haans November Module 2 Canulezorg Ton Haans November 2013 Ton.Haans@radboudumc.nl Inhoud Wat is een tracheostoma? Wat zijn de indicaties voor een tracheacanule? Voordelen en nadelen van een tracheacanule. De verschillende

Nadere informatie

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. Deze katheter wordt gebruikt om voeding toe te dienen. Voordat uw

Nadere informatie

Waarom een tracheostoma? Tracheostoma

Waarom een tracheostoma? Tracheostoma Tracheostoma 2 Uw familielid of naaste is opgenomen op de intensive care en heeft ondersteuning van de ademhaling nodig. Deze folder geeft u informatie over het aanleggen van een tracheostoma. Het is aanvullende

Nadere informatie

Thuisaspiratie. Stef Bouduin Centrum voor Neurofysiologische Monitoring UZ Gent Thuisbeadmingsverpleegkundige. 6 december 2012

Thuisaspiratie. Stef Bouduin Centrum voor Neurofysiologische Monitoring UZ Gent Thuisbeadmingsverpleegkundige. 6 december 2012 Thuisaspiratie Stef Bouduin Centrum voor Neurofysiologische Monitoring UZ Gent Thuisbeadmingsverpleegkundige 6 december 2012 Thuisaspiratie via canule Inleiding Fysiologie van hoesten Wanneer aspireren?

Nadere informatie

Verzorging van een vacuümdrain

Verzorging van een vacuümdrain 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Verzorging van een vacuümdrain Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager

Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verzorgen van rode en gele wonden bij een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij de oogverzorging

Een zorgvrager helpen bij de oogverzorging OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij de oogverzorging Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

PARENTERALE THUISVOEDING VIA EEN PICC EN DE BIONECTEUR. Protocol C: het afkoppelen van de perifeer ingebrachte PICC

PARENTERALE THUISVOEDING VIA EEN PICC EN DE BIONECTEUR. Protocol C: het afkoppelen van de perifeer ingebrachte PICC PARENTERALE THUISVOEDING VIA EEN PICC (Perifeer Ingebrachte Centraal veneuze Catheter) EN DE BIONECTEUR Protocol A: het vullen van het toedieningssysteem Protocol B: het aansluiten van de perifeer ingebrachte

Nadere informatie

Tracheacanule (Luchtpijp)

Tracheacanule (Luchtpijp) Tracheacanule (Luchtpijp) Een KNO-arts of een chirurg maakt een paar centimeter onder uw adamsappel een kleine opening in uw hals (tracheotomie). De opening in de luchtpijp heet een tracheostoma. Daarna

Nadere informatie

Centrum voor Thuisbeademing Maastricht

Centrum voor Thuisbeademing Maastricht Cursus Zorgvaardigheden Centrum voor Thuisbeademing Maastricht Cursusinformatie Inhoud van de scholing Voorbereidingsopdracht Programma van de scholing Thuistoets Praktijkleeropdrachten Certificaat Verrijkingsliteratuur

Nadere informatie

Verzorging van de luchtwegen

Verzorging van de luchtwegen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Verzorging van de luchtwegen Dit document mag vrijelijk worden vermenigvuldigd en verspreid mits steeds de Werkgroep Infectiepreventie als auteur wordt vermeld. Vergewis

Nadere informatie

PROTOCOL: BLAASKATHETERISATIE: VERBLIJFSKATHETER INBRENGEN, VROUW

PROTOCOL: BLAASKATHETERISATIE: VERBLIJFSKATHETER INBRENGEN, VROUW PROTOCOL: BLAASKATHETERISATIE: VERBLIJFSKATHETER INBRENGEN, VROUW DOEL Het continu af laten vloeien van urine middels een verblijfskatheter bij een vrouw. UITVOERING Bevoegd Uitvoerend Medewerker. INDICATIES

Nadere informatie

Tracheostoma. Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht. Afdeling Intensive Care, locatie AZU

Tracheostoma. Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht. Afdeling Intensive Care, locatie AZU Tracheostoma Informatie voor familie en bezoekers van het Intensive Care Centrum UMC Utrecht Afdeling Intensive Care, locatie AZU Tracheostoma Tracheostoma 1 Inleiding Uw familielid of naaste is opgenomen

Nadere informatie

Een wonduitstrijkje maken

Een wonduitstrijkje maken 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een wonduitstrijkje maken Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Een verblijfskatheter inbrengen bij een vrouw

Een verblijfskatheter inbrengen bij een vrouw 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een verblijfskatheter inbrengen bij een vrouw Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging

Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij de mondverzorging Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Verwijderen van een verblijfskatheter bij man of vrouw

Verwijderen van een verblijfskatheter bij man of vrouw 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Verwijderen van een verblijfskatheter bij man of vrouw Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

MIC-KEY button voedingssonde. De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen:

MIC-KEY button voedingssonde. De MIC-KEY voedingssonde bestaat uit de volgende onderdelen: MIC-KEY button voedingssonde Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via een al bestaande fistel in de maag geplaatst wordt. Deze voedingssonde kan alleen geplaatst worden als u al

Nadere informatie

Urine opvangen via een verblijfskatheter

Urine opvangen via een verblijfskatheter 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Urine opvangen via een verblijfskatheter Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening

Sondevoeding thuis. Kindergeneeskunde. Via neus-maagsonde. Inleiding. Sondevoeding. Toediening Kindergeneeskunde Sondevoeding thuis Via neus-maagsonde Inleiding U heeft van uw behandelend arts gehoord dat uw kind met sondevoeding naar huis gaat. In deze folder vindt u algemene informatie over wat

Nadere informatie

Mond- en keelholte uitzuigen

Mond- en keelholte uitzuigen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Mond- en keelholte uitzuigen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Een verblijfskatheter inbrengen bij een man

Een verblijfskatheter inbrengen bij een man 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Een verblijfskatheter inbrengen bij een man Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Een blaas eenmalig katheteriseren bij een zorgvrager

Een blaas eenmalig katheteriseren bij een zorgvrager 1 1 1 1 0 1 0 0 1 Opdrachtformulier Een blaas eenmalig katheteriseren bij een zorgvrager Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam

adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam adviezen MIC-KEY button na een voedingssonde hernia-operatie ZorgSaam 1 Wat is een MIC-KEY button? Een MIC-KEY button is een voedingssonde die door de buikwand, via een al bestaande fistel in de maag geplaatst

Nadere informatie

Ballon button bij uw kind. Sophia Kinderziekenhuis

Ballon button bij uw kind. Sophia Kinderziekenhuis Ballon button bij uw kind Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1

Nadere informatie

HET VERWISSELEN VAN EEN SUPRAPUBISCHE KATHETER

HET VERWISSELEN VAN EEN SUPRAPUBISCHE KATHETER PROTOCOL : HET VERWISSELEN VAN EEN SUPRAPUBISCHE KATHETER DOEL Het op aseptische wijze verwisselen van een verblijfs gelegen boven het os pubis met als doel een continue afvloed van urine te bewerkstelligen.

Nadere informatie

Een perifeer infuus inbrengen

Een perifeer infuus inbrengen 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Een perifeer infuus inbrengen Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie.

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie. Titel: Intratracheaal uitzuigen via tracheacanule / tracheostoma bij een niet beademde volwassen patiënt Beoordelaars Dr. J. Goumans, KNO arts AnneMare van Koeveringe, IC verpleegkundige Wim Brey, unithoofd

Nadere informatie

GEBRUIKSAANWIJZING AQUA LASER 2 IN 1 RAAMREINIGER ARTIKEL NUMMER :

GEBRUIKSAANWIJZING AQUA LASER 2 IN 1 RAAMREINIGER ARTIKEL NUMMER : GEBRUIKSAANWIJZING AQUA LASER 2 IN 1 RAAMREINIGER ARTIKEL NUMMER : 808.478 Lees deze gebruiksaanwijzing zorgvuldig voordat u het apparaat in gebruik neemt. Doelmatig gebruik: Gebruik het apparaat alleen

Nadere informatie

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie.

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie. Titel: Tracheacanule, het reinigen van de binnen en buitencanule bij volwassenen Beoordelaars Dr. J. Goumans, KNO-arts Petra Zevenbergen, regieverpleegkundige afdeling KNO en Oogheelkunde, 8 midden Sander

Nadere informatie

Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube

Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verwijderen van een PEG-sonde en het inbrengen van een G-tube Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en

Nadere informatie

PATIËNTEN INFORMATIE. Suprapubische katheter

PATIËNTEN INFORMATIE. Suprapubische katheter PATIËNTEN INFORMATIE Suprapubische katheter 2 PATIËNTENINFORMATIE Door middel van deze folder wil het Maasstad Ziekenhuis u informeren over de suprapubische katheter. Wij adviseren u deze informatie zorgvuldig

Nadere informatie

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis

PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis PEG-katheter (maagsonde) Sophia Kinderziekenhuis Uw kind krijgt een maagsonde, de Percutane Endoscopische Gastrostomie of PEG-katheter. Deze katheter wordt gebruikt om voeding toe te dienen. Voordat uw

Nadere informatie

Thuisbeademing. Beademing die plaats vindt buiten het ziekenhuis. Thuisbeademing

Thuisbeademing. Beademing die plaats vindt buiten het ziekenhuis. Thuisbeademing Thuisbeademing Beademing die plaats vindt buiten het ziekenhuis Thuisbeademing Inleiding 3 Ademhaling 3 Ademhalingsproblemen 5 Thuisbeademing 6 neus-, mond-, maskerbeademing 6 endotracheale beademing 7

Nadere informatie

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie.

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie. Titel: Tracheacanule, het verzorgen van de tracheawond en verwisselen van het canulebandje bij volwassenen Beoordelaars Dr. J. Goumans, KNO-arts Petra Zevenbergen, regieverpleegkundige afdeling KNO en

Nadere informatie

Tracheotomie en tracheacanule bij kinderen

Tracheotomie en tracheacanule bij kinderen Tracheotomie en tracheacanule bij kinderen Wat is een tracheotomie? Een tracheotomie is een chirurgische ingreep (operatie) waarbij er een tracheostoma in de trachea (luchtpijp) wordt aangelegd. Dit gebeurt

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1

Nadere informatie

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Verzorging van de luchtwegen

Verpleeghuis- woon- en thuiszorg. Verzorging van de luchtwegen Verpleeghuis- woon- en thuiszorg Verzorging van de luchtwegen Werkgroep Infectie Preventie Vastgesteld: maart 2004 Revisie: maart 2009 Aan de samenstelling van deze richtlijn werd, behalve door leden en

Nadere informatie

3. MIC-KEY. De MIC-KEY is van veredelde siliconen gemaakt, waardoor de huidirritatie minimaal is. Verzorgingstips

3. MIC-KEY. De MIC-KEY is van veredelde siliconen gemaakt, waardoor de huidirritatie minimaal is. Verzorgingstips 3. MIC-KEY 13 Veel patiënten stappen na een PEG over op een MIC- KEY. MIC-KEY s kunnen ook direct percutaan worden geplaatst met behulp van de introductieset van Kimberly-Clark. Wel moet dan direct de

Nadere informatie

Sondevoeding thuis. Uw kind met sondevoeding naar huis

Sondevoeding thuis. Uw kind met sondevoeding naar huis Sondevoeding thuis Uw kind met sondevoeding naar huis De kinderarts heeft met u besproken dat u de mogelijkheid heeft om uw kind met sondevoeding mee naar huis te nemen. In dit boekje treft u praktische

Nadere informatie

Het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp Tracheotomie

Het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp Tracheotomie Het aanbrengen van een buisje in de luchtpijp Tracheotomie Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Wat is een tracheotomie? 1 Waarom een tracheotomie? 2 Soorten tracheacanules 2 Na een

Nadere informatie

Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per portie

Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per portie 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Sondevoeding toedienen via PEG-sonde, per portie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Een tijdelijke tracheostoma

Een tijdelijke tracheostoma Een tijdelijke tracheostoma Informatie voor familie Naar het ziekenhuis? Lees eerst de informatie op www.asz.nl/brmo. Inleiding De arts heeft u verteld dat uw familielid of naaste een tijdelijke tracheostoma

Nadere informatie

Chirurgie. Tracheostoma.

Chirurgie. Tracheostoma. Chirurgie Tracheostoma www.catharinaziekenhuis.nl Patiëntenvoorlichting: patienten.voorlichting@catharinaziekenhuis.nl CHI070 / Tracheostoma / 18-04-2019 2 Tracheostoma U, uw familielid of naaste krijgt

Nadere informatie

Centraal Veneuze Catheter

Centraal Veneuze Catheter Centraal Veneuze Catheter Handelingsprotocol Handelingsprotocol Centraal veneuze catheter Uitgave juli 2014 Erasmus MC 's-gravendijkwal 230 3015 CE Rotterdam De in dit handelingsprotocol beschreven informatie

Nadere informatie

Het verwijderen van een wonddrain

Het verwijderen van een wonddrain 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Het verwijderen van een wonddrain Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1

Nadere informatie

Mic-key. Sophia Kinderziekenhuis

Mic-key. Sophia Kinderziekenhuis Mic-key Sophia Kinderziekenhuis Uw kind heeft een maagfistel (gastro-stoma) en waarschijnlijk al een aantal maanden een PEG-katheter (Percutane Endoscopische Gastrostomie) of een Chirurgische Gastrostomie

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog

Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het verzorgen van een bril, contactlenzen of kunstoog Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer

Nadere informatie

Een catheter. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0119

Een catheter. Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0119 Een catheter Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0119 Inleiding De uroloog heeft met u besproken dat u een catheter in uw blaas gaat krijgen. In deze folder willen wij u informeren over het

Nadere informatie

gastrostomie voedingsbutton

gastrostomie voedingsbutton Eurosteriel-medical de keus van deskundigen Bestelinformatie steriel-medical Beeline Bestelnr Omschrijving doos de keus van deskundigen Beeline able ambulante pomp BL1N00 110 ml Infuser 10 BL2N 00 275

Nadere informatie

Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand

Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand OPDRACHTFORMULIER Het bieden van hulp bij een ademhalingsof hartstilstand Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Hechtingen en agrafes verwijderen

Hechtingen en agrafes verwijderen 1 1 1 1 1 0 1 0 0 1 0 Opdrachtformulier Hechtingen en agrafes verwijderen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Beknopte handleiding 9200

Beknopte handleiding 9200 Beknopte handleiding 9200 1 U0562EN00 Regelmatige en grondige reinigingen Open de deur. Verwijder de onderste lekschaal en de bovenste plaat, reinig de onderdelen met een spray en een doekje.. Lekbak-teller

Nadere informatie

Dosisaërosol met voorzetkamer met mondstuk of masker

Dosisaërosol met voorzetkamer met mondstuk of masker Dosisaërosol met voorzetkamer met mondstuk of masker 2 De voorzetkamer is een hulpmiddel om medicatie uit een dosisaërosol (spuitbusje) te inhaleren. Als het medicijn in de voorzetkamer wordt gespoten,

Nadere informatie

Informatie urinekatheter

Informatie urinekatheter Informatie urinekatheter Informatie voor patiënten F0370-3415 januari 2011 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie

De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie De PEG-sonde Dagelijkse verzorging en het geven van voeding in de thuissituatie Albert Schweitzer ziekenhuis mei 2013 pavo 1133 Inleiding U heeft een PEG-sonde gekregen. In deze folder leest u meer over

Nadere informatie

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent.

1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je docent. 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Vagina irrigeren Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten of je

Nadere informatie

Decubitus en smetten verzorgen

Decubitus en smetten verzorgen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Decubitus en smetten verzorgen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1

Nadere informatie

Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA. Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst

Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA. Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst Intensive Care, afdeling R1 TRACHEOSTOMA Een opening in de hals waardoor een buis in de luchtpijp wordt geplaatst U krijgt een tracheostoma. In deze folder leest u wat een tracheostoma is en hoe deze wordt

Nadere informatie

Een suprapubische catheter

Een suprapubische catheter Een suprapubische catheter Albert Schweitzer ziekenhuis januari 2015 pavo 0107 Inleiding De uroloog heeft met u besproken dat u een suprapubische catheter gaat krijgen. In deze folder willen wij u informeren

Nadere informatie

Kunstmatige beademing via een tracheostoma: informatie voor naasten

Kunstmatige beademing via een tracheostoma: informatie voor naasten Intensive Care Unit (ICU) Kunstmatige beademing via een tracheostoma: informatie voor naasten i Patiënteninformatie Slingeland Ziekenhuis Algemeen Uw naaste is opgenomen op de afdeling Intensive Care.

Nadere informatie

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule

onbewaakte kopie Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollenboek Voorbehouden en Risicovolle en Overige handelingen Hoofdstuk Tracheacanule Protocollen Voorbehouden, Risicovolle en Overige handelingen Tracheacanule 1 Inhoudsopgave Tracheotomie en tracheostoma...1

Nadere informatie

Riet en koper instrumenten.

Riet en koper instrumenten. In elkaar zetten Riet en koper instrumenten. Bij het in elkaar zetten van de klarinet moet goed opgelet worden. Het is namelijk een ontzettend kwetsbaar instrument. De stukken passen makkelijk in elkaar

Nadere informatie

Bloed voor onderzoek verzamelen via een venapunctie

Bloed voor onderzoek verzamelen via een venapunctie 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Bloed voor onderzoek verzamelen via een venapunctie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie

Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Opdrachtformulier Injectievloeistof in ampul of flacon klaarmaken voor toediening per injectie Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Een infuussysteem verwisselen bij een centraal veneus infuus

Een infuussysteem verwisselen bij een centraal veneus infuus 0 0 0 0 0 0 Opdrachtformulier Een infuussysteem verwisselen bij een centraal veneus infuus Naam student: Datum: Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek

Nadere informatie

Eerste Hulp. en stembandlozen. NSvG

Eerste Hulp. en stembandlozen. NSvG Eerste Hulp en stembandlozen NSvG Larynx = strottenhoofd Ectomeren = operatief verwijderen! In uw opleiding Eerste Hulp heeft u wellicht weinig of niets gehoord over eerstehulpverlening aan gelaryngectomeerden

Nadere informatie

Een hoogopgaand klysma toedienen

Een hoogopgaand klysma toedienen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Een hoogopgaand klysma toedienen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze met medestudenten

Nadere informatie

Het aanleggen van een vinger-, duim-, een duimmuis- en een vuistverband

Het aanleggen van een vinger-, duim-, een duimmuis- en een vuistverband OPDRACHTFORMULIER Het aanleggen van een vinger-, duim-, een duimmuis- en een vuistverband Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen

Nadere informatie

Veneus poort systeem. Handelingsprotocol

Veneus poort systeem. Handelingsprotocol Veneus poort systeem Handelingsprotocol Colofon Handelingsprotocol Veneus poort systeem Uitgave maart 2018 De in dit handelingsprotocol beschreven informatie mag in ongewijzigde vorm vermenigvuldigd worden,

Nadere informatie

Instructies voor afname van een urine- en stoelgangstaal WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL

Instructies voor afname van een urine- en stoelgangstaal WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL Instructies voor afname van een urine- en stoelgangstaal WELKOM BIJ HET H. HARTZIEKENHUIS MOL doet het met zorg, veilig en kwaliteitsvol! Kwaliteitslabel 2017-2022 Het H. Hartziekenhuis Mol is een kwaliteitsvol

Nadere informatie

Een zorgvrager helpen bij het aantrekken van de steunkousen

Een zorgvrager helpen bij het aantrekken van de steunkousen OPDRACHTFORMULIER Een zorgvrager helpen bij het aantrekken van de steunkousen Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie

Insuline toedienen via een insulinepen

Insuline toedienen via een insulinepen 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 0 Opdrachtformulier Insuline toedienen via een insulinepen Naam student: Datum: 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen. Bespreek deze

Nadere informatie

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie.

Dit document is max. 1 dag geldig na Huidige datum: Raadpleeg het Kwaliteitsinformatiesysteem voor een geldige versie. Titel: Intratracheaal uitzuigen via endotracheale tube of tracheacanule bij een beademde volwassen patiënt Beoordelaars Dr. D. Gommers, plv afdelingshoofd Intensive Care Volwassenen Dr. D. Dos Reis Miranda,

Nadere informatie

AeroChamber Informatie voor ouders. Astmapoli voor kinderen

AeroChamber Informatie voor ouders. Astmapoli voor kinderen 00 AeroChamber Informatie voor ouders Astmapoli voor kinderen 1 De dosis-aërosol Uw kind heeft luchtwegproblemen en daarom heeft de arts het medicijn dosis-aërosol voorgeschreven. Dit is een spuitbus met

Nadere informatie

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager

Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager OPDRACHTFORMULIER Het geven van een ondersteek of urinaal aan een zorgvrager Naam student: Datum: Voordat je gaat oefenen 1 Lees het handelingsformulier van deze vaardigheid en noteer vragen en opmerkingen.

Nadere informatie