Oproep Projecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Oproep Projecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO)"

Transcriptie

1 Oproep Projecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek (PWO) November 2016 Dienst onderzoek & dienstverlening Campus Hoogpoort De Vlaamse overheid kent middelen toe aan de hogescholen om praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek te versterken. Dergelijk onderzoek wordt gestuurd door de professionele praktijk in profit- en non-profitsectoren, kunsten en cultuur. Het genereert kennis, inzichten en producten die bijdragen tot het oplossen van problemen in de beroepspraktijk en/of tot de ontwikkeling en innovatie van de beroepspraktijk en het werkveld. In het onderzoek gelden de algemene standaarden van wetenschappelijk onderzoek. De Arteveldehogeschool verspreidt elk jaar een interne PWO-oproep. In voorliggend document wordt alle informatie samengebracht nodig om te kandideren voor verschillende projectformules met start in 2017: onderzoeksprojecten, onderzoeksprojecten met cofinanciering, valorisatieprojecten. Deze projecten staan open voor medewerkers verbonden aan professionele bacheloropleidingen van de Arteveldehogeschool. Alle vormen van PWO-gefinancierde projecten dragen op een innovatieve manier bij aan de uitbouw van de expertise aan de Arteveldehogeschool. Naast de financiering van onderzoeks- en valorisatieprojecten, ondersteunen PWO-middelen internationalisering van onderzoek via het ter beschikking stellen van werkingsmiddelen voor internationale disseminatie van PWO-projectresultaten. 1. Types projecten en hun finaliteit 1.1. Onderzoeksprojecten Dit zijn onderzoeksprojecten waarbij praktijkgerichtheid, wetenschappelijke kwaliteit en kenniscreatie centraal staan. De onderzoeksprojecten zijn multidisciplinair : onderzoekers uit verschillende domeinen en met complementaire expertise werken samen. De projecten verlopen volgens de gangbare kaders van deontologie, ethiek en methodologie van onderzoek en er zijn duidelijke vormen van output, valorisatie en disseminatie. Er zijn 2 formules : - Project met duur 2 jaar : dit betreft een project over een nieuw thema in het praktijkgericht onderzoek van de hogeschool. Aan het einde van dergelijk project wordt minstens één afgewerkte vorm van praktijkgerichte valorisatie afgeleverd. - Project met duur 1 jaar : voor onderzoek over een nieuw thema of indien er n.a.v. een nieuw aangesneden onderwerp tijdens een PWO-project lopende in AJ een aantoonbare bijkomende opportuniteit is voor valoriseerbaar praktijkgericht onderzoek.

2 Onderzoeksprojecten met cofinanciering Deze voldoen aan de kenmerken van onderzoeksprojecten (zie 1.1.), maar minstens de helft van de projectbegroting is van externe oorsprong. De bijdrage uit de Arteveldehogeschool is steeds voor de helft afkomstig uit de PWO-middelen en voor de helft uit de groene middelen van betrokken opleidingen. Deze projecten kunnen één van volgende twee vormen aannemen: - Type 1 : Hogeschoolmedewerkers verwerven middelen voor onderzoek bij een externe financierende instantie die cofinanciering eist in het reglement van een officiële projectoproep voor onderzoeksprojecten. - Type 2 : Hogeschoolonderzoekers zetten samen met onderzoekers van externe partners een onderzoeksproject op. De leiding van het project ligt bij de Arteveldehogeschool en het eigenaarschap wordt gedeeld door de partners. De externe partners brengen minstens de helft van de begrote personeelsinzet en minstens de helft van de begrote werkings- en uitrustingskosten in. De projectpartners werken gezamenlijk aan één project en dragen evenredig bij tot de financiering van het project. Mogelijke partners zijn binnenlandse of buitenlandse (hoge)scholen, universiteiten, onderzoeksinstellingen, overheid,, evenals (not for profit) organisaties of ondernemingen/kmo s met activiteiten gerelateerd aan de opleidingen van de hogeschool Valorisatieprojecten Deze projecten bieden de mogelijkheid om nieuwe toepassingen uit te bouwen op basis van de gerealiseerde output en kennis, gecreëerd tijdens een of meerdere onderzoeksprojecten. Deze bijkomende vormen van valorisatie overstijgen de scope van de oorspronkelijke projecten en konden niet in de loop van het voorafgaande onderzoeksprojecten zelf uitgewerkt worden. Dergelijke PWO-valorisatieprojecten zijn zeer doelgericht en monden altijd uit in (een) concre(e)t(e) product(en) klaar om te implementeren in de werkveldpraktijk. De toegekende VTE op jaarbasis kunnen desgewenst gecomprimeerd in de tijd (minstens over 4 maanden) worden gepresteerd. 2. Financiële middelen PWO-middelen financieren lonen, uitrusting en werking. Het % toegekende VTE is vast tijdens de volledige projectperiode (zie tabel 1). Wanneer de vooropgestelde mijlpalen en deliverables in de loop van het project niet gehaald worden, kan beslist worden om het project vroegtijdig te stoppen. Voor internationaliseringsactiviteiten (zie verder, punt 9.) worden alleen werkingsmiddelen ter beschikking gesteld. Elk projectvoorstel omvat een projectbegroting. Kosten die gedekt worden door andere vormen van financiering komen niet in aanmerking. De door de Arteveldehogeschool aangekochte uitrusting op projectmiddelen blijft na het project eigendom van de Arteveldehogeschool en wordt opnieuw ingezet ten bate van onderzoek en dienstverlening.

3 3 Tabel 1: Types projecten, beschikbare middelen en modaliteiten Onderzoeksprojecten : Onderzoeksprojecten met externe cofinancierende partners : Personeel Investeringen 0,4-1 VTE/projectjaar Ja Ja 0,4 VTE/projectjaar uit Arteveldehogeschool waarvan de helft PWO Ja Werking Modaliteiten Duur en startdatum - De onderzoeksopdracht - Duur : 1 of 2 jaar omvat per persoon niet - Start : 1 ma 2017 minder dan 0,2 VTE en of 1 sept 2017 niet meer dan 0,4 VTE op jaarbasis - Personeelsmiddelen worden over hoogstens 3 onderzoekers verdeeld Ja - De onderzoeksopdracht omvat per persoon (projectmedewerker van Arteveldehogeschool of van een externe partner) niet minder dan 0,2 VTE en niet meer dan 0,4 VTE op jaarbasis. - Duur : 2 jaar - Geen vaste startdatum - Start mogelijk vanaf 1 ma 2017 Valorisatieprojecten : 0,1-0,3 VTE op jaarbasis/project Nee Ja - Elke medewerker presteert per mensmaand minstens 20 % VTE - Max 3 medewerkers per project - Duur : min 4 maand, max 1 jaar - Geen vaste startdatum - Start mogelijk vanaf 1 ma Output Onderzoeksprojecten met of zonder cofinanciering monden uit in duidelijke vormen van werkveldgerichte output. In het projectvoorstel wordt duidelijk aangegeven welke output in het project ontwikkeld zal worden. Dat kan gaan over een publicatie in een vakgebonden medium en/of een voor het werkveld nuttig en toegankelijk product (website, instrument, ). Na de beëindiging van het project geven de onderzoekers de projectinformatie in in de online databank voor projecten. Tevens maken de onderzoekers tegen het einde van het project een korte reflectie over het procesverloop en mogelijke pistes voor de toekomst. Deze reflectie is onderwerp van gesprek tussen het onderzoeksteam en de dienst onderzoek en dienstverlening en dient om het onderzoeksbeleid en -praktijk in de hogeschool gericht te kunnen bijsturen, de vormen van ondersteuning voor onderzoekers te kunnen verfijnen, en de onderzoekslijnen verder te kunnen uitbouwen. Valorisatieprojecten worden steeds afgesloten door het opleveren van (het) vooropgestelde product(en) en/of resulta(a)t(en). 4. Intellectuele eigendomsrechten De eigendomsrechten op de onderzoeksgegevens en resultaten komen toe aan de Arteveldehogeschool. Voor resultaten uit projecten met cofinanciering wordt het eigenaarschap onderhandeld voor de projectgoedkeuring. Alvorens resultaten, kennis of producten te vermarkten wordt contact opgenomen met de stafmedewerker valorisatie van de dienst onderzoek en dienstverlening.

4 4 5. Ethisch comité Alle onderzoeken onderhevig aan de wet inzake experimenten op de menselijke persoon hebben de goedkeuring nodig van het ethisch comité alvorens te kunnen starten. De dienst onderzoek en dienstverlening screent alle projectvoorstellen en adviseert en begeleidt het onderzoeksteam wanneer een dossier bij het ethisch comité moet voorgelegd worden. 6. Disseminatie Ook disseminatie en ontsluiting van onderzoeksresultaten gebeurt in samenwerking met de dienst onderzoek en dienstverlening. Na een interne bespreking van de resultaten bekijken het onderzoeksteam en de onderzoeksbegeleider van de dienst onderzoek en dienstverlening de mogelijkheden en vormen van externe publicatie. De verspreiding van projectresultaten gebeurt met aandacht voor de profilering van de Arteveldehogeschool als expertisecentrum. Resultaten van onderzoeksprojecten met cofinanciering worden kenbaar gemaakt binnen het consortium en aan de dienst onderzoek en dienstverlening. Publicatie en disseminatievormen zijn onderwerp van het samenwerkingsmodel binnen het consortium. 7. Betrokkenen bij projecten De namen van alle kandiderende projectteamleden worden vermeld in een projectvoorstel. Projecten worden uitgevoerd door een projectleider en desgevallend (een) projectmedewerker(s) verbonden aan een professionele bacheloropleiding in de hogeschool. De projectleider participeert aan de onderzoeksactiviteiten en staat in voor de projectcoördinatie, de opvolging van de administratie en de rapportering. De projectleider en de projectmedewerker(s) hebben aantoonbare methodologische én inhoudelijke expertise m.b.t. het onderzochte thema. Voor een wijziging in het onderzoeksteam na de goedkeuring en/of in de loop van het project is akkoord nodig van de directeur onderzoek en dienstverlening. De projectleider en -medewerkers worden in de opleiding(en) ondersteund en gefaciliteerd bij het uitvoeren van hun onderzoeksopdracht: zij kunnen terecht bij hun opdrachthouder onderzoek, zij kunnen de afgesproken werkvolumes aan het onderzoek besteden, het onderzoek krijgt de nodige materiële en immateriële steun 1, en de doorstroom van kennis uit het project naar nieuw onderzoek, onderwijs en dienstverlening wordt gestimuleerd, ook in internationaal perspectief. Medewerkers van de dienst onderzoek en dienstverlening volgen projecten op als onderzoeksbegeleider. Zij zijn eerste aanspreekpunt voor ondersteuning. Indien een project binnen een onderzoeks- en dienstverleningscentrum (ODC) valt, vinden projectleiders en -medewerkers tevens ondersteuning en klankbord in het ODC. Elk onderzoeksproject installeert een adviescommissie. Deze commissie is de kritische klankbordgroep voor het project op vlak van methodologie, de toets met de praktijk en de mogelijkheden voor valorisatie. Leden van de adviescommissie zijn dus kritisch in hun opstelling en bereid hun expertise en inzichten te delen maar hebben geen sturende rol in het project. De voortgang van het onderzoek moet voor deze groep transparant zijn opdat de groep waardevolle informatie zou kunnen geven. Een adviescommissie wordt strategisch samengesteld in overleg met en na akkoord van de opleidingsdirecteur(s) en de dienst onderzoek en dienstverlening. Uit de organisaties vertegenwoordigd in de adviescommissie worden geen participanten voor het onderzoek gerekruteerd. 1 Bijvoorbeeld door: administratieve ondersteuning, het voorzien van een geschikte werkplek, het afstemmen van de uurroosters om onderzoek en samenwerking maximale kansen te geven, de bescherming van morele rechten en vermogensrechten mee te bewaken, het hanteren van interne procedures te ondersteunen.

5 5 De adviescommissie komt minstens 2 keer per jaar samen een eerste keer verplicht gedurende de eerste projectmaand - en bestaat uit : de projectleider en projectmedewerker(s), minstens drie inhoudelijke werkvelddeskundigen, twee wetenschappelijke experten, waarvan één verbonden aan een universiteit, twee vertegenwoordigers uit het beleid (overheid,...), een onderzoeksbegeleider uit de dienst onderzoek en dienstverlening, en de ODC-(hoofd-)promotoren van het betrokken ODC. Een adviescommissie telt hoogstens voor 1/3 interne leden. De coördinator PWO en de directeur onderzoek en dienstverlening kunnen aan de vergaderingen deelnemen en ontvangen de uitnodigingen en verslagen van elke adviescommissie. Eventuele belangrijke aandachtspunten uit de eerste vergadering van de adviescommissie worden na overleg met de onderzoeksbegeleider uit de dienst onderzoek en dienstverlening in het projectvoorstel en projectplan opgenomen, en dit tijdens de tweede projectmaand. De opleidingsdirecteur van de projectleider is budgethouder van het PWO-projectbudget. De algemeen directeur is eigenaar van de projecten. Hij ondertekent overeenkomsten met derden en sluit, na goedkeuring van een projectvoorstel, een overeenkomst af met de projectleider en projectmedewerker(s). In deze overeenkomst worden afspraken gemaakt inzake de onderzoekwerkzaamheden, de teamsamenstelling, de financiering, de intellectuele eigendomsrechten, de valorisatie en de modaliteiten van de verwachte verslaggeving. 8. Procedures 8.1. Onderzoeksprojecten Er zijn 2 startmomenten en daaraan verbonden selectierondes in 2017 voor dergelijke één- of tweejarige onderzoeksprojecten. Er is per selectieronde een aanmelding nodig van het onderwerp waarrond een projectvoorstel in voorbereiding is (zie verder). De selectie van onderzoeksprojecten gebeurt aan de hand van een uitgeschreven projectvoorstel met de nodige bijlagen en meer bepaald volgens ontvankelijkheids- en selectiecriteria zoals beschreven in tabel 2. Een projectvoorstel bevat : - De volledige samenstelling van het projectteam. - Een duidelijke probleemstelling, een goede situering van de probleemstelling in de praktijk en de literatuur, het onderzoeksopzet en de te volgen onderzoeksmethodiek; - Een helder projectplan met beschrijving van de personeelsinzet (% VTE) per persoon, de timing van de verschillende fasen van het onderzoek, met werkpakketten, de daaraan gekoppeld mijlpalen, leverbaarheden, en de te realiseren doelstellingen. Dit wordt ook in een Excelsjabloon in bijlage overzichtelijk voorgesteld; - Een volledige projectbegroting in een Excelsjabloon in bijlage; - Een duidelijk overzicht van de mogelijke en geplande valorisatie naar het werkveld en naar de nexus met onderwijs in de hogeschool; - De samenstelling van de adviescommissie; - Het track record van de projectleider en de projectmedewerker(s) met relevantie voor het project : inhoudelijk en inzake onderzoek aan de hand van hun beknopte cv s in bijlage.

6 6 Een projectvoorstel wordt samen met de nodige bijlagen (in Word of Excel, dus geen enkel document in PDF) tegen de deadline ingediend. Deadlines voor indiening zijn (zie ook tabel 3) : - Voor projecten met startdatum 1 maart 2017 : 13 januari, 12:00 uur - Voor projecten met startdatum 1 september 2017 : 21 april, 12:00 uur. Let op : u kan in de eerste ronde (deadline 13 januari) GEEN voorstellen indienen met voorgestelde startdatum 1 september. Beide selectierondes verlopen volkomen onafhankelijk. Voorstellen worden per verstuurd naar marleen.verbeke@arteveldehs.be met in cc betrokken opleidingsdirecteur(s), de directeur onderzoek en dienstverlening en desgevallend ODC hoofdpromotoren. De ontvankelijke projectvoorstellen worden gelezen en beoordeeld door een commissie bestaande uit werkvelddeskundigen en wetenschappelijke experten met kennis van de eigenheid van praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, alsook door de coördinator PWO van de Arteveldehogeschool. De kandidaten hebben alle belang bij een geschikte samenstelling van hun beoordelingscommissie. Om het selectieproces zo efficiënt mogelijk te kunnen organiseren wordt gevraagd een korte aanmelding te doen van het onderwerp waarrond een projectvoorstel in voorbereiding is bij marleen.verbeke@arteveldehs.be en dit uiterlijk tegen resp. 20 december 2016 of 31 maart 2017 (zie tabel 3). Een met daarin een korte omschrijving van de onderzoektopic volstaat. Tabel 2 : Ontvankelijkheids- en selectiecriteria onderzoeksprojecten Criteria ontvanke -llijkheid 1. Volledig dossier tegen de deadline correct ingediend 2. Adviescommissie samengesteld volgens de richtlijnen Inhoudelijke criteria 1. Wetenschappelijke kwaliteit a. Correct geselecteerde onderzoekspopulatie/respondenten b. Uitwerking van de onderzoekaanpak (methodologisch correct en haalbaar; correcte en duidelijke begripsbepaling, correct gedefinieerde probleemstelling, correct hanteren van een internationaal gevalideerde onderzoeksmethodologie) c. Wetenschappelijke deontologie (respondent, bronverwijzing, origineel,...), ethische aspecten 2. Valorisatiepotentieel en werkveldrelevantie a. Relevantie van de probleemstelling voor het vakgebied/werkveld b. Haalbare en praktijkrelevante output van het onderzoeksproject. c. Valorisatie tijdens en na afloop van het project, inclusief mogelijke pistes van vervolgfinanciering d. Betrokkenheid van meerdere domeinen 3. Haalbaarheid a. Onderzoekscompetenties en inhoudelijke expertise in het projectteam b. Aansluiting bij reeds aanwezige expertise, inbedding in ODC s c. Projectmanagement (realistische begroting, werkpakketten, timing, goed omschreven mijlpalen, leverbaarheden, tussentijdse evaluatiemomenten, taakverdeling,...) 4. Verankering onderwijs-onderzoek/ontwikkeling a. Transfer van verworven competenties en de bekomen resultaten naar het onderwijs b. Participatie van studenten via Ba-proeven of andere onderwijsactiviteiten. 5. Disseminatie a. Te verwachten verspreiding en vertaling naar de doelgroep b. Beoogde publicatie(s)

7 7 De selectie van de projectvoorstellen verloopt als volgt : 1. De dienst onderzoek en dienstverlening checkt de ontvankelijkheidscriteria en maakt een eerste selectie. De inzenders worden uiterlijk op 10 dagen na de deadline voor indiening op de hoogte gebracht over de ontvankelijkheid. 2. De ontvankelijke projectvoorstellen worden geanonimiseerd bezorgd aan een panel van externe reviewers. 3. De leden van de beoordelingscommissie schalen de projectvoorstellen in op de vooropgestelde criteria. 4. Op basis van de integrale beoordelingen worden de projectvoorstellen gerangschikt. 5. Deze rangorde wordt als advies voorgelegd aan de algemeen directeur die beslist over de selectie van de projectvoorstellen. 6. De beslissing wordt meegedeeld door de dienst onderzoek en dienstverlening (zie tabel 3 : resp. uiterlijk 10 feb 2017, uiterlijk 30 mei 2017). Alle projectindieners worden door de dienst onderzoek en dienstverlening uitgenodigd voor mondelinge feedback. De beoordelingscommissie kan wijzigingen aanbrengen in projectvoorstellen op vlak van gevraagde middelen als zij oordeelt dat deze niet in verhouding staan tot de geschetste projectactiviteiten en doelstellingen, in welke richting dan ook. Goedgekeurde projectvoorstellen krijgen een sjabloon ter beschikking in functie van een beknopte publicatie op de website van de hogeschool. De stafmedewerker wetenschapscommunicatie, dienst onderzoek en dienstverlening, publiceert deze fiche op de website en wordt in de loop van het project op de hoogte gehouden van nieuwe informatie om de website altijd van de meest actuele informatie te voorzien. Tijdens het project worden de afgesproken leverbaarheden bezorgd Onderzoeksprojecten met cofinanciering De procedure voor onderzoeksprojecten met cofinanciering is niet gebonden aan vaste indiendata. Voorstellen voor dit type projecten kunnen dus gedurende heel het jaar ingediend worden. Cofinancieringsprojecten met buitenlandse anderstalige partners worden in het Engels ingediend. Volgende stappen worden onderscheiden: 1. Onderzoekers met een voorstel voor een projectvoorstel met cofinanciering contacteren als eerste stap de PWO-coördinator (marleen.verbeke@arteveldehs.be) voor een intakegesprek. Uiterlijk één week voor dit gesprek wordt een A4 document met het projectidee en samenstelling van het kandiderende consortium ingediend. Bij het intakegesprek zijn aanwezig voor de dienst OED: Marleen Verbeke, een onderzoeksbegeleider, Michaela Vanloo (medewerker valorisatie) en Karen Bruylandt (verslag). Na dit intakegesprek wordt geoordeeld of het voorstel in aanmerking komt voor PWO-financiering. Dit antwoord wordt binnen de 10 dagen meegedeeld. Voor de beoordeling zijn de onderzoekswaarde van het project, de praktijkrelevantie en het strategisch belang voor de hogeschool belangrijk. 2. Indien het voorstel in aanmerking komt voor PWO-financiering wordt een ad hoc werkgroepje samengesteld met onderzoekers en een onderzoeksbegeleider. Zij geven het project verder vorm. Eens de samenwerking concreet afgebakend is, wordt het voorstel in een sjabloon vervat. 3. Het intern goedgekeurde voorstel wordt vervolgens ingediend bij een externe financierende organisatie of het gezamenlijk projectvoorstel wordt goedgekeurd door alle partners (afhankelijk van of het een type 1 of type 2 onderzoeksproject met cofinanciering is). 4. Toekenning PWO-middelen wanneer de externe financiering wordt goedgekeurd. Dit geldt tot uitputting van de middelen PWO-cofinanciering. Definitieve toewijzing van PWO-middelen aan onderzoeksprojecten met cofinanciering kan pas na ondertekening van een samenwerkingsovereenkomst tussen alle partners.

8 8 Tijdens het project worden de afgesproken leverbaarheden bezorgd. De partners leveren een gezamenlijk rapport af, uiterlijk op de einddatum van het project Valorisatieprojecten De procedure voor valorisatieprojecten is niet gebonden aan vaste indiendata. De procedure is analoog aan die van projectvoorstellen met cofinanciering: 1. Onderzoekers met een voorstel voor valorisatie contacteren eerst de PWO-coördinator voor een intakegesprek. Bij deze intake zijn aanwezig voor de dienst onderzoek en dienstverlening : Marleen Verbeke, een onderzoeksbegeleider, Michaela Vanloo (medewerker valorisatie) en Karen Bruylandt (verslag). Na dit intakegesprek wordt geoordeeld of het voorstel in aanmerking komt voor PWO-financiering. Dit antwoord wordt binnen de 10 dagen meegedeeld. 2. Indien het voorstel in aanmerking komt voor PWO-financiering wordt een ad hoc werkgroepje samengesteld met de onderzoeker en een onderzoeksbegeleider. Zij geven het project verder vorm. Wanneer de valorisatie afgebakend is, wordt het voorstel in een sjabloon vervat. Bij de intake toont de indiener de toegevoegde waarde aan bovenop de reeds behaalde resultaten uit projecten waar het voorstel op voortbouwt of aansluit. Daarnaast dient aangetoond dat betreffende haalbaar is en een toepassing met meerwaarde biedt voor de beoogde werkveldpraktijk. Tabel 3 : Samenvattend overzicht onderzoeks- en valorisatieprojecten Stadia : Onderzoeksprojecten 1) ontvankelijkheid projectvoorstel; 2) goedkeuring projectvoorstel Onderzoeksprojecten met cofinanciering 1) conclusie na intake; 2) uitwerken projectvoorstel; 3) toekenning na overeenkomst met partner(s) Valorisatieprojecten 1) conclusie na intake; 2) toekenning na uitwerken projectvoorstel Startdatum : 1 ma 2017 of 1 sept 2017 Geen vaste startdatum Geen vaste startdatum Duur : 12 maanden of 24 maanden 24 maanden 4 tot 12 maanden Deadline : Ifv start 1 ma 2017 : Aanmelding tegen 20 december ) indiening : 13 jan 2017, 12:00 uur 2) selectie bekend : uiterlijk 10 fe 2017 Ifv start 1 sept 2017 : Aanmelding tegen 31 maart ) indiening : 21 apr 2017, 12:00 uur 2) selectie bekend : uiterlijk 30 mei 2017 Indienen via : Permanent openstaande oproep marleen.verbeke@arteveldehs.be Permanent openstaande oproep

9 9 9. Procedure ondersteuning van internationalisering van onderzoek Om internationalisering van eigen onderzoek te stimuleren worden werkingsmiddelen aangewend om medewerkers de mogelijkheid te geven onderzoeksresultaten mondeling te presenteren namens de Arteveldehogeschool op een internationale wetenschappelijke conferentie van een erkende wetenschappelijke organisatie, of van een professionele of publieke organisatie met wetenschappelijke doeleinden. Kunnen goedgekeurd worden : - Mondelinge presentaties (geen posterpresentaties) van projectresultaten die volgen uit PWO-projecten die niet langer dan drie jaar voordien eindigden, - geselecteerd na peer review, - voor een presentatie op een buitenlandse conferentie. - Slechts één participatie per congres per opleiding. - Maximum 3 participaties met resultaten van één project. Per goedgekeurde presentatie kan voor 1 persoon maximaal 1.500,- toegekend worden voor reis- en verblijfskosten en registratie. Nadat de presentatie is geaccepteerd door de congresorganisatie kan een aanvraag voor ondersteuning gericht worden via marleen.verbeke@arteveldehs.be. Bij deze voegt men het ingediende abstract, de officiële bevestiging van de presentatie door de organisatoren, de link naar de officiële website van de conferentie en de begroting van alle kosten (inschrijving, alle transportkosten, verblijf). De aanvraag wordt beoordeeld door de directeur onderzoek en dienstverlening en de coördinator PWO. Goedkeuring wordt bevestigd met een handtekening van de dienst onderzoek en dienstverlening als budgethouder op een ingediend document Aanvraag meerdaagse dienstreis in het buitenland. De toewijzing houdt rekening met de beschikbare middelen. De publicatie (proceedings, artikel, ) wordt overgemaakt aan het secretariaat Onderzoek en dienstverlening en gepubliceerd op de website van de dienst onderzoek en dienstverlening. Bijlagen Alle documenten, sjablonen in verband met PWO evenals een lijst Frequently Asked Questions worden door de dienst Onderzoek en dienstverlening via DINAR ter beschikking gesteld.

10 10 Informatie en contact Contactpersonen in de opleidingen : uw opdrachthouder onderzoek : SOW LOA ERG POD VRK VPK PJK OKO OLO OSO BUO ZRL SON JOU COM BEM OFM GDM tim.vanhove@arteveldehs.be annemie.desoete@arteveldehs.be leen.deconinck@arteveldehs.be kevin.deschamps@arteveldehs.be veerle.defrene@arteveldehs.be Lien.Beyls@arteveldehs.be Ine.Hostyn@arteveldehs.be hadewijch.vandenheede@arteveldehs.be Marijke.DeSmet@arteveldehs.be jan.delange@arteveldehs.be,lies.vandenbroele@arteveldehs.be, Melissa.DeBruyker@arteveldehs.be, ilse.debolster@arteveldehs.be Mieke.Meirsschaut@arteveldehs.be Mieke.Meirsschaut@arteveldehs.be Mieke.Meirsschaut@arteveldehs.be annelore.deprez@arteveldehs.be lotte.vermeulen@arteveldehs.be karijn.bonne@arteveldehs.be laurence.turcksin@arteveldehs.be Dieter.Wullaert@arteveldehs.be Hoofdpromotoren ODC: ODC Tacoo ODC Quest ODC Zorginnovatie ODC Leer+ ODC GezinsKracht ODC Entrepreneurschip 3.0 veerle.opstaele@arteveldehs.be joke.hurtekant@arteveldehs.be ignaas.devisch@arteveldehs.be christel.vanvreckem@arteveldehs.be an.raes@arteveldehs.be karijn.bonne@arteveldehs.be Dienst onderzoek en dienstverlening, campus Hoogpoort, lokalen B0.003, B0.004, B0.005 : Kris Thienpont, Directeur onderzoek & dienstverlening (OED), kris.thienpont@arteveldehs.be Marleen Verbeke, Coördinator praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek, marleen.verbeke@arteveldehs.be Hatim El Sghiar, Onderzoeksbegeleider, hatim.elsghiar@arteveldehs.be Mandy Claessens, Onderzoeksbegeleider, mandy.claessens@arteveldehs.be Algemene informatie over onderzoek en dienstverlening aan de Arteveldehogeschool : od@arteveldehs.be Op de hoogte blijven van onderzoek en dienstverlening?

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport

Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de subsidiëring van projecten ter uitvoering van het actieplan Clean power for transport DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het Energiedecreet van 8 mei 2009, artikel

Nadere informatie

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE GEBRUIKERSGROEP

REGLEMENT VAN ORDE VAN DE GEBRUIKERSGROEP PROJECT : PRISMA is een project met steun van het IWT, ter bevordering van de online marketing in de autocarsector. (IWT projectnummer «130828») De gebruikersgroep REGLEMENT VAN ORDE VAN DE GEBRUIKERSGROEP

Nadere informatie

Projectaanvraag implementatieproject

Projectaanvraag implementatieproject Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Projectaanvraag implementatieproject 1. Titel project. Projectvoorstel (in totaal niet meer dan 5 blz) a. Opzet Omschrijf het projectresultaat, het product,

Nadere informatie

Subsidiereglement Bedrijf en buurt

Subsidiereglement Bedrijf en buurt Subsidiereglement Bedrijf en buurt Goedgekeurd in de gemeenteraad van 26 oktober 2009 Bekendgemaakt op 29 oktober 2009 Artikel 1 - Doel van de subsidie De Stad Gent wil als lokale overheid een impuls geven

Nadere informatie

Stichting VHAN. Reglement Wetenschapscommissie

Stichting VHAN. Reglement Wetenschapscommissie Stichting VHAN Reglement Wetenschapscommissie Aangepaste versie januari 2015 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Taakopdracht 3. Samenstelling commissie, benoeming en zittingsduur 4. Werkwijze en besluitvorming

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie

Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie B Projectoproep Kankerplan Actie 24 : Wetenschappelijke analyse in de onco-geriatrie Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 24 van het Kankerplan: Steun aan pilootprojecten

Nadere informatie

Reglement preventieonderzoek Kom op tegen Kanker

Reglement preventieonderzoek Kom op tegen Kanker Reglement preventieonderzoek Kom op tegen Kanker 1. Doel De doelstelling van het onderzoek is het bekomen van aanbevelingen voor het nemen van nieuwe initiatieven van Kom op tegen Kanker en/of de realisatie

Nadere informatie

REGLEMENT INNOVATIEVE PARTNERPROJECTEN

REGLEMENT INNOVATIEVE PARTNERPROJECTEN / reglement REGLEMENT INNOVATIEVE PARTNERPROJECTEN /18.04.2019 cjm.vlaanderen.be INHOUD 1 SITUERING... 3 2 DOELSTELLING... 3 3 PROJECTSUBSIDIES VOOR INNOVATIEVE PARTNERPROJECTEN... 3 3.1 Definities 3 3.2

Nadere informatie

Infosessie Capaciteitsopbouw van docenten hoger onderwijs over klimaateducatie. Hendrik Consciencegebouw 13 september om uur

Infosessie Capaciteitsopbouw van docenten hoger onderwijs over klimaateducatie. Hendrik Consciencegebouw 13 september om uur Infosessie Capaciteitsopbouw van docenten hoger onderwijs over klimaateducatie Hendrik Consciencegebouw 13 september om 13.30 uur Overzicht Wie is wie? Ecocampus & departement Onderwijs en Vorming Situering

Nadere informatie

Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker

Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker 1. Doel Innoverend kankeronderzoek steunen dat bijdraagt tot de overlevingskansen en/of de levenskwaliteit van kankerpatiënten waarvoor geen

Nadere informatie

Experimenteel reglement: Innovatieve partnerprojecten

Experimenteel reglement: Innovatieve partnerprojecten Experimenteel reglement: Innovatieve partnerprojecten I. SITUERING Op 14 juli 2017 heeft de Vlaamse minister bevoegd voor Cultuur zijn conceptnota Een langetermijnvisie voor aanvullende financiering en

Nadere informatie

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker IMPLEMENTATIEPROJECT. Titel project. Projectvoorstel (max. 4000 woorden, excl. tabel ) a. Achtergrond en probleemstelling Omschrijf de huidige stand van zaken

Nadere informatie

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker OPSCHALINGSPROJECT 1. Titel project. Projectvoorstel (max 4000 woorden, excl. tabel) a. Achtergrond - Omschrijf het projectresultaat/product/kennis/kunde die

Nadere informatie

Onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van de Onderzoeksagenda Veteranenzorg Defensie

Onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van de Onderzoeksagenda Veteranenzorg Defensie Onderzoeksvoorstel voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van de Onderzoeksagenda Veteranenzorg Defensie Dit formulier moet in het Nederlands worden ingevuld 1. Registratiegegevens 1a. Gegevens hoofdaanvrager

Nadere informatie

Aanvragers en algemene bepalingen

Aanvragers en algemene bepalingen Projectfinanciering Programma: Civic PhDs a) Definitie Het BOF-programma Civic PhDs behelst de financiering van projecten met een doctoraatsfinaliteit. Binnen het programma Civic PhDs zal het mogelijk

Nadere informatie

Beoordelings- en selectiecriteria. Flanders FOOD projecten Oproep Met de steun van de Vlaamse Regering

Beoordelings- en selectiecriteria. Flanders FOOD projecten Oproep Met de steun van de Vlaamse Regering Beoordelings- en selectiecriteria Flanders FOOD projecten Oproep 2009 Met de steun van de Vlaamse Regering 1. INLEIDING Het Flanders FOOD collectief, sectorspecifiek/-overschrijdend en vraaggedreven onderzoek

Nadere informatie

Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker

Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker 1. Doel Innoverend kankeronderzoek steunen dat bijdraagt tot de overlevingskansen en/of de levenskwaliteit van kankerpatiënten waarvoor geen

Nadere informatie

Reglement projectondersteuning Gentenaars zonder Grenzen

Reglement projectondersteuning Gentenaars zonder Grenzen Reglement projectondersteuning Gentenaars zonder Grenzen Goedgekeurd in de gemeenteraad van 23 september 2008 Gewijzigd in de gemeenteraad van 23 juni 2009, 27 juni 2011, 14 december 2015 Bekendgemaakt

Nadere informatie

Inspiratienamiddag Innovatieve partnerprojecten

Inspiratienamiddag Innovatieve partnerprojecten Inspiratienamiddag Innovatieve partnerprojecten PAKT Antwerpen 19 juni 2018 Programma 14u: Voorstelling reglement en KIOSKapplicatie 15u: Drie parallelle sessies Debat Ervaringen van de niet-culturele

Nadere informatie

Onderzoek in de praktijk

Onderzoek in de praktijk Onderzoek in de praktijk 1. Praktijkgericht onderzoek 1.1 Omschrijving praktijkgericht onderzoek 1.2 Onderzoek onderwijs werkveld 1.3 Meerwaarde van praktijkgericht onderzoek 1.4 Meer weten over praktijkgericht

Nadere informatie

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden

Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden Reglement Wetenschapscommissie Medisch Centrum Haaglanden 1 Inhoudsopgave 1. Begripsbepalingen 2. Taakopdracht 3. Samenstelling commissie, benoeming en zittingduur 4. Werkwijze en besluitvorming 5. Taken

Nadere informatie

Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun

Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun C Projectoproep Kankerplan Actie 21/22 : Innovatieve benaderingen in de psychosociale steun Inleiding Deze projectoproep kadert binnen de verderzetting van Actie 21/22 van het Kankerplan: Psychosociale

Nadere informatie

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker ONDERZOEKSPROJECT als voortraject voor implementatie 1. Titel project. Projectvoorstel (in totaal niet meer dan 10 blz) a. Opzet en doelstellingen - Omschrijf

Nadere informatie

Oproep Citizen Science 2019

Oproep Citizen Science 2019 Oproep Citizen Science 2019 Budget: Looptijd: Deadline: 1 miljoen euro max. 150.000 per project max. 3 jaar 9 September 2019 om 12u Alle documenten en info op https://ewi-vlaanderen.be/oproep-citizen-science

Nadere informatie

REGLEMENT TITEL I TOEPASSINGSGEBIED

REGLEMENT TITEL I TOEPASSINGSGEBIED REGLEMENT Aanwending van de interne onderzoeksmiddelen in het kader van het gezamenlijk onderzoeksbeleid van de Schools of Arts Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en Koninklijk Conservatorium, Artesis

Nadere informatie

Aanvraagformulier Subsidie Wetenschappelijk Fonds NVFB

Aanvraagformulier Subsidie Wetenschappelijk Fonds NVFB Aanvraagformulier Subsidie Het volledig ingevulde formulier dient uiterlijk 1 oktober 2018 per e-mail als PDF-bestand door het secretariaat van de NVFB (NVFB@kngf.nl) ontvangen te zijn. Aanvragen die te

Nadere informatie

TRANSITIEREGLEMENT VOOR CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING

TRANSITIEREGLEMENT VOOR CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING TRANSITIEREGLEMENT VOOR CULTURELE PROJECTEN MET EEN BOVENLOKALE UITSTRALING Versie / 3.01.2018 cjm.vlaanderen.be 1 SITUERING Het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde

Nadere informatie

Vlaams Fonds voor Tropisch Bos

Vlaams Fonds voor Tropisch Bos Vlaams Fonds voor Tropisch Bos Projectoproep 2019 Beoordelingsmemorandum (BEMO) Fase 1 Conceptnota Algemene gegevens Code Titel 1. Projectgegevens: Uitvoerder/ Aanvrager Land, plaats Algemene doelstelling

Nadere informatie

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering

DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering DE VLAAMSE RUIMTELIJKE PLANNINGSPRIJS 2014 Een initiatief van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning Met steun van de Vlaamse Regering 1. vooraf In 2014 organiseert de VRP de Vlaamse Ruimtelijke

Nadere informatie

INFORMATIE OVER PPL-INNOVATIEPROJECTEN

INFORMATIE OVER PPL-INNOVATIEPROJECTEN INFORMATIE OVER -INNOVATIEPROJECTEN ( = Project Partner Light; bedrijven die op een later tijdstip worden toegevoegd aan het Nano4Sports-project om deeltaken op te nemen) SUBSIDIEBEDRAGEN Subsidie voor

Nadere informatie

SOCIAAL HUIS GEEL - SUBSIDIEREGLEMENT INNOVATIEVE WELZIJNSPROJECTEN

SOCIAAL HUIS GEEL - SUBSIDIEREGLEMENT INNOVATIEVE WELZIJNSPROJECTEN SOCIAAL HUIS GEEL - SUBSIDIEREGLEMENT INNOVATIEVE WELZIJNSPROJECTEN Dit reglement werd goedgekeurd door de OCMW-raad in haar zitting van 15/12/2015 Artikel 1. Doelstelling Het Sociaal Huis van Geel wil

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT EN CULTUURWERKING: Intergemeentelijke culturele samenwerking Goedgekeurd door de provincieraad

Nadere informatie

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker

Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker Aanvraag voor steun van Kom op tegen Kanker ONDERZOEKSPROJECT ZONDER DOCTORAATSFINALITEIT. Titel project. Projectvoorstel (max. 4000 woorden, excl. tabel ) a. State-of-the art en probleemstelling Omschrijf

Nadere informatie

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Gedeelde geschiedenis amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Inleiding De keuze voor een Call Vereiste gegevens Planning Procedure toetsing en beoordeling

Nadere informatie

VR DOC.1027/2

VR DOC.1027/2 VR 2015 0910 DOC.1027/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het subsidiëren van operationele groepen inzake het Europees Partnerschap voor Innovatie - netwerk voor de productiviteit en duurzaamheid

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten

Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten Besluit van de Vlaamse Regering tot regeling van de cofinanciering van onderzoek en ontwikkeling in het kader van overheidsopdrachten DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 21 december 2001 houdende

Nadere informatie

SBO maatschappelijk programmadeel Handleiding voor de participatie van het gebruikersveld (versie januari 2016)

SBO maatschappelijk programmadeel Handleiding voor de participatie van het gebruikersveld (versie januari 2016) SBO maatschappelijk programmadeel Handleiding voor de participatie van het gebruikersveld (versie januari 2016) 1. Situering van deze handleiding Deze handleiding is bedoeld voor maatschappelijke organisaties

Nadere informatie

Facultair reglement Mobiliteitsfonds FPPW

Facultair reglement Mobiliteitsfonds FPPW FACULTEIT PSYCHOLOGIE EN PEDAGOGISCHE WETENSCHAPPEN Facultair reglement Mobiliteitsfonds FPPW Unaniem goedgekeurd door de Faculteitsraad op 8 oktober 2014 Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1.1 Het

Nadere informatie

Life Sciences & Health TKI 2015

Life Sciences & Health TKI 2015 Life Sciences & Health TKI 2015 TKI LSH Match regeling voor publiek-private samenwerking Oproep tot het indienen van aanvragen voor de TKI- regeling voor de Topsector Life Sciences & Health 1. Regeling

Nadere informatie

FAQ: Maak Ruimte voor Gezondheid fase2

FAQ: Maak Ruimte voor Gezondheid fase2 FAQ: Maak Ruimte voor Gezondheid fase2 Belangrijk: De oproep is te allen tijden leidend!!! LET OP: Zowel de aanvraag zelf als alle bijlagen moeten in het Engels ingediend worden! Inhoud Cofinanciering

Nadere informatie

Projectoproep Eco-bewoners" uit Sint-Gillis

Projectoproep Eco-bewoners uit Sint-Gillis Projectoproep Eco-bewoners" uit Sint-Gillis REGLEMENT ARTIKEL 1- ORGANISERENDE OVERHEID De gemeente Sint-Gillis, Van Meenenplein 39, 1060 Sint-Gillis vertegenwoordigd door het College van Burgemeester

Nadere informatie

Algemene informatie Tegemoetkoming reis-, verblijf- transportkos- ten in het kader van het kunstendecreet

Algemene informatie Tegemoetkoming reis-, verblijf- transportkos- ten in het kader van het kunstendecreet Algemene informatie Tegemoetkoming reis-, verblijf- in de transportkos- en ten in het kader van het kunstendecreet Algemene Doel De tegemoetkoming in de reis-, verblijf- en transportkosten is één van de

Nadere informatie

RICHTLIJNEN VOOR DE AANVRAAG VAN FINANCIELE STEUN BIJ CSR-PROJECTEN

RICHTLIJNEN VOOR DE AANVRAAG VAN FINANCIELE STEUN BIJ CSR-PROJECTEN RICHTLIJNEN VOOR DE AANVRAAG VAN FINANCIELE STEUN BIJ CSR-PROJECTEN INHOUD 1 Algemene bepalingen... 2 1.1 Inleiding... 2 1.2 Welke projecten komen in aanmerking?... 2 2 Voorwaarden... 2 2.1 Criteria...

Nadere informatie

Toelichtingsdocument ICON projecten. Overeenstemming Kaderregeling O&O&I

Toelichtingsdocument ICON projecten. Overeenstemming Kaderregeling O&O&I Toelichtingsdocument ICON projecten Overeenstemming Kaderregeling O&O&I Versie: april 2018 1. Situering ICON projecten, ook samenwerkingsverbanden genoemd, zijn samenwerkingsprojecten tussen ondernemingen

Nadere informatie

Algemene principes van de uitvoering van een project en de verslaggeving

Algemene principes van de uitvoering van een project en de verslaggeving IWT Ellipsgebouw Koning Albert II-laan 35, bus 16 1030 Brussel tel. +32 (0)2 432 42 00 fax +32 (0)2 432 43 99 website : www.iwt.be e-mail : bedrijfssteun@iwt.be Toelichtingsdocument kmo-innovatieprojecten

Nadere informatie

Zowel projectaanmelding als projectaanvraag worden beoordeeld aan de hand van drie soorten selectiecriteria:

Zowel projectaanmelding als projectaanvraag worden beoordeeld aan de hand van drie soorten selectiecriteria: SELECTIECRITERIA Van idee tot goedgekeurd project Selectieprocedure Interreg Vlaanderen-Nederland hanteert een getrapt systeem voor het goedkeuren van projecten. In de aanmelding geeft u, aan de hand van

Nadere informatie

COOCK. Collectief Onderzoek & Ontwikkeling. en Collectieve Kennisverspreiding

COOCK. Collectief Onderzoek & Ontwikkeling. en Collectieve Kennisverspreiding COOCK Collectief Onderzoek & Ontwikkeling en Collectieve Kennisverspreiding Agenda Algemeen Doel en doelgroepen Activiteiten Omvang/duur/steunpercentage Aanvragers/uitvoerders/begunstigden Intellectuele

Nadere informatie

Glossarium Projectwereld

Glossarium Projectwereld Laura Tamassia Goele Cornelissen Fien Depaepe Maarten Simons Thomas Storme Kristof Van de Keere Stephanie Vervaet Glossarium Projectwereld Onderzoek in Beweging Project: als je een idee hebt en je wil

Nadere informatie

Algemene principes van de uitvoering van een project en de verslaggeving

Algemene principes van de uitvoering van een project en de verslaggeving Koning Albert II laan 35 bus 12 1030 Brussel T 0800 20 555 info@vlaio.be www.vlaio.be Contact O&O-bedrijfsprojecten: T +32 (0)2 432 42 24 bedrijfsinnovatiesteun@vlaio.be www.iwt.be/subsidies/oeno-bedrijfsproject

Nadere informatie

Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling

Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling Transitiereglement voor de subsidiëring van culturele projecten met een regionale uitstraling I. SITUERING Het decreet van 18 november 2016 houdende de vernieuwde taakstelling en gewijzigde financiering

Nadere informatie

Invulformulier voor projectvoorstellen rond Sociale Innovatie

Invulformulier voor projectvoorstellen rond Sociale Innovatie Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Invulformulier voor projectvoorstellen rond Sociale Innovatie ALGEMENE PROJECTINFORMATIE Titel: Acroniem: Startdatum: Einddatum: Duur (in maanden max. 12):

Nadere informatie

SBO economisch programmadeel Handleiding voor de participatie van bedrijven (versie januari 2016)

SBO economisch programmadeel Handleiding voor de participatie van bedrijven (versie januari 2016) SBO economisch programmadeel Handleiding voor de participatie van bedrijven (versie januari 2016) 1. Situering van deze handleiding Voorliggende handleiding is bedoeld voor bedrijven die wensen betrokken

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Wijdemeren

Rekenkamercommissie Wijdemeren Rekenkamercommissie Wijdemeren Protocol voor het uitvoeren van onderzoek 1. Opstellen onderzoeksopdracht De in het werkprogramma beschreven onderzoeksonderwerpen worden verder uitgewerkt in de vorm van

Nadere informatie

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten

Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Booischotseweg 1 2235 Hulshout Tel: 015 22 40 17 www.hulshout.be hulshout@bibliotheek.be Bijzondere projectsubsidies socio-culturele projecten Artikel 1. Doelstelling en definitie Onder de hierna bepaalde

Nadere informatie

Zorgondersteuningsfonds Oproep kortdurende praktijkgerelateerde onderzoeken Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016

Zorgondersteuningsfonds Oproep kortdurende praktijkgerelateerde onderzoeken Programma Onderzoeken in de Praktijk Vastgesteld, 19 september 2016 Oproep tot het indienen van aanvragen kortdurende, praktijkgerelateerde onderzoeken voor het Programma Onderzoeken in de Praktijk Programma van het Zorgondersteuningsfonds Doel van het programma De veranderingen

Nadere informatie

Call for ideas: sollicitatiefeedback

Call for ideas: sollicitatiefeedback Call for ideas: sollicitatiefeedback Probleemstelling Een centrale component in de dienstverlening van VDAB is de bemiddeling naar werk. VDAB leidt geschikte kandidaten toe naar werkgevers die hun vacatures

Nadere informatie

Projectindiening. demonstratie- en disseminatieproject. duurzame technologieën op vlak van WATER OPROEP 4. Concepten voor efficiënt waterbeheer

Projectindiening. demonstratie- en disseminatieproject. duurzame technologieën op vlak van WATER OPROEP 4. Concepten voor efficiënt waterbeheer Projectindiening demonstratie- en disseminatieproject duurzame technologieën op vlak van WATER OPROEP 4 Concepten voor efficiënt waterbeheer Bij het invullen van de aanvraag gelden de volgende principes:

Nadere informatie

Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen

Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen 1 Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen 2018-2020 2020 Projectoproep in het domein van podiumkunsten voor een jong publiek criteria en modaliteiten Uiterste indiendatum 15 januari 2019 1.

Nadere informatie

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2017;

DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het advies van de Inspectie van Financiën, gegeven op 7 februari 2017; Besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse bepalingen van het besluit van de Vlaamse Regering van 8 juni 2012 tot regeling van de procedure voor toekenning van projectsubsidies m.b.t. de

Nadere informatie

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend!

Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! 1 Projectoproep Inclusief onderwijs Maak het vanzelfsprekend! Deelnemingsformulier 2015 Hart voor Handicap streeft naar een warme en inclusieve samenleving. Een samenleving waar iedereen van tel is. Een

Nadere informatie

Projectaanvraagformulier literatuurstudie praktijkgericht onderwijsonderzoek - Indienronde 2

Projectaanvraagformulier literatuurstudie praktijkgericht onderwijsonderzoek - Indienronde 2 Klik hier als u tekst wilt invoeren. 29 maart 2011 AR-SG PGO-GVE-DOC-030 Projectaanvraagformulier literatuurstudie praktijkgericht onderwijsonderzoek - Indienronde 2 Projectnaam: Promotor: (eventuele)

Nadere informatie

Reglement van de Prijs voor de beste scriptie in circulaire economie

Reglement van de Prijs voor de beste scriptie in circulaire economie Reglement van de Prijs voor de beste scriptie in circulaire economie 1. Inleiding Om de Brusselse economie een nieuwe impuls te geven vanuit een duurzaam perspectief keurde de regering op 10 maart 2016

Nadere informatie

Unieke Herculescode:... Titel Hercules Investeringsproject:... Promotor-coördinator: Onthaalinstelling: Hercules 1 Hercules 2

Unieke Herculescode:... Titel Hercules Investeringsproject:... Promotor-coördinator: Onthaalinstelling: Hercules 1 Hercules 2 Unieke Herculescode:... Titel Hercules Investeringsproject:... Promotor-coördinator: Onthaalinstelling: Hercules 1 Hercules 2.... Criteria vermeld in Associatie Onderzoeksreglement: 1. Het internationaal

Nadere informatie

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5)

PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) PROCEDURE/AANVRAAGFORMULIEREN VOOR VRIJSTELLING EVC-EVK (HBO5) DOCUMENT: PER0002 Beheerder document: Daniël Coninckx Versie Datum: 01 november 2014 Procedure voor vrijstelling op basis van EVC EVK 1. Basis

Nadere informatie

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012 Dit formulier dient in 5 exemplaren op papier + 1 elektronische versie te worden bezorgd

Nadere informatie

CHARTER STEUN KOM OP TEGEN KANKER AAN BIOMEDISCHE, PSYCHOSOCIALE EN PREVENTIEPROJECTEN:

CHARTER STEUN KOM OP TEGEN KANKER AAN BIOMEDISCHE, PSYCHOSOCIALE EN PREVENTIEPROJECTEN: CHARTER STEUN KOM OP TEGEN KANKER AAN BIOMEDISCHE, PSYCHOSOCIALE EN PREVENTIEPROJECTEN: Kom op tegen Kanker financiert excellente onderzoeks- en zorgprojecten met als doel de overlevingskansen en de fysieke

Nadere informatie

Reglement van de oproep Erkenning van de centra in het kader van het financieringsprogramma Innovation Vouchers (2019)

Reglement van de oproep Erkenning van de centra in het kader van het financieringsprogramma Innovation Vouchers (2019) Reglement van de oproep Erkenning van de centra in het kader van het financieringsprogramma Innovation Vouchers (2019) Inleiding Via innovatiecheques wil Innoviris Brusselse kmo's de kans bieden gebruik

Nadere informatie

Oproepen middelzware apparatuur

Oproepen middelzware apparatuur Oproepen middelzware apparatuur Op deze pagina vindt u de lopende oproep. De goedgekeurde aanvragen naar aanleiding van de tweede oproep middelzware apparatuur 2009 en toenmalige antwoorden op vragen kunnen

Nadere informatie

BIJLAGEN DOCUMENT VOOR EEN JAARVERSLAG, EEN EINDVERSLAG EN EEN FINANCIEEL VERSLAG VAN EEN O&O-BEDRIJFSPROJECT

BIJLAGEN DOCUMENT VOOR EEN JAARVERSLAG, EEN EINDVERSLAG EN EEN FINANCIEEL VERSLAG VAN EEN O&O-BEDRIJFSPROJECT VERSIE 2.0 _ SEPTEMBER 2004 BIJLAGEN DOCUMENT VOOR EEN JAARVERSLAG, EEN EINDVERSLAG EN EEN FINANCIEEL VERSLAG VAN EEN O&O-BEDRIJFSPROJECT Bischoffsheimlaan 25 B - 1000 Brussel Tel : +32 02 209 09 00 Fax

Nadere informatie

Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker - Stichting van openbaar nut

Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker - Stichting van openbaar nut Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker - Stichting van openbaar nut 1. Doel Innoverend academisch kankeronderzoek steunen dat bijdraagt tot de overlevingskansen en/of de levenskwaliteit

Nadere informatie

Dit moet gemotiveerd worden in het projectvoorstel en wordt mee beoordeeld bij de evaluatie.

Dit moet gemotiveerd worden in het projectvoorstel en wordt mee beoordeeld bij de evaluatie. 0 OP ESF Vlaanderen 2014-2020 FAQ oproep 315 Innovatie door adaptatie Prioriteit uit OP: 5 Innovatie en Transnationaliteit 1. Moeten de promotor en partners Vlaamse dienstverleners zijn? De promotor en

Nadere informatie

Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project

Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project Ondersteunende richtlijnen voor het indienen van een project Koolmijnlaan 31/3-4, 3580 BERINGEN tel: 011 45 66 15 fax: 011 43 22 72 E-mail: info@pwaberingen.be website: www.pwaberingen.be Laatste versie:

Nadere informatie

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen

Europese projecten in de praktijk. Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Maandag 8 december, Provincie West-Vlaanderen Europese projecten in de praktijk Waarom een Europees project? Hoe begin je aan een Europees project? Hoe stel je de aanvraag

Nadere informatie

Projectaanvraag onderzoeksproject

Projectaanvraag onderzoeksproject 1 AANVRAAG VOOR STEUN VAN KOM OP TEGEN KANKER Projectaanvraag onderzoeksproject Titel project 1. Identificatie aanvrager(s) 1.1. Hoofdaanvrager Organisatie/instelling Naam: Ondernemingsnummer: Rechtsvorm:

Nadere informatie

Reglement Innovatieve partnerprojecten

Reglement Innovatieve partnerprojecten FAQ Reglement Innovatieve partnerprojecten I. AANVRAAG Q: Kan ik een dossier enkel digitaal indienen? A: De subsidiedossiers kunnen enkel worden ingediend via de KIOSK-applicatie, door de culturele partner

Nadere informatie

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Update na de vergadering van 28 februari 2017 1. Algemeen kader Het participatief budget van de Participatieve

Nadere informatie

Aanvraag Innovatiemandaat Fase 1

Aanvraag Innovatiemandaat Fase 1 Innovatiemandaat Fase 1.be INNOVATIEMANDAAT FASE 1 Aanvraag Innovatiemandaat Fase 1 Click here to submit your application in English Meer info over het aanvragen van deze subsidie Project Wat is de titel

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal

Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Besluit van de Vlaamse Regering van 7 september 2007 tot uitvoering van het decreet van 5 mei 2006 houdende de erkenning van de Vlaamse Gebarentaal Gecoördineerde versie Gewijzigd bij het besluit van de

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. opstartende G-sportclubwerking

Subsidiereglement voor ondersteuning van een. opstartende G-sportclubwerking Subsidiereglement voor ondersteuning van een opstartende G-sportclubwerking Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen op regelmatige tijdstippen aan het sporten krijgen. Ook mensen

Nadere informatie

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten

Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten GEMEENTERAAD: 26-06-2015 BEKENDMAKING: 01-07-2015 Subsidiereglement ter ondersteuning van cultuurprojecten Artikel 1. Doel Met deze subsidie wil de stad Sint-Niklaas projecten mogelijk maken of versterken

Nadere informatie

Stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs 2015 VOORLICHTINGSBIJEENKOMST 16 OKTOBER 2015

Stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs 2015 VOORLICHTINGSBIJEENKOMST 16 OKTOBER 2015 Stimuleringsregeling Open en Online Onderwijs 2015 VOORLICHTINGSBIJEENKOMST 16 OKTOBER 2015 Livestream https://blog.surf.nl/open-online/ Programma 10.00 Achtergrond en doelstellingen Janina van Hees, SURFnet

Nadere informatie

Projectidee. Algemene gegevens. Inhoud. Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting:

Projectidee. Algemene gegevens. Inhoud. Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting: Projectidee Algemene gegevens Projecttitel: Geplande startdatum: Geplande duur: Datum indiener: Aanvrager: Samenwerking met: Samenvatting: Inhoud Probleemstelling: Beschrijf hier de aanleiding en achtergrond

Nadere informatie

Wetenschappelijk personeel (WP) Militantenvergadering 6 juni 2018

Wetenschappelijk personeel (WP) Militantenvergadering 6 juni 2018 Wetenschappelijk personeel (WP) Militantenvergadering 6 juni 2018 Inhoud Huidige situatie WP Specifieke problemen WP Stand onderhandelingen Andere engagementen bestuur Volgende stappen Vragen/discussie

Nadere informatie

Leo Bormans, geluksambassadeur zal een van de laureaten uitkiezen om te vermelden in de tweede druk van het boek The World Book of Hope.

Leo Bormans, geluksambassadeur zal een van de laureaten uitkiezen om te vermelden in de tweede druk van het boek The World Book of Hope. 1 Deelnemingsformulier Naar aanleiding van de wereldwijde lancering van het boek Hoop. The World Book of Hope, het nieuwe boek van auteur en geluksambassadeur Leo Bormans lanceren Cera en Uitgeverij Lannoo

Nadere informatie

RICHTLIJNEN INDIVIDUEEL ONDERZOEKSKREDIET 2013 ACLC (PhD KANDIDATEN)

RICHTLIJNEN INDIVIDUEEL ONDERZOEKSKREDIET 2013 ACLC (PhD KANDIDATEN) RICHTLIJNEN INDIVIDUEEL ONDERZOEKSKREDIET 2013 ACLC (PhD KANDIDATEN) Vooraf Voor PhD kandidaten geldt dat alle vormen van onderzoekskrediet gerelateerd moeten zijn aan het PhD project van de betrokkene

Nadere informatie

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Wetenschappelijk Onderzoek Patiëntenverenigingen

Subsidievoorwaarden Maag Lever Darm Stichting. Wetenschappelijk Onderzoek Patiëntenverenigingen Subsidievoorwaarden Wetenschappelijk Onderzoek 2017 Patiëntenverenigingen INHOUDSOPGAVE 1. INTRODUCTIE... 1 Doel 1 Wie kan subsidie aanvragen? 1 Eisen waaraan de aanvraag dient te voldoen 1 Wat bieden

Nadere informatie

Infosessie - 28 april 2017 ELKE SPELTINCX

Infosessie - 28 april 2017 ELKE SPELTINCX Infosessie - 28 april 2017 ELKE SPELTINCX Verkenning van het traject om valkuilen te vermijden Het traject voorbereiding binnen organisatie Voortraject PIOtraject startpunt: aanvraag indienen Voortraject:

Nadere informatie

SBO economisch programmadeel Handleiding voor de participatie van bedrijven

SBO economisch programmadeel Handleiding voor de participatie van bedrijven SBO economisch programmadeel Handleiding voor de participatie van bedrijven Versie september 2014 1. Situering van deze handleiding Voorliggende handleiding is bedoeld voor bedrijven die wensen te participeren

Nadere informatie

Rise- Innovatieve start-ups

Rise- Innovatieve start-ups Rise- Innovatieve start-ups Reglement Oproep van mei 2017 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing van een strategisch

Nadere informatie

Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker

Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker Pagina 1 van 9 Reglement Biomedische onderzoeksprojecten Kom op tegen Kanker 1. Doel Innoverend kankeronderzoek steunen dat bijdraagt tot de overlevingskansen en/of de levenskwaliteit van kankerpatiënten

Nadere informatie

1.2 Welke projecten komen in aanmerking? Beoordelingscriteria:

1.2 Welke projecten komen in aanmerking? Beoordelingscriteria: Subsidiereglement 2019 APB Toerisme Provincie Antwerpen 1. Beleid 1.1 Beleidslijnen 2019 APB Toerisme Provincie Antwerpen en de regiowerking Kempen willen ondersteuning bieden bij het uitwerken en ontwikkelen

Nadere informatie

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT: Bovenlokale culturele projecten Goedgekeurd door de provincieraad op 27/06/2013

SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT: Bovenlokale culturele projecten Goedgekeurd door de provincieraad op 27/06/2013 SUBSIDIEREGLEMENT DEPARTMENT CULTUUR Cultuurloket SUBSIDIE VAN DE PROVINCIE ANTWERPEN VOOR EEN CULTUURPROJECT: Bovenlokale culturele projecten Goedgekeurd door de provincieraad op 27/06/2013 HOOFDSTUK

Nadere informatie

STIMULERINGSREGELING VERNIEUWENDE HR-PROJECTEN

STIMULERINGSREGELING VERNIEUWENDE HR-PROJECTEN arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo STIMULERINGSREGELING VERNIEUWENDE HR-PROJECTEN Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: Het is toegestaan om (delen van) de informatie uit dit rapport

Nadere informatie

Beoordelingsformulier projectvoorstellen KFZ

Beoordelingsformulier projectvoorstellen KFZ sformulier voor de projectvoorstellen. sformulier projectvoorstellen KFZ Callronde: Versie 14-02-13 Instelling: Naam project: 1) Algemeen Het beoordelingsformulier wordt gebruikt om de projectvoorstellen

Nadere informatie

Evaluatie Odysseusinitiatief. Volledige naam

Evaluatie Odysseusinitiatief. Volledige naam Naam evaluatie Volledige naam Aanleiding evaluatie Evaluatie Odysseusinitiatief Evaluatie Odysseusinitiatief Het Odysseusinitiatief is bedoeld als een startfinanciering om uitstekende Vlaamse onderzoekers

Nadere informatie

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Waalwijk, september 07 Inleiding In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van het positieve resultaat over 06. Eén van de afspraken

Nadere informatie

Oproep Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen Informatiesessie 19 juni 2017

Oproep Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen Informatiesessie 19 juni 2017 Oproep Steunpunt Toetsontwikkeling en Peilingen 2018 2022 Informatiesessie 19 juni 2017 Opbouw 1. Beleidsdoelstellingen en gunningsprocedure 2. Onderzoeksvragen, opdrachten en peilingenkalender 3. Vragen

Nadere informatie

Vlaamse Gemeenschapscommissie, algemene directie Onderwijs en Vorming, E. Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel.

Vlaamse Gemeenschapscommissie, algemene directie Onderwijs en Vorming, E. Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel. BIJLAGE Bijlage nr. 2 Gunningsverslag 1 INLEIDING 1.1 Aanbestedende overheid Vlaamse Gemeenschapscommissie, algemene directie Onderwijs en Vorming, E. Jacqmainlaan 135, 1000 Brussel. 1.2 Diensten De opdracht

Nadere informatie

Informatie voor docenten

Informatie voor docenten Informatie voor docenten Overzicht stagemogelijkheden FEB-studenten die een stage willen verrichten, hebben volgende mogelijkheden. 1. Stageproject (Internship project) als studenten stage lopen in een

Nadere informatie

DE VLAAMSE MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID,

DE VLAAMSE MINISTER VAN ECONOMIE, BUITENLANDS BELEID, LANDBOUW EN PLATTELANDSBELEID, Ministerieel besluit tot uitvoering van het besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2013 tot toekenning van strategische transformatiesteun aan ondernemingen in het Vlaamse Gewest DE VLAAMSE MINISTER

Nadere informatie